Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:30 | ΣΑΚΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ Α΄ & Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ή ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΧΓΟΣ ΑΥΤΩΝ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ , ΝΑ ΤΗ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΉΛΩΣΉ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΕΙΠΡΑΤΟΥΝ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ Φ.Π.Α., ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΟΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΠΛΗΡΩΤΕΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:50 | Νικόλαος

    Καταρχάς να ευχηθώ Χρόνια Πολλά με Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη και Ευτυχία.

    Το μέτρο της Κυβέρνησης για να παραθέτουμε και εμείς οι απλοί πολίτες την γνώμη μας, κρίνεται αναμφίβολα επιτακτικό και σωστό. Απο εκεί και πέρα θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ορισμένα στοιχεία τα οποία είχα την τύχη ή ατυχία να διακρίνω στα 11 χρόνια εργασίας στον Δημόσιο τομέα.
    Πρωτίστως θα ήθελα να αναφερθώ στην εργασία και στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι πλέον δεδομένο ότι δεν αμείβονται σύμφωνα όλοι με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ειδικότερα οι περισσότεροι αμείβονται με ποσά που δεν ανταποκρίνονται και δεν συμβαδίζουν με την εργασία τους. Αυτό οφείλεται κατά την ταπεινή μου γνώμη σε δύο καίρια σημεία. Στην μονιμότητα που τους παρέχει η θέση στον δημόσιο τομέα και στον υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Ορθώς κρίνεται η πρόσληψη ενός σε κάθε πέντε δημόσιους υπαλλήλους που φέυγουν.

    Κάθε χρόνο το Κράτος αναγκάζεται να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων είτε οφείλονται σε αποσπάσεις είτε σε μεταθέσεις. Και εδώ υπάρχουν κατά την γνώμη μου δύο σημεία. Το πρώτο είναι λόγω της κοινωνικής πίεσης που ασκείται στα πολιτικά πρόσωπα απο ψηφοφόρους για ευνοική μετακίνηση (τα λεγόμενα lobbies) και το δεύτερο λόγω μετακινήσεων των υπαλλήλων επειδή έχουν αποκτήσει κάποια μόρια. Σαν λύση θα μου επιτρέψετε να προτείνω (και για την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων) τον σχεδιασμό από κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα που ασχολείται με την Διοικηση του Ανθρώπινου Δυναμικού, σε βάθος τριετίας, ενός προγράμματος για την μείωση των μετακίνησεων και για την όσο το δυνατόν αντικειμενική τοποθέτηση τους.

    Επίσης για μια πιο δίκαιη κατανομή φόρου νομίζω ότι πρέπει να εισαχθεί ένα φορολογικό σύστημα όπου ο καθένας θα πληρώνει φόρο σύμφωνα με το εισόδημα του (αν και το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί αντικίνητρο για εργασία).

    Τέλος για να αντιμετωπιστούν εώς ένα βαθμό τα μέγιστα προβλήματα του πληθωρισμού και του δημόσιου ελλείμματος κρίνεται αναγκαία η αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Παράλληλα με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση εκείνο που έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η υιοθέτηση μιας πιο ρεαλιστικής σκέψης που αντικειμενικό στόχο θα έχει αφενός την καταγραφή των προβλημάτων [κάτι το οποίο δεν γινόταν τα τελευταία χρόνια, για αυτό άλλωστε και τα 3/4 των Ελλήνων θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινα (;)] αφετέρου την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και την πρόταση των κατάλληλων λύσεων προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

    ΥΓ: Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας και σας εύχομαι ένα έτος (2010) με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

    Με Σεβασμό
    Ν.Μ.

    Δημόσιος Υπάλληλος
    Απόφοιτος πολιτικών επιστημών Α.Π.Θ.
    MS Συμβουλευτική Ψυχολογία

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | Παναγιώτης Γεωργιάδης

    Πλήρης κατάργηση των αφορολόγητων ορίων παντού. Αφορολόγητο όριο είναι αυτό που αποδεικνεύεις ότι ξόδεψες. Φορολογείται το υπόλοιπο ποσό της φορολογικής σου δήλωσης.

    Ακόμη και οι άποροι παίρνουν επίδομα απορίας επειδή ακριβώς δεν έχουν πόρους. Θεωρητικά, ούτε το επίδομα απορίας τους φτάνει γιατί το ξοδεύουν. Πρέπει λοιπόν να αποδείξουν ότι πράγματι το ξόδεψαν.

    Απλά η κυβέρνηση θα πρέπεινα βρει τρόπο να εντάξει στην οικονομία το κατά δηλώσεις ειδικών 40% της παραοικονομίας (παζαρτζήδες, υδραυλικοί, μαστόρια κ.λ.π.).

    Η απόδειξη μου έτσι κι αλλιώς φορολογείται με ΦΠΑ 19%. Μήπως θα πρέπει το εναπομένον αξόδευτο ποσόν των αποδοχών μου να φορολογείται με λιγότερο από το 19% του ΦΠΑ για να έχω κίνητρο να ζητώ αποδείξεις;

    Υπόψιν ότι ο επαγγελματίας που θα μου δώσει απόδειξη, θα πρέπει να αποδώσει το ΦΠΑ στο κράτος και στη συνέχεια θα φορολογηθεί ο ίδιος για τα κέρδη της επιχείρησης του που εμφανίζονται με τις αποδείξεις που έκοψε.
    Ποιος δηλώνει σήμερα τις αποδείξεις από το σούπερ μαρκετ
    από τον δικηγόρο, από τον συμβολαιογράφο, τον ηλεκτρολόγο, το συνεργείο αυτοκινήτων, το συνεργείο καθαρισμού, την αμοιβή λογιστή, από το περίπτερο, την εφημερίδα, το περιοδικό κ.λ.π.

    Αφορολόγητα λοιπόν είναι όσα ξόδεψες αποδεδειγμένα και η προσπάθεια της κυβέρνησης πρέπει να είναι να βρει τρόπους να εντάξει στην οικονομία την παραοικονομία.

    Όποιος δεν θέλει να κόβει απόδειξη, να του κόψει η κυβέρνηση το εμπόριο και όποοιος δεν θέλει να ζητά απόδειξη, ας πληρώνει τα υπερτοκισμένα δάνεια, μέσω του κρατικού δανεισμού.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:57 | dimitris tsampas

    Απλα θα ηθελα να καταθεσω μια ιδεα που ισως μπορει να βοηθησει στην μειωση η και εξαλειψη της διαφθορας και υπογειων συναλλαγων που πολλες φορες παρατηρηται μεταξυ πολιτων και υπαλληλων σε διαφορες ΔΟΥ της χωρας.
    Δουλευοντας στο εξωτερικο,Λονδινο,για 4 χρονια δεν χρειαστηκε ποτε να ερθω σε επαφη με την αρμοδια-ο εφορια μου/εφοριακο υπαλληλο γιατι πολυ απλα ολα διεκπεραιονοντουσαν αμεσα και απλα μεσο τηλεφωνου η ηλεκτρονικα και αυτο αναγκαστηκα γιατι παντα η αρμοδια ΔΟΥ μου ειχε την εδρα της σε αλλη πολη….τουλαχιστον 300χλμ μακρια απο μενα.
    Χρειαζεται μονο οργανωση,μπορουμε?

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | SPIROS PERIS

    Κανένα φορολογικό μέτρο δεν πρόκειται να αποδόσει εάν δεν παταχθεί η διαφθορά των εφοριακών. Πρέπει να θεσπιστει νομοθεσία η οποία να τιμωρεί σκληρά καθε περίπτωση δωροδοκίας εφοριακού. Επιτέλους πρέπει να θεσπιστούν νόμοι που να κάνουν σίγουρο ότι το έγκλημα δεν πληρώνει.
    Θα πρέπει να θεσπιστει Ειδική αστυνομική δύναμη με εισαγγελείς που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την δίωξη της διαφθοράς στο Δημόσιο. Μόλις θα ασκήται η δίωξη για διαφθορά να δεσμεύεται η περιουσία του κατηγορουμένου υπέρ του δημοσίου μέχρι του ποσού κατά το οποίο ο κατηγορούμενος έγινε πλουσιότερος από το έγκλημα. Επίσης να διώκεται ποινικά και εκείνος που δωροδοκεί. Η κυβέρνηση να θέτει στόχο στην εφορία κάθε χρόνο πόσα χρήματα θα πρέπει να μαζέψει.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | Γιάννης Φ.

    Οι περισσότεροι και σκληρότεροι φοροι θα οδηγήσουν την οικονομία στην πιο γρήγορη και βαθύτερη κατάρευση. Επίσης το να στρέφεται η μια επαγγελματική ή κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης είναι συνταγή αποτυχίας.’Η θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε άπαντες.Η μείωση των δαπανών του σπάταλου δημόσιου τομέα είναι μονόδρομος.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ψ.

    Δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται τα ονόματα και τα κέρδη των φορολογουμένων στο διαδίκτυο διότι οι κάθε είδους κακοποιοί, ληστές, απαγωγείς, θα έχουν έτοιμη λίστα υποψήφιων θυμάτων στην περιοχή τους όπου θα εντοπίζουν εύκολα τους πιο ανυπεράσπιστους και ηλικιωμένους για την πραγματοποίηση του σκοπού τους. Εδώ τώρα σε σκοτώνουν στο σπίτι σου και στο ψιλικατζίδικο για 100 ευρώ, γιατί να μην χτυπήσουν στα σίγουρα για πολλαπλάσια ποσά? Δεν γνωρίζω βέβαια αν είναι και παραβίαση προσωπικών δεδομένων η δημοσιοποίηση της οικονομικής κατάστασης όλων των πολιτών. Είμαι συνταξιούχος 1.100 ευρώ και με εισοδήματα από ενοίκια και άλλες πηγές που τα δηλώνω όλα και τρέμω στην ιδέα ότι αύριο θα είμαι το υποψήφιο, εύκολο και αδύναμο για να αντισταθεί, θύμα.

    Σε ερώτηση προς τους απαγωγείς τού Κου Παναγόπουλου γιατί επέλεξαν αυτόν, οι απαγωγείς απάντησαν ότι γνώριζαν την ύπαρξη «μετρητών».

    Ελπίζω να εξετασθεί και αυτή η παράμετρος, (αφού πρώτα αξιολογηθεί από το Υπουργείο Προστασίας τού Πολίτη, ή σοβαρότητα του επαπειλούμενου κινδύνου, έκρηξης της ήδη μεγάλης εγκληματικότητας) και δεν αποφασίσετε τελικά την δημοσιοποίηση των εν λόγω δεδομένων στο διαδίκτυο.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:02 | Βλαστάρης Κωνσταντίνος

    Αυτή την πάγια εισφορά για την ΕΡΤ ευχαρίστως θα την έδινα για να γεμίσουν τα ταμεία, παρά να τα μασάνε οι μάγκες.
    Έμμεση φορολογία, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, μέσω τροχαίας. Και τα ταμεία γεμίζουν και οι οδηγοί συνετίζονται.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:59 | ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Πάταξη φοροδιαφυγής Ιατρών

    Καθιέρωση θεωρημένου από την Εφορία συνταγολογίου (εν είδη τιμολογίου) επί του οποίου θα αναγράφει ο ιατρός τα φάρμακα ή τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο ασθενής. Ταυτόχρονα επί του των φύλλων του συνταγολογίου θα υπάρχει τυπομένο το ποσό της επίσκεψης.
    (θα υπάρχουν δηλαδή στα βιβλιοπωλεία τυπομένα τριπλότυπα καρνε με τυπομένα διάφορα ποσά των 20,30,40,50 Ευρώ κλπ , τα οποία θα αγοράζουν οι ιατροί και θα σφραγίζουν και θα τα επικυρώνουν στην Εφορία)
    Τα συνταγολόγια θα είναι τριπλότυπα, τα 2 αντίγραφα θα παραλαμβάνει ο ασθενής και το στέλεχος θα παραμένει στο ιατρό.
    Ετσι καθε συνταγή ιατρου θα είναι ταυτόχρονα και απόδειξη
    Τα φαρμακεία για να δώσουν φάρμακα στον ασθενή θα παραλαμβάνουν το ένα αντίγραφο συνταγολογίου από τον ασθενή και θα το επικολλούν στο βιβλίο συνταγολογίου του ασθενή. Το ιδιο θα κάνουν και τα ιατρικά κέντρα ή τα μικροβιολογικά εργαστήρια.
    Νοείται ότι ο παραβάτης Φαρμακοποιός που θα δίδει φάρμακα άνευ συνταγολογίου θα τιμορείται αυστηρά.
    Το άλλο αντίγραφο θα το προσκομίζει ο ασθενής στο ταμείο του γιά να εισπράξει την αξία της επίσκεψης και των φαρμάκων ή εξετάσεων αν τα δικαιούται ή θα το επισυνάπτει στην φορολογική του δήλωση για να εκπαίσουν τα αντίστοιχα ποσά.

    Ενα αλλό μέτρο παράλληλο με το προηγούμενο είναι να νομιμοποιηθεί το φακελακι.
    Δηλαδή να συνταχθεί ένα είδος τιμοκαταλόγου των ιατρικών πράξεων
    (κατά κύριο λόγο εγχειρήσεων).
    Τα ποσά που θα καταβάλλονται έτσι βάσει αποδείξεων θα φορολογούνται στην ατομική κλίμακα του κάθε ιατρού.
    Τα ποσά που καταβάλει ο ασθενής θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του ασθενούς, ενώ τα φορολογικά έσοδα του κωδικού αυτου θα διατείθενται στα ασφαλιστικά ταμεία προς ενίσχυσή τους.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:08 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ. ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΗΛΟΣ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΟΥ, ΕΞ ΑΓΧΕΙΣΤΙΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ)- ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΄70 ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΄80. ΤΟΤΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΟ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ 2-4 ΧΡΟΝΙΑ , ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ. ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ – ΟΧΙ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΑ. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ,ΣΤΙΣ ΔΟΥ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ , ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΤΡΑΓΙΚΑ. ΟΤΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ….ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ …ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ …ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΜΟΥΣ!!!.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ….ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΕΓΚΤΕΣ-ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΥΠΑΛΗΛΛΟΥ – ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ…. ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΚΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ…. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΣΘΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:37 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΜΠΟΥΡΗΣ

    Κύριε Υπουργε
    παρακολουθω με πολύ ενδιαφέρον τις προσπάθειες που γίνονται απο την κυβέρνηση και απο εσας έιδικά για την αποτελμάτωση της οικονομίας που μας οδήγησε η διεφθαρμενη και ατελέσφορη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.Ο πατριωτισμός του καθενα μας θα πρέπει να κατατείνει στην ανόρωση της Ελληνικής οικονομίας,και να μην εξαντλείται σε ρατσιστικές κορώνες κενού περιεχομένου.Διότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία χωρίς οικονομική αυτοδυναμία.
    Ειναι πλέον απόλυτα απαραίτητο η πολιτική της κυβέρνησης να κατατείνει στην δημιουργία ενός κράτους δικαίου και μιας δημόσιας διοίκησης με κρατικούς λειτουργούς πρότυπο για τούς πολίτες και τους φορολογούμενους.Τα οποιαδήποτε νομοσχέδια της κυβέρνησης θα πρέπει να μελετώνται λεπτομερώς και απο την άποψη της συνταγματικότητας, και να μην αναγκάζεται η κυβέρνηση να αποσύρει τα νομοσχέδια λόγω αντισυνταγματικότητας
    Τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να κατανέμονται ισοβαρώς.
    Τα τελη κυκλοφορίας π.χ αντιρυπαντικής (ανω της 10είας)επιβαρύνονται υπερβολικά.
    Στην ουσία ακυρώνονται τα ΚΤΕΟ,και η κάρτα καυσαερίων(μέσα στα επιτρεπόμενα ορια ρύπων)
    Και με την τρέχουσα ειδησιογραφία απο τις αρχές του χρόνου θα απαγορευθει ασφάλιση αυτοκινήτων εαν δεν εχουν περάσει ΚΤΕΟ
    Νομίζω οτι ειναι πέρα για πέρα αντιφατικό μέτρο
    Επι πλέον οι πολίτες που εχουν παλαιά αυτοκίνητα ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ, οχι γιατι δέθηκαν συναισθηματικά αλλα γιατι δεν ειχαν χρήματα για να τα αντικαστήσουν
    Το μέτρο αυτο θα ηταν πιο λογικο και πιο δίκαιο εαν συνεχιζόταν το μέτρο της απόσυρσης.
    Τα οικονομικά μετρα, λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας της κυβέρνησης να χορηγήσει αυξήσεις που θα προσεγγίζουν το μέσο του βιοτικού επιπέδου της ΕΕ,θα πρέπει ακολουθούν και αυστηροί έλεγχοι στη αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία,για τον ελεγχο των τιμών και της αισχροκέρδειας,ουτως ωστε να προστατευεται το πραγματικό εισόδημα.
    Τέλος το ΄΄ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ,ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ΄΄ θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή πρακτική, και οχι ρητορίες που ακυρώνονται στην πράξη.
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΜΠΟΥΡΗΣ
    ΗΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | Θεόδωρος Ακρίβος

    Αυτό που προτείνω είναι απλό και εφαρμόσιμο με την υπάρχουσα τεχνολογία:

    ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.

    Πως θα γίνει αυτό?

    Όταν όλες οι ενχρήματες συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικώς με χρεωστικές κάρτες συνδεδεμένες με τραπεζικό λογαριασμό μέσω ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ μηχανημάτων τύπου visa τα οποία θα συνδέονται με ασύρματη τεχνολογία με το κέντρο εκκαθάρισης των συναλλαγών.

    Όλοι οι επαγγελματίες και τα φυσικά πρόσωπα αλλά και όσοι έχουν ΑΦΜ (και εταιρείες) θα έχουν μια κάρτα τύπου visa από όπου θα περνούν όλες οι συναλλαγές. Το φυσικό χρήμα θα εξαφανιστεί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.

    Όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή (π.χ. πληρώνουμε έναν υδραυλικό 100 ευρώ στο σπίτι μας) θα μεταφέρεται το ποσό από την κάρτα μας στο λογαριαμό του και εκείνη τη στιγμή θα παρακρατείται ο φόρος και το ΦΠΑ. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διαφορετικά!!!

    Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει:

    ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ.

    Ας υποθέσουμε ότι κάποιος μας απειλεί με όπλο για να μεταφέρουμε τα χρήματά μας από το λογαριασμό μας στο δικό του. Επειδή ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΝΥΜΟ ΧΡΗΜΑ δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα…

    Σκεφτείτε το λίγο. Μηδενισμός ληστειών, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής.

    Και το σημαντικότερο. Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί η χρησιμότητα του ΚΒΣ, των αποδείξεων όλων των λογιστικών βιβλίων ή τουλάχιστον θα μειωθεί πάρα πολύ. Έτσι θα βγουν από τη μέση οι μεσάζοντες εφοριακοί – και λογιστές που συντηρούν την φοροδιαφυγή.

    Είναι κρίμα το 2010 με την τεχνολογία που υπάρχει να ψάχνουμε απαρχαιομένους τρόπους για τέτοια φαινόμενα.

    Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email μου για περισσότερες πληροφορίες.

    Για να δούμε η δημόσια διαβούλευση έχει πραγματικό νόημα ή είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου?

    ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:18 | DIONYSHS

    ποιος ο φόβος ενός εφοριακού ελεγκτή που έχει κάνει τεραστια περιουσία με μαύρα χρήματα και εκβιασμούς στην ελλάδα, κανένας, γιατί ο νομικόs κώδικας τους χαϊδεύει να μην πω ότι τους προτρέπει σε αυτές τις ενέργειες, οποτε όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι διεφθαρμένοι δεν ύπαρxη ελπίδα αλλαγής

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | γεωργιος γεωργοπουλος

    Αξιότιμοι κύριοι θεωρώ ότι κάθε φοροεισπρακτική λογική πέραν του αυτονόητου και του αυτοδίκαιου δεν μπορεί να είναι αποδοτική όταν απευθύνεται σ΄ένα φορολογικό σώμα το οποίο είναι εξαντλημένο από μια οικονομική λιτότητα η οποία μετρά πάνω από είκοσι συναπτά έτη.Ο τόπος χρειάζεται ριζοσπαστικές και καινοτόμες λύσεις αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα τολμήσει να προχωρήσει σε αυτές τις τομές.Το πλέον σίγουρο είναι ότι η έξοδος από το τούνελ μπορεί να έρθει μόνο από αναπτυξιακή πολιτική και όχι απο φοροεισπρακτική.Προτείνω 1. αλλαγή στη φορολόγιση της ναυτιλείας με χαμηλούς συντελεστές τύπου offshore 2.κατάργηση του πόθεν έσχες για 2 χρόνια 3.χαμηλή φορολόγηση πχ 4% για επαναπατριζόμενα κεφάλαια 4.χαμηλή φορολόγιση πχ 10% για ξένα επενδυτικά κεφάλαια 5. χαμηλός συντελεστής φορολόγισης των πράσινων επενδύσεων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | ποπη

    θεωρω σημαντικο προβλημα την αυξηση των τελων κυκλοφοριας αυτοκινητων παλαιας τεχνολογιας.οταν δηλωνουμε οτι θα επωμιστουν φορους οι κατεχοντες δεν νομιζω οτι κανεις απο αυτους εχει αυτοκινητο παλιο.
    αν θελουμε να φυγουν αυτα τα αυτοκινητα απο την κυκλοφορια δινουμε κινητρα οικονομικα. δεν τιμωρουμε χρηματικα αυτους που θα θελαν ενα αυτοκινητο νεας τεχνολογιας και δεν μπορουν να το αγορασουν.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | Παναγιώτης Κονδύλης

    .
    ==ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    [Ανοιχτή επιστολή-πρόταση >> Για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου]

    = Να φορολογηθούν οι προσωπικές ή οικογενειακές δαπάνες που γίνονται από στελέχη επιχειρήσεων, με εταιρικές πιστωτικές κάρτες…, για να πάψουν να πληρώνουν ΕΤΑΚ τα μαντριά , οι ξηρολιθιές , οι ετοιμόρροπες αγροικίες , τα φτωχονοικοκυριά , κλπ .-

    -Να υποβάλουν άμεσα, οι φορείς-επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις αρμόδιες ΔΟΥ , συμπληρωματικές καταστάσεις με συγκεντρωτικά στοιχεία κατά φορολογούμενο και έτος (2009 και τα προηγούμενα για τα οποία δεν έχει επέλθει παραγραφή ), για προσωπικές ή οικογενειακές δαπάνες[συμπληρωματικός μισθός] που διενήργησαν στελέχη των, με χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών και να τους χορηγηθούν σχετικές βεβαιώσεις .
    -Να υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα, βάσει των βεβαιώσεων, συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος , για τα ποσά προσωπικών ή οικογενειακών δαπανών που διενήργησαν με χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών, να γίνει νέα εκκαθάριση με τις γενικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και να καταβληθεί η διαφορά φόρου με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις, κλπ, που θα προκύψουν.-
    -Να πληρωθούν –όπου συντρέχει περίπτωση- και οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, κλπ .
    ……………………………………………………….
    [Ανώτατο διοικητικό στέλεχος τράπεζας , πλήρωνε, σύμφωνα με στοιχεία ,που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες, με την εταιρική πιστωτική κάρτα .] – Η ύπαρξη απόφασης Γ.Σ που επικαλείται και το γεγονός ότι -η απόφαση- δεν προβλέπει συγκεκριμένη χρήση της κάρτας καθώς και η επίκληση πανομοιότυπης κατά το παρελθόν πρακτικής ( αρχή του συμψηφισμού ! ) για την μη εφαρμογή των σχετικών φορολογικών νόμων & διατάξεων ( αν αυτό δεν ενοχλούσε τότε, δεν καταλαβαίνω τι ενοχλεί σήμερα, δήλωνε ) , σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνουν τα φορολογικά δικαιώματα του Δημοσίου, αλλά απλώς νομιμοποιούν(;) τις συγκεκριμένες δαπάνες.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Κωστής Μπισκίνης

    Οι γνώσεις μου περι της λειτουργίας ενός φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ περιορισμένες. Ωστόσο, προσεγγίζοντας με απλή λογική το θέμα της φοροδιαφυγής, συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με την πρόθεση της κυβέρνησης να μας μετατρέψει σε «κυνηγούς αποδείξεων» για να περιορίσει το εν λόγω φαινόμενο. Ομως αντιλαμβάνομαι ως ημίμετρο την πρόταση για διεύρυσνη της λίστας των, αποδεκτών για φοροαπαλλαγή, αποδείξεων. Νομίζω δε ότι η σύνδεσή του με το αφορολόγητο των 6 ή 12.000€ διατηρεί μια ανισσότητα.

    Προτείνω την απόλυτη απλούστευση της φορολογίας -κυρίως φυσικών προσώπων μια και η πρόταση κατάργησης του ΚΒΣ, μου είναι απολύτως κενή περιεχομένου για το τί σημαίνει για τις επιχειρήσεις. Προτείνω την ύπαρξη ενός ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ. Εκτιμώ ότι πρέπει να απολουστεύσουμε την ουσία της φορολογικής λογικής. Οι μηχανισμοί μπορούν να στηθούν εύκολα. Αντίθετα, αν η λογική είναι σύνθετη παράγεται το αποτέλεσμα της σημερινής κατάστασης.

    Αρθρο 1: Όλα τα ΑΦΜ φορολογούνται με 50% επί του ποσού που προκύπτει από την αφαίρεση του συνόλου των εξόδων τους από το σύνολο των εσόδων τους.
    Αρθρο 2: Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως δτασρηριότητας.
    Άρθρο 3: Κάθε απόδειξη θα πρέπει να αναγράφει το ΑΦΜ του αγοραστή.
    Άρθρο 4: Οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ψευδή στοιχεία, ανάλογα με το βαθμό του ψεύδους, θα υπόκυνται σε ανάλογες ποινές:
    4α. έως 5% δεν επισύρει ποινή.
    4β. Για μέση ετήσια απόκληση έως 5% σε διάστημα 5 ετών (δηλαδή για υποτροπή) πρόστιμο το 5% του μέσου ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.
    4γ. Για απόκληση μεταξύ 5,1% ,μέχρι 8%, πρόστιμο 8%. Για υποτροπή εντός πενταετίας 1% επιπλέον για κάθε έτος υποτροπής
    κ.ο.κ
    Άρθρο 5: Τα φυσικά πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό θα είναι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου με βασικό μισθό ΙΚΑ και θα εισπράττουν bonus το 10% του προστίμου που θα επιβάλλεται στους ψευδώς δηλώνοντες εισοδήματα και έξοδα.

    Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι όλα τα ποσοστά στα οποία αναφέρθηκα είναι ενδεικτικά και θέλουν να καταδείξουν την κλιμακωτή λογική εφ ενός, αλλά και την ανάγκη σημαντικής επιβάρυνσης ή ποινής ή επιβράβευσης αντίστοιχα εφ ετέρου.

    Τί θα επιτευχθεί:
    1. Θα ζητάμε απόδειξη ακόμα και για την εφημερίδα του 1€, γιατί αλλιώς για κάθε εφημερίδα που δεν πήραμε απόδειξη, το κόστος της θα είναι 1,5€ (γιατί μή διακαιολογώντας το 1€ με απόδειξη πληρωμής, θα πληρώσουμε 0,5€ φόρο)
    2. Αφού, περίπου, 2.000.000 πολίτες έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ή σύνταξη που δεν μπορεί να κρυφτεί, θα έχουμε 2.000.000 φοροεισπράκτορες στη θέση 20 ή 30.000 έπιρρεπώντων στο χρηματισμό δημοσίων «λειτουργών».
    3. Όλα τα εισοδήματα από προϊόντα και υπηρεσίες θα εμφανίζονται.

    Θα απαιτηθεί μια νέα υπηρεσία η οποία θα ελέγχει τις αποδείξεις σε ποσοτό 12 με 15% των δηλώσεων. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε βάθος 12 μηνών. Αν έχουμε περίπου 10.000.000 φορολογικές δηλώσεις θα χρειαστούν περίπου 750 υπάλληλοι οι οποίοι θα ολοκληρώνουν μία(1) δήλωση ανα ώρα. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Κάθε μήνα θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, οι συμπολίτες μας και οι φορείς ελέγθηκαν και που έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία βάση του ελέγχου.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:03 | ΚΑΛΑΚΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η Φοροαποφυγή στην Ελλάδα γίνεται με τους κάτωθι τρόπους :
    Α’ Με τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα τα οποία εισπράττουν και δηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.
    1. Πώληση μετοχών μη εισηγμένων εταιρειών
    2. Αμοιβές αρχιτεκτόνων- πολιτικών μηχανικών-Οικοδομικές επιχειρήσεις. (10-12-15%)
    3. Εισοδήματα δημάρχων-βουλευτών
    4. Αμοιβές σε ξένα συγκροτήματα(20%).
    5. Ποσά επιβράβευσης αθλητών από το Δημόσιο
    6. Αποζημιώσεις απόλυσης υπαλλήλων (20%)
    7. Οι αμοιβές ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών (20%)
    8. Αποζημιώσεις τελωνειακών-εφοριακών-χημικών(15%
    9. Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας
    10. Πλανόδιοι λιανοπωλητές ή λαϊκές αγορές(χωρίς ταμειακές μηχανές
    11. Οδηγοί ΤΑΞΙ
    12. Οδηγοί φορτηγών
    13. Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων-Κάμπινγκ
    14. Αγρότες.(οι τεκμαρτές τιμές είναι χαμηλότερς και απο τα πραγματικά ενοίκια)
    Όλοι οι παραπάνω φορολογούνταν μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

    Β΄ Βάση του άρθρου 48 του Κ.Φ.Σ.( εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων) (Γιατροί, Δικηγόροι, Λογιστές, Οικονομολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες) Χρόνος κτήσης του εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο δικαιούχος εισέπραξε τούτο, σε αντίθεση με όλους τους άλλους επαγγελματίες όπου ο χρόνος απόκτησης είναι ο χρόνος παράδοσης του αγαθού ή ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών.

    Γ’ Άρθρο 17 και 19 Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων .Διαφορά εισοδήματος και υπολογισμός του φόρου αυτής
    Ο πιο δημοφιλής τρόπος δικαιολόγησης είναι οι ΑΤΥΠΕΣ ΔΩΡΕΕΣ από άτομα συγγενικού περιβάλλοντος ή και ακόμη και άσχετων ατόμων (π.χ.2.000 ή 3.000 Ευρώ) που είναι αφορολόγητες σαν δωρεές, αλλά δικαιολογούν το Τεκμήριο του δωρολήπτη (νομίμως), μέχρι σε σημείο να δικαιολογούνται και πολύ μεγάλες αγορές.

    Δ΄ Μη δυνατότητα ελέγχου των Μικρομεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων
    Η μεταβολή του τρόπου υπολογισμού από εξωλογιστικού (με συντελεστές καθαρών κερδών) σε υπολογισμό με βάση τα έσοδα – έξοδα, οδήγησε στο φαινόμενο να εμφανίζονται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών με ζημίες ή καθαρά κέρδη πολύ μικρότερα από το εισόδημα ενός ανειδίκευτου εργάτη τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό ελεγκτών, οδηγεί σε παραγραφή ανέλεγκτων χρήσεων των περισσοτέρων επιχειρήσεων. Για την αποφυγή των παραγραφών έχουν κατά περιόδους επινοηθεί διαφόρων ειδών «αυτόματων κλεισιμάτων» , όπως αυτοπεραίωση, περαίωση π.χ. Ν 3259/2004 κ.α. Με βάση των ανωτέρω ζητούνται εκ των υστέρων από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν διάφορα ποσά, μερικές φορές κατά αποκοπή, με το φόβο του ελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να επιβαρύνονται οι ειλικρινείς επιχειρήσεις και να πληρώνουν λιγότερο ή καθόλου οι ανειλικρινείς, νομιμοποιώντας έτσι την φοροδιαφυγή.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | ΜΑΡΙΑ

    Κύριοι της Κυβέρνησης, καταρχήν συγχαρητήρια για το δικαίωμα που μας δίνετε να πούμε κι εμείς τη γνώμη μας.
    Η φοροδιαφυγή μπορεί να συλληφθεί με την εφαρμογή κριτηρίων διαβίωσης (π.χ. αρχική αξία αυτοκινήτου, τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, πισίνες, σκάφη, ταξίδια αναψυχής)
    Μείωση δημοσίων υπαλλήλων, διότι δεν είναι όλοι απαραίτητοι.
    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι ότι αρνούνται να κόβουν αποδείξεις αλλά η απόδοση του Φ.Π.Α. είναι δυσβάσταχτη διότι με τον ανταγωνισμό και την οικονομική στενότητα μειώνουν τις τιμές και το μεγάλο θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το Φ.Π.Α., τον οποίο τελικά επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής που αρνείται ή δε συμφωνεί να τον επιβαρυνθεί κι έτσι αρχίζουν τα παζάρια δηλαδή «τόσα» με απόδειξη, «τόσα» χωρίς απόδειξη.
    Επίσης, θεωρώ ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη πολύ υψηλοί. Κύριοι τη στιγμή που σε κάθε αγαθό που καταναλώνουμε πληρώνουμε φόρο, οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν και όχι να αυξηθούν. Γιατί πρέπει να υπάρχει συντελεστής 40%; Είναι σαν να έχουμε «συνέταιρο» στην τσέπη μας. Ο ανώτερος συντελεστής πρέπει να είναι το πολύ 25%.
    Με το να φορολογήσετε τα επιδόματα ίσως υπάρξει επιβάρυνση στο κράτος, διότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει να την καλύπτει η δημόσια επιχείρηση, ή ο δημόσιος οργανισμός.
    Αναγκάζεται ο λαός να φοροδιαφεύγει γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες. Το κράτος του κάνει αφαίμαξη παρέχοντας ελλειπή παιδεία οπότε καταφεύγει σε φροντιστήρια, με δυσβάσταχτα τέλη κυκλοφορίας, με υποχρεωτική κάρτα καυσαερίων, με ΚΤΕΟ, με διόδια, με υποχρεωτικά πάγια σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δήμους, επιχειρήσεις ύδρευσης, ΕΡΤ, και άλλα τόσα αναρίθμητα που μας επιβάλλετε, γιατί έτσι δημιουργείται φαύλος κύκλος, η αβεβαιότητα του αύριο και η τελική αύξηση όλων των τιμών.

    Με εκτίμηση
    Μ.Γ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

    Καταρχην συγχαρητηρια για το πλαισιο διαλογου που εχετε ξεκινησει.
    Ο μοναδικος τροπος για να συλλάβετε τους φοροφυγαδες ειναι, ενας, και μαλιστα ο πιο απλος, απο ολα τα νομοθετικά σας μετρα: Διασυνδεση των ΑΦΜ των ελευθερων επαγγελματιών με ολους τους τραπεζικους λογαριασμους τους, ετσι ώστε , να βλεπετε αμέσως εαν τα δηλωθεντα εισοδηματά τους, ανταποκρίνονται στις τραπεζικές τους καταθέσεις.
    Σημειώνω οτι ειμαι υπάλληλος του Σωματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και έχω κάνει, και για την υπηρεσία μου, εισηγητικό σημείωμα, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ.

    Με εκτίμηση,
    Κορωναίος Γιώργος
    Μηχανολόγος Μηχανικός EMΠ, MSc Univ. Of Newcastle

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | Ορέστης Μάρκου

    Να ελαφρυνθούν τα πρόστιμα για παραβάσεις που γίνονται λόγω αμέλειας, και να αυξηθούν πάρα πολύ τα πρόστιμα για παραβάσεις που δείχνουν ηθελημένη φοροδιαφυγή.

    Πλήρωσα 800 ευρώ πρόστιμο γιατί έκανα τις δηλώσεις μου μόνος μου και δε δήλωνα το ΦΠΑ μου καθότι μηδενικό (νόμιμα, βάσει συγκεκριμένου νόμου). Το κράτος δε ζημιώθηκε καθόλου γιατί πάλι μηδενικό ήταν το ΦΠΑ μου, εγώ όμως πλήρωσα.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:01 | Κωνσταντίνος

    Επανέρχομαι, αυτή τη φορά για επισημάνσεις στο θέμα των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

    Υπάρχει ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ σε 2 σημεία του νέου τρόπου διαμόρφωσης των τελών κυκλοφορίας.

    ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 1η :
    Για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σαν ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας εμφανίζεται η ημερομηνία εισαγωγής/εκτελωνισμού.
    Όμως η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας είναι αυτή πάνω στην οποία βασίζεται η κατάταξη του οχήματος στην κλάση Α, Β, Γ, ή Δ.

    Αν λοιπόν εισάγουμε ένα αυτοκίνητο έτους πρώτης κυκλοφορίας στο εξωτερικό 1999, αυτό θα έχει τέλη κυκλοφορίας κλάσης Α, ενώ το ίδιο μοντέλο που αγοράστηκε στην Ελλάδα το 1999 θα έχει τέλη κυκλοφορίας κλάσης Γ.

    Το ίδιο όχημα αντιμετωπίζεται διαφορετικά, άρα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    Βρείτε λύση, ήδη δημιουργείτε φορολογούμενους 2 ταχυτήτων και αυτό είναι άδικο.

    ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2η :
    Αντιμετωπίζονται όλα τα οχήματα μόνο βάσει έτους κατασκευής (ή εισαγωγής στην Ελλάδα), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική εκπομπή ρύπων του καθενός.
    Συμβαίνουν λοιπόν τα εξής παράδοξα:
    α) Να εμπίπτουν στην ίδια κλάση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αυτοκίνητα που έχουν μέν τα ίδια κυβικά κινητήρα αλλά έχουν τεράστιες αποκλίσεις στις εκπομπές ρύπων.
    β) Να επιβαρύνονται με μεγαλύτερα περιβαλλοντικά τέλη αυτοκίνητα που ναι μεν έχουν μεγαλύτερο κυβισμό κινητήρα, πλήν όμως οι ρύποι τους είναι κατα πολύ μικρότεροι των ρύπων άλλων οχημάτων με μικρότερο κυβισμό κινητήρα.
    γ) Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, εξακολουθούν να αποτελούν το «μαύρο πρόβατο», ενώ όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα, όλων των εταιρειών, εκπέμπουν κατα πολύ λιγότερους ρύπους απο τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα ίδιου ή και μικρότερου κυβισμού.

    Δέν θα αρχίσω να παραθέτω αναλυτικούς πίνακες για όλα τα μοντέλα όλων των εταιρειών.
    Το Υπουγείο Συγκοινωνιών έχει ΟΛΟΥΣ τους τεχνικούς πίνακες απ ΟΛΕΣ τις εταιρείες (εγκρίσεις τύπου) και μπορεί να σας δώσει πληρέστατη κατάταξη με βάση τους ρύπους.
    Θα αρκεστώ όμως να παραθέσω ένα μικρό ΤΥΧΑΙΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ πίνακα, απο τον οποίο είναι ηλίου φαεινότερες οι διαφορές που επισημαίνω.

    ΜΑΡΚΑ/ΤΥΠΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΥΒΙΚΑ ΙΠΠΟΙ ΡΥΠΟΙ CO2

    ALFA ROMEO MI.TO 1.4 95hp ΒΕΝΖΙΝΗ 1.368 95 138,00
    ALFA ROMEO MI.TO 1.4 105hp ΒΕΝΖΙΝΗ 1.368 105 134,00
    ALFA ROMEO MI.TO 1.4 120hp ΒΕΝΖΙΝΗ 1.368 120 145,00
    ALFA ROMEO MI.TO 1.4 135hp ΒΕΝΖΙΝΗ 1.368 135 129,00
    ALFA ROMEO MI.TO 1.4 155hp ΒΕΝΖΙΝΗ 1.368 155 153,00
    ALFA ROMEO MI.TO 1.6 JTD ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 1.598 120 126,00
    Alfa Romeo 159 1.8 ΒΕΝΖΙΝΗ 1.796 140 179,00
    Alfa Romeo 159 1750 TBi ΒΕΝΖΙΝΗ 1.742 200 189,00
    Alfa Romeo 159 2.0 JTD ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 1.956 170 142,00

    Audi A3 3d 1.4 TFSI ΒΕΝΖΙΝΗ 1.390 125 140,00
    Audi A3 3d 1.6 ΒΕΝΖΙΝΗ 1.595 102 162,00
    Audi A3 3d 1.8 TFSi ΒΕΝΖΙΝΗ 1.798 160 159,00
    Audi A3 3d 1.9 TDi ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 1.896 105 124,00
    Audi A3 3d 2.0 TDi ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 1.968 140 134,00
    Audi A4 1.8 TFSI 120hp ΒΕΝΖΙΝΗ 1.798 120 169,00
    Audi A4 2.0 TDI 143hp ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 1.968 143 143,00

    Fiat Grande Punto 1.4 16V ΒΕΝΖΙΝΗ 1.368 95 142,00
    Fiat Grande Punto 1.4 120 ΒΕΝΖΙΝΗ 1.368 120 155,00
    Fiat Grande Punto 3d 1.6D ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 1.598 120 126,00

    Τέλος, να μου επιτραπεί να επισημάνω ότι ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δέν μπορούν τα κυβικά ενός αυτοκινήτου να αποτελούν τη μοναδική βάση για την ενδεχόμενη εφαρμογή τεκμηρίου διαβίωσης.
    Και τούτο διότι, η κατοχή απο μόνη της (χωρίς την ανάλογη χρήση) δέν συνεπάγεται κόστος για τεκμηρίωση διαβίωσης.

    Παράδειγμα : Εμπορικός Αντιπρόσωπος, αγόρασε το 1995 όχημα 2000 κ.εκ. διότι έκανε 50.000 χλμ το χρόνο για τη δουλειά του.
    Η εργασία του έχει απο τότε συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα να κάνει πλέον 5.000 χλμ το χρόνο.
    Ενα όχημα 2.000 κ.εκ. χρονολογίας 1995 σήμερα μετα βίας πουλιέται 2.000 ευρώ (άν κάποιος τολμήσει να το αγοράσει με τα περιβαλλοντικά τέλη που έχει).
    Με ποιά λογική θα πρέπει να εξαναγκαστεί (λόγω τεκμηρίου) αυτός ο άνθρωπος, να μπεί στη διαδικασία να χρεωθεί κατ ελάχιστο 10.000 ευρώ (για ένα καινούργιο αυτοκίνητο 1400 κ.εκ.) για να γλυτώσει απο το τεκμήριο?
    Πέραν αυτού όμως, ας έρθουμε σε ένα πιό σύγχρονο και απτό παράδειγμα:
    Φορολογούμενος Α : Οχημα 1400 κ.εκ. με 50.000 χλμ χρήσης το χρόνο
    Φορολογούμενος Β : Οχημα 1800 κ.εκ. με 10.000 χλμ χρήσης το χρόνο
    Ποιός απ τους δύο σε περίπτωση τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος πρέπει να επιβαρυνθεί περισσότερο?
    Μη μου πείτε ο Β επειδή έχει 1800. Ειναι ανήθικο.

    Εμείς σας δίνουμε τις ιδέες, βάζουμε «πλάτη» κατα το κοινώς λεγόμενο.
    Να δούμε εσείς τι θα κάνετε, ώστε να μή γυρίσουμε στις επόμενες εκλογές να πούμε «μία απ τα ίδια ήταν κι αυτοί»….

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:24 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!
    ΒΛΕΠΕ, Η.Π.Α., ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, …
    Π.Χ. ΑΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΕΧΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ
    ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΕ 500,000 ΕΥΡΩ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
    ΤΕΛΟΣ,ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!! ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    ΕΑΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ ΤΗΣ
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ !!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 16:15 | ΙΩΑΝΝΗΣ Λ.

    Ακούω τις τελευταίες μέρες όλα τα μέτρα που προτίνονται για τη ορολογία και δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω.
    Είμαι λογιστής και «άνθρωπος της πιάτσας» και βλέπω πως μόνο αναστάτωση προκαλείται και πολύς λόγος για το τίποτα με όλα αυτά που υποτίθεται ότι θα γίνουν.ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ χρειάζεται.Πίστε τον Έλληνα ότι τα χρηματά του δεν θα φαγωθούν από κάποιους που υπαρχουν σε όλες τις κυβερνήσεις και ανεξαρτήτως κρίσεων ή όχι βγαίνουν πάντα πλουσιότεροι και τότε θα δείε το φιλότιμο του Έλληνα που θα λειτουργήσει ως μια σύγχρονη ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ(και για τους μη γνωρίζοντες ιστορία η Ψωροκωταινα ήταν μια ζητιάνα που στον πόλεμο του 1821 έδωσε πρώτη χρήματα για την ενίσχυση του αγώνα).
    Δεν είναι δυνατόν να ακούει ο Έλληνας για χρήματα που δώθηκαν από SIEMENS,να βλέπει πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς με βίλλες και ofshore εταιρείες και να μην αισθάνεται ότι είναι κορόϊδο όταν πληρώνει έστω και 1ευρω για φορολογία.
    Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και δώστε οι κυβερνόντες πρώτοι το καλό παράδειγμα για να σας ακολουθήσει και ο κόσμος.
    Ας πάρουν ΑΦΜ τα πολιτικά κόμματα ώστε να παρακολουθούνται οι συναλλαγες και όχι να διακινουνται βαλίτσες εκκατομυρίων με μπακαλοτέφτερα.Ας τιμωρηθεί επιτέλους κάποιος δημόσιος λειτουργός με δήμευση της περιουσίας του.Γιατί εγώ ο απλός άνθρωπος δεν ανέχομαι να βλέπω βίλλα πρωην υπουργού στο με πισίνα και γήπεδο τέννις και να δέχομαι ότι αυτή η βίλλα έχει κόστος 200,000 ευρώ,όσο δηλαδή και το διαμερισμά μου στο Κερατσίνι.
    Σε άλλες χώρες ο πολίτης δεν διανοείται να κλέψει από το κράτος,όχι εξαιτιας του φόβου της τιμωρίας αλλά λόγω της φορολογικής του συνείδησης ξεροντας ότι αν κλέψει το κράτος είναι σαν να κλέβει τον ίδιο του τον εαυτό.
    Στην ελλάδα όμως είμαστε χωρισμένοι σε 2 κατηγορίες:στα κορόιδα που είναι εκτός δημοσιού μηχανισμού και πάντα πληρώνουν και στους έξυπνους που είναι μέσα στο δημόσιο-κρατικό μηχανισμό και πληρώνονται και συχνά κλέβουν τους πρώτους.
    Και πώς να μην ωθηθεί ο πολίτης να μην φοροδιαφύγει όταν το ίδιο το κράτος τον θεωρεί φοροφυγά;Γιατί όταν πέρα από τα όσα δηλώνει ο κάθε επιχειρηματίας έρχεται το κράτος και του ζητά επιπλέον χρήματα για κλείσιμο 5ετιάς ή του επιβάλλει έκτακτη εισφορά με βάση τα εισοδηματά του στα οποία έχει φορολογηθεί τότε τον αντιμετωπίζει σαν φοροφυγά.
    Και ποιος σώφρων επιχειρηματίας θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν δεν έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και δεν ξέρει ποτέ κανείς πως θα φορολογηθεί την επόμενη χρονιά;
    Έχω παραδείγματα ξένων επιχειρηματιών που όταν τους έλεγα ότι για την τάδε μορφή έταιρείας θα φορολογηθούν με τον τάδε συντελεστή και θα πληρώσουν και προκαταβολή για την επόμενη χρονιά και την επόμενη χρονιά κανείς δεν ξέρει αν συντελεστής φορολόγησης θα παραμείνει ο ίδιος ή αν θα αλλάξει το ποσοστό προκαταβολής και στην 5ετία θα ξαναληρώσουν ή θα υποβληθούν σε φορολογικό έλεγχο,όλοι αυτοί οι επιχειρηματιές επένδυσαν σε άλλες χώρες.
    Όσο για το μέτρο των αποδείξεων απορώ αν είμαι ο μόνος που πάω στον οδοντίατρο για παράδειγμα και όταν του ζητάω απόδειξη μου λέει 800ευρώ χωρίς απόδειξη και 1000 με απόδειξη.Εσεις νομίζετε ότι θα προτιμήσω να δώσω 1000 για να έχω έκπτωση φόρου μετά από 1 ολόκληρο χρόνο ή θα προτιμήσω να κερδίσω 200 ευρώ την ίδια στιγμή;
    Και άντε πως καταφέρατε όλους τους πολίτες να μην φοροδιαφεύγουν.Ποιος ο λόγος;Για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και να τζογάρουν οι διοικητές των δημοσίων οργανισμών σε μετοχές «φούσκες» ή σε ομόλογα;Για να πληρώνεται π.χ ο διευθυντής της Ε.Ρ.Τ 1500 ΕΥΡΏ ημρησίως;
    ΠΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΕΡΕΓΓΥΟ.
    Και κάτι τελευταίο:μην αποκόπτετε το ασφαλιστικό και εργατικό κομμάτι από τη φορολογία.Είναι μεγάλα τα κόστη για τους επιχειρηματίες και το ασφαλιστικό σύστημα είναι άδικο.Πάρτε παραδείγματα από άλλες χώρες.Το ασαλιστικό μας σύστημα είναι παλαιολιθικό,άδικο και ξεερασμένο.Καλύτερα για παράδειγμα το ΦΠΑ να γίνει 25% όπου σε αυτή την αύξηση το 6% θα είναι για την κάλυψη του ασφαλιστικού παρά αυτή τη στιγμή για ασφάλιση ΜΙΚΤΑ-ΤΕΑΜ να παρακρατώνται από τον υπάλληλο 16% από τον μισθό του και να πληρώνει και αλλα 28,065 ο εργοδότης με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αδήλωτη εργασία αφού και για τον μισθωτό και για τον εργοδότη «κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 10και καρτέρει».
    Πάρτε στα υπουργεία ανθρώπους που ξέρουν την αγορά και τη ζωή και όχι μόνο απόφοιτους πανεπιστημίων που ξέρουν την αγορά και τη ζωή μόνο με βάση όσα έχουν διαβάσει.Αν δεν έχεις πεινάσει,αν δεν έχεις νιώσει το άγχος της τελευταίας μέρας του μήνα να βρεις τα χρήματα να πληρώσεις το φορο,το ΙΚΑ,το ΤΕΒΕ,αν δεν έχεις υποστεί φορολογικό έλεγχο και όλα τα σχετικά που ζεί ο κάθε πολίτης τότε δεν μπορείς να κάνεις προτάσεις για φορολογία και δημόσια έσοδα.Άλλωστε όλα αυτά τα παιδάκια των πανεπιστημίων που δεν ξέρουν από πργματική ζωή ήταν που βούλιαξαν παγκοσμίως τις οικονομίες σε κέρδος κάποιων επιχειρηματιών που ξέρουν τη ζωή από το πεζοδρόμιο και όχι με βάση τα όσα διδάχτηκαν από κάποια βιβλία.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 16:27 | Αλέξανδρος Α.

    Προσθέτω κι εγώ την ψήφο μου για την πάταξη των παραβάσεων του ΚΟΚ, παρ’ όλο που είναι εκτός θέματος:
    http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=3085
    http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=1712

    Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμόσουμε τους νόμους του ΚΟΚ όπου η παρανομία είνει τόσο φανερή και έχει τόσο τρανταχτά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές και σε προσβολή και δυσκολία της καθημερινότητας των πεζών, παρά να διορθώσουμε την φοροδιαφυγή. Αν δεν κάνουμε τα εύκολα, πώς θα κάνουμε τα δύσκολα;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 15:19 | Μασρούρ Τζαβίντ

    1) Κατά την γνώμη μου είναι αδιανόητο κάποια χρήματα που έχει κανείς πληρώσει και για τα οποία έχει απόδειξη να μην αναγνωρίζονται ως έξοδα: είχα πληρώσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δίδακτρα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Η εφορία πίστευε ότι αυτά δεν ήταν έξοδα.

    2) Αν το κράτος έχει την ικανότητα να κρίνει -βάσει κάποιων «αντικειμενικών» κριτηρίων- πόσο θα πρέπει να είναι το εισόδημα κάποιου, τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι και σε θέση νε εκτιμήσει τα έξοδα αυτού του ατόμου. Σήμερα αν κάποιος δηλώνει π.χ. 40 χιλιάδες εισόδημα η εφορία μπορεί να κρίνει ότι με το επάγγελμα που κάνει, την κατοικία και το αυτοκίνητο που έχει, θα έπρεπε να έχει 65 χιλιάδες εισόδημα και όχι 40. Δηλαδή η εφορία είναι καλή στην εκτίμηση των εσόδων μας αλλά για τα έξοδα απαιτεί αποδείξεις και μερικές φορές δεν αναγνωρίζει ακόμα και τις αποδείξεις.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 15:25 | Κώστας

    1. Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας

    Η φορολόγηση να γίνεται σε όλα τα επίπεδα (μικρή και μεγάλη ακίνητη) περιουσία, αναλογικά με την τιμή της αξίας της (μικρά ποσά για τη μικρή περιουσία και μεγαλύτερα για τη μεγάλη).

    2. Φορολογία Αυτοκινήτων

    Έγινε κατανοητό νομίζω, μετά τη φετινή εμπειρία, ότι όσοι έχουν παλιά αυτοκίνητα τα έχουν διότι δεν δύνανται οικονομικά να τα αντικαταστήσουν. Οπότε θα πρέπει να γίνει μείωση των τελών κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα. Επί πλέον των παραπάνω, έχω διαβάσει (δεν ξέρω πόσο ισχύει στην πράξη) ότι πολλοί ΕΛΛΗΝΕΣ δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας. Να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, να αναγκαστούν όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων να πληρώνουν τα τέλη και σε διαφορετική περίπτωση να κατάσχονται τα αυτοκίνητα.

    3. Φορολογία Εισοδήματος

    Συμφωνώ με το αμερικάνικο φορολογικό σύστημα. Πέραν αυτού νομίζω ότι έχουμε τους κατάλληλους επιστήμονες για να μας πούνε τι θα πρέπει να εφαρμοστεί για να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Το μεγάλο ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για την εφαρμογή οποιουδήποτε φορολογικού συστήματος είναι:

    α. Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ και η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ των αρμοδίων δημοσίων λειτουργών (υπαλλήλων και πολιτικών προσώπων) για τη σχεδίαση, εφαρμογή και έλεγχο της φορολογικής πολιτικής.

    β. Η ΠΡΟΘΕΣΗ της κυβέρνησης να αναλάβει το υποτιθέμενο αρνητικό πολιτικό κόστος (το οποίο κατά την προσωπική μου άποψη θα είναι τελικά θετικό αν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα που θα δημιουργήσουν την απαραίτητη για την οικονομία, δυναμική). Επίσης την ΠΡΟΘΕΣΗ να υπάρξει ρήξη με το κατεστημένο και τις κάστες.

    Τέλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν έχουμε μεγάλη ανάγκη από ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ και προϊσταμένους γενικότερα, αλλά έχουμε ανάγκη από ΕΡΓΑΤΕΣ με τη γενικότερη έννοια, δηλαδή ανθρώπους που εργάζονται, που ιδρώνουν, που τιμούν το μεροκάματο ή το μισθό τους. Θα πρέπει κάποτε να παράγουμε πολύ μεγαλύτερο έργο από αυτό που παράγουμε, αν θέλουμε να πάει η πατρίδα μας εμπρός. Την ευθύνη για την κατάντια που έχουμε περιέλθει μην μας βολεύει να τη μεταβιβάζουμε στους πολιτικούς, να την αναλάβουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 15:52 | μανος

    ποιος δημηουργησε το σκανδαλο του χρηματιστηριου,ποιος υπουργος υπεγραψε τον νομο για να τζογαρουν τα ταμεια τα αποθεματικα τους,ποιος υπουργος υπεγραψε το χαρισμα των χρεων των ΠΑΕ ΚΑΕ,ποιος φταιει που χρυσοπληρωσαμε την ολυμπιαδα,ποιος φταιει που δεν φορολογουνται τα συμβολαια των επαγγελματιων αθλητων,τραγουδιστων,ποιος φταιει για τα υπερογκα πριμ των αθλητων που ολοι γνωριζουν πως κατακτιουνται ποιος φταει που δεν ελεγχονται οι δαπανες των βλαχοδημαρχων και των βλαχονομαρχων με τις απευθειας αναθεσεις σε κολλητους γιατι υπαρχουν επαγγελματιες αθλητες και παραλληλα επαγγελματιες αστυνομικοι αξιςματικοι γιατι οι εφοριακοι παιρνουν διπλασιο μισθο απο τους αλλους υπαλληλους σε ποιο αρθρο του συνταγματος αναφερεται αυτο ποιος φταιει που δεν πληρωνουν ΦΠΑ οι γιατροι οι δικηγοροι γιατι οι βολευτες πληρωνονται τοσο αδρα τι προσφερουν επιτελους μονο ρουσφετια στους ημετερους ποιος φταιει για την ζημενς για το βατοπεδι για τους υπερογκους μισθους στην ΕΡΤ, ΠΟΙΟς φταιει για τις επιχορηγησεις σε συλλογους μαιμου που κανουν οι εκαστοτε βολευτες.ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ θα το παρω σε μικρο χρονικο διαστημα σας το υποσχομαι.ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΚΟΚΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΣ.ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΙΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.ΑΙΣΧΟΣ.ΣΠΕΙΡΑΤΕ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΤΕ ΘΥΕΛΛΕΣ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:11 | ii

    Κύριοι ξέρετε πού έγκειται το πρόβλημα? Στο μαύρο χρήμα στο χώρο της υγείας! Ξέρετε ότι οι ορθοπαιδικοί, οι καρδιολόγοι και άλλες ειδικότητες ιατρών του ΕΣΥ τα παίρνουν μαύρα (ευτυχώς όχι όλοι!) από τους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους υπερτιμολογούν τα υλικά? Ξέρετε ότι μια βίδα καθήλωσης στην κνήμη που κοστίζει 300 ευρώ τιμολογείται για το Δημόσιο 2000 ευρώ? Ξέρετε ότι τα ακτινολογικά εργαστήρια στις συνταγές των ταμείων που εκτελούν, πχ σε μία μαγνητική τομογραφία που κοστίζει 270 ευρώ δίνουν 50 ευρώ μαύρα στον αποστέλλοντα, ο οποίος με τη σειρά του εμφανίζει υπερβολικό ζήλο συνταγογράφησης? Ξέρετε ότι ιατροί του ΕΣΥ με μισθό του ΕΣΥ (3000) αγοράζουν σπίτια στο Κολωνάκι, στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα στην Παραλία της Θεσσαλονίκης αξίας 3-6 εκατομμυρίων ευρώ? Πού τα βρίσκουν, από το μισθό τους? Γιατί ρε παιδιά και έγώ γιατρός είμαι, αλλά ένα σπίτι έχω και αυτό με δάνειο! Πώς θα πάμε μπροστά έτσι? Για να μην πω για τους ελεύθερους επαγγελματίες, άλλη φάρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά… Έχουν ξεχάσει τι σημαίνει απόδειξη. Αν δε τολμήσεις να τους ζητήσεις σου λένε αντί για 60 ευρώ πχ 80. Τι να κάνει ο κόσμος? Άσε που φοβάται να μην τα δυσαρεστήσει κιόλας τα παιδιά και δεν τον προσέξουν. Κύριοι σκύψτε σοβαρά στο πρόβλημα. Κόψτε κεφάλια, αυτό που γίνεται είναι εθνική προδοσία και υποθηκεύει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Πόθεν έσχες παντού, όλα στην φόρα, σκληρά αντικειμενικά κριτήρια και αυστηρές ποινές στους παραβάτες (κλείσιμο ιατρείων, απολύσεις). Όποιος δε θέλει να δουλέψει και θέλει να κλέβει σπίτι του, δόξα το Θεό σ’αυτή τη χώρα υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που αρκούνται και στο μισθό του ΕΣΥ χωρίς τις «προσαυξήσεις!!!». Γιατί δηλαδή η χώρα πρέπει να δανείζεται με 6-7% για να ξεπληρώσει τις λαμογιές κάποιων και να ξεφτιλίζεται διεθνώς? Σκεφτείτε τέλος ότι εγώ είμαι γιατρός και εξοργίζομαι, τι να πουν δηλαδή οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το χώρο? Ευχαριστώ και καλή τύχη στο τιτάνειο έργο σας!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:36 | ΤΟΣΟΥΝΗΣ ΑΒΡΑΑΜ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΤΟΧΟ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΛΗ Η΄ΚΑΚΗ ΕΙΝΑΙ. ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΡΑΤΟΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ. Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΓΩΣΕΙ ΑΦΟΥ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ, ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΜΙΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ. ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΟΦΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΝ ΖΩΗ(ΕΙΜΑΙ 29 ΕΤΩΝ). ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ , ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΝ! ΑΡΑΓΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ? ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΚΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΑΝΙΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ? ΕΞΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΩ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΤΑΣΘΑΛΙΩΝ…ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ…ΕΤΣΙ, ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΝΤΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΕ ΚΛΕΨΕΙ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙ ΗΘΙΚΟ ΘΕΜΑ.ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΕΜΙΤΟ.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΑΡΧΙΚΑ, ΠΡΟΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ? ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΕΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΛΠ. ΥΣΤΕΡΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΟΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ? ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ(ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ) ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ, ΔΗΜΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΚΛΟΠΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ? ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΑΡΧΙΚΑ ΕΝΑ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ. ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ….ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. ΑΡΧΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ) ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΟΡΩΝ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ. ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΓΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.

    ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ. ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 15000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2000 ΚΥΒΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ 300 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ BABY BOOM ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ. ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ. ΑΦΕΝΟΣ ΔΙΟΤΙ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

    ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ. ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:31 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    YPOYRGE. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ, ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΣΥΜΟΡΦΟΝΟΝΤΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:15 | NIKOS

    Είναι δυνατόν να διαρέετε στον τύπο πως πρώτα θα κόψετε από το επίδομα των χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών και λοιπών Υπαλλήλων και μετά θα τους φορολογήσετε με αυξημένο συντελεστή για να κατεβάσετε ακόμα πιό πολύ τους μισθούς?

    Εσύς δεν λέγατε πριν γίνετε κυβέρνηση πως θα προστατέψετε το εισόδημα του κοσμάκη?

    Πάτε να μειώσετε μισθούς των 1200 ευρώ ? Στην ΔΕΗ στον ΟΤΕ στον ΟΛΠ στις εφορίες παίρνουν μισθούς των 2500 και βάλε και εσείς βρήκατε να κόψετε το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 355,91 ευρώ ενώ κάποιοι με μπάρμπα στην Κορώνη πάιρνουν και το επίδομα των 176 ευρώ και μάλιστα εδώ και χρόνια??

    Αν θέλετε κάτι σωστό να από που πρέπει να κόψετε!!!

    Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε 1 ευρώ μείων από τα 1200 ευρώ που παίρνω κόψτε από τα μεγάλα κεφάλια του Δημοσίου!!

    Δεν σας φταίνε οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι!!!!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:58 | Ιωάννης Ξένος

    Είναι περίεργο να εκπίπτονται από την εφορία αποδείξεις για ταβέρνες και να μην εκπίπτονται οι αποδείξεις φαρμακείων και μάλιστα αυτές που αφορούν σε συμμετοχές αγορών φαρμάκων….
    Είναι εξόχως άδικο οι συμμετοχές από 10% – 25% να μην εκπίπτονται, ειδικότερα για τους συνταξιούχους.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:34 | νικος

    Δωστε παλι την χαμενη ελπιδα και αισιοδοξια του Ελληνα.Οχι αλλοι φοροι ,δωστε αναπτυξη ,δωστε δουλειες και οχι επιδοματα ανεργιας αφηστε το χρημα να κινηθη και θα εισπραξετε περισσοτερα.Ανεβαστε ποιοτικα το επιπεδο της παιδειας κ της υγειας.Αν θελετε ποθεν εσχες θα πρεπει να ελεγχθουν και οι παλιες πλουσιες οικογενειες ,που βρηκαν τα λεφτα ?? Μην στοχοποιειτε αυτους που βγαζουν νομιμα λεφτα αλλα τα παρασιτα.Αποψη μου ειναι μειωστε ΙΣΟΤΙΜΑ για ολους τους φορολογικους συντελεστες [Δημοσιο,ΕΕ.ΑΕ.ΕΠΕκλπ…]και πιστευω οτι θα εισπραξετε περισοτερα πχ10% η’ 20%…να ΜΗΝ υπαρχει παραεμποριο [πλανοδιοι κλπ],
    φορολογηστε ολους.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:41 | Αλέξανδρος

    Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών.
    Καλή Χρονιά!
    Με την ελπίδα να μη χάνω τον πολύτιμο χρόνο μου, σας γράφω αυτές τις λίγες σκέψεις.
    Πρώτον δυστυχώς δεν έχετε μηχανισμούς πάταξης της φοροδιαφυγής και είσπραξης των φόρων και ούτε μπορείτε να δημιουργήσετε. Ξεχάστε το. Θέλει δεκαετίες για να γίνει.
    Δεύτερον όταν θεσπίστηκε η είσπραξη φόρων (αρκετές δεκαετίες πριν) σκοπό είχε οι πλούσιοι να εισφέρουν για το δημόσιο όφελος. Σήμερα αυτό το σκεπτικό θα αποτελούσε όνειρο ή τουλάχιστον αστείο. Άρα αδικία εξαρχής.
    Τρίτον αν σφύξετε πολύ τα πράγματα το μόνο που θα καταφέρετε είναι αφενός ένα τεράστιο νέο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων προς το εξωτερικό και αφετέρου οι «έχοντες και κατέχοντες» να πάρουν τις καταθέσεις τους και να τα πάνε εκεί που ξέρουν ότι θα τους τις «αυγατίζουν» καλύτερα (αντί να τους τα τρώνε διεφθαρμένοι παράγοντες και μηχανισμοί στην Ελλάδα).
    Τέταρτον η θεωρία με την πράξη διαφέρουν πολύ. Δυστυχώς όλοι όσοι πέρνουν αποφάσεις για την οικονομία σήμερα είναι μόνο θεωριτικοί. Από αυτό και μόνο βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.
    Πέμπτον το πρόβλημα βρίσκετε στους διεφθαρμένους παράγοντες του δημοσίου (σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι οι περισσότεροι είναι οι διεφθαρμένοι).
    Αν πραγματικά θέλετε να βάλετε τάξη πρέπει να κάνετε τρία πράγματα:
    1. Μειώστε όλους τους φόρους εκτός του ΦΠΑ, τον οποίο πρέπει να αυξήσετε με σύναιση και λογική. Όποιος δεν πληρώνει ΦΠΑ που έχει εισπράξει να σφραγίζεται η επιχείρησή του άμεσα.
    2. Υποχρεώστε τους «έχοντες» να κάνουν επενδύσεις, αφού εξυγειάνεται την γραφειοκρατεία.
    3. Επιλέξετε ορισμένους πλούσιους (σίγουρα και μερικούς από αυτούς που φοροδιαφεύγουν) για να σας συμβουλέψουν πως και γιατί να κάνετε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
    Κλείνοντας θέλω να σας παρακαλέσω να αντιληφθείτε ότι για αυτό το χάος στο οποίο βρίσκεται η χώρα σήμερα κυρίως υπέθυνοι είναι οι πολιτικοί και οι παράγοντες του δημοσίου και όχι οι επιχειρηματίες και οι «έχοντες και κατέχοντες», όπως συχνά μας αρέσει στους Έλληνες να κατηγορούμε.
    Αν θέλετε ουσιαστικές προτάσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
    Καλή τύχη,
    Αλέξανδρος

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:29 | χρηστος

    καλημερα σε ολους.Σαν πολιτης αυτης της χωρας θα ηθελα και εγω να κα
    νω καποιεις προτασεις και να πω καποια παραπονα.
    η χωρα αυτη για να αλλαξει θα πρεπει ο πολιτης να νιωθει οτι υπαρχει δικαιοσυνη!ποσοι υπουργοι,υφυπουργοι και γενικα παρατρεχαμενοι εχουν κανει ζημια και εχουν καταστρεψει την οικονομια μας?μιλαμε τωρα για δις ευρω!παρα πολλοι!ποσοι εχουν τιμωρηθει?κανενας!!!πως εγω σαν πολιτης τοτε να ενδιαφερθω?Οσοι ευθυνονται για αυτην την κατασταση θα πρεπει να τιμωρηθουν με καποιον τροπο!δεν λεω να πανε φυλακη αλλα να μην μπορουν να ξαναβαλουν υποψηφιοτητα!για το αν καποιος ειναι ενοχος να το αποφασιζει δικαστηριο και οχι η βουλη!
    Αν κανουμε μειωσεις η καθολου αυξησεις στους δημοσιους υπαλληλους και βγουμε απο την κριση τοτε να το κανουμε!αν οχι τοτε ειναι κριμα να τα ριχνουμε σ’αυτους!Μας φταινε οι κακοι δημοσιου υπαλληλοι,αυτοι που δεν δουλευουν και αυτοι που χρηματιζονται!θα επρεπε αυτοι να πανε σπιτακια τους και να δουν πως ειναι να δουλευεις σε ιδιωτη
    η οικονομια μας λογο γεωγραφικης θεσης θα επρεπε να ειναι πολυ ισχυρη!να δωσουν κινητρα στον καθενα να ανοιξει μια μικρη επιχειρηση και στις μεγαλες να κανουν επενδυσεις εντος ελλαδος.ακομα ενας ικανοποιητικος μισθος για τους εργαζομενους ετσι ωστε να κανουν μια αξιοπρεπη ζωη!Υ.Γ επιτελους να παρθουν μετρα για την αποκεντρωση

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:39 | Γιάννης Καραγιάννης

    Θα ήθελα να πρακαλέσω τον Υπουργό, κ. Παπακωνσταντίνου, όταν μιλάει για επιβολή κάποιου φόρου (γενικά) να μη συμπληρώνει στη συνέχεια, αμέσως, ότι η αντίστοιχη φορολογία στις χώρες της Ε.Ε. είναι υψηλότερη από ότι στη χώρα μας. Θα γνωρίζει, ο κ. Υπουργός, ότι και οι αντίστοιχοι μισθοί είναι οι χαμηλότεροι της ευρωζώνης. Αποτελούν ύβρη, πρόκληση και δημιουργούν εκνευρισμό στους πολίτες, στο λαό τέτοιου είδους δικαιολογίες, που ενώ δεν ευθύνονται σε τίποτα καλούνται να πληρώνουν και να ξαναπληρώσουν τα σπασμένα. Με το να λένε, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ότι αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος για οποιαδήποτε άστοχη ενέργεια ή κακή εκτίμηση, που τέλος πάντων, δεν μπορεί κανείς να αποδώσει δόλο ή υπόνοια κακών προθέσεων πάει στο «καλο». Όταν, όμως, αυτή η κατασπατάληση γίνεται, σκόπιμα, για επωφεληθούν οι ημέτεροι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συμφέροντος είναι έγκλημα, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δηλαδή, κάποτε πρέπει και οι υπεύθυνοι πολιτικοί να υποστούν τις ανάλογες συνέπειες. Έτσι, κάποτε και το πολιτικό σύστημα μπορεί να εξιλεωθεί, που βρίσκεται τόσο χαμηλά, στην εκτίμηση του λαού.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:42 | Μιχάλης Κ.

    Καταρχήν να ξεκινήσετε πρώτα με τη γενναία μείωση των αποδοχών και των συντάξεων όλων των πολιτικών προσώπων (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Μητροπολίτες κ.α) για να δώσετε το καλό παράδειγμα. Από τη στιγμή που κάποιος εκλέγεται,νομίζω ότι εκλέγεται για το καλό του λαού και όχι της τσέπης του! Επιπλέον επειδή δεν ισχύει πλέον και το ασυμβίβαστο με την εργασία πιστεύω ότι η «πολιτική αποζημίωση» πρέπει να μειωθεί κατά πολύ!!!Εκτός βέβαια αν κάποιος ασχολείται με τα κοινά για να βολευτεί ο ίδιος και η αυλή του…Μη φοβηθείτε το πολιτικό κόστος, να ξέρετε ότι θα έχετε τον κόσμο με το μέρος σας, άσχετα αν σας ψήφισε ή όχι. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν που πιστεύω ότι θα είναι αρκετοί να δίνονται στον ΚΟΣΜΑΚΗ που πραγματικά τα έχει ανάγκη με δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων.
    Όσον αφορά τα φορολογικά:Νομίζω ότι ξέρετε ποιοι φοροδιαφεύγουν…Φτάνει πια με την αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων.Πρέπει να μειώσετε το φορολογικό βάρος από αυτούς που τόσα χρόνια πληρώνουν το μάρμαρο και να ασχοληθείτε πραγματικά με αυτούς που είναι πλούσιοι.Ρίξτε το βάρος της φορολογίας και των ελέγχων σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συνεργεία αυτοκινήτων, αλουμινάδες, σιδεράδες και γενικότερα τεχνίτες, ιδιοκτήτες μπαρ, καφετεριών, εστιατορίων, κατασκευαστές οικοδομών, λογιστές, ταξιτζήδες, λεωφορειούχους, εφοριακούς, τελωνειακούς, πολεοδόμους. Είναι προκλητικό να δηλώνουν οι παραπάνω κατηγορίες εισοδήματα κάτω απο το όριο της φτώχιας και να δικαούνται και επιδόματος αλληλεγγύης!!!
    Επιτέλους δράστε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γιατι μου φαίνεται περνάμε απο την εποχή του σεμνά και ταπεινά στην εποχή του αρεστών και όχι άριστων!

    Υ.Γ.: (Προς κ. πρωθυπουργό)Με την υπόθεση συμβούλων Υπουργών που δεν έχουν καν το βασικό τίτλο σπουδών τι θα κάνετε;Πάλι εμείς θα τους πληρώσουμε;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:52 | ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ΘΩΜΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ.
    ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 90-95% ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ-ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ. ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΥΠΟΛΟΓΙΖΙΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.
    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ.
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΑΝΕΙΟ- ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.
    ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΟΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΕΚΤΑΜΙΕΥΕΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
    ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΟΥΝΕ ΔΑΝΕΙΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.
    ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΑΝΑΓΕΙΡΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ.
    ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΑΝΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
    Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΥΟ(2) ΜΗΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ.
    ΕΑΝ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ(2) ΜΗΝΩΝ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.
    ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | Κώστας Παασκευόπουλος

    Αναρωτιέμαι το τι νόημα έχει να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε περιπτώσεις επί περιπτώσεων, με αποτέλεσμα όπως και στο παρελθόν, από τη μια να κάνουμε δύσχρηστους νόμους και από την άλλη να μη πετυχαίνει η πολιτεία το στόχο της, δηλαδή τη συλλογή των φόρων ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
    Πιστεύω ότι αν κινηθείτε στο τρίπτυχο, απλότητα, έλεγχος και απόδοση ευθυνών σε ελέγχοντες και ελεγχόμενους θα πετύχετε το ζητούμενο.
    Ο καθένας δηλώνει τα εισοδήματα του και φορολογείται με ενιαίο τρόπο. Ασφαλώς όταν λέω ενιαίο, εννοώ ενιαίο κατά κατηγορία επιτηδεύματος. Αλλιώς οι μισθωτοί, αλλιώς οι επιχειρηματίες, κλπ.
    Η πολιτεία ελέγχει με κάποια μέθοδο που θα επιλέξει τις δηλώσεις και όπου βρει παρατυπίες επιβάλει αυστηρές ποινές.
    Τέλος ελέγχει και τους ελέγχοντες και αν παρανομήσουν ομοίως τους επιβάλει αυστηρές ποινές, όχι χάδια.
    Η Φοροδιαφυγή και η Εισφοροδιαφυγή μήπως πρέπει να γίνουν κακουργήματα; Στο κάτω – κάτω της γραφής είναι κακουργήματα.
    Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι τα τεκμήρια τα θεωρώ χρήσιμα στον έλεγχο, όχι για να προσδιορίσουν εισόδημα, που κατά κανόνα σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι πολύ μικρότερο από το πραγματικό.
    Ουσιαστικά η φορολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, είναι η απόδειξη της ανικανότητας του φορολογικού μηχανισμού.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:29 | ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

    Γειά σας κύριοι,
    Μπορώ να σας αποδείξω ότι
    φορολογία κεφαλαίου από 10% σε 5%
    και ΦΠΑ 19%
    ———–
    σύνολο 24%
    είναι ο ανώτερος συντελεστής που
    μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε
    παραγωγική «μηχανή» της σημερινής
    εποχής(κράτος,άνθρωπος,κεφάλαιο &
    σύγχρονη εργασία).

    Για το ΦΠΑ αν κάποιος συλληφθεί
    χωρίς απόδειξη να πληρώνει
    20 φορές πάνω το ΦΠΑ του πράγματος.
    Ευχαριστώ
    Κ. Σακελλέρης

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Δύο κατα την γνώμη μου τρόποι, θα μπορούσαν να μειώσουν την φοροδιαφυγή.
    1. Να ψηφισθεί νόμος που να θεωρεί τη φοροδιαφυγή ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.
    2. Κάθε συναλλαγή πάνω απο 10 ευρώ, να γίνεται αποκλειστικά με πιστωτικές κάρτες, έτσι ώστε να ελέγχονται ηλεκτρονικά οι πάντες.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:43 | Νικος Τινας [Ιωαννινα]

    Ευχαριστω για την δυνατοτητα που μου δινεται, να γραψω το δικο μου σχολιο.
    Κυριε υπουργε και κυριοι των οικονομικων,ολοι γνωριζουμε σε αυτον εδω τον τοπο ποιοι εχουν και ποιοι μπορουν να συνυσφερουν περισσοτερο στην οικονομια.Θα γραψω δυο παραδειγματα.Ενας που εχει τεσσερα σπιτια απο τα οποια τα τρια τα νοικιαζει, τρια αυτοκινητα απο τα οποια το ενα πολυ ακριβο,ενα σκαφος και καταθεσεις στην τραπεζα,ενω η φορολογικη του δηλωση ειναι 8,10 η12 χιλιαδες ευρω το χρονο.Γινονται αυτα με αυτα τα εισοδηματα?
    Πιστεψτε με ειναι παρα πολλοι συμπολιτες μας τετοιοι.
    Επισης ενα ζευγαρι δημοσιων υπαλληλων με μηνιαιο εισοδημα ο καθενας 2500 χιλιαδων ευρω,συνολο 5000 ευρω,στο χρονο μαζι με τα δωρα το ποσο ειναι 70000 ευρω.Ειναι λιγα σε σχεση με εμενα που ειμαι συμβασιουχος υπαλληλος και δουλευω οχτω μηνες,με την συζυγο μου σε τετραωρη απασχοληση,και τρια παιδια που το εισοδημα μου ειναι 17500 χιλιαδες ευρω?Οχι απλως πιστευω,ειμαι σιγουρος οτι μπορειτε να βρειτε τη λυση,αρκει να το θελετε.
    Και κατι τελευταιο.Εχω ενα αυτοκινητο 1600cc του 1992 και θα πληρωσω 352 ευρω τελη κυκλοφοριας,ενω η αδεια γραφει νεας αντιρυπαντικης τεχνολογιας.Κυριοι του οικονομικου επιτελειου,πιστευετε οτι εγω δεν θελω ενα οχημα του 2009 με ολα τα κομφορ? Το θελω αλλα πως να το παρω και πως να το συντηρησω.
    Ευχαριστω πολυ.Καλες γιορτες και ευτυχισμενο το 2010 με υγεια.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | Δέσποινα Μακροπούλου

    Στη φορολόγησή μας χρειάζεται μεγάλη και ριζική αλλαγή. Πρέπει να ξέρουμε πια τί μας γίνεται. Έχουμε ανάγκη από δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε να παλεύουμε για το αυτονόητο. Ως τα σήμερα ακούμε παθητικά στις ειδήσεις τί μας επιφυλάσσετε. Και απλά υποφέρουμε από τις αποφάσεις σας που ποτέ δεν έχουν μασηθεί όσο χρειάζεται. Κάθε φορά κάτι καινούργιο. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας πια αφού μας αναγκάζετε να έχουμε μόνο παρόν.

    Άμεση φορολόγηση: Να υπάρχει ένας και μόνον άμεσος φόρος που να προκύπτει ως εξής: να αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιεί ο πολίτης και να φορολογείται το υπόλοιπο εισόδημα με ενιαίο συντελεστή. Να μην γίνεται κανενός είδους διαχωρισμός των πολιτών. Όλοι ίσοι μεταξύ μας συνεισφέρουμε το ίδιο ποσοστό. Αλλά να αφαιρείται το σύνολο των αποδεικνυόμενων δαπανών, όχι μόνον εκείνες οι δαπάνες από τις οποίες προσδοκάτε το ΦΠΑ που διαφεύγει μετατρέποντας τους πολίτες σε φοροελεγκτές.

    Ακίνητα: Να φορολογείται μόνον το εισόδημα που προκύπτει από τα ακίνητα αφού προηγουμένως εξασφαλισθεί η έκπτωση του συνόλου των δαπανών τους. Καμία άλλη φορολόγηση. Όσοι έχουμε ακίνητα καταδικαστήκαμε. Τί σας νοιάζει αν έχω μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όταν την απόκτησα τους φόρους μου τους πλήρωσα και δεν με συλλάβατε αν έκλεψα. Γιατί πρέπει να την αγοράσω ξανά και ξανά? Από το σύνολο των εισοδημάτων που τα ακίνητα μας προσφέρουν δίνουμε σήμερα το ένα τρίτο σε φόρους, το ένα τρίτο σε τεχνίτες για τη συντήρησή τους, που δεν μας δίνουν απόδειξη, γιατί αν μας δώσουν θα πληρώσουμε τη δουλειά ακριβότερα, οπότε περισσότερα κερδίζουμε και εμείς αν «συνεργασθούμε». Το υπόλοιπο τρίτο μένει στην τσέπη μας, η προσπάθεια όμως που καταβάλλαμε για τα παραπάνω δύο τρίτα είναι ήδη μεγάλη και δεν αντισταθμίζει το όφελος. Όταν τα ακίνητα καταντούν ασύμφορα δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε γιατί δεν «περπατάει» η αγορά. Και όταν μπορούμε σκεφτείτε τη δική μας οικονομική ζημία και τη φοροδιαφυγή των μεσιτών όταν παίρνουν το ποσοστό τους από την εμπορική αξία αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φορολογηθούν για την αντικειμενική. Αν όμως τα ακίνητα δεν μας δίνουν εισόδημα τότε έχουμε καεί.

    Δημόσιες δαπάνες: Επιλέγετε προσεκτικά τους επικεφαλής των δημοσίων φορέων. Κόψτε τα πόδια όλων εκείνων που τους ορίσατε εκκαθαριστές των δημοσίων δαπανών και αυτοί καταπατούν τον όρκο τους. Κόψτε τα πόδια των επίορκων φοροεισπρακτόρων. Διορθώστε το δημόσιο λογιστικό, ώστε να μην χρειάζεται να μετονομάζονται οι δαπάνες με μυστικές συμφωνίες στην προσπάθεια να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Λιγοστέψτε τους κωδικούς για να διευρύνετε τις δυνατότητες πληρωμών και προμηθειών. Μοιράζετε τα χρήματα στα υπουργεία στην ώρα τους. Θα γίνεται καλύτερος σχεδιασμός απορρόφησης όταν υπάρχει μπροστά χρόνος και θα σταματήσουν οι προμηθευτές να πουλάνε ακριβότερα με τη δικαιολογία ότι δεν θα εξοφληθούν άμεσα. Απλοποιείστε τις διαδικασίες απόδοσης των δημοσίων δαπανών. Γιατί να απαιτείται η ίδια διαδικασία για να αγοράσεις ένα μολύβι και ένα αυτοκίνητο?

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | Κυριάκος Σ….

    Η πρόταση μου είναι είνα:ταμιακές μηχάνες σε όλους τους κλάδους,πάταξη της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες,πόθεν αίσχες σε όλους του δήμοσιους υπαλλήλους(γνωρίω πολύ καλά ότι οι υπάλληλοι του Ο.Λ.Π. Πειραία βάζουν στο παντελόνι μαύρα 3-4 φορές πάνω απο τον μισθό τους μαύρα λεφτά απο λαδόματα τον μήνα)φορολόγιση της εκκλησίας.
    Κάποια στιγμή πρέπει να ανασάνουμε και εμείς οι μισθωτόι που ολο εμάς μας ζητάει το κράτος λεφτά απο φορολογικούς μηχανισμούς ενώ άλλοι ζούν εις βάρος μας!!Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και να φορολογούνται όλοι οι πολίτες το ίδιο και όχι κάποιοι να ζούν εις βάρος άλλων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:43 | Ηλιάδης Γ. Ηλίας

    Τις καλλίτερες ευχές μου σε όλους, και ιδιαίτερα σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή.

    Εγώ θα προτείνω να κάνουμε μία πραγματική τομή στο φορολογικό κανόνα, που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και σε κανένα κράτος.

    Λοιπόν, η σκέψη έχει ως εξής: ΔΕΝ φορολογείται οποιοδήποτε εισόδημα καταναλώνεται στην ημεδαπή αγορά. Χωρίς να μας αφορά, που καταναλώνεται αυτό. Φορολογείται μόνο το ποσό που καταλήγει σε αποταμίευση ή σε κεφαλαιουχικά αγαθά. Δηλαδή φορολογείται μόνο το ποσό που περισσεύει. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι για όλους ο ίδιος είτε το πλεονασματικό εισόδημα είναι 1.000.000 είτε 1.000 ευρώ. Τον συντελεστή μπορούμε να τον καθορίσουμε μόνο μετά από την ετήσια εκκαθάριση, και έτσι θα παραμείνει. Ένας ετήσια μεταβλητός συντελεστής φορολόγησης ώστε να μην έχει κανένα νόημα να αποκρύψεις εισοδήματα για να τα μεταφέρεις σε άλλο έτος γιατί αυτός θα μεταβάλλεται σύμφωνα με το ύψος της κατ’ έτους αποταμίευσης και αναγκών σε φόρους του κράτους.

    Π.Χ. Δεν μας ενδιαφέρει εάν ένας μεγαλογιατρός καταναλώνει όλο του το εισόδημα στα μπουζούκια, αρκεί να προσκομίζει αποδείξεις για αυτό. Εμείς θα τα πάρουμε από τον Λουλουδά και τον Ιδιοκτήτη του καταστήματος, ή από τους υπαλλήλους και τους συντελεστές.

    Όλα τα ΑΦΜ προσωπικά ή εταιρικά αντιστοιχούν σε μία κάρτα (χρεωστική ή μη). Αυτόματα γίνεται η αντιστοίχηση μετά από κάθε συναλλαγή. Εάν κάποιος επιλέξει να κάνει μια μαύρη συναλλαγή, πάλι δεν μας προβληματίζει. Αφενός θα χάσουμε από τον πωλητή, αφετέρου θα τα πάρουμε από τον αγοραστή που δεν θα εμφανίσει την κατανάλωση του συγκεκριμένου ποσού, οπότε θα το φορολογηθεί ως πλεονάζων εισόδημα. :lol:

    Όποιος δεν είναι μισθωτός θα πρέπει να αγοράσει ένα μηχάνημα τύπου visa προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει σε συναλλαγές. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να παρακολουθηθούν αυτές οι συναλλαγές, ούτε τόσο δαπανηρό. Αρκεί να σκεφτείς ότι ήδη το κάνουν οι τράπεζες και μάλιστα για μικρό σχετικά κόστος.

    Μειονεκτήματα του μέτρου:
    – Φαντάζει άδικο για τους αδύναμους, αλλά δεν είναι μιας και σε αυτούς δεν περισσεύει εισόδημα προς αποταμίευση, σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.
    – Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό επειδή ως μέτρο αυξάνει την προσφορά και κυκλοφορία του χρήματος.
    – Μείωση της κατανάλωση όλων των λαμογιών δημοσίων υπαλλήλων-λειτουργών που νέμονται των ιδρώτα μας (π.χ. εφορία, πολεοδομία κ.λπ.) επειδή το συνολικό εισόδημα πολλών εξ αυτών θα μειωθεί σε λιγότερο από το μισό ;) .

    Πλεονεκτήματα του μέτρου:
    – Για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να μετρήσουμε το ΑΕΠ της χώρας μας, προσεγγίζοντας πραγματικές τιμές.
    – Θα συρρικνωθούν παράνομες δραστηριότητες Ναρκωτικά, Εκβιασμοί, Μίζες κ.λπ. (μιας και θα πρέπει εκτός από την πρέζα, δόση, μίζα ,να πληρώσεις και υψηλό φόρο για αυτή, ως μη καταναλωθέν εισόδημα :lol: .
    – Θα τονωθεί η εγχώρια κατανάλωση, ολοένα και περισσότερο εφόσον φορολογείται μόνο το πλεονάζων εισόδημα (κάτι ανάλογο με τις δωρεές προς τρίτους σήμερα)
    – Θα καταργηθεί η μαύρη εργασία (βλέπε αλβανό εργάτη, ρωσίδα καθαρίστρια, φιλιππινέζα οικονόμο-υπηρέτρια κ.λπ.)
    – Όσο θα ψηφιοποιείται το σύστημα θα χαθεί κάθε εισόδημα από παράνομη δραστηριότητα και ή μαύρη εργασία, οπότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε δραστική μείωση της εγκληματικότητας.
    – Το φορολογικό σύστημα θα είναι δικαιότερο για αυτούς που έχουν περισσότερα εξαρτώμενα μέλη από αυτά που αναγνωρίζει ο νομοθέτης σήμερα. (βλέπε αδελφούς, αδελφές, θείους, γονείς και κάθε λογής αδύνατο που συμβαίνει να στηρίζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας μιας και έτσι επιτάσσει η συνείδηση και η κοινωνία μας).

    Συνακόλουθα, θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι φόροι από αγορές ή μεταβιβάσεις κεφαλαιουχικών αγαθών (ακινήτων κ.λπ.), και κάθε λογής άλλο τέλος ή φόρος (πχ φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου :mrgreen: και μετά ψάχνουμε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις).

    Χωρίς άμεσο ανταποδοτικό όφελος μην περιμένουμε κάτι να αλλάξει στον τόπο μας.

    Φιλικά,
    Ηλιάδης Ηλίας

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | ΝΙΚΟΣ

    Κύριοι… πρωτα απο όλα Χρόνια πολλά γεμάτα δύναμη στο δύσκολο έργο σας. Επιτέλους ας παρθούν αποφάσεις αναπτυξιακές , προτάσεις με σκοπό την ανάπτυξη τις ίσες ευκαιρίες και την αναδιανομή του χρήματος. Νομίζω ότι η επιβολή του κράτους ως συνεταίρου μια επιχείρησης ( όταν μιλάμε για φορολογία 35-50% ) φυσικά και θα με κάνει να κλέψω το κράτος. Γιατί θα πρέπει να έχω συνέταιρω το κράτος δηλαδή; Νομίζω οτι η μείωση του φόρου στα επίπεδα τα λογικά θα με κάνει να είμαι πιο ειλικρινής απέναντι στο κράτος και στους συμπολίτες μου. Γιατί ας πούμε στην Κύπρο η αντίστοιχη φορολογία είναι στο 10% ; Γιατί να κλέψω τότε; Εδώ όμως ταυτόχρονα πρέπει επιτέλους οι μηχανοσμοί ελέγχου να λειτουργήσουν. Ζούμε στο κράτος που ποτέ μα ποτέ δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί επιτέλους ας γίνει κάποτε.Οι αποδείξης ναι… πρέπει να κόβονται και πρέπει να το ζητάμε αλλά ποιός θα το ελέγχει αυτό; Ορθολογισμό στα έξοδα του δημοσίου .. ναί άμμεσα μάλιστα , κόψτε τα λαμόγια απο το να πλουτίζουν εις βάρος του κοσμάκη. Αλλά την ίδια στιγμή εγκρίνεται τα φοβερά και τρομερά , τα όργια που γίνονται στην ΕΡΤ. Δεν συμβαδίζουν όλα αυτά μαζί. Η ανάπτυξη και η αντιστροφή του κλίματος θα γίνει πραγματικότητα μόνο με την κίνηση του χρήματος στην αγορά , να ανέβει η αγοραστική ικανότητα του πολίτη να γυρίσει το χρήμα να μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα αρχίσει η αναστροφή του κλίματος . Όσα περισσότερα ζητάται τόσο πιο λίγα θα βγούν στην αγορά τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας θα κοπούν και όλοι αυτοί θα μπούν στο ταμείο ανεργίας το οποιό δεν μπορεί να πληρώνει άλλους τεμπέληδες.Μείωση του κρατικού μηχανισμού στο απολύτως απαραίτητο, τέρμα η μονιμότητα και το αραλίκι επιτέλους. Απλοποίηση των διαδικασιών σχέσεως με το κράτος, απλές διαδικασίες, γρήγορες χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για τον κοσμάκη που θέλει να κάνει κάτι και πρεπει να παλέψει πρώτα με το τέρας αυτό και μετά ίσως προχωρήσει. Όλος αυτός ο πακτολός χρημάτων που κατευθύνεται στις τράπεζες να παέι στον κοσμάκη, να δωθούν τα λεφτά αυτά στην πραγματική αγορά, στην τσέπη δηλαδή του κόσμου για να κυκλοφορήσουν στην πραγματική αγορά. Ξηλώστε πια αυτό το σάπιο συνδικαλιστικό κόμμα που μόνο δεινά φέρνει τόσο στο κράτος όσο και στους εργαζομένους. Αυτά τα λίγα για αρχή, συνχωρήστε μου αν μιλάω λίγο λαϊκά αλλά έχω βαρεθέι πλέον τα μεγάλα λόγια , θέλω την πατρίδα μου μπροστά να βλέπω τονν κόσμο ευτυχισμένο και όχι όπως σήμερα. Καλή σας δύναμη λοιπόν και ελπίζω το νέο έτος να φέρει καλύτερα πράγματα για την πατρίδα μας και για του Έλληνες

  • Μην αδιαφορείτε για το μέλλον αυτού του τόπου. Σε πενήντα χρόνια δεν θα υπάρχουν Έλληνες εδώ. Δημιουργείτε μιά νέα αιμοροούσα πληγή για τον τόπο και για την οικονομία. Δώστε κίνητρα και ενισχύστε την πολυτεκνία. Ειναι εθνική ανάγκη, κοιτάξτε δίπλα σας και μήν εθελοτυφλείτε. Με τα μέτρα που πέρνετε μόνο παράταση στο πρόβλημα δίνετε. Η Ελλάδα χρειάζεται νέους ανθρώπους να δουλέψουν, να παράγουν, να δημιουργήσουν. Οι μετανάστες δεν έχουν λόγους να ενσωματωθούν, θα αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα φύγουν. Θα τους στελνετε τη σύνταξη στη χώρα τους. Θα αντέχει η Ελληνική οικονομία; Θα μπορούσα να σας παραθέσω πάρα πολλά πολιτικά επιχειρήματα που πιθανούν για να δικαιολογηθείτε να τα θεωρήσετε εθνικιστικές κορώνες. ΛΑΘΟΣ.
    Ολοι κάνουμε λάθοι. Αρκεί όμως να μη τα επαναλαμβάνουμε.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:50 | Δεσύλλας Μαρίνος

    Απίστευτο …… σε λίγο θα μας βάλουν να φαγωθούμε εργαζόμενοι στο δημόσιο εναντίον ιδιωτικών , συνταξιούχοι εναντίων ελευθέρων επαγγελματιών.
    Μα καλά στα υπουργεία έχω την εντύπωση πως υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι , κάποιοι τουλάχιστον , που είναι ικανοί να βρουν τον κατάλληλο τρόπο φορολόγησης γιατί το θέμα δεν είναι απλό είναι πραγματικά πολύπλοκο και ιδιαίτερο για κάθε περίπτωση. Η γνώμη του κάθε ένα μετράει τόσο όσο να το ακούσει ο ίδιος και τίποτα παραπέρα οι από πάνω μας θα μας “γδύσουν” για άλλη μια φορά…
    Το θέμα είναι πιο βαθύ από τις δικές μας γνώμες φορολόγησης που στην τελική ανάλυση είναι υποκειμενικές.
    Γιατί κλέβουμε??? Μήπως γιατί μας κλέβουν??
    Μήπως πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να δείξει το τίμιο πρόσωπο της , αν έχει , και μετά θα δω αν θα πρέπει να την πιστέψω?? Αν θα πρέπει να πληρώσω?? Αφού αν δώσουμε φόρους μάλλον δεν θα πάνε στα νοσοκομεία που δεν έχουμε στους δρόμους που δεν έχουμε στο χάλι που έχουμε??!! Θα πάνε μάλλον στις ατιμώρητες τσεπάρες τους και στους πολλούς νυσταγμένους δημόσιους υπαλλήλους που προσέλαβε για να εξυπηρετήσει τους ψήφους του και θα πρέπει να ταΐζουμε για να μας ταλαιπωρούν με την ασφάλεια της μονιμότητας .
    ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να δείξω εμπιστοσύνη τώρα. Τα λεφτά εγώ τα έφαγα μήπως? το χάλι της χώρας εγώ το προκάλεσα? Κανείς δεν μιλάει τώρα για τα πραγματικά πολλά λεφτά που έφαγαν όλοι αλλά μου ζητάνε την γνώμη μου για το πώς θα με εξοντώσουν πάλι .
    Ο βιαστής ρωτάει το θύμα του για τον τρόπο που θα το βιάσει ……
    Θα μπορούσα να γράφω για ώρες , ο κάθε ένας έχει τις εμπειρίες του για το χάλι που ζούμε , που μας φέρανε… Λέω ΟΧΙ σε αυτήν την διαδικασία που μας βάζουν .Το πρόβλημα και την νοοτροπία μας την προκάλεσαν αυτοί ας το λύσουν αυτοί ΟΧΙ εμείς . Τα λεφτά τα τρώνε αυτοί ΟΧΙ εμείς . Τ
    Εμείς προσπαθούμε να διασώσουμε τα λίγα που έχουμε για να πληρώσουμε τις δικές τους ελλείψεις , τον γιατρό , την ψυχαγωγία και εκπαίδευση του παιδιού μας , της συσκευές που μας έκαψε η ….ΔΕΗ .
    Ας κάνουν το πρώτο βήμα έμπρακτα αυτοί ΟΧΙ εμείς .
    Εμείς ότι κάναμε το κάναμε , ότι δώσαμε το δώσαμε . Τα υπόλοιπα τα κρατάω για τα παιδιά μου μαζί με την συμβουλή να μην δεχτούν άλλη εκμετάλλευση σε αυτήν την χώρα ……..καλύτερα μετανάστες.
    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Σωκράτης Βασαριώτης

    Τα οποιαδήποτε μέτρα εφαρμοσθούν,θα πρέπει να έχουν διάρκεια για να αποδώσουν γεγονός το οποίο απαιτεί αναδιοργάνωση των υπηρεσιών κατά τέτοιο τρόπο που να διευκολύνεται ο αντικειμενικός έλεγχος και να περιορίζεται η διαφθορά, σε συνδυασμό με τον ετήσιο έλεγχο του πόθεν έσχες
    Δηλαδή εφαρμόζεται η παρακάτω αρχή
    Αλλος (φορέας ή ομάδα ατόμων)εντοπίζει το πρόβλημα και τα καταγράφει (χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον ελεγχόμενο) και άλλος (φορέας ή ομάδα ατόμων) το βεβαιώνει και το εισπράττει.
    Οπως και στις πολεοδομίες (άλλος φορέας διαπιστώνει την αυθαίρετη δόμηση στα εκτός ή εντός σχεδίου) και άλλος φορέας βεβαιώνει και εισπράττει.