Άρθρο 2 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται:
1. «Ζώο»: κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
2. «Ευζωία»: η φυσική και η ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) είναι υγιές, άνετο, καλά διατρεφόμενο και ασφαλές, (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
3. «Ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην οικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και αναφέρεται στον κατάλογο του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (L 84). Αν άρθρα του παρόντος αφορούν σε συγκεκριμένα ζώα συντροφιάς, όπως σκύλους και γάτες, τότε αυτά αναφέρονται ρητώς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, καθώς και τα ζώα θεραπείας.
4. «Μικρό ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς, το βάρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά.
5. «Σκύλος βοήθειας»: ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρίες.
6. «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
7. «Ζώο θεραπείας»: κάθε ζώο συντροφιάς που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, πνευματικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά.
8. «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, του κατόχου ή του συνοδού του. Σε κάθε περίπτωση δεσποζόμενο ζώο θεωρείται κάθε σκύλος ή γάτα με ηλεκτρονική σήμανση, καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) με εξαίρεση όσα έχουν προσωρινό ιδιοκτήτη με την έννοια της παρ. 11. Μέχρι τη σήμανση και την καταχώρησή τους στο ΕΜΖΣ, οι άμεσοι απόγονοι δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας νοούνται αυτόματα δεσποζόμενα ζώα με ιδιοκτήτη τον ιδιοκτήτη του θηλυκού γεννήτορα.
9. «Αδέσποτο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς, ιδίως σκύλος και γάτα, το οποίο δεν θεωρείται δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς.
10. «Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς»: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου και στο ΕΜΖΣ. Κατ’ εξαίρεση, για ζώα θεραπείας, σκύλους φύλαξης, έρευνας και διάσωσης, καθώς και σκύλους που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου και αναφέρεται στο έγγραφο ταυτοποίησης και στο ΕΜΖΣ.
11. «Προσωρινός ιδιοκτήτης»: Το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που αναφέρεται στο οικείο πεδίο σήμανσης του ΕΜΖΣ για τα αδέσποτα ζώα. Σε περίπτωση νομικού προσώπου ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου. Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικων Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 και διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο ή το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
12. «Ανάδοχος»: το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς έως ότου αυτό υιοθετηθεί και μεριμνά για την ευζωία του, τη συντήρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στα σχετικά μητρώα της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι σκύλοι και γάτες που διαμένουν σε ανάδοχο καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου, ήτοι τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος για όσο χρονικό διάστημα φιλοξενεί το ζώο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του και ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη και ζημία προκάλεσε το ζώο σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).
13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δεν θεραπεύεται.
14. «Σοβαρό νόσημα»: κάθε μεταδοτική ή μη νόσος άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου ή ζώου, του ίδιου ή άλλου είδους, καθώς και κάθε νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση της υγείας του ζώου σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση κτηνιάτρου.
15. «Νόσος»: η εμφάνιση λοιμώξεων και προσβολών σε ζώα, με ή χωρίς κλινική ή παθολογική εκδήλωση, που προκαλούνται από έναν ή περισσότερους νοσογόνους παράγοντες.
16. «Νοσογόνος παράγοντας»: κάθε παθογόνο που μεταδίδεται σε ζώα ή ανθρώπους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ζώα.
17. «Πηγή κινδύνου»: κάθε νοσογόνος παράγοντας σε ζώο ή προϊόν, ή πάθηση σε ζώο, που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων.
18. «Κίνδυνος»: η πιθανότητα εκδήλωσης και το πιθανό μέγεθος των βιολογικών και οικονομικών συνεπειών μιας δυσμενούς επίδρασης στην υγεία των ζώων ή στη δημόσια υγεία.
19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.
20. «Εμπόριο ζώων συντροφιάς»: το σύνολο των συναλλαγών με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από τη μεταβολή της ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς.
21. «Εκτροφέας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει και διαθέτει ζώα συντροφιάς και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ.
22. «Έγγραφο ταυτοποίησης»: το διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 178).
23. «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)»: η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» που τηρείται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς περιλαμβάνονται τα κάτωθι Υπομητρώα:
(α) Υπομητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς.
(β) Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
(γ) Υπομητρώο Καταφυγίων όπου καταγράφονται όλα τα αδειοδοτημένα καταφύγια που διατηρούν οι δήμοι, οι διαδημοτικοί σύνδεσμοι δήμων και οι διαδημοτικές συνεργασίες, τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ιδιώτες φιλόζωοι.
(δ) Υπομητρώο Εκτροφέων όπου καταγράφονται οι εκτροφείς.
(ε) Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς όπου καταχωρούνται όλα τα αδέσποτα προς υιοθεσία ζώα με το όνομα, τη φωτογραφία, την περιγραφή, τα στοιχεία του υπεύθυνου προς υιοθεσία και λοιπά στοιχεία.
(στ) Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς όπου καταγράφονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που επιθυμούν εθελοντικά να συνεισφέρουν στις Τράπεζες Αίματος που λειτουργούν για τα ζώα, καθώς και τα ζώα συντροφιάς που διαθέτουν για εθελοντική αιμοδοσία.
24. «Μητρώο παραβατών»: το ηλεκτρονικό μητρώο που τηρείται στην Εισαγγελία Αθηνών, το οποίο ενημερώνεται με μέριμνα των κατά τόπο Εισαγγελέων και στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν τελεσίδικη ποινική καταδίκη για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάλειψη και την κακοποίηση ζώων συντροφιάς. Το μητρώο αυτό διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και η εγγραφή του παραβάτη σε αυτό εμποδίζει τη δυνατότητα καταχώρισής του ως ιδιοκτήτη ή αναδόχου ζώου ή υπεύθυνου ευζωίας ζώου για λογαριασμό νομικού προσώπου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
25. «Ηλεκτρονικό βιβλιάριο»: το σύνολο των στοιχείων που καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αφορούν την υγεία του ζώου συντροφιάς. Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο αντικαθιστά το βιβλιάριο υγείας του ζώου.
26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
28. «Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, η οποία (α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς και (β) είναι μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, είτε υπό την άμεση ευθύνη του είτε υπό την ευθύνη εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις περιπτώσεις που το ζώο συντροφιάς δεν βρίσκεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Στην τελευταία περίπτωση, τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν και την αντίστοιχη μετακίνηση του ιδιοκτήτη.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:49 | ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΜΑΚΡΗ

    παραγ 19: Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .

  • 11 Μαΐου 2021, 22:58 | Γεώργιος Μπάτης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 11 Μαΐου 2021, 22:18 | Ιωάννα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 22:03 | Νικόλαος Ρουσίδης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 11 Μαΐου 2021, 22:02 | Αργυρώ Βάλβη

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:27 | Βάνα Ζερβα

    Ta τσίρκο με ζώα έχουν απαγορευθεί στην Ελλάδα από το 2012. Που το θυμηθήκατε τωρα, να αφαιρεθεί από τον ορισμό.
    Τα καταφύγια είναι χώροι προσωρινής διαμονής των ζώων για οποίες ιατρικές πράξεις, εξετάσεις, περίθαλψη , κλπ. απαιτούνται. Όπως όμως είναι διατυπωμένο στον νόμο, υπάρχει μεγάλη ασάφεια και για τον χρόνο παραμονής ενός ζώου στο καταφύγιο αλλά και για την επανένταξη. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ εύκολα κανείς τι θα συμβεί με τους περισσότερους δήμους, που θα κρατούν τα σκυλιά έγκλειστα για πάντα πατώντας πάνω σε αυτή την εντελώς διφορούμενη και ασαφέστατη πρόβλεψη. Εδώ οι δήμοι το κάνουν τώρα, μαζεύουν σκυλιά και τα κλείνουν στα κολαστήρια που έχουν ισοβίως. Ο νόμος θα πρέπει να ξαναδιατυπωθει στο σημείο αυτό και να προβλέπει ρητά την παραμονή του ζώου έως 20 μέρες στο καταφύγιο και επίσης ρητά την επανένταξη. Και όχι ενδεχόμενη επανένταξη. Ασ μην γελιόμαστε, δεν θα υιοθετηθούν όλα τα σκυλιά από ένα καταφύγιο, τι θα κάνουμε, θα στοιβάζουμε σκυλιά, όπως κάνουν τώρα εντελώς παράνομα οι περισσότεροι δήμοι;

  • 11 Μαΐου 2021, 17:21 | Σωτηρια

    . «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .

    Επισης προσθηκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λεξη αφαιρειται δημιουργώντας προβληματα , ασαφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαινουν εις βαρος των ζώων .

    Ο εγκλεισμος των ζωων είναι πραξη μη ηθική , μη πολιτισμενη , αντιευρωπαική, απαραδεκτη ,αναποτελεσματική ,εν ολιγοις εγκληματική

    ιΤσίρκο είναι η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, σκηνή ή τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.

    Μας είναι αδιανόητη η ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ της συμμετοχής ζώων στο τσίρκο όταν καταβληθήκαντεράστιοι αγώνες για να καταφέρουμε το 2012 να καταργηθούν τα ζώα στατσίρκο και τώρα το επαναφέρετε;

    Ελπίζουμε ότι είναι εκ παραδρομής και δεν υπάρχει σκοπιμότητα,ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ.

    Οι ορισμοί της κάθε έννοιας δεν γινεται για λογους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπωνουν την πραγματικοτητα .Εδω τα τσιρκο με ημερα ή αγρια ζωα εχουν καταργηθει ,δεν χρειαζεται η επιμαχη φραση , ΑΠΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗΝ τελειως .

    Δυσκολευομαστε να καταλαβουμε , αφου εδώ δεν υπαρχουν τσιρκο με ζωα, γιατι στο αρθρο 28 Μητρωο Παραβατών αναφερεται ότι απαγορευεται ο καταδικασθεις να εργαστει σε τσιρκο ,αφου δεν θα εχει ζωα;

    Το ιδιο και για την έννοια του θιάσου

  • 11 Μαΐου 2021, 16:27 | Άννα Παπαδοπούλου

    Αρ 19
    Η διαμονή στα καταφύγια πρέπει να είναι προσωρινή έως 20 μέρες ώστε να αποφεύγεται η ασυλοποίηση του ζώου. Μετά το πέρας της απαραίτητης φροντίδας και της στείρωσης, το ζώο θα πρέπει να υιοθετείται ή να επανεντάσσεται. Όχι «ενδεχόμενη» επανένταξη. Το ζώο θα πρέπει να υιοθετείται ή επανεντάσσεται. Μην αφήνετε νομοθετικά κενά τα οποία μπορεί να καταδικάσουν τα ζώα σε μόνιμες τραγικές συνθήκες διαβίωσης.
    Παρακαλώ η λέξη «προσωρινή διαμονή» να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα σχετικά άρθρα.

    Αρ 26
    Το τσίρκο έχει καταργηθεί στην Ελλάδα. Παρακαλώ να απαλειφθεί αυτό το άρθρο.

    Αρ 27
    Δεν θέλουμε να βλέπουμε ζώα σε θιάσους και βαριετέ. Παρακαλώ να απαλειφθεί αυτό το άρθρο.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:03 | τσουμπας γιωργος

    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .

    Επισης προσθηκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λεξη αφαιρειται δημιουργώντας προβληματα , ασαφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαινουν εις βαρος των ζώων .

    Ο εγκλεισμος των ζωων είναι πραξη μη ηθική , μη πολιτισμενη , αντιευρωπαική, απαραδεκτη ,αναποτελεσματική ,εν ολιγοις εγκληματική

    ιΤσίρκο είναι η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, σκηνή ή τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
    Μας είναι αδιανόητη η ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ της συμμετοχής ζώων στο τσίρκο όταν καταβληθήκαντεράστιοι αγώνες για να καταφέρουμε το 2012 να καταργηθούν τα ζώα στατσίρκο και τώρα το επαναφέρετε;
    Ελπίζουμε ότι είναι εκ παραδρομής και δεν υπάρχει σκοπιμότητα,ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ.
    Οι ορισμοί της κάθε έννοιας δεν γινεται για λογους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπωνουν την πραγματικοτητα .Εδω τα τσιρκο με ημερα ή αγρια ζωα εχουν καταργηθει ,δεν χρειαζεται η επιμαχη φραση , ΑΠΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗΝ τελειως .
    Δυσκολευομαστε να καταλαβουμε , αφου εδώ δεν υπαρχουν τσιρκο με ζωα, γιατι στο αρθρο 28 Μητρωο Παραβατών αναφερεται ότι απαγορευεται ο καταδικασθεις να εργαστει σε τσιρκο ,αφου δεν θα εχει ζωα;
    Το ιδιο και για την έννοια του θιάσου

  • 11 Μαΐου 2021, 13:00 | Μπόνιας Χαράλαμπος

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 11 Μαΐου 2021, 13:05 | Χριστίνα Νομικού

    Άρθρο 2 παρ. 27. Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων. Απαράδεκτη η χρήση ζώων σε τέτοιου είδους θεάματα όπως και στα τσίρκο. Τα ζώα δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς. Πρέπει να παραλειφθεί για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Αρκετά βασανιστήρια έχουν υποστεί τα ζώα για να τα εκμεταλλεύονται σε τέτοιου είδους θεάματα που δεν εξυπηρετούν κανένα ουσιαστικό σκοπό, παρά μόνο το κέρδος ορισμένων ενώ δημιουργούν παρανοήσεις και οδηγούν στην εκμετάλλευση των ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:47 | Ισαβέλλα Εμίρη

    Στην παράγραφο 26 αναφέρεται στον ορισμό του τσίρκου ότι μπορεί να συμμετέχουν στην παράσταση ζώα. Είναι απαράδεκτο διότι γνωρίζουμε πώς εκπαιδεύονται, με τι σκληρές μεθόδους. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να απαγορεύεται ρητά η χρήση ζώων σε οποιαδήποτε παράσταση

  • 11 Μαΐου 2021, 12:36 | Χριστίνα Νομικού

    Άρθρο 2 παρ 26 είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά σε τσίρκο. Η Ελλάδα έχει καταργήσει τη συμμετοχή ζώων σε τσίρκο από το 2012. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τώρα αυτή η αναφορά. Πρέπει να απαλειφθεί τελείως.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:52 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

    Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:05 | Νίκος Βλαχάκης

    Οι παράγραφοι 26 (Τσίρκο) και 27 (Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα) δεν εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά και ελληνικά κεκτημένα και αποτελούν μεγάλη οπισθοχώρηση στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων. Η επαναφορά της συμμετοχής ζώων σε οποιουδήποτε είδους παραστάσεις είναι αδιανόητη.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:04 | Χριστίνα Νομικού

    Στο άρθρο 2 παρ. 19 να γίνει σαφές ότι στο καταφύγιο θα εξασφαλίζεται η ευζωία του ζώου και ότι η διαμονή θα είναι προσωρινή. Αν δεν βρεθεί υιοθεσία σε 20 μέρες θα επανεντάσσεται στο περιβάλλον του εφόσον γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 11:40 | Δώρα Μυλωνάκη

    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .

    Επισης προσθηκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λεξη αφαιρειται δημιουργώντας προβληματα , ασαφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαινουν εις βαρος των ζώων .

    Ο εγκλεισμος των ζωων είναι πραξη μη ηθική , μη πολιτισμενη , αντιευρωπαική, απαραδεκτη ,αναποτελεσματική ,εν ολιγοις εγκληματική

    ιΤσίρκο είναι η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, σκηνή ή τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων. 
    Μας είναι αδιανόητη η ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ της συμμετοχής ζώων στο τσίρκο όταν καταβληθήκαντεράστιοι αγώνες για να καταφέρουμε το 2012 να καταργηθούν τα ζώα στατσίρκο και τώρα το επαναφέρετε;
    Ελπίζουμε ότι είναι εκ παραδρομής και δεν υπάρχει σκοπιμότητα,ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ.
    Οι ορισμοί της κάθε έννοιας δεν γινεται για λογους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπωνουν την πραγματικοτητα .Εδω τα τσιρκο με ημερα ή αγρια ζωα εχουν καταργηθει ,δεν χρειαζεται η επιμαχη φραση , ΑΠΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗΝ τελειως .
    Δυσκολευομαστε να καταλαβουμε , αφου εδώ δεν υπαρχουν τσιρκο με ζωα, γιατι στο αρθρο 28 Μητρωο Παραβατών αναφερεται ότι απαγορευεται ο καταδικασθεις να εργαστει σε τσιρκο ,αφου δεν θα εχει ζωα;
    Το ιδιο και για την έννοια του θιάσου

  • 11 Μαΐου 2021, 10:59 | ΒΟΥΛΑ ΒΙΔΑΛΑΚΗ

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 11 Μαΐου 2021, 09:07 | ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗς ΓΕΨΧΡΓΙΟΣ

    καλο θα ηταν να ξαναδειτε τους ορισμους ευζωιας!ενος ζωου!βασικο στοιχειο καθε οργανισμου ειναι να μπορει να εκτελει και κομματι απο αυτο για το οποιο φτιαχτηκε.να μπορει να εκφραζει καποια απο τα γεννετικα του ενστικτα!!

    σκυλος εργασιας ειναι και ο σκυλος φυλακας στο σπιτι!ο προσωπικοσ φυλακας.

    αλλα και ο σκυλος που κανει σπορ ειτε επαγγελματικα ειτε ερασιτεχνικα.
    το σπορ αποτελει ουσιασστικο κριτηριο για την εξελιξη αναπαρωγη καθε φυλης!!!

    ευχαριστω

  • 11 Μαΐου 2021, 08:20 | Μάρκος Ζαχαράτος

    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:

    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του Άρθρου 3.

    Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό Χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες ή υπό αναγνώριση αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:13 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Τα τσίρκο με τη συμμετοχή έχουν καταργηθεί στην Ελλάδα. Γιατί το επαναφέρεται; Απαράδεκτο!

  • 11 Μαΐου 2021, 07:53 | Μαρια

    Η ζωοθεραπεία, θεραπεία δηλαδή με τη διαμεσολάβηση ζώου, είναι μια
    θεραπευτική παρέμβαση στοχευμένη, προγραμματισμένη, δομημένη και
    τεκμηριωμένη, η οποία προσφέρεται από τους φορείς παροχής υπηρεσιών
    υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του επαγγέλματός τους. Μια
    μεγάλη ποικιλία επιστημονικών κλάδων μπορεί να ενσωματώσει τέτοιου
    είδους θεραπείες.
    Οι πιθανοί επαγγελματίες θα μπορούσαν να είναι γιατροί,
    επαγγελματίες θεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί
    λειτουργοί, λογοθεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
    Είναι μια ολιστική μορφή θεραπείας και συνήθως αποτελεί συμπληρωματική
    θεραπεία, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση της μονοθεραπείας.
    Θεραπευτής δεν είναι το ζώο, θεραπευτής είναι ο επαγγελματίας που με την
    εκπαίδευση και την εμπειρία του μπορεί να εντάσει στο σχέδιο θεραπείας τη
    διαμεσολάβηση ζώων.
    Τα ζώα που συμμετέχουν στις παραπάνω συνεδρίες, πληρούν συγκεκριμένα
    κριτήρια, αλλά αποτελούν ζώα συντροφιάς και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα
    ζώα βοήθειας, ή ζώα υπηρεσίας (service animals)
    Τα ζώα βοήθειας ορίζονται ως σκύλοι και σε μερικές περιπτώσεις
    μικροσκοπικά άλογα που εκπαιδεύονται μεμονωμένα για να κάνουν εργασία,
    ή να εκτελούν καθήκοντα για άτομα με αναπηρίες. Παραδείγματα
    περιλαμβάνουν σκύλους-οδηγούς για τυφλούς, σκυλιά ακοής για κωφούς, ή
    σκύλους εκπαιδευμένους να παρέχουν βοήθεια κινητικότητας, ή να
    κοινοποιούν ιατρικές προειδοποιήσεις.

  • 11 Μαΐου 2021, 00:30 | Νικόλαος Κ

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟ GOOGLE.GR ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ» ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ Ε Ν Α ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ».
    ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑΙΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΔΙΑΤΗΡΩ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
    ΣΤΗ ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΕΝΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 3 ΣΚΥΛΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ/ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ (Π.Χ. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΑΛΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, ΚΛΠ).
    ΕΧΩ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ 3/1995 ΠΟΥ (ΑΣΑΦΩΣ) ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ (ΕΝΝΟΕΙ: ΚΑΤΟΧΟΙ) ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ 100 ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ «Ο ΚΑΛΩΝ ΔΕΝ ΗΡΘΕ» Ή ΟΤΙ «ΟΥΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗ» ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗΡΗ, ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΛ. ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ…

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΧΩΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ):

    1) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 1 ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    2) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (ΕΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ «ΑΕΡΑ», ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ, ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ)

    3) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (Π.Χ. ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΦΩΡΩΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 254 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΕΡΙΠΤ. Β’ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!)

    4) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ (Π.Χ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ) ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΗ

    5) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Υ.Γ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΣΙΠΑΡΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ,ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΟΝ ΒΓΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΟΛΤΑ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΩ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΧΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ Ή ΜΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ), ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (ΒΛ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΟΙΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ)

  • 11 Μαΐου 2021, 00:35 | Βικτώρια Καφαντάρη

    Υπάρχει αντίφαση και ασάφεια μεταξύ του ορισμού του προσωρινού ιδιοκτήτη που μπορεί να είναι ζωοφιλικά σωματείο και του άρθρου 9 που προβλέπει ότι ο προσωρινός ιδιοκτήτης ΜΠΟΡΕΙ (δεν υποχρεούται) να συνεργάζεται με ζωοφιλικά σωματεία κ.λ.π. επίσης προβλέπεται ότι για να γίνει προσωρινός ιδιοκτήτης ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πρέπει να διαθέτει «αδειοδοτημένο» καταφύγιο. Στην ουσία δηλαδή ο ζωόφιλους πολίτης δεν μπορεί να φιλοξενήσει στο σπίτι του αδέσποτο ζώο, μέχρι αυτό να υιοθετηθεί. Πόσα «αδειοδοτημένα» καταφύγια μπορούν να δημιουργηθούν, με τι κεφάλαια, με πόσο ταχεία διαδικασία; Εξάλλου με τον τρόπο αυτό, η συμμετοχή του μεμονωμένου ζωόφιλους ουσιαστικά εκμηδενίζεται. Δεν μπορεί καν αν βρει ένα τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο να το πάει σε γιατρό της επιλογής του,αλλά πρέπει να ψάξει να βρεί συμβεβλημένο με τον Δήμο, πράγμα ανέφικτο σε επείγουσες περιπτώσεις?

  • 11 Μαΐου 2021, 00:30 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

    Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.
    β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και όλοι οι όμιλοι φυλών δε βλέπουμε να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς

  • 10 Μαΐου 2021, 23:07 | Μιχαλης Παπαγιαννακης

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 10 Μαΐου 2021, 23:47 | Ανδρέας Ζάγκλας

    Nα προβλεφθει η δυνατοτητα καταχωρησης περισσοτερων του ενος ιδιοκτητων, πολλες φορες υποθεσεις διαμαχης για το ποιου ειναι ο σκυλος φθανουν στα δικαστηρια και υπαρχουν και ζωα τα οποια αγοραζονται απο περισσοτερους του ενος ιδιοκτητων

    Αυτόχθονο γενετικό υλικό: οι γηγενείς πληθυσμοί, φυλές ή σειρές ζώων που δημιουργήθηκαν στον ελλαδικό χώρο χωρίς την ουσιαστική επέμβαση της γενετικής επιστήμης. Να συμπεριληφθουν οι αυτοχθονες ελληνικες φυλες σκυλων και γατων στο ΠΔ 434/1995 για τη διατηρηση της βιοποικιλοτητας και της γενετικης ποικιλομορφιας των φυλων για λογους επιστημονικους ,οικονομικους και διατηρησης της φυσικης κληονομιας.
    Επαγγελματιας εκτροφεας σκυλου ή γατας , εκτροφη με σκοπο το κερδος
    Ερασιτεχνης εκτροφεας σκυλου ή γατας, εκτροφη νομιμη και συμφωνη με τους κανονες της παγκοσμιας κυνολογικης ομοσπονδιας ή των ομοσπονδιων γατας, αναπαραγωγη των ζωων του με σκοπο τη βελτιωση των καθαροαιμων σκυλων και γατων , των γηγενων φυλων χωρις σκοπο το εμπορικο κερδος.
    Καθαροαιμος σκυλος/γατα , ο σκυλος/γατα που διαθετει πιστοποιητικο καθαροαιμιας (pedigree) αναγνωρισμενο απο επισημο κυνοφιλικο φορεα ή ομοσπονδια γατας.

  • 10 Μαΐου 2021, 21:51 | Δημήτριος Δεδες

    Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.
    β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και όλοι οι όμιλοι φυλών δε βλέπουμε να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς

  • 10 Μαΐου 2021, 20:51 | Αχιλλεας

    ορισμος ζωοθεραπείαςΟρισμός
    Η ζωοθεραπεία, θεραπεία δηλαδή με τη διαμεσολάβηση ζώου, είναι μια
    θεραπευτική παρέμβαση στοχευμένη, προγραμματισμένη, δομημένη και
    τεκμηριωμένη, η οποία προσφέρεται από τους φορείς παροχής υπηρεσιών
    υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του επαγγέλματός τους. Μια
    μεγάλη ποικιλία επιστημονικών κλάδων μπορεί να ενσωματώσει τέτοιου
    είδους θεραπείες. Οι πιθανοί επαγγελματίες θα μπορούσαν να είναι γιατροί,
    επαγγελματίες θεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί
    λειτουργοί, λογοθεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
    Είναι μια ολιστική μορφή θεραπείας και συνήθως αποτελεί συμπληρωματική
    θεραπεία, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση της μονοθεραπείας.
    Θεραπευτής δεν είναι το ζώο, θεραπευτής είναι ο επαγγελματίας που με την
    εκπαίδευση και την εμπειρία του μπορεί να εντάσει στο σχέδιο θεραπείας τη
    διαμεσολάβηση ζώων.
    Τα ζώα που συμμετέχουν στις παραπάνω συνεδρίες, πληρούν συγκεκριμένα
    κριτήρια, αλλά αποτελούν ζώα συντροφιάς και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα
    ζώα βοήθειας, ή ζώα υπηρεσίας (service animals)
    Τα ζώα βοήθειας ορίζονται ως σκύλοι και σε μερικές περιπτώσεις
    μικροσκοπικά άλογα που εκπαιδεύονται μεμονωμένα για να κάνουν εργασία,
    ή να εκτελούν καθήκοντα για άτομα με αναπηρίες. Παραδείγματα
    περιλαμβάνουν σκύλους-οδηγούς για τυφλούς, σκυλιά ακοής για κωφούς, ή
    σκύλους εκπαιδευμένους να παρέχουν βοήθεια κινητικότητας, ή να
    κοινοποιούν ιατρικές προειδοποιήσεις.

  • 10 Μαΐου 2021, 19:20 | Κώστας Χατζηδογιαννάκης

    Ο ορισμός του «ζώου» είναι απολύτως περιττός. Υπάρχει ο ορισμός του «ζώου συντροφιάς» που είναι χρήσιμος για το υπόλοιπο κείμενο του νομοσχεδίου. Εκτός από περιττός όμως, είναι και εντελώς προβληματικός και λάθος έτσι όπως έχει γραφτεί. Ένας έμβιος πρέπει να συναισθάνεται. Τι σημαίνει αυτό; Ποιοι έμβιοι οργανισμοί συναισθάνονται και ποιοι όχι; Επίσης πρέπει να κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα κτλ. (αυτό θυμίζει μαθητικό γραπτό). Προτείνω να διαγραφεί τελείως αυτός ο ορισμός… Αλλιώς να αλλαχτεί με τον σωστό, αυτόν της βιολογίας, δηλαδή «όλοι οι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί που ανήκουν στο βασίλειο με την επιστημονική ονομασία Animalia)».

  • 10 Μαΐου 2021, 17:31 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …».

    Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι.

    Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:01 | Πεσιλής Φώτης

    Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.
    β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και όλοι οι όμιλοι φυλών δε βλέπουμε να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:36 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Οι ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992

    Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.

    Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων.

     Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;

  • 10 Μαΐου 2021, 16:16 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.

    Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»

    Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»

    Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 10 Μαΐου 2021, 16:40 | Χ. Ιωάννου

    Ο Ερασιτέχνης Εκτροφέας ειναι θεσμοθετημένος σχεδον σε όλες τις χώρες του κόσμου (hobbyist breeder – home breeder κτλ) όπως και στη χώρα μας αφού άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα προβλέπεται κανονικά στον νόμο 4039. Ανάλογη πρόβλεψη υπήρχε και στην παρουσίαση του κ. Πέτσα στο Υπουργικό Συμβουλιο. Παγκόσμια οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν εχουν καμία σχέση με τους κουταβέμπορες ή τους εκτροφείς της πίσω αυλής. Ζουν με τα σκυλιά στα σπίτια τους, κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και παράγουν εξαιρετικά δείγματα της φυλής τους πάντα με pedigree το οποίο για την έκδοση του απαιτεί microchip κάτι που σημαίνει απόλυτη ιχνηλασιμοτητα! Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν ζουν από τα σκυλιά τους, ζουν με τα σκυλιά τους, έχουν άλλη εργασία και δεν είναι λογικό να πρέπει να πληρούν τις εξωφρενικές απαιτήσεις που υπαρχουν για τους επαγγελματιες εκτροφείς και οι οποίες είναι και αρνητικές για την ευζωία των ζώων αφού απαιτείται η ύπαρξη και η διαμονή τους σε κλουβιά και εγκαταστάσεις παραγωγής! Ετσι λοιπον προτείνω την επαναφορά του ορισμού του ερασιτεχνη εκτροφεα ως εξής: «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • Ο Ερασιτέχνης Εκτροφέας ειναι θεσμοθετημένος σχεδον σε όλες τις χώρες του κόσμου (hobbyist breeder – home breeder κτλ) όπως και στη χώρα μας αφού άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα προβλέπεται κανονικά στον νόμο 4039. Ανάλογη πρόβλεψη υπήρχε και στην παρουσίαση του κ. Πέτσα στο Υπουργικό Συμβουλιο. Παγκόσμια οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν εχουν καμία σχέση με τους κουταβέμπορες ή τους εκτροφείς της πίσω αυλής. Ζουν με τα σκυλιά στα σπίτια τους, κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και παράγουν εξαιρετικά δείγματα της φυλής τους πάντα με pedigree το οποίο για την έκδοση του απαιτεί microchip κάτι που σημαίνει απόλυτη ιχνηλασιμοτητα! Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν ζουν από τα σκυλιά τους, ζουν με τα σκυλιά τους, έχουν άλλη εργασία και δεν είναι λογικό να πρέπει να πληρούν τις εξωφρενικές απαιτήσεις που υπαρχουν για τους επαγγελματιες εκτροφείς και οι οποίες είναι και αρνητικές για την ευζωία των ζώων αφού απαιτείται η ύπαρξη και η διαμονή τους σε κλουβιά και εγκαταστάσεις παραγωγής!
    Ετσι λοιπον προτείνω την επαναφορά του ορισμού του ερασιτεχνη εκτροφεα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:40 | ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Χ

    Πέραν του σκύλου-γάτας, υπάρχουν και άλλα κατοικίδια που προβλέπονται στο Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016. Στη χώρας μας όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν κατοικίδια πτηνά (καναρίνια, ωδικά, καλλωπιστικά κυρίως μικρού μεγέθους) τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εκτρέφονται από ερασιτέχνες εκτροφείς οι οποίοι ανήκουν σε εγκεκριμένα από την πολιτεία Σωματεία (μέλη Ομοσπονδιών). Τα σωματεία των καναρινιών κάθε χρόνο διοργανώνουν εκθέσεις και διαγωνισμούς (τραγουδιού, εμφάνισης κλπ) όπου συμμετέχουν εκατοντάδες μέλη ερασιτέχνες εκτροφείς. Τα καναρίνια αυτά φέρουν σήμανση με δαχτυλίδια μεταλλικά κλειστού τύπου τα οποία ελέγχονται και χορηγούνται από τα σωματεία στα μέλη. Η εκτροφή αυτών των καναρινιών γίνεται συνήθως στα σπίτια των μελών ή σε χώρους που τους ανήκουν πάντα με σεβασμό στην ευζωία των πτηνών. Θα πρέπει να ηφθεί υπόψη στο νομοσχέδιο και να υπάρξει η απαραίτητη διάκριση από όσα αυτό προβλέπει ώστε να μην υπάρχουν αόριστες έννοιες που θα δημιουργούν ζητήματα σε ιδιοκτήτες πτηνών συντροφιάς αλλά και σε μέλη σωματείων και στις εκθέσεις τους κλπ.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:34 | Περικλής Χριστόπουλος

    α) Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.
    β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και όλοι οι όμιλοι φυλών δε βλέπουμε να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:31 | Πεσιλής Φώτης

    Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:55 | Παντελής

    Η διάταξη στην παράγραφο 3 (του άρθρου 2) που αναφέρει ότι ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, καθώς και τα ζώα θεραπείας, πρέπει να διαφραφεί. Αντιβαίνει το άρθρο 1 του Νόμου 2017/1992 – ΦΕΚ 31/Α/27.2.1992
    Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Πολύ σωστά τα ζώα εργασίας πρέπει να υπόκεινται σε άλλο καθεστώς. Χιλιάδες ζώα ευζωοούν στην επαρχία, με τον παραδοσιακό και θετικό ρόλο τους στη φύλαξη και στην συνοδεία κοπαδιών άλλων ζώων. Η ευζωία επιτυγχάνεται μέσα από παραδοσιακές πρακτικές αντιμετώπισής τους που πρέπει να προστατευθούν και να διατηρηθούν. Θα πρέπει να το λάβετε αυτό υπόψη.
    Ευχαριστώ πολύ!

  • 10 Μαΐου 2021, 12:38 | Ανδρεας Δρακιού

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 10 Μαΐου 2021, 11:50 | Susan carigton

    Δεν θελουμε ζωα στα τσιρκο απορω ειλικρινα πως σας ηρθε αυτο οταν παντου αλλα κι εδω εχουν καταργηθει απο χρονια. Βγαλτε το. Λαθος
    Παραγραφοι 26 και 27 αφαιρεστε τα ζωα απο τη θεαση δεν ειναι παιχνιδια

  • 10 Μαΐου 2021, 11:03 | Dreg Manolo

    ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ
    ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΉΣ ΕΠΟΧΗΣ ΘΕΑΜΑΤΑ ΑΥΤΑ
    ΠΟΥ ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ;
    αγωνες χρονια και καταργηθηκαν παντου εσείς τωρα τα φερνετε πισω; ημαρτον

  • 10 Μαΐου 2021, 11:53 | Εμμανουηλ Ντραγκυ

    Παραγραφοι 26 και 27 απαραδεκτοι να αφαιρεθουν αμεσως τα ζωα απο τα τσιρκο και τα θεαματα. Ντροπη το 2021 η ελλαδα να επαναφερει τα τσιρκο με ζωα. Πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχουν πια. Εδω προσπαθουμε να κλεισει το δελφιναριο στο αττικο που πεθαινουν τα δελφινια κι εσεις φερνετε πισω τα τσιρκο με ζωα; αισχος

  • 10 Μαΐου 2021, 11:22 | Claire foz

    Διαβασα καλα; λεει τσιρκο ΜΕ ζωα;
    Αμεσως κατεβαστε το. Πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχουν πια τσιρκο με ζωα πως σας ηρθε εσας; εχουν γινει απειροι αγωνες παγκοσμιως για την καταργηση τους κι εδω εχουν καταργηθει κι εσεις επαναφερετε τσιρκο με ζωα; ελεος
    βγαλτε αμεσως τη λεξη ζωα απο 26 και 27 παραγραφους

  • 10 Μαΐου 2021, 11:54 | Εριεττα Πολιτη

    Τσιρκο με ζωα????? Δεν ειμαστε καλα, που τα θυμηθηκατε αυτα τα τραγικα πραγματα?? Αφαιρεστε το κατευθειαν 26 και 27 παραγραφοι

  • 10 Μαΐου 2021, 11:41 | Αγλαια Απεργη

    Παρ 26 και 27. Εδω γελαμε. Τσιρκο με ζωα ;;; παγκοσμιως εχουν απαγορευτει κι εσείς μιλατε για θεαματα με ζωα το 2021;; αμεσως αφαιρεστε το
    Ηδη απο το 12 απαγορευτηκαν κι εδω. Θελω να πιστευω οτι μπηκε καταλαθος! Γρηγορα βγαλτε το

  • 10 Μαΐου 2021, 11:23 | ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΌΠΟΥΛΟΣ

    Αυτά τα εκτροφεία ζώα που λέτε εγκεκριμένα ή όχι εάν κάνετε έναν έλεγχο αυτή τη στιγμή θα δείτε ότι δεν υπάρχει ίχνος ευζωίας υπάρχουν σκυλιά στα καταφύγια δεμένα αδυνατείς μένα μέσα σε βαρέλια που τρέφονται με σκουπίδια οπότε αυτοί που προτρέπουν στο νομοσχέδιο την κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο είναι οι πρώτοι οι οποίοι δεν σέβονται την ευζωία και την υγεία των ζώων το οποίο έχουν μέσα σε αυτά τα καταφύγια που για μένα είναι παράνομα συν ότι ο σκοπός των καταφυγίων αυτών είναι το παράνομο tracing στο εξωτερικό όσο για το θέμα εκτροφής παγκοσμίως οι εκτροφείς των καθαρόαιμων ζώων σκύλων έχουν την ελευθερία κίνησης έτσι ώστε με την εμπειρία τους τη γνώση τους και το πάθος τους να διαιωνίσουν να ελέγξουν τις φίλες που εκτρέφουν και τους έχουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια να τις χαιρόμαστε οπότε η λέξη εκτροφέας Δεν είναι θέμα δικό σας είναι θέμα Ελευθερίας κι αν θέλετε να ελέγξετε τους κοινούς μπήκα στο ΥΠΑΤ στη φόρμα των εγγεγραμμένων σκύλων των οποίων υπάρχουν ηλεκτρονική σήμανση Και ανά πάσα ώρα και στιγμή βλέπετε ποιανού είναι ο σκύλος και σε τι κατάσταση είναι οπότε αυτό το νομοσχέδιο στην ουσία είναι ένα νομοσχέδιο κόλαφος για τη διαιώνιση του σκύλου. ΕΠΊΣΗΣ ΌΤΙ ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΌΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΎΛΟΥΣ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΊΑΤΡΟΙ ΔΗΜΌΣΙΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΉ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΌ ΟΠΌΤΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΛΈΕΙ ΚΑΜΊΑ ΑΡΜΟΔΙΌΤΗΤΑ ΝΑ ΠΆΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΎΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

  • παραγ 19: Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα έγκλειστα ζώα στα καταφύγια πρέπει να έχουν ευζωία πλήρη με συγκεκριμένους κανόνες -και όχι όπως σήμερα νταχαου μονίμου εγκλεισμού- και να αναφέρεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι θα είναι αυτός ο εγκλεισμός για έως 20 ήμερες μέχρι αποπεράτωσης των απαραίτητων εξετάσεων περίθαλψης στείρωσης κλπ εντός του χώρου.Έτσι όπως είναι διατυπωμένο εδώ διαφαίνεται μια ΦΛΟΥ κατάσταση μονίμου εγκλεισμού!ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ
    Kaι μην ξεχναμε οτι όλη αυτην την αδεσποτεία την προκαλούν οι εγκαταλείωεις ΑΣΤΕΙΡΩΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

  • 10 Μαΐου 2021, 10:09 | Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη

    α) Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.