Άρθρο 10:

1. Στο τέλος της παρ.2 του άρθρου 13 του ως άνω νόμου όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι διορθώσεις αυτές γίνονται στα αντίστοιχα πεδία του πληροφοριακού συστήματος του άρθρου 8Α. Στο πεδίο που φέρει την ένδειξη «Παρατηρήσεις» καταχωρίζονται περιγραφή της διόρθωσης και ο αριθμός της σχετικής δικαστικής απόφασης ή της άδειας του Εισαγγελέα ή του Ειρηνοδίκη. Ταυτόχρονα καταχωρίζεται η διόρθωση και στην ενυπόγραφη εκ μέρους του δηλούντα και του ληξιάρχου εκτυπωμένη ληξιαρχική πράξη δίπλα από το διορθωμένο πεδίο και υπογράφονται από το ληξίαρχο και τον δηλούντα.»
2. Στο τέλος της παρ.3 του άρθρου 13 του ως άνω νόμου όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι διορθώσεις καταχωρίζονται στα αντίστοιχα πεδία του Πληροφοριακού Συστήματος του άρθρου 8Α. Ταυτόχρονα καταχωρίζεται η διόρθωση και στην ενυπόγραφη εκ μέρους του δηλούντα και του ληξιάρχου εκτυπωμένη ληξιαρχική πράξη δίπλα από το διορθωμένο πεδίο και υπογράφονται από το ληξίαρχο και τον δηλούντα.»

  • 6 Ιουνίου 2014, 10:55 | Φρανσέ Αλέγρη

    Αρθρο 10 παρ. 1

    Στην περίπτωση καταχώρησης διαζυγίου, να μπορεί ο παραστάς δικηγόρος να το καταχωρίζει, χωρίς ειδικό για την καταχώριση συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο

  • 6 Ιουνίου 2014, 09:50 | Μαρίζα Καντερέ

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΕΣ Ή ΠΡΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΑΛΛΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΛΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΗΞΙΑΡΧΟΥ.

  • 6 Ιουνίου 2014, 07:24 | ΜΟΥΖΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΗΞ. ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Κ.ΜΩΡΑΙΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ Κ.ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΦΑΝΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΗΞΙΑΡΧΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΠΛΩΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΑΘΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΙΣ ΛΗΞ. ΠΡΑΞΕΙΣ.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ, ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΑ ΕΙΣ. ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ.
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΝΟΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ.Η ΦΟΡΜΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ» ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, ΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΗ ΛΗΞ.ΠΡΑΞΗ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΛΗΡΟΦ.ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΗΞ.ΠΡΑΞΕΩΝ.

  • 6 Ιουνίου 2014, 07:26 | Σούλα Δανουκάρα – Ληξ. Δ.Ε. Ναυπλιέων

    Α) Οι διορθώσεις καταχωρούνται στην ενυπόγραφη εκτυπωμένη ληξιαρχική πράξη όχι δίπλα από το διορθωμένο πεδίο (αφού δεν υπάρχει χώρος) αλλά στην πίσω σελίδα.
    Β) Οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνονται με πιο ευέλικτο τρόπο. Καθημερινά, ειδικά σε πράξεις γέννησης αλλοδαπών, εντοπίζονται σφάλματα που έχουν παρεισφρήσει εκ παραδρομής. Είναι ταλαιπωρία για τους πολίτες να παραπέμπονται ακόμη και για λάθη δικά μας στην Εισαγγελία προκειμένου να εφοδιαστούν με την ειδική εντολή διόρθωσης. Πολλές φορές μάλιστα για τα σφάλματα αυτά παραπέμπονται στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

  • 5 Ιουνίου 2014, 18:25 | Ειρήνη Καράνταη ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

    Έχει παρατηρηθεί κατα την καταχώριση των θανάτων να δινονται λάθος πληροφορίες όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία των θανόντων,από αυτούς που προβαινουν στη δήλωση και στην συνέχεια να διαπίστωνεται ότι δεν ειναι σωστος ο ασφαλιστκος/συνταξιοδοτικος φορεας που δήλωσαν κατα την καταχώρηση της πράξης.
    Οι εισαγγελείς δεν δινουν άδεια για τέτοιες διορθώσεις και παραπέμπουν για δικαστική απόφαση
    Επειδή το ζητούμενο είναι να ενημερώνονται οι σωστοι ασφαλιστικοί/συνταξιοδοτικοί φορείς να μπορεί να γίνει η διορθωση από το Ληξίαρχο αφού προσκομισθούν τα σχετικά αποδεικτικά π.χ.βιβλιαριο ασθενείας ή ενημερωτικο καταβολής σύνταξης του θανόντος

  • 5 Ιουνίου 2014, 14:40 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ

    Με τα σημερινά δεδομένα που ο πολίτης χρειάζεται να χρησιμοποιεί ληξιαρχικές πράξεις στις συναλλαγές του με Υπηρεσίες συχνότερα από ότι στο παρελθόν, είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης του τρόπου διόρθωσης της Ληξιαρχικής πράξης προκειμένου να μην υποβάλλεται σε τόσο μεγάλη ταλαιπωρία.

  • 5 Ιουνίου 2014, 14:22 | ΜΩΡΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Κατά τη γνώμη μου είναι κρίμα να ταλαιπωρείται ο πολίτης για διόρθωση λαθών που γίνονται από τον ίδιο τον ληξίαρχο κατά την καταχώρηση της πράξης, ακόμα και όταν αυτά δεν αφορούν μόνο σε τονισμό αλλά και σε άλλα στοιχεία της πράξης. Εκ παραδρομής σφάλματα μπορεί να γίνουν και από λάθος πληκτρολόγηση ή από καταχώρηση λάθος δεδομένου σε λάθος πεδίο. Βέβαια εννοείται πως η πράξη ξαναδιαβάζεται πριν δοθεί στον ενδιαφερόμενο, όμως τα λάθη δεν παύουν να γίνονται.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν σκόπιμο να διορθώνονται άμεσα από το Ληξίαρχο, χωρίς εντολή Εισαγγελέα ή Ειρηνοδίκη, αφού βέβαια προκύπτει ότι είναι εκ παραδρομής.

  • 5 Ιουνίου 2014, 12:49 | Ιωάννης Φωτάκης Ληξίαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνης Δήμου Ρεθύμνης

    Ταυτόχρονα καταχωρίζεται η διόρθωση και στην ενυπόγραφη εκ μέρους του δηλούντα και του ληξιάρχου εκτυπωμένη ληξιαρχική πράξη δίπλα από το διορθωμένο πεδίο και υπογράφονται από το ληξίαρχο και τον δηλούντα.»

    Αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε σελίδα Α4 αυτό δεν μπορεί να γίνει και είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς το γιατί.

    Στην πράξη, το σύνολο σχεδόν των Ληξιάρχων ακολουθούν το δρόμο που λεπτομερώς αναφέρεται στην παρακάτω πρόταση διαμόρφωσης.

    Είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν και οι δύο προσθήκες ως εξής
    Άρθρο 10:

    1. Στο τέλος της παρ.2 του άρθρου 13 του ως άνω νόμου όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
    «Οι διορθώσεις αυτές γίνονται στα αντίστοιχα πεδία του πληροφοριακού συστήματος του άρθρου 8Α. Στο πεδίο που φέρει την ένδειξη «Παρατηρήσεις» καταχωρίζονται η περιγραφή της διόρθωσης, ο αριθμός της σχετικής δικαστικής απόφασης ή της άδειας του Εισαγγελέα ή του Ειρηνοδίκη και η ημερομηνία της διόρθωσης. Οι διωρθώσεις αυτές αναγράφονται και στο περιθώριο (πίσω σελίδα) της ενυπόγραφης εκ μέρους του δηλούντα και του Ληξιάρχου εκτυπωμένης Ληξιαρχικής Πράξης και υπογράφονται από τον δηλούντα και τον Ληξίαρχο. Ταυτόχρονα διορθώνεται και η ενυπόγραφη εκ μέρους του δηλούντα και του ληξιάρχου εκτυπωμένη ληξιαρχική πράξη με μονογραφή του ληξιάρχου δίπλα στο διορθωμένο πεδίο της»

    2. Στο τέλος της παρ.3 του άρθρου 13 του ως άνω νόμου όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
    «Οι διορθώσεις αυτές γίνονται στα αντίστοιχα πεδία του πληροφοριακού συστήματος του άρθρου 8Α. Στο πεδίο που φέρει την ένδειξη «Παρατηρήσεις» καταχωρίζονται η περιγραφή της διόρθωσης καιη ημερομηνία της διόρθωσης. Οι διορθώσεις αυτές αναγράφονται και στο περιθώριο (πίσω σελίδα) της ενυπόγραφης εκ μέρους του δηλούντα και του Ληξιάρχου εκτυπωμένης Ληξιαρχικής Πράξης και υπογράφονται από τον δηλούντα και τον Ληξίαρχο. Ταυτόχρονα διορθώνεται και η ενυπόγραφη εκ μέρους του δηλούντα και του ληξιάρχου εκτυπωμένη ληξιαρχική πράξη με μονογραφή του ληξιάρχου δίπλα στο διορθωμένο πεδίο της»

  • 5 Ιουνίου 2014, 09:19 | ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΦΑΝΗ ΛΗΞΙΑΡΧ.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ Ή Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ(ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΝΙΣΜΟΥ)ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΛΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ.ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ.ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ. ΣΤΗ ΛΗΞ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΙΧΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΑ Μ ΣΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΤΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΛΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, Π.Χ ΠΙΣΤ.ΓΑΜΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ.Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Ο ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΛΗ;ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ

  • 4 Ιουνίου 2014, 16:41 | Ευαγγελή Κούσα

    Προτείνεται η αλλαγή της παρ. 2 του αρθρου 13 ως εξής : Σφάλματα σε καταχωρημένες πράξεις που οφείλονται σε λάθος εκ παραδρομής και δεν αφορούν τόπο, ημέρα, μήνα, έτος και ώρα τελέσεως του γεγονότος δύναται να διορθωθούν επίσης με εντολή Ληξιάρχου μετά την έρευνα και εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων. Σε περίπτωση αμφισβήτησης εκ μέρους του Ληξιάρχου δύναται η δυνατότητα να γίνει διόρθωση με εντολή εισαγγελέα .΄

  • 4 Ιουνίου 2014, 14:21 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ

    Στην παρ. του άρθρου 13 του ν.344/76 αναφέρει ότι σφάλματα παρεισφρήσαντα εκ παραδρομής αφορώντα τον τονισμό ή τους γραμματικούς και φθογγολογικούς κανόνες δύναται να διορθωθούν και άνευ αδείας Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Ειρηνοδίκη από τον αρμόδιο Ληξίαρχο μετά από έρευνα και εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων. Ως τονισμός εδώ ενοείται το είδος του τόνου (οξεία ή περισπωμένη) όχι όμως και ο τόνος στη λήγουσα, προπαραλήγουσα κ.λ.π. Η ευχέρεια αυτή μετά την κατάργηση των τόνων δεν έχει πρακτική σημασία και αν δεν μπορεί να δοθεί στον Ληξίαρχο η δυνατότητα να κάνει σχετικές διορθώσεις με τον τονισμό, τους γραμματικούς και φθογγολογικούς κανόνες καλύτερα η διάταξη να απαλειφθεί.

  • 4 Ιουνίου 2014, 08:16 | Γιάννης

    Τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεταφοράς σε ηλεκτρονικό αρχείο, έχουν εμφανιστεί άπειρα λάθη στις ληξιαρχικές πράξεις. Αυτά είναι πολλών ειδών:
    – λάθη αντιγραφής από προξενική πράξη στο βιβλίο ληξιαρχείου
    – λάθη αντιγραφής από τη λπγ στο δημοτολόγιο
    – λάθη αντιγραφής από το βιβλίο στο ηλεκτρονικό σύστημα
    – λάθη στην αρχική λπγ από παραδρομή (;;) λ.χ καταχώριση γέννησης μετά τη βάπτιση ή να εχει καταχωριστεί όνομα «Κατίνα» αντί «Αικατερίνη» κ.ά.

    Για όλα αυτά χρειάζεται κατ’ αρχήν δικαστική απόφαση και δευτερευόντως εισαγγελική εντολή, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος άδικα (και δη οι ηλικιωμένοι). Παρατηρείται μάλιστα, τελευταία, οι εισαγγελείς να αρνούνται να δώσουν τη σχετική εντολή.

    Να εξεταστεί τα προφανώς εκ παραδρομής σφάλματα να διορθώνονται άμεσα από τη Διοίκηση είτε τον Ληξίαρχο είτε με διαδικασία παρόμοια με την διοικητική αλλαγή επωνύμου ή κάτι ανάλογο.