5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:58 | Γεωργάτος

    Σωστή η πρόταση του Υπουργείου.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | ΚΩΣΤΑΣ

    Είμαι και εγώ ένα πολιτικός μηχανικός και ασχολούμαι αποκλειστικά με μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτιών έργων.
    Εχουν αναφερθεί από συναδέλφους μου ποιο είναι το πρόβλημα στον δικό μας κλάδο.
    Το βασικό είναι πως δεν μπορούν να γίνουν πραγματικά, δηλαδή να περαστούν σε απόδειξη, όλα τα έξοδά μας συν το γεγονός πως η εφορία δεν δικαιολογεί ΟΛΑ τα έξοδά μας που μπορούμε να πάρουμε απόδειξη (βενζίνες, μετακινήσεις, έξοδα συντήρησης αυτοκινήτου).
    Επίσης, είμαστε ίσως ο μοναδικός κλάδος ασφαλισμένων, που πληρώνουμε ασφάλεια δουλεύουμε δεν δουλεύουμε.
    Ακόμα και φαντάροι όταν πήγαμε, πληρώναμε ασφάλεια.
    Και να θέλουμε να διακόψουμε την ασφάλεια, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μηχανικοί για 5 χρόνια, δεν έχουμε το δικαίωμα.
    Είπε κάποιος συνάδελφος για αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα με την θέση και τα τετραγωνικά.
    Μα συνάδελφε, μαγαζί έχουμε? Στα 20 χρόνια που δουλεύω ως μηχανικός, με γραφείο στο κέντρο της πόλης μου, εκτός από 2 φορές δεν έχει έρθει πελάτης στο γραφείο μου απλά επειδή πέρασε από κάτω και είδε την ταμπέλα μου. Και αυτοί που ήρθαν, ήταν οι γνωστοί προσφοράκιδες. Είχαν πάρει βόλτα τους μηχανικούς και ζητούσαν προσφορά.

    Θέλετε κύριοι να μας φορολογήσετε με έσοδα/έξοδα?
    Καταργήστε ταυτόχρονα την ελάχιστη αμοιβή.
    Και τότε να δείτε που θα πάνε οι εισπράξεις ΦΠΑ.
    Στα βάραθρο το αχανές.
    Μόνο τις μεγάλες εταιρείες θα βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο.
    Αλλά είναι βέβαιαο πως σκοπός σας είναι η εξαφάνιση του μικρού ελεύθερου επαγγελματία και η ύπαρξη μεγάλων σχημάτων.
    Να γίνουμε όλοι υπάλληλοι με 3+60 και να μας φορολογείται, αλλά οι μεγάλοι να εμφανίζουν πολλά έξοδα και να τους παίρνετε τίποτα στην ουσία.

    Πραγματικά, αν τελικά εφαρμόσετε και αναδρομικά τον νόμο περί εσόδων/εξόδων, τότε θα είσαστε τελείως αδίστακτοι.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π.

    Στο τοπο αυτο των θαυματων ισχυουν σαφως φαινομενα φοροδιαφυγης ,εισφοροδιαφυγης ,κλπ κλπ. Οποιος μπορει να εξαπατησει το κρατος και να γλυτωσει φορους το κανει αυτη ειναι η πικρη αληθεια.

    Ομως οι μηχανικοι ελευθεροι επαγγελματιες ειναι αυτοι που δεν μπορουν να αποκρυψουν σχεδον τιποτα.
    (Φανταστειται για παραδειγμα τους δικηγορους να παιρνουν καθε αμοιβη τους μεσω τραπεζης. Τοτε ο μεσος ορος του εισοδηματος του θα επρεπε να ειναι τουλαχιστον 7000 ευρω το μηνα. αντι αυτου ομως ο μεσος ορος του ετησιου τεκμαρτου εισοδηματος των συμπαθων δικηγορων ειναι 7000 ευρω.)

    Για τους μηχανικους ομως ολα στο φως.
    Ολες οι συναλλαγες γινονται μεσω της ΕΤΕ. Αρα το κρατος ξερει τι εισπρατει και μαλιστα αμεσα αφου προκαταβαλλει το 10 %.

    Μαλιστα εγω θα ελεγα και ο ΦΠΑ να αποδειδεται αμεσως και οχι καθε 3 μηνες.

    Αρα με το συστημα εσοδα – εξοδα στους μηχανικους που προτεινει το νομοσχεδιο (οπως ισχυε παλια ) μαλλον το κρατος θα χανει, αφου πλεον ο μηχανικος θα πρεπει να εκδιδει πιστωτικα σημειωματα για τις εκπτωσεις που κανει.

    Αν γινει μια αναδρομη στο παρελθον τοτε που ισχυαν τα πιστωτικα σημειωματα θα δειτε οτι οι μοναδιαιοι συντελεστες ειναι σε οφελος της πολιτειας και οχι του φορολογουμενου.

    Αληθεια το ΤΕΕ εχει αποψη ? Γιατι δεν εχει παρει θεση ακομη. Συμφωνει με το νομοσχεδιο η οχι.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | Πέτρος Λαζαρίδης

    Δεν ξέρω αν το σχόλιο μου κολάει εδώ αλλά έχω αγανακτήσει να βλέπω γιατρούς και φαρμακοποιούς με mercedes 4χ4 και η απόκτηση καιχρήση τους με leasing κλπ να εκπίπτει από το φορολογηταίο εισόδημα. Είναι λιγάκι προκλητικό

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:23 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΑΤΡΟΥ

    Σχετικά με τους μηχανικους ,μελετητές κτλ,εχω να πω οτι τωρα που ο προσδιορισμός εισοδήματος τους γίνεται εξωλογιστικά(με συντελεστή),ειναι ,ερημην τους,συνεργοι σε φοροδιαφυγή ,αφου οι μεγάλες τεχνικές εταιρειες σχεδόν τους υποχρεώνουν να υπερτιμολογουν,ωστε αυτοι μεν να παρουσιαζουν ενα χαμηλό φορολογητέο εισόδημα,οι δε Τεχνικές να παρουσιάζουν ενα δυσανάλογο εξοδο.
    ΝΑΙ να εφαροστεί και στους μηχανικους ο λογιστικός προσδιορισμός ,οπως σε κάθε αλλο ελευθερο επαγγελματία του αρθρου 48.
    Οσο για τους υπόλοιπους προνομιούχους,πλην αυτων των λιανικών αγορών,ναι και σε αυτους ο λογιστικός προσδιορισμός να προσδιορίζει το εισόδημά τους και οχι καταποκοπήν φόροι,τεκμαρτοι προσδιορισμοί και αλλες ευρηματικές μεθοδοι,που διογκωνουν τη φοροδιαφυγή.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    Κάθε υπολογισμος με τεκμαρτό εισόδημα ειναι τουλαχιστον αστείος και διαταράσει τελειως την λογική της επιχειρηματικότητας. Σημερα στην Ελλάδα ειναι αδυνατον να επιχειρήσεις με κριτήρια «επιχειρηματικά» αφου ο έφορος εχει την δική του λογική και θεωρεί οτι ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ακολουθεί την δική του λογική. Για παραδειγμα ο Συντελεστής Καθαρού Κέρδους αποτελεί μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία. Αν δηλαδή ο ανταγωνισμός οδηγησει τον επιχειρηματία σε πώληση με μειωμενο κερδος, αυτό για τον έφορο ειναι απαραδεκτο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | Δημήτρης Σιμάκης

    Πόρτα Πόρτα, οι υπηρεσίες σας να πάνε στις βίλες που έναι χιλιάδες
    να συγκρίνουν το επίπεδο ζωής με αυτά που δηλώνονται και να φοροληγήσουν, αυτό δεν θα το κάνετε βέβαια γιατί πίσω από μερικές πόρτες θα βρείτε γνωστούς σας

    Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια, θα βάλετε τον κόσμο να μαζεύει αποδείξεις, δηλαδή την ανεπάρκεια των υπηρεσιών και του μηχανισμού θα την μετακυλίσετε στους εργαζόμενους ?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:34 | Ενας πολιτικός μηχανικός

    Φίλε υπουργέ,

    Είμαι σίγουρος ότι δεν θέλετε να συνδέσετε το όνομά σας με την περαιτέρω υποβάθμιση του μελετητή μηχανικού. Αν πάμε στο γενικό τρόπο φορολόγησης και στους μηχανικούς θα γίνει το εξής. Κατά μέσο όρο ο μηχανικός θα φορολογείται πολύ παραπάνω απο κάποιον με σταθερό ετήσιο εισόδημα. Ενα παράδειγμα: Αν ένας μηχανικός φορολογηθεί το 2010 για 15 χιλιάδες, το 2011 για 10 χιλιάδες και το 2012 για 65 χιλιάδες, σύνολο των τριών ετών 90 χιλιάδες ευρώ, θα πληρώσει διπλάσιο φόρο απο κάποιον που έχει 30 χιλιάρικα σταθερά και τα 3 χρόνια και σύνολο πάλι90 χιλιάδες.

    Και αυτό γίνεται γιατί τη χρονιά που θα έχει τη …μεγάλη είσπραξη θα τον κοπανίσετε με τους υψηλούς συντελεστές, και τις χρονιές που έχει μπει μέσα, απλώς δεν θα φορολογηθεί.

    Βρείτε μια λύση σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΤΕΕ, ώστε να συνεχίσουμε να αποδίδουμε έσοδα στο δημόσιο, χωρίς να καταστραφεί ο κλάδος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | Βασίλης Σταράκης

    Πρέπει ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών να συνοδεύεται (συγκρίνεται) από κάποιο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο προσδιορίζεται από το αντίστοιχο εισόδημα που λαμβάνει ένας επαγγελματίας ίδιας ειδικότητας που απασχολείται όμως ως μισθωτός (π.χ. ο ιδιοκτήτης taxi δεν μπορεί φορολογείται για εισόδημα μικρότερο από αυτό που αποκτά ένας οδηγός μισθωτός, ή ο ηλεκτρολόγος ελεύθερος επαγγελματίας λιγότερο από τον μισθωτό ηλεκτρολόγο ή ο ιατρός Χ ειδικότητας ελεύθερος επαγγελματίας λιγότερο από τον ιατρό της ίδιας ειδικότητας του ΕΣΥ κλπ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Είναι πολύ άδικο να φορολογούνται διάφορες επαγγελματικές τάξεις
    λιγότερο από ένα μισθωτό. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει εισόδημα
    μικρότερο από αυτο του μισθωτού τότε πως ζει;
    Δεν γίνεται ένας μισθωτός με 20.000,00 € εισόδημα να πληρώνει
    3.000,00 € φόρο περίπου και οι διάφοροι επαγγελματίες να πληρώνουν
    σύμφωνα με τις προτάσεις που βλέπουμε εδώ 500-1,000,00 €.
    Να υπάρχει ενιαίο σύστημα φορολόγησης για όλους το ίδιο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΝΟ ΩΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
    ΤΕΧΝΙΚΕΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΞΟΔΑ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ-ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΡΓΩΝ ΚΟΙΝΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΜΟΙΒΗ
    ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ ΚΑΤΑΤΕΙΘΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ
    ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΚΑΘΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ.Ο ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΕΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΕΞΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΙ εκπτώσεις ακόμη και 50% στις νόμιμες αμοιβές μας προς τους πελάτες μας που δεν αναγνωρίζει η εφορεία δηλαδή σε μια αμοιβή της τάξεως των 15.000,00ευρω θα εισπράξω 7.000,00ευρω ενώ η εφορεία θα με φορολογίσει για 15.000,00ευρω.
    Αν αυτό γινει σε μερικές οικοδομές φανταστειται τι συνβαίνει συνολικά.
    Βέβαια μπορεί να υποστηριξει κάποιος να μην κάνω εκπτωσεις τότε βασει της πραγματικής αγοράς δεν πρόκειται να δουλέψω καθολου.
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΡΙΤΙΡΙΩΝ(ΘΕΣΗ-ΜΕΓΕΘΟΣ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ) ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

    Ως προς τον ειδικό τρόπο φορολόγησης, νομίζω ότι η φορολογία πρέπει να είναι ενιαία για όλους, έχω όμως μια απορία σχετικά με το ΦΠΑ. Νομίζω ότι πουθενά αλλού δεν υπάρχουν τόσο πολλές κατηγορίες που να απαλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ. Μήπως πρέπει να επανεξετασθούν επί τέλους σε σύγκριση και με το τι γίνεται αλλού?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | Maria Kalouta

    Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοιραίο στη νεώτερη ιστορία του Ελληνισμού κόμμα. Εισήγαγε τον λαϊκισμό στην πολιτική, και μάλιστα σε στιγμή κρίσιμη, ίσως την κρισιμότερη για το μέλλον των Ελλήνων: Οταν η Ελλάδα, ενάντια σε κάθε λογική, γινόταν δεκτή στον εταιρισμό των ισχυρότερων τότε της Ευρώπης κρατών.

    Λαϊκισμό λέμε την αλλοτρίωση της πολιτικής σε ψηφοθηρικό εκμαυλισμό των πολιτών, σε κατά προτεραιότητα προσπάθεια να κολακευτούν οι ενστικτώδεις ενορμήσεις του ανθρώπου, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας. Το ΠΑΣΟΚ θεσμοποίησε και εξιδανίκευσε αυτό τον παλιμβαρβαρισμό, την καταναλωτική απληστία και τον αμοραλισμό ως αποκλειστικό στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης και συνύπαρξης: Ισοπέδωσε κάθε αξιοκρατική ιεραρχία, κάθε διάκριση του ικανού από τον ανίκανο, του εργατικού από τον ράθυμο, του τίμιου από τον φαύλο. Κατάργησε κάθε κριτήριο ποιότητας, κάθε έλεγχο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, αποσάθρωσε τη λειτουργία του κράτους, απαξίωσε τον μόχθο της δημιουργίας, καταδίκασε την ελληνική κοινωνία σε αποκλεισμό από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο. Δεν ήταν κόμμα, ήταν λοιμική.

    Λοιμική σημαίνει τη ραγδαία και απροσμάχητη εξάπλωση της βλάβης ή του νοσήματος. Ο εκπασοκισμός του σύνολου ελλαδικού πολιτικού συστήματος ήταν ταχύτατος και εντυπωσιακός: Τα κόμματα της δήθεν Αριστεράς, στερημένα τον μπούσουλα της σοβιετικής πατρωνίας και με ανήκεστο τον ευνουχισμό της σκέψης και της φιλοπατρίας, έσπευσαν να πλειοδοτήσουν σε πρωτογονισμό: Επένδυσαν ψηφοθηρικά στον γκανγκστερικό λαϊκισμό που εκβιάζει τους πάντες δήθεν εξ ονόματος πολλών (αόριστα των «εργαζομένων»!) προκειμένου να ευνοήσουν τους καριερίστες της αυλής τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | Παναγιωτόπουλος Ευστάθιος

    Απόλυτα σωστό κ οικονομικά και ΚΟινωνικά δίκαιο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | ilias

    Δεν ξέρω τι γίνεται με τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών αλλά θα αναφερθώ στην δικιά μου δηλ. τους μηχανικούς.

    Είμαστε η μόνη κατηγορία που αντικειμενικά δεν μπορούμε να ΜΗΝ κόψουμε απόδειξη. Το 90% των μηχανικών ασχολούμαστε με μελέτες & άδειες που για να εκδοθούν πρέπει να πληρωθούν μέσω της Εθνικής Τράπεζας και να γίνει παρακράτηση φόρου. Άρα είμαι αναγκασμένος να κόψω απόδειξη, να δηλώσω εισόδημα, να εισπράξω και να αποδόσω ΦΠΑ. Είναι 100% σίγουρο επομένως πως δεν φοροδιαφεύγω. Ίσα ίσα που λόγω του ανταγωνισμού κάνουμε εκπτώσεις στις αμοιβές των αδειών που όμως δεν μπορούν να φανούν. Έτσι κόβουμε, γιατί μας το επιβάλλει η πολεοδομία, μία απόδειξη 1000€ αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχουμε εισπράξει 800€. Το μόνο που θα μπορούσα να δεχτώ είναι να γίνει μια μικρή προσαύξηση της τάξης των 5 μονάδων στους συντελεστές κέρδους.
    Αν πάμε σε προσδιορισμό καθαρού κέρδους λογιστικά, τότε ας μας δικαιολογούν περισσότερες δαπάνες. Πάντα τον λογιστικό τρόπο δεν μπορώ να τον δεχτώ διότι τα έξοδα είναι τεράστια που όμως δεν μπορώ να τα περάσω στα βιβλία μου.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ , ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ 16000,00€ , ΑΣ ΠΟΥΜΕ 22000,00€? ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΝΟΪΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ.(ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:38 | Βαγγελης Πατερας

    Εχω μια απλη προταση για την φορολογηση γιατρων,δικηγορων και αλλων κατηγοριων ελευθερων επαγγελματιων.Αντι να προσπαθει το κρατος να υπολογισει τα εισοδηματα τους και να τα φορολογησει θα ηταν καλυτερα να δημοπρατει ετησιες αδειες ασκησης επαγγελματος καταργωντας παραλληλα καθε φορο επι τπυ φυσικου προσωπου.Τα εσοδα απο την πωληση των αδειων αυτων θα αποτελουν το εσοδο του κρατους ενω ο μηχανισμος εισπραξης ειναι απλος.Επιπλεον δεν υπαρχει καμμια δυνατοτητα συναλλαγης.Ετσι το κρατος θα προσδιοριζει τον αριθμο των αδειων σε συνεργασια με τους επαγγελματικους συλλογους σε καθε νομο για καθε ειδικοτητα πχ 1000 αδειες χειρουργων η 500 αδειες δικηγορων η 100 αδειες συμβολαιογραφων και θα αφηνει τους επαγγελματιες που γνωριζουν καλυτερα απο το καθενα τι κερδιζουν να προσδιορισουν τη τιμη της αδειας τους.Η καθε αδεια θα ειναι προσωπικη.Παραδεχομαι οτι κατι τετοιο χρειαζεται μεγαλυτερη επεξεργασια και ισως το κανω αργοτερα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ-ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΛΜΕ- ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ (ΜΕΧΡΙ 7)

    Θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η φορολόγηση για τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι 7 ενοικιαζόμενα δωμάτια ως έχει.
    Δεδομένου ότι για να ελεγχτεί ο τεράστιος όγκος των ενοικιαζομένων δωματίων στην επικράτεια θα απαιτηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών (με πρόσθετες αμοιβές) για ενδεχομένως ασήμαντες παραβάσεις φοροδιαφυγής (τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του;), την στιγμή που θα μπορούσαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες να ασχοληθούν απερίσπαστα με τους φοροφυγάδες (του Κολωνακίου!!) των μεγάλων φορολογικών παραβάσεων που θα απέδιδαν τεράστια ποσά στα Δημόσια Ταμεία και ας μην ασχοληθούν με τα 7 δωμάτια των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα επιβαρύνονται επιπρόσθετα και με δαπάνες για Λογιστή, τη στιγμή που η τουριστική κίνηση συνεχώς φθίνει, λόγω της οικονομικής κρίσης και των ανταγωνιστικότερων αγορών, πολύ περισσότερο δε για μας τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου που για να μας επισκεφτεί μια οικογένεια θα δαπανήσει επιπρόσθετα σημαντικό κονδύλι λόγω των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
    Αντ’ αυτού θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί η κατ αποκοπή φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων μέχρι 7 δωμάτια.

    Μαυραγάνης Νίκος
    Βουλμέ- Μαυραγάνη Μαρία

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    Ως αρχή, είναι σωστή πρόταση. Το τεκμαρτό εισόδημα ευνοεί και τη φοροδιαφυγή διότι όλοι δηλώνουν το ελάχιστο εισόδημα. Για να δουλέψει αυτό όμως, πρέπει να λειτουργεί σωστά ο έλεγχος. Πάμε λοιπόν από την αρχή:

    α) Οι φορολογικές δηλώσεις θεωρούνται κατα αρχήν οριστικές και ειλικρινείς.
    β) Η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα σε επίπεδο κακουργήματος και επιφέρει βαριά πρόστιμα ή/και φυλάκιση.
    γ) Τα πληροφοριακά συστήματα του ΥπΟικ βγάζουν σε κεντρικό επίπεδο κάθε χρόνο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ΑΦΜ/φορολογούμενων προς έλεγχο.
    δ) Το κλιμάκιο ελέγχου ορίζεται κεντρικά πάλι και αποτελείται από δύο υπαλλήλους από διαφορετικές ΔΟΥ.
    ε) Με την έναρξη του φορολογικού ελέγχου δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να κάνει συμπληρωματική δήλωση. Σε αυτήν την περίπτωση βαρύνεται μόνο με πρόστιμο για τυχόν διαφορές σε φόρο που προκύψουν.
    στ) Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς, αν ο φορολογούμενος υποστηρίξει τις αρχές στη σύλληψη των ελεγκτών εφοριακών (δια προσημειωμένων χαρτονομισμάτων, κλπ), αυτός τυγχάνει αυτόματα πλήρους αμνηστείας για όλες τις παρελθούσες χρήσεις χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:26 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρότασή μου είναι να εκδοθούν τυποποιημένες αριθμημένες αποδείξεις (οπως π.χ.τα παράβολα) οι οποίες θα εμπεριέχουν το ΦΠΑ των 5.95, 11.19, 23.80, 59.50, και 119 ευρώ τις οποίες θα προμηθεύονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι, ιατροί κλπ.)από Δημόσιο Φορέα ή ΚΕΠ. Αυτές τις αποδείξεις θα παραδίδουν στους καταναλωτές κατά την ώρα της πληρωμής τους. Με αυτόν τον τρόπο και ο καταναλωτής δεν θα μπαίνει στον πειρασμό να μη ζητάει απόδειξη για να αποφύγει το ΦΠΑ. Ετσι θα είναι εύκολη και η διασταύρωση. Το αφορολόγητο των φυσικών προσώπων να είναι στις 6000 ευρώ και οι υπόλοιπες 6000 να δικαιολογούνται βάσει αποδείξεων και να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα της υψηλότερης κλίμακας. Εάν οι καταναλωτές προσκομίσουν πρόσθετες αποδείξεις αυτής της κατηγορίας 3000 ευρώ δηλαδή σύνολον 9000, να έχουν έκπτωση από το φόρο 5%. Εάν προσκομίσουν συνολικές αποδείξεις 12000 ευρώ να έχουν έκπτωση από το φόρο 10%.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | Μανώλης Μ.

    – Να βαλετε αντικειμενικα κριτηρια. Ακομη και τους λογαριασμους ΔΕΚΟ που πληρωνουν. Δε μπορει ενας μεγαλοδικηγορος να συντηρει πολυτελες γραφειο και να δινει μονο σε λογαριασμους ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΝΕΡΟ χιλιαδες ευρω και να δηλωνει 7000 ευρω εισοδημα.

    – Να βαλετε αυστηρες ποινες και τηλεφωνα καταγγελιων που να τα περασετε απο τηλεοπτικη καμπανια.

    – Εν αναγκη δωστε εξτρα κινητρα-μπονους σε μισθωτους-συνταξιουχους για να ζητουν αποδειξεις απο τους ελευθερους επαγγελματιες, περαν του αφορολογητου.

    – ΜΙΑ ΖΩΗ, στην Ελλαδα πληρωνουν οι μισθωτοι και συνταξιουχοι. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ! Δεν το αντεχει αλλο το συστημα, χρεοκωπησαμε!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:50 | Γιώργος Κάραλης

    Κ. Υπουργέ,
    θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της φορολογίας των ταξί.Το τεκμαρτό εισόδημα που φορολογούνται οι ιδιοκτήτες ταξί σήμερα είναι και το δικαιότερο.Όχι άλλη αναπροσαρμογή του γιατί είναι ήδη ηψηλό και θα λειτουργήσει ισοπεδωτικά για χιλιάδες οικογένειες.
    Π.χ. Έχω 50% άδειας δ.χ. ταξί στο όνομά μου και μετά την τελευταία αύξηση από 6.000 δηλώνω 13.000 με τα σημερινά δεδομένα.Το ενοικιάζω σε τρίτο και εισπράτω μικτά 14.000 ετησίως.Στον ΟΑΕΕ πληρώνω τα 4.500 (παλιός ασφαλισμένος) και στην οδική ασφάλεια τα 800 ετησίως.Αποδίδω ΦΠΑ που δεν εισπράτει κανείς (;) 300 συν τα τέλη κυκλοφορίας 118 ετησίως. Με τα υπόλοιπα τι να κάνω να το συντηρήσω ή να διαβιώσω;
    Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας φημολογήται οτι σχεδιάζεται να φορολογήται 30.000 ετησίως το 100%. Αυτό είναι πέρα για πέρα ανακριβές και άδικο.Αναβαθμίστε το επάγγελμα αυτό γιατί όλοι το χρειάζονται.Μην το αφανίσετε.

    Ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:45 | Σιβενας Γρηγορης

    Κυριοι,
    ειμαι ελευθερος επαγγελματιας μελετητης μηχανικος.Οι μελετητες μηχανικοι εχουν οπως γνωριζετε ελαχιστες δυνατοτητες φοροδιαφυγης καθως για οποιαδηποτε εκδοση αδειας υπαρχουν καθορισμενες αμοιβες για τις οποιες πρεπει να κοπει αποδειξη για την εκδοση της αδειας. Εισαγοντας το λογιστικο προσδιορισμο κερδους δεν σημαινει σε καμια περιπτωση οτι καποιος που εκλεβε την εφορια δεν θα συνεχισει να το κανει. Γιατι με τον λογιστικο προσδιορισμο καποιος να δηλωσει παραπανω εσοδα; Φανταζομαι θα συμβει το αντιθετο. Ολοι θα ψαχνουν εικονικες αποδειξεις. Και τι θα συμβει τοτε; Οι γνωστοι πονηροι με μεγαλα εσοδα θα εμφανιζουν τεραστια εξοδα και δεν θα φορολογουνται ποτε. Σας γνωριζω οτι υπαρχουν πολλοι εφοριακοι που «πωλουν» αποδειξεις αλλων φορολογουμενων που εχουν αποστειλλει τις φορολογικες τους δηλωσεις στις ΔΟΥ!Επισης το συστημα των αποδειξεων θα δημιουργησει τεραστια γραφιοκρατεια και λειτουργικο κοστος στο ΥΠΕΘΟ, το οποιο δεν εχει τον κοσμο για να τις ελεγξει, οποτε θα παει σε δειγματοληπτικους ελεγχους, με αποτελεσμα οπως ολοι γνωριζουμε στην Ελλαδα οι δειγματοληπτικοι ελεγχοι να ευννοουν τους πονηρους.
    Συμφωνω με την καταργηση των προκλητικων συντελεστων 20 – 30%. Προτεινω ενιαιο συντελεστη προσδιορισμου καθαρων κερδων στο 70%. Με τον τροπο αυτο οσο περισσοτερα μεικτα κερδη εμφανιζει καποιος τοσο περισσοτερο θα φορολογειται χωρις πονηριες με εικονικα εξοδα.
    Και πως θα αναγκασουμε τους πονηρους να δηλωνουν ολα τους τα εισοδηματα χωρις μεγαλη γραφειοκρατεια; Οταν καταφερουμε να μην μπορουν να χρησιμοποιησουν τα χρηματα που κρυβουν. Πως θα γινει αυτο; Ποθεν εσχες και στην πρωτη κατοικια. Το ελληνικο κρατος πρεπει να ειναι εντιμο. Αφορολογητη η 1η κατοικια μεχρι καποιο οριο αλλα με την προυποθεση οτι ο φορολογουμενος μπορει να αποδειξει που βρηκε τα χρηματα. Σκεφτειτε το εξης απλο παραδειγμα. Σημερα, ενας φορολογουμενος μπορει να αγορασει μια 1η κατοικια εμπορικης αξιας 300.000 (και αντικειμενικης 150.000) χωρις να δωσει λογαριασμο για το που τα βρηκε. Ας υποθεσουμε οτι αυτος ο φορολογουμενος εχει και δυο παιδια. Και αυτα οταν κλεισουν τα 18 μπορουν να αγορασουν μια πρωτη κατοικια απο τα κρυμμενα λεφτα του μπαμπα χωρις να τους ρωτησουν που τα βρηκαν. Ετσι λοιπον αυτος ο τυπικος φορολογουμενος με 2 παιδια μπορει να αποκρυψει στο παραδειγμα μας 900.000 στη ζωη του νομιμοτατα χωρις να ρωτησει κανεις τιποτα! Ε ποσα περιμενουμε να αποκρυψει καποιος για να ασχοληθουμε μαζι του; Να δουμε σε πρωτη φαση το βουνο και οχι το δεντρο. Αυξανουμε το αφορολογητο της 1ης κατοικιας για κοινωνικους και εθνικους λογους, αυξανουμε τις αντικειμενικες αξιες για να πλησιασουν τις εμπορικες και καθιερωνουμε ποθεν εσχες. Απλα, δικαια, ευκολο να ελεγθει, χωρις γραφειοκρατεια. Ενα επομενο βημα θα ηταν πχ καθιερωση ποθεν εσχες για καθε αγορα ανω των 10.000. Για να πιασουμε αυτους που φοροδιαφευγουν πρεπει να μην τους δινουμε το δικαιωμα να χρησιμοποιουν τα κλεψιμεικα!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:54 | Dimitris Nikitopoulos

    Σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχω με τις απόψεις μου.
    Το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν είναι απλό αλλά ούτε και πολύ πολύπλοκο.
    Η βασική δυσκολίες είναι η πολιτική βούληση που απαιτείται, η συνέχεια και μια νομοθετική ρύθμιση που όμως δεν θα ακυρώνεται στη πράξη λόγω ενός μη επαρκούς ελεγκτικού μηχανισμού.

    Δεν είμαι ειδικός στη φορολογία αλλά έχω να προτείνω τα εξής:
    (1) Ένα ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ελαχιστοποιεί τις «γκρίζες ζώνες» που αφήνουν ανοικτά ζητήματα των οποίων η επίλυση εξαρτάται από τον/την εκπρόσωπο του ελεγκτικού μηχανισμού (εφορίας).
    Οι διατάξεις πρέπει να είναι σαφείς και πλήρεις.
    (2)Θέσπιση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού επίλυσης φορολογικών ζητημάτων για εταιρίες με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ (το ποσό αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί με βάσει τα πραγματικά στοιχεία του υπυργείου). Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελείται από εκπρόσωπο του υπουργείου, της εφορίας και ένα δικαστή (πρόεδρος). Το όργανο να έχει ετήσια θητεία και τα μέλη να επιλέγονμται με κλήρωση. θα μπορούσαν να θεσπιστούν περισσότερα από ένα τέτοια όργανα και η επιλογή των υποθέσεων να γίνεται με κλήρωση. Τα ονόματα των μελών να μην δημοσιοποιούνται και όλοι οι φάκελοι προς εξέταση να έχουν κωδικό (bar code) και όχι ονόματα εταιριών (μοντέλο αντίστοιχο με αυτό των παλαιών γενικών εξετάσεων για την είσοδο στα πανεπιστήμια).
    (3)Ένα σύστημα δειγματοληπτικού ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων με βάσει τις αρχές της στατιστικής. Ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των δηλώσεων, ένα μικρό σχετικά δείγμα θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει «ουσιαστικό έλεγχο» έως και 95% των δηλώσεων (6 σίγμα στατισικές αρχές).
    (4) Δημιουργία μικρής και ευέλικτης ομάδας ελέγχου για την παροχή αποδείξεων με σαφείς στόχους για την ημέρα, το μήνα και το τρίμηνο. Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και να αφορούν τον αριθμό των ελέγχων (πχ με αριθμό ταυτότητας αυτού που ελέχθηκε για απόδειξη, το όνομα της εταιρίας, κλπ). Η επιλογή της περιοχής για τον έλεγχο να γίνεται σε ημερήσια βάση και από Η/Υ.
    (5) Σύνδεση αφορολόγητου με τις αποδείξεις μέχρις ενός ορίου. Οι αποδείξεςις αυτές να φορούν ήδη πρώτης άναγκης, υπηρεσίες δικηγόρου, γιατρού ακι άλλων ελευθέρων επαγγελματιών. Το αφορολόγητο όριο με και χωρίς αποδείξεις θα πρέπει να καθοριστεί με βάση την ηλικία και τον τόπο διαμονής του φορολογημένου. Για παράδειγμα, ένα άτομο με ηλικία μεγαλύτερη από 65 χρόνια που διαμένει σε αγροτική περιοχή να έχει ένα αφορόλογητο όριο χωρίς αποδείξεις μεγαλύτερο από ένα άτομο νεότερο από 65 χρόνων ποου ζει σε αστική περιοχή.
    (6) Στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρίες, προκειμένου να ελέγξουν την λειτουργία των καταστημάτων τους σε όλες τις περιοχές δραστηριότητας, είχαν θεσπίσει το κανονισμό: Εάν δεν σας δώσουμε απόδειξη, θα λάβετε το προιόν δωρεάν. Μία πρόταση θα ήταν να θεσπιστεί κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα αλλά από το υπουργείο. Εταιρίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις σε πελάτη θα μπορούν να καταγγέλνονται επώνυμα από τον πελάτη ο οποίος και θα λαμβάνει χρηματικό ποσό για αποζημίωση. Η αποζημίωση θα δίδεται από την εφορία ή τράπεζες και θα καθορίζεται με βάση την αξία της συναλαγής.
    Η εταίρια θα πληρώνει το πρόστιμο με την απόδοση του ΦΠΑ.

    Σας ευχαριστώ πολύ,
    Δημήτρης

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:25 | Γιάννης Κ.

    Κανονικά θα πρέπει να γίνεται λογιστικός προσδιορισμός των κερδών σε όλους.
    Αν εξαιρέσουμε τους μελετητές-μηχανικούς, που αδικούνται ακόμα και από τους σημερινούς φορολογικούς συντελεστές , όλοι οι άλλοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους.
    Γι’ αυτό τον λόγο και μόνο θα πρότεινα την κατάργηση των συντελεστών προσδιορισμού της ελάχιστης αμοιβής μηχανικών, που πονοκεφαλιάζει πολλές γενεές και τον ελεύθερο προσδιορισμό της αμοιβής τους.
    Αφού πρώτα αποκτήσουν δικαίωμα στις απαγορευμένες γι΄αυτούς εκπιπτόμενες δαπάνες και καθοριστούν μερικά πλαφόν στις ελάχιστες αμοιβές και για τις αναθεωρήσεις των μελετών και για τον εύλογο χρόνο επίβλεψης.
    Ας πούμε μελέτη 5% επί του προϋπολογισμού και 7% επίβλεψή , σύνολο 12%.
    Και αν πει κανείς ότι είναι υπερβολικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω την λέξη προϋπολογισμός και την διαφορά του από το πραγματικό κόστος… ο νοών νοεί τω.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:05 | πετρος βαρδης

    Το μετρο και παλαιοτερα δεν ευδοκιμησε,διοτι για να ειναι ανικειμενικο θα πρεπει να λαμβανει υπ οψιν πολλες παραμετρους ,οπως γεωγραφικο διαμερισμα ,ιδιαιτεροτητες καθε περιοχης ,δεσμευτικους παραγοντες απο αλλες υπηρεσιες-πχ ορισμενα τετραγωνικα μετρα για αδεια λειτουργιας κλπ.
    Αν ομως ληφθουν υπ οψιν τετοιοι παραγοντες θα αρχισουν γκρινιες για αδικιες κατα περιοχη.
    Οσον αφορα την καταργηση του ειδικου τροπου φορολογησης καποιων επαγγελματων με βρισκει συμφωνο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:20 | Ν.Καραβαζάκης

    Νομίζω ο λογιστικός προσδιορισμός,ανεξαίρετα,είναι δίκαιος.
    Αν γίνεται απόκρυψη εισοδημάτων,απο αλλού κι αλλιώς,πρέπει να συλλαμβάνεται η κλοπή.
    Αν οι δηλούμενες δαπάνες είναι αναντίστοιχες…κατά τα ειωθότα,λογίζονται ως φ/τέο εισόδημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:58 | ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

    Κύριοι

    θα ειχε ενδιαφερον μια δημοσκοπηση για το ποσους απο αυτους που εχουν μπλοκακια παροχης υπηρεσιων ειναι πραγματικα ελευθεροι επαγγελματιες και ποσοι ειναι πραγματικα υπαλληλοι.Το λεω αυτο γιατι ο μονος τροπος για να δεις την εκταση του φαινομενου ειναι η με δημοσκοπηση η αν πραγματικα ενδιαφερεται ,απο τη συγκεντρωτικη κατασταση πελατων στο τελος του χρονου οπου βλεπεις οτι ο πελατης του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ειναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ εταιρεια η το πολυ 2 αν εχει αλλαξει δουλεια στη μεση του χρονου , η δουλευει σε κοινοπραξια του κυριου εργοδοτη του.Αφου δουμε την εκταση του φαινομενου τοτε θα μπορει η εκαστοτε κυβερνηση να θεσμοθετει πιο σωστα για ελευθερους επαγγελματιες και να μη τους βαζει στο ιδιο τσουβαλι ολους προς συμφερον της.Το γιατι καποιος δεν καταγγελει οτι στην πραγματικοτητα οι υπηρεσιες που παρεχει σε εναν εργοδοτη ειναι σχεση εξαρτημενης εργασιας ειναι αυτονοητο.

    Σας ευχομαι καλες γιορτες

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | Δημήτριος Λουκάς

    Δεν ξέρω πολλά πράγματα για την φορολόγηση επαγγελματιών, αλλά μου κάνει πραγματικά πολύ εντύπωση το γεγονός ότι τα ψώνια του super market κόβονται τιμολόγια. Πως μπορούν να παιρνούν όλα αυτά σαν έξοδα? Πως μπορεί κάποιος να νοικιάζει διαμέρισμα και ο άλλος να το δηλώνει σαν γραφείο και να βάζει όλα τα έξοδα (π.χ. ΔΕΗ) σαν έξοδα της εταιρίας τους? Καταργήστε αυτά τα έξοδα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:21 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

    H επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού εισοδήματος είναι ένα μέτρο που θα πλήξει καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Kάθε επαγγελματίας – επιτηδευματίας είναι περίπτωση ξεχωριστή μη επιδεχόμενη γενίκευση ως προς το εισόδημα που πραγματοποιεί. Επί παραδείγματι πόσες/πόσοι δικηγόροι-αρχιτέκτονες-μηχανικοί-λογιστές υπάρχουν που στη πραγματικότητα είτε δεν ασκούν καθόλου το επάγγελμα είτε το ασκούν ελάχιστα και αναπόδραστα πραγματοποιούν ελάχιστα εισοδήματα.Ο μόνος λόγος που φέρουν το τίτλο τους και εμαφαίνονται ως ενεργοί επαγγελματίες είναι για να πάρουν κάποια στιγμή σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα πληρώνουν φόρους επί τεκμαρτού εισοδήματος ενώ το πραγματικό τους θα είναι μηδενικό;
    Κύριοι το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα είναι ότι οργιάζει η φοροδιαφυγή διότι αφενός ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος και αφετέρου η διαφθορά των δήθεν αδιάφθορων έχει φτάσει στα ύψη . Ας εντατικοποιήσει τους ελέγχους το κράτος και θα δείτε πως φαινόμενα του τύπου «μπαρ με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ το χρόνο» θα εξαλειφθούν σε χρόνο dt

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | Sotos

    Επιτέλους πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι που επι χρόνια κατακλέβουν το κράτος (δηλαδή όλους μας) να πληρώσουν. Δεν μπορούν να την πληρώνουν πάντα οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι σε αυτή τη χώρα. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ελεγχούν εξονυχιστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία, να κάνετε ακόμα και δήμευση περιουσιών όπου κρίνεται οτι είναι απαραίτητο. Δε μπορεί κάποιοι να βγάζουν υπέρογκα κέρδη και να δηλώνουν αστεία εισοδήματα και μετά απο πάνω να τους φταίει το κράτος, η κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και φυσικά πάντα οι άλλοι και όχι η καμπούρα τους.
    Η φορολόγηση τους θα πρέπει να γίνει με τα σκληρότερα κριτήρια πχ κύριε είσαι γιατρός στην Αθήνα με δικό σου ιατρείο για 5 χρόνια;; Θα σε φορολογώ για 150.000 ευρώ το χρόνο και εσύ ας δηλώνεις 5.000. Αν δε βγαίνεις κλείσε το ιατρείο, πρόβλημα σου (αν θες γίνε μισθωτός…). Ετσι θα πάρει το κράτος και ένα μικρό μέρος από όλα όσα αυτοί οι άθλιοι έχουν τσεπώσει σε βάρος του μισθωτού τόσα χρόνια. Γνωρίζω αρκετούς με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο και περηφανεύονται για τη «μαγκιά» τους από πάνω. Καιρός να βάλετε τέλος σε όλους αυτούς τους φοροκλέφτες!!!! Μη διστάσετε να συγκρουστείτε, τέρμα τα αστεία!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:36 | Λεωνίδας Οικονόμου

    Αναφορικά με τον εξολογιστικό τρόπο φορολογησης των μηχανικών, ο οποίος ισχύει μονάχα για κάποιες κατηγορίες εκπόνησης μελετών, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

    Η εννοια του εξολογιστικού προσδιορισμού των καθαρών κερδών αποσκοπούσε στο να περιραφεί με ρεαλιστικό τρόπο τα άτυπα εξοδα που συνοδεύουν την εργασία ενός μηχανικού. Για παράδειγμα για την εκπόνηση μιας μελέτης, μπορεί να έχει χρειαστεί να πρόβέι σε 10 διαφορετικές εκδοχές με αλεπάλληλες τροποποιήσεις από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Π΄ροσθετα, δεδομένου πως η εργασία του μηχανικού στις περισσότερες των περιπτώσεων προϋποθέτει και εργασία εκτός γραφείου ή εργοτάξιο, υποβάλλεται σε εξοδα τα οποία με το ισχύον σύστημα δεν δικαιολογούνται. Αναφέρω ενδεικτικά πως δεν διακιολείται η αγορά αυτοκινήτου, ενώ στα έξοδα μετακινησεως/συντηρησεως ΙΧ δικαιολογείται μονάχα το 25%. Αν χρειαστεί εγώ δλδ να κάψω 200 ευρώ βενζίνης και άλλα 50 ευρώ ιόδια για να πάω για μια δουλειά στην Αλεξανδρούπολη, το σύστημα θεωρεί πως τα εξοδα μου είναι 62 ευρώ. Και αν σπάσω τα αμορτισερ μου σε χωματόδρομο οπου χωνω εξ αναγκης το ΙΧ μου, πάλι σαν εξοδο θα θεωρηθει το 25%

    Θεωρώ πως θα ηταν πιο λογικό να υπάρξει μια μικρή αυξηση στους συντελεστές εξολογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος, ή όποως πεοαναφέρθηκε παραπάνω, σε περίπτωση δυσανολογίας να προσαυξάνεται κατά περίπου 30%.

    ¨Αλλωστε με τον εξολογιστικό προσδιορισμό που ισχύει σήμερα, ο κλάδος των μηχανικών είναι ίσως ο μόνος που αποίδει στο ακέραιο το ΦΠΑ, καθώς κόβει αποδείξεις και για το τελευταίο ευρώ.

    Μην ξεχνάτε άλλωστε πως πρόκειται για κόσμο ελευθερο επαγγελματία, χωρίς σταθερή δουλειά, όπου μια χρονιά μπορεί να πάει καλά και την επόμενη να μην βγάλει σχεδόν τίποτε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | Φίλιππος Α.

    ΤΟ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΜΕ ΕΞΥΠΝΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ) ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ» ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΞΟΔΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΚΑ., ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΕΞΟΔΑ; ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:49 | Ξανθουδάκης Ιωάννης

    Να φορολογηθούν ΟΛΟΙ λογιστικά βάση βιβλίων εσόδων εξόδων. Ο εξολογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά διότι ορισμένα επαγγέλματα δεν έχουν κίνητρο να ζητούν τιμολόγια εξόδων. Να ενταχθούν στο καθεστός ΦΠΑ και οι γιατροί και οι δικηγόροι καθώς και άλλα επαγγέλματα που τώρα εξαιρούνται.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:14 | Bησ. Μίχας

    Επιτέλους ας δείξετε τόλμη. Ελέγξτε ΟΛΟΥΣ όσους έχουν κάνει αγορές ,ακινήτων και κινητών ιδιαίτερα μεγάλης αξίας,την τελευταία 15ετια αν αυτές δικαιολογούνται από το δηλωθέν τους εισόδημα.Αυτό κατά την γνώμη μου είνα δίκαιο και ρηξικέλευθο μέτρο.ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΜΕ?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:06 | ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Πρέπη να υπάρξη ενας νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών.υπάρχουν αγρότες που ζούν προκλητηκά πολυτελώς και φορολογούνται με τον απαράδεκτο τρόπο των πολύ χαμηλών αντικειμενικών κριτηρίων.προτείνω να φορολογηθούν βαση του τζίρου πώλησης των προιόντων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:55 | Ανδρέας Δούκας

    Η πρόταση για λογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος από ποιό φορολογικό έτος προτείνεται να ισχύσει; Αν είναι από το 2009, πότε θα συγκεντρώσουν τιμολόγια εξόδων οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τον εξωλογιστικό υπολογισμό για το 2009; Τις υπολειπόμενες 7 ημέρες του έτους;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:29 | Ρ. Κουρκουλής

    Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι όσο απλοποιούνται οι διαδικασίες, τόσο πιο πιθανή είναι η εφαρμογή των μέτρων. Ο λογιστικός προσδιορισμός των εσόδων αν και θεωρητικώς δίκαιος πρακτικώς αφήνει πολλά παράθυρα για ατασθαλίες. Π.χ. δηλώνονται έξοδα που δεν υπάρχουν ή μικρότερα έσοδα. Προφανώς δεν γίνονται κάθε χρόνο έλεγχοι σε όλους τους φορολογούμενους άρα ένα μεγάλο πλήθος ατασθαλιών δεν θα εντοπιστούν αλλά επίσης ενδέχεται λόγω ανθρώπινης αμέλειας ακόμη και να παραβλεφθούν κατά τον πιθανό έλεγχο.
    Αντιθέτως, η φορολόγηση με συντελεστή αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο. Συγκεκριμένα, σε κάποιες κατηγορίες μηχανικών που υπάρχει, συνοδεύεται από κώδικα αμοιβών. Άρα περιθώριο παρερμηνέιας δεν υπάρχει. Το αν οι υπάρχοντες συντελεστές είναι χαμηλοί ή όχι είναι ίσως θέμα συζήτησης. Πάντως η θέσπισή τους αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τις αμοιβές μηχανικών (π.χ. το μεν δετλίο εκδίδεται σήμερα αλλά η είσπραξη της αμοιβής μπορεί να καθυστερήσει και χρόνια ακόμη λόγω ενστάσεων, έλλειψης πίστωσης, μη υπαγωγής της αμοιβής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κλπ).

    Φαίνεται μάλλον λογικότερο να θεσπιστούν συντελεστές κέρδους για όλα τα επαγγέλματα συνοδευόμενοι μάλιστα από αντίστοιχους κώδικες κατώτατων τιμών για την κάθε προσφερόμενη υπηρεσία. Ταυτόχρονα βέβαια, θα πρέπει να δοθεί κίνητρο σε όλους τους πολίτες να ζητάνε απόδειξη. Δηλαδή, τα έξοδα από αποδείξεις (με κάποιον συντελεστή φυσικά ο οποίος να αποτελεί κίνητρο, ώστε να μη σε συμφέρει να μην κοπεί καθόλου απόδειξη και να σου κάνουν έκπτωση) να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Με τον τρόπο αυτόν, όλοι θα ζητάμε απόδειξη από όλους για τα πάντα.

    Για τον καθορισμό του ύψους του συντελεστή θα πρέπει φυσικά να λαμβάνονται υπόψιν οι ειδικές συνθήκες που καθορίζουν το καθαρό κέρδος για κάθε δραστηριότητα. Εννοείται βέβαια ότι τα επαγγελματικά έξοδα (μισθοί, αναλώσιμα, ενοίκια κλπ) θα αφαιρούνται όπως και όλα τα υπόλοιπα έξοδα μέσω των αποδείξεων. Άλλωστε, όσο περισσότερα έξοδα κάνει κάποιος, τόσο περισσότερο βοηθάει την οικονομία να κινηθεί.

    Πάντως μέσω του συντελεστή κόβεται η δυνατότητα του ελ. επαγγελματία να δηλώσει αυθαίρετα έξοδα τα οποία θα τον μεταφέρουν σε πολύ χαμηλή κλίμακα φορολόγησης και απλουστέυεται η διαδικασία του ελέγχου. Άρα , δίνονται κίνητρα καί σε επιτηδευματίες με έδρα σε άλλη χώρα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:29 | Χριστίνα Παναγιωτίδου

    Κύριε Υπουργέ και αξιότιμοι συνεργάτες,

    αν εφαρμόσετε τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, πολύ απλά θα οδηγήσετε στο παρά πέντε τη συντρηπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων.

    Χρησιμοποιώντας ως μέτρο τα εισοδήματα μιας μικρής μειοψηφίας προβεβλημένων, θα αδικήσετε τη συντρηπτική πλειοψηφία που απλά τα βγάζει πέρα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | BAGGELHS TSELIOS

    ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ
    ΠΙΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΜΕ OFF SHORE KAI ΑΦΗΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
    ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥς ΑΛΛΟΥΣ?
    ΑΝ ΚΑΤΑΡΦΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΣΤΕ ΣΑΝ ΤΟΥς ΑΛΛΟΥΣ
    ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
    ΣΚΥΨΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ
    ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ?
    ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ?
    ΕΜΕΙΣ Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΤΑ ΕΦΑΓΕ?
    ΚΥΡΙΟΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΞΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
    ΔΕΙΞΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:48 | Σταυρος Δραμαλης

    ειμαι ιδιοκτητης 50% σε ΕΔΧ TAXI. Η ΦΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ(12ΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ) ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟ ΟΨΗ ΣΑΣ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ.ΕΤΣΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗς ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ
    ΣΚΥΨΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ
    ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | kostas vlachodimos

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ..!!ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ..ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ..ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΕΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ? ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 25 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ »ΣΑΣ»..ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ‘ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ’ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΣΕΤΕ ΤΑ 3/4(ΤΟΣΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΑΣ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ(ΒΛΕΠΕ ΕΡΤ ΚΛΠ..)ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ…ΣΑΣ,ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ?ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ?ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ?ΤΙ ‘ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ’ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΜΕΤΑ?Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 5 ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ..ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΑΣ?ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ?ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ‘ΤΑΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ’ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ,ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΤΕ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ,ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ..ΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 25 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ 15ΟΟ ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ Η ‘ΕΛ.ΑΣ’ ,ΚΑΙ ΟΧΙ 2,ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ‘ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ’ ΣΤΟ CARREFOUR ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΚΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ 40% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ?ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ’ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ’ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΛΑΘΟΣ..ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ?ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ‘ΡΟΥΣΦΕΤΙ’..ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | ΤΑΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τόσο απλό. Μετά από περί τα 20 χρόνια που ο μηχανικός φορολογούταν με συντελεστές καθαρού κέρδους από 15 εως 70 % δεν μπορεί ξαφνικά να γίνεται λογιστικά. Το σύστημα θα γίνει πολύ πιο σύνθετο και θα οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Θεωρώ προσώπικά ότι καλύτερη λύση είναι να αυξηθούν ελαφρώς οι συντελεστές και να συξηθεί ο συντελεστής προσάυξησής των όταν δεν δηλώνονται δαπάνες από 20% σε 30%

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:10 | ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Λογιστικός προσδιορισμός για όλους.
    Τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ είναι αμείλικτα για το ποιος φοροδιαφεύγει.
    Μέσο ετήσιο εισόδημα ελευθέρων 6000,7000,8000,έως και το υπερβολικό ποσό των 9200 ευρω (766 ευρώ/μήνα,βλέπε ΚΕΠΥΟ)είναι για γέλια.
    Ολοι αυτοί οι παραπάνω θα πάρουν και επίδομα αληλεγγύης.
    Τίποτα τεκμαρτό και κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης για όλους από μηχανικούς έως δικαστικούς.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:28 | Νίκος Χαρτοφύλλης

    Για τον τρόπο φορολόγησης των Μηχανικών και σχετικά με τον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος τους θα πρέπει :

    1. Ο μηχανικός όπως και κάθε ελεύθερος επαγγελματίας να μπορεί να προσδιορίζει μόνος του το ύψος της αμοιβής του και να του δίνεται το δικαίωμα έκπτωσης από την καθοριζόμενη από το κράτος έως τώρα αμοιβή.

    2. Να δικαιολογούνται έξοδα, όπως αγορά αυτοκίνητου, χρήση αυτού και έξοδα κινήσεως τα οποία μέχρι σήμερα δεν δικαιολογούνταν, διότι η εργασία των μηχανικών στο εργοτάξιο αλλά και στις διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες είναι καθημερινή απασχόληση και όχι κοντά στα τεχνικά τους γραφεία που απαιτεί πολλές μετακινήσεις την ημέρα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:52 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

    Προτεινω με ιδιαιτερα προσοχη την φορολογια σε πολιτες αλλων κρατων 30τοις εκατο.Παραδειγμα-1) 2 βουλγαρες στην Καβαλα νοικιαζουνε ενα διαμερισμα απο κοινου απο κοινου μοιραζονται και τα εξοδα,400 η καθε μια συνολο 800€ η α βουλγαρα με νομιμη και μη ενασχοληση στελνει στην Βουλγαρια 2500€+6000€δινει στο χερι της μανας της ανα 3μηνο+1800 απο διαφορες οδους στις ΗΠΑ στην ξαδερφη της=10700€.Η β βουλγαρα στελνει 7000€ μεσο ορο το μηνα στην Βουλγαρια. Παραδειγμα-2)Οταν μια γυναικα 25-30-50 ετων παιρνει την συνταξη του θανοντος αντρος της 65-70-80 ετων τον οποιο πηρε για την συνταξη του,το ασφαλιστικο ταμειο δεν παιρνει εισφορες αλλα αντιθετα πληρωνει. Η προταση μου ειναι για την πρωτη περιπτωση αρση τραπεζικου και φορολογικου και των ειδικων εταιριων μεταφορας χρηματων (διασταυρωση στοιχειων)και επιβολη 30-35 τοις εκατο φορολογια.Για το δευτερο παραδειγμα ολη την συνταξη ΑΠΟ το 55 ετος της Η την μιση συνταξη εφ΄ορου ζωης αμεσως οταν την θεληση ΠΡΙΝ το 55 ετος.Πρεπει το κρατος να πιεση στην πληρωμη ασφαλιστικων εισφορων.Ολο το χρημα μας παει στην ανατολικη ευρωπη και ειναι αρκετα εκατομυρια τον μηνα.Να πουμε οτι ηρθανε για μια καλυτερη ζωη εδω πρεπει το ελληνικο κρατος να εχει ορους και νομους στην διαβιωση των ξενων στην Ελλαδα οπως ειχανε οι ελληνες στην Γερμανια το Βελγιο τον Καναδα τις ΗΠΑ. Φτανει να πληρωνουμε παντα εμεις γιατι δεν ζουμε μονοι μας.Αν ζουσαμε μονοι μας να πληρωναμε και μονοι μας

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:35 | thatz

    Επιτηδευμένα ελλιπής η λίστα, να μπουν και οι αγρότες και οι ναυτικοί (1,5% φόρος στο εισόδημα ναυτικών)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:30 | Παναγιώτης Καραβίτης

    Βεβαίως και πρέπει ο προσδιορισμός του εισοδήματος να είναι λογιστικός. Έτσι, θα ΄χουν όλοι κίνητρα για να συλλέγουν αποδείξεις και τιμολόγια προκειμένου να πετύχουν έκπτωση φόρου. Επίσης, δεν θα μπορούν να δίνουν απεριόριστα τιμολόγια σε άλλες ομάδες επαγγελματιών που τα χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τα έξοδά τους και να μειώσουν το φόρο τους.Και -πάνω απ` όλα- αυτό είναι το δίκαιο.
    Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων είναι άδικη αφού τους βάζει όλους σε ένα σακί. Ας πούμε ότι κάποιος επαγγελματίας ήταν ασθενής για 6 μήνες ή ότι δεν θέλει να δουλεύει πολύ (δικαίωμά του δεν είναι;). Θα φορολογηθεί το ίδιο με τους άλλους; Ο σκοπός του νέου φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και η εμπέδωση του αισθήματος δικαίου. Τέτοιες λογικές, λοιπόν, εξ ορισμού είναι άδικες και δεν μπορούν να πετύχουν τους σκοπούς του συστήματος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:13 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 14:07 | Μπαλαφούτης Ιωάννης

    Να προσδιοριστεί πιος πραγματικά είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Να μην την πληρώσουν όλοι όσοι είναι υπάλληλοι αλλά είναι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Να αντιμετοπιστούν ως υπάλληλοι.

    Μην ξεχνάται ότι αυτοί είναι που δουλέυουν για να πληρώνωνται οι (όχι απαραίτητα τεμπέληδες, αλλά σίγουρα αντιπαραγωγικοί) δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν μπορεί αυτοί που «ιδρώνουν» να φορολογούνται παραπάνω από τους εξασφαλισμένους. Δεν ακούγεται καλά σε κανέναν το να ζητηθεί από τις παραγωγικές δυνάμεις τις χώρας να πληρώσουν παραπάνω για να μπορεί το κράτος να συντηρει τους βολεμένους. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