Άρθρο 11 Αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε απορρίμματα και περισυλλογή νεκρών ζώων

1.Οι υπεύθυνοι σφαγείων, κρεοπωλείων, νοσοκομείων, στρατοπέδων, κατασκηνώσεων, καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, εγκαταστάσεων μαζικής εστίασης και γενικά χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα απορρίμματα των εγκαταστάσεων τους.

2. Οι υπηρεσίες που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, έχουν άμεση υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς και τα πεζοδρόμια, τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

3. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι όροι και οι υποχρεώσεις των υπευθύνων της παραγράφου 1 για την επίτευξη της αποτροπής πρόσβασης των ζώων συντροφιάς σε απορρίμματα και των υπηρεσιών των αρμόδιων φορέων της παραγράφου 2 για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.

  • When some of the vets in Rhodes, asked the Municipality to be allowed to build a crematorie, both to use for strays but also owned pets, the answer was NO. So, as the situation is now, we got 2 choices. 1. Try secretly to dig a hole. 2. But them in a dumpster. Both things are illegally, but what choice do we have? A proper crematorie should be build, ALSO where, if you want, you can take the ashes of your pet with you. This is possible in other civilized countries, and should be so also in Greece. And ofcourse, for owned pets, not a free «service». Which should make the government interested, since they can earn money on it or?

    Strays vs. dumpsters: I cant help but to laugh a bit, because I often see people here flipping if they see you put a bit of food for a cat, next to a dumpster, screaming that the animals are throwing the bags outside! Now, Ive lost count how many times ive seen people here throw bags NEXT to a dumpster, not because it was full, but plain and simple because they were to lazy to open it!
    And where else should they look for food? The number of times ive seen a cat in a dumpster throwing bags outside, is close to 0. It more seems like that animals ones again are blamed for the mistake of humans.

  • Αποτροπή πρόσβασης στα απορρίμματα, αλλά τα αδέσποτα τι θα τρώνε;

    Σαφώς δεν μας αρέσει η εικόνα του αποστεωμένου σκύλου που ψάχνει τα σκουπίδια να βρει να φάει…

    Όμως, όσο υπάρχουν αδέσποτα έχουμε κάθε υποχρέωση να τους παρέχουμε τα ελάχιστα για την ευζωία τους! Εξάλλου υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας!

    Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι (που δεν έκαναν στειρώσεις τόσα χρόνια οπότε και να περιοριστεί ο αριθμός τους) θα πρέπει να υποχρεωθούν να τοποθετήσουν ταΐστρες και ποτίστρες σε μέρη με σκιά, τα οποία θα υποχρεούται να γεμίζει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ η Δημοτική Αστυνομία ώστε τα αδέσποτα να μην έχουν την ανάγκη προσπάθειας εύρεσης τροφής στα απορρίμματα!
    ——————————————————————–

    Επίσης θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να λύσετε μία «παρεξήγηση»….

    Αρκετοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας βρέθηκαν να περνούν αυτόφωρο έχοντας τελέσει το «έγκλημα» ταΐσματος των αδέσποτων της περιοχής τους.

  • 13 Απριλίου 2011, 19:35 | Βαγγελης Κοντιζας

    Οταν μιλαμε για αδεσποτα και κατοικιδια ζωα, το πρωτο και κυριο μελημα πρεπει να ειναι «τι κανουμε με τα νεκρα ζωα».
    Υπαρχουν 3 λυσεις:

    1. αποτεφρωση! 2. αποτεφρωση! 3. αποτεφρωση!

    Σεναριο: Ομοροι Δημοι φροντιζουν ωστε να υπαρξουν 3-4 αποτεφρωτηρες για μικρα ζωα σε επιλεγμενες περιοχες στην Αττικη. Οι ιδιοκτητες πληρωνουν προθυμα το «σωστο» αντιτιμο για περισυλλογη και καυση του αγαπημενου τους ζωου. Και ολοι μας ζουμε σε μια καλυτερη πολη. Ετσι απλα.
    Το σεναριο δεν ειναι φανταστικο, χρειαζεται ομως να το δουλεψουν ατομα με μερακι.

  • 13 Απριλίου 2011, 14:00 | φροσω

    ας φροντισουν οι δημοι να μαζευουν τα σκουπιδια κ να εχουν ταιστρες κ ποτιστρες για τα ερμα τα ζωακια ολα θα ηταν μια χαρα κ οχι να μοιραζουν οι ιδιοι φολες

  • 13 Απριλίου 2011, 11:47 | ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ

    ΑΦΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Kανένας Δήμος δεν μαζεύει ΤΑ ΝΕΚΡΑ ζώα από ΤΙΣ λεωφόρους. Οποιον κ αν καλέσεις, σε αγνοεί. ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΧΗΜΩΝ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΞΑΛΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!Δεν υπάρχει αποτεφρωτήρας, τα ζώα καταλήγουν στις χωματερές. Πώς ΛΟΙΠΟΝ θα ελεγχθεί-επιβληθεί ο νόμος;;;
    Συμφωνουμε με την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων ζώων στα απορρίματα για λόγους υγείας(ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Η ΥΓΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ). Ομως ας μεριμνήσουν οι δήμοι ώστε τα αδεσποτα να σιτιζονται (ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΦΟΛΕΣ) και να μην εχουν την ανάγκη να ψαχνουν στα σκουπιδια. Να μπορουν οι εθελοντες να τα ταιζουν σε σημεία απομερα, χωρις προβληματα, οπως γινεται σε όλους τους πολιτισμένους Δήμους!!
    ΚΑΝΤΕ ΛΙΑΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ Η ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΖΩΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΙΣΩΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΡΩΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ!

  • 12 Απριλίου 2011, 20:43 | Βασιλική Χρήστου

    Να ενεργοποιηθεί το σύστημα ποτίστρας και ταίστρας το οποίο ελάχιστα υποστηρίχτηκε στο παρελθόν και φυσικά να μην εμποδίζονται οι φιλόζωοι πολίτες να σιτίζουν και να ποτίζουν τα αδέσποτα ζώα.
    Προτείνω να υπάρχει μέριμνα για χορήγηση τροφών σε αδύναμους οικονομικά φιλόζωους πολίτες που έχουν όμως τον χρόνο και την επιθυμία να βγουν στο δρόμο και να ταίζουν τα’ αδέσποτα ζώα.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:26 | πανταζης κωστας

    1.στην παραγραφο 2 δεν πρεπει να ξεχναμε πως η εξαφανιση των πτωματοφαγων ωφειλεται κατα βαση στην ελλειψη πτωματων.ας προσεξουμε μην εξαφανισουμε και τις καργιες που φροντιζουν για την φυσικη εξαφανιση των πτωματων και επιβαρυνουμε τον δημοτη με φορους για δουλειες που δεν θα γινουν και τους δημους με προστημα λογω παραξενων ή λογω αγνοιας της φυσης ευαισθητων καταγγελιων.
    2.στην παραγραφο 1 καλο θα ηταν να δοθουν κινητρα,αντι ποινες στους ενδιαφερομενους για την συγκεντρωση τους και αξιοποιηση τους απο τους δημους.υπαρχουν τροποι οι οποιοι θα μπορουσαν να ξαφνιασουν.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:00 | anna

    Είμαι υπέρ των παρακάτω αιτημάτων:

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 11 Απριλίου 2011, 08:23 | ΤΙΝΑ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

  • Παρακαλούμε στο τέλος της παρ2. ο όρος της -υγειονομικής ταφής-να ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ

  • Παρακαλούμε στο τέλος της παρ2. ο όρος της <> να ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ

  • 9 Απριλίου 2011, 21:14 | Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

    Αν θέλουμε να έχουμε καθαρούς δρόμους πρέπει τα σκουπίδια να τοποθετούνται μέσα στους κάδους. ‘Αρα το πρόβλημα δημιουργείται ή από ‘ελλειψη κάδων ή από ανεύθυνους που αφήνουν τα απορρίματα έξω.
    ‘Ομως για να τραφούν τα αδέσποτα και να μην καταφεύγουν στα σκουπίδια θα πρέπει να υπάρχουν ταίστρες σε περιοχές κατάλληλες όπως και ποτίστρες.

  • 8 Απριλίου 2011, 21:03 | Κων/νος Γιτίσογλου

    Συμφωνώ με την ιδέα του νεκροταφείου ζώων από κάθε δήμο!
    Από την στιγμή που δεν υπάρχουν αποτεφρωτήρες.
    Με ένα συμβολικό ποσό θα έχει έσοδα και ο δήμος.

  • 8 Απριλίου 2011, 16:02 | κυριακη

    Πρεπει να τοποθετηθουν ειδικοι χωροι σιτισης για τα αδεσποτα και η προστασια και φυλαξη τους να ανατεθει σε εθελοντες ιδιωτες η μελη φιλοζωικων . Με αυστηρες χρηματικες ποινες σε περιπτωση καταστροφης τους .

  • – Εδώ οι υπεύθυνοι δεν καθαρίσουν τους δρόμους από τα σκουπίδια, θα τους καθαρίσουν από τα νεκρά ζώα;
    – Στην Πάτρα τουλάχιστον, όταν μαζεύει η σκουπιδιάρα τα σκουπίδια αφήνουν τριγύρω το χάος από σκόρπια απορρίματα. Δεν θα έπρεπε να είχαν μια σκούπα και να τα μαζεύουν/πετούν στο απορριματοφόρο; Αλλά οι κύριοι ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ανοικτούς (ιδίως τους πλαστικούς που ανοίγει μέχρι τέρμα το καπάκι) για να αερίζονται και να ξεμυρίζουν σε βάρος των περιοίκων και τελικά φιλοξενώντας και ενίοτε παγιδεύοντας ζώα μέσα τους (και αμφιβάλλω αν τους συλλέγουν ποτέ και ξεπλένουν σε ειδικές εγκαταστάσεις ή με ειδικό κινητό μηχάνημα [θα έπρεπε να τους ξεπλένει ΚΑΙ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ το ίδιο το απορριματοφόρο βέβαια χωρίς να χύνονται υγρά παντού όπως γίνεται τώρα])

  • 8 Απριλίου 2011, 10:21 | markos vovos

    GIA POIA PERISILOGI ADESPOTWN NEKRWN ZWON MILAME…EDW EMEIS POU EIMASTE IDIOKTITES KAI SINAISTHIMATIKA SINDEDEMENOI ME TO KATOIKIDIO MAS ..OTAN AYTO DISTIXOS PETHANEI..TI MPOROUME NA KANOUME???EXETE ANAROTITHEI POSOOOOOOOOO KOSTIZEI MIA TAFI I MIA APOTEFROSI….KAI TO XEIROTERO TO SYNAISTHIMATIKO KOSTOS OTAN PREPEI NA ..PETAKSOUME STA SKOUPIDIA TO NEKRO ZWAKI MAS EPIDI DEN EXOUME TIN DINATOTITA NA TO THAPSOUME I NA TO APOTEFROSOUME?DEN THA EPREPE OI DIMOI NAMAS DINOUN AYTI TIN DINATOTITA ME TOSOUSSSSSSSSSS DIMOTIKOUS FOROUS POU PLIRONOUME?ELEOSSSSSSSSSS EPITELOUS PREPEI NA STAMATISOUME NA ZITIANEYOUME TA AYTONOITA

  • 8 Απριλίου 2011, 00:02 | Βίκυ

    Ποιά είναι τα κατάλληλα μέτρα που θα πάρουν οι υπεύθυνοι σφαγείων,νοσοκομείων,στρατοπέδων κ.α. για να μην έχουν πρόσβαση τα κακόμοιρα τα αδέσποτα;
    Κανονικά δεν θα έπρεπε να συνεργαστούν και να ενημερωθούν οι φιλόζωοι;

  • 7 Απριλίου 2011, 20:52 | Αγγέλα

    Να υποχρεωθούν οι Δήμοι να κάνουν νεκροταφεία ζώων ή να προμηθευθούν αποτεφρωτήρια.Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε πλέον την παρανομία που γίνεται να πετιούνται στις χωματερές τα νεκρά ζώα, ενώ και ο 3170 ορίζει υγειονομική ταφή η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε.
    Αγγέλα

  • 7 Απριλίου 2011, 16:11 | Valerie Peach

    1)

    “Appropriate measures” should read humane measures

  • 7 Απριλίου 2011, 00:37 | Α. Θανάσης

    Βεβαίως αφού ο δήμος θα έχει υποχρέωση να φροντίζει για την ευζωία των ζώων, αυτόματα σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσει και για ταΐστρες και ποτίστρες σε κάποια σημεία στέκια των ζώων, ώστε να μην έχουν και την ανάγκη να καταφεύγουν στα σκουπίδια. Αν και…ό,τι και να φάει ένα σκυλί, το κόκαλο θα το θέλει. (και μια ζωή κροκέτα δεν γίνεται… Και άμα έχει μόνιμα την ίδια γεύση…)
    Θα πρότεινα, το τάισμα και πότισμα των αδέσποτων, να αναφέρεται με τον ίδιο τρόπο που αναφέρονται στείρωση περίθαλψη κλπ. Γιατί οι δήμοι προτιμούν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν τους γίνονται τέτοιες προτάσεις από πολίτες. Για πανηγύρια όμως ξοδεύουν πολύ σεβαστά ποσά.
    Τα ζώα βλέπεις δεν ψηφίζουν…

  • 6 Απριλίου 2011, 20:13 | ΝΙΚΟΣ

    ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΙΣΤΡΕΣ ΠΑΛΙ? ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ? ΦΥΣΙΚΑ Η ΥΓΙΕΙΝΗ, (ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ), ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΣΟΒΑΡΑ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ? ΘΕΩΡΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ?

  • Οσο υπάρχουν αδέσποτα θα υπάρχουν φόλες. Θα πρέπει πάνω απ΄ολα να ελέγξουμε τις γέννες των δεσποζομένων και τότε σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν αδέσποτα. Οσο για τις φόλες, ποιός διακινεί τα δηλητήρια;;;΄
    Εμείς που ζούμε στην επαρχία γνωρίζουμε ότι τα εντομοκτόνα (δηλητήρια) και τα μυοκτόνα(δηλητήρια) διατίθενται εύκολα χωρίς έλεγχο του γεωπόνου σε όποιον τα ζητήσει ανεξάρτητα αν θέλει να τα χρησιμοποιήσει για τα χωράφια του κλπ η για φόλα.
    Περαιτέρω αν ένα ζώο πεθάνει από φόλα ρίχνεται στα σκουπίδια και το πέρνει η σκουπιδιάρα. Οποίος σεβασμός!!! Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Τα αδέσποτα δεν γεννήθηκαν αδέσποτα. Εμείς τα κάναμε αδέσποτα άρα την ευθύνη την έχουμε εμείς.

    ΠΡΟΤΑΣΗ για τροφες: να επιτραπεί στα ΄σούπερ-μάρκετ και σε αλυσίδες τροφίμων, να δίνουν στις φιλοζωικές οργανώσεις τρόφιμα που είναι είτε ληγμένα (σε κοντινή ημερομηνία)πχ γάλα, μακαρόνια, τυριά, κρέατα κλπ.

  • 5 Απριλίου 2011, 18:23 | Ρόζα Μηνακούλη

    Θα πρέπει ο κάθε Δήμος να διαθέτει ειδικό αυτοκίνητο για την περισυλλογή και μεταφορά νεκρών ζώων σε χώρους ταφής ή σε αποτεφρωτήρες. Πρέπει επιτέλους τα απορριμματοφόρα να πάψουν να είναι οι πολτοποιητές των ζώων και οι νεκροφόρες τους.

  • 5 Απριλίου 2011, 08:05 | Έλλη Καραβίδα

    Τα κοιμητήρια ζώων είναι ανύπαρκτα ή χωρίς άδειες στη χώρα μας.
    Προτείνετε στους Δήμους να φτιάξουν στα οικόπεδα-περιουσία τους ένα κοιμητήριο ώστε να μπορούν οι πολίτες με ένα μικρό συμβολικό ποσό να θάβουν το ζώο τους όταν φεύγει από τη ζωή, από ασθένεια κλπ.
    Τα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για το πρόγραμμα στείρωσης – αδέσποτων που θα έχει ….!Kανένας Δήμος δεν μαζεύει ζώα από λεωφόρους. Οποιον κ αν καλέσεις, σε αγνοεί. αυτά τα ζώα συνήθως λιώνουν από τον καιρό εκεί που πεθαίνουν και καταλήγουν μια φλούδα στην άσφαλτο από τα αυτοκίνητα που τα πατάνε ξανά και ξανά. Δεν υπάρχει αποτεφρωτήρας, τα ζώα καταλήγουν στις χωματερές. Πώς θα ελεγχθεί-επιβληθεί ο νόμος;;;

  • 4 Απριλίου 2011, 23:50 | Ελένη Γερνά

    Οι χώροι απορριμάτων αποτελούν τόπο συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων και λογικά, γιατί εκεί καταφεύγουν τα ζώα για εξεύρεση τροφής.
    Οι Δήμοι σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία που εδρεύουν στην περιοχή τους, οφείλουν να φροντίζουν για την σίτιση τους.
    Η υποχρέωση των Δήμων για την σίτιση των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια τους πρέπει να συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις τους για την φροντίδα αυτών.

  • 4 Απριλίου 2011, 23:08 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν συνεργεία περισυλλογής των νεκρών ζώων που δεν έχουν ιδιοκτήτη να φροντίσει για την ταφή τους και να φροντίζουν για την ταφή ή την καύση αυτών.
    Επιβάλλεται να σταματήσει να γίνεται η περισυλλογή των νεκρών ζώων από τα απορριματοφόρα των Δήμων.
    Τα νεκρά ζώα δεν είναι απορρίματα.

  • 3 Απριλίου 2011, 23:58 | Vasiliky B.

    Σχετικό άρθρο για νεκροταφεία ζώων.
    http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2222:2011-04-01-08-29-19&catid=35:generalnews&Itemid=67

  • 3 Απριλίου 2011, 22:52 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Είναι μεγάλη ανάγκη να διευκολυνθούν οι εθελοντές Ευρωπαίοι κτηνίατροι στο έργο τους.
    Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που πρέπει να στειρωθούν είναι τραγικά μεγάλος και η ταχύτητα με την οποία πρέπει να ενεργήσουν οι αρμόδιοι φορείς για την διευκόλυνση των εθελοντών, προκειμένου να αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερες γεννήσεις, αποτελεί αναγκαιότητα πρώτου βαθμού.
    Με δεδομένο το ότι θα έχουν την νόμιμη άδεια προσωρινής παροχής υπηρεσιών από το ΓΕΩΤΕΕ δεν βλέπουμε τον λόγο για την ανάγκη συνεργασίας τους με πιστοποιημένο κτηνίατρο, πράγμα που θα δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις.
    Οι εθελοντές στειρώνουν μεγάλο αριθμό ζώων σε μικρό χρονικό διάστημα και η παραμονή τους σε κάθε Δήμο θα είναι σύντομη.
    Η παρουσία ενός ή περισσότερων Ελλήνω κτηνιάτρων κατά την διάρκεια της δραστηριότητας τους θα είναι χρήσιμη ως πολύτιμη βοήθεια γι αυτούς, σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από τον νόμο επιβεβλημένη.

  • 3 Απριλίου 2011, 21:34 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Οι χώροι απορριμάτων αποτελούν περιοχές όπου συνήθως εγκαταλείπονται ανεπιθύμητα ζώα συντροφιάς αλλά και συγκεντρώνονται αδέσποτα ζώα.
    Η εφαρμογή του Νόμου στο σημείο αναφοράς του στη σήμανση και καταγραφή, ασφαλώς θα περιορίσει τον αριθμό τους σταδιακά και τελικά ελπίζουμε πως θα τον μηδενίσει.
    Μέχρι να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό, οι Δήμοι σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους πολίτες της επικράτειας τους πρέπει να φροντίζουν για την σίτιση αυτών, ώστε τα ζώα να μη βρίσκονται στην ανάγκη να ψάχνουν για τροφή στα απορρίματα.

  • 3 Απριλίου 2011, 20:19 | Vasiliky B.

    Θα πρέπει να υπάρχουν δημόσιες ταΐστρες/ποτίστρες για τα αδέσποτα σκυλιά, που θα ελέγχονται.

    Επίσης σε μαζικές θανατώσεις ζώων ο δήμος και η αστυνομία θα πρέπει να δρα αυτεπάγγελτα για να γίνει νεκροψία των ζώων αναζήτηση τροφών που περιέχουν το δηλητήριο και να γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο ένοχος.

    Να υπάρχουν δημόσια νεκροταφεία για ζώα με μικρό αντίτιμο που θα δίνεται σε πρόγραμμα για αδέσποτα!

  • 3 Απριλίου 2011, 17:12 | ΝΙΚΟΣ

    Σε καμια απο εκεινες που άποκαλούμε πολιτισμένες χώρες δεν ταίζονται ζώα στους δρόμους εφόσον δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα αλλά περισυλλέγονται και θανατώνονται, όταν είναι αδύνατη η υιοθεσία τους, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τουλάχιστον στην Ελλάδα με τις διατάξεις του νόμου αυτού να απαγορευθεί ρητά η σίτιση ζώων στους δρόμους για προφανείς λόγους υγιεινής. Για τον ίδιο λόγο (περιττώματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και υπολείμματα τροφών αλλά και οι άλλοι κίνδυνοι που ανέφερε προηγούμενος σχολιαστής, δικηγόρος) θα πρέπει να περισυλλεγούν τα αδέσποτα, έστω και την τελευταία στιγμή, επειδή ο νομοθέτης πρέπει να νομοθετεί υποστηρίζοντας, κατ΄αρχήν, το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών. Διαφορετικά, θεωρώ ότι είναι υπεύθυνος για την ψήφιση ενός νόμου με αντισυνταγματικές διατάξεις και θα πρέπει να λογοδοτήσει αρμοδίως γι΄ αυτό. Όπως βέβαια θα πρέπει να είναι ποινικά και αστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε τραυματισμό πολίτη ή και θάνατο παιδιού ή ηλικιωμένου, που είναι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδε, από αδέσποτο ζώο

  • 2 Απριλίου 2011, 20:39 | sandy zouzaneas

    τα νεκρα ζωα παραμενουν πλασματα ακομα και μετα το θανατο τους. δεν ειναι σκουπιδια, οποτε δεν πρεπει να απομακρυνονται απο το αποριματοφορο. Οι δημοι πρεπει να εχουν ενταγμενο στο προγραμα τους σχεδιο μεταφορας νεκρων ζωων και σημειο ταφης. εαν μιλαμε για δεσποζομενο ζωο που απεβιωσε οι ιδιοκτητες να μπορουν να το θαψουν εναντι αμοιβης στο δημοτικο νεκροταφειο ζωων.

  • 2 Απριλίου 2011, 14:59 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΡΓΙΩΤΗ

    Θα πρέπει να οριστεί ειδικό μεταφορικό μέσο για την περισυλλογή των νεκρών αδέσποτων ζώων – στο τόπο ταφής τους…αν και όταν δημιουργηθούν, και να μην χρησιμοποιούν την ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΑ !!!

    Ο σεβασμός των ζώων δεν σταματάει στην τελευταία τους ανάσα… Συνεχίζει και στην περισυλλογή και ταφή τους..

    Ας το θυμόμαστε αυτό…

  • 2 Απριλίου 2011, 14:24 | ΠΑΤΣΑΔΑΚΗς ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    MPRAVO KALH PROSPA8EIA

  • 2 Απριλίου 2011, 11:24 | ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΙΣΤΡΕΣ Κ ΝΕΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ !
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΕΝ ΕΤΟΣ 2011 ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΑΓΗΤΟ Κ ΝΕΡΟ Κ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ Κ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΝΕ.
    ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΚΟΜΑ Κ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 2 Απριλίου 2011, 10:15 | Μπλανας Μαριος

    Απο την προσωπικη μου εμπειρια θα ηθελα να προσθεσω καποιες συμβουλες και καποια ερωτηματα.Εχει παρατηρηθει συνηθως σε μεγαλες εταιριες,εργοστασια,ναυπηγεια κτλπ.τα αδεσποτα ζωα να βρησκουν καταφυγιο και συνηθως καποια τροφη απο φιλοζωους.Απο προσωπικη μου εμπειρια,αυτες οι εταιριες οριζουν ανα τακτα χρονια διαστηματα μη ειδικευμενους ανθρωπους. για την περισυλλογη με αθλιους τροπους’χαρακτηριστικα αναφερω παραδειγμα με ομο κρεας’ως δολωμα για την εχμαλωτηση τους και την απομακρυνση τους απο τους χωρους αυτους.Καποια απο αυτα τα ζωα ομως εχουν καταφερει και εχουν κοινωνιοποιηθη σε αυτους τους χωρους με ζωντανα παραδειγματα απεβιώσης τους απο γηρας.Τιθεται λοιπον θεμα για την προστασια τον αδεσποτον ζωων οπου εχουν καταφερει και εχουν επιζηση με την ανθρωπινη βοηθεια θα ταυτοποιηθουν και μετα τι?θα αφεθουν σε καποιο αλλο αγνωστο περιβαλλον?.Προτεινω την σωστη ενυμερωση το εταιριών και γενικοτερα τις κοινωνιας.Επισης προτεινω την αναγκαστικης δημιουργια θεσεων εργασιας,αναλογα με την εκταση των δημων η’ακομα και των ιδιων εταιριων,για την ερευνα,περιποιηση και ενοιμερωση σε ότι αφορα την προστασια των ζωων.Τα δικαιωματα των αδεσποτων ζωων εχουν καταπατηθει απο τον ανθρωπο καιρος να αποδειξη επιτελους το κρατος’ οτι ο ανθρωπος αξιζει να λεγεται ανθρωπος.

  • 1 Απριλίου 2011, 20:40 | Ermioni Giannakou

    Κ εγω συμφωνω με την αποτροπη της προσβασης των αδεσποτων ζωων σε καδους απορριματων με την προυποθεση οι δημοι θα αναλαβουν τις ευθυνες τους…(μεσα στις οποιες ειναι κ η φροντιδα των αδεσποτων ζωων ). Μεχρι να υλοποιηθει αυτο ας αφησουμε τα αδεσποτα να τρωνε απο καδους γιατι αλλιως θα γεμισουμε πτωματα τα οποια κανεις υπευθυνος δεν θα μαζευει επειδη ουτε γιαυτο εχει μεριμνιση κανεις ουσιαστικα.

  • Η αποτροπή πρόσβασης των αδέσποτων από απορρίματα είναι λογικότατος και προστατεύει σαφώς τη δημόσια υγεία.

    Ομως μη ξεχνάμε ότι δυστυχώς τα απορρίματα είναι η τροφή των αδέσποτων. Το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλωθεί ρητά ότι πολίτες ή εθελοντές έχουν το νόμιμο δικαίωμα να σιτίζουν / ποτίζουν τα ζώα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί μέχρι τώρα ακόμα και ΔΗΜΟΙ κατηγορούν εθελοντές που ταίζουν τα ζώα ότι ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ!

    Επίσης σωστό να τοποθετηθούν ποτίστρες/ταίστρες για τα αδέσποτα (είτε από δήμους είτε από φιλοζωικές) οι οποίες να ελέγχονται τακτικά προς αποτρόπη χρήσης τους για δηλητηριασμό των ζώων

  • 1 Απριλίου 2011, 14:53 | Ελβάνογλου Ακης

    Είμαι υπέρ των παρακάτω αιτημάτων:

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 1 Απριλίου 2011, 14:07 | Ρ. Καυτανζόγλου

    πρέπει να προβλεφθεί ο αυστηρός έλεγχος των πετ-σοπ . Στην οδό Αθηνάς λειτουργούν τουλάχιστον 4 τέτοια καταστήματα που πουλάνε ‘εξωτικά’ ζώα από την Αφρική και αλλού ενώ υπάρχει συμφωνία μετακύ κρατών να μη διακινούνται και πουλιούνται τέτοια ζώα. Ομως και οι συνθήκες κράτησης των υπόλοιπων ζώων -σκυλιών, πουλιών, κ.ά.-ειναι απαράδεκτες -μικροσκοπικά κλουβιά, υπερβολικός φωτισμός, έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας,κ.λπ.

    Εάν απαγορευθεί η επιστροφή αδέσποτων σκύλων σε αρχαιολογικούς χώρους, σημαίνει πως αυτά στερούνται τα μονα μέρη της πόλης όπου έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης -βλάστηση, απουσία κινδύνου απο διερχόμενα αυτοκόνητα κ μοτοσυκλέτες, νερού. Πχ στο Φιλόππαπο υπάρχουν ποτίστρες κοντά στις βρύσες ωστε να επιβιώνουν το καλοκαίρι τα σκυλιά.
    Μην τους στερήσετε τη δυνατότητα να καταφεύγουν εκεί.

  • 1 Απριλίου 2011, 13:07 | Αστεριος Μαγαλιος

    Είμαι υπέρ των παρακάτω αιτημάτων:

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 1 Απριλίου 2011, 13:26 | xristina

    Είμαι υπέρ των παρακάτω αιτημάτων:

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 1 Απριλίου 2011, 13:25 | irene

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 1 Απριλίου 2011, 13:20 | lenos

    Είμαι υπέρ των παρακάτω αιτημάτων:

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 1 Απριλίου 2011, 12:34 | Αποστολία Μαγαλιού

    Είμαι υπέρ των παρακάτω αιτημάτων:

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 1 Απριλίου 2011, 12:59 | Γαλαντής Λουκάκης

    Πρέπει να υπάρξουν σοβαρές ποινές και παραδειγματική τιμωρία για όσους κακοποιούν και σκοτώνουν ζώα.Δε μιλώ ως φιλόζωος ή οικολόγος, αλλά ως άνθρωπος.Η ζωή είναι δώρο από το Θεό και κανένας, μα κανένας δεν έχει δικαίωμα να υπερτιμά τη δική του ζωή, έναντι οποιουδήποτε ζωντναού οργανισμού. Οφείλουμε ως άνθρωποι να τη σεβόμαστε και να την προστατεύουμε.Κανένας επίσης δεν έχει δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να αφαιρεί ζωές.Θεωρώ ότι οι συνάνθρωποι μου που καταφεύγουν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις έχουν σαφώς εσωτερικά προβλήματα, ανάγκη επιβεβαίωσης ισχύος σε κάτι πιο αδύναμο και όχι ισοδύναμο, άρα είναι άρρωστοι. Ο αδύναμος πρέπει να προστατευθεί από την Πολιτεία, άρα τα ζώα και όχι με την εξαφάνισή τους, αλλά με μία εκστρατεία ενημέρωσης,κατάρρευσης ταμπού, προσέγγισης της φύσης και ειδικά σεμινάρια και άρθρα, διαφημίσεις κλπ. Η πράξη της αφαίρεσης ζωής σαφώς αποτελεί δολοφονία και είναι γνωστό ότι τουλάχιστον τα οικόσιτα ζώα δεν επιτίθενται, αν δεν έχουν από πριν γνωρίσει το βασανισμό, την κακοποίηση και την απομόνωση. Η ίδια αντικοινωνική και εχθρική συμπεριφορά θα συνέβαινε και σε έναν άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το ζώο με τους δικούς του νόμους ή λογική, αλλά να προσπαθεί να προσεγγίσει εκείνη του ζώου και να το κατανοήσει. Ο Θεός μας ξεχώρισε από τα ζωντανά με τη λογική που οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν μάλλον για κακό, παρά προς όφελός τους. Ο ένας ενάντια στον άλλο. Από τα ζώα έχουμε να λάβουμε μόνο άδολα και χωρίς ανταλλάγματα. Από τον άνθρωπο τι; Έναν κατεστραμμένο πλανήτη; Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 1 Απριλίου 2011, 11:20 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΚΑΛΙΑΣ

    Έχοντας σαφή γνώση του θέματος ως νομικός που η ενασχόληση του καταλαμβάνεται στο μεγαλύτερο μέρος της με περιβαλλοντικά ζητήματα καί θέματα δημόσιας υγείας θα ήθελα να προσθέσω πως σχετικά με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 και λάμβάνοντας υπόψη:
    Α)πως τα νεκρά ζώα θεωρούνται Ζωικά Υποπροιοντα κατατασσόμενα μάλιστα στην πιο επικίνδυνη κατηγορία αυτής της βαθμίδας 1. υφιστάμενων μάλιστα συχνών περιπτώσεων που αυτά χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα.
    Β) Ότι ως επικίνδυνα απόβλητα θα πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα της Υγεινομικής Ταφής που προβλέπει το σχέδιο Νόμου, και πως η αποτεφρωση αυτών είναι η μόνη ορθή και ασφαλής για την δημόσια υγεία επιλογή για την διαχείριση αυτών.
    Γ)πως η περισυλλογή αυτών δεν δύναται να πραγματοποιείται απλά από το τμήμα καθαριότητας των δήμων αλλά εξειδικευμένους φορείς που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και τεχνικά μέσα, και η δραστηριότητα τους αυτή έχει λάβει όλη την απαραίτητη αδειοδότηση και εγκρίσεις που ορίζει η ειδική νομοθεσία.
    Δ)Πως ήδη από τις 4 Μαρτίου 2011 ισχύει νέος Ευρωπαικός Κανονισμός 1069/2009/ΕΚ σχετικά με την ορθή διαχείριση των ζωικών υποπροιόντων, ο οποίος προβλέπει ακριβείς και αυστηρές προυποθέσεις σχετικά με την περισυλλογή και εν γένει διαχείριση των νεκρών ζώων, θεσπίζοντας μάλιστα και αυστηρές κυρώσεις για τα κράτη μέλη που δεν λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα εφαρμογής.
    Ε)Πως όλοι μας συναντάμε σχεδόν σε καθημερινή βάση σε δημόσιους δρόμους και χώρους (πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες κλπ)πτώματα νεκρών ζώων που είτε έχουν θανατωθεί εκ προθέσεως (δηλητηρίαση με φόλα), είτε είναι θύματα τροχαίων ατυχημάτων, είτε έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια και έχουν εγκαταλειφθεί δίπλα από ένα κάδο απορριμμάτων από τους ιδιοκτήτές τους, αναλογιζόμενοι πως πέρα από την απαράδεκτη εικόνα και το ανθρωπιστικό μέρος του προβλήματος, το σημαντικότερο είναι πως ανακύπτουν τεράστιοι κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία, αφού είναι εξαιρετικά πιθανή η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών επικινδύνων για τον άνθρωπο από την παραμονή των πτωμάτων των νεκρών ζώων επι μακρόν σε δημόσια μέρη και την συνεπακόλουθη σήψη αυτών.
    Ο νομοθέτης οφείλει να συνυπολογίσει την ιδιαιτερότητα του χαρακτηρισμού των νεκρών ζώων ως αποβλήτων Ζωικών Υποπροιοντων και να θέσει πιο αυστηρές και ειδικές προυποθέσεις για την περισυλλογή των νεκρών ζώων από ειδικευμένα συνεργεία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο κατηγορηματικός, αυστηρός και απόλυτος για τις προβλεπόμενες κυρώσεις που θα ισχύουν για τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς που μετά τον θανατό τους τα εγκαταλείπουν σε δημόσιους χώρους χωρίς να φροντίζουν να συλλεχθούν και να διαχειριστούν αυτά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την διαχείριση των ζωικών υποπροιοντων.
    Ελπίζω να βρήκατε τα παραπάνω σαφή και ορθά και να ληφθούν υπόψη κατά την σύνταξη του τελικού κειμένου, δηλώνοντας σας πως βρίσκομαι ανα πάσα στιγμή στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση.
    Ευχαριστώ
    Με εκτίμηση
    Αθανάσιος Κοκαλιάς

  • 1 Απριλίου 2011, 11:12 | Σπύρος Πολιτόπουλος

    θα πρέπει να προβλεφθεί να επιτρέπεται η είσοδος δεσποζόμενων σκύλων σε εστιατόρια, super market, καταστήματα κτλ ;όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό

  • Τα κοιμητήρια ζώων είναι ανύπαρκτα ή χωρίς άδειες στη χώρα μας.
    Προτείνετε στους Δήμους να φτιάξουν στα οικόπεδα-περιουσία τους ένα κοιμητήριο ώστε να μπορούν οι πολίτες με ένα μικρό συμβολικό ποσό να θάβουν το ζώο τους όταν φεύγει από τη ζωή, από ασθένεια κλπ.
    Τα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για το πρόγραμμα στείρωσης – αδέσποτων που θα έχει ….!

    Kανένας Δήμος δεν μαζεύει ζώα από λεωφόρους. Οποιον κ αν καλέσεις, σε αγνοεί. Δεν υπάρχει αποτεφρωτήρας, τα ζώα καταλήγουν στις χωματερές. Πώς θα ελεγχθεί-επιβληθεί ο νόμος;;;

    Κλειάννα Μαλαματίνα
    για το strayshelp.gr

  • 1 Απριλίου 2011, 09:56 | ΑΝΝΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Συμφωνουμε με την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων ζώων στα απορρίματα για λόγους υγείας. Ομως ας μεριμνήσουν οι δήμοι ώστε τα αδεσποτα να σιτιζονται (ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΦΟΛΕΣ) και να μην εχουν την ανάγκη να ψαχνουν στα σκουπιδια. Να μπορουν οι εθελοντες να τα ταιζουν σε σημεία απομερα, χωρις προβληματα, οπως γινεται σε όλους τους πολιτισμένους Δήμους