Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 15:02 | ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ ΣΚΕΥΟΣ

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΙΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ:
    ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΟΥΠΟΝΙΟΥ) ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Ή ΣΕ ΠΟΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ Ή ΑΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΊΣΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 15:47 | Ε.Χ΄΄Ιωάννου

    Η φορολόγηση φυσικών προσώπων,ΝΠΙΔ και Εκκλησίας οφείλει να είναι σύμφωνη με το «γράμμα» και «πνεύμα» του Συντάγματος,που ορίζει:
    Άρθρο 4
    2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
    5. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

    Αυτό σημαίνει ότι ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ συντελεστή φορολόγησης ,για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα , με παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου.

    Η αναλογικότητα στη φορολόγηση προκύπτει απο το διαφορετικό εισόδημα του κάθε φορολογούμενου και όχι από το διαφορετικό συντελεστή φορολόγησης,πρακτική που οδήγησε το σύστημα σε στρεβλώσεις και κοινωνική αδικία.

    Το αφορολόγητο ακόμα και για όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα δεν πρέπει να υφίσταται.Κάθε εισόδημα ανεξαρτήτως ποσού ΠΡΕΠΕΙ να φορολογείται.

    Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ συντελεστής φορολόγησης :
    α)Εξασφαλίζει την φορολογική ισότητα
    β)Λειτουργεί ώς κίνητρο για τη δήλωση όλων των εισοδημάτων
    γ)Απλοποιεί το σύστημα καί μειώνει τη γραφειοκρατία.
    δ)Μπορεί να αυξομειώνεται π.χ.ανά τριετία ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου αλλά και ανάλογα με τη φορολογική συμπεριφορά των φορολογουμένων.

    ΤΟ ΑΕΠ 2008 ήταν 373,5 δισ δολλάρια ΗΠΑ.
    ΕΝΑΣ φορολογικός συντελεστής π.χ.10% θα μπορούσε να αποδώσει άμεσους φόρους 37,35 δισ $,δηλαδή όσο κάθε χρόνο προυπολογίζει το Δημόσιο ότι θα εισπράξει, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΠΟΤΕ.

    ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ.
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑIΟΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.

    ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΤΜΗΜΑ Δ’
    Ακροτελεύτια διάταξη
    Άρθρο 120
    2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

    ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 14:27 | giannis drakos

    Κυριε Παπακωνσταντινου ακομα και ενας πρωτοετης φοιτητης οικονομικων επιστημων γνωριζει οτι σε οικονομια σε βαθια υφεση δεν επιβαλεις κανεναν φορο γιατι απλουστατα δεν εχεις τι να εισπραξεις.Ισως και να μειωσεις καποιους φορους για να κινησεις την αγορα και να δημιουργησεις εναν στοιχειωδη πλουτο τον οποιο αργοτερα θα φορολογησεις και παλι βεβαια με χαμηλους συντελεστες.Τα βασικα σου εσοδα προερχονται απο περικοπες δαπανων,αναπτυξη και περιστολη της φοροδιαφυγης.Αυτος ομως ειναι ο δυσκολος τροπος και απο οτι φαινεται και εσεις οπως και ολοι οι προκατοχοι σας θα προτιμησετε τον ευκολο τροπο των φορων.Κριμα γιατι οι περισσοτεροι ηλπιζαν οτι αυτη τη φορα τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα.Ισως να ειναι με τον επομενο υπουργο οικονομικων πραγμα το οποιο κατα βαθος δεν το πιστευω

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 14:13 | ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Κατ’ αρχήν καλή επιτυχία στο δύσκολο… τιτάνιο έργο σας…
    Πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να ορίσουμε κάποιες βασικές παραδοχές.
    1. Μεγάλο πρόβλημα του τόπου οι ‘ΨΕΥΤΟΦΤΩΧΟΙ’ και οι ‘ΚΡΥΠΤΟΠΛΟΥΣΙΟΙ’
    2. Είναι λάθος έως ίσως και έγκλημα να υπάρχει το όποιο απόρρητο επί των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών από τις φορολογικές αρχές.
    3. Για διάφορους λόγους δεν μάθαμε και δεν σεβόμαστε σχεδόν τίποτα… και κανέναν… και βέβαια δεν αγαπούμε τον τόπο μας, παρά μόνο την πάρτη μας.
    4. Είναι μέγα λάθος που επιτρέψαμε σε κάποιους να μας υποβάλουν πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και τα οποία μας οδηγούν σε παρακμιακές έως άκρως αντικοινωνικές καταστάσεις, ιδίως τα νέα παιδιά.
    5. Το κράτος μας – κατά γενική ομολογία – με φιλότιμες προσπάθειες αλλά και με πολλούς τρόπους ‘κτυπά’ κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, μα κάθε προσπάθεια!
    Τι θα μπορούσε να γίνει… εάν μπορεί πλέον να γίνει κάτι…
    1. Άμεση άρση τραπεζικού και άλλων! απορρήτων! από τις φορολογικές αρχές και άμεση απογραφή καταθέσεων όλων των κατοίκων ανά ΑΦΜ από όλες τις τράπεζες.
    2. Η διακίνηση κεφαλαίων να είναι ελεύθερη, αλλά η οποιαδήποτε κίνηση να δηλώνεται άμεσα στην τράπεζα Ελλάδος και μέσω αυτής στις φορολογικές αρχές.
    3. Τα παραπάνω (1 – 2) δεν συνιστούν φορολόγηση των καταθέσεων αλλά θα χρειαστεί να δικαιολογηθεί η ύπαρξη κεφαλαίων που ίσως δεν συνάδουν με τις φορολογικές χρήσεις. Επιτέλους ας πάψει το κράτος να αισθάνεται ότι αδικεί τους πολίτες και επιτέλους όποιος πολίτης έχει κεφάλαια ας τεκμηριώσει την απόκτησή τους… επιτέλους ας πάψουν οι ‘κολυμβήθρες του Σιλωάμ’… φτάνει πια. Όλοι χρησιμοποιούμε τις όποιες (καλές ή κακές) υποδομές της χώρας μας (δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, δίκτυα, τηλέφωνα, ηλεκτρικό, συγκοινωνίες κλπ), αυτές κοστίζουν… ας πληρώνουμε όλοι λοιπόν… αλλιώς ας πάμε αλλού…
    4. Άσχετα με την όποια απόφαση για τις εκπτώσεις εισοδήματος ή τα κίνητρα, εμείς όλοι επιβάλλεται να ζητούμε τις αποδείξεις, διότι όλοι αυτοί όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις, κλέβουν ασύστολα όλους εμάς και γλυκαίνουν το χάπι με τη δήθεν έκπτωση, που στην ουσία είναι αποφυγή του ΦΠΑ… πχ χωρίς απόδειξη 50€…, με απόδειξη (+ΦΠΑ 19%) 60€ !!!… τι λες ρε μεγάλε κρατήσου… και τα χρήματα που ΕΣΥ ΚΛΕΒΕΙΣ από το δικό σου φόρο;;; ΕΓΩ ΤΑ ΠΛΗΡΏΝΩ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;;; ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;;;
    5. Ας βρεθεί μια λύση με τους χιλιάδες γιατρούς, οδοντιάτρους, κλπ υπηρεσίες που θα πρέπει να ζητιανέψουμε την απόδειξη… ΝΑ ΤΗ ΖΗΤΙΑΝΕΨΕΙΣ με ότι συνεπάγεται… ένα σύστημα άμεσης καταγραφής (πχ με την είσοδο στο ιατρείο κλπ) ίσως να έδινε μια αποδεκτή λύση… τουλάχιστον να μη ζητιανεύουμε και να μη κινδυνεύουμε…
    6. Ας βρεθεί μια λύση για όποιον μπορεί και θέλει να προσφέρει επ’ αμοιβή υπηρεσίες όταν αυτές είναι δευτερεύουσα απασχόληση περιορισμένου χρόνου, όταν έχει ήδη κύριο ασφαλιστικό φορέα, και βέβαια επειδή σήμερα είναι πολύπλοκη και με μεγάλο κόστος η διαδικασία που ισχύει δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συμπληρώνει το εισόδημά του με αδήλωτη & μαύρη εργασία.
    7. Ας βρεθεί μια λύση κυρίως για ορισμένες από τις ιατρικές ειδικότητες του ΕΣΥ (γυναικολόγους, χειρούργους, καρδιοχειρουργούς, αναισθησιολόγους, κλπ) που ίσως και να δεκαπλασιάζουν!!! τα αδήλωτα… ‘μαύρα’ εισοδήματά τους εις βάρος όλων, ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου από το οποίο έχουν και απαιτήσεις!!!
    8. Σε όλες τις αγορές / υπηρεσίες κλπ πέραν ποσού (πχ.100€) να δηλώνεται ΑΦΜ και βέβαια να υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος.
    9. Σε όλες τις καταθέσεις και κινήσεις κεφαλαίων υποχρεωτικά να δηλώνεται ΑΦΜ και να ενημερώνεται η τράπεζα της Ελλάδας και μέσω αυτής οι φορολογικές αρχές, με επίσης δειγματοληπτικό έλεγχο.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 14:04 | ΓΙΑΝΝΗΣ. Γ

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ .
    ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΣΕ ΈΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΈΚΠΤΩΣΗ ΦΠΑ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 14:07 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤ

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΠΑ 15% ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.ΘΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ (ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΠΟΡ) ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ.ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 14:08 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Υπαρχει μια μεγαλη αδικια οσον αφορα οσους πληρωνουν εισφορες σε δυο ασφαλιστικα ταμεια.
    Ναι γινεται και αυτο.
    Οταν εισαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ και παραλληλα ασκεις και ατομικη δραστηριοτητα πληρωνεις και ΤΕΒΕ!
    Αυτες ομως οι εισφορες δεν αναγνωριζονται και δεν μετρανε πουθενα.Αυτο ειναι πολυ αδικο.
    Τουλαχιστον ας αφαιρουνται απο το φορολογηταιο εισοδημα (γιατι ουτε ως ενσημα αναγνωριζονται κι ας καταβαλλονται κανονικα)!

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:48 | Παπαδόπουλος Αριστόβουλος

    Όσον αφορά στις αποδείξεις και την καταγραφή τους σε ειδικό έντυπο, θα ήταν σκόπιμο το έντυπο αυτό να υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ηλεκτρονικά για τον κάθε φορολογούμενο (εάν το επιθυμεί,) με ξεχωριστό κωδικό για είσοδο και στην συνέχεια με το ΑΦΜ του να καταγράφει το ΑΦΜ της επιχείρεισης, το ποσό της απόδειξης, το οποίο να αθροίζεται, και την ημερομηνία.Με αυτό τον τρόπο καθ’ όλη τη διάρκια του έτους ο φορολογούμενος θα γνωρίζει ανα πάσα στιγμή το σύνολο των απόδείξεων αλλά κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να γνωρίζει & να ελέγχει τις επιχειρήσεις με το ΑΦΜ τους.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:49 | ΧΑΡΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ 30 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΔΟΥ (ΕΦΟΡΕΙΕΣ).
    ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ.
    ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.
    ΑΠΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
    ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΑ ΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΟΔΟΙ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΚΛΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ/.
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ,ΑΜΕΡΙΚΗΣ ,ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΗΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ/.
    ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | βασιλης

    πως μπορειτε να μας πεισετε οτι θελετε να εργαστειτε για το καλο του τοπου και να σας πιστεψουμε καθ’οτι τα ιδια μας ειπαν και οι προηγουμενοι ….σεμνα και ταπεινα.Αφου απετειτε απο εμας να πληρωσουμε τα χρεη που δημιουργησαν οσοι μεχρι τωρα μας κυβερνησαν και εκλεψαν τους κοπους μας πρεπει και να μας δωσετε τα εχεγκεια οτι δεν θα μας κλεψετε παλι.Ζητουμε λοιπον να προβειτε στη θεσμοθετηση κανονων ωστε να μπορουμε να ελεγχουμε εμεις οι πολιτες οσους απο εσας σκοπευετε να μας κλεψετε.Που θα καταγγειλω τον κλεφτη αφου αλλος κλεφτης θα τον δικασει.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:44 | John P

    Η λυση ειναι σχετικα απλη, απλα να δουλεψουν οι εφοριακοι

    (1) Χωρις αποδειξεις δεν πρεπει να υπαρχει αφορολογητο για κανενα΄
    Χωρις συγκεντρωση αποδειξεων να να μπαινει ενας αρκετα τσουχτερος φορος για ολους,
    Το αφορολογητο πρεπει να χτιζεται μονο με συγκεντρωση αποδειξεων

    (2) Δευτερον και σημαντικοτερον.
    Οι αποδειξεις να πρεπει να στελνονται ταχυδρομικως στη εφορια σε λιστες καθε μηνα απο τον καθε πολιτη. Σε συνεχεια οι εφοριακοι υπαλληλο να ενημερωνουν τις καρτελλες και καθε πολιτου και καθε επιχειρησης, Και συγχρονς να γινονται συνεχεις διασταυρωσεις. Οχι μονο στο τελος του χρονου αλλα συνεχως

    Ετσι θα κτιζεται το αφορολογητο και των πολιτων και το φορολογητεο των επαγγελματιων και επιχειρησεων

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | Κυριάκος Μπουντούρης

    «ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΑΝ…….»
    Πρόταση για την οργάνωση των ελεγκτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών

    Πώς θα σας φαινόταν, αν…….
    1. Το έργο των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ασχολούνται με τον έλεγχο, δηλαδή των εφοριακών, των τελωνειακών, των υπαλλήλων της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και των επιθεωρητών, καταγραφόταν με κάθε λεπτομέρεια σε μια κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε η πρόοδος και το αποτέλεσμα του ελεγκτικού έργου, να είναι ορατά και ελέγξιμα on line, από οποιονδήποτε θα είχε την αρμοδιότητα και το δικαίωμα τέτοιου ελέγχου; (Βλέπε περισσότερα στη Σημείωση 1)
    2. Σε μια τεράστια βάση δεδομένων (datawarehouse) καταχωρούνται όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών αυτούσια (ΤAXIS, ICIS κλπ) καθώς και τα δεδομένα άλλων Υπουργείων ή φορέων, δημόσιων ή ιδιωτικών, εθνικών ή κοινοτικών ή τρίτων χωρών κλπ, με τους οποίους θα ήθελε έλθει σε συμφωνία (MoU Memorandum of Understanding) το Υπουργείο Οικονομικών. Στην τεράστια, λοιπόν, βάση αυτή, εφαρμόζονται στατιστικές μέθοδοι επεξεργασίας και ανάλυσης του κινδύνου για τη διάπραξη οικονομικών παραβάσεων, για την αύξηση της ευστοχίας των ελέγχων. (Βλέπε περισσότερα στη Σημείωση 2).
    3. Είχε το Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα προγραμματισμού και απολογισμού του ελεγκτικού έργου, που εκτελούν οι Υπηρεσίες του, σε οποιοδήποτε επίπεδο λεπτομέρειας, είτε δηλαδή στο επίπεδο Διεύθυνσης, είτε Τμήματος, είτε Υπαλλήλου, και σε οποιοδήποτε μέγεθος και μάλιστα κατά τρόπο απολύτως αδιάβλητο και απολύτως διάφανο. (Βλέπε περισσότερα στη Σημείωση 3)
    4. Υπήρχε η δυνατότητα καταχώρησης οποιασδήποτε πληροφορίας, με δομημένο τρόπο και επεξεργασίας της, στην τεράστια αυτή βάση δεδομένων, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται (πχ καταγγελίες, MME, Internet, άλλες αρχές κλπ). (Βλέπε περισσότερα στη Σημείωση 4)
    5. Είχε το Υπουργείο τη δυνατότητα εκτέλεσης και καταχώρησης στην ίδια βάση, on line, του εσωτερικού ελέγχου κάθε διαδικασίας (πράγμα που ουδέποτε έχει γίνει από γενέσεως Ελληνικού Κράτους) σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο (COSO). (Βλέπε περισσότερα στη Σημείωση 5)

    και τέλος

    6. Πώς θα σας φαινόταν αν … όλα αυτά δεν ήταν απλές ιδέες, αλλά γεγονότα τα οποία ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ (δηλαδή έχει ήδη παραληφθεί όλος ο εξοπλισμός hardware, το έτοιμο software, ο λεπτομερής λειτουργικός σχεδιασμός και υπολείπονται τα test cases) ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ; Κι ακόμα πώς θα σας φαινόταν αν… όλα αυτά κινδυνεύουν να απαξιωθούν, αν η διοίκηση δεν κατανοήσει και δεν αφομοιώσει έγκαιρα τις καινοτομίες και δεν αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες; (Βλέπε περισσότερα στη Σημείωση 6).

    ==================================================================

    Σημείωση 1
    Το ελεγκτικό έργο καταγράφεται σε όλη τη ροή του, πολύ – πολύ γενικά, ως εξής: Η πολιτική και διοικητική ηγεσία αποφασίζει τις στρατηγικές επιλογές των ελέγχων για την επόμενη χρονική περίοδο (πχ επόμενο έτος) και με βάση τις στρατηγικές αυτές οι κεντρικές Υπηρεσίες προσανατολίζουν τους ελέγχους που θα εκτελεστούν σε όλη την Ελλάδα από τις περιφερειακές ελεγκτικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι προγραμματίζονται (υπάρχουν, βεβαίως και έκτακτοι), εκδίδονται εντολές, ακολουθούνται οι συγκεκριμένες για κάθε είδος ελέγχου ενέργειες και παρακολουθείται όλη η εξέλιξη του ελέγχου on line (αλλά και η είσπραξη και όλη η δικαστική διαδικασία μέχρι τελεσιδικίας) από τους ρόλους που έχουν την αντίστοιχη αρμοδιότητα και, φυσικά, το δικαίωμα (πχ προϊστάμενοι). Όλα τα παραπάνω καταχωρούνται με κάθε λεπτομέρεια στη βάση δεδομένων, η οποία εμπλουτίζεται με τη νέα γνώση που προέρχεται από το έργο των Υπηρεσιών.

    Σημείωση 2
    Η βάση δεδομένων του ELENXIS, διότι περί αυτού πρόκειται, θα είναι κοινής χρήσης από όλες τις ελεγκτικές Υπηρεσίες. Κατ’ αρχήν θα συμπεριλάβει όλο το TAXIS και το ICISNET, θα διαλειτουργήσει με το ΟΠΣΚΥ και προβλέπεται να περιλάβει κάθε είδους πληροφορία ή αρχείο ή βάση δεδομένων, που θα είχε ελεγκτικό ή υποβοηθητικό ενδιαφέρον για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (πχ νομικές πληροφορίες, διατάξεις, πρότυπα έγγραφα, έντυπα κ.ο.κ). Φυσικά, η βάση, θα διαλειτουργήσει με κάθε φορέα, εθνικό ή κοινοτικό, δημόσιο ή ιδιωτικό, εφόσον βέβαια συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με τους κυρίους των δεδομένων αυτών, φορείς κλπ., τηρουμένων πάντα των διατάξεων του Νόμου 2472/97 «Περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων». Επομένως μιλάμε για μια βάση γνώσης, οργανωμένη και συντηρούμενη από ειδικούς επιστήμονες, με στόχο τη διαρκή επικαιροποίησή της. Πάνω, λοιπόν σε όλο αυτόν τον πλούτο των πληροφοριών, θα εφαρμόζονται από την Κεντρική Υπηρεσία σενάρια ανάλυσης κινδύνου για διάπραξη παραβάσεων, με μοντέρνες τεχνικές (πχ data mining), τα οποία θα αναδείχνουν στόχους για έλεγχο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα διάπραξης παράβασης, αυξάνοντας έτσι την ευστοχία των ελέγχων. Η ευστοχία των ελέγχων θα απολογίζει τελικά το αποτέλεσμα της ανάλυσης της Κεντρικής Υπηρεσίας. Τα σενάρια θα εκπονούνται και θα τρέχουν, με βάση, κατ’ αρχήν, τις στρατηγικές κατευθύνσεις της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας, αλλά τίποτε δεν εμποδίζει την εκπόνηση σεναρίων οποιασδήποτε στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων, όπως πχ μελλοντικής εικόνας (what if), για την πληροφόρηση της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας και την υποβοήθηση στη λήψη αποφάσεων.

    Σημείωση 3
    Με τα ίδια εργαλεία στατιστικής ανάλυσης για τον κίνδυνο διάπραξης παραβάσεων, η κεντρική Υπηρεσία μπορεί να επεξεργαστεί τα στοιχεία του ελεγκτικού έργου των Υπηρεσιών και να απολογίσει το έργο αυτό, σε όποιο υποσύνολο της Υπηρεσίας, σε όποια θέση εργασίας και με βάση όποιο μέγεθος επιθυμεί. Έτσι μπορεί να έχουμε απολογισμό του έργου του τάδε προϊσταμένου Τμήματος ή Διεύθυνσης ή της τάδε θέσης εργασίας ή υπαλλήλου ή να έχουμε απολογισμό της τάδε Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Διεύθυνσης, κεντρικής ή περιφερειακής ή απολογισμό της τάδε δραστηριότητας που έχει τα τάδε χαρακτηριστικά κ.ο.κ.. Το απολογιζόμενο έργο, με όποιο μέτρο κι αν μετρηθεί θα δώσει αποτελέσματα αμερόληπτα και διάφανα, ορατά από όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Με βάση λοιπόν τα απολογιζόμενα μεγέθη, μπορούν να τεθούν στόχοι στο παραγόμενο έργο, οι οποίοι θα είναι και εφικτοί και μετρήσιμοι. Ο απολογισμός, τελικά μπορεί και πρέπει να μας δώσει στοιχεία κόστους (ανθρωποπροσπάθεια + δαπάνες) και οφέλους (εισπράξεις + εκτίμηση συμμόρφωσης + εκτίμηση πρόληψης), απαραίτητα για τη διοίκηση των Υπηρεσιών και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.

    Σημείωση 4
    Το ELENXIS έχει αφομοιώσει την κοινή χρήση, διαχείριση και επεξεργασία των πληροφοριακών δελτίων, από όλες τις ελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Πληροφοριακό δελτίο είναι μια «φόρμα» δόμησης της αδόμητης πληροφορίας, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Το πληροφοριακό δελτίο λοιπόν, καταχωρούμενο στη βάση γνώσης, συσχετίζεται με κάθε άλλη πληροφορία της βάσης (στα πεδία που έχει προεπιλεγεί να γίνεται ο συσχετισμός), αξιολογείται από τους αξιολογητές των Υπηρεσιών, χαρακτηρίζεται και δρομολογείται ανάλογα με το περιεχόμενό του. Το πληροφοριακά δελτία εμπλουτίζουν του φακέλους υποθέσεων, επιδέχονται συσχετισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, επικαιροποιήσεις, επαναξιολογήσεις και τέλος, με τη λήξη της διάρκειας ζωής τους, «αποσύρονται» στο αρχείο ανενεργών πληροφοριών.

    Σημείωση 5
    Η εφαρμογή στο ELENXIS μιας μεθοδολογίας εσωτερικού ελέγχου διεθνώς αναγνωρισμένης, θεωρούμε ότι αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, πρόκληση. Ο εν λόγω εσωτερικός έλεγχος, δεν έχει στόχο να βρει παραβάσεις ή παραβάτες, αλλά να μελετήσει το νομικό πλαίσιο πχ μιας διαδικασίας, να ελέγξει τον τρόπο εφαρμογής της στην πράξη, να ανιχνεύσει τους κινδύνους, να ορίσει ασφαλιστικές δικλείδες και να προτείνει μέτρα βελτίωσης της διαδικασίας και του τρόπου εφαρμογής της, μέσα στην Υπηρεσία, ώστε ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ. Ο εσωτερικός έλεγχος διαδικασιών δηλαδή, ελέγχει τον τρόπο που οργανώνεται η Υπηρεσία για να υπηρετήσει μια διαδικασία και προτείνει λύσεις. Είναι λοιπόν φανερό, πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι όλα καταχωρούνται, όλα είναι αναγνώσιμα on line, διάφανα και απολογίσιμα, σε όποιον έχει την αρμοδιότητα και το αντίστοιχο δικαίωμα πρόσβασης.

    Σημείωση 6
    Πράγματι!! Όλα αυτά είναι έτοιμα! Έχουν γίνει! Υπάρχουν, αλλά δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν αν δεν υποστηριχθούν από σοβαρότατες, βαθιές και επώδυνες διοικητικές μεταβολές, οι οποίες έπρεπε να έχουν ξεκινήσει προ πολλού και να καλύψουν θέματα όπως, κανονισμοί λειτουργίας του Συστήματος στις Υπηρεσίες (ή λειτουργίας των Υπηρεσιών διά του Συστήματος), αλλαγή οργανογράμματος κάποιων Υπηρεσιών, κτηριακές υποδομές όπου απαιτείται, ενημέρωση του διοικητικού περιβάλλοντος, προσαρμογή, τελικά, των Υπηρεσιών στις αλλαγές που θα συμβούν, ως συνέπεια από την εφαρμογή ενός τέτοιου Συστήματος. Διότι ένα τέτοιο Σύστημα (και ως «Σύστημα» εννοούμε το άθροισμα υπολογιστών, υπαλλήλων-χρηστών και κανόνων) επιβάλλει, για παράδειγμα, την υιοθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών μεθοδολογίας παραγωγής στελεχών μιας άλλης ποιότητας, μιας άλλης κουλτούρας, στελεχών ικανών να υποστηρίξουν διοικητικό έργο υψηλού κύρους και κοινωνικής προσφοράς άλλου είδους, να μεταφέρουν στον πολίτη την εικόνα ενός έντιμου κράτους, δηλαδή στελέχη ικανά να διοικήσουν τις ελεγκτικές Υπηρεσίες με μοντέρνο, ακομμάτιστο και διάφανο τρόπο, ως managers άλλης παιδείας. Η διαρκής εκπαίδευση και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εργασίας (on the job training), η εξειδίκευση, η αλλαγή στον τρόπο υπηρεσιακής εξέλιξης, αποτελούν παράπλευρες αλλαγές που, κατά τη γνώμη μου, θα υποχρεωθεί να προβεί η Υπηρεσία, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου Συστήματος και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των νέων καιρών.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:06 | Δρεττάκης

    Όπως συμβαίνει συχνά, οι απλές λύσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές. Αν πραγματικά επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή, εφαρμόστε απλά και μόνο το εξής μέτρο:

    ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (επωνύμως και ανωνύμως) για μη έκδοση απόδειξης ή απαίτηση μεγαλύτερου τιμήματος για έκδοση απόδειξης (άλλα και για άλλες φορολογικές παραβάσεις).

