ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Άρθρο 23 Προθεσμία και αρμοδιότητα για την άσκηση προσφυγής κατά των αποφάσεων των Διοικητικών Επιτροπών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

 

1. Η προσφυγή κατά των αποφάσεων των Διοικητικών Επιτροπών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ασκείται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στον προσφεύγοντα.

2. Αρμόδιο όργανο για την άσκηση της προσφυγής εκ μέρους του e-Ε.Φ.Κ.Α. είναι και:
α) οι Διευθυντές της Τοπικής Διεύθυνσης για τις αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής της οικείας Διεύθυνσης,
β) οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Συντάξεων, Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, Διεθνών Συνεργασιών, Παροχών και Υγείας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών για τις αποφάσεις των οικείων Διοικητικών Επιτροπών.

3. Ειδικά για τις προσφυγές κατά αποφάσεων των Διοικητικών Επιτροπών των Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Υγειονομικών, