Άρθρο 10 – Οικογενειακή παροχή – επιδόματα τέκνων – προσαύξηση σύνταξης

1. Επιδόματα τέκνων, για όσους συνταξιοδοτηθούν στο εξής με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, καταβάλλονται βάσει των ρυθμίσεων του άρθρου Πρώτου, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ2 του νόμου 4093/2012 και του άρθρου 40 του νόμου 4141/2013. Κάθε άλλη σχετική διάταξη καταργείται.
2. Για τα πρόσωπα της παρ. 1α του άρθρου 6, η οικογενειακή παροχή εξακολουθεί να συγκαταβάλλεται με τη σύνταξη, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού.

  • Το άρθρο 10 να διαμορφωθεί δε ως ακολούθως:«1. Το ποσό της κατά τα άρθρα 8 και 9 υπολογιζόμενης σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, προσαυξάνεται κατά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο παιδί, 12% για το τρίτο παιδί, 15% για το τέταρτο και κάθε ένα από τα επόμενα, εφόσον είναι άγαμα και ανήλικα και δεν εργάζονται ή είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ημεδαπής ή αλλοδαπής. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση παρατείνεται μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας, εφόσον είναι άγαμα και άνεργα ή φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ημεδαπής. Σε περίπτωση που σταματήσει η οικογενειακή παροχή λόγω τέκνων, χορηγείται επίδομα γάμου 8%. Η προσαύξηση αυτή χορηγείται στον κάθε γονέα, ανεξαρτήτως αν και ο έτερος των γονέων είναι συνταξιούχος ή όχι. Οι χορηγούμενες προσαυξήσεις συντάξεων για τα τέκνα υπολογίζονται επί του μισού του κατά το έτος 2015 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αναπροσαρμοσμένου με το εκάστοτε ποσοστό αυξήσεως των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.»

  • Να προστεθεί στο τέλος εδάφιο…
    γ:Από έναρξη ισχύος του νόμου επαναφέρεται το επίδομα Γάμου, το οποίο είναι 10%.

  • Όπως εξηγώ και σε δημόσια αρθρογραφία μου [1,2], ο γονέας που αφιερώνει χρόνο ανατροφής τέκνων παράγει έργο που θα πρέπει να αποτιμάται οικονομικά, να προστίθεται στο ΑΕΠ και να έχει οικονομική ανταπόδοση. Σε μία χώρα που καταρρέει δημογραφικά και το σύνταγμά της επιβάλλει να χαράσσεται δημογραφική πολιτική και η οποία εφαρμόζει διανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, η «παραγωγή» παιδιών πρέπει να ανταμοίβεται ως πρόσθετη συνεισφορά στη λειτουργία του συστήματος. Προτείνεται το άρθρο 10 να περιλάβει την ακόλουθη πρόταση: «Το ποσό της κατά τα άρθρα 8 και 9 υπολογιζόμενης σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, προσαυξάνεται κατά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο παιδί, 12% για το τρίτο παιδί, 15% για το τέταρτο και κάθε ένα από τα επόμενα, ισοβίως και χωρίς καμμία άλλη προϋπόθεση».

    Η διάταξη αυτή θα αποτελέση δημογραφικό κίνητρο, σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές και δεν θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί στις κοινωνικές παροχές.

    [1] Γιατί να κάνουμε παιδιά; http://knanagnostopoulos.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html

    [2] Η ανατροφή των παιδιών και ΑΕΠ: Ένα λογιστικό λάθος και μια μεγάλη αδικία http://knanagnostopoulos.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html