Άρθρο 46-Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται ο τύπος της αίτησης του άρθρου 7, το ειδικότερο περιεχόμενο των μελετών σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και τεχνικής οργάνωσης και τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν, τα ελάχιστα έργα υποδομής που απαιτούνται για να λειτουργήσει το Ε.Π. και οι προδιαγραφές που αυτά πρέπει να πληρούν, τα απαιτούμενα παράβολα, η διαδικασία εξέτασης της αίτησης και του σχετικού φακέλου, τα ειδικότερα κριτήρια και ο τρόπος αξιολόγησής τους, οι σχετικές προθεσμίες, οι προδιαγραφές, ο τύπος και το περιεχόμενο των πολεοδομικών και εν γένει τεχνικών μελετών και τα έγγραφα που τις συνοδεύουν, το ύψος της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης των έργων του άρθρου 16, η διαδικασία υποβολής της, το περιεχόμενό της, οι όροι και οι προϋποθέσεις κατάπτωσης ή επιστροφής της και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται τα κριτήρια και οι προδιαγραφές για τον χαρακτηρισμό ενός επιχειρηματικού πάρκου ως οικολογικού, κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 4.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύναται να καθορίζονται η διαδικασία είσπραξης των εισφορών σε χρήμα του άρθρου 13, δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και άρσης αυτής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης συμβατότητας της παρ. 1 του άρθρου 29.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπονται η διαδικασία καθορισμού, οριοθέτησης και οργάνωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης των Επιχειρηματικών Πάρκων Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας του άρθρου 19.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται ο τρόπος οργάνωσης και οι ελάχιστες υποδομές των Ε.Π.Ε., ο τύπος και οι προδιαγραφές των μελετών της παρ. 1 του άρθρου 20 και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ανάπτυξη και λειτουργία των Ε.Π.Ε..
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης των κινήτρων του άρθρου 28 και 30, οι συνέπειες παραβίασης των όρων χορήγησης της απαλλαγής και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
8. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξειδικεύονται η εποπτεία και οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας κατά το άρθρο 32, η κλιμάκωση και τα κριτήρια επιμέτρησης των κυρώσεων που επιβάλλονται σε παραβάσεις του παρόντος νόμου και της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π., η διαδικασία επιβολής τους κατά το άρθρο 33, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα για τη σύσταση του Μητρώου Αδρανών Βιομηχανικών Κτιρίων, την πρόσβαση των ιδιοκτητών των κτιρίων σε αυτό, τον τρόπο δήλωσής τους κατά το άρθρο 34 και κάθε τεχνικό ή άλλο σχετικό θέμα.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα για την επέκταση και λειτουργία του Ο.Π.Σ. Α.Δ.Ε., τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων της παρ. 4 του άρθρου 34, τη σύσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της παρ. 5 του ίδιου άρθρου, τον τρόπο λειτουργίας της βάσης δεδομένων και κάθε τεχνικό ή άλλο σχετικό θέμα.
11. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζονται οι βασικές αρχές του Επιχειρησιακού Σχεδίου του άρθρου 35, τα κριτήρια αξιολόγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων και ο τρόπος βαθμολόγησής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της επικαιροποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που εκπονήθηκε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143) και της συνέχισης ή επικαιροποίησης των αναληφθεισών δράσεων, όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αρ. 82/25.5.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (Β΄ 2231).
12. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να προσδιορισθεί το περιεχόμενο του φακέλου ανά Οργανωμένο Υποδοχέα Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.), που σχηματίζει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εντός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, για την υποχρεωτική υπαγωγή των υφιστάμενων Επιχειρηματικών Πάρκων και Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. στις διατάξεις του παρόντος εντός πέντε (5) ετών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
13. Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ποσά της παρ. 3 του άρθρου 28.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 15:52 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Άρθρο 46 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

    Σχολιασμός: Οι υφιστάμενοι Κανονισμοί Λειτουργίας προβλέπουν τη διενέργεια χρονοβόρων συμμετοχικών διαδικασιών προκειμένου για την εκτέλεση νέων έργων υποδομής.
    Εφόσον το επενδυτικό σχέδιο του Φορέα διαχείρισης για την κατασκευή νέων έργων υποδομής ή την αναβάθμιση υφιστάμενων γίνει ενταχθεί σε δημόσιο ή ενωσιακό πρόγραμμα ενίσχυσης, η εκτέλεσή τους προϋποθέτει την υπαγωγή του ΟΥΜΕΔ στο νέο καθεστώς που εισάγει το σχολιαζόμενο ΣχΝ. Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 47 (μεταβατικές διατάξεις) η υπαγωγή γίνεται με απόφαση του ΥπΑνΕπ. Η εκτέλεση των έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και να μην τελεί υπό τον κίνδυνο αρνητικής έκβασης κάποιας συμμετοχικής διαδικασίας. Άλλωστε, το γεγονός της ένταξης των έργων σε Πρόγραμμα αποτελεί τεκμήριο της αναγκαιότητάς του για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
    Συνεπώς, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα τροποποίησης των υφισταμένων Κανονισμών Λειτουργίας κατά την υπαγωγή του ΟΥΜΕΔ στο νέο καθεστώς. Τα αναθεωρημένα κείμενα θα συνοδεύουν την αίτηση για την ένταξη του ΟΥΜΕΔ στο νέο καθεστώς.

    Προτείνεται να ενσωματωθεί νέα παρ. ως εξής: «Με την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 47, τροποποιείται ο Κανονισμός Λειτουργίας, σύμφωνα με σχέδιο που υποβάλλει ο Φορέας που ασκεί τη Διοίκηση και Διαχείριση του Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.».

  • Θα πρέπει να προσδιοριστεί το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αξιολογούνται αιτήσεις για την ανάπτυξη ΕΠ οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή θα υποβληθούν εντός του προσεχούς διαστήματος, εν αναμονή της σύνταξης και έκδοσης των νέων εξουσιοδοτικών διατάξεων του Αρθ.46.
    Επίσης, θα πρέπει να προσδιοριστεί χρονικά ένα μεταβατικό διάστημα, εντός του οποίου θα επιτρέπεται η εξέταση και αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων σύμφωνα με τις σήμερα ισχύουσες (μέχρι την έκδοση του νέου νόμου) εξουσιοδοτικές διατάξεις.

  • 31 Αυγούστου 2022, 13:45 | Δημητράκης Στέφανος

    Η «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ» ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται.
    Πως μπορεί να υπογράφει ένας Πρόεδρος ή Διευθύνων Σύμβουλος μίας εταιρείας Ε.Α.Δ.Ε.Π. που δεν έχει καμία αρμοδιότητα να πιστοποιεί κατάταξη δραστηριοτήτων ανάλογα με την όχληση τους, όντας π.χ. ένας απλός επιχειρηματίας χωρίς σχετικές γνώσεις; Πως μπορεί να εκδίδει τέτοια βεβαίωση μία ανώνυμη εταιρεία που δεν προβλέπεται καν να έχει στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό;
    Η πιστοποίηση κατάταξης δραστηριοτήτων ανάλογα με την όχληση τους γίνεται μονάχα από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Δ/νσεις Ανάπτυξης ή Βιομηχανίας των Περιφερειών. Άλλως, μπορεί να ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας (για άδεις λειτουργίας μεταποιητικών κλπ επιχειρήσεων).
    Θα πρέπει λοιπόν, όπως ουσιαστικά και επιβάλλεται από τη νομοθεσία να τηρείται η διαδικασία του Ερωτηματολογίου στην αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας (ΦΕΚ Β’ 2278/15-06-2018) πριν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εγκατάστασης σε ΕΠ.
    Αυτή όμως, συμβαίνει πολλές φορές να μην τηρείται λόγω της ενδεχομένως λανθασμένης ερμηνείας του αρ. 31 του Ν. 4811/2021 τροποποιεί το αρ. 20 του Ν.3982/2011, όπου:
    «Δεν απαιτείται έγκριση ή γνωστοποίηση για την εγκατάσταση σε Επιχειρηματικά Πάρκα δραστηριοτήτων των παρ. 1, 2, 3, 4, 5 του αρ.17,κλπ»
    Θα πρέπει κάπως να αποσαφηνιστεί η σχετική νομοθεσία «Έγκρισης και λειτουργίας εγκατάστασης» των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ή να προχωρήσει η ψηφιοποίηση ώστε και είτε από το σύστημα γνωστοποίησης (notifybusiness.gov.gr) είτε αυτό των οικοδομικών αδειών των υπηρεσιών δόμησης του ΤΕΕ να υποδεικνύεται η κατηγορία όχλησης Α1, Α2, Β, εργαστηρίου κλπ της δραστηριότητας ή του ΚΑΔ που δηλώνεται.

  • 26 Αυγούστου 2022, 12:13 | Re.De-Plan AE Consultants

    Για κάθε εφαρμοστική ΚΥΑ να τεθεί δεσμευτικός χρόνος έκδοσης της.