Άρθρο 6-Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) –

1. Η πρωτοβουλία ανάπτυξης Ε.Π. ανήκει σε Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.). Για την επίτευξη του σκοπού της, η Ε.Α.Δ.Ε.Π. δύναται να εκμισθώνει, εκποιεί ή κατ’ άλλο τρόπο παραχωρεί εκτάσεις κυριότητάς της ή επί των οποίων διαθέτει άλλα δικαιώματα.
2. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Α.Δ.Ε.Π. μετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όπως νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα ή κοινοπραξίες αυτών, αυτοτελώς ή ως μέλη ενώσεών τους, συνεταιρισμοί, ο.τ.α. α΄ και β΄ βαθμού, σύνδεσμοι αυτών, δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες αυτών, κατ’ εξαίρεση των αριθμητικών περιορισμών των άρθρων 107 και 194 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), το ελληνικό Δημόσιο, οι ανεξάρτητες αρχές, τα επιμελητήρια και τα ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
3. Η πρωτοβουλία ανάπτυξης Ε.Π. μπορεί να αναληφθεί και από Ε.Α.Δ.Ε.Π. η οποία είναι υπό σύσταση. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση του άρθρου 7 συνοδεύεται από έγγραφο για τη σύσταση της εταιρείας, υπογεγραμμένο από τους ιδρυτές μετόχους, με συμφωνία υποβολής του σε δημοσιότητα υπό την αναβλητική αίρεση της έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π.. Η σύσταση της Ε.Α.Δ.Ε.Π. ολοκληρώνεται μέσα σε έξι (6) μήνες από την έκδοση της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π. του άρθρου 10, διαφορετικά η απόφαση ανακαλείται.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2022, 18:52 | ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

    Η άρση της υποχρέωσης για πιστοποίηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ε.Α.Δ.Ε.Π. εντός 6 μηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης ανάπτυξης του ΕΠ, αξιολογείται θετικά, καθώς η τεκμηρίωση της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας και της χρηματοπιστωτικής της ικανότητας διασφαλίζεται με τα επιμέρους δικαιολογητικά, που περιλαμβάνονται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο του αρ. 7.
    Με δεδομένη την νέα πρόβλεψη για τον καθορισμό μόνο ενός Φορέα (ΕΑΔΕΠ), θα πρέπει να προσδιοριστεί μεταβατικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις υφιστάμενων ΕΠ/ΟΥΜΕΔ όπου υφίσταται ήδη ξεχωριστή ΕΑΝΕΠ και ΕΔΕΠ.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2022, 15:30 | ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η δημιουργία και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου βασίζεται σε τέσσερις διακριτούς οικονομικούς πόρους :
    α. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΔΕΠ,
    β. πιθανό δανεισμό,
    γ. στις εισφορές σε χρήμα,
    δ. στην εισφορά σε γη.
    Οι δύο τελευταίοι πόροι αφορούν εκτός από τις επιχειρήσεις που είναι στο Επιχειρηματικό Πάρκο και τους υπόλοιπους Ιδιοκτήτες Γης. Ιδιαίτερα στα ΕΠΕ του άρθρου 20, η πλειοψηφία Ιδιοκτητών Γης μπορεί να μην έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στο Επιχειρηματικό Πάρκο αλλά συμβάλει με τις εισφορές της στη δημιουργία και την ανάπτυξη του. Το μετοχικό κεφάλαιο και η εισφορά σε χρήμα θα πρέπει να ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό των έργων.
    Θα πρέπει να καθορίζεται το ελάχιστο ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο δε θα πρέπει να είναι κατώτερο του δέκα τοις εκατό (10%) του εγκεκριμένου προϋπολογισμού των έργων υποδομής (όπως στο ν.3982/2011) και το ογδόντα τοις εκατό (80%) τουλάχιστον του παραπάνω μετοχικού κεφαλαίου να καταβάλλεται σε μετρητά.
    Οι εισφορές σε χρήμα πρέπει να αποτελούν μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΔΕΠ και να μετατρέπονται σε μετοχές της ΕΑΔΕΠ με αυτόματη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τη στιγμή που καταβάλλονται (καταβάλλονται σε δόσεις). Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι Ιδιοκτήτες Γης εφόσον πληρώνουν τις εισφορές τους θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ΕΑΔΕΠ, εκλογής στο Δ.Σ. της και κατά συνέπεια θα έχουν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.
    Αν οι εισφορές σε χρήμα δεν μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο, θα πρέπει να ορίζεται διαδικασία ανάκτησης του μετοχικού κεφαλαίου που έχει καταβληθεί από τους μετόχους για την εκκίνηση της Εταιρείας, από την εισφορά σε χρήμα. Το μετοχικό κεφάλαιο έχει εθελοντικό χαρακτήρα ενώ η εισφορά σε χρήμα, αναγκαστικό. Θα πρέπει να οριστεί ότι η ανάκτηση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων και να καθορίζεται η διαδικασία.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2022, 16:29 | ΠΑΣΕΒΙΠΕ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙ.ΠΕ)

    Να προβλεφθεί ρητά ότι η σύσταση της ΕΑΔΕΠ θα τελεί υπό την συναίνεση και έγκριση των ιδιοκτητών γης.

    Συνυπογράφοντες:
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ηρακλείου
    Ένωση Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Λαμίας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Τρίπολης – ΣΕΒΙΠΕΤ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σερρών
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Καλαμάτας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σχιστού – ΒΙΠΑΣ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Δράμας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πάτρας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ιωαννίνων
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πρέβεζας
    Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Έβρου
    Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Βιοτεχνών Νομού Ροδόπης – ΣΒΒΝΡ

  • Η προσέλκυση κεφαλαίου και συγκέντρωση της σύμφωνης γνώμης των επιχειρήσεων ενδιαφερομένων για συμμετοχή στην ΕΑΔΕΠ είναι αρκετά χρονοβόρος, ειδικά στην περίπτωση των ΑΒΣ. Προτείνεται ο χρόνος μετάβασης, από την υπό ίδρυση ΕΑΔΕΠ σε πλήρους υπόστασης ΕΑΔΕΠ, να είναι όχι μικρότερος από 24 μήνες (αρθ.6 παρ.3).

  • 1. Να μην είναι προϋπόθεση η ύπαρξη χρηματικού αποθεματικού σε ταμείο της ΕΑΔΕΠ, στη φάση των εγκρίσεων και της αδειοδότησης ενός Ε. Πάρκου.
    2. Η ΕΑΔΕΠ, μετά την έγκριση και αδειοδότηση του Ε. Πάρκου και πριν την φάση έναρξης εργασιών για την κατασκευή των έργων υποδομής, να καταθέτει σχέδιο χρηματοδότησης και αποπληρωμής του Ε. Πάρκου ή για κάθε φάση, έως την ολοκλήρωσή του, (έκδοση διαπιστωτικής πράξης), με συγκεκριμένο προϋπολογισμό των έργων, δεδομένου και της ύπαρξης τελικών σχεδίων εφαρμογής, που κατατίθενται.

  • Νομίζω το «διαθέτει άλλα δικαιώματα» χρειάζεται αποσαφήνιση

  • 26 Αυγούστου 2022, 11:20 | Re.De-Plan AE Consultants

    Στην παρ. 1, η ΕΑΔΕΠ να μπορεί να αναλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων ΕΠ