Άρθρο 40-Μεταβίβαση και επιβάρυνση του δικαιώματος επιφανείας – Βάρη επί του κτίσματος

1. Με την επιφύλαξη της περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 39, η επιφάνεια είναι μεταβιβαστή εν ζωή ή αιτία θανάτου και δύναται να αποτελέσει αντικείμενο εισφοράς σε είδος σε εταιρεία προς κάλυψη του εταιρικού της κεφαλαίου.
2. Η μεταβίβαση της επιφανείας γίνεται όπως και η μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου.
3. Όταν στη σύμβαση σύστασης της επιφάνειας έχει συνομολογηθεί, σύμφωνα με την περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 39, απαίτηση λήψης συναίνεσης του κυρίου για τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του δικαιώματος, η συναίνεση παρέχεται με μονομερή δήλωση του κυρίου απευθυντέα στον επιφανειούχο, η οποία περιβάλλεται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και υπόκειται σε εγγραφή στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή σε καταχώριση στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο. Η έλλειψη της συναίνεσης καθιστά τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση ανίσχυρη. Συναίνεση του κυρίου δεν απαιτείται στις περιπτώσεις μη συναινετικής εγγραφής προσημείωσης υποθήκης και μεταβίβασης στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
4. Με την επιφύλαξη αντίθετης συμφωνίας, σύμφωνα με την περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 39, ο επιφανειούχος υποχρεούται να φέρει κατά τη διάρκεια της επιφανείας τα οποιασδήποτε φύσης βάρη που έχουν σχέση με το κτίσμα και το έδαφος, επί του οποίου υφίσταται το δικαίωμα επιφανείας.
5. Προγενέστερα εμπράγματα δικαιώματα επί του ακινήτου εξακολουθούν να βαρύνουν το ακίνητο, εκτός αν ο δικαιούχος συναινέσει στον περιορισμό τους επί του εδάφους ή του κτίσματος.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 15:21 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Άρθρο 40 Μεταβίβαση και επιβάρυνση του δικαιώματος επιφανείας – βάρη επί του κτίσματος, παρ. 4

    Σχολιασμός: Για την αποφυγή της παρερμηνείας ότι τα βάρη πρέπει να αφορούν και στο κτίριο και στο έδαφος, το συμπλεκτικό «και» θα πρέπει να αντικατασταθεί με το διαζευκτικό «ή».

    Προτείνεται η εξής διατύπωση: «4. Με την επιφύλαξη αντίθετης συμφωνίας, σύμφωνα με την περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 39, ο επιφανειούχος υποχρεούται να φέρει κατά τη διάρκεια της επιφανείας τα οποιασδήποτε φύσης βάρη που έχουν σχέση με το κτίσμα ή το έδαφος, επί του οποίου υφίσταται το δικαίωμα επιφανείας.».