Άρθρο 14-Χρήση αιγιαλού και παραλίας και Ελεύθερες Ζώνες – Ζώνες Αποθηκών

1. Για την πραγματοποίηση των σκοπών του Επιχειρηματικού Πάρκου επιτρέπεται η παραχώρηση στην Ε.Α.Δ.Ε.Π. της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με καταβολή εύλογου ανταλλάγματος, πλην των περιπτώσεων που η διαχείριση του αιγιαλού ανήκει σε άλλους φορείς πλην του Υπουργείου Οικονομικών, όπως στα Λιμενικά Ταμεία, τους Οργανισμούς Λιμένων και την ΕΤ.Α.Δ.. Αν το Ε.Π. ή τμήμα αυτού αναπτύσσεται στην περιοχή αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., η σύμβαση παραχώρησης του οποίου έχει κυρωθεί με το άρθρο 1 του ν. 4597/2019 (Α΄35), ή στην περιοχή λιμένος, το δικαίωμα παραχώρησης του οποίου έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ, υπό την επιφύλαξη του ν. 3986/2011 (Α΄152) και του ν. 4597/2019. Αν η διαχείριση του αιγιαλού ανήκει σε άλλους φορείς πλην του Υπουργείου Οικονομικών ακολουθείται η εσωτερική διαδικασία των φορέων αυτών. Για την εκτέλεση των έργων στον αιγιαλό ή στην παραλία τηρείται η διαδικασία που ορίζεται στον ν. 2971/2001 (Α`285), καθώς και οι συναφείς ρυθμίσεις του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και των αντίστοιχων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και τα όργανα προσδιορισμού του ανταλλάγματος, η κατ’ εξαίρεση καθ’ οιονδήποτε τρόπο δυνατότητα χρήσης από τρίτους της παραχωρούμενης έκτασης και κάθε σχετικό θέμα.
2. Η Ε.Α.Δ.Ε.Π., με εξαίρεση τις περιπτώσεις υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, προστασίας αρχαιοτήτων, υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος, έχει το δικαίωμα της με αντάλλαγμα χρήσης της ζώνης αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού που της παραχωρείται με την ως άνω διαδικασία για την κατασκευή λιμενικών έργων, που εκτελεί ύστερα από άδεια των αρμόδιων αρχών. Αν τα λιμενικά έργα εμπεριέχουν πρόσχωση θαλάσσιου χώρου, μετά από την ολοκλήρωσή τους, κινείται η διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας. Το αντάλλαγμα χρήσης ή το μίσθωμα καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής.
3. Στα Ε.Π. ή σε τμήματα αυτών μπορεί, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να συνιστώνται Ελεύθερες Ζώνες ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης, η ίδρυση και λειτουργία των οποίων διέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

  • Παράλειψη σαφούς αναφοράς στη Ναυπηγική και Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία: στα αναφερόμενα για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, τις ελεύθερες ζώνες και τις ζώνες αποθηκών στο άρθρο 14 οφείλει να προστεθεί ειδική αναφορά στην «εθνική» Ναυπηγική και Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος είναι ιδανική για την ίδρυση και λειτουργία ΕΑΔΕΠ, που θα εκτινάξει την ανέλιξη του κλάδου.