Άρθρο 7 Διοργάνωση εκθέσεων με ζώα συντροφιάς

1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου.

2. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τα ζώα συντροφιάς πρέπει να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη του ιδιοκτήτη/κατόχου/ συνοδού τους, ο οποίος οφείλει να μην τους προξενεί φόβο, αγωνία ή πόνο. Ζώα συντροφιάς που εκδηλώνουν χωρίς αιτία επιθετική συμπεριφορά προς τα άλλα ζώα ή τον άνθρωπο, φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο ή απομακρύνονται από την έκθεση.

3. Τα ζώα συντροφιάς που συμμετέχουν σε εκθέσεις, πρέπει να έχουν σημανθεί και καταγραφεί και οι συνοδοί τους να φέρουν το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριό τους, από το οποίο να προκύπτει ότι είναι εμβολιασμένα και ότι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο αποπαρασιτισμό.

4. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.

  • 6 Απριλίου 2011, 13:10 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Λόγω μη ύπαρξης σχετικού άρθρου εντάσσουμε στο άρθρο αυτό τις προτάσεις μας για το παρακάτω θέμα.

    ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝΕΣ
    Προτείνουμε να καθοριστούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την νόμιμη λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης σκύλων, καθώς και αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση σχετικής άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλου.

    Προτείνουμε επίσης να δίνονται εξετάσεις για την απόκτηση άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος σε κρατική επιτροπή η οποία να αποτελείται από ειδικούς εκπαιδευτές σκύλων. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης επίγειων καταστροφών έχουν εξαίρετους και άριστα εκπαιδευμένους στο εξωτερικό αξιωματικούς-εκπαιδευτές, που με κάποια ρύθμιση θα μπορούσαν να πιστοποιούν την αξία, τις γνώσεις και τις ικανότητες των συμμετεχόντων στις εξετάσεις. Η εκπαίδευση να περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γενικής εκπαίδευσης, ψυχολογίας και συμπεριφοράς των ζώων και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο για την σωματική και ψυχική προστασία του ζώου κατά την εκπαίδευση.

    Η άδεια λειτουργίας των ιδιωτικών ξενώνων ζώων να διέπεται από τις ίδιες διατάξεις περί δημιουργίας ενδιαιτημάτων ζώων (βλ. καταφύγια δημοτικά

  • 6 Απριλίου 2011, 13:55 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΝΜΕΡΤΖΗΣ

    Είναι κρίμα κάποιοι υποτίθεται φιλόζωοι να υποστηρίζουν την κοπή των αυτιών και ουράς ειδικά των ντόμπερμαν σαν ακρωτηριασμό
    Ντροπή τους γιατί δεν έχουν να ασχοληθούν με τίποτε άλλο και ασχολούνται με κακίες…..
    Η κοπή ενημερωτικά γίνεται απο εξειδικευμένο κτηνίατρο το σκυλί μας δεν έχει κανένα πόνο και μπορεί όποιος έχει απορία να του γίνει κάποια ενημέρωση, άλλωστε είναι ένας σύντροφος της ζωής μας για 10 χρόνια περίπου και το μόνο που θέλουμε απο τον σύντροφο μας είναι να μην τον πληγώσουμε και τον πονέσουμε.
    Αυτοί που ασχολούνται με τρίχες ας βγούν να ψάξουν πάρκα, στους δρόμους και να δούν πραγματικά βασανισμένα σκυλιά να περιφέρονται έξω χωρίς καμμία πρόληψη για την υγεία τους.
    Φτάνει πια φιλόζωοι της δεκάρας βλέπουμε απο το χάλι που επικρατεί στους δρόμους και το τι συναντάμε κάθε μέρα σε αυτούς τότε μόνο καταλαβαίνει κάποιος την συμβολή σας που έχετε προσφέρει στην κοινωνία των ζώων.
    Ασχολειθείται με αυτά τα σοβαρά θέματα και άλλα πολλά ακόμη που είναι άλυτα και όταν τα λύσετε τότε ελάτε να ξανασυζητήσουμε προς το απρόν όσοι φωνάζετε είστε άχρηστοι

  • 6 Απριλίου 2011, 13:00 | Πουμπουρίδου Νικολέτα

    Ρωτατε κανένα ζώο απο αυτα που στειρώνετε αν θέλει??? Και σίγουρα η στείρωση μετεγχειρητικα ΠΟΝΑΕΙ σε αντίθεση με το κόψιμο των αυτιών!! Μη τα ισοπεδώνουμε όλα πια. Δεν είναι όλα ασπρο και μαυρο κύριοι »δήθεν» φιλόζωοι.
    Ο νόμος χρειάζεται τροποιήσεις που έχουν αναφερθει σε πολλα προηγούμενα σχόλια!

  • 6 Απριλίου 2011, 11:35 | Μαρούλα

    Το τρύπημα των αυτιών γίνεται με ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ του ανθρώπου! μην τα ισοπεδώνουμε όλα!!!

    Τα κουτάβια τα αρπάζουν από την μανα τους και τους ΚΟΒΟΥΝ τα αυτιά! δεν τα τρυπάνε!!!

  • 6 Απριλίου 2011, 11:29 | Μαρούλα

    Μα γιατί πάλι βλέπουμε ΜΟΝΟ ντομπερμανάδες??? είναι τυχαίο?… δε νομίζω…

    Αφου αγαπάτε ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ και σέβεστε τα σκυλιά σας γιατί τα πονάτε? και εάν αγαπάτε ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ τον χαρακτήρα τους γιατί σας ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ η αλλαγή στην εμφάνιση?

    Τον σκύλο τον αγαπάμε ΠΡΩΤΑ για τον χαρακτήρα του! είτε είναι φυλής, είτε είναι ημίαιμος, είτε έχει 1000 ράτσες μέσα του!

    Προφανώς δεν αγαπάτε το ίδιο το σκυλί… αλλά τα χρήματα που παίρνετε από τις γεννήσεις και τις πωλήσεις που κάνετε για τα ντομπερμαν με την «αγρια» φατσα λόγω κομμένων αυτιών!!!

    ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΑΣ! ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ!!!

  • 6 Απριλίου 2011, 11:27 | Αντζυ

    Μόνο εκπροσώπους της φυλή των ντόμπερμαν διαβάζω τόση ώρα!!! σας μιλάνε γιατροί για την επικινδυνότητα της ολικής νάρκωσης, για τον πόνο, τον τρόμο που προκαλείτε στα ζώα, για τη χρησιμότητα των αυτιών/ουράς που Η ΦΥΣΗ ΕΔΩΣΕ! ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ για να σας αρέσει στο μάτι???

    Πότε θα σταματήσετε επιτέλους να εκμεταλλεύεστε τα ζώα? πότε θα σταματήσετε να τα βλέπετε μόνο σαν εμφάνιση?

  • 6 Απριλίου 2011, 09:12 | Αριστομένης Τραγουστής

    Συγχαρητήρια για τις τομές που εισάγετε σε αυτό το νομοσχέδιο.
    Ευκαιρία είναι στα πλαίσια αυτού του νομοσχεδίου να ενσωματώσετε και την απαγόρευση διοργάνωσης εκθέσεων με ζώα συντροφιάς που είναι άλλος ένας τρόπος εκμετάλλευσης και υποβάθμισης των ζώων.

  • 6 Απριλίου 2011, 09:06 | kolovos vasilis

    THA MPOROUSATE PARAKALO PRIN PSIFISETAI ENA NOMO NA ENHMEROTHEITAI KAI NA SULEKSETE PLIROFORIES GIA KAPOIES FULES OPOS TA DOBERMANN TA KINIGETIKA K.L.P. POU EINAI SKULOI POU AXOLOUNTAI ME THN ERGASIA OTI EXOUN FTIAXTEI APO TON DIMIOURGO TOUS GIA SUGEKRIMENOUS SKOPOUS KAI GIA ARKETA XRONIA PAROUSIAZONTAI ME KOMENES OURES KAI AUTIA ARA KAPOIOS LOGOS THA UPARXEI.H APOFASH ENOS NOMOU KATA TO APOFASIZO KAI DIATASO DEN EINAI DHMOKRATIA XWRIS NA DUNOUME LUSEIS STOUS AMESA ENDIAFEROMENOUS.TO MONO POU THA KATAFERETE EINAI NA ARXISOUN NA EKSALIFONTAI FILES.MHN KATASTREFETE THN DOULEIA KAPOION ANTROPON POU STO PARELTHON ASXOLEITHIKAN GIA NA FTIAXOUN ANTHROPO KENTRIKES FULE SAN TO DOBERMANN MONO KAI MONO GIA NA DIXETE TO MEGETHOS TIS FILOZOIA SAS MPOREITE NA KANETE POLA ALLA PRAGMATA POU NA EXOUN PRAGMATIKO APOTELESMA OPOS NA ASXOLEITHEITAI PRAGMATIKA ME TA ADESPOTA POU XANOUN THN ZOH TOUS KATHIMERINA STOUS DROMOUS APO AUTOKINITA APO ASITIA KAI APO ARWSTIES EKEI THA FANEI PRAGMATIKA H ANTROPIA SAS

  • 6 Απριλίου 2011, 08:42 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΚΚΟΣ

    ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ,ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ.ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ!
    Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΤΟΥς ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΡΥΠΗΜΑ ΑΥΤΙΩΝ ,ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ,ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΛΠ ΓΙΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ…………………..

  • 6 Απριλίου 2011, 04:05 | Κωσνταντίνος Λέκκας

    Λυπάμαι πολύ ακόμα και μόνο για την σκέψη εφαρμογής του νόμου καθώς και τους «συμβούλους» που πιθανόν να είχε ως «ειδικούς». Διαβάζω κάπου απο την Δεκαρίστου οτι τα κόκερ συμμετείχαν με κομμένη ουρά μέχρι πρίν ένα χρόνο γιατί ήταν κομμένο προς αποφυγή τραυματισμών. Δεδομένου οτι
    εργασία του κόκερ είναι κυνήγι η Δεκαρίστου είναι κυνηγός; Να βγεί να μας το δηλώσει.

    Προσωπική μου άποψη είναι οτι τα σκυλιά δεν ταλαιπωρούνται όταν γίνεται επέμβαση με ολική νάρκωση απο ειδικό κτηνίατρο και με φαρμακευτική αγωγή τις επόμενες μέρες. Σαφώς όμως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να σταματήσουν άμεσα τα σκυλιά να συμμετέχουν. Το μόνο που έχει να συμβει είναι να ξεκινάμε να δείχνουμε εξωτερικό και εφόσον απο εκεί έχουμε τιτλους να κάνουμε εκεί εκτροφή και να «εξάγουμε» Ελλάδα. Το θέμα είναι οτι το Κράτος έχει μόνο στο μυαλό του το οικονομικό. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα ζώα. Γι αυτό και η πρόθεση να συμμετέχει σε εκθέσεις συλλόγου. Μόνο που καταστρέφει τον σύλλογο και ας μην το καταλαβαίνει ο σύλλογος οτι θα χάσει όλα τα έσοδα απο τις δηλώσεις γεννων. Αυτό βολεύει βέβαια τους παππυμιλάδες. Να μην υπάρχει ΚΟΕ δηλαδή. Κανένας φυσικά λόγω για τα κολαστήρια πετ σοπ. Και όσο και να αναφέρονται στα σχόλια δεν θα υπάρξει και κανένα ενδιαφέρον απο την πλευρά της πολιτείας να εξεταστούν τα πετ σοπ και τις συνθήκες λειτουργίας, φοβάμαι.

    Ας μιλήσουμε λοιπόν οικονομικά. Κυνηγετικά σκυλιά και άλλες φυλές που απαγορεύεται η κοπή αυτιών ή ουράς θα κόβονται χωρίς απόδειξη. Όχι οι γονείς πρωταθλητές των εκθέσεων αλλά όλα τα άλλα τις γέννας. Εκθέσεις θα αναγκαστούμε να παίξουμε εξωτερικό απο εδώ και πέρα και εκεί να γράφουμε γέννες και θα αφήνουμε τα λεφτά μας έξω χωρίς φυσικα να μας παίρνει οικονιμικά να κάνουμε και διακοπές στην Ελλάδα. Τα κουτάβια που θα γεννιούνται θα είναι υποχρεωτικά οικονομικό προιόν του εξωτερικού. Και μην νομίζετε οτι όσους αφορά το νομοσχέδιο είναι οι πελάτες των πετ σοπ. ισα ίσα όσοι ενδιαφέρονται για οποιαδήποτε μορφή εργασίας(κυνήγι) ή αθλήματα δεν αγοράζουν απο εμπόρους αλλά μόνο απο απεδεδειγμένες επιτυχημές γραμμές.

    Τέλος λυπάμαι πολύ αλλά δεν βλέπω τίποτα να γίνεται με την (καλή) τύχη των αδέσποτων. Και βλέπω ένα νομοσχέδιο που μόνο λύπη προκαλεί σε πολύ κόσμο της οργανωμένης κυνοφιλίας. Αλλά έτσι είναι η δημοκρατία. Ότι δεν μας αρέσει το αλλάζουμε με την ψήφο μας. Και αυτό θα το θυμόμαστε να είστε σίγουροι

  • 5 Απριλίου 2011, 23:05 | Georgiadis Stefanos

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ , ΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ …!!!!!!!
    NO TO ANIMAL ABUSE, BUT YES IN MEDICAL AESTHETIC SURGERY TO BENEFIT THE ANIMAL …!!!!!!!

  • 5 Απριλίου 2011, 23:18 | Georgiadis Stefanos

    Η κακοποίηση ζώου, με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, να οριστεί ως ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!
    Είναι απίστευτο να είμαστε στο 2011 και να συζητάμε ακόμα για κοκοποίηση ζώων…??? Και Μάλιστα πολλά σχόλια από τα παραπάνω ,
    Πολυ Μεθοδικα και Υπουλα, προσπαθούν να Περασουν ενα θεμα μεσα απο την Κακοποιηση, και να μας πείσουν ότι αυτο δεν ειναι αλλο
    απο την κοπη των αυτιων και της ουρας με τον ορο «ακρωτηριασμος».
    Για αυτο Πρεπει να οριστεί επακριβώς τι σημαίνει κακοποίηση ..?? Και τι Ακρωτιριασμος ..??
    Εαν ΤΟ ΚΟΨΗΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ στο Ντομπερμαν ΕΙΝΑΙ Ιατρικες Αισθητικες Επεμβασεις κι Επουδενι ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
    Εαν ειναι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ και ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ το ΠΡΟΤΥΠΟ της φυλης Ντομπερμαν εδω και 140 Χρονια , tradition και registered trademark .
    Πως μπορει να βασανιζουμε ενα ζωο το οποιο εχουμε αποφασισει να ενταξουμε σαν Ισοτιμο μελος της οικογενειας μας για τα επομενα 10 χρονια?
    Γιατι να μην ειναι ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ – ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ τα ζωα σαν Χριστουγεννιατικα Δωρα…??? Η Οταν τα ντινουμε
    με μπλουζακια σορτσακια, γελεκακια και καπελακια…???
    Και τα χρισημοποιουμε και φερομαστε σαν να ειναι λουτρινα η Μπαρμπι …??
    ΤΟ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ χρησιμοποιειται εκτος απο ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ και φυλακας προστατης και για ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ, οπως και για ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ,
    Υπέρτατο τεκμήριο της ανωτερότητάς τους είναι το γεγονός ότι το στρατιωτικό σώμα των αμερικανών πεζοναυτών στο Β’Π.Π. επέλεξε το dobermann ως τον επίσημο σκύλο του
    Tα Ντόμπερμαν που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ στον Β παγκόσμιο πόλεμο, ήταν κυρίως σκυλιά που παραχωρήθηκαν από το κοινό
    στις 21-7-1994 ανεγέρθηκε το πρώτο μνημείο στρατιωτικών σκύλων, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των 25 dobermans
    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι καμιά μονάδα από αυτές που οδηγούσαν τα dobermanns δεν έπεσε ποτέ σε ενέδρα!!

    Πως θα προστατεψουμε τα ζωα απο τους επιτιδιους που κριβοντε πησω απο την στεγη , η τους τιτλους … φιλοζωος η φιλο…?????????

  • 5 Απριλίου 2011, 21:53 | Ευσταθιος Πατουνας

    Η εκστρατεια της κας Δεκαριστου ( προεδρου του ομιλου Σπανιελ ελλαδος ) στρεφεται ξεκαθαρα και μονο κατα του Ντομπερμαν – της ιδιας φυλης που υπογειες «εκστρατειες» φιλων αλλων φυλων στο μακρυνοτερο παρελθον στην χωρα την ηθελαν να «τρελαινεται», ποιο προσφατα «να μην ειναι καλη για εργασια» και τωρα δια του προσχηματος της μη κακοποιησης της επιχειρειται το σωστο, κοινωνικο, επισημα καταγεγραμμενο, εργαζομενο τμημα της να «σβησει» γενετικα.

    Η εκστρατεια αυτη, απο καποια που ειναι προεδρος ομιλου φυλης στην Ελλαδα, της οποιας κοβεται παραδοσιακα τμημα της ουρας στη χωρα καταγωγης της ( Μ. Βρετανια ) για λογους προστασιας κατα την εργασια της και επισης εχει ενσωματωμενη στη μορφολογια της μια πιθανον επικινδυνη για την υγεια του σκυλου ( προκαλουνται συχνες ωτιτιδες ) κατασκευη αυτιου, ακριβως επειδη αυτη η κατασκευη βοηθαει στον παραδοσιακο ρολο της φυλης σαν κυνηγετικης – συγκεκριμενου στιλ, ειναι εντονη και προσανατολισμενη ευθεως κατα του Ντομπερμαν.

    Στις εκθεσεις του ομιλου στον οποιο προεδρευει η εν λογω κυρια, απαγορευτηκε η συμμετοχη σκυλων με κομμενη ουρα γεννημενων ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΕΤΟΣ – και συνεχιζει να επιτρεπεται για σκυλια ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ που στις χωρες προελευσεως ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κοπη ακομα.

    http://spanielclubofgreece.webs.com/

    Αναρωτιεται κανεις γιατι στον ομιλο στον οποιο προεδρευει τεθηκαν πολυ λογικα χρονικα ορια εφαρμογης της απαγορευσης συμμετοχης σε εκθεσεις κομμενων σκυλων γεννημενων στην χωρα μας, ενω με τον ιδεολογικο πολεμο που ασκει και στη σελιδα του υπουργειου η ιδια ΑΡΝΕΙΤΑΙ παρομοια ρυθμιση για ολες τις αλλες φυλες και ετι περισσοτερο στο Ντομπερμαν.

    Η «μπαλα» οπως ειναι σημερα το νομοσχεδιο – το οποιο θα ειναι νομος του κρατους και οχι εσωτερικος κανονισμος ομιλου – παιρνει τα παντα που εχουν για τον ενα η τον αλλο λογο κοπει ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, ακομα και σε χωρες που επιτρεπεται και οποιασδηποτε ηλικιας. Χρησιμοποιουνται οι οροι «απαγορευεται» και «ακρωτηριασμενων»…μονο, χωρις καποιες διευκρινησεις εστω σχετικες με την ηλικια.

    Η ιδια κυρια, προσπαθει να μην υπαρξουν αναλογες ρυθμισεις οπως αυτες που ισχυουν στον δικο της ομιλο για τα σπανιελ, για αλλες φυλες ( και ειδικα για το Ντομπερμαν) προμοταροντας στη σελιδα του υπουργειου και γενικοτερα, την καθολικη απαγορευση χωρις καθορισμο χρονικων οριων για οτιδηποτε » κομμενο» σε ΟΛΕΣ τις ελληνικες εκθεσεις, ΑΚΟΜΑ φυσικα, και αν ειναι ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ απο χωρα που επιτρεπεται η κοπη, ζηταει αναδρομικα …τιμωριες γιατρων, ιδιοκτητων κλπ.

    Αυτος ο νομος θα αυξησει τα αυτοσχεδια κοψιματα, την παρανομη εκτροφη ντομπερμανοειδων χωρις πεντιγκρι και θα περιορισει τη γενετικη βαση της φυλης στη χωρα μας – αναλογα φαινομενα εχουν συμβει παντου οπου εφαρμοστηκαν τετοιοι νομοι.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 5 Απριλίου 2011, 21:59 | ΚΑΚΛΕΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Αγαπητοι ΔΗΘΕΝ Φιλοζωοι αντι να ασχολειστε με τα χιλιαδες αδεσποτα που βρισκονται στους δρομους που κακοποιουνται καθημερινα και πεθαινουν απο την πεινα – το κρυο και τις αρρωστιες χωρις καμια μεριμνα απο το κρατος παρα τις επιδωτησεις που εχει παρει. Ασχολειστε με εκθεσεις…. με αυτια….. με ουρες…. και μην πω με τι αλλο….. Βλεποντας (ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ) κακοποιημενα φαντασματα παντου και Ντοπερμαναδες βασανιστες….. Μιλατε για κακοποιημενα Ντοπερμαν και οχι μονο…. σκυλακια που τα εχουμε και ζουν στα σπιτια μας μαζι με τα παιδια μας – μελοι της οικογενειας μας. Μηπως το προβλημα σας ειναι αλλο;;; Και οχι αυτο που θελετε να βγαινει προς τα εξω;;;;; ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.

  • 5 Απριλίου 2011, 21:56 | Δέσποινα Τσερτοπούλου

    Να απαγορευτεί ο ακρωτηριασμός αυτιών και ουράς,οπως συμβαίνει σε πολιτισμένες χώρες και να μη συμμετέχουν σε εκθέσεις ζώα που δεν έχουν αυτές τις προυποθέσεις.

    Το μοντέλο που έχει δημιουργηθεί για πρότυπο φυλής, έχει να κάνει με την αισθητική μας και μόνο και καιρός είναι να την αλλάξουμε.
    Ο νόμος ας μην ισχύει αναδρομικά,αλλά απο εδώ και πέρα.
    Εχω δυο μπόξερ με άκοπα αυτιά και ουρές και είναι απίστευτα.

  • 5 Απριλίου 2011, 19:33 | d.o.b

    το παρακατω αρθρο ειναι μια ενδειξη αν οχι αποδειξη, οτι αυτοι που λενε οτι δεν εχει πλεονεκτημα ο σκυλος λενε ψεμματα η ειναι ασχετοι…αλλα εαν ειναι κριτες εκθεσεων και ειδικοι απλα ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ…

  • 5 Απριλίου 2011, 18:51 | d.o.b

    Dogs with docked tails are significantly less likely to sustain tail injuries, finds research published in this week’s Veterinary Record.

    Among the 138,212 dogs seen by vets at the 52 practices during the study period, 281 were treated for a tail injury.

    The owners of 224 of these injured dogs, as well as a random sample of 799 owners whose dogs had not been treated for tail injury were sent a questionnaire on dog tail injuries and docking.

    Only 97 of the owners whose dogs needed treatment and 227 of those whose dogs had not been injured replied.

    But their responses indicated that around one in three tail injuries (36%; 35 cases) had occurred at home as a result of the dog knocking its tail against a wall, kennel wall or other household object.

    A further 17.5% (17 cases) were sustained outdoors, while 14.4% (14 cases) were caused by the tail being caught in a door. In 15 (15.5%) other causes were cited; and in 16 (16.5%), the cause was unknown. Almost half of the injuries (44%) were recurrent.

    Over half the cases were treated with drugs and dressings, but in almost one in three cases, amputation was required. Eleven dogs did not need any treatment.

    Certain breeds seemed to be more at risk, with springer and cocker spaniels almost six times as likely to sustain a tail injury as labradors and retrievers.

    Greyhounds, lurchers, and whippets were almost seven times as likely to do so, possibly because of the lack of protective hair on their tails, say the authors. Dogs with a wide angle of wag were also almost four times as likely to be injured in this way, while dogs kept in kennels were more than 3.5 times as likely to sustain a tail injury.

    Only 35 owners said their dogs had had their tail docked, and on the basis of their overall findings, the authors calculated that tail docking would reduce the risk of injury by 12%.

    Link to the full study …
    http://www.cdb.org/News/news38.html

  • 5 Απριλίου 2011, 18:36 | Κώστας

    Πάνε να κάνουν αυτό που θα γινόταν εάν απαγόρευαν τους «ακρωτηριασμούς» και στις γυναίκες που κατεβαίνουν στα καλλιστεία, θα ΑΔΕΙΑΖΑΝ οι πασαρέλες.
    Κατανοώ ότι γίνεται με καλή πρόθεση και οι νομοθέτες έχουν στο μυαλό το καλό των ζώων, όμως δεν μπορείτε να με πείσετε ότι ο ιδιοκτήτης Dobermann που θα πάει τον σκύλο του στον καλύτερο γιατρό και θα ξενυχτήσει από πάνω του θέλει το κακό του σκύλου του η να τον βασανίσει! Διαχωρίστε επιτέλους στον νόμο σας τι είναι «ακρωτηριασμός» και τι «αισθητική επέμβαση».
    Εάν υπάρχει θέληση για την προστασία των σκύλων ας βρείτε τρόπο να μην μένουν στην κατοχή ανθρώπων που τα πετάνε στην αυλή τους και πολλές φορές δεμένα με αλυσίδες, βρείτε τρόπο να τιμωρούνται τα ΖΩΑ που παρατάνε τα «μη ακρωτηριασμένα» Dobermann τους επειδή «δεν έμοιαζαν» με dobermann!!
    Παρακαλώ μην ξεχνάτε ότι για πολλούς από εμάς αυτά τα σκυλιά είναι σαν οικογένεια, ζούμε μαζί τους και υποφέρουμε μόνο στη σκέψη του να μην νοιώθουν καλά. Το μόνο που ζητάω είναι να κοιτάξετε τις ιδιαιτερότητες της κάθε φυλής με απώτερο στόχο την ευημερία και ανάπτυξη τους που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα.
    Ας μην κάνουμε περισσότερο κακό προσπαθώντας να κάνουμε το καλό. Ευχαριστώ.

  • 5 Απριλίου 2011, 18:00 | Ρόζα Μηνακούλη

    Θα έπρεπε να απαγορευτούν οι εκθέσεις ζώων! Τα ζώα δεν είναι ούτε εκθεσιακά ούτε μουσειακά αντικείμενα!

  • 5 Απριλίου 2011, 17:57 | Πατσουρας Ιωαννης

    απαραδεκτο….

    εδω εχουν ΝΟΜΙΜΗ την »αφαιρεση» ή »προσθηκη» στους ανθρωπους…

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ……ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ?

  • τα σκυλιά δεν θα πρέπει να τραυματίζονται για να είναι πιό όμορφα στις εκθέσεις!!!! Αλλά μιά και ο νόμος θα ξεκινήσει τώρα ενώ προηγούμενα δεν επιρεπόταν, λογικό είναι να αφήσουμε κάποιο περιθώριο χρόνου

  • 5 Απριλίου 2011, 14:19 | Georgiadis Stefanos

    Η κακοποίηση ζώου, με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, να οριστεί ως ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!
    Είναι απίστευτο να είμαστε στο 2011 και να συζητάμε ακόμα για κοκοποίηση ζώων…??? Και Μάλιστα πολλά σχόλια από τα παραπάνω ,
    Πολυ Μεθοδικα και Υπουλα, προσπαθούν να Περασουν ενα θεμα μεσα απο την Κακοποιηση, και να μας πείσουν ότι αυτο δεν ειναι αλλο
    απο την κοπη των αυτιων και της ουρας με τον ορο «ακρωτηριασμος».
    Για αυτο Πρεπει να οριστεί επακριβώς τι σημαίνει κακοποίηση ..?? Και τι Ακρωτιριασμος ..??
    Εαν ΤΟ ΚΟΨΗΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ στο Ντομπερμαν ΕΙΝΑΙ Ιατρικες Αισθητικες Επεμβασεις κι Επουδενι ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
    Εαν ειναι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ και ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ το ΠΡΟΤΥΠΟ της φυλης Ντομπερμαν εδω και 140 Χρονια , tradition και registered trademark .
    Πως μπορει να βασανιζουμε ενα ζωο το οποιο εχουμε αποφασισει να ενταξουμε σαν Ισοτιμο μελος της οικογενειας μας για τα επομενα 10 χρονια?
    Γιατι να μην ειναι ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ – ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ τα ζωα σαν Χριστουγεννιατικα Δωρα…??? Η Οταν τα ντινουμε
    με μπλουζακια σορτσακια, γελεκακια και καπελακια…???
    Και τα χρισημοποιουμε και φερομαστε σαν να ειναι λουτρινα η Μπαρμπι …??
    ΤΟ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ χρησιμοποιειται εκτος απο ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ και φυλακας προστατης και για ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ, οπως και για ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ,
    Υπέρτατο τεκμήριο της ανωτερότητάς τους είναι το γεγονός ότι το στρατιωτικό σώμα των αμερικανών πεζοναυτών στο Β’Π.Π. επέλεξε το dobermann ως τον επίσημο σκύλο του
    Tα Ντόμπερμαν που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ στον Β παγκόσμιο πόλεμο, ήταν κυρίως σκυλιά που παραχωρήθηκαν από το κοινό
    στις 21-7-1994 ανεγέρθηκε το πρώτο μνημείο στρατιωτικών σκύλων, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των 25 dobermans
    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι καμιά μονάδα από αυτές που οδηγούσαν τα dobermanns δεν έπεσε ποτέ σε ενέδρα!!

    Πως θα προστατεψουμε τα ζωα απο τους επιτιδιους που κριβοντε πισω απο την στεγη , η τους τιτλους … φιλοζωος η φιλο…?????????

  • 5 Απριλίου 2011, 14:51 | K. ΣΤΑΘΙΔΗΣ

    ‘Πλάκωσαν’ μαζικά οι εκτροφείς Dobermann (και οι φίλοι-πελάτες τους) και πατάνε ‘αρνητική ψήφο’ στα αυτονόητα, στα θεμελιώδη δικαιώματα των ζώων… ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ βεβαίως-βεβαίως.
    Εντάξει, αναμενόμενο ήταν…

    Παράλληλα όμως, ΟΦΕΙΛΕΙ το υπουργείο να εξετάζει και να καλύπτει με ουσιώδεις νόμους / ελεγκτικούς μηχανισμούς / τιμωρίες και τις υπόλοιπες μορφές βασανισμού των ζώων που εν πολλοίς έχουν αναφερθεί σε όλες τις προηγούμενες δημοσιεύσεις και που στην Ελλάδα δυστυχώς αποτελούν κοινό τόπο, λες και είμαστε στο τελευταίο βαλτοχώρι της Αφρικής…

  • 5 Απριλίου 2011, 13:37 | Αντώνης Π.

    4. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.

    Εννοείται και πρέπει να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και μάλιστα ΑΜΕΣΑ η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις ! Όσοι έχουν υπο την ιδιοκτησία τους τέτοια ζώα, σίγουρα γνωρίζουν ότι ο ακρωτηριασμός ζώων απαγορεύεται εδώ και 20 χρόνια στη χώρα μας! Αρα και να μη ζητάνε κάποιο χρονικό διάστημα προσαρμογής. Μηδενική ανοχή! Να το σκέφτονταν πρίν ακρωτηριάσουν τα δύσμοιρα ζώα τους. Επιτέλους ας σταματήσει αυτό το φρικτό θέαμα ΑΜΕΣΩΣ!

  • 5 Απριλίου 2011, 12:20 | Βασιλης Καλαμαρας

    Απο το σχολιο της κας Δεκαριστου, αποδεικνυεται, οτι οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ -οι οποιοι εχουν αποκτησει ντομπερμαν η κατι που μοιαζει με ντομπερμαν και δεν πωλουν σκυλια ωστε να επιδιωκουν κερδος, ειναι αυτοι οι οποιοι επιθυμουν τα αυτια κομμενα – αυτος ειναι ο λογος που καταφευγουν σε αναζητηση συμβουλων σχετικα με την ανορθωση των αυτιων. Αν ηταν εκτροφεις δεν θα χρειαζονταν συμβουλες απο φορουμ. Ακομα και ενας εκτροφεας εναντιον του κοψιματος ξερει τι να κανει με κομμενα αυτια αν χρειαστει να ασχοληθει σε καποια περιπτωση.

    Οι εκτροφεις παραδιδουν κατα κανονα τα κουταβια ακοπα και ΑΝ επιθυμει ο ιδιοκτητης κοβονται τα αυτια. Το θεμα ειναι οτι σχεδον παντα το επιθυμει… ακομα και τωρα που το καθαροαιμο δεν θα μπορει να κανει καριερα με κομμενα αυτια θα εξακολουθησει να το επιθυμει.
    Επισης οι περισσοτερες αυτων των περιπτωσεων που εχει παραπεμψει η κα Δεκαριστου, αφορουν κοψιματα σε επαρχια, πιθανον απο μη ειδικους κτηνιατρους και σκυλια χωρις γενεαλογιο η απλα κατοικιδια με γενεαλογιο, ΟΧΙ σκυλια εκθεσεων.
    Ο νομος δεν θα ελαττωσει τα οχι μονο παρανομα πια, αλλα και αυτοσχεδια κοψιματα – ενας απο τους μεγαλυτερους φοβους ειναι οτι θα οδηγησει σε αληθινα πετσοκοματα απο ασχετους σε σκυλια που προοριζονται για κατοικιδια και τα οποια ποτε δεν θα μπουν σε εκθεση για να μπορεσει να ελεγχθει το αν εχει γινει κοπη.
    Οι εκτροφεις οσο κι αν επιθυμουν να παραμεινει η εικονα της φυλης η παραδοσιακη, ειναι οι μονοι που θα συμμορφωθουν τελικα – αλλα τα σκυλια εκθεσεων ειναι σταγονα στον ωκεανο – ειμαι βεβαιος οτι τα κοψιματα θα συνεχιστουν απο ιδιοκτητες με αποτελεσμα και αληθινους βασανισμους ζωων λογω μη επαρκειας αυτου που θα κανει την επεμβαση.

    Γεγονος ειναι οτι οι εκτροφεις φοβουντια μια πτωση της ζητησης, αλλα η οικονομικη παραμετρος δεν ειναι η σημαντικοτερη.
    Η σημαντικοτερη ειναι οτι μειωση του πληθυσμου που συμμετεχει σε εκθεσεις κλπ., σημαινει αυτοματα μειωση του πληθυσμου που μπαινει στην επιλεκτικη εκτροφη – αρα μειωση της γενετικης ποικιλοτητας και αυξημενη ομοζυγωτια σε πιθανον παθολογικα γονιδια.

  • 5 Απριλίου 2011, 09:52 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΞΙΦΑΡΑΣ

    ειναι εκπληκτικα υποκριτικο να λασπολογουμε εναντιων μιας μεγαλης μεριδας της οργανωμενης κυνοφυλιας. μας εχετε δει στις εκθεσεις, μας εχετε δει στις εξετασεις εργασιας, μας εχετε δει στα τεστ χαρακτηρα, σας εχουμε δει μονο στα φορα και στις τηλεορασεις αλλα ακομα θεωρειται οτι βασανιζουμε τα ζωα μας. ποσοι αραγε απο εσας ειχαν ακοπο ντοπερμαν? ποσοι απο εσας εχουν κανει τις επεμβασεις που κατηγορητε?

    Σε ολη την ευρωπη μαζευονται υπογραφες για να αλλαξουν αυτοι οι νομοι γιατι απλουστατα δεν προσφερουν τιποτα. Δεν θα υποβαλαμε ποτε τους φιλους μας σε βασανιστηρια και κακοποιηση, αφηστε μας να ξερουμε καλητερα.

  • 4. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.

    Ναι να απαγορευθεί. Αλλα όχι καθολικά. Δεν μπορεί ένας νόμος σήμερα να έχει καθολική αναδρομική ισχύ. Να οριστεί η ισχύς του από την μέρα ψήφισής του ή από κάποιο σημείο και μετά. υπάρχουν δεκάδες εξαιρετικά δείγματα φυλών μεγάλης ηλικίας που δεν επιτρέπεται να αποκλειστούν από τις εκθέσεις. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και εγώ, εναντιώνονται στους ακρωτηριασμούς. Δυστυχώς όμως ήταν πολύ της «μόδας» στο πρόσφατο παρελθον. Θα μπορούσε ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ έτους ή το ιδανικό από την στιγμή την ψηφισής του να ισχύει

  • 5 Απριλίου 2011, 08:16 | Κλέα Μοριανού

    Συμφωνω με όσους ζητούν εξαίρεση για ζώα που ακρωτηριάστηκαν πριν γίνει ο νόμος (για την απαγόρευση κοπής αυτιών και ουρών).
    Είναι λογικό να επιτρέπεται η συμμετοχή σε εκθέσεις ακρωτηριασμένων ζώων που έχουν γεννηθεί πριν το 1993! Το βρίσκω δίκαιο.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς (http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/125.htm ) που κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα με τον Ν.2017/1992, ΦΕΚ 31 Α της 27.02.1992, απαγορεύονται ΗΔΗ οι αισθητικές επεμβάσεις σε ζώα συντροφιάς!

    Μήπως κάποιοι ζητουν να αποσυρθεί ο νόμος του 1992;

  • 5 Απριλίου 2011, 02:08 | Έφη Σημαιοφορίδου

    Ο Θεός έτσι τα έπλασε!!!Με αυτιά και με ουρίτσα!!!Κάτι παραπάνω ήξερε…Αλλά και εκεί να βάλει το χεράκι του ο άνθρωπος!!!Αν θέλουν κάποιοι να κόβουν αυτιά κτλ να πάνε να κόψουν τα δικά τους!!!Λένε δεν πονάει…Μπορούν και μιλάνε με τα σκυλιά και τους το λένε αυτό;;;Το κόψιμο αυτιών και ουράς είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!ΤΡΑΓΙΚΟ!ΒΑΝΑΥΣΟ!

  • 4 Απριλίου 2011, 23:35 | Βάγια Σ.

    Απαγόρευση ρητώς και ανεξαιρέτως όλων των αισθητικών παρεμβάσεων, σε όλες τις φυλές.

  • 4 Απριλίου 2011, 23:09 | Vasiliky B.

    Το γράφω και ξεχωριστά για να δούμε που πραγματικά πανε οι αρνητικές ψήφοι και που οι θετικές στην απάντηση μου.

    Να σταματήσουν τα εκτροφεία ζώων με σκοπό την παραγωγή γούνας!

  • 4 Απριλίου 2011, 22:32 | Γιαννής Χαντζής

    Αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη με την εφαρμογή νόμου για την προστασία των ζώων, ας δούμε όλη τη διαδικασία που ακολούθησαν οι άλλες χώρες που το έκαναν και ας μην κοιτούν οι ψευτοφιλόζωοι μόνο την επιφάνεια! Η πράξη έχει μεγάλη διαφορά!!!
    Δεν πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή σκύλων με κομμένη ουρά και αυτιά στις εκθέσεις. Θα ήταν καταστροφικό για πολλές φυλές. Χρειάζεται τουλάχιστον να οριστεί χρονικό όριο σύμφωνα με τις ημερομηνίες γέννησης των σκύλων.
    ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:28 | Οικονόμου Ελένη

    τα υπνωτικά ή τα ηρεμιστικά πρέπει να απαγορεύονται, το ζώο πρέπει να είναι σε κανονικλη φυσική κατάσταση, και όχι να είναι ήρεμο λόγο επίδρασης.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:35 | Οικονόμου Ελένη

    δεν πρέπει επίσης οι καλλωπιστές κατά την διάρκεια του καλλωπισμού των ζώων να τα επιπονούν με σκοπό το κέρδος, γιατί η ζωή έχει μεγαλύτερη σημασία.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:09 | Οικονόμου Ελένη

    εάν αυτό όμως επιπονεί τα ζώα δεν πρέπει να μειωθεί η διάρκεια της έκθεσης; Είναι απαρέτητο τα ζώα που εκθέτονται να είναι ράτσας; ποια θέματα θα συμπεριλαμβάνει έκθεση, δηλαδή πως τοποθετήται τον όρο;

  • 4 Απριλίου 2011, 21:07 | Δημήτρης

    Λεπτές, χωρίς τρίχωμα και μακριές ουρές έχουν και τα λαγωνικά!!!! γιατί δεν τις κόβουν εκεί? αυτά ειναι πραγματικα ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!!!

    Οι ουρές δεν τραυματίζονται έτσι απλά!, ούτε αποτελούν λαβή για τους κλεφτες έτσι απλά! οι οπαδοί των ντόμπερμαν απλά τα θέλουν τρομακτικά για να πουλανε…

  • 4 Απριλίου 2011, 20:57 | Χρήστος Αξής

    Ακρωτηριασμοί ουράς για αισθητικούς λόγους εφαρμόζονται και στις ντόπιες φυλές αλόγων. Οι «ειδικοί» των φυλών πιστεύουν οτι ο ακρωτηριασμός της ουράς κατα μερικούς σπονδύλους ομορφαίνει το άλογο. Του αφαιρούν έτσι το μοναδικό μέσο που έχει για την αντιμετώπιση των εντόμων.

    Παρακαλώ να συμπεριληφθεί η πρακτική αυτή στις έννοιες της κακοποίησης του παρόντος νομοσχεδίου και να τιμωρείται ανάλογα, η δέ απαγόρευση συμμετοχής ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις να συμπεριλάβει ρητά και τις ιππικές εκθέσεις και αγώνες.

  • 4 Απριλίου 2011, 20:55 | Δεκαριστου Μαρια

    Θα ήθελα να σας πληροφορήσω, ότι στις εκθέσεις μας πλέον σχεδόν όλα τα Ροτβαιλερ και τα Μπόξερ παρουσιάζονται με φυσικές ουρές και αυτιά και οι περισσότεροι εκτροφείς σεβόμενοι και συμμορφούμενοι με το Νόμο έχουν σταματήσει να ακρωτηριάζουν τα κουτάβια τους.

    Επίσης στον Κυνοφιλικό Όμιλο Σπάνιελ Ελλάδος http://www.spanielclubofgreece.com/, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να μην συμμετέχουν ακρωτηριασμένοι σκύλοι στις εκθέσεις του, ήδη πριν ένα χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου 2010.

    Καμία φυλή δεν καταστράφηκε όπως ισχυρίζονται ΜΟΝΟΝ οι ιδιοκτήτες των Ντόμπερμαν. Μια χαρά συμμετέχουν στις εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη τα Ντόμπερμαν με ολόκληρες ουρές και αυτιά, αφού σχεδον παντού απαγορεύτηκαν οι ακρωτηριασμοί και οι ξένοι σέβονται τους Νόμους, αλλά και εκεί, δεν υπάρχει ατιμωρησία. Ακόμα και στη Βουλγαρία σε γνωστό κυνόφιλο με Ροτβάιλερ που συνταξιδέψαμε στο Asenovgrad ήδη από τις 19/04/2003 του απαγόρευσαν να μπει στο στίβο γιατί ο σκύλος του είχε ακρωτηριασμένη ουρά.

    Σαν Διεθνής κριτής μορφολογίας σκύλων, έχω κρίνει άκοπα Ντόμπερμαν μια χαρά, σε αρκετές χώρες και έχω συζητήσει με πολλούς κριτές πάνω στο θέμα.
    Οι κριτές δεν είναι ούτε ανόητοι, ούτε στραβοί και μπορούν πάρα πολύ καλά να καταλάβουν, αν ένας σκύλος έχει σωστό σχήμα κεφαλιού, αναλογίες κρανίου-ρύγχους, σωστές γραμμές αξόνων κλπ κι ας έχει άκοπα αυτιά. Το Ντομπερμαν είναι ένας πανέμορφος σκύλος και δεν χρειάζεται ακρωτηριασμούς για να φανεί αυτό.

    Ένα Ντόμπερμαν είναι ένας υπέροχος σκύλος προστασίας και θα προστατέψει την οικογένειά του και με άκοπα αυτιά και ουρά. Όσο για το ότι είναι πανάρχαιο έθιμο ο ακρωτηριασμός στα Ντομπερμαν, έχω να απαντήσω πως και οι άνθρωποι κάποτε ήταν κανίβαλλοι. Πλέον είμαστε πολιτισμένοι, ας φερθούμε πολιτισμένα και στα ζώα.

    Η πραγματικότητα είναι πως όλοι όσοι γράφουν υπέρ των ακρωτηριασμών (και που όλοι μέχρι στιγμής είναι μόνον ιδιοκτήτες Ντόμπερμαν), είναι αυτοί που επί 19 ολόκληρα χρόνια απειθαρχούν, αυθαιρετούν, παρανομούν και ακρωτηριάζουν τους σκύλους τους, γράφοντας τον Νόμο στα παλιά τους παπούτσια, γιατί η Πολιτεία δεν τους έκανε ποτέ κανέναν έλεγχο!!!! Γιατί ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς για αυτή τη βαρβαρότητα !!!

    Καλώ λοιπόν την Πολιτεία να το πράξει. Το να σεβόμαστε το Νόμο είναι υποχρέωση όλων των πολιτών. Χωρίς καμία εξαίρεση. Θεωρώ απαράδεκτο μια ομάδα ατόμων που παρανομεί να επιμένει στην παρανομία. Ούτε μπορεί να δοθεί περίοδος χάριτος αφού ο Νόμος της απαγόρευσης ακρωτηριασμών ισχύει ήδη επί 19 χρόνια, είχαν αρκετό χρόνο να συμμορφωθούνε.

    Αυτό που φοβούνται οι εκτροφείς Ντομπερμαν είναι οτι για κάποιο χρονικό διάστημα θα πέσουν οι τιμές των κουταβιών τους. Δεν μπορούν όμως τα όποια συμφέροντα να είναι πάνω απο την ευζωία των σκύλων. Με την απαγόρευση συμμετοχής ακρωτηριασμένων σκύλων στις εκθέσεις θα βραβευτούν οι μη ακρωτηριασμένοι σκύλοι.
    Τότε απλά όπως συνέβη σε όλες τις χώρες, με το που θα αρχίσει να ισχύει ο Νόμος, όλοι οι εκτροφείς θα βάλουν γέννα και θα κρατήσουν κουτάβια που δεν θα ακρωτηριάσουν για να διεκδικήσουν και πάλι τα βραβεία των εκθέσεων και τους τίτλους. Και η φυλή θα βρει ξανά το δρόμο της.

    Όσο για το εάν ο ακρωτηριασμός αποτελεί κακοποίηση, αυτό έχει ήδη κριθεί από την Πολιτεία, την Ευρωπαική Ένωση αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 13.02.2011

    Και το οτι οι ιδιοκτήτες Ντομπερμαν είναι ακριβώς αυτοί που παρανομούν το αποδεικνύουν μόνοι τους στις ιστοσελίδες τους, ακόμη και του επίσημου Ομίλου για τα Ντομπερμαν που είναι και μέλος του ΚΟΕ, τις οποίες καλά θα έκαναν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τις ελέγξουν για τους παράνομους ακρωτηριασμούς. Να εφαρμοστεί ο Νόμος 2017/ΦΕΚ 31/τ.Α/27.02.1992, να βρεθούν και οι κτηνίατροι που προέβησαν στους παράνομους ακρωτηριασμούς των παρακάτω ιστοσελίδων και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

    ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ

    THE HELLENIC DOBERMANN CLUB Αρχική σελίδα -> ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

    http://www.getphpbb.com/phpbb/viewtopic.php?t=84&mforum=dobermann
    Περι αυτιων & ουρας … 36 Aslihanidis Giannis

    http://www.getphpbb.com/phpbb/viewtopic.php?t=41&mforum=dobermannασχημη μυρωδια μετα το κοψιμο των αυτιων

    Doberman.GR ® Αρχική σελίδα -> Αισθητικές Επεμβάσεις
    http://dobermann.forumup.gr/forum-42-dobermann.html

    Ανακοίνωση: Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην απαγόρευση κοψίματος
    35 site admin
    1519 Σαβ Φεβ 19, 2011 5:24 pm
    Basil

    Με νομο πλεον η απογορευση κοπης?
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    82 Aris
    891 Κυρ Απρ 03, 2011 10:37 am
    imbo

    συνεχιζω το δεσιμο??
    5 vagelis k
    206 Σαβ Μάρ 19, 2011 3:39 am
    vagelis k

    Κοντα αυτια
    1 george dob
    191 Τρι Μάρ 15, 2011 9:26 am
    Aragorn

    αλλος ενας φιλοζωος κατα του κοψιματος..
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2, 3 ]
    100 ΗΡΑ1
    1425 Πεμ Μάρ 10, 2011 7:50 pm
    sangel

    Σε ποιόν να πάω να κόψω τα αυτιά;
    42 dablis
    2993 Πεμ Μάρ 10, 2011 11:58 am
    papas

    Σημερα κοψαμε τα αυτακια μας…
    24 diego
    515 Κυρ Φεβ 20, 2011 6:17 pm
    Lord Constantine

    «αισθητικες επεμβασεις»
    7 stamart
    230 Κυρ Φεβ 20, 2011 11:44 am
    Basil

    Οι ακρες γυριζουν προς τα μεσα
    39 Aragorn
    604 Τετ Φεβ 16, 2011 7:08 pm
    Aris

    Τα αυτακια ειναι πανω αλλα φοβαμαι μην ξανα πεσουν!
    4 bocanegra
    324 Τετ Ιαν 26, 2011 9:51 pm
    doberkok

    Το ένα αυτί στέκεται το άλλο πεφτει..
    23 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ
    864 Τρι Ιαν 25, 2011 11:44 pm
    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ

    Συμπερασματικα σχετικα με τα αυτια
    11 Aris
    314 Δευ Ιαν 24, 2011 1:30 pm
    Aris

    Το αυτι θελη ποληηηηη δουλεια!
    33 noterdam
    1425 Σαβ Δεκ 11, 2010 9:45 pm
    vangelis

    Μετα το κοψιμο…k NEEΣ ΦΩΤΟ
    4 manolis
    677 Τετ Δεκ 08, 2010 9:34 pm
    Basil

    κομμένα αυτιά
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2, 3, 4 ]
    177 mercy
    8804 Δευ Νοέ 29, 2010 11:43 am
    billakos_87

    βαλαμε ναρθηκες και τους στερεωσαμε με κολλα
    25 joia
    710 Κυρ Οκτ 17, 2010 2:08 pm
    Basil

    μου είπε ότι θα στοιχίσει 250 ευρω
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    80 ΕΡΡΙΚΑ
    3050 Δευ Οκτ 11, 2010 10:14 am
    M&F

    εχω ψαξει να βρω απο ποστ κανα γιατρο αλλα…
    5 manolis
    446 Τρι Οκτ 05, 2010 12:25 am
    imbo

    Ξαναχτυπά η τρελλή φιλόζωη…
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    70 Strayshelp
    2355 Τετ Σεπ 15, 2010 2:58 pm
    μικε

    γνωριζετε καποιο αξιολογο γιατρο στην Χιο?
    8 sisyfos
    610 Κυρ Σεπ 05, 2010 4:23 am
    imbo

    κοψιμο αυτιων και μη δεσιμο
    10 evi25
    802 Τετ Αύγ 18, 2010 4:01 pm
    partisan

    καταλληλη ηλικια για κοψιμο
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    51 Blackmore
    1962 Σαβ Αύγ 07, 2010 11:33 am
    Blackmore

    η κοπη των αυτιων γινεται με laser
    7 filippos
    779 Παρ Ιούλ 30, 2010 3:08 pm
    filippos

    gasper
    5 gasper
    390 Τετ Ιούλ 28, 2010 5:22 pm
    gasper

    Περασε ο μηνας και ειπα να βγαλω τους ναρθηκες..
    3 noterdam
    509 Σαβ Ιούλ 03, 2010 10:34 pm
    Basil

    βγαινει μαυρο πηχτο αιμα και μυριζει πολυ ασχημα
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    54 mavrel7
    1617 Παρ Ιούλ 02, 2010 11:33 am
    Basil

    κοστος κοψιματος….
    5 stamart
    1375 Κυρ Ιούν 27, 2010 3:07 pm
    Γιωργος-4

    (Οδηγος) Υλικά – τρόπος δεσιματος αυτιών
    1 GordoN
    500 Δευ Μάϊ 10, 2010 2:35 pm
    Aragorn

    σκέφτηκε κανενας να αφήσει το σκυλί του με άκοπα αυτιά?
    16 magi
    648 Κυρ Μάϊ 09, 2010 9:55 am
    Aragorn

    Υπάρχει περίπτωση να σηκώσω σαν άπειρος αυτιά;
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    85 imbo
    3847 Σαβ Απρ 24, 2010 12:52 pm
    alimousios

    Ασχημο κοψιμο αυτιων
    5 imbo
    705 Δευ Απρ 12, 2010 2:09 am
    petros22

    περιεργη συμπεριφορα
    14 PACO
    584 Παρ Μάρ 26, 2010 10:42 pm
    PACO

    Ασχημοοοοοοοο….
    14 ELFISBOSS
    600 Δευ Μάρ 22, 2010 12:38 pm
    ELFISBOSS

    δεσιμο με στελεχος και χωρις
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    53 stamart
    2660 Κυρ Μάρ 21, 2010 10:17 pm
    dionusis

    κρεμαστρα για στησιμο αυτιων
    13 alexis4x4
    953 Σαβ Μάρ 13, 2010 1:40 am
    M&F

    Περίεργο δέσιμο
    9 posotikh
    488 Τετ Φεβ 24, 2010 9:06 am
    μικε

    Μολις κοψαμε τα αυτακια μας
    44 jimmisrouvas
    1018 Κυρ Φεβ 21, 2010 7:08 am
    Lord Constantine

    αισθητικές επεμβάσεις
    24 imbo
    1603 Δευ Φεβ 08, 2010 4:56 pm
    jimmisrouvas

    Η υπευθυνότητα ειναι κατι ασχετο με το κοψιμο αυτιων
    7 Strayshelp
    556 Τρι Φεβ 02, 2010 8:28 am
    Basil

    είδη κοψιματος αυτιων
    14 vasilis
    1071 Παρ Ιαν 22, 2010 2:20 pm
    imbo

    Τα άκοπα έχουν άλλη χάρη..
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2, 3 ]
    142 imbo
    3637 Κυρ Ιαν 17, 2010 12:31 pm
    Gianniss

    κoψιμο αυτιων χωρις δεσιμο?
    25 alexis4x4
    986 Παρ Ιαν 08, 2010 4:54 pm
    Lord Constantine

    Ποιος Κοβει ουρα και αυτια στο Ντομπερμαν Καλλιτεχνικα?
    25 sangel
    1782 Τετ Δεκ 30, 2009 9:02 pm
    beardedragon

    το ενα αυτι γερνει προς τα μεσα.
    7 PAX
    373 Δευ Δεκ 28, 2009 5:13 pm
    PAX

    Πεσιμο αυτιου
    3 Mits
    408 Κυρ Δεκ 27, 2009 11:47 am
    Basil

    Πρώτο δέσιμο..
    18 trickius
    819 Τρι Δεκ 15, 2009 5:58 pm
    Savina

    κοντη ουρά
    2 partisan
    421 Τρι Δεκ 15, 2009 5:52 pm
    Savina

    Τι πρέπει να ψάξεις πριν κόψεις αυτιά;
    20 Ντινα
    1112 Δευ Δεκ 07, 2009 12:12 am
    Basil

    video για το σωστό δέσιμο αυτιών
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    51 imbo
    2848 Πεμ Δεκ 03, 2009 5:05 pm
    Basil

    Άλλο ενα άκοπο στο δρόμο
    26 irene14978
    942 Τετ Δεκ 02, 2009 1:22 pm
    M&F

    Απαγόρευση κοψίματος
    49 GordoN
    1599 Παρ Νοέ 20, 2009 2:23 pm
    βαελ

    βαζει υπερβολικη πιεση και ειναι σαν πυραμιδα
    22 petros22
    1011 Τετ Νοέ 11, 2009 4:16 pm
    μικε

    κομενο αυτι γερνει προς τα μεσα
    2 PAX
    362 Τετ Νοέ 11, 2009 3:54 pm
    PAX

    ο γιατρος μας ειπε πως μπορει να εκαναν και 6 μηνες
    26 elbira
    832 Πεμ Νοέ 05, 2009 12:53 pm
    Basil

    να βγαλω ναρθηκες ή οχι?
    10 posotikh
    712 Παρ Οκτ 16, 2009 9:59 pm
    posotikh

    κοψίμo και δέσιμο
    42 lakis
    1667 Σαβ Σεπ 19, 2009 12:07 am
    Dober-maniac

    ο γιατρος με συμβουλεψε να τα κοψω μικρα
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    60 jimnm
    1973 Τρι Σεπ 08, 2009 3:15 pm
    Lord Constantine

    να κοψω ή να μην κοψω
    17 jimnm
    813 Τρι Σεπ 08, 2009 1:30 pm
    stamart

    Το ενα το αυτι δειχνει πιο κοντο
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    54 Dober-maniac
    2053 Κυρ Σεπ 06, 2009 2:46 pm
    Basil

    Μέχρι πόσο μηνών μπορείς να κόψεις αυτάκια?
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    50 Venus74
    3736 Παρ Αύγ 21, 2009 9:25 am
    alimousios

    το ενα αυτι εκανε βολτες προς τα μεσα
    45 Δημητρα
    2043 Κυρ Ιούλ 26, 2009 5:42 pm
    enaeritis

    γνωστες κοπής αυτιών?
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    59 aslihan
    4646 Κυρ Ιούλ 19, 2009 5:55 pm
    Basil

    το αρσενικό πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται επιβλητικό!
    [ Μετάβαση στη σελίδα: 1, 2 ]
    85 grobari
    2018 Κυρ Ιούν 21, 2009 1:17 am
    Basil

    Ποσο καιρο σας πηρε το βασανο με τα αυτια…?
    10 13thApOstle
    2447 Κυρ Ιούν 14, 2009 10:18 pm
    Μάκης

    Κοντα κομμενα αυτια
    42 ACIDBLACK
    1477 Παρ Μάϊ 22, 2009 7:09 pm
    petros22

    πως κόβουμε τα αυτάκια του σκύλου μας;
    23 manitaros
    1762 Τρι Μάϊ 12, 2009 11:13 am
    μαριαννα

    σηκωθηκαν τα αυτακια αμεσως
    4 geozou
    654 Παρ Μάϊ 01, 2009 5:38 pm
    Basil

    αφού έχουν σηκωθεί τα αυτιά μπορούμε να χαϊδεύουμε το κεφάλι
    27 doukas
    1102 Πεμ Μάρ 19, 2009 5:06 pm
    stamart

    Η ανορθωση διαρκει μηνες
    15 charis_cy
    1017 Πεμ Μάρ 12, 2009 9:47 pm
    nero

    σήμερα έβαλα λαστιχάκι
    47 kantafhs
    2156 Σαβ Φεβ 28, 2009 11:15 am
    elf07

    προβλημα με αυτια μετα και απο διορθωτικη!
    7 4kings
    743 Τρι Δεκ 16, 2008 2:59 pm
    4kings

    να τα δεσω τωρα ή να περιμενω;
    37 Basil
    1174 Τρι Οκτ 28, 2008 12:15 am
    Basil

    κοψαμε αυτακια σημερα…!!!
    21 stamart
    1304 Σαβ Σεπ 20, 2008 5:50 pm
    χριστιανα

    Γάζες αυτιά
    4 creta
    757 Πεμ Αύγ 21, 2008 3:05 pm
    imbo

    Ναρθηκες Τελος…!!!
    3 13thApOstle
    1021 Τρι Μάϊ 27, 2008 6:05 pm
    13thApOstle

    Κοψαμε αυτακια σημερα…!!!
    12 13thApOstle
    1608 Παρ Απρ 25, 2008 9:28 pm
    Venus74

    Αυτιά – ουρά!!!
    13 nike
    1379 Δευ Μάρ 31, 2008 2:17 pm
    aslihan

    Panteli κακώς έχεις τα αυτάκια της λυτά..
    41 imbo
    2946 Κυρ Μάρ 16, 2008 11:31 pm
    Basil

  • 4 Απριλίου 2011, 20:07 | Κωνσταντίνα Λόη

    Ρώτησε κανείς το ζώο του αν θέλει ή αν μπορεί να πάει;Επειδή είχα συμμετάσχει πριν πολλά χρόνια(και δεν το ξανάκανα,εννοείτε),τα ζώα περνάνε απίστευτη ταλαιπωρία και κούραση.ΓΙΑΤΙ; Γιά την ματαιοδοξία μας και γιά το εγώ μας.Προτείνω να συμμετέχουν μόνο οι εκτροφείς.

  • 4 Απριλίου 2011, 20:17 | Γεράρδης Χρήστος

    Θεωρώ απαραίτητη την ισχύ του νόμου περί αισθητικών παρεμβάσεων!!!
    Όχι μονο να απαγορευτούν στις εκθέσεις ακρωτηριασμένα ζώα ,αλλά και γενικότερα.
    Οι αλλοιώσεις στις φυλές προέρχονται από τον άνθρωπο και μόνο.

  • 4 Απριλίου 2011, 18:43 | Άννα

    Είναι φανερό οτι όλοι οι ιδιοκτήτες ντόπερμαν έχετε λυσάξει για τον νόμο περι ακρωτηριασμού.
    Απο την μία δέχεστε τον νόμο(που σημαίνει ότι δέχεστε ότι είναι λάθος) αλλά απο την άλλη θέλετε να εξαιρέσει την ράτσα που χρησιμοποιήτε στις εκθέσεις για προσωπικό σας όφελος!
    Πρέπει να ξέρετε ότι το νομοσχέδιο δεν φτιάχτηκε για εμάς τους ανθρώπους αλλά για τα ζώα,που σημαίνει ότι θα κοιτάξουμε το όφελος των ζώων.
    Έντιμοι γιατροί δεν πάνε ευκολα άνθρωπο σε χειρουργείο και εσείς πηγαίνετε τα κουτάβια; τα μωρά σκυλιά;

  • 4 Απριλίου 2011, 17:22 | Μαρία Παλιούρα

    Όπως προειπωθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας, απαγορεύεται απο το νόμο, οποιοσδήποτε ακρωτηριασμός σε ζώα συντροφιάς είτε για καλωπιστικούς, είτε για εκθεσιακούς λόγους. Οι κτηνίατροι ή ιδιώτες που προσφεύγουν σε αυτή την τακτική διώκονται απο το νόμο. Οι υποστηρικτές αυτής της τακτικής, έχουν οικονομικό, ή παραδοσιακο σκοπό καθώς και είναι διοργανωτές παράνομων κυνομαχιών, κάτι που είναι αντίθετο με την ευημερία των ζώων συντροφιάς και επίσης διώκεται απο το νόμο. Συγκεκριμένα, απο ιατρικής άποψης, ένα αυτί που είναι ολόκληρο και κρέμεται προστατεύει τον ακουστικό πόρο απο κάθες είδους μολυνσεις, ενώ η ουρά λειτουργεί ώς τιμόνι πχ για να κολυμπάει. Συμπερασματικά, αφενός και δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλόζωος ή νομότυπος ο ιδιοκτήτης που ακρωτηριάζει το ζώο του για καθαρά ανθρώπινες επιθυμίας, αφετέρου και ο ίδιος δεν θα ήθελε να υποστεί κάτι τέτοιο απλά επειδή το προστάζουν προκαταλείψεις και βάρβαρες πρακτικές δεκάδων χρόνων.
    Απαιτούμε ως φιλόζωοι της τραγικής κατάστασης που επικρατεί με τα ζώα στην Ελλάδα να είστε αμετακίνητοι στα συντεχνιακά συμφέροντα & στις προσωπικές επιθυμίες των ιδιοκτητών.

  • 4 Απριλίου 2011, 17:06 | Α. Παπουτσή

    ΑΡΘΡΟ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4
    Για κανένα λόγο να μην αφαιρεθεί αυτή η παράγραφος και να απαγορεύεται οποιαδήποτε τέτοια χειρουργική επέμβαση σε ζώα.
    Να καταλάβουν επιτέλους ΟΛΟΙ ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να επεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο πάνω τους. Κι αν εκλείψουν κάποιες ράτσες (φτιαγμένες από τον άνθρωπο για συγκεκριμένο σκοπό) δεν πειράζει καθόλου. Τότε μόνο θα σταματήσουν και οι ανεγκέφαλοι που ακρωτηριάζουν μόνοι τους τα σκυλιά τους.

  • 4 Απριλίου 2011, 16:28 | Ματθαίος

    Τρίτη φορά διαφορετικά διατυπωμένο και πλήρως αιτιολογημένο σχόλιο….
    ————————————————————
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς (http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/125.htm ) που κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα με τον Ν.2017/1992, ΦΕΚ 31 Α της 27.02.1992, απαγορεύονται ΗΔΗ οι αισθητικές επεμβάσεις σε ζώα συντροφιάς!

    Άρθρο 10 – Χειρουργικές επεμβάσεις
    1) Χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς απαγορεύονται, και κυρίως:

    α) Το κόψιμο της ουράς
    β) Το κόψιμο των αυτιών
    γ) Η τομή των φωνητικών χορδών
    δ) Η αφαίρεση νυχιών και δοντιών

    2) Δεν επιτρέπονται εξαιρέσεις ως προς αυτή την απαγόρευση παρά μόνο:
    α) Αν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μία μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου
    β) Για να εμποδίσει την αναπαραγωγή

    3α ) Οι επεμβάσεις κατά την διάρκεια των οποίων το ζώο θα υποστεί ή θα διακινδυνεύσει να αισθανθεί οδυνηρούς πόνους δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται, παρά μόνο με αναισθησία και από έναν κτηνίατρο ή υπό τον έλεγχό του

    Οι κυρώσεις που επιβάλλονται για τέτοιες επεμβάσεις, αναφέρονται ξεκάθαρα στον Ν.3170/2003, Αρθρο 12 παράγραφος 3

    3. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του Ν. 1444/1984 (ΦΕΚ 78 Α’), καθώς και οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 9, 10 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε με το Ν. 2017/1992, τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Ν. 1197/1981, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 5του άρθρου αυτού.

    Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι οι εξής:

    «Άρθρο 8

    2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 2, 3 και 4 παράγραφοι 2 και 3 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
    ——————————————————————
    Οι διοργανωτές ενός από τα τα μεγαλύτερα Event σκύλων στον κόσμο, του World Dog Show, έχουν ήδη με την σειρά τους απαγορεύσει συμμετοχές σκύλων που έχουν υποστεί αισθητικές επεμβάσεις ( http://www.worlddogshow2010.dk/?GB/About%20the%20show/Docking%20and%20cropping.aspx )

    Οι κυνολογικοί όμιλοι της χώρας μας ΟΦΕΙΛΟΥΝ να προσαρμοστούν με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία και να απορρίπτουν από διαγωνισμούς, σκύλους που έχουν υποστεί τις ανωτέρω επεμβάσεις. Κανένας όμιλος δεν μπορεί να είναι υπεράνω νόμου. Απλά έχουν γίνει κατεστημένο στην χώρα μας……

    Εξάλλου η ΙΔΙΑ η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία – F.C.I. (που επικαλείσθε όλοι….) ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ την συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς σκύλων που έχουν υποστεί αυτές τις επεμβάσεις, αλλά στην χώρα προέλευσής τους αυτό δεν επιτρέπετε. Πράγμα που σημαίνει ότι το πρότυπο αναγνωρίζετε είτε με αυτιά και ουρά είτε χωρίς!

    Αερολογίες για να κερδίσετε εντυπώσεις!

    Παρακαλούμε το Υπουργείο να να μείνει αμετακίνητο στις θέσεις του καθώς κατ εξακολούθηση από το ’92 παρανομούν τόσο οι Κτηνίατροι που εκτελούν τέτοιες επεμβάσεις όσο και οι ιδιοκτήτες σκύλων τέτοιων φυλών!

    http://happydogsworld.com/forum/surgical.php

  • 4 Απριλίου 2011, 16:45 | Καλαμαρας Βασιλης

    Ο νομος θα πρεπει να καθορισει σαφως την χρονικη στιγμη γεννησης του ζωου εκθεσεων το οποιο εχει υποστει επεμβασεις , περαν της οποιας θα απαγορευεται η συμμετοχη του σε εκθεσεις. Προτεινω την 1η Απριλιου του τρεχοντος ετους.

  • 4 Απριλίου 2011, 13:43 | Nikos Αλεξανδρινός

    για άλλη μια φορά, ένας νόμος που θα βολεύει λίγους και θα δυσκολεύει τους πολλούς θα ψηφιστεί από το ολιγοβούλιο….

    Να βγει ο νομοθέτης και να πει πόσα χρόνια έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των εκθέσεων και του προβλήματος που θεωρεί ότι προκύπτει με τη συμμετοχή σε αυτούς ζώων με ακρωτηριασμένα σημεία του σώματός τους.

    Παντελώς απαράδεκτο εδάφιο και δη σε μια πρόταση 5 λέξεων.

  • 4 Απριλίου 2011, 12:23 | Καλαμαρας Βασιλης

    Δεν ξερω αν καταλαβαινετε, απο τον νεο νομο που απαγορευει την συμμετοχη σκυλων στους οποιους εχει γινει επεμβαση ανορθωσης αυτιων και κοπη ουρας σε εκθεσεις θα θιχτουν ΜΟΝΟ τα σκυλια εκθεσεων – εργασιας. Η κατασταση με την ημιπαρανομια στην ελλαδα ειναι γνωστη. Τα καλυτερα και μονα καθαροαιμα δειγματα δηλαδη ουσιαστικα θα τεθουν εκτος νομου.
    Τα πετ ( ορος που σημαινει ουσιαστικα χαμηλη ποιοτητα – σωματικη και σε σχεση με τον χαρακτηρα) προιοντα ανεξελεγκτης και μη επιλεκτικης των ιδιωτων ΒΥΒ ( Backyard breeder-ορος που σημαινει αυτον που αναπαραγει σκυλια που μοιαζουν καθαροαιμα χωρις προδιαγραφες και γενεαλογιο ) που δεν γραφουν τις γεννες στον Κυνολογικο Ομιλο δεν μπορουν να ελεγχθουν πρακτικα ΠΟΥΘΕΝΑ – και θα εξακολουθησουν να κοβονται και να παραγονται σε αριθμους επειδη ΧΩΡΙΣ ΠΕΝΤΙΓΚΡΙ ( επισημο γενεαλογιο) κανεις δεν θα ξερει την υπαρξη τους. Το τσιπ ΠΡΑΚΤΙΚΑ αγνοειται απο ολους αυτους ηδη και θα εξακολουθησει να αγνοειται – μονο συμπτωματικα 8α πιανονται.
    Εκεινο που θα εκλειψει με τον νεο νομο ειναι το καταγεγραμενο αληθινο καθαροαιμο με πεντιγκρι – το αληθινο μελος της ρατσας δηλαδη.

  • 4 Απριλίου 2011, 11:34 | Αλαχουζου Γ.

    Θα ξεκινησω εξηγωντας το νοημα διοργανωσης και συμμετοχης σε εκθεσεις καθαροαιμων σκυλων, διοτι βλεπω οτι λογω αγνοιας υπαρχει μια πληρης παρανοηση της συγκεκριμενης διαδικασιας η οποια απο πολλους θεωρειται «καλλιστεια» προς ικανοποιηση της ματαιοδοξιας των συμμετεχοντων!

    Οι εκθεσεις κυριες και κυριοι διοργανωνονται απο επισημους Κυνολογικους-Κυνοφιλικους Ομιλους στην χωρα μας αλλα και στο εξωτερικο, προκειμενου οι σκυλοι να εξεταστουν απο κριτες γνωστες της καθε φυλης και ετσι να επιλεγουν τα καλυτερα δειγματα της καθε φυλης και να προχωρουμε σε αναπαραγωγη των καλυτερων αυτων δειγματων (απο μορφολογια και χαρακτηρα) για να εχουμε υγιεστερους, καλυτερης μορφολογικης ποιοτητας σκυλους, με σωστο χαρακτηρα και απαλλαγμενους απο κληρονομικες παθησεις!
    Θα πρεπει να γινει σαφες οτι η σωστη μορφολογια ειναι καθοριστικης σημασιας για καθε φυλη και για τον σκοπο που αυτη φτιαχτηκε να εξυπηρετει! Σκυλοι με λανθασμενη θεση ματιων πχ αδυνατουν να εχουν πληρη αντιληψη του περιβαλλοντος τους και ο εγκεφαλος τους υποβαλλεται διαρκως στην διαδικασια συνδυασμου των δυο διαφορετικων εικονων που ταυτοχρονα δεχεται. Σκυλοι με μη σωστα ποδια δυσκολευονται στην κινηση (σημαντικος παραγοντας αξιολογησης σε εκθεσεις) με αποτελεσμα η κινηση να καθισταται επιπονη και σε πολλες περιπτωσεις να εχουμε επικτητη δυσπλασια των ισχιων η του αγκωνα , πραγμα το οποιο θα καταστησει το ζωο αναπηρο στην συνεχεια της ζωης του, με οτι αυτο συνεπαγεται για το ιδιο και τον ιδιοκτητη του! Σκυλοι με λαθος χρωματισμο τριχωματος ειναι φορεις κληρονομικων δερματικων παθησεων και αποκλειονται απο την εκτροφη.

    Στο πλαισιο λοιπον της σωστης μορφολογιας της καθε φυλης βρισκεται και η με ιατρικη πραξη κοπη αυτιων και ουρας , δεν ειναι αλλωστε τυχαιο οτι το προτυπο καποιων φυλων αναφερει σαφως οτι η φυλη ειναι με κομμενα αυτια και ουρα http://www.fci.be/nomenclature.aspx ! Δεν νοειται ως ακρωτηριασμος μια τετοια επεμβαση διοτι οπως πολυ σωστα εξηγησαν οι προλαλησαντες γνωστες καποιων φυλων , η κοπη γινεται απο ειδικευμενο κτηνιατρο και εξυπηρετει και βελτιωνει τις εργασιακες ικανοτητες πολλων φυλων και προφυλασει το ζωο απο ασκοπους τραυματισμους.
    Πως λοιπον ο νομοθετης με ενα «απαγορευεται» καταργει ολοκληρες φυλες και τους απαγορευει να συμμετεχουν σε εκθεσεις;
    Διαβαζω πολλα σχολια για τα dobermann. Τα Schnauzer,τα Dogo Canario, τα Dogo Argentino,τα Boxer, τα Ποιμενικα Κεντρικης Ασιας ,τα Cane Corso Italiano,τα American Staffordshire Terrier,τα Drahthaar, τα Kurzhaar,τα presa canario, τα bull dog ,τα Boston terrier, τα Great Dane, τα Pyrenean Sheepdog, τα Hungarian Vizsla, τα German Wirehaired Pointer,τα German Shorthaired Pointer, τα Neapolitan Mastiff, τα American Cocker Spaniel, τα Bouvier des Flandres, και πολλες ακομα «κομμενες» φυλες ειναι αμελητεες ;;
    Θα αποκλεισει λοιπον ο νομοθετης ολα αυτα τα σκυλια απο τις εκθεσεις;; Θα θεωρησει ολους τους κατοχους η εκτροφεις αυτων των φυλων υπανθρωπους που κακοποιουν τα ζωα τους;
    Σε μια Ελλαδα που οι περισσοτεροι σκυλοι ζουν κυριως σε ταρατσες και αυλες , δεμενοι 24 ωρες την ημερα ,τρωνε αποφαγια και δεν ξερουν τι ειναι κτηνιατρος , ο νομοθετης καταδικαζει τους ζωοφιλους κατοχους και εκτροφεις σκυλων κομμενων φυλων;;
    Αυτο θυμιζει μεσαιωνικο κυνηγι μαγισσων κυριοι !
    Σε ποιες Ευρωπαικες χωρες απαγορευεται , χωρις εξαιρεσεις η συμμετοχη κομμενων σκυλων σε εκθεσεις πλην της Ολλανδιας -Τσεχιας – Γερμανιας-Φινλανδιας-Νορβηγιας; http://www.dobermann-review.com/info_library/Misc/Cropping_and_docking/index.php, η θεωρουμε οτι η Ευρωπη αποτελειται απο 5 χωρες;
    Η νοοτροπια του «ποναει δοντι κοψει κεφαλι» δεν θα μας οδηγησει πουθενα, ιδιως κυνοφιλικα ! Η ζωοφιλια δεν καθοριζεται απο αυτους τους παραγοντες!
    Γιατι δεν λαμβανουμε ως προτυπα αυτες τις χωρες , ως προς την διαχειριση των αδεσποτων ,ως προς την δυνατοτητα μεταφορας με τα ΜΜΜ των σκυλων ασχετως μεγεθους , ως προς την αυστηροτητα των νομων για την παραμονη των σκυλων σε εξωτερικους χωρους, ως προς την πωληση ζωων στις βιτρινες των πετ σοπ;;

    Ειλικρινα δεν βλεπω σε ποιο σημειο του αρθρου 4 , ο νομοθετης συμβαλλει στην καλως εννουμενη ζωοφιλια-κυνοφιλια.Το μονο που θα καταφερει θα ειναι να συρρικνωσει την Ελληνικη εκτροφη πολλων δημοφιλων και αξιολογων φυλων , δινοντας περιθωριο στους κερδοσκοπους εισαγωγεις ζωων και πετσοπαδες να μεγαλωσουν το πελατολογιο τους , εισαγοντας ηδη κομμενα ζωα απο φαρμες κολαστηρια της πρωην Ανατολικης Ευρωπης ,οπου η κοπη ειναι επιτρεπτη!

    Αν το ζητουμενο ειναι να γεμισουμε κομμενους σκυλους εισαγωγης, ανεξελεγκτης εκτροφης (αφου δεν εννοειτε να απαγορευσετε την πωληση ζωων απο τα πετσοπ), με προβληματα υγειας και χαρακτηρος που θα οδηγησουν τους ιδιοκτητες στην εγκαταλειψη τους η στην θανατωση τους,
    προχωρηστε κυριοι στην ψηφιση αυτου του αρθρου, απλα μην αναφερεται ο νομος ως «περι κακοποιησης η διοργανωσης εκθεσεων» ονομαστε τον «περι ευημεριας των ζωεμπορων-πετσοπαδων» ωστε να γνωριζουμε περι τινος προκειται!!

  • 4 Απριλίου 2011, 11:17 | Κατερίνα Θεοχάρη

    Βλέπω πολλούς νέους ιδιοκτήτες φυλών όπως Ντόπερμαν,Πιτ μπουλ,Μπουλντόγκ,Μπόξερ κ.α. να ρωτούν πότε να κόψουν τα αυτιά και τις ουρές των κουταβιών τους… Κάποιοι δε που έτυχε να το πάρουν σε μεγαλύτερη ηλικία,ακόμα και 1 έτους,εππιμένουν σ αυτό,αγνοώντας την άρνηση του ίδιου του κτηνιάτρου τους διότι είναι κάτι που προκαλεί απέραντο πόνο και αιμορραγία σε ένα ζώο.Γιατί θέλουμε ζώα ακρωτηριασμένα?
    Δυστυχώς,πολλοί έχουν συνδέσει στο μυαλό τους και ίσως χωρίς να φταίνε,ορισμένες ράτσες με standard κομμένα αυτιά και ουρές!Αυτή η…μόδα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών αφορά σε λόγους καλλωπιστικούς,για να φάινεται »πιο άγριο»,για να φαίνεται »πιο επιβλητικό» αλλά και στα πιτ μπουλ,για να μην πιάνει τα αυτιά του ενός ο αντίπαλος στις κυνομαχίες!Ελάχιστοι υποστηρίζουν το κόψιμο ουράς για »καλύτερη ισορροπία και ανάπτυξη του σκελετού» και κάποιοι το κόψιμο αυτιών »για να μην μπαίνουν μέσα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα».Αντιθέτως,ένα αυτί που είναι ολόκληρο και κρέμεται προστατεύει τον ακουστικό πόρο και όχι ένα κομμένο!
    Σκεφτείτε όταν παίρνετε ένα ζώο που ανήκει σε κάποια ράτσα που συνήθιζαν να κόβουν αυτιά και ουρά,γιατί θέλετε να το κάνετε και εσείς.Υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας?Οχι.Υπάρχει λόγος πέρα από την εμφάνιση και απλά επειδή έτσι συνηθιζόταν?Οχι.
    Σκεφτείτε ότι το μόνο που κάνετε είναι να ακρωτηριάζετε στην κυριολεξία μέλη του σώματος του ζώου σας.Αξίζει για καλλωπιστικό λόγο να του το κάνετε?Αν απλά θελετε να »φαίνεται άγριο»,απλά δεν κάνετε για σκύλο και κακώς πήρατε.Ο σκύλος είναι σύντροφος.Το αν είναι φύλακας,εξαρτάται από την εκπαίδευση που θα του κάνετε και όχι απ τα κομμένα του αυτιά.
    Λάβετε υπόψη σας ότι σχεδόν όλοι οι εκτροφείς (και ελπίζουμε σύντομα το 100%) δεν κόβουν πλέον αυτιά και ουρές στα ζώα τους,είτε είναι Ροτβαιλερ,είτε Μπόξερ,είτε Κόκερ.
    Λάβετε υπόψη σας ότι η Ελλάδα έχει προβεί στην κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 31, στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος και αναφέρει στο άρθρο 10 ότι :
    1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως α) το κόψιμο της ουράς, β) το κόψιμο των αυτιών, γ) η τομή των φωνητικών χορδών, δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.
    2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις ως προς την απαγόρευση παρά μόνο:
    α)Εάν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μια μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου β)είτε για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.
    Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 10 της Σύμβασης τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες ποινές από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Νόμου 1197/1981 (ΦΕΚ 240’Α), στο οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δύο και προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός των ποινών.
    (http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/125.htm)

    Λάβετε υπόψη σας ότι ο κτηνίατρος που δέχεται να ακρωτηριάσει ζώο διώκεται.

    Λάβετε υπόψη σας τέλος το πιο απλό:αν αγαπάτε πραγματικά το ζώο σας,δεν πρέπει να του κόψετε κανένα αυτί,ουρά,χέρι ή πόδι!!!Οπως δε θα κάνατε ποτέ στο παιδί σας ή στο φίλο σας,όποια εμφάνιση ή προεύλευση και αν είχε!

  • 4 Απριλίου 2011, 10:02 | Φωτεινή

    Μιά απλή επισήμανση αφού το θέμα ουσιαστικά έχει εξαντληθεί από τους προλαλήσαντες. Με την απαγόρευση του κοψίματος των αυτιών, γιατί ΕΔΩ επικεντρώνομαι και γω αλλά και ο …. Νόμος, πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει και η βαρβαρότητα; Εγώ συγκεκριμένα, βρήκα στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ τα δύο Ντόμπερμαν που υιοθέτησα…. Με κομμένα αυτιά. Μόνο που δεν τα είχε κόψει νόμιμα κτηνίατρος, παρά ένας πρόστυχος υπάνθρωπος ΜΕ ΨΑΛΙΔΙ!!!!!!!!! Κι όταν φυσικά τα αυτιά «δεν πέτυχαν» τα σκυλιά έγιναν ξαφνικά «αναλώσιμα» και κατέληξαν αιμόφυρτα στα σκουπίδια. Κι ευτυχώς που είχα πιεί ένα σκασμό παλιοκρασιά και έψαχνα να βρω να ανακουφιστώ κάπου, κι έτσι άκουσα τις νυχιές απ΄τον κάδο. Κι ευτυχώς που είχαν μιά βδομάδα απεργία οι καθαριστές στον Μαραθώνα. Αλλιώς τι θα είχαν γίνει τα δύο ζώα; Βέβαια δεν μπορώ να πάρω «πιστοποίηση» για δύο καθαρόαιμα…… Αυτά που «παίρνω» όμως απ’τα δύο ζωντανά αυτά τα «κουτσουρεμένα» δεν ζυγίζονται στις ανθρώπινες «ζυγαριές». Εν κατακλείδι. Όποιος «νόμος» και να ψηφιστεί, θα υπάρχει πάντα ο παράνομος με το ψαλίδι. Σκεφτείτε όλοι σας καλά τι πάτε να κάνετε και ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ να δείτε μονόπαντα τα πράγματα.