2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΜΟΙΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ? ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΔΑΠΑΝΗΣ(ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΥΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ)ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:08 | Χρήστος Καρατζάς

    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΏΣΕΙΣ.
    ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:24 | Ariadni

    Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει. Υπάρχουν όμως και ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. Για παράδειγμα επιστήμονες όπως εγώ (όχι μηχανικοί που φορολογούνται αυτοτελώς), που δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και πληρώνονται με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών. Διαπιστώνω λοιπόν, ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ο οποίος επιπλέον απολαμβάνει ΠΡΟΝΟΜΙΑ ανύπαρκτα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως το σταθερό εισόδημα, οικογενειακά επιδόματα, γονικές άδειες, άδειες ασθενείας και πλήθος άλλα. Ξέρετε τι παίρνει ένας ελευθερος επαγγελματίας από το ταμείο του αν αρρωστήσει; ΤΙΠΟΤΑ. Και τώρα ακούω φήμες ότι για να δικαιούμαι το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ θα πρέπει να ξοδεύω 875 ευρώ κάθε μήνα σε καταναλωτικά αγαθά! Ρωτάτε αν έχουμε τόσα χρήματα; Και αν έχουμε, δεν δικαιούμαστε σε κάποια αποταμίευση, με δεδομένη την ανασφάλεια της εργασίας μας;
    Η μόνη λύση είναι να ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ. Το κυνήγι μαγισσών ποτέ δεν ωφέλησε τις κοινωνίες.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:37 | ΔΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πιστεύω ότι πρέπει να δωθεί η δυνατότητα να εκδίδουν αποδείξεις
    και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που κάνουν δεύτερη δουλειά όπως π.χ. εργασίες υδραυλικων, ηλεκτολόγων, λογιστων, μεταφραστών , ενοικιαζόμενων δωματίων, μαθημάτων και άλλων πολών ενασχολήσεων αρκεί
    να μην σχετίζονται οι ενασχολήσεις αυτές με τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα εξωθούνται σε φοροδιαφυγή με υπαιτιότητα του κράτους λόγω απαγόρευσης οι ενασχολούντες κατ’ αυτον τον τρόπο.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:44 | ΤΣΙΑΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Κύριε Υπουργέ γνώμη μου είναι ότι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να μετράνε όλες οι αποδείξεις εκτός των ΔΕΚΟ και των Σούπερ Μάρκετ που έτσι κι αλλιώς κόβουν απόδειξη.Διότι αν μετρήσουν οι αποδείξεις των Σούπερ Μάρκετ, τότε όλοι θα καλύπτουν το ποσό που χρειάζονται για το αφορολόγητο όριο με τις αποδείξεις αυτές και δεν θα ενδιαφέρονται να ζητούν και να μαζεύουν άλλες αποδείξεις.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:33 | Κώστας Νικολάου

    ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ & ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Με την εφαρμογή του νέου συστήματος συλλογής αποδείξεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ της αυτόνομης φορολόγησης των δύο συζύγων σε μια οικογένεια και της πραγματικότητας, όπου τα ξεχωριστά τους εισοδήματα καταναλώνονται σαν ενιαίο σύνολο. Αποκτά δε σημαντική «φορολογική» σημασία στις περιπτώσεις που τα εισοδήματα των δύο συζύγων διαφέρουν σημαντικά.

    Παράδειγμα 1ο: Έστω ότι Ο σύζυγος έχει υψηλά εισοδήματα και Η σύζυγος πολύ χαμηλά. Η απόδειξη που παίρνει από γιατρό Η σύζυγος αναγράφει το όνομά της. Το κόστος όμως που πληρώνεται από το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, προφανώς πληρώνεται από τα φορολογητέα εισοδήματα ΤΟΥ συζύγου και όχι τα δικά της. Το ίδιο ισχύει για ασφάλιστρα αυτοκινήτου που είναι στο όνομά της, για ονομαστικές αποδείξεις από καταστήματα π.χ. ρούχων κλπ.
    Παράδειγμα 2ο: Έστω ότι Ο σύζυγος έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα και Η σύζυγος υψηλά. Ισχύουν και πάλι οι περιπτώσεις του παραπάνω παραδείγματος και επιπλέον τα προβλήματα που παρουσιάζονται για τα έξοδα των παιδιών, που φορολογικά μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν ως έξοδα ΤΟΥ συζύγου. Έτσι ενώ στην πραγματικότητα τα φροντιστήρια ήτο ιδιωτικό σχολείο του παιδιού πληρώνεται από τα εισοδήματα ΤΗΣ συζύγου, φορολογικά θεωρείται ότι πληρώνονται από ΤΟΝ σύζυγο.

    Συμπερασματικά, θεωρώ ότι οι δαπάνες από ονομαστικές αποδείξεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις δαπάνες όποιου κρίνουν οι δύο σύζυγοι, ανεξάρτητα από το ποιό όνομα (των δύο συζύγων) αναγράφεται σε αυτήν. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τα έξοδα των παιδιών ή έστω να επιλέγουν κάθε χρόνο οι δύο σύζυγοι σε ποιού τα εισοδήματα θα υπολογιστούν τα έξοδα των παιδιών τους.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:36 | ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Νομιζω οτι και για οσους ειναι διαζευγμένοι και καταβάλουν διατροφή για την οποία έχουν μονο το καταθετήριο στην τράπεζα κάτι πρέπει να γίνει , γιατί δεν είναι δίκαιο άλλος να πληρώνει για τα έξοδα των παιδιών και αλλος να επωφελήται απο της διατάξεις του νόμου.Ειτε ολοκληρο ειτε ποσοστο της διατροφής θα πρέπει να αθροιζεται στο ποσο των αποδείξεων για τον υπολογισμό του αφορολόγητου ποσού.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:01 | Eλένη Μακρή

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογούμενους μισθωτούς προκειμένου να δικαιούνται το ποσό των 12.000 ευρώ ως αφορολόγητο, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατον.
    Συγκεκριμένα, ένας εκπαιδευτικός που είναι αποσπασμένος σε σχολείο του εξωτερικού είναι αδύνατον να συλλέξει αποδείξεις εφόσον ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.Επομένως εάν δεν υπάρξει ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι σε σχολεία του εξωτερικού, τότε θα κληθούν να πληρώσουν άδικα φόρο από το πρώτο ευρώ του μισθού τους.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 08:04 | ΑΛΕΚΟΣ

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΔΑ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 08:40 | χαράλαμπος κολιόπουλος

    ΔΙΝΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΕΝΑ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟ ΠΟΣΟ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ .
    ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΤΗ ΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ .
    ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ( ΦΑΓΗΤΟ , ΕΝΔΥΣΗ , ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΛΠ) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΕΜΒΩ Η ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!! ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ .
    1. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ.
    2. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    3.ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ!!!!
    4. ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ , ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΖΕΥΜΕΝΟΣ.ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΟΥΤΕ Η ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

    ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ???

    ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 08:30 | Αρης Μπεληγιάννης

    Αντί της συγκέντρωσης αποδείξεων (γραφειοκρατικό σύστημα που δεν μπορεί επί της ουσίας το υπουργείο να ελέγξει) θα πρέπει να επιβάλετε τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής για όλες τις συναλλαγές: ο πολίτης θα πληρώνει παντού χρησιμοποιώντας μία τραπεζική-χρεωστική κάρτα η οποία κάθε μήνα θα στέλνει την ανάλυση των σχετικών κινήσεων και στην εφορία. Ετσι, αντί της λίστας με τις αποδείξεις (σύστημα που φιλοδοξεί να αντιγράψει την ήδη αποτυχημένη «συγκεντρωτική κατάσταση πελατών-προμηθευτών» του άρθρου 20 του ΚΒΣ), το κράτος θα έχει μία ξεκάθαρη, επίκαιρη και αδιάβλητη εικόνα όλων των συναλλαγών του κάθε επιτηδευματία, του ΦΠΑ που αυτός θα πρέπει να αποδώσει κλπ. Για να πετύχει το σύστημα αυτό απαιτούνται βεβαίως ουσιαστικά κίνητρα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των δαπανών.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 04:28 | Βασιλης Ψυχογυιος

    Η εφαρμογή του μέτρου συγκέντρωσης αποδείξεων λιανικής για τον υπολογισμό των δαπανών διαβίωσης για φυσικά πρόσωπα είχε εφαρμοστή
    και σε παλαιότερες χρήσεις είχε κάποια θετικά αποτελέσματα αλλά σταδιακά εγκαταλείφτηκε για τους λόγους ότι από την ίδια την διαδικασία του παρήγαγε εκτεταμένη διαφθορά.
    Με τον τρόπο αυτό δεν έχεις δυνατότητα να ελέγχεις ένα σύστημα που το κράτος είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίζει δαπάνες και να σου μειώνει κεκτημένο και δηλωμένο εισόδημα ή να σου μειώνει μέρος προσδιορισμένου φόρου καταβολής για το δηλωμένο εισόδημα.

    Σαν μέτρο άσκησης φορολογικής συμπεριφοράς των φορολογούμενων έχει θετικά αποτελέσματα για ένα ορισμένο χρόνο αφού τελικά δεν έγιναν και πολλά στην αρχική του εφαρμογή.

    Το σύστημα έλεγχου δηλ οι φορολογικές αρχές είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν το θέμα στη πραγματική του διάσταση , στον υπόχρεο έκδοσης των αποδείξεων -επιτηδευματία, στον υπόχρεο λήπτη των στοιχείων-πελάτη και στον υπεύθυνο που παρακολουθεί την φορολογική λειτουργία της επιχείρησης-λογιστής.

