Άρθρο 11 – Σύνταξη αναπηρίας

1. Μέχρι την θέση σε ισχύ νομοθετικής ρύθμισης με αντικείμενο τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους, το Δημόσιο και οι λοιποί εντασσόμενοι στον ΕΦΚΑ φορείς, κλάδοι, τομείς και λογαριασμοί, εξακολουθούν να εξετάζουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ως προς τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης καθώς και να καταβάλλουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας, σύμφωνα με τις μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου καθώς και τις γενικές και καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων φορέων. Οι νέοι κανόνες πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έως την 31.12.2016.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συστήνεται Επιτροπή με αντικείμενο την επανεξέταση των υφιστάμενων διατάξεων και τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχει υποχρεωτικά και ένας (1) εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

  • Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί σημαντική τη διάταξη του άρθρου 11 που πρόβλεψε ο Υπουργός, μετά από πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ, η οποία αναφέρεται στη σύσταση Επιτροπής με αντικείμενο την επανεξέταση των υφιστάμενων διατάξεων και τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας.
    Θα θέλαμε όμως να συμπληρωθεί ως εξής:
    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συστήνεται Επιτροπή με αντικείμενο την επανεξέταση των υφιστάμενων διατάξεων και τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας, υπό την αυστηρότατη προϋπόθεση ότι το ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο θα θεσπιστεί με βάση τις καλύτερες διατάξεις που ισχύουν σήμερα για τους συνταξιούχους με αναπηρία, είτε του δημοσίου, είτε των Φορέων που υπάγονται στον ΕΦΚΑ. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχει υποχρεωτικά και ένας (1) εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)».

    Επίσης ζητάμε η παράγραφος 1 να συμπληρωθεί ως εξής: «…καθώς και να καταβάλλουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα ανικανότητας…»

  • 21 Απριλίου 2016, 02:57 | κατερινα

    Θεωρείται δίκαιο όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και ποσοστά αναπηρίας στη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας . Οι γνωματεύσεις των ποσοστών αναπηρίας πρέπει να κριθούν όλες απο τις υγειονομικές επιτροπές σύμφωνα τα κριτήρια και τον Κανονισμό βαθμού ποσοστού αναπηρίας που ισχύει μετά το 2011. Υπάρχουν νοσήματα που πρίν το 2011 χαρακτηρίζονταν με πα 67% και μετά με 10%. Όσοι έχουν παλιές γνωματεύσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν σύνταξη, αλλά οι νεώτεροι όχι…

  • 20 Απριλίου 2016, 09:40 | Κάτσαρης Αθανάσιος

    Στο άρθρο 11 (Σύνταξη Αναπηρίας),προτείνω να προστεθεί (σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο Νόμου και μακροχρόνιο αίτημα ισότητας των συνταξιούχων ΑΜεΑ):
    «Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
    προσαυξάνεται κατά 50%, εφόσον οι συνταξιούχοι είναι πλήρως τυφλοί ή, λόγω πάθησης ή αναπηρίας, τελούν διαρκώς σε κατάσταση η οποία απαιτεί συνεχή επίβλεψη, συμπαράσταση και περιποίηση ετέρου προσώπου.»