Άρθρο 135 – ΣΚΛΕ

Σύσταση – Επωνυμία – Έδρα
1. Συνιστάται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) υπό την επωνυμία «Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος» (εφεξής ΣΚΛΕ), με έδρα την Αθήνα, πλήρως αυτοδιοικούμενο, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2. Με σκοπό την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών του Νομικού Προσώπου στη δράση του μπορούν να δημιουργούνται Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα, σε ολόκληρη την επικράτεια με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Η σύσταση των Περιφερειακών/Τοπικών Τμημάτων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου
3. Σκοποί του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι:
Α. Η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών.
Β. Η συμβολή στην εφαρμογή των αρχών και μεθόδων της κοινωνικής εργασίας.
Γ. Η συμβολή στην βελτίωση της εκπαιδεύσεως στην κοινωνική εργασία, στην κατοχύρωση του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού στα διάφορα πλαίσια δουλειάς, στη συνεργασία με τους φορείς κοινωνικής εργασίας για την βελτίωση της προσφοράς των υπηρεσιών τους.
Η μελέτη των κοινωνικών προβλημάτων, η γνωμοδότηση, η παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους και η συνεργασία με τις αρχές και τους αρμόδιους φορείς.
Δ. Η συνένωση όλων των Κοινωνικών Λειτουργών, η προστασία του επαγγέλματος και του τίτλου σπουδών.
Ε. Η πληροφόρηση της κοινής γνώμης και εκπροσώπηση του επαγγέλματος σε θεσμικά όργανα και διεθνείς οργανισμούς του κλάδου των κοινωνικών λειτουργών.
ΣΤ. Η ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και στην ανάπτυξη συλλογικής δράσης, με τελικό στόχο την επίτευξη της κοινωνικής αλλαγής.
Z. Η συμμετοχή του στην διαμόρφωση και σχεδιασμό της Κοινωνικής Πολιτικής.4. Ο Σ.Κ.Λ.Ε μπορεί να είναι μέλος άλλων οργανώσεων, ελληνικών ή διεθνών, με συναφείς σκοπούς.
4. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθορίζονται οι κατηγορίες των μελών του ΣΚΛΕ, οι διαδικασίες εγγραφής, οι πόροι και τα όργανα διοίκησης του Συνδέσμου, η σύσταση και λειτουργία των Περιφερειακών/Τοπικών Τμημάτων του ΣΚΛΕ, των οποίων ο τοπικού ενδιαφέροντος χαρακτήρας θα ρυθμιστεί με κοινή απόφαση των ίδιων ως άνω Υπουργών, η συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων, η σφραγίδα του Συνδέσμου, ο Κώδικας Δεοντολογίας των κοινωνικών λειτουργών, ο οποίος εγκρίνεται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και οι θέσεις προσωπικού, περιουσιακά ζητήματα του Συνδέσμου και γενικώς κάθε θέμα συναφές με τη λειτουργία του ΣΚΛΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

  • 20 Απριλίου 2016, 12:53 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΜΕ ΤΙΣ Μ.Κ.Ο ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ,ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗΣ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
    ΜΠΡΑΒΟ!!!! ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ!!!!!!

  • 20 Απριλίου 2016, 00:06 | chrisΝΑΚ

    ο Σ.Κ.Λ.Ε. θα πρέπει να μετανομαστεί πλέον ως Ν.Π.Δ.Δ. σε Ελληνικό ΣυμΒούλιο για την Κοινωνική Εργασία {Ε.Σ.Κ.Ε.} και δη στην αγγλική Greek Council of Social Work {G.C.S.S.}