10) Προτείνεται η αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.

Προτείνεται η αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.

Ποια μέτρα κρίνετε ότι θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθεί η φοροαποφυγή που συντελείται μέσω των offshore ακινήτων;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:21 | marinosn

    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΟΦΣΟΡ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΞΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ
    ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΑ.Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΙΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
    ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:54 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. ΑΙΩΝΙΩΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

    Με πάγιο φόρο χρήσης ακινήτου και κατάργησης των φόρων κληρονομιάς, ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ, λύνεται το πρόβλημα. Όποιος χρησιμοποιεί το ακίνητο, πληρώνει το φόρο και δεν έχει νόημα αν ανήκει σε ιδιώτη, ΑΕ ή υπεράκτια εταιρία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1.ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΦΩΤΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θα πρότινα την αυστηρή φορολόγηση των εξωχώριων μια και η χρήση τους γίνεται καθαρά και στις περισσότερες φορές από τον τελικό μέτοχο – Ελληνα πολίτη. Επίσης κανονική φορολόγηση στην εκκλησιαστική περιουσία και επιτέλους διαχωρισμό κράτους εκκλησίας!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | ioannis42

    Φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών που περιλαμβάνουν ακίνητα από το πρώτο Ευρω με τον μεγαλύτερο συντελεστή φορολόγησης για να αποφεύγεται η δημιουργία εξωχώριων εταιρειών. Αν πάλι δεν μπορεί να γίνει αυτό λόγω διακρίσεων μεταξύ κρατών κλπ. Τοτε να φορολογούνται τα ακίνητα όλων των εταιρειών εγχώριων και εξωχώριων από το πρώτο Ευρω με τον μεγαλύτερο συντελεστή φορολόγησης.

    Παρόλα αυτά η απόψη μου για την φορολογία ακινήτων είναι η φορολόγηση καθε ακινήτου όπως φορολούνται τα αυτοκίνητα (σήμα τελών κυκλοφορίας)και για τα φυσικά πρόσωπα, επιστροφή καποιου τμήματος η όλου του ποσού με την επιστροφή του φόρου. Το ειδικό αυτό σήμα ακινήτου θα πρέπει να το αποστέλουν στην ΔΕΗ για την περαιτέρω ηλεκτροδότηση του ακινήτου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Ο φόρος 3% επί της αξίας των ακινήτων υπεράκτιων εταιρειών πρέπει να επιβάλλεται χωρίς εξαιρέσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:24 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:04 | ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Νά φορολογηθούν ΟΛΟΙ, εάν αυτό είναι εφικτό Νομικά, χωρίς όμως ΚΑΜΙΑ εξαίρεση!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:24 | ΑΔΡΙΑΝΟΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΟI ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ¨ΒΡΩΜΙΚΟΥ» ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ 3-5% ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    Το θέμα των offshores εταιρειών είναι μεγάλο και δύσκολο.

    Προτείνω να αρχίσουν άμεσα συζητήσεις στην ΕΟΚ με τα λοιπά μέλη ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.
    Παρόμοιο πρόβλημα έχουν και τα υπόλοιπα ευρωπαικά κράτη. Μιά από κοινού δράση θα ήταν προτιμητέα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:39 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΦΑΜΟΣΤΕ ΤΟ «ΗΘΙΚΟ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:32 | Αλέξανδρος Μεταλληνός

    Οι off-shore εταιρείες χρησιμοποιούνται (ή χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, επειδή ήδη χρησιμοποιούνται κοινοτικές εταιρείες – ιδίως κυπριακές και λουξεμβουργιανές, οι οποίες δεν μπορούν να φορολογηθούν βαρύτερα από τις ελληνικές) για την αποφυγή του φόρου μεταβίβασης. Αν ο φόρος μεταβίβασης αντικατασταθεί από έναν πάγιο φόρο επί της κατοχής ακινήτων που στην περίπτωση των νομικών προσώπων δεν θα έχει αφορολόγητο και θα υπόκειται στον ανώτατο συντελεστή (ώστε να μη χρησιμοποιώ περισσότερα νομικά πρόσωπα για να «σπάω» την νπεριουσία μου και να φορολογούμαι λιγότερο)το πρόβλημα λύνεται αφ’ εαυτού.

    Γενικότερα είναι σωστό η φορολόγηση των ακινήτων να γίνεται με βάση την κατοχή και την υπεραξία και όχι τη μεταβίβαση των ακινήτων. Ο φόρος μεταβίβασης παγώνει την αγορά των ακινήτων, αφού δημιουργεί αντικίνητρο στις μεταβιβάσεις, ενώ αντίθετα ένας πάγιος φόρος στην κατοχή δημιουργεί κίνητρο σε εκείνους που έχουν αναξιοποίητα ακίνητα να τα πουλήσουν. Παράλληλα και εκτός του πεδίου της φορολογίας θα πρέπει να μειωθεί το κόστος μεταβίβασης ακινήτων που είναι εξαιρετικά ακριβό στην Ελλάδα, με κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών δικηγόρων και συμβολαιογράφων και παράλληλη μείωση των τελών μεταγραφής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ offshore ΕΤΑΙΡΙΩΝ. ΤΟ ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | θεοχαρης Μιχαλοπουλος

    οι offshore εταιριες πρεπει απαραιτητα να φορολογηθουν χωρις καμια εξαιρεση στο νομο και οι ελεγχοι στις εταιριες αυτες θα πρεπει να ειναι εντατικες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:25 | Αντώνης Π. Μιχαλόπουλος

    Η αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων αλλά και γενικώς όλων των offshore εταιριών πρέπει να γίνει αλλά θα πρέπει παράλληλα να φορολογηθούν και όσοι δεν έχουν μόνο μια offshore αλλά δύο ή τρεις ακριβώς για να καλύπτουν τα φορολογικά έξοδα της φορολόγησης της μίας.

    Θέλω να πω δηλαδή ότι πολλοί επιχειρηματίες δημιουργούν δεύτερη και τρίτη offshore για να ισοβαθμίσουν την φορολογική επιβάρυσνη που θα έχουν.

    Το κράτος οφείλει και πρέπει να φορολογήσει όλες τις συνδεδεμένες offshore εταιρίες που είναι παρακλάδια των μητρικών εταιριών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:54 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΣ

    θα ηθελα να προτεινω τα εξης.
    -ελεγχος ολων εταιρειων αν εχουν υποβαλει δηλωση εισοδηματος,δηλωση
    ακινητης περιουσιας,δηλωση φορου 3% καθε ετος
    -το συστημα στερειται ελεγχου απο τις αρμοδιες ΔΟΥ
    -επιβολη φορου ακινητης περιουσιας επι των εμπορικων τιμων αξιας
    αγορας-πωλησης ακινητων

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | Ηλίας Στρατάκης

    Οι Offshore δημιουργούνται με σκοπό την ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
    Τα σχόλια περιτεύουν.
    Τα μέτρα…. δικά σας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:02 | Μιχάλης Μητσόπουλος

    Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
    Off shore είναι και οι Κυπριακές εταιρείες για παράδειγμα? γιατί αυτές είναι εταιρίες χώρας μέλους της Κοινότητας. Αν αυτές φορολογούνται διαφορετικά από τις ημεδαπές εταιρείες θα ξαναπάμε με μεγάλη ταχύτητα για καταδίκες στο ΔΕΚ και σε όλα τα όργανα της κοινότητας και μάλιστα σε μια εποχή που οι ευρωπαίοι μάλλον έχουν αρχίσει να μας βαριούνται. Αν όμως οι off shore είναι μόνο Παναμάς και Isle of Man, τότε τι θα γίνει με τις Κυπριακές για παράδειγμα?
    Ακόμα και οι Παναμέζικες η απλή κατοχή δε συνεπάγεται έγκλημα. Η κατοχή μιας τέτοιας εταιρείας δεν είναι από μόνη της αδίκημα – συνιστά νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Το πρόβλημα είναι ότι εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την νομιμοποίηση εσόδων που είναι αδήλωτα ή και προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας. Όμως η αδυναμία εντοπισμού του δεύτερου δεν καθιστά χρήσιμη πρακτική την ασύμμετρη φορολόγηση της κατοχής μιας τέτοιας επιχείρησης, ειδικά αν έχει έδρα χώρα μέλος της ΕΕ.

    Με άλλα λόγια, η καλύτερη λύση είναι το εθνικό φορολογικό σύστημα να είναι απλό και δίκαιο και να ελέγχονται οι καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και απάτης αποτελεσματικά. Ειδικά το τελευταίο, αν μπορεί οι έλεγχοι της εφορίας να είναι αποτελεσματικοί και αδιάβλητοι, θα είναι 1000 φορές πιο αποτελεσματικό από ένα κυνηγητό των off shore με φορολόγηση και ειδικές ρυθμίσεις που θα εντοπίσει μόνο τους λιγότερο ικανούς από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να ξεφύγουν μέσω αυτών. Όσοι κρύβουν μαύρο χρήμα σε off shore έχουν παραβεί το νόμο πολύ πριν φτάσουν στην κατοχή της off shore. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η νομοθεσία για τις off shore, είναι η ικανότητα εποπτείας των κρατικών λειτουργών που πρέπει να ελέγχουν και να διερευνούν τις πλέον εξόφθαλμες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και απάτης που προηγούνται της απόκτησης μιας off shore.

    Ειδικά για τα ακίνητα σε off shore, ο ενιαίος φόρος κατοχής 1 τοις χιλίοις ή έστω 2 τοις χιλίοις για μεγάλες περιουσίες, και η ενιαία αντιμετώπιση των εισοδημάτων τους από ακίνητα με ότι ισχύει στο ευρωπαϊκό δίκαιο είναι η πιο λογική λύση. Μαζί φυσικά με την αποτελεσματική λειτουργία αδιάφθορων εφοριακών για τον εντοπισμό περιπτώσεων όπου αποκρύπτονται καραμπινάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής –κάτι το οποίο πρέπει λογικά να διευκολύνεται στην περίπτωση που υπάρχει ακίνητο. Εδώ λειτουργεί και η πρόληψη και η καταστολή. Εντοπίζοντας λίγες – πχ 5-10 τέτοιες περιπτώσεις κάθε μήνα, η είδηση θα διαδοθεί και τελικά η λύση της απόκρυψης εισοδημάτων μέσω off shore θα εκλείψει σταδιακά χωρίς εντυπωσιακές, αλλά πιθανότατα άχρηστες χωρίς ένα καλό ελεγκτικό μηχανισμό, νομοθετικές παρεμβάσεις. Μόνο έτσι θα κερδηθεί αυτή η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, γιατί ο σχετικός πόλεμος θα έχει και πολλές άλλες μάχες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:47 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ

    1. Φορολόγηση των κενών διαμερισμάτων των εργολάβων, έτσι θα πέσουν κάπως οι τιμές ακινήτων που είναι υπερβολικά υψηλές στη χώρα μας.
    2. Φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών που περιλαμβάνουν ακίνητα υψηλής αξίας με τουλάχιστον 20%.
    3. Η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου διαπιστώνει ότι το 65% του παράνομου χρήματος, από μια πίτα ετήσιο 40 τρισεκατομυρίων παγκόσμια, προέρχεται από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Αδήλωτα, αφορολόγητα διακινούμενα ποσά μέσω εξωχώριων εταιρειών. Πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση να αναζητηθούν αυτά τα ποσά και να απαιτούν από τους ισχυρούς οικονομικά , οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα ογειλόμενα για το κοινωνικό κράτος.Αυτό είναι και το κριτήριο του Πολίτη αξιολόγησης του έργου κυβερνώντων, πόσο εστιάζονται στους ισχυρούς και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:49 | κατακης αντωνης

    Συμφωνω απολυτως.Πρεπει επιτελους να αποκατασταθει,να επικρατηση&να εμπεδωθει το αισθημα δικαιου,της ισοτιμιας & της ισονομιας.Δεν ειναι δυσκολο,αρκει να το θελησουν οι κυβερνοντες…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:36 | Hλίας Μαργέλλος

    ΟΙ off-shore εταιρείες είναι καθ΄όλα νόμιμες.