    Ειδικό σώμα της εφορίας (ή φορολογική αστυνομία) θα ξεκινάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα παίρνει τη λίστα π.χ. με τους Top Ten ανά περιοχή ή ανά κλάδο σε καταγγελίες (σε σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων και την αξία των μη εκδοθέντων αποδείξεων) και θα κάνει τους εξής ελέγχους:
    1) Επιτόπου επίσκεψη και αγορά προϊόντος. Αν δεν κοπεί απόδειξη, πρόστιμο τσουχτερό (όχι εξοντωτικό). Αν για την έκδοση απόδειξης ζητηθεί μεγαλύτερο τίμημα, πρόστιμο ακόμη μεγαλύτερο. Αντίστοιχα για υπηρεσίες, π.χ. θα επισκέπτονται τον χειρούργο και θα ρωτάνε πόσο θα στοιχίσει κάποια επέμβαση. Αφού ακούσουν το τίμημα θα ρωτάνε αν θα τους δοθεί απόδειξη. Αν τους ειπωθεί ότι με απόδειξη ανεβαίνει, παρακαλώ περάστε να πληρώσετε το πρόστιμο (και μάλιστα άμεσα – εντός π.χ. μιας εβδομάδας). Αν υπάρχουν ενστάσεις εκδικάζονται εντός εβδομάδας σε ειδικό δικαστήριο φορολογικών υποθέσεων και είτε υπάρχει αθώωση είτε πενταπλασιασμός προστίμου.
    2) Αν κάποιος πιαστεί δύο φορές να φοροδιαφεύγει κατ’ αυτό τον τρόπο, θα διατάσσεται έλεγχος πόθεν έσχες για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κτλ.)
    3) Την τρίτη φορά αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος π.χ. για 2 χρόνια

    Αυτό το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό και απλό στην υλοποίηση. Εκ των ουκ άνευ ότι οι εφοριακοί που θα κάνουν τους ελέγχους θα πρέπει να είναι καλοπληρωμένοι, καλά εκπαιδευμένοι και με κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, να ελέγχονται οι ίδιοι, να μην είναι σταθερή η σύνθεση των ομάδων που κάνουν τις επιχειρήσεις αυτές, να κάνουν ελέγχους μακριά από την δική τους έδρα κτλ.

    Το μέτρο αυτό όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά θα είναι επίσης αποδεκτό από την κοινωνία (πράγμα βασικό για την επιτυχία ενός μέτρου) γιατί χτυπάει τους φοροφυγάδες και δίνει στον απλό πολίτη τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

    Τώρα, αυτοί που θα έρθουν σε δύσκολη θέση με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, θα ισχυριστούν ότι θα μας αναγκάσει να γίνουμε καταδότες, καρφιά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Όταν κάποιος σου κλέβει το σπίτι, δεν θα πας στην αστυνομία να τον καταγγείλεις για να μην θεωρηθείς καταδότης? (γιατί το να σου χρεώνει κάποιος το ΦΠΑ και να μην κόβει απόδειξη είναι καθαρή κλοπή), άρα αυτό το επιχείρημα είναι τουλάχιστον αστείο (για να μην πω ότι είναι εκ του πονηρού). Στο κάτω κάτω δεν θα είναι υποχρεωτικό να κάνει κανείς καταγγελία.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:04 | ΧΑΡΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΤΗΣ
    ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 5 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗΣ ΚΑΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΠ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΙ ,ΠΧ ΧΑΜΗΛΟ ΦΠΑ ΣΕ ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΙΑ ,ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΝΕΡΟ ,ΒΙ ΠΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣςΤΙΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΒΕΣΤΟΥΝ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:32 | ΧΑΡΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ,ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΦΖΟΡ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:29 | ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΧ ΑΠΟ 10500 ΣΕ 3000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ 12000 ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ 60.000 ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.ΟΟΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΕ 10.ΟΟΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ 12.000 ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΥΝ.

    ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΣΤΑΔΙΑΚΑ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:17 | Χρήστος Α

    Κύριοι, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θέλετε -όπως λέτε- να σταματήσετε το αισχρό, άνομο και τριτοκοσμικό φαινόμενο της φοροδιαφυγής και τα βάρη της φορολογίας να μοιράζονται με τέτοιο τρόπο που θα δημιουργεί αίσθημα δικαίου στην κοινωνία. Οι πρώτες σκέψεις σας θα έλεγα ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο βέβαια δεν αποτελεί τίτλο τιμής, μιας και μιλάμε για αυτονόητα πράγματα τα οποία ο κάθε Έλληνας πολίτης με τη στοιχειώδη λογική και νόηση θα μπορούσε να τα προτείνει. Το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις όμως, όλα αυτά τα χρόνια είτε μετέθεταν το πρόβλημα, είτε συμβιβάζονταν με τις κάθε είδους συντεχνίες και σε κάθε περίπτωση δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα επί δεκαετίες από τη μια πλευρά να έχουμε τα γνωστά υποζύγια και από την άλλη τους «έξυπνους» που ζούσαν σαν παράσιτα του ελληνικού κράτους. Εάν θέλετε λοιπόν να αποδοθεί πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα ολοκληρωτικό πόθεν έσχες. Στην περίπτωση αυτή για τον οποιοσδήποτε που δε θα μπορέσει να δικαιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του, το κράτος θα πρέπει άμεσα να τον φορολογεί με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή επί της περιουσίας αυτής. Αυτό όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους με δυσθεώρητα μεγάλη περιουσία (γιατρούς, εφοριακούς, υπάλληλοι πολεοδομίας και όλοι οι άλλοι γνωστοί κλάδοι) δεν αρκεί μόνο η φορολόγηση της περιουσίας αλλά θα πρέπει να διωχτούν και ποινικά μιας και από υπηρέτες του πολίτη έγιναν δυνάστες του. Μόνο έτσι θα υπάρξει στην κοινωνία αίσθημα δικαιοσύνης και πίστης ότι η τωρινή προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ειλικρινής και αξίζει να στηριχθεί. Τέλος δε θα πρέπει να παραλείψω και τα οικονομικά οφέλη από μια τέτοια πρωτοβουλία αφού όχι σε τρία και τέσσερα αλλά σε ένα χρόνο θα βάλει το ελληνικό κράτος στα ταμεία του τόσα λεφτά που αυτομάτως από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης θα γίνουμε χώρα πρότυπο αρκεί βέβαια να μην σταματήσουμε εδώ αλλά να προχωρήσουμε και στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.-

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:03 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ.

    Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να μπορεί να εντοπιστεί η απίστευτη φοροδιαφυγή απο τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς,υδραυλικούς κτλ. Εν ανάγκη, έστω και αν ακουγεται ως υπερβολή,το μισό δημόσιο ας ασχολείται με το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Ο λόγος που προτείνω αυτήν την ένταση στην είσπραξη των φόρων είναι ότι, πολύ απλά, με την υφιστάμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών -δημοσιών υπαλλήλων και ιδιωτικών- ΕΙΝΑΙ μαθηματικά ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ αυτής της χώρας οι ίδιοι. Η επιβολή του ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες και το κυνήγι των πολιτών για την απόδειξη, έτσι κι αλλιώς, θα επιφέρει επιπλέον αύξηση σε όλο το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών γιατί δεν θα δεχτούν οι ισχυρές συντεχνίες να χάσουν ούτε ευρώ.
    Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΈΧΟΥΝ. Αναφέρω ως παράδειγμα που γνωρίζω τις χιλιάδες των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι είναι οι μισθολογικά συγκρινόμενοι με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και με πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα.
    Υπάρχει τεράστια δυνατότητα είσπραξης φόρων εκτός μισθωτών. Πολλοί από τους φοροδιαφεύγοντες αποτελούν εύκολο στόχο αφού ο τρόπος ζωής τους δεν συνάδει με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Απαιτείται άμεσος προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών στην πραγματικότητα.

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιγούν φορολογικά προνόμια και διευκολύνσεις των ΑΜΕΑ, κυρίως των νοητικά στερημένων,έστω και αν επικαλεστεί κάποιος την οικονομική κρίση. Η διαβίωση τους στην Ελληνική πραγματικότητα, είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη . Ας μην σπρωχτούν και κυριολεκτικά στον Καιάδα τον οποίο περνούν. Αντιθέτως, θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά.

    Η αύξηση των φόρων στη βενζινη μπορεί να σημαίνει έσοδα αλλά ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ. Δεν αποτελεί επιχείρημα ότι έχουμε τη χαμηλότερη τιμη της βενζίνης στην Ευρωζώνη οταν οι Ελληνικοί μισθοί για τους περισσότερους, αγγίζουν τα όρια της φτώχιας. Ας ευθυγραμιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις με το μ.ο της Ευρωπαικής πραγματικότητας-ο μόνος δείκτης που μονίμως αποκλίνει αντί να συγκλίνει-και ανάλογα ας ευθυγραμμιστούν οι φόροι.

    Κατά τη γνώμη μου,η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 15%, ειδικά των ειδών διατροφής, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ. Με δεδομένη και την επιπλέον κερδοσκοπία που μαστίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών-όση απέμεινε-, θα καταλήξουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κάτω του ορίου της φτώχιας, θα στεγνωσει η, ήδη, προβληματική αγορά με αποτέλεσμα νέες απολύσεις ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΟΚ.

    Γενικά, η αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει την ήδη μειωμένη ρευστότητα στην αγορά όπως έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας όπου επειδή ήταν υπέρογκα, η αντανακλαστική κίνηση των πολιτών να βγάλουν από την κυκλοφορία χιλιάδες αυτοκινήτων, μόνο έσοδα δεν έφερε.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:42 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης , ύστερα από περίσκεψη και μελέτη του γενικού πλαισίου που αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση , θέλω να εκφράσω ορισμένες γενικές επισημάνσεις:
    Καταρχήν συμφωνούμε στις γενικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης όπου θα αποκαθιστά την φορολογική δικαιοσύνη , θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και μέσω της αύξησης των εσόδων θα αποτελεί σημαντικό έσοδο και άρα εργαλείο για οικονομική πολιτική.
    Με δεδομένο ότι τα έσοδα του Κράτους προέρχονται κατά κύριο λόγο από την φορολογία και από τα δάνεια , κρίνεται σκόπιμο να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα από την φορολογία λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας μας και κυρίως λόγω του υπέρογκου δημοσίου χρέους και της χαμηλής ανάπτυξης.
    Επίσης συμφωνούμε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και καλά κάνει η Κυβέρνηση που επιδιώκει την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του.
    Τέλος συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με ορατά αποτελέσματα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν θα προδιαθέτει κάποιους να φοροδιαφεύγουν.
    Επικουρικά της προσπάθειας που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση αυτή καταθέτω επιπλέον ορισμένους γενικούς προβληματισμούς με την πρόθεση να συμβάλουμε μέσω της δημόσιας διαβούλευσης στην προσπάθεια του Υπουργείου για δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.
    Α)Όσο αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής:
    H συλλογή αποδείξεων με σκοπό την φορολογική ελάφρυνση των “συλλεκτών” αποδείξεων, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ορθή. Θα οδηγήσει στον εξαναγκασμό κάποιων που συνήθως φοροδιαφεύγουν να κόβουν αποδείξεις και κατ’ επέκταση να πληρώσουν του φόρου που τους αναλογεί και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
    Ωστόσο όσο αφορά το σύστημα αποδείξεων θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ορισμένα σημεία.
    Ένα , πρέπει να μελετηθούν τα εξής: α) σε τι βαθμό το σύστημα των αποδείξεων θα υπάρξει “ μετακύλιση του φόρου” (και πόσο σημαντική θα είναι αυτή) , από το γεγονός ότι οι φοροδιαφεύγοντες που αποτελούν ένα σημαντικό αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων , θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να αντισταθμίσουν την μείωση στα κέρδη τους. β) ποιοι θα πληρώσουν μια πιθανή μετακύλιση φόρου (μελέτες δείχνουν ότι όσο αφορά τα αγαθά διαβίωσης την μετακύλιση πληρώνουν περισσότερο οι καταναλωτές). γ)Τι επιπτώσεις θα επιφέρει στο γενικό επίπεδο τιμών και εν γένει στην οικονομία , μια κατά τα ανωτέρω αύξηση των τιμών.
    Δεύτερο, το σύστημα των εκπτώσεων μέσω αποδείξεων αν θα δημιουργήσει και σε ποιο βαθμό οριζόντιες ανισότητες (φορολογούμενοι με ίδιο εισόδημα να πληρώνουν περισσότερο φόρο , που θα συναρτάται από την δυνατότητα συλλογής αποδείξεων ή μη). Το μέτρο αυτό επίσης πρέπει να σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην δημιουργήσει ανισότητες αντί να λύσει , λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας π.χ. μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
    Όσο αφορά την αποτελεσματικότητα του μέτρου πρέπει να προσεχθεί ώστε να εξασφαλίζεται αισθητά το όφελος του φορολογούμενου από την απόδειξη που θα παίρνει αντί μιας “έκπτωσης” που θα του χορηγεί άμεσα ο πωλητής σε αντάλλαγμα μη προσκόμισης απόδειξης.
    Σημαντικό είναι η εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων να μην οδηγήσει σε κοινωνικές αναταράξεις όπου η μια κοινωνική ομάδα θα στρέφεται εναντίον της άλλης υποδεικνύοντάς την ως υπεύθυνη ή ως αντίπαλη δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση και ομοψυχία.
    Η παροχή αποδείξεων αποτελεί νομική υποχρέωση των πωλητών και δικαίωμα των αγοραστών.
    Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι υπόθεση α) της κοινωνίας η οποία θα πρέπει να αξιώνει ούτως ή άλλως τα δικαιώματά της (αγοραστές) αλλά και να τηρεί τις υποχρεώσεις της (πωλητές) και καλό είναι να την ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση με ήπια μέτρα αρχικά. Είναι όμως και υπόθεση β) του ευνομούμενου Κράτους που θα πρέπει να ασκεί επαρκώς τα καθήκοντα του.
    Για την απόδοση του μέτρου των εκπτώσεων μέσω αποδείξεων καλό είναι να περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί αναγκαίο μέτρο αφού αποτελεί εθνικό ζήτημα η αύξηση των εσόδων από την φορολογία. Πρέπει πρωτίστως να κατανοήσουν όλοι ότι η καταβολή των φόρων που τους αναλογεί είναι αναγκαία για την διαφυγή από την οικονομική ύφεση , κάτι που θα κρίνει και την επιβίωση του κλάδου τους. Να μην περάσει ως ένα μέτρο τιμωρίας ή εκδίκησης , όπως φαίνεται ότι έχει εκληφθεί από ορισμένους.
    Επίσης, πρέπει να διερευνηθεί πόσο μπορεί να εφαρμοστούν μέθοδοι και τεχνικές ώστε η χρήση των ταμειακών μηχανών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων να συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα του μέτρου και να δίνουν ακριβείς πληροφορίες στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής κατά την άποψή μας να χρησιμοποιηθούν ήπια μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο του πόθεν έσχες που θα ισχύει κυρίως τόσο για τις ομάδες φορολογουμένων οι οποίες κατά τεκμήριο φοροδιαφεύγουν όσο και για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και ειδικότερα για τους υπαλλήλους που ασκούν τους ελέγχους.
    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής που στην χώρα μας έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, ίσως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η φοροδιαφυγή να αντιμετωπιστεί ως κακούργημα δηλ. ποινικό αδίκημα , σε κάθε περίπτωση . Ο πράτων φορολογικό αδίκημα να δικάζεται πέραν του προστίμου με ποινές και πρόστιμα που λειτουργούν αποτρεπτικά της φοροδιαφυγής. Όσο αφορά τις ποινές να είναι μη εξαγοράσιμες σε περίπτωση επανάληψης φορολογικής αδικίας.
    Β)Φορολογική δικαιοσύνη.
    Όσο αφορά την φορολογία των φυσικών και των νομικών προσώπων πρέπει να υιοθετηθεί το προοδευτικό –αναλογικό φορολογικό σύστημα με πολλές φορολογικές κλίμακες (φορολογικούς συντελεστές) ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη φορολογική δικαιοσύνη.
    Στην φορολογία των προσώπων πέραν της εφαρμογής ήπιας προοδευτικής κλίμακας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά ζητήματα όσο αφορά τις απαλλαγές ή τις εκπτώσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα , την κατάσταση του νοικοκυριού και τις δαπάνες του (σχέση ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος , αριθμός ανέργων στην οικογένεια, προστατευόμενα μέλη, κλπ).
    Η αύξηση της φορολογίας εν μέσω ύφεσης της οικονομίας δεν συνιστάται από τους περισσότερους οικονομολόγους και κυρίως δεν συνιστάται η αύξηση της φορολογίας των μικρομεσαίων εισοδημάτων , μισθωτών , συνταξιούχων κλπ . Συνεπώς μέτρα όπως η φορολόγηση των επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων , ή η επιπλέον φορολόγηση των μισθών μετά από κάποιο ποσό πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ώστε να μην θίγουν μικρομεσαία εισοδήματα προκαλώντας μείωση των πραγματικών εισοδημάτων στα λεγόμενα σταθερά εισοδήματα.
    Η κοινωνικοποίηση της οικονομικής κρίσης απαιτεί λεπτό χειρισμό. Το φορολογικό σύστημα στην χώρα μας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις εισφορές μισθωτών και συνταξιούχων (συνεισφέρουν το 65% των φόρων). Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι αυτό πέρα από άδικο είναι και αναποτελεσματικό αφού από μόνοι τους οι παραπάνω δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φορολογίας και οικονομίας. Επιπλέον η αύξηση της φορολογίας στα σταθερά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων , μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη με δυσμενείς επιπτώσεις στην συνολική ζήτηση.
    Αντίθετα σε περιόδους ύφεσης συνήθως αυξάνονται τα εισοδήματα από κέρδη και από δω μπορούν να αντληθούν επιπλέον φορολογικοί πόροι.
    Η φορολογία επιχειρήσεων από έσοδα κεφαλαίων θα πρέπει να αυξηθεί.
    Ωστόσο οι επιχειρήσεις που συμβάλουν στις εξαγωγές της χώρας μας και κατά τεκμήριο συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόλησης πρέπει να έχουν επιπλέον φορολογικά κίνητρα με εκπτώσεις και απαλλαγές σε αντίθεση με αυτές που φοροδιαφεύγουν ή διοχετεύουν τα κέρδη τους σε ξένα κράτη και εν γένει κρίνονται αντιπαραγωγικές.
    Πρέπει να σκεφτούμε την αναγκαιότητα να θεσπιστεί φόρος ρύπανσης όσων ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια , με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
    Οι Τράπεζες και οι Τραπεζικοί πρέπει να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί αν λάβουμε υπόψη μας ότι επί σειρά ετών και τώρα στην οικονομική ύφεση αντί να διαδραματίζουν το δημόσιο ρόλο τους που είναι η διαχείριση των αποταμιεύσεων με στόχο την χρηματοδότηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας, αντίθετα λειτουργούν σε βάρος της οικονομίας ως κερδοφόρες επιχειρήσεις.
    Η φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να γίνει αφού ληφθεί υπόψη όχι μόνο η αντικειμενική ή η πραγματική αξία αλλά και η απόδοση ή η πρόσοδος της περιουσίας αυτής. Παραδείγματος χάρη η αγροτική περιουσία όχι μόνο δεν αποδίδει εισοδήματα αλλά σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται και δαπανηρή ( βλέπε συλλογή ελαιοκάρπου). Η φορολόγηση αγρών μπορεί να φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα για την οικονομία, όπως την εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων και την περαιτέρω υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής που ήδη ακολουθεί πτωτική πορεία, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών παραγωγού και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων που οφείλεται στην χαμηλή ποιότητα, στην υψηλή τιμή μεταπώλησής τους (κερδοσκοπία), στην έλλειψη προβολής και διαφήμισης κ.α.
    Πρέπει επίσης , στα πλαίσια της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής , να εξεταστεί πως θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο της μετακύλισης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στους ενοικιαστές (φαινόμενο αντίστροφα προοδευτικού φόρου).
    Η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι αναγκαίο μέτρο, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία ώστε να μην επιβαρύνει σημαντικά τους ενοικιαστές ή κατόχους περιουσίας που δεν επιφέρει σημαντικά έσοδα , όπως η αγροτική γη. Σωστό δε, είναι το μέτρο φορολόγησης της περιουσίας της εκκλησίας.
    Κατά την άποψή μας πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα επαναφοράς του μέτρου φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής , κληρονομιάς κλπ, αφού δημιουργεί την αίσθηση ενός άδικου μέτρου, όταν υπάρχει η φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
    Γ) Φορολογία και ανάπτυξη
    Η φορολογία πρέπει να συντελέσει σημαντικό ρόλο στην αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων σε συνδυασμό με την πολιτική αμοιβών, συντάξεων, παροχών , επιδομάτων , κ.α. και στην κατανομή των συντελεστών παραγωγής σε παραγωγικούς κλάδους.
    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
    Πρέπει και μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική παράμετρο στην Ανάπτυξη αν οι πόροι από τα έσοδα των Φόρων κατευθυνθούν άμεσα σε αναπτυξιακούς τομείς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας . Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την σύνδεση των εσόδων από φόρους με συγκριμένες κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού.
    Άρα η φορολογική πολιτική και το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να τελούν σε άμεση συνάρτηση με τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και με ένα νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
    Η αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος θα επαναφέρει την χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και θα βελτιώσει την διεθνή εικόνα της χώρας μας.
    Δ)Γενικές προτάσεις
    Για την κατάρτιση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για ευρύτατη κοινωνική συναίνεση ώστε τα μέτρα να τύχουν ευρείας κοινωνική αποδοχή (ακόμη και από αυτούς που κατά τα φαινόμενα θίγονται –φοροδιαφεύγοντες -, τονίζοντας την σημασία που έχει η ισομερής επιβάρυνση φόρων για τον τόπο αλλά και για τους ίδιους). Το οικονομικό ζήτημα αποτελεύ υπόθεση της Κοινωνίας του Κράτους. Στην επιλυσή του πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι όποιες οικονομικές αναλύσεις και οι προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας , β) οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με γ) την διεθνή εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις.
    Είναι αναγκαία όσο ποτέ η σύσταση μιας πραγματικά Ανεξάρτητης Οικονομικής Αρχής που θα απαρτίζεται από α) εκπροσώπους κοινωνικών και επαγγελματικών Φορέων β)τεχνοκράτες και επιστήμονες προερχόμενους από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, γ) από πολιτικούς Φορείς και κόμματα. Έργο της Αρχής αυτής μπορεί να είναι η μελέτη των οικονομικών προβλημάτων , η υποβολή προτάσεων , η παρακολούθηση του φορολογικού συστήματος και του προϋπολογισμού και ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους, η δημοσιοποίηση των στοιχείων που προκύπτουν κ.α.
    Είναι ένα δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει η Κυβέρνηση. Οι καλές προθέσεις της Κυβέρνησης, η εν γένει λήψη των κατάλληλων μέτρων και η άμεση και ορατή εμφάνιση των θετικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη θα συμβάλουν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για όλη την οικονομία και θα αναδείξουν την αποτελεσματικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου.
    Σας ευχόμαστε ολόψυχα τα Καλύτερα Αποτελέσματα!

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:01 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Μ.

    ΦΠΑ 15% ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΡΕ; ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ ΑΠΟ 9% ΣΕ 15% ΣΤΑ ΗΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΥΤΟ; ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 6% ΘΑ ΓΙΝΕΙ 10&12% ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΤΙ. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΔΕΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΕΡΤ; ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΙ. ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΟ 70%. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | Κοκκαλάς Αλέξανδρος

    ΘΑ ήθελα να κάνω μια ανοικτή πρόταση σχετικά με τις αγορές όλων αφού πρώτα συνδεθούν όλλες οι ταμειακές μηχανές και υπολογιστές με την εφορία ,για να αγοράσεις οτιδήποτε να είσαι υποχρεωμένος να δίνεις το ΑΦΜ σου .
    Φυσικά θα υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως λαϊκές και μικροπωλητές και με αυτό των τρόπο να βγαίνει το αφορολόγητο και δεν θα υπάρχουν και πολίτες που δεν θα κάνουν φορολογική δήλωση. Είναι μια κετρική ιδέα που πιστεύω ότι θα βοηθήσει.
    Κοκκαλάς Αλέξανδρος

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:35 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    Σε συνέχεια της παρέμβασης μου της 7 Γενάρη,και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ,πιστεύω ότι η σκέψη για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη λαικής κατανάλωσης και η καθιέρωση ενιαίου υψηλότερου συντελεστή θα είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος που θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προυπολογισμό αφού η όποια αύξηση θα μετακυλιστεί στο τελικό καταναλωτή. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση των συντελεστών αλλά κυρίως με την αύξηση των ελέγχων. Είναι καιρός οι υπάλληλοι να βγούν στους δρόμους και να κώψουν … κεφάλια σε αυτούς που συνειδητά δεν κόβουν αποδείξεις. Δεν ξέρω σε τι βαθμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες πιέσεις της Ε.Ε αλλά αν χρειάζεται να αυξήσουμε κάποιους συντελεστές ΦΠΑ ας αυξήσουμε τον υψηλό συντελεστή στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και στα είδη πολυτελείας.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:57 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ

    Να προσθέσω κάτι που ήδη έχει αναφερθεί ,ότι οποιαδήποτε μείωση συντελεστή ΦΠΑ απο 19 σε 15 δεν θα επιφέρει μείωση των τιμών αφού νόμος της οικονομίας αλλά και της πραγματικότητας είναι ότι οι τιμές είναι ανελαστικές προς τα κάτω (αυτό είναι γνωστό σε όσους γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά όπως τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών). Έτσι αυτό που αναμένεται να γίνει είναι τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν από την μείωση του 19 σε 15 αλλά οι τιμές θα παραμείνουν ίδιες για τον καταναλωτή συνεχίζοντας να τον επιβαρύνουν. Αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιον τρόπο νομοθετούμε ώστε την διαφορά ΦΠΑ να την καρπωθούν οι έμποροι αντί να την καταβάλουν στο κράτος με την μορφή ΦΠΑ δηλαδή μείωση εσόδων χωρίς μείωση των τιμών ,άρα μείωση εσόδων χωρίς αύξηση της κατανάλωσης που σημαίνει ότι το μέτρο δεν αποφέρει κανένα πραγματικό άμεσο όφελος στην τόνωση της ζήτησης παρά μόνο έμμεσα μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος σε παραγωγούς και κυρίως εμπόρους. Από την άλλη η αύξηση του 9 σε 15 θα οδηγήσει πράγματι σε αύξηση των εσόδων αλλά από εισοδήματα που προορίζονται για κατανάλωση αγαθών α’ ανάγκης. Τελικά δηλαδή θα έχουμε επιβάρυνση του καταναλωτή όχι μόνο από την αύξηση του 9 σε 15 (θεμιτό ως ένα βαθμό) αλλά και από την μη μείωση των τιμών αντίστοιχη της μείωσης του 19 σε 15. Άρα μου ακούγεται εντελώς λάθος η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ μέσω υιοθέτησης ενιαίας κλίμακας μιας και τα βασικά αρνητικά αποτελέσματα θα είναι
    -αύξηση επιβάρυνσης των εισοδημάτων που κατευθύνονται στην κατανάλωση αγαθών α’ ανάγκης (χαμηλά κοινωνικά στρώματα) > αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων
    -αύξηση των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης – πληθωριστικές πιέσεις > επιβάρυνση οικονομικού κλίματος
    -μη μείωση των τιμών στα υπόλοιπα αγαθά – ανελαστικότητα τιμών προς τα κάτω > κανένα άμεσο όφελος στην ζήτηση
    -αύξηση της τάσης για φοροαποφυγή – φοροκλοπή – κίνητρο μη απόδοσης φόρου
    -αύξηση δυνάμεων που εμβαθύνουν την ύφεση (αύξηση τιμών μεσοσταθμικά > μείωση ζήτησης > μείωση προσφοράς > μείωση ΑΕΠ > αύξηση ανεργίας + μείωση εσόδων από φόρους > εμβάθυνση ύφεσης )
    -μετακίληση των εσόδων ΦΠΑ από τα κοινά αγαθά στα αγαθά πρώτης ανάγκης – αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:43 | ΤΣΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Να αυξήσετε σημαντικά τη φορολόγηση των τσιγάρων. Έτσι θα αυξήσετε τα έσοδα και θα προστατεύσετε τους νέους από αυτή τη συνήθεια. Τα 20 λεπτά δεν είναι σημαντική αύξηση.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:08 | Γιώργος Μπαθέκας

    Ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω κάρτας η οποία θα περιέχει τον ΑΦΜ του φορολογούμενου, και ταυτόχρονα θα είναι χρεωστική ή πιστωτική, ΠΑΝΤΟΥ.

    Η συναλλαγή για να μπορεί να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ότι έχει γίνει γνωστή στην εφορία ηλεκτρονικά, αλλιώς δεν θα μεταφέρονται χρήματα.

    Αυτό είναι εύκολο στα online μηχανάκια, μέσω ενός cookie που θα αποστέλεται από τον server της εφορίας ότι ενημερώθηκε.

    Στα offline μηχανάκια (για χρήση σε υπαίθριους πωλητές) μπορεί να δίνεται πίστωση (credit) για κάποιο ποσό για το οποίο η επιχείρηση έχει προκαταβάλλει ένα ποσό φόρου.

    Το καταναλωθέν credit θα επιστρέφεται όταν συνδεθεί το μηχανάκι με το σύστημα και ενημερωθεί ο server της εφορίας,

    Εναλλακτικά, το credit μπορεί να υπάρχει και στα online συστήματα για αντιμετώπιση καθυστερήσεων ή διακοπών δικτύου.

    Έτσι, ΟΛΕΣ οι συναλλαγές θα περνάνε από την εφορία και δεν θα υπάρχει ούτε φοροδιαφυγή αλλά ούτε και λόγος συλλογής αποδείξεων μιας και η εφορία θα έχει καταγράψει όλες τις συναλλαγές.

    Επίσης, δεν θα χρειάζεται πιθανότατα και η υποβολή φορολογικής δήλωσης για τους περισσότερους φορολογούμενους και θα απλουστευθεί πολύ για όλους τους υπόλοιπους.

    Άλλο ενα θετικό είναι ότι δεν θα χρειάζονται φορολογικοί έλεγχοι, οι οποίοι όπως γνωρίζουμε, γίνονται από διεφθαρμένους υπαλλήλους σε πολλές περιπτώσεις.

    Βέβαια, αυτό σημαίνει κατάργηση του χρήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα, σε υλική μορφή.

    Λύσεις για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπάρχουν, το θέμα είναι αν θέλετε να την αντιμετωπίσετε.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:24 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Μιλάμε για φορολογία; Η φορολογία προέρχεται από το εισόδημα. Μήπως πρέπει να φροντίσουμε όλοι οι Έλληνες να έχουν εισόδημα; Μήπως πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα καταργώντας τη σύνταξη σε ανθρώπους που έχουν εισοδήματα από πολλές πηγές; (χωράφια – ενοίκια κλπ.). Συνταξιούχοι που δουλεύουν περιουσίες σε βάρος των παιδιών μας; Δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, γιατροί, βουλευτές, μαγαζάτορες με χωράφια που τα καλλιεργούν με τα χαιρετίσματα; Αρκετά πληρώνει ο Έλληνας εργαζόμενος τους εισοδηματίες τεμπέληδες αδικαιολογήτως πλουτήσαντες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Μη δώσετε επιδοτήσεις σε αγρότες με εισόδημα από άλλες πηγές. Μη δώσετε αύξηση εισοδήματος σε Δημοσίους Υπαλλήλους με εισόδημα από άλλες πηγές. Καταργήστε τη σύνταξη σε ανθρώπους με εισοδήματα από άλλες πηγές. Μη προσλαμβάνετε Δημοσίους Υπαλλήλους με εισόδημα από άλλες πηγές. Μη διώχνετε τους εργαζομένους με σύμβαση στο Δημόσιο ή stage εάν δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Μη δημιουργείτε εργαζόμενους φαντάσματα στον ιδιωτικό τομέα (stage), δηλαδή ο κάθε επιχειρηματίας να προσλαμβάνει με stage τη σύζυγο ή τα παιδιά του φίλου επιχειρηματία. (χαράμι λεφτά). Κόψτε τις επιδοτήσεις σε μικρομάγαζα ψιλικατζίδικα που μόνο ανεργία δημιουργούν στους υγιείς ελεύθερους επαγγελματίες. Μη δίνετε άδεια ταξί, λεωφορείων, φαρμακείων κλπ σε εισοδηματίες από άλλες πηγές. Χτυπήστε την ανεργία από πάνω προς τα κάτω δηλαδή αποκαταστήστε τους πτυχιούχους πρώτα σε οποιαδήποτε εργασία. Κόψτε τα μόρια σε διδακτορικά και μεταπτυχιακά σε ανθρώπους που έχουν εισοδήματα και δεν έχουν δουλέψει ποτέ αλλά είναι βάρος στις οικογένειές τους και δεν πρόκειται να δουλέψουν προς όφελος του Δημοσίου.
    Κύριοι μη χάσετε την ευκαιρία που σας δίνει ο Ελληνικός λαός για αλλαγές. Καλή Χρονιά και καλά έργα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:36 | Δημήτρης

    40% φόρος εισοδήματος σε όλους με βιβλία εσόδων εξόδων

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:09 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    ΕΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ 15 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ ΦΠΑ ΘΑ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ.ΘΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ ΟΣΟΥΣ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΗΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΥΣΧΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΘΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ
    Η΄΄ ΝΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ.ΟΙ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΦΥΛΑΣΟΝΤΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΕ.
    ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΑΠΟ 9 ΣΤΟ 8 ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ 19.
    ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΡΙΣΗ.
    ΤΕΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΙΟ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ, ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΥΠΕΥΘΗΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΥΝΟΔΕΙΕΣ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:16 | G.N.L

    Όλοι οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν απόλυτα τα εξής:
    α) Το Δημόσιο Χρέος είναι 300.000.000.000 ευρώ, δηλαδή αναλογεί σε κάθε πολιτη 30.000 ευρώ περίπου.(Αν 1.000.000 πληρώσουν από 100.000 κατά μέσο όρο και 9.000.000 πληρώσουν από 5.000 κατά μέσο όρο, τότε το Χρέος μειώνεται σε μια τριετία στο 60% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή προβλέπη η συνθήκη του Μααστριχτ).
    β) Το έλλειμα του 2009 διαμορφώθηκε στο 12,7% και πιθανό στο τέλος θα υπερβεί το 14%.
    γ) Στην αγορά δεν υπάρχει ρευστότητα, οι επιχειρήσεις κλείνουν, το ΑΕΠ συρικνώνεται και η ανεργία αυξάνει δραματικά.
    δ) Όλα αυτά και πολλά άλλα δείχνουν μια ζοφερή εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό, ευρισκόμενοι διαρκώς υπό διεθνή αναξιοπιστία και ανυποληψία.
    Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες ευρίσκονται σε κρίση ψυχολογικής εμπιστοσύνης για το μέλλον τους και επι πλέον αισθάνονται ταπεινωμένοι με τα χάλια που διαπιστώνουν καθημερινά και με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας, οι αγορές και η διεθνής κοινότητα.
    Είναι πλέον καιρός να τελειώνουμε με αυτές τις καταστάσεις και να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις.
    Υπάρχουν τρόποι φτάνει να το θελήσουμε, να το παλαίψουμε και είναι σίγουρο πως θα το επιτύχουμε.
    Πρέπει το αργότερο μέχρι το 2012 το Χρέος να έχει μειωθεί κατά 20% τουλάχιστον και η Ανάπτυξη να έχει επανέλθει στους ετήσιους ρυθμούς του 4% από το 2011 και ο επόμενος προϋπολογισμός να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονασματα.
    Πρέπει να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός »κουμπαράς» για την αντιμετώπιση του Χρέους και ο λογαριασμός αυτός πρέπει να γεμίζει μέσα από την άμεση και την έμμεση φορολογία (π.χ ένα ετήσιο ποσοστό από το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ να πηγαίνει στον »κουμπαρά».
    Η δημόσια διαβούλευση δεν φαίνεται να κατευθύνεται προς τέτοιου είδους προτάσεις, ούτε είναι ποτέ δυνατό να συμβεί κάτι ανάλογο. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές καλές ιδέες, αλλά μόνο με ιδέες δεν λύνεται το πρόβλημα.
    Ο διάλογος σε επίπεδο κοινωνικών φορέων -έτσι όπως τουλάχιστον διεξάγεται στα παράθυρα- δεν φαίνεται να προτείνει λύσεις, αλλά μαλλόν οδηγεί σε μπερδέματα και επιπλοκές.
    Ο κάθε εκπρόσωπος κοινωνικής ομάδας δείχνει αλλού και επιχειρηματολογεί ως προς τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για τον κλάδο του σε περίπτωση που ληφθεί το α ή το β μέτρο.
    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αν το μέτρο δεν θίγει το υιοθετεί.
    Καμία εκπροσώπηση κοινωνικού φορέα δεν καταθέτει μία συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά διατυπώνονται εύκολα περισπούδαστες απόψεις με ύφος σαράντα καρδιναλίων ή περίπλοκες και αδιέξοδες σκέψεις με τον επιμελημένα ακατονόητο λόγο κεντρικών τραπεζιτών.
    Μέσα από όλα αυτά οι πολιτες χάνονται κυριολεκτικά, αλλά χάνεται και πολύτιμος χρόνος που είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση των πραγμάτων.
    Τα πράγματα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, σε ένα Γόρδιο δεσμό που δεν λύνεται με κουβεντολόϊ, αλλά με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις.
    Το Γόρδιο αυτό δεσμό ή θα τον λύσει με τον καλλίτερο και πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, ή θα τον λύσουν διαφορετικά οι εταίροι μας και κυρίως οι αγορές.
    Προσωπικά είμαι της άποψης για λήψη επώδυνων και αποτελεσματικών μέτρων στην βάση της δίκαιης κατανομής του πλούτου για μια κοινωνία συνοχής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν συμφωνώ καθόλου να »σερνόμαστε΄΄ για μια δεκαπενταετία με ακρως αμφίβολα αποτελέσματα.
    Καιρός είναι πλέον να πληρώσουμε την καλοπέραση μιας εικοσαετίας και κυρίως να βάλουμε μυαλό για να μην ξανασυμβούν ποτέ πια αυτά που συνέβησαν.
    Καλό και χρήσιμο θα ήταν επίσης όταν και όποτε αρχίσει η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, να θεσπισθούν διατάξεις δεσμευτικές για τις μελλοντικές κυβερνήσεις σε σχέση με τους προϋπολογισμούς και τα ελλείματα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:13 | ΓΚΟΥΤΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Προτάσεις -Σχολια
    1. Θεωρώ ότι ισχυ του συστηματος υποβολλής της φορολογικης δηλωσης με τις αποδειξεις ηλεκτρονικα αποτελεί ενα θετικο μέτρο. Πρεπει να λαβετε ομως υπ΄όποψη ότι η ενασχοληση του Ελληνα μέσω διαδυκτιου ειναι αρκετα πισω απο την υπολλοιπη Ευρώπη. Η σκεψη υποβολλής τους και μεσω ΚΕΠ ακουγεται καλή, αλλα ειναι ρεαλιστική;

    2. Πρεπει παντα να εχετε υποψην οτι το παν για την επιτυχια της σωστης φορολόγησης είναι οι ελεγκτικοι μηχανισμοι. Αν δουλεψουν αμμεσα και σωστα αυτοι, τοτε δεν χρειαζεται καν να υπάρξει συγκεκριμμενο κατωτερο όριο που πρεπει να δηλώσει κάθε επαγγεμλατικη ομάδα. Δυστηχως, πιστευω οτι για τα χάλια μας φταιει πανω απο ολα η κατάργηση των ελεγτικων μηχανισμων. Τα μεταχουντικα συνδρομα, δημιουργησαν μια επικινδυνη δημοκρατια, αν δεν υπάρξει έλεγχος τότε θα κανετε μια τρυπα στο νερό. Εκει πρέπει να ριξετε το βάρος σας.

    ΠΡΟΤΑΣΗ Στις Ενοπλες Δυνάμεις (που σε ολες τις δημοσκοπήσεις απολαμβανει την εμπιστοσυνη των πολιτών για την ακεραιότητα των στελεχών της), υπάρχει πλειονότητα του προσωπικου για αυτους που εχουν 25 και 30 χρόνια υπηρεσίας. Επίσης στελεχη του αναγκαζονται να αποστραστευονται οικεοθελώς μετα απο 25 και 30 χρόνια υπηρεσιας λογω του οτι δεν μπορουν λογω των οικογενιακων υποχρεωσεων να μετακινουνται συνεχως. Γιατί λοιπόν δεν ζητάτε οικιοθελώς ποιοι θέλουν να αποσπαστουν ή να ανασταλλει η στρατιωτικη ιδιοτητα (για τους κομματικα υπερευαισθητους αριστερους και λοιπούς τεμπεληδες φιλοσόφους) για 5 (παράδειγμα) έτη και να ενταχθουν στους καθημερινους ελέγχους στην αγορά κλπ. Και παραπανω χρηματα γλυτωνετε για την προσληψεις, και λιγοτερος χρονος μεσω των προσληψεων απαιτηται και τα στελεχη δεν θα φευγουν απο την ενεργη υπηρεσια (χαμενο δυναμικο) τόσο συντομα.

    3. Επι δεκαετιες ακουει ο λαος για το περιβοητο ανοιγμα των κλειστων επαγγελματων. Ποτε δεν εγινε τιποτε. Ο λαός γνωριζει τα συμφεροντα που υπαρχουν και νοιωθει οτι το πολιτικο συστημα τον κοροιδευει. Εαν δεν τα ανοιξετε τώρα που εχετε 10% πλειοψηφεια, δεν θα ανοιξουν ποτε. Ο λαος ειναι μαζι σας ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΑΜΕΣΑ

    4. Αποδειξεις παντού, μην αφηνεται κανενα μα κανενα εκτος του συστηματος των αποδείξεων, και σε αυτο ο κόσμος ειναι μαζι σας.

    5. Τελός εαν θελετε ο κοσμος να ειναι μαζι σας, μην ψηφιζετε νομους με αναδρομικη ισχυ και αιφνιδιασμους με διαφορα νομικα τερτιπια. Να ειστε καθαροι στα λογια σας. Μονο τοτε ακόμη και οι πιο αδικημενοι θα σας υποστιρηξουν.
    Σας ευχαριστω πολυ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:30 | Γεωργία Παναγοπούλου

    Αγαπητέ κύριε Παπακωνσταντίνου, οι γνώσεις μου στα οικονομικά δεν θεωρώ ότι είναι ικανές για να κρίνω, απλά επιθυμώ να Σας καταθέσω την άποψή μου.
    Η θέση Σας σχετικά με ένα ενιαίο ΦΠΑ στο ύψος του 15%, κατά την γνώμη μου, θα πλήξει κατά πολύ τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Δείτε το, παρακαλώ, ξανά και κάντε τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις.
    Αν ο ΦΠΑ π.χ. στα τιμολόγια της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ που σήμερα είναι 9%, αν δεν κάνω λάθος, γίνει 15% δεν πλήττει και τους χαμηλόμισθους και όλους για όσους αγωνιάτε και προσπαθείτε να βρείτε τρόπους ώστε και αυτοί να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;
    Επίσης είδη πρώτης ανάγκης, άρα απαραίτητα και για τους αδύναμους οικονομικά,που σήμερα φορολογούνται με ΦΠΑ 9%, με το μέτρο που συζητείτε θα επιβαρυνθούν κατά 6% για να φτάσει στον στόχο του 15%. Μήπως και εδώ χρειάζεται να το μελετήσετε περισσότερο και να το αναθεωρήσετε;
    Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για τα φάρμακα.
    Στα είδη πολυτελείας δεν θα με βρείτε αντίθετη. Αν ο ΦΠΑ ήταν 19% να αυξηθεί και άλλο. Αυτός που έχει χρήματα ή αυτός που φοροδιαφεύγει, άρα του περισσεύουν χρήματα, δεν θα σταματήσει να αγοράζει, δεν θα σταματήσει να σπαταλά, για την επίδειξή του.
    Όμως ο χαμηλόμισθος και χαμηλοσυνταξιούχος, ο άνεργος και ο καταστρεμένος οικονομικά, όχι μόνον δεν αγοράζει είδη πολυτελείας, αλλά προσπαθεί, για να ανταπεξέλθει, να περικόψει και από αυτά που του είναι άκρως αναγκαία.
    Εάν ο στόχος Σας παραμείνει στην υποστήριξη των πιό αδύναμων κοινωνικά είμαι πεπεισμένη ότι θα βρείτε εναλλακτικές λύσεις και θα τις εφαρμόσετε προς ικανοποίηση όλων όσων έχουν επενδύσει στις δικές σας πολιτικές.
    Παρακαλώ, διαψεύστε τις Κασσάνδρες και όχι τους κοινωνικά αδύναμους.
    Διαψεύστε όλους εκείνους που επενδύουν σε πιθανή αποτυχία των προσπαθειών σας και σπεκουλάρουν παρασύροντας στην δίνη της δουλείας τον αδύναμο να αμυνθεί.
    Εύχομαι να αξιολογηθεί η παράκλησή μου αυτή θετικά και μαζί με τις προτάσεις άλλων πολιτών, που ανησυχούν για το μέλλον τους, να τύχει της υποστήριξής Σας.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:54 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΡΙΣΙΑΔΗΣ

    Με την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15 % αδικούνται κατάφορα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, καθώς μέσα σε μια νύχτα θα επέλθει αύξηση στην τελική τιμή όλων των τροφίμων,των φαρμάκων, της ύδρευσης και της ενέργειας, κατά 5,5%.
    Δηλαδή ένα προϊον που είχε τιμή 10,90 € (10€ + ΦΠΑ 9%), μέσα σε μια νύχτα θα πάρει αύξηση 5,5 % και θα πωλείται 11,50 €.
    Αντιθέτως, η μείωση του συντελεστή στα προϊόντα που έχουν ΦΠΑ 19 %, ελάχιστα θα ωφελήσει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, καθώς περισσότερο αφορά διαρκή αγαθά, αλκοολούχα ποτά και υπηρεσίες, τα οποία δεν ξεπερνούν σε δαπάνη το 5% του Οικογενιακού προϋπολογισμού ενός χαμηλόμισθου και ενός συνταξιούχου. Εκτός αυτού, επειδή στην Ελλάδα οι περισσότεροι κλάδοι είναι ολιγοπωλιακοί, είναι βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν παιχνίδια κερδοσκοπίας… και η μείωση του εν’ λόγω συντελεστή θα απορροφηθεί από αντίστοιχη αύξηση των τιμών…

    Προτείνω,

    Αφού η κυβέρνηση ψάχνει να βρει έσοδα από τον ΦΠΑ (γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση περι αυτού πρόκειται και όχι για απόδοση δικαιοσύνης…), να προβεί στα ακόλουθα μέτρα:
    1. Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (Μέτρο με πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος…)
    2. Επιβολή ΦΠΑ 19% στην παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές (Και ας κλείσουν τα δικαστήρια 1 χρόνο, δεν με ενδιαφέρει…)
    3. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ξενοδοχείων από 9% σε 19%.
    4. Επιβολή νέου συντελεστή ΦΠΑ 22% στα αγαθά και υπηρεσίες πολυτελείας (κοσμήματα, υπηρεσίες SPA, αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:49 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ

    Σχετικά με την πιθανότητα αλλαγών ΦΠΑ.
    Πιστεύω ότι η αύξηση των συντελεστών στην παρούσα φάση θα έπρεπε να αποφευχθεί. Ας εισπραχθεί αρχικά ο ΦΠΑ που δεν αποδίδεται και αν τα έσοδα δεν είναι αρκετά τότε να αυξηθεί επιπλέον. Γιατί αν δεν προχωράμε σε αυτή τη βάση τότε για άλλη μια φορά την φοροδιαφυγή που μέχρι τώρα κανένας δεν κατάφερε να πατάξει θα κληθεί να την πληρώσει ο σωστός και έντιμος φορολογούμενος, κατά τα άλλα ένα μεγάλο μέρος ΦΠΑ θα εξακολουθήσει να μην αποδίδεται και τα ταμεία θα εξακολουθήσουν να είναι άδεια. Και αν τα υπολογίσει κάποιος τελικά μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως και στο 100% να φτάσει ο συντελεστής πάλι δεν θα ισοσταθμιστεί η απώλεια εσόδων από την μη απόδοση του 19% που έχει σήμερα.
    Πέρα από αυτό όμως ας γίνει πρώτα μια μελέτη από την οποία να προκύπτουν τα προσδοκώμενα οφέλη από μια αύξηση του ΦΠΑ διότι εδώ που φτάσαμε είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση των εσόδων αλλά και η δυνατότητα να ξαναμπεί η οικονομία σε φάση ανάπτυξης γιατί από μόνη της η ύφεση μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ συνεπάγεται ως γνωστό αύξηση των τιμών ,μείωση της ζήτησης ,μείωση του ΑΕΠ ,αύξηση της ανεργίας ,μείωση των φορολογικών εσόδων κ.ο.κ με ό,τι αυτό σημαίνει για τον φαύλο κύκλο της ύφεσης της οικονομίας. Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι και από μόνη της η είσπραξη φόρων που κατά κανόνα εδώ και χρόνια αποκρύπτονται θα επιφέρει και αυτή τις αρνητικές (και τις θετικές βέβαια) επιπτώσεις της στα βασικά μεγέθη της οικονομίας (αν γίνει στον βαθμό που προσδοκάμε). Επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιφέρει και αύξηση της τάσης για αποφυγή καταβολής του άρα ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για μείωση των εσόδων.
    Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να γίνει μια αύξηση του ΦΠΑ αρκεί να δώσουμε την αίσθηση σε όσους που θα κληθούν να τον καταβάλουν ότι τα χρήματα θα «πιάσουν τόπο» γιατί και άλλες χώρες έχουν υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ αλλά ας δούμε πρώτα τι είδους κοινωνικές υπηρεσίες προσφέρουν στους πολίτες τους (υγεία ,παιδεία ,κοινωνική πρόνοια ,τοπική αυτοδιοίκηση κτλ) Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά την άποψη μου καλύτερα θα ήταν να μην αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ώστε να μη πληγούν εισοδήματα που προορίζονται για κάλυψη βασικών αναγκών αλλά μόνο ο υψηλός και πάντα αυτό να γίνει σε συνάρτηση με αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη.

    Ευχαριστώ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:42 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    Ακουσα χθες ότι η κυβέρνηση σκέπτεται την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α.,πιθανόν στο 15%.

    Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα, με τις μεγάλες αυξήσεις που θα επιφέρει σε είδη πρώτης ανάγκης,κυρίως τρόφιμα, ΔΕΚΟ και φάρμακα.

    Επιπλέον, όσο αφορά στα φάρμακα, σκεφθείτε την τεράστια επιβάρυνση που θα υποστούν τα είδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία.
    Οποια προσπάθεια κι αν γίνει στο μέλλον για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κινδυνεύει να αναιρεθεί από την αύξηση του
    Φ.Π.Α. από 9% σε 15%.

    Αν και όλος ο κόσμος καταλαβαίνει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, αν τελικά καθιερωθεί το μέτρο αυτό, εκτός από το ότι θα καλλιεργήσει το συναίσθημα την κοινωνικής αδικίας, θα επιτείνει την κρίση λόγω της επιπλέον συμπίεσης της αγοραστικής δύναμης μεγάλης μερίδας των καταναλωτών(μισθωτών, συνταξιούχων) και όχι μόνο.

    Α.Π.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:59 | Δημητρης

    Ποιος «φωστηρας» ειχε την φαεινη ιδεα περι ενιαιου συντελεστη ΦΠΑ 15% ;
    Σοβαρευτειτε!!!
    Αν αυτο το μετρο το προτεινε η κυβερνηση της Ν.Δ πως θα αντιδρουσατε κυριε Παπακωσταντινου;
    Μηπως νομιζετε πως θα το εχουμε «χωνεψει» μεχρι να ξαναγινουν εκλογες;
    Πλανασθε πλανην οικτραν!!!
    Θεωρω ανευ ουσιας να σχολιασω την ουσια του μετρου,το εχουν κανει ηδη αλλωστε αρκετοι συμπολιτες μου πολυ ευστοχα…

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:21 | ΜΑΙΡΗ

    θεωθώ ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα βλάψειιδιαίτερα τους αγοραστές πρώτης κατοικίας ,χωρίς ωστόσο να αυξήσει ιδιαίτερα τα έσοδα του κράτους αφού συμβολαιογράφοι και δικηγόροι ακόμη και με τις νέες ρυθμίσεις θα εισπράτουν από τους πολίτες πολύ μεγαλύτερη αμοιβή από αυτή που δηλώνουν στο συμβόλαιο με βάση την αντικειμενική τιμή.Επίσης είναι άδικο να γίνει αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πανελλαδική κλίμακα ,διότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες είναι ήδη αρκετά υψηλές και στην πράξη δεν διαφέρουν από τις εμπορικές(π.χ Λάρισα) ,σε περίοδο κρίσης μάλιστα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:43 | Ευγενία Τσικλητήρα

    Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ και κ.κ. Υπουργοί,
    Καλή Χρονιά
    Θα ήθελα να συμβάλω με τις απόψεις μου στην ανοιχτή διαβούλευση, μια πολύ σημαντική απόφαση για μια σύγχρονη εκδοχή της Εκκλησίας του Δήμου …..
    Ο πολιτικός χρόνος , όπως γνωρίζετε βεβαίως, είναι πολύ διαφορετικός και ο διάλογος θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί έως 31-12-2009 για να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα εξ αυτών αποτελέσματα. Όπως επίσης καλά γνωρίζετε οι καθυστερήσεις φέρνουν αντιδράσεις …….
    Γενικό σχόλιο:
    Όσα επιτρέψαμε όλοι μας – στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα – να συμβούν στη χώρα μας οφείλουμε να τα παραδεχθούμε με ειλικρίνεια, να τα αφήσουμε πίσω μας και να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Είναι πολύ να αναμένουμε το παράδειγμα από τους έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης? Οι νοοτροπίες όλων μας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ
    Ειδικά σχόλια για:
    Διαφθορά : Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι το σοβαρότερο όλων διότι δεν απομυζά μόνο χρήματα αλλά κατατρώει ψυχές, εκμαυλίζει συνειδήσεις και αποτρέπει τους πολίτες από την υγιή προσπάθεια και άμιλλα. Στη διαφθορά βρίσκεται η βάση όλων των επιμέρους προβλημάτων της χώρας όπως φοροκλοπή/φοροδιαφυγή, υπερκοστολόγηση δημοσίων έργων και υπηρεσιών, εισφοροδιαφυγή και παράνομες συνταξιοδοτήσεις, κ.λπ. κ.λπ ων εκ έστι αριθμός.
    Επειδή η ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού απαιτεί πολύχρονη και πολύμοχθη προσπάθεια (διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο) ο μόνος τρόπος για την άμεση πάταξή του είναι η μηδενική ανοχή με βαρύτατες συνέπειες για όσους επιδίδονται στο άθλημα …….
    Έσοδα του κράτους:
    α) Φορολογία φυσικών προσώπων.
    Οι προτάσεις σας για ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη κλίμακα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Λόγω των δυσμενών οικονομικών της χώρας προτείνω:
    – αφορολόγητο όριο € 10000 εκ των οποίων € 6000 χωρίς προσκόμιση αποδείξεων
    – ποσά € 10000 έως € 15000 να φορολογούνται με 10%
    – ανά € 5000 η κλίμακα να αυξάνεται κατά 5% μέχρι του ποσοστού του 50%.
    Εννοείται ότι θα υπάρχει ελάφρυνση του φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων, θα φορολογούνται όλοι ανεξαιρέτως χωρίς αυτοτελείς φορολογήσεις για κάποια επαγγέλματα, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας.
    β) Φορολογία ακινήτων
    Προτείνω τη φορολόγηση όλων των ακινήτων όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες με προοδευτική κλίμακα ανά τετραγωνικό και περιοχή, δηλ. όλα τα ακίνητα να φορολογούνται κατ’ ελάχιστον
    με € 1 / τετρ.μέτρο με αύξουσα τάση αναλόγως της περιοχής (κάτοχος οικίας 70 τετραγ. π.χ. στο Αιγάλεω να πληρώσει € 70, π.χ. στο Χαλάνδρι € 140, π.χ. στο Ψυχικό € 210 κ.ο.κ.), οι υπεύθυνοι θα βρουν τον δίκαιο τρόπο.
    Έξοδα του κράτους:
    Εάν οι σπατάλες του κράτους δεν μειωθούν δραστικά όλοι οι φόροι μας δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.
    Κε Υπουργέ των Οικονομικών είστε σίγουρος ότι τα κάθε είδους κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα διατίθενται εκεί που πρέπει? Οι πολίτες γνωρίζουμε πως όχι.
    Θα δώσω μερικά παραδείγματα:
    – Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης εισέπραξαν εκτός των συμπολιτών μας που όντως πένονται
    α) πολλές νοικοκυρές που επέλεξαν να μην εργάζονται και ενεγράφησαν στον ΟΑΕΔ ως άνεργες
    β) πολλοί έλληνες και αλλοδαποί οι οποίοι ενώ εργάζονται και έχουν μηνιαίο εισόδημα € 1000-1500 αλλά δηλώνουν μόνο € 500, όπως εργαζόμενοι στην οικοδομή και συναφή επαγγέλματα, καθαρίστριες, στη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων κλπ κλπ
    γ) πολλοί αγρότες/αγρότισες που λαμβάνουν σύνταξη ΟΓΑ αλλά ενοικιάζουν και ακίνητα που δεν δηλώνουν.
    – Τα απίθανης ονομασίας και αστείρευτης φαντασίας επιδόματα των υπαλλήλων και διαφόρων συμβούλων του δημοσίου.
    – Οι επιχορηγήσεις σε διάφορους συλλόγους της άνω και κάτω Ραχούλας και σε διάφορες ΜΚΟ, τα έργα των οποίων ο πολίτης δεν γνωρίζει και δεν επικροτεί αλλά καλείται να πληρώσει …….
    Καλή δύναμη στο έργο που σας ανέθεσαν οι Έλληνες πολίτες.

  • Καταλαβαίνω ότι το κράτος πρέπει να συγκεντρώσει έσοδα. Πιστεύω ότι δεν ειναι ο καλυτερος τρόπος να συγκεντρώσει έσοδα διαμέσω της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 15% διότι αυτό θα επηρρεάσει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα τα οποία η κυβέρνηση προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά είπε ότι δεν θα πλήξει. Θεωρώ ότι για να συγκεντρωθούν τα έσοδα πρέπει να φορολογηθούν ομάδες ανθρώπων και επαγγελματιών που μέχρι αυτή τη στιγμή φοροδιαφεύγουν λαμβάνοντας σκληρά και αποφασιστικά μέτρα τα οποία θα πρέπει όμως να «εφαρμοστούν». Όταν κάποιος φοροδιαφεύγει να απειλειται ακόμη και με κλείσιμο της επιχειρήσής του ή αφαίρεση αδείας εξάσκησης επαγγέλματος κλπ. Πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το ΦΠΑ θα μετακυλήσει στον πελάτη; Το ΦΠΑ των γιατρών, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κλπ είναι ένα ΦΠΑ το οποίο έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν το λαμβάνει, γιατί κανένας δεν κόβει αποδείξεις. Η κυβέρνηση όμως χάνει και τον Φόρο που πληρώνουν όλοι. Θεωρώ πως η κυβέρνηση, για κάποια επαγγέλματα, πρέπει να επιστρέψει το ΦΠΑ στον πολίτη, το οποίο έτσι αλλιώς δεν ελάμβανε ποτέ, και να επικεντρωθεί στην είσπραξη του Φόρου.
    Ευχαριστώ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 08:11 | Σεραφειμ Τομαρας

    Η επιβολη ενιαιου συντελεστη ΦΠΑ ειναι θετικη οταν ολες οι επαγγεματικες ομαδες καταβαλουν φπα ,δεν μπορει να εξαιρειται καμια δραστηριοτητα . Η μειωση αυτη θα συμβαλει στην αναθερμανση της δραστηριοτητας για να εχουμε αυξηση ΑΕΠ .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 06:51 | κοντογιαννης ιωαννης

    15% τα τροφιμα?στην προηγουμενη αυξηση του φπα ζητουσαμε να μειωθει στα τροφιμα…αν μπορει να εισπραχθει αυξηστε το αλλα οχι εκει…

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:06 | Ε.Χ΄΄Ιωάννου

    Η φορολόγηση φυσικών προσώπων,ΝΠΙΔ και Εκκλησίας οφείλει να είναι σύμφωνη με το «γράμμα» και «πνεύμα» του Συντάγματος,που ορίζει στο άρθρο 4 παρ.2 «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις » και παρ.5 «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»

    Αυτό σημαίνει ότι ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ συντελεστή φορολόγησης ,για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα , με παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου.

    Η αναλογικότητα στη φορολόγηση προκύπτει απο το διαφορετικό εισόδημα του κάθε φορολογούμενου και όχι από το διαφορετικό συντελεστή φορολόγησης,πρακτική που οδήγησε το σύστημα σε στρεβλώσεις και κοινωνική αδικία.
    ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΤΜΗΜΑ Δ’
    Ακροτελεύτια διάταξη
    Άρθρο 120
    2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

    ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:38 | Σοφίος Κωνσταντίνος

    Τις τελευταίες μέρες φημολογείται ότι είναι στις προθέσεις σας η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α., ο οποίος θα ανέρχεται στο 15%. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι σήμερα τα είδη καθημερινής ανάγκης έχουν συντελεστή Φ.Π.Α. 9%, κάτι τέτοιο πρακτικά συνιστά αυτομάτως αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 66,5%, κάτι το οποίο κρίνεται υπερβολικό αλλά και άδικο καθώς θα επιβαρύνει πρωτίστως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, των οποίων ήδη έχει συρρικνωθεί σε σημείο τραγικό το εισόδημά τους.
    Από την άλλη μεριά βέβαια, ο ισχυρισμός εκ μέρους σας για μείωση του Φ.Π.Α. από 19% στο 15% σε άλλα είδη, δεν μπορεί ν’ αποτελέσει ένα σοβαρό επιχείρημα, καθώς αφορά είδη πολυτελείας και όχι καθημερινής ανάγκης.
    Καταλήγοντας θα ήθελα να επαναλάβω ότι στην συνείδηση των πολιτών θα καταγραφεί ως άδικο ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον περαιτέρω στραγγαλισμό του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:01 | Βραχιώνης

    θα πρέπει να λαμβάνεται υπ οψιν το εξής. οταν εργάζεται ένας στην οικογένεια και ο άλλος σύζυγος είναι άνεργος τότε το οικογενειακό εισόδημα αν π.χ είναι 40000 ευρώ ο ένας να μην πληρώνει περισσότερο φόρο, από ότι αν ο κάθε ένας εργαζόμενος δηλώσει χωριστα 20000 ευρώ, τότε οι δύο πληρώνουν λιγότερο φόρο από τον εναν, επίσης παίρνουν και επιστροφή φόρου γιατί μοιράζεται ο φόρος στα δύο άτομα. αυτό είναι μια χρόνια αδικία των τελευταίων 25 ετών. κανένας δεν το ρύθμισε στο παρελθόν. μιλάμε για χονδρή αδικία. Βραχιώνης

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:40 | Αλεξάνδρα

     
    Θέμα: «ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ»
    Θέλω να πληροφορήσω τους αξιότιμους συμπολίτες μου ότι τα συνήθη υποζύγια δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά οι έμποροι στεγασμένου εμπορίου για τους εξής λόγους:1) Έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 10500 ευρώ έναντι 12000 των υπολοίπων και πείτε στον εαυτό σας αν αυτό το ποσό είναι αρκετό για να ζήσει κάποιος σήμερα. 2) Ποτέ δεν εισπράττουν ακριβώς αυτό που πρέπει από το εμπόρευμά τους, (εκπτώσεις, ελαττωματικά, στοκ πολλές φορές πολύ μεγάλο, φέσια και ατέλειωτα παζάρια από πελάτες κλπ. κλπ). 3) Καλούνται να πληρώσουν περαίωση, δηλ. το ΦΠΑ για το απούλητο εμπόρευμά τους ή γι’ αυτό που έδωσαν χωρίς απόδειξη, και εδώ έγκειται η μεγάλη παραπληροφόρηση από τα κανάλια που αναλαμβάνουν εκ του ασφαλούς να πείσουν τον κόσμο ποιοι φοροδιαφεύγουν. 4) Δουλεύουμε πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, απογεύματα και Σάββατα χωρίς να παίρνουμε ποτέ άδεια για όλη μας τη ζωή, χωρίς αναρρωτική άδεια έστω μιάς μέρας, χωρίς άδεια τοκετού, ή έστω άδεια μιάς ώρας για να κάνουμε τα ψώνια μας, να πάμε στο γιατρό ή στις δημόσιες υπηρεσίες. 5) Δεν έχουμε 14 μισθούς,όπως όλοι οι υπόλοιποι, πληρώνουμε μόνοι μας την ασφάλειά μας και όταν έρχεται η ώρα να κλείσουμε το κατάστημά μας λόγω σύνταξης ή πτώχευσης, πληρώνουμε φόρο στο κράτος και ΦΠΑ για το απούλητο εμπόρευμά μας.   6)Βάζουμε κεφάλαιο και προσωπική εργασία ενώ όλοι οι μισθωτοί μόνο προσωπική εργασία. Στο κατάστημά μας όλοι βρίσκουν πόρτα ανοιχτή και μπαίνουν. ΣΔΟΕ (πιστέψτε με, είναι μια εμπειρία που κανείς δεν θέλει να ζήσει), επαίτες, παιδιά για κάλαντα, ληστές, διάφοροι για έρανο, ιδιότροποι και προβληματικοί δήθεν πελάτες, αργόσχολες γυναίκες που έρχονται να σε βασανίζουν μόνο και μόνο επειδή στραβοξύπνησαν.  7) Καλούμεθα κάθε τόσο να πληρώσουμε έκτακτη εισφορά στο Κράτος ενίοτε και στο ΙΚΑ  όταν  το κράτος έχει ανάγκη από λεφτά και κλείσιμο βιβλίων όπου χρειάζεται μια περιουσία για να κλείσουμε βιβλία έστω 5 χρόνων. 8) Είμαστε έρμαια φυσικών καταστροφών, οικονομικών κρίσεων, τρομοκρατικών επιθέσεων, κλοπών και πάσης φύσεως καταστάσεων που εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Εμείς ποτέ δεν πάμε διακοπές , παθαίνουμε συχνά εμφράγματα από το πολύ άγχος,  χρωστάμε στις τράπεζες, στους προμηθευτές, στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε. Κανείς δεν εξασφαλίζει το μέλλον μας, μένουμε συχνά άνεργοι αλλά δεν δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας ή επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ή εφάπαξ όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και το κράτος  επιδοτεί συνεχώς καινούριους  εμπόρους για να μοιραστούν  μαζί  μας τα κομμάτια της ανύπαρκτης πλέον πίτας.  Εχω κλείσει 23 χρόνια  στο επάγγελμα, είμαι 49  χρόνων , δουλεύω  όλα  αυτά  τα  χρόνια  μαζί  με  τον  σύζυγό μου, και το  μόνο  που έχουμε  καταφέρει  είναι    να  μας συντηρεί   ο  πατέρας   μου  να   χρωστάμε  στις  τράπεζες   και  όλο  μας  τον  κόπο  να  τον  έχει  πάρει  η  εφορία,  οι  τράπεζες ,  οι  κλέφτες  και  το  υπόλοιπο  να  το έχουμε  σε  στοκ. Και  όλα  αυτά  επειδή   δεν  πούλησα  την  ψήφο  μου  για  να  γίνω  δημόσιος  υπάλληλος.
    Και αν φαντάζεστε ότι εγώ δεν κάνω καλά τη δουλειά μου, σας βεβαιώνω για το αντίθετο. Εχω από τα καλύτερα μαγαζιά στην περιοχή μου και κυρίως έχω πολλή δουλειά.
    Τώρα η κυβέρνηση θέλει να μας δώσει τη χαριστική βολή με έναν καινούριο φόρο αντικειμενικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τα τετραγωνικά του καταστήματος, τη θέση, την παλαιότητα και ότι άλλο τους καπνίσει. Σας προκαλώ να ρωτήσετε όποιον θέλετε από τον κλάδο μας , για του λόγου μου το αληθές.
    Σας παραθέτω μια ιστορική αναδρομή των άδικων φόρων που πλήρωσα κατά καιρούς. Με κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχα ομόρρυθμη εταιρεία. Εταιρικό κέρδος 150000 δρχ, οικογενειακό εισόδημα 75000 δρχ. Πλήρωσα φόρο 450000 δρχ εταιρικό, δηλ 225000 οικογενειακό.Επίσης έκτακτη εισφορά στο ΙΚΑ 75000 δρχ. Την επόμενη χρονιά με κέρδη 0 μηδέν πλήρωσα 500000 δρχ έκτακτη εισφορά στην εφορία και 75000 δρχ στο ΙΚΑ. Εκ παραλλήλου,το κράτος δι’ αποφάσεως που έλαβε ένας Εβραίος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διορισμένος από την κυβέρνηση, και επειδή δεν τον λάδωσα, έλυσε αυθαίρετα τη σύμβαση που είχα με εταιρεία συμφερόντων δημοσίου και μου παρακράτησε 10000000 δρχ. Στη συνέχεια, σε πλειστηριασμό ακινήτου που έβγαλα για απαίτηση σε πελάτη 8000000 δρχ, πληρώνοντας εγώ 1000000 δρχ δικαστικά έξοδα αναγγέλθηκε αυθαίρετα το δημόσιο και καρπώθηκε όλο το χρηματικό ποσό που προέκυψε από τον πλειστηριασμό, επειδή ο πελάτης χρωστούσε στο δημόσιο, ενώ εγώ πλήρωσα όλα τα έξοδα. Με την κυβέρνηση Σημίτη, πλήρωσα 5500000 δρχ για να κλείσω βιβλία 10 χρόνων, εκτός από τους ετήσιους φόρους για τεκμαρτό μεν, ανύπαρκτο δε εισόδημα. Με κυβέρνηση Καραμανλή, πλήρωσα 1700 ευρώ για περαίωση το έτος 2007 και για το έτος 2008 χρωστάω 4500 ευρώ περίπου και δεν έχω να τα πληρώσω, επειδή οι τράπεζες δεν μου δίνουν πλέον άλλα δάνεια. Αν κάποιος μπήκε στον κόπο να διαβάσει τα όσα παρέθεσα, ας σκεφτεί ποιοί είναι τελικά τα συνήθη υποζύγια που ο υπουργός οικονομικών και οι δημοσιογράφοι αρέσκονται να ονομάζουν. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
     ΥΓ. Κύριε Παπακωνσταντίνου, πιστέψαμε στο ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνική δικαιοσύνη που ευαγγελίζετο. Θα μας διαψεύσετε?
     
     
                                                                                                                          

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:25 | Ηλίας Κίτσος

    Ξέρετε πολύ περισσότερα από τον απλό λαό για την κατάσταση στην οικονομία και το μέγεθος του προβλήματος. Έχετε πάρει επίσης αρκετές ιδέες από την παρούσα διαβούλευση. Μου δίνετε όμως την εντύπωση ότι προσπαθείτε η όποια επιτυχία σας στα δημοσιονομικά να μη συνοδεύεται από ρήξεις με τα κακώς κείμενα τα οποία προφανώς γνωρίζετε. Αν όντως συμβαίνει αυτό, πιστεύω ότι κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Τολμήστε να κάνετε τομές τώρα που είναι αρχή και έχετε ακόμη αν όχι την πλήρη στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή του κόσμου. Μην περιμένετε να δείτε τί αποτέλεσμα θα έχουν τα σχετικά ήπια μέτρα που διαρρέετε ότι θα πάρετε και αν δεν είναι αποτελεσματικά να τα σκληρύνετε στο μέλλον, θα αποδειχτεί ολέθριο λάθος. Γιατί τότε (μετά από ένα – ενάμιση χρόνο) δεν θα έχετε τη στήριξη του κόσμου. Η ψυχολογία του Έλληνα είναι γνωστή, ενθουσιάζεται εύκολα αλλά απογοητεύεται ομοίως εύκολα. Προσπαθήστε να τον πείσετε να κάνει την υπέρβαση ΤΩΡΑ και εφόσον τα «σκληρά» μέτρα αποδώσουν σιγά σιγά χαλαρώνετε την κατάσταση (θα πλησιάζουν και οι εκλογές…;). Το ίδιο ακριβώς λάθος έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, ξεκίνησε με τη λεγόμενη ήπια προσαρμογή και στη συνέχεια όταν διαπίστωσε ότι είχε χαθεί ο έλεγχος δεν τόλμησε καν να λάβει «σκληρά» μέτρα διότι απλά είχε χάσει την λαϊκή στήριξη. Αυτοί όμως είχαν την πολυτέλεια του χρόνου που εσείς δεν έχετε και αν ακολουθήσετε την ίδια τακτική, θα βρεθείτε στη θέση τους πολύ – πολύ γρηγορότερα (εκτιμώ το πολύ σε 18 μήνες από σήμερα). Γι αυτό, ότι μέτρα έχετε κατά νου να εφαρμόσετε και φοβάστε ότι θα προκαλέσουν την όποια κοινωνική αναταραχή, εφαρμόστε τα από τώρα και μην προβληματίζεστε για την ανακολουθία σας με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να δίνετε παροχές με βάση τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις (όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, μπορούσατε κάλλιστα να τους το «πουλάγατε» τώρα που ετοιμάζονται να κλείσουν τους δρόμους ;). Του χρόνου θα είναι πολύ αργά και για σας, αλλά το κυριότερο και για την Πατρίδα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:41 | Λεωνίδας ο Σπαρτιάτης

    Απαράδεκτη η νέα πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ 15%.

    Η άνοδος του χαμηλού ΦΠΑ 9% σε 15% θα επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα αφού θα αναγκαστούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένη φορολογία σε τρόφιμα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

    Αντίθετα η μείωση από 19% σε 15% στα υπόλοιπα είδη δεν έχει μεγάλη αξία για τα χαμηλά εισοδήματα γιατί δεν ξοδεύουν σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους σε αυτά. Ακόμα αποκλείεται η μείωση να περάσει στην κατανάλωση σαν γενική μείωση στην τιμή. Οι έμποροι απλώς θα αφήσουν ίδιες τις τιμές και θα πληρώσουν λιγότερο ΦΠΑ.

    Τέτοιες σκέψεις τις περίμενα από κυβερνήσεις όπως η προηγούμενη και όχι από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παροχή βοηθήματος αλληλεγύης από τη μια αλλά η αύξηση του ΦΠΑ 6% σε τρόφιμα και λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ από την άλλη είναι από αντιφατικό ως γελοίο.

    Το πιο έξυπνο και αποτελεσματικό θα είναι να μειωθεί γενικά ο ΦΠΑ στο 9% σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες. Έτσι το όφελος του επαγγελματία από τη μη έκδοση απόδειξης πέφτει στο μισό. Ακόμα μειώνονται πολύ τα περιθώρια έκπτωσης στον πελάτη αν δεχτεί αγορά χωρίς απόδειξη.

    Σε δύσκολες εποχές όπως τώρα πρέπει να δίνονται κίνητρα για να κινείται η αγορά. Αργότερα αν έχουμε βγει από τη δύσκολη θέση το ΦΠΑ μπορεί σταδιακά να αυξηθεί πάλι.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:15 | Τακης Σκαρμέας

    Γενικές σκέψεις-παρατηρήσεις

    1.Η παρούσα στιγμή είναι ιδανική για δραστικές αλλαγές. Ας μην καταναλωθούμε όμως να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους ή να «προσαρμόσουμε» μεθόδους που εφαρμόζονται αλλού, σε κάποια απροσδιόριστα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είναι παγίδα που στήνουν οι γραφειοκράτες και οι μανδαρίνοι της διοίκησης για δικά τους συμφέροντα. Ας υιοθετήσουμε μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί και επιτύχει σε άλλες χώρες. Οι «διορθώσεις» και «προσαρμογές» αλλοιώνουν την μέθοδο.
    2.Θεωρώ ότι οι αλλαγές μπορούν να σχεδιαστούν μόνο από στελέχη εκτός της πυραμίδας της διοίκησης και όχι από γραφειοκράτες. Αυτοί ΜΟΝΟ συμβουλευτικά μπορούν να βοηθήσουν. Ας αναζητηθούν λοιπόν συνεργάτες γνώστες της αγοράς .
    3.Οι αλλαγές πρέπει να επεκταθούν σε μεγάλο εύρος της νομοθεσίας σχετικά γρήγορα για να είναι αποτελεσματική η νέα νοοτροπία, δεδομένου ότι η πολυνομία είναι τροχοπέδη σε κάθε αλλαγή.
    4.Να απαλειφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση του όρου ή της νοοτροπίας που υπάρχει στην νομοθεσία (π.χ πολεοδομική), « κατά την κρίση της επιτροπής…» ξεκαθαρίζοντας τους όρους.
    5.Να καταστεί σαφές με αυστηρότητα προς τα στελέχη της διοίκησης ότι μόνο αν αποφασίσουν να διευκολύνουν τον πολίτη στις επαφές τους με την διοίκηση θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα έσοδα του κράτους δηλ. τον μισθό τους. Άραγε έχουν κατανοήσει ότι ο πλούτος της χώρας δεν παράγεται από τους Δ.Υ.;
    6.Όπως η ευτυχία στην ζωή έχει να κάνει με τις καθημερινές μικρολεπτομέρειες έτσι και η επιτυχία ενός στρατηγικού στόχου πρέπει να βοηθηθεί από τις καθημερινές τακτικές που θα δημιουργήσουν το καλό κλίμα (ιδιαίτερα στην οικονομία).
    7.Όλα τα παραπάνω μοιάζουν με απλοϊκές σκέψεις, όμως αυτά είναι που καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει…

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:25 | ΘΑΝΟΣ

    ΑΚΟΥΣΑ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
    ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ . ΥΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΩΣΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ (ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ ) ΔΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥ ΠΕΛΤΣΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΛΕΩ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. .
    ΕΧΟΥΝ (ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ) ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠ
    ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ «μη δουλεύεις, μη δείχνεις ενδιαφέρων γιατί θα σε φάνε λάχανο…» …έχεις μέσον θα προκόψουν … και το λέει και ο λαός και ας τους βρίζουν μετά .
    ΙΔΡΩΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ…
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΡΠΊΣΑΝΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ.. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ… ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΞΟΔΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΕΝΗΝΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΝΕΡΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ή ΧΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΩΝ ΑΝ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ GOLDEN PAY .
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕ 20 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΠΟΝΟΥΣ σε τρεις δικούς μας ΚΑΙ τους ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ή ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ , ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΗ ….!!! ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΣΠΑΝΕ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ .
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ
    ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΡΕΤΕ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΧΕΤΕ ή ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ
    ΟΥΤΕ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ…

    Υ.Γ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΗΣΑΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:08 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΛΕΝΗ Κ. ΠΟΥ ΑΝΕΓΡΑΦΗ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ (22.00)

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:54 | Τακης Σκαρμέας

    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του κ. υπουργου.
    Συμφωνώ ότι πρέπει να μπουν ταμειακές παντού, αφού άλλωστε το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες όπως λέει και ο υπουργός.Γιατί τότε δεν εφαρμόζουμε δοκιμες μεθόδους που εφαρμόζονται στις ευρωπαικές χώρες αλλά ψάχνουμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα και χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
    Προσωπικά σαν επαγγελματίας αισθάνομαι τεράστια ανασφάλεια αφού δεν γνωρίζω με τι όρους θα δουλέψει η αγορά στο άμεσο μέλλον.
    Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον ΦΠΑ αφού αυτό κάνουν σε όλη την Ευρώπη δημιουργώντας ταυτόχρονα ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ελέγκτικούς μηχανισμούς με αντικειμενικά κριτήρια. Τα θέματα είναι λυμένα και ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ οι λύσεις είναι έτοιμες αρκεί να τις αναζητήσουν κατάλληλοι άνθρωποι. Προχωρείστε γρήγορα τώρα είναι η ευκαιρία , ας μην την χάσουμε κι αυτή.