Άρθρο 17-Μεταβολές και επέκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου

1. Η μεταβολή των ορίων του Ε.Π., καθώς και των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας του, μετά από την έγκριση ανάπτυξής του, επιτρέπεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, με την προϋπόθεση ότι οι υφιστάμενες χρήσεις γης δεν απαγορεύουν την επέκταση ή μεταβολή της έκτασης του Ε.Π.. Στην περίπτωση αυτή, τα ποσοστά για τη διασφάλιση της έκτασης υπολογίζονται επί της τελικής συνολικής έκτασης, μετά από την έγκριση της επέκτασης του Ε.Π..
2. Για μεταβολές που αφορούν συνολικά σε έκταση γης μικρότερη από το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της αρχικής έκτασης και για ήσσονος σημασίας μεταβολές των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας των Ε.Π., δεν απαιτείται η εκ νέου προσκόμιση των μελετών και στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 7, αλλά μόνο η τοπογραφική αποτύπωση της έκτασης και η τεκμηρίωση, με τα αντίστοιχα στοιχεία και δικαιολογητικά, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος και ότι η χρήση γης είναι συμβατή με την ανάπτυξη του Ε.Π.. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για μια μόνο φορά. Σε περίπτωση νέας αύξησης της συνολικής έκτασης του Ε.Π., έστω και αν αυτή είναι πάλι μικρότερη του δεκαπέντε τοις εκατό (15%), ακολουθείται κανονικά η διαδικασία του άρθρου 7.
3. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται σε όλους τους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ..

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 17:07 | WWF Ελλάς

    Η παρ. 2 εδ. α΄ της προτεινόμενης διάταξης προβλέπει ότι “Για μεταβολές που αφορούν συνολικά σε έκταση γης μικρότερη από το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της αρχικής έκτασης και για ήσσονος σημασίας μεταβολές των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας των Ε.Π., δεν απαιτείται η εκ νέου προσκόμιση των μελετών και στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 7, αλλά μόνο η τοπογραφική αποτύπωση της έκτασης και η τεκμηρίωση, με τα αντίστοιχα στοιχεία και δικαιολογητικά, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος και ότι η χρήση γης είναι συμβατή με την ανάπτυξη του Ε.Π.”. Η εκ προοιμίου, όμως, εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου ή δραστηριότητας που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω χαρακτηρισμού ως “ήσσονος σημασίας” (δίχως να παρέχονται κριτήρια εννοιολογικού προσδιορισμού), όπως είναι οι οργανωμένοι υποδοχής ιδιαίτερα οχλουσών δραστηριοτήτων, εισάγεται με την παρούσα κατά παρέκκλιση των άρθρων 5 και 6 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209) και της οδηγίας 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί[14]. Σχετικώς έχει γνωμοδοτήσει και το ΝΣΚ επί εγκρίσεως ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π.) και ενόψει του άρθρου 32 του ν. 4014/2011, κρίνοντας την εφαρμογή της ομοίου περιεχομένου διάταξης του ν. 3982/2011 (ΓΝΜΔ ΝΣΚ 131/2016).

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 15:22 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Άρθρο 17 «μεταβολές και επέκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου» παρ. 2

    Σχολιασμός: Με τη συμπλήρωση σημαντικού χρονικού διαστήματος (π.χ. 5 έτη) λειτουργίας του, διαφαίνεται η δυναμική του Πάρκου ως πόλου έλξης βιομηχανικών και εν γένει παραγωγικών δραστηριοτήτων. Η δυνατότητα «μικρής μεταβολής», της τάξης του 15% μπορεί να ανανεώνεται με τη συμπλήρωση 5ετίας από την τελευταία μεταβολή.

    Προτείνεται η εξής διατύπωση: «2. Για μεταβολές που αφορούν συνολικά σε έκταση γης μικρότερη από το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της αρχικής έκτασης και για ήσσονος σημασίας μεταβολές των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας των Ε.Π., δεν απαιτείται η εκ νέου προσκόμιση των μελετών και στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 7, αλλά μόνο η τοπογραφική αποτύπωση της έκτασης και η τεκμηρίωση, με τα αντίστοιχα στοιχεία και δικαιολογητικά, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος και ότι η χρήση γης είναι συμβατή με την ανάπτυξη του Ε.Π. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για μια μόνο φορά σε χρονική περίοδο πενταετίας από την αρχική ίδρυση ή την τελευταία μεταβολή. Σε περίπτωση νέας αύξησης της συνολικής έκτασης του Ε.Π. εντός της πενταετίας, έστω και αν αυτή είναι πάλι μικρότερη του δεκαπέντε τοις εκατό (15%), ακολουθείται κανονικά η διαδικασία του άρθρου 7.».

  • Διευκόλυνση ενσωμάτωσης όμορων στα ΕΠ επιχειρήσεων εκτός «ζώνης»: οι περιμετρικές ζώνες των ΑΒΣ απαιτείται να αξιοποιηθούν, αναγκαίες για την δημιουργία των υποδομών (κτήριο διοίκησης, παιδικοί σταθμοί για τα τέκνα των εργαζομένων, πάρκινγκ κλπ). Η θέσπιση σαφούς
    3

    δυνατότητας επεκτάσεως θα έλυνε και γνωστά χρόνια θέματα, όπως των επιχειρήσεων που παγιδεύτηκαν στο «όρος Αιγάλεω» ενώ βρίσκονται δίπλα στη βιομηχανική ζώνη Τζαβερδέλλα Ασπροπύργου. (

  • Διευκόλυνση ενσωμάτωσης όμορων στα ΕΠ επιχειρήσεων εκτός «ζώνης»: οι περιμετρικές ζώνες των ΑΒΣ απαιτείται να αξιοποιηθούν, αναγκαίες για την δημιουργία των υποδομών (κτήριο διοίκησης, παιδικοί σταθμοί για τα τέκνα των εργαζομένων κλπ). Η θέσπιση σαφούς δυνατότητας επεκτάσεως θα έλυνε και γνωστά χρόνια θέματα, όπως των επιχειρήσεων που παγιδεύτηκαν στο «όρος Αιγάλεω» ενώ βρίσκονται δίπλα στη βιομηχανική ζώνη Τζαβερδέλλα Ασπροπύργου.

  • 1. Η μεταβολή των ορίων του Ε.Π., καθώς και των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας του, μετά από την έγκριση ανάπτυξής του, επιτρέπεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, με την προϋπόθεση ότι οι υφιστάμενες χρήσεις γης δεν απαγορεύουν την επέκταση ή μεταβολή της έκτασης του Ε.Π. και ότι διασφαλίζουν πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία. Στην περίπτωση αυτή, τα ποσοστά για τη διασφάλιση της έκτασης υπολογίζονται επί της τελικής συνολικής έκτασης, μετά από την έγκριση της επέκτασης του Ε.Π..