Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:57 | Νίκος

    Όταν μιλάμε για δικαιοσύνη, φοροδιαφυγή κλπ νομίζω ότι θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η σήψη και η διαφθορά που λίγο- πολύ όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ή ακούσει σε διάφορους επαγγελματικούς κύκλους της κοινωνίας μας, έχει φθάσει στο απροχώρητο και έχει αγανακτήσει την κοινωνία.
    Νομίζω ότι όσα μέτρα, σωστά και δίκαια και αν πάρει η κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν το θεμιτό αποτέλεσμα αν:
    1. Δεν βοηθήσει η κοινωνία στο μέτρο που είναι δυνατόν απ τον καθένα μας, έστω και μέσα απ τις καθημερινές συναλλαγές μας (π.χ. αποδείξεις)
    2. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι, η εντοποιότητα και ως αποτέλεσμα αυτής η μακροχρόνια παραμονή στον τόπο του για κάθε δημόσιο λειτουργό, εκτός από θετικά αποτελέσματα για τον ίδιο, δημιουργεί, διαπλεκόμενους και διαπλέκοντες…..! Για τον λόγο αυτό θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση, το ριζικό ¨ανακάτεμα της τράπουλας¨ στον χώρο των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.
    Δεν βλέπω γιατί σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας μας, να είναι όλοι μόνιμα υπηρετούντες στο ίδιο μέρος, π.χ. εφοριακοί, υπάλληλοι του ΙΚΑ,κ.ά……..
    α) Όταν γνωρίζω τον Ιωάννη και με πλησιάζει για κάποια υπόθεση εφορίας….. θα δώ τι μπορώ να κάνω…..
    β) Ειδικά σε κλειστές κοινωνίες στην επαρχία το σύστημα έχει πάρει φωτιά σχετικά……….
    Π.χ. Σε μια εκδρομή στα Ιωάννινα που έκανα προσωπικά ξόδεψα περίπου 500€ και δεν πήρα αποδείξεις πάνω από 25€.
    Ποιος θα βγει για ελέγχους στην αγορά; Μήπως εκ του ασφαλούς………;
    Ξέρω ότι η πρώτη σκέψη είναι ,γιατί δεν ζήτησα τις αποδείξεις …… εδώ γελάμε…..!
    Δυστυχώς έτσι σκεφτόμαστε όλοι οι Έλληνες…..!
    Το αναφέρω αυτό καλοπροαίρετα, ως έμφαση στο ότι δεν πάει άλλο… πρέπει να σοβαρευτούμε και να αλλάξουμε….. αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να δώσουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας.
    Αυτή την φορά όμως, έτσι για να αλλάξουμε λιγάκι και τη ιστορία, θα πρέπει να δώσουν όλοι όσοι έχουν και μπορούν, όπως και όλοι αυτοί που τα έφαγαν….!
    Νομοθετήστε έτσι ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της αρπαγής, δημιουργείστε αρχές και αξίες προς υπηρέτηση στα ….. ρετιρέ! Τα χρήματα είναι του Ελληνικού Λαού, να τα πάρετε πίσω, έστω και με διώξεις, όπου και αν φθάνουν…..!
    Νομοθετικά παραδείγματα δείτε Αγγλικό κοινοβούλιο! Π.χ. Κατηγορείται κάποιος για κατάχρηση ποσού τον 100.000€, επιστροφή επί 10%, λόγο ότι τον πιάσαμε μία φορά, άρα έχει κλέψει κι άλλες.
    Πάση θυσία πρέπει να αλλάξουμε, διότι έτσι, δεν υπάρχει μέλλον στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, εκτός και αν για χάρη των ….λαμόγιων, να παραμείνουμε στην εποχή των Νεάτερνταλ….
    Καλή επιτυχία!!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:59 | Λύκος Ιωάννης

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Επιτρέψετε μου να προτείνω κάποια μέτρα που κατά την γνώμη μου θα βοηθήσει στην μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
    Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι απλά αλλά όχι απλοϊκά, κατανοητά και εφαρμόσιμα.
    Επιγραμματικά προτείνω τα εξής :

    Α) Ενεργό και Ανενεργό Φ.Π.Α.

    1. Κάθε Έλλην πολίτης μαζί με την Αστυνομική ταυτότητα θα παίρνει και ΑΦΜ το οποίο θα είναι για όσο χρειάζεται ανενεργό.

    2. Ενεργοποίηση του ΑΦΜ θα γίνεται στις εξής αλλά όχι αποκλειστικές περιπτώσεις :

    • Αποδοχή κληρονομιάς ή γονικής παροχής.
    • Κτίσει περιουσιακού στοιχείου
    • Εγγραφή σε επαγγελματική ένωση
    • Έναρξη επαγγέλματος
    • Πρόσληψη σε εργασία
    • Οποιαδήποτε αγοροπωλησία

    Β) Σύνδεση ενεργού ΦΠΑ και Τραπεζικού λογαριασμού

    1. Επιλογή της τράπεζας συνεργασίας
    2. Διαπραγματεύσιμο επιτόκιο.
    3. Μισθοδοσία και σύνταξη μόνο μέσω τραπέζης.
    4. Τραπεζική πίστη’ ίση με το περυσινό δηλωθέν εισόδημα
    5. ¨Εκδοση μπλόκ επιταγών μέχρι του ποσού του περυσινού δηλωθέν εισοδήματος.
    6. Από τον τραπεζικό λογαριασμό του, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκταμιεύει μηνιαία σε μετρητά από ένα ελάχιστο ποσό (π.χ. 200Ε) μέχρι του ποσού του 1/100 του περυσινού δηλωθέν εισοδήματος.
    7. Όλες οι πληρωμές πάνω από ένα ποσό (π.χ. 50Ε) θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω κάρτας ή επιταγής.

    Γ) Ηλεκτρονικό χρήμα

    1. Κάθε επιχειρηματίας με έδρα Γραφείο-Κατάστημα κ.λ.π. υποχρεωτικά θα διαθέτει μηχάνημα χρέωσης καρτών.
    2. Να καθιερωθεί διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών (δηλαδή ένα μηχάνημα- διαφορετικές κάρτες)
    3. Κάθε λογής συναλαγές όπως πληρωμές μισθών ή συντάξεων, παράβολα, σήματα, ασφάλειες, συνδρομές κ.λ.π., υποχρεωτικά μέσω κάρτας ή επιταγής.

    Δ) Φ.Π.Α

    1. Κλιμάκωση του Φ.Π.Α. σε 4 κλίμακες (π.χ. 5%, 10%, 15%, 20%)
    2. Κλιμακωτή επιστροφή Φ.Π.Α> από το σύνολο των αποδείξεων π.χ.(30000-εισόδημα)/ 1000 = ποσοστό % επιστρεφόμενου Φ.Π.Α.

    Με εκτίμηση Λύκος Ιωάννης, μηχανικός

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:38 | ioannis1924

    ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ
    ——————————————————————

    1 /Εαν λαβει η κυβερνηση την αποφαση μια ημερα καθε εβδομαδα να προσφερη υπο μορφη ΛΑΧΝΟΥ επιστροφη

    ενος μικρου ποσου σε καθε αποδειξη λιανικης πωλησεως εις τον αγοραστη -πελατη εις τον ληγοντα διψηφιο αριθμο

    της αποδειξεως π.χ 20.000 αποδειξεις που ληγουν στο 19 η στο 35 επιστρεφονται 10 ,20 η 30 ευρω σε καθε μια

    αναλογα εαν η αποδειξη αναγραφει αξιαν 100,200 η500 ευρω.ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ

    ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ.Π.Α. Αυτα ως προςτο γενικον εμποριον.

    ΑΝΑΛΟΓΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ Για τους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ [ΓΙΑΤΡΟΥΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ.

    Κ.Λ.Π που εκδιδουν αποδειξεις με αναλογα ποσα προς αποφυγην καταστρατηγησεων και σε μικροτερο αριθμο

    αποδειξεων π.χ 5000 μιαν η δυο ημερες την εβδομαδα

    2 /Παραλληλα η κυβερνηση να λαβη αυστηρα μετρα στην μη εκδοση η ψευδή εκδοση στοιχείων ήτοι ο μεν πελάτης-αγοραστης να πληρωνει ως προστιμον το ημισυ της αξιας του προιοντος , ο δε πολητης-εμπορος το διπλασιο της αξιας του προιόντος
    φοβος
    3 / Μια η δυο φορες την εβδομαδα [ Μυστικη ημερομηνια] το70 % Tων εφοριακων
    Υπαλληλων ανα δυο, θα βγαινουν για ελεγχο στην αγορα τυχον παραβασεων εκδόσεως αποδειξεων. [εγω θα επροτεινα και η Αστυνομια να εχειτο δικαιωμα αυτο τα απογευματα]
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ¨”Ο φοβος, το κινητρον και ο ελεγχος θα ειναι τα μεσα δικαιολογιας του πελατου και του εμπορου να εκδιδουν αποδειξεις .ετσι δεν θα χανεται φορος και θα δηλωνεται υποχρεωτικως και το εισοδημα. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ..θα γενικευθη η εκδοσις αποδειξεων, εις ολα ανεξαιρετως τα επαγγελματα. Εαν αυτο εφαρμοσθη πειραματικως εστω για 2-3 χρονια και επιτυχει μπορει επισημως να υποσχεθη η καθε κυβερνηση οτι ο Σ.Φ.Ε ΘΑ ΜΕΙΩΘΗ ΣΤΟ,12 εως 16%
    ΤΗΝ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Υπολογιζω ενδεικτικως ως ακολουθως´.
    ΕΜΠΟΡΙΟΝ¨ 20.000 αποδειξεις εβδομαδιαιως προς μ.ο 50 ευρω= 1.000.000 επι 52 εβδομαδες=52.000.000
    ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 5.000.αποδειξεις προς μ,ο 100 ευρω,επι 52 εβδ.=26000.000 ητοι
    ΣΥΝΟΛΟΝ 78.000.000 ΕΤΗΣΙΩΣ. Για αξιες αποδειξεων ανω των 1500 ευρω θα επιστρεφεται το 50 εως 60% του, Φ.Π.Α.
    Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΛΑΧΝΩΝ θα καταβάλλεται απο τα πρακτορεια
    ΠΡΟ—ΠΟ ΚΑΙ τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ με τη ληξη της εβδομαδος. Οι εμποροι θα καταβαλουν το φορο στο τελος του μηνος για να υπαρχη ρευστοτης..

    Πρώην εφοριακός

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:01 | Μάνος Τριανταφύλλου (Οικονομολόγος)

    Προτείνω να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό νόμος και πάντως έγκαιρα πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που να καθιστά τη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων ως κακούργημα.
    Οι ποινές κράτησης ή κάθειρξης που θα προβλέπει αυτός ο ποινικός νόμος θα πρέπει να κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής και να συνοδεύονται και από ανάλογα κλιμακούμενα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή και για την απόκρυψη στοιχείων με δόλο. Για την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων με δόλο μπορεί να προβλέπονται πιο ήπιες ποινές κράτησης αλλά όχι και πιο ήπια πρόστιμα.
    Επίσης δεν γνωρίζω αν πρέπει να ψηφιστεί και νόμος για την κατάργηση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων για το Υπουργείο Οικονομικών.
    Πάντως πρέπει να υπάρξει γενική άρση του τραπεζικού απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων , των ομολόγων και λοιπών τίτλων , αλλά ακόμα να είναι δυνατός και ο έλεγχος των χρηματοθυρίδων των τραπεζών από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο νόμος αυτός πρέπει έγκαιρα πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να γνωστοποιηθεί μέσω ειδικής καμπάνιας (TV και λοιπά ΜΜΕ) στους φορολογουμένους ώστε να τον έχουν υπόψη πριν υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις.

    Πρέπει επίσης να γίνει ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών, αν χρειαστεί και με νόμο.

    Οι φορολογούμενοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των τραπεζικών τους λογαριασμών, ομολόγων, λοιπών τίτλων και των μετοχών τους, των τελευταίων μέσω ελέγχου των χρηματιστηριακών εταιρειών, μπορεί να γίνει και για προηγούμενες περιόδους αρκετών ετών του παρελθόντος, ώστε να καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα η φυγάδευση καταθέσεων κλπ. στο εξωτερικό, στις χρηματοθυρίδες των τραπεζών ή στα υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, π.χ. στη Κύπρο.
    Όλες οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν και διατηρούν και για δικούς τους λόγους την κίνηση ακόμα και λογαριασμών που έχουν κλείσει προ αρκετών ετών,το έχω διαπιστώσει ο ίδιος για δικούς μου λογαριασμούς.
    Το ίδιο πρέπει φυσικά να ισχύει και για όσες καταθέσεις έφυγαν στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες λόγω του φόβου της υποχρεωτικής δήλωσης τους στη φορολογική δήλωση, ακούγονται μάλιστα συνολικά ποσά από 4 έως 7 δις Ευρώ που έχουν μεταφερθεί σε χρηματοθυρίδες των τραπεζών και κυρίως σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό και στη Κύπρο.
    Πρέπει επίσης να τους γίνει με κάθε τρόπο γνωστό ότι έτσι θα τους πιάσει η τσιμπίδα του Υπουργείου Οικονομικών και αφού θα έχουν βγάλει αυτά τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό ή τα έχουν μεταφέρει στις χρηματοθυρίδες των τραπεζών και από τη στιγμή που δεν θα τα έχουν δηλώσει θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και για απόκρυψη φορολογικών στοιχείων με συνέπεια τις παραπάνω προβλέψεις του σχετικού ποινικού νόμου.

    Επειδή στη φοροδιαφυγή αρκετών φορολογουμένων δυστυχώς συχνά βοηθούν και αρκετοί εφοριακοί, ακόμα και σε πολύ ψηλά επίπεδα της ιεραρχίας των εφοριακών, αυτοί έχουν βέβαια να κάνουν με πολύ μεγάλες υποθέσεις, όλοι με το αζημίωτο βέβαια, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπόμενων για τους καταχραστές του Δημοσίου ( νόμος 1608/1950) που προβλέπει για ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ που υπερβαίνει τις 150.000,– Ευρώ ή πριν το Ευρώ 50.000.000,– Δρχ., ποινή ισόβιας κάθειρξης.
    Επίσης πρέπει οι ποινές που προβλέπουν οι νόμοι του ποινικού κώδικα 235, 236 και 256 σχετικά με την δωροδοκία για νόμιμες πράξεις , την δωροδοκία για παράνομες πράξεις και την απιστία σχετική με την υπηρεσία να αυξηθούν σημαντικά.
    Δεν γνωρίζω αν τελικά κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση τον απαράδεκτο νόμο 2172/1993 που μετέτρεψε την απιστία από κακούργημα σε πλημμέλημα και αν θέσπισε ιδιώνυμο για την κακοδιαχείριση που ήταν και μεταξύ των προτροπών της διεθνούς διαφάνειας πριν από κάποια χρόνια απέναντι στα κυβερνητικά κόμματα της χώρας, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ποινικοί νόμοι που προβλέπονται για τη διαφθορά στο δημόσιο πρέπει να γίνουν όλοι δρακόντειοι.
    Επίσης πρέπει δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιαίτερα εφοριακοί που συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω για διαφθορά, όχι μόνο να απολύονται αμέσως, να μπαίνουν φυλακή για πολλά χρόνια, να γίνεται έλεγχος όλων των περιουσιακών τους στοιχείων και αυτών των πλησιέστερων συγγενών τους και όταν δεν καλύπτονται αυτά από το πόθεν έσχες να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου, αλλά πρέπει και να στιγματίζονται με τη δημοσίευση
    των ονομάτων τους και να γίνεται γνωστή σε όλους τους πολίτες η εξέλιξη της κάθε υπόθεσης μέχρι και την τελεσίδικη ποινή, την φυλάκιση τους και τα σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το ίδιο ισχύει για όσους δεν συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω
    μετά την τελεσιδικία των υποθέσεων.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | Ιωάννης Φίλος

    Για τα παρακάτω 4 προτεινόμενα μέτρα – που αποτελούν την προσωπική συνεισφορά μου στον άξιο συγχαρητηρίων δημόσιο διάλογο – ως καθηγητής πανεπιστημίου σε μάθημα Ελεγκτικής (στο Πάντειο) και Εσωτερικού ελέγχου (στην ΑΣΟΕΕ) είχα την ευκαιρία κατα τον τελευταίο μήνα (απο την ανακοίνωση της διαβούλευσης μέχρι σήμερα)να εκτιμήσω με άμεσο ή έμμεσο τρόπο οτι οι φοιτητές διάκεινται θετικά, σε όλα αυτά τα μέτρα (θεωρούνται όλα πολύ σημαντικά και για τους φοιτητές).

    1. Καθιέρωση υποβολής συγκεκριμένης πληροφόρησης από τους τακτικούς (ορκωτούς) ελεγκτές των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων προς τις φορολογικές αρχές και καθορισμός της σχετικής ευθύνης και κυρώσεως των ελεγκτών σε περίπτωση πλημμελούς ελέγχου (εάν βεβαίως κάτι τέτοιο αποδειχθεί από μεταγενέστερο φορολογικό έλεγχο – που καλό είναι να γίνεται σε δείγμα περιπτώσεων).

    2. Ανάθεση ολοκλήρωσης ελέγχου επιχειρήσεων (καταρχήν των μεγάλων περιπτώσεων με ενδεχόμενη επέκταση και σε άλλες επιχειρήσεις) σε διακομματική επιτροπή, όπου να συμμετέχουν και επιστήμονες κύρους / τεχνοκράτες, με σκοπό τον περιορισμό φημών στην αγορά ότι υπάρχει η δυνατότητα επηρεασμού της πολιτικής ηγεσίας ή των διευθυντών του ΥΠΟΙΟ.

    3. Μελέτη και σταδιακή εφαρμογή τεχνικής mystery shopping προς δύο κατευθύνσεις (α) ανάθεση σε ελεγκτές έργου επιβεβαίωσης τήρησης φορολογικής νομοθεσίας (πχ έκδοσης αποδείξεων) όπου οι ίδιοι οι ελεγκτές εμφανίζονται ως πελάτες και (β) ανάθεση σε κάποιους (ελεγκτές ελεγκτών) έργου επιβεβαίωσης ότι οι ελεγκτές δρουν σύμφωνα με τις ληφθείσες οδηγίες. Προφανώς ως μέτρο, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να συνοδεύεται από σημαντικές κυρώσεις.

    4. Γνωστοποίηση στο διαδίκτυο (εύκολα προσβάσιμη στους πολίτες και με δυνατότητα επεξεργασίας) των προστίμων και προσαυξήσεων φόρων που καταλογίζονται στις εταιρείες, καθώς και το είδος ελέγχου που υπέστησαν. Το ζητούμενο είναι καταρχήν να μπορεί ο πολίτης (και ο μέτοχος των εταιρειών στην περίπτωση τω εισηγμένων) να αναγνωρίζει και να διαχωρίζει τις συνεπείς επιχειρήσεις, από τις συστηματικά ή σποραδικά παρανομούσες και περαιτέρω αυτό να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης συμμόρφωσης των εταιρειών.

    Με εκτίμηση
    Γιάννης Φίλος, MBA,PhD,CIA,CFE
    Επίκουρος καθηγητής τμήματος Δημόσιας Διοίκησης
    Πάντειο Πανεπιστήμιο

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 18:03 | Μ.Καράμπελας

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΦΠΑ

    Σήμερα, η απώλεια δημοσίων εσόδων από φπα και κατ’επέκταση φόρου εισοδήματος λόγω της εκτεταμένης και συστηματικής φοροδιαφυγής, αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν τη Χώρα μας. Η φοροδιαφυγή αποτελεί πραγματική «πληγή» για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, καθώς επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και προκαλεί σοβαρές αναπτυξιακές στρεβλώσεις .

    Με βάση τη σημερινή πρακτική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών στηρίζονται σε ΕΠΙΤΟΠΙΟΥΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ και ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ μέρους μόνο των «κατά δήλωση» των επιτηδευματιών οικονομικών συναλλαγών. Αυτή η πρακτική αποδεικνύεται διαχρονικά περιορισμένης αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, η οποία «καταπολεμάται» με ημίμετρα, όπως περαιώσεις και άλλα.

    Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σήμερα μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη μόνο με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής καταγραφής και διασταύρωσης των στοιχείων των φορολογικών συναλλαγών σε συνθήκες «πραγματικού χρόνου».

    Έτσι, προτείνουμε την αποδοχή υπηρεσίας για την καταγραφή της υποχρέωσης απόδοσης φπα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και Α-Μ-Ε-Σ-Α εφαρμόσιμης τεχνολογικής λύσης . Γνωρίζουμε όλοι ότι η υποχρέωση απόδοσης φπα πηγάζει από την έκδοση και λήψη φορολογικών παραστατικών αξίας και αξίας-διακίνησης και όχι από τις πληρωμές-εισπράξεις. Η υπηρεσία αυτή βασίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή, διασταύρωση και πιστοποίηση της αυθεντικότητας ΟΛΩΝ των συναλλαγών κατά την στιγμή της έκδοσης των φορολογικών παραστατικών.

    Και τούτο διότι η φοροδιαφυγή είναι σαν το …νερό. Πάντα βρίσκει με μεγάλη ευκολία την παραμικρή τρύπα και …διαφεύγει. Έτσι, εάν μείνουν εκτός καταγραφής πχ οι λιανικές πωλήσεις ή τα χειρόγραφα παραστατικά ή τα στοιχεία διακίνησης (ΤΔΑ, ΔΑ, κτλ) , είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα έχουμε κάνει …μια τρύπα στο νερό.

    Για την επίτευξη άμεσης ωφελιμότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για το Δημόσιο, η υπηρεσία που προτείνεται μπορεί να ενταχθεί άμεσα στο ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζει καθόλου τις διαδικασίες έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.

    Σε τελικό στάδιο, με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας καταγραφής της υποχρέωσης απόδοσης φπα, την ενσωμάτωσή της στις ήδη υπάρχουσες υποδομές πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών και με την εισαγωγή ενός συστήματος διοικητικής πληροφόρησης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν στοχευμένα να εντοπίζουν φπα που δεν αποδίδεται, θα εκμηδενιστούν τα πλαστά τιμολόγια, καθώς επίσης θα αποτραπούν οι γνωστές απάτες τύπου «carousel» μέσω ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Παράλληλα η υπηρεσία προσφέρει την δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων που είναι ήδη με ηλεκτρονικό τρόπο αποθηκευμένα στους εγκατεστημένους ταμειακούς και φορολογικούς μηχανισμούς (πχ θα μπορεί να αναζητηθεί ο τζίρος από μία ταμειακή μηχανή για το έτος 2007 και να συγκριθεί με το οικείο Ε3, κτλ).

    Θεωρείται σημαντικό ότι ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και διασταύρωσης φορολογικών στοιχείων για να είναι αποτελεσματικό και άμεσα εφαρμόσιμο πρέπει να συγκεντρώνει τα πέντε παρακάτω μοναδικά χαρακτηριστικά:
    1. Πρέπει να εξασφαλίζεται η λειτουργία του συστήματος σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ επίπεδο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το δημόσιο και τους χρήστες (επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, Δημόσιο-τελωνεία) με κάλυψη μέχρι και του τελευταίου χωριού στην πιο απόμακρη γωνιά της Ελλάδας.
    2. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση του Σ-Υ-Ν-Ο-Λ-Ο-Υ των εγκατεστημένων φορολογικών μηχανισμών (βλ. φορολογικές ταμειακές μηχανές και ειδικές ασφαλείς φορολογικές διατάξεις σήμανσης στοιχείων, ταξίμετρα, βενζιναντλίες κτλ) ανά την Επικράτεια και των φυσικών και νομικών προσώπων που εκδίδουν χειρόγραφα παραστατικά .
    3. Στόχος είναι η διασφάλιση του Σ-Υ-Ν-Ο-Λ-Ο-Υ των συναλλαγών είτε αυτές αφορούν συναλλαγές χονδρικής -B2B μεταξύ των επιτηδευματιών για τις οποίες εκδίδονται παραστατικά (μηχανογραφημένα και χειρόγραφα) είτε αυτές αφορούν συναλλαγές λιανικής – B2C προς ιδιώτες.
    4. Πρέπει να εξασφαλίζεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο η ροή δεδομένων από Ο-Λ-Α τα σημεία έκδοσης της φορολογικών στοιχείων στα κεντρικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών προς περαιτέρω επεξεργασία και διασταύρωση με τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων του taxis.
    5. Τα κανάλια μεταφοράς της πληροφορίας πρέπει να διαθέτουν Α-Π-Ο-Δ-Ε-Δ-Ε-Ι-Γ-Μ-Ε-Ν-Α εγγυημένη χωρητικότητα για να ανταπεξέλθουν σε Τ-Ε-Ρ-Α-Σ-Τ-Ι-Ο όγκο ημερήσιων συναλλαγών και να επιτρέπουν την μετάδοση των δεδομένων σε συνθήκες πραγματικού χρόνου 24 x 7, χωρίς να ταλαιπωρούν τους χρήστες στα peaks (πχ taxis και περιοδικές φπα).
    6. Η υπηρεσία πρέπει να διασφαλίζει τους λήπτες από τα πλαστά τιμολόγια, δεδομένου ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου ο κάτοχος και όχι ο εκδότης του πλαστού φορολογικού στοιχείου γνωρίζει το πρόβλημα.

    Με την παραπάνω πρόταση θέλουμε και εμείς από την πλευράς μας να συμβάλλουμε στην τόνωση του περί δικαίου αισθήματος του Πολίτη, η οποία οδηγεί τελικά στην η εγκαθίδρυση μίας κοινωνίας ίσων ευκαιριών και ανάλογων υποχρεώσεων.

    Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το opengov.gr για την φιλοξενία και το Βήμα που μας δίνει.

    Μ.ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
    για την i-TAX AE

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 18:49 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    -Αξιολόγηση των εφοριακών ανάλογα με τα έσοδα που φέρνουν στο κράτος.

    -Μπόνους στους εφοριακους – ελεγκτες που ανακαλύπτουν κρυμμένη φορολογητέα υλη.( Π.Χ. Από τα ποσά που βεβαιώνουν να παίρνουν σαν μπόνους ενα ποσοστό – πχ ενα τοις εκατο)
    Ετσι οποιος εφοριακος φερνει εισπραξεις θα βλεπει το μισθο του να αυξάνεται.
    Εφοριακός που συστηματικά δεν βεβαιώνει αρκετούς φορους να φευγει από τον έλεγχο.

    -Οποιος εφοριακός καταγγείλει οτι αποπειράθηκαν να τον δωροδοκήσουν να παίρνει μπόνους 10 τοις εκατό για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ο επιτηδευματίας ή ο λογιστής του να πηγαίνει κατευθείαν στη φυλακή.

    Μη ξεχνάτε οτι την πρωτη κινηση για τη δωροδοκία συνηθως την κάνει ο ελεγχόμενος και πιο σπάνια ο ελεγκτής

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:06 | Παύλος

    Ντροπή σας κύριοι, γιατι είναι να απορεί κανείς μαζί σας. Μας έχετε φορτώσει φόρους σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και παράλληλα με το ΠΣΑ που καταθέσατε, ουσιαστικά καταργείτε την νομοθεσία που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των φόρων σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα με κριτήριο την ακίνητη περιουσία. Άραγε, στο οικονομικό σας επιτελείο δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ακίνητη περιουσία, ειδικά σε αυτή την δύσκολη συγκυρία; Είναι δυνατόν π.χ. για μια οφειλή 30.000 ευρώ που ο φοροολογούμος θα μπορούσε να καταβάλει σε 12-15 ΕΝΤΟΚΕΣ δόσεις όπως προβλέπει ο νόμος, να γίνεται κατάσχεση ακινήτου πολλαπλάσιας αξίας που μπορεί να επιφέρει και εισόδημα στον φορολογούμενο, ειδικά όταν ο φορολογούμενος είναι αποδεδειγμένα συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις του και απλώς αντιμετώπιζει πρόσκαιρο πρόβλημα; Όταν οι ίδιοι παραδέχεστε την συστηματική και τεράστια φοροδιαφυγή από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες π.χ. γιατρός που βγάζει 100.000 τον χρόνο και δηλώσει 10.500 ευρώ εισόδημα, γλιτώνει φόρο εισόδηματος 30.000 ευρώ περίπου, γιατί τιμωρείτε τους ειλικρινείς φορολογούμενους, αφενός επιβάλλοντας τους δυσμενή φορολογία για να αντισταθμίσετε τις φορολογικές απώλειας και παράλλήλα τιμωρώντας τους για την ειλικρίνειας τους θέτοντας προυποθέσεις δήμευσης της περιουσίας τους; Σας θυμίζω ότι υπουργός σας έχετε καταθέσει νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών για τέραστια ποσά και πολυ ευνοικούς όρους. Ως φορολογούμενος που φέτος υπολογίζω ότι οφείλω 76.000 σε φόρους, μεταξύ αυτών ~ 3.500 ευρώ Ε.Τ.ΑΚ. 2008, ~ 3.500 Ε.Τ.ΑΚ. 2009, ~ 10.000 ευρώ έκτακτη εισφορά Μ.Α.Π., ~ 10.000 Φ.Μ.Α.Π. (βάσει συντελεστών έκτακτης εισφοράς Μ.Α.Π.), σύνολο 27.000, και μάλιστα χρεώνομαι παραπάνω γιατί η αξία που βγάλατε για τα οικόπεδα μιας περιοχής για το Ε.Τ.ΑΚ. μέσω ΠΟΛ είναι τριπλάσια αυτής που προέβλεπε ο νόμος, για ακίνητα που (α) ως επί το πλείστον δεν αποφέρουν εισόδημα, (β) για τα οποία θα έπρεπε να με είχατε αποζημιώσει λόγω ειδικών συνθηκών βάσει του Συντάγματος και δεν το έχετε κάνει, (γ) τα οποία δεν μπορώ να πουλήσω εύκολα λόγω ειδικών συνθηκών και της οικονομικής κρίσης και μου λέτε ότι θα μου τα πάρετε κιόλας (έμμεσα αυτό κάνετε με τους φόρους που επιβάλετε). Ντροπή σας για την απόγνωση που μου έχετε προκαλέσει και τόσο πόσο πολύ με προκαλείται, αφού εγώ στις τράπεζες δεν χρωστάω καθόλου! Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν ζητώ να μην καταργηθεί η δυνατότητα ρύθμισης φόρων ή/και να τεθούν πλαφόν αντίστοιχα με αυτά του νομοσχεδίου για τηςν προστασία των δανειοληπτών. Είναι υποχρέωση σας!

    3 και δεν είμαι σίγουρος

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:14 | ΧΡΟΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

    ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:06 | Δρ. Θεόδωρος Αποστολόπουλος

    Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προτείνονται τα εξής:
    • Τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου εφοριών, που θα υπάγεται στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Η υπηρεσία αυτή θα αποτελείται από 20 – 30 άτομα και θα ελέγχει μηνιαίως όλες τις εφορίες του κράτους, για να διαπιστώνει την πορεία των εσόδων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καθώς και του 3μήνου, 6-μήνου κλπ.
    • Οι εφορίες θα πρέπει να συνδεθούν on line με την υπηρεσία αυτή.
    • Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, που μπορεί να είναι και φοροτεχνικοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να ελέγχουν συχνά τις εφορίες της επικράτειας.
    • Πέραν αυτών, οι υπάλληλοι των εφοριών θα πρέπει να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα αποτελέσματα των ελέγχων να κοινοποιούνται μέσω διαδικτύου καθημερινώς τόσο στην εφορία τους, όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
    • Κατ’ αυτό το τρόπο θα μπορεί η Υπηρεσία να ελέγχει δειγματοληπτικά και τον κάθε εφοριακό, ποιούς επισκέφτηκε, πότε τους επισκέφτηκε και ποιό το ήταν το αποτέλεσμα.
    • Επειδή υπάρχει εκτεταμένος χρηματισμός των ελεγκτών, θα πρέπει η υπηρεσία να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, σ’ αυτούς που ελέγχουν οι εφοριακοί.
    • Καταστήματα όπως, εστιατόρια – ταβέρνες – καφετέριες – νυχτερινά κέντρα, μπορούν να ελεγχθούν πολύ εύκολα, αφού πάνω στα τραπέζια, κάθε σερβίρισμα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την σχετική απόδειξη.
    • Εννοείται, ότι οι εφοριακοί που κάνουν ελέγχους σε μη εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να πληρώνονται υπερωριακά.
    • Εάν συλλαμβάνεται εφοριακός επί χρηματισμό, δεν θα πρέπει να κρίνεται πειθαρχικά από συναδέλφους του (κόρακας κοράκων…) παρά από ανεξάρτητη υπηρεσία και να απολύεται αμέσως.
    • Η προσπάθεια που γίνεται για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης με το σύστημα της λήψης αποδείξεων είναι καλό και πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή
    • Απλώς σε ομάδες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής (γιατροί – ηλεκτρολόγοι – υδραυλικοί) θα πρέπει οι αποδείξεις να μετράνε πάνω από την αξία τους για να έχει συμφέρον ο φορολογούμενους να ζητήσει απόδειξη, αφού θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιο γιατρό που έλεγε, ότι μετά το θόρυβο των αποδείξεων το Δεκέμβριο του 2009 του ζητήσανε οι πελάτες του 40.000 € σε αποδείξεις, ενώ θα δήλωνε συνολικά για όλο το έτος 100.000 € έσοδα. Αντιλαμβάνεστε, τι θα δήλωνε για όλους τους μήνες!
    • Ο ΦΠΑ δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να επιβληθεί σε γιατρούς και δικηγόρους, γιατί πρόκειται για κοινωνική δαπάνη και αυτή η επιβάρυνση θα οδηγήσει σε περαιτέρω μη λήψη αποδείξεων, άρα σε αύξηση της φοροδιαφυγής.
    • Ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος μέσω σύγκρισης περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσει επίσης στη μείωση της φοροδιαφυγής. Δεν είναι δυνατόν να κατέχει κάποιος κύρια κατοικία, εξοχικό, αυτοκίνητο και να δηλώνει 18.000 ή 20.000 € ετήσιο εισόδημα

    Θεόδωρος Αποστολόπουλος
    Δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:56 | Αθηνά Λούπα

    Προτείνω την ΑΡΣΗ του ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Ειδική υπηρεσία (κατά τα πρότυπα του αμερικάνικου IRS) να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μέτρο αυτό θα κάνει το πραγματικό πόθεν έσχες πραγματικότητα. Επιπλέον η αναγραφή από τον ίδιο τον φορολογούμενο στην φορολογική του δήλωση το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού, θα προκαλέσει ενστικτώδες φόβο στους νομοταγείς και μη αξιόπιστα στοιχεία από τους φοροφυγάδες.

    ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ δεν αποτελεί κάποιου είδους ελευθερία για τους απλούς ανθρώπους παρα μόνο έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κρυφτεί η μεγάλη φοροδιαφυγή από όπου και αν προέρχεται και το οργανωμένο έγκλημα. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΟΤΑΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    Τα μέτρα της συλλογής των αποδείξεων μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα αλλά αφορούν μόνο αυτούς που είναι δηλωμένοι επαγγελματίες που πολλές φορές φοροδιαφεύγουν γιατί είναι αναγκασμένοι από τις συνθήκες της αγοράς ή άλλων βαρών που έχουν. Η φοροδιαφυγή όμως αφορά και τους μισθωτούς που λαδώνονται ή κλέβουν ή ασκούν επάγγελμα που δεν δηλώνουν (πάρα πολύ δημοσίοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι 50αρηδες του δημοσίου ή στρατιωτικοί κλπ) και φυσικά το έγκλημα οργανωμένο ή όχι.

    Πιστεύω, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα και θα γίνει αποδεκτή από τον κόσμο χωρίς πρόβλημα.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | Παπανικολάου Δημήτρης

    Κύριε Υπουργέ,

    Αν και έχω ήδη καλυφθεί από τις άφθονες και έξυπνες προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγή από τους προλαλήσαντες, πολλές από τις οποίες αν μετά από αξιολόγηση αξιοποιήσετε, είμαι αισιόδοξος ότι μεγάλο μέρος της θα συλληφθεί, θα ήθελα να σας παροτρύνω να ασκήσετε σθεναρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους, και να μη διστάσετε να πάρετε οποιαδήποτε μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι εναντίον των φοροφυγάδων.

    Αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της Χώρας, που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας γιατί αυτοί οι κύριοι επί σειρά ετών ή και σε όλη τους τη ζωή δεν πλήρωναν καθόλου φόρους ή έκλεβαν από τους άλλους πολίτες το ΦΠΑ και δεν τον απέδιδαν στο κράτος, δεν τους αξίζει καμία επιείκεια. Ακόμη και η δήμευση της περιουσίας που προτάθηκε από μερικούς εφ όσον δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόκτηση των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι ένα δίκαιο και θεμιτό μέτρο.

    Δεν θα πρέπει η Εφορία να αρκεστεί σε αυτά που δηλώνει ο κάθε φορολογούμενος αλλά θα πρέπει να ασκήσει ακόμη και με «ανορθόδοξους» τρόπους τις διασταυρώσεις: Για παράδειγμα είναι εύκολο να εντοπιστούν τα μη δηλούμενα ακίνητα με συσχετισμό των στοιχείων των μετρητών της ΔΕΗ και του αντίστοιχου ΑΦΜ του υπόχρεου. Ακόμη και να μπορεί να έχει πρόσβαση στις καταθέσεις των υπόπτων με συνοπτικές διαδικασίες. Από τη στιγμή που θα αποδειχθεί η παραμικρή αταξία τότε να γίνεται η έρευνα εφ’ όλης της περιουσιακής κατάστασης των ακινήτων, των καταθέσεων κλπ, και αφού διαπιστωθεί το ποσό της φοροδιαφυγής να πολλαπλασιαστεί αυτό επί 10 για να καλύψει και τη φοροδιαφυγή των 10 τελευταίων ετών συν ένα τσουχτερό πρόστιμο. Και αν αρνείται να πληρώσει να προχωρήσετε, γιατί όχι, στη δήμευση της περιουσίας του η οποία άλλωστε δεν έπρεπε να του ανήκει αφού δεν έχει καταβάλει τους φόρους που θα έπρεπε! Όσοι πολίτες πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας είμαστε εξοργισμένοι όχι μόνο με τους φοροφυγάδες αλλά και για τους πολιτικούς που μέχρι σήμερα δεν επέδειξαν την πολιτική βούληση να πατάξουν αυτή τη μάστιγα ! Πως είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να έχουν επιλύσει αυτό το θέμα και εδώ να προσποιούμαστε ότι δεν μπορούμε ? Γιατί η φοροδιαφυγή είναι τεράστια!

    Από πού να αρχίσει κανείς ? Από τους γιατρούς που θεωρούν εαυτούς ότι δικαιούνται να αμείβονται με 100 και 150 Ευρώ ανά επίσκεψη 15 λεπτών, χωρίς να δίνουν απόδειξη και να δηλώνουν 15.000 ετήσιο εισόδημα, ενώ αυτό μπορεί να πλησιάζει ή και να ξεπερνά το 1.000.000 Ευρώ ? Επί τέλους και άλλοι έχουν κάνει πολυετείς σπουδές και αρκούνται σε έναν μισθό της τάξεως των 3.000 Ε ανά μήνα. Αυτός είναι ο μισθός ενός καθηγητή ΑΕΙ με 5 χρόνια σπουδές στην Ελλάδα και άλλα 4 στη Γαλλία για το διδακτορικό = 9 χρόνια, και ο ετήσιος φόρος που πληρώνουν ανέρχεται σε 8.500 Ευρώ Τέτοια εξευτελιστική πλεονεξία από επιστήμονες που υποτίθεται ότι σπούδασαν για να συμπαρίστανται στους ασθενείς συνανθρώπους τους και αντ’ αυτού τους εκμεταλλεύονται άγρια για να πλουτίζουν κλέβοντας ταυτόχρονα και αυτούς και το κράτος, έλεος ! Λίγη ντροπή δεν υπάρχει επί τέλους ! Και οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη αναλογικά τους ίδιες αμοιβές έχουν ή και λιγότερες, αλλά το να μη δίνουν αποδείξεις είναι αδιανόητο !

    Τι να πει κανείς όμως και για τους Δικηγόρους που μαζί με τους Συμβολαιογράφους, που υποτίθεται ότι υπηρετούν τους νόμους, είναι οι πρώτοι που τους παραβιάζουν αφού έχουν την αναίδεια για ένα τυποποιημένο κείμενο μερικών σελίδων που σήμερα με τους κομπιούτερ βγαίνει σε μερικά λεπτά, να εισπράττουν ποσά της τάξεως των χιλιάδων Ευρώ, πάντα χωρίς απόδειξη ?

    Είναι δυνατόν ένας ταξιτζής να πληρώνει 400 Ευρώ το χρόνο φόρο όταν τα ετήσια έσοδα του ανέρχονται σε 40-50.000 Ευρώ ? Επί τέλους σε ποιά κάστα ανήκουν αυτοί οι κύριοι που ασκούν ένα κλειστό επάγγελμα που δεν χρειάζεται να κάνουν καθόλου σπουδές για να το ασκήσουν, να έχουν το θράσος να ζητούν να κυκλοφορούν στις λεωφορείολωρίδες να κάνουν διπλές και τριπλές κούρσες και να πετυχαίνουν αύξηση του κομίστρου 100% σε ένα χρόνο ! και να σε πηγαίνουν εκεί που τους βολεύει και μόνο ?

    Από αυτά μόνο τα παραδείγματα γίνεται αντιληπτό ότι η φοροδιαφυγή είναι τερατώδης και προκλητική !

    Επομένως Κύριε Υπουργέ, όταν έχετε απέναντί σας τέτοιες εξοργιστικές καταστάσεις δεν πρέπει να δείξετε καμία απολύτως επιείκεια ! Να είστε αμείλικτος ! Είναι απαίτηση όσων πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους να λάβετε μέτρα «επαναστατικού χαρακτήρα» αφού είναι φανερό πλέον ότι και οι περιστάσεις για τη Χώρα είναι κρίσιμες, και να συντρίψετε κάθε αντίδραση από όπου και αν προέρχεται ! Μην κάνετε πίσω ! Χρησιμοποιήστε ακόμη και το έσχατο μέτρο της επιστράτευσης αν για παράδειγμα κάποιος κλάδος έχει το θράσος να αρνείται να βάλει ταμειακές μηχανές. Αφαιρέστε τις άδειες λειτουργίας ! Κλείστε αυτές τις επιχειρήσεις δεν μας χρειάζονται, ας ανοίξουν άλλες που θα αποδεχθούν τους όρους του παιχνιδιού. Είναι η τελευταία ελπίδα να μην καταποντιστεί η οικονομία μας και η Εθνική μας κυριαρχία! Ενδεχόμενα κάποιοι θα αδικηθούν, διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα. Αν υποχωρήσετε σε πιέσεις από κάθε συντεχνία που δεν μπορεί να χωνέψει ότι από 400 Ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα φόρο, θα πρέπει να καταβάλει τον αναλογούντα στο εισόδημα του δηλ 10πλάσιο ή και περισσότερο, τότε θα έχετε αποτύχει και εσείς αλλά και ο τόπος θα οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις !

    Το «πόθεν έσχες» είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις ομάδων «υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής» (Βουλευτές, Εφοριακοί, Γιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Δημοσιογράφοι, Ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). Με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα με τα κατάλληλα προγράμματα της μηχανοργάνωσης και με τη διασταύρωση στοιχείων δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε κουνούπι ! Αλλά επί τέλους ! εδώ και 30 χρόνια έχουν εμφανιστεί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ! Επιτρέπεται οι Εφορίες να μην έχουν πλήρεις βάσεις δεδομένων με όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία που χρειάζονται και να δουλεύουν με απηρχαιωμένους υπολογιστές, όταν και ο τελευταίος μαθητής έχει σήμερα διαθέτει υπερσύγχρονο Laptop ?

    Κάνω έκκληση τέλος και στους βουλευτές της Κυβέρνησης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην προβάλλουν εμπόδια στο έργο του κ. Υπουργού, για να γίνουν αρεστοί λαϊκίζοντας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να πάρει και δυσάρεστα μέτρα και μάλιστα άμεσα. Ελπίζω να μήν ήθελαν να είναι στη θέση του. Θυμίζω ότι αν δεν αντιδρούσαν στην προσπάθεια του Γιαννίτση να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο ασφαλιστικό ίσως να μην είχαμε φτάσει σε αυτά τα χάλια.

    Αλλά και η Αριστερά, που εκ του ασφαλούς, που είναι φυσικά ευκολότερο από του να ασκήσει κυβερνητικό έργο, ασκεί σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, είναι καιρός να προσγειωθεί και να αφουγκραστεί τις συμβουλές του έμπειρου Κύρκου για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας. Τέλος ακόμη και το ΚΚΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στηρίζοντας όσα μέτρα είναι εξ αντικειμένου σωστά, με αυτό που καλά γνωρίζει να κάνει, για παράδειγμα, με την οργάνωση μιας μεγάλης διαδήλωσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της κατάργησης του νόμου της βουλευτικής ασυλίας, την επιστροφή των χρημάτων των ταμείων κλπ, ώστε να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση μετά από χρόνια να ομολογήσει και πάλι, ότι «κάναμε λάθος» όταν δεν στηρίξαμε την προσπάθεια της τότε Κυβέρνησης για την ανόρθωση της οικονομίας, γιατί θα μας κάνει να σκεφθούμε και εμείς με τη σειρά μας ότι, επί τέλους βρε σύντροφοι κάνετε και καμία φορά το σωστό και ας το πάρει το ποτάμι…..

    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που δώθηκε στους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 23:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

    Κ.Β.Σ(ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ).
    Η ΥΠΕΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΗΓΑ ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΤΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ.ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3ΕΤΙΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ.ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Π.Χ.ΤΟ ΦΠΑ Η’ΑΝ ΔΕΝ ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ.Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ (ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΛΙΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΣΙΜΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ)

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:55 | Θεόδωρος Γαροφαλλίδης

    Εάν διαπιστωθεί ότι αλλοδαπός νόμιμα εγκατεστημένος στην Ελλάδα με κανονικό Α.Φ.Μ. αποκρύπτει εισοδήματά του ανακαλείται αμέσως η άδεια παραμονής του και απελάδνεται από τη χώρα ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία ανήκει όταν εισήλθε στην Ελλάδα,(π.χ. παροχή πολιτικού ασήλου ή είσοδος για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω εμπολέμου καταστάσεως στην περιοχή προελεύσεως).

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | ΤΑΚΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. ΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

    ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ. ΘΑ ΔΙΟΓΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ? ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ, ΔΥΟ, ΤΡΕΙΣ, ΠΕΝΤΕ, ΔΕΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ?

    ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ. ΟΜΩΣ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΩΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ «ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ!!

    ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΒΑΛΤΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΡΎΨΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ ,
    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ:

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΥΠΑΘΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ???

    ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

  • Ο Σύνδεσμός μας εκπροσωπεί όλα τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα.

    Από τις εφημερίδες πληροφορηθήκαμε προχθές ότι, στην επιτροπή για το εισόδημα του Υπουργείου Οικονομικών , συζητήθηκε και θέμα επιβολής τεκμηρίων για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

    Ο Σύνδεσμός μας διαφωνεί ριζικά με το μέτρο της εφαρμογής τεκμηρίου για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

    Η πολιτεία, στην επιτροπή για το εισόδημα, συζητά την επιβολή τεκμηρίων στα δίδακτρα, με το συλλογισμό ότι γονείς μαθητών μας μπορεί να έχουν μεγαλύτερα πραγματικά εισοδήματα από αυτά που δηλώνουν. Αν αυτό συμβαίνει, είναι αναγκαίο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας να βρουν άλλους τρόπους να τους εντοπίσουν, διότι ο συγκεκριμένος τρόπος είναι άδικος για τους πλείστους γονείς που δηλώνουν στην εφορία το πραγματικό τους εισόδημα, το οποίο όμως είναι πιθανόν να είναι κατώτερο από τα τεκμήρια. Καταφέρνουν όμως οι γονείς αυτοί να ανταποκριθούν στη δαπάνη των διδάκτρων του παιδιού τους, αξιοποιώντας οικονομίες χρόνων, ρευστοποιώντας περιουσιακά τους στοιχεία και υποστηριζόμενοι από γονείς, συγγενείς, φίλους, ακόμη και από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται

    Στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, το κράτος υποστηρίζει οικονομικά (άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα) τους γονείς που επιλέγουν τα μη κρατικά σχολεία για τα παιδιά τους. Η τάση αυτή διευρύνεται συνέχεια με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Σουηδίας, όπου το κράτος καλύπτει το σύνολο των διδάκτρων στους γονείς που επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία. Τα οφέλη είναι σημαντικά, πρώτα απ’ όλα για τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε καλύτερα σχολεία και για το κράτος που περιορίζει τις δαπάνες του.

    κ. Υπουργέ, ο κάθε γονιός που επιλέγει ιδιωτικό σχολείο για το παιδί του, απαλλάσσει το κράτος από δαπάνη τουλάχιστον 3.000 έως 4.000 € ετησίως. Δικαίως ο γονιός αυτός θα περίμενε μια ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση ή κάποια άλλη οικονομική υποστήριξη από την Πολιτεία. Αντί αυτού μέχρι σήμερα υποχρεούται στην αγορά των διδακτικών βιβλίων που παραχωρούνται δωρεάν στο μαθητή του δημοσίου σχολείου, δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα μετακίνησης του παιδιού του με το μειωμένο μαθητικό εισιτήριο που ισχύει για το μαθητή του δημοσίου σχολείου και ακόμη υποχρεούται στην καταβολή πρόσθετου φόρου με τη μορφή παραβόλου εγγραφής (ΕΛΙΓΕ). Σήμερα σκέπτεται η Πολιτεία να προσθέσει στα βάρη του και το τεκμήριο διδάκτρων;;

    Πέρα όμως από τον άδικο χαρακτήρα του, το μέτρο του τεκμηρίου των διδάκτρων θα αποδειχτεί αναποτελεσματικό και θα επιφέρει επιβάρυνση αντί ελάφρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού. Θεωρούμε βέβαιο ότι το μέτρο θα οδηγήσει πολλούς γονείς να απαιτούν χαμηλότερη ή ετεροχρονισμένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών από τα σχολεία. Κάποια σχολεία θα υποκύψουν στις πιέσεις αυτές, οδηγώντας τελικά σε αύξηση της φοροδιαφυγής και παράλληλα σε μείωση του καταβαλλομένου από τα σχολεία φόρου εισοδήματος. Ακόμη το μέτρο θα οδηγήσει σίγουρα κάποιους γονείς να μεταγράψουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού με τα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών τους και παράλληλη μείωση των εσόδων των ιδιωτικών σχολείων που συνεπάγεται βέβαια και ανάλογη μείωση των καταβαλλομένων φόρων.

    Καθίσταται λοιπόν φανερό ότι το μέτρο θα προκαλέσει αναστάτωση και δυσαρέσκεια στους γονείς, ζημία στην ιδιωτική εκπαίδευση και ιδιαίτερα στα μικρά ιδιωτικά σχολεία, απώλεια φόρων στην πολιτεία.

    Αντί για τεκμήριο στα δίδακτρα, η πρόταση του συνδέσμου μας είναι:

    1. Να ενταχθεί η Ιδιωτική Εκπαίδευση στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα μας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενισχύοντας έτσι το ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, και ελαφρύνοντας το δημόσιο προϋπολογισμό.

    2. Να εφαρμοστεί και στη χώρα μας το κουπόνι ή η επιταγή παιδείας, που εφαρμόζεται ολοένα σε περισσότερες χώρες του κόσμου με μεγάλη επιτυχία και που θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και στην ποιότητα εκπαίδευσης που απολαμβάνουν τα Ελληνόπουλα..
    Προκειμένου μάλιστα ο θεσμός να ξεκινήσει σταδιακά και με τρόπο που θα διασφαλίσει την θετική του επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, θα μπορούσαν να ισχύσουν τα εξής:
    I. Το κουπόνι παιδείας να δοθεί σταδιακά με γνώμονα την τάξη φοίτησης.
    II. Να δοθεί σε γονείς με οικογενειακό εισόδημα κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (π.χ. 20.000 € ετησίως)
    III. Το ύψος του κουπονιού να είναι στην αρχή μικρό, σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος ανά μαθητή στην δημόσια εκπαίδευση (π.χ. 2.000 € το χρόνο)
    IV. Το κουπόνι να είναι εξαργυρώσιμο από το εκπαιδευτήριο στη λήξη της σχολικής χρονιάς.

    Με τιμή,

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΚΑΔΙΑΡΗΣ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:39 | Γιάννης Δημητριάδης

    Σχετικά με την απόκρυψη εισοδημάτων:

    Κύριοι, απασχολούμαι στον ξενοδοχειακό -τουριστικό κλάδο περίπου 30 χρόνια και τα τελευταία 10 με την ιδιότητα το Διευθυντή Ξενοδοχείου στις Κυκλάδες.
    Σίγουρα οι υπεύθυνοι του Υπουργείου θα είναι ενήμεροι για το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής που κάνουν οι ιδιοκτήτες όλων σχεδόν των ξενοδοχείων εκτός αυτών των Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ίσως επειδή ξέρουν ότι στην πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα οι έλεγχοι είναι πιο συχνοί και πιο αυστηροί).
    Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στην μισθοδοσία των υπαλλήλων που κατά κανόνα εμφανίζεται από 30% έως και 50% πιο κάτω από τα καταβαλλόμενα. Τα υπόλοιπα είναι κάτω από το τραπέζι «μαύρα». Έτσι μειώνουν τις δαπάνες τους και δεν καταβάλουν στο ΙΚΑ τις εισφορές που θα έπρεπε να καταβάλουν.
    Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι δεν έχουν εναλλακτική λύση παρά να συναινέσουν στην παρανομία, διαφορετικά δεν προσλαμβάνονται. Φυσικά το πρόβλημα οι εργαζόμενοι θα το βρουν μπροστά τους όταν θα είναι η ώρα να συνταξιοδοτηθούν και να πάρουν το ΕΦΑΠΑΞ.
    Εάν οι υπεύθυνοι του υπουργείου είναι ενήμεροι σίγουρα θα πρέπει να κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό το αίσχος εις βάρος των εργαζομένων και εισφοροδιαφυγής εις βάρος του κράτους.

    Αναφορικά με τις αποδείξεις:
    ‘Έχετε σκεφτεί πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με την έκδοση αποδείξεων στους τουρίστες το Καλοκαίρι στα νησιά?
    Πιστεύω πως κανένας μαγαζάτορας δεν θα εκδώσει απόδειξη σε αλλοδαπό τουρίστα.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • Ο Μιχάλης, εκλεκτός συνάδελφος, κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, σε μία από τις γειτονιές που τα τελευταία χρόνια υπέστησαν ραγδαία υποβάθμιση. Στέλνει τις δύο κόρες του σε ιδιωτικό σχολείο. Πριν από μερικά χρόνια αφηγείτο την απορία που εξέφρασαν τα παιδιά, γιατί δεν μένουν σε μια καλύτερη περιοχή, με περισσότερο πράσινο, όπως αρκετοί από τους συμμαθητές τους. Προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ο ίδιος και η μητέρα τους επέλεξαν να επενδύσουν τα χρήματα που κερδίζουν από τη δουλειά τους για να παράσχουν στα παιδιά την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, αντί να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά σε ένα πολύ ακριβότερο σπίτι, σε καλύτερη περιοχή.

    Την αφήγηση αυτή θυμήθηκα χθες, ακούγοντας ότι στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, να ενταχθούν οι δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια στα τεκμήρια διαβίωσης.

    Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση υπολογίζονται σε 4,4 δισ. ευρώ ετησίως. Ιλιγγιώδες ποσό, που εκταμιεύεται από δεκάδες χιλιάδες οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Δεν πρόκειται, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, για κάποια ιδιοτροπία γονιών, που θεωρούν ότι η φοίτηση των παιδιών τους σε ιδιωτικό σχολείο αποτελεί ένδειξη κοινωνικού ή οικονομικού στάτους. Τα παιδιά που τελειώνοντας το μάθημα στο σχολείο τρέχουν να προλάβουν το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο δεν το κάνουν γιατί δεν έχουν πώς να γεμίσουν τη μέρα. Και τα χρήματα για να πληρωθούν σχολεία και φροντιστήρια δεν προέρχονται, και πάλι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, από κάποια κρυφή από το κράτος συναλλαγή. Είναι χρήματα μισθών και συντάξεων, γονιών και παππούδων, που θεωρούν ότι η καλή παιδεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους και που έχουν αποδεχθεί την πραγματικότητα ότι χωρίς φροντιστήριο πολύ δύσκολα ένας μαθητής μπορεί να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία των Πανελληνίων Εξετάσεων. Οι δυσλειτουργίες της δημόσιας παιδείας είναι πολλές. Ορισμένες τελείως παράλογες, όπως στην περίπτωση του γιου φίλης, μαθητή πρώτης Λυκείου, που πριν από τις γιορτές δεν έκανε μάθημα για σχεδόν ένα μήνα διότι το σχολείο του τελούσε υπό κατάληψη με το πάντα επίκαιρο αίτημα «βελτίωσης της παιδείας». Και οι διαμαρτυρίες ήταν ελάχιστες, διότι οι μαθητές και κυρίως εκείνοι της τρίτης Λυκείου είχαν έτσι περισσότερο χρόνο να καλύψουν την ύλη των φροντιστηρίων.

    Πριν, λοιπόν, οι δαπάνες για την εκπαίδευση λογιστούν ως τεκμήριο διαβίωσης, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της Παιδείας, για την αναβάθμιση της οποίας έχει άλλωστε δεσμευθεί. Μέχρι τότε, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να στρέψει το ενδιαφέρον σε όλους εκείνους που εισπράττουν «μαύρα» πολλά από τα χρήματα που η μέση οικογένεια δαπανά σε ιδιαίτερα και σε φροντιστήρια. Ας επιχειρήσει να ελέγξει τα τεκμήρια διαβίωσης αυτών.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 11:28 | ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

    ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΆ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΥΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΣ ΜΠΟΝΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΟΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΈΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ.

    ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΝ ΟΤΑΝ Π.Χ. ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΟΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ: Η ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΥΠΟΝΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΒΟΛΑ) ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ ΩΣ ΕΣΟΔΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΦΜ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Η ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΛΠ, ΑΠΟΤΕΛΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΟΤΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΩΣ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 01:31 | Νικος Ιορδανιδης

    Φοροδιαφυγη υπαρχει οταν δεν ασκω ελεγχο οποτε τι κανω οταν ελεγχω?.
    διαχωριστε την εφορια απο το ΣΟΕ, δηλαδη καποιος ανηκει στην εφορια ως ατομο και σαν επιχειρηση με το ΑΦΜ του.
    αυτος τωρα που θα ελεγξει το ατομο η την επιχειρηση εν προκειμενω το ΣΟΕ θα παιρνει την εντολη ελεγχου για ατασθαλειες
    απο την εφορια.
    Το ΣΟΕ ομως θα πρεπει να εχει εξουσιες να ελεγχει και τα περιουσιακα στοιχεια σε Τραπεζες, ακινητα, μετοχες,
    διαβιωση, off shore και άλλα η λεπτομερεια ειναι οτι οταν προκυπτει θεμα στην εφορια παρανομου πλουτισμου
    ενος ατομου η επιχειρησεως, το ΣΟΕ θα πρεπει να απαντηση θετικα στον ελεγχο δηλαδη με διαπιστωση
    της αιτιας του παρανομου πλουτισμου, αλλά και ως προς το μέγεθος του, για να αποκλειστουνε και τα φαινόμενα χρηματισμου των
    ελεκτών, που βεβαια θα αποτασονται απο την υπηρεσία σε περιπτωση αναμειξης τους.
    Τωρα για τους προληπτικους ελεγχους της εφοριας θα πρεπει να ειδοποιούνται βαθμηδών τα ατομα ή οι επιχειρήσης
    για την μεταβολή ως προς το αρνητικο της εικονας τους και οταν δεν διορθωνεται
    να ειδοποιουνται για ελεγχο με ραντεβου εντος ολιγων ημερών.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:02 | Άκης

    Η επιβολή ΦΠΑ σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες που σήμερα απαλάσσονται και απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους όπως τα φροντιστήρια / ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εν γένει και οι ιδιωτικές κλινικές θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Άρα το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο ακριβώς από το προσδοκώμενο. Αυτού του είδους εξάλλου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

    Οι επιβολή ΦΠΑ σε ελ.επαγγελματίες που «παραδοσιακά» φοροδιαφεύγουν, επίσης θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλ. την ένταση της φοροδιαφυγής.

    Η έκπτωση όλων των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου χωρίς ανώτατο όριο, σε ποσοστό 100% και ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος είναι το μοναδικό (και απολύτως επαρκές) μέτρο που χρειάζεται να παρθεί για την σύλληψη της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει.

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία των απόψεών μου.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:16 | Μαρία Βρανίκου

    Να καταργηθούν οι φορολογικές ταμειακές μηχανές και να καθιερωθούν φορολογικοί μηχανισμοί ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος της απογραφής και γενικά των πωλήσεων μιας επιχείρησης

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:42 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

    Κύριοι,
    Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένο μέτρο, αλλά για αυτήν τούτη την διαβούλευση που φρονώ ότι πρέπει να επεκταθεί και να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, έτσι ώστε και ο τελευταίος Ελληνας να διατυπώσει την γνώμη του για το φορολογικό.
    Και τούτο, διότι μόνο τότε θα πεισθεί και ο τέλευταίος Μεγαλογιατρός του Κολωνακίου και θα φιλοτιμηθεί να δηλώσει όχι μόνο 10.000 αλλά και 15.000, ίσως και 20,000 Ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.
    Επίσης όσο διαρκεί η διαβούλευση, η Ευρωπαική Ενωση, θα υποχρεωθεί να μας περιμένει, και έτσι θα έχουμε τον χρόνο τελικά να διαμορφώσουμε το πόσο θα κοστίσει το πακέτο των τσιγάρων, και να καταλήξουμε στα σχετικά με τις γονικές παροχές.
    Ολα αυτά θέλουν χρόνο και δεν πρέπει επ’ουδενί να υποκείψουμε στις πιέσεις και υποβαθμίσεις των αγορών.
    Οσον αφορά αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν θα μας δανείζουν, κάνουν μεγάλο λάθος και να μου το θυμηθείτε, ότι θα σπεύσουν να μας δανείσουν όλοι, με πολύ υψηλότερο βέβαια επιτόκιο, αφού θα έχουν μεγάλο όφελος από εμάς σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερνανικά Ομόλογα.
    Τώρα αν τελικά μετά από ένα ή δύο χρόνια δηλώσουμε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους μας, μην νομίζετε ότι θα χάσουν οι δανειστές μας τα χρήματά τους, απλά θα απευθυνθούμε στο ΔΝΤ που θα μας υποδείξει τα σωστά μέτρα και έτσι δεν θα εισπράξει και το πολιτικό κόστος η παρούσα κυβέρνηση αφού παρέλαβε τόσο τραγική κατάσταση.
    Αυτά τα ολίγα και προς αποφυγή παρεξηγήσεως, θα πρέπει να σας γνωστοποιήσω ότι είμαι εγγεγραμμένο μέλος του ΠΑΣΟΚ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:31 | Γιώργος

    Την πρώτη φορά που κάποιος φοροδιαφεύγει ή δεν κόβει απόδειξη μεγάλο πρόστιμο και τη δεύτερη φορά κλείνει η επιχείρηση, ή παύει να ισχύει η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 15:05 | Γερογιάννης

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
    Η κύρια αιτία της απροθυμίας των καταναλωτών στο να ζητούν αποδείξεις είναι «ψυχολογική». Γιατί, τα τελευταία χρόνια η «πίστη» κάποιων κυβερνώντων στην «ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς» και στη χρησιμότητα της «παραοικονομίας» , κατάντησαν τους μεν καταναλωτές να «ντρέπονται» να ζητούν αποδείξεις, τους δε εφοριακούς να «διστάζουν» να κυνηγούν τους φοροφυγάδες. Συνεπώς χρειάζονται «κίνητρα» για τους μεν, ώστε να «δικαιολογούν» ενώπιον των φοροφυγάδων «την αναίδεια (!!!!!) τους», το να απαιτούν δηλ. .αποδείξεις, και τιμωρία για όσους από τους δεύτερους αμελούν το καθήκον τους.
    Ακούγεται ότι το κυνήγι της απόδειξης», θα συνδεθεί με τη δικαιολόγηση (κάλυψη) μέρους ¨η όλου του ισχύοντος «αφορολόγητου ποσού» (12000 για τους μισθωτούς και 11500 για τους υπολοίπους).
    Και όσον αφορά στους επιτηδευματίες το μέτρο αυτό (για ολόκληρο η μεγάλο μέρος του αφορολόγητου εισοδήματός τους) θα αποτελέσει κίνητρο, γιατί θα βάλλει και αυτούς στο κυνήγι της απόδειξης από «συναδέλφους» τους, και έτσι θα καταλάβουν και αυτοί ότι πρέπει να εκδίδουν τις αποδείξεις πού πρέπει. Όλες και στο ολόκληρο.
    Αλλά αν συμβεί αυτό και για τους μισθωτούς, ν άστε βέβαιος, ότι θα αποβεί «υπέρ των σιτοπωλών» και «κατά του αδυνάτου». Και βέβαια αδύνατος είναι ο μισθωτός.
    Πιστεύω δε ότι ίσως είναι χρήσιμο να ρίξετε μια ματιά και στις παρακάτω σκέψεις:
    1.- ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ή όσοι εισπράττουν για λογαριασμό αυτών, να εκδίδουν Α.Π.Υ. (και λέγω όλοι, γιατί, καίτοι έχω τα χρονάκια μου, δεν έχω δει απόδειξη συμβολαιογράφου, υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή ή δικηγορικού Συλλόγου για τις εισπράξεις πού ενεργεί για λογαριασμό των μελών του).
    2.- Για μια μεταβατική περίοδο (π.χ. μια πενταετία) ο ΦΠΑ των φορολογικών στοιχείων πού εκδίδουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και πάσης ειδικότητος οικοδόμοι (φυσικά πρόσωπα) να επιστρέφεται στους βεβαρυμένους με αυτόν καταναλωτές. Έτσι το Δημόσιο στο δεδομένο αυτό χρονικό διάστημα θα ωφελείται μόνον με το φόρο εισοδήματος αυτών επί του αυξημένου όμως τζίρου τους. Αλλά στο διάστημα της πενταετίας θα έχουν συλλεχθεί επαρκή στοιχεία για το ύψος των εισοδημάτων τους , το οποίον απαράδεκτα θα αποπειραθούν να υποβαθμίσουν αργότερα.
    3.- Τα ποσά πού οι καταναλωτές κατέβαλαν σε ιατρούς κ.λ.π. επαγγελματίες (πού καταγράφονται ως πρώτα είκοσι ελευθέρια επαγγέλματα στο άρθρο 48 του Ν.2238/94) ως και στους επαγγελματίες της προηγουμένης παραγράφου (2), κατά κάποιο ποσοστό (%) πού θα καθορίσετε, να επαυξάνουν τα αφορολόγητα ποσά των καταναλωτών.
    4.- Αντίθετα , όποιος καταναλωτής εντοπίζεται ότι αγόρασε αγαθά ή απήλαυσε υπηρεσίες, (ανεξαρτήτως ποσού, έστω και ασήμαντου ) χωρίς να ζητήσει και να κατέχει αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο ύψους ίσου προς αυτό της συναλλαγής ή δεν κατήγγειλε την άρνηση του αντισυμβαλλομένου:
    α) να τιμωρείτε άμεσα με πρόστιμο, με ένα απλό και αποτελεσματικό τρόπο (όπως λ.χ. οι κλήσεις των τροχονόμων) και
    β) να του επιβάλλεται ποσοστιαία μείωση του αφορολογήτου ποσού του. Σε περιπτώσεις κατ εξακολούθηση παραβάσεων η μείωση να αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο.
    γ) Αν ο παραβάτης καταναλωτής είναι εφοριακός υπάλληλος, οι προηγούμενες κυρώσεις να τριπλασιάζονται.
    5.-Βέβαια πολύ αυστηρότερες να είναι οι κυρώσεις για τον παραβάτη επιτηδευματία. Ήτοι
    α) Πρόστιμα κατά το ποινολόγιο του Ν.2523/97 ή άλλο βελτιωμένο και
    β) Ποσοστιαία τεκμαρτή προσαύξηση των δηλουμένων ετήσιων φορολογητέων εσόδων του.
    6.- Ο έλεγχος τήρησης των παραπάνω να ανατεθεί σε ειδικό Σώμα εφοριακών. Αυτοί να είναι νέοι (πρωτοδιόριστοι) ,μορφωμένοι, άστολοι, ανυπερθέτως μη ντόπιοι, ανά διετία ή τριετία να μετατίθενται υποχρεωτικά σε άλλο νομό προσδιοριζόμενο με κλήρωση, Να διορίζονται κατ αρχήν με πενταετή σύμβαση , πού να μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου εάν και εφόσον έχουν αποδεδειγμένα επιτυχή και αποδοτική άσκηση των καθηκόντων τους. Να τους παρέχεται πρίμ ανάλογα με την επίδοση καθενός (βεβαίώση παραβάσεων), αλλά και αρνητική βαθμολόγηση πού να οδεύει στη μη ανανέωση η την καταγγελία της συμβάσεως τους σε περίπτωση πού δεν βεβαιώνουν παραβάσεις..
    7.-Να φορολογούνται με υψηλό συντελεστή τα ακίνητα των εξωχώριων (Off Shore) Εταιρειών και οι Off Shore λογαριασμοί τους, (κατά το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας ) ώστε να καταστεί ασύμφορη η διατήρησή τους.
    8.- Στις επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών πάσης μορφής το φορολογητέο εισόδημα να προσδιορίζεται λογιστικά. Να τηρούν ΟΛΟΙ φορολογικά Βιβλία Εσόδων- Εξόδων και να υποβάλλουν Καταστάσεις Τιμολογίων πωλήσεων και αγορών , για διασταύρωση στοιχείων. . Τα βιβλία Γ! κατηγορίας όσοι υποχρεούνται από άλλους νόμους ή όσοι επιθυμούν μπορούν να τα τηρούν για τους άλλους ή δικούς τους λόγους.
    9.-Οι Εμπορικές Επιχειρήσεις να υποβάλλουν καταστάσεις Τιμολογίων , ως οι της προηγουμένης παραγράφου, και να τηρούν βιβλίο Αγορών. Να αποδίδουν ΦΠΑ και να φορολογούνται εξωλογιστικά με βάσει το ύψος των αγορών τους (με παρακράτηση ποσοστού επ αυτών ως αποθέματα) και συμφωνημένους ρεαλιστικούς , σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία Συντελεστές Μικτού Κέρδους . Τα φορολογητέα έσοδα να μειώνονται ανάλογα με το ύψος των αποδοχών πού κατέβαλλαν στο προσωπικό τους, απόδεικνυόμενο από τις Α.Π.Δ πού είχαν υποβάλλει στο ΙΚΑ ή παρόμοια έγγραφα άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.
    Έτσι θα καταπολεμηθεί και η εισφοροδιαφυγή. Διότι αν προτιμήσει κάποιος τη μαύρη εργασία θα τα πληρώσει σε φόρους. Και το αντίθετο.
    10.-Στις καταστάσεις των τιμολογίων πώλησης, πού υποβάλλονται για διασταύρωση στοιχείων, να περιλαμβάνονται ΟΛΑ τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 300 ευρώ. Γιατί λ.χ. αρκετοί επαγγελματίες ή κρυφοεπαγγελματίες «δηλώνουν ιδιώτες» και αγοράζουν αγαθά με Α.Λ.Π., τα οποία και στη συνέχεια εκμεταλλεύονται χωρίς φορολογικές υποχρεώσεις.
    11.- (Αυτό πολύ επιτυχώς το πρότεινε άλλος και το αποδέχομαι ανεπιφύλακτα). Δηλαδή.
    Να καταργηθούν ΟΛΟΙ οι πάσης φύσεως αριθμοί Μητρώου και να αντικατασταθούν ΟΛΟΙ με τον πιο διαδεδομένο στο πληθυσμό Α.Φ.Μ.
    Έτσι και θα διευκολυνθεί η αποτελεσματική λειτουργία των παραπάνω προτάσεων, και θα αποκαλυφθούν διπλο ασφαλισμένοι και καταχρήσεις σε φάρμακα κ.λ.π. αγαθά, πού επιβαρύνουν τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
    12.- Εντατικοποίηση του «πόθεν (και όχι του «πόσα») έσχες».

    Γερογιάννης 12-01-2010

    !

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:18 | δημήτρης

    Κατευθείαν στο θέμα :
    Θέλω να καταθέσω μια πρόταση που αφορά στο παράνομο και απαράδεκτο φαινόμενο, καθηγητές δημόσιων σχολείων να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα με αμοιβές οι οποίες φυσικά δεν δηλώνονται πουθενά.
    Πρόταση :
    επειδή συντελείται μια παράνομη πράξη και συναλλαγή, το μέγεθος της οποίας εγώ θα το χαρακτήριζα μεγάλο, καλό θα ήταν να παρέμβει η δικαιοσύνη η οποία μπορεί να αντλήσει τα ονοματεπώνυμα των παρανομούντων από τα σχολεία και τους μαθητές.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 02:37 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΟΒΑΣ

    1. Η φοροδιαφυγή και ειδικά η απόκρυψη του ΦΠΑ να γίνει κακούργημα.

    2. Να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για τις περιπτώσεις επίορκων εφοριακών, απόκρυψης ΦΠΑ και μεγάλων υποθέσεων πόθεν έσχες που να τελεσιδικεί το πολύ σε 6 μήνες.

    3. Ο εφοριακός που συναλλάσεται με σκοπό το ίδιον όφελος να παραπέμπεται από την οικονομική αστυνομία στα δικαστήρια και αν βρεθεί ένοχος να απολύεται, να μην δικαιούται σύνταξης, να του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ή κατάσχεση της περιουσίας του πολλαπλάσιο από το όφελός του λόγω της παράνομης συναλλαγής και το όνομα του και η ποινή να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΟΙΚ.

    4. Όποιος δεν παίρνει απόδειξη και συλληφθεί, να πληρώνει πρόστιμο 10πλάσιο από την αξία του ΦΠΑ που έχασε το κράτος.

    5. Επαγγελματίας που δεν εκδίδει αποδείξεις να δέχεται τον εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας όχι μόνο για την επιχείρησή του, αλλά για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και για τις καταθέσεις/ομόλογα/μετοχές κλπ.

    6. Εκείνοι που μεταφέρουν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους να δέχονται πρώτοι την επίσκεψη του ΣΔΟΕ. Είναι σίγουρα πολύ μεγάλοι φοροφυγάδες.

    6. Εκείνος που καταγγέλει διεφθαρμένο εφοριακό (που τελικά καταδικάζεται από τη δικαιοσύνη) να δικαιούται σημαντικής μείωσης π.χ. 20% του φόρου που πληρώνει για τα επόμενα πέντε ή δέκα έτη.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:06 | ΒΕΝΕΤΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Φορολογούμενος για τα έτη 1997 έως 2007,δήλωσε με ειλικρινείς δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αξία ακινήτων 10.000.000 ευρώ,χωρίς να αποκρύψει ούτε ένα ευρώ.
    Άλλος φορολογούμενος για τα ίδια έτη την ακίνητη περιουσία του,που ήταν ίδιας αξίας με του ως άνω ειλικρινή φορολογούμενου,την δήλωσε ψευδώς σε 1.000.000 ευρώ,απέκρυψε δηλαδή 9.000.000 ευρώ.
    Με το άρθρο 46 του Ν.3763/2009 κλήθηκαν και οι δύο ως άνω φορολογούμενοι (ο ειλικρινής και ο ανειλικρινής)να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να περαιώσουν οριστικά τις δηλώσεις τους δηλώνοντας επι πλέον αξία από τη δηλωθείσα κατά 10%.Δηλαδή εκλήθη ο ειλικρινής φορολογούμενος να πληρώσει επι πλέον φόρο στο 10% της δηλωθείσας αξίας των ακινήτων του,δηλαδή σε άλλα 1.000.000 ευρώ αξίας ακινήτων,ενώ ο φοροφυγάς που είχε αποκρύψει φορολογητέα αξία ακινήτων του 9.000.000 ευρώ εκλήθη να πληρώσει επί πλέον φόρο σε αξία 100.000 ευρώ.
    Όσο λοιπόν υπάρχουν τέτοιοι παράλογοι νόμοι φορολογική δικαιοσύνη δεν θα υπάρχει και η ίδια η Πολιτεία θα εξωθεί τους πολίτες της να είναι ανειλικρινείς και συνειδητοί φοροφυγάδες.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:31 | stauros

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    δεν προτεινω συκεκριμενα μετρα ,γιατι αυτο ειναι υποχρεωτικη εργασια ,οσων πληρωνονται για να σκεπτονται και να ενεργουν σε οφελος του κρατους μας .Ομως για να πιασετε τους φοροφυγαδες και τα επακολουθα της, πρεπει να φερθειτε πιο εξυπνα απο αυτους ,νομοθετωντας ετσι, ωστε να τους κλεισετε ολες τις πορτες διαφυγης.π.χ επειδη ο διεθνοποιημενος πονηρουλης ελλην φοροφυγας- χαμαιλεων ελισσεται ,παρτε μεθοδους συστηματα και νομους απο πολλα μοντελα αλλων κρατων,γερμανια ,αγγλια ,σουηδια, καναδα,αμερικη και ΄’παντρεψτε’ τα μεταξυ τους για εφαρμογη στην ελλαδα. σασ διν ω αληθινες εφαρμογες οπως τις εγραψε αυτουσια ο τυπος.

    βρετανική Εφορία για τις offshore εταιρείες
    Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010
    «Είναι η τελευταία σου προειδοποίηση για τους offshore λογαριασμούς. Ενημέρωσέ μας ως τις 4 Ιανουαρίου». Το μήνυμα της βρετανικής Εφορίας προς τους κατόχους εξωχώριων (offshore) καταθετικών λογαριασμών είναι ξεκάθαρο. Με καταχώριση στον βρετανικό Τύπο προειδοποιούν τους φορολογουμένους που προσπαθούν να ξεφύγουν, ότι αν δεν τακτοποιήσουν ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία τη φορολογική τους υποχρέωση με συντελεστή 10%, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα που φθάνουν ως το 100% του οφειλόμενου φόρου. Παράλληλα, θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

    Η βρετανική Εφορία στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι είναι σε θέση να βρει τα στοιχεία των offshore τραπεζικών λογαριασμών και ότι τον τελευταίο χρόνο έχει ήδη εντοπίσει 30.000 άτομα, τα οποία έχει καλέσει με σχετική ειδοποίηση να περάσουν από τα γραφεία της. Η καταχώριση αυτή των βρετανικών αρχών, που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα και την αυστηρότητά τους, αποτελεί μέρος της προσπάθειας κατά της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω offshore τραπεζικών λογαριασμών και γενικότερα εξωχώριων εταιρειών. Μάλιστα το σύνθημα της καμπάνιας αναφέρει: «Είναι καιρός να φέρουμε σε λογαριασμό τους offshore λογαριασμούς» . Στην ουσία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκή ρύθμιση.

    Google AdsΟ Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ μπαίνει σήμερα σε μια ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ, όπου προβλέπεται να παραμείνει για 3 χρόνια και 4 μήνες. Όμως όταν βγει, είναι πιθανό να εισπράξει 230 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή από την αμερικανική κυβέρνηση!

    Η ιστορία του Μπίρκενφελντ διδάσκει πώς μπορείς να εξαπατήσεις την Εφορία, να αποκαλυφθείς και να σου δώσουν και μπόνους! Πρώην σύμβουλος στην ελβετική τράπεζα UΒS, είχε βοηθήσει πολλούς Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν. Όταν αποκαλύφθηκε, συνεργάσθηκε με την αμερικανική Δικαιοσύνη, βοηθώντας την να αποκτήσει τα ονόματα 19.000 κατόχων «μυστικών» λογαριασμών. Σήμερα αρχίζει την έκτιση της ποινής που του έχει επιβληθεί, όμως όταν αποφυλακιστεί ελπίζει ότι θα εισπράξει γύρω στα 230 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Μπίρκενφελντ κατάφερε καίριο πλήγμα όχι μόνο στη UΒS, αλλά και στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο. Είχε προσληφθεί το 2001 σ΄ αυτή τη μεγάλη ελβετική τράπεζα και ο προϊστάμενός του, ο Ελβετός Μάρτιν Λίχτι, υπεύθυνος για την αμερικανική πελατεία, λέει γι΄ αυτόν πως ήταν «αποτελεσματικός, επικοινωνιακός, αν και μερικές φορές αλαζονικός». Ωστόσο φαίνεται πως ήταν αρκετά αξιόπιστος ώστε η τράπεζα να του αναθέσει την πολύ λεπτή αποστολή να παρακάμπτει τη συμφωνία της με την αμερικανική Εφορία βάσει της οποίας η τελευταία παρακρατούσε φόρους από τους λογαριασμούς Αμερικανών πολιτών. Όπως είπε αργότερα ο Μπίρκενφελντ, το 90% των Αμερικανών πελατών του επεδίωκε να φοροδιαφύγει. «Ήταν ο άγραφος κανόνας», είπε. «Δεν χρειαζόταν συζήτηση, δεν διασχίζεις τον ωκεανό για να πας στην Ελβετία να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό επειδή θέλεις να δηλώσεις δημόσια τον πλούτο σου».

    Όμως ένας από τους καλύτερους πελάτες του Μπίρκενφελντ, ο Καλιφορνέζος επιχειρηματίας Ιγκόρ Ολένικοφ, εντοπίσθηκε από την Εφορία και αποκάλυψε τα πάντα. Και ο Μπίρκενφελντ συνελήφθη στις 7 Μαΐου 2008 ενώ βρισκόταν στη Μασαχουσέτη. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να συνεργάζεται με τις αμερικανικές εφοριακές αρχές. Λίγο καιρό μετά, χάρη στις αποκαλύψεις του, ο Μάρτιν Λίχτι φυλακίσθηκε, ενώ η UΒS απειλήθηκε με ανάκληση της άδειας λειτουργίας της στις ΗΠΑ και δέχθηκε να πληρώσει ένα πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και να αποκαλύψει τα ονόματα 4.450 Αμερικανών πελατών της, που φοροδιέφυγαν με τη βοήθειά της.

    Ο Μπίρκενφελντ ήλπιζε σε ασυλία («Τους έδωσα τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στον κόσμο, κατήγγειλα 19.000 εγκληματίες και πρέπει γι΄ αυτό να πάω φυλακή;» δήλωσε οργισμένος στο CΒS), όμως σήμερα αρχίζει την έκτιση της ποινής φυλάκισης 40 μηνών που του επιβλήθηκε, ενώ του έχει επιδικαστεί και πρόστιμο 30.000 δολαρίων. Αλλά ίσως γελάσει τελευταίος. Διότι εφόσον συνεργάσθηκε με τις αρχές, δικαιούται αμοιβής. Βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου του 2006, όποιος συνεργάζεται με τη Δικαιοσύνη σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, ακόμη κι αν έχει διαπράξει αδικήματα, δικαιούται το 30% των ποσών που ανακτώνται χάρη στις πληροφορίες του. Αν υπολογιστεί επί του προστίμου που πλήρωσε η UΒS, το ποσό υπερβαίνει τα 230 εκατομμύρια δολάρια…

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:55 | Δημήτρης Λακιώτης

    Ανεξάρτητα των φορολογικών μέτρων το νομοσχέδιο θα πρέπει ξεκάθαρα να προβλέπει ποινές για όσους αποδεδειγμένα – πιστεύω από φορολογικά δικαστήρια – φοροδιαφεύγουν.
    Η προταση μου είναι απλη και περιλαμβάνει την αδυναμία χρήσης από τον φοροφυγάδα οποιασδήποτε υπηρεσίας την οποία πληρώνει ή επιχορηγεί το κράτος.
    Ο φοροφυγάς για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα ορίζει το δικαστήριο – όπως με την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων – δεν θα μπορεί να κάνει χρήση π.χ. δημόσιου νοσοκομείου, παιδικού σταθμού ή σχολείου όπως και δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και επομένως να πληρώνεταιγια οποιονδήποτε λόγο από το δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά ούτε και απο φορείς που επιχορηγούνται.
    Μια αρχή – Μία ποινή. Δεν πληρώνεις – Δεν απολαμβάνεις.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:27 | Γιώργος Λασκαρίδης

    1. Ηλεκτρονική Υποβολή Δηλώσεων

    Σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί η υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων. Η συγκέντρωση μεγάλων συνόλων πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή βοηθάει σημαντικά τις ελεγκτικές διαδικασίες για γρήγορο και αξιόπιστο εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή ύποπτων περιπτώσεων που χρήζουν ελέγχου. Για αυτό πρέπει να διευρυνθεί η υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά, είτε επιβάλλοντάς την ως υποχρεωτική, είτε με την παροχή κινήτρων. Παράδειγμα αποτελεί η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ των επιτηδευματιών, καθώς και περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας.

    2. Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων μισθωτών υπηρεσιών

    Αυτή τη στιγμή είναι υποχρεωτική μόνο για όσες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η συνολική πληροφορία σε ηλεκτρονική μορφή, οπότε και δεν είναι εφικτή μια αποτελεσματική και ασφαλής διασταύρωση με τα δηλούμενα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτός ο εντοπισμός περιπτώσεων μισθωτών ή φορολογούμενων που λαμβάνουν αμοιβές από περισσότερους από έναν φορείς και δεν δηλώνουν κάποια από αυτά τα εισοδήματα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
    Παράλληλα θα πρέπει να γίνει μια αναμόρφωση, σύμφωνα με την οποία να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος αναγραφής των πληροφοριών, ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις διαφορετικής ερμηνείας των υποβληθεισών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι αναδρομικές αποδοχές θα πρέπει να αποδίδονται ή στο έτος αναφοράς ή στο έτος είσπραξης και να μην είναι στην ευχέρεια του φορολογούμενου να διαλέξει υπό καμία προϋπόθεση.

    3. Ηλεκτρονική Υποβολή αντιγράφων Βεβαιώσεων Αποδοχών για αμοιβές που δεν είναι μισθωτές και για την οποίες ο δικαιούχος δεν εκδίδει σχετικό παραστατικό (ΑΠΥ, Τιμολόγιο).

    Αυτή τη στιγμή μεγάλο πλήθος, κυρίως μισθωτών, λαμβάνει πρόσθετες αμοιβές από νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), για τα οποία το νομικό πρόσωπο εκδίδει απόδειξη πληρωμής. Ο λήπτης της πληρωμής δεν εκδίδει κάποιο παραστατικό. Το νομικό πρόσωπο, κάνει παρακράτηση φόρου 20% για τις αμοιβές αυτές, ενώ υποχρεούται να δώσει στο λήπτη βεβαίωση αποδοχών για τη φορολογική του δήλωση. Επειδή τα νομικά πρόσωπα δεν υποβάλουν στις ΔΟΥ κάποια κατάσταση με αυτές τις πληρωμές, αλλά απλώς αποδίδουν τον παρακρατούμενο φόρο συνολικά, ενώ τις καταγράφουν και στα βιβλία τους ως έξοδα, το TAXIS δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι φορολογούμενοι δηλώνουν τα συγκεκριμένα ποσά. Το «κενό» είναι ευρύτατα γνωστό και αξιοποιείται καταλλήλως.
    Η διαδικασία υποβολής μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με βάση το μοντέλο του Ε7 (Οριστική δήλωση ΦΜΥ). Εναλλακτικά μπορεί να αυξηθεί η παρακράτηση φόρου στο 35% (που είναι ο συντελεστής που πιθανότατα θα ενταχθεί το ποσό κατά την εκκαθάριση της δήλωσης), οπότε να μην έχει σημαντική αξία η μη δήλωση των ποσών αυτών.

    4. Αξιοποίηση εισπράξεων επιχειρήσεων μέσω πιστωτικών καρτών

    Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διασταύρωση των δοσοληψιών που πραγματοποιούνται υπέρ μιας επιχείρησης με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Είναι φανερό πως αν τα πιστωτικά ιδρύματα παρέχουν στη φορολογική αρχή τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών καρτών, αυτές θα μπορούν να διασταυρωθούν με τις δηλούμενες από την επιχείρηση συναλλαγές.
    Επίσης, αν δοθεί ιδιαίτερο κίνητρο στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, τότε θα μειωθεί και το περιθώριο των επιχειρήσεων να φοροδιαφύγουν. Ένα τέτοιο κίνητρο είναι η μη αναγκαιότητα διακράτησης των σχετικών αποδείξεων, καθώς το statement της κάρτας θα είναι ικανό για να αναγνωριστεί η δαπάνη για π.χ. την αύξηση του αφορολογήτου μέσω αποδείξεων (βλέπε Β.3).

    5. Αύξηση του κινήτρου έκπτωσης ενοικίου ή μεγαλύτερο όριο για την εκμετάλλευση της υφιστάμενης έκπτωσης.

    Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η έκταση των «συμφωνιών» ενοικιαστή – ιδιοκτήτη, με τις οποίες εμφανίζονται αμοιβαία μικρότερα ποσά. Ενδεχόμενη επιβολή τεκμαρτού ενοικίου για περιπτώσεις πολύ χαμηλών μισθωμάτων.

    6. Αξιοποίηση Κοινοτικής Οδηγίας 2003/48/ΕΚ

    Δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα ελεγκτικά η πληροφορία της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που αφορά τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων στη φορολογική κατοικία του καταθέτη. Στο πλαίσιο της οδηγίας αυτής, κάθε κράτος αποστέλλει στα άλλα κράτη, που μετέχουν στην οδηγία, ηλεκτρονικούς καταλόγους με τους καταθέτες και τους αντίστοιχους εισπραχθέντες τόκους, που δηλώνουν φορολογική κατοικία το κράτος-λήπτη του καταλόγου. Από εδώ είναι δυνατό:
    • Να διασταυρωθεί αν το σχετικό εισόδημα (τόκοι) δηλώνονται στην οικεία φορολογική δήλωση εισοδήματος
    • Να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά καταθέσεων, των οποίων η πηγή μπορεί να μην είναι νόμιμη.
    Να σημειωθεί ότι στην οδηγία έχουν ενταχθεί και ένας μεγάλος αριθμός κρατών που θεωρούνται «καταθετικοί παράδεισοι».

    7. Λήψη από ασφαλιστικές εταιρείες των ποσών για ασφάλιστρα ζωής κ.λπ. που εκπίπτουν από το εισόδημα για διασταύρωση. Ένταξή τους στα τεκμήρια.

    8. Λήψη από ασφαλιστικά ταμεία αρχείων επιστροφής εισφορών που αυτή τη στιγμή θεωρούνται αφορολόγητα (π.χ. ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.) ως π.χ. αχρεωστήτως καταβληθέντα.

    Τα ποσά αυτά όταν παρακρατήθηκαν θεωρήθηκαν μείωση εισοδήματος και επομένως δε φορολογήθηκαν. Με την επιστροφή τους στο δικαιούχο πρέπει να προστεθούν στη φορολογητέα ύλη, είτε του αντίστοιχου οικονομικού έτους, είτε του τρέχοντος οικονομικού έτους.

    9. Αντιμετώπιση του θέματος των κοινοχρήστων εξόδων πολυκατοικιών.

    Οι δαπάνες των πολυκατοικιών αποτελούν σημείο σημαντικής φοροδιαφυγής ως προς τις υπηρεσίες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι σχετικές αποδείξεις (καθαρισμού, συντήρησης κήπου κ.α.), είναι απλά αθεώρητα χαρτάκια που απλώς συλλέγονται για να δικαιολογούνται τα έξοδα προς τους ενοίκους. Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα μοντέλο ελέγχου αυτών των αποδείξεων, ώστε να είναι επίσημες.

    10. Διαχρονική αξιολόγηση των Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

    Στόχος είναι η παρακολούθηση των δηλουμένων στοιχείων για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 5 έτη), έτσι ώστε να διαπιστωθούν τυχόν μη λογικές αποκλίσεις και μεταβολές, οι οποίες ενδεχομένως να υποκρύπτουν φοροδιαφυγή. Παραδείγματα είναι ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων και των ατόμων με αναπηρία, το ποσό του ενοικίου κύριας κατοικίας, το ύψος των στεγαστικών δανείων, η ιδιοκατοίκηση, τα τεκμήρια κ.α.

    11. Ειδικά για τις καταστάσεις Πελατών Προμηθευτών οικ. έτους 2009 και για όσο καιρό συνεχίζουν να υφίστανται

    Προτείνεται τροποποίηση του υφισταμένου ορίου των 300 € ανά τιμολόγιο, ώστε στις συγκεκριμένες καταστάσεις να αναγράφονται και οι συναλλαγές που το συνολικό ύψος των τιμολογίων ξεπερνούν ένα ποσό (π.χ. 1.000 €), ανεξάρτητα από το ύψος των επιμέρους τιμολογίων. Έτσι αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο «σπασίματος» μιας συναλλαγής σε πολλά μικρά τιμολόγια, ώστε να μην αποτυπώνεται στις εν λόγω καταστάσεις.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:53 | Ν.

    πόθεν έσχες και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ (και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ…)

    να μην εξαιρεθεί τίποτα…κανένας τίτλος ιδιοκτησίας (είτε πρόκειται για 1η είτε για 15η κατοικία, είτε έχει μεταβιβαστεί στα τέκνα είτε σε κάποιον άλλον..μετοχές, καταθέσεις, αυτοκίνητα .. τα πάντα!
    Να γίνει διασταύρωση όλων των στοιχείων αυτών με ότι έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις την τελευταία 15ετία.
    Να δικαιολογησούν επιτέλους κάποιοι τα αδικαιολόγητα.

    Αντί να αλλάζετε συνεχώς τους νόμους βρείτε έναν τρόπο (τον πρώτο χρόνο) να ελέγχετε αν και πως τηρούνται οι νόμοι. Αφού, κάνετε τους ελέγχους σας, μετά δημοσιέυστε τα συμπεράσματα σας. Πείτε μας πόσοι μισθωτοί, ελ. επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, βουλευτές, εφοπλιστές, ταξιτζήδες, βενζινοπώληδες, γιατροί, ή συνταξιουχοι δεν έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες τους και και ξανα-καλέστε μας σε μια δημόσια διαβούλευση με ειλικρινή και συγκεκριμένα δεδομένα αυτή την φορά.

    Επίσης, να επιβάλλεται τα καταστήματα (ειδικά κοσμημάτων, ακριβού ρουχισμού) να εκδίδουν ονομαστικές αποδείξεις με το ΑΦΜ του πελάτη, για αγορές αξίας άνω των 200 ευρώ (γιατί κάποια ρολόγια έχουν παραπάνω από ένα αυτοκίνητο).

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:52 | dimitrios xronakis

    να δωσει το καλλο παραδειγμα η πολιτικη ηγεσια του τοπου , για να πεισθει οκοσμακης , και να νοιωσει- ΠΙΣΤΕΨΕΙ οτι η εξουσια ειναι επιτελους ΔΙΚΑΙΗ
    1) ΠΡΟΕΔΡΟς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να ειναι ολα τα εξοδα πληρωμενα ,και αφου ολλα τα εξοδα του ειναι πληρωμενα τι αναγκη εχει απο τον μισθο του – για ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥΣ ΑΣ ΤΟΝ ΔΩΡΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ,υπαρχει ελληνας που πιστευει οτι οπροεδρος εχει αναγκη σημερα τον μισθο του για να ζησει
    2 ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κατι αναλογο ,
    3 υπουργοι επισης
    4 βουλευτες ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗς ενα υπαλληλο ,και ενα ποσο ενιαιο για αυτους της περιφερειας ,και να αναλαμβανει το κρατος τα λειτουργικα εξοδα των γραφειων τους ,και λοιπα εξοδα , και ετσι θα ξερουμε ολοι τι ο καθενας ξοδεψε

    περα απο τον συμβολισμο ετσι ,παυει να αποτελει κινητρο , για τους πολιτικους το οικονομικο , και παραμενει ατοφια η φιλοδοξια να υπηρετησουν τα κοινα ,και τον τοπο οπως διατεινονται
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ 250 Η 200 . ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ – ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ- ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗς ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΣ ΤΟ ΔΕΙΤΕ
    Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙς ,ΚΑΙ ΛΥΣΕΙς ΣΟΚ
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
    ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ , Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η αιτια της φοροδιαφυγης δεν θα ελειψη

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:01 | Dimitris Goranitis

    Parakolouthisa extes ena panel me sidonisti ton kurio Pretenteru kai participants tous Loverdo, Papathanasiou etc. Sokaristiki i eleipsi sevasmou olwn twn plevrwn sta lathio tou parelthodos. Den mou aresei i politiki tou «nero katw apo to avlaki» xwris na thelw na akoustw san laikistis

    Gia prwti fora nomizw oti prepei oloi na apodextoume to gegonos oti epeidi den paragoume opws i germania, den mporoume na zoume kai sto adistoixo viotiko epipedo san xwra. Na allaksei i genikoteri filosofia gyrw apo tin katanalwsi kai na mpei apo ta sxolia pleon eidiko mathima wste oi nees genies na megalwsoun gnwrizodas oxi mono ta dikaiwmata tous alla kai tis ipoxrewseis tous. Otan klevei kapios to kratos, den klebei enan organismo, klevei to paidi tou, ton filo tou, to geitona tou. Einai toso aplo

    Nomizw oti o kosmos einai etoimos na dextei thusies gnwrizodas tin trexousa katastasi alla mono otan apodwthei dikaiosuni. Tha prepei na kanoume apologismo, na dwsoume ton logariasmo se opoion xrwstaei kai meta na niwsei o ellinikos laos dikaiwmenos kai na prospathisei. An afto to restart den ginei twra se mia katholiki vasi, tha aporifthei sisswmi i ipiadipote politiki. Kai en telei, protimw 1000 fores na me dioikisei to IMF me opoia sklira metra (pou omws tha einai sklira gia olous xwris diakriseis) para pali mia deili politiki vitrinas. Otan tha apodwthoun ta xrwstoumena apo olous (evnooumenous kai mi ton ekastote kibernisewn) tote mono tha kleisei afto to megalo eleima empistosunis pros tin politiki zwi. An den dimeftoun periousies epiorkwn leitourgwn kai asineideitwn vouleftwn/ipourgwn me vathies tomes kai aftothusia kaneis den tha peistei oti tha plirwsoume akoma mia fora me ta esoda na peftoun stin idia mavri trypa.

    En oligois, ena start up apaitei apodwsi efthinwn se pragmatiko epipedo. Na dimeftei o dimosios ploutos pou eklapei kai sti sinexeia o kathenas apo emas tha niwsei ipoxreos na analavei megalyteres efthines mias kai to dimosio xreos den einai apla ena noumero alla ena iparkto xreos pou adistoixei se olous mas. Isws i krisi afti einai mia komviki efkairia gia tin ellada na allaksei kai na anathewrisei apopseis kai praktikes.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 10:41 | Γιάννης Κ

    (να αποτελεί τεκμήριο η εκπαίδευση σε ιδιωτικά σχολεία)

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Συμφωνώ να αποτελεί τεκμήριο η εκπαίδευση σε ιδιωτικά σχολεία αλλά και η απόδειξη της πληρωμής των διδάκτρων να συμπεριληφθεί στην ομάδα των αποδείξεων που θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 08:21 | Τ.Μ.

    Θα ήθελα να αναφερθώ στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην φορολογία της ακίνητης περιουσίας και θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή των αρμοδίων στη διάκριση όσων απέκτησαν ακίνητη περιουσία μέσω κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής και όσων την απέκτησαν μέσω αγοράς.

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε κάθε φορολογικό μέτρο που θα ληφθεί στην ακίνητη περιουσία (π.χ. ΦΜΑΠ, ελάχιστο κόστος συντήρησης ακινήτου για την εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης κ.λπ.) η διάκριση ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες πολιτών. Όσοι προχώρησαν σε αγορά ακινήτου τεκμαίρεται ότι έχουν και την οικονομική δυνατότητα να το συντηρήσουν. Όσοι όμως απέκτησαν ακίνητο μέσω κληρονομιάς ή γονικής παροχής, ενδεχομένως η κατοχή και η συντήρησή του να αποτελεί γι’αυτούς σημαντική οικονομική επιβάρυνση, σε σχέση και με το εισόδημά τους, αλλά από την άλλη, λόγω συναισθηματικής αξίας και επιθυμίας να «περαστεί» η πατρική περιουσία από τη μία γενιά στην άλλη, να μην θέλουν να το πουλήσουν και να «ξεμπερδέψουν» με αυτό, αν και κάτι τέτοιο για μερικούς θα ήταν μία «εύκολη» λύση.

    Παρακαλώ να ληφθεί μέριμνα για αυτή την κατηγορία στα όποια μέτρα τελικώς αποφασίσετε.

    Ευχαριστώ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 22:58 | Basilis

    1) Υπολογίζω ότι μονο στην πόλη μου νοικιάζονται πάνω απο 1000 γκαρσιονιέρες ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ οποτε 1000*200=200000 ευρω τον ΜΗΝΑ δεν φορολογούνται οποτε απλά παρετε τα τηλέφωνα των αγγελιων και ρωτησετε αν κόβουν απόδειξη. Βεβαια για τετοιο έλεγχο θα χρειαστουν κλιμάκια από αλλό τελείως νομο
    2)ΚΑΝΕΙΣ δεν κολλάει ένσημα σ σερβιτόρους τουριστικα μαγαζια club. Επειδη εχω δουλέψει ενδικτικα λέω ότι όταν έκαναν εφόδους οι αρχές δεν σερβιρε κανενα μαγαζι και έβλεπες ανθρωπους με άσπρα πουκάμισα να κόβουν βόλτες(οι σερβιτόροι)
    3) Ιδαιτερα μαθηματα αν βρείτε ΕΝΑΝ να κοβει αποδειξη θα σας πληρωσω εγω ώστε να μειωθεί το έλλειμα.

    ΛΥΣΕΙΣ
    1) Απλά αγοράσετε εφημερίδα με τοπικές αγγελίες και θα πιάσετε κάποιους δειγματοληπτικα. Επιπλέον να εκπίπτει ΟΛΟ το ποσο από τη εφορία ωστε να λειτουργησει σαν κίνητρο
    2) Εδω δεν υπάρχει ουτε επιθεωρηση εργασιας ουτε τίποτα οπότε μονο ελέγχοι μπορουν να βοηθήσουν
    3) Βλέπετε το απο πάνω

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | Κουκούλης Γιάννης

    1. Να γίνει η φοροδιαφυγή ασύμφορη επιλογή με Δρακόντια μέτρα τιμωρίας (πχ αφαίρεση άδειας λειτουργίας ή εξάσκησης επαγγέλματος, επιβολή προστίμου ύψους ίσου με τη διαφορά της τεκμαρτής διαβίωσής του με το δηλούμενο εισόδημα κλπ)
    2. Να γίνει η δωροληψία ασύμφορη επιλογή για τους εφοριακούς με Δρακόντια μέτρα τιμωρίας (απόλυση με το πόρισμα προανακριτικής εξέτασης και μή εξαγοράσιμη φυλάκιση μετά τη δικαστική καταδίκη)
    3. Να γίνεται καθολική ηλεκτρονική διασταύρωση των δηλώσεων και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην επιχείρηση ή στην οικία του επιπέδου διαβίωσης σε ύποπτες δηλώσεις.
    4. Να λειτουργήσει ανοικτή γραμμή καταγγελιών πολιτών οι οποίες να στοχοποιούν τους υπόπτους που θα πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά απο τους ελεγκτές ή απο τις «εσωτερικές υποθέσεις» εφόσον αφορούν ελεγκτές.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:29 | Αθανάσιος Παπαϊωάννου

    Ακούγεται ότι στο νέο νόμο προβλέπεται ότι αν κάποιος πιαστεί να φοροδιαφεύγει θα επιβάλεται αυστηρό πρόστιμο, ενώ αν πιαστεί και δεύτερη φορά θα χάσει την άδειά του. Αυτό είναι ανέκδοτο. Με τα κόλπα που έχουν βρει να αποφεύγουν τους ελέγχους (μαφία, τσιλιαδόροι σε κάθε συνοικία με εμπρορικά, πληρωμές στην Κύπρο κλπ.) χρειάζεται να βάλετε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να ασχολείται 1 μήνα για να πιάσετετε έναν ισχυρό που φορο-κλέβει. Δεύτερη φορά δε θα πιάσετε κανέναν και το σύστημα θα δουλεύει κατά 90% όπως σήμερα, άντε να κοπούν 10-20% παραπάνω αποδείξεις για 1-2 χρόνια. Και το έλλειμα στο τέλος της τετραετίας σας θα είναι πιο πάνω απ’ αυτό που βρήκατε, όπως γινόταν εδώ και 30 χρόνια. Και πάλι οι αδύνατοι θα την πληρώσουν, συνταξιούχοι & χαμηλόμισθοι που δεν έχουν να πληρώσουν για υγεία και παιδεία (πολύ σοσιαλιστικό, αλήθεια).

    Αν δεν κοπούν τα γόνατα όλων στο άκουσμα ότι αν πιαστούν μία φορά τελείωσαν, ακόμη κι αν η πιθανότητα είναι 5% να πιαστούν, χαϊρι δε γίνεται. Να βγεί ο πρωθυπουργός να το πει καθαρά και σταράτα (όπως έπρεπε να κάνει και με το φόρο στις μεταβιβάσεις και τόσα άλλα, από τον Οκτώβριο, ώστε όσοι γλύτωσαν – γλύτωσαν, ο κόσμος να ξέρει ότι από εδώ και πέρα αλλάζει το παιχνίδι).

    Επι τέλους παρακαλώ να αφήσετε να δημοσιευτεί έστω αυτό το μύνημα. Πολύ λογοκριτική έχει πέσει.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 15:20 | johnjoxan

    kurioi to 99.9 tis ekato kathigitrion kai kthigiton gimnasion kai likion tous opoious tous plironoume 2 fores dioti opos pisteuo poli kala gnorizete mia fora tous plironoume apo tin forologia mas kai mia fora apo idietera pou erxonte to spiti mas kai kanoun sta pedia mas opos kai poli kala gnorizete pane sto sxolio kai den prosferoun kanena ergo para mono sizitane oti dipote alo ektos opo to mathima erxonte bebea sto spiti mas ta apogeumata kiriakes kai giortes kai tous ksanaplironoume aforologita bebea pes te mas pos tha pernoume apodiksi apo aytoys ??????????an exete tin boulisi kai ta kotsia mporite ime sigourotatos kante tin elladitsa mas kratos katargiste nomimotites kante tous tempelides n douleuoun kai na iste sigouri oti tha iste gia poles dekaeties kibernisi

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:06 | Τάσος Κίτσος

    Σε συνέχεια προηγούμενης πρότασής μου για τα καύσιμα επισημαίνω ότι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο φοροδιαφυγής είναι και αυτή της μεταβίβασης ακινήτων.
    Στην περίπτωση αυτή προτείνω την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών, με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα έχει την δυνατότητα της αντιστροφής πώλησης του υπό μεταβίβαση ακινήτου προς το Δημόσιο.
    π.χ. Ένα ακίνητο πωλείται στην πραγματική τιμή των 600.000 ευρώ. Σε περίπτωση κατά την οποία η αρμόδια Δ.Ο.Υ. υπερεκτιμήσει (κατά την διάρκεια της μεταβίβασης) το ακίνητο π.χ. σε 1.000.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της αντιστροφής πώλησης προς το Δημόσιο το οποίο θα πρέπει να υποχρεωθεί να αγοράσει το εν λόγω ακίνητο στην τιμή που το ίδιο πρότεινε, δηλαδί 1.000.000 ευρώ.
    Με την αλλαγή αυτή 1) θα αυξηθούν τα έσωδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων και 2) θα υπάρξει δικαιωσίνη στην επιβολή του φόρου.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:18 | Τάσος Κίτσος

    Για να είναι ένα φοραλογικό σύστημα δίκαιο θα πρέπει κατ’ αρχήν να παταχθεί η φοροδιαφυγή και μάλιστα των μεγάλων εισοδημάτων. Μία κατηγορία μεγάλης φοροδιαφυγής ως γνωστόν είναι αυτή που γίνεται με τα καύσιμα (ναυτιλιακό και θέρμανσης. Η πάταξη αυτής της μορφής της φοροδιαφυγής είναι πολύ απλή, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Τα στάδια είναι τρία, ήτοι: 1)Δημιουργούνται κέντρα τηλεματικής, ένα σε κάθε διυλιστήριο. 2)Όλα τα βυτιοφόρα αυτοκίνητα και βυτία πλεούμενα θα πρέπει να εφοδιαστούν με κάρτα GPS που θα είνα συνδεδεμένη με το αντίστοιχο διυλιστήριο, και 3)Θα απαγορεύεται ο εφοδιαμός από τα διυλιστήρια εάν δεν υπάρχει προεγκαταστημένη ή βρίσκεται (για οποιοδήποτε λόγο) εκτός λειτουργίας η κάρτα GPS. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται γνωστή η πορεία του βυτιοφόρου και τα σημεία εκφόρτωσης των καυσίμων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρεκτροπή, θα είναι πολύ εύκο για τις διωκτικές υπηρεσίες να διαπιστώσουν την παράβαση επ’ αυτοφώρω.

    τ.κ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | ντινα

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ,
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΑ ΕΞΗΣ :
    • ΠΗΓΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΕΔΩΣΑ 4.800,00ε ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ (ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ , ΖΗΤΗΣΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ , ΔΙΣΤΙΧΟΣ ΖΩ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ (3) ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ
    ΣΑΣ ΡΩΤΩ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ : ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΟ ΔΙΠΛΟΤΥΠΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΟΡΟΥ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ? (ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜ/ΦΟΥ , ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ? , Η ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Ή ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ (ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ΈΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΙΔΙΩΝ
    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΟΤΑΝ ΧΤΙΖΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ): ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ , ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΑ ΕΔΩΣΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ : ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ (Π.Χ. ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙΣ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΟΥ (Η ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΑΠΛΗ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ Π.Χ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ECDL BEBAIΩΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ : 17ε ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΚΟΒΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΟΣΑ 17 ε ΕΧΟΥΝΕ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΙ ΜΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ Ή ΕΣΤΩ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙ ΠΑΣΧΩ? ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ
    ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΑ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:05 | Τακης Σκαρμέας

    ΦΠΑ στις οικοδομικές επιχειρήσεις.

    Θεωρώ ότι ο ΦΠΑ είναι εργαλείο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, και ελέγχου της φοροδιαφυγής για κάθε οικονομική-επιχειρηματική δραστηριότητα. Εδώ περιγράφω την διαδικασία εφαρμογής του στην περίπτωση της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας.
    Ως γνωστόν η εφαρμογή του ΦΠΑ στις οικοδομές άρχισε την 1/1/2006. Κάθε κατασκευαστής κτιρίων κατοικιών λοιπόν έχει καθήκον να συλλέγει όσον το δυνατόν περισσότερα τιμολόγια, αφού ο ΦΠΑ που μέχρι το 2006 ήταν ένα σοβαρό (19%) βάρος στο κόστος της οικοδομής, τώρα θα εκπίπτει ή στην χειρότερη περίπτωση θα μπορεί να αποτελεί τμήμα της αξίας του νέου ακινήτου υπό διαπραγμάτευση (διαφορά 19%-11% για να μην επιβαρυνθεί ο αγοραστής σε σχέση με τον παλαιό φόρο μεταβίβασης).
    Επομένως μέχρι εδώ το κράτος μπορεί να ελπίζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης επί των ασχολουμένων με το κύκλωμα της οικοδομής, όπου κατά γενική ομολογία η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη , δεδομένης και της διαφοράς αγοραίας αξίας και αντικειμενικών αξιών. Άρα το κράτος έχει πολλούς λόγους να δώσει κίνητρα στον κατασκευαστή να παρουσιάσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. Εδώ θα σημειώσω τον τρόπο φορολογίας των οικοδομικών επιχειρήσεων (15% επί του τζίρου δηλ. αντικειμενικές αξίες), δεν είναι αντικίνητρο στα παραπάνω ;
    Και ενώ εξελίσσεται η κατασκευή του έργου και ο επιχειρηματίας θα μπορούσε να υπολογίζει στην διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω, εμφανίζεται αγοραστής πρώτης κατοικίας που απαλλάσσεται από τον φόρο (ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ για το τμήμα του έργου που αφορά τον αγοραστή αυτόν χάνεται !!! Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πως ο επιχειρηματίας αυτός μπορεί να σχεδιάσει την οικονομική πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας όταν δεν μπορεί να ελέγξει το κόστος του παραγόμενου προϊόντος ; Θα καταφύγει λοιπόν στην μέχρι τώρα πρακτική συλλογής των ελάχιστων απαιτούμενων τιμολογίων. Και ας φανταστούμε μία κατασκευή σε περιοχή που απευθύνεται σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπου η αγορά πρώτης κατοικίας είναι πάρα πολύ πιθανή…
    Εδώ θα ήθελα να σκεφτούμε πως καταφέρνουν στις άλλες χώρες τα συμβόλαια αγοράς ακινήτων να γίνονται με τις πραγματικές αξίες, μήπως η υιοθέτηση πολύ μικρότερων συντελεστών φόρου στις μεταβιβάσεις εξυγιαίνει το όλο κύκλωμα ;
    Επομένως η προσπάθεια της πολιτείας πρέπει να εστιαστεί στην θέσπιση αντικειμενικών διαδικασιών ώστε να μην μπορεί ο εφοριακός να διαπραγματευτεί τον τρόπο φορολόγησης (βλέπε ανάλογη διαδικασία ΗΠΑ).

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ TAXIS ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:20 | Βάιος Μπαρλάς

    Κύριε υπουργέ,

    συμφωνώ με όλα τα μέτρα αυτού του άρθρου.

    Επιπλέον πρέπει να νομοθετηθούν αυστηρότατες ποινές για τους φοροδιαφεύγοντες. Διαβάζω στον ξένο τύπο ότι στις ΗΠΑ πλέον οι φοροδιαφεύγοντες προσέρχονται μόνοι τους στην εφορία να ομολογήσουν καθώς έτσι εξασφαλίζουν μείωση της ποινής φυλάκισής τους!

    Σε άλλη χώρα προβλέπεται πρόστιμο και για τον καταναλωτή ο οποίος δεν έχει την απόδειξη μαζί του. Λαμπρή ιδέα: έτσι θα πάρει ο Έλληνας το θάρρος να ζητήσει απόδειξη ακόμη και από τον …καρδιολόγο του.

    Με τιμή,

    Βάιος Μπαρλάς – Χημικός Μηχανικός – Ιδιωτικός Υπάλληλος

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:19 | Λεράκης Μανώλης

    Μερικές κατηγορίες επαγγελματίών συναλλάσονται με το δημόσιο και το κράτος πηγαίνει να τους εντοπίσει μέσω τεκμηρίων, κολυμβητικών δεξαμενών. Π.Χ.
    1. Δικηγόροι: Θα μπορούσσε να δημιουργθεί δικτυακός τόπος στον οποίο να έισαγάγονται στοιχεία πελάτη, δικηγόρου, δίκης κ.λ.π. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων ασκούν εντός των ορίων του νομού τους τα καθήκονητα. Είναι εύκολος ο εντοπισμός τους. Καταθέτουν στο δικαστήριο την δήλωση που έχει υποβληθεί από το ιντερνετ και αυτόματα υπάρχει βάση δεδομένων όλων των υποθέσεων και των πελατών. Ο έλεγχος δύναται να εντοπίσει πολύ γρήγορα στοιχεία φοροδιαφυγής και να τα τεκμηριώσει.
    2. Γιατροί: Με ον line σύστημα συνταγογράφησης μπορεί να φαίνεται κάθε γιατρός τι συνταγογράφησε και αν συμφωνούν οι αποδείξεις παροχής με τους πελάτες που φαίνονται στο σύστημα να λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες. ( Ο πατέρας πλήρωσε εκβιαστικά σε καρδιοχιερουργό της Αθήνας 10000 Ευρώ χωρίς Α.Π.Υ προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση ανοικτής καρδιάς. Κάθε μέρα γίνονται άνω των 50 τέτοιων εγχειρήσεων στην Ελλάδα και ουδείς εκδίδει Α.Π.Υ.)Ο συγκεκριμένος κάνει τουλάχιστον 3 ημερησίως.
    Δημιουργία δικατυακού τόπου στον οποίο ο πολίτης να μπορεί να δηλώσει αν υπήρξε θύμα μη έκδοσης απόδειξης λιανικής από υπηρεσίες ή αγαθά και όχι αυτό να γίνεται μόνον από το τηλέφωνο μέσω τετραψήφιου αριθμού.
    Σε τιμολόγια άνω κάποιας αξίας σε Ευρώ ο Φ.Π.Α. να κατατίθεται στην Τράπεζα και όχι στον εκδότη τιμολογίου. Το μέτρο πρέπει να αφορά και τμηματικές καταβολές που στο σύνολο έτους ξεπερνούν τις 3-4000 Ευρώ.
    Κοινώς η ουσία είναι η εξής: Όλοι συναλλάσονται με το κράτος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν το κράτος μηχανογραφηθεί καλύτερα μέσω ενός συστήματος το αποτέλσμα θα έρθει πολύ γρήγορα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:19 | Δημήτρης Νούτσος

    Ανεφάρμοστο-Ανεδαφικό-Αναποτελεσματικό.
    ΑΑΑ αξιολόγηση για το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων.
    Αν ήταν ομόλογο θα γίνονταν ανάρπαστο.

    Δεδομένα:

    1)Οι φοροδιαφεύγοντες είναι πιο πολλοί από τούς εξ ανάγκης αποδίδοντες τον αναλογούντα φόρο.
    2)Οι φοροδιαφεύγοντες έχουν αναπτύξει αντανακλαστικά ,εδώ και 30 χρόνια ,που πάντα βρίσκουν την λύση για να κλέβουν το κράτος.
    3)Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι βαθύτατα διαβρωμένοι απο την πανθομολογουμένως ανίκητη διαφθορά.
    4)Μεγάλο μέρος της φορολογίας θεωρητικά αποδίδεται για την κατ’επίφαση Δωρεάν Παιδεία και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Ανύπαρκτα και τα δύο,έχουν υποκατασταθεί απο την φοροδιαφεύγουσα ιδιωτική
    οικονομία.

    Προβλέψεις:

    1)Οι φοροδιαφεύγοντες δεν θα εκδίδουν αποδείξεις μεταξύ τους.
    2)Οι τιμές θα αυξηθούν.
    3)Οι μισθωτοί ,που είναι και οι μόνοι που έχουν συμφέρον απο το μέτρο,γρήγορα θα απογοητευτούν να παριστάνουν τους ελεγκτές υποκαθιστώντας τους αργυρώνητους εφοριακούς.

    Προτάσεις:

    1)Έκδοση πλαστικής κάρτας για όλους τους ΑΦΜ .
    2)Εφοδιασμός όλων των ελευθέρων επαγγελματιών με μηχάνημα ON LINE καταχώρησης της απόδειξης ταυτόχρονα στην κάρτα και στο ΚΕΠΥΟ.
    3)Αναγραφή ευκρινώς της Επωνυμίας της επιχείρησης ή του φυσικού προσώπου καθώς και του ΑΦΜ σε εξωτερικό χώρο όλων των οικημάτων που στεγάζουν επιχειρήσεις.
    4)Δημιουργία Μητρώου με τα ως άνω στοιχεία καθώς και με την αντίστοιχη διεύθυνση και τηλέφωνο ,προσβάσιμου παντοιοτρόπως
    απο το σύνολο των φορολογουμένων
    5)Δυνατότητα σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης ο αγοραστής να καταχωρεί τα ως άνω στοιχεία είτε στον προσωπικό του υπολογιστή είτε στα ΚΕΠ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 20:33 | Στέφανος

    Α. Για την Πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς προτείνω οι δαπάνες των επαγγελματιών και εταιριών χωρίς παραστατικά (διάφορα έξοδα), να μην αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα και να φορολογούνται κανονικά. Έτσι και η φορολογητέα ύλη θα διευρυνθεί και η διαφθορά θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό διότι μέρος αυτών των <> αποτελεί πηγή της διαφθοράς.
    Β Γιατί σ’ ένα επαγγελματία ή εταιρία, για να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, να μη συμβαίνει το ίδιο μ’ ένα μισθωτό ή συνταξιούχο αφού και αυτός στην ουσία είναι μια ατομική επιχείρηση.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:09 | Anonymos

    Καλησπέρα σας. Διάβασα ότι πιθανολογείται λουκέτο μετά από δύο απανωτές παραβάσεις ( παροχή υπηρεσιών ή πώληση ειδών χωρίς απόδειξη) ενδεχομένως θα μπαίνει λουκέτο στα μαγαζιά,ιατρεία,υδραυλικούς κτλ

    Σωστά! Μπράβο! Όμως …ξέρετε …θα μας δίνουν απόδειξη αλλά για ελάχιστο ποσό..όπως ήδη κάνουν.Αντί π.χ. 200 ευρώ θα κόψει 40 . Είναι νόμιμος ή όχι? Απόδειξη θα κόβει ….

    Οι πελάτες ,που μας εκβιάζουν και αδυνατούν να τα βάλουν μαζί τους,θα τιμωρούνται και αυτοί? Αν ναι..είναι παντελώς άδικο.

    Επιπλέον (και το κυριότερο) οι εφοπλιστές με τα καρτελ και τα λαθρεμπόρια,μεγαλοεργολάβοι , μιντιάρχες και σία ..τι θα γίνει με αυτούς? Γιατί καλά να πιαστούν οι υδραυλικοί,μαγαζιά κτλ αλλά ο μεγάλος βραχνάς είναι οι μεγαλοκαρχαρίες που μας ισοπέδωσαν. Μπορείτε να τα βάλετε με αυτούς? Αν ναι…ο κόσμος θα το εκτιμήσει ,αν όχι ο κόσμος θα συνεχίσει να εξοργίζεται ,να κλέβει,να βάζει βόμβες κτλ

    Τέλος ..με τους βουλευτές τι θα γίνει? Όταν δημοσιοποιούνται τα οικονομικά τους ,γέλια με δάκρυα βγάζουμε! π.χ.
    1. Αλαβάνος ο πιο πλούσιος βουλευτής( το πιστεύει κανείς ότι ΔΕΝ υπάρχουν πλουσιότεροι από αυτόν?) ,
    2. Καρυπίδης ,βουλευτής Ν.Δ Σερρες ..εκκαθαριστικό 16.000 ευρώ το χρόνο ..(επίδομα πήρε?)

    Ας μη δουλευόμαστε..αν δεν αρχίσουν τα μέτρα από πάνω ,ο λαός δεν θα συναινέσει σε τίποτα! Αν δεν πληρώσουν οι κλέφτες πολλα (και δεν τιμωρηθούν με φυλακιση για προδοσία ίσως ),δεν θα δεχτεί κανένας να πληρώσει…και αυτό θα φέρει περισσότερες εκρήξεις ..δυστυχώς για όλους ..