    Οι ελεγκτικές υπηρεσίες μόλις διαπιστώσουν ότι ο επιτηδευματίας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συναλλαγής τον υποχρεώνει άμεσα να εκδώσει από το ηλεκτρονικό σύστημα (φτμ, ΕΑΦΔΣΣ)σε ειδικά ορισμένο τμήμα στη φτμ (παράβαση ΚΒΣ) ποσό 10δεκαπλασιο της αξίας συναλλαγής που δεν εξέδωσε, από την ΕΑΦΔΣΣ εκδίδει ανάλογο στοιχείο με ένδειξη
    παράβαση ΚΒΣ και το σχηματιζόμενο ηλεκτρονικό αρχείο αποθήκευσης φέρνει την ίδια ένδειξη παράβαση ΚΒΣ .
    Στη συνέχεια υποχρεούται να εκδώσει Ζ στο οποίο φέρεται καταχωρημένο το διακριτό τμήμα παράβαση ΚΒΣ με το αντίστοιχο ποσό .
    Στη ΕΑΦΔΣΣ με την έκδοση του Ζ και τον σχηματισμό του ηλεκτρονικού αρχείου c.txt μετά τον αναγραφόμενο αλγόριθμο να αναφέρεται η ένδειξη παράβαση ΚΒΣ.
    Ο φορολογικός έλεγχος καταχωρεί στα τηρούμενα φορολογικά βιβλία α,β,γ κατηγορίας παράβαση ΚΒΣ λαμβάνει αντίγραφο των στοιχείων που εκδόθηκαν και ένα αντίγραφο των Ζ
    Στη συνέχεια εκδίδει ΥΣΕ και κλήση σε ΑΚΡΟΑΣΗ όπως προβλέπεται από τις διατάξεις.
    Ο φορολογούμενος στην επομένη περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποχρεούται στην απόδοση ΦΠΑ για το 10 πλασιο ποσό που του επεβλήθη ή 20πλασιο κτλ ανάλογα πως ο νομοθέτης θέλει να ορίσει.
    Αντίστοιχη αύξηση ισχύει και για το εισόδημα της χρήσης που έγιναν οι παραβάσεις.
    Σε περίπτωση άρνησης των ενεργειών να έχουν εφαρμογή οι προβλεπόμενες διατάξεις περί άρνησης εκτέλεσης φορολογικού ελέγχου.
    Οι ελεγκτικές υπηρεσίες ΣΔΟΕ-ΥΠΕΕ, ΔΟΥ-Τοπικά Συνεργεία ελέγχου με δελτίο ενημερώνουν την αρμόδια ΔΟΥ του παραβάτη φορολογούμενου, η οποία με τα στοιχεία σχηματίζει φάκελο παράβασης.
    Ο λογιστικά υπεύθυνος κάθε ατομικής , προσωπικής εταιρείας, ΕΠΕ, Α.Ε και κάθε Νομικού κερδοσκοπικού η μη ΝΠΙΔ η κοινοπραξίας η κάθε άλλης μορφής εταιρείας όταν η επιχείρηση που παρακολουθεί δεν εκδίδει φορολογικά στοιχεία με αποτέλεσμα να κάνει φοροδιαφυγή να έχει πέραν
    των Δ/κων κυρώσεων και ποινική ευθύνη ειδικά όταν έχουν εκδοθεί εικονικά -πλαστά φορολογικά στοιχειά μεγάλου ύψους η πράξη καταχώρησης η σύνταξης δηλώσεων ΦΠΑ κλπ να είναι σε βαθμό κακουργήματος.
    Ο κάθε λογιστής να προβλεφτεί σε νομοθετική διάταξη να συντάσσει ειδική αστική σύμβαση με τον κάθε επιτηδευματία που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει φορολογικά διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του έναντι της παρεχόμενης εργασίας και αντίστοιχα τις νόμιμες υποχρεώσεις έναντι της πολιτείας και των συνταγματικά κατοχειρομενων δικαιωμάτων του φορολογούμενου.
    Με ειδική φόρμα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ υποβάλετε η αστική σύμβαση με όλα τα πλήρη στοιχειά για τον κάθε φορολογούμενο πελάτη του .
    Με την υποβολή της τα στοιχεία του πελάτη και του λογιστή εισάγονται και καταχωρούνται σε ένα αναλυτικό αρχείο EXCEL import οπού με την υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης συνταγμένης και υπογεγραμμένης από έναν λογιστή ο οποίος την συνέταξε εν γνώση του με εισόδημα π.χ. 5000Ε (πέντε χιλιάδες) για ένα ελεύθερο επιτηδευματία των υψηλών εισοδημάτων να είναι το ίδιο και αυτός υπόλογος έναντι της πολιτείας
    όπως και ο φορολογούμενος.
    Η υπόθεση της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας
    της κοινωνίας δεν είναι αρμοδιότητα μόνο των εργατών, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, έμπορων, βιοτεχνών, δημ υπαλλήλων ,πολιτικών και γενικά όλων των εργαζομένων κατά κύριο λόγο αφορά τους οικονομολόγους και κυρίως την λογιστική οικονομία για τον λόγο αυτό και κάθε πράξη διαφυγής φόρων δεν πρέπει να συγκαλύπτεται .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:52 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ(ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ) ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΗΣ ΕΚΔΙΔΕΙ
    1) ΓΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ 12000 ΕΥΡΩ
    2) ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ 5000 ΕΥΡΩ
    3) ΤΡΟΦΗ-ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ 6000 ΕΥΡΩ
    ΠΑΙΡΝΩ 25000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΓΑΛΛΙΑ)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:55 | Ελένη Βλαχοστέργιου

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ!
    Η σκέψη για την διευρυμένη χρήση αποδείξεων που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα είνα κατά τη γνώμη μου πολύ καλή, γιατί θα δώσει ένα ισχυρό κίνητρο στον καθένα μας να ζητά από τον κάθε έμπορο και επαγγελματία την απόδειξη που πρέπει.Πιστεύω ότι στην αγορά αγαθών το μέτρο θα «λειτουργήσει» πιο εύκολα. Το δύσκολο κομμάτι είναι ο τομέας της παροχής υπηρεσίας. Εκεί υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή. Υπάρχει τεχνίτης που δίνει απόδειξη; Κι αν τον πιέσεις να το κάνει σου χρέωνει επιπλέον της συμφωνηθείσας τιμής το 19% του ΦΠΑ. Για την κατηγορία της παροχής υπηρεσίας δώστε ισχυρότερο οικονομικό κίνητρο στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις και συγχρόνως εντοπίστε τις ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών που μπορούν εύκολα να φοροδιαφεύγουν (target group)και κάντε σ΄ αυτούς κάθε χρόνο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θεσπίστε αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης και θεσπίστε «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία! Σκεφτείται ότι ένας π.χ. ηλεκτρολόγος μπορεί να δηλώνει 10.000€ ετησίως, να βγάζει 40.000€, να αγοράσουν υποτίθεται τα παιδιά του από ένα διαμέρισμα ως πρώτη κατοικία με τα χρήματα του πατέρα, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους.
    Επίσης μπορείτε να δώσετε κίνητρο στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα να δηλώνουν τις δαπάνες συντήρησης και επισκευής των διαμερισμάτων που νοικιάζουν, καθώς και την αμοιβή του δικηγόρου.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:13 | Πετρος

    Το μέτρο των αποδείξεων, στην αρχή μπορεί να φαίνεται γραφειοκρατικό –πιστεύω στο μέλλον θα γίνει πολύ ποιο αποτελεσματικό- είναι το μόνο σύστημα που αναγκάζει τον φορολογούμενο να συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα.
    Πιστεύω με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει φορολογική συνείδηση ο πολίτης και θα καταλάβει ότι εάν όλοι πληρώνουν δίκαια και αναλογικά, στο μέλλον θα μπορεί να απαιτήσει καλύτερη υγεία, παιδεία, ασφάλεια και σύνταξη.
    Το σύστημα πρέπει να έχει διαφάνεια και να είναι δίκαιο, διότι εάν καταλάβουν ότι θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο οι ίδιοι και οι ίδιοι τότε δεν πρόκειται να πετύχει.
    Για ποσά μέχρι € 12.000,00 οι αποδείξεις που πρέπει να ισχύουν να είναι
    € 2.000,00 για όλες τις δαπάνες εκτός ΔΕΗ και ύδρευσης .
    Για ποσά μέχρι € 20.000,00 αποδείξεις μέχρι € 6.000,00 για όλες τις δαπάνες εκτός ΔΕΗ και ύδρευσης , βάζω αυτό το ποσό διότι ένας μισθωτός με ένα μικρό αυτοκινητάκι για αποδείξεις ΔΕΗ, ύδρευσης κοινόχρηστα πετρέλαια, ασφάλεια αυτοκινήτου, ασφάλειες παιδιών, τόκοι καρτών και τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσει πάνω από € 6.000,00 για τις επί πλέον αποδείξεις να εκπίπτει ποσό μεγαλύτερο του ΦΠΑ.
    Για ορισμένες αποδείξεις – στοχοποιημένα επαγγέλματα- να έχουν συντελεστή βαρύτητας πάνω από 50%.
    Επίσης πρέπει να εξαλειφθεί η αδικία που γίνεται εις βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και αφορά τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα ( δεξίωση γάμου, βάπτισης κλπ) .
    Πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστο € 4.000,00 άνευ αποδείξεων, για τον ελεύθερο επαγγελματία διότι υπάρχουν δαπάνες που δεν μπορούν να περάσουν στα βιβλία της επιχείρησης.
    Να γίνονται δεκτές με δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ δαπάνες, που για διάφορους λόγους, δεν κόπηκαν αποδείξεις από επαγγελματίες.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ταμιακές μηχανές για όλα τα επαγγέλματα καμία διάκριση – περιμένουμε την αντίδρασή σας στα πρατήρια καυσίμων –κρέμεται η αξιοπιστία σας.
    Το ειδικό έντυπο να στέλνεται στη ΔΟΥ ανά 3μηνο για να μην μπορεί να γίνει « αγοροπωλησία» των αποδείξεων, θα μου πείτε ποιος θα αντιμετωπίσει αυτό το κόστος, η απάντηση είναι η εθελοντική προσφορά στα ΚΑΠΗ της χώρας, διότι οι συνταξιούχοι πιθανόν να έχουν το πρόβλημα, γιαυτό τον χρόνο.
    Για τον επόμενο χρόνο συμφωνώ με όλους τους κυρίους ότι θα πρέπει να υπάρχει μηχανογραφημένος τρόπος για τις αποδείξεις, τρόποι υπάρχουν πολλοί, έχετε ειδικούς που τους πληρώνεται αδρά, μπορείτε ακόμα να έχετε μία πρόγευση για το ΦΠΑ πριν κατατεθούν οι περιοδικές δηλώσεις και επομένως και του Φ. Εισοδήματος.
    Πρωτοτυπήστε όπως στο ΑΦΜ και στο VIES η τεχνολογία είναι με το μέρος σας.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:00 | TASOS

    Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αφορολόγητο ποσό που να συμπληρώνεται και από συλλογή αποδείξεων

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:05 | Απόστολος

    Για τους αποσπασμένους στο εξωτερικό το ύψος των αποδείξεων να καθορίζεται αναλογικά με το χρόνο της παραμονής τους στην Ελλάδα, εάν η διαταγή απόσπασής τους τους επιτρέπει να επιστρέφουν για κάποιο διάστημα σ’ αυτήν. Στους υπόλοιπους πρέπει να αναγνωρισθεί το ανώτατο όριο εκπτώσεων βάσει αποδείξεων, εφόσον για αντικειμενικούς λόγους αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν αποδείξεις.

  • Τα προβληματα με τις αποδειξεις γινονται ηδη προφανη. Το κοστος βενζινης για πολλους ειναι πολυ μεγαλο αλλα φαινεται οτι δεν μπορει να υπολογιστει ως μερος του αφορολογητου εισοδηματος μας. Ορισμενα πρατηρια βενζινης οχι μονο δεν δινουν αποδειξεις αλλα εχουν την αυθαδεια να αναρτουν ταμπελες που να ενημερωνουν τους καταναλωτες οτι δεν δινονται αποδειξεις για την βενζινη. Για του λογου το αληθες επισκεφτειτε το βενζιναδικο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ-ΦΟΥΝΤΑΚΗ, ΕΚΟ, ΣΤΡΥΜΩΝΟΣ 5, 71504 ΗΡΑΚΛΕΙΟ (τηλ. 2810313300).
    Επανερχομαι λοιπον στην προταση μου να δοθει η δυνατοτητα στους καταναλωτες να δηλωνουν υπευθυνα δαπανες για τις οποιες αδυνατουν να παρουν τις νομιμες αποδειξεις, αναφεροντας ονομα/διευθυνση επιχειρησης, τυπος υπηρεσιας/αγαθου, ημερομηνια αγορας και ποσο, και οι δαπανες αυτες να ειναι ισοδυναμες με αυτες για τις οποιες υπαρχουν αποδειξεις.
    Ενημερωτικα, καθως πληρωσα μεσω πιστωτικης καρτας, θεωρω οτι εχω την απαιτουμενη αποδειξη και θα την συμπεριλαβω μαζι με τις αλλες αποδειξεις που συλλεγω για την αποκτηση του αφορολογητου.
    Μανολης Πετρακης
    Αντιπρυτανης Οικονομικου Προγραμματισμου και Αναπτυξης
    Πανεπιστημιο Κρητης

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 19:17 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΞΟΔΕΥΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ Δ.Ε.Κ.Ο. ΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 17:56 | panagiotis

    Εχω εισοδημα 100000 μικτα δουλευοντας νυκτες υπερωριες 35 χρονια
    μισθωτος πληρωνω φορο 40000 ετησιως και 10000 ΙΚΑ δηλαδη καθαρα
    50000 ετησιως το κρατος εισεπραξε φορο τα τελευταια 10 χρονια
    400000 και ξαφνικα ανακαλυπτω οτι σε συνολο 6000000 δηλωσεων ανηκω στις 30000 δηλωσεις που δηλωνουν πανω απο 100000 μικτα.
    ολοι οι υπολοιποι κυριε παπαθανασιου που ειναι ΄¨» επαγγελματιες,
    ιατροι, τραγουσιστες και ενα σωρο αλλοι,.
    ΒΑΛΕ ποθεν εσχες για τις περιουσιες που υπαρχουν με αναδρομικη ισχυ
    μη μας περνατε για ηλιθιους.
    ακουω πολλους να λενε ανεβασε τον συνταλεστη 45% για να πιασεις τους
    30000 φορολογουμενους παλι πολλα λεφτα θα παρεις οι αλλοι που ειναι.
    Μου βαζετε εκτακτη εισφορα για το εισοδημα του 2007 3000 απο ποσο που φορολογηθηκε αντισυνταγματικο.
    Κυριοι ειναι δυνατον μονο 30000 δηλωσεις να ειναι μικτα πανω απο 100000 ιουλαχιστον 500000 δηλωσεις φοροδιαφευγουν.
    Ενας προνομιουχος μισθωτος
    ευχαριστω.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 15:05 | Φιλιππακοπούλου Θεοδώρα

    Μερικές επισημάνσεις για αφορολόγητο – αποδείξεις:

    (1)Έχει προταθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην έχουν καθόλου αφορολόγητο, αλλά μόνο όσο μπορούν να δικαιολογήσουν με αποδείξεις, ενώ οι μισθωτοί θα έχουν και ένα αφορολόγητο 6000-7000 Ευρώ και επιπλέον να μετρούν οι αποδείξεις. Αυτό όμως αντιβαίνει την αρχή: «ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους». Τι θα γίνει με όσους έχουν έσοδα από μερική απασχόληση στο δημόσιο (π.χ. ωρομίσθιοι καθηγητές, αλλά και από μερική απασχόληση σε ιδιώτη με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών? Σε ποια κατηγορία από τις δύο θα εντάσσονται? Θα παίζει ρόλο το ποσοστό εσόδων τους από την κάθε πηγή? Πόσες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν αυτοί? Αν για παράδειγμα κάποιος έχει έσοδα 7000 Ευρώ από το δημόσιο και 5000 ως ελεύθερος επαγγελματίας τι αφορολόγητο θα έχει και πόσες αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσει? Αν δεν εφαρμοστεί η αρχή της «ενιαίας φορολογικής κλίμακας» θα προκύψουν ένα σωρό υποπεριπτώσεις εργαζόμενων, και για να μην αδικηθεί κανείς θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας αλγόριθμος υπολογισμού, ο οποίος θα κάνει το σύστημα πιο πολύπλοκο. Προτιμότερο βέβαια είναι να γίνει ένα πολυπλοκότερο σύστημα υπολογισμού των φόρων, παρά να αδικηθεί κάποιος εργαζόμενος που δεν έχει μια μόνιμη δουλειά, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία του ελεύθερου επαγγελματία, μόνο και μόνο επειδή έχει ένα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και είναι μερικά απασχολούμενος σε 2-3 φορείς για να μπορέσει να επιβιώσει.

    (2) Οι κινηματογράφοι-θέατρα δεν δίνουν αποδείξεις. Μπορεί να ισχύουν ως αποδείξεις τα εισιτήρια που μας κόβουν? Όμως αυτά συνήθως δεν γράφουν πάνω ημερομηνία. Μήπως πρέπει να τους υποχρεώσετε να γράφουν ημερομηνία, ώστε να ισχύουν κι αυτά ως αποδείξεις?

    (3) Τι γίνεται με τις εφημερίδες ή τα βιβλία που κυκλοφορούν από τους εκδότες των εφημερίδων, τα οποία δεν μπορούμε να προμηθευτούμε από βιβλιοπωλεία, αλλά μόνο από πλανόδιους, περίπτερα κοκ? Δεν πρέπει να μας δίνουν απόδειξη και γι αυτά? Αν κάποιος αγοράζει 1-2 κυριακάτικες εφημερίδες και 1-2 βιβλία – περιοδικά αυτής της κατηγορίας(ιστορικά, επιστημονικά κοκ για τον ίδιο ή τα παιδιά του)ή έστω ένα μηνιαίο περιοδικό μπορεί να ξοδεύει από 15-40 Ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή 700-1900 Ευρώ τον χρόνο. Δεν πρέπει κι αυτά να εκπίπτουν? Έστω τα ψιλικατζίκιδα που έχουν ταμειακές μηχανές, δεν πρέπει να δίνουν απόδειξη και για εφημερίδες-περιοδικά-βιβλία?
    Άλλος μπορεί να ξοδεύει τα λεφτά του στα ρούχα και στα τρόφιμα, άλλος στα περιοδικά, στις εφημερίδες και στα βιβλία, ενώ άλλος στα ταξίδια. Σε ελεύθερη κοινωνία ζούμε. Σε αυτή τη λογική, εκτός από τη βενζίνη, πρέπει επίσης να εκπίπτουν τα εισητήρια των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ, αφού δεν είναι δημόσιοι οργανισμοί), τα αεροπορικά εισιτήρια των ελληνικών εταιριών και τα εισιτήρια πλοίων, αφού οι πλοιοκτήτες είναι ιδιώτες. ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΙNTERNET (π.χ. CONN-X κοκ)που αποτελεί ένα σταθερό έξοδο για μεγάλη μερίδα πολιτών.

    (4) Κάτι πρέπει να γίνει και με τα έξοδα των κοινοχρήστων που περιλαμβάνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και πλήθος παροχές από επαγγελματίες. Μήπως πρέπει να εκπίπτουν και αυτά, με εξαίρεση τα ποσά που αντιστοιχούν σε ΔΕΗ, ύδρευση? Σε πολλές πολυκατοικίες διάφοροι επαγγελματίες, π.χ. καθαρίστριες, συντηρητές ασανσέρ, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, Έλληνες και αλλοδαποί, δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά ιδιοχείρως γράφουν σε ένα χαρτί ότι πήραν κάποιο ποσό, το οποίο ο διαχειριστής χρεώνει στα κοινόχρηστα. Δεν φοροδιαφεύγουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες και δεν παρανομεί ο διαχειριστής? Μήπως πρέπει ο διαχειριστής να αναγκαστεί να δηλώνει μόνο νόμιμες αποδείξεις στα κοινόχρηστα και να εκπίπτει το αντίστοιχο για κάθε ένοικο ποσό από το εισόδημα?

