Άρθρο 43 – Προθεσμία Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, καταβάλλονται εντός των προβλεπόμενων από τις οικείες διατάξεις προθεσμιών και σύμφωνα με την ισχύουσα για κάθε φορέα διαδικασία μέχρι 31.12.2016.
2. Από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, που έως την έναρξη ισχύος του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, καθώς και των προσώπων του άρθρου 40 καταβάλλονται ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εάν δεν εξοφληθούν εγκαίρως οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται καθυστερούμενες και βαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.

  • Να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών που έχουν πολύτεκνοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και να υπόκεινται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις διακανονισμού των οφειλών τους..

  • 20 Απριλίου 2016, 09:02 | NIKOLAOS SIMANTIRAS

    Ειδικά για το 2016, σε ότι αφορά τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ-ΤΑΝ & ΕΤΕΑ ΤΠΔΑ πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές του 2016 να καταβληθούν και πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 31.12.2016, δεδομένου ότι για το συγκεκριμμένο οικονομικό έτος θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2015 μέχρι την 30.6.2016 και ολες τις εισφορές βάσει του νέου συστήματος (αυξημένες) μέσα σε ένα εξάμηνο (μέχρι 31.12.2016) σε περίοδο περιορισμένων εργασιών του χώρου