Άρθρο 07 – Εθνική Σύνταξη

1. Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ σε όλους, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
2. Ειδικά στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή, για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται με την προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αυτούς. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η κατά τα ανωτέρω μείωση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις των διατάξεων του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210), καθώς και για όσα από τα πρόσωπα αυτά συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν. 2084/1992 (Α΄165).
3. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
4. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους του άρθρου 3 παρ. 1α που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. Οι προσαρμογές αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210), καθώς και για όσα από τα πρόσωπα αυτά συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν. 2084/1992 (Α΄165).
5. Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε καθεμία απ’ αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.
6. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του παρόντος.

  • 1. Η αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου αποτελεί αδικία, αφού η Εθνική Σύνταξη χορηγείται για την κάλυψη αποκλειστικά των βιοτικών αναγκών και ουδεμία σχέση με την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας. Η προβλεπόμενη αυτή μείωση που φτάνει έως και το 50% του αρχικού ποσού της Εθνικής Σύνταξης θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική εξαθλίωση και πείνα τους συνταξιούχους με αναπηρία.

    Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εργασίας έκανε δεκτή την πρότασή μας και στην παρ. 4 του άρθρου 1 εξαιρεί από τις μειώσεις όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007.
    Ζητάμε όμως τη συμπλήρωση της ανωτέρω διάταξης, δεδομένου ότι υπάρχουν κατηγορίες αναπηρίας που δεν συμπεριλαμβάνονται στο π.δ. 169/2007, όπως άτομα με αιμορροφιλία. Ως εκ τούτου ζητάμε την επαναδιατύπωση της διάταξης ως εξής: «Οι προσαρμογές αυτές δεν έχουν εφαρμογή σε όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (ΦΕΚ 210 Α`) είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά».

    Επιπρόσθετα ζητάμε την επέκταση της ανωτέρω ευνοϊκής ρύθμισης σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία και ζητάμε να προστεθεί η εξής παράγραφος: «Στους συνταξιούχους με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50% χορηγείται το 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη όπως αυτό ισχύει κάθε φορά».

    2. Στο τέλος της παρ. 4 ζητούμε να προστεθούν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:α. «Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες στην οικογένεια του θανόντος υπάρχει μέλος με αναπηρία (τέκνο, σύζυγος) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω χορηγείται ολόκληρο το ποσό της Εθνικής Σύνταξης όπως αυτό ισχύει κάθε φορά»
    β. «Η διάταξη της παραγράφου α του άρθρου 5 του ν. 3232/2004, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 26 παρ. 3 του ν. 4075/2012 ισχύει κανονικά» Οι διατάξεις αυτές αφορούν στην μεταφορά της σύνταξης θανόντος γονέα σε τέκνα ορφανά και από δύο γονείς τα οποία είναι άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

  • 21 Απριλίου 2016, 02:24 | κατερινα

    Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και το Δημόσιο χορηγούν σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 67%, ενω άλλα ταμεία με ποσοστό αναπηρίας άνω 67%, η ισονομία και η δικαιοσύνη εφαρμόζονται ;

  • 20 Απριλίου 2016, 14:55 | Γεώργιος Ροβολής

    Τι θα ισχύσει για τους εικαστικούς καλλιτέχνες- μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος- που δεν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ως δικαιούνται; Αυτοί, καθώς και άλλοι προαιρετικώς ασφαλιζόμενοι, θα λάβουν κάποια σύνταξη, αναλόγως του χρόνου άσκησης του επιτηδεύματός τους; Πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη.

  • 20 Απριλίου 2016, 12:44 | Αιμίλιος Ριζογιάννης

    Οι μηχανικοί του Δημοσίου είμαστε υποχρεωτικά ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη και στο Δημόσιο και στο ΤΣΜΕΔΕ. Με το κόλπο της εθνικής σύνταξης που καταβάλεται μόνο μία φορά, μας κατακρουργείτε τη σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ, στο οποίο θα έχουμε 39 και 40 χρόνια ασφάλισης, πληρώνονται ασφάλιστρα της τάξεως των 400 € το μήνα, και θα καταλήξουμε να πάρουμε από το ΤΣΜΕΔΕ 400 € μικτά.
    Εντάξει, θα τρέχουμε στα δικαστήρια να βρούμε το δίκιο μας, αλλά μη μας λέτε πως το σύστημα είναι κοινωνικά δίκαιο.

  • 20 Απριλίου 2016, 11:04 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΤΟΚΟΡΟΣ

    Οι ανάπηροι εφόσον δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας να λαμβάνουν 10 100% της εθνικής σύνταξης

  • 19 Απριλίου 2016, 22:50 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗ

    Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό δικαιούχων σύνταξης αναπηρίας λαμβάνει χρονίως φαρμακευτική αγωγή που απορροφά μεγάλο μέρος του εισοδήματος, αν διατηρηθούν οι ποσοστώσεις στην παράγραφο τέσσερα (4) η Πολιτεία θα πρέπει να αντιρροπήσει τις απώλειες με μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Αντιρροπιστικά στην εν λόγω δαπάνη να θεσπιστεί η μηδενική συμμετοχή του συνταξιούχου ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ εκ των προτεινόμενων βάση δραστική ουσίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση να επιβαρύνεται της κανονικής συμμετοχής χωρίς εκπτώσεις ακόμη και για χρόνια νοσήματα. (Η εξοικονόμηση έρχεται και από την μειωμένη συμμετοχή του ταμείου λόγω επιλογής του φθηνότερου σκευάσματος)