    Εύχομαι οι κυβερνητικές αποφάσεις, συνεπικουρούμενες από τις προτάσεις της διαβούλευσης, να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 15:31 | Γεώργιος Μίχος

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να συνδέονται οι εκπτώσεις δαπανών με την αντικατάσταση μέρους του αφορολογήτου ορίου.

    Όλοι οι πολίτες πραγματοποιούν έξοδα ανάλογα με το εισόδημά τους. Γιατί θα πρέπει λοιπόν να μαζεύουν, ταξινομούν, καταγράφουν – ίσως με την ανάγκη λογιστικής υποστήριξης – αποδείξεις που ούτως ή άλλως στην πράξη εκδίδονται, όπως οι αποδείξεις super market, και να μην παραμείνει το καθεστώς ως έχει. Από την άλλη πλευρά είναι θετικό και κοινωνικά δίκαιο να καταργηθούν ή περιοριστούν κλιμακωτά ορισμένες φοροαπαλλαγές στα υψηλά κλιμάκια εισοδημάτων.

    Ο Γιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός και οι λοιπές κατηγορίες φοροφυγάδων θα εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν αφού ισχύει ακόμα και σήμερα το κάνει 100€ – αν θες απόδειξη 150€ -. Αλλά και 120€ να σου πει ως «ευσυνείδητος» επαγγελματίας, τον πολίτη δεν τον συμφέρει να πληρώσει τα επιπλέον 20€ αφού η απόδειξη αυτή είτε θα συμψηφίζεται στο αφορολόγητό του είτε θα εκπίπτει ως ποσοστό από το εισόδημά του. Η φορολόγηση συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και η δυνατότητα καταγγελίας όσων ζητούν μεγαλύτερα ποσά για την έκδοση αποδείξεων πιστεύω ότι είναι πιο αποτελεσματικά μέτρα από την συγκέντρωση αποδείξεων από ατούς που τελικά πληρώνουν πάντα αυτό που τους αναλογεί!

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:46 | Δρ Γιώργος Σκρουμπέλος

    Το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθνση με κάποια προβλήματα.
    1. Το μέτρο είναι έντονα γραφειοκρατικό. Κανένας πολίτης δεν έχει ούτε την απαιτούμενη πειθαρχία ούτε τον χρόνο να καταχωρεί σε τακτική βάση (εβδομαδιαία) τις αποδείξεις ώστε να τύχει της έκπτωσης.
    2. Η συγκέντρωση αποδείξεων με όρια (τουλάχιστον στα ποσά τα οποία αναφέρονται στα δημοσιεύματα ως προθέσεις σας) θα αποκλείσει στην πράξη τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αποδείξεων κυρίως μικροποσών ή ακόμα (για μια ακόμη φορά) συγκεκριμένων κατηγοριών. Εξηγούμαι: Μία τυπική οικογένια με 2 ανήλικα παιδιά όπως η δική μου έχει ήδη ως έξοδα εξ ορισμού το ποσόν των 18,000€ με αποδείξεις χωρίς τα παιδία μου να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία. Μόνο τα φροντιστήρια με αποδείξεις είναι περίπου 12,000€. Εάν προσθέσουμε κινητά τηλέφωνα και επιλεγμένες δαπάνες διαβίωσης, όπως υπεραγορές και ένδυση, το ποσόν καλύπτεται άνετα. Αυτό σημαίνει ότι προσωπικά το μέτρο δεν με ωφελεί. Συνεπώς εάν μου απρουσιαστεί επιλογή «με ή χωρίς απόδειξη» πιθανόν ως πολίτης να κάνω δεύτερες σκέψεις εάν ωφελούμαι σημαντικά.
    Προτάσεις:
    1. Δεν χρειάζεται όριο αποδείξεων. Αυτό που χρειάζεται είναι ελάχιστο όριο εκπίπτουσας απόδειξης ανάλογα με το εισόδημα. Εάν μία φορολογική μονάδα (ένας πολίτης ή μία οικογένεια) δηλώνει χαμηλά εισοδήματα όλες οι αποδείξεις να καταγράφονται και να λαμβάνονται υπόψιν. Εάν το εισόδημα εμπίπτει σε υψηλότερες κλίμακες τότε να γίνονται αποδεκτές αποδείξεις πάνω από ένα όριο (π.χ. 20€, 50€ κλπ.).
    2. Στις κατηγορίες εσόδων στις οποίες επικεντρώνεται το πρόβλημα της φοροδιαφυγής (τεχνικοί, γιατροί, αυτοκινητιστές, κέντρα διασκέδασης κλπ.) το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται καθολικά με πολύ συχνούς ελέγχους.
    Φυσικά κανένα μέτρο δεν είναι στεγανό. Όμως, η «στεγανοποίηση» είναι τμήμα τόσο της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς που τους οδηγεί στην κατανόηση της σκοπιμότητάς τους άρα και στην εφαρμογή τους, όσο και της αξιοπιστίας του κράτους η οποία οικοδομείται στη συνείδηση των πολιτών όχι όταν σφάλλει αλλά όταν κατόπιν δεν ασκεί αυτοκριτική και συνεπώς δεν βελτιώνει.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | ΝΙΚΟΣ

    Θέλετε να συνδέσετε το αφορολόγητο όριο με τη συλλογή αποδείξεων.Δεν υπάρχει αντίρρηση, όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στην προσπάθεια να απομονωθούν οι πονηροί συμπολίτες μας, που θέλουν να πλουτίζουν σε βάρος των έντιμων συνανθρώπων των. Φυσικά απαίτηση έχουμε και από τρο κράτος να αξιοποιεί και να διαχειρίζεται δίκαια και προς το καλό του κοινωνικού συνόλου τα έσοδα από το μόχθο του λαού.
    Εάν όμως δεν αποτελεί πρόσχημα η προβλεπόμενη διαδικασία με σκοπό τη μείωση του αφορολόγητου, τότε πρέπει να ληφθούν υπόψιν και τα εξής
    1.Οι συνήθεις οικογενειακές δαπάνες για Υδραυλικούς, Ηλεκτρολόγους, Δικηγόρους κλπ, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο ετησίως τα 100 Ευρώ.
    2. Οι κυρίως δαπάνες για μικρομεσαία εισοδήματα είναι οι αγορές στα Super market, γιατί αυτά ώς γνωστόν συγκετρώνουν σε τιμές πιο οικονομικές τα προιόντα πολλών επί μέρους καταστημάτων και όχι μόνον τροφίμων,ακόμη και είδη ενδύσεως. Άκουσα από τα Μ Μ Ε ότι θα ληφθεί υπόψη ποσοστό του ποσού των αποδείξεων αυτών των αγορών και μάλιστα χαμηλό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε σίγουρα η πλειοψηφία των φορολογουμένων θα χάσει ένα μεγάλο ποσοστό αφορολόγητου και η απογοήτευση και δυσαρέσκεια θα είναι μεγάλη. Εκτός και αν πρριορισθεί σημαντικά (σε ρεαλιστικά δεδομένα) το ποσόν, που θα πρέπει να καλυφθεί με αποδείξεις.
    3.Ας ξεκαθαριθεί σύντομα ποιά επαγγέλματα οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις γιατί επικρατεί σύγχυση στο θέμα αυτό. ( βενζινάδικα,λαικές αγορές, ταξί κλπ επικαλούνται ειδικό καθεστώς).
    4 Τι προβλέπεται α.για τις αποδείξεις κοιν/στων δαπανών (πετρέλαιο θέρμανσης κλπ.)β.για ποσόν δεδουλευμένων τόκων, που καταβάλλονται για δάνεια από Τράπεζες Τ. Π.καιΔανείων κλπ εφόσον οφείλονται για επισκευή ή συντήρηση της α΄κατοικίας.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:11 | Kostas Oreopoulos

    Λογικό το μέτρο αλλά έτσι πως πάει να εφαρμοστεί είναι πιο άδικο από πριν

    1) Δεν είναι δυνατόν να επιλέγεται εσείς τα έξοδα ΜΟΥ που θα δικαιολογηθούν. Το δικό μου καταναλωτικό προφίλ δεν είναι ίδιο με κάποιου άλλου ούτε θα έπρεπε να είναι. Δεν μπορεί αν αγοράζω ρούχα να είναι δεκτό σαν έξοδο και αν κάνω ταξίδια να μην είναι.

    2)Με ποια λογική οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ δεν θα προσμετρώνται? Αν κάποιος πληρώνει ενοίκιο 350Χ12 και όλες τις ΔΕΚΟ 200Χ12 είναι αμέσως 6600 ευρώ και 600 ευρώ κοινόχρηστα πάμε 7200. Χωρίς να έχει βάλει μπουκιά στο στόμα του. Είναι δυνατόν να ζητήσετε απο κάποιον που παίρνει 15000 ευρώ το χρόνο να ΜΗΝ μετρήσουν αυτές οι δαπάνες?? Νομίζω ότι κάποιος δεν ξέρει αριθμητική στο υπουργείο

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:47 | Δημητρης

    Γιατί κύριοι δεν μας είχατε πει προεκλογικά ότι θα μειώσετε το αφορολόγητο των 12000 ευρώ σε μισθωτούς και συνταξιούχους?
    Εμείς δηλαδή που σας ψηφίσαμε τώρα πρέπει να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο με αυτό που πάτε να κάνετε?
    Γιαυτό προεκλογικά (και κουτοπόνηρα) δεν λέγατε την φορολογική κλίμακα που θα εφαρμόσετε?
    Το μόνο θετικό που έχει το σημερινό φορολογικό σύστημα είναι το αφορολόγητο των 12000 ευρώ και σεις πάτε να το καταργήσετε δια της μεθόδου της συλλογής αποδείξεων?
    Τουλάχιστον βρείτε το θάρρος και πέστε το ευθέως και μην ψάχνετε για προσχήματα όπως η συλλογή των αποδείξεων.
    Δηλαδή τώρα μας λέτε ότι θα πρέπει οι υπέργηροι γονείς μας με χίλια προβλήματα υγείας που έχουν να γίνουν επιπλέον και εφοριακοί και να τσακώνονται με τον καθένα για να παίρνουν απόδειξη, διαφορετικά θα πληρώσουν αυτοί με την μείωση του αφορολόγητου το έλλειμα της Ελλάδας.
    Το ισχύον αφορολόγητο είναι η μοναδική άμυνα των μισθωτών-συνταξιούχων και θα αποτελέσει μέγιστη αμετροέπεια η οποιαδήποτε μείωση του.
    Άλλωστε πολλοί μισθωτοί-συνταξιούχοι για διάφορους λόγους ξοδεύουν ελάχιστα και έτσι λοιπόν εκτός από την ανέχεια τους θα πληρώνουν και παραπάνω φόρο, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες που θα ξοδεύουν άνετα θα μαζεύουν αποδείξεις και θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους μη έχοντες!!!!!!
    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΛΙΓΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!!!

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:59 | ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65-70 ΕΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ 900 ΕΩΣ 1300 EUROS ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΕ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ-ΔΕΚΟ ΑΡΑΓΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ? ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ? ΟΤΑΝ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ?ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ?
    ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΖΗΤΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ).

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 11:37 | Ελευθέριος Ζέππος

    – Όπως λέτε το 93% των φορολογουμένων δηλώνει εισόδημα κάτω από 30.000Ε, για ποιό λόγο τότε η κλιμάκωση στη φορολόγηση; Για να δημιουργεί αίσθημα δικαιοσύνης; Nαι, δημιουργεί όμως και ισχηρό κίνητρο φοροδιαφυγής, διότι το ώφελος σε σχέση με το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, ενώ παράλληλα στους έχωντες ή σχεδόν έχωντες η φοροδιαφυγή δημιουργεί την αίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο διορθώνουν τις υπερβολέ ς – αδικίες του συστήματος.
    – Η άποψή μου, απλοποιήστε το σύστημα, αφήστετο σκέτο αναλογικό διότι έτσι γίνεται περισσότερο δίκαιο, παύοντας να τιμωρεί τους ικανούς. Επιπλέον υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα το κράτος να συγκεντρώσει επιτέλους φόρους.
    – Συγκεκριμένα:
    α. Καταργήστε όλα τα αφορολόγητα και αφερέστε από το φορολογητέο εισόδημα όλες τα έξοδα (αποδείξεις) για τα οποία έχει πληρωθεί ΦΠΑ, διότι αυτά το κράτος τα έχει ήδη φορολογήσει.
    β. Φορολογήστε το υπόλοιπο εισόδημα με ένα ποσοστό της τάξης του 15-20% χωρίς κλίμακα μήπως επιτέλους δηλωθούν τα πραγματικά εισοδήματα.
    γ. Αυξήστε τις ποινές της φοροδιαφυγής στο επίπεδο της κλοπής, διότι αυτό επι της ουσίας είναι.
    – Με εκτίμηση ένας μισθωτός που βαρέθηκε να είναι πλούσιος.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:25 | Θεόδωρος

    Κανονικά
    όλες οι δαπάνες διαβίωσης πρέπει να αφαιρούνται από το φορολογητέο
    εισόδημα.Προτείνω να «ψαλιδίζονται» οι υπέρογκες δαπάνες ΔΕΚΟ που δεν συνάδουν με τα δηλούμενα εισοδήματα.
    Παρακαλώ μην πειράξετε την έκπτωση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα(πχ Τόκοι δανείων,δαπάνες υγείαςκλπ)

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:06 | Νίκος Οικονόμου

    Επανέρχομαι για να διατυπώσω την άποψη ότι το όριο των €12000 πρέπει να διατηρηθεί ,να τιμαριθμοποιηθεί και να επεκταθεί και στους ελέυθερους επαγγελματίες.Αποτελεσματικό κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ από συγκεκριμένα επαγγέλματα που συνηθως δεν εκδίδουν αποδείξεις και θα πρέπει στοχευμένα να προσδιορισθούν, θα είναι η έκπτωση ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ που καταβλήθηκε για δαπάνες πέραν του αφορολογήτου (των€12000)με ή χωρίς ανώτατο πλαφόν. Ταμειακές μηχανές θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθούν σέ όλους (Γιατί όχι και στα ιατρεια , δικηγορικά γραφεία , βενζιναδικα , στούς υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ)και να συνδεθούν με το ΥΠΟΙΚ. Δεν μπορώ να κατανοήσω επίσης γιατί ορισμένα επαγγέλματα (Γιατροί, δικηγόροι και άλλοι έχουν εξαιρεθεί από το καθεστώς έισπαξης και απόδοσης ΦΠΑ. Παροχή υπηρεσιών δεν κάνουν και αυτοί?? να σταματήσουν οι γελοιότητες των χειρόγραφων διάτρητων αποδείξεων ή με τη σφραγίδα «αθεώρητο δυναμει ΚΥΑ τάδε» κλπ.
    Στήν πίο πάνω περίπτωση οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνονται λογικά θα είναι και λίγες και ευκολα θα μπορόυν να κατατεθούν στη ΔΟΥ για έλεγχο και ακύρωση, ώστε να μην αρχίσει το εμπόριο αποδέιξεων.Στην πε΄ριπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης εισοδήματος οι απόδείξεις μπορούν να υποβάλλονται σκαναρισμένες με την αναγραφή επ΄αυτών του ονοματεωνυομου του φορολογούμενου και του ΑΦΜ του , ώστε να ακυρώνονται και να μην μπορούν να χρησιμποιηθούν από άλλον.
    Ε΄λπίζω οι προτάσεις μου αυτές να ληφθούν υπόψη ώστε να σταματήσει το άσκοπο κυνηγη των αποδείξεων για μικροσυναλλαγες (και το εμπόριο αποδείξεων)το οποίο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα (Αφού το παζάρι για την μη έκδοση απόδειξης με κίνητρο την αποφυγη του ΦΠΑ (πχ Συνεργεία αυτοκινήτων,)θα συνεχιστεί κανονικά.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 07:27 | gfg

    Η έκπτωση των δαπανών με βάση τις αποδείξεις, δεν πρέπει να συνθεθεί με το αφορολόγητο, δεδομένου ότι άλλος είναι ο σκοπός του.

    Βεβαίως η έκδοση αποδείξεων πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους τους επιτηδευματίες. Το κυνήγι όμως των αποδείξεων από τους πολίτες για την σύνδεσή του με το αφορολόγητο, ελάχιστα έως καθόλου θα βοηθήσει στη σύληψη της φορολογητέας ύλης. Αντίθετα, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο γραφειοκρατικό αλαλούμ χωρίς αποτέλεσμα. Η σύληψη εξ, άλλου της φορολογητέας ύλης, επιτυγχάνεται μόνο με την άδολη εφαρμογή του πόθεν έσχες χωρίς εξαιρέσεις και απόρρητα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 01:26 | Κωνσταντίνος Κούτσιος

    Διασύνδεση του αφορολογήτου με όλες τις δαπάνες διαβίωσης, πλην αυτών για αγορά πολυτελών αγαθών.
    Υψηλότερος συντελεστής βαρύτητας για αποδείξεις προερχόμενες από ελεύθερους επαγγελματίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν (γιατροί, δικηγόροι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συμβολαιογράφοι, γαμήλιες δεξιώσεις, ιδιαίτερα φροντιστήρια, ιδιωτικοί βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί, οικιακές βοηθοί, κομμωτήρια, σχολές κ.λπ).
    Διατήρηση και αύξηση των εκπτώσεων για δαπάνες με κοινωνικό χαρακτήρα και σχετική διεύρυνσή τους (υγεία, παιδεία, δημογραφικό πρόβλημα, τόκοι δανείων για πρώτη κατοικία), με πιθανή όμως διασύνδεση αυτών με το συνολικό εισόδημα (αυξανομένου του εισοδήματος να μειώνεται η έκπτωση ώστε να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των εκπτώσεων, που είναι το ζητούμενο).
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, αφού οι εκπτώσεις από το εισόδημα ευνοούν τα υψηλά εισοδήματα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 01:08 | Λούπης Νίκος

    Νομιζω οτι ειναι αδικο να μην εκπίπτονται οι τόκοι ,οταν υπάρχει στεγαστικό δάνειο στο όνομα ενός εκ των δύο συζύγων(λόγω του οτι τα ενυπόθηκα κτιρια ειναι στο ονομά του) και δεν εχει ατομικό εισόδημα.
    Πιστεύω οτι μια οικογένεια έχει μεγαλιτερη ανάγκη οταν δεν εργάζονται και οι δύο.
    Αρα θα πρέπει να εκπίπτονται οι τόκοι άσχετα αν δεν έχει εισόδημα ο ένας εκ των δύο.
    Σας παρακαλώ επανορθώστε την αδικία αυτή που έγινε με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 00:25 | Βασιλειος Καλαματιανος

    Ο ΟΤΕ γιατι ακομα θεωρειται ΔΕΚΟ και δεν θα υπολογιζονται οι αποδειξεις του. Το ΠΑΣΟΚ ελεγε οτι εχει ξεπουληθει στους Γερμανους και ειναι πλεον μια ιδιωτικη επιχειρηση. Ας μου απαντησει καποιος απο το Υπουργειο Οικονομικων.
    Ευχαριστω.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 22:33 | Χαριλαος

    για την δικαιότερη φορολογια να ισχύσουν και οι αποδείξεις απο τον ΟΤΕ, ΔΕΗ κτλ οπου γίνεται παρακράτηση του ΦΠΑ και συγκεκριμένα με το θέμα του ΟΤΕ ειναι δίκαιο γιατι αν ο καταναλωτης ειναι σε καποια ιδιωτικη εταιρια τηλεφωνιας θα μπορει να εχει εκπτωση εισοδηματος προσκομίζοντας τον λογαριασμο του τηλεφώνου ενω αν ειναι στον ΟΤΕ δεν υπαρχει καμια εκπτωση (συν και οτι ο ΟΤΕ ειναι ακριβότερος λογω της πολιτικης που ακολουθησαν οι εκαστωτε κυβερνησεις)

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 21:56 | ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Συμφωνώ με το μέτρο των αποδείξεων. Να μην υπάρχει αφορολόγητο αλλά να μετρούν όλες οι αποδείξεις που θα μαζεύουμε για κάθε έξοδο-πληρωμή που θα κάνουμε(συμπεριλαμβνομένων και των ΔΕΚΟ).
    Να ληφθεί όμως υπόψη το πρόβλημα όσων έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Έχω την κόρη μου σε διδακτορικό στο Λονδίνο. Όλη μου σχεδόν η σύνταξη πηγαίνει εκεί. Για αγορές/αποδείξεις εγώ δεν θα μπορέσω να κάνω/μαζέψω παρά ένα μικρό ποσό (δεν περισεύουν για μένα πολλά από τη σύνταξη).
    Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; Οι αποδείξεις του Λονδίνου φυσικά δε θα μου χρησιμεύσουν εδώ. Εκεί δίνουν αποδείξεις για τα πάντα και πληρώνονται με την πιστωτική κάρτα της κόρης μου από τον λογαριασμό μου στην τράπεζα εδώ.
    Ήδη τα περισσευούμενα για μένα είναι λίγα για να φθάσω το νέο αφορολόγητο με αποδείξεις και τώρα θα πρέπει να πληρώσω και περισσότερο φόρο μετά την κατάργηση του αφορολόγητου.
    Και δεν είμαι και μόνος, τόσοι άλλοι σπουδάζουν παιδιά στο εξωτερικό. Τι πρόνοια/ρύθμιση θα βρεθεί για εμάς;
    Ο θεός μαζί σας για να τα καταφέρετε.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 21:48 | Ανθή Κορμποπούλου

    Οι συγκέντρωση αποδείξεων είναι πολύ καλή ιδέα. Για αρχή με αυτόν τον τρόπο, αλλά μέχρι του χρόνου θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε ότι αγορές να πηγαίνουν σε κάποια database ηλεκτρονικά βάσει ΑΦΜ και να χρεώνονται κατευθείαν στον φορολογούμενο. Επίσης τίθεται θέμα για τις αγορές μέσω διαδικτύου, όπως και οι πληρωμές κινητής τηλεφωνίας και άλλων υπηρεσιών μέσω web banking. Δε θα ήθελα να αναγκαστώ να ζητήσω από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας να μου στέλνει πάλι λογαριασμούς μέσω ταχυδρομείου (μέχρι σήμερα λαμβάνω το λογαριασμό με mail και πληρώνω ηλεκτρονικά) διότι είναι αντιοικολογικό.
    Ευχαριστώ

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 20:20 | ΜΑΡΙΟΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΟΥ (ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ)ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ (ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥΛ. ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ) ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ;
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ,ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΤΙΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ,ΣΤΑ ΤΑΞΙ, ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ,ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ KAI ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ, ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:32 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

    Αυτή η ιστορία με τις αποδείξεις μου θυμίζει αναπτυσόμενες περιοχές όπου πρώτα πληρώνεις, ύστερα χτίζεις και τέλος περιμένεις τα έργα υποδομής. Κύριοι, υποχρεώστε τους λαικατζήδες να εκδίδουν αποδείξεις και ύστερα πες μου να την ζητήσω. Δεν υποχρεούται βάσει νόμου ο παραγωγός γεωργικών προιόντων στην έκδοση απόδειξης.Όταν ο αείμνηστος Ανδρέας τους έδωσε το δικαίωμα να πουλούν μόνοι τους την παραγωγή τους, το έκανε για να ρίξουν τις τιμές.Αυτοί τα πωλούν σε πολλές περιπτώσεις πιο ακριβά.Και εγώ σας ρωτώ! Γιατί να μην πάω στο Super Market που θα πάρω και απόδειξη; Ή μήπως αυτός είναι ο στόχος;
    Αλλά γιατί να μην πάω σε λιανοπωλητή όπου θα φάν τρείς οικογένειες αντί μιάς. Ο παραγωγός, ο μεσάζων χοντρέμπορας και ο λιανοπωλητής. Γνωρίζω φορτηγατζή που βαφτίστηκε παραγωγός πατάτας , παράτησε το φορτηγό και πουλάει πατάτες προς 75 λεπτά το κιλό. Λίγο πιό ακριβά από τον λιανοπωλητή. Κατά δήλωσή του κερδίζει τα διπλά από ότι με το φορτηγό. Πρώτα πλήρωνε κάποιο φόρο. Τώρα τίποτε! Γιατί;
    Επιτέλους βγάλτε κόστος ευπρεπούς ζωής (αυτό είναι το αφορολόγητο!)και ύστερα υποχρεώστε τους ΠΑΝΤΕΣ να εκδίδουν αποδείξεις. Η αποτυχημένη μεγαλοστομία του προηγουμένου περί «επανίδρυσης», ας γίνει για σας στόχος ζωής ξεκινώντας από τα απλά.Ζητήστε από τον ταλαίπωρο αυτό λαό να δουλέψει για το καλό της πατρίδας δύο ώρες την εβδομάδα και θα γίνει. Σταματήστε εσείς οι περισπούδαστοι στην αλλοδαπή να θέλετε να φέρετε εδώ την Γερμανία,Αγγλία και ότι άλλο. Εδώ είναι η Ελλάδα του «χαλαρά», του ούζου, του χορού και του ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ. Επενδύστε σ’αυτό και στο μόνο που μας απέμεινε ύστερα από την δολοφονική αποβιομηχάνιση χρεωμένη εξ ολοκλήρου σε σας τους ταγούς. Τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ!.
    Και επι τέλους συννενοηθείτε με τους λαούς που έχουν το ίδιο λίγο πολύ με μας πρόβλημα με την από κοινού αντιμετώπισή του.
    Συγχαρητήρια για το βήμα που μου δώσατε. Τα καλά επαινούνται.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Κύριε Υπουργέ

    Ναι στις Φοροαπαλλαγές με αποδείξεις* για όλα τα εισοδήματα, έως μέγιστο τις 30.000 (να υπόκειται τιμαριθμοποίηση) και έως το 50% του φορολογητέου εισοδήματος (για 10000 εισόδημα, αποδείξεις έως 5000, για εισόδημα 100000 έως 30000 αποδείξεις)
    Ο φόρος και οι φοροαπαλλαγές στο άτομο (όχι στην οικογένεια) με δόμηση στο άξονα άτομο/κοινωνία – οικογένεια / παιδιά – Α’Κατοικία – Περιβάλλον/Πολιτισμός

    *ενιαίου τύπου και από κάποιο ποσό και άνω (το 10% των 30000) προσωπικές με ΑΦΜ για να μην αλλάζουν χέρια … για αγορές, δωρεές, υπηρεσίες, νερό, ρεύμα, τέλη κλπ(& του δημοσίου για να φαίνεται πως & από πού) αποδείξεις από όλους ΚΑΙ ΓΙΑ ΌΛΑ (αυτοκίνητα, σκάφη κλπ) αθεώρητες, κλήσεις, διατροφές κλπ για να έχετε να ελέγχετε αλλά και να δουλέψει η παραγωγική διαδικασία. Έτσι γίνονται οι καθαροί λογαριασμοί έσοδα-έξοδα. Δώστε την ευκαιρία στο λαό που περιμένει & μειώστε το κόστος της φοροδιαφυγής ενισχύοντας & την επιχειρηματικότητα

    Φορολογική Κλίμακα και κλίμακα Φοροαπαλλαγών
    0 – 15000 10%, 15000 – 30000 15%, 30000 και πάνω 20%
    Για 50.000 πχ 1500+2250+6000 =9750
    Για 30.000 πχ 1500+2250 =3750
    Για 10.000 πχ 1000 =1000

    Για 60.000 =9750 Φόρος, Μέγιστη Φοροαπαλλαγή* από 30000 δηλ.3750
    Για 30.000 =3750 Φόρος, Μέγιστη Φοροαπαλλαγή* από 15000 δηλ.1500
    Για 10.000 =1000 Φόρος, Μέγιστη Φοροαπαλλαγή* από 5000 δηλ. 500

    *Από την ίδια κλίμακα (από κάτω προς τα πάνω, όχι αφαίρεση από ‘επάνω’)

    Φοροαπαλλαγές για παιδιά +10% για κάθε παιδί(έως 18) έως το υπόλοιπο 30% με επιπλέον αποδείξεις (τα παιδιά είναι και των 2 γονέων!).
    Φοροαπαλλαγές για δάνεια Α’ Κατοικίας έως +10% με απόδειξη τράπεζας.
    Φοροαπαλλαγές για αγορά περιβαλλοντικού εξοπλισμού, δωρεές σε ιδρύματα ΑΜΚΕ, Εκκλησία, Ομάδες κλπ, κλπ. έως +10% με απόδειξη.

    Δηλαδή κάποιος που έχει εισόδημα 30000 και έχει 2 παιδιά, δάνειο Α’Κατοικίας η δυνατότητα προσκόμισης αποδείξεων φτάνει το 80% δηλ.24000. Αν τις βρεί θα πληρώσει φόρο 6000Χ20% = 1200
    Κάποιος με 100000 & 2 παιδιά, επένδυση σε περιβαλλοντικό εξοπλισμό
    η δυνατότητα προσκόμισης αποδείξεων φτάνει τις 30000 (max) + 20000 (τα παιδιά) & 10000 (εξοπλισμός) = 60000 (το 60%) Αν τις βρεί θα πληρώσει φόρο 40000Χ20%=8000.
    Με άλλα λόγια όπως χτίζεις τα έσοδα θα χτίζεις δομημένα και τα έξοδα μέσω φοροαπαλλαγών οι οποίες ουσιαστικά με το σημερινό σύστημα είσπραξης ΦΜΥ για τα χαμηλά εισοδήματα θα σημαίνει να παίρνουν πίσω χρήματα από την εφορία και από τα υψηλά να μην φοροδιαφεύγουν.
    Κατάργηση όλων των άλλων φοροαπαλλαγών στην φορολογία εισόδηματος (πολύτεκνοι κλπ).

    ΜΙΣΘΩΤΟΙ / ΣΥΝΤΞΧΟΙ
    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ / ΝΑΥΤΙΚΟΙ
    ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ (ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ)
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ* (ΧΩΡΙΣ ΕΔΡΑ)
    ΑΓΡΟΤΕΣ
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ * (ΜΕ ΕΔΡΑ) ως ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΠΗΓΕΣ

    *Δηλαδή ένας Επαγγελματίας / Επιχειρηματίας θα κάνει δήλωση για την επιχείρησή του αλλά θα κάνει δήλωση και για τον εαυτό του.

    Όλοι να μπορούν εκδίδουν αθεώρητες αποδείξεις (σύμφωνα με πρότυπο του Υπουργείου) για παρεπόμενες ασχολίες τις οποίες θα δηλώνουν και οι ίδιοι (φορολόγηση) και οι αγοραστές (φοροαπαλλαγή). Μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερου λογισμικού τα πράγματα θα είναι πολύ απλά στην εισαγωγή στοιχείων όπως και η διασταύρωση. ΚΕΠ, Ενώσεις Καταναλωτών θα μπορούν να καλύπτουν την διαδικασία, παρέχοντας υπηρεσίες, δίδοντας θέσεις Η/Υ ή τέλος Φοροτεχνικοί.

    Παράδειγμα εισόδημα από Μισθωτός 20000 Αγροτικά 5000 Ξενώνας 5000
    Φορολόγηση Μία, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και έλεγχος. Στόχος να κυκλοφορεί παραγωγικό και νόμιμο φορολογημένο χρήμα στην αγορά. Το δόγμα ο επιχειρηματίας είναι ‘τίμιος’ μαζεύει τους φόρους και τους αποδίδει στο κράτος έχει καταριφθεί. Το δόγμα πρέπει να είναι πολίτης – κράτος – οικονομία.

    Εύχομαι καλό κουράγιο και καλή δύναμη.
    Την γνώση πιστεύω ότι την έχετε μαζί με την δική μας άποψη.

    Με εκτίμηση
    Ευάγγελος Κυριακού
    Οικονομολόγος

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 18:35 | Τρύφων Βρεττος

    Προκειμένου οι δαπάνες με αποδείξεις να αντικαταστήσουν ενα μέρος του αφορολόγητου ορίου και για να μη θιγουν οι χαμηλού ή και μεσου εισοδήματος φορολογούμενοι πρέπει να προστεθούν οι βασικές δαπάνες διαβίωσης οπως είναι απο τα super market, οι δαπάνες για αγορά φαράκων, καλυντικών,καυσίμων,τηλεφωνικών τελών, εισητηρίων λεωφορείων και πλοίων κ.α.
    Ενω το μέτρο αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση παρουσιάζει τις εξής αδυναμίες.
    Ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα εξακολουθήσουν να εκδίδουν αποδείξεις επιλεκτικά ανάλογα με τον πελάτη τους
    Τεράστια ποσά φοροκλοπής συμβαίνουν σε μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση και ιδιαίτερα σε νησιά. Κατα κανόνα τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετεριες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν εκδίδουν αποδείξεις. Λαμβανομένου υπόψη οτι περίπου το 80% των τουριστών είναι αλλοδαποί που δεν έχουν κανένα κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις η φοροκλοπή θα συνεχισθεί. Το ιδιο ισχύει και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα και για όσους δεν υποβάλουν δηλώσεις.
    Πολλοί φορολογούμενοι χαμηλού εισοδήματος δεν θα μπορέσουν να συλέ-ξουν τον αναγκαίο αριθμό αποδείξεων ειτε επειδή διαμένουν σε επαρχία και έχουν το κήπο τους και τα ζωντανά τους, είτε είναι νέα παιδια που εργάζονται και μένουν με τους γονείς τους και εχουν μειωμένες δαπανες αγορών. Επίσης όσοι πληρώνουν δόσεις δανείων και έχουν περιορίσει την αγορά αγαθών. Το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό σε μια οικογένεια που εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, και που έχουν δόσεις δανείου για αγορά κατοικίας, οπότε αναγκάζονται να περιορίσουν πολύ την αγορά αγαθών και θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανων για το διπλάσιο του αναγκαίου ποσού για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου. -Πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ανάγκη συλλογής και καταμέτρησης αποδείξεων λόγω χαμηλού επιπέδου μόρφωσης, μεγάλης ηλικίας, μεροκαματιάρηδες κλπ.
    Για να μή συμβαίνουν αδικίες θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα η έκπτωση με αποδείξεις να γίνεται πάνω απο το ισχύον αφορολόγητο όριο.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 17:48 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Είναι απίστευτο το ότι υπάρχουν κάποιοι (πολιτικοί; υπηρεσιακοί παράγοντες; δεν έχει σημασία) που προτείνουν να συντάσσουμε κάθε χρόνο καταστάσεις με τις αποδείξεις, όπου θα αναγράφονται η επωνυμία της επιχείρησης, η ημερομηνία και το ποσό. Έχετε αντιληφθεί για τί όγκο αποδείξεων μιλάμε για μια τετραμελή οικογένεια; Εκατοντάδες! Για να φτιάξει κανείς μια τέτοια κατάσταση (προσέχοντας να μη κάνει και λάθη, που θα του τα φορτώσετε μετά ως προσπάθεια φοροδιαφυγής) είναι 3 μέρες δουλειά.

    Προσπαθείτε να μειώσετε τη δουλειά του δημοσίου και να την φορτώσετε στις πλάτες μας; Μήπως νομίζετε ότι είμαστε αργόσχολοι και δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε από το να υποκαθιστούμε τη γραφειοκρατία του δημοσίου; Ήδη η συγκέντρωση και ταξινόμηση των δικαιολογητικών και η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, με όλα τα πιθανά …παρελκόμενα έντυπα που μας βάζετε να υποβάλλουμε μας τρώει 3-4 μέρες το χρόνο. Αν έχει κανείς να υποβάλει και Ε9, ο χρόνος αυξάνεται κι άλλο. Αν, εκτός από μισθωτός, είναι κανείς και «ελεύθερος επαγγελματίας», γιατί έχει εκδώσει δελτίο παροχής υπηρεσιών για να παίρνει και καμία εξωτερική δουλειά χωρίς να κλέβει την εφορία, πρέπει να συμπληρώνει και το Ε3, να στέλνει εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, ακόμα κι αν είναι μηδενικές, να συμπληρώνει τις καταστάσεις προμηθευτών και πελατών στο τέλος του χρόνου κλπ. Και τώρα θα συμπληρώνουμε και καταστάσεις με 200, 300 ή και περισσότερες αποδείξεις κάθε χρόνο;

    Είναι δυνατόν να ξοδεύουμε 6-7 μέρες από τη ζωή μας κάθε χρόνο για τη γραφειοκρατία της εφορίας, όταν δουλεύουμε όλη μέρα, μερικές φορές και 7 μέρες την εβδομάδα; Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά σας; Καλό το μέτρο συλλογής αποδείξεων, για να σταματήσουμε επιτέλους να πληρώνουμε όσοι είμαστε κορόιδα, αλλά μαζέψτε αν θέλετε τις αποδείξεις που θα υποβάλουμε και φτιάξτε εσείς τις καταστάσεις. Μόνο έτσι θα καταλάβετε τί ζητάτε να κάνουμε!

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 17:57 | Σωκράτης Βασαριώτης

    Η φοροδιαφυγή σε ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων ελεύθερων επαγγελματιών, όπως είναι οι Γιατροί αλλά και οι Δικηγόροι, δεν είναι εύκολο να εξασφαλισθεί από την μια μέρα στην άλλη φορολογική συνείδηση την στιγμή που το όφελος είναι μεγάλο, αλλά ούτε οι πολίτες μπορούν εύκολα να ζητούν αποδείξεις.
    Για τον λόγο αυτό πέραν των εντατικών ελέγχων που οφείλει να κάνει η εφορία για να συντηρεί το εισπρακτικό σύστημα, τηλεφωνικές καταγγελίες σε συγκεκριμένο τετραψήφιο αριθμό για αποδείξεις που δεν εκδίδουν ή δεν πήραν πολίτες θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος και στον περιορισμό των επί τόπου ελέγχων από τους εφοριακούς.
    Βέβαια οι καταγγελίες αυτές θα καταγράφονται και επιβεβαιώνονται από διαφορετικές του είδους υπηρεσίες.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 16:05 | Κ. Π. Ζητουνιάτης

    Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας.

    Όλοι οι πολίτες ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, για να μην είμαι υπερβολικός, απο την αρχή του χρόνου έχουν επιδωθεί σε «σαφάρι» αποδείξεων.Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι,δεν υπάρχουν ταμειακές σε περίπτερα, λαϊκές αγορές, ταξί. Όπως είχα επισημάνει και στις προτάσεις που υπέβαλλα στις 30/12 οι πολίτες ξοδεύουν αρκετά χρήμματα στα προαναφερθέντα χωρίς προς το παρόν να παίρνουν αποδείξεις.Εφόσον λοιπόν ζητάτε την συνεργασία μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολύ σωστά πράττετε,στο σημείο αυτό οι ελεγκτές σας έχουν τον πρώτο λόγο. Οι δικαιολογίες που άκουσα όταν ζήτησα απόδειξη απο τους συγκεκριμένους ήταν πολλές, όπως «δεν πρόκειται να βάλουμε στην λαϊκή ταμειακές» ή οι ιδιοκτήτες περιπτέρων έλεγαν «θα δούμε αν θα βάλουμε, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις», οι δε ιδιοκτήτες ταξί έλεγαν «δεν λειτουργεί ή δεν έχω ταμειακή μου ή χάλασε….»
    Όλα αυτά απο την επαρχία.

    Σας ευχαριστώ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | ΚΟΣΤΑΣ

    Ζούμε δυστυχώς στη χώρα που έχει υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές ( που εντείνουν τη φοροδιαφυγή-είναι και αποτέλεσμα αυτής βέβαια) και πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων γελοία . Και εγώ να ήμουν αν ξέρω ότι αν εκδώσω απόδειξη 1000,00 ευρώ τα 400,00 θα τα πληρώσω σε φόρους(αν δεν είμαι υποκείμενος σε ΦΠΑ) ενώ αν δεν εκδώσω και ΑΝ με πιάσουν (εδώ θα πρέπει να είμαι εξαιρετικά ατυχής και να πέσω στην περίπτωση, γιατί ελεγκτές έχουμε να δούμε μήνες..)θα πληρώσω τελικά με το συμβιβασμό 180,00 ευρώ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΟΒΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Χάθηκε δηλαδή να έχουμε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και εξοντωτικά πρόστιμα. Τοοοοοόσοι καθηγητάδες πέρασαν από το Υπ.Οικ. χάθηκε να σκεφτούν αυτό το τόσο απλό πράγμα?? Να ξαλαφρώσουν λίγο και τα μόνιμα γαϊδούρια -λόγω της μείωσης συντελεστών- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι?? Αλλά όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να τα πάρουν εδώ και τώρα, σου λέει που να κυνηγάμε τώρα….και οι πρώτοι που βρίσκονται στο δρόμο τους είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι…. έχουν και οι κυβερνήσεις την λογική των πλανοδίων, ότι πάρουμε τωωωω΄ρα, γιάυτό και δεν πατάσουν το παραεμπόριο…. τους θεωρούν δικούς τους, αφού σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο…..

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 15:05 | ΣΥΓΑΠΑ

    Τα 30.000 μέλη του ΣΥΓΑΠΑ (Σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια) αισθάνονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας διότι:
    1) Δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση στα φορολογικά. Δηλαδή, να μπορεί ο πατέρας να δηλώνει τον αριθμό τέκνων στη φορολογική δήλωση ώστε να έχει την φοροαπαλλαγή και να μην αναγκάζεται να αποποιείται της γονικής του ιδιότητας.
    2) Να μπορεί ο μη έχων την επιμέλεια γονέας να δηλώνει το ποσό διατροφής που καταθέτει ώστε να του αφαιρείται από το εισόδημα.
    3) Να μπορούν και οι δύο γονείς να έχουν ίσες ευκαιρίες & διευκολύνσεις στα επιτόκια δανείων δηλώνοντας τον αριθμό τέκνων.
    4) Να έχουν και οι δύο γονείς επιδόματα, άδειες και ασφαλιστικές παροχές έστω και διαζευγμένοι
    5) Στα ποσά που επιδικάζονται ως διατροφές, να υπολογίζονται τα δάνεια και άλλα φορολογικά στοιχεία με γνώμονα την ισότητα των φύλων.
    6) Να υπολογίζονται τα έξοδα ταξιδιού, επικοινωνίας, κτλ στη διατροφή
    7) Να υπάρχει απαλλαγή δικαστικών εξόδων στα οικογενειακά δικαστήρια, μειωμένες παραστάσεις, να μην είναι εκτελέσιμες άμεσα δικαστικές αποφάσεις διατροφών κατά του μη έχοντος την επιμέλεια όταν είναι άπορος.
    8) Να είναι δωρεάν οι πραγματογνωμοσύνες για επιμέλεια.
    9) Να μη δίδονται διαταγές κατασχέσεων και πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία που αγοράστηκε από γονέα για τα παιδιά του.
    10) Να παύσουν οι ποινικές καταδίκες για μη καταβολή διατροφής και αυτή (η διατροφή) να δίδεται από το κράτος.
    11) Να λαμβάνεται υπόψη στις διατροφές, η έρευνα του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) που αναφέρει οτι στην Ελλάδα μία οικογένεια ζει με λιγότερο από 600 ευρώ, συνεπώς ένα παιδί μικρότερο των 4 ετών μπορεί να ζήσει, μέσα στην οικογένεια, με 80 ευρώ.
    12) Η διαμονή-κατοικία (καθώς και όλα τα έξοδα) να επιβαρύνουν ισάξια τους δύο γονείς.
    13) Οι αποδείξεις από σχολεία, φροντιστήρια, γιατρούς, κτλ που πληρώνει ο πατέρας, να εκπίπτουν από το φορολογητέο του εισόδημα.
    14) Οι ανάπηροι γονείς να τυγχάνουν ειδικών οικονομικών ωφελειών.
    15) Οι γονικές άδειες να δίδονται εξ’ίσου.
    16) Ισος χρόνος επιμέλειας – ίσα έξοδα για τα παιδιά.
    Περίπου 800.000 μπαμπάδες και 200.000 μαμάδες έχουν περιέλθει στη φτώχεια και συχνά σε οικονομική καταστροφή εξ’αιτίας των διατροφών, δικαστικών εξόδων, πλάνης αποφάσεων, επακόλουθα εκτελέσεων αποφάσεων, κτλ αλλά και λόγω έλλειψης πρόνοιας από την Πολιτεία.
    Το ΔΣ του ΣΥΓΑΠΑ: Σπιτάλας Νίκος, Μελισσάρης Θεόδωρος, Γιαννάκη Ντίνα, Καμπούρη Φανή, Παπαγεωργίου Βούλα, Γκούβερης Βαγγέλης, Γρατσονίδης Κώστας.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 15:18 | ΤΑΡΖΕΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κατά την γνώμη μου για εισοδήματα ΜΟΝΟ απο ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ θα πρέπει το αφορολόγητο όριο να παραμείνει όπως είναι και οι αποδείξεις που θα μαζέψουν τα άτομα αυτά νά μειώνουν το φόρο ή το εισόδημά τους.
    Είμαι αντίθετος με το να μαζεύουμε αποδείξεις από επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα εκδίδουν, π.χ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,κ.λ.π γιατί θα δημιουργήσουν ταλαιπωρία καιδιπλάσιο κόστος κατά την συμπλήρωση της δήλωσης , στους φορολογούμενους και θα τους οδηγήσουν αναγκαστικά στους φοροτεχνικούς με την ηλεκτρονική υποβολή της κατάστασης.
    Για τα υπόλοιπα εισοδήματα, που υπάρχει υποψία ότι αποκρύπτουν το πραγματικό τους ύψος,να κερδίζουν το αφορολόγητό τους από το πρώτο ευρώ,με την διαφορά ότι οι δηλώσεις τους θα αναγνωρίζονται ως ειλικρινείς και θα επιβάλεται επι πλέον φόρος ΜΟΝΟ μετά από έλεγχο.
    Πόσο μεγάλες αδικίες μπορεί να προκαλέσει η μείωση του αφορολογήτου σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών φαίνεται στο παρα κάτω παράδειγμα.
    Ηλικιομένος συνταξιούχος είναι τρόφιμος Γηροκομείου και πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής του ή πληρώνει το ίδιο ποσό σε κυρία αλλοδαπή ή Ελληνίδα για να τον φροντίζει.
    Που θα βρεί τις αποδείξεις για να καλύψει το υπόλοιπο του αφορολογήτου?
    Θα ζητήσετε φόρο από αυτόν που ήταν πρίν αφορολόγητος?

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | ΗΛΙΑΣ

    Aξιότιμε κύριε υπουργέ,
    νομίζω οτι μέσα στις αποδείξεις που θα προσμετρούν για έκπτωση απο τον φόρο θα πρέπει να εντάξετε και τα δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.Είναι κρίμα να μην υπολογίζονται τοσα χρήματα που δίδονται σε κρατικό φορέα με τις όποιες ενστάσεις υπαρχουν για την νομιμότητα της καταβολής.Ελπίζω να εισακουστώ&να ενημερωθω για την αίσια έκβαση της προτάσεως μου.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων….

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 13:45 | ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριε Υπουργέ

    Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και της σύνδεσης τους με το αφορολόγητο είναι κατ’αρχήν σωστό.Κινδυνεύει όμως, όχι μόνο να μην αποδώσει αλλά και να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, εάν δεν βρεθεί τρόπος απλός και εφικτός να αποστέλονται οι αποδείξεις στις ΔΟΥ, έτσι ώστε, ούτε να μεταβιβάζονται οι αποδείξεις από φορολογούμενο σε φορολογούμενο, και να είναι δυνατός ο έλεγχος,έστω και δειγματοληπτικός,του συνολικού ποσού των αποδείξεων.
    Οι τρόποι υποβολής των αποδείξεων που μέχρι σήμερα έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας ( ηλεκτρονική υποβολή σε ειδικές καταστάσεις από το φορολογούμενο ή μέσω φοροτεχνικού γραφείου ή στα Κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη ), φοβούμαι ότι θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία στούς πολίτες, στά φοροτεχνικά γραφεία και στα ΚΕΠ, σωρεία λαθών και τελικά αγανάκτηση στους φορολογούμενους, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα του μέτρου και τη πρόκληση μεγάλου πολιτικού κόστους.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους και εφόσον από τον επόμενο χρόνο θα γίνεται ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων,προτείνω το παρακάτω τρόπο υποβολής των αποδείξεων.
    Το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ειδικό προεκτυπωμένο φάκελο, ο οποίος θα πωλείται σε διάφορα σημεία ( βιβλιοπωλεία, περίπτερα, ταχυδρομικά γραφεία κ.λ.π )με συμβολικό τίμημα, π.χ 0,5 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα αναγράφει στο φάκελο τα στοιχεία του, τη ΔΟΥ που αποστέλεται και το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα βάλει εντός, και θα τον αποστείλει στην αρμόδια ΔΟΥ. Εκεί ο φάκελος με τις αποδείξεις καταχωρείται στο φάκελο του φορολογουμένου και είναι διαθέσιμος για ενδεχόμενο δειγματοληπτικό έλεγχο.
    Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται σε ικανό αριθμό φορολογουμένων, ταυτόχρονα με τον έλεγχο της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης και εφόσον διαπιστωθεί λάθος στο ποσόν των αποδείξεων άνω ενός ποσού π.χ 200 ευρώ, θα επιβάλεται αυστηρό πρόστιμο.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | Κωνσταντίνος

    Να εκπίπτουν όλες οι αποέίξεις από το εισόδημα στο συνολό τους,με
    μείωση του ισχύοντος αφορολογήτου.Χρειαζεται προσοχή διότι όλοι δεν έχουν την ίδια ροπή προς κατανάλωση, ασχέτως εισοδήματος