Άρθρο 24-Σύμβαση εγκατάστασης

1. Προκειμένου να εγκατασταθεί μία επιχείρηση εντός του Ε.Π., απαιτείται να συνάψει σύμβαση εγκατάστασης με την Ε.Α.Δ.Ε.Π..
2. Σύμβαση εγκατάστασης είναι η σύμβαση μεταξύ της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και της προς εγκατάσταση επιχείρησης, προκειμένου η τελευταία να μπορεί να εγκατασταθεί σε Επιχειρηματικό Οικόπεδο εντός του Ε.Π. και στην οποία εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της εγκατεστημένης επιχείρησης προς την Ε.Α.Δ.Ε.Π. και αντίστοιχα, της Ε.Α.Δ.Ε.Π. προς την τελευταία.
3. Ως ελάχιστο περιεχόμενο της σύμβασης εγκατάστασης ορίζονται η εξειδίκευση των ρυθμίσεων του Κανονισμού Λειτουργίας και η ανάληψη της υποχρέωσης συμμόρφωσης με τις προβλέψεις του. Η σύμβαση εγκατάστασης δύναται να περιέχει και κάθε άλλη συμφωνία ή όρο σχετικά με επιπρόσθετες υποχρεώσεις ή δικαιώματα, χωρίς οι συμφωνίες αυτές να μπορούν να μεταβάλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση έγκρισης της ανάπτυξης του Ε.Π. ή με οποιονδήποτε τρόπο να τροποποιούν τον Κανονισμό Λειτουργίας.
4. Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις δικαιούνται να χρησιμοποιούν όλες τις κοινόχρηστες υποδομές σύμφωνα με τον προορισμό τους. Επίσης απολαμβάνουν δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση πώλησης μισθωμένων σε αυτές ακινήτων.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 15:56 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Άρθρο 24 (Σύμβαση Εγκατάστασης) παρ. 1

    Σχολιασμός: Δεδομένου ότι, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 23 του ΣχΝ, ο Κανονισμός Λειτουργίας θα αποτελεί «ιδιωτική σύμβαση» μεταξύ της ΕΑΔΕΠ και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία επιχείρησης (δραστηριότητας) δεν θα είναι επιτρεπτή εάν δεν έχει συναφθεί η Σύμβαση Εγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι κάθε εγκατεστημένη και λειτουργούσα δραστηριότητα εντός του Ε.Π. έχει συμβληθεί για την αποδοχή του ΚανΛειτ. Εάν επιχείρηση λειτουργήσει χωρίς ΣυμβΕγκ, θα στερείται των προϋποθέσεων νόμιμης λειτουργίας, κατά την έννοια του Ν. 4442/2016.

    Προτείνεται η εξής διατύπωση: «1. Προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργεί μία επιχείρηση εντός του Ε.Π., απαιτείται να συνάψει σύμβαση εγκατάστασης με την Ε.Α.Δ.Ε.Π. Σύμβαση Εγκατάστασης απαιτείται κάθε φορά που επέρχεται μεταβολή στο πρόσωπο που έχει δικαιώματα επί του Επιχειρηματικού Οικοπέδου.».

  • 8 Σεπτεμβρίου 2022, 16:35 | ΠΑΣΕΒΙΠΕ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙ.ΠΕ)

    Ομοίως στις συμβάσεις εγκατάστασης παρατηρούνται όπως και στο άρθρο 23, οι ίδιες ασάφειες και αοριστίες, σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης (εξατομικευμένες ή όχι) αφού όπως μνημονεύεται ενδεχομένως θα συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες υποχρεώσεις. Πως εξασφαλίζεται ότι οι πρόσθετες υποχρεώσεις δεν πρόκειται να μεταβάλλουν τους όρους και την ουσία του κανονισμού λειτουργίας;

    Συνυπογράφοντες:
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ηρακλείου
    Ένωση Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Λαμίας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Τρίπολης – ΣΕΒΙΠΕΤ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σερρών
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Καλαμάτας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σχιστού – ΒΙΠΑΣ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Δράμας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πάτρας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ιωαννίνων
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πρέβεζας
    Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Έβρου
    Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Βιοτεχνών Νομού Ροδόπης – ΣΒΒΝΡ

  • Θεωρούμε ότι η διατύπωση του 2ου εδαφίου της Παρ. 4 παρέχει σημαντική διασφάλιση, η οποία όμως θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως παρ.5, για να μη συσχετίζεται με τις κοινόχρηστες υποδομές.