Άρθρο 122 – Κατοχύρωση εμπράγματων δικαιωμάτων ΟΑΕΔ στο Εθνικό Κτηματολόγιο

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 35 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ Α΄88/18.04.2013) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Για την άσκηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. αναγνωριστικής ή διεκδικητικής αγωγής για εμπράγματα δικαιώματα που περιήλθαν σε αυτόν από τον καταργηθέντα Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), για μεν τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση μετά από την έναρξη ισχύος του Ν. 3481/2006 (ΦΕΚ Α΄162/02.08.2006) η προθεσμία είναι επταετής, για δε τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3481/2006 η προθεσμία είναι δεκατετραετής».
2. Την αρμοδιότητα για την καταχώριση των εγγραπτέων πράξεων στα κτηματολογικά φύλλα έχει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προμηθειών, η οποία είναι αρμόδια για το Κτηματολόγιο του Ο.Α.Ε.Δ. και η οποία μεριμνά για την όλη οργάνωση και λειτουργία του.
3. Ο ως άνω Προϊστάμενος μπορεί να εξουσιοδοτεί υπαλλήλους, κατά προτεραιότητα με ειδικότητα μηχανικού, που εργάζονται στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), να υποβάλλουν τις δηλώσεις του Ν. 2308/1995, να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα δικαιώματα, να ελέγχουν τους κτηματολογικούς πίνακες, να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης αυτών, να υποβάλλουν ενστάσεις κατά Πινάκων Α’ Αναρτήσεως και Β’ Αναρτήσεως και να εκπροσωπούν τον Ο.Α.Ε.Δ. ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών κατά τη συζήτηση των ως άνω ενστάσεων.
4. Την αρμοδιότητα για την ανεύρεση των εμπράγματων δικαιωμάτων του τ. Ο.Ε.Κ. από τα οικεία Υποθηκοφυλακεία, καθώς και την αρμοδιότητα έγερσης αναγνωριστικών, διεκδικητικών και εν γένει εμπράγματων αγωγών κατά Αναμορφωμένων Πινάκων Β’ Αναρτήσεως και υποστήριξής τους ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων, έχει η Νομική Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ.