Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:44 | Χρίστος Παπαδουλής

    Τα ακόλουθα σχόλια στην εμπειρία μου στις ΗΠΑ.

    Στις ΗΠΑ όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να κάνουν την διλοση μέχρι τις 15 Απριλίου.
    Μέχρι το τέλος του έτους καθένας μας λαμβάνει ένα βιβλιάριο με τις φορολογικές φόρμες, τους φορολογικούς πίνακες και τις αντίστοιχες οδηγίες.

    Συμπληρώνουμε έπειτα το έντυπο, υπολογίζουμε το φόρο και είτε οφείλουμε πρόσθετο φόρο ή έχω υπερπληρώσει και θα λάβω μια επιστροφή.
    Στο τέλος της κύριας φόρμας (1040) έχει μια θέση για τις πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού. Εάν ο φορολογούμενος επιλέγει να βάλει τις πληροφορίες, η εφορία είτε θα αποσύρει χρήματα, εάν ο φορολογούμενος οφείλει, ή θα καταθέσει χρήματα σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει υπερπληρώσει.

    Στην Ελλάδα ένας φορολογούμενος γεμίζει μια πολύ σύνθετη φόρμα και αφότου την ολοκληρώνει ο φορολογούμενος δεν ξέρει τη φορολογική του υποχρέωση. Κατόπιν η εφορία αποκρίνεται μήνες αργότερα και αναμένει τον φορολογούμενος για να πληρώσει τον οφειλόμενο φόρο μέχρι το τέλος του έτους.

    Μπορώ να προτείνω ότι κάποιος ρίχνει μια ματιά σε άλλες φορολογικές φόρμες χωρών και μέθοδο φορολογικής τακτοποίησης και τροποποιείσει τις φόρμες και τις διαδικασίες μας. Τα οφέλη θα είναι και για το φορολογούμενο και την κυβέρνηση. Ο φορολογούμενος θα ξέρει την υποχρέωσή του πιό σύντομα και η κυβέρνηση θα συλλέξει τους φόρους πιό σύντομα.

    Ειλικρινά,

    Χρίστος Παπαδουλής

    22940-34-245

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:34 | ΜΕΓΚΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    Αγαπητοί κύριοι έχω μία απορία: Από τι δέρμα κατασκευάζονται οι υπουργικές καρέκλες καθώς είναι σαφές πως σίγουρα επιδρούν στα και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως η κυβέρνηση σαν σύνολο προσπαθεί να λύσει ένα μακροοικονομικό πρόβλημα με μικροοικονομικές λύσεις. Μιλάτε για «νοικοκύρεμα» και ελπίζετε να εξοικονομήσετε 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να μειώσετε το χρέος. Αυτό θα ήταν όντως νοικοκύρεμα (με μικροοικονομικούς όρους) αν η χώρα δεν θα χρειαζόταν να δανεισθεί ούτε ένα ευρώ τον επόμενο χρόνο. Σε μία τέτοια περίπτωση σε 60-70 χρόνια θα ξεπλήρωνε όλα της τα χρέη. Όταν, όμως, μία χώρα δανείζεται κάθε χρόνο 50 δισ. για να καλύψει ετήσιες δαπάνες 78 δισ. τότε πως χαρακτηρίζεται μικροοικονομικά; Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως το Χρέος δεν είναι σημαντικό οικονομικό μέγεθος. Εκείνο που έχει σημασία είναι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και εκεί πρέπει να ρίξετε όλο σας το βάρος. Αν η χώρα δεν αυξήσει τον πλούτο που παράγει κάθε μέρα τότε καλύτερα να μεταναστεύσουμε όλοι μας από εδώ. Ο πλούτος δεν αυξάνεται, όμως, με φορολογικά μέτρα. Το μόνο που αυξάνεται με φορολογικά μέτρα είναι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Εμφανίζετε την τελευταία ως «μπαμπούλα» αν και είναι δικό σας παιδί (των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών) και κυνηγάτε ομάδες επαγγελματιών χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, όμως, πως έτσι όπως είναι τα πράγματα πολλές οικονομικές δραστηριότητες υπάρχουν στην χώρα μόνο και μόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής η οποία λειτουργεί ως φράγμα για την ανεργία και την κοινωνική αναταραχή. Επιθυμείτε να επαναφέρετε το μέτρο των αποδείξεων. Τι είναι εκείνο που σας κάνει να πιστεύετε πως κάποιος που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ θα μαζέψει περισσότερες από 10.000 ευρώ αποδείξεις το χρόνο; Μήπως θεωρείτε πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να τις μετατρέψετε και σε τεκμήριο διαβίωσης; Προτίθεσθε ακόμα να ξεπουλήσετε και άλλο από την ιδιοκτησία της χώρας (ΟΠΑΠ, ΤΤ κ.ο.κ.). Γνωρίζετε πως όταν πουλήσετε και το νερό της δεν θα της έχει μείνει τίποτα; Και τι θα κερδίσετε; 2-2,5 δισ. και αυτά για ένα μόνο χρόνο. Η κρίση χρειάζεται γενναίες αποφάσεις: Μειώστε δραστικά την φορολογία (μειώνοντας επίσης το προσδοκώμενο όφελος που θα έχει ένας φοροφυγάς ή ένας ανήθικος υπάλληλος του δημοσίου από την φοροκλοπή), μειώστε τον ΦΠΑ (αυξάνοντας την κατανάλωση). Μόνο έτσι θα αυξηθεί ο πλούτος της χώρας, μόνο έτσι θα προσελκυθούν επενδύσεις. Χρησιμοποιείστε με συνετό τρόπο τα χρήματα του ΕΣΠΑ (που πρέπει να σημειώσουμε πως είναι κυρίως λογιστικά μεγέθη και όχι πραγματικά). Διαφορετικά θα φάμε τις σάρκες μας. Ο Θεός να μας (σας) βοηθήσει!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:33 | Σαββίδης Γιάννης

    1) Γιατροί και δικηγόροι θησαυρίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να βρεθεί τρόπος φορολόγησης των τεράστιων άδηλων αμοιβών τους.
    2) Συστηματική κλοπή φόρων από ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αμοίβονται συστηματικά χωρίς αποδείξεις και διαπραγματεύονται τον ΦΠΑ.
    3) Καταστήματα που παρέχουν αγαθά υποστηριζόμενα από υπηρεσίες και μόνιμα υποτιμολογούν τα πάντα.
    4) Είδατε σε καμιά λαϊκή αγορά να δίνουν αποδείξεις;
    5) Φορολογείστε τα υπερκέρδη των τραπεζών.
    6) Κυνηγείστε τη δεύτερη και τρίτη εργασία που δεν φορολογείται και δεν πληρώνει ένσημα στους ασφαλιστικούς φορείς.
    7) Νομιμοποίηση μεταναστών και ίση φορολόγηση.
    8) Τεκμήρια, τεκμήρια, τεκμήρια.
    9) Μην στραγγαλίζετε πλέον τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων που συνήθως είναι και μισθωτοί. Ο ΦΜΑΠ πάνω από το 1.000.000 ευρώ.
    10) Συστηματικοί έλεγχοι για το τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Τεράστια η διαφθορά σε δημόσιους υπαλλήλους σε συγκεκριμένα πόστα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:12 | giannis

    Κύριε υπουργέ

    Θα μπορούσατε να βρείτε κάποιον άνθρωπο, που να καταλαβαίνει περισσότερο από to 1+1=2 και να πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση με συρρίκνωση;
    Πως θα σας δώσω ΦΠΑ και φόρους όταν δεν έχω δουλειά;
    Σας ψηφίσαμε πιστεύοντας ,όπως μας λέγατε προεκλογικά, ότι χρήματα υπάρχουν.
    Πώς να σας εμπιστευτούμε τώρα με αυτά που ακούμε;
    Χρειάζεται προσοχή , γιατί και άλλοι με υπερβολική αλαζονεία , μας έκαναν τους ειδικούς επιστήμονες και αφού μας βούλιαξαν στον πάτο, κατέβασαν την «σκούφια» τους και έφυγαν σε μια νύχτα.

    Για τα πιστεύω μου, είναι μεγάλο πλήγμα για μένα, να συμφωνώ με τις θέσεις του κ.Σαμαρά (όπως τον άκουσα στην χθεσινή συζήτηση στην βουλή) για την έξοδο από την κρίση με επενδύσεις και ανάπτυξη.
    Πάρτε μέτρα για να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα, γιατί και μόνο με τις φήμες ,εδώ και λίγο καιρό οι έχοντες έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν τα ψηφίσετε κιόλας.
    Από τους υπόλοιπους ότι και να κάνετε δεν έχουμε να σας δώσουμε.
    Καλές γιορτές και καλά μυαλά σε όλους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:20 | logistis

    Και πότε θα ποινικοποιηθεί η αργοπορία και η βαριεστημάρα για εξυπηρετηση πολλών δημοσίων υπαλλήλων που κλέβουν εμμέσως το κράτος?

    Μέσα απο την παραπάνω φράση θέλω να πώ ότι οπου υπάρχει λόγος υπάρχει και αντίλογος. Το πρόβλημα δεν είναι να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων ούτε να στείλουμε φυλακή έναν επαγγελματία ο οποίος μπορεί και να έφαγε τον φπα γιατί ήταν άρρωστο το παιδί του. Συνέλθετε Έλληνες και σκεφτείται καθαρά. Τώρα δεν είναι θέμα κόντρας είναι θέμα συμμαζέματος και δεν είναι κανένας άμοιρος ευθυνών και όποιοι δεν ζητάνε απόδειξη για να μην πληρώσουν τον φπα ενος επαγγελματία και ο επαγγελματίας που δεν κόβει την απόδειξη.

    Με αυτά που γράφεται ποια κυβέρνηση να σας πάρει στα σοβαρά και ποιός φορέας, και ποια δημόσια διαβούλευση να γίνει. Επικεντρωθείται στα ζητήματα πια και αφήστε τις αερολογίες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:27 | R.

    Απλοποιείστε το φορολογικό σύστημα και εντατικοποιείστε τους ελέγχους στοχευμένα.

    Δεν είναι δυνατόν να μιλάτε για αφορολόγητο με αποδείξεις όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί τι αποδείξεις θα δηλώσει ο καθένας.

    Δεν είναι δυνατόν να μιλάτε για καθολικό πόθεν έσχες όταν υπάρχει ήδη πόθεν έσχες για κάποιες κατηγορίες πολιτών το οποίο φαίνεται πως δεν μπορεί να ελεγχθεί.

    Ένας από τους λόγους της φοροδιαφυγής είναι η τεράστια πολυπλοκότητα του συστήματος, που αφήνει παραθυράκια για τους διάφορους επιτήδειους. Απλοποιείστε το σύστημα και κάντε ενδελεχείς ελέγχους εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα. Και είναι γνωστό που υπάρχουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:01 | ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Εγώ δεν έχω να κάνω προτάσεις γιατί πολύ απλά δεν είμαι ούτε φοροτεχνικός ούτε οικονομολόγος.Είμαι επιχειρηματίας και θα ήθελα να σας πω πόσα λεφτά έχω πληρώσει και πληρώνω εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των ηλίθιων υπαλλήλων της εφορίας που ανήκω.Αν αυτά μπορέσουν να σας βοηθήσουν ώστε να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τον κόσμο που τον πνίγει καθημερινά η γραφειοκρατία, τότε θα κάνατε ένα μεγάλο βήμα για να μπορέσουμε εμείς οι επιχειριματίες να απαλλαγούμε από αυτον τον βραχνά.
    Περίπτωση 1.Για ορθογραφικό λάθος σε χειρόγραφο τιμολόγιο (σε αντιπαραβολή με το αντίστοιχο δελτίο αποστολής) αξίας 30 ευρώ, το πρόστιμο που μου επιβλήθηκε είναι 1.200,00 Ευρώ!Όταν παραπονέθηκα στον προϊστάμενο μου είπε τι να κάνουμε αυτός είναι ο νόμος!!!
    Περίπτωση 2. Έχω πρόβλημα με την επιχείρησή μου και χρωστάω από ΦΠΑ και διάφορα πρόστιμα 20.000,00 Ευρώ περίπου.Η ρύθμιση που έκανα είναι (η καλύτερη δυνατή) για 26 μήνες και μου βάζουν προσαυξήσεις των 5.000,00 Ευρώ!Δηλαδή πρέπει να πληρώνω 1.000,00 ευρώ τον μήνα περίπου για 2 χρόνια.Με άλλα λόγια εγώ πρέπει να έχω κέρδη τον μήνα μαζί με τα υπόλοιπα έξοδά μου και υποχρεώσεις μου γύρω στις 4.000 ευρώ τον μήνα.Η επιχείρησή μου είναι ατομική και είμαι ο μόνος απασχολούμενος σε αυτήν.Με αυτή την κρίση μπορούν να βγουν αυτά τα λεφτά;Θέλω να κάνω ένα νέο ξεκίνημα και δεν μπορώ να θεωρήσω τιμολόγια για να συνεχίσω.Από που λοιπόν θα βρω εγώ αυτές τις 4.000,00 ευρώ;Με υποχρεώνουν δηλαδή να δουλεύω χωρίς τιμολόγια πώλησης άρα να μην πληρώνουν ΦΠΑ οι πελάτες μου άρα να χάνει το δημόσιο.Κι αν γίνει και κανένας έλεγχος…το πρόστιμο θα είναι τόσο μεγάλο που θα χάσω το σπίτι μου από κατάσχεση εξαιτίας αδυναμίας μου να το πληρώσω.
    Περίπτωση 3.Μου κάνει έξωση ο ιδιοκτήτης μου και πάω σε άλλο χώρο.Εκείνες τις ημέρες τυχαία και μέσα στον πανικό μου από την μετακόμιση γίνεται έλεγχος από την εφορία που ανήκω και διαπιστώνουν ότι έχω φύγει από το κατάστημά μου χωρίς να το δηλώσω.Το πρόστιμο….2.000,00 ευρώ!!!
    Περίπτωση 4. Κάνει λάθος ο λογιστής μου αποδεδειγμένα από δική του παράβλεψη σε κάποια έγγραφα προς την εφορία.Αποτέλεσμα;Πρόστιμο 2.000,00 ευρώ!!!
    Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις για μικρότερα ποσά που δεν αξίζει να αναφέρω και που αποδεικνίουν ότι από την εφορία μου αντιμετωπίστηκα σαν απατεώνας και κοινός εγκληματίας.Θα μου πείτε η λύση είναι τα φορολογικά δικαστήρια.Συγνώμη αλλά για να καταφύγεις στα δικαστήρια θέλει 450 ευρώ η κάθε περίπτωση και αν δεν κερδίσω θα πληρώσω και τα πρόστιμα και τα έξοδα του δικαστηρίου.Το ρισκάρω;Όχι βέβαια!
    Και μέσα σε όλα αυτά μου έρχεται και ειδοποίηση κατάσχεσης από την εφορία για τα παραπάνω χρέη της κύριας κατοικίας μου.Από τις οφειλές μου προς την εφορία οι μισές είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις.Είμαι ένας νομοταγής πολίτης και ένας ευσυνείδητος επιχειριματίας που παλεύω καθημερινά να επιβιώσω.Εδώ να σημειωθεί ότι έχω μεγάλα προβλήματα υγείας που μου δυσκολεύουν την ζωή στην καθημερινότητά μου αλλά φυσικά αυτό αφορά τον τομέα της κρατικής πρόνοιας για τα ΑΜΕΑ και όχι εσάς.
    Αν θέλετε την συμβολή ενός βιοπαλαιστή και ενός ανθρώπου καμμένου από την γραφειοκρατία (ΙΚΑ ΤΕΒΕ-σε αυτά να δείτε γλέντια!!!), βοηθήστε τον κοσμάκη με απλά και λειτουργικά και ανθρώπινα μέτρα.Βάλτε την λογική να δουλέψει πάνω απόλα και όχι τους αριθμούς.Δώστε κίνητρα στις επιχειρήσεις και σταματήστε επιτέλους να μας αντιμετωπίζετε σαν κοινούς εγκληματίες!Έζησα ένα διάστημα στο εξωτερικό και είδα ότι το κράτος στέκεται δίπλα στον επιχειρηματία.Είναι συνεργάτες και όχι αντίπαλοι.Γιατί εδώ είμαστε αντίπαλοι μεταξύ μας.Δημιουργείστε υπηρεσίες συμβουλευτικές για τους επιχειριματίες και επιτέλους βρείτε έναν νόμο για ευθύνη των λογιστών.Αυτά τα ερπετά θερίζουν και θα συνεχίζουν να θερίζουν τους επιχειριματίες που τους εμπιστευόμαστε και στηριζόμαστε επάνω τους!Σε 3 χρόνια άλλαξα 3 λογιστές!
    Ας σταματήσω εδώ γιατί αν συνεχίσω θα γράψω βιβλίο με αυτά που έχω τραβήξει εδώ και 3 χρόνια.Λύσεις υπάρχουν για όλα.Ένας λογικός άνθρωπος δεν υπάρχει σε αυτές τις κυβερνήσεις τπόσα χρόνια για να τις υποδείξει;Μα ούτε ένας πια;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:42 | ΣΟΦΙΑ ΓΕΡΟΝΤΑΚΗ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.ΑΦΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004 ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΕΔΙΔΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ ΕΚΕI ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ! ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:40 | Βασίλης

    Μια πρόταση για τα τέλη κυκλοφορίας.
    Το σημερινό σύστημα είναι τουλάχιστον άδικο και απαρχαιωμένο, διότι ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. πληρώνει τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με ένα 1.900 κ.ε. Οι φορολογήσιμοι ίπποι δεν έχουν καμία λογική. Θα μπορούσε να υπάρχει χρέωση ανά κυβικό εκατοστό και σύμφωνα με τα καυσαέρια., π.χ. για τα Euro 5 να χρεώνεται 0,12 ευρώ το κ.ε, τα Euro 4: 0,15 ευρώ, κ.ο.κ. Φυσικά κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να υπάρξει και για τα πετρελαιοκίνητα. Είναι το δικαιότερο σύστημα καθώς ο καθένας θα πληρώνει ακριβώς για τα κυβικά εκατοστά που έχει το όχημά του. Επίσης θα μπορούσε να διπλασιαστεί το ποσό αυτό όταν ξεπερνά τα 2.500 κ.ε. Εννοείται ότι δεν χρειάζονται αυτοκόλλητα στα παρμπρίζ. Μια απλή απόδειξη πληρωμής αρκεί. Σε τελική ανάλυση, δουλειά των τροχονόμων δεν είναι να ελέγχουν εάν υπάρχει κολλημένο το αυτοκόλλητο. Εάν δεν πληρώθηκαν τα τέλη είναι θέμα εφορίας και ανάλογης ποινής ώστε να μην επαναληφθεί.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:59 | Christos Papadoulis

    Since I returned to Greece I have dealt with a number of Greek
    Government offices. In all cases I see the same scenario plaid over
    and over again.

    There have been attempts to automate the work but the processes have
    not been changed.

    I will give you the latest example. Today I went to the Pallini Tax
    office to make a payment. The person who served me printed the results on a 4 parts form. She signed it and stamped it. Then she went to her supervisor’s desk, she was not there, used her supervisor’s stamp and stamped the documents. Then, she gave me two copies which I took to the cashier.
    He stamped and signed the two copies and returned one to me.

    I will not compare and contrast this process with the one in the USA (in the USA I have never been to a tax office).
    I will contrast it to the one in a Greek Bank.

    Once upon a time one used the same process, as the Tax office, at a
    bank to either deposit or withdraw funds. Since the introduction of
    automation, the bank processes have changed. Today, one goes to one
    employee who performs the function.
    I fail to the reason why the Tax office process cannot change to become similar to the process at the Bank.

    I will not go to “revolutionary” thoughts of scheduling payments using a bank account or the internet.

    Also, on one hand, I keep hearing the puplic and politicians complain that we have too many public employees. On the other hand, I hear the organizational manager complain that they do not have a safifient number of employees to do their job.

    I worked in Information Technology in the likes of 3M, Intel and Federal Reserve Bank in the USA. In all organizations our goal was to move decision making at the lowest level in order to achieve:

    1. Increase customer satisfaction,
    2. Increase productivity,
    3. Reduce cost,
    4. Other reasons specific to each project and organization. In the case of the Pallini Tax office, free employees from one function and move them to another.

    Based on my experience, one must changes the business processes before applies automation. Otherwise, he builds on sand. We learned this back in the 1970s and 1980s. We simply spent billions in automation and we found that we neither increased productivity nore we reduced costs.

    Sincerely,

    Christos Papadoulis

    22940-34-245

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:51 | ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που διαφωνεί γιά την ανάγκη λήψης πρόσθετων φορολογικών μέτρων, ειδικώτερα για την διεύρυνση της φορολογητέας βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το θέμα ( ή το πρόβλημα αν θέλετε) είναι πως θα γίνουν χωρίς να δημιουργηθούν αδικίες.
    Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εφήρμοσαν τα …περίφημα αντικειμενικά κριτήρια , που το μόνο αποτέλεσμα που είχαν εκτός από την πρόσκαιρη αύξηση των εσόδων, ήταν το κλείσιμο ή η συρρίκνωση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. (δικό μου παράδειγμα- κατάστημα 12 τετραγωνικών μέτρων σε στοά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φορολογούνταν με βάση τους συντελεστές της Τσιμισκή και ο φόρος που αναλογούσε ήταν μεγαλύτερος από τον ….τζίρο του καταστήματος)
    Η γνώμη μου όσο αφορά τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων…. Αφορολόγητο
    βάσει όλων των αποδείξεων και το υπόλοιπο φορολόγηση με υψηλώτατο συντελεστή.
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία…
    Αντωνιάδης Βαγγέλης

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:42 | ΣΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    για τον περιορισμο των πλαστων τιμολογιων και μαλιστα των τιμολογιων παροχησ υπηρεσιων το ΦΠΑ να πληρωνεται απο τον ληπτη και οχι απο τον εκδοτη κατι αναλογο δηλαδη με το αγγελιοσημο

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:46 | petrakis petrou

    αγαπητε κ. ρωσσιδη, δεν εμπιστευομαι τη σκια μου, θα εμπιστευτω το ηλεκτρονικο χρημα;
    και μονο απο ψυχολογικο λογο θελω να τα πιανω τα λεφτα μου, να ελεγχω που και γιατι τα δινω

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:54 | Spyros Mitsopoulos

    From what i see as proposed changes the feudal system which you are trying to dismantle is actually becoming stronger and tighter.

    Your proposed policy and legal changes seem to be based around how to more effectively tax people and businesses and then how to collect the money due to you.

    Its sad.

    Because you dont trust each other.

    In any event, in order for you to earn more money, the taxpayers need to earn more money. I havent seen policy changes that are going to do that.

    Get rid of the need for permits for simple things, let people go into business let them build let them spend.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 05:48 | Βασίλης Σταράκης

    1. Είναι αλήθεια, ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι καταχωρημένες στο πληροφοριακό σύστημα του Υπ. Οικονομικών.
    2. Είναι αλήθεια ότι όλες οι επιχειρήσεις πληρώνουν το ΦΠΑ μέσω τραπεζών.
    3. Είναι αλήθεια ότι όλες οι τράπεζες είναι μηχανογραφημένες, άρα την επόμενη μέρα της λήξης καταβολής ΦΠΑ, μπορούν να δώσουν το σύνολο των στοιχείων από ποιές επιχειρήσεις κατεβλήθη ΦΠΑ.
    4. Τότε, μήπως είναι αλήθεια ότι υπάρχει η δυνατότητα στο υπ. Οικ. να γνωρίζει άμεσα ποιά επιχείρηση δεν έχει πληρώσει ΦΠΑ;
    5. Μήπως το ότι δεν κινητοποιείται αμέσως για να ρωτήσει (αν όχι να ελέγξει) την επιχείρηση που δεν κατέβαλλε ΦΠΑ, έχει να κάνει με σκοπιμότητες του τύπου «άσε να μεγαλώσει το αρνί για να το φάω πιο νόστιμο», δηλαδή να «βγεί» και το κατιτίς μας, όπως βοά η αγορά κι όπως καταγγέλεται και από τούτο το βήμα ευθαρσώς, επωνύμως και από πλείστους;

    Εδώ ο δοσατζής, άμα δεν του πληρώσουμε στη μέρα της τη δόση, μας βαράει την πόρτα την επόμενη μέρα. Το κράτος έχει λιγότερη οργάνωση από το δοσατζή ή περιμένει να «μεγαλώσει το αρνί»;

    Κινηθείτε αγαπητέ Υπουργέ και σπάστε αυγά. Ενίοτε και κεφάλια!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 04:55 | ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Η ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ
    ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΘΕ ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΩΝ
    ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑ, Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

    ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ¨Η ΧΩΡΙΣΑΝΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.

    ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΥΖΥΓΟ.
    ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ «ΧΩΡΙΣΩ» ΚΑΙ ΘΑ «ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΩΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

    ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:41 | karas

    κύριε υπουργέ
    μπορείτε να φτιάξετε μια ολιγομελή ομάδα πχ 5 ατόμων οι οποίοι είναι πέρα κάθε υποψίας (σίγουρα μπορείτε να βρείτε 5 τέτοιους ανθρώπους στους οποίους θα περιλαμβάνεται και ένας εισαγγελέας). Ποια θα είναι η δουλειά τους; Εξηγώ:
    Επειδή κάθε Τρίτη έχει κλήρωση το λαϊκό λαχείο, όμοια κάθε Δευτέρα θα κληρώνεται ένα ΑΦΜ. Έτσι όλοι θα παρακολουθούμε κάθε Δευτέρα ποιο ΑΦΜ κληρώθηκε δηλαδή κατά τα κοινώς λεγόμενα θα παρακολουθούμε ποιος «έπιασε το λαχείο» και η ομάδα αυτή θα πιάνει δουλειά. Θα ελέγχει τον «τυχερό» από «καταβολής κόσμου». Σπίτια, αυτοκίνητα, τρόπος διαβίωσης, τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ θα ελέγχονται από τους 5 αυτούς αδιάφθορους και σε εύλογο χρονικό διάστημα πχ σε 15 ημέρες ο ελεγχόμενος θα παραδίδεται στη κοινωνία είτε «καθαρός» είτε «κρεμασμένος» στη πλατεία Συντάγματος για παραδειγματισμό.
    Όταν κάποιος κλέβει με οποιοδήποτε τρόπο το κοινωνικό σύνολο δεν θα πρέπει να έχει δυνατότητα να μείνει στη χώρα που συστηματικά κλέβει. Οι νόμοι που έχετε είναι αρκετοί να επιβάλλουν σκληρές ποινές πχ η μη απόδοση ΦΠΑ είναι κακούργημα.
    Βέβαια στη κληροτήδα που θα περιέχει τα ΑΦΜ όλων των ελλήνων θα περιέχεται το ΑΦΜ το δικό μου και του περιπτερά μου έως του πρωθυπουργού και του προέδρου της δημοκρατίας και ο καθένας έλληνας θα μπορεί να ελέγχει ότι πράγματι αυτό συμβαίνει. Διότι υπάρχουν περιπτεράδες που βγάζουν τρελά μεροκάματα αλλά επίσης υπάρχουν και βουλευτές με τεράστιες προεκλογικές δαπάνες και προκλητικό τρόπο διαβίωσης.
    Αφήστε τις αποδείξεις, «ο φόβος φυλάει τα έρημα» λέει μια παροιμία.
    Και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε υπουργέ τι γίνεται με εκείνες τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα μέσα ενημέρωσης; Δεν είνα καιρός να πληρώσουν τις συχνότητες που χρησιμοποιούν; Το αναφέρω εδώ μια που όλοι πρέπει να πληρώσουν. Εκείνοι οι μεγαλόσχημοι θα πληρώσουν τις συχνότητες που ανήκουν στον ελληνικό λαό;
    ευχαριστώ
    Καράς

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:32 | Μπεκιάρης Αλέξανδρος

    – Βγάλτε συνεργεία και κάντε πολλούς ελέγχους στις επιχειρήσεις (π.χ. καφετερειες). Τρελάνετέ τους στα πρόστιμα μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους πέρνει πλέον να «κλέβουν».

    – Επίσης στελεχώστε τις αρμόδιες ΔΟΥ στις δ/ντικές θέσεις με νέα και φιλόδοξα άτομα (όχι με την παλαιότητα) που θα έχουν όρεξη να κινητοποιήσουν και να πιέσουν τους μηχανισμούς στις υπηρεσίες τους ώστε να τρέξουν τις διαδικασίες…Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους.

    – Επίσης φορολογέιστε την ΕΚΛΗΣΙΑ όπσδήποτε. Αν γίνει κάποιο γκάλοπ οι 9 στους 10 ‘Ελληνες θα συμφωνούν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:49 | alex prodromidis

    θελω να επιστησω την προσοχη σας στην σδοεε.
    εδω και 10 χρονια μετα απο εφοδο της
    βρισκομαι ακομα σε καταθλιψη,οι γονεις μου αγωνιστες
    της εθνικης αντιστασης σε ψυχιατρους μετα την επεμβαση τους
    αλλα ραμπο για μια επιχειρηση με τζιρο 1000 ευρω τον μηνα, και
    πληρωνω σε γιατρους τις επιπτωσεις της
    σκληρης χωρις σεβασμο,γεματη κυνισμο
    συμπεριφορας της.εχω πληρωσει σε γιατρους
    και μαλιστα χωρις να μου δωσουν αποδειξη,
    πανω απο 30000 ευρω αυτα τα χρονια
    σαν αποτελεσμα της συμπεριφορας των εφοριακων
    και της σδοεε.ξεκληρισατε μια οικογενεια ολοκληρη.
    μηπως θα μου τα επιστρεψετε τα χρηματα?
    η θα ζητησετε και αλλα?κατα την γνωμη μου
    ειστε οικονομικοι δολοφονοι.
    εχω ενημερωσει τον συνηγορο
    του πολιτη.
    αν μειωσετε τους δημοσιου υπαλληλους,αν αυξησετε
    τους ελεγχους στην επιθεωρηση εργασιας σιγουρα
    θα πεισετε οτι σεβεστε περισσοτερο τους πολιτες.
    η συμπεριφορα της εφοριας και των εφοριακων
    ειναι επιηκως απαραδεκτη.ρωτηστε και τους λογιστες
    τι λαμογιες γινονται.δεν τα γνωριζετε τοσα χρονια στην πολιτικη?
    και την πληρωνουμε οι απλοι πολιτες.πειστε οτι
    πληρωνετε οι πολιτικοι τους φορους πρωτα και
    οι 10 πιο πλουσιες οικογενειες που σας στηριζουν
    και μετα ελατε και στους πολιτες.

    εχω δυο προτασεις βαλτε καμερες υποχρεωτικες στις
    εφοδους της εφοριας.και βαλτε ανιχνευτη ψευδους
    στην βουλη.θα γελασει και ο καθε πικραμενος.

    ζητηστε πρωτα συγνωμη,σεβαστειτε τον πολιτη για
    10 χρονια τουλαχιστον και μετα να εχετε μουτρα
    να ζητατε 352 ευρω για ενα παλιο αυτοκινητο
    που ομως δεν ρυπαινει η να ζητατε περαιωση της
    ακινητης περιουσιας.

    μια γνωστη μου που δουλευει σε εφορια μου ειπε οτι
    η προισταμενη της δεν εχει τις απαραιτητες ικανοτητες
    να διοικει.αλλα η ιδια δεν θελει να βγαλει το φιδι απο
    την τρυπα αν και θα μπορουσε να κανει καλυτερα την
    δουλεια απο την προισταμενη της.επισης αφηνει την εφορια
    και παει για ψωνια μερικες φορες.

    ευχαριστω

    και κατι ακομα:
    εκανα τα χαρτια μου για τις γραμματειες των υπουργειων
    μεσω διαδικτυου.και κανεις δεν μου εστειλε μια απαντηση
    εστω για να με ευχαριστησει που ελαβα μερος.
    ετσι σεβεστε τους πολιτες?
    νομιζω οτι τους εχετε γραμμενους στα παλιοτερα των υποδηματων σας.
    ετσι σημαντικοι ελληνες δεν μπορουν να σας εμπιστευτουν και
    να στελεχωσουν το κομμα σας.αξιοκρατια στα λογια.
    ζηστε εσεις και τα στελεχη σας φτωχικα,σε φτωχες συνοικιες,
    πιαστε τους πλουσιους συναδελφους σας,τα πρωτα τραπεζια στα μπουζουκια,τους λαθρεμπορους και μετα απο 10 χρονια που θα μας
    δειξετε οτι κανετε ολα αυτα εμεις μπορει να σας ακολουθησουμε.
    το ελλειμα αξιοπιστιας δεν θα πεσει κατα 4% σε ενα χρονο αν συνεχισετε
    την συμπεριφορα σας των πρωτων εκατο ημερων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:31 | haspr

    Θα ήθελα να απευθυνθώ στους υπεύθυνους του Υπουργείου Οικονομικών – πολιτική ηγεσία και να σας αναφέρω τις σκέψεις μου για ένα σύστημα συναλλαγών το οποίο αν και σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει ανεφάρμοστο έως και αστείο, πιστεύω οτι αξίζει να εξεταστεί και το μόνο που ζητώ είναι να διαβαστεί το μύνημά μου.
    Σχετικά με το οικονομικό – φορολογικό πρόβλημα που καλείται το Υπουργείο να λύσει θα πρέπει να εφαρμοσθεί ένα σύστημα φορολόγησης συναλλαγών το οποίο θα πρέπει να διέπεται από δύο βασικές αρχές :
    Α) Την αρχή οτι τα εισοδήματα που αποκτούν οι συναλλασσόμενοι δεν θα δηλώνονται από αυτούς αλλά αντίθετα το κράτος έχοντας τον πλήρη έλεγχο θα τους ενημερώνει για τα έσοδα, τις δαπάνες και τους φόρους που απέδωσαν.
    Β) Την αρχή οτι ο μόνος τρόπος για να εισπράξεις χρήματα είναι μέσω του συστήματος συναλλαγών.

    Η υλοποίηση αυτής της αρχής δεδομένης της υψηλής υπάρχουσας τεχνολογίας (πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, internet) γίνεται ως εξής :
    1) Ολοι ανεξαιρέτως δηλαδή : φυσικά και νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, φορείς, οργανισμοί υπηρεσίες και γενικά όποιος συναλλάσσεται και θέλει να εισπράξει ή να πληρώσει οτιδήποτε θα έχει ένα μοναδικό αριθμό μητρώου (ΑΦΜ) και ένα μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό.
    2) Οποιος εισπράτει θα πρέπει να έχει μία συσκευή όπως αυτές που έχουν τα καταστήματα για να κάνουν συναλλαγές με πιστωτική κάρτα συνδεδεμένη με τηλέφωνο ή πιο εξελιγμένη με σύνδεση inteνrnet και δυνατότητες παροχής υψηλής ασφάλειας συναλλαγών.
    Θα πρέπει επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες φορητές συσκευές σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου που να συνδέονται μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (με κάρτα SIM) ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει συναλλαγές εκτός έδρας.
    3) Οποιος πληρώνει θα έχει απλά μια κάρτα όπως οι πιστωτικές η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό του λογαριασμό και θα αφορά το μοναδικό αριθμό του. Επίσης θα έχει ασφάλεια με κωδικό (ΡΙΝ) όπως οι κάρτες ανάληψης μετρητών ή τα κινητα τηλέφωνα. Ο κωδικός αυτός θα εισάγεται από τον κάτοχο της κάρτας πληρωμής στη συσκευή του άλλου συμβαλλόμενου ο οποίος εισπράτει, ως επιβεβαίωση και αποδοχή της συναλλαγής. Οι κάρτες πληρωμής με ΡΙΝ θα εκδίδονται από τις τράπεζες σε συνεργασία με το υπουργείο και οι συσκευές είσπραξης από το υπουργείο σε συνεργασία με τις τράπεζες.
    4) Το υπουργείο θα έχει εγκαταστήσει σύστημα επεξεργασίας συναλλαγών συνδεδεμένο με το internet και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ώστε να δέχεται τις εντολές των συναλλαγών και να τις εκτελεί αυτόματα χρεώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό του αγοραστή, πιστώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή, παρακρατώντας ταυτόχρονα από αυτόν το φόρο που θα έχει ορισθεί ο οποίος θα κατατίθεται άμεσα σε τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου.

    Το σύστημα αυτό έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά και οι θετικές συνέπειες της εφαρμογής του είναι τεράστιες αν κάποιος το επεξεργαστεί λίγο περισσότερο. Αναφέρω τα πιο σημαντικά :
    1) Καταργείται η φοροδιαφυγή διότι καταργείται η έννοια της φορολογικής δήλωσης. Δεν δηλώνει ο συναλλασσόμενος όποιες συναλλαγές θέλει όποτε θέλει. Αν θέλει ο οποιοσδήποτε να εισπράξει οποιοδήποτε ποσό, με την ηλεκτρονική συναλαγή ενημερώνεται πρώτα το κράτος παρακρατείται αμεσα ο φόρος συναλλαγής (μάλλον θα πρέπει να τον ονομάσουμε ΦΠΑ) και στο τέλος του χρόνου η εφορία ενημερώνει τον πολίτη ή πρόσωπο για τα οικονομικά στοιχεία που τον αφορούν. Στο ενδιάμεσο θα μπορεί ο συναλλασσόμενος να ενημερώνεται μέσω internet τηλεφώνου ή μέσω ΔΟΥ για την οικονομική κίνηση του ΑΦΜ του και αντίστοιχα από την τράπεζα την κίνηση του λογαριασμού του και να διασταυρώνει τις κινήσεις που έγιναν. Αυτό μάλλον θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνεται μόνο μέσω επαγγελματιών λογιστών και επι αμοιβή υποχρεωτικά διότι με την επόμενη συνέπεια που θα αναφέρω (θετική θεωρώ εγώ) καταργείται το επάγγελμά τους.
    2) Καταργείται η έννοια των λογιστηρίων, των βιβλίων και στοιχείων, αποδείξεων, τιμολογίων, προσωρινών και οριστικών δηλώσεων, ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΦΕΜ, ΦΜΑ κλπ κλπ κλπ και γενικά όλου αυτού του τέρατος που δημιουργήθηκε για να παρασιτούν διάφοροι από αυτούς που προσπαθούν να εργαστούν. Γι αυτό ανέφερα την επέμβαση των λογιστών έστω σε ένα επιφανειακό έλεγχο επ’ αμοιβή γιατί δυστυχώς πολύς κόσμος που εργάζεται σε λογιστήρια ή λογιστικά γραφεία θα πρέπει να ψάξει για άλλη δουλειά.
    Καταργούνται οι έλεγχοι, τα ΣΔΟΕ, τα φορολογικά δικαστήρια, οι φορολογικές ενημερότητες οι χιλιάδες διαφορετικές βεβαιώσεις και
    όλος αυτός ο μηχανισμός που υποτίθεται μας ελέγχει και τελικά φτάσαμε εδώ. Τελειώνει το χαρτοβασίλειο, η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση
    η διαφθορά, οι εκβιασμοί, το κολοσιαίο κόστος του τέρατος που δημιουργήθηκε με ψήφους, πίνει το αίμα μας και γεννά διεφθαρμένους
    και τεμπέληδες αλλά και προνομιούχους φίλους (όλα τα προηγούμενα μεταφράζονται σε ψήφους).
    3) Καταργείται αντίστοιχα η διαφθορά του ιδιωτικού τομέα και κατ’επέκταση η διαφθορά του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γιατρός που
    θέλει Χ ποσό για μια επέμβαση για να το εισπράξει θα ενημερώσει το σύστημα. Είναι στο ΕΣΥ και θέλει φακελάκι, δεν θα μπορεί να κάνει συναλλάγή γιατί η φορητή συσκευή που θα έχει μπορεί να κλειδωθεί ώστε να εισπράτει μόνο από συγκεκριμένους ΑΦΜ (της υπηρεσίας του νοσοκομείου του). Θέλει να εισπράξει ποσό για άλλο λόγο (π.χ πώληση ακινήτου) θα προβλέπεται διαδικασία μέσω ΔΟΥ.
    Το ίδιο θα ισχύει κατ’επέκταση για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Ουσιαστική δηλαδή κατάργηση της διαφθοράς, του ρουσφετιού,
    των πελατειακών σχέσεων της κλοπής του δημόσιου χρήματος και εφαρμογή ισονομίας και αξιοκρατίας έναντι των πολιτών οι οποίοι δεν θα μπορούν αντίστοιχα να προωθήσουν τα αιτήματά τους εκτοπίζοντας συνανθρώπους τους όταν τους δίνεται η δυνατότητα.
    4) Κατάργηση των χιλιάδων διαφορετικών φόρων, ειδικών και μη, χαρτοσήμων, τελών κλπ και εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου συναλλάγών
    άμεσα κατά τη συναλλαγή. Είναι απίστευτο πόσες συναλλαγές γίνονται χωρίς να εκδίδεται παραστατικό σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων.
    Εκτιμώ ότι ένας συντελεστής φόρου συναλλαγών της τάξεως του 10% είναι αρκετός ώστε να γεμίσει τα ταμεία του κράτους σε λιγότερο από ένα χρόνο. Επίσης υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης κλιμακωτού συντελεστή (αν κάποιος εισπράξει παραπάνω από κάποιο ποσό θα αλλάζει ο συντελεστής του σε 15% και στη συνέχεια 20% κλπ) ώστε να υπάρχει κοινωνική αποδοχή και επίσης αφορολόγητου (επιστροφή του φόρου που παρακρατήθηκε για τις πρώτες 10-12.000Ε ή όποιο ποσό επιλεγεί). Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται ουσιαστικά μείωση των φόρων των νομοταγών πολιτών (από μέσο συντελεστή φόρου εισοδήματος 25% πάμε σε 10% με ταυτόχρονη κατάργηση δεκάδων άλλων φόρων κλπ) και επιβολή φόρου που είναι τόσο μικρός που δεν θα δυσαρεστηθούν ούτε οι φοροφυγάδες. Επίσης αν ο προτεινόμενος συντελεστής θελήσουμε να αλλάξει, θα αλλάξει για όλους πραγματικά και δίκαια και θα ξέρουμε όλοι το που πήγαν τα λεφτά. Τέλος καταργούνται οι αντικειμενικές
    αξίες και οι φόροι επί των ακινήτων. Οποιος κάνει πώληση ακινήτου κάνει συναλλαγή και για να εισπράξει το ποσό που συμφώνησε θα
    ενημερώνει το σύστημα με τη συναλλαγή του και θα πληρώνει το φόρο του. Δεν μπορεί να μειώσει την αξία του ακινήτου η οποία με το
    ισχύον φορολογικό σύστημα συμπαρασύρει δεκάδες άλλα έξοδα και φόρους γιατί πολύ απλά θα εισπράξει λιγότερα απο αυτά που συμφώνησε.
    Οταν κάποιος θέλει να κάνει γονική παροχή δεν παίρνει χρήματα από τα παιδιά του, άρα δεν κάνει συναλλαγή άρα δεν πρέπει να πληρώσει
    τίποτα. Αντίστοιχα οι κληρονόμοι δεν έδωσαν χρήματα στο μακαρίτη άρα δεν έγινε συναλλαγή άρα καταργείται ο φόρος κληρονομιάς.
    5) Δυνατότητα είσπραξης επιτέλους των ανείσπρακτων φόρων προηγουμένων ετών τουλάχιστον στα ενεργά ΑΦΜ με ρύθμιση του συντελεστή
    ανάλογα με το ύψος της οφειλής (πχ αντί για 10% να γίνει 25% μέχρι την εξόφληση των οφειλών)

    Μπορώ να απαριθμώ επί ώρες τα θετικά του συστήματος και να προκύπτουν συνεχώς νέα μετά από σκέψη της εφαρμογής του.
    Θεωρώ οτι το παραπάνω σύστημα είναι τόσο απλό και διάφανο που όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος λύνονται με ελάχιστη σκέψη. Παραδείγματος χάρην :

    Πρόβλημα : Το κόστος των servers που θα επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που θα προκύψουν είναι υψηλό.
    Λύση : Στο ΚΕΠΥΟ υπάρχουν τέτοια που με πιθανή μικρή ή και καθόλου αναβάθμιση εκσυχρονισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σύστημα αυτό. Ετσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα της χρήσης τους μέχρι σήμερα (δημόσια οικονομικά) δεν θα το έλεγα ικανοποιητικό.

    Πρόβλημα : Οι τουρίστες που θα μας επισκεφθούν πως θα συναλλάσσονται;
    Λύση : Επίσκεψη σε τράπεζα, κατάθεση χρημάτων και πίστωση αυτών σε κάρτα η οποία εκδίδεται άμεσα όπως οι προπληρωμένες πιστωτικές
    που έχουν συγκεκριμένο ποσο κατατεθημένο. Αν επιθυμεί συμπληρώνει κι άλλο ποσό στην κάρτα ή αν αναχωρεί την επιστρέφει και του επιστρέφεται το υπόλοιπο των χρημάτων που δεν χρησιμοποίησε. Αν για κάποιο λόγο θέλει να εισπράξει τότε θα πρέπει να κάνει τη διαδικασία που θα κάνουμε όλοι εμείς : να πάει στη ΔΟΥ, να πάρει ΑΦΜ και συσκευή, να πάει σε τράπεζα με το ΑΦΜ του να ανοίξει λογαριασμό που η τράπεζα θα τον συνδέσει άμεσα με το ΑΦΜ του και να κάνει οποια συναλλαγή θέλει πληρώνοντας το φόρο του άμεσα όπως όλοι.

    Πρόβλημα : Επιταγές
    Λύση : Δυνατότητα εισαγωγής στη συσκευή είσπραξης του ποσού συναλλαγής, του ΡΙΝ αλλά και μεταγενέστερης ημερομηνίας συναλλαγής.
    Το σύστημα ενημερώνεται, ενημερώνει την τράπεζα (η οποία μπορεί να κάνει και έλεγχο φερεγγυότητας των συναλλασσομένων) και αφού
    απαντήσει θετικά το σύστημα δέχεται τη συναλλαγή και εκτελεί τις χρεωπιστώσεις των λογαριασμών και την παρακράτηση του φόρου την δηλωθείσα μεταγενέστερη ημερομηνία.

    Πρόβλημα : Δάνεια, πιστωτικές, δωρεες, συναλλαγές με το εξωτερικό, εισαγωγές, εξαγωγές, συναλλαγές σε είδος (ίσως το πιο δύσκολο
    σημείο ελέγχου για το σύστημα).
    Λύση : Τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι πολλά διότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικό σύστημα συναλλαγών από αυτό που έχουμε.
    Πρόκειται για ένα σύστημα αϋλων συναλλαγών με κατάργηση της φυσικής υπόστασης του νομίσματος. Είναι όμως τόσο απλό σε σύλληψη που πιστεύω οτι όποιος θέλει βρίσκει εύκολα λύση σε όλα τα προβλήματα μετάβασης.

    Δεν θα αναφέρω τους χιλιάδες λόγους για τους οποίους δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ μια τέτοια πρόταση.
    Θα αναφέρω τον μοναδικό λόγο που πρέπει να εφαρμοσθεί : είναι η μοναδική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας/κράτους/πολιτών και έχει τη φιλοσοφία του οτι ο μόνος τρόπος για να εισπράξω είναι να κάνω ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω του συστήματος, αλλιώς δεν εισπράτω.
    Είναι ο μοναδικός τρόπος για να πεισθώ οτι πληρώνουν όλοι, πληρώνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και αυτά που πληρώνουμε πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Το σημερινό φορολογικό σύστημα δεν έχει φιλοσοφία. Γι’αυτό και οι αλλαγές στο νόμο που συζητείται είναι πάλι επιβολές τυχαίων και ειδικών φόρων, αυξομειώσεις συντελεστών, αφορολόγητου, επαναφορά φόρων, αποδείξεων, τεκμηρίων και γενικά ανακάτεμα μιας μπαγιάτικης σούπας. Λείπει το όραμα ενός νέου δίκαιου φορολογικού συστήματος και για το λόγο αυτό όποιος μπορει (και είναι πολλοί αυτοί) δεν θα φαει τη σούπα αυτή. Θα την αποφύγει όπως κάνει πάντοτε γιατί μπορεί.

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας και τον κόπο που κάνατε να το διαβάσετε παρ’οτι δεν έχει ελπίδα εφαρμογής. Εγώ έκανα το χρέος μου και κατέθεσα τις σκέψεις μου για ένα σύστημα που καταρρέει (είναι θέμα χρόνου), εσείς αν θέλετε μην το πετάξετε, μπορεί σε λίγο καιρό το ανέφικτο να μοιάζει αναγκαίο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:49 | SOFIA

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ , ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ,ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ,ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ , ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ,ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΡΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ,ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:41 | Τασος Κοκκινογούλης

    Προτείνεται να γίνει (σταδιάκα) υποχρεωτική η αναγραφή (καταχώρηση) ΑΦΜ πελάτη σε όλες τις εκδιδόμενες αποδείξεις ή τιμολόγια. Να εκδοθούν (και να γίνει υποχρεωτική η κατοχή και προσκόμισή τους για νόμιμες συναλλαγές) μίνι φορολογικές ταυτότητες (microchip – magnetic bar – barcode) για επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης απόδειξης ακόμα και από απλές ταμιακές μηχανές (που θα έχουν το σχετικό reader) – Έτσι θα αποφέυγονται τα εσκεμένα ή μη «λάθη» αφού θα μπορεί το εκάστοτε συνεργείο ελέγχου να ταυτοποιεί άμεσα ότι η φέρουσα απόδειξη έχει εκδοθεί για τον συγκεκριμένο πελάτη.
    Να έχει εξασφαλιστεί νομικά ότι συλλέγονται μόνο πληροφορίες για ποσά και όχι λοιπά στοιχεία συναλλαγής για να μην παραβιάζεται το απόρρητο του καταναλωτή. Να γίνουν υποχρεωτικές οι αποδείξεις για όλες τις επιχειρήσεις – συναλλαγές (ακόμα και περίπτερα) ώστε να περιοριστεί το πλήθος νόμιμων εξόδων των φορολογουμένων τα οποία δεν θα προσμετρούνται. Έτσι θα γίνει πιο πλούσιος πληροφοριακά, πιο εύκολος και πιο αποδοτικός ο έλεγχος του πόθεν έσχες του γενικού πληθυσμού και θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο νομικό – συστημικό για την καλύτερη αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:28 | Αλέξανδρος Βενιζέλος

    Είμαι νέος επιχειρηματίας και σε κάθε μου επιχειρηματική κίνηση βρίσκω απεναντί μου το κράτος έτοιμο να μου επιβάλει ενα ακόμα νεο (έμμεσο ή αμμεσο) φόρο! Ταυτόχρονα το ίδιο αυτο κράτος ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ το οποίο εχει «γονατίσει» χιλιάδες νόμιμες επιχειρήσεις!!! Και γραφω πως το ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ, διότι εχοντας επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς, (υπουργείο εμπορείου, εφορία, δήμος κ.α.) όλοι τους «γνώριζουν» το πρόβλημα αυτό αλλα δυστυχώς «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα»!!!
    Αρα λοιπόν κύριοι, εφ’ όσον το κράτος δεν κάνει καμία απολύτως κίνηση για να πατάξει τη μεγαλύτερη πληγή της Ελληνικής οικονομίας, που κοστίζει τουλάχιστον 6 δις ευρω το χρόνο σε διαφεύγοντα έσοδα για το δημόσιο, είτε αυτο είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είτε επικροτεί το παράνομο εμπόριο!!! Μου προκαλεί δε εντύπωση, πως σε καμία απο τις δημόσιες συζητήσεις, δεν αναφερεται το τεράστιο αυτο πρόβλημα!!!
    Εν τέλει, με ημίμετρα όπως το πάγωμα μισθών, έκτακτες εισφορές ή τέλη κυκλοφορίας ισα με την αξία του αυτοκινήτου δεν πρόκειται να λυθει το προβλημα της οικονομιας. Είναι δε μεγάλη πρόκληση για εναν επιχειρηματία ο οποίος αποδίδει τεράστια ποσα σε φόρους, να βλέπει ακριβώς εξω απο το καταστημά του να οργιάζει η παραοικονομία και το κράτος να κανει πως δεν «βλέπει».
    Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε την Ελληνική οικονομία ξεκινήστε απο εκεί! Πατάξτε το κάθε είδους παρεμπόριο!!! Το πρόβλημα είναι τεράστιο και γνωστό. Απουσιάζει όμως η πολιτική βούληση! Το γιατί, πραγματικά δεν μπορω να το εξηγήσω. Εσείς μπορείτε; Κάτι μου λέει πως το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί απο κάποιον «αρμόδιο» ο οποίος «γνωριζει το πρόβλημα» αλλά «δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
    Σας ευχαριστω για το χρόνο σας! Καλή τύχη!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:01 | ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

    Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ,ΟΤΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ,ΑΛΟΙΜΟΝΟ ,ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ,ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ,ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ,ΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΑΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ,ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ,ΑΝ ΚΑΝΑΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ,ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΕ ,ΠΕΡΙΠΟΥ 50%,ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ,ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ,ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΕΤΣΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΥΦΗ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:46 | Χαρίλαος Γκιουλτζόγλου

    Πιστεύω ότι ο μοναδικός τρόπος για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη (αλλά και για την αποτελεσματικότερη εσωτερική διοίκηση / διαχείριση) είναι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας του Κράτους, μέσω της πληροφορικής.

    Σε γενικές γραμμές:

    Όλα τα αιτήματα κλπ θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Internet. Όσοι δεν γνωρίζουν το χειρισμό του εργαλείου αυτού θα ζητάνε βοήθεια από τα παιδιά τους (που τα περισσότερα σήμερα γνωρίζουν τον χειρισμό) ή θα απευθύνονται στα ΚΕΠ.

    Τα αιτήματα αυτά θα προωθούνται αυτόματα στον αρμόδιο (και εκπαιδευμένο σχετικά) δημόσιο υπάλληλο. Θα υπάρχει (για κάθε κατηγορία αιτήματος) προκαθορισμένη χρονική διάρκεια εντός της οποίας ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να απαντήσει και / ή να προωθήσει το αίτημα. Με την τυχόν άκαρπη λήξη της χρονικής αυτής διάρκειας θα ακούγεται ηχητικό μήνυμα από τον υπολογιστή και θα δίδεται αυτόματα νέα ολιγόλεπτη προθεσμία. Με την άκαρπη τυχόν λήξη και της προθεσμίας αυτής θα ακούγεται ηχητικό μήνυμα (πιο έντονο αυτή τη φορά) και το αίτημα θα προωθείται αυτόματα στον προϊστάμενο, κ.ο.κ. Τα αποτελέσματα της απόδοσης κάθε υπαλλήλου θα καταγράφονται αυτόματα στη μερίδα του στο αρχείο Αξιολόγησης Προσωπικού.
    Η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνεται σχεδόν αυτόματα και (φυσικά) αντικειμενικά.
    Όσοι αξίζουν (δηλαδή όσοι γνωρίζουν τα θέματά τους – για τα οποία εκπαιδεύτηκαν άλλωστε – και εργάζονται) θα προάγονται ή / και θα παίρνουν επίδομα απόδοσης.

    Με ανάλογη λογική μπορούν να λυθούν και πολλά φορολογικά ζητήματα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:22 | Ελσα Παπαδοπούλου

    Αγαπητοί Κύριοι/Κυρίες

    Πέραν των επιμέρους μέτρων δεν θα πρέπει να παραμεληθεί το γεγονός ότι σκοπός τους θα πρέπει επίσης να είναι η επανόρθωση της λεγόμενης «μεσαίας» τάξης, η οποία έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Έχω την εντύπωση ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα μπορέσουν να συνδράμουν σε αυτήν την επανόρθωση η οποία κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς απαραίτητη. Η μεσαία τάξη είναι αυτή που στηρίζει – μέσω άλλων- την οικονομία μιας χώρας διότι μέσω αυτής κινείται ρευστό χρήμα ακόμη και σε μικρότερες αγορές όπως οι επαρχιακές. Οι τελευταίες πάσχουν φοβερά από την έλλειψη ρευστού χρήματος και ο κόσμος αντιμετωπίζει φαινόμενα φτώχειας. Η επαρχία στην Ελλάδα – που ούτως η άλλως έπασχε – υποφέρει και θα υποφέρει ακόμη πιο πολύ.
    Το παρόν συστήμα έχει δημιουργήσει φοβερά ταξικά χάσματα και οποιοδήποτε μέτρο καλό θα είναι να επιδιώκσει να τα γεφυρώσει. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι η οικονομία μιας χώρας όπως η Ελλάδα που δεν έχει ξένες επενδύσεις, θα μπορέσει να αναστηλωθεί αν δεν «κινηθεί» χρήμα στο εσωτερικό της χώρας από τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό όμως δεν θα συμβεί όταν η καταναλωτική δύναμη της βάσης αποδυναμώνεται.
    Μέτρα που κόβουν επιδόματα έστω και 100 Ευρώ από τον απλό πολίτη για να μειωθούν οι δαπάνες, δεν συμβάλλουν στην καλυτερεύση του βιοτικού τους επιπέδου.Όταν ο απλός, χαμηλόμισθος/χαμηλοεισοδηματίας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα έξοδα του νοικοκυριού του αλλά και το χρέος μιας χώρας, μου φαίνεται σχήμα οξύμωρο να ελπίζουμε ότι η οικονομια μιας χώρας όπως η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει εάν τα επιμερους χαμηλο-εισοδηματικά νοικοκυριά δεν καταφέρουν να «αναπνεύσουν».
    Ο κόσμος – και εγώ μαζί- δώσαμε την ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξισωθούν οι ανισότητες αλλά αυτήν η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να φθείρεται όταν καλούμαστε πάλι εμείς να πληρώσουμε για όλα. Ο κόσμος έχει αρχισει να ψάχνει για δεύτερες και τρίτες δουλειές προκειμενου να καλύψει τα καθημερινά του εξοδα όταν μία μικρή ομάδα πολιτων εξακολουθεί να ζεί λίγο πολύ στη χλιδή. Άκουσα πρόσφατα ότι σε ένα συγκεκριμένο τομέα- ήδη χαμηλόμισθο – ένα επιδομα 100 Ευρώ κόπηκε ενώ σε έναν άλλο (δικαστικό ήδη υψηλόμισθο) ένα άλλο επίδομα μετανομαστηκε προκειμένου να διατηρηθεί. Όταν τέτοια φαινόμενα εξακολουθούν να συμβαίνουν η πειστικότητα οποιουδήποτε μέτρου κλονίζεται και ο κόσμος αρχίζει να επαναστατεί.
    Ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ για να πάρουμε πίσω την ελπίδα – όσο και ρομαντικό και εάν φαίνεται ο κόσμος έχει ανάγκη να νιώσει ότι η φωνή του ακούγεται.
    Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με άκρα διαφάνεια και να γίνει πιστευτό ότι επιτέλους οι έχοντες θα πληρώσουν και αυτοί και όχι μόνο οι μη έχοντες.

    Με τιμή

    Ε. Παπαδοπούλου

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:04 | kostas

    giati kyrioi ta exete mono me tous el.epaggelmaties;pws tha mas peisete oti kati pate na alaxete sto forologiko otan autoi pou doulevoun sth ΔΕΗ exoun meiomeno logariasmo reumatos;;;;apo autous den xanei esoda to kratos;;;;gia na sas doume….

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:00 | Βραχιώνης

    κύριε Υπουργέ
    Για το νέο φορολογικό σχέδιο, θεωρώ ότι καλό είναι να μπούνε πάλι τα αντικειμενικά κριτήρια με προσοχή στις ιδιαιτερότητες. Οι κατηγορίες με τις αποδείξεις στις οικογενειακές δαπάνες να συμπεριλάβουν είδη πρώτης ανάγκης όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικές συσκευές, είδη αυτοκινήτου, ανταλλακτικά αξεσουάρ και εργασία, μεγαλύτερα όρια δαπανών στις ασφάλειες, ειδικά στα φροντιστήρια που αναστενάζουν οι Ελληνες, ακόμη και τρόφιμα, λογαριασμοί ΟΤΕ, ΔΕΗ. Το αφορολόγητο όριο στις οικογενειακές δαπάνες να ανέβει πάνω από τις 8000 ευρώ που ήταν. Φορολογήστε τα υψηλά εισοδήματα και όχι τα χαμηλά και τα μεσαία με αυτά θα κινηθεί η αγορά.
    Μήπως για να πέσει χρήμα στην αγορά πρέπει να δηλώσουν οι πολίτες στις δηλώσεις τους τα αδήλωτα ποσά για να επενδύσουν αργότερα χωρίς να κινδυνεύουν με πόθεν έσχες και να μπεί ζεστό χρήμα οπου υπάρχει φυσικά και να έχουμε άνοδο της ανάπτυξης της οικονομίας σε μερικούς κλάδους όπως οι κατασκευές.

    Βραχιώνης Νεραντζής Οικονομολόγος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:30 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΛΙΑΚΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΟΡΙΩΝ… ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΛ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΛΠ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ… ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ…. ΓΙΑΤΙ???

    ΚΙΝΗΤΡΟ ΙΣΑΞΙΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛ ΕΠΠΑΓΗΕΛΜΑΤΙΕΣ…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:15 | spirakos

    επισης για να παταχθει η φοροδιαφυγη κυνηγηστε τους λαθρομεταναστες.
    Πωλουν μικροαντικειμενα χωρις αδεια απο τον δημο και φυσικα χωρις αποδειξεις,χωρις τιμολογια κ.ο.κ.
    Αυτη ειναι η μεγαλη πληγη…το παρεμποριο..

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:21 | spirakos

    Με τα τελη κυκλοφοριας τι θα γινει?
    Για ενα αυτοκινητο του 1974 ,2000κ.ε που το εχω σαν κειμηλιο και δεν το κυκλοφορω σχεδον ποτε ,πληρωνω 771 ευρω!!!!
    Απο την αλλη δεν θελω να το δωσω λογω συναισθηματικης αξιας.
    Θα παρανομησω- παραδιδοντας τις πινακιδες ,αλλα θα το κυκλοφορω,αραια και που…
    Εκει μας φτασατε….

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:44 | Θανάσης Ξ.

    1. Οι δαπάνες για ιδιαίτερα μαθήματα να πιστοποιούνται με απλή υπεύθυνη Δήλωση με υποχρεωτική αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ του εκπαιδευτικού (όπως και τα μισθώματα). Ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τα δηλώσει σαν ‘άλλα εισοδήματα’ χωρίς να έχει τυχόν συνέπειες από την μη τήρηση βιβλίων κλπ. Είναι τεράστια φορολογητέα ύλη αν υπολογίσουμε αριθμό υποψηφίων κάθε χρόνο, κόστος ανά διδακτική ώρα κλπ. (Το ίδιο ισχύει επίσης για πολλές άλλες τέτοιου είδους δαπάνες. Φύλαξη παιδιών. Φύλαξη υπερηλίκων. Περιστασιακές οικιακές βοηθούς.κλπ) Όλα αυτά ενώ επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό όλων σχεδόν των νοικοκυριών, ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ώς εισόδήματα απ’ αυτούς που τα εισπράτουν. Και εάν μεν αποτελούν το μόνο έσοδο θα είναι αφορολόγητα, εάν όμως αποτελούν συμπληρωματικό εισόδημα ΠΡΕΠΕΙ να φορολογούνται.

    2. Στις αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών κλπ να λαμβάνεται σαν μείωση το 100% (όχι πάντως μόνο το 40%) για να υπάρχει κίνητρο στον φορολογούμενο να τις ζητήσει.

    3. Μεγάλη φορολογητέα ύλη εκφεύγει απ’ τα πλασματικά μισθώματα ακινήτων (πχ δίνω για ενοίκιο 500 ευρώ και στο μισθωτήριο υπογράφω πως δίνω 250). Να δοθεί ίσως ισχυρώτερο κίνητρο στους μισθωτές ώστε να πιέσουν για ορθή αποτύπωση του πραγματικού μισθώματος. Να υπάρξει ίσως ένα σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού του μισθώματος με βάση τα τετραγωνικά, την περιοχή, την αντικειμενική αξία του μισθίου, κλπ. και να γίνεται έλεγχος σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης.

    4. Για τις αναβαθμίσεις ακινήτων (μονώσεις, αλλαγές καυστήρων κλπ) να εκπίπτει μεγαλύτερο απ΄ το 20% ποσοστό, καθώς έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο περιβάλλον, γίνονται εφάπαξ, και συνήθως τα ποσά είναι μεγάλα. Μεγαλύτερο κίνητρο θα κάνει ευκολώτερη και την απόφαση του ιδιοκτήτη του ακινήτου να προβεί σε τέτοιες αναβαθμίσεις.

    5. Δυνατότητα στους πολίτες να καταγγείλουν ΑΝΩΝΥΜΑ φορολογικές παραβάσεις ΄(ή και παραβάσεις εισφοροδιαφυγής) που έπεσαν στην αντίληψή τους (πχ μέσω ίντερνετ).

    6. Απαλλαγή απ’ τον φόρο κερδών που θα επενδυθούν σε αποδεδειγμένη δημιουργία θέσεων εργασίας. Γενικά χρειάζεται προσεκτικός και αυστηρός επαναπροσδιορισμός του ποιές είναι ‘επενδυτικές’ δαπάνες και θα συμπεριλαμβάνονται σε προγράμματα επενδύσεων. Όχι επενδύσεις ‘αέρας’ για να αγοράσουμε καινούργια κομπιούτερ για παράδειγμα, ή να πάρουμε καινούργια φορτηγά κλπ. Μόνο ότι έχει σχέση με πραγματική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

    7. Σώμα δίωξης της διαφθοράς των εφοριακών ανεξάρτητο, στο οποίο να δοθούν κίνητρα με βάση τα αποτελέσματα (να χρεώνονται συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων, να ελέγχεται η αύξηση εσόδων σε σχέση με παρελθόντα έτη κλπ). Εξυπακούεται, το σώμα αυτό να είναι 24 ώρες στην αγορά. Να ελέγχει παραλαβές, παραστατικά, κλπ κλπ.

    8, Προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να παταχθεί το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα (ξέπλυμα παράνομου χρήματος, επιχειρήσεις ‘βιτρίνες’, κυκλώματα ντόπιας και εισαγώμενης μαφίας, προστασίες, κλπ.

    9. Αυστηροποίηση των ποινών για την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Μέχρι τουλάχιστον να αποκτηθεί φορολογική συνείδηση.

    Από πού να αρχίσετε κύριε Υπουργέ και που να τελειώσετε.
    Εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.

    Ευχαριστούμε για την δυνατότητα να συμμετάσχουμε.

  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ.
    ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕ ΑΝ ΕΙΧΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 2009 ΠΡΟΣ 2010 ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΩΡΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΟΥΡΩΝ ΣΕ ΔΟΥ-ΙΚΑ-ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ.

    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΑΦΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ.
    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥ-ΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ.
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΕΧΕΙΝ ΚΑΛΟΣ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ.

    ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΟΥ-ΙΔΙΩΤΕΣ. ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ. ΑΥΤΟ ΤΕΛΙΚΑ ΛΥΘΗΚΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ Η ΟΧΙ.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΟΥ.

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
    ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν.

    Κε Παπακωνσταντίνου,
    Ναι στην διεύρυνση του αφορολόγητου στους 35000 ήρωες πολύτεκνους, από 23000€ σε 30000€ για την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αντιμετώπιση του μεγαλύτερου και συνάμα εθνικού προβλήματος της πατρίδας, του δημογραφικού.
    Επίσης απαλλαγή των πολυτέκνων από το ετήσιο χαράτσι των τελών κυκλοφορίας ΙΧ (+ του επιπλέον ειδικού φόρου….)για τα μεγάλα 7θέσια των 2000 cc καθότι αγοράστηκαν εξ ανάγκης για να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες γι’αυτές τις οικογένειες και όχι για επίδειξη….
    Δεν γίνεται από την μιά να δίνουμε επιδόματα για δήθεν ενδιαφέρον της Πολιτείας και από την άλλη να τους τα παίρνουμε πίσω από τα άδικα τέλη κυκλοφορίας.Δεν γίνεται π.χ. να μην πληρώνει τέλη κυκλοφ.ΙΧ ο ανάπηρος συμπολίτης μας και να πληρώνει ο πολύτεκνος!!
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ας το καταλάβουν οι πολιτικοί, και επιτέλους ας γίνει πράξη η κοινωνική δικαιοσύνη, για να μην πληρώνουν άδικους φόρους αυτοί που έχουν ανάγκη.
    Οι πάλαι ποτέ 8ετίες των κυβερνήσεων πέθαναν.Ο λαός θέλει άμεσα και ΔΙΚΑΙΑ μέτρα προς το συμφέρον της πατρίδας!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:26 | Παντελεων Ιωαννης Αλεξανδρος

    Η θεσπιση τεκμηριων διαβιωσης συλλαμβανει την φοροδιαφυγη ειναι ευρυτατα αποδεκτη απο τους πολλους ενω αντιδρουν οι ολιγοι .
    Καθε αλλο συστημα φορολογησης μπορει να θεωρηθει οτι ευνοει την
    την «νομιμη φοροαπαλλαγη-διαφυγη»και την υποκειμενικη φορολογηση!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Το δικαιότερο φορολογικό σύστημα είναι το flat rate tax. Δηλαδή η εφαρμογή ενός ενιαίου και μοναδικού φορολογικού συντελεστή για όλους και όλα τα εισοδήματα. Ο συντελεστής αυτός δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 15% και δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος από 10%.
    Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα πρέπει να συνοδευθεί από κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των αφορολογήτων ορίων. Ετσι αν έχεις εισόδημα 6.000 Ευρώ θα πληρώνεις φόρο 600 Ευρώ, αν έχεις 60.000 Ευρώ θα πληρώνεις 6.000 Ευρώ.
    Εκτός του ότι η αναλογικότητα είναι το δικαιότερο σύστημα κατανομής των φόρων, διευρύνει την φορολογική βάση στο 100% καταργώντας όλες τις γραφειοκρατικές ανάγκες για εκπτώσεις δαπανών, ελέγχους κ.λ.π.
    Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει σωστή εφαρμογή του πόθεν έσχες έτσι ώστε να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.
    Ενα κλασσικό παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο «άδικο» είναι το σύστημα της προοδευτικής φορολόγησης είναι το ακόλουθο:
    Τετραμελής Οικογένεια που δουλεύουν και οι δύο γονείς με εισόδημα από 30.000 Ευρώ έκαστος θα φορολογηθεί συνολικά 4.500 + 4.500 = 9.000 Ευρώ
    Τετραμελής Οικογένεια που δουλεύει ο ένας γονιός με εισόδημα 60.000 Ευρώ θα φορολογηθεί συνολικά 4.500 + 10.500 = 15.000 Ευρώ, δηλαδή 6.000 Ευρώ περισσότερο.
    Τα ίδια ισχύουν και για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ο ΕΤΑΚ που καταργήθηκε ήταν το δικαιότερο σύστημα φορολόγησης γαιτί επιμέριζε με αναλογικότητα την φορολογία σε ΟΛΟΥΣ τους ιδιοκτήτες
    ακινήτων.
    Η πολυσυζητημένη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δεν είναι μόνον η σύλληφη της φοροδιαφυγής, αλλά είναι κυρίως η συμμετοχή ΟΛΩΝ των πολιτών, με την ίδια αναλογία στα φορολογικά έσοδα.

    Με εκτίμηση,

    –Δημήτρης Δούκας

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:45 | ΑΚ

    Ωραια.

    Θα αυξηθουν εντυπωσιακα τα δημοσια εσοδα.

    Ετσι θα μπορεσουν να προσληφθουν ακομη περισσοτεροι δημοσιοι υπαλληλοι για να ψηφισουν στις επομενες εκλογες.

    Οι οποιοι, μεταξυ συστηματικης κοπανας, λαδωματος, και υπνου στο γραφειο, θα δημιουργησουν ενα ακομη περισσοτερο δαιδαλωδες, αντιφατικο και γραφειοκρατικο ‘συστημα’ δημοσιας διοικησης.

    Ετσι, θα χρειασθει να προσληφθουν ακομη περισσοτεροι δημοσιοι υπαλληλοι για να μπορουν οι παλαιοτεροι να κοιμουνται με μεγαλυτερη ανεση, ενω ο ατυχης συναλλασσομενος θα αναγκαζεται να τους λαδωνει ακομη περισσοτερο για να εχει οιαδηποτε παραγωγικη δραστηριοτητα.

    Ωσπου να φυγουμε ολοι οι υπολοιποι απο την Ελλαδα.

    Προταση 1. Να μην εχουν δικαιωμα ψηφου οι δημοσιοι υπαλληλοι για το διαστημα που παραμενουν δημοσιοι υπαλληλοι.

    Προταση 2. Το εργο καθε τμηματος δημοσιας υπηρεσιας να τιμολογηθει απο ανεξαρτητο φορεα με ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια. Ο μισθος των εκει απασχολουμενων δημοσιων υπαλληλων να καθοριζεται απο τον αριθμο των υποθεσεων που θα διεκπεραιωνει ο καθενας τους, συναγωνιζομενος τους υπολοιπους. Ετσι θα υποχρεωθουν οι ιδιοι να απλοποιησουν τις διαδικασιες προκειμενου να αυξησουν την παραγωγικοτητα τους, ενω ταυτοχρονα θα αποζητουν οι ιδιοι μειωση του αριθμου των συναδελφων τους για να αυξησουν τα εσοδα τους.

    Το μετρο μπορει να εχει και μια ωραια κοινωνικη διασταση αυτοδιαχειρισης, με συνελευσεις τμηματων οπου θα συζητουνται προτασεις αυξησης της παραγωγικοτητας, κλπ.

    Και, σαν γνησια εκδηλωση κοινωνικης ευαισθησιας και ευγνωμοσυνης απο εμας τους υπολοιπους, με τα χρηματα που θα περισσεψουν απο το σημερινο φορολογικο μπαραζ, θα μπορεσουν να συνταξιοδοτηθουν προωρα χωρις μειωση των εισοδηματων τους ολοι εκεινοι οι δημοσιοι υπαλληλοι που. λογω πολυετους ‘υπηρεσιας’ εχουν απωλεσει πλεον καθε δυνατοτητα παραγωγικης εργασιας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:11 | GL

    Κάτι πρέπει να κάνετε με την αντισυνταγματική έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε το 2009. Εσείς ο ίδιος κ.Υπουργέ υποστηρίζατε και φωνάζατε για την αντισυνταγματικότητά της. Η επιστροφή των χρημάτων ή έστω ο συμψηφισμός με τον φόρο του 2010 θα είναι κίνηση σοβαρότητας, υπευθυνότητας και δείγμα κράτους δικαίου που όλοι επιθυμούμε.

    Αλλάξτε επιτέλους το χαρακτήρα του κράτους. Μη θεωρείτε τους ειλικρινείς φορολογούμενους κλέφτες και μην τον κάνετε αντίπαλο του φορολογούμενου.

    Να ξέρετε ότι τέτοιες κινήσεις μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν.

    Φιλικά,
    Γιώργος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:45 | Μιχάλης

    1)Να μπαίνουν μέσα όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν και όσοι εφοριακοί λαδώνονται, άσε που δεν θα χρειαστεί, με τους πρώτους 5-10 που θα βάλετε μέσα, οι υπόλοιποι θα κάθονται κότες, ο Έλληνας είναι έξυπνος και του αρέσει η καλοπέραση, θα τα σταθμίσει, και δεν θα ξανακλέψει αν υπάρχει ο φόβος της φυλάκισης.

    2)Να τους βάλετε στις εφορίες να τους κυνηγάνε, αντί να ψάχνει ο κόσμος αποδείξεις, που θα τις βρει τις αποδείξεις κάποιος που παίρνει 600 euro το μήνα, δηλ. θα πληρώνει και φόρο τώρα;

    3)Όλες οι πληρωμές μισθών με κάρτες, ο φορολογούμενος θα πληρώνει τα είδη και τις υπηρεσίες που αγοράζει ηλεκτρονικά.
    Καταργήστε το μετρητό!

    4)Κόψτε από τις εταιρίες τα ποσά τα οποία δικαιολογούν ως έξοδα (βενζίνες, χρονομίσθωση αυτοκινήτων, αναλώσιμα, κτλπ), περνάνε ότι θέλουν, αντί αυτής της απαλλαγής, μειώστε τους τον φόρο με κάποια κριτήρια, πχ, αναλόγως τζίρου.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:16 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Πιστεύω ότι θα ήταν φορολογικά δίκαιο, οι οικογένειες με παιδιά να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα τον γάμο από τον οποίο προέρχονται τα παιδιά. Για παράδειγμα οι τρίτεκνες οικογένειες μισθωτών, όταν και τα τρία παιδιά προέρχονται από τον ίδιο γάμο, έχουν με την ισχύουσα νομοθεσία αφορολόγητο όριο τα 24.000,00 €. Αντίθετα, όταν κάποιο από τα παιδιά προέρχεται από διαφορετικό γάμο (προηγούμενο), το αφορολόγητο όριο περιορίζεται στα 15.000,00 €. Αυτό δημιούργεί διάκριση σε βάρος των οικογενειών της δεύτερης περίπτωσης, ιδίως όταν ο φυσικός γονέας του παιδιού αυτού δεν τηρεί την υποχρέωση καταβολής διατροφής για το παιδί του.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Επειδή δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά, είμαι γιατρός στο επάγγελμα, θα σας πω γενικά πως ο κόσμος έχει βαρεθεί την αδικία και το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί προκλητικά. Μην περιμένετε εγώ να ορθώσω το ανάστημα μου στον υδραυλικό ή στον ηλεκτρολόγο, στο μηχανικό του συνεργείου, στο δημόσιο υπάλληλο που πρέπει να λαδώσω για να με εξυπηρετήσει, στο μηχανικό της τράπεζας που πρέπει επίσης να λαδώσω για να πάρω στεγαστικό δάνειο, ζητώντας αποδείξεις ή αρνούμενος να πληρώσω το «αντίτιμο».

    Ζούμε σε ένα κράτος που έχει δώσει ισχύ στον κάθε υπαλληλάκο και στον κάθε επιτηδευματία, κάνοντας τους ικανούς να σε ταλαιπωρήσουν. Συνάδελφοι μου γιατροί σε ταλαιπωρούν με λίστες αναμονής, ο υδραυλικός σου ζητάει άλλα τόσα αν ζητήσεις απόδειξη και το ΦΠΑ δεν τον αποδίδει.

    Επιτέλους θέλουμε ένα κράτος ισχυρό!!!!!!!!!!!!

    Κάντε τη φοροδιαφυγή κακούργημα, όπως και τη συνέργεια σε αυτή!!!

    Τον Καπόνε οι Αμερικανοί τον έπιασαν για φοροδιαφυγή και όχι για τις δολοφονίες που διέπραξε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    καντε κάτι επιτέλους

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:52 | ΑΡΗΣ

    Κύριε Υπουργέ

    Εχετε μια ιστορική ευκαιρία μπροστά σας αν φανείτε αποφασιστικός και συγκρουστείτε. Μή φοβάστε θα είμαστε όλοι δίπλα σας. Εγώ προσωπικά καίτοι δεν ψήφισα το κόμμα σας, αν προχωρήσετε και δεν συμβιβαστήτε θα βρεθώ πλέον στο πλευρό σας. Οπως και οι υπόλοιποι Ελληνες πιστέψτε με.

    Ολοι ξέρουμε που βρίσκονται οι κύριες φωλιές της διαφθοράς. Σημασία εχει ποιος θέλει να τα βάλει μαζί της.

    Απλά πράγματα.

    Δήμευση περιουσιας για τους υπαλλήλους που εργάζονται στα κεντρα «διαφθοράς» (Εφορείες, δήμους, πολεοδομίες κλπ) και τελεσιδικούν εις βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις για χρηματισμό τους. Αυτό βέβαια προυποθέτει ταχύτατη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών. Αποσπάστε κύριοι 10 δικαστές και αναθέστε τους αυτόφορη εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων και εκδίκαση της εφεσης σε ενα το πολύ μήνα.
    Μετά από λίγους μηνες οι συγκεκριμένοι δικαστές θα μείνουν σχεδόν χωρίς αντικείμενο μια και θα κοπεί η όρεξη στους διεφθαρμένους. Οι ποινές να είναι παραδειγματικές, εξοντωτικές και να ανακοινώνονται στο τύπο.

    Ασυλεία στους καταγγέλοντες την διαφθορά των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων (οχι στους γενικά καταγγέλοντες αλλά σε αυτούς των οποίων η καταγγελία οδήγησε σε τελεσίδικη καταδίκη διεφθαρμένου επίορκου Υπαλλήλου. Μέχρι τώρα ο καταγγέλων εναν εφοριακό για χρηματισμό ξέρει οτι στο μέλλον οι συνάδελφοί του εφοριακού θα τον «ξεσκίσουν» με επόμενους συνεχείς ελέγχους αρα προτιμά να σιωπήσει και να τα σκάσει…

    Πως περιμένει το κράτος να εισπράξει από φορολογικούς ελέγχους οταν οι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις καταλήγουν σε «συμβιβασμό» μεταξύ ελεκτή και ελεγχόμενου?? (και βέβαια τα ποσά που εισπράτει ο ελεγκτής μοιράζονται στίς ομάδες της καθε εφορείας….ποτέ δεν τρώει μονο ενας

    Απόδειξη σε εστιατόριο είναι πλέον ανέκδοτο. Αν σου φέρουν κάτι θα είναι το μηχανογραφημένο χαρτί παραγγελίας και αν τους ζητήσεις απόδειξη σε στραβοκοιτάνε.
    Επιχείρηση που δεν θα κόβει απόδειξη να σφραγίζεται μια βδομάδα την πρώτη φορά , σε υποτροπή ενα μήνα και και σε δευτερη υποτροπή να ανακαλείται η αδεια της.

    Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με τα διανεμόμενα γευματα (delivery)
    Παρτετο χαμπάρι ο τζίρος της διανεμόμενης κατανάλωσης είναι πολλαπλάσιος της σε μαζική εστιαση κατανάλωσης αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ από αυτούς που κανει διανομή δεν δίνει απόδειξη. Καί αν του τη ζητήσεις σου λέει οτι του τη πήρε ο αέρας.

    Τετραψήφιο αριθμό καταγγελιών φοροδιαφυγής.

    Καί επαιται συνέχεια προτάσεων

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:41 | ΚΩΣΤΑΣ Τ

    Θα πρότεινα για την πάταξη της φοροδιαφυγής
    1. Πόθεν έσχες και για την αγορά πρώτης κατοικίας
    2. Πόθεν έσχες και για τις αγορές επαγγελματικών αυτοκινήτων, μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
    3. Πόθεν έσχες για κάθε αγορά είδους αξίας άνω των 5000 Ευρώ.
    4. Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους τους φορολογούμενους με καθιέρωση οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος.
    5. Υπολογισμό των κερδών όλων των ελεύθερων επαγγελματιών με λογιστικό τρόπο με παράλληλο προσδιορισμό και ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος τουλάχιστον για 5 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα του πόθεν έσχες και να συνειδητοποιήσουν οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι πρέπει να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα αν θέλουν κάποια στιγμή να μην φορολογούνται με τεκμήρια δαπανών.
    6. Οι αποδείξεις που θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ονομαστικές για να μην μεταφέρονται από φορολογούμενο σε φορολογούμενο.
    7. Οι Εφορίες επιτέλους να γίνουν ελεγκτικές υπηρεσίες και όχι αποκλειστικά διαχειριστικές όπως έχουν καταντήσει την τελευταία 15ετία.
    8. Ταμειακές μηχανές σε όλες τις επιχειρήσεις.
    9. Κατάργηση επιτέλους των ευεργετικών περαιώσεων για τις ανέλεγκτες χρήσεις. Μόνον τακτικός δειγματοληπτικός έλεγχος με αυστηρές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:15 | ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

    ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ¨ΜΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ .

    ΕΙΤΕ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΟΥ .
    ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 1000, ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ, ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ -ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΗΤΗΡΙΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ Ο ΦΠΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 25% ΚΑΙ ΤΟ 6% ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | Φωτης κ

    Το κυριο ζητημα ειναι η μειωση των δαπανων(το ειπε και ο Προβοπουλος).Οσα λεφτα και να μαζεψετε θα τα φανε τα λαμογια.Αν δεν σταματησουν οι σπαταλες,αν δεν κλεισουν μαυρες τρυπες,δεν θα υπαρξει προκοπη. Τι ηταν αυτες οι εισηγησεις των 20 μετρων στις 22-12 για τα μετρα οδικης ασφαλειας.Το Υπουργικο Συμβουλιο αποφασιζει που ο οδηγος του λεωφορειου θα μιλα στο κινητο τηλεφωνο?Και τα πεζοδρομια απο 2,10μ να γινουν 3,00μ.Τι ειναι αυτο η ετοιμαζεται νεο τσιμπουσι κατασκευης νεων πεζοδρομιων!!.Θα μαζευουμε ενα-ενα τα ευρω απο το κοσμο για να τα σπαταλαμε σε αχρηστα πραγματα.Στις εισηγησεις που γινονται υπαρχει υπολογισμος του κοστους,και η σχεση κοστους-ωφελειας?Το αλλο να γινει τηλεφωνικη γραμμη για να καταγελλει ο πολιτης τις κακοτεχνιες.Σε ποιον θα πηγαινουν οι καταγγελιες στο μελετητη,στο κατασκευαστη,σε αυτον που παρελαβε το δρομο η στο πολιτικο που δινει ευσημα σε ολους τοτς παραπανω με το αζημιωτο βεβαια. Απο την αρχη ο διαλογος ειναι σε λαθος βαση.Ο πολιτικος ηγετης πρεπει να βγει μπροστα,να προτεινει και επ΄αυτουνα ζητησει γνωμες και θεσεις οχι γενικα και αοριστα διαλογος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:23 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Γιατί δεν φορολογείτε τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για του αγρότες. Υπάρχουν αγρότες με εισόδημα από επιδοτήσεις από 100.000 € έως και 300.000€ που δεν πληρώνουν ούτε ευρώ. Μήπως αυτοί πήραν και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύη;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:58 | Ηρακλής

    κ. Παπακωνσταντίνου είναι δυνατόν να ζητήσετε απόδειξη από τον γιατρό, ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις υγείας, από τον υδραυλικό και τα λοιπά συναφή επαγγέλματα, όταν όλοι αυτοί θα μεταφέρουν το πρόσθετο κόστος στον πελάτη τους ή η «έκπτωση» που θα παρέξουν είναισαφώς «συμφερότερη» από τις προσδοκόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις.
    Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα τεκμήρια διαβίωσης κάθε φορολογούμενου καθώς και η πλήρης αιτιολόγηση του τρόπου απόκτησης περουσιακών στοιχείων.
    Είναι δυνατόν να φτιάχνουν ανώνυμες εταιρείες και να εντάσσουν σε αυτές περουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια,όπως τα προσωπικά τους αυτοκίνητα, και ναδικαιολογούν όλα τα έξοδα κίνησης ή τα έξοδα διασκέδασης και αν δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους μεταφέρουν τα ενεργητικά της εταιρείας σε νέα εταιρεία και πτωχεύουν την παλαιά.
    Να καθοριστεί οι έλεγχοι να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να υποκύπτουν σε πειρασμούς ή οι κακόβουλοι να έχουν τη δυνατότητα εκβίασης.
    Βέβαια δεν κομίζω γλαύκας ες Αθήνας διότι πιστεύω ότι τόσο σε εσάς όσο και στους συμβούλους σας συντάκτες των νομοσχεδίων αυτά είναι γνωστά αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για επίλυση καθώς η μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία είναι δαιδαλώδης,ακόμα και το Σύνταγμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραβάτες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να μεταφέρουν την απόδοση των φόρων στις ελληνικές καλένδες, αν και εφόσον τοΚράτος δικαιωθεί.΄Στην Αμερική μπορεί να σκοτώσεις και να σου αναγνωριστούν ελαφρυντικά αλλά αν κλέψεις το Κράτος, δηλαδήτους πολίτες, δεν γλυτώνεις με τίποτα.
    Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε,τολμήστε το και μη ζητάτε δείθεν ιδέες μέσα από τη διαβούλεση. Λίγοι θα πουν ειλικρινή και αντικειμενική άποψη, οι περισσότεροι θα κάνουν προτάσεις που θα καλύπτουν τους εαυτούς τους ή τον κλάδο τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:40 | Παναγιώτης

    Να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, δείτε στην ιστοσελίδα http://www.e-enisxyseis.gr/ τα εξωπραγματικά ποσά που παίρνουν. Παίρνουν 50.000, 100.000, 150.000, 35ο.οοο και πάνω αφορολόγητες επιδοτήσεις. Έχει αναφερθεί και η εφημεριδα agrenda με κεντρικο θέμα »Επιδοτούμενοι μαχαραγιάδες» agrenda 16/5/09(http://www.agronews.gr/content/view/47389/41/lang,el/.

    Δειτε ενδεικτικα τα μεγαλύτερα ποσά.

    ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1.242.360,00
    Δ.Δ.Νέου Μαρμαρά ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 730.161,46
    ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 848.410,00
    ΚΡΕΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΡΕΑΤΩΝ Δ.Δ.Πέρνης ΚΑΒΑΛΑΣ 343.535,01
    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΖΑΡΚΑΔΟΧΩΡΙΟΥ Ζαρκαδοχώριον ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 625.147,20

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:34 | Νίκος Β. Αποστόλου

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας είναι 280 δις € περίπου. Από αυτά το 40% διακινείται στο χώρο της παραοικονομίας. Γίνονται δηλαδή συναλλαγές 112 δις € (τόσο είναι το 40% των 280 δις), χωρίς να υπόκεινται σε έμμεση φορολογία (ΦΠΑ) και σε άμεση (φόρος εισοδήματος). Το 19% του ΦΠΑ για τα 112 δις €, είναι 21 δις € περίπου. Αυτά δεν εισπράττονται από το κράτος όπως θάπρεπε. Επιπλέον δεν εισπράττεται ο άμεσος φόρος, που αναλογεί στα 112 δις € (κατ΄ελάχιστον 25%), που θα ήταν 28 δις €. Έτσι κάθε χρόνο ο δημόσιος κορβανάς, υπολείπεται κατά 21 + 28 = 49 δις €. Αυτή η μεγάλη υστέρηση των εσόδων, συμβαίνει όταν το έλλειμμα ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ, που είναι 36,5 δις €. Αν λοιπόν εισπράττονταν τα 49 δις €, το κράτος θα κάλυπτε το έλλειμμα και θα είχε πλεόνασμα 12,5 δις €.

    Το ζήτημα είναι να εντοπιστούν και να φορολογηθούν τα 112 δις €. Κι αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια του τύπου “πρέπει οι Έλληνες να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση κλπ”. Αν όμως ίσχυε 100% απαλλαγή φόρου στο σύνολο του ποσού που θα συγκεντρώνονταν με τις νόμιμες αποδείξεις – τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα – τι θα γινόταν; Όλοι θα ζητούσαν απόδειξη για κάθε δοσοληψία, αφού το ποσό θα εξέπιπτε του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αυτό θα είχε σαν επακόλουθο την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών της παραοικονομίας. Το κράτος θα εντόπιζε το χρήμα και ο κάτοχός του δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, παρά να καταβάλλει τόσο τον ΦΠΑ, όσο και τον φόρο εισοδήματος. Αν συμβεί αυτό, θα πάψει ο φόβος των πολιτών ότι θα φορολογηθούν με ποσά που δεν διαθέτουν (συμβαίνει τώρα κατά κόρο). Αυτό θα απελευθερώσει τις τάσεις του καταναλωτισμού. Έτσι θα επέλθει αύξηση της ζήτησης, με επακόλουθο την αύξηση της παραγωγής. Αυτό πάλι θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, με όλα τα θετικά επακόλουθα όπως: ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πολύ αρνητικών επιπτώσεων της ανεργίας (επαιτεία, εγκληματικότητα κλπ). Το κράτος θα εισπράξει όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και θα μπορέσει να διαθέσει χρήματα για δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αύξηση του ΑΕΠ. Εν ολίγοις θα υπάρξει παραγωγή πλούτου με επακόλουθο την ανάπτυξη της χώρας.

    Η επιβολή περιορισμών στην απαλλαγή των δικαιολογημένων εξόδων, στα υψηλά εισοδήματα είναι αναγκαία προκειμένου να συγκρατηθεί ο υπερκαταναλωτισμός. Στους κατόχους αυτών των εισοδημάτων πρέπει να εφαρμοστεί διεξοδικά και το πόθεν έσχες.

    Προφανώς δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί εδώ ο αλγόριθμος φορολόγησης, που αναμφίβολα αποτελεί αντικείμενο σοβαρής μελέτης και είναι το καθοριστικό εργαλείο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης.

    Ν. Β. Αποστόλου

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:23 | j

    λειπουν 310.000.000 ευρω.και τι ζητατε να τα βαλουμε ξανα εμεις ο λαος
    γιατι δεν γυρνατε πισω να τα παρεται απο, αυτους που τα πηραν