Άρθρο 15-Εξωτερικές υποδομές

1. Οι εξωτερικές υποδομές που απαιτούνται, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Π., καταγράφονται στην απόφαση έγκρισης ανάπτυξής του.
2. Τα έργα που αφορούν στις εξωτερικές υποδομές και η αρμοδιότητα κατασκευής τους ανήκει σε δημόσιους φορείς ή ο.τ.α., εντάσσονται κατά προτεραιότητα στα προγράμματα των αντίστοιχων φορέων και υλοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων του Ε.Π..
3. Εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π., εκδίδεται κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ύστερα από αίτηση της Ε.Α.Δ.Ε.Π., στην οποία περιλαμβάνονται το σύνολο των έργων που πρόκειται να εκτελεσθούν στις εξωτερικές υποδομές του Ε.Π., το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, το οποίο είναι δεσμευτικό για τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι αρμόδιες υπηρεσίες υλοποίησης των έργων, με εξειδίκευση των διαδικασιών, αποφάσεων και εγκρίσεων που απαιτούνται για κάθε ένα από τα ανωτέρω έργα υποδομών.
4. Τα έργα που αφορούν στις εξωτερικές υποδομές, εφόσον έχουν συσταθεί οι σχετικές δουλείες ή έχει αποκτηθεί η κυριότητα επί της γης στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθούν, μπορεί να εκτελούνται και από την Ε.Α.Δ.Ε.Π.. Η Ε.Α.Δ.Ε.Π. δύναται να αναλάβει και το κόστος κατασκευής εξωτερικών υποδομών, εφόσον η έλλειψη πόρων για την υλοποίησή τους από τις αρμόδιους φορείς ή οργανισμούς καθυστερεί την εκτέλεση της ανάπτυξης του Ε.Π..
5. Υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές, ιδιωτικές ή δημόσιες, δύνανται να χρησιμοποιούνται από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε ένα Ε.Π., δυνάμει σύμβασης που συνάπτεται με τον διαχειριστή των εξωτερικών υποδομών. Οι διευκολύνσεις που απαιτούνται, όπως τροποποίηση της άδειας λειτουργίας της υποδομής και τεχνικές μεταβολές των εγκαταστάσεων της υποδομής, γίνονται με πρωτοβουλία και δαπάνες της Ε.Α.Δ.Ε.Π..

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 17:52 | ΕΣΕΠΠΑ (Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Πάρκων)

    Άρθρο 15: Εξωτερικές υποδομές, Παρ. 4:

    Αναφορικά με το εδάφιο: «…Η Ε.Α.Δ.Ε.Π. δύναται να αναλάβει και το κόστος κατασκευής εξωτερικών υποδομών, εφόσον η έλλειψη πόρων για την υλοποίησή τους από τις αρμόδιους φορείς ή οργανισμούς καθυστερεί την εκτέλεση της ανάπτυξης του Ε.Π.», αποδεσμεύονται οι δημόσιοι οργανισμοί από την υποχρέωση υλοποίησης των απαιτούμενων υποδομών. Το κόστος τους επιβαρύνει την Ε.Α.Δ.Ε.Π. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για αντισταθμιστικά μέτρα.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 15:48 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Άρθρο 15 παρ. 4

    Σχολιασμός: Εάν η ΕΑΔΕΠ επιβαρυνθεί επιπλέον και με το κατασκευαστικό κόστος των εξωτερικών έργων υποδομής, τα οποία είναι αρμοδιότητας του ΟΤΑ, θα πρέπει να προβλεφθεί μηχανισμός επιχορήγησης του κόστους αυτού. Προτείνεται η προσθήκη εδαφίου.

    Προτείνεται η εξής διατύπωση: «4. Τα έργα που αφορούν στις εξωτερικές υποδομές, εφόσον έχουν συσταθεί οι σχετικές δουλείες ή έχει αποκτηθεί η κυριότητα επί της γης στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθούν, μπορεί να εκτελούνται και από την Ε.Α.Δ.Ε.Π.. Η Ε.Α.Δ.Ε.Π. δύναται να αναλάβει και το κόστος κατασκευής εξωτερικών υποδομών, εφόσον η έλλειψη πόρων για την υλοποίησή τους από τις αρμόδιους φορείς ή οργανισμούς καθυστερεί την εκτέλεση της ανάπτυξης του Ε.Π. Στην περίπτωση αυτή δικαιούχος της επιχορήγησης ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυσης για τα έργα αυτά θα είναι η Ε.Α.Δ.Ε.Π.»

  • Προτείνεται να συμπεριληφθεί η δυνατότητα ένταξης των εξωτερικών έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης (όπως αναφερόταν στην παρ. 2 του αρ. 55 του ν. 3982/2011).

  • 8 Σεπτεμβρίου 2022, 11:32 | ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

    παράγραφος 5
    Προτείνεται να προστεθεί «με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Δ.Ε.Π. ως εξής:
    Υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές, ιδιωτικές ή δημόσιες, δύνανται, με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Δ.Ε.Π., να χρησιμοποιούνται από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε ένα Ε.Π., δυνάμει σύμβασης που συνάπτεται με τον διαχειριστή των εξωτερικών υποδομών.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2022, 10:27 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Στην παράγραφο 5 προτείνεται να προστεθεί «με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Δ.Ε.Π.» ως εξής: Υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές, ιδιωτικές ή δημόσιες, δύνανται, με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Δ.Ε.Π., να χρησιμοποιούνται από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε ένα Ε.Π., δυνάμει σύμβασης που συνάπτεται με τον διαχειριστή των εξωτερικών υποδομών.

  • 1. Οι εξωτερικές υποδομές που απαιτούνται, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Π., καταγράφονται στην απόφαση έγκρισης ανάπτυξής του.
    2. Τα έργα που αφορούν στις εξωτερικές υποδομές και η αρμοδιότητα κατασκευής τους ανήκει σε δημόσιους φορείς ή ο.τ.α., εντάσσονται κατά προτεραιότητα στα προγράμματα των αντίστοιχων φορέων και υλοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων του Ε.Π. και διασφαλίζουν πάντα πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.
    3. ……
    5. Υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές, ιδιωτικές ή δημόσιες, δύνανται να χρησιμοποιούνται από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε ένα Ε.Π., δυνάμει σύμβασης που συνάπτεται με τον διαχειριστή των εξωτερικών υποδομών με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζουν πάντα πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία. Οι διευκολύνσεις που απαιτούνται, όπως τροποποίηση της άδειας λειτουργίας της υποδομής και τεχνικές μεταβολές των εγκαταστάσεων της υποδομής, γίνονται με πρωτοβουλία και δαπάνες της Ε.Α.Δ.Ε.Π..