Άρθρο 01 – Χορήγηση επιδόματος γέννησης

  1. Από 1.1.2020 θεσπίζεται επίδομα γέννησης ύψους δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, το οποίο χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Πρώτου Μέρους του παρόντος νόμου.
  2. Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας του παιδιού εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 7. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού.
  3. Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας.
  • 11 Ιανουαρίου 2020, 10:43 | Γεώργιος Αναστασόπουλος

    Το νομοθέτημα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση . Ωστόσο για τους νέους γονείς δεν αρκεί μόνο η καταβολή ενός επιδόματος , αλλά ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη από το Κράτος , όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και την ολοήμερη εκπαίδευση , την παροχή ευκολιών από τους εργοδότες ( όταν εργάζονται και οι δύο γονείς ) , φοροαπαλλαγές κι εκπτώσεις με αγορές προϊόντων που αφορούν αποκλειστικά την φροντίδα , σίτιση και ένδυση – υπόδηση παιδιών , όπως και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης . Τέλος , το επίδομα πρέπει να χορηγείται αποκλειστικά στους γονείς των οποίων το τέκνο θα εγγράφεται στα μητρώα αρρένων και θα είναι από γέννησής του Έλλην πολίτης .

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 21:01 | Πολίτης

    Να μην δοθεί σε οικογένειες που έχουν ήδη πάνω από τρία παιδιά. Αν δεν υπάρξει αυτός ο περιορισμός θα υπάρξει «υπερπληθυσμός» κυρίως σε οικογένειες Ρομά που ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά που έχουν .

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 18:58 | Μάκης Β.

    Δύο τα προβλήματα με αυτό το μέτρο.α) Να διασφαλιστεί ότι θα δωθεί το επίδομα εκεί όπου πραγματικά θα εξυπηρετήσει τον λόγο ύπαρξης του. Και β) το επίδομα πρέπει να δωθεί από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση.

    Έτσι δίνετε το σωστό μήνυμα για το ποιός πραγματικά προασπίζεται τον θεσμό της οικογένειας.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 17:50 | Ελληνικό Συμβούλιο για τους Προσφυγες

    Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει την πρόθεση θεσμοθέτησης επιδόματος γέννησης για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Πλην όμως, οφείλει να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τους περιορισμούς ως προς την παροχή του επιδόματος αυτού σε Ελληνες πολίτες και τον αποκλεισμό των προσφύγων και ευρύτερα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την απόλαυση του δικαιώματος αυτού.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 16:01 | Αλίκη

    Πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις το 2040,αν οι εργαζόμενοι είναι κατα πολύ λιγότεροι από τους συνταξιούχους; Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων.Με τη θέσπιση μιας φιλικής προς τους πολυτέκνους πολιτικής, το κακό μπορεί να αποφευχθεί. Κάθε ευρώ που δαπανάται για την αύξηση των γεννήσεων, είναι σαν να δίνονται τα εκατονταπλάσια στον ΕΦΚΑ του μέλλοντος. Ετσι και μόνο έτσι θα στηριχθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 15:34 | MINA

    Το επίδομα είναι λογικό και απόλυτα δίκαιο να έχει ως αναδρομική αφετηρία του την ημερομηνία της εξαγγελίας του. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
    Είναι εξόφθαλμη αδικία να αποκλείονται όλες οι οικογένειες που γέννησαν το Β’ εξάμηνο του 2019.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 14:15 | Μαρία Αθανασάκη

    Το έχουν αναφέρει πολλοί και καταντάει κουραστικό αλλά πρέπει να το τονίσω και εγώ: τι θα κάνουμε εμείς οι μέλλουσες μητέρες που κάνουμε ταξίδια και θα μας αποκλείσετε με το «για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα» ενώ είμαστε κάτοικοι Ελλάδας και φορολογούμαστε εδώ; Δηλαδή αν τύχει και γεννήσω πρόωρα ενώ δεν είμαι Ελλάδα;

  • Είμαι έγκυος και ταξιδεύω συχνά εξωτερικό λόγω εργασίας αφού ασχολούμαι με ενοικιάσεις κατοικιών. Αν τύχει και γεννήσω στο εξωτερικό τι θα συμβεί; Θα χάσω το επίδομα; Απαράδεκτο!

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 14:57 | Ευάγγελος Λυμπερόπουλος

    Είμαι ιατρός και εγώ με την έγκυο σύζυγο μου μεταβαίνουμε συχνά σε επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό. Αν τύχει κάτι και γεννήσει εκτός Ελλάδας γιατί να μη λάβει το εν λόγω επίδομα;

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 14:35 | Βαγγέλης

    Το άρθρο 1 παρ.1 δηλώνει ότι θα δίνεται μόνο σε όσα παιδιά γεννηθούν στην Ελλάδα. Θεωρώ πως είναι άδικο. Η σύζυγος μου πηγαινοέρχεται συχνά εξωτερικό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γεννήσει πρόωρα. Είναι δυνατόν να μη το λάβουμε λόγω αυτού του γεγονότος;

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 14:16 | ιωαννης Σταματελοπουλος

    Το εισοδημα μας ως οικογένεια ειναι 38000 μειον τα 8000 που ειναι οι φόροι κλπ. μειον 11000 για την δόση του δανειου πρωτης κατοικίας, μένουν 19000 για χρήση. Εγώ με 19000 δεν παίρνω κανενα επίδομα ενω ειμαι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ, δεν εχω κοινωνικό τιμολογιο ΔΕΗ, δεν παιρνω επίδομα θερμανσης. ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 12:22 | ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Το δημογραφικό είναι τεράστιο θέμα για την Ελλάδα. Δεν λύνεται με πυροτεχνήματα, αλλά με μελέτη και παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου.Τα 2000 ευρώ σε κάθε γέννηση είναι η πιο πρόχειρη παρέμβαση. Πρέπει να στηριχθεί η Πολύτεκνη Οικογένεια που είναι ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ στην πατρίδα μας. Αντιγράψτε τον Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και μελετήστε τι έδωσε αύξηση γεννήσεων το 2004-2009. Προστατέψτε τους ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ και δημιουργήστε συνθήκες να γίνουν περισσότεροι. Η γέννηση του πρώτου παιδιού θα πρέπει να επιδοτείται με 1000 ευρώ, του δεύτερου με 2000 ευρώ, του τρίτου με 3000 ευρώ, του τέταρτου με 4000 ευρώ και ανάλογα του αριθμού παιδιών. Όλα αυτά αν ο στόχος είναι η λύση του δημογραφικού, διαφορετικά ανοίξτε τα σύνορα σε όλους, για να λεηλατηθεί ότι απόμεινε από αυτή την χώρα.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 08:05 | Panagiotis

    Το επίδομα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ισχυριστεί το κράτος ότι στηρίζει επαρκώς τις οικογένειες με παιδιά.

    Σχετικά με την ημερομηνία χορήγησης θεωρώ ότι πρέπει να είναι η επόμενη των εκλογών.

    Οι πιο μετριοπαθείς έρευνες υπολογίζουν το κόστος ανατροφής του παιδιού μέχρι τα 18 έτη σε 55 χιλιάδες ευρώ, ενώ υπάρχουν και έρευνες που το εκτοξεύουν στις 200 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παιδική φτώχεια στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά μετά το 2013 και τις περικοπές Σαμαρά στα πολυτεκνικά επιδόματα. Υποσχεθήκατε προεκλογικά την επαναφορά τους, η οποία πρέπει να γίνει άμεσα. Επιπλέον απαιτείται δημιουργία δομών που στηρίζουν την οικογένεια όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, για να μπορούν οι γονείς να εργάζονται και να μην στηρίζονται στα επιδόματα για να ζήσουν.

    Το κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι τα παιδιά είναι η κινητήριος δύναμη μιας οικονομίας και τα παιδιά μας θα πληρώνουν τις αυριανές συντάξεις, οι οποίες θα είναι υπέρογκες. Να δοθούν άμεσα επιπλέον κίνητρα για τεκνοποιία. Τα παιδιά δεν είναι επιδοματική πολιτική. Τα παιδιά είναι στρατηγική.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 23:49 | Ιωάννης Κ,

    Παρακαλώ για την αναδρομική ισχύ του μέτρου και για τις γεννήσεις πριν τη 1-1-2020. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι λοταρία. Όποιος είναι τυχερός και γέννησε μετά τη 1-1-2020 θα πάρει το επίδομα; Η γυναίκα μου γέννησε 19-12-2019. Είναι άδικο να μην πάρουμε το επίδομα.
    Κάποιος που γέννησε 31-12-2019 στις 8 το βράδυ δε δικαιούται το επίδομα.
    Κάποιος που γέννησε 1-1-2020 στις 8 το πρωί το δικαιούται το επίδομα.
    Είναι αυτό κοινωνικά δίκαιο;
    Ευχαριστώ. Παρακαλώ δείτε με περισσότερη ευαισθησία το θέμα.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 20:55 | Αθανάσιος

    Όταν για πρώτη φορά αναγγείλατε προεκλογικά το επίδομα δεν αναφερθήκατε σε ημερομηνίες έναρξης δικαιούχων, παρά μόνο στο γεγονός ότι θα εφαρμοστεί άμεσα. Αυτό σημαίνει πως στοχεύατε και προσδοκούσατε, ορθώς και δικαίως βεβαίως, στις ψήφους των ενδιαφερομένων, ανεξαρτήτως ημερομηνίας γέννησης. Διακηρύσσατε σαφώς βέβαια, πως το μέτρο θα εφαρμοστεί μόλις η Ν.Δ γίνει κυβέρνηση. Σχηματίστηκε λοιπόν η κυβέρνηση στις 9 Ιουλίου 2019.
    Μετά απο όλα αυτά υπαναχωρήσατε περιέργως επικαλούμενοι προσχηματικά δημοσιονομικούς περιορισμούς και περιορίσατε την έναρξη των δικαιούχων απο 1 Ιανουαρίου 2020!
    Ατολμία,ασυνέπεια,υποκρισία; Αναρωτηθείτε..
    Το δημοσιονομικό κόστος για να καλύψετε τις γεννήσεις του Β’ Εξαμήνου 2019 είναι ασήμαντο μπροστά στην τεράστια πολιτική ασυνέπεια που θα φορτωθείτε, εμμένοντας στην ημερομηνία έναρξης των δικαιούχων την 1η Ιανουαρίου 2020.
    Με ποιά λογική και ποιό ηθικό επιχείρημα, θα αποκλείσετε όλες αυτές τις μητέρες που γέννησαν μετά το σχηματισμό της κυβέρνησής σας;

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 17:45 | Αντώνης Α

    Το μέτρο δεν βγάζει κανένα νόημα ως προς την αναδρομικότητα. Είτε θα πρέπει να μην έχει καθόλου αναδρομική ισχύ δηλαδή να εφαρμοστεί για γεννήσεις μετά την θέσπιση του στην Βουλή είτε η αναδρομική ισχύει να ισχύει για την περίοδο μετά τις εκλογές για να υπάρχει λογική. Είναι γνωστό ότι το επίδομα θα το απολαύσουν και μια μερίδα οικογενειών οι οποίες συλλάβανε παιδί χωρίς να λάβουν υπόψιν το επίδομα(χωρίς να εκμεταλλευτούν τον σκοπό του) καθώς δεν είχε θεσπιστεί και δεν το γνώριζαν Π.Χ όσοι συλλάβανε Μάρτιο , Μαι , Απρίλη κ.ο.κ. Οπότε μερικοί από αυτούς τυχαία θα είναι δέκτες του επιδόματος και μερικοί από τους άτυχους που γεννήσανε Νοέμβρη , Δεκέμβρη θα μείνουν στην απέξω. Το επίδομα αποτελεί στόχος για την αύξηση των γεννήσεων ώστε από εδώ και πέρα να προτρέψει οικογένειες να κάνουν παιδί ξέροντας ότι μπορεί να καλύψουν έστω τις πρώτες ανάγκες ή τα πρώτα ιατρικά έξοδα. Οπότε είτε θα το απολαύσουν όσοι μετά την ψήφιση του μέτρου κάνουν παιδί δεδομένου ότι μπορεί να έπαιξε ρόλο το επίδομα στην απόφαση τους είτε θα πρέπει να το απολαύσουν και όλοι οι προηγούμενοι μετά τις εκλογές οι οποίοι απλά σταθήκαν τυχεροί χωρίς να το ξέρουν, αλλά όλοι όμως για να είναι δίκαιο. Αλλά το γεγονός μερικοί από αυτούς ναι και μερικοί άτυχοι που γεννήσανε Π.Χ Δεκέμβρη ή και 31.12.19 να μην δεν βγάζει νόημα ίσα ίσα που δημιουργεί απογοήτευση. Θα πρέπει νομικοί σύμβουλοι να δουν αν είναι συνταγματική αυτή η είδους αναδρομικότητα. Πρίν πάει κάποιος στο ΣΤΕ.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 06:12 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Χωρίς να θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, γεννήσαμε σε κλινική μέσα στον Δεκέμβριο.
    Με τσακωμό κατάφερα να πάρω απόδειξη για τις υπηρεσίες του γιατρού και της κλινικής. Θεώρησα οτι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα βρείτε έναν τρόπο να επεκτείνετε την αρχή της απόδοσης του επιδόματος αλλά αυτό δεν έγινε.
    Η βοήθεια προς την οικογένεια , η ενίσχυση στα προβλήματα της υπογεννητικότητας δεν μπορούν να έχουν ημερομηνία 1/1/20.
    Εμείς δηλαδή που γεννήσαμε το Δεκέμβριο για ποιόν λόγο να είμαστε εκτώς επιδόματος. Θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ να διορθώσετε αυτή την αδικία και προσωπικά θεωρώ πως αφού αυτή η κυβέρνηση πιστεύει στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και θέλει να βοηθήσει. Πρέπει να το κάνει για όσο περισσότερο κόσμο μπορεί.
    Σκεφτήτε ότι για εμάς που άδικα για μένα δε παίρνουμε το επίδομα, αυτό το βοήθημα, μπορεί πραγματικά να είναι η διαφορά στην επιλογή μας για ένα δεύτερο , τρίτο ή τέταρτο παιδί. Εκεί δηλαδή που πραγματικά βρίσκεται το πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 06:38 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Είναι ένα δίκαιο μέτρο και μπορεί να ενισχύσει την υπογεννητικότητα πραγματικά καθώς και να ισχυροποιήσει τον θεσμό της οικογένειας. 2 ανησυχίες μου ως προς το μέτρο:
    Να τηρηθούν οι πρϋποθέσεις ώστε να μην παίρνουν το επίδομα όλοι όσοι απλά είναι στην Ελλάδα γιατί θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα.
    Το επίδομα θα πρέπει να δωθεί και αναδρομικά από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. διότι το αντίθετο δεν έχει λογική. Για αυτόν που γέννησε τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση κρίνει πως δεν βοηθά την υπογεννητικότητα ενώ για αυτόν που γέννησε 2 Ιανουαρίου βοηθά ?
    Είναι περισσότερο δίκαιο για όλους και πραγματικά έχει απόλυτα μετρήσιμο πλέον κόστος που σας βοηθάει να δείτε ότι δεν είναι απαγορευτικό το κόστος.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 19:47 | Σίμος

    Αποτελεί τεράστια αρνητική έκπληξη, ο ορισμός της 1ης Ιανουαρίου 2020, ως έναρξη των δικαιούχων του επιδόματος.
    Λίγο περισσότερη ευαισθησία γι’ αυτούς που σας εμπιστεύτηκαν με αφορμή τις εξαγγελίες σας και σας ψήφισαν δε βλάπτει.
    Γιατί τους τιμωρείτε;
    Τι θα πείτε στη μητέρα που γέννησε το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου; Συγγνώμη να προσέχατε!
    Χρονολογία έναρξης των δικαιούχων του επιδόματος η ημερομηνία της πρώτης προεκλογικής εξαγγελίας ή στη χειρότερη περίπτωση η ημερομηνία σχηματισμού κυβέρνησης.
    Να επικρατήσει το δίκαιο και η λογική, όχι οι στείρες δημοσιονομικές ρυθμίσεις και ερμηνείες.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 17:28 | Μαρία

    Αγαπητέ Κε Πρωθυπουργέ και αρμόδιοι υπουργοί, είναι υποκριτικό και παράλογο, να εξαγγέλλεται κάτι προεκλογικά, να αποσπάτε την ψήφο των ενδιαφερομένων και κατόπιν να προσαρμόζετε κατά το δοκούν την ημερομηνία έναρξης απο 1-1-2020!
    Θέλω να πιστεύω πως πρόκειται για αβλεψία της στιγμής και ότι θα αποκαταστήσετε την καραμπινάτη αυτή αδικία.
    Δικαιούχοι του επιδόματος, όλες οι μητέρες που γέννησαν μετά την αρχική εξαγγελία της παροχής.
    Σε αντίθετη περίπτωση εκτίθεσθε ανεπανόρθωτα.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 17:37 | ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

    Γελάνε και οι πέτρες με την αφέλεια και την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται την ημερομηνία έναρξης χορήγησης του επιδόματος, 1η Ιανουαρίου 2020. Με λίγα λόγια πετάτε στον Καιάδα, όλους αυτούς που σας πίστεψαν απο την πρώτη στιγμή της επίσημης εξαγγελίας του μέτρου! Όλες τις μητέρες που είχαν την «ατυχία» να γεννήσουν στο διάστημα απο την της αρχική αναγγελία του μέτρου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019!
    Μόνο ως αστείο, θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια απόφαση.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 16:49 | Ρένια

    Είναι απογοητευτικό και συνάμα προσβλητικό, να γίνεται εξαγγελία του επιδόματος το καλοκαίρι του 2019, πριν τις εκλογές και η πρόβλεψη του νόμου για χορήγησή του να είναι ετεροχρονισμένη, δηλαδή απο 1-1-2020!
    Είναι αδύνατο να αντιληφθώ αυτό το ατόπημα.
    Διορθώστε επιτέλους αυτήν την τραγική αδικία.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 16:55 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η σύζυγός μου γέννησε 24 Δεκ 2019. Εμπιστευτήκαμε τις προεκλογικές σας εξαγγελίες και τώρα με το πρόσχημα ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός αποκλειόμαστε απο τη χορήγηση του επιδόματος!
    Ας μου εξηγήσει κάποιος, γιατί πρέπει να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που σας εμπιστεύθηκαν;
    Παρακαλώ πολύ να επικρατήσει η στοιχειώδης λογική και το επίδομα να δοθεί αναδρομικά απο την ημερομηνία εξαγγελίας του μέτρου.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 16:11 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Υποσχεθήκατε προεκλογικά πως θα υποστηρίξετε τις γεννήσεις.
    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αναγνώρισαν το θετικό του μέτρου και σας ψήφισαν. Τώρα έρχεστε και λέτε, όχι δε θα επιδοτήσουμε εσάς που μας στηρίξατε, εσάς που γεννήσατε μετά την προεκλογική αναγγελία χορήγησης του επιδόματος, αλλά μόνο αυτούς που γεννήσαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2020!
    Αυτό λέγεται εμπαιγμός και η πράξη σας ανήθικη.
    Η επιδότηση των γεννήσεων πρέπει να έχει ως αφετηρία χορήγησης την ημερομηνία προαναγγελίας της. Τόσο απλά και ξεκάθαρα.
    Οποιαδήποτε άλλη χρονική ρύθμιση, είναι απαράδεκτη.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 21:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΚΟΥΒΑΛΗΣ

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων ( όπως όλοι οι πολιτικοί δηλώνουν ) είναι το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ. Υπάρχει μελέτη διακομματικής επιτροπής από το 1992. Είναι όμως στα συρτάρια. Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρονταν για την επίλυσή του, θα μελετούσε ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ. Το μέτρο είναι μια φωτοβολίδα χωρίς ουσία. Είναι θετικό αλλά δεν προσφέρει αυτά που διαφημίζει. Ρωτήστε τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ πως καταφέρνουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ρωτήστε τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ τι κοροιδία βιώνουν από το 2010 μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο Γαβρόγλου, για να τιμωρήσει τους ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. Την ίδια στιγμή τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο΄. Μόνο η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή κατάφερε να αυξήσει τις γεννήσεις από το 2004 έως το 2009, με τους διορισμούς των ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος. Αρα λοιπόν δεν μπορούμε να περιμένουμε θετικό πρόσημο,με το παρόν νομοσχέδιο.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 18:51 | Αλίκη Δράκου

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 1 και 2 του Συντάγματός μας, το Κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει την οικογένεια, ως θεμέλιο στήριξης της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, και να παρέχει ειδική φροντίδα στις πολύτεκνες οικογένειες, μεταξύ άλλων. Η θέσπιση αυτού του επιδόματος κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την καθιέρωση μιας φιλικής προς τις οικογένειες πολιτικής, όμως έχει και μερικές αστοχίες.
    Καταρχάς, η πρώτη αστοχία είναι η εξαίρεση από το επίδομα των γυναικών που έγιναν μητέρες την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2019. Εφόσον το επίδομα ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί οι γυναίκες αυτές, έστω αυτές που γέννησαν μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
    Επιπλέον, μία άλλη αστοχία είναι η εξαίρεση γυναικών οι οποίες, μολονότι νόμιμοι, μόνιμοι και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, έτυχε να γεννήσουν στο εξωτερικό, λόγω ταξιδιού ή άλλης υποχρέωσης. Ένα εύλογο κριτήριο για τις γεννήσεις στο εξωτερικό από γυναίκες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, θα μπορούσε να είναι η γέννηση του παιδιού εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου , της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
    Ακόμη, προβληματική είναι η δυνατότητα παροχής του επιδόματος και σε μετανάστες ή Ρομά, οι οποίοι ως γνωστόν γεννάνε αρκετά παιδιά. Πέρα από αυτό, εφόσον και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός του επιδόματος αυτού είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού, το επίδομα θα έπρεπε να δίδεται μόνο σε Έλληνες πολίτες. Άλλωστε, το δημογραφικό είναι εθνικό και όχι κοινωνικό πρόβλημα.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 16:23 | ΙΩΑΝΝΑ

    Πάρα πολύ καλή κίνηση για την ενίσχυση της ελληνικής υπογεννητικότητας. Ωστόσο θα ήθελα να ξέρω τι θα γίνει με μη έλληνες ή με ρομά.
    ειδικά οι δεύτεροι κάνουν ένα παιδί κάθε χρόνο, άσχετα με το επίδομα, και όλα μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες.
    Μήπως πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για αυτό το επίδομα;

    Επίσης, θα ήθελα να διασφαλιστεί οτι τα μαιευτήρια και οι γιατροί δεν θα αυξήσουν, όλως τυχαίως, τις τιμές τους.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 15:14 | Τάσος

    Από την στιγμή που είναι να ψηφίσετε κάτι τέτοιο η ημερομηνία θα έπρεπε να είναι από την ημέρα που βγήκατε πρώτο κόμμα και όχι από το 2020 έστω και καθυστερημένα! Είναι πολύ άδικο για τους γονείς που απέκτησαν το παιδί τους πριν το 2020 να μην το δικαιούνται! Αρκετοί από αυτούς τους γονείς σας ψήφισαν κιόλας!

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 00:05 | ΑΛΕΞΙΑ

    Θεωρώ άδικο να μην δικαιούνται τα παιδιά που γεννήθηκαν επί κυβερνησεως σας το επίδομα αυτό. Ήταν προεκλογική δέσμευση και αποτέλεσε κριτήριο μεταξύ άλλων για την επιλογή της ψήφου των πολιτών. Γεννησα 9 Οκτωβρίου 2019. Είναι δυνατόν να μην δικαιουμαστε ούτε καν την δεύτερη δόση εφόσον συμπληρώνουν εξάμηνο τα παιδιά το 2020? Δηλαδή αυτά τα Ελληνοπουλα που γεννήθηκαν μετά τις 30-06-2019 για ποιο λόγο να μην μπορούν να εισπραξουν ούτε καν τη δεύτερη δόση ? Δεν είναι και πιο τίμιο και ποιο δίκαιο ? Κατανοώ ότι από κάπου θα υπάρχει μία έναρξη εφαρμογής. Όμως αυτή η έναρξη πρέπει να συμβαδιζει με την θητεία σας ως κυβέρνηση. Αυτό είναι το τίμιο, αυτό είναι το δίκαιο. Εισοδηματικα πάντα μιλώντας είναι πραγματικά άδικο να μην βοηθήσετε τόσες Ελληνικές οικογένειες. Παρακαλώ να επανεξετασετε τα χρονικά όρια, προκειμένου να συμπεριλαβετε όσους σας πίστεψαν και σας στήριξαν γιατί ταυτιστηκαν, μεταξύ άλλων, με τις ιδέες σας και το όραμα σας για την στήριξη της Ελληνικής οικογένειας.

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 19:11 | Ευάγγελος Π.

    Το επίδομα γέννας είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την τόνωση των νέων γονέων αλλά και της υπογεννητικότητας της χώρας.

    Όμως θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους πρόωρους τοκετούς, όπως συμβαίνει με άλλα επιδόματα, που είχαν προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού μετά την 01.01.2020. Ενδεικτικά στο επίδομα λοχείας του ΙΚΑ, λαμβάνεται υπ’όψιν ο πρόωρος τοκετός για περαιτέρω προσαύξηση του επιδόματος λοχείας, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση του Δ/ντη της κλινικής. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ika.gr/gr/infopages/downloads/toketou.pdf

    Οι νέοι γονείς επιβαρύνονται ΠΟΛΥ περισσότερο οικονομικά όταν προκύψει πρόωρος τοκετός και ΔΕΝ θα έπρεπε να αποτελεί αυτό αιτία απώλειας του επιδόματος γέννας ΑΛΛΑ περαιτέρω στήριξης !!!

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 19:29 | Ευαγγελία

    Καλησπέρα, είμαι μια μαμα που είχα πιθανή ημερομηνία τοκετού 10/02/2020, όμως για λόγους υγείας (έπαθα προεκλαμψία) χρειάστηκε να γεννήσω πολύ νωρίτερα στις 20/12/2019, καθώς κινδύνευε τόσο η δική μου ζωή όσο και του παιδιού.

    Μπήκα στην μονάδα εγώ για δυο μέρες και το μωρό παραμένει ακόμα. Κανονικά δεν θα έπρεπε να πάρουμε και εμείς αυτό το επίδομα;; πραγματικά βασιζομασταν σε αυτό καθως θα ήταν μια μεγάλη ανάσα. Στην δίκη μας περίπτωση, βρεθήκαμε σε οικονομική αδυναμία τόσο για την γεννά (καθώς έγινε τόσο ξαφνικά) όσο και για την νοσηλεία στην μονάδα (που συνεχίζει ακόμα, μέχρι να βγει το μωρό με το καλό) που δεν περιμέναμε.

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπολογιστούν και άλλοι παράμετροι για το ποιοι θα πάρουν το επίδομα, όπως για παράδειγμα οι πρόωρες γέννες που για λίγες μόνο ημέρες θα το χάσουν.

    Ευχαριστώ πολύ και Καλή Χρόνια!