Άρθρο 5-Δραστηριότητες που ασκούνται εντός Επιχειρηματικού Πάρκου

1. Στα Ε.Π. εγκαθίστανται και ασκούνται κάθε είδους επιχειρηματικές παραγωγικές δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα, όπως:
α) μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες, καθώς και μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών του Β’ Μέρους του ν. 3982/2011 (Α’ 143),
β) δραστηριότητες εφοδιαστικής (logistics), Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, αποθήκες και συγκροτήματα αποθηκών, οι οποίες δεν αποτελούν τμήματα βιομηχανικών – βιοτεχνικών εγκαταστάσεων,
γ) ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια που σχετίζονται με εφαρμοσμένη βιομηχανική, ενεργειακή, μεταλλευτική έρευνα, κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, εργαστήρια παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, καθώς και εγκαταστάσεις που αξιοποιούν ή συνδέονται με τα αποτελέσματα των εργασιών των ερευνητικών κέντρων ή των εργαστηρίων, σχολές τεχνικής κατεύθυνσης και παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,
δ) συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών, σύμφωνα με τα άρθρα 77 και 78 του ν. 4442/2016 (Α’ 230),
ε) δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο, συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με τις συνοδευτικές υποδομές τους, όπως οι γραμμές μεταφοράς και διανομής και οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας με καύσιμα,
στ) θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων,
ζ) συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων,
η) κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 περί μη οχλούσας βιομηχανίας – βιοτεχνίας, στο άρθρο 6 περί οχλούσας βιομηχανίας – βιοτεχνίας και στο άρθρο 7 περί χονδρεμπορίου, του από 23.2/6.3.1987 π.δ. (Δ΄ 166), καθώς και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο άρθρο 8 περί παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, στο άρθρο 9 περί χονδρεμπορίου, στο άρθρο 10 περί τεχνοπόλεων και τεχνολογικών πάρκων, στο άρθρο 11 περί παραγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης, στο άρθρο 12 περί εγκαταστάσεων Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας και στο άρθρο 13 περί ειδικών χρήσεων, του π.δ. 59/2018 (Α΄ 114),
θ) δραστηριότητες αγροτοκτηνοτροφίας, καθώς και δραστηριότητες υποστηρικτικές ή υποβοηθητικές της λειτουργίας τους, εφόσον τα παραγόμενα προϊόντα τους τυγχάνουν επεξεργασίας από μεταποιητικές δραστηριότητες εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου,
ι) δραστηριότητες υποστηρικτικές ή υποβοηθητικές της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Ε.Π., καθώς και παραρτήματα, υποσταθμοί ή μονάδες δημοσίων υπηρεσιών, ν.π.δ.δ., ν.π.ι.δ., κοινωφελών οργανισμών, υπηρεσιών υγείας, χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
2. Εντός του Ε.Π. επιτρέπονται σε κοινωφελείς χώρους εγκαταστάσεις που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και συλλογής και μεταφόρτωσης στερεών απορριμμάτων, βοηθητικές εγκαταστάσεις των λειτουργιών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, μεταφοράς και διανομής ενέργειας, εγκατάσταση κέντρων δεδομένων, πάρκο κεραιών ή μεμονωμένες κεραίες, κτίριο διοίκησης, πυροσβεστικός σταθμός, παιδικός σταθμός, κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκθετήριο προϊόντων, χώροι για διοργάνωση παρουσιάσεων ή συνεδρίων, χώροι για την ενδιαίτηση και σίτιση των εργαζομένων ή των εξωτερικών συνεργατών των επιχειρήσεων, χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων και χώροι για ποιοτικό έλεγχο προϊόντων.
3. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται σε όλους τους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., χωρίς υποχρέωση τήρηση της ποσόστωσης του άρθρου 43 του ν. 3982/2011, με την επιφύλαξη τήρησης του τύπου του υφιστάμενου υποδοχέα.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 17:01 | ΕΣΕΠΠΑ (Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Πάρκων)

    Άρθρο 5: Δραστηριότητες που ασκούνται εντός Επιχειρηματικού Πάρκου, Παρ. 1. εδαφ. ε.:
    Για την πληρότητα ωστόσο των δραστηριοτήτων που αναφέρονται προτείνεται η προσθήκη του εδαφίου ε της παρ. 1 ως εξής:
    «ε) δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο, αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για έγχυση στο σύστημα ή στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ή για κάλυψη ιδίων αναγκών, συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με τις συνοδευτικές υποδομές τους, όπως οι γραμμές μεταφοράς και διανομής και οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας με καύσιμα».

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 17:25 | ΕΣΕΠΠΑ (Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Πάρκων)

    Άρθρο 5: Δραστηριότητες που ασκούνται εντός Επιχειρηματικού Πάρκου, Παρ. 1.:

    Για το εδάφιο: «Στα Ε.Π. εγκαθίστανται και ασκούνται κάθε είδους επιχειρηματικές παραγωγικές δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα, όπως:…»., σχολιάζεται το εξής:
    Η διατύπωση του άρθρου φαίνεται να περιγράφει «ενδεικτικά» τις δραστηριότητες που μπορούν να εγκατασταθούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Θα πρέπει αυτό να γίνει σαφές και να μην αφήνει περιθώρια ερμηνείας, ώστε να μην εμποδίζεται η εγκατάσταση δραστηριοτήτων που δεν έχουν πιθανά προβλεφθεί στην παρ. 1. Σχετικά προτείνεται η εξής διατύπωση: «Στα Ε.Π. εγκαθίστανται και ασκούνται κάθε είδους επιχειρηματικές παραγωγικές δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα, ενδεικτικά όπως:…».

  • 9 Σεπτεμβρίου 2022, 18:51 | ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

    Κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική η προσθήκη στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες των άρθρων των ΠΔ των χρήσεων γης.
    Οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες όπως διατυπώνονταν στον Ν.3982/2011 δεν ήταν εναρμονισμένες με τις κατηγορίες χρήσεων γης και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες που έχουν οριστεί στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, και ειδικότερα στις διατάξεις των Διαταγμάτων των Χρήσεων Γης (Άρθρα που αφορούν τις Παραγωγικές Δραστηριότητες του Π.Δ. 59/2018 «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» και του ΠΔ 23/02/1987 που εφαρμόζεται σε παλαιά ΓΠΣ), γεγονός το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσε αναιτιολόγητους περιορισμούς στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων ΕΠ, σε περιοχές με θεσμοθετημένες χρήσεις γης που εμφανίζονταν μερικώς συμβατές με τις προβλέψεις του Ν.3982/2011.
    Ως προς την παρ.3, δεν κρίνεται σκόπιμη η αναφορά στο Αρθ.43 του Ν.3982/2011 δεδομένου ότι σύμφωνα με την παρ.2 του Αρθ.48 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι παύει να είναι σε ισχύ.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2022, 17:32 | Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

    Εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου να μεγαλώσουν τα όρια για τα οποία μπορεί να αιτηθεί άδεια παραγωγής μια βιομηχανία για net metering, παρακάμπτοντας τυχόν υφιστάμενους περιορισμούς που μπορεί να ισχύουν.
    Να τεθεί όριο 3000kw για κατασκευή σταθμού Φωτοβολταϊκού ενεργειακού συμψηφισμού σε όσες μονάδες είναι εγκατεστημένες εντός Ε.Π., ακόμα και εντός ΖΟΕ – γης υψηλής παραγωγικότητας.

  • Πολύ καλή ενότητα να συνδυασθεί με τα προηγούμενα

  • 1 Σεπτεμβρίου 2022, 13:36 | Ιωάννα Αλεξανδροπούλου

    στο εδάφιο β της παραγράφου 1 για την πληρότητα της διάταξης και προκειμένου να ρυθμισθούν όλες οι παρεμφερείς περιπτώσεις, προτείνουμε να συμπληρωθεί καθώς και εγκαταστάσεις συνδυασμένων μεταφορών εμπορευμάτων, η λειτουργία εκθεσιακών κέντρων με δυνατότητα χονδρικής πώλησης εμπορευμάτων όπως προβλέπονται στον Ν. 4302/2014.