Άρθρο 48-Καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) Το άρθρο 11 του ν. 4635/2019 (Α΄167) περί των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων εντός των Oργαvωμέvων Yπoδoχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων,
β) η παρ. 6γ του άρθρου 67 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52 περί των προϋποθέσεων ένταξης των ΒΙ.ΠΕ. του ν. 4458/1965 (Α’ 33) και των Β.Ε.ΠΕ. του ν. 2545/1997 (Α’ 254) στις διατάξεις του ν. 3982/2011 (Α’ 143) περί των Επιχειρηματικών Πάρκων,
γ) οι παρ. 3 και 4 του άρθρου 59 του ν. 3982/2011, περί της διαδικασίας τροποποίησης υφιστάμενων Κανονισμών Λειτουργίας μετά από υποβολή αιτήματος και σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης για την εξέτασή του και περί εξουσιοδότησης για τον καθορισμό πλαισίου κοινών κανόνων και κατευθύνσεων οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων.
2. Τα άρθρα 41 έως 56 και 57 έως 63 του ν. 3982/2011 παύουν να ισχύουν για αιτήσεις ίδρυσης Επιχειρηματικού Πάρκου που υποβάλλονται μετά την έκδοση της κανονιστικής πράξης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 45.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2022, 19:11 | ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

    Δεν προσδιορίζεται η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 56Α και 56Β του Ν.3982/2011 που αφορούν στο ΕΠΕ Οινοφύτων. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική αναφορά κατά πόσο παραμένουν οι σχετικές διατάξεις σε ισχύ ή ποιες καταργούνται και πως αντιμετωπίζονται πλέον, ιδίως ως προς τις προβλέψεις που σχετίζονται με την ΕΑΝΕΠ και ΕΔΕΠ λαμβάνοντας υπόψη ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται ενοποίηση αυτών (ΕΑΔΕΠ).

  • 8 Σεπτεμβρίου 2022, 16:51 | ΠΑΣΕΒΙΠΕ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙ.ΠΕ)

    Να διαγραφεί η παρ. «γ» καθότι αφορά ομόφωνα ψηφισμένες διατάξεις από την Ελληνική Βουλή το 2019.
    Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία τριετία πριν την ανάρτηση του παρόντος σχεδίου νόμου οι εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ έχουν υποβάλει επανειλημμένως τις προτάσεις τους τόσο προφορικώς όσο και εγγράφως τόσο ενώπιον του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και ενώπιον της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Στην τελευταία μάλιστα συστάθηκε η προβλεπόμενη από το ισχύον νομικό καθεστώς επιτροπή διαβούλευσης για την τροποποίηση υφιστάμενων κανονισμών Λειτουργίας οι διεργασίες της οποίας διήρκησαν επί μακρό χρονικό διάστημα και όλα τα συμμετέχοντα μέρη (φορέας Ανάπτυξης και εγκατεστημένες επιχειρήσεις) ανέπτυξαν εκτενώς τις απόψεις τους και η Επιτροπή όπως συνάγεται από τα πρακτικά της έδωσε θετικό πρόσημο στις προτάσεις και αιτιάσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, που συνάδουν με τις παρούσες προτάσεις μας στο παρόν σχέδιο νόμου. Επίσης, οι εκθέσεις της ΕΥ που συντάχθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και περιέχονταν στην ιστοσελίδα της ΓΓΒ επισήμαναν τις καλές διεθνείς πρακτικές αναφορικά με την ανάπτυξη και διαχείριση των ΕΠ και περιείχαν προτάσεις για την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αντίστοιχες με τις προτάσεις μας. Tέλος, στη συσταθείσα στη ΓΓΒ επιτροπή διαβούλευσης για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της ΒΙΠΕ Πάτρας διατυπώθηκαν οι απόψεις και προτάσεις των εκπροσώπων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Πάτρας (ΣΕΒΙΠΑ) και οι απόψεις της ΕΤΒΑ. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τις συνεδριάσεις της πιο πάνω Επιτροπής περιέχονται στα πρακτικά συνεδριάσεών της τα οποία είναι δημοσιευμένα. Στα ίδια πρακτικά περιέχονται και οι απόψεις και κρίσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία έδωσε ομοίως θετικό πρόσιμο σε πολλές από τις προτάσεις του ΣΕΒΙΠΑ.
    Παρά τα πιο πάνω τίποτα από τις προτάσεις μας και τις εισηγήσεις των αρμόδιων Επιτροπών δεν έγινε δεκτό, όπως διαφαίνεται από την πλήρη απουσία έστω και μια προτεινόμενης ρύθμισης στο παρόν σχέδιο νόμου, το οποίο πρέπει να αποσυρθεί.
    Να γίνει σαφής διαχωρισμός ότι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν εφαρμογή σε νέους Οργανωμένους χώρους υποδοχής και όχι σε υπάρχοντες χώρους υποδοχής (ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ κλπ).

    Συνυπογράφοντες:
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ηρακλείου
    Ένωση Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Λαμίας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Τρίπολης – ΣΕΒΙΠΕΤ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σερρών
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Καλαμάτας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σχιστού – ΒΙΠΑΣ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Δράμας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πάτρας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ιωαννίνων
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πρέβεζας
    Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Έβρου
    Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Βιοτεχνών Νομού Ροδόπης – ΣΒΒΝΡ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2022, 11:11 | ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

    Να προστεθεί στην παράγραφο 1 εδάφιο δ ότι:
    Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
    δ) οι παράγραφοι 8, 9, 10 και 12 του άρθρου 56Β του νόμου 3982/2011.

  • 31 Αυγούστου 2022, 12:19 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Να προστεθεί στην παράγραφο 1 εδάφιο δ ότι:
    Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
    δ) οι παράγραφοι παραγράφων 8, 9, 10 και 12 του άρθρου 56Β του νόμου 3982/2011.

  • Να καταργηθεί η διάταξη που απαιτεί έγκριση του ΚΕΣΑ ή της ΣΑ για ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε δρόμο πλάτους μεγαλύτερο από 20μ για οικόπεδα εντός ΒΙΠΕ πχ η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης έχει πολλούς δρόμους πλάτους άνω των 20μ) και ΕΠ.(Ν.4495/2017 άρθρο 7 παρ. 1 περίπτωση ιβ)
    Να καταργηθεί η διάταξη που απαιτεί έγκριση του ΚΕΣΑ ή της ΣΑ για ακίνητα άνω των 5.000τμ καθώς η πλειονότητα των κτιρίων που αναπτύσσονται σε οργανωμένους υποδοχείς.(Ν.4495/2017 άρθρο 11 παρ. 5). πχ σε ακίνητο που είναι ήδη άνω των 5.000τμ με την υπάρχουσα διάταξη ζητείται έγκριση του ΚΕΣΑ για μία επέκταση έστω και 100 τμ