Άρθρο 13 – Ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης

1. Μέχρι 31.12.2018, το ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που είχαν ήδη καταστεί συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7. Για την εφαρμογή του ανώτατου αυτού ορίου, λαμβάνονται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010 (115 Α΄), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (152 Α΄), όπως ισχύει.. Από την 1.1.2019 καταβάλλεται το τυχόν υπερβάλλον ποσό που προκύπτει σε σχέση με το ανώτατο αυτό όριο και το νέο ύψος των συντάξεων όπως θα προκύψει σύμφωνα με την κατά το άρθρο 14 αναπροσαρμογή τους.
2. Κατά την ίδια περίοδο, το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων των παραπάνω προσώπων, που δικαιούται κάθε συνταξιούχος από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ή οιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το οκταπλάσιο της Εθνικής Σύνταξης του άρθρου 7. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα τυχόν καταβαλλόμενα επιδόματα αναπηρίας.

  • Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εργασίας έκανε δεκτή την πρότασή μας στο τέλος της παραγράφου 2, με τη ρύθμιση που αναφέρει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα τυχόν καταβαλλόμενα επιδόματα αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής της σύνταξης. Ζητάμε όμως την καλύτερη διατύπωση της εν λόγω διάταξης, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και λάθη κατά την εφαρμογή της ως εξής:

    «Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, επίδομα απολύτου αναπηρίας, ανικανότητας, εξωιδρυματικό, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.)»ον 67%.

  • 20 Απριλίου 2016, 22:18 | Αντώνης

    Ήμουν εκπαιδευτικός Μηχανικός-Δ.Υ που ο μισθός μου ήταν ο χαμηλότερος όλων των συναδέλφων μου καθηγητών στο σχολείο, ακόμη και αυτών των ΤΕΙ κατά τις κρατήσεις του ΤΣΜΕΔΕ(Προλαβαίνω άλλη λάσπη: το γνωστό επίδομα των Μηχανικών 6%0 , οι εκπαιδευτικοί Μηχανικοί δεν το έπαιρναν..) το οποίο το πλήρωνα από τη τσέπη μου… έκανα συνεχώς αναφορές και ζητούσα ΔΙΑΓΡΑΦΗ μου από το ΤΣΜΕΔΕ και το υπουργείο μου απαντούσε ΑΡΝΗΤΙΚΑ(έχω τις απαντήσεις)! Οι δε συνάδελφοι, μου λέγανε περιπαικτικά… τυχερέ θα πάρεις μια 2η σύνταξη όμως…, υπομονή!
    Ήλθε λοιπόν… ο καιρός, καθώς πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκα… και ακούω αυτές τις βλακείες των υπουργών μας, ότι εγώ φταίω για την κατάντια του ασφαλ συστήματος.. και ας έχω κιόλας δώσει εγώ 7 παιδιά – ο βλαξ.. για να αιμοδοτούν αυτό!
    Αποτέλεσμα μικτά 2700… καθαρά 1500!!! και από πάνω άκουγε τις βλακείες των άσχετων υπουργών της!
    Είναι αυτό ΑΛΗΤΕΙΑ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ή όχι;;;
    Αν μπει πλαφόν, να επιστραφούν οι εισφορές μου πίσω που έδινα από τη τσέπη μου στο ΤΣΜΕΔΕ

  • 20 Απριλίου 2016, 21:34 | Μαν. Χρυσόγελος

    Προστίθεται εδάφιο στο τέλος..
    3. Εξαιρούνται του παρόντος οι πολύτεκνοι υπάλληλοι λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος, καθότι τυγχάνουν αμέσου συνταγματικής προστασίας.

    Επίσης στον υπολογισμό… να υπολογίζεται μόνο το ποσό της κύριας σύνταξης, ώστε να μην προσμετρούνται η οικογενειακή παροχή

  • 19 Απριλίου 2016, 22:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗ

    να καταργηθεί κάθε δικαίωμα λήψης δεύτερης και πλέον σύνταξης σε βάθος 5ετίας για τους ήδη εισπράττοντες, ενώ για τους διακαιούχους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του νόμου να μην προβλέπεται καμία δυνατότητα λήψης δεύτερης και πλέον σύνταξης ούτε κατά η περίπτωση καταβολής εισφορών σε έτερο ταμείο