Άρθρο 24 Διαλειτουργικότητα Γ.Ε.ΜΗ.

1. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε. – B.R.I.S. το Γ.Ε.ΜΗ:
α) Επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τα λοιπά εθνικά μητρώα άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να:
αα) λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με στοιχεία που είναι αποθηκευμένα σε άλλο εθνικό μητρώο κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν σε κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και υποκαταστήματα αυτών, εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος, από εκείνο στο οποίο βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, και
αβ) χορηγεί πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των άρθρων 32, 34 αναφορικά με τις κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην ημεδαπή και σχετικά με τα στοιχεία του άρθρου 38 για τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, που έχουν έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
β) απαντά σε ερωτήματα που τίθενται από μεμονωμένους χρήστες στο ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο ηλεκτρονικής πρόσβασης στο Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε.- B.R.I.S., σχετικά με πληροφορίες της υποπερ. αβ’ της περ. α’.
2. Το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. διασυνδέεται με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (Ο.Π.Σ.Φ.) TAXIS για τη λήψη και διαβίβαση δεδομένων, που προβλέπονται ως καταχωριζόμενα ή υποβαλλόμενα από τους υπόχρεους και στα δύο πληροφοριακά συστήματα. Για την υλοποίηση της διασύνδεσης εφαρμόζεται το άρθρο 17 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), περί διαφύλαξης πληροφοριών απορρήτου. Πέραν της ανωτέρω διασύνδεσης δύναται να πραγματοποιείται και ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των δύο πληροφοριακών συστημάτων. Οι όροι και οι προϋποθέσεις διασύνδεσης, τα ειδικότερα στοιχεία που λαμβάνονται και διαβιβάζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται από τον ν. 4720/2020 (A’ 171).
3. Το Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί να διασυνδέεται και με άλλα μητρώα, αρχεία και βιβλία που τηρούνται ηλεκτρονικά, σχετικά με πράξεις, έγγραφα, στοιχεία ή δεδομένα που καταχωρίζονται σε αυτά, τηρουμένης της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και του εμπορικού απορρήτου, καθώς και του άρθρου 47 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134). Με τις ίδιες προϋποθέσεις το Γ.Ε.ΜΗ. διασυνδέεται, προκειμένου να χορηγεί αντίγραφα πράξεων, στοιχεία ή δεδομένα που υποβάλλονται σε δημοσιότητα, σε άλλα μητρώα, αρχεία ή βιβλία.
4. Το Γ.Ε.ΜΗ. χορηγεί δεδομένα σε άλλα μητρώα, βάσεις δεδομένων, αρχεία και βιβλία που τηρούνται ηλεκτρονικά από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα του ν. 4261/2014 (Α’ 107), από ιδρύματα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α’ 84) και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α’ 218), όπως και σε διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς χάριν των ως άνω ιδρυμάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται νομίμως στην ελληνική επικράτεια και δημοσιεύονται στο σχετικό Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία πληρούν τις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων στο «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) του άρθρου 62 του ν. 4170/2013 (Α’ 163). Σκοπός της χορήγησης των δεδομένων αυτών είναι η απόκτηση με δομημένο τρόπο στοιχείων που καταχωρίζονται στο ΓΕ.ΜΗ. και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της προστασίας προσωπικών δεδομένων, του εμπορικού απορρήτου και του άρθρου 47 του ν. 4623/2019. Δεδομένα για τα οποία απαιτείται η συναίνεση των εγγεγραμμένων στο Γ.Ε.ΜΗ. προσώπων χορηγούνται μετά από τη λήψη της σχετικής συναίνεσης.

  • 25 Ιανουαρίου 2022, 09:17 | CHRISTOS SMYRNIOS

    Για το άρθρο 24 Διαλειτουργικότητα, το ΓΕΜΗ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ βάση του νόμου να συνδέεται και να ανταλλασει δεδομένα με άλλα συστηματα του Ελληνικού Δημοσίου με το ΚΕΔ της ΓΓΠΣΔΔ. Οποιαδήποτε άλλη διασύνδεση αποτελεί ιδιαιτερότητα και δεν θα παρακολουθείται κεντρικά.

  • 23 Ιανουαρίου 2022, 10:11 | Βασιλης

    Bravo well