Άρθρο 15 Διατήρηση ζώων σε ειδικές εγκαταστάσεις

1. Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων σε:
(α) νομίμως λειτουργούντες ζωολογικούς κήπους και εκθέσεις,
(β) ενυδρεία,
(γ) κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,
(δ) εκτροφεία θηραμάτων και εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις,
υπό την προϋπόθεση ότι στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή κάθε είδους ζώου.
2. Από τις παραστάσεις της παρ. 1 εξαιρούνται (α) παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο ή (β) εκθέσεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 11 ή (γ) περιπτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού υπό την προϋπόθεση της μη κακοποίησης του ζώου.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:19 | ΓΚΙΟΥΡΤΖΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ

    Απαγόρευση σε ζωολογικούς κήπους/φυλακές, εκθέσεις κ ενυδρεία! Όχι στα εκτροφεία θηραμάτων και εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα.
    Να επιτρέπονται μόνο κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, με στόχο την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Να θεσπιστεί νόμος προστασίας κ για τα υπόλοιπα ζώα, όχι μόνο τα συντροφιάς. Για τα ιπποειδή καθώς κ για τα ζώα παραγωγής.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:19 | Γεωργία Τζιογκίδου

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας».

    Παρ. 1(β):
    Αντίθετα με την πλειοψηφία των άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους, είναι προφανές ότι η αιχμαλωσία των κητωδών, έχει μοναδικό σκοπό την εκτέλεση ακροβατικών επιδείξεων σε στυλ τσίρκου, με μηδενική εκπαιδευτική αξία, και την εκμετάλλευσή τους σε φωτογραφίσεις και προγράμματα κολύμβησης με ανθρώπους.
    Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία έχουν αποδείξει ότι τα δελφίνια κι οι φάλαινες σε αιχμαλωσία – ανεξάρτητα από το αν έχουν γεννηθεί σε τέτοιες συνθήκες – περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσική τους συμπεριφορά και παρουσιάζουν πλήθος ψυχολογικών διαταραχών.
    Σε όλη την Ευρώπη η κοινή γνώμη στρέφεται κατά της μεταχείρισης των δελφινιών και φαλαινών ως πηγών κέρδους και κατά της διατήρησής τους σε αιχμαλωσία με σκοπό τη δημόσια έκθεση και τη συμμετοχή τους σε παραστάσεις. Στην Ελλάδα γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια;
    Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, ζητάμε από το Νομοθέτη να απαγορεύσει την αιχμαλωσία των κητωδών σε ενυδρεία και να σταματήσει επιτέλους την καταφανή εκμετάλλευση.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:23 | Γεώργιος Παπαδημητρίου

    Άρθρο 15 παράγραφος 1

    [..] υπό την προϋπόθεση ότι στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή κάθε είδους ζώου και υπό την προυπόθεση ότι το ζώο μπορεί να ζήσει με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας αλλά και ότι η ζωή σε αιχμαλωσία δεν επιδρά ιδιαίτερα αρνητικά στην ευζωία του.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:01 | Εμμ. Βεργεράκης

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(β): Αντίθετα με την πλειοψηφία των άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους, είναι προφανές ότι η αιχμαλωσία των κητωδών, έχει μοναδικό σκοπό την εκτέλεση ακροβατικών επιδείξεων σε στυλ τσίρκου, με μηδενική εκπαιδευτική αξία, και την εκμετάλλευσή τους σε φωτογραφίσεις και προγράμματα κολύμβησης με ανθρώπους. Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία έχουν αποδείξει ότι τα δελφίνια κι οι φάλαινες σε αιχμαλωσία – ανεξάρτητα από το αν έχουν γεννηθεί σε τέτοιες συνθήκες – περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσική τους συμπεριφορά και παρουσιάζουν πλήθος ψυχολογικών διαταραχών. Σε όλη την Ευρώπη η κοινή γνώμη στρέφεται κατά της μεταχείρισης των δελφινιών και φαλαινών ως πηγών κέρδους και κατά της διατήρησής τους σε αιχμαλωσία με σκοπό τη δημόσια έκθεση και τη συμμετοχή τους σε παραστάσεις. Στην Ελλάδα γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια; Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, ζητάμε από το Νομοθέτη να απαγορεύσει την αιχμαλωσία των κητωδών σε ενυδρεία και να σταματήσει επιτέλους την καταφανή εκμετάλλευση

  • 20 Μαΐου 2021, 19:48 | Ολγα Αβρηλια

    ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ 15
    Αν θελετε να υπαρχουν ζωωολογικοι κηποι εκθεσεις και ενυδρεια, θα ηταν καλο να αναφερετε από ποιον εποπτευονται αυτοι οι χωροι. Το παραδειγμα του περιφημου Αττικου Παρκου με τα τοσα ζωα να πεθαινουν από πεινα, με δημοσιευματα από το 2015 μεχρι προσφατα τον φλεβαρη 2020 εγειρει ερωτηματα για τη λειτουργια αυτων των επιχειρησεων αλλα και για τη χρησιμοτητα τους. Τον Μαρτιο του 2020 η Περιφέρεια Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του τμήματος των θαλασσίων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Η αναφορα των αιρετων της περιφερειας αναφερουν τα εξης: «α) να οριστεί ένα πρόσωπο ως εγγυητής για την φροντίδα των ζώων, β) να φύγουν από την επιχείρηση όποιες υποδομές παραπέμπουν σε παραστάσεις (π.χ. κερκίδες), γ) να σφραγιστεί η επιχείρηση»
    Η λυση είναι να σφραγιστει ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Αντ αυτου, όπως εξέδωσε η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» εχει προσφύγει κατά της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής που ανακαλεί την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων για τα δελφίνια.
    Η αναφορα στο Αττικο Παρκο χρησιμοποιηθηκε ως παραδειγμα που εγειρει αποριες. Γιατι η Πολιτεια δεν παιρνει ριζικες αποφασεις για τετοια θεαματα κι επιχειρησεις? Κι αν δεν θελει να σφραγισει τετοιες επιχειρησεις τοτε, γιατι δεν φροντιζει για τη σωστη λειτουργια τους και για την ευζωια των ζωων που αδικοχανονται???

  • 20 Μαΐου 2021, 17:47 | ΑΧΑΙΚΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΕΡΙΤΑΣ»

    ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Η Θέση μας ήταν πάντα σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ευζωίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων και υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισής τους. Αυτό ήταν ανέκαθεν αρμοδιότητα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έτσι έπρεπε να παραμείνει, τόσο για την πολύχρονη εμπειρία διαχείρισης του θέματος των ζώων συντροφιάς όσο και για την τεχνογνωσία. Έχουμε ήδη εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας και έχουμε συνταχθεί με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) ως προς τη μεταφορά μέρους ή όλης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε ένα αναρμόδιο υπουργείο , το υπουργείο Εσωτερικών. Εκτιμώ ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να αντιτάσσεται ή να διαφοροποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
    Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, δεν θα αναφερθώ στις θετικές διατάξεις για την προστασία των ζώων και ειδικά των αδέσποτων , με τις οποίες αλίμονο συμφωνούμε όλοι . Ωστόσο, είμαι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε μετατροπή του άρθρου 9 του Ν4039/12 , το οποίο διασφάλιζε την ευζωία των ζώων μέσω των δημόσιων φορέων, υπεύθυνα και συστηματικά, με την εποπτεία των υπηρεσιών τους. Η ανάθεση της διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και σωματεία και η παραμονή τους σε παράνομα ιδιωτικά καταφύγια, μόνο διαυγής και υπεύθυνη δεν είναι και παράλληλα ανοίγει παράθυρο στην παράνομη εκτροφή, διακίνηση και εμπορία των ζώων. Είναι απορίας άξια και αδιανόητη η διευκόλυνση της κερδοσκοπίας, μέσω της πρόφασης των – τιμολογημένων διαδικτυακών – υιοθεσιών των ζώων και εν συνεχεία της εξαφάνισης τους σε άλλες χώρες, οι οποίες ήδη έχουν προβλήματα με αδέσποτα ζώα και προβαίνουν σε ευθανασίες. Είναι αντιφατικό και οξύμωρο, τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να εναρμονίζει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή, να εκδίδει εφαρμοστικά μέτρα των νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την Υγεία των Ζώων (Καν. ΕΕ αριθ. 2016/429, 2019/2035) ώστε να ξεκαθαρίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με τις εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς (εγκαταστάσεις, πιστοποιητικά κλπ), η αρμοδιότητα μετακινείται ξεκάρφωτη σε διοικητικό υπουργείο όπου όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι να οργανωθεί και να λειτουργήσει (εάν λειτουργήσει) θα χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος της προστασίας των ζώων και υπέρ του μαύρου εμπορίου εν γένει των ζώων συντροφιάς και της εκμετάλλευσης των αδεσπότων σκύλων και γατών.
    ΠΡΟΕΔΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 17:15 | ΜΑΡΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορνιθολογίας (Π.Ο.Ο.)

  • 20 Μαΐου 2021, 17:50 | 3 kai o koykos

    .Αν είναι δυνατόν…το Νομοσχέδιο είναι ακόμα στην διαβούλευση και οι επιτήδειοι παίρνουν παράνομα TRACES και κάνουν παράνομες υιοθεσίες , που να ψηφιστεί κι’όλας..
    ΟΧΙ στο Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τους εκμεταλλευτές των αδέσποτων..

  • 20 Μαΐου 2021, 14:54 | Βηθλεέμ

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων
    Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:00 | liana

    Άρθρα 15 Στην Παρ.2 α να προστεθούν και οι εκθέσεις ιπποειδών που έχουν σαν σκοπό την διατήρηση και διάσωση τοπικών φυλών ίππων»

  • 20 Μαΐου 2021, 14:10 | Χριστίνα Παπαδπούλου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(β): Αντίθετα με την πλειοψηφία των άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους, είναι προφανές ότι η αιχμαλωσία των κητωδών, έχει μοναδικό σκοπό την εκτέλεση ακροβατικών επιδείξεων σε στυλ τσίρκου, με μηδενική εκπαιδευτική αξία, και την εκμετάλλευσή τους σε φωτογραφίσεις και προγράμματα κολύμβησης με ανθρώπους. Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία έχουν αποδείξει ότι τα δελφίνια κι οι φάλαινες σε αιχμαλωσία – ανεξάρτητα από το αν έχουν γεννηθεί σε τέτοιες συνθήκες – περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσική τους συμπεριφορά και παρουσιάζουν πλήθος ψυχολογικών διαταραχών. Σε όλη την Ευρώπη η κοινή γνώμη στρέφεται κατά της μεταχείρισης των δελφινιών και φαλαινών ως πηγών κέρδους και κατά της διατήρησής τους σε αιχμαλωσία με σκοπό τη δημόσια έκθεση και τη συμμετοχή τους σε παραστάσεις. Στην Ελλάδα γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια; Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, ζητάμε από το Νομοθέτη να απαγορεύσει την αιχμαλωσία των κητωδών σε ενυδρεία και να σταματήσει επιτέλους την καταφανή εκμετάλλευση.