Άρθρο 03 – Χορήγηση επιδόματος βάσει του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 23:20 | ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    συμφωνώ παραπάνω με τα λεγόμενα του συλλόγου πολυτέκνων Δράμας. επειδή όμως δεν θα εφαρμοσθεί, αυτό που προτείνετε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,καλύπτει μεγάλη κατηγορία ωφελουμένων και πιστεύω να υπάρξει συνέχεια και τα ίδια να ισχύσουν και στη λήψη των νέων επιδομάτων τέκνων.επί του πραγματικού εισοδήματος ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΛΓΗΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ!
    40.000€Χ1,75=70.000€ αν πρόκειται για ζευγάρι που αποκτά το πρώτο τέκνο το 2020!!

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 10:45 | Μανώλης

    Το επίδομα γέννησης, είναι δημογραφικό κίνητρο που καλύπτει μέρος των εξόδων γέννας και βάση του άρθρο 21 του Συντάγματος που αναγράφει ότι η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και ανανέωσης του Ελληνικού Έθνους καθώς και η μητρότητα η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους και ως τοιούτο πρέπει να χορηγείται ανεξαρτήτως οικογ εισοδήματος.
    Τι παράδειγμα δίνει η πολιτεία, ότι από εύπορους γονείς δεν θέλει παιδιά;;;
    Καταλαβαίνει ο υπουργός τη διαφορά του δημογραφικού κινήτρου από τα λοιπά επιδόματα.. ναι ή όχι;;;

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 22:10 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    κανονικά έπρεπε να επανέλθουν τα παλιά ποσά που διατίθεντο προ 1.1.2013

    45.000€ για τον τρίτεκνο
    48.000€ για το τετράτεκνο και από κει και πάνω 4.000€ για κάθε τέκνο.
    τα ποσά αυτά να υπολογίζονται επι των πραγματικών εισοδημάτων και όχι επι των αμαρτωλών ανύπαρκτων τεκμαρτών που μόνο φαντασιόπληκτοι τα εισηγήθηκαν!
    επίσης αν ενθυμείστε υπήρξε μεγάλη αδικία για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους διότι αν είχαν 3 και πλέον τέκνα ΑΛΛΑ έμειναν τελικά 2 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ!!!) ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ 500€!!

    χρήματα για την άμβλυνση του δημογραφικού να δώσετε και μπορείτε κάλλιστα να περιορίσετε από αλλού από το σπάταλο κράτος (π.χ από τις επιχορηγήσεις των κομμάτων….)

    αν τελικά δεν ισχύσει αυτό
    τρεις κατηγορίες ισοδύναμου
    μέχρι 7.000€, μέχρι 14.000€, μέχρι 20.000€ και με αντίστοιχους συντελεστές αυτοί που προτείνονται (πατέρας 1, μητέρα 1/2 και για κάθε τέκνο 1/4).

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 18:53 | Δημητρης

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΟΙΚ.ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ,ΔΗΛ.ΤΟΥ ΦΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΦ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

  • 1 Ιανουαρίου 2020, 20:24 | Θοδωρής

    Καλησπέρα και καλή χρονιά με υγεία,

    Δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί, με βάση ποιό εισόδημα θα γίνονται οι υπολογισμοί. Ένα απλό παράδειγμα : έστω γονείς που αποκτούν τέκνο τον 1ο, 2ο ή 3ο του 2020. Η λογική λέει πως θα ληφθεί υπόψη το εκκαθαρισμένο οικογενειακό εισόδημα που αφορά στο 2018. Όσοι αποκτήσουν αντίθετα, τέκνο κατά το 2ο εξάμηνο, θα καταταχθούν σε κλίμακα με βάση το πιθανά εκκαθαρισμένο του 2019; Μένει να διευκρινισθεί.

  • Το άρθρο 21 παραγρ 1,2,3,4,5,6 του Συντάγματος σαφώς αναγράφει ο νομοθέτης η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και ανανέωσης του Ελληνικού Έθνους καθώς και η μητρότητα η παιδική ,ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους.
    Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδική αρωγής φροντίδας από το κράτος.Συνεπώς πρέπει να χορηγείται χωρίς οικονομικά κριτήρια.