Άρθρο 46 Ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης και επαγγελματική αναδοχή – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 5 και παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4538/2018

 

1. Στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 4538/2018 (Α’ 85), περί του Ατομικού Σχεδίου Οικογενειακής Αποκατάστασης (Α.Σ.Ο.Α.) που συντάσσεται για κάθε ανήλικο εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, ώστε αα) η σύνταξη και καταχώρηση του Α.Σ.Ο.Α. να διενεργείται από τον φορέα που έχει τον ανήλικο υπό την προστασία του, και όχι από την κατά περίπτωση αρμόδια για την εγγραφή του Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, αβ) η προθεσμία για τη σύνταξη και καταχώρηση του Α.Σ.Ο.Α. να εκκινεί από την ανάληψη της φροντίδας, και όχι από την τοποθέτηση του ανηλίκου σε Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, και αγ) να αναφέρεται στο βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου, και όχι του παιδιού, β) το δεύτερο εδάφιο καταργείται, και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Για κάθε ανήλικο εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων συντάσσεται και καταχωρείται στο Ειδικό Μητρώο Ανηλίκων από τον φορέα που έχει τον ανήλικο υπό την προστασία του Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ), εντός ενενήντα (90) ημερών από την ανάληψη της φροντίδας του, το οποίο περιλαμβάνει αιτιολογημένη πρόταση αποκατάστασής του, λαμβάνοντας υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου. Το ΑΣΟΑ επικαιροποιείται κάθε φορά που υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές στην κατάσταση του ανηλίκου ή το αργότερο μετά την παρέλευση έτους από την τελευταία του υποβολή.».

2. Στο άρθρο 16 του ν. 4538/2018, περί της επαγγελματικής αναδοχής, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) στην παρ. 2 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: βα) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, ως προς τα εξουσιοδοτούμενα όργανα και ως προς το αντικείμενο της εξουσιοδότησης, ββ) προστίθεται νέο, δεύτερο, εδάφιο, και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 16
Επαγγελματική αναδοχή

1. Ανήλικος με σωματική και ψυχική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής και αναπτυξιακής, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του άρθρου 5, δύναται, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του, να τοποθετείται σε επαγγελματία ανάδοχο, ύστερα από αξιολόγηση της καταλληλότητάς του. Οι φυσικοί γονείς ή ο επίτροπος ή ο φορέας που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου καταρτίζει εγγράφως σχετική σύμβαση με τον επαγγελματία ανάδοχο. Ο ανάδοχος γονέας που προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες προς τον ανήλικο λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση και ασφαλίζεται για κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση και παροχές σε χρήμα και σε είδος, καταβάλλοντας εισφορές μισθωτού στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α. – πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.).
Σε επαγγελματίες αναδόχους μπορεί να τοποθετούνται και ανήλικοι χωρίς αναπηρία, εφόσον διαπιστώνεται αιτιολογημένα από τον φορέα που τους έχει υπό την προστασία του ότι καθίσταται αδύνατη με άλλον τρόπο η οικογενειακή αποκατάστασή τους ή η φιλοξενία τους σε άλλο πλαίσιο εναλλακτικής φροντίδας. Ο υποψήφιος επαγγελματίας ανάδοχος παρακολουθεί ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που διοργανώνει ο αρμόδιος φορέας εποπτείας αυτοτελώς ή από κοινού με άλλους επιστημονικούς φορείς. Η δαπάνη υλοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τον οποίο μεταφέρονται οι αναγκαίες πιστώσεις στους φορείς εποπτείας.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Αν.Υ., ρυθμίζονται τα σχετικά με τη σύσταση και τήρηση ειδικού μητρώου επαγγελματιών αναδόχων, τη μηνιαία αποζημίωση, τα θέματα ασφάλισης, τα ειδικά προγράμματα εκπαίδευσής τους, τη διαδικασία μεταφοράς των πιστώσεων για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, το εύρος και την έκταση της εποπτείας, τις προϋποθέσεις της επιλεξιμότητας των ωφελούμενων, το ειδικότερο περιεχόμενο του Ατομικού Σχεδίου Οικογενειακής Αποκατάστασης του ανηλίκου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις και κάθε άλλο ειδικό θέμα, τεχνικό ή λεπτομερειακό, για την τοποθέτηση ανηλίκων χωρίς αναπηρία σε επαγγελματική αναδοχή.».