Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 01:32 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Α)Η έκδοση των Α.Λ.Π. εκ μέρους των επιχειρήσεων, πρέπει να συνδυασθεί και με την υποχρέωση παρακολούθησης των ακαθαρίστων εσόδων τους σύμφωνα με τις αγορές και τα έξοδά τους(π.χ. συνάφεια, καθώς και καθιέρωση συντελεστή ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ για κάθε αντικείμενο), διότι και να ατονήσει το μέτρο των αποδείξεων η απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος θα γίνεται με τεκμαρτό τρόπο. Παρατηρείται το φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις να εμφανίζουν πολλές αγορές και έξοδα επί σειρά ετών και τα ακαθάριστα έσοδά τους να υπολείπονται αυτών.

    Β)Να καθιερωθεί η τήρηση πρόσθετων βιβλίων από όλες τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ελέγχου αυτών.

    Γ)Να καταργηθεί η προσαύξηση(40% ή 80%) του συντελεστή καθαρού κέρδους, σε περίπτωση ανακρίβειας των βιβλίων, διότι αν διαπιστωθούν παραβάσεις ΚΒΣ, η ποινή για την επιχείρηση είναι η προσαύξηση των ακαθαρίστων εσόδων τους και στη συνέχεια ο πρόσθετος φόρος λόγω ανακριβούς δήλωσης.

    Γ) Να καταργηθεί η απόρριψη των βιβλίων και όλες οι παραβάσεις που διαπιστώνονται να προσαυξάνουν τα λογιστικά καθαρά κέρδη.
    Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των Κ.Κ. θα πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις(μη διαφύλαξη, μη τήρηση βιβλίων).

    Δ) Να δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες όταν υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις(π.χ. εισοδήματος), ο οφειλόμενος φόρος να βεβαιώνεται, όπως και στα φυσικά πρόσωπα.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 01:15 | Κωνσταντίνος Καζ.

    Κε Υπουργέ,
    Η κατάσταση της οικονομίας, από ότι ενημερωνόμαστε καθημερινά, δεν αφήνει περιθώρια για κοινωνική πολιτική.
    Η λύση πιστεύω για τα επόμενα 3 χρόνια είναι συγκεκριμένη και μοναδική.
    Το ύψος των εξόδων πρέπει να καθορίζεται και να μην ξεπερνάει το ύψος των προυπολογιζόμενων εσόδων. Δηλαδή να εφαρμόσουμε μια αρκετά σκληρή οικονομική πολιτική όπου οι δαπάνες (μισθοδοσία, έργα υποδομής, άμυνα κλπ) θα πρέπει να προσαρμοσθούν σύμφωνα με τη δυνατότητα μας να συγκετρώσουμε χρήματα (φοροδοτική ικανότητα φορολογούμενων, έλεγχος φοροδιαφυγής).
    Ο πρώτος χρόνος θα είναι πιο δύσκολος, από τον δεύτερο χρόνο όμως όταν θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς το νέο φορολογικό θα μπορούμε σταδιακά να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την οικονομική πολιτική, πάντα στο μέτρο του δυνατού.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί στον ιδιωτικό τομέα οι αμοιβές αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω, οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα να επιβιώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάζονταινα κάνουν μειώσεις μισθωμάτων (όσοι δεν το κάνουν βγαίνουν εκτός αγοράς), ενώ οι αμοιβές στο δημόσιο δεν προσαρμόζονται και αυτές προς τα κάτω.

    Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η κατάσταση των ταμείων. Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα έξοδα των ταμείων είναι ανεξέλεγκτα. Τα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά χρεώνουν υπέρογκα ποσά στα ταμεία. Επι της ουσίας δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στη συνταγογράφηση. Και φυσικά η εισφοροδιαφυγή. Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει κάποιας μορφής διατίμηση στο χώρο της υγείας.

    Για τον χώρο της άμυνας τι να πω? Με τα κονδύλια που διατίθενται θα έπρεπε να είμαστε υπερδύναμη. Από που να αρχίσω ? από τις προμήθειες ? Από το κόστος των πολιτών υπαλλήλων σε σχέση με την απόδοση τους ?

    Να επισημάνω και κάτι ακόμα.
    Ο μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών -νόμιμων ή παράνομων- οι οποίοι ως επι το πλείστον δεν φορολογούνται ή όσοι φορολογούνται, φορολογούνται υποτυπωδώς ενώ το εισόδημά τους δεν είναι καθόλου υποτυπώδες (50-100 ευρώ μεροκάματο) αποτελούν μία αιμοραγία για τον τόπο. Οι άνθρωποι αυτοί όποιο και αν είναι το εισόδημά τους (για το οποίο δεν πληρώνουν ένα ευρώ φόρο) δεν χαλάνε λεφτά στην Ελλάδα εκτός από τα απαραίτητα. Με άλλα λόγια ευθύνονται για εκτεταμένη εξαγωγή συναλάγματος, λεφτά που σε διάρκεια χρόνου λείπουν από την αγορά. Μήπως θα έπρεπε να βάλουμε κάποιους περιορισμούςσε σε αυτή την αθρόα εξαγωγή συναλάγματος? Χρειαστήκαμε χέρια προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα μεγάλα έργα του 2004. Τώρα όμως μάλλον περισσεύουν τα χέρια αυτά ενώ έρχονται συνέχεια και άλλοι. Η Ελλαδίτσα μας είναι μία φτωχή χώρα που σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε δυσκολεύεται να θρέψει επαρκώς τα 10000000 Ελλήνων, πόσο δε μάλλον και τα άλλα 4000000 οικονομικών μεταναστών. Χωρίς ίχνος ρατσισμού ή ξενοφοβίας αλλά τι να κάνουμε, το φαί δεν φτάνει για να κάνουμε το τραπέζι και σε ξένους.

    Επίσης, μήπως θα ήταν καλή ιδέα η πληρωμή του φόρου εισοδήματος να γίνεται με ισόποδες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη πληρωτέα στο τέλος του απόμενου από την βεβαίωση του φόρου μήνα και την τελευταία στο τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Έτσι είναι πιο δίκαιο και όχι κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων να καλούνται να εξοφλήσουν το αργότερο μέχρι τέλος Αυγούστου και κάποιες άλλες να αρχίζουν από Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

    Συνοψίζοντας θα πώ ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή να μην επιβαρύνουμε υπέρμετρα τους ειλικρινείς φορολογούμενους με βαριά φορολογία προκειμένου να καλύψουμε το έλλειμα εσόδων που προκύπτει από τη φοροδιαφυγή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο βαρύτερη είναι η φορολογία τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο για φοροδιαφυγή.
    Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το πνίξιμο της αγοράς σίγουρα θα καταλήξει σε μείωση των εσόδων του δημοσίου.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 01:11 | Γαβριήλ Παπαδόπουλος

    Η διαδικασία συγκομιδής αποδείξεων θεωρώ πως προσβάλει την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη για λόγους που έρχονται σε αντίθεση με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την νοημοσύνη και το φιλότιμό του.
    Θεωρώ κύριε υπουργέ {παλαιότερα λέγαμε σύντροφε υπουργέ} πως η απόφασή σας αυτή, όση απήχηση κί’αν έχει, καθιστά τον Έλληνα πολίτη, άμισθο υπάλληλο του υπουργείου οικονομικών, πέραν του ότι στήν ουσία καταργεί το αφορολόγητο σε όλους όσους αρνούνται να ενταχθούν σ’αυτήν την άμισθη υπηρεσία.
    Γαβριήλ Παπαδόπουλος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:22 | ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

    ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ ,ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΧΙ,ΓΙΑΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ,ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ,ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ , ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΤΕΡΟΙ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΑΤΕ ,50% ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ.ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ , ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΑΠΛΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ,ΑΔΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,,ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΟΥΤΟΙ,Ο ΛΑΟΣ , ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΤΕ ,ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ,,ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

  • Φορολογήστε την ακίνητη περιουσία έτσι ώστε να σταματήσουμε πια να αγοράζουμε σπιτια,καταστήματα,οικόπεδα κ.λ.π.
    Το εισόδημα από την εργασία θα πρέπει να φορολογείται με μικρότερους συντελεστές από αυτό που προκύπτει από την εκμετάλευση της ακίνητης περιουσίας ή και της οποισδήποτε περιουσίας. Όσοι δεν εργαζονται ζούν σε βαρος των άλλων που εργάζονται.
    Βελτιώστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δώστε κίνητρα (φορολογικά) ώστε να τα χρησιμοποιούμε όλοι.
    Αυξήστε τη φορολογία στα καύσιμα κίνησης και διώξτε το αυτοκίνητο απο την πόλη. Μπορούμε να μετακινηθούμε πιο γρήγορα και πιο ανθρώπινα χωρίς αυτό! Όχι σε νέα μετρα (π.χ. απόσυρση με αγορά νέου) που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν πιο πλούσιους λίγους μεγαλοεμπόρους – εισαγωγείς αυτοκινητων σε βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων. Δεν χωράνε άλλα αυτοκίνητα στην Ελλάδα.
    Τα τέλη κυκλοφορίας μάλλον θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα της παλαιότητας. Δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αλλάζουν αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια.

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΧΙ ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ!!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:44 | μιχαλης

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΜΑΣ. ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΛΩ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ 150 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ(1948cc).ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΕ 4 ΠΑΙΔΙΑ.ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6 ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΘΟΝΤΕ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ(ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΤΖΑΜΙ).ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ.ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ.ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΔΙΘΕΣΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΜΕ Π
    ΟΛΥΤΕΚΝΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ.ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ PORCHE,BMW KAI MAZDA.ΜΟΝΟ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΤΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ Ο.Γ.Α. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:01 | ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

    ΕΠΙΜΕΝΩ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΩ ,,ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ,ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ,ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ.ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΟΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ,ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑ 50%,ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ,ΑΠΑΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΑ.ΚΥΡΙΟΙ ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ,ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ,ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ,ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΣΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ,ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ,ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ,ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ.ΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ,ΧΑΘΗΚΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΑΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:02 | Ελευθέριος Κουφός

    Παρακολουθούμε όλοι πως τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται πως αναζητείται κάποιος τρόπος προκειμένου να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και εξετάζεται κάποιος τρόπος επιβολής ενός φόρου στα εισοδήματα.Προσωπικά θα το προχωρούσα λίγο παραπέρα: καθημερινά, όλοι μας κάνουμε αρκετές συναλλαγές είτε αγοράζοντας τρόφιμα, είτε υπηρεσίες -τράπεζες, ελεύθερους επαγγελματίες κτλ.Αν αναλογιστούμε το ύψος των συναλλαγών που γίνονται καθημερινά σε μία οικονομία ίσως να αισθανούμε και ένα δέος μπροστά σε αυτόν τον τεράστιο αυτόν αριθμό.Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως επιβάλλεται ένας ειδικός φόρος επί παντός πράξεως συναλλαγής εντός της Ελληνικής οικονομίας προς στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων.Φυσικά ας τώρα ποσοτικοποιήσουμε το συγκεκριμένο ύψος του φόρου: σε κάθε συναλλαγή που γίνεται να προστίθεται ένα μόνο λεπτό του ευρώ (1 cent) πάνω στην τελική αξία και φυσικά η απόδοσή του να ακολουθεί τη λογική της αποδόσεως του ίδιου του ΦΠΑ από όλους: είτε πρόκειται επί συναλλαγών που κάνει το ίδιο το δημόσιο, είτε πρόκειται επί συναλλαγών που πραγματοποιεί ένας ιδιώτης, είτε πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιεί ένας οποιοσδήποτε καταναλωτής επί αγαθών ή υπηρεσίων παντός είδους. Νομίζω πως το συγκεκριμένο ύψος ακριβώς επειδή όλοι μας το θεωρούμε αμελητέο, θα αποφέρει κάποια έσοδα τα οποία θα μπορέσουν -φυσικά αν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν διαχειριστούν ορθά- να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία.Αυτό είναι ένα απλό, καθημερινό μέτρο που θα μπορούσε να το δεχτεί ο καθένας μας καθώς δεν είναι καν τραγικό να πληρώνεις ένα λεπτό παραπάνω για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται και φυσικά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα μέτρα προς στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και όχι το μοναδικό.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:50 | Ανδρέας Καραγεώργος

    Κύριοι,
    Ένας αγανακτισμένος συνταξιούχος για το σπορ της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής που ζει και βασιλεύει στον τόπο μας, θέλει να διατυπώσει σχετικά τις δικές του ιδέες.

    1.)Καθιερώνεται υποχρεωτική η έκδοση νόμιμου παραστατικού για κάθε πώληση ή παροχή υπηρεσίας τόσο για τον πωλητή όσο και για τον αγοραστή ή λήπτη της υπηρεσίας. Ο παραβάτης έχει ποινική ευθύνη και χρηματικό πρόστιμο πολλαπλάσιο της αξίας του πωλούμενου αγαθού ή παρεχόμενης υπηρεσίας πχ. 100 (εκατό) φορές για τον πωλητή και 10 (δέκα) για τον αγοραστή. Σε περίπτωση υποτροπής για τον πωλητή ή τον παρέχοντα το πρόστιμο να ανέλθει στο χιλιαπλάσιο της αξίας του πωλούμενου αγαθού και σε δεύτερη υποτροπή να διακόπτει το επάγγελμά τού και να έχει τη δυνατότητα για να ζήσει, να εργαστεί μόνον σαν εργάτης (γης – βιοτεχνικός – βιομηχανικός – κατασκευαστικός). Ακόμη να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης, πολλαπλασιαζόμενες κατά τις υποτροπές, που θα αρχίζουν από μικρές εξαγοράσιμες.

    2.)Να συσταθούν ειδικές ομάδες ελέγχου, όχι πολλές, και να δημοσιεύονται τα κρούσματα φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.

    3.)Σε όλες, σχεδόν, τις δραστηριότητες – επαγγέλματα που υπάγονται στο καθεστώς Φ.Π.Α έχει δοθεί το δικαίωμα να κρατούν τα χρήματα του Δημοσίου από έναν ως τρεις μήνες. Η προηγούμενη κυβέρνηση τους έκανε ένα προεκλογικό δώρο, να καταβάλλουν τον Φ.Π.Α σε τρεις δόσεις, τους έδωσε οικονομική ενίσχυση κατακρατώντας μέχρι και 110 ημέρες. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος καταβολής του Φ.Π.Α σε μηνιαία βάση.

    4.)Κάθε Εφορία, ανά την Επικράτεια, να καλεί καθημερινά και έναν φορολογούμενο επιτηδευματία, να προσκομίσει για έλεγχο τις ταινίες της φορολογικής του μηχανής ή τα μπλοκ των τιμολογίων πωλήσεως – παροχής υπηρεσιών ή αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και για όσο διάστημα δεν έχει παραγραφεί η υποχρέωση τήρησής τους. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχου και αν οι εφοριακοί υπάλληλοι θέλουν να βοηθήσουν, θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν σημεία και τέρατα χρησιμότατα για την βελτίωση των εσόδων έστω από τώρα και στο εξής.

    5.)Να θεσπιστεί μια λίστα χρηματικών προστίμων για κάθε φορολογική παράβαση και να σταματήσει η διαπραγμάτευση για τον περιορισμό τους από τους εφόρους και τους σχετικά εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους. Όταν οι νόμοι προβλέπουν χρηματικές ποινές, από – έως, γίνονται ανεφάρμοστοι ή εργαλεία διαφθοράς.

    6.)Στη χώρα μας κυκλοφορούν σήμερα περί το ένα εκατομμύριο πάσης φύσεως, ανασφάλιστα οχήματα. Το δημόσιο χάνει 10% φόρο κύκλου εργασιών και 3,6% χαρτόσημο από τα ασφάλιστρα που δεν πληρώνουν αυτά τα οχήματα, κι αυτό γιατί κάναμε νόμους ανεφάρμοστους. Από το 1985 ισχύει και δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων, διότι προβλέπει χρηματική ποινή για τον ανασφάλιστο από 10 χιλιάδες έως 30 χιλιάδες Δραχμές. Επιτέλους, διορθώστε το νόμο με ένα στάνταρ πρόστιμο πχ το δεκαπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο κάθε όχημα που θα ελέγχεται και θα βρίσκεται ανασφάλιστο, θα πρέπει να επιβάλλεται επί τόπου ακινησία του οχήματος, μεταφορά και φύλαξη σε δημόσιο ανοικτό χώρο και απόδοση στον κάτοχό του αφού προσκομίσει ασφαλιστήριο, τριπλότυπο είσπραξης του προστίμου από την Δ.Ο.Υ και αφού καταβάλλει τα έξοδα μεταφοράς και φύλαξης.

    7.)Επαναφέρετε την διάταξη για την απαλλαγή της δαπάνης φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων, όπως ίσχυε προ του 2004 διότι η νεότερη και ισχύουσα σήμερα διατύπωση που έκαναν οι δικοί μας “φωστήρες”, παρασυρόμενοι ίσως από κακούς συμβούλους, έχει θεριέψει τη φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις φροντιστηρίων.

    Αυτά για τη βελτίωση των Δημοσίων εσόδων.
    Α. Καραγεώργος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:02 | Πανδής Π. Βασ’ιλης

    Με την πρόθεση να συμβάλλω σαν πολίτης αυτής της χώρας στην διαβούλευση για το Φορολογικό σύστημα της χώρας μας, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορεία.
    Είναι σαφές ότι χρέη προς την Εφορεία δεν πληρώνονται γιατί ο Ο Φορολογούμενος Πολίτης:
    1) Δεν έχει εμπεδώσει η
    2) Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η πληρωμή του φόρου είναι υποχρεωτική
    και η μη τήρηση της, επιφέρει δυσχέρειες στις μελλοντικές σχέσεις του
    με την Πολιτεία (π.χ. αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημέρωσης).
    3) Είτε αν θέλετε έχει βιώσει καταστάσεις διευθετήσεων -με το αζημίωτο-
    φορολογικών υποθέσεων και ειδικά σε πολίτες με οικονομική επιφάνεια,
    οπότε πνίγεται από την αδικία και επαναστατεί αρνούμενος να πληρώσει.
    4) Είναι ο Πολίτης που πραγματικά δεν έχει να πληρώσει η δεν
    έχει όλο το ποσό που απαιτείται με αποτέλεσμα η ζωή του να μπαίνει σε
    ένα φαύλο κύκλο, αφού το χρέος από την μια ανατοκίζεται και από την
    άλλη να μη μπορεί να κάνει οιανδήποτε δραστηριότητα που του ήταν
    απαραίτητο κάποιο χαρτί από την Εφορεία του.

    Η ‘Ρύθμιση χρεών’, είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος που κατά καιρούς έχει εφαρμοσθεί, προκειμένου και το κράτος να μαζέψει άμεσα κάποια χρήματα και να μπορέσει και ο Φορολογούμενος έστω και προσωρινά να δώσει κάποια ενδιάμεση λύση στο φορολογικό του πρόβλημα.
    Ωστόσο και αυτή η μέθοδος δεν τελεσφορεί πάντοτε γιατί στην πράξη συμβαίνουν συνήθως τα εξής: Σύμφωνα με τούς όρους της ρύθμισης ο μεν Φορολογούμενος θα πρέπει να είναι συνεπής στις πληρωμές των δόσεων μέχρι το τέλος του κάθε μήνα γιατί αν περάσει αυτή η καταληκτική ημερομηνία, τότε χάνετε η δόση αυτού του μήνα και θα πρέπει να πληρωθούν μετά 2 συνεχόμενες δόσεις. Αν δε δεν πληρωθούν 2 συνεχόμενες δόσεις τότε η ρύθμιση χάνεται και περιμένουμε την επόμενη…
    Η Εφορεία από πλευρά της στην καλλίτερη των περιπτώσεων πιθανόν να πετύχει την μερική (3-μήνες ) η την ολική είσπραξη του χρέους του φορολογούμενου αν τελικά ο φορολογούμενος έχει την δυνατότητα της αποπληρωμής.
    Ωστόσο για πολλές και διάφορες αιτίες και ειδικά τώρα που υπάρχει και αυτή η οικονομική κρίση η αδυναμία αποπληρωμής των ληξηπρόθεσμων οφειλών είναι προφανής.
    Η γνώμη μου ειναι ότι και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την ίδια λογική που αντιμετωπίζει το ζήτημα των Δανείοληπτών η Υπουργός κ.Κατσέλη και όχι με λογικές τυπου ‘Ράμπο’ και εκφοβισμού.

    Δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν ένας πολίτης που ανεξάρτητα απο την οικονομοκή του κατάσταση είναι πρώτα απο ολα ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΘΕΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ.
    Ο φορολογούμενος με τα ληξηπρόθεσμα χρέη δεν πρέπει να αντιμετώπίζεται σαν το κακό παιδί που πρέπει να το τιμωρήσουμε γιατί δεν συνεμορφώθει προς τας υποδείξεις, αλλά θα πρέπει μέσα απο ένα πλαίσιο συνενόησης να βρεθούν λύσεις που να δώσουν διέξοδο σε μιά προσπάθεια αποπληρωμής με όρους που να είναι στις οικονομικές του δυνατότητες.
    ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΦΕΛΕΙΜΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΟΝΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.
    ο φορολογούμενος με τα ληξηπρόθεσμα χρέη, για να πληρώσει θα πρέπει και αυτός με την σειρά του να εισπράξει απο κάπου. Έτσι για παράδειγμα θα πρέπει να βοηθηθεί απο την Εφορεία με ότι έγγραφα χρειάζονται αν αυτά θα συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην είσπραξη χρημάτων απο κάποιες συναλλαγές του.
    Έτσι για παράδειγμα αν του δίνεται η δυνατότητα να πουλήσει π.χ ενα κτήμα του να του δίδεται φορολογική ενημερότητα για μία τέτοια συναλλαγή, για να μπορέσει να εισπράξη χρήματα και με την σειρά του να πληρώσει ανάλογα με την περίπτωση η με δέσμευση πρός την Εφορεία.
    Ομως τι γίνεται σήμερα; Θέλεις να πουλήσεις και χρωστάς στην Εφορεία, έλα να κάνεις ρύθμιση για να είσαι ενήμερος και μετά θα σου δώσουμε φορολογική ενημέρωση για να κάνεις την πωλησή σου. Αν τελικά το ποσό για την ρύθμιση δεν είναι μέσα στις δυνατότητες του δεν παίρνει την φορολογική ενημερότητα και δεν πραγματοποιήται και η πώληση και κανεις απο τους 2 δεν πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα !!!
    Βέβαια η Εφορεία έχοντας το πάνω χαίρι αργα η γρήγορα σε διώκει δικαστικά η σου κατασχέτει καποια περιουσία!!!.
    Αν όμως ο παραπάνω φορολογούμενος ήταν για τον Εφοριακό η διευθέτηση ενός ζητήματος που θα βοηθούσε στο να εξασφαλησθούν χρήματα, σαφώς με τις ανάλογες δεσμευσεις, το ολο εγχειρημα δεν θα είχε μια εκβαση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής και για τον πολίτη και για το κράτος;
    Γι΄αυτό θα πρέπει και στον κατά τόπου Έφορο να του δωθούν αρμοδιότητες που να μπορεί να δίνει λύσεις και οχι πελατικές τακτοποιήσεις με παρεμβάσεις ημετέρων κομματικών και μη.
    Πολλά προβλήματα φθάνουν στα Υπουργεία ενω θα μπορούσαν να λ΄υνονται στις τοπικές εφορείες, απλά και μόνο γιατί νομικά και υπηρεσιακά δεν δίνεται η αρμοδιότητα στους Τοπικούς Εφόρους να τα λύνουν.
    Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος έχει κάνει ρύθμιση και για ενώ πληρώνει κανονικά για διάφορους λόγους που μπορεί να συντρέξουν καθυστερή μερικές δόσεις, αλλά επανέρχεται και ξαναπληρώνει κανονικά. Γιατί λοιπόν ο Εφορας να μην έχει την δυνατότητα να χαρακτηρίζει την ρύθμιση ενεργή, αφου ο φορολογούμενος κάνει διορθωτική κίνηση -(έτσι του δίδεται και το κίνητρο να ενδιαφερθεί για το χρέος του και να μην αδρανίσει αφου ετσι και αλλοιως έχασε την ρύθμισή του).

    Συμπερασματικά λοιπόν πιστεύω οτι οι λύσεις για τα προβλήματα μας υπάρχουν, αλλά το ζητούμενο είναι κατά πόσο θέλουμε να τις επιδιώξουμε και να τις υλοποήσουμε μέσα απο ενα πλαίσιο αμοιβαίας αλληλοκατανόησης του ρόλου του πολίτη και της πολιτείας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και κάτω απο την πίεση γρήγορων αποφάσεων σε εν θερμώ καταστάσεις η ψυχραιμία στις επιλογές μας ίσως είναι η καλλίτερη επένδυση για ενα ποιό δομημένο μέλλον που να αντέχει σε αναταράξεις.
    Αρα η εσωτερική συνοχή και αναβάθμιση στίς σχέσεις Πολίτη-Πολιτείας θα είναι η καλλίτερη εγγύηση διαφορετικά οποιαδήποτε λύσεις-πιθαναγκασμού θα επιφέρουν μια διαιώνιση της ίδιας κατάστασης.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:26 | Γιώργος Βαμβακούσης

    Σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία η φορολογία έχει κοινοφελή σκοπό εξ’ ορισμού.
    Άρα καμμία φοροαπαλλαγή δεν έχει νόημα και πρέπει άμεσα όλες να καταργηθούν.
    Παράλληλα, και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πρέπει για 3 τουλάχιστον χρόνια να διακοπούν όλα τα επιδόματα προς δημόσιους υπάλληλους, αρχής γενομένης από τους βουλευτές.
    Επίσης κάθε συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο να θεωρείται κανονική απασχόληση και άρα να μην αμείβεται επί πλέον του μισθού και ιδιαιτέρως.
    Έτσι μόνο θα μπορέσει η Δημοκρατία στην Ελλάδα να γίνει ευνομούμενη.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΚΛΠ.ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΕΝΙΚΩΣ.ΑΡΑ ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝΤΟ ΕΑΝ ΑΝΤΙ ΤΩΝ 300 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΗΣΑΝ 150 ΕΩΣ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ 200.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΝΟΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΡΕΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΧΑΜΗΛΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΣ.ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ,ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΓΥΡΩΘΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ,ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΑΞΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΡΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:08 | ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

    Αναφορικα με τις αυξησεις στα τσιγαρα..
    Συμφωνω οτι ειναι ενας ευκολος τροπος να μαζεψει χρηματα το κρατος.
    Εστω οτι συμφωνουμε με την αυξηση..
    Εγειρεται ενα σημαντικο ζητημα.συμφωνα με τον υπουργο τα φθηνα τσιγαρα των 2€
    Θα αυξηθουν κατα 20 λ. Ενω εκεινα των 3.20 κατατι περισσοτερο.
    Δικαιο.αλλα τι συμβαινει με τον καπνο για τα γνωστα «τυλιχτα» τσιγαρα που
    Καπιζουν στην πλειονοτητα τους φοιτητες?!
    Ο μικρος καπνος κοστιζει 3.20 και ο μεγαλος 6.20.
    Αντιστοιχα σε ποσοτητα αποδιδουν περιπου 1.5-2 βιομηχανικα πακετα ο μικρος και 2.5-3
    Ο μεγαλος,εξαρτωμενα απο το παχος του τσιγαρου.
    Αρα σε αυτη την περιπτωση,μιλαμε για «ακριβα» τσιγαρα αν το δουμε καθαρα τιμολογιακα,
    Αλλα ουσιαστικα ειναι φθηνοτερα και απο το «φθηνο» πακετο των 2€ αν
    Κανουμε αναγωγη τιμης-ποσοτητας.
    Δεν θα ηταν αδικη μια τετοιας ταξεως αυξηση σε αυτα τα ειδη καπνου?!

    Ευχαριστω για το χρονο σας!
    Καλο κουραγιο και καλη δουλεια.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:20 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Εισαγωγικά, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η δημόσια διαβούλευση έχει νόημα μόνο αν λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη. Αν κατά τη διάρκειά της ψηφίζονται αιφνιδιαστικά διατάξεις που έχουν σχέση με το προς διαβούλευση θέμα τότε, ως είναι αυτονόητο, ακυρώνεται η φιλοσοφία της και δημιουργείται καχυποψία και δυσαρέσκεια στον πολίτη για την ειλικρίνεια των προθέσεων.
    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, να είναι μακράς πνοής και θεμελιωμένο έτσι ώστε να διέπεται από σταθερότητα και, φυσικά, δικαιοσύνη. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει αποδεκτό, να βοηθήσει την επενδυτική δραστηριότητα και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Για το λόγο αυτό απαιτείται ψυχραιμία και σε βάθος μελέτη πριν την ανακοίνωση των όποιων μέτρων, έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιες καθυστερήσεις. Μόνο έτσι αποφεύγονται παλινωδίες και επιδεικνύεται η απαιτούμενη για ένα τόσο σημαντικό θέμα σοβαρότητα. Κινήσεις πανικού οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και δημιουργούν αβεβαιότητα, με συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Το ζητούμενο είναι, μέχρι την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης, να έχουν παραμείνει οι καταθέσεις και οι έδρες των επιχειρήσεων στη χώρα μας, άλλως τα μέτρα δε θα έχουν κανένα ουσιαστικά αντίκρισμα. Θα πληρώσουν πάλι τα γνωστά υποζύγια, ενώ οι έχοντες τη δυνατότητα θα έχουν μεταφέρει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό. Όσον αφορά τα έσοδα του κράτους μέχρι την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, μπορούν κάλλιστα να αυξάνονται με την άμεση και συστηματική ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με βάση το ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο, πράγμα που τίποτε δεν εμποδίζει το Υπουργείο να εφαρμόζει από την πρώτη ημέρα ορκωμοσίας της Κυβέρνησης.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:21 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜ.

    Κύριε Υπουργέ,

    Θα ήθελα να αναφερθώ διαβάζοντας πολλά από τα σχόλια των συμπολιτών μου στα παρακάτω:

    1) Πολλές από τις προτάσεις που γίνονται είναι θεμιτές και στην σωστή κατεύθυνση. ΓΙα παράδειγμα αναφέρων το σχόλιο του ΙΖ – — 12 Ιανουαρίου 2010 @ 19:55 (http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=14553). Ναι οι Γιατροί μπορούν εύκολα να φοροδιαφεύγουν (και μαλλον το κάνουν από όσα λέτε και εσείς) και αυτό είναι πολύ απλό. Από τη στιγμή που κόβουν μια απλή απόδειξη και πηγαίνει στο ασφαλιστικό ταμείο (π.χ ΤΣΜΕΔΕ) ποια διασταύρωση υπάρχει με τον αύξων αριθμό της απόδειξης του γιατρού (Α/Α 765) με αυτές που τελικά καταθέτει στην εφορία. Προτείνω όπως και ο συμπολίτης τουλάχιστον καθιέρωση ηλεκτρονικής διασταύρωσης. Ζούμε στον αιώνα των τεχνολογιών και ακόμη το δημόσιο δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως. Απαιτείται πολιτική βούληση και αρκετό έργο. Την λαική εντολή την έχετε. Προχωρήστε σε τομές που βοηθούνε το κράτος να πατάξει την λαμογιά του Έλληνα (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου). Αν υπάρχει ίδια αντιμετώπιση για όλους τότε όλοι θα συμμορφωθούν αλλιώς θα πέσουμε στα ίδια λάθη.

    2) Κάντε περισσότερους δειγματικούς ελέγχους σε Ελευθ. Επαγγελματίες, αφού κατεξοχήν είναι ένας κλάδος που εύκολα μπορεί να φοροδιαφύγει. Η πρώτη μου εντύπωση πάντως από το νέο έτος είναι στο 80% των περιπτώσεων κόβεται απόδειξη.

    Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσε να πεί κανεις.
    Ελπίζω οι παρατηρήσεις όλων να πιάσουν τόπο.

    Με εκτίμηση,
    Δ.Ι

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:11 | ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΜΑ ΕΝΙΑΙΑ, ΜΕ ΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΟΝLINE ΣΥΝΔΕΣΗΣ ,ΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΩΔΙΚΟ.
    ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΛ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | ΡΕΜΠΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

    ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ….ΔΙΝΟΝΤΑΙ 5ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ!!!!!ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ,ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ………..ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ….

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:22 | Π.Χ

    Η επιλογές που έχει η χώρα εκτιμώ διαφέρουν σε ότι αφορά το χρόνο, όχι σε ότι αφορά το αποτέλεσμα.
    Είναι ο χρόνος του αυτοκινητικού δυστυχήματος που όλα τελειώνουν γρήγορα και ο χρόνος που χρειάζεται να εξελιχθεί μια ανίατη αρρώστια.
    Η κυβέρνηση και γενικά οι πολιτικοί επιθυμούν την δεύτερη λύση ελπίζοντας ότι τα προβλήματα θα λυθούν με κάποιο τρόπο ή ότι αυτοί δεν θα βρίσκονται στην εξουσία.
    Η πρώτη περίπτωση είναι η πιο δύσκολη στιγμιαία, θέλει θάρρος αλλά αποδεσμεύει τις δυνάμεις της ανανέωσης.
    Με τη δεύτερη λύση μεγαλώνετε το χρόνο της μιζέριας για τους πολλούς και της ληστοκρατίας για τους λίγους ….
    Εάν επιθυμούσατε το δίκαιο θα παίρνατε μέτρα όπως:
    Εκτός ΕΕ, διακανονισμός κρατικών χρεών υπό καθεστώς στάσης πληρωμών, κατασκευή νέου βιώσιμου μοντέλου κράτους, αναζήτηση φτηνών δανείων από ΔΝΤ, επιδότηση της εργασίας και όχι αυτών που έχουν ήδη εργασία, ενίσχυση της οικογένειας και της επιχείρησης . Επιστροφή στις ελληνικές αξίες που θα μπορέσουν να μας κρατήσουν στις δύσκολες στιγμές που ζούμε …….

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:43 | Ιωάννης Π.

    Καθιέρωση αυστηρού «πόθεν έσχες» σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και θέσπιση αυστηρών ποινών στις περιπτώσεις χρηματισμού (απομάκρυνση από το δημόσιο τομέα).

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:39 | Αριστείδης Σαββάκης

    Ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου γι αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Η χώρα μας κάτω από τη δύσκολη αυτή συγκυρία πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα και ταυτόχρονα να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, το οποίο είναι ακόμα συνδεδεμένο με το Κράτος. Η εποχή της δραχμής έχει περάσει προ πολλού και οι χειρισμοί αντιμετώπισης κρίσεων μέσω της νομισματικής πολιτικής δεν υπάρχουν πια. Η προσπάθεια μας πρέπει να επικεντρωθεί στη δημοσιονομική μας πολιτική και στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας.
    Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της τελευταίας κυρίως πενταετίας οφείλεται στην κατάργηση ή ελαστικοποίηση των μέτρων που είχαν ληφθεί από το 1998 έως και το 2002 για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Εαν δεν μέναμε στα μέτρα αλλά υπήρχε μια απαράβητη συμφωνία των 2 μεγάλων κομμάτων εξουσίας, ώστε τα βασικά μέρη του φορολογικού νομοσχεδίου να είναι σταθερά, δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτή την έκταση του προβλήματος σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν να μην πάρουμε πάλι μέτρα αλλά να συμφωνήσουμε σε ορισμένα βασικά αυτονόητα σημεία που θα περιέχει ένα φορολογικό νομοσχέδιο μακράς πνοής.
    Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ σε ορισμένα στοιχεία μόνιμου χαρακτήρα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
    1. Επαναφορά των κριτηρίων διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, προσανατολισμένα σε νέα δεδομένα και με την προοπτική τιμαριθμοποίησης τους αλλά όχι κατάργησής τους. Τα κριτήρια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων και να επιβάλλονται σύμφωνα με το έτος αλλά και το κόστος απόκτησης τους.
    2. Επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων για όλες τις δαπάνες των νοικοκυριών, με εξαίρεση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το μέτρο αυτό ενισχύει την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω των κινήτρων που δίνει στα φυσικά πρόσωπα να ζητούν την απόδειξη της κάθε συναλλαγής τους εφόσον αυτή θα εκπίπτει 100% ή και παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις. Εδώ θα ήθελα να προτείνω οι αποδείξεις από υδραυλικούς, κομμωτές, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, επαγγελματίες καθηγητές(ιδιαίτερα μαθήματα), γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, ταξί, ινστιτούτα αδυνατίσματος, γυμναστήρια κ.α. να εκπίπτουν περισσότερο από 100%, ώστε οι πολίτες να επιμένουν στο να λάβουν την απόδειξη της συναλλαγής τους. Ειδικά η θέσπιση αυτού του μέτρου στους επαγγελματίες καθηγητές, καταπολεμά όχι μόνο την φοροδιαφυγή αλλά και την παραπαιδεία που αναπτύσσεται από τους διορισμένους καθηγητές του Δημοσίου. Επιπλέον δημιουργεί θέσεις εργασίας σε νέους αδιόριστους καθηγητές και περιορίζει έτσι το πρόβλημα της ανεργίας τους. Επιπλέον θα πρέπει να μπουν ταμειακές μηχανές σε περίπτερα, βενζινάδικα, ταξί και λαϊκές αγορές, οπότε να τηρούνται βιβλία β’ κατηγορίας (εσόδων -εξόδων) και σε αυτά τα επαγγέλματα.
    3. Αφορολόγητο εισόδημα σύμφωνα με το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζεται. Για τους Ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες το αφορολόγητο των 10.000 να παρέχεται με αντίστοιχο ποσό αποδείξεων. Το αφορολόγητό αυτό να αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ που θα δηλώνεται πάνω από τα 10.000 και ως 30.000. Δηλαδή όποιος ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει 30.000 εισόδημα θα έχει 12.000 αφορολόγητο προσκομίζοντας αποδείξεις αξίας 10.000 ευρώ. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ετησίως να παρέχεται αφορολόγητο το 40% του δηλωθέντος εισοδήματός τους με προσκόμιση αποδείξεων στο 25% του εισοδήματός τους. Για μεγαλύτερα εισοδήματα το 25% να αυξάνεται ώστε να προσκομίζουν περισσότερες αποδείξεις αλλά το 40% ως ποσοστό να μειώνετε ώστε το τελικό μέγιστο αφορολόγητο να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Οι παραπάνω ρυθμίσεις να ισχύσουν με νέες κλίμακες φόρου που θα επαναφέρουν τον συντελεστή 15% για μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Από 18.000 έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής να είναι 25% , από 30.000 έως 60.000 35% από 60.000 έως 100.000 40% και για 100.000 και άνω ο συντελεστής να είναι 45%.
    Τα παραπάνω σημεία καλό θα ήταν να λάβουν την ευρύτερη στήριξη του κοινωνικού συνόλου ώστε να είναι μόνιμα και να μην αμφισβητούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μελλοντικά. Επιπλέον για την ενίσχυση των εσόδων του το Κράτος άμεσα πρέπει να αυξήσει τους φόρους σε τσιγάρα και ποτά αλλά όχι στα καύσιμα γιατί μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων διαχέεται σε πολλά άλλα αγαθά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πληθωριστικές τάσεις. Οι συντελεστές του ΦΠΑ δεν πρέπει να αναθεωρηθούν εκτός από αυτούς των νησιών που πρέπει να εξισωθούν με αυτούς της υπόλοιπης χώρας εκτός από τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων. Επιπλέον μπορεί να δημιουργηθεί και μια νέα κατηγορία ΦΠΑ 22% έως 25% στα εισαγόμενα πολυτελείας αγαθά ή ακόμα και στα κινέζικα, τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα ανταγωνισμού στα εγχώρια αγαθά. Το μέτρο του αυξημένου ΦΠΑ θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε οι τιμές τους τουλάχιστον να εξισωθούν με τα αντίστοιχα Ελληνικά ώστε τα τελευταία να προτιμούνται από τους καταναλωτές ενισχύοντας έτσι την οικονομία της χώρας μας.
    Για την μείωση των δαπανών του το Κράτος πρέπει άμεσα να θεσπίσει τα παρακάτω μέτρα:
    1. Μείωση των Δήμων της χώρας στο ένα τρίτο των σημερινών, όπως δρομολογείται με το σχέδιο «Καλλικράτης».
    2. Κατάργηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων εξετάζοντας προσεκτικά την κάθε περίπτωση, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού παντού για να δίνονται ευκαιρίες εργασίας σε όλους.
    3. Θέσπιση ανώτατου μισθού σε στελέχη όλων των υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων που ελέγχει και πληρώνει το Δημόσιο, κάτω από την αμοιβή(αποζημίωση) των βουλευτών της χώρας. Κανένας υπάλληλος του Κράτους δεν θα πρέπει να αμοίβεται περισσότερο από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Κοινοβουλίου.
    4. Μείωση του αριθμού των βουλευτών της χώρας, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 200. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν με βάση το γερμανικό μοντέλο.
    5. Εξορθολογισμός των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο με μετατάξεις, ώστε σε τρία χρόνια να μην ξεπερνούν τις 500.000. Τα Ευρωπαϊκά κράτη με αντίστοιχο πληθυσμό λειτουργούν με 300.000 υπαλλήλους το πολύ. Ταυτόχρονα διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού το 2011 για μόνιμους υπαλλήλους στο Δημόσιο μέσω των θέσεων που θα προγραμματίσουν όλα τα Υπουργεία και οι νέοι Δήμοι και θα αποστείλουν μέσα στο 2010 στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι υπάλληλοι αυτοί να προσληφθούν το 2012-2013 με όλες τις αλλαγές που θα έχουν γίνει έως τότε και με την προϋπόθεση να μείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον για 10 έτη. Ταυτόχρονα για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών προτείνεται η ενίσχυση των θέσεων μερικής απασχόλησης μέσω των οποίων μειώνεται το κόστος και αυξάνονται οι ευκαιρίες απασχόλησης για περισσότερους πολίτες. Επιπλέον θα μπορούσαν να προσληφθούν υπάλληλοι μερικής απασχόλησης ώστε να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας τουλάχιστον έως τις 17:00 στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πελατών.
    6. Κατάργηση του εφάπαξ στους νέους Δημοσίους υπαλλήλους και σε αυτούς που ήδη εργάζονται λιγότερο από 15 χρόνια. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν δικαιούνται κάτι ανάλογο συνεπώς απονέμεται δικαιοσύνη. Δημιουργία νέου μισθολογίου που θα καταργεί τις αδικίες που υπάρχουν σε υπαλλήλους διαφορετικών Υπουργείων με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας. Σύνταξη για όλους με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτου ηλικίας ή στα 65 έτη με τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας. Για τους υπόλοιπους ελάχιστη σύνταξη στα 65 ίση με το επίδομα ανεργίας. Το μέτρο αυτό να αφορά και το Δημόσιο(και τα σώματα ασφαλείας) και τον Ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση για τις εργαζόμενες μητέρες με 2 τουλάχιστον παιδιά, οι οποίες με 25 χρόνια εργασίας να μπορούν στα 55 έτη τους να συνταξιοδοτούνται είτε εργάζονται στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο Τομέα. Οι υπόλοιπες γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη τους με τα κριτήρια που ισχύουν για τους άντρες. Για την αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος των ταμείων άμεση εφαρμογή ενός ειδικού τέλους στα καζίνο όλης της χώρας αλλά και στα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια που θα μπορούν να λειτουργούν με αυστηρές προδιαγραφές και άμεσο ηλεκτρονικό φορολογικό έλεγχο από το Κράτος. Το τέλος αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και στα Λαχεία και τα υπόλοιπα κρατικά τυχερά παιχνίδια.
    7. Δημιουργία 2 βασικών ταμείων ασφάλισης, ένα για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ένα για όλους τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους. Παροχή των ίδιων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους.
    8. Έλεγχος όλων των ολιγοπωλιακών κλάδων(καφές, γαλακτοκομικά, μπίρες, σούπερ μάρκετ, τράπεζες κ.α) που λειτουργούν στη χώρα μας, ώστε να εξασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και να συγκρατούνται οι τιμές. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που σε συνθήκες κρίσης έχουμε άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις της αγοράς όπου πολλοί κλάδοι δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά.
    9. Δημιουργία μίας μεγάλης Τράπεζας υπό κρατικό έλεγχο με την συγχώνευση της Αγροτικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή και της Εθνικής, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στον Τραπεζικό τομέα, αναγκάζοντας τις ιδιωτικές τράπεζες να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Μετά την απώλεια της κλασικής νομισματικής πολιτικής με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ευρώ, οι συνθήκες επιβάλουν τον έλεγχο μιας Εμπορικής τράπεζας ώστε να ασκείται η νομισματική πολιτική η οποία έχει περάσει στα χέρια ισχυρών ιδιωτών με τις γνωστές σε όλους πολιτικές που προκάλεσαν την οικονομική κρίση. Η ισχυρή Κρατική Τράπεζα θα ενισχύσει την λειτουργία της αγοράς, θα αυξήσει τις επενδύσεις σε υγιούς τομείς, θα τρέξει άμεσα και γρήγορα το ΕΣΠΑ ώστε να απορροφηθούν τα περίπου 20δις ευρώ σε τρία χρόνια. Επιπλέον θα ενισχύσει την οικοδομική δραστηριότητα με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια χωρίς φορολογία και έξοδα φακέλου καθώς και τις πράσινες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να πραγματοποιήσει με χαμηλό κόστος και γρήγορη απόσβεση ώστε να απεξαρτηθεί από την ρυπογόνα και αντιοικονομική λειτουργία της ΔΕΗ.
    10. Παραχώρηση της εκμετάλλευσης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας σε Κοινοπραξία εταιρειών με τη συμμετοχή του Κράτους, για τα επόμενα 50 χρόνια, υπό την προϋπόθεση να λειτουργήσει το δίκτυο με πράσινες πηγές ενέργειας, να δικτυωθεί όλη η χώρα σιδηροδρομικά για τη μεταφορά των εμπορευμάτων με χαμηλό κόστος χωρίς ρύπους και χωρίς τα χιλιάδες ατυχήματα που δημιουργούν στου Ελληνικούς δρόμους οι έλληνες και ξένοι οδηγοί των μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων. Επιπλέον η προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων ώστε να αυξήσουμε τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, περνά μέσα από την μείωση της γραφειοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης, την σταθερότητα του φορολογικού νομοσχεδίου και κυρίως την μείωση της φορολογίας των κερδών των ξένων εταιρειών ακόμα και σε ποσοστό κάτω του 10% με την προϋπόθεση της επανεπένδυσης τουλάχιστον του 50% των κερδών τους στην Χώρα μας.

    Με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ή μέρους αυτών μέσα στην επόμενη τριετία όχι μόνο θα μηδενίσουμε το έλλειμμα , αλλά θα δημιουργήσουμε πλεόνασμα , θα μειώσουμε το δημόσιο χρέος και την ανάγκη να δανειζόμαστε υπέρογκα ποσά από τις διεθνείς αγορές, θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας στους εταίρους μας στην Ε.Ε, θα περιορίσουμε αισθητά το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, θα δημιουργήσουμε νέες σταθερές θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα που αυτός πρέπει να γίνει η ατμομηχανή μας.

    Αριστείδης Σαββάκης
    Οικονομολόγος Καθηγητής Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:49 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΠΕΡ Ο.Α.Ε.Δ. (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ) ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ (ΔΗΜΟΣΙΟ) .
    Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ,ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ,ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΕΣΤΩ ΜΕΡΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΟΑΕΔ.
    ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΕΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ-ΘΕΑΤΡΑ ΚΛΠ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ).
    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ 20ΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ,ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ (5%) ΕΚΤΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΠΧ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ)
    Η ΜΕΙΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΧ 800 ΕΥΡΩ (ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΠΧ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ 15 ΕΤΗ ,ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ) ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΩΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ,ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ 2000 ΕΥΡΩ Ο 75ΧΡΟΝΟΣ Η 80 ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Η’ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ.
    ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ (ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ).
    ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ 1,5% Η’ ΕΣΤΩ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΝΑ ΤΗΝ ΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2000 ΕΥΡΩ. ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΜΕ 1900 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ Η΄ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΜΕ 2100.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:54 | SEBASTIANOS

    Να στείλετε υπαλλήλους του ΣΔΟΕ να ελέγχουν το τρελό πάρτυ φοροδιαφυγής που γίνεται κάθε Σαββατόβραδο στα bar,clubs ,μπουζούκια κλπ. Δεν κόβουν απόδειξη για την είσοδο, ούτε για τα ποτά.Θα εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε τί χαμός γίνεται…Θα τους ελέγξει κανείς???

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με φορολόγηση ούτε με δάνεια, αν δεν πέσει δραματικά το Δημόσιο χρέος
    η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει Οικονομικά.
    Μία λύση υπάρχει και αυτή είναι μία νέα Εθνική παλλιγεννεσία.
    Πρέπει κύριοι να πείσετε όλους τους απανταχού Ελληνες να συνεισφέρουν
    ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
    Αλλά η εισφορά να είναι εθελοντική
    Καλέστε κύριοι σαν πρώτο βήμα τους έχοντες δηλαδή
    1.Επιχειρηματίες τύπου Βαρδηνογιάννη, Κόκκαλη, Λάτση, Μπόμπολα κ.α
    2.Εφοπλιστές
    3.Βιομήχανους
    4.Τράπεζες
    5.Μεγαλέμπορους
    6.Φαρμακομηχανιές
    7.Τους πλούσιους Ελληνες του Εξωτερικού τύπου Κατσιματίδη (Ν.Υ)
    8.Τους μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και λοιπούς μεγαλους …..
    και ύστερα στραφείτε στο λαό, στους δημοσίους υπαλλήλους και τέλος σε εμας τους συνταξιούχους, όλοι είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε και μιά και δύο συντάξεις το χρόνο για να βοηθήσουμε μιά τέτοια σπουδαία προσπάθεια.
    Καλέστε και την Εκκλησία και αυτή μπορεί να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια.
    Τα μέγιστα μπορεί να συνεισφέρει και η Κρηματική Εταιρεία του Δημοσίου με την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας
    Προσπαθείστε μία τέτοια προσπάθεια και θα δείτε ότι σε ορίζοντα 4 ετών το τεράστιο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας θα είναι μια πικρή ανάμνηση.
    Η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη, με πάσα μυστικότητα, πρέπει να βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους που θα ηγηθούν σε μια τέτοια προσπάθεια.
    Που ξέρετε? μπορεί να αναπτυχθεί και ένας νέος Φιλελληνισμός και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μας και ξένοι μεγιστάνες του πλόυτου.
    βάλτε τις απανταχού Πρεσβείες να πλευρίσουν όλους όσους μπορούν να προσφέρουν.
    Ισως η προταση μου να ηχεί σαν ουτοπία αλλά είναι η τελευταία μας ελπίδα.
    Τολμείστε σας παρακαλώ πριν είναι αργά , μας αξίζει μία καλυτερη Ελλάδα

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΔΗΜΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΗΔΗ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ.
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. Ο ΛΑΟΣ ΗΘΕΛΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΒΕΒΑΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙς ΤΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΩΝ STAGES, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ. ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΖΟΡΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΩΞΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΣ ΒΟΗΘΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ, ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ? ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ?
    ΟΤΑΝ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΒΑΖΕΤΕ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΓΟΝΑΤΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΤΩΡΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΔΗ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΤΩΝ 500 ΚΑΙ 1000 ΕΥΡΩ?
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΔΙΑΛΑΛΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ. ΕΣΕΙΣ ΦΩΝΑΖΑΤΕ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ. ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ.ΝΤΡΟΠΗ.
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΠΛΕΟΝ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:02 | ΙΖ

    Προτάσεις για το φορολογικό Νομοσχέδιο

    Είναι γνωστό οτι το δίπολο Επαγγελματία – Πολίτη διέπεται στις πλείστες των περιπτώσεων από σχέσεις συναισθηματικές, πολύχρονης γνωριμίας, συγγένειας , εμπιστοσύνης κλπ. Φερ’ ειπείν η σχέση ιατρού – ασθενούς διέπεται από την έντονη συναισθηματική φόρτιση του ασθενούς ,που είτε καλά νέα ακούσει, είτε άσχημα αποφεύγει να ζητήσει απόδειξη. Το ίδιο ισχύει και με τους δικηγόρους (σχέσεις πολύχρονης γνωριμίας, εμπιστοσύνης κλπ.). Για την απεξάρτηση του πολίτη από τους πιό πάνω λόγους προτείνονται τα εξής:
    Για τους ιατρούς
    Η υποχρεωτική έκδοση τετραπλότυπου στοιχείου ( ένα για το Ταμείο του ασθενούς,ένα για τα εξεταστικά εργαστήρια,ένα για το φαρμακείο και το άλλο σαν στέλεχος),στο οποίο θα αναγράφεται η αμοιβή του ιατρού, μία συνοπτική διάγνωση , οι προτεινόμενες εργαστηριακές εξετάσεις και τα σχετικά φάρμακα.
    Χωρίς την προσκόμιση του αντίστοιχου στοιχείου , ούτε τα ταμεία θα πληρώνουν τα σχετικά νοσήλεια , ούτε οι εργαστηριακές εξετάσεις θα εκτελούνται, ούτε και τα φάρμακα θα χορηγούνται. Βεβαίως θα παρέχεται και η δυνατότητα δωρεάν παροχής υπηρεσιών από τον ιατρό , αλλά η κατάχρηση του δικαιώματος αυτού είναι εύκολο να ελεγθεί.
    Για τους δικηγόρους
    Είναι γνωστό ότι σε κάθε αγοραπωλησία ακίνητου περιουσιακού στοιχείου, είναι υποχρεωτική η παρουσία δύο δικηγόρων , του αγοραστή και του πωλητή. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η παρουσία του τελευταίου είναι παράλογη, θα πρέπει να αναγράφονται στο συμβόλαιο οι αμοιβές και των δύο δικηγόρων , αλλά και του συμβολαιογράφου. Η μεταγραφή του ακινήτου δεν θα γίνεται από τα Υποθηκοφυλακεία χωρίς την προσκόμιση όλων των σχετικών αποδείξεων των εμπλεκομένων.

    Περαιτέρω προτάσεις

    1. Κοινόχρηστα πολυκατοικιών
    Στις κοινόχρηστες δαπάνες των πολυκατοικιών εμπλέκονται πολλοί επαγγελματίες ( υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι , κηπουροί , καυστηρατζήδες , εταιρείες ανελκυστήρων , προμηθευτές νερού και καυσίμων κ.α).
    Αν δοθεί η δυνατότητα σε κάθε συνιδιοκτήτη να μην πληρώνει κοινόχρηστη δαπάνη ,που δεν συνοδεύεται από επίσημο φορολογικό στοιχείο, δύσκολα θα βρεθεί διαχειριστής που δεν θα ζητήσει τις σχετικές αποδείξεις.

    2. Αγορές υλικών συντήρησης σπιτιών
    Για όλα τα είδη συντήρησης σπιτιών ( υδραυλικά , ηλεκτρολογικά , τζάμια , χρώματα , να εκδίδονται παραστατικά στο όνομα του ιδιοκτήτη. Ετσι γνωρίζοντας ο κάθε ιδιοκτήτης οτι το όνομά του κυκλοφορεί στην αγορά και συνεπώς και στην εφορία, θα διευκολύνεται στο να απαιτήσει απόδειξη και από τον εγκαταστάτη του αγορασθέντος υλικού.

    Γενικά

    1. Η επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς και δικηγόρους , καθώς και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% θα είναι καταστροφικά.
    2. Το έντυπο των αποδείξεων να είναι ανεξάρτητο από το Ε1, έτσι ώστε οι διάφορες αποδείξεις να αναγράφονται κατά τη διάρκει του χρόνου,είτε σε υπολογιστή είτε σε άλλο έντυπο χειρόγραφο προς αποφυγήν μεγάλου όγκου εργασίας στο τέλος του χρόνου.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:24 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά των οποίων τα περισσότερα είναι σωστά.Μαζί με τα άλλα κάτι πρέπει να γίνει και με τα δήθεν επαγγελματικά σκάφη αναψυχής που απαλλάσονται του ΦΠΑ και είναι στην ίδια μοίρα με τα αλιευτικά και τα πραγματικά επαγγελματικά.Ας πληρώνουν όλοι ΦΠΑ και να απαλλάσονται βάση των εξόδων τους, από τα παραστατικά που θα προσκομίζουν ,οπότε θα σταματήσει η φοροδιαφυγή των επαγγελματιών και η μαύρη εργασία που ανθεί, καθώς και με αναλογική κλίμακα των ναύλων που κάνουν ετησίως.Το σκάφος με πολλά ναύλα που πραγματικά νοικιάζεται θα έχει μεγαλύτερη απαλλαγή από αυτό που έχει κάνει λίγα εικονικά.Για να έχει μεγαλύτερη απαλλαγή θα πρέπει να δηλώσει περισσότερα ναύλα ,άρα και μεγαλύτερα έσοδα που δεν θα συμφέρει αν είναι από εικονικές ημέρες ενοικίασης.Μία γνώμη είναι που πιστεύω ότι δεν πλήτει ούτε τον τουρισμό ούτε τους πραγματικούς επαγγελματίες.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | N.SOΤΟ

    ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΥ 1 Ν.2523/97
    Αν μια επιχείρηση ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο και προκύψουν λογιστικές διαφορές οι προσαυήσεις που επιβάλλονται στη διαφορά του φόρου μέχρι σήμερα είναι :
    χρήση 2002:240%
    χρήση 2003:204%
    χρήση 2004:168%
    χρήση 2005:88%
    χρήση 2006:64%
    χρήση 2007:40%
    χρήση 2008;16%
    Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά και εξομειώνονται με τοκογλυφία.
    Είναι παράλογο να επιβαρύνεται η επιχείρηση με τέτοια ποσά προσαυξήσεων(και συνεπώς ποινών )επειδή η δήλωση που υπέβαλλε εμπρόθεσμα κρίνεται από το νόμο ως ανακριβής ,ενώ ο έλεγχος καθυστερεί ίσως και χρόνια χωρίς την υπαιτιότητα του φορολογούμενου.
    Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η προσαύξηση του προκύπτοντος φόρου πρέπει να ανέρχεται στο ύψος της απόδοσης των Εντόκων γραμματίων ή Ομολόγων του Δημοσίου που ισχύουν κάθε χρόνο ή των προθεσμιακών καταθέσεων των Τραπεζών με μια μικρή προσαύξηση (5-10%),χωρίς κανέναν συμβιβασμό για την αποφυγή άλλων σχέσεων με τη φορολογική αρχή.
    Για τις περιπτώσεις της εκπροθέσμου και της μη δήλωσης οι διατάξεις να παραμείνουν ως έχουν.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:40 | Mike

    Κυριε Υπουργε

    Ακούμε και διαβάζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις υποχρεώσεις και τις μεγάλες δανειακές ανάγκες του δημοσίου. Γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και ζητάτε να κάνουμε θυσίες.
    Συμφωνούμε, με την προϋπόθεση όμως ότι έστω από δω και πέρα θα γίνει συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός είναι για μια ακόμη φορά διατεθειμένος να κάνει θυσίες και να σφίξει το ζωνάρι του.

    Αναρωτιέμαι όμως γιατί όλοι ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με το πόσα χρωστά το δημόσιο ? Ποια είναι η περιουσία του Ελληνικού δημοσίου ? πχ ποια είναι η αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ? ποια είναι η αξία των επιχειρήσεων των οποίων ιδιοκτήτης είναι το κράτος ?

    Μάλλον ούτε το ίδιο το δημόσιο γνωρίζει ποια είναι η ακίνητη περιουσία που κατέχει. Αλλά και πάλι αν περίπου τη γνωρίζει προτιμά την ….σιωπή.
    Εμείς κύριε υπουργέ όταν χρωστάμε πουλάμε περιουσιακά στοιχεία !!!
    Γιατί δεν κάνει το ίδιο και το Ελληνικό δημόσιο ? Ακούγονται στοιχειά για ακίνητα που ξεπερνούν τα 280 δις ευρώ.
    Γιατί να μην ενημερώσουμε τους ξένους «ειδικούς» ( δημοσιογράφους αναλυτές , τραπεζίτες κλπ ) για αυτό ? Είναι δυνατόν να διασύρετε η εικόνα μας από μη ενημερωμένους «ειδικούς» ? Αυτοί γνωρίζουν μόνο για το παθητικό δεν γνωρίζουν για το ενεργητικό του ελληνικού δημοσίου. Πτωχεύει κάποιος που δεν έχει περιουσία, δεν πτωχεύει κάποιος που έχει έλλειψη ρευστότητας.

    Γιατί να πέφτουμε θύμα κερδοσκόπων και να πληρώνουμε αυξημένα επιτόκια όταν έχουμε ανεκμετάλλευτα περιουσιακά στοιχεία ?

    Πρότειναν τραπεζίτες το Sale and Lease Back το σκέφτεστε ?

    Ίσως καλό θα ήταν να καταργηθεί το ποθεν εσχες για αγορά ακινήτων που πουλάει το δημόσιο

    Αν πάλι αυτά δεν φτάνουν τότε ας σφίξουμε περισσότερο το ζωνάρι…..

    Βεβαίως υπάρχει και ο κίνδυνος να βγει ο κάθε αντιπολιτευόμενος και να πει ότι ξεπουλάτε. Καλύτερα όμως είναι να ξεπουλήσει το δημόσιο…… παρά να ξεπουληθούμε εμείς κύριοι. … Γιατί και εμείς κύριε υπουργέ αυτό κάνουμε τα τελευταία χρόνια : πουλάμε περιουσία για να αντέξουμε. Είμαστε βλέπετε ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι……

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:20 | Ιωάννης Σ. Ζορμπάς

    Αναφορά για την πτωτική πορεία είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, τους λόγους της πορείας αυτής, μέτρα και εισηγήσεις, για την αντιμετώπισή τους.

    Θα επιθυμούσα να κάνω τις παρακάτω προτάσεις από την μελέτη των στοιχείων, για την πορεία είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, που προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα Taxis και ιδιαίτερα από τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Πειραιά στην οποία υπηρέτησα

    Οι λόγοι απόκλισης από το στόχο είναι συγκυριακoί (οικονομική στενότητα) αλλά πάντοτε υπήρχε απόκλιση και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:

    1) Σε κάθε Δ.Ο.Υ. αλλά και στην ΦΑΕ Πειραιά και στα Ελεγκτικά Κέντρα Υ.Ε.Ε. Π.Ε.Κ. η Βεβαίωση Φόρων προχωρεί με ακαθόριστο και αβέβαιο εκ των προτέρων στόχο και είναι θέμα ελέγχου των βιβλίων των επιχειρήσεων και των παραβάσεων που θα διαπιστώσει ο Έλεγχος και θα καταλογίσει φόρος. Η πορεία αύξησης των Φόρων που καταβάλλονται με Δήλωση σχετίζονται με τους συντελεστές φόρων, με την πορεία των δηλούμενων κερδών (στα νομικά πρόσωπα) και από την πορεία των δηλούμενων εισοδημάτων στις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.
    2) Η απόκλισης των βεβαιωμένων φόρων από τους Εισπραττόμενους φόρους και λοιπά δημόσια Έσοδα είναι μεγάλη διότι από τα βεβαιωθέντα Δημόσια Έσοδα δεν εισπράττονται τα έσοδα από:
    Χρέη από εταιρείες με πρόστιμα ΚΒΣ από πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
    Πτωχές Εταιρείες
    Από εταιρείες με Συμφωνία Πιστωτών αρ.44 Ν.1882/1990
    Από εταιρείες σε Ειδική Εκκαθάριση αρ.46 & 46α Ν. 1892/1990
    Από εταιρείες σε Ασφαλιστική Εκκαθάριση Ν.400/1970
    Από χρέη σε Αναστολή Είσπραξης (με Δικαστικές Αποφάσεις)
    Από εταιρείες πρώην προβληματικές Ν.1386/1983 Ο.Ο.Α.Ε

    3) Τα Έσοδα που εισπράττονται είναι:
    I. Τα με Δήλωση καταβαλλόμενα ή με αγορά Ειδικού Σήματος
    II. Το 1/5 του καταλογισθέντος φόρου κατά την Διοικητική περαίωση Ν. 2753/1999 και τα έσοδα από τις περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων Ν. 3259/2004 και προηγούμενες.
    III. Τα ρυθμισμένα βεβαιωμένα χρέη του Ν. 2648/1998 αρ. 13-20
    IV. Τα εισπραττόμενα κατόπιν Αναγκαστικής Εκτέλεσης και της λήψης των αναγκαστικών Μέτρων αρ. 9 του ΚΕΔΕ ν. δ/γμα 356/1974
    V. Τα καταβαλλόμενα για λήψη πιστοποιητικών Φορολογικής Ενημερότητας ή λήψη προβλεπόμενων φορολογικών πιστοποιητικών.

    4) Τα βεβαιωθέντα Δημόσια Έσοδα που δεν μπορούμε να εισπράξουμε είναι:
    I. Τα σε Αναστολή Εισπράξεως
    II. Χρέη από εταιρείες που οφείλουν Πρόστιμα ΚΒΣ από πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
    III. Οι καταλογισμοί που ακυρώνονται λόγω νομικών πλημμελειών και η χρονοβόρος επανάληψη της διαδικασίας.
    IV. Νομικά ή Φυσικά πρόσωπα, χωρίς εμφανή περιουσιακά στοιχεία, πτωχές επιχειρήσεις.
    V. Εταιρείες σε αδράνεια
    VI. Επιχειρήσεις σε κατάσταση Συμφωνίας Πιστωτών αρ.44 Ν. 1892/1990. Η Ειδική Εκκαθάριση Ν.1892/1990 αρ. 46, 46α ή Ασφαλιστική Εκκαθάριση ή πρώην προβληματικές Ν. 1386/1983
    VII. Επιχειρήσεις που παύουν να λειτουργούν
    VIII. Από Αδυναμία του Δημοσίου να ελέγξει όλες τις επιχειρήσεις.
    IX. Από αδυναμία και μειωμένη σύνθεση των Γραφείων Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων οφειλών
    X. Από αδυναμία και μειωμένη σύνθεση του προσωπικού του Δικαστικού Τμήματος των Δ.Ο.Υ.
    XI. Από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού
    XII. Από έλλειψη Νομικής Υποστήριξης.
    XIII. Από ανυπαρξία Διοικητικής Υποστήριξης στην Δ.Ο.Υ.
    XIV. Από νομοθετικά κενά και άλλες παραλήψεις.
    5) Για την βελτίωση του ποσοστού εισπραξιμότητας των Δημοσίων Εσόδων και την πραγματική διασφάλιση των Συμφερόντων του Δημοσίου, πρέπει να γίνουν διάφορες ενέργειες και όχι μόνο αυτές που προέβλεψαν οι νόμοι περί διασφάλισης των Συμφερόντων του Δημοσίου 3296/2004 αρ.24
    6) Θα πρότεινα να μελετηθούν τα πορίσματα της υπηρεσίες του Ι.R.S των ΗΠΑ που είχαν επισκεφθεί παλαιότερα την χώρα μας για τον σκοπό αυτό και να υλοποιήσουν όσες από τις προτάσεις εξυπηρετούν τον Στόχο της Είσπραξης των Δημόσιων Εσόδων και την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

    Ιωάννης Ζορμπάς
    Τηλ. 6974102526
    Συνταξιούχος Υποδιευθυντής Φορολογίας
    (ασχολήθηκα επί 35 χρόνια στην Είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων)

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:13 | ΔΑΜΑΣΙΩΤΗ ΜΙΝΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗ, ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ. ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΩΝ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ 20′ [Π.Χ. ΩΡΩΠΟΣ-ΕΡΕΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 4 ν.μ.] ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 28€ allez retour. ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΒΟΗΘΗΘΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ?

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:08 | Γιάννης Κ

    (Δεν υπάρχει «σάλιο» στον ΟΑΕΔ)

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Όσοι εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα συμβάλλουμε εμείς και οι εργοδότες μας στα έσοδα του ΟΑΕΔ για να καλύψουμε μεταξύ άλλων και τις ανάγκες των άνεργων συνανθρώπων μας. Πιθανώς στην θέση τους θα είμαστε και εμείς αύριο ανεξάρτητα από τις ικανότητές, γνώσεις, εμπειρία και κοινωνική προσφορά (ναι πολλοί από εμάς δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίες με την απόδοσή μας).
    Προτείνω να μπει κάποια εισφορά στο σύνολο των αμοιβών των μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου υπέρ του ταμείου των ανέργων.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:10 | Thinker

    Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις η φοροδιαφυγή ειναι αναπόφευκτη και όχι επιλογή.
    Πραγματικό Παράδειγμα.

    Κοπέλα με κύρια ασχολεία τα οικιακά κάνει 1 ώρα την εβδομάδα ιδιεταιρα μαθήματα Μουσικής με συνολικό εισόδημα τα €100 ευρώ τον μήνα. Αυτό ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ να γίνει νόμιμα αφού για να βγάλει δελτίο παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να εγραφεί σε ασφαλιστικό φορέα και να διατηρεί ανοικτά βιβλία με σχετικα για τα μεγέθη, υψηλό λογιστικό κόστος.
    Παρόμοιο παράδειγμα ειναι ένα μισθωτός που π.χ. θέλει να χρεώσει περιστασιακά για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Δυστυχώς ειναι αναγκασμένος να πληρωθεί κάτω από το τραπέζι.

    Θα ήταν ιδανικό να υπάρχει μια νέα κατηγορία ελευθερων επαγγελματιών για περιστασιακά επαγγέλματα η υπηρεσίες που οι εισφορές να συμπεριλαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές.
    Πολύ καλό παράδειγμα ειναι το Γαλλικό μοντέλο «Auto Entrepreneur» που απλοποιεί θεαματικά τις διαδιακασίες παροχής υπηρεσιών για περιστασιακά επαγγέλματα και οι πολίτες παρέχουν νόμιμα υπηρεσίως με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές όσο μικρές και εαν ειναι οι αμοιβές τους.
    Αυτό γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο αφου σε μία απλή ιστοσελίδα συμπληρώνει τα έσοδα του.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:41 | ΣΑΒΡΑΜΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

    Κύριε Υπουργέ,

    Δεν πιστεύω ότι δεν έχει περάσει από το μυαλό σας η φορολόγηση της Εκκλησίας ή των κερδών των Τραπεζών? Αλλά εννοούμε τη ΣΟΒΑΡΗ φορολόγηση της Εκκλησίας και της ακίνητης περιουσίας της, καθώς και τη ΣΟΒΑΡΗ φορολόγηση των κερδών π.χ. της «Μεγάλης μας Τραπεζικής Φίλης»… Αντί λοιπόν να ψάχνετε να φορολογήσετε τους απλούς μισθωτούς/συνταξιούχους που τα οικονομικά τους είναι «καθρέφτης» κατά το κοινώς λεγόμενο, στραφείτε προς τις δύο προαναφερόμενες «μεγάλες δυνάμεις» και «πηγές πλούτου», ανέγγιχτες μέχρι τώρα από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
    Επίσης, δεν είναι σωστό να υποτιμάται η νοημοσύνη του λαού, με το να βαφτίζεται «ΠΡΑΣΙΝΟΣ» κάθε φόρος που είστε αναγκασμένοι να επιβάλετε.Και επιτέλους, ασχοληθείτε σοβαρά με τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, διότι στα μεν παλιά αυτοκίνητα επιβάλλεται η Κάρτα Καυσαερίων και ο έλεγχος ΚΤΕΟ, (που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο είναι «καθαρό», άρα και «πράσινο»,άρα κυκλοφορεί με τις ευλογίες του Υπουργείου), στα δε νέα αυτοκίνητα γιατί να μπεί και «πράσινος φόρος» αφού αυτά είναι νέας, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας? Μήπως θα ήταν σοφότερο τα τέλη που τελικά θα πληρώσουμε να είναι ανάλογα της χρήσης του κάθε αυτοκινήτου και όχι της παλαιότητας ή των κυβικών του? Και τελικά, κύριε Υπουργέ, θα ήταν πιό έντιμο να βγαίνατε στην αρχή και να λέγατε όλοι «Παιδιά, δεν έχουμε λεφτά, γι αυτό όλοι καλείσθε να συνεισφέρετε στον κουμπαρά του κράτους,ανάλογα με την οικονομική σας κατάσταση» και αυτό, όσον αφορά την ΑΜΕΣΗ συλλογή χρήματος, και όχι το μόνιμο χαρακτήρα της φορολόγησης.Είμαστε μαζί σας όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, απλά δώστε κίνητρα στους έντιμους για να αποκαλυφθούν οι ανέντιμοι, που ζουν σε βάρος όλων των υπολοίπων…

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:29 | Παναγιώτης Χαλατσόπουλος

    ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

    Η όλη σκέψη βασίζεται σε δύο απλές κινήσεις.
    – Καμία συναλλαγή θα γίνεται με μετρητά
    – Ο ΦΠΑ να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή
    Για να εφαρμοστούν τα πιο πάνω πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα βήματα.
    -Ο κάθε φορολογούμενος θα δημιουργήσει ένα ή περισσότερους άτοκους λογαριασμούς ,σε τράπεζα της αρεσκείας του
    -Ο κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να έχει όσους καταθετικούς έντοκους λογαριασμούς θέλει. Τα ποσά των λογαριασμών αυτών θα μπορούν να τροφοδοτούν τους υπόλοιπους άτοκους λογαριασμούς και θα πρέπει να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση άπαξ στην αρχή.
    -Για κάθε λογαριασμό η τράπεζα εκδίδει μια κάρτα. Μπορεί όμως να του δώσει και μπλοκ επιταγών.
    -Κάθε επαγγελματίας συνδέεται μέσω μηχανής αναγνώρισης κάρτας με τον τραπεζικό του λογαριασμό.
    -Κάθε εργοδότης εταιρίας Α.Ε ή ΕΠΕ θα καταθέτει τον μισθό του εργαζόμενου στο λογαριασμό που έχει ανοίξει. Ο εργοδότης θα τηρεί τα βιβλία του ακριβώς όπως γίνεται σήμερα
    ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    Από την στιγμή που ο κάθε συναλλασσόμενος δεν διαθέτει μετρητά θα υποχρεούται να πληρώσει με την κάρτα του.
    Παράδειγμα:
    -Πηγαίνω στο Γιατρό, στο Δικηγόρο, τον Συμβολαιογράφο, τον Μηχανικό και μετά την επίσκεψη δίνω την κάρτα μου όπου αυτός πληκτρολογεί το ποσό της επίσκεψης συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Εγώ πληκτρολογώ τον κωδικό μου και η μηχανή μου εκδίδει απόδειξη.
    -Πηγαίνω στο εστιατόριο και φεύγοντας στην έξοδο υπάρχει υπάλληλος που κάνει την ίδια διαδικασία πληρωμής. Με τον ίδιο τρόπο πληρώνω στα Μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, περίπτερα, κομωτήρια, κέντρα αδυνατίματος κλπ.
    -Με την κάρτα πληρώνω τα συνεργεία αυτοκινήτων, σταθμούς πάρκινγ κλπ.
    -Με την κάρτα πληρώνω για αγορές στα εμπορικά καταστήματα, στα γραφεία ταξιδίων και σε κάθε εταιρία παροχής υπηρεσιών.
    -Πηγαίνω στο supermarket και η πληρωμή γίνεται στο τέλος της γραμμής. Το ίδιο συμβαίνει με τις λαικές αγορές, βενζινάδικα κλπ. Πάντα χρησιμοποιώ την κάρτα μου και παίρνω απόδειξη.
    -Έρχεται ο υδραυλικός στο σπίτι μου για κάποια εργασία. Η πληρωμή μπορεί να γίνει αργότερα στο μαγαζί του ή να εφοδιαστεί με φερόμενο ηλεκτρονικό μηχανάκι που εκδίδει αποδείξεις. Όταν ο υδραυλικός πάει στο μαγαζί του αδειάζει το περιεχόμενο του στο επίσημο σταθερό.
    Ότι γίνεται με τον υδραυλικό μπορεί να γίνεται με τον ηλεκτρολόγο, τον βαφέα και γενικά με όποιον επαγγελματία καλέσουμε στο σπίτι. Με την κάρτα πληρώνουμε και τα ταξί.
    -Παίρνω ένα εργάτη να μου καθαρίσει τον κήπο ή κάποια άλλη εργασία.
    Ο εργάτης αυτός επειδή δεν μπορεί να έχει μηχανή έκδοσης αποδείξεων, θα πρέπει να έχει λογαριασμό τραπέζης. Για να έχει λογαριασμό τραπέζης θα πρέπει να είναι νόμιμος. Στην τράπεζα λοιπόν θα γίνει η πληρωμή της εργασίας του μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές.
    Οι εργολάβοι οικοδομών θα καταθέτουν τους μισθούς-ημερομίσθια και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργατοτεχνίτες τους μόνο στην τράπεζα.
    -Στο λογαριασμό της τράπεζας θα κατατεθούν και οι μισθοί των οικιακών βοηθών μαζί με όλες τις εισφορές.
    Για την αγορά ακινήτων ή κινητών μεγάλης αξίας μπορεί να ακολουθείται η ποιο κάτω διαδικασία.
    Μετά την συμφωνία του ποσού που θα πρέπει να πληρωθεί, ο αγοραστής παίρνει από την τράπεζα του επιταγή στο όνομα του πωλητή ,καθώς και βεβαίωση από ποιόν λογαριασμό έγινε η ανάληψη. Ο λογαριασμός αυτός θα είχε δηλωθεί αρχικά με την δήλωση εισοδήματος.
    Κάθε τρεις μήνες η τράπεζα στέλνει αναλυτικό λογαριασμό κίνησης της κάρτας στον δικαιούχο. Στο τέλος του έτους στέλνει συγκεντρωτικό λογαριασμό.
    Η εφορία μπορεί να είναι συνδεδεμένη on line με τις τράπεζες ή να ζητά δειγματοληπτικά από την τράπεζα την κίνηση των λογαριασμών κάποιου προσώπου.
    Αποδεικνύεται λοιπόν ότι εάν δεν χρησιμοποιείς μετρητά για τις πληρωμές σου, είναι δυνατόν να ελεγχθούν άπαντες. Στο γιατρό, στο καταστηματάρχη ή στο υδραυλικό από την στιγμή που δεν έχεις μετρητά τι θα συμβεί! θα πληρωθεί και αφού δεχθεί την κάρτα θα δώσει απόδειξη.
    Εάν δεν έχεις μετρητά πως θα πληρώσεις τον καθηγητή να κάνει μάθημα στο παιδί σου; Θα πας υποχρεωτικά στα φροντιστήρια που θα δέχονται τις κάρτες.
    Οι τράπεζες μπορεί να αντιδράσουν λέγοντας ότι τους αυξάνει την δουλειά. Αυτό αντισταθμίζεται από τα μετρητά που μέσω των άτοκων λογαριασμών θα διακινούν.
    Μπορεί να φέρουν αντιρρήσεις και ορισμένοι επαγγελματίες για την αγορά και σύνδεση του ηλεκτρονικού εξαρτήματος. Ούτε αυτός είναι λόγος από την στιγμή που είναι υποχρεωμένοι να έχουν ταμειακές μηχανές.
    Μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι το παιδί του είναι άνεργο και θα πρέπει να το ενισχύει οικονομικά. Σ΄αυτή την περίπτωση ας του δώσει την δική του κάρτα.
    Μπορεί επίσης να ισχυρισθεί ότι χρειάζεται κάποια μετρητά για να αγοράσει π.χ. ένα εισιτήριο λεωφορείου ή ένα μπουκάλι νερό. Ας του επιτραπεί σε αυτή την περίπτωση να κάνει ανάληψη από τον λογαριασμό του ένα μικρό ποσό ανά ημέρα π.χ. 10 Ε/ημ.
    Τέλος το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ορισμένα χρόνια μέχρι να μάθουμε ότι όλοι πρέπει να πληρώνουμε φόρους. Μετά ας καταργηθεί.
    Συμπέρασμα:
    Αν εφαρμοστεί η πιο πάνω διαδικασία δεν χρειάζονται ούτε η συλλογή αποδείξεων, ούτε τεκμήρια διαβίωσης, ούτε αντικειμενικές αξίες. Αντιθέτως θα ελαφρυνθούν οι εφορίες που θα μπορούν να διαθέσουν επιτέλους προσωπικό για τον έλεγχο των μεγάλων εταιριών και να μη φτάνουμε στο απαράδεκτο μέτρο της περαίωσης.

    Π.Χαλατσόπουλος

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:59 | Δέσποινα Σωτηροπούλου

    Είμαι διδάκτορας Χημικός Μηχανικός, 49 ετών και εργάζομαι σαν ΕΕΔΙΠ(ειδικό διδακτικό προσωπικό ) στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο μισθός μου είναι 2100 μικτά και 1400 καθαρά. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι είμαι τόσο εύπορη ώστε να μην πάρω καθόλου αύξηση; Αν ναι τότε καλύτερα να ψηφίζαμε Νέα Δημοκρατία που τουλάχιστον ξέραμε ότι αγωνίζεται για τα δικαιώματα των πλουσίων. Τι θα γίνει με το άδικο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου συνάδερφοί μου μηχανικοί στο δημόσιο παίρνουν με τα επιδόματα μέχρι 5000 ευρώ. Πάντως με αυτούς έχω τον ίδιο βασικό. Και η καθαρίστρια στο Υπουργείο Οικονομικών παίρνει μεγαλύτερο μισθό από τον δικό μου. Μάλλον έκανα το λάθος να χαραμίσω 10 χρόνια από τη ζωή μου για σπούδες. Επιτέλους Νέα Σοσιαλιστική Κυβέρνηση, κάνετε κάτι για το ενιαίο μισθολόγιο.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:36 | Β.Ποτουρίδης

    Μηχανογραφικά μπορώ να υποστηρίξω μια λύση που θα κάνει εύκολο το όλο εγχείρημα των αποδείξεων. Η υλοποίηση βασίζεται σε μια πλατφόρμα συναλλαγών όπου μέσω του διαδικτύου και με έναν φορητό Η/Υ ή PDA ή κινητό τηλέφωνο ο κάθε έμπορος θα μπορεί να εκδίδει ηλεκτρονικές αποδείξεις με τα απαραίτητα στοιχεία του αγοραστή και του πωλητή. Οι συναλλαγές θα καταγράφονται κεντρικά σε servers των επιχειρήσεων ή εναλλακτικά σε κεντρικά data centers. Στην συνέχεια θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά η σχετική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με συγκεντρωτικά στοιχεία των συναλλαγών ανα ΑΦΜ ανα ημέρα.

    Το λογισμικό που χειρίζεται ο έμπορος προσομοιώνει την ταμειακή μηχανή με επιπλέον δυνατότητες και ευκολίες στην χρήση.
    (Πιστεύω ότι ακόμα και στην λαική έχουν όλοι κινητά και φυσικά και στα Ταχι ακόμα και στα περίπτερα). Υπάρχει η δυνατότητα προβολής σε οθόνη που θα βρίσκεται σε εμφανές σημείο την καταγραφή της συναλλαγής στο σύστημα. Ετσι θα γίνεται εύκολος οπτικός έλεγχος από ελεκτές.

    Υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης εξώφλησης της συναλλαγής μέσω τραπεζών η χρέωση πιστωτικής κάρτας.

    Ο Αγοραστής και ο Πωλητής θα μπορεί να έχει πρόσβαση (μέσω του διαδυκτίου) στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που τον αφορούν.

    Η υλοποίηση βασίζεται σε διεθνή ανοιχτό πρωτόκολλο ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών. Υπάρχει η δυνατότητα ενοποίησης του συστήματος με υφιστάμενα συστήματα που λειτουργούν ήδη στίς επιχειρήσεις. πχ ERP.

    Το κόστος του λογισμικού και των απαραίτητων εργασίων παραμετροποίησης το παρέχω δωρεάν εάν υπάρξει ενδιαφέρον.

    Στην διάθεση σας για επιπλέον πληροφορίες.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:36 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Εχω μια μητέρα 99 χρονών κατάκοιτη και με άνοια. Παίρνει σύνταξη μαζί με το ΕΚΑΣ 557,36 €. Φυσικά επειδή δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτά τα λεφτά ουσιαστικά τη συντηρούμε εγώ με τον αδελφό μου. Για το σκοπό αυτό απασχολούμε μια μετανάστρια που ζει μαζί της και την περιποιείται. Η γυναίκα αυτή δεν έχει άδεια παραμονής. Επειδή η περίπτωσή μας δεν είναι μοναδική αλλά αντίθετα είναι πολύ συνηθισμένη στη χώρα μας, θα ήθελα να προτείνω τα εξής:
    1. Να εκδίδεται άδεια παραμονής και εργασίας για αυτές τις περιπτώσεις
    2. Να μειώσετε τις εισφορές του ΙΚΑ ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα και
    3. Να αναγνωρίζεται ότι οι δαπάνες βαρύνουν τους πραγματικούς επιβαρυνόμενους και όχι τον πάσχοντα,ο οποίος όπως στην περίπτωση της μητέρας μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:17 | Ελευθέριος Μιχαηλίδης

    Όλοι ζούμε στον ίδιο χώρο και πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, φοροδιαφεύγει σε κάποιο ποσοστό, άλλοι 5% και άλλοι 95%.

    Όλοι έχουμε κάποιο παράδειγμα στην καθημερινή μας ζωή για έναν επαγγελματία ή υπηρεσία που χρειαζόμαστε,

    – τον ρωτάμε πόσο κάνει;
    – Για σένα κύριε Γιώργο Εκατό ευρώ.
    – Θα μου δώσεις απόδειξη;
    – Δεν μου το είπες από την αρχή, εγώ σου έκανα την καλύτερη τιμή, με απόδειξη η τιμή είναι Εκατόν είκοσι ευρώ και θα πληρώσεις και ΦΠΑ 19%
    – Κάνω τους υπολογισμούς 120€ +ΦΠΑ 19% = 142,80 € και του απαντάω: άσε ρε αδελφέ! Εγώ θα σώσω το κράτος

    Αλήθεια, πώς θα αλλάξει η νοοτροπία μιας ολόκληρης κοινωνίας ώστε ο καθένας μας να πιστέψει, ότι το να κάνει το σωστό και να προστατεύει το καλό και το δίκαιο, κερδίζουν όλοι;

    Γιατί σήμερα ο πολίτης να δηλώσει τα πραγματικά του εισοδήματα και να μην συνεχίσει να αποκρύπτει όσο πιο μεγάλο μέρος μπορεί, ανάλογα με τον χώρο που δραστηριοποιείται;

    Περιμένει κανείς να αλλάξει αυτή η νοοτροπία εάν το ίδιο το κράτος δεν αλλάξει;

    Η αλλαγή του κράτους θα πρέπει να ξεκινήσει με ένα όραμα και να υλοποιηθεί σε διαδοχικά στάδια. Στην διάρκεια της υλοποίησης θα πρέπει να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες συντήρησης του έργου ώστε να μην χρειαστεί να γίνει ξανά από την αρχή.

    Παίρνω σαν αξίωμα ότι το όραμα του Δίκαιου Ελληνικού Κράτους το εκφράζει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου και με βάση το αξίωμα αυτό συνεχίζω τις σκέψεις μου. Άλλωστε οι ανακοινώσεις που έχει κάνει και οι μέχρι σήμερα προσπάθειες του, δείχνουν πως υπάρχει Το ΌΡΑΜΑ, μένει όμως η σωστή υλοποίηση.

    Δίκαιο Φορολογικό Σύστημα.

    Το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι Δίκαιο, δίκαιο προς όλους, άρα ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ, άρα όλοι πληρώνουν φόρους, ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα.

    Βέβαια το κράτος έχει θεσπίσει μια κοινωνική πολιτική προς τους αδυνάτους και την εκφράζει με το αφορολόγητο όριο. Τίθενται επομένως τα εξής για να συνθέσουμε το νέο Δίκαιο Φορολογικό σύστημα:

    – Πραγματικό Εισόδημα κάθε πολίτη
    – Δίκαιη αναλογία Φόρου
    – Κοινωνικό κράτος

    Πως μπορεί να υπάρξει δίκαιη αναλογία φόρου όταν δεν δηλώνεται το πραγματικό εισόδημα;

    Πως το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να συνεχίσει τις παροχές του (αφορολόγητο), όταν η άλλη πλευρά (πολίτης) δηλώνει ψευδή στοιχεία;

    Κάθε πρόταση θα έχει και κάποιες αδυναμίες ή άλλες απόψεις. Στην παρούσα φάση επειδή η ανακοίνωση του φορολογικού συστήματος πρέπει να γίνει άμεσα, προτείνω σαν νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος τον πίνακα Α και παραθέτω τις πιο κάτω διευκρινήσεις:
    ΠΙΝΑΚΑΣ Α’
    Σύνολο
    Κλιμάκιο Φορ.Συντ. Φόρος Συνολ.Εισοδ. Συνολ.Φόρος
    Εισοδήματος
    5.000,00 € 0,0% – € 5.000,00 € – €
    2.500,00 € 5,0% 125,00 € 7.500,00 € 125,00 €
    2.500,00 € 7,5% 187,50 € 10.000,00 € 312,50 €
    2.500,00 € 10,0% 250,00 € 12.500,00 € 562,50 €
    2.500,00 € 12,5% 312,50 € 15.000,00 € 875,00 €
    5.000,00 € 15,0% 750,00 € 20.000,00 € 1.625,00 €
    5.000,00 € 20,0% 1.000,00 € 25.000,00 € 2.625,00 €
    10.000,00 € 25,0% 2.500,00 € 35.000,00 € 5.125,00 €
    15.000,00 € 30,0% 4.500,00 € 50.000,00 € 9.625,00 €
    20.000,00 € 35,0% 7.000,00 € 70.000,00 € 16.625,00 €
    30.000,00 € 40,0% 12.000,00 € 100.000,00 € 28.625,00 €
    50.000,00 € 42,0% 21.000,00 € 150.000,00 € 49.625,00 €
    50.000,00 € 45,0% 22.500,00 € 200.000,00 € 72.125,00 €

    1. Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο κράτος και πληρώνουν φόρους αναλογικά. Ο μισθωτός των 400€ – 500€ τον μήνα πραγματικά δεν πληρώνει φόρο, το ίδιο και ο μικρός ελεύθερος επαγγελματίας.
    2. Ο μισθωτός των 700€ – 800€ τον μήνα, στην νέα κλίμακα πληρώνει φόρο. Το να πληρώσει τον χρόνο 125€ για να ζει σε αυτή την χώρα που του δίνει όχι τις καλύτερες αλλά κάποιες παροχές (Συγκοινωνία, Νοσοκομεία, Παιδεία κλπ), το θεωρώ δίκαιο, γιατί είναι ένα μικρό ποσό, όσο πληρώνει για το κινητό του τηλέφωνο. Αντίθετα θεωρώ ότι όταν κάτι είναι εντελώς δωρεάν ο άλλος δεν το εκτιμάει καθόλου, δεν το σέβεται και δεν το φροντίζει.
    3. Για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ή επιχείρηση ατομική, ΟΕ, ΕΕ κλπ, θεσπίζεται το ΤΕΛ (Τέλος Ετήσιας Λειτουργίας) που επεξηγείται σε επόμενο άρθρο.
    4. Για τα εισοδήματα άνω των Διακοσίων χιλιάδων Ευρώ, ο φόρος εισοδήματος είναι σταδιακά μειούμενος και θεσπίζονται νέα κίνητρα και παροχές του κράτους, που εξηγούνται σε επόμενο άρθρο.
    5. Ο πιο πάνω πίνακας αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο και οι κλίμακες ανακοινώνονται μέχρι 30/9 κάθε έτους.

    Σε περίπτωση ενδιαφέροντος των προηγούμενων προτάσεων και για να μην κάνω κατάχρηση του παρόντος χώρου διαβούλευσης, παρακαλώ τον ενδιαφερόμενο όπως δει περισσότερες σκέψεις και προτάσεις μου για :

    1. Θέσπιση Τέλους Ετήσιους Λειτουργίας (ΤΕΛ),
    2. Μείωση φόρου για εισοδήματος φόρου άνω των 200.000€,
    3. Οργάνωση και Κανόνες λειτουργίας,
    4. Αποδείξεις παντού Ηλεκτρονικά,
    5. Αλλαγή νοοτροπίας με απλά μαθηματικά,
    6. Το νηπιαγωγείο της γειτονιάς.

    Στην ιστοσελίδα http://www.isopolitia.gr

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ

    Το δημοσιονομικό προβλήμα που έχει η χώρα μας οφείλετε στα χαμηλά δημόσια έσοδα σε σύγκριση με τα υψηλά δημόσια έξοδα. Κατά την άποψη μου το πρόβλημα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί στην πηγή δημιουργίας των εσόδων. Εκτός από τη φορολογία υπάρχουν οργανισμοί οι οποιοι μπορούν ή θα μπορούσαν να είναι πηγές εσόδων ώστε να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πανεπιστήμια όλης της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πληρώνονται δίδακτρα για την φοίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα είναι η μόνη εξαίρεση. Επιπλέον το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια ενισχύει πολύ κόσμο να στρέφεται σε κάποιο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνουν από την Ελλάδα πολλά χρήματα (χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εισροή χρημάτων στο εσωτερικό της χώρας). Όχι μόνο για δίδακτρα αλλά και χρήματα για τη διβίωση των φοιτητών στο εξωτερικό. Το τεράστιο αυτό ύψος χρημάτων που βγαίνει από τη χώρα αποτελεί ένα επιπλέον παράγοντα του χαμηλού ΑΕΠ που σημιώνει η Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα αλλά καταναλώνονται στο εξωτερικό (με τη μορφή διδάκτρων, ενοικίων, μεταφορών, καταναλωτικών αγαθών κ.α) αν παρέμεναν στο εσωτερικό της χώρας θα ενίσχυαν κατά πολύ την Ελληνική Οικονομία γενικά και τα δημόσια έσοδα ειδικότερα. Από τη μία τα χρήματα αυτά θα καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας όπου και δημιουργούνται και από την άλλη τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν σαν ιδιωτικές εταιρείας καλύπτοντας τα έξοδα τους με τα χρήματα που εισπράττουν με τη μορφή διδάκτρων.

    Στο θέμα της φορολογίας και ιδαιέτερα στη φορολόγηση μέσω του Φ.Π.Α. η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο συντελεστή Φ.Π.Α. σε σχέση με το μέγεθος της στην Ευρώπη. Στην Αγγλία για παράδειγμα ο συντελεστής Φ.Π.Α. είναι 17% με εξαίεση τα απαραίτητα αγαθά διαβίωσης (όπως το ψωμί και το γάλα) που έχουν συντελεστή Φ.Π.Α. 0%. Η Βουλγαρία από την άλλη μεριά για να μπορέσει να συναγωνιστεί τις άλλες Ευρωπαικές χώρες το έκανε με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό Φ.Π.Α. ώστε να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές. Για να είναι η Ελλάδα ανταγωνιστική και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια θα πρέπει να υπάρχει κίνητρο για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Επίσης για να μπορέσει να ανακάμψει η Ελληνική οικονομία μέσω της κατανάλωσης ο συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι ενιαίος. Τα βασικά αγαθά διαβίωσης θα πρέπει να έχουν χαμηλότερο ποσοστό από τα αγαθά που είναι επιβλαβή ή εθιστικά για τον καταναλωτή (όπως τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα), ενώ θα πρέπει να υπάρχει και ένας μέσος συντελεστής για τα υπόλοιπα αγαθά. Το 15% ΦΠΑ που προτείνει η κυβερνηση πιστευω οτι θα λειτουργούσε για τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά (ώστε να ενισχυσει την κατανάλωση) αλλά θα πρέπει να αυξηθεί στα οινωπνευματώδη και στα τσιγάρα. Επίσης θα πρέπει να μειωθεί σε απαραίτητα προϊοντα διαβίωσης όπως το ψωμί και το γάλα.

    Σημαντική επίσης πηγή εσόδων είναι οι κλήσεις από παράνομα παρκαρίσματα. Φαινόμενο χαρακτηριστικό για την Ελλάδα είναι τα παράνομο παρκάριμα, το διπλοπαρκάρισμα, το παρκάρισμα πάνω σε πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων καθώς επίσης και το παρκάρισμα σε λωρίδα κυκλοφορίας όταν ο δρόμος έχει δύο ή τρεις λωρίδες με αποτέλεσμα την κατάργηση της μίας λωρίδας λόγω παρκαρισμένων οχημάτων.

    Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπου οι ελληνικές εταιρείες κλείνουν η μια μετά την άλλη, αυξάνεται η ανεργία και μειώνεται η κατανάλωση η δημιουργία δημόσιων εσόδων θα πρέπει να συνοδεύεται και με τη μείωση των δημόσιων εξόδων. Η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν δικαιολογήται από το μέγεθος της χώρας το μέγεθος της δημόσιας διοίκησης. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι στον ΟΑΕΔ που αμοίβονται με κανονικό μηνιαίο μισθό μόνο και μόνο για να παραλάβουν έντυπα πρόσληψης και αποχώρησης και να αποδώσουν αριθμό πρωτοκώλλου, ενώ θα μπορούσε η αντίστοιχη υποβολή να γίνεται μέσω internet όπως προβλέπει και ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό το Μάρτιο του 2008.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 15:31 | Nikos Petropoulos

    κ. Υπουργέ,

    Συγχαρτήρια για τη δημοσια διαβούλευση. Αποτελεί μια έμπρακτη εφαρμογή έστω και σε ηλεκτρονικό επίπεδο της «άμεσης δημοκρατίας». Και τώρα κάποιες παρατηρήσεις για το νέο φορολογικό καθεστώς:

    Εσοδα και εξοδα του κράτους. Φυσικά, η φορολόγηση μέχρις ένα βαθμό σημαίνει και αποτυχία του κράτους στη διαχείριση της οικονομίας και στον περιορισμό της σπατάλης. Αναμένουμε επιτέλους την εφαρμογή της εξαγγελθείσας πολιτικής για τον τερματισμό του πελατειακού κράτους που έχει οδηγήσει στη διόγκωση του δημοσίου τομέα. Ο κανόνας, 5 αποχωρούν και ένας προσλαμβάνεται, αποτελεί θετικό βήμα. Ίσως, όμως, θα πρέπει να προηγηθεί και μια ανακατανομή του πλεονάζοντος δυναμικού στο δημόσιο, στους νέους ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης». Αφού δεν είναι αντι-συνταγματικό, και σε κάποια φάση, το κράτος θα πρέπει να προβληματιστεί και με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Τα μέτρα για τα κρατικά αυτοκίνητα ειναι προς τη ωστή κατεύθυνση, αλλά αποτελούν μια συμβολική χειρονομία. Οι πολίτες αναμένουν πιο ουσιαστικές περικοπές στους μισθούς των βουλευτών. Γιατί να πληρώνονται 300 Ευρώ ανά συνεδρία για συμμετοχή σε Επιτροπές; Δεν είναι μέρος της δουλειάς τους? Το αξίωμα του βουλευτή θα πρέπει να θεωρείται λειτούργημα και οχι επάγγελμα για βιοποριστικούς λόγους, ιδίως μετά την κατάργηση του ασυμβίβαστου! Θα πρέπει επίσης να εκλείψουν τα Golden Boys και τα Golden Girls των κρατικών οργανισμών αλλά και των κρατικών ΜΜΕ, ιδίως της κρατικής τηλεόρασης, με περικοπές της τάξης του 50-75%. Αποτελούν προσβολή και πρόκληση, για τους τηλεθεατές που καταβάλλουν μηνιαίως τα τέλη στην ΕΡΤ, οι υπέρογκες απολαβές τους. Τέλος, αφού καθιερωθεί το πόθεν έσχες και αφού έχουν γίνει οι διασταυρώσεις/ή ο δειγματολογικός έλεγχος των δηλώσεων εισοδήματος/περιουσίας/ΦΠΑ κτλ., και διαπιστωθούν παραβάσεις, να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι κυρώσεις κατά των παραβατών (π.χ. αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος, κλείσιμο καταστήματος, διπλάσιο χρηματικό πρόστημο, κατάσχεση αδήλωτης περιουσίας και/ή φυλάκιση, κτλ). Αν δεν είναι ήδη,η φοροδιαφυγή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως έγκλημα/κακούργημα κατά της κοινωνίας και του γενικού συμφέροντος.

    Και κάποιες ειδικότερες παρατηρήσεις, όσον αφορά τα κλιμάκια εισοδήμτος και τις αποδείξεις. Ως προς τα κλιμάκια, να διατηρηθεί το αφορόλογητό των 12.000 Ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, να αυξηθούν οι κατηγορίες εισοδήματος (ίσως ανά 10 χιλιαδες έως ένα ανώτατο όριο) και να υπάρξουν κλιμακωτοί συντελεστές φόρου (ξεκινώντας με 5% και καταλήγοντας με 45%) του φορολογητέου εισοδήματος. Θεωρώ ότι η κλίμακωση του φόρου θα είναι ένα πιο δίκαιο μέτρο, συγκριτικά με έναν ενιαίο συντελεστή (π.χ. 20%) για όλα τα εισοδήματα, αλλά αυτό απαιτεί συγκριτική μελέτη για να καταλήξετε.

    Σε ότι αφορά της αποδείξεις, δεν αποτελούν γενικά καινοτομία στη χώρα μας. Χρησιμοποιήθηκαν παλαίοτερα και προφανώς δεν απέδωσαν. Ίσως όμως η συσχέτισή τους με το εισόδημα και η καταχώρηση του ΑΦΜ του καταστήματος/του επαγγελματία να αποτελέσουν κίνητρο για τους φορολογούμενους/καταναλωτές και ταυτόχρονια να συμβάλουν στη διασταύρωση και τον έλεγχο του εισοδήματος των νομικών προσώπων και επαγγελματιών. Αν αυτό το μέτρο προχωρήσει, θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες εκβιαστικές και διλημματικές για τον καταναλωτή καταστάσεις (π.χ. γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς/μηχανικούς ΗΥ, μηχανικούς αυτοκινήτων, κτλ), με την καθιέρωση χαμηλότερων συντελεστων ΦΠΑ (σε σχέση με τους ισχύοντες), ώστε να υπάρξει κίνητρο για τον καταναλωτή να ζητήσει απόδειξη. Επίσης, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνσης και τη μαζικοποίση της κοινωνίας της πληοφόριας δαπάνες/αποδείξεις) που σχετίζονται με την αγορά ΗΥ, τη διαδικτυακή σύνδεση, τη συντήρηση και τις επισκευές,καθώς και την απόκτηση των στοιχειωδών γνώσεων από τους πολίτες θα πρέπει να τύχουν ειδκότερης μεταχείρισης (ίσως να διπλασιαστούν?). Τέλος, θα πρέπει η Πολιτεία να ενισχύσει το θεσμό του Συνήγορου του Καταναλωτή (ή των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Καναλωτών) που θα κοστολογούν και θα αξιολογούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και θα ενημερώνουν τον καταναλωτή (μέσω ιστοσελίδας?) να αντιμετωπίσει καλύτερα τις διλημματικές καταστάσεις.

    Γενικά, όμως, το σύστημα των αποδείξεων αποτελεί ημίμετρο, μια πυροσβεστική και μεταβατική λύση. Χρειαζόμαστε περισσότερο διαθρωτικά μέτρα, όπως αυτά που ανάφερα παραπάνω. Τέλος, κάνω και μια έκκληση η κυβέρνηση να επιδιώξει μια διακομματική συναίνεση, ώστε ο νέος νόμος να έχει μια σχετική διαχρονικότητα/μονιμοτητα, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην ανάπτυξη και την σταθερότητα της οικονομίας μας, στη διεθνή μας αξιοπιστία, αλλά και στην εμπέδωση του κράτους δικαίου.

    Ευχαριστώ
    Ν. Πετρόπουλος
    Κοινωνιολόγος

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 15:19 | Σουρλοπουλος Νικόλας

    Ο λόγος που η πλειονότητα των πολιτών ψήφισε αυτήν την κυβέρνηση είναι ότι πίστεψε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Με βάση αυτή την διαπίστωση, θα πρέπει αν μην τι άλλο όσα έχουν ειπωθεί προεκλογικά να εφαρμοστούν.
    θα είναι άλλη μια χαμένη ιστορική ευκαιρία αν προσπαθήσετε να επαναλάβετε τα ίδια λάθη που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος…
    Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.
    Γνωρίζω ότι πρέπει να παρθούν γεναίες αποφάσεις που θα σας φέρουν αντιμέτωπους με συμφέροντα όχι μεγάλων πολυεθνικών αλλά κυρίως με καλά βολεμένους πολίτες που δεν θέλουν να απαγκιστρωθεί η χώρα από χρόνιες αγκυλώσεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξει τίποτα σε αυτό το τόπο φοβούμενοι μήπως χάσουν τα ΄΄κεκτημένα΄΄ τους.
    Είναι έντονη η αίσθηση των ελλήνων πολιτών τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια, ότι αυτός που κυβερνάει τον τόπο μας δεν είναι όύτε η κυβέρνηση ούτε ο προθυπουργός αλλά ο εκάστοτε υπάλληλος-διεθυντής που αρνήται να εφαρμόσει το νόμο.
    Πάρτε για παράδειγμα τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου οι διευθυντές καθορίζουν ποιοί θα πάρουν τις επιδοτήσεις.
    Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, δημόσιοι υπαλληλοι του Υπ.Οικ ανοίγουν επιχειρήσεις (ασφαλιστικά γραφεία) δίπλα από τις υπηρεσίες όπου εργάζονται παραβιάζοντας συνειδητά τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα και εκβιάζουν έμμεσα τους πολίτες κάνοντας ρουσφέτια και παραχωρώντας τους φορολογικές ενημερότητες…

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 15:35 | Γιάννης Νερούτσος

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΧΕΤΕ ΠΕΙΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ(ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ ΜΑΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΧΘΕΣ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΑΣ Κ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ). ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ «ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ» ΓΙΑΤΙ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ.ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ.ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΦΟΡΟ ΕΤΑΚ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ.Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ INTERNET ΣΤΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΛΟΓΟ, ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΤΗ – ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.ΜΗΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΣΕ ΕΥΛΗΠΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΦΟΡΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 15:11 | Κυπαρισσόπουλος Δημήτριος

    Αγαπητοί κύριοι,
    είμαι παντρεμένος και έχω 3 παιδιά, το ένα από τα οποία είναι από τον πρώτο μου γάμο, αλλά δυστυχώς δεν έχω την επιμέλειά του, επειδή ως γνωστό,στην Ελλάδα φασιστικά η επιμέλεια δίνεται στη μητέρα (αλλά μακάρι αυτό να αποτελέσει προιόν μελλοντικής διαβούλευσης…). Δεν καταλαβαίνω γιατί το ποσό της διατροφής που πληρώνω κάθε μήνα (480 ευρώ ή 5760 ετησίως για ένα παιδί!!!) δεν αναγνωρίζεται ως δαπάνη για εμένα, δεν έχω φοροαπαλλαγή και το χειρότερο από όλα δεν λογίζομαι καν ως τρίτεκνος για το Ελληνικό κράτος! Και περιέργως για το ποσό αυτό δεν φορολογείται ούτε η μητέρα που λαμβάνει τα χρήματα αυτά και τα προσθέτει στο εισόδημά της. Επειδή αντιλαμβάνομαι πως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις χωρισμένων πατεράδων, θεωρώ πως η αποκατάσταση αυτής της στρέβλωσης θα οδηγήσει σε δικαιότερο καθεστώς φορολόγησης αλλά και σε άρση του αισθήματος της αδικίας για χιλιάδες Έλληνες χωρισμένους γονείς.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:19 | ΑΝΘΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Είμαι Στρατιωτικός Δικαστής, υπαγόμενος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αμείβομαι ως αξιωματικός. Φέρω το βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Α’ (Συνταγματάρχη) και λαμβάνω καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.306,96Ε. Είμαι διαζευγμένος με τρία τέκνα και καταβάλλω μηνιαία διατροφή ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ -όχι για την πρώην σύζυγο- το ποσό των 1.000Ε. Μεταξύ των επιδομάτων τα οπόία λαμβάνω είναι και το επίδομα ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ύψους 138Ε μηνιαίως, το οποίο λαμβάνουν οι άγαμοι αξιωματικοί. Ομοίως ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος παρακρατείται μηνιαίως, είναι αυτός του αγάμου (519,25Ε). Θεωρώ εντελώς άδικο το γεγονός να καταβάλλω μηνιαία διατροφή, την οποία δε δύναμαι να συμπεριλάβω στη φορολογική μου δήλωση, και να λαμβάνω επίδομα εξομάλυνσης αγάμου χωρίς τέκνα, ενώ είμαι διαζευγμένος με τρία τέκνα, για τα οποία μάλιστα μου παρακρατείται από την υπηρεσία, το ποσό 157,92Ε μηνιαίως για το δικαιούμενο από αυτά ΒΟΗΘΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Β.Ε.Α.). Διευκρινίζω ότι οι κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος εξομάλυνσης είναι: άγαμοι αξιωματικοί, έγγαμοι χωρίς τέκνα και έγγαμοι με τέκνα (279Ε μηνιαίως). Είναι αυτονόητο ότι η υπαγωγή μου στους αγάμους χωρίς τέκνα και η λήψη του επιδόματος κατά το ήμισυ, είναι προφανώς άδικη, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η πρώην σύζυγός μου από την ημερομηνία του διαζυγίου , προ δωδεκαετίας, δεν εργάζεται και δεν έχει εισοδήματα. Παρακαλώ όπως εξετασθεί η περίπτωση λήψης ανώτερης κατηγορίας επιδόματος εξομάλυνσης και υπολογισμού της καταβαλλόμενης διατροφής κατά την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:51 | ΚΩΝΣΤ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει, άσχετα με το ποιές αποδείξεις τελικά κριθούν ότι θα υποβάλλονται με την δήλωση κα θα λαμβάνονται υπόψει γιά αφορολόγητο όριο ή έκπτωση, να κάνουν ελέγχους σε όλους τους επιτηδευματίες και να καταγράψουν σε ποιό υψος έφθασαν οι εισπράξεις των κατά την περίοδο όπου όλοι ζητούν τις αποδείξεις προκειμένου να της συγκρίνουν με τις εμφανιζόμενες εισπράξεις σε εποχές αδρανείας. Νομιζω ότι τα αποτελέσματα θα αξίζουν τον κόπο γιά την απόδειξη φοροδιαφυγής γιά το παρελθόν και θα αποτελούν κριτήριο για την φοροδοτική δυνατότητά των στο μέλλον.
    Κ.Στεργιόπουλος

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:42 | ΣΜΑΡΑΓΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πρόταση Φορολόγησης Επιχειρήσεων Ανεξαρτήτου Νομικής Μορφής
    Το φορολογικό σύστημα είναι η αιχμή του δόρατος όλων των επιμέρους πολιτικών γιατί δίνει την δυνατότητα στην πολιτεία να σχεδιάζει, να χρηματοδοτεί, και να προσφέρει όλα όσα μας ενώνουν, δηλαδή τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες.
    Στο πλαίσιο λοιπόν του διαλόγου για την αναμόρφωση του, έχω να καταθέσω τα παρακάτω:
    Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας το «ζητούμενο» είναι η αύξηση των εσόδων αλλά και η μείωση των δαπανών, και είναι ένα ζητούμενο που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να επιτευχθεί.
    Για την αύξηση των εσόδων εμπόδιο είναι το ίδιο το φορολογικό σύστημα που εδώ και πολλές δεκαετίες στο ίδιο «ζητούμενο» όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν και αυτό γιατί όλες οι λεγόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις (αν εξαιρέσουμε την εισαγωγή του ΦΠΑ στο φορολογικό μας σύστημα) εξαντλήθηκαν στην αυξομείωση των συντελεστών φορολογίας, των κλιμακίων, με ή χωρίς αποδείξεις, με ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς και ένα φορολογικό κώδικα στον οποίο προσθέτουμε χωρίς να αφαιρούμε που κρατάει ομήρους όλους τους φορολογούμενους επιτρέποντας συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
    Σε απάντηση των παραπάνω προτείνετε ένα νέο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής (Α.Ε., Ε.Π.Ε, Ο.Ε., Ε.Ε, Κοινοπραξίες, Ατομικές κλπ) το οποίο δε θα βασίζεται στα κέρδη τα οποία είναι «αποτέλεσμα λογιστικής τακτοποίησης», αλλά θα είναι συνάρτηση της οικονομικής δραστηριότητας δηλαδή φόρο στον κύκλο εργασιών με ένα χαμηλό φορολογικό συντελεστή, στηριζόμενο στην παραδοχή ότι ο φόρος είναι ανταποδοτικός στις υπηρεσίες που το κράτος παρέχει και εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν το δικό τους οικονομικό περιβάλλον ανεξάρτητα αν κερδίζουν ή όχι.
    Ο φορολογικός συντελεστής μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, κωδ. επαγγέλματος, μέγεθος επιχείρησης, τόπο εγκατάστασης κλπ ή συνδυασμό αυτών.
    Εξάλλου το κέρδος είναι η αμοιβή ανάληψη του επιχειρηματικού ρίσκου ικανότητα management, καινοτομίας, εργασίας, που πρέπει να μείνει σε αυτούς που το αναλαμβάνουν ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματικότητα που είναι και ένα ζητούμενο στη χώρα μας.

    Το προτεινόμενο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις,
    1.Είναι αποτελεσματικό γιατί δημιουργεί περισσότερα έσοδα (πίνακας 1). Εκτιμώντας ότι ο κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων της χώρας είναι περίπου 350.000.000.000€ και με ένα μέσο συντελεστή 2,5% θα έχουμε 8.750.000.000€ έσοδα, δηλαδή τα διπλάσια από το υπάρχον φορολογικό σύστημα. Ταυτόχρονα δημιουργούμε και ένα λογιστικό τέχνασμα για το πρώτο έτος εφαρμογής μεταξύ του διαχειριστικού έτους και του οικονομικού έτους. Τα παρακάτω ποσά είναι ενδεικτικά.
    Πίνακας1
    Κύκλος Εργασιών Διαχειριστικό Έτος Οικονομικό Έτος
    2010 2011
    350.000.000.000 € 2009 3.500.000.000*
    350.000.000.000 € 2010 8.750.000.000**
    350.000.000.000 € 2011 8.750.000.000**
    ΣΥΝΟΛΟ 12.250.000.000 8.750.000.000

    * Εκτιμούμενο ποσό φόρων που θα εισπραχθεί το 2010 με το υπάρχον φορολογικό σύστημα για το διαχειριστικό έτος 2009.
    ** Εκτιμούμενο ποσό φόρων που θα εισπραχθεί το 2010 με το προτεινόμενο φορολογικό σύστημα όπου το διαχειριστικό έτος ταυτίζεται με το οικονομικό έτος 2010.
    Επομένως με το πρώτο έτος εφαρμογής του συστήματος θα εισπραχθούν φόροι και για το προηγούμενο και για το τρέχον έτος δημιουργώντας επιπλέον έσοδα για τη μείωση των ελλειμμάτων.
    Τα διανεμόμενα κέρδη από όλες τις επιχειρήσεις και από τις ατομικές να φορολογούνται στις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων με συντελεστή 10%.

    2.Είναι δίκαιο αφού θα αποδίδουν φόρο όλες οι επιχειρήσεις ανάλογα του κύκλου εργασιών τους. Από τον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι το 42% των επιχειρήσεων της χώρας βάση των δηλώσεων είναι ζημιογόνες σε σύνολο 203.899 επιχειρήσεις Ν.Π.
    Το 97,12% για το 2007 αποδίδουν μόνο το 17% του φόρου Ν.Π που σημαίνει ότι παρουσιάζουν ζημιές αλλά και μειωμένα κέρδη σε περίοδο συνεχούς ανάπτυξης ανά έτος 4% του ΑΕΠ.
    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ν.Π. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2007 (ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ)
    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
    ΠΙΝΑΚΑΣ 2 2007
    ΑΕ ΕΠΕ ΟΕ,ΕΕ,ΚΤΛ ΣΥΝΟΛΟ %
    ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΕΠΙΧ 24.279 11.646 48.894 84.819 41,60%
    ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 42.549 23.719 137.631 203.899
    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ
    ΦΟΡΟΥ
    ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ 3.662.140.631 287.083.656 496.084.573 4.445.308.860

    2007
    % ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ % ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
    97,12% 198.029 755.478.711 17,00%
    2,78% 5.675 1.278.735.068 28,80%
    0,10% 195 2.411.095.078 54,20%
    100,00% 203.899 4.445.308.857 100,00%

    3.Είναι απλό και κατανοητό από όλους (ποσοστό επί του κύκλου εργασιών).
    4.Μειώνει την γραφειοκρατία. Στην πράξη θα αποδίδεται ο φόρος μαζί με τη δήλωση του ΦΠΑ, ανά μήνα, δίμηνο, ανάλογα τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης, δημιουργώντας σταθερά έσοδα του κράτους σε μηνιαία βάση.
    5.Μειώνει τα έξοδα του κράτους για την είσπραξη γιατί απαιτεί λιγότερο προσωπικό στις εφορίες, και λιγότερα λειτουργικά έξοδα .
    6.Μειώνει τα έξοδα λογιστικής και φορολογικής παρακολούθησης των επιχειρήσεων, αφού απαιτεί λιγότερη γραφειοκρατία και παρέχει ταμειακή διευκόλυνση αφού θα μπορούν να πληρώνουν σε 12 ή 6 δόσεις με την περιοδική του ΦΠΑ.
    7.Απλοποιεί τον φορολογικό έλεγχο διότι θα συγκεντρώνεται μόνο στην διακίνηση των προϊόντων και υπηρεσιών, άρα περιορισμό της φοροδιαφυγής, εξάλειψη των εικονικών-πλαστών τιμολογίων καθώς και της διαφθοράς του ελεγκτικού μηχανισμού.

    Με εκτίμηση,
    Σμαραγδάκης Γεώργιος
    Οικονομολόγος

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:42 | ΚΩΝΣΤ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Η αύξηση των πόρων του κράτους μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με πλήρη και αυστηρή εφαρμογή το ΚΟΚ. Αυτό εκτός της αυξήσεως των εσόδων θα οδηγήσει στην προοδευτική εμπέδωση καλής κυκλοφοριακής συνειδήσεως και στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
    Κ.Στεργιόπουλος

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΤΡΑΝΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΜΑΙ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ ΑΠΟ 1/1/2008 ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ .ΑΝΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    ΚΑΙ ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 150000 ΕΥΡΩ ΕΣΟΔΑ.ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ,ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥΣ.ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΕΝΑ Η ΕΝΑΜΙΣΥ ΕΥΡΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΠΕΛΑΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:20 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Κύριοι, θέλω να συμβάλλω στη λύση του φορολογικού με μερικές προτάσεις που απορρέουν από την καθημερινότητά μου:
    Για να έχουμε φόρους πρέπει να έχουμε έσοδα.
    1. Σε συνταξιούχους με εισοδήματα από άλλες πηγές να μειωθεί ή και να σταματήσει η συνταξιοδότηση. (Βοηθάει σε πολλούς τομείς όπως στην μείωση της ανεργίας, την καλύτερη εκμετάλλευση των χωραφιών κλπ)
    2. Μη χορήγηση επιδοτήσεων σε αγρότες με άλλα εισοδήματα (ενοίκια, συμμετοχή σε εταιρείες κλπ)
    3. Φορολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Δικηγόρων, των Ιατρών, των Βουλευτών, των Φαρμακοποιών, των ιδιοκτητών ταξί και γενικά όσων έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές εκτός της κύριας εργασίας τους.
    4. Έλεγχος όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα στα Πανεπιστήμια.
    5. Πρόσληψη στο Δημόσιο εργαζομένων χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές.
    6. Παραμονή όλων των συμβασιούχων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (χρόνου – έργου – stage) και μετατροπή της σχέσης σε μόνιμη εργασία εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.
    7. Κατάργηση των πολυθεσιτών στο Δημόσιο. (Καθηγητής , Αντιδήμαρχος, Ιατρείο εξωτερικό και χωραφάς επιδοτούμενος).
    8. Χτύπημα της ανεργίας από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή πρόσληψη πτυχιούχων.
    9. Κατάργηση των μορίων στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σε μεταπτυχιακούς ή διδάκτορες που έχουν εισόδημα και δεν έχουν εργαστεί .
    10. Χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας σε όλους του Έλληνες πολίτες.
    Όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν άπειρες θέσεις εργασίας, θα ικανοποιήσουν τον έλληνα πολίτη, θα αναζωογονήσουν την ύπαιθρο, θα πιστέψουν στην ειλικρίνεια των προθέσεών σας, θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και θα ισχυροποιήσουν το κράτος μας.
    Κύριοι,
    Όταν φορτώνεται την ανεργία στις οικογένειές μας, όταν η φορολογία έχει έσοδα μόνο από τους φτωχούς και τους μισθωτούς πάντα θα είναι λίγα τα χρήματα.
    Ο πλούσιος θα ρισκάρει και θα κλέψει και τον ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, και θα απαλλαγεί ή με ένα μικρό πρόστιμο ή με το να διαφθείρει τον Δημόσιο Υπάλληλο.
    Δεν είναι το πρόβλημα ούτε το 19% ή το 21% του ΦΠΑ. Για οποιοδήποτε ποσό είμαστε έτοιμοι να το καταβάλλουμε. Το πρόβλημα είναι οι ανισότητες, το να στερείτε τα παιδιά μας να έχουν μέλλον στην Ελλάδα, αναπληρώνοντας με τη μετανάστευση πληθυσμούς των ευρωπαϊκών χωρών με νέους αξιόλογους Έλληνες.
    Δώστε το δικαίωμα να έχουν εισόδημα οι νέοι μας και θα υπάρχουν φορολογικά έσοδα.
    Μην χάσετε την ευκαιρία που σας δίνει ο λαός για ριζικές μεταρρυθμίσεις, και νοικοκύρεμα του κράτους, διότι δεν θα κάνετε είσπραξη από ανθρώπους που δεν θα έχουν να σας δώσουν.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:33 | MORGAN

    ΣΩΣΤΟ ΤΟ 15% ΓΙΑ ΦΠΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ
    ΛΑΘΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΤΑ 50%
    ΕΓΩ ΣΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΔΙΝΑ ΣΤΟΝ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ.
    ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΗ Η ΣΥΝΑΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
    ΕΑΝ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΚΑΤΑ 50% ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΥΝΑΣΕΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΡΙΩΣΕΤΕ