Άρθρο 20 Ποινικές κυρώσεις

1. Οι παραβάτες της διάταξης του άρθρου 16 του παρόντος νόμου, τιμωρούνται με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης έως πέντε (5) χρόνια και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.

2.Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 του παρόντος νόμου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.

3. Η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ

4. Σε περίπτωση υποτροπής, οι χρηματικές ποινές που προβλέπονται στις παραγράφους 1,2 και 3 διπλασιάζονται

 

 

  • Αυστηροποίηση κατά πολύ των ποινών για κλοπές κυνηγετικών και ποιμενικών σκυλιών

  • 15 Απριλίου 2011, 22:42 | nat

    Εννοείται να μην είναι εξαγοράσιμη η ποινή!

    Έπίσης, να γίνει για κάθε ζώο που κακοποιείται! Δηλαδή, αν κάποιος σκοτώσει με φόλα 15 σκύλους σε ένα πάρκο, θα πρέπει να εκτίσει ποινή Χ15 φορές! Σκληρό, αλλά αποτελεσματικό.

    Τα ζώα υπήρχαν πριν από τον άνθρωπο και δεν έχουμε δικαίωμα να τους φερόμαστε με τέτοιο τρόπο!

    Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτά και να τα φροντίζουμε έστω, να δεν μπορούμε να τα αγαπούμε. Όποιος δεν το αντέχει αυτό, ας μείνει στο σπίτι του, να έρχεται σε επαφή μόνο με τον εαυτό του.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:01 | Μαρία Μαρκοπούλου

    Άνθρωποι διαταραγμένοι, ύπουλοι, προσφέρουν τροφή σε πεινασμένα πλάσματα, που κρύβει μέσα της επώδυνο θάνατο. Πλησιάζουν με γλυκό τρόπο ανυποψίαστα γατάκια για να τους καταφέρουν κλωτσιά που θα τα θανατώσει ή θα τα αφήσει ανάπηρα. Κρεμούν σκύλους από τα δέντρα, τους έχουν μόνιμα δεμένους μέσα στον ήλιο και στο κρύο πετώντας τους ξεροκόματα. Παίρνουν ζώα και τους φέρονται ανάλογα με τις διαθέσεις τους, από το βασανισμό με καψίματα έως την έλλειψη τροφής και νερού. Δεν υπάρχει πλέον «χώρος» στην ψυχή μας και ανοχή για όλους αυτούς. Ναι στο αμετάτρεπτο της ποινής και στην εφαρμογή του Νόμου. Θα ήταν χρήσιμο να συσταθεί σώμα Επιθεωρητών Ζώων, κατάλληλα εκπαιδευμένων ώστε να προβαίνουν σε ελέγχους των pet shops, των εισαγωγών και εξαγωγών ζώων, των κτηνιάτρων και των Δήμων.

  • 15 Απριλίου 2011, 21:57 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

  • 15 Απριλίου 2011, 21:59 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Η ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ
    ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ Τ’ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Η ΤΑ ΔΕΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ
    ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΩ

  • 15 Απριλίου 2011, 20:04 | WWF Ελλάς

    Από το συγκεκριμένο άρθρο και καθώς και το παράρτημα 4 δεν φαίνεται να προβλέπονται ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις για την ηθελημένη και ακούσια απελευθέρωση δεσποζόμενων ζώων και ζώων συντροφιάς στο φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ζώων ασκούν πλημμελή εποπτεία ή απελευθερώνουν σκόπιμα τα ζώα που κατέχουν.

    Λαμβάνοντας υπόψη το παράρτημα 4 σε σχέση με τις προβλέψεις της παρ. 2 προτείνεται ότι επιπλέον της ρύθμισης για την χρηματική ποινή των 20.000 ευρώ ανά ζώο, θα πρέπει η ποινή φυλάκιση να είναι μη εξαγοράσιμη (όπως στην παρ. 1), ενώ το κατώτατο όριο αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας θα πρέπει να αυξηθεί από ένα μήνα σε τρεις μήνες, ενώ θα πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα κατάσχεση των εγκαταστάσεων καθώς και η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας (δια παντός) στην περίπτωση υποτροπής, ώστε η πρόβλεψη των κυρώσεων να είναι σύμφωνη και με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 22 παρ. 4.

  • 15 Απριλίου 2011, 19:29 | Μάρθα Λεωνίδου

    Συμφωνώ με τα σχόλια πολλών από τους παρεμβαίνοντες,ιδίως της Αναστασίας (14 Απριλίου 2011, 22:24).

    Και παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα σχόλια της ομάδας διαχείρισης HappyDogsWorld.com (14 Απριλίου 2011, 14:27)

  • 15 Απριλίου 2011, 18:35 | Νίκος Σαλαμάνος

    Άρθρο 20 – παρ. 3

    Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διάκριση στις ποινές για κλοπή ζώου συντροφιάς και κυνηγετικού σκύλου.

    Να οριστεί η ανώτερη ποινή και για τις δύο περιπτώσεις.

    Η παρ. 3 κάνει διάκριση με βάση την υλική αξία, την «χρησιμότητα» του ζώου. Αυτό δεν είναι σωστό και δεν είναι σύμφωνο με το πνεύμα του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να προωθεί την ηθική-φιλοζωική διάσταση και όχι την υλική. Η ηθική διάσταση της κλοπής είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

  • 15 Απριλίου 2011, 18:37 | Ματθαίος

    Ο κυνηγετικός σκύλος δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τον σκύλο οδηγού τυφλού ούτε από τον σκύλο έρευνας και διάσωσης.

    Αυτό όσον αφορά το σχόλιο της ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ λίγο παρακάτω…..

    Αρκετά με αυτό το δούλεμα για τους σκύλους των κυνηγών!

    Τα κυνοκομεία όλης της Ελλάδας έχουν γεμίσει από κυνηγετικούς σκύλους!

    Τα περισσότερα αδέσποτα στην Ελλάδα ΕΙΝΑΙ κυνηγετικοί σκύλοι!

    Οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν αξίζουν τίποτα παραπάνω από ότι ένας οποιοσδήποτε άλλος σκύλος!

    Η διάκριση δε που κάνει ο Νομοθέτης είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!

    Πέρα από αμέτρητες αδήλωτες γέννες, οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο στην κοινωνία μας!

    Γιατί ο Νομοθέτης υποβιβάζει τους σκύλους που πραγματικά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο?????

  • 15 Απριλίου 2011, 15:12 | Α.Τ.

    Να διορθώσω, για τους λαθρομετανάστες που τρώνε σκυλιά και γάτες όπως Κινέζοι(ειδικά οι Μανδαρίνοι) βορειοκορεάτες κάποιοι Ινδοί από τη βορειοανατολική χώρα, Ταυλανδοί,Φιλιππινέζοι,πολλές φυλές Νιγηριανών, Ινδονήσιοι,και κάποιοι από το Μπαγκλαντές,θα πρέπει να επιβλέπονται από τη πολιτεία και τα ζωοφιλικά σωματεία και αν διαπιστωθεί ότι τρώνε ζώα συντροφιάς να απελαύνονται κατευθείαν. Ο τρόπος σφαγής αυτών των ζώων στις χώρες τους δεν αφήνει περιθώρια για καμμία συμπόνοια αφού χτυπάνε τα σκυλιά μέχι θανάτου για να μαλακώσει το κρέας τους ή τα κρεμάνε και μετέπειτα τα γδέρνουν ζωντανά,ή βάζουν ζωντανές τις γάτες μεσα στο νερό. Στη χώρα μας έχουν βρεί τον παράδεισο με τόσα παρατημένα σκυλάκια και γατάκια. Δυστυχώς όμως κοντεύουν να εξαφανίσουν τα αδέσποτα και δεσποζώμενα που κλέβουν από τις αυλές. Οι μαρτυρίες είναι εκατοντάδες και το Υπουργείο Υ.Π.Α.Α.Τ κώφευε.Ενας τρόπος και αυτός να απαλλαγεί από τα ανεπιθύμητα αδέσποτα. θύματα ακόμα και της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης που έχει βαλθεί σώνει και καλά να φιλοξενήσει όλες τις φυλές του κόσμου χωρίς να ρωτήσει τον σπιτονοικοκύρη δηλ.αδή εμάς, και πανω από όλα τα αδέσποτά μας που μόνο τα μάτια τους γνωρίζουν τι έχουνε δει.

  • 15 Απριλίου 2011, 14:27 | GEORGE CONSTANTINOPOULOS

    ΜΙΛΕΝΑ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ,ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΒΟΗΘΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ 5 ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΠΧ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΔΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ???ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ???ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ…..ΒΓΑΛΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.

  • 15 Απριλίου 2011, 14:28 | GEORGE CONSTANTINOPOULOS

    Κι άλλος νεκρός λύκος βρέθηκε στον οικισμό Ανατολικό του Δ.Δ. Εορδαίας του νομού Κοζάνης. Ο 2ος νεκρός για το 2011, με 9 επιβεβαιωμένα περιστατικά νεκρών –από ανθρωπογενή αίτια- λύκων το 2010.

    Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, από θηροφύλακα της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης που εντόπισε το νεκρό ζώο κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα, και μετέφερε το ζώο για νεκροψία και εξετάσεις στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων, που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό Φλώρινας.
    Το ζώο θανατώθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου από πυροβολισμό στο πίσω αριστερό άκρο με κατεύθυνση προς την κοιλιακή χώρα. Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό, ηλικίας 4-5 ετών, το οποίο μάλιστα κυοφορούσε. Ο δράστης έδεσε το πόδι του ζώου και το έσυρε ως τη θέση Λιβάδι.

    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία έχει καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για παράνομη θανάτωση και κακοποίηση. Επικροτούμε και επιμένουμε να βρεθεί και να τιμωρηθεί κάποτε έστω ένας ένοχος. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποδοκιμάζει το περιστατικό και εντείνουμε τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού για να τελειώσει κάποτε το παράλογο μίσος για το λύκο, τον πιο παρεξηγημένο κυνηγό της ελληνικής φύσης. Ακόμη κι αν ζημιώνει την ανθρώπινη περιουσία, εμάς βαραίνει η ευθύνη της πρόληψης και της συμβίωσης.
    Η φύση δεν μας χρωστάει τίποτα.ΕΔΩ ΤΙ ΠΟΙΝΕΣ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ??????

  • ΑΡΘΡΟ 20, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3
    «Η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι πέντε µήνες και χρηµατική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι ένα έτος και χρηµατική ποινή οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ».

    Παρατήρηση:
    Επειδή οι κυνηγετικοί σκύλοι έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ιδιαίτερων προσόντων τους η κλοπή τους δυστυχώς αγγίζει τη σφαίρα του οργανωμένου εγκλήματος. Προτείνουμε λοιπόν οι ποινές να είναι ιδιαίτερα αυστηρές ώστε μαζί με την υποχρεωτική σήμανση να περιορίσουν την παραβατική αυτή συμπεριφορά.

    Πρόταση:
    Επαναδιατύπωση του Άρθρου 20 Παράγραφος 3 ως εξής:
    «Η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι πέντε µήνες και χρηµατική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηµατική ποινή είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ».

  • 15 Απριλίου 2011, 13:09 | Λίνα

    Θα ήθελα να πω οτι για την κλοπή ενός ζώου, κυνηγετικού ή μη, πρέπει να δίνεται η ανώτατη ποινή φυλάκισης και να είναι μη εξαγοράσιμη ποινή. Μόνο αν σκεφτείτε τον ψυχικό ή και σωματικό πόνο που δέχεται το ζώο οταν το αρπάξει κάποιος απο το σπίτι του και την οικογένεια του αλλά και τον αντίστοιχο πόνο που δέχονται οι ιδιοκτήτες απο την ξαφνική εξαφάνιση του ζώου τους δεν νομίζω οτι 500 ή 1000 ή 30000 ευρώ θα κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν τρομερά κυκλώματα κλοπής/εμπορίας ζώων (ιδίως σκύλων) σε όλη την Ελλάδα αλλά οι αρχές ουδέποτε ερεύνησαν ή αποφάσισαν να διώξουν αυτούς τους εγκληματίες σοβαρά και με αποτελέσματα.

  • 15 Απριλίου 2011, 10:53 | Α.Τ.

    Ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη για όσους μετανάστες σκοτώνουν και τρώνε τα αδέσποτα (όπως κάνουν και στις χώρες τους,και με τον ποιο απεχθή τρόπο) και δεν σέβονται τη δική μας κουλτούρα. Ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και σε όσους παρορτρύνουν τα ζώα τους (σκυλους) να σκοτώνουν άλλα μικρότερα όπως γάτες. Την εσχάτη των ποινών σε όσους εμπλέκονται σε διακίνηση εμπορίου ζώων για την εκμετάλλευσή τους ως πειράματα σε κολαστήρια ζώων, σε εργοστάσια καλλυντικών για αφαιρεση κολλαγόνου και άλλα, σε παραεμπόριο γούναςκ.λ.π. Στις «πολιτισμένες’ βόρειες χώρες όπως Γερμανία Ελβετία Βέλγιο και Δανία, σκοτώνουν για τους παραπάνω λόγους 150 εκατομ. ζώα το χρόνο χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον παραπάνω αριθμό τα κουνέλια και τα ποντίκια.

  • 15 Απριλίου 2011, 03:43 | GEORGE CONSTANTINOPOULOS

    ΜΙΛΕΝΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΝ ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ??ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟ…..

  • 15 Απριλίου 2011, 00:45 | Αναστασία

    Σε περιπτώσεις που παιδιά βλάπτουν ζώα ,θα πρέπει να προβλεφθεί υψηλό πρόστιμο και ποινή στους κηδεμόνες τους,ενώ τα παιδιά ,καλό είναι να λάβουν ψυχολογική θεραπεία προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα είναι ευλογία στην ζωή μας και οφείλουν -τουλάχιστον- να μην τα βλάπτουν.

  • 14 Απριλίου 2011, 22:24 | Αναστασία

    Η κακοποίηση και η θανάτωση ζώου,είναι κακούργημα και ανάλογες πρέπει να είναι οι ποινές.είναι αδιανόητο να τιμωρείται κακοποίηση και θανάτωση ζώου λιγότερο από ότι ισχύει για έναν άνθρωπο.
    επίσης ,με την καταγγελία για κακοποίηση ,θα πρέπει να διασώζεται το ζώο από τον κάτοχο ,έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση.Με την καταδικαστική απόφαση ,χωρίς περαιτέρω διαδικασίες,θα πρέπει να ισχύει ρητή εντολή απαγόρευσης κατοχής και συμβίωσης με άλλο ζώο ,ενώ πρέπει αν έχει παιδιά ο καταδικασθείς,να αναλαμβάνει κοινωνική λειτουργός την επίβλεψη τους .Ο ίδιος ,εκτός από την μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ,να πληρώνει και υψηλό χρηματικό πρόστιμο,Επίσης,επιβάλλεται να ακολουθεί ψυχοθεραπευτική αγωγή και να προσφέρει κοινωνική εργασία ,με επίβλεψη και χωρίς να μπορεί να είναι σε άμεση επαφή με τα ζώα.(δεν θα βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα)

  • 14 Απριλίου 2011, 21:33 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

    Παρακαλούμε να άρετε την διάκριση κλοπής οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς με την κλοπή κυνηγετικού σκύλου, όπου εκεί ισχύουν αυστηρότερες ποινες και πρόστιμα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός και οι ποινές θα πρέπει να είναι το ίδιο αυστηρές, καθώς η κλοπή ενός σκύλου οδηγού τυφλών, ή ενός σκύλου διασώστη οι οποίοι επιτελούν σημαντικότατο κοινωνικό έργο με την προσφορά τους, είναι πολύ πιο σημαντικός για τον κηδεμόνα-χειριστή τους. Σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε κηδεμόνας που αγαπάει πραγματικά το ζώο του και αυτό πέφτει θύμα κλοπής, θλίβεται σίγουρα πολύ περισσότερο από έναν κυνηγό που στις περισσότερες περιπτώσεις τον θεωρεί ένα αναλώσιμο προϊόν το οποίο δεν διστάζει να αντικαταστήσει, εξασκώντας ένα «χόμπυ».
    Θεωρούμε εξωφρενική την συγκεκριμένη διάταξη και παρακαλούμε να διαφοροποιηθεί όπως αναφέραμε παραπάνω.

  • 14 Απριλίου 2011, 21:35 | Jane Calladine

    Strong penalties for animal abusers. First we need a police force that is interested in protecting animals and don’t see it as a waste of time. Animals are sentient and should not be subjected to torture, hanging, poison, rape, abuse, neglect. People who do this to animals, invariably move onto children and vulnerable adults. they need a strong punishment for harming a LIVING CREATURE. I fear Greece has a long way to go before people start to have that compassion and interest in animals. But please, really hard punishment and publication of names and addresses of the people who do this.

  • 14 Απριλίου 2011, 20:52 | ΠΕΤΡΙΚΗ ΑΓΛΑΪΑ

    ΟΚ ΣΥΜΦΩΝΩ

  • Επειδή οι διαχειριστές τις σελίδας όχι λογοκρίνουν, αλλά ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ δημοσιεύσεις, αναγκαζόμαστε να ξαναγράψουμε το ίδιο!

    Αντιγράφουμε και σχολιάζουμε τις ποινές που επιβάλλονται από το παράρτημα:

    α) Εγκατάλειψη του ζώου χωρίς τήρηση των οριζόμενων στο άρθρο 5 παρ.1 περ.δ) -> Πρόστιμο 300 Ευρώ

    Ενώ

    Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου -> Πρόστιμο 500 Ευρώ

    ΑΛΗΘΕΙΑ με ποια κριτήρια βγάλατε αυτά τα πρόστιμα??? ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ότι ο νόμος αλλάζει για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ζώων, αλλά το πρόστιμο εγκατάλειψης είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το πρόστιμο καθαρισμού των περιττωμάτων του!
    ——————————————————————–
    β) Δημοσίευση αγγελίας για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπο, φυλλάδιο ή ιστοσελίδα χωρίς αναφορά του αριθμού ηλεκτρονικής σήμανσής τους -> Πρόστιμο 500 Ευρώ

    Τοιχοκόλληση αγγελίας για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση χωρίς αναφορά του αριθμού ηλεκτρονικής σήμανσής τους -> Πρόστιμο 300 Ευρώ

    Πια είναι η διαφορά της ΠΡΑΞΗΣ και υπάρχει διαφορά στο πρόστιμο???
    ——————————————————————–
    γ) Διατήρηση σε κατοικία περισσότερων των 2 ζώων συντροφιάς ή μόνιμη διατήρηση ζώου συντροφιάς σε βεράντα πολυκατοικίας

    Δηλαδή στην ΤΑΡΑΤΣΑ επιτρέπετε και μάλιστα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ…..
    ——————————————————————–
    δ) Εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώου σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας

    Θα έπρεπε η εκτροφή ζώων για κυνομαχίες να έχει πολλαπλάσιο πρόστιμο από αυτό της κακοποίησης! Ο άνθρωπος που κακοποιεί ένα ζώο το κάνει από ψύχωση, ο εκτροφέας σκύλων για κυνομαχίες το κάνει από επάγγελμα και παράνομη διακίνηση μαύρου χρήματος ΕΚΤΟΣ από την κακοποίηση που υφίστανται τα σκυλιά που λαμβάνουν μέρος!
    ——————————————————————–
    ε) Εκτροφή ή/και χρησιμοποίηση σκύλου ή γάτας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών

    Η ποινή γι’ αυτό θα έπρεπε επίσης να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της κακοποίησης!

  • 14 Απριλίου 2011, 18:41 | Ντεμη Βοσδ

    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παρουσία ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων σε παραλίες και ακτές της χώρας.

  • Παρακαλούμε για τους ανθρώπους που κακοποιούν ζώα να συμπεριλάβετε υποχρεωτική εργασία σε χώρους φιλοζωικής καθημερινά για τουλάχιστον έναν χρόνο, αφού θα έχουν πρώτα εκτίσει την ποινή που θα τους έχει ήδη επιβληθεί για την κακοποίηση!

    Αντίστοιχο μέτρο της «κοινωνικής εργασίας» που επιβάλλουν άλλες χώρες.

  • 14 Απριλίου 2011, 16:30 | Μαρία

    Θα πρέπει με το που αντιλαμβάνεται κάποιος κακοποίηση να γίνετε καταγγελία στην αστυνομία αλλά αμέσως να παίρνουν και το ζώο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
    Είναι θανάσιμο λάθος να μένει το ζώο στο ιδιοκτήτη που κατηγορήτε για κακοποίηση.
    Π.χ. στο μετρό Μεγάρου Μουσικής ένας άστεγος αλλοδαπός κρατάει με το ζόρι ένα καφέ αδεσποτο σκυλί και το χτυπάει άσχημα.
    Έχει γίνει σύσταση αλλά δεν του το πήραν.Γιατί; το σκυλί θα πάθει τουλάχιστον επιληψία απο τις μπουνιές που τρώει στο κεφάλι.

  • 14 Απριλίου 2011, 16:17 | Τζίκας Ευάγγελος

    Επειδή το σχόλιό μου κάποιοι το είδαν αρνητικά θέλω αγαπητοί μου φιλόζωοι κάποιος να μου απαντήσει στην εξής ερώτηση :Ζω δίπλα στα κόπρανα,ούρα και στα γαυγίσματα του σκύλου του γείτονα.Αστυνομία ,υγειονομικό ( απλά έκαμε σύσταση )δεν έδωσαν λύση.Πείτε μου τι πρέπει να κάνω;(κάποιος άλλος ίσως έριχνε φόλα)

  • 14 Απριλίου 2011, 15:50 | Βαγγέλης

    Πρέπει να πιο άμεση και πιο αυστηρή η νομοθεσία για τις ώρες κοινής ησυχίας και για τη διαμονή και καθαρισμό των κατοικίδιων ζώων.

  • Συμπληρώνουμε στην προηγούμενη τοποθέτησή μας:

    α) Δημοσίευση αγγελίας για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπο, φυλλάδιο ή ιστοσελίδα χωρίς αναφορά του αριθμού ηλεκτρονικής σήμανσής τους. -> Πρόστιμο 500 Ευρώ

    Τοιχοκόλληση αγγελίας για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση χωρίς αναφορά του αριθμού ηλεκτρονικής σήμανσής τους -> Πρόστιμο 300 Ευρώ

    Ποια η διαφορά της τοιχοκόλλησης από την δημοσίευση? Η πράξη παραμένει ίδια!
    ——————————————————————-
    β) Εγκατάλειψη του ζώου χωρίς τήρηση των οριζόμενων στο άρθρο 5 παρ.1 περ.δ) -> Πρόστιμο 300 Ευρώ

    Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου -> Πρόστιμο 500 Ευρώ

    Αλήθεια!!! Με πιο κριτήριο βγήκαν αυτά τα πρόστιμα;;; Υποτίθεται ότι φτιάξατε τον Νόμο για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ζώων.

    Τι προστασία τους παρέχετε όταν το πρόστιμο για την εγκατάλειψη είναι μικρότερο από τον καθαρισμό του περιβάλλοντος;;;;;;;
    ——————————————————————-
    γ) Διατήρηση σε κατοικία περισσότερων των 2 ζώων συντροφιάς ή μόνιμη διατήρηση ζώου συντροφιάς σε βεράντα πολυκατοικίας.

    Η ταράτσα δηλαδή επιτρέπεται και δεν υπάρχει πρόστιμο…..
    ——————————————————————-
    δ) Εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώου σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας -> Πρόστιμο 10.000 Ευρώ για κάθε ζώο

    Το πρόστιμο και η ποινή φυλάκισης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ΙΔΙΟ αν όχι μεγαλύτερο από την κακοποίηση ζώων.
    ——————————————————————-
    ε) Εκτροφή ή/και χρησιμοποίηση σκύλου ή γάτας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών -> 10.000 Ευρώ για κάθε ζώο

    Το πρόστιμο και η ποινή φυλάκισης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ΙΔΙΟ αν όχι μεγαλύτερο από την κακοποίηση ζώων.
    ___________________________________________________________________

    ΩΣΤΟΣΩ απουσιάζουν όλα αυτά τα πρόστιμα και οι ποινές που αναφέραμε εδώ http://www.opengov.gr/ypaat/?c=2720

  • 14 Απριλίου 2011, 14:02 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΦΙΑΔΟΥ

    Άρθρο 20 παράγραφος 1. Οι παραβάτες της διάταξης του άρθρου 16 του παρόντος νόμου, τιμωρούνται με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκιση έως πέντε (5) χρόνια και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
    Η φράση μη εξαγοράσιμη ποινή πρέπει να επαλειφθεί, διότι οι ήδη κορεσμένες φυλακές δεν μπορούν να αντέξουν νέες επιβαρύνσεις .

  • 14 Απριλίου 2011, 13:18 | Αλκηστις Αρώνη

    Πιστεύω οτι οι ποινές θα πρέπει να είναι αυστηρότερες έτσι ώστε να μην τολμούν κάποιοι ούτε να διανοηθούν να πειράξουν ένα ζώο. Διοτί έστω και η παραμικρή βλάβη που θα προκληθεί πάνω σε ένα ζωντανό είναι πολλές φορές μη αντιστρέψιμη ενώ η ποινή φυλάκισης είναι εξαγοράσιμη απο τον κάθε αλήτη.

  • Από το άρθρο που καθορίζει τις ποινές λείπουν πολλές που θα πρέπει να συμπεριληφθούν

    α) Ποινή σε κτηνίατρο που προβαίνει σε χειρουργικές επεμβάσεις ακρωτηριασμού
    β) Ποινή στον ιδιοκτήτη που προβαίνει σε χειρουργικές επεμβάσεις ακρωτηριασμού
    γ) Αυστηρότατες ποινές – έως και αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος – σε κτηνίατρο που κάνει ευθανασία σε υγιές ζώο. (ανεπιθύμητη γέννα ας πούμε)
    δ) Δεν βλέπουμε κάπου να υπάρχουν καθορισμένες ποινές για τους Δήμους που δεν θα προσαρμοστούν στον νέο Νόμο εντός του χρονικού ορίου που έχετε θέσει.
    ε) Δεν βλέπουμε πουθενά ποινές που να μπορούν να επιβληθούν στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που δεν εκτελούν τα καθήκοντα τους.
    (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ -> Έγινε καταγγελία για κακοποίηση δύο σκύλων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Παλλήνης στις 12/01/2011, και αρνήθηκαν να την εξετάσουν γιατί ισχυρίστηκαν ότι το Υπουργείο σας δεν δίνει άδεια μετακίνησης υπαλλήλων!!!)
    στ) Σε περίπτωση που μιλάμε για μαζική κακοποίηση ή θανάτωση ζώων (άνω του ενός) οι ποινές θα πρέπει να διπλασιάζονται
    ζ) Όταν γίνετε αφαίρεση ζώου από τον κηδεμόνα του λόγω κακοποίησης, να επιβάλλεται και η οριστική απαγόρευση για την απόκτηση νέου κατοικιδίου.
    η) Με την κακοποίηση σκύλων στην διάρκεια της εκπαίδευσή τους (τόσο από τον εκπαιδευτή, όσο και από τον κηδεμόνα στην συνέχεια…) τι γίνετε; Το Υπουργείο σας έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και σας μεταφέρουμε αυτολεξεί το άρθρο 7 αυτής:
    ———————————————-
    «Κανένα κατοικίδιο ζώο δεν θα πρέπει να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο που να είναι καταστροφικό για την ΥΓΕΙΑ και την ΕΥΗΜΕΡΙΑ του, ειδικά με τον ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ του ώστε να υπερβεί τις φυσικές ικανότητες ή τη δύναμή του ή με την υιοθέτηση ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ που προκαλούν ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ή περιττό ΠΟΝΟ, βασανισμό ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο»
    ———————————————-
    Στις κατηγορίες των «ΤΕΧΝΗΤΩΝ μέσων» συμπεριλαμβάνονται οι «πνίχτες» και τα «ηλεκτρικά κόλλαρα».Ποτέ ωστόσο δεν έχουν επιβληθεί ποινές για την πώληση, χρήση και την υιοθέτηση αυτών των μέσων. Το ανωτέρω άρθρο δεν ορίζει ΚΑΜΙΑ εξαίρεση! Παρόλα αυτά, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί τα παραπάνω «τεχνητά μέσα» από το pet shop της γειτονιάς του! Τι προτίθεστε να κάνετε γι αυτό;
    ___________________________________________________________
    Τέλος, θα πρέπει να διευκολύνετε με κάθε τρόπο τις καταγγελίες που κάνουν οι ιδιώτες φιλόζωοι! Γι αυτό το λόγο, θα πρέπει σε κάθε έγγραφη καταγγελία η αστυνομία να επεμβαίνει άμεσα, χωρίς να απαιτεί μήνυση και εισαγγελική εντολή (καθυστέρηση που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την βαρύτερη κακοποίηση του ζώου) καθώς επίσης να μπορεί να παραπέμψει αυτεπάγγελτα τον δράστη στον αρμόδιο εισαγγελέα!

  • 14 Απριλίου 2011, 09:16 | Frantzeskaki Chryssanthi

    α)Να αξιοποιηθεί ο θεσμός της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τον «εξανθρωπισμό» όσων κακοποιούν ζώα, είτε στις κατά τόπους φιλοζωικές είτε στα καταφύγια κάθε περιφέρειας -εφόσον βέβαια τα φτιάξουν οι δήμοι όπως έχουν υποχρέωση – με ιδιαίτερη έμφαση για τα παιδιά.

    β)Καλύτερη εποπτεία στο προσωπικό των καταφυγίων και σεμινάρια, στα οποία να συμμετέχουν υποχρεωτικά και αστυνομικοί ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία όσων κακοποιούν τα ζώα.

    γ) Εξέταση από ψυχολόγο όσων βασανίζουν ζώα, ώστε να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο από ανθρώπους με ανώμαλη ψυχολογική και πνευματική δομή οι οποίοι κάποια στιγμη διαπιστώνεται ότι κάνουν τα ίδια και σε ανθρώπους εφόσον εξασφαλίζουν ατιμωρησία

  • 14 Απριλίου 2011, 08:13 | κυριακιδου μαρια

    ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑ ΖΩΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΑΞΗ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

  • 14 Απριλίου 2011, 08:50 | elena akasha

    Σύμφωνο με σχεδόν όλες της απόψεις, αλλά να ισχύει για ΟΛΑ τα ζώα/κατοικίδια!!!!
    Είτε είναι κουνέλι,γαιδαρο,αλογο, πτηνό ,σκυλί η γάτα !!!!
    Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σύγκριση με την ΕΕ, κ υπόλοιπες χώρες…. ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, η αντίληψη ότι τα ζώα ΔΕΝ είναι υποχείρια, υπηρέτες, παιχνίδια ή κλόουν των ανθρώπων.
    Τα πρόστιμα να ΜΗΝ είναι εξαγορασημες!!κ να είναι τουλάχιστον 30,000 Κ ΟΧΙ λιγότερο. Η ποινή / φυλακίσει να είναι έστω 5-7 χρόνια. ανεξάρτητα τη είδους κακοποίηση κ τη ζώο. Ισόβια απαγόρευση κατοχής ζώου μετά από καταδίκη για κακοποίηση. Ενεργή συμμετοχή της αστυνομίας ή δημιουργία αστυνομίας ζώων.
    Επίσης να γίνει κ ένα έλεγχο στα pet shop,υπάρχουν πετ σοπ που πρέπει να κλεισουν,απαραδεχτες συνθήκες!!!

  • 14 Απριλίου 2011, 01:04 | GEORGE CONSTANTINOPOULOS

    ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – ΣΚΛΗΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ!!!
    Διαμαρτυρηθείτε και εσείς στο Δήμαρχο:

    22310-22214, email: grdrh@lamia-city.gr

  • 13 Απριλίου 2011, 22:48 | αργυροπουλος αντωνης

    πρέπει να επισημάνω οτι το μεγάλο πρόβλημα με μια μεγαλη μεριδα ιδιοκτητων σκυλων ειναι τα περιτώματα που αφηνουν στους δρομους και τα πεζοδρομια χωρις να τα μαζευουν οπως εχουν υποχρεωση.δεν υπολογιζουν ουτε τη δημοσια υγεια ουτε τη μολυνση του περιβαλλοντος.οι ασθενειες που μπορουν να μεταδοθουν απο τα περιτωματα των σκυλων ειναι σοβαρωτατες, μπορουν να επιφερουν ακομα και το θανατο και μεταδιδονται εως και 5 χρονια μετα την αποθεση των περιτωματων στο περιβαλλον.εγω ζω σε μια περιοχη οπου το φαινομενο αυτο εχει εξελιχθει σε μεγαλη μαστιγα.πρεπει λοιπον ο νομος να ειναι πολυ αυστηρος για το συγκεκριμενο φαινομενο οι ποινες δε να ειναι εφαμιλες της θανατωσης και κακοποιησης των ζωων αν οχι αυστηροτερες

  • 13 Απριλίου 2011, 22:06 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΟΝΤΕΛΙΤΣΑΣ

    Συμφωνώ με τον «nikos μαυροματης»: για οσους κακομεταχειριζονται τα ζωα να τους επιβαλεται ποινη υπο τη μορφη ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο καταφυγιο της περιφερειας τους η σε οποια φιλοζοικη υπαρχει στην περιφερεια τους ετσι ωστε να νοιωσουν μαζι τους ανθρωπους που νοιαζoνται για τα ζωα ενα κομματι ανθρωπιας που προφανως τους λειπει απο το ντι εν ει τους…

  • 13 Απριλίου 2011, 21:34 | ΛΙΑΝΑ

    Δεν ανήκω σε καμμιά φιλοζωϊή οργάνωση, το μόνο που ξέρω είναι ότι για να υπάρχουν τα ζώα σε αυτόν τον πλανήτη σε κάτι χρησιμεύουν. Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι έχουμε γίνει πολύ εγωϊστές και νομίζουμε ότι ο πλανήτης είναι μόνο για εμάς, άντε για τα ζώα που τρώμε. Εάν δεν αλλάξουμε, λυπάμε τις επόμενες γενιές. Δεν φταίνε τα ζώα που υπάρχουν, εμείς φταίμε που τους φερόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Γι’αυτό λοιπόν εγώ ψηφίζω να θεσπιστούν τα πιο σκληρά μέτρα εναντίον σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν τα σέβονται, ακόμα και εάν αυτό το ζωντανό είναι μία κατσαρίδα. Και αυτή κάπου χρειάζεταΙ.

  • Προσθέτουμε στο παραπάνω:

    α) Καθορισμός (μικρού) χρονικού ορίου για να δηλώσει κάποιος κηδεμόνας στην βάση του Υπουργείου ότι έχασε το ζώο του! Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεωρείτε εγκατάλειψη και να επιβάλλονται οι αντίστοιχες ποινές!

    β) Καθορισμός ποινών για το α)

  • Από το άρθρο που καθορίζει τις ποινές λείπουν πολλές που θα πρέπει να συμπεριληφθούν

    α) Ποινή σε κτηνίατρο που προβαίνει σε χειρουργικές επεμβάσεις ακρωτηριασμού
    β) Ποινή στον ιδιοκτήτη που προβαίνει σε χειρουργικές επεμβάσεις ακρωτηριασμού
    γ) Αυστηρότατες ποινές – έως και αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος – σε κτηνίατρο που κάνει ευθανασία σε υγιές ζώο. (ανεπιθύμητη γέννα ας πούμε)
    δ) Δεν βλέπουμε κάπου να υπάρχουν καθορισμένες ποινές για τους Δήμους που δεν θα προσαρμοστούν στον νέο Νόμο εντός του χρονικού ορίου που έχετε θέσει.
    ε) Δεν βλέπουμε πουθενά ποινές που να μπορούν να επιβληθούν στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που δεν εκτελούν τα καθήκοντα τους.
    (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ -> Έγινε καταγγελία για κακοποίηση δύο σκύλων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Παλλήνης στις 12/01/2011, και αρνήθηκαν να την εξετάσουν γιατί ισχυρίστηκαν ότι το Υπουργείο σας δεν δίνει άδεια μετακίνησης υπαλλήλων!!!)
    στ) Σε περίπτωση που μιλάμε για μαζική κακοποίηση ή θανάτωση ζώων (άνω του ενός) οι ποινές θα πρέπει να διπλασιάζονται
    ζ) Όταν γίνετε αφαίρεση ζώου από τον κηδεμόνα του λόγω κακοποίησης, να επιβάλλεται και η οριστική απαγόρευση για την απόκτηση νέου κατοικιδίου.
    η) Με την κακοποίηση σκύλων στην διάρκεια της εκπαίδευσή τους (τόσο από τον εκπαιδευτή, όσο και από τον κηδεμόνα στην συνέχεια…) τι γίνετε; Το Υπουργείο σας έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και σας μεταφέρουμε αυτολεξεί το άρθρο 7 αυτής:
    ———————————————-
    «Κανένα κατοικίδιο ζώο δεν θα πρέπει να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο που να είναι καταστροφικό για την ΥΓΕΙΑ και την ΕΥΗΜΕΡΙΑ του, ειδικά με τον ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ του ώστε να υπερβεί τις φυσικές ικανότητες ή τη δύναμή του ή με την υιοθέτηση ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ που προκαλούν ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ή περιττό ΠΟΝΟ, βασανισμό ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο»
    ———————————————-
    Στις κατηγορίες των «ΤΕΧΝΗΤΩΝ μέσων» συμπεριλαμβάνονται οι «πνίχτες» και τα «ηλεκτρικά κόλλαρα».

    Ποτέ ωστόσο δεν έχουν επιβληθεί ποινές για την πώληση, χρήση και την υιοθέτηση αυτών των μέσων.

    Το ανωτέρω άρθρο δεν ορίζει ΚΑΜΙΑ εξαίρεση! Παρόλα αυτά, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί τα παραπάνω «τεχνητά μέσα» από το pet shop της γειτονιάς του! Τι προτίθεστε να κάνετε γι αυτό;
    ___________________________________________________________
    Τέλος, θα πρέπει να διευκολύνετε με κάθε τρόπο τις καταγγελίες που κάνουν οι ιδιώτες φιλόζωοι!

    Γι αυτό το λόγο, θα πρέπει σε κάθε έγγραφη καταγγελία η αστυνομία να επεμβαίνει άμεσα, χωρίς να απαιτεί μήνυση και εισαγγελική εντολή (καθυστέρηση που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την βαρύτερη κακοποίηση του ζώου) καθώς επίσης να μπορεί να παραπέμψει αυτεπάγγελτα τον δράστη στον αρμόδιο εισαγγελέα!

  • 13 Απριλίου 2011, 15:19 | Τζίκας Ευάγγελος

    Να μη σκεφτόμαστε μόνο τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους που ενοχλούνται και κινδυνεύει η υγεία τους από αυτά.Ζω με την οικογένειά μου σε μονοκατοικία σε μια επαρχιακή πόλη.Σε απόσταση 2-3 μέτρων σε διπλανή μονοκατοικία είναι κλεισμένος μόνιμα κάτω από βεράντα με πλέγμα σκύλος μεγάλων διαστάσεων.Καθαρίζεται μια φορά το μήνα.Κόπρανα ούρα δυσοσμία και μύγες παντού.Το υγειονομικό που κατέγραψε το γεγονός, έκανε σύσταση,αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται.Πρέπει να προστατεύεται και ο άνθρωπος όχι μόνο τα ζώα.

  • 13 Απριλίου 2011, 15:17 | Βασιλική Χρήστου

    Συμφωνώ με τη πανελλήνια ένωση φιλόζωων ο Άργος . Αν τιμωρείται με μεγαλύτερο πρόστιμο η κλοπή κυνηγετικού σκύλου , τότε θα πρέπει να τιμωρηθούν με ακόμα μεγαλύτερα πρόστιμα οι κυνηγοί που κακοποιούν κυνηγητικά σκυλιά . Υπάρχει μια επιδημία κακοποιήσεως κυνηγετικών σκυλιών που θα περιοριστεί μόνο με αυστηρότατες τιμωρίες .
    Στα πλαίσια της τιμωρίας των κακοποιήσεων , δεν πρέπει να εξαιρεθούν περιπτώσεις Δημοτικών αρχών που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διατάξεις για την ευζωία των ζώων μέσα σε καταφύγια . Επίσης δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι κτηνίατροι που εκτελούν επεμβάσεις ακρωτηριασμών αλλά και ευθανασίες χωρίς την ύπαρξη ιατρικών λόγων. Πάντως θα πρέπει να πω ότι πρόστιμα σαφώς βελτιώνονται όχι τόσο αριθμητικά αλλά κυρίως υπό την έννοια της μη εξαγοράσιμης ποινής που ελπίζω να διατηρηθεί και κυρίως να εφαρμοστεί

  • 13 Απριλίου 2011, 14:43 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Η κακοποίηση ζώου θα πρέπει να θεωρείται κακούργημα.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:58 | Νίκος Β.Β.

    Στις ποινικές ευθύνες της κακοποίησης των ζώων να προστεθεί και ο ξυλοδαρμός τους, γιατί κάποιοι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες καλύπτονται φαινομενικά με αυτόν για να τιμωρήσουν το ζώο που από δική τους αμέλεια και μη φροντίδα, έκανε ότι έκανε. Προστατέψτε τα ζώα από ανεύθυνους και ασυνείδητους ιδιοκτήτες.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:55 | Νίκος Β.Β.

    Άρθρο 20

    Μια καταγγελία που θα καταλήξει σε δικαστική διένεξη και παρέμβαση του εισαγγελέα, θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο μετά από 2 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε τι γίνεται με τους ανεύθυνους και ασυνείδητους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν γνωρίζουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους; Οι αυτοψίες δεν αρκούν, αφού στο πεντάλεπτο της επίσκεψης το πρόβλημα μπορεί να μην είναι άμεσα ορατό και διαπιστώσιμο. Χρειάστηκε να καλέσουμε περισσότερες από 10-15 διαφορετικές φορές και ημέρες την Αστυνομία (το 100) για να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να μας λυτρώσει επιτέλους από τα συνεχή γαβγίσματα σκύλου γείτονα, που τον εγκατέλειπε μόνο του στην αυλή, λες και η Αστυνομία δεν έχει σοβαρότερο έργο να κάνει….. Χρειάστηκε επίσης να κάνουμε 5 γραπτές καταγγελίες για να κινηθεί η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας για ακαθαρσίες περιττώμα λυκόσκυλου (γερμανικού ποιμενικού) που διέμενε μόνιμα σε μπαλκόνι πολυκατοικίας και τα καθάριζαν μία φορά την εβδομάδα….

  • 13 Απριλίου 2011, 11:43 | ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την προστασία των ζώων οικόσιτων ή μη, δεσποζόμενων ή αδέσποτων, καθώς τα κρούσματα βίας δυστυχώς όλο και πληθαίνουν! Η ασυνειδησία, η ανευθυνότητα και η επιθετικότητα των «ανθρώπων» επιβάλλεται να τιμωρείται σκληρά. Όλα τα σχόλια αποτυπώνουν λίγο πολύ τις απόψεις που οι περισσότεροι ενστερνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τα ζώα. Ό,τι είναι διαφορετικό, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι είναι και κατώτερο. Σίγουρα θα συμφωνήσω με την πρόταση σύστασης αστυνομίας ζώων που στόχο θα έχει την προστασία, περίθαλψη και φροντίδα αυτών των ανυπεράσπιστων ψυχών που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των βασανιστηρίων τους. Επιπλέον, η δημοσιοποίηση ονομάτων των εγκληματιών θα βοηθούσε πολύ στον παραδειγματισμό των υπολοίπων. Και τέλος, να αποτελεί κακούργημα η όποια κακοποίηση υφίστανται τα ζώα, δεδομένου, βέβαια, οτι η ποινη δεν θα είναι εξαγοράσιμη. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη επιτέλους!

    Ελπίζω σε μια σωστή ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων!

  • 12 Απριλίου 2011, 21:01 | πανταζης κωστας

    το αρθρο 1 το θεωρω εξοργιστικο,οταν παρομοιες ή και πιο βαναυσες συμπεριφορες ανθρωπων κατα συνανθρωπων τιμωρουνται με επιεικια. υποκρυπτει μεγαλο κινδυνο εκδικητικων πρακτικων και ταλαιπωρια πολλων πολιτων,ειδικα σε επαρχιακες περιοχες.θα πρεπει να ειναι εξαγορασιμη και μαλιστα με μικροτερο αρχικο ποσο.

  • 12 Απριλίου 2011, 19:16 | ΚΟΥΜΠΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΕΣ!
    Παρ.1 Η ποινή φυλάκισης να είναι ΑΠΟ 3 χρόνια.
    Παρ.2 Η ποινή φυλάκισης να είναι ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΗ και από 1 χρόνο μέχρι 5.
    Παρ.3 Η κλοπή γενικά να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 χρόνου μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Και αυτά αν το ζώο βρίσκεται εν ζωή. Αλλιώς να ισχύουν οι ποινές της παρ.1, πλέον αποζημίωση ψυχικής οδύνης του ιδιοκτήτη από 5.000 ευρώ, ανάλογα την ηλικία του ζώου.
    Παρ.4 ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

  • 12 Απριλίου 2011, 17:44 | Βάσω Τακη Δικηγόρος

    Για ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης ζώου όπως πχ
    η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, ο ακρωτηριασμός (αναφέρονται στο αρθρο 16) να τεθει κατώτερο όριο ποινής φυλάκισης 2 χρόνια.

  • 1.α. ΠΟΙΝΕΣ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Κάθε πολίτης, ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς που έχει σημάνει ηλεκτρονικά το ζώο, συλλαμβανόμενος να εγκαταλείπει ή να απομακρύνει αυτό, εκτός ορίων κατοικίας ή να το μεταφέρει προς υιοθεσία σε άλλο φερόμενο ιδιοκτήτη, δίχως να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες Δήμων και διαδημοτικών Συνδέσμων, να τιμωρείται δια υψηλού προστίμου.

    β. Οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων που απέκτησαν κουτάβια από γέννα, οφείλουν να ενημερώνουν αφ’ ενός τους Δήμους και διαδημοτικούς συνδέσμους κι αφ’ ετέρου ν’ αναζητούν συμπολίτες προς υιοθεσία αφού προηγουμένως ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές και τον κτηνίατρο-μέλος του πανελλήνιου συλλόγου αυτών.
    γ. Ευθύνη και υποχρέωση των ιδιοκτητών των ζώων είναι να ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ τα ζώα και να αποφεύγουν τον πολλαπλασιασμό τους, αιτία που πολλές φορές δημιουργεί παράλληλα και πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ζώων.
    Τέλος, ευθύνη και υποχρέωση του κάθε συνοδού ζώου είναι να μπορεί να ελέγχει αυτό κατά τον περίπατό του και να περιμαζεύει τα περιττώματα. Διαφορετικά, συλλαμβανόμενος από τη Δημοτική ή Ελληνική Αστυνομία ή μετά από καταγγελία πολιτών προς τις προαναφερόμενες υπηρεσίες, να ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ πρόστιμο 50€. Το πρόστιμο αυτό να αυξάνεται σε περίπτωση επανάληψης του συμβάντος.