    Βεβαίως παγκοσμίως, υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι τίς χρησιμοποιούν διότι βρίσκουν φορολογικά Νόμιμα κενά καί πληρώνουν ΝΟΜΙΜΑ, λιγότερους φόρους.

    τό νά πληρώνει κάποιος επιχηρηματίας ΝΟΜΙΜΑ, λιγότερους φόρους, ΔΕΝ σημαίνει καί ότι φοροδιαφεύγει!

    Επίσης off-shore εταιρείες έχουν καί πάρα πολλοί βουλευτές, εάν όχι όλοι, έχοντας «βιτρίνα» Εκπροσώπους Δικηγόρους.

    Νά φορολογηθούν λοιπόν, εάν αυτό είναι εφικτό Νομικά, χωρίς όμως εξαιρέσεις!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:27 | Konstantinos Arkolakis

    ΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΝΗΛΕΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΑΛΛΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΤΛ) ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Κατηγορηματικά ναι

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | dimitrios xronakis

    συμφωνω οτι πρεπει να φορολογουνται τα ακινητα αυτων των εταιριων ,η να ειναι προς δημευση οτι αποκρυπτεται απο τα περιουσιακα στοιχεια ακινητα -των ανωτερω εταιριων

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:21 | S.D.TSAMAIDIS

    – Οποιοδήποτε ακίνητο (άσχετα με τον ιδιοκτήτη του) μπορεί να φορολογείται ανάλογα με την χρήσι του μέσω των καταναλώσεων ηλεκτρισμού και νερού, δημοτικών τελών.
    – Το πρόσθετο ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ, δεν έχουν και δεν θα έχουν την αναμενόμένη αποτελεσματικότητα.

  • Φυσικά καιπρέπει να φορολογηθούν οι εξωχώριες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:42 | ΚΩΣΤΑΣ Δ. Κ.

    Φορολογείστε τις εξωχώριες εταιρίες με 20% τουλάχιστον. Αυτοί είναι νομιμοφανείς κλέφτες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:26 | ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ OFFSHORE ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | Κώστας Καρλής

    Φόρος με συντελεστή 3%, χωρίς αφορολόγητο όριο,στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore)εταιρείες επιβλήθηκε με τα άρθρα 15 επ. του Ν. 3091/2002. Η χρήση των εταιρειών αυτών για την απόκτηση ακινήτων οφείλεται σε ποικιλία λόγων , επιχειρηματικών, οικογενειακών, φορολογικών κλπ. Από φορολογική άποψη μέσω των εταιρειών αυτών επιτυγχάνεται μείωση του φόρου εισοδήματος εφόσον οι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρείες είναι μικρότεροι αυτών που ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση του τυχόν φόρου ακίνητης περιουσίας (λόγος που εξέλιπε με την επιβολή του ΕΤΑΚ), μείωση ή και αποφυγή του φόρου κληρονομίας (λόγος που επίσης ουσιαστικά εξέλιπε με την κατάργηση του φόρου κληρονομίας αφού η κληρονομιά και γονική παροχή ακινήτων υπόκειται πλέον σε φόρο με συντελεστή 1%)και την αποφυγή φόρων που αφορούν μεταγενέστερες της πρώτης μεταβιβάσεις του ίδιου ακινήτου (ο νέος αγοραστής αγοράζει τις μετοχές της εξωχώριας (offshore)εταιρείας). Η αλλαγή του σημερινού φορολογικού καθεστώτως που ισχύει για τις εξωχώριες (offshore)εταιρείες εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την επιβολή ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ και την αύξηση ή μη του φόρου κληρονομιών/γονικών παροχών. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις φορολογίες αυτές δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος των εξωχώριων (offshore)εταιρειών.
    Όσον αφορά το φόρο κληρονομίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο πιό πάνω φόρος 3% επιβλήθηκε κατά το γαλλικό πρότυπο σε αντιστάθμισμα κυρίως της αποφυγής του φόρου κληρονομίας. Στη διάρκεια της κυριότητας του ακινήτου από την εξωχώρια (offshore)εταιρεία πχ για 10 έτη θα έχει καταβληθεί φόρος 3% για κάθε έτος και συνολικά 30% για τα 10 έτη επί της αξίας του ακινήτου. Το σύνολο του φόρου αυτού αν ληφθούν υπόψη και οι αναπροσαρμογές της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου είναι περίπου ίσος με τον φόρο κληρονομίας με τον ανώτατο συντελεστή 25% που ίσχυε πριν από την κατάργηση του φόρου κληρονομίας. Η χρήση εξωχώριων (offshore)εταιρειών είναι μια πραγματικότητα. Το ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι η τιμωρία των ιδιοκτητών τους αλλά η κατάργηση των φορολογικών κινήτρων που παρέχουν άμεσα ή έμμεσα οι εξωχώριες (offshore)εταιρείες . Έτσι αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για άλλους μη φορολογικούς σκοπούς εάν αυτό είναι αναγκαίο, αλλά φορολογικά η ύπαρξη τους θα είναι ουδέτερη. Με βάση τα πιο πάνω και ανάλογα με το πλαίσιο που θα επιλεγεί για τον φόρο κληρονομιών και το ΕΤΑΚ/ΦΜΑΠ, θα μπορούσε να αυξηθεί ο συντελεστής του ειδικού φόρου από 3% σε 4%. Όσον αφορά την φορολογία του εισοδήματος που προέρχεται από ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore)εταιρείες αυτό θα μπορούσε να φορολογείται με συντελεστή υψηλότερο του ισχύοντος σήμερα που είναι ενιαίος για όλες τις εταιρείες, πχ θα μπορούσε να φορολογείται με συντελεστή 40%. Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ.9 του Ν. 2238/1994 (που προέρχεται από το ΝΔ 3323/55 και το ΝΔ 3843/58)το εισόδημ’α τους προσδιορίζεται με τους ίδιους κανόνες όπως και για τα φυσικά πρόσωπα. Για τις λοιπές φορολογίες επί των ακινήτων δεν υπάρχει λόγος διαφοροποίησης έναντι των λοιπών εταιριών. Οι εξωχώριες (offshore)εταιρείες είχαν χαρακτηρισθεί επιτηδευματίες με το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 3052/2002 αλλά η ρύθμιση αυτή παρέμεινε ατελής και ουσιαστικά καταργήθηκε με το άρθρο 27 παρ.1 του Ν. 3522/2007.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:29 | Αθανάσιος Αντωνίου

    οποιαδήποτε εταιρία έχει τις δραστηριότητες αποκλειστικά εντός Ελλάδος να έχει τα ίδια δημοτικά τέλη και να υφίσταται μερικώς χαμηλότερη φορολογία απο τα υπόλοιπα ακίνητα
    για τις μεταβιβάσεις και κληρονομιές να ισχύουν οτι και στα υπολοιπα ακίνητα ισονομία προς όλους

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:16 | ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    Τα ακινητα θα πρεπει να ειναι αφορολογητα και να φορολογουνται μονο τα εσοδα απο αυτα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | κωστας

    Το ακίνητο είναι προιόν μιας βιομηχανίας που λέγεται οικοδομή. Κατά την παραγωγή του δημιοργούνται θέσεις εργασίας , δουλεύουν βιομηχανίες και καταστήματα , ειπράττει το Δημόσιο ΦΠΑ ,φόρους εισοδήματος και μεταβίβασης , ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π. . Γενικά παράγει πλούτο κατά την παραγωγή του.
    Δεν πρέπει να φορολογείται σαν προϊόν στα χέρια του καταναλωτή εφόσον δεν φορολογούνται αναλογικά και άλλα προϊόντα μιας άλλης βιομηχανίας τα οποία κάποιος αγοράζει και χρησιμοποιεί.
    Αν το δούμε ως επένδυση τότε θα πρέπει να φορολογείται αναλογικά όπως φορολογείται μία επένδυση σε repos ,σε ομόλογα και καταθέσεις .
    Ο επενδυτής που εκμεταλλεύται τα ακίνητά του νοικιάζοντας την εένδυσή του, πληρώνει φόρο εισοδήματος και μάλιστα με τους μεγαλύτερους συντελεστές δεν πρέπει να ξαναπληρώνει και επι πλέον φόρο.
    Στις χώρες που υπάρχουν φοροι κατοχής συνήθως δεν υπάρχουν και φόροι μεταβίβασης , πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε και εμείς πια λογική θα ακολουθήσουμε.
    Η οικοδομική βιομηχανία πρέπει να προστατευθεί διότι είναι ισχυρή και σημαντική σε όλο τον κόσμο και ‘εχει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ
    Το ακίνητο είναι κληρονομιά στις επόμενες γενιές και οφείλουμε να το προστατέψουμε , να το αναβαθμίσουμε ποιοτικά , τεχνολογικά , σχεδιαστικά και με μεγάλο βαθμό ασφάλειας.
    Η εύκολη και πρόσκαιρη υπερφορολόγηση θα κάνει μακροπρόθεσμα τεράστιο κακό στα κρατικά έσοδα , στην ανεργία και το ασφαλιστικό.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | Giannis

    φορολογείστε τα ακίνητα και όχι τους κατόχους τους.Ανάλογα με το που βρίσκονται,την αντικειμενική αξία,τ.μ.,τη παλαιότητα κλπ κλπ.
    Δεν ενδιαφέρει σε ποιον ανήκει Έλληνα κάτοικο ή εταιρεία ή offshore.Πόσα ακίνητα υπάρχουν? Χ.πόσος φόρος Ψ.Και τέλος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ.

    ΑΑΑΑΑΑΑΑΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΕΙΕΙΕΙΕΤΕ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΛΙΑ!
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:04 | Σπ. Στερ

    Κύριε Υπουργέ
    1.Είναι σωστό το μέτρο της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και της φορολόγησής τους με τις γενικές διατάξεις. Ωστόσο, είναι ηθικά απαράδεκτο να μη καταργηθεί και το Ζ΄ψήφισμα και να εξακολουθήσει να ισχύει η φορολόγηση των βουλευτών και όσων έχουν εξομοιωθεί φορολογικά με αυτούς με ευνοικότερο ειδικό καθεστώς.Αν η χώρα μας απειλείται με «αφανισμό» η ιθύνουσα τάξη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να επιδαψιλεύει προνόμια για τον εαυτό της, φορτώνοντας τα βάρη στους «παρακάτω».

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:58 | nikolaos

    σιγουρα μπορειτε να πιασετε και να φορολογησετε οποιον θελετε κι οπωσ κι αν λεγετε,το θεμα ειναι…θελετε?η σε κουβεντα να βρισκωμαστε?προσεξτε γιατι ειναι η τελευταια ευκαιρια σασ.με 11 μοναδεσ βγηκατε.εν λευκω σασ εδωσε ο κοσμοσ την εντολη.σχεδον χουντα.καντε κατι και γρηγορα γιατι αλλιωσ τον λογο θα χουν οι..λοχιεσ…………

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:57 | Αλέξανδρος

    Όλα τα ακίνητα (ΚΑΙ αυτά των εξωχώριων εταιριών) πρέπει να φορολογηθούν με τους ίδιους όρους.
    ΟΧΙ 2 μέτρα και 2 σταθμά.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:13 | Παναγιωτης

    Κυριοι,κυριες. Πρωτα και κυρια δημιουργιστε στον απλο φορολογουμενο την ιδεα πως μπαινοντας στις δημοσιες αυτες υπηρεσιες δεν ειναι παρακατιανος αλλα εχη δικαιωμα να κρινη και να απαιτηση ιση μεταχειριση.Πρωτα πρεπη να μαθη ο φορολογουμενος που πανε οσα πληρωνε μεχρι τωρα να τα δει να πιανουν τοπο και τοτε σιγουρα θα στερηθη και θα κανη θυσιες.Αν οι γραμματεις και οι υπουργοι ειναι ανθρωποι του λαου ξερουν τι δηλωνει ο γιατρος ,ο μηχανικος,ο δικηγορος και στη συνεχεια και ολα τα αλλα επαγγελματα.Πρωτα λοιπον απο το συναφι μας και μετα και στον γειτονα για να ειμαστε πιστευτοι.Θελω να πιστευω πως τουτη τη φορα θα χαμογελαση με ικανοποιηση ο φορολογουμενος.Ευχαριστω για το βημα και σας δηλωνω πως θα περιμενω τα αποτελεσματα.Μια καλη αρχη για τα παιδια μας. Μονο ετσι αν το δουμε καιρος να δειξουμε ποσο αγαπαμε τα παιδια μας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:32 | Γιώργος

    Είναι ότι καλύτερο για τον τόπο.Μακάρι να το πετύχετε και να φορολογηθούν επιτέλους όλοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | ΤΣΙΟΓΚΑΣ Κωνσταντίνος

    Υποχρεωτικά καιμε μεγάλο ποσοδτό φορολόγησης.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:47 | ΚΟΣΜΑΣ

    Ποιοι δημιουργούν offshore επιχειρήσεις; Μα αυτοί που θέλουν να αποκρύποτυν ΤΕΡΑΣΤΙΑ εισοδήματα που αποκτούν με παράνομους τρόπους στην Ελλάδα (εισπράτουν χωρίς απόδειξη κ.λ.π.)
    Ποιοι είναι αυτοί;
    Γνωστός πολιτικός και πρώην υπουργός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και όχι μόνο αυτός), δικηγόροι( που γνωρίζουν τα κόλπα) κ.λ.π.
    Δεν είναι πάντος ο γονιός που έχει ένα οικοπεδάκι ή ένα σπίτι που πήρε με το ΕΦΑΠΑΞ πριν από 10-20 χρόνια και τώρα που παντρεύεται το παιδί του το δίνει προίκα….
    Πως μπορεί να αλλάξει αυτό το σκηνικό;
    Το 3% που πληρώνουν τώρα επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου να πάει στο 20%.
    Αν μία τέτοια εταιρεία έχει ακίνητα τα οποία και νοικιάζει κατά τύχη σε μεγαλογιατούς, μεγαλοδικηγόρους, επιχειρηματίες κ.λ.π., τα ενοίκια να μην εκπίπτουν καθόλου από αυτόν ο οποίος το «νοικιάζει».
    Το κόλπο είναι απλό: φτιάχνω μία OFFSHORE αγοράζω το ακίνητο στο όνομα της OFFSHORE και μετά το νοικιάζω εγώ από την εταιρεία. Εγώ δεν έχω ακίνητο στο όνομά μου κι όμως είναι δικό μου, δεν έχω ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ούτε τεκμήριο για την πίσίνα, κι όμως είμαι πλούσιος, φιλοξενώ και μία φιλιπινέζα που μεγαλώσαμε μαζί στην ίδια γειτονιά, αποκρύπτω τα εισοδήματά μου κι όμως ζω πλουσιοπάροχα χωρίς να μπορεί το κράτος να μου κάνει τίποτε.
    Κύριε Υπουργέ,
    όσον αφορά τις OFFSHORE εταιρείες, δημοσιοποιείστε μία λίστα με αυτούς που μένουν σε ακίνητα OFFSHORE εταιρειών, όπως έκανε κάποτε ένας πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ με τη λίστα με τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:42 | Θανάσης Παπαθανασόπουλος

    θυμάστε το παλαιό σλόγκαν «Οι ξύπνοι οδηγούν RENAULT»?
    Αντικαταστήστε τη λέξη RENAULT με τη λέξη OFFSHORE και έχετε το σημερινό σλόγκαν!

    Αυτή η φάμπρικα της «Social Irresponsibility» θα πρέπει κάποτε να σταματήσει.
    Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα συντήρησης και ανάπτυξής της.

    Ένα από αυτά είναι και η υψηλή φορολόγηση των ακινήτων που τους ανήκουν.
    Οι συντελεστές φορολόγησης θα πρέπει να είναι πάνω από αυτούς που ισχύουν για τους «χαζούς ιθαγενείς».

    Αυτό και αν είναι θέμα φορολογικής δικαιοσύνης!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:27 | Γιώργος Οικονόμου

    Θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τα έσοδα από ακίνητα (ενοίκια, συμβάσεις εκμετάλλευσης κτλ) που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, εγχώριες ή εξωχόριες εταιρίες, να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 40%, ενώ για κοινωφελή ιδρύματα και εκκλησία να προβλέπεται ένας χαμηλότερος συντελεστής, πχ 20%.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:22 | ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Προφανώς και πρέπει να φορολογηθούν και μάλιστα αναδρομικά όλα τα ακίνητα που ευρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την ιδιότητα του κατόχου τους. Πρέπει να γίνει και συνδυασμός με το πόθεν έσχες που σχολίασα στην προηγούμενη παράγραφο. Πέραν τούτου πρέπει να γίνει και ποινική δίωξη αυτών που σκοπίμως, για να αποφύγουν τους φόρους, μεταβίβασαν η απόκτησαν ακίνητα σε εξωχώριες εταιρείες ( Εδώ πιστεύω ότι πιό σωστός και πιό κατανοητός θα ήταν ο όρος «εταιρείες εξωτερικού» αντί για «εξωχώριες εταιρείες».Δεν κατανοώ γιατί εμείς που έχουμε την πληρέστερη γλώσσα πρέπει να προσπαθούμε να μεταφράσουμε εκφράσεις ξένων γλωσσών που μάλιστα και στην ίδια τους τη γλώσσα είναι και λανθασμένες, αφού ο όρος off shore ισχύει μόνο για νησιώτικα κράτη και προφανώς ισχύει κυρίως για την Μεγάλη Βρετανία που τον καθιέρωσε).

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:58 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π.

    ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΙΝΩ ΤΟ ΟΤΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΩΧΩΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

    1) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ 25% ΚΑΙ ΟΧΙ 3% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    2) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:43 | Μανόλης Βασιλάκης

    Τσακίστε τους αν μπορείτε. Βέβαια προκύπτει το ερώτημα: ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από τις εξωχώριες; Εδώ θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι φυσικού προσώπου. Και μήπως προκύψουν εκπλήξεις για το πολιτικό σύστημα;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:38 | Ελένη Π.

    ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΑΝ «ΠΡΕΠΕΙ» ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΩΧΩΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩΧΩΡΙΑ ΕΤΕΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. ΑΠΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΠΙΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΝΑ ΚΤΑΣΧΕΘΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΑΝΙΘΗΚΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 40% ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΔΑΠΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 25%. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΚΟΡΌΙΔΟ; ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΑΙ ΟΛΟΥΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:20 | ΛΑΜΨΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Νομίζω ΝΑΙ. Όμως αυτό είναι πρόβλημα που θα πρέπει σε συνενόηση με την Ευρωπαίκή Ένωση να αντιμετωπισθεί συνολικά.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | ΚΑΤΡΑΝΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΕΜΙΤΑ.