ΜΕΡΟΣ Α’ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑIΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του νόμου είναι, με την ενσωμάτωση του Κεφαλαίου III της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186), η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και της χρήσης νέων τεχνολογιών, σε ό,τι αφορά στους κανόνες σύστασης εταιρειών, στην υποβολή αιτήσεων για καταχώριση πράξεων και στοιχείων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και τη δημοσίευση αυτών, όταν απαιτείται.

  • 3 Φεβρουαρίου 2022, 14:25 | Σταύρος Μαυρουδέας

    Σύμφωνα με την «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης»:

    Στο σημείο «Α. Αιτιολογική έκθεση» αναφορικά με την «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης αναφέρεται ότι «1. Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση; Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1151». Οπότε αφορά την «Οδηγία (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου», η οποία αφορά τις εταιρείες, οπότε πρέπει να εξαιρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Το σημείο «3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά; Αφορά στα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. και τις νομικές μορφές που υπάγονται στο καθεστώς της Υπηρεσίας Μιας Στάσης.» έρχεται σε αντίθεση με το σημείο 1, το οποίο αφορά την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1151 για το εταιρικό δίκαιο.

    Στο σημείο «8. Ποιοι είναι οι στόχοι της αξιολογούμενης ρύθμισης;» αναφέρονται αποκλειστικά στόχοι για εταιρείες, οπότε πρέπει να εξαιρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Στο σημείο «12. Διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος με άλλα υφιστάμενα συστήματα; ΝΑΙ ή ΟΧΙ: – Αναφέρατε ποια είναι αυτά τα συστήματα: Ναι, με μια σειρά συστημάτων, όπως το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα του TAXIS και του e-ΕΦΚΑ, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης.» γίνεται αναφορά στα υπόλοιπα συστήματα το οποία μπορούν να αξιοποιηθούν, οπότε δεν απαιτείται η εγγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Στο σημείο «13 Έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας του προβλεπόμενου πληροφοριακού συστήματος; ΝΑΙ ή ΟΧΙ έχετε επιλέξει ΟΧΙ και στο Εξηγήστε: Έχει προβλεφθεί μελέτη και έχουν εξασφαλισθεί οι σχετικοί πόροι.» Πώς γίνεται να μην έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας, αλλά να έχουν εξασφαλισθεί οι σχετικοί πόροι; Επίσης, εάν έχουν εξασφαλισθεί οι σχετικοί πόροι, τότε προκύπτει ότι δεν απαιτούνται χρεώσεις στους οι ελεύθερους επαγγελματίες μελλοντικά (σε περίπτωση που στο μέλλον αποφασιστεί η τροποποίηση του Άρθρου 52 «Ειδικό Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ).»).

    Σύμφωνα με την «Κατ’ άρθρο ανάλυση αξιολογούμενης ρύθμισης»:
    Στο σημείο «14.1 Σύνοψη στόχων κάθε προτεινόμενης διάταξης» αναφέρεται ότι γίνεται ενσωμμάτωση «Οδηγία ορίζει στους τομείς του εταιρικού δικαίου», οπότε πρέπει να εξαιρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
    Σύμφωνα με το σημείο «14.16 Στο Γ.Ε.ΜΗ εγγράφονται αποκλειστικά τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία.», οπότε εξαιρούνται όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Στο σημείο «14.52 Δημιουργείται υπομητρώο στο Γ.Ε.ΜΗ., στο οποίο εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική, μη εμπορική δραστηριότητα, με σκοπό τη συγκέντρωση και καταγραφή όλων των προσώπων που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο μητρώο.», ενώ η οδηγία αφορά νομικά πρόσωπα και τα στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών είναι διαθέσιμα σε TAXIS και ΕΦΚΑ. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος για την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, εκτός από την υποχρέωση υποβολής τελών για βεβαιώσεις;

  • 29 Ιανουαρίου 2022, 21:09 | ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΤΟΣ

    Η εμπείρία μου έχει δείξει ότι όλες οι ευρωπαικές χώρες έχουν έναν κώδικα εταιρικής συμμόρφωσης «Companies Code or Act» ή κάτι ανάλογο. Δυστυχώς συνεχίζουμε να ζούμε στην ελληνική πραγματικότητα που αυτό δεν έχει σημασία. Μία τέτοια προσπάθεια θα είναι σημαντική καθώς στην Ελλάδα υπάρχει και σημαντική ανασφάλεια δικαίου στα εταιρικά και ακόμη σημαντικότερη στην απονομή δικαιοσύνης. Τουλάχιστον ας είναι ξεκάθαροι οι κανόνες στον εταιρικό τομέα και στην συμμόρφωση όλων προς αυτόν.

  • 29 Ιανουαρίου 2022, 20:38 | Ιωάννης Κοντοδήμος

    Γιατί χρειάζεται καινούριος νόμος αφού οι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου διαφέρουν ελάχιστα έως καθόλου σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο 4441/2016 και τον 4635/2019. ΄Δεν πρέπει να διαγράφουμε νόμους γιατί δημιουργείται στους τρίτους σχετική ανασφάλεια. Ειδικά στον τομέα των εταιρειών που θα πρέπει να έχει σταθερότητα.