Άρθρο 01 – Χορήγηση επιδόματος γέννησης

  1. Από 1.1.2020 θεσπίζεται επίδομα γέννησης ύψους δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, το οποίο χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Πρώτου Μέρους του παρόντος νόμου.
  2. Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας του παιδιού εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 7. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού.
  3. Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας.
  • 6 Ιανουαρίου 2020, 11:05 | ΓΕΩΡΓΙΑ Κ.

    ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ.ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΡΑΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΕΝΝΗΣΑ ΣΤΙΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΒΡΕΦΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ.

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 11:23 | ΓΕΩΡΓΙΑ Κ.

    ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ.ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΡΑΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΕΝΝΗΣΑ ΣΤΙΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΒΡΕΦΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ.

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 01:50 | ΓΕΩΡΓΙΑ Κ.

    ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ.ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΡΠΩΘΗΚΑΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΕΝΝΗΣΑ ΣΤΙΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΒΡΕΦΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ.

  • 5 Ιανουαρίου 2020, 23:57 | Νίκος

    Τι ισχύει στην περίπτωση που ενώ πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις (π.χ. ελληνική ιθαγένεια και μόνιμη/νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα κτλ) αλλά το παιδί γεννηθεί στο εξωτερικό και επιστρέψει στην ελλάδα σε εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. 2 μήνες από τη γέννηση σου, με τους γονείς του.
    Δεν θα έπρεπε να δικαιούνται το επίδομα σε αυτή την περίπτωση?

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 15:11 | Ιουλία

    Είναι πολύ σωστή η κατεύθυνση της κυβέρνησης και θα βοηθήσει πολύ τους νέους γονείς, βέβαια θα έπρεπε να έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης της, διότι πολλοί ήταν εκείνοι που την ψήφισαν επειδή θα γινόντουσαν γονείς στο προσεχές διάστημα. Μεσά σε αυτούς είμαι και εγώ που γέννησα τον Αύγουστο και περίμενα να πάρω τα χρήματα.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 11:03 | Ιουλία

    Είναι πολύ σωστή η κατεύθυνση της κυβέρνησης και πιστεύω πως θα βοηθήσει πολύ το δημογραφικό,παρόλα αυτά θα έπρεπε να έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη ημέρα αυτής της κυβέρνησης καθώς πολλοί είναι εκείνοι που την ψήφισαν για αυτόν το λόγο. Θα είναι άδικο για τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 10:13 | Αγγελική

    Πολύ καλό που επαναφέρεται το επίδομα γέννας, που ΙΣΧΥΕ από το 2006 -2012 και που ΑΝΑΙΤΙΑ το 2013 ο κ. Βρούτσης το κατήργησε καθώς και την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας… Πόσα παιδιά χάθηκαν λόγω αυτού, θα απολογηθείτε για αυτό κ.υπουργέ;
    Αρνητικότατο τα οικονομικά κριτήρια.. δηλ των πλουσίων τα παιδιά δεν τα θέλει η Ελληνική Πολιτεία;; Ίσα – ίσα, καθώς δεν έχουν ανάγκη αυτών και πολλοί δεν θα τα καταδεχτούν να τα πάρουν..

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 10:39 | ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    επι τη ευκαιρία θα ήθελα να θίξω το θέμα του 30% για το χτίσιμο του αφορολόγητο.Στο 30% του εισοδήματος οι ηλεκτρονικές αποδείξεις για το αφορολόγητο.είναι αρκετό κατά τη γνώμη μου.από τη μια οι φορολογούμενοι θα κάνουν αγώνα δρόμου για το παραπάνω χτίσιμο, από την άλλη το κράτος προσδοκά οικονομικά ωφέλη.και όλα αυτά γιατί ο ΦΠΑ είναι πολύ μεγάλος και οι φορολογούμενοι θέλουν όταν κάνουν αγορές να τον γλυτώσουν, από την άλλη οι επαγγελματίες αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις.κανένας όμως δεν σκέφτεται την στοιχειώδη αποταμίευση που πρέπει να κάνει ένα σπιτικό για τις δύσκολες ώρες που ποτέ να μην έρθουν σε κανέναν!20% θα ήταν καλύτερα, πιο προσιτό.επίσης η φορολογία στην Ελλάδα πρέπει να πέσει περισσότερο για να μπορέσει ο κόσμος σιγά σιγά (μισθωτοί-επαγγελματίες κ.λ.π) να ξαναζεστάνουν την αγορά.

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 21:18 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    ζητάτε από τον κόσμο να πείτε την άποψη του για το επίδομα γέννας και για διάφορες άλλες παραμέτρους αυτού.πρόκειται όμως για ειλημμένη απόφαση διότι τα ΜΜΕ ανακοινώνουν καθημερινά τα μέτρα που θα ισχύσουν για το εν λόγω επίδομα ενώ συγχρόνως ζητάτε και την άποψη του κόσμου.Δεν πρέπει να προηγείται η άποψη του κόσμου και μετά να συγκεντρώνεται τις προτάσεις και να υπάρχουν στη συνέχεια οι ανακοινώσεις σας;εν πάση περιπτώσει πρέπει να θεσπισθεί και για τα επιδόματα των τέκνων που θα δίδονται τέλος Μαρτίου και μετά ανά δίμηνο αντίστοιχα εισ.όρια με το επίδομα γέννας!!

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 18:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Εάν σκοπός της χορήγησης του εν λόγω επιδόματος είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, τότε δε νοείται να δίδεται σε μη Έλληνες την ιθαγένεια γονείς…Πιστεύω να μην υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού από κάθε λογικό πολίτη αυτής της Χώρας.
    Κατόπιν, επειδή υφίσταται ήδη ανισοκατανομή πληθυσμού στην επικράτεια της χώρας, ένεκα τη τερατογένεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης, φρονώ ότι το εν λόγω επίδομα δεν πρέπει να δίνεται σε παιδάκια που γεννιούνται εντός αυτών των περιοχών, αλλά σε περιοχές με πραγματικά δημογραφικά προβλήματα, κυρίως σε ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές. Τι χρεία έχει π.χ. εάν επιδοτηθεί ένα παιδάκι που γεννιέται στην Κυψέλη σε σχέση με την επιδότηση που θα έχει ένα παιδάκι που γεννιέται π.χ. στην Ψέριμο;
    Τέλος, προτείνω το επίδομα να δαπανάται μόνον μέσω POS και να επιστρέφεται ο Φ.Π.Α.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 19:40 | Αναστασία

    Το επίδομα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να χορηγήσει άπαξ στις οικογένειες που αποκτούν παιδάκι είναι σαφώς μια ένδειξη καλής θέλησης, όμως δεν θα μπορούσε σε καμμία περίπτωση να θεωρηθεί ως κίνητρο και σημαντικό βοήθημα ώστε να ενθαρρύνει οικογένειες να αυξήσουν τα μέλη τους. Ας μη γελιόμαστε .
    Η πολιτική μιας κυβέρνησης για να χαρακτηριστεί φιλοοικογενειακή και να βοηθήσει στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα – που πεθαίνει αβοήθητη απο τα ίδια της τα παιδιά- θα πρέπει να μεριμνήσει με μια σειρά μέτρων που θα ενισχύουν πραγματικά σε διάρκεια ετών τη σταθερότητα και επάρκεια του οικογενειακού εισοδήματος. Η ελληνική οικογένεια στο σύνολό της σήμερα βάλλεται οικονομικά και όχι μόνο. Ιδιαίτερα οι πολύτεκνοι γονείς «τιμωρούνται» για αυτή την επιλογή τους τόσο φορολογικά, όσο και με διάφορα άλλα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με τελευταίο την αφαίρεση του δικαιώματος στην εργασία πολύτεκνων εκπαιδευτικών στις επικείμενες προσλήψεις.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 14:38 | Γιωργος

    Καλη χρονια με υγεια κ χαρες σε ολους !

    Ως μελλον πατερας θα ηθελα να κανω μερικες επισημανσεις

    1-Το μετρο ειναι αναμφιβολα προς την σωστη κατευθυνση αλλα-αν αυτο ειναι δυνατον-η καταβολη να γινεται σε μια δοση των 2000 αμεσως μετα τη γεννα(κ οχι σε 2 δοσεις των 1000).Νομιζω οτι ετσι θα βοηθηθουν αμεσοτερα τα ζευγαρια στα πρωτα εξοδα τους αφου εχει προηγηθει η περιοδος της εγκυμοσυνης η οποια εχει κ αυτη τα δικα της εξοδα.

    2-Απο τη στιγμη που το μετρο εχει ως σκοπο την αντιμετωπιση του τεραστιου προβληματος της υπογεννητικοτητας στη χωρα μας(κ με δεδομενο οτι τα χρηματα αυτα προερχονται αποκλειστικα απ τον προυπολογισμο του Κρατους κ οχι απο «εξωτερικα» κονδυλια)θα επρεπε να διδεται α-πο-κλει-στι-κα σε ζευγαρια που τουλαχιστον ο ενας γονεας εχει την Ελληνικη υπηκοοτητα.Μη Ελληνες(νομιμοι αλλα πολυ περισσοτερο παρανομοι)θα πρεπει να αποκλειστουν παντελως.Σε μονογονεικη περιπτωση(αγαμων,χωρισμενων κλπ)το επιδομα παλι να διδεται εαν ενας απ τους 2 γονεις ειναι αποδεδειγμενα Ελληνας.Σ αυτη την περιπτωση ομως ειναι απαραιτητη κ μια απλη εξεταση DNA του πατερα(εφ οσων η μητερα δεν εχει την Ελληνικη υπηκοοτητα) ωστε να αποφευχθουν περιπτωσεις εικονικης δηλωσης πατροτητας με σκοπο το επιδομα οπως συμβαινει κατα κορον με την αποκτηση Ιθαγενειας η αδειας παραμονης οπου συχνα γυναικες-εναντι αντιτιμου-δηλωνουν εγκυες απο παρανομους αλλοδαπους ωστε αυτοι να παρουν τα απαραιτητα χαρτια(αληθεια, με αυτες τις περιπτωσεις θα γινει ποτε κανενας ελεγχος DNA ωστε να αποκαλυφθουν οι απατες?).

    3-Με δικαιουχους μονο τους Ελληνες υπηκοους το ποσο αυτο θα μπορουσε να αυξηθει(αφου συγκεκριμενο ποσο του κρατικου προυπολογισμου θα το μοιραζονται σαφως λιγοτεροι)διδοντας τη δυνατοτητα στο Κρατος να διδει πχ αλλα 500 ευρω το χρονο μεχρι τη συμπληρωση των 3 πρωτων χρονων του παιδιου(δεν ειναι απαραιτητο να ειναι μετρητα αλλα ισως ως εκπτωτικα κουπονια σε συγκεκριμενα ειδη πρωτης αναγκης πχ γαλα,πανες κλπ)

    Καλη χρονια κ παλι σε ολους με πολλες χαρες κ …γεννητουρια

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 12:43 | Σοφία

    Το επίδομα γέννας θεωρώ ότι έχει οριστεί με λάθος κριτήρια. Όταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης το ανακοίνωσε δεν ανέφερε το χρονολογικό όριο, κ αυτός ήταν ένας λόγος που οι πολίτες τον ψηφίσαμε. Είναι άδικο για τις νέες μητέρες που γεννησαμε μετά από τις εκλογες.
    Είμαστε απογοητευμένες
    Καλή χρονιά

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 12:24 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    για τη χορήγηση οποιουδήποτε επιδόματος δημογραφικού ενδιαφέροντος (άλλο είναι η προνοιακή πολιτική και άλλο η δημογραφική) πρέπει να θεσπιστεί όριο οικ.εισοδήματος επί του πραγματικού και όχι επί του τεκμαρτού.να είναι γενναίο, να αποτελεί κίνητρο σαν αυτό που προτείνετε για το επίδομα γέννας.
    ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΘΕΙ ΟΡΙΟ ΟΙΚ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 09:42 | Μαρκος

    Μακάρι να ληφθούν πολλά ακόμη μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Είναι τεράστιο ζήτημα που δυστυχώς δεν τυγχάνει της ανάλογης αντιμετώπισης. Η ένστασή μου έχει να κανει με την ημερομηνία που τέθηκε, δηλαδή η 1/1/2020. Γιατι να αποκλειομαι εγώ που απέκτησα παιδί πριν ένα μήνα ενώ το επίδομα ήταν στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις; Οσοι αποκτήσαμε παιδι τους τελευταίους μήνες του έτους σημαίνει ότι ειμασταν ήδη στον 3-4 μήνα της εγκυμοσύνης κατα τη διάρκεια των εκλογων και ένα κίνητρο για να στηρίξουμε την κυβέρνηση σας ήταν και η υπόσχεση για τη χορήγηση του επιδόματος.

  • 1 Ιανουαρίου 2020, 23:15 | Αντώνης Μ.

    Αξιότιμοι αρμόδιοι.

    Το μέτρο αυτό όντως στοχεύει σωστά στην μερική καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αλλά διαφωνώ ως πολίτης και νέος πατέρας στα κριτήρια ένταξης του επιδόματος. Τα χρήματα αυτά των φορολογουμένων δίδονται ως κίνητρο για να αμβλύνουν τυχόν σκέψεις που σχετίζονται με τον οικονομικό προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας στην απόφαση να κάνουν παιδί. Το πρόβλημα είναι ότι από την μία τα χρήματα αυτά τα απολαμβάνουν και οικογένειες που ήδη είχαν πάρει την απόφαση να κάνουν παιδί δίχως γνωρίζοντας για αυτό το οικονομικό κίνητρο (συλλήψεις οι οποίες έγιναν από Μάρτιο και μέχρι την κοινοποίηση του μέτρου) και από την άλλη οικογένειες που είχαν την «ατυχία» να συλλάβουν πρίν το Μάρτιο και να γεννήσουν Οκτώμβρη μέχρι και Δεκέμβρη να μείνουν στην «απέξω» έτσι απλά. Ακόμα οι τελευταίες οικογένειες για όσες είχαν μέλος μακροπρόθεσμα άνεργο έχασαν και το μέρισμα των 700€ καθώς το νέο μέλος αυτής της περιόδου Οκτώμβρη – Δεκέμβρη θα δηλωθεί στην εφορία από του χρόνου. Άρα με λίγα λόγια όσα παιδιά γεννήθηκαν αυτή την περίοδο του 2019 μάλλον θα θεωρηθούν τα άτυχα της χρονιάς και οι οικογένειες αυτές ως ομάδα έξω από τον κοινωνικό πλαίσιο. Εμείς προσωπικά σαν οικογένεια γεννήσαμε στις αρχές Δεκέμβρη και χάνουμε και το επίδομα και το μέρισμα(διπλή απογοήτευση) με γυναίκα 3 χρόνια άνεργη, ενοίκιο και με βασικό μισθό για την κάλυψη των αναγκών μας. Άλλες πάλι οικογένειες συναδέρφων και λοιπών γνωστών γεννάνε τον Γενάρη και τον Φεβρουάριο και οι ίδιες δεν γνωρίζανε για το μέτρο πρίν την σύλληψη.

    Το ορθότερο και πιο κοινωνικά δίκαιο είναι ή εφαρμογή του νόμου να λάβει μέρος είτε μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης είτε εννέα μήνες ακριβώς μετά την κοινοποίηση του δημογραφικού χαρακτήρα μέτρου. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς αν για κάποιον ο μοναδικός λόγος να μην κάνει παιδί είναι οικονομικός τότε πρέπει να απολαύσει το κονδύλι αυτό από την στιγμή που το γνωρίζει και αποφασίζει συνειδητά. Θα πρέπει να το σκεφτείτε λίγο πιο ουσιαστικά και όχι τόσο τυπικά και μόνο επειδή το κονδύλι αυτό αφορά τον προϋπολογισμό του 2020. Ειλικρινά μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η επεξεργασία των κριτηρίων του επιδόματος αυτού κατά την προσπάθεια θέσπισης του.

    Με εκτίμηση

  • 1 Ιανουαρίου 2020, 19:41 | Παρασκευή

    Σωστό θα ήταν το μέτρο να έχει αναδρομική ισχύ από τους μήνες διακυβέρνηση σας. Θα σας δώσει σίγουρα ενα ηθικό πλεονέκτημα και μια δομικη αλήθεια οτι πραγματικά νοιαζεστε για την ελληνική οικογένεια!

  • 1 Ιανουαρίου 2020, 17:40 | ΝΙΚΟΣ Γ.

    Σωστό μέτρο, δίνει επιπλέον κίνητρο σε νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Το αστείο όμως είναι η ημερομηνία έναρξης υπολογισμού των γεννήσεων. Δηλαδή τα παιδιά που γεννήθηκαν 31/12/2019 ή ακόμα και 15/12/2019 δεν θα έπρεπε να το δικαιούνται? Εφόσον ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και μπορεί να έπαιξε ρόλο στην ψήφο κάποιων πολιτών, θα έπρεπε να υπολογιστούν οι γέννες από την ημέρα των εκλογών και μετά. Έτσι για να μην νιώθει κανείς αδικημένος.

  • 1 Ιανουαρίου 2020, 13:39 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    Το επίδομα πρέπει να το πάρουν και οι Έλληνες πολίτες που μένουν μόνιμα Ελλάδα,κάνουν και οι δύο φορολογική δήλωση στην Ελλάδα αλλά για κάποιο λόγο γέννησαν στο Εξωτερικό. Εγώ είμαι σε αυτήν την ομάδα πολιτών και αν δεν γίνει τροποποίηση του άρθρου θα απευθυνθώ στον συνήγορο του πολίτη γιατί μου φενεται τελείως άδικο να το πάρουν αλλοδαποί και όχι ΕΛΛΗΝΕΣ. Ευχαριστώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 19:35 | Νίκολαος

    Γιατί να μην δίνεται το επίδομα σε παιδιά που γεννιούνται στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς η γονέα που μένουν μόνιμα Ελλάδα και κανουν και οι 2 φορολογική δήλωση? Θα σας δώσω 1 παράδειγμα, η γυναίκα μου τώρα είναι στον 7 μήνα, σε 15 μέρες θα πάμε ταξίδι στο εξωτερικό, αν τυχόν γίνει κάτι και χρειαστεί να γεννήσει στην χώρα που θα είμαστε θα χάσουμε το επίδομα!?!
    Αυτό θα είναι τεράστια αδικία. Παρακαλώ αλλάξτε κάποια κριτήρια. Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 19:58 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Καλησπέρα, είμαι Έλληνας πολίτης παντρεμένος πεντε χρόνια με υπήκοο άλλης χωρας,και οι δυο μας μένουμε μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Εχουμε ένα αγοράκι 2 ετών και τον Φεβρουάριο θα γεννηθεί το δεύτερο παιδί μας, η μητέρα μου δεν βρίσκεται εν ζωή και ο πατέρας μου έχει προβλήματα υγείας, η γυναίκα μου δεν έχει συγγενείς στην Ελλάδα και αποφασίσαμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της να πάει στην χώρα της ώστε να είναι κοντά στα συγγενικά της πρόσωπα και στους φίλους της ώστε να έχει κάποια βοήθεια από αυτούς όταν τους ζητηθεί, πχ όταν είναι να πάει στους γιατρούς κάποιος να προσέχει το 2 ετων παιδί μας κτλ. Μετά από 2 μήνες αφότου γεννηθεί το δεύτερο παιδί μας θα επιστρεψει στην Ελλάδα. Και το πρώτο μας παιδί και το δεύτερο είναι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,οι γονείς τους είναι ΜΟΝΙΜΟΙ κάτοικοι Ελλάδας και φορολογουμαστε το ίδιο όπως και οι άλλοι γονείς-δικαιούχοι του επιδόματος. Γιατί λοιπόν δεν το δικαιουμαστε εμείς? Επειδή θα γεννηθεί σε άλλο κράτος? Αυτό είναι άδικο και αντισυνταγματικο εφόσον το παιδί μου θα είναι ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Παρακαλώ διορθώστε αυτήν την αδικία. Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 13:23 | Μαρία

    Θεωρώ κι εγώ άστοχη την αποκλειστική αναφορά σε «παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα». Εφόσον όλοι οι υπόλοιποι όροι πληρούνται (και συγκεκριμένα αν έχει Έλληνα γονέα, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα) τότε αν το παιδί τύχει και γεννηθεί σε άλλη χώρα (λόγω συγκυριών, ή για ιατρικούς λόγους), θεωρώ πως είναι άδικο να μη λάβει το παιδί το επίδομα και πως κάτι τέτοιο θα πήγαινε αντίθετα με το πνεύμα του συγκεκριμένου νόμου.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 11:17 | Κωστής

    Για ποιο λόγο να μη πάρουν το επίδομα αυτοί που γέννησαν τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019;

    Απαράδεκτο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 10:03 | Μαρία Ρ.

    Οι γυναίκες που γέννησαν παιδί μέσα στο 2019 θα πρέπει οπωσδήποτε
    να λάβουν το επίδομα των 2000€. Την ίδια ανάγκη το έχουν με όσες γεννήσοτν μέσα στο 2020.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 10:34 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ “ΔΩΡΟ” ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΑΝ ΔΕ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΠΩΣ Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ “ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ”. ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΝΟΪΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΠΌ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 10:54 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    Πολύ σωστή η κίνηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας.
    Προτείνεται η αναδρομική ισχύς της απο τριμήνου το ελάχιστο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 10:11 | Νίκος

    Καλημέρα σας,

    καλό το επίδομα για τη γέννα, αλλά τι γίνεται με τα επιδόματα των τριτέκνων-πολυτέκνων των 500€ ανα παιδί που θα επαναφέρατε και όλοι οι πολιτευτές σας διατυμπάνιζαν ότι θα αποκαταστήσετε;

    Γιατί το αυτοκίνητο (αγορά και χρήση)που πήρε η τρίτεκνη-πολύτεκνη οικογένεια αποτελεί τεκμήριο; Το όφελος απο την έκπτωση του τέλους ταξινόμισης εξανεμίζεται απο τα τεκμήρια.

    Ακόμα θα αναφέρω ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι το μόνο που δεν εφαρμόζει την ποσόστοση στις προσλήψεις των τριτέκνων και των πολυτέκνων που επιτάσσει το σύνταγμα της χώρας.

    Διορθώστε την κατάφορη παραβίαση του συντάγματος του νόμου Γαβρόγλου και εφαρμόστε το σύνταγμα.

    Το δημογραφικό και η στήριξη της οικογένειας και κατα προέκταση του έθνους θέλει συνεχή στήριξη στην οικογένεια και όχι εφαπαξ παροχές.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 09:25 | Spiros

    Θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή για την ενίσχυση της οικογένειας! Σωστό και δίκαιο θα είναι επίσης να ενισχυθούν τα ζευγάρια που απέκτησαν τέκνο από το Β’ εξάμηνο του 2019, διότι αρκετοί ψήφισαν τον Πρωθυπουργό της χώρας για την ενίσχυση αυτή. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι θα πρέπει να καταβάλλεται το επίδομα μόνο σε όσους ο τοκετός πραγματοποιείται σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Μαιευτήριο, έτσι ώστε να μην δηλώνονται γεννήσεις «εικονικές» για την καταβολή μόνο των επιδομάτων. Ευχαριστώ!

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 08:28 | Γιώργος Παπαδημητρίου

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Καλό θα ήταν σε μια τέτοια διαδικασία να τοποθετείται κανείς επί του θέματος αλλιώς ακυρώνεται η ίδια η διαβούλευση.
    Επί του θέματος λοιπόν, ίσως θα έπρεπε να αναζητηθεί τρόπος για να υπάρξουν περισσότεροι ωφελούμενοι από το μέτρο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με το να έχει το μέτρο αναδρομική ισχύ. Πιθανές ημερομηνίες είναι η εκλογή της νέας κυβέρνησης (7-7) , η ημερομηνία υποβολής του προϋπολογισμού (21-11) ή η ημερομηνία κύρωσης του προϋπολογισμού (20-12).
    Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 04:37 | Σεμίνα

    Αξιότιμε κύριε Βρούτση,
    Συγχαρητήρια για την παρότρυνση νέων οικογενειών να τεκνοποιήσουν. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν φρόνιμο να δοθεί το επίδομα από την ημέρα της εκλογής σας και έπειτα και μάλιστα σε Έλληνες πολίτες, διότι το πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα των Ελλήνων και όχι των μεταναστών.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 00:51 | Κωστας

    Γι’αυτούς που γέννησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 τι θα γίνει? Δεν θα έπρεπε να έχει άμεση ισχύ μετά τις εκλογές?

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 00:38 | Ποπη

    Από την στιγμή που το μέτρο ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ισχύει αμέσως μετά τις εκλογές δηλαδή από το 2ο εξάμηνο του 2019.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 23:11 | αγγελικη

    πολυ καλο το μετρο αλλα το σωστο και δικαιο θα ηταν να θεσπιστει το μετρο απο την ημερα της εκλογης σας και οχι απο 1/1/20.
    συγκεκριμενα, υπάρχουν παιδιά που ηταν να γεννηθουν αρχες του 2020, αλλα γεννηθηκαν τελος του 2019. γιατι να μην το παρουν

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 23:31 | αγγελικη

    πολυ καλο το μετρο αλλα το σωστο και δικαιο θα ηταν να θεσπιστει το μετρο απο την ημερα της εκλογης σας και οχι απο 1/1/20.
    συγκεκριμενα, υπάρχουν παιδιά που ηταν να γεννηθουν αρχες του 2020, αλλα γεννηθηκαν τελος του 2019. γιατι να μην το παρουν;

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 22:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    κατ’αρχήν να πούμε ότι η θέσπιση του επιδόματος των 2.000€ προϋπήρχε από το 2006 ως το 2012 (νόμος 3454/2006) οπότε η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το έκοψε λόγω μνημονίων.άρα δεν είναι καινούριο επίδομα απλά καταργήθηκε και τώρα επαναφέρεται.για να θεωρηθεί όμως μέγα κίνητρο πρέπει να υπάρξει κλιμακωτή εφαρμογή.αν είναι πρώτο παιδί το ύψος του να είναι 1.500€,αν είναι δεύτερο 2.500€, αν είναι τρίτο 3.500€, αν είναι τέταρτο συν 4.500€!επίσης να επανέλθει η ισόβια σύνταξη – ας είναι 200€ μηνιαίως – μεγάλη τιμή για την πολύτεκνη μητέρα ότι η πολιτεία αναγνωρίζει τη προσφορά της στη κοινωνία – αναγνωρίζει τη συμβολή της στο Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.πρόσφατα ο Ούγγρος Πρωθυπουργός αποφασίζοντας να αυξήσει σημαντικά την οικονομική ενίσχυση και τις επιδοτήσεις για οικογένειες με πολλά παιδιά, εξήγγειλε; ΑΠΑΛΛΑΓΗ από τον φόρο εισοδήματος για όλη τη διάρκεια της ζωής (!) των γυναικών που αποκτούν τέσσερα παιδιά!! Αυτή ήταν η απάντηση της Ουγγαρίας στις πτωτικές δημογραφικές τάσεις.επίσης το αφορολόγητο για κάθε τέκνο έπρεπε να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2.000€ από το πρώτο παιδί (τώρα για το 1ο παιδί δεν είναι 1.000€ αλλά λιγότερο!)η πολυτεκνία υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον και μη φοβάστε να δώσετε χρήματα σε αυτούς που πραγματικά προσφέρουν στη διατήρηση και στη συνέχεια του κράτους.ΑΛΛΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑΣ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 20:23 | Olga

    Θεωρώ δικαιότερο να αποδίδεται το επίδομα άπαξ ψηφίστηκε… Και όχι από μελλοντική ημερομηνία καθώς ούτε οι μητέρες μπορούν να επιλέξουν το πότε θα γεννηθεί το μωρό τους ούτε μπορούν να «μεταβάλλουν» τα δεδομένα μιας ήδη υπάρχουσας εγκυμοσύνης. Δηλαδή θεωρείτε πως δικαιούται ορθά το επίδομα όποιος αποκτήσει παιδί απο 1/1/2020 και οχι αυτός που απέκτησε παιδί στις 31,29 ή 27 Δεκεμβρίου 2019, τονίζω ότι δεν αποφασίζει ο γονέας την ημερομηνία γέννησης…. Το έχετε αναλογιστει;;

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 20:00 | Ανδριανή Κ.

    Από τη μία ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ ΟΡΘΑ το επίδομα γέννησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, του 1ου εθνικού προβλήματος της πατρίδας μας, και από την άλλη ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 600 περίπου πολύτεκνοι και υπερπολύτεκνοι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές (600 πολύτεκνοι σε σύνολο 30.000 περίπου προσλήψεων αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια).

    Είμαι πολύτεκνη αναπληρώτρια πέντε τέκνων (ήλικίες από 8 ετών έως 8 μηνών). Ξεκίνησα να εργάζομαι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (που δεν έλαβε κανένα μέτρο στήριξης της οικογένειας) και απολύομαι επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, που εξήγγειλε φιλοοικογενειακά μέτρα.

    Πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιήσετε προσλήψεις εκπαιδευτικών (2ΓΕ/2019) με το νόμο Γαβρόγλου, τον οποίον καταψηφίσατε?

    Νομίζετε πως ένα νέο ζευγάρι θα παρακινηθεί να δημιουργήσει οικογένεια με πολλά παιδιά, βλέποντας την αντιμετώπιση της πολιτείας στην πολύτεκνη οικογένεια?
    Το επίδομα γέννησης δεν είναι αρκετό για να τους δελεάσει. Δεν θα νιώσουν ασφάλεια. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια της σωστής πολιτικής που ξεκινήσατε.

    Πιστεύω πως θα μεριμνήσετε και θα αποκαταστήσετε την αδικία.
    Οι πολύτεκνες οικογένειες είμαστε οι Εθνικοί Ευεργέτες της σύγχρονης Ελλάδας. Προστατεύστε μας όπως οριζει το Σύνταγμα. Μην μας τιμωρείτε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 20:02 | Δημήτρης

    Κύριοι της κυβέρνησης τι να κάνει το επίδομα μια πολύτεκνη οικογένεια εκπαιδευτικών που τη στείλατε παραμονή Χριστουγέννων στην ανεργία και τη φτώχεια για πάντα εν κρυπτώ και με ενδεχόμενο δόλο; ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΟΣ ΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΙΛΙΚΟ (έως τώρα…) ΑΚΡΟΑΤΉΡΙΟ. ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 19:41 | Παπαλουκάς Σπύρος

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Να λάβετε υπόψη και τα μωρά που γεννήθηκαν αμέσως μετά την εξαγγελία..μπορεί να υπάρχουν μωρά που θα γεννηθούν 31-12, και δεν θα πάρουν οι γονείς το επίδομα..
    Θα μπορούσαν να πάρουν τμήμα ανάλογα με πόσο μακρυά από την 1-1-2020 γεννήθηκαν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 19:09 | Μανώλης

    Ο Κ.Βρούτσης επαναφέρει ένα επίδομα, το επίδομα γέννησης παιδιού που ίσχυε και παλαιότερα από το 2006-2012(καλύπτοντας το επίδομα αυτό τα πρώτα έξοδα γέννησης του παιδιού) και το οποίο ο κ.Βρούτσης κατήργησε αναίτια το 2013.
    Πόσα παιδιά χάθηκαν εξαιτίας αυτού του μέτρου, θα απολογηθείτε κ. υπουργέ για αυτό, όπως και για την κατάργηση της Ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης Μάνας των 102€, που κοροϊδέψατε οικτρά όλα αυτά τα χρόνια;;;
    Το επίδομα γέννας θα πρέπει να δοθεί ως Δημογραφικό κίνητρο και ως εκ τούτου πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως εξής: ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
    1. Σε όσες Μητέρες γεννούν το πρώτο παιδί να χορηγείται ποσό 2000€
    2. Σε όσες Μητέρες γεννούν το δεύτερο παιδί να χορηγείται 4000€
    3. Σε όσες Μητέρες γεννούν το τρίτο παιδί τους 10.000€
    4. Σε όσες Μητέρες γεννούν το ΤΈΤΑΡΤΟ και επόμενα παιδιά τους να δίνεται μηνιαία Σύνταξη στη Μητέρα στο ποσό των 500€, μέχρι και το τελευταίο σε ηλικία παιδί να γίνει 25 χρονών. Μόνο έτσι θα υπάρξει αναγέννηση και ανανέωση του Ελληνικού πληθυσμού της Ελλάδος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:28 | ΣΙΤΜΑΛΊΔΟΥ ΕΥΠΡΑΞΊΑ

    Πολύ σωστά κινείστε ώστε να αντιμετωπιστεί το ζοφερό πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με αντικατάσταση του πληθυσμού ή με «εισαγωγές», όπου μας οδηγούσε η πρώην κυβέρνηση. Πέρα από το επίδομα που είναι επιβεβλημένο,η σωστή πολιτική για την γέννηση όλο και περισσότερων παιδιών είναι η γενικότερη στήριξη των γονιών που ξεπερνώντας τους φόβους τους φέρνουν στον κόσμο παιδιά. Όσα περισσότερα φέρνουν στον κόσμο, τόσο περισσότερο πρέπει να τους στηρίζει το Κράτος. Δώστε τους το δικαίωμα στην εργασία. Κάντε άρση των αδικιών των προηγούμενων και προσέξτε γιατί στο θέμα των πολυτέκνων αναπληρωτών ετοιμάζεστε να διαπραξετε μια ακόμη… Δεδομένου πως ο ΣΥΡΙΖΑ » απεχθάνεται τους πολύτεκνους», κατά τις δηλώσεις στελεχών του, ποιους στηρίζουν και σε ποιους προσβλέπουν οι πολύτεκνοι και όλοι οι ψηφοφόροι που «κουβαλούν»;;; Δέστε το και συμφεροντολογικά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:25 | Μαίρη

    Αξιότιμε κ. Βρούτση,
    Από 6/11 έχετε ενημερωθεί μέσω επιστολής από το Σύλλογο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας για το σοβαρό ζήτημα της διάκρισης μεταξύ εργαζόμενων και για το αίτημα της Θέσπισης Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς του δημοσίου.
    Οι εργαζόμενοι/ες στις Κοινωνικές Δομές (Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Δομές Αστέγων, Κέντρα Κοινότητας) απασχολούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στους ΟΤΑ με συνεχιζόμενες
    συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται την εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, που ισχύει μόνο για τους μόνιμους συνάδελφους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ούτε και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (εξάμηνο άδειας του ΟΑΕΔ), καθώς ο ΟΑΕΔ παρέχει την άδεια σε εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και θεωρεί ότι οι ΟΤΑ δεν
    εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι και οι
    εργαζόμενοι των ΟΤΑ με συμβάσεις ΙΔΟΧ είναι επίσης ασφαλισμένοι στον
    ΕΦΚΑ πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
    Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο εξής παράδοξο: οι μόνιμοι εργαζόμενοι γονείς καλούνται να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους σε 11 μήνες μετά την απόκτηση τέκνου (63 μέρες άδεια λοχείας και εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε 8 μήνες (63 μέρες άδεια λοχείας και εξάμηνο του ΟΑΕΔ) και οι γονείς με συμβάσεις ΙΔΟΧ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε 63 ημέρες μετά την απόκτηση των τέκνων τους.

    Η βιωματική εμπειρία των συναδέλφων/ουσών που κλήθηκαν να επιστρέψουν
    στην εργασία τους στις 63 ημέρες μετά την απόκτηση τέκνου καταδεικνύει τη
    δυσκολία και τις επιπτώσεις που είχε αυτό το γεγονός στις ίδιες, αλλά και στα βρέφη. Το σώμα και οι ορμόνες δεν έχουν επανέλθει πλήρως. Ο θηλασμός
    παρεμποδίζεται με αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή του. Επίσης, πολλές
    φορές οι γυναίκες εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας και
    δουλεύουν με κυλιόμενα ωράρια ή σε βάρδιες, νυχτερινά κτλ γεγονός το οποίο
    επιβαρύνει τις ίδιες οι οποίες δεν μπορούν να είναι το ίδιο αποδοτικές σε αυτή την ανασφαλή συνθήκη, αλλά και τα βρέφη τα οποία ακόμα δεν έχουν
    αποκτήσει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Γνωρίζοντας την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την μείωση της
    υπογεννητικότητας, προτείνουμε να θεσπιστεί «Ειδική Άδεια
    Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου
    Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς
    του δημοσίου», με ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα ορίζει
    ότι σε περίπτωση ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης ο/η εργαζόμενος/η
    θα συνεχίσει να λαμβάνει την άδεια έως ότου ολοκληρωθεί το εννιάμηνο.
    Σε περίπτωση μη ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης εργασίας η ειδική
    εννιάμηνη άδεια διακόπτεται την ημερομηνία λήξης της σύμβασης. Φυσικά στο
    πλαίσιο αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις υιοθεσίας κτλ.
    Ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και μάλιστα σε δομές οι οποίες αποτελούν τους
    πυλώνες του κράτους πρόνοιας και της στήριξης των πιο αδύναμων
    συμπολιτών μας εκτιμούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση
    για τη μητέρα και το βρέφος συνθήκη του πρόωρου αποχωρισμού την οποία
    αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι/ες στο δημόσιο με σχέση εργασίας
    ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων
    προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν εργαζόμενοι
    και γονείς δύο ταχυτήτων και να καλυφθεί άμεσα το έλλειμμα στο θεσμικό
    πλαίσιο προστασίας της μητρότητας και συμφιλίωσης της επαγγελματικής και
    της οικογενειακής ζωής.

    Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν ρυθμίζει το ζήτημα με αποτέλεσμα η
    μητρότητα να προστατεύεται επιλεκτικά, με βάση το φορέα εργασίας και το
    είδος της σύμβασης. Για τον λόγο αυτό το θέμα αποτελεί παράλληλα
    αντικείμενο σημαντικού αριθμού αναφορών που έχουν υποβληθεί στο
    Συνήγορο του Πολίτη.

    Σας καλούμε να προβείτε σε κατάθεση τροπολογίας έστω και την ύστατη ώρα με βάση και την κοινοτική οδηγία ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2019/1158 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές. Ακόμη και εάν χρονικά δεν είναι εφικτό αυτό σας καλούμε να κάνετε δεκτή την πρόταση του Συνήγορου του Πολίτη που έχει κατατεθεί προς την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα. Μαρία Συρεγγέλα όπου προτείνει την επέκταση και στους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Ευελπιστούμε να εφαρμοστούν οι αρχές της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ των εργαζομένων γονέων και συνδυαστικά με το επίδομα γέννας να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 16:13 | Pashalis

    Αξιότιμε κ. Βρούτση,
    Από 6/11 έχετε ενημερωθεί μέσω επιστολής από το Σύλλογο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας για το σοβαρό ζήτημα της διάκρισης μεταξύ εργαζόμενων και για το αίτημα της Θέσπισης Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς του δημοσίου.
    Οι εργαζόμενοι/ες στις Κοινωνικές Δομές (Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Δομές Αστέγων, Κέντρα Κοινότητας) απασχολούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στους ΟΤΑ με συνεχιζόμενες
    συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται την εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, που ισχύει μόνο για τους μόνιμους συνάδελφους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ούτε και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (εξάμηνο άδειας του ΟΑΕΔ), καθώς ο ΟΑΕΔ παρέχει την άδεια σε εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και θεωρεί ότι οι ΟΤΑ δεν
    εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι και οι
    εργαζόμενοι των ΟΤΑ με συμβάσεις ΙΔΟΧ είναι επίσης ασφαλισμένοι στον
    ΕΦΚΑ πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
    Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο εξής παράδοξο: οι μόνιμοι εργαζόμενοι γονείς καλούνται να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους σε 11 μήνες μετά την απόκτηση τέκνου (63 μέρες άδεια λοχείας και εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε 8 μήνες (63 μέρες άδεια λοχείας και εξάμηνο του ΟΑΕΔ) και οι γονείς με συμβάσεις ΙΔΟΧ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε 63 ημέρες μετά την απόκτηση των τέκνων τους.

    Η βιωματική εμπειρία των συναδέλφων/ουσών που κλήθηκαν να επιστρέψουν
    στην εργασία τους στις 63 ημέρες μετά την απόκτηση τέκνου καταδεικνύει τη
    δυσκολία και τις επιπτώσεις που είχε αυτό το γεγονός στις ίδιες, αλλά και στα βρέφη. Το σώμα και οι ορμόνες δεν έχουν επανέλθει πλήρως. Ο θηλασμός
    παρεμποδίζεται με αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή του. Επίσης, πολλές
    φορές οι γυναίκες εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας και
    δουλεύουν με κυλιόμενα ωράρια ή σε βάρδιες, νυχτερινά κτλ γεγονός το οποίο
    επιβαρύνει τις ίδιες οι οποίες δεν μπορούν να είναι το ίδιο αποδοτικές σε αυτή την ανασφαλή συνθήκη, αλλά και τα βρέφη τα οποία ακόμα δεν έχουν
    αποκτήσει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Γνωρίζοντας την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την μείωση της
    υπογεννητικότητας, προτείνουμε να θεσπιστεί «Ειδική Άδεια
    Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου
    Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς
    του δημοσίου», με ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα ορίζει
    ότι σε περίπτωση ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης ο/η εργαζόμενος/η
    θα συνεχίσει να λαμβάνει την άδεια έως ότου ολοκληρωθεί το εννιάμηνο.
    Σε περίπτωση μη ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης εργασίας η ειδική
    εννιάμηνη άδεια διακόπτεται την ημερομηνία λήξης της σύμβασης. Φυσικά στο
    πλαίσιο αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις υιοθεσίας κτλ.
    Ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και μάλιστα σε δομές οι οποίες αποτελούν τους
    πυλώνες του κράτους πρόνοιας και της στήριξης των πιο αδύναμων
    συμπολιτών μας εκτιμούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση
    για τη μητέρα και το βρέφος συνθήκη του πρόωρου αποχωρισμού την οποία
    αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι/ες στο δημόσιο με σχέση εργασίας
    ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων
    προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν εργαζόμενοι
    και γονείς δύο ταχυτήτων και να καλυφθεί άμεσα το έλλειμμα στο θεσμικό
    πλαίσιο προστασίας της μητρότητας και συμφιλίωσης της επαγγελματικής και
    της οικογενειακής ζωής.

    Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν ρυθμίζει το ζήτημα με αποτέλεσμα η
    μητρότητα να προστατεύεται επιλεκτικά, με βάση το φορέα εργασίας και το
    είδος της σύμβασης. Για τον λόγο αυτό το θέμα αποτελεί παράλληλα
    αντικείμενο σημαντικού αριθμού αναφορών που έχουν υποβληθεί στο
    Συνήγορο του Πολίτη.

    Σας καλούμε να προβείτε σε κατάθεση τροπολογίας έστω και την ύστατη ώρα με βάση και την κοινοτική οδηγία ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2019/1158 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές. Ακόμη και εάν χρονικά δεν είναι εφικτό αυτό σας καλούμε να κάνετε δεκτή την πρόταση του Συνήγορου του Πολίτη που έχει κατατεθεί προς την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα. Μαρία Συρεγγέλα όπου προτείνει την επέκταση και στους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Ευελπιστούμε να εφαρμοστούν οι αρχές της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ των εργαζομένων γονέων και συνδυαστικά με το επίδομα γέννας να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 16:07 | Αργύρης

    Πολύ καλό το νομοσχέδιο το οποίο και θεωρώ ότι θα βοηθήσει κόσμο. Δε γνωρίζω αν θα δώσει κίνητρο στους νέους να κάνουν οικογένεια και να κάνουν παιδιά. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο. Για ποιο λόγο δίνεται το επίδομα μόνο για τις γέννες από 1/1/2019?
    Τα παιδιά που γεννήθηκαν 1-2 και 3-4 μήνες νωρίτερα δε βοηθούν στο πρόβλημα υπογεννητικότητας της χώρας μας? Θεωρώ πως το λάθος σας είναι με την ημερομηνία έναρξης που έχετε θέσει. Το πιο σωστό θα ήταν να πείτε ότι θεσπίζεται το συγκεκριμένο
    επίδομα για τις γέννες που γίνονται από την ημέρα εκλογής σας και έπειτα. Και τα παιδάκια αυτά Ελληνόπουλα είναι και μάλιστα βοηθούν κι αυτά στον πληθυσμό της χώρας. Δε γεννήθηκαν αλλού.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 16:31 | Dimitris

    Αξιότιμε κ. Βρούτση,
    Από 6/11 έχετε ενημερωθεί μέσω επιστολής από το Σύλλογο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας για το σοβαρό ζήτημα της διάκρισης μεταξύ εργαζόμενων και για το αίτημα της Θέσπισης Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς του δημοσίου.
    Οι εργαζόμενοι/ες στις Κοινωνικές Δομές (Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Δομές Αστέγων, Κέντρα Κοινότητας) απασχολούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στους ΟΤΑ με συνεχιζόμενες
    συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται την εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, που ισχύει μόνο για τους μόνιμους συνάδελφους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ούτε και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (εξάμηνο άδειας του ΟΑΕΔ), καθώς ο ΟΑΕΔ παρέχει την άδεια σε εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και θεωρεί ότι οι ΟΤΑ δεν
    εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι και οι
    εργαζόμενοι των ΟΤΑ με συμβάσεις ΙΔΟΧ είναι επίσης ασφαλισμένοι στον
    ΕΦΚΑ πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
    Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο εξής παράδοξο: οι μόνιμοι εργαζόμενοι γονείς καλούνται να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους σε 11 μήνες μετά την απόκτηση τέκνου (63 μέρες άδεια λοχείας και εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε 8 μήνες (63 μέρες άδεια λοχείας και εξάμηνο του ΟΑΕΔ) και οι γονείς με συμβάσεις ΙΔΟΧ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε 63 ημέρες μετά την απόκτηση των τέκνων τους.

    Η βιωματική εμπειρία των συναδέλφων/ουσών που κλήθηκαν να επιστρέψουν
    στην εργασία τους στις 63 ημέρες μετά την απόκτηση τέκνου καταδεικνύει τη
    δυσκολία και τις επιπτώσεις που είχε αυτό το γεγονός στις ίδιες, αλλά και στα βρέφη. Το σώμα και οι ορμόνες δεν έχουν επανέλθει πλήρως. Ο θηλασμός
    παρεμποδίζεται με αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή του. Επίσης, πολλές
    φορές οι γυναίκες εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας και
    δουλεύουν με κυλιόμενα ωράρια ή σε βάρδιες, νυχτερινά κτλ γεγονός το οποίο
    επιβαρύνει τις ίδιες οι οποίες δεν μπορούν να είναι το ίδιο αποδοτικές σε αυτή την ανασφαλή συνθήκη, αλλά και τα βρέφη τα οποία ακόμα δεν έχουν
    αποκτήσει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Γνωρίζοντας την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την μείωση της
    υπογεννητικότητας, προτείνουμε να θεσπιστεί «Ειδική Άδεια
    Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου
    Χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε φορείς
    του δημοσίου», με ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα ορίζει
    ότι σε περίπτωση ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης ο/η εργαζόμενος/η
    θα συνεχίσει να λαμβάνει την άδεια έως ότου ολοκληρωθεί το εννιάμηνο.
    Σε περίπτωση μη ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης εργασίας η ειδική
    εννιάμηνη άδεια διακόπτεται την ημερομηνία λήξης της σύμβασης. Φυσικά στο
    πλαίσιο αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις υιοθεσίας κτλ.
    Ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και μάλιστα σε δομές οι οποίες αποτελούν τους
    πυλώνες του κράτους πρόνοιας και της στήριξης των πιο αδύναμων
    συμπολιτών μας εκτιμούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση
    για τη μητέρα και το βρέφος συνθήκη του πρόωρου αποχωρισμού την οποία
    αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι/ες στο δημόσιο με σχέση εργασίας
    ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων
    προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν εργαζόμενοι
    και γονείς δύο ταχυτήτων και να καλυφθεί άμεσα το έλλειμμα στο θεσμικό
    πλαίσιο προστασίας της μητρότητας και συμφιλίωσης της επαγγελματικής και
    της οικογενειακής ζωής.

    Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν ρυθμίζει το ζήτημα με αποτέλεσμα η
    μητρότητα να προστατεύεται επιλεκτικά, με βάση το φορέα εργασίας και το
    είδος της σύμβασης. Για τον λόγο αυτό το θέμα αποτελεί παράλληλα
    αντικείμενο σημαντικού αριθμού αναφορών που έχουν υποβληθεί στο
    Συνήγορο του Πολίτη.

    Σας καλούμε να προβείτε σε κατάθεση τροπολογίας έστω και την ύστατη ώρα με βάση και την κοινοτική οδηγία ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2019/1158 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές. Ακόμη και εάν χρονικά δεν είναι εφικτό αυτό σας καλούμε να κάνετε δεκτή την πρόταση του Συνήγορου του Πολίτη που έχει κατατεθεί προς την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα. Μαρία Συρεγγέλα όπου προτείνει την επέκταση και στους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Ευελπιστούμε να εφαρμοστούν οι αρχές της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ των εργαζομένων γονέων και συνδυαστικά με το επίδομα γέννας να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 16:30 | kostas

    ΣΥΓΧΑΡΗΡΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ. ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΜΟΝΟ 2-3 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ..
    1) ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΕΣ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ.
    2) ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΣ.. ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΄Ή ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ-ΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΑΥΤΟΙ-ΕΣ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΑΚΟΜΑ…
    3)ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ .. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΠΕΡΣΙΝΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΕΧΑΣΑΝ..ΑΠΛΑ..ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..???
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 15:49 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    Το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση . Το ποσό πρέπει να δίνεται σε μία δόση γιατί αφορα΄τα π΄ρωτα μεγάλα έξοδα του παιδιού υα οποία είναι με την γέννηση του. Ισχυρό κίνητρο θα είναι το αφορολόγητο για τα παιδιά να μην περιοστεί στα 1,000,00€ ανά παιδί αλλά να φτάσει ακόμα και τις 3.000,00€ για να υπάρχει μία ουσιαστίκη απομείωση του φόρου.Επίσης το ποσό του αφορόγητου θα πρέπει να υσχύει απο το πρώτο παιδί( το αφορολόγητο στο πρώτο παιδί είναι κάτω απο 500,00€).

    Ευχαριστώ

    Καλή χρονιά σε όλους!!

  • Το επίδομα γέννας πρέπει να δοθεί ως δημογραφικό κίνητρο και ως εκ τούτου πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως εξής: ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
    1. Σ όσες Μητέρες γεννούν το πρώτο (1) παιδί να χορηγείται ποσό 1500 ευρώ
    2. Σ όσες Μητέρες γεννούν το δεύτερο(2) παιδί να χορηγείται -=- 2500 -=-
    3. Σ όσες Μητέρες γεννούν το τρίτο (3) παιδί να -=- -=- 4000 -=-
    4. Σ όσες Μητέρες γεννούν το ΤΈΤΑΡΤΟ (4) και επόμενα παιδιά να δίνεται Σύνταξη στη Μητέρα στο ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500) ευρώ μέχρι και το τελευταίο σε ηλικία παιδί να γίνει 25 χρονών. Μόνο έτσι θα υπάρξει αναγέννηση και ανανέωση του Ελληνικού πληθυσμού της Ελλάδος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 14:58 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    Το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση . Θα πρέπει να δίνεται σε μία δόση μετά την γέννηση του παιδιού γιατί τότε εχεις τα πρώτα μεγάλα έξοδα του παιδιού. Αλλωστε αυτή είναι και η ουσία του.
    Επισης θα βοηθήσει πολύ το αφορολογητο για τα παιδία να γίνει 3.000,00€ ανά παιδί όπως ήταν παλιότερα για να υπάρχει μία ουσιαστική μείωση του φόρου. Τα 1000,00€ ανά παιδί είναι μικρό ποσό και μάλιστα για το 1ο παιδί είναι κάτω από 500,00 ευρώ.

    Καλή χρονιά να έχετε!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 14:11 | Αλέξανδρος

    Πολύ σωστό το μέτρο για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Ένα πολύ καό κίνητρο για νέους γονείς. Εμάς το παιδάκι μας γεννήθηκε το Δεκέμβριο και για λίγες ημέρες δεν προλάβαμε τη νέα διάταξη. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αυτό έστω με μέρος του επιδόματος?
    Επιπλέον σε συζητήσεις ένα πολύ κοινό σχόλιο που ακούω αφορά τους Ρομά. Υπάρχει πρόβλεψη για να αντιμετωπιστεί η υπεργεννητικότητα των Ρομά και το επίδομα αυτό? Εννοώντας ότι όπως εκμεταλεύονται τη δωρεάν υγεία χωρίς να αποδίδουν φόρους έτσι θα προσπαθήσουν να εκμεταλευτουν και το επίδομα. Είναι τα κριτήρια αρκετά αυστηρά ώστε να αποκλείσουν τέτοιες περιπτώσεις.
    Τέλος θα υπάρξει ανάρτηση στο τέλος του κάθε έτους ή μήνα των ονομάτων και του ποσού που δόθηκε για αυτό το σκοπό?