6) Προτείνεται η φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

  • Συμφωνείτε και αν ναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις το μέτρο αυτό θα είναι αποδοτικό και δίκαιο;
  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:41 | teacher

    Συμφωνώ με εκείνους που λένε ότι η εισαγωγή ενός φόρου υπεραξίας βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών συναλλαγών, προαπαιτεί υποδομές, γεγονός που μας προϊδεάζει για –άλλο ένα ακόμη….– σχέδιο που θα παραμείνει στα χαρτιά!

    Ο χρηματιστήριακός ‘τζόγος’ πρέπει να χτυπηθεί αποτελεσματικά, πάντως!…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:47 | Κώστας Μπάκουλας

    Συμφωνώ με τη φορολόγιση των βραχυχρόνιων αλλά και μακροχρόνιων κερδών, αλλά θα πρέπει οι ζημίες να μπορούν να συμψηφισθούν και σε επόμενα έτη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:24 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΑΛΙΑΓΚΑΣ

    Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει σε αυτή τη Χώρα ότι η Οικονομική Επιστήμη ασχολείται με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς για αυτό και εντάσσεται στις κοινωνικές επιστήμες. Δεν είναι ούτε Χημεία ούτε Μαθηματικά.
    Στην οικονομία επομένως τα μεγέθη είναι δυναμικά όχι γραμμικά. Τον να εφαρμόσω το άλφα ή βήτα μέτρο μπορεί να έχει τις αντίθετες επιπτώσεις οι οποίες και μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

    Στην Ελλάδα σε μία αγορά τόσο ρηχή όσο το Χ.Α.Α με 60.000 ενεργούς κωδικούς από 1.500.000 το 1999 και με ημερήσιο τζίρο των 200-250 εκ.€, το να μπορέσουμε να »εντοπίσουμε» κάποιους μικροεπενδυτές ή μεγαλοεπενδυτές που σημψηφιστικά (κερδοφόρες μείον ζημιογόνες πράξεις επί μετοχών) αποκόμισαν κάποια οφέλη , πιστεύετε ότι έχει νόημα;
    Mα ένα σοβαρό κίνητρο για κάποιον που ένα μέρος ή και όλο του το χαρτοφυλάκιο το αγοραπουλά με στόχο κάποιο κέρδος είναι αυτό ότι φορολογείται στην πηγή με 1,5τοις χιλίοις. Τι θέλετε να τον σκοτώσουμε που κέρδισε κάτι με δική του ευθύνη και παίρνοντας το αντίστοιχο ρίσκο;
    Οι όποιες υπεραξίες υπάρχουν που πιστέψτε με για την πλειοψηφία των »παικτών» της χρηματιστηριακής αγοράς είναι πενιχρές δεν έχει κανένα νόημα να φορολογηθούν.
    Οι όποιες υπεραξίες υπάρχουν δεν τροφοδοτούν άλλωστε κάποια στιγμή την πραγματική οικονομία; (αγορά αυτοκινήτων , διακοπές , αγορά ακινήτων κλπ.)
    ΧΑΡΑΤΣΙ και εδώ; Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω εάν σε αυτή τη Χώρα κάποια στιγμή οι Πολιτικοί μας ασχοληθούν και δουλέψουν αφού πρώτα μελετήσουν και σταθμίσουν σωστά τις παραμέτρους των προβλημάτων που ταλανίζουν την Χώρα.
    Εκτός και αν επιθυμούν να τροφοδοτούμε το εγχώριο Τραπεζικό σύστημα με λαική αποταμίευση απόδοσης 1,5% ετησίως για να πηγαίνουν τα κεφάλαιά μας στους μεγαλοβιομηχάνους και τα υπόλοιπα κατά πλειοψηφία επιχειρηματικά λαμόγια. Είναι οι ίδιοι κύριοι που μέχρι το 1981 καρπώνονταν τα χρήματα των ταμείων μας που ήταν κατατεθειμένες οι εισφορές μας με απόδοση 0%!!!!!. Και στην συνέχεια προέκυψαν οι Προβληματικές της δεκαετίας του 80 και ακολουθούν σήμερα οι επόμενες!!
    Μην πυροβολείτε κύριοι την επένδυση ή το trade στο Χ.Α.Α. Διότι στο τέλος θα μείνετε μόνοι σας διότι όλοι εμείς θα επενδύουμε στο εξωτερικό ή θα συμβουλεύσουμε τα παιδιά μας να πάνε να ζήσουν σε άλλη χώρα. δΙΌΤΙ ΕΔΏ Η ΕΠΈΝΔΥΣΗ ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:26 | Ταρασίδης Δ. Γεώργιος

    Εφόσον λέμε ΟΛΑ στην κλίμακα και ΟΛΑ με αποδείξεις, τα κέρδη πάνε στην ΚΛΙΜΑΚΑ και οι ζημιές πάνε ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:05 | ΗΛΙΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

    Kαλό θα ήταν να παρουσιασθεί αναλυτικά από το Υπουργείο σας πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε χώρες όπου υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα. π.χ. Ισπανία ή Γερμανία.

    Ετσι θα έχουμε μέτρο σύγκρισης και δεν θα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου την πυρά.

    Κατόπι θα δούμε την δυνατότητα προσαρμογής στην ελληνική ιδιοσυγκρασία και χρηματιστιριακά δεδομένα.
    Με τιμή
    Η.ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:13 | Α.Ζωγόπουλος

    Κάθε μέτρο θα πρέπει να αναλύεται στις εξής συνιστώσες:
    1) Κόστος Υλοποίησης και εφαρμογής αυτού.
    2) Πιθανότητα επιτυχούς και ολοκληρωμένης υλοποίησης
    3) Προσδοκώμενη απόδοση και διακύμανση της
    4) Πιθανότητα επιτυχίας του σκοπού του μέτρου
    5) Ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και αστοχίες του μέτρου.
    6) Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας

    Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι η εισαγωγή ενός φόρου υπεραξίας βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών συναλλαγών, προαπαιτεί υποδομές, δηλαδή έργα πληροφορικής, που πρώτον κοστίζουν, και δεύτερον δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Διαχρονικά και διαστρωματικά, τα κέρδη του ενός είναι οι ζημιές κάποιου άλλου, συνεπώς σε βάθος χρόνου η φορολογητέα ύλη προσεγγίζει το μηδέν. Ακόμα και αν κάποιοι, λίγοι συνήθως, κερδίζουν συστηματικά, πολλά ή λίγα, είναι επειδή κάποιοι άλλοι, συνήθως οι περισσότεροι, χάνουν συστηματικά πολλά η λίγα. Συνεπώς μακροσκοπικά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα αναμένεται να είναι μηδέν.
    Επίσης τα όποια χρηματιστηριακά κέρδη δεν έχουν χαρακτήρα εισοδήματος, δηλαδή δεν είναι πάντα θετικά, δεν έχουν κάποια σχετική σταθερότητα και δεν εισρέουν ανά τακτά διαστήματα όπως ένας μισθός ή ένα μίσθωμα.
    Επίσης, οι συναλλαγές δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνουν χώρα στο ΧΑΑ, ειδικά για τις μετοχές με μεγάλο όγκο συναλλαγών, και μεγάλες εντολές, που συμμετέχουν μεγάλοι «παίχτες» και θεσμικοί που έτσι και αλλιώς φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Η εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου απλά θα μεταφέρει το παιχνίδι σε ξένες χρηματιστηριακές αγορές και MTFs και θα απογυμνώσει το ΧΑΑ από όγκο συναλλαγών. Συνοψίζοντας, η εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου συνεπάγεται δαπάνες που πιθανόν να μην αποσβεστούν και τα φορολογικά έσοδα πιθανόν να είναι ακόμα κ μικρότερα από αυτά που απορρέουν από τον υφιστάμενο φόρο επί των πωλήσεων.
    Αντί αυτού προτείνω την παραμονή του υφιστάμενου φόρου επί των πωλήσεων εισηγμένων μετοχών ως έχει, ίσως με μια τροποποίηση του υφιστάμενου συντελεστή, και παράλληλα εισαγωγή αντίστοιχου φόρου επί των αγορών με την λογικη οτι ενας συναλλασσόμενος πληρώνει προμήθειες και στην αγορα και στην πωληση μετοχων, γιατί όχι και φόρους;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:49 | Νίκος

    Σωστό μέτρο που επιβάλλεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Προσοχή όμως στην εφαρμογή του. Τώρα πληρώνουν όλοι ένα μικρό ποσοστό για κάθε πώληση και το κράτος έχει κάποια έσοδα. Αν επιβληθεί φόρος μόνο για τους Έλληνες, τους ψιλικαντζήδες δηλαδή και οι ξένοι φορολογηθούν στην πατρίδα τους, τότε τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν δραματικά.
    Επίσης θα πρέπει να γίνει σωστός προσδιορισμός του όρου «βραχυχρόνιες». 2 μήνες, 3 μήνες πόσο; Αν οριστούν ως βραχυχρόνιες τα δύο χρόνια, τότε είναι λάθος. Απλά σκεφτείτε τι έχει μεσολαβήσει από το 2007 μέχρι το 2009.
    Και φυσικά θα πρέπει να γίνεται συμψηφισμός με τις όποιες ζημιές ή υποαξίες που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο του κάθε επενδυτή.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:58 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙ ΧΑΣΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 1999.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:38 | Στέλιος Ανδρουλιδάκης

    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΩΞΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΤΕΛΟΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:47 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μία απλή οικονομική θεωρία λέει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο μιας επένδυσης τόσο μεγαλύτερο είναι το επιθυμητό δυνητικό κέρδος της επένδυσης.

    Αφενός, ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει- κυρίως τον μικροεπενδυτή – να φύγει από το χρηματιστήριο. Το κυριότερο ερώτημα όμως είναι το εξής… Αν κάποιος επενδύσει και χάσει χρήματα, θα αφαιρεθεί από το συνολικό του φορολογητέο εισόδημα εκείνο το ποσό που έχει χάσει? Διότι με τον συμψηφισμό εννοείτε το εξής αν καταλαβαίνω σωστά. Αν σε μία πράξη αγορποπωλησίας κερδίσεις 1000 και σε μια άλλη χάσεις 500, θα φορολογηθείς για 500. Αν όμως συμβεί το αντίθετο… Σε μία πράξη κερδίσεις 500 και σε μία άλλη χάσεις 1000 που σημαίνει ότι συνολικά θα έχεις χάσει 500, τότε αυτό το 500άρικο θα αφαιρεθεί από το φορολοηγτέο εισόδημα?

    Και τέλος, πόσο εφικτό είναι να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων? Τι γραφειοκρατία και αναλύσεις επί αναλύσεων στοιχείων θα χρειαστεί να γίνουν?

    Θα πρότεινα το εξής:
    – Να φορολογούνται μόνο οι διανομές δωρεάν μετοχών ή μετοχών που αποκτούνται σε τιμή μικρότερη της χρηματιστηριακής (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μπόνους σε στελέχη εταιριών με τη μορφή μετοχών) μόνο κατά το έτος της κτήσης τους ως εξής:
    Φόρος = (Μέση χρηματιστιριακή αξία έτους – Προνομιακή Αξία κτήσης)*(κάποιο ποσοστό φόρου)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | ΜΟΡΑΛΙΔΗς ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    ΔΕΝ συμφωνω γιατί τώρα είμαστε όλοι χαμένοι και αποκλείετε να βρεθεί η ζημιά που έχουμε σε βάθος χρόνου.
    Οταν έχεις αγοράσει μετοχές το 1999 στις 6,000 μονάδες και τις πούλησες με τεράστια ζημιά τώρα έστω και εάν βγάλεις κάποια μικρά κέρδη πως θα αφαιρεθεί μία τόσο παλιά ζημιά?
    Αφ ετέρου εάν γίνει τώρα αυτό ποιός ξένος θα έρθει να επενδύσει στο ΧΑΑ?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:43 | Παναγιωτούλης Πελοπίδας-Νικόλαος

    Tα παρακάτω αφορούν κυρίως την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όμως οι ενότητες 3-6 αφορούν την φορολογία μισθωτών. Το συγκεκριμένο e-mail έχει αποσταλεί και σε διαφόρους φορείς ώστε να μελετηθεί αφού τα συγκεκριμένα μέτρα που εκθέτω παρακάτω, είναι παρατηρήσεις ετών, εύκολα υλοποιήσιμες παρά την κρίση, απλουστεύουν διαδικασίες και εξυπηρετούν τους πάντες (εργοδότες, εργαζόμενους, κράτος) με σημαντικά οφέλη για όλους.

    21+1 μέτρα για την ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση

    1) Κατάργηση όλων των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (που αριθμούν πάνω από 200) και δημιουργία ενιαίας ΣΣΕ με βάση την ειδικότητα ΙΚΑ (από τον ΚΑΔ-ΟΣΥΚ), όπου για κάθε ειδικότητα θα υπάρχει ο αντίστοιχος πίνακας αποδοχών άρα κατάργηση του φαινομένου της ίδιας ειδικότητας π.χ. λογιστής σε ΣΣΕ Λογιστών και λογιστής σε ΣΣΕ Εμπορικών επιχειρήσεων με ίδια προϋπηρεσία αλλά με διαφορετικές αποδοχές και επιδόματα λόγω διαφορετικής ΣΣΕ καθώς επίσης και τυποποίηση του πίνακα αποδοχών όλων των ειδικοτήτων με σταθερό βασικό μισθό, επίδομα προϋπηρεσίας ανά διετία, επίδομα τέκνων ανά παιδί και λοιπά επιδόματα ειδικότητας.
    2) Ταυτόχρονη ενημέρωση των αναπροσαρμογών σε όλες τις ειδικότητες (π.χ βάσει της αύξησης των ειδικοτήτων της ΕΓΣΣΕ) άρα κατάργηση του φαινομένου της αναπροσαρμογής και της ενημέρωσης των ισχυόντων αποδοχών όποτε υπογράφεται από την κάθε αρμόδια επιτροπή της εκάστοτε ΣΣΕ που έχει ως συνέπεια εργοδότες να μην μπορούν να κάνουν ταυτόχρονες αυξήσεις στο προσωπικό τους αφού κάποιες ΣΣΕ μπορεί να ενημερωθούν π.χ μήνα Γενάρη κι άλλες μήνα Νοέμβρη.
    3) Υποχρεωτική ένταξη όλων των αποδοχών (κανονικές, προμήθειες, μπόνους, διάθεση κερδών, ασθένειας, υπερωρίας, υπερεργασίας, αποζημιώσεων αδείας και απόλυσης, ισολογισμού, κ.α) στην κλίμακα Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών άρα κατάργηση των αυτοτελών φορολογούμενων ποσών που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.
    4) Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων και λοιπών τακτικών αποδοχών (π.χ. σταθερές προμήθειες, σταθερές υπερωρίες) σε τακτικές αποδοχές υπολογιζόμενες με εισφορές και φορολόγηση αυτών στην κλίμακα ΦΜΥ.
    5) Αναπροσαρμογή της κλίμακας ΦΜΥ με ευνοϊκότερους συντελεστές για τα χαμηλά εισοδήματα και αυστηρότερους για τα υψηλά εισοδήματα.
    6) Ενιαία φορολογική κατηγορία με ίδιο αφορολόγητο ποσό εφόσον υπάρχει τέκνο και κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ έγγαμου ανδρός και γυναικός με παιδί σχετικά με το αφορολόγητο ποσό για τον μεν 13000 και για τη δε 12000 άρα ισότητα και ενίσχυση των χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων.
    7) Ενοποίηση των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ένταξη όλων των εργαζομένων σε ενιαίο ταμείο ασφάλισης με υποχρεωτική ασφάλιση σε Πακέτο Κάλυψης του ΙΚΑ άρα παράλληλος μηχανογραφικός έλεγχος του ασφαλισμένου.
    8) Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης ΙΚΑ για κάθε εργοδότη άρα παράλληλος μηχανογραφικός έλεγχος του εργοδότη.
    9) Αυτόματος μηχανογραφικός έλεγχος κατώτατων αποδοχών ειδικότητας κατά την ηλεκτρονική υποβολή της ΑΠΔ στο ΙΚΑ άρα κατάργηση του ελέγχου των αποδοχών από τον κάθε τοπικό Επιθεωρητή Εργασίας.
    10) Κωδικοποίηση των επιδομάτων και εμφάνιση του βασικού μισθού, των επιδομάτων και του ποσού ελευθεριότητας με διαφορετικό κωδικό τύπου αποδοχών στην ΑΠΔ καθώς επίσης και αναγραφή της συνολικής προϋπηρεσίας του εργαζόμενου.
    11) Σε εργαζόμενους που ασφαλίζονται με τεκμαρτές αποδοχές (π.χ. πωλητές με την 14η ασφαλιστική κλάση ή στελέχη), εφόσον οι συνολικές αποδοχές τους (κανονικές, προμήθειες, κ.α.) είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τις τεκμαρτές της κλάσης τους, τότε οι εισφορές ασφαλιστικών ταμείων να υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους κι όχι στις τεκμαρτές άρα κατάργηση όλων εκείνων των υπερβάλλων ποσών που διαφεύγουν ασφαλιστικών εισφορών.
    12) Κατάργηση του ποσού πλαφόν-ορίου αποδοχών για υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών για παλαιούς προ 1993 (2432,25 €) και για νέους (5,543.55 €) ασφαλισμένους άρα αύξηση των καταβλητέων εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κατάργηση της διάκρισης μεταξύ παλαιού και νέου ασφαλισμένου.
    13) Πρόστιμα και κυρώσεις (π.χ. απελάσεις σε αλλοδαπούς) στους αδήλωτους εργαζόμενους και απαγορευτικά πρόστιμα σε εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους, άρα πάταξη της εισφοροδιαφυγής και από τις δύο πλευρές.
    14) Έντοκη αναπροσαρμογή των καθυστερημένων προς καταβολή εισφορών βάζοντας όμως μέγιστο όριο τόκων και δυνατότητα στους εργοδότες για καταβολή αυτών σε δόσεις.
    15) Με βάση τις συνολικές καταβαλλόμενες εισφορές του ασφαλισμένου από την έναρξη ασφάλισής του, συγκεκριμένο ετήσιο πόσο πλαφόν-κάλυψης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (νοσήλεια και φάρμακα) αλλά και κάλυψη τυχόν μεγαλύτερης διαφοράς αυτών από στατιστικώς υπολογισθείσες εισφορές μελλοντικής εργασίας άρα περιορισμός των αλόγιστων εξόδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάθε ασφαλισμένου.
    16) Αναγραφή σε όλες τις συνταγές φαρμάκων, τις νοσηλείες σε ιδρύματα και τις αποδοχές ασθενείας του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του εργαζομένου με αντίστοιχη μηχανογραφική ενημέρωση της καρτέλας του ασφαλισμένου άρα απόλυτος έλεγχος του ασφαλισμένου και των εξόδων του.
    17) Δικαίωμα συνταξιοδότησης και υπολογισμός ποσού συντάξεως, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτων κλεισμένων ετών προϋπηρεσίας του ασφαλισμένου, έχοντας ως βάση υπολογισμού το σύνολο όλων των καταβλητέων εισφορών από την έναρξη της εργασίας του, τον στατιστικώς εναπομένον χρόνο ζωής του ασφαλισμένου και τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά την διάρκεια της εργασίας του.
    18) Σε εργοδότες με οικονομικά προβλήματα (π.χ. ζημιές), δυνατότητα κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο για αλλαγή σχέσης εργασίας από πλήρη απασχόληση σε μερική απασχόληση (π.χ. από 8ωρη σε 6ωρη απασχόληση) με αντίστοιχη μείωση αποδοχών άρα μείωση του φαινομένου των μαζικών απολύσεων.
    19) Σε εργοδότες με οικονομικά προβλήματα, δυνατότητα κατόπιν συμφωνίας με τον ΟΑΕΔ για επιδότηση μέρους των αποδοχών του εργαζόμενου άρα μερικώς συμψηφισμός μελλοντικού επιδόματος ανεργίας καταβαλλόμενο ως επίδομα εργασίας και αποφυγή απόλυσης για ικανοποιητικό εύλογο χρονικό διάστημα ώστε ο εργαζόμενος να εργάζεται αλλά και παράλληλα να αναζητεί άλλη εργοδοσία.
    20) Κατάργηση της Απόλυσης με Προειδοποίηση αφού ως μοναδικό σκοπό έχει την μείωση στο μισό της καταβαλλομένης στον εργαζόμενο Αποζημίωσης Απόλυσης.
    21) Ενιαίος τρόπο υπολογισμού της Αποζημίωσης Απόλυσης για υπάλληλους και εργατοτεχνίτες βάσει κλεισμένων ασφαλιστικών ημερομισθίων στον ίδιο εργοδότη (π.χ. για κάθε 14 ασφαλιστικά ημερομίσθια 1 ημέρα αποζημίωσης απόλυσης) άρα κατάργηση της διάκρισης μεταξύ μισθωτού και ημερομισθίου με αντίστοιχη αύξηση των συντελεστών για την αποτροπή εύκολων απολύσεων.
    22) Σε εργοδότες με οικονομικά προβλήματα, δυνατότητα για παροχές σε είδος ή αποζημίωση λοιπών αποδοχών (π.χ. υπερωριακής απασχόλησης) με έξτρα ημέρες αδείας κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο.

    Παναγιωτούλης Πελοπίδας-Νικόλαος
    Payroll Support εταιρείας πληροφορικής

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Nikos Petr

    Γιατί να αποτελούν εξαίρεση οι υπεραξίες από βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια τοποθέτηση στο χρηματιστήριο. Να ενταχθούν τέτοια εισοδήματα στη φορολογική κλίμακα. Όμως να συμψηφίζεται και η ζημιά, όχι μόνο το κέρδος και μάλλιστα εί δυνατόν σε περισσότερα χρόνια από το τρέχον έτος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:22 | Σταμάτης

    ΝΑΙ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:55 | νικος

    Πρεπει να υπολογιζονται και οι ζημιες ,αλλα απο το 1999 και μετα μονο ζημιες εχουμε, το βασικο στη υποθεση της χωρας ειναι οτι υπαρχει ελλειμα αξιοπιστιας του Πολιτη στο Κρατος ,και χρειαζομαστε ελπιδα και εμεις που θελουμε να επενδυσουμε σε οικοδομη,στη δουλεια μας ,στο μελλον των παιδιων μας,στη Ελλαδα μας,στην Ευρωπη ,δεν γνωριζουμε τι θα μας ξημερωσει αυριο .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 04:02 | Spyros Mitsopoulos

    Short term gains for example shares bought and sold within say a 12 month term should attract a capital gains tax unless it is the stated proffession or trade of the taxpayer in which case the income would form part of their normal trading activity.

    In any event, in the case of a speculator that is not a regular trader a tax of say 15-20% should apply to the capital gains made from the sale of any traded security, even if it is bought and sold after a 12 month period.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:26 | Πάνος Μπεκιάρης

    Απόλυτα σωστό μέτρο!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:14 | Dreamdaylost

    Εγώ προτείνω να βγάλουμε όλοι τα λεφτά μας στο εξωτερικό!!!

    Είναι πανεύκολο. Μπείτε στο http://www.zecco.com, http://www.interactivebrokers.com, κλπ κλπ δεν αξίζει να τα κρατάμε στην Ελλάδα!! Γιατί??? Για να χρηματοδοτούμε τους εργατοπατέρες του λιμανιού και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων????

    Τα λεφτά στο εξωτερικό γρήγορα πριν μηδενιστεί η αξία τους όσο τα έχετε στην Ελλάδα!!!

    Όσον αφορά την φορολόγηση της υπεραξίας έχω να πώ ότι τέλεια και την φορολογούμε…..μα η μηχανοργάνωση που χρειάζεται κάτι τέτοιο και το οποίο θα απαιτήσει τόσο πανεύκολα το κράτος μας το πανέξυπνο… αν την είχε εφαρμόσει στην συνταγογράφηση θα είχαμε εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη τόσα χρόνια!!!

    Καταλάβατε την ψευτιά ποια είναι!!!

    Φαφλατάδες είμαστε όλοι μας σε ένα θεατράκι!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:33 | mesas

    οι ξένοι θα πληρώνουν;
    όσοι παίζουν σε πλατφόρμες θα πληρώνουν;

    ενώ συμφωνώ όπως το θέτει πχ εδώ http://www.opengov.gr/minfin/?p=98&cp=3#comment-1476, ένας τέτοιος φόρος το μόνο που θα έκανε θα ήταν να εξομοίωνε το τζόγο του ΧΑ με τα τυχερά παιχνίδια – εάν το επιβάλλετε στα τυχερά παιχνίδια να το βάλετε και στο ΧΑ, αλλιώς όχι

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:37 | Κωνσταντινιδης Κοσμας

    Η φορολογηση της υπεραξιας των βραχυχρονιων χρηματιστηριακων συναλλαγων σε μια αγορα που δεν εχει βαθος και ελεγχεται σε μεγαλο βαθμο απο ξενους επενδυτικους οικους, το πιο πιθανο ειναι να ειχε αρνητικες συνεπειες. Φυγη κεφαλαιων σε αλλες αγορες, απαξιωση και περιθωριοποιηση της Ελληνικης χρηματαγορας.Τα χρηματα τα οποια επενδυονται στο Χ.Α.Α. εχουν ηδη φορολογηθει.Αν εφαρμοστει το μετρο το πιθανοτερο ειναι να αποχωρισουν μαζικα τα επενδυτικα κεφαλαια του εξωτερικου, εκτος και αν το μετρο ισχει μονο για τους ημεδαπους επενδυτες κατι το οποιο ειναι αδικο.Αν εφαρμοστει θα ισχυει και στην αγορα των παραγωγων? γιατι αν υπαρχει μονομερης εφαρμογη του (μονο στο Χ.Α.Α και οχι και στο Χ.Π.Α τοτε θα υπαρξει εντονη υποτιμητικη κερδοσκοπια).Ο υπαρχων φορος 0,15% επι των πωλησεων ισως ειναι πιο αποδοτικος απο το να θεσπιστει φορος υπεραξιας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | NIKOLAS

    Είναι αστείο να φορολογηθεί η υπεραξία των μετοχών όταν εδώ και δέκα χρόνια χάνουμε συνεχώς χρήματα, ελπίζουμε κάποτε να βγάλουμε τα σπασμενα στα επόμενα δέκα έτη? μην μας καταστρέφετε το όνειρο να πάρουμε τα λεφτά μας όχι κέρδη.Αν φορολογηθεί η υπεραξία τότε «σκοτώνει» το χρηματιστήριο.Κοιτάξτε να εφαρμόσετε τους ήδη ισχύοντες νόμους που διέπουν την χρηματιστηριακή αγορά αλλά δεν εφαρμόζονται για να προστατευθούν οι πολίτες να ξαναεμπιστευθούν τον «ναό» και τα κέρδη θα έρθουν μέσω της ΕΧΑΕ. Ότι στραβό ήθελε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση που απαξίωσε και αυτή το χρηματιστήριο μην το εφαρμόσετε εσείς.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:26 | Αγγελος Γιακουμής

    Ε, και;;; Οι εθισμένοι θα παίζουν σε ξένα χρηματιστήρια όπου δεν υπάρχουν τέτοιοι παράλογοι φόροι. Προβλέπω να μειωθούν τα έσοδα από τη πηγή αυτή κατακόρυφα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:38 | Πάνος

    Είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και με βάση την χρηματοοικονομική κρίση είναι αυτοκτονία του ΧΑΑ. Πιστεύω ότι αρκεί να απαλλαγούν οι αγορές μετοχών από κάθε κόστος και να επιβληθεί τέλος μόνο στην πώληση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:17 | Γιώργος Ν.

    Συμφωνώ σε ότι αφορά τη λογική του μέτρου αυτού.

    Αποτελεσματικό θα είναι εφ’ όσον τα στοιχεία που απαιτούνται τηρούνται και αποστέλονται ηλεκτρονικά από τις χρηματιστηριακές εταιρείες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ και δίδονται αντίστοιχες βεβαιώσεις στους πελάτες τους ώστε να είναι απλή η διαδικασία ελέγχου της δήλωσης των εισοδημάτων από τους εμπλεκόμενους.

    Ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνεται με βάση μέσες τιμές κτίσης των μετοχών και πόλησης τους.

    π.χ. Έστω επενδυτής έχει αγοράσει 1000 μετοχές μίας εταιρείας με μέση τιμή 10€ στο παρελθόν (αρκετά παλαιότερα ώστε να μήν μπορεί να θεωρηθεί ότι πουλόντας τες κάνει κάποια βραχυχρόνια χρηματιστιριακή συναλλαγή). Η τιμή της μετοχής αυτή τη στιγμή έστω ότι είναι 5€ και αποφασίζει να αγοράσει άλλες 1000 μετοχές για να μειώσει το κόστος ανά μετοχή. Στη συνέχει πουλάει τις 1000 μετοχές στην τιμή των 6€. Αυτό βλέποντάς το στο βραχυχρόνιο πλαίσιο του δίνει ακαθάριστο κέρδος 1000€. Βλέποντάς το συνολικά η κίνηση αυτή μειώνει τη μέση τιμή κτίσης των μετοχών από 10€ στα 9€.
    Πιστεύω ότι για να είναι δίκαιο το μέτρο πρέπει:
    α) Εφ’ όσον ο συναλλασόμενος διατηρεί μετοχές συγκεκριμένης εταιρείας με μέσο κόστος κτίσης μεγαλύτερο από τις βραχυχρόνιες συναλλαγές να επηρεάζουν μόνο το μέσο όρο κτίσης των μετοχών και να μήν φορολογούνται ώς έσοδο.Καθώς αποτελλούν προσπάθεια περιορισμού απολειών.
    β) Εάν το κόστος κτίσης των μετοχών που κατέχει είναι μικροτερο τότε να φορολογείται το βραχυχρόνιο κέρδος σαν εισόδημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:58 | ΙΩΑΝΝΗΣ Δ

    Στην κάθε πράξη πώλησης,να προσδιορίζεται το κέρδος ή η ζημιά,κατά την εκκαθάριση,με συμψηφισμό στο τέλος του έτους.Το αποτέλεσμα-κέρδος ή ζημιά-να προστίθεται (ή αφαιρείται) στο υπόλοιπο εισόδημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:48 | ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΝΗΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ Χ.Α.Α.ΠΑΝΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | Παναγιώτης Κολλιόπουλος

    Συμφωνώ εφ’ όσον καταργηθεί ο φόρος επί των συναλλαγών. Επίσης αν σε κάποιο οικονομικό έτος υπάρχουν κέρδη να μπορούν να αφαιρούνται από αυτές τυχόν ζημιές των προηγούμενων οικονομικών ετών. Μονό με αυτό τον τρόπο το μέτρο θα είναι δίκαιο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:02 | Νεκτάριος

    Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πέσει και άλλο η κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που έχει ήδη δεχτεί απίστευτες πιέσεις.
    Ούτε οι ξένοι (που έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό) θα αγοράζουν γιατί θα υπάρχουν πιο συμφέρουσες αγορές σε άλλες χώρες.
    Για μένα στο χρηματηστήριο δεν θα έπρεπε να γίνει κάποια αλλαγή και πιστεύω ότι ήδη οι κρατήσεις που γίνονται όταν κάποιος κάνει συναλλαγή είναι αρκετές. Μην τις μειώσουμε και άλλο με επιπλέον φόρους στα κέρδη με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες κινήσεις.
    Πιστεύω ότι το μόνο που πρέπει να γίνει είναι καλύτερος έλεγχος από που έρχονται τα χρήματα που επενδύει κάποιος στο χρηματηστήριο και να εξετάζεται αν δικαιολογούνται αυτά από τα εισοδήματα του.

  • Αυτονόητο μέτρο. Επιτέλους μια ελληνική κυβέρνηση τολμά…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΑΑ ΕΙΝΕ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ. ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙΝΙΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΚΙΝΙΤΡΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | Γεωργάτος

    Αυτονόητα σωστη πρόταση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:46 | Βασίλης Σταράκης

    Θα συμφωνούσα, αν κάθε συναλλασόμενος θεσμικός ή μη επενδυτής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν θα τύχει κάποιας φοροαπαλλαγής. Διαφορετικά, αν θεσμοθετηθούν απαλλαγές για τους ξένους θεσμικούς, για τις εταιρίες που άγοράζουν ίδιες μετοχές, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ., τότε το μέτρο της φορολόγησης είναι για τη «μαρίδα», δηλαδή για το μικρό που αντί να τα «δώσει» στους τραπεζίτες, είπε να βάλει και κάποιο ποσό στο Χ.Α.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | misopoulos christos

    tha protimousa na forologite to kathe idos sti gennisi tou opos stin ameriki p.x 50 evro?syn 5% ke na apodidete apo ton politi entos 6 imeron.Ta metra ine pantos i p i a.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:22 | ΜΕΚΑΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

    Επειδή λόγω επαγγέλματος ασχολούμε χρόνια με την φοροδιαφυγή θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:
    -η Φορολογική συνείδηση καλλιεργείται σταδιακά από μία κατ εξοχήν ευνομούμενη πολιτεία η οποία πρώτα και κύρια σέβεται τον έλληνα φορολογούμενο επιστρέφοντάς του μέρος των φόρων που πληρώνει με την μορφή κοινωνικών δαπανών.
    -Η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να είναι απαρέγκλητος στόχος όυτως ώστε το φορολογικό σύστημα να μην είναι μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος προς όφελος των λίγων.

    Η σημερινή φορολογικής κλίμακα θα πρέπει να τιμαριθμοποιηθεί κυρίως όσον αφορά το αφορολόγητο όριο.
    Η ύπαρξη μεγαλύτερης προοδευτικότητας η οποία διασφαλίσει δικαιότερη κατανομή των βαρών είναι απαραίτητη.Τώρα όσον αφορά την ύπαρξη και μεγαλύτερου από το 40 φορολογικού συντελεστή πιστεύω ότι δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.
    Η αυστηρότερη εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σε συνδυασμό με τα όρια επιβίωσης (όρια φτώχειας κ.λ.π)τα οποία μπορούν να ποσοτικοποιηθούν πιστεύω ότι θα είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.Εχουν γεμίσει τα λιμάνια και οι Μαρίνες από σκάφη αναψυχής διαφόρων τύπων και διαστάσεων και οι ελληνικοί δρόμοι απο τετράτροχα πολυτελείας, και όλοι αυτοί δηλώνουν αναλογικά με τον βίο που διάγουν πενιχρά εισοδήματα.
    Οσον αφορά την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με υψηλότερους συντελεστές και με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να υπάρξει απόλυτη σύγκλιση με τις εμπορικές αξίες το θεωρώ απαραίτητο να γίνει και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

    Οσον αφορά την κάλυψη μέρους του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις πιστεύω ότι θα έχει μικρά αποτελέσματα και μόνο ελεγκτικά εμπόδια θα δημιουργήσει.Αν το φορολογικό όφελος δεν είναι αντίστοιχο της επιβάρυνσης από την έκδοση της απόδειξης ,ο φορολογούμενος δεν θα ζητήσει απόδειξη.
    Οσον αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης αρκετών εισοδημάτων και η ενιαία αντιμετώπισή τους πιστεύω πως είναι στην σωστή κατεύθυνση.
    Οσον αφορά την φορολόγηση των επιχείρησεων:
    -Απλοποιήστε τον Κ.Β.Σ.
    -Αναβαθμίστε τον ρόλο των ελεγκτών (Ορκωτών και του ν.2190/20)δίνοντάς τους τον ρόλο που πραγματικά θα πρέπει να έχουν.
    -Αναβαθμίστε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς το επάγγελμα του Φοροτέχνη Λογιστή για να τους έχετε σύνεργάτες σε μία ειλικρινή προσπάθεια
    -Καταργήστε τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού εισοδήματος σε μία σειρά κλάδους.
    -Καθιερώστε για όλους τον εσωλογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματός τους (Οι τράπεζες είναι σύμμαχοί σας πλέον)
    -Υποχρεώστε ολες τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών πάνω από 300.000 στην τήρηση βιβλίων Γ κατηγορίας(θα τις βοηθήσετε να οργανωθούν καλύτερα).
    -Εντάξτε όλους τους κλάδους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | Maria Kalouta

    Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοιραίο στη νεώτερη ιστορία του Ελληνισμού κόμμα. Εισήγαγε τον λαϊκισμό στην πολιτική, και μάλιστα σε στιγμή κρίσιμη, ίσως την κρισιμότερη για το μέλλον των Ελλήνων: Οταν η Ελλάδα, ενάντια σε κάθε λογική, γινόταν δεκτή στον εταιρισμό των ισχυρότερων τότε της Ευρώπης κρατών.

    Λαϊκισμό λέμε την αλλοτρίωση της πολιτικής σε ψηφοθηρικό εκμαυλισμό των πολιτών, σε κατά προτεραιότητα προσπάθεια να κολακευτούν οι ενστικτώδεις ενορμήσεις του ανθρώπου, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας. Το ΠΑΣΟΚ θεσμοποίησε και εξιδανίκευσε αυτό τον παλιμβαρβαρισμό, την καταναλωτική απληστία και τον αμοραλισμό ως αποκλειστικό στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης και συνύπαρξης: Ισοπέδωσε κάθε αξιοκρατική ιεραρχία, κάθε διάκριση του ικανού από τον ανίκανο, του εργατικού από τον ράθυμο, του τίμιου από τον φαύλο. Κατάργησε κάθε κριτήριο ποιότητας, κάθε έλεγχο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, αποσάθρωσε τη λειτουργία του κράτους, απαξίωσε τον μόχθο της δημιουργίας, καταδίκασε την ελληνική κοινωνία σε αποκλεισμό από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο. Δεν ήταν κόμμα, ήταν λοιμική.

    Λοιμική σημαίνει τη ραγδαία και απροσμάχητη εξάπλωση της βλάβης ή του νοσήματος. Ο εκπασοκισμός του σύνολου ελλαδικού πολιτικού συστήματος ήταν ταχύτατος και εντυπωσιακός: Τα κόμματα της δήθεν Αριστεράς, στερημένα τον μπούσουλα της σοβιετικής πατρωνίας και με ανήκεστο τον ευνουχισμό της σκέψης και της φιλοπατρίας, έσπευσαν να πλειοδοτήσουν σε πρωτογονισμό: Επένδυσαν ψηφοθηρικά στον γκανγκστερικό λαϊκισμό που εκβιάζει τους πάντες δήθεν εξ ονόματος πολλών (αόριστα των «εργαζομένων»!) προκειμένου να ευνοήσουν τους καριερίστες της αυλής τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:45 | Παναγιωτόπουλος Ευστάθιος

    ΑΡΙΣΤΑ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ . Να δίδονται τα στοιχεία σε ετήσια βάση από τις χρηματιστηριακές και φορολογείται με συντελεστή 10%.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:03 | Γιαννης

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ για να δουμε μετα ποιος θα τολμαει να φοροδιαφευγει

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:59 | Γριβοπουλου Ανδρι

    η φορολογηση να συνδεθει με την κλιμακα βεβαια μιλαω για τα κερδη την υπεραξια δηλαδη οχι σε μονιμο χαρακτηρα αλλα για λιγα χρονια μεχρι να ξεπεραστουν τα προβληματα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:50 | Ν.Καραβαζάκης

    Στην κάθε πράξη πώλησης,να προσδιορίζεται το κέρδος ή η ζημιά,κατά την εκκαθάριση,με συμψηφισμό στο τέλος του έτους.Το αποτέλεσμα-κέρδος ή ζημιά-να προστίθεται (ή αφαιρείται) στο υπόλοιπο εισόδημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:25 | Cristos Akritidis

    Συμφωνώ αλλά έχω και ιδέες.
    Κάθε σέντ που μπαίνει, εισπράττει, στην τσέπη του κάθε πολίτη, είναι εισόδημα και πρέπει να φορολογείται.
    Είναι νόμος και αρχή κάθε κράτους για να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών αυτού του κράτους. Η κάθε παράκληση είναι παρανομία.
    Ο ορισμός επίδομα παραπέμπει σε μια ορισμένη περίπτωση, ενα ορισμένο είδος ενίσχυσης, είναι μεν εισόδημα αλλά εξαιρείται της φορολόγησης για προφανείς λόγους. Κριτήρια είναι η εξασφάλιση διαβίωσης του πολίτη. Κριτήρια όπως, κατοικία, υγεία, οικογενειακή κατάσταση (μέλη οικογένειας κ.α.)
    Αυτή η πρωτοφανή Ελληνική πατέντα ’13ος και 14ος’ μισθός, είναι ακατανόητο όταν ο ‘μισθός’ προσδιορίζει τον μισθό ενός μήνα, όλοι ξέρουμε ότι ένα έτος έχει 12 μήνες, πως εμείς έχουμε 14 μήνες???
    Αν ο 13ος και 14ος ονομαστεί επίδομα τότε παραπέμπει στον ορισμό επίδομα με τα ειδικά κριτήρια όπως πόροι διαβίωσης κ.α.
    Ήδη είναι γνωστό ότι 2,5 εκ πολίτες έλαβαν αυτό το επίδομα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, πόροι διαβίωσης, αφού λοιπόν έχει καθοριστεί αυτό, εννοώ το ύψος του επιδόματος, ποσόν, γιατί να υπάρχουν για κάποιους προνόμια και οι πόροι διαβίωσης που είναι διαφορετικοί από τους άλλους πολίτες.
    Τι είδους πολίτες είναι αυτοί που καρπώνονται περισσότερα???
    Ανήκουν σε μια άλλη κοινωνία ανθρώπων με τρία μάτια, τέσσερα αυτιά η πέντε στομάχια???
    Ποιος όρος παρέχει τα προνόμια αυτά γι αυτούς μόνον και όχι για τους άλλους πολίτες???
    Εάν το όριο διαβίωσης έχει καθοριστεί π.χ. στα χίλια ευρώ να Συμφωνώ αλλά έχω και ιδέες.
    Κάθε σέντ που μπαίνει, εισπράττει, στην τσέπη του κάθε πολίτη, είναι εισόδημα και πρέπει να φορολογείται.
    Είναι νόμος και αρχή κάθε κράτους για να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών αυτού του κράτους. Η κάθε παράκληση είναι παρανομία.
    Ο ορισμός επίδομα παραπέμπει σε μια ορισμένη περίπτωση, ενα ορισμένο είδος ενίσχυσης, είναι μεν εισόδημα αλλά εξαιρείται της φορολόγησης για προφανείς λόγους. Κριτήρια είναι η εξασφάλιση διαβίωσης του πολίτη. Κριτήρια όπως, κατοικία, υγεία, οικογενειακή κατάσταση (μέλη οικογένειας κ.α.)
    Αυτή η πρωτοφανή Ελληνική πατέντα ’13ος και 14ος’ μισθός, είναι ακατανόητο όταν ο ‘μισθός’ προσδιορίζει τον μισθό ενός μήνα, όλοι ξέρουμε ότι ένα έτος έχει 12 μήνες, πως εμείς έχουμε 14 μήνες???
    Αν ο 13ος και 14ος ονομαστεί επίδομα τότε παραπέμπει στον ορισμό επίδομα με τα ειδικά κριτήρια όπως πόροι διαβίωσης κ.α.
    Ήδη είναι γνωστό ότι 2,5 εκ πολίτες έλαβαν αυτό το επίδομα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, πόροι διαβίωσης, αφού λοιπόν έχει καθοριστεί αυτό, εννοώ το ύψος του επιδόματος, ποσόν, γιατί να υπάρχουν για κάποιους προνόμια και οι πόροι διαβίωσης που είναι διαφορετικοί από τους άλλους πολίτες.
    Τι είδους πολίτες είναι αυτοί που καρπώνονται περισσότερα???
    Ανήκουν σε μια άλλη κοινωνία ανθρώπων με τρία μάτια, τέσσερα αυτιά η πέντε στομάχια???
    Ποιος όρος παρέχει τα προνόμια αυτά γι αυτούς μόνον και όχι για τους άλλους πολίτες???
    Εάν το όριο διαβίωσης έχει καθοριστεί π.χ. στα χίλια ευρώ να απολαμβάνουν τον 13ο-14ο μισθό ως επίδομα αυτοί που δικαιούνται, τα κριτήρια είναι γνωστά.
    Η άποψη μου είναι 30% φορολογία για όλους ως βάση, όλα τα εισοδήματα φορολογητέα, εκπίπτουν προσδιορισμένα έξοδα, 40% για τα εισοδήματα από 70 έως 100 χιλ ευρώ, 75% για άνω 100 των χιλ ευρώ.
    Συναλλαγές επιχειρήσεων μόνον μέσω τραπεζών
    Αποδείξεις αποδείξεις αποδείξεις που εκπίπτουν της φορολόγησης για όλους,
    Διεθνείς όροι απόσβησης για τις επιχειρήσεις
    Απαλλαγή φορολογίας για επενδύσεις όντος της επιχείρησης που προσφέρουν πόρους, θέσεις εργασίας κ.α.
    Πλαφόν στα έξοδα διαφημίσεων, έτσι ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός, υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι εκτός διότι δεν μπορούν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα, κωδικούς. Δεν μπορεί οι τράπεζες, τηλεφωνία και άλλοι όμιλοι με ευχέρεια χρημάτων να αποκλείουν άλλους απο την δυνατότητα να πληροφορήσουν και να διαδώσουν το εμπόρευμα τους.
    Προδιορισμός οδοιπορικών εξόδων, είναι πολύ εύκολο, δεν μπορεί κάποιος που μένει σε πόλη με δημόσια μέσα μεταφοράς να δικαιούται επίδομα για οδοιπορικά επειδή επιθυμεί να κινηθεί με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο για να πάει στον τόπο εργασίας, αυτό το σημείο θέλει επεξεργασία δεν είναι όμως οι λεπτομέρειες αλλά οι σκέψεις μου που εκθέτω. Έτσι προστατεύουμε και το περιβάλλον.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:29 | Pantelis Simvoulidis

    Η επιβολή φόρου στα κέρδη απο συναλλαγές στο ΧΑΑ, θα έχει νόημα μόνο αν είναι φόρος που παρακρατείται απο το ΧΑΑ και τον πληρώνουν όλοι οι συμμετέχοντες. Να εφαρμοστεί δηλαδή καθολικά, όπως εφαρμόζεται ο φόρος συναλλαγών, χωρίς να αφήνει απ’εξω τις offshore εταιρίες και γενικότερα τους επενδυτές του εξωτερικού. Σε αντίθετη περίπτωση, οι offshore θα γλιτώσουν το φόρο συναλλαγών, και οι εγχώριοι επενδυτές θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα χρημαστηριακά τους κέρδη με βάση την κλίμακα.
    Το μέτρο με αυτή τη μορφή δεν είναι ούτε αποτελεσματικό, ούτε δίκαιο,και επιπλέον θα μειώσει και τη ρευστότητα του ΧΑΑ γιατί θα περιοριστεί το trading.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | ΤΑΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Να φορολογείται η βραχυπρόθεσμη υπεραξία με σαφή ορισμό της έννοιας βτου βραχυπρόθεσμαου. Να διερευνάται η προέλευση των χρημάτων που επενδύονται.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:18 | ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Θέλει πολύ προσεκτική μελέτη ο συμψηφισμός υπεραξιών και ζημιών.
    Στα πλαίσια της ισονομίας θα πρέπει να φορολογούνται και συναλαγές που γίνονται από τράπεζες του εξωτερικού.
    Πολύ μπλέξιμο και ίσως θα ήταν καλύτερα να έμενε το υπάρχον καθεστώς με έλεγχο όμως της προέλευσης των χρημάτων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | Σασόπουλος Ιωάννης

    Και φυσικά υπάρχει και το ζήτημα της εφαρμογής των συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας. Εφόσον ο φόρος κεφαλαιουχικού κέρδους είναιο φόρος εισοδήματος, οι ξένοι θεσμικοί ενδεχομένως να προστατεύονται από τις συμβάσεις απόφυγής της διπλής φορολογίας (47 συνολικά εν ισχύ). Ιδιαίτερης αξίας είναι οι ΣΑΔΦ Ελλάδας-ΗΠΑ και Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου. Τα θεσμικά κέντρα που, εν πολλοίς, καθορίζουν την καθημερινή κίνηση στο ΧΑΑ, είναι φορολογικοί κάτοικοι ΗΠΑ ή Ηνωμένου Βασιλείου. Άρα, τυγχάνουν της προστασίας των ΣΑΔΦ. Ιδιαίτερα για τους επενδυτικούς οίκους με έδρα τις ΗΠΑ, το εισόδημα από κεφαλαιουχικά κέρδη θεωρείται business income, και ως τέτοιο δεν φορολογείται καθόλου στην Ελλάδα.

    Δημιουργείται δηλαδή ένα περαιτέρω ζήτημα στόχευσης του νόμου, πέραν των όσων εξετέθησαν ανωτέρω.

    Σασόπουλος Ιωάννης

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:34 | Σασόπουλος Ιωάννης

    Η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση εισηγμένων μετοχών προβλέπεται ήδη με το ν.3697/2008, και θα αρχίσει να εφαρμόζεται για μετοχές που αποκτώνται από 1.7.2010 και μετά. Η εφαρμογή του έχει ανασταλεί τρείς φορές. Ο φόρος κεφαλαιακού κέρδους (capital gains tax) αλλάζει ουσιωδώς τη φυσιογνωμία της φορολόγησης χρηματιστηριακών συναλλαγών, αφού αποτελεί φόρο εισοδήματος, σε αντίθεση με τον υφιστάμενο φόρο 0,15%, ο οποίος αποτελεί φόρο επί των συναλλαγών.

    Είναι γεγονός ότι το χρηματιστήριο Αθηνών είναι μια αγορά που δεν έχει βάθος. Κατά συνέπεια, μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από αλλοδαπά θεσμικά κέντρα. Τις τελευταίες μέρες, το ΧΑΑ συνταράχθηκε απο αλεπάλληλα μικρά κράχ τα οποία ακολούθησαν φαινόμενα ελατηρίου. Ενας πρόσθετος φόρος υπεραξίας βραχυχρόνιων συναλλαγών λοιπόν, μπορεί να έχει τα εξής θετικά:

    Αποθαρρύνει κερδοσκοπικές κινήσεις. Ειδικότερα, αποτρέπει κερδοσκοπικές επιθέσεις σε αξίες του ΧΑΑ, ενώ αντίθετα ενθαρρύνει τη διακράτηση μετοχών για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Η διακράτηση μετοχών καθιστά το ΧΑΑ δυσκολότερα χειραγωγούμενο. Μια επαχθής φορολόγηση των μερισμάτων όμως κινδυνεύει να αχρηστεύσει τα όποια πλεονεκτήματα του φόρου υπεραξίας βραχυχρόνιων συναλλαγών.

    Θεωρητικά, ενας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φόρος Tobin, εφόσον επιδιώκει να αποτρέψει κερδοσκοπικές επιθέσεις. Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: οι φόροι τύπου Tobin δεν είναι στοχευμένοι. Ένας φόρος υπεραξίας στις βραχυχρόνιες συναλλαγές χτυπάει την κερδοσκοπία, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ που διαχέεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κερδοσκοπία είναι ηθικά μεμπτή, οικονομικά όμως απαραίτητη γιατί εξασφαλίζει τη ρευστότητα του συστήματος, άνευ της οποίας η οικονομία συρρικνώνεται.

    Η εφαρμογή του νόμου αυτού λοιπόν ενδέχεται να περιορίσει τον όγκο συναλλαγών και να «στεγνώσει» το ΧΑΑ. Τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια μπορούν να στραφούν και σε άλλες αγορές, όπως την τουρκική ή αυτές των Βαλκανίων. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη Σουηδία τη δεκαετία του 90, όταν εφαρμόσθηκε φόρος Tobin στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Τα κεφάλαια διοχετεύθηκαν σε γειτονικές αγορές, οπότε και η Σουηδία απέσυρε το νόμο αργότερα.

    Η επιβολή του νόμου λοιπόν ελλοχεύει κινδύνους και πρέπει να αποσαφηνιστούν οι παράμετροι λειτουργίας του. Το γεγονός ότι αφορά την υπεραξία και όχι αυτή την ίδια τη συναλλαγή είναι θετικό, αλλά δεν αποσοβεί τελείως τον κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, η κερδοσκοπία στο ΧΑΑ δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με φορολογικά μέτρα, αλλά απαιτείται γενικότερη ανασύνταξη της οικονομίας, και απογαλακτισμός της από τις κρατικοδίαιτες αντιλήψεις που την γαλουχούν τόσα χρόνια.

    Σασόπουλος Ιωάννης, Δικηγόρος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:06 | Δημήτρης Ανδρεάδης

    H επιβολή capital gains tax στις χρηματιστηριακές συναλλαγές προφανώς θα υποβαθμίσει το ήδη υποβαθμισμένο Ελληνικό χρηματιστήριο και θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, νομοταγείς μισθωτοί, αφού οι φοροφυγάδες που δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα (εφόσων μπει στην κλίμακα), μεγάλοι παίκτες που θα επενδύουν από το εξωτερικό και οι ξένοι (που ελέγχουν το %50 της κεφαλαιοποίησης) με τις συμφωνίες αποφυγής φορολογίας δεν θα τον υποστούν. Επιπλέον θα έχει και κάποιες τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής.

    Αξίζει να δείτε απόψεις ειδικών από άλλες χώρες με πολύχρονη εμπειρία στο θέμα, όπως ο Καναδάς, που αμφισβητούν την χρησιμότητα του φόρου και καταλήγουν ότι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό από καλό:

    http://fraser.stg.devlin.ca/Commerce.Web/product_files/Why%20there%20should%20be%20no%20Capital%20Gains%20Tax-grubel_paper_2.pdf

    Summary and Policy Implications
    At the risk of oversimplification, the battle over the retention or abolition of the capital gains tax is fought along lines characterized by two catchy slogans: “A buck is a buck” and “Tax the fruit but not the tree”. The first slogan is about the distribution of income and the fairness of the taxation system. The second is about the efficiency implications of the tax and how much it reduces economic growth and per capita incomes.
    Most people agree that both fairness and efficiency should be considered in the design and operation of Canada’s tax system. The crucial issue arises around the magnitudes of these two social objectives. This paper discussed the growing evidence on the size of the efficiency losses due to the tax. The large number of studies using the concept of the marginal efficiency cost of taxes implies that the cost is substantial. The study of the Swiss experience is powerful and adds to direct evidence on the effects of thet tax on income. These results support the notion that capital gains are not like other income from a number of points of view that are important from an economic point of view.
    The prediction of higher income levels in the wake of the elimination
    of the tax imply that tax revenues from all sources are likely to increase if the capital gains tax is eliminated. On the issue of vertical equity, recent calculations have shown that the incidence of the capital gains tax is much less progressive than had been believed. Over half of it is paid by families with incomes other than capital gains, which most people would consider to 22 be moderate rather than high. On the issue of horizontal equity, the evidence from Hong Kong and New Zealand suggests that revenue authorities are able effectively to limit attempts at shifting taxable income into non-taxable capital gains.
    The quality of the empirical evidence available is not sufficient to
    engage in a formal benefit/cost analysis of the elimination of the capital gains tax. However, in my view the evidence is strong and clear enough to suggest that the elimination of the tax will improve the incomes and well being of Canadians by a margin large enough to outweigh the expected costs of administration and in the form of reduced fairness.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:07 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΖΗΜΙΩΝ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΤΟΚΟΜΕΡΙΔΙΩΝ, ΣΥΝ/ΓΕΣ ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΛΠ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜ/ΚΕΣ ΣΥΝ/ΓΕΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ 10% ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΝΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:15 | Ρ. Κουρκουλής

    Εφόσον τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά των μετοχών από φυσικά πρόσωπα προέρχονται από τα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματά τους είναι μάλλον άδικο να ξαναφορολογούνται ως κέρδη. Εκτός και αν ταυτοχρόνως εκπίπτουν και οι ζημίες. Π.χ.
    έστω ότι φορολογούμενος ελ. επαγγελματίας δήλωσε 45,000 ευρώ εισόδημα, στο οποίο αντιστοιχεί φόρος 10200 ευρώ. Άρα καθαρά έλαβε 34800. Από το εισόδημά του τις 10,000 τις διέθεσε για αγορά μετοχών. Στις 10000 αυτές αντιστοιχεί ήδη φόρος 3500. Και έστω ότι έβγαλε κέρδος από την πώληση των μετοχών και 10% ήτοι 1000 ευρώ. Εφόσον προστεθούν στο εισόδημά του θα πληρώσει επιπλέον φόρο 350 ευρώ. Αν όμως έχει ζημία από τις μετοχές του πάλι 10%, τότε θα χάσει 1000 ευρώ. Θα του επιστραφεί ο φόρος που αντιστοιχεί στα 1000 ευρώ που έχασε και τον οποίον έχει ήδη πληρώσει πρωτογενώς (δηλ. για τα 1000 ευρώ που έχασε έχει ήδη πληρώσει φόρο 350 ευρώ (κλίμακα 35%)). Για να είναι δίκαιο το σύστημα αυτός ο φόρος (που έχει ήδη πληρωθεί)πρέπει να επιστρέφεται σε αναλογία δηλαδή με τον φόρο που θα καλείται να πληρώσει επιπλέον ο πολίτης αν έχει κέρδος. Αλλιώς προφανώς θα γίνει πολύ διστακτικός στην αγορά μετοχών, άρα διστακτικός στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του χρηματιστηρίου. Άρα δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:01 | Δημήτρης Χατζάκης

    Να φορολογείται η υπεραξία.Να διρευνάται η προέλευση των χρημάτων που επενδύονται.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:38 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

    Ειναι μια ιδιαιτερη σκεψη πρακτικα λογικη που λεει δεν υπαρχει λογος χειραγωγησης του χρηματιστηριου ειναι αρκετα μεγαλη η ρετσινια που εμεινε στο ΠΑΣΟΚ ελεω Ν Δ. Προταση μου ειναι ΟΧΙ