Άρθρο 24 – Λειτουργία της 24άωρης πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900

1. Έργο της 24άωρης πανελλαδικής Τηλεφωνικής Γραµµής SOS 15900 είναι η καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυµάτων. Η 24ωρη Πανελλαδική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 παρέχει άµεση συµβουλευτική στήριξη στις γυναίκες θύµατα βίας σε 24ωρη βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Τηλεφωνική Γραµµή SOS 15900 είναι: α) πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων, β) ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών που απαιτούν άµεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, γ) παραποµπή περιστατικών σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας και σε Υπηρεσίες Υγείας.
2. Για τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραµµής SOS 15900 απασχολούνται πέραν των στελεχών διοικητικού συντονισµού και σύµβουλοι ψυχοκοινωνικής στήριξης.

  • 19 Μαρτίου 2018, 16:04 | Γιατροι Χωρις Συνορα (MSF)

    Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων η 24ωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS15900 παρέχει της υπηρεσίες της μόνο στα Ελληνικά και Αγγλικά. Πρόκειται για μια πρακτική που οδηγεί επί της ουσίας στον αποκλεισμό γυναικών προσφύγων και μεταναστριών, κατηγορίες προσώπων με ιδιαίτερη ευαλωτότητα και ιδιαίτερα εκτεθειμένων σε περιστατικά έμφυλης βίας. Τα πρόσωπα αυτά, ακόμα και εάν μάθουν για την ύπαρξη της γραμμής και θελήσουν να τη χρησιμοποιήσουν, αποκλείονται από την υπηρεσία αυτή εκ των πραγμάτων λόγω των γλωσσικών εμποδίων. Προβλέπεται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας η ενίσχυση των υπηρεσιών της 24ωρης πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής με βασικές έστω γλώσσες όπως Αραβικά, Φαρσί, Γαλλικά κτλ. και η εντατική προληπτική ενημέρωση της μερίδας αυτής του πληθυσμού για την ύπαρξη της υπηρεσίας;

  • 19 Μαρτίου 2018, 14:59 | Νίκος

    Για ποια ισότητα μιλάτε όταν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να προστατεύεται μόνο για τις γυναίκες?? Οι 5000 περίπου καθε χρόνο κλήσεις στην αστυνομία για παρεμπεόδιση επικοινωνίας σε πατεράδες σας λέει κάτι? η ψυχολογική βία σε πατεράδες σας λέει κάτι ή όχι??τελιλά η βία ασκείται μόνο σε γυναίκες για ναξέρουμε??

  • 16 Μαρτίου 2018, 19:13 | Α. Γεωργίου

    Το άρθρο αυτό του νόμου είναι ατελές καθότι το ίδιο δημιουργεί ανισότητες.
    Μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα που ευλόγως γεννώνται:
    1. Που μπορεί να απευθυνθεί ένας άνδρας που υφίσταται επίθεση και κακοποίηση από γυναίκα;
    2. Άνδρες που υφίστανται ενδοοικογειακή βία είτε φυσική, είτε ψυχολογική, είτε οικονομική σε ποια γραμμή επικοινωνίας θα απευθύνονται για ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά βίας εναντίον τους και που απαιτούν άµεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη; 3. Άνδρες που υφίστανται ενδοοικογειακή βία είτε φυσική, είτε ψυχολογική, είτε οικονομική σε ποια γραμμή επικοινωνίας θα απευθύνονται για παραποµπή τους σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας και σε Υπηρεσίες Υγείας;
    4. Εάν προχωρήσει και ψηφισθεί το άρθρο αυτό έτσι (μόνο για γυναίκες), τότε σε περίπτωση που καλέσει τη γραμμή υποστήριξης άνδρας-θύμα, τότε οι σύμβουλοι θα τον βοηθούν ή θα του απαντούν ότι δεν μπορούν να τον βοηθήσουν διότι είναι άνδρας;
    Βλέπουμε λοιπόν ότι η λειτουργία γραμμής μόνο για γυναίκες χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχης δομής για άνδρες δημιουργεί από μόνη της μία τεράστια ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ!
    Οφείλει ο νομοθέτης να προβλέψει άρθρο στο παρόν στην κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων κι όχι στην ενίσχυση τους.

  • 14 Μαρτίου 2018, 10:29 | Ανδριανός Παππάς

    Η προβλεψη γραμμης εκτακτης αναγκης μονο για γυναικες μπορει να θεωρηθει ως διακριση με βαση το φυλο, που αντιβαινει εντελως το πνευμα αυτου του νομοσχεδιου, για την ισοτητα των δυο φυλων σε ολες τις πτυχες.
    Προτεινω την αναπροσαρμογη της συγκεκριμενης παροχης συμβουλευτικης γραμμης επικοινωνιας, ωστε να εξυπηρετει ατομα ανεξαρτητως φυλου, θυματα εμφυλης βιας. Αν απο την αλλη κρινεται αναγκιαιο να υπαρχει συγκεκριμενη γραμμη μονο για γυναικες, τοτε να προβλεπεται καλυτερα η υπαρξη ξεχωριστων γραμμων για καθε φυλο.

  • 8 Μαρτίου 2018, 00:26 | Κώστας

    Να απαλειφθεί ο «Γυναικες» ή «Γυναίκα» διότι αποτελεί διάκριση με βάση το φύλο

  • 7 Μαρτίου 2018, 04:50 | Κασσάνδρα

    Ως προς το ακόλουθο χωρίο: «Οι υπηρεσίες που παρέχονται
    από την Τηλεφωνική Γραµµή SOS 15900 είναι: α) πληροφόρηση για θέµατα
    ισότητας των φύλων», τι ισχύει για τις περιπτώσεις όπου τόσο ο θύτης όσο και το θύμα είναι γυναίκες;

  • 7 Μαρτίου 2018, 04:39 | Κασσάνδρα

    Ως προς το ακόλουθο χωρίο: «Έργο της 24άωρης πανελλαδικής Τηλεφωνικής Γραµµής SOS 15900 είναι η καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυµάτων. Η 24ωρη Πανελλαδική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 παρέχει άµεση συµβουλευτική στήριξη στις γυναίκες θύµατα βίας σε
    24ωρη βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.», τι ισχύει τα θύματα που είναι άνδρες; Τι ισχύει για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου το θύμα είναι γυναίκα και ο θύτης επίσης γυναίκα; Τι ισχύει για τα άφυλα άτομα ή τα άτομα που έχουν και τα δύο φύλα;

  • 7 Μαρτίου 2018, 04:41 | Κασσάνδρα

    Στο ακόλουθο χωρίο έχετε ορθογραφικό λάθος: «Έργο της 24άωρης πανελλαδικής Τηλεφωνικής Γραµµής SOS 15900 είναι η καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυµάτων. Η 24ωρη Πανελλαδική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 παρέχει άµεση συµβουλευτική στήριξη στις γυναίκες θύµατα βίας σε 24ωρη βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.»

  • 7 Μαρτίου 2018, 04:35 | Κασσάνδρα

    Στο ακόλουθο χωρίο ενδεχομένως να έχετε ορθογραφικό λάθος: «Λειτουργία της 24άωρης πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900»

  • 6 Μαρτίου 2018, 19:35 | Tempo

    Οι άλλες Δομές υπάγονται στην αρμόδια Γενική Γραμματεία ή στους ΟΤΑ. Η Τηλεφωνική Γραμμή 15900 σε ποιόν υπάγεται;Ποιός έχει την ευθύνη λειτουργίας αυτής;Ειναι ενταγμένη σε οργανόγραμμα κάποιου Υπουργείου ή αιωρείται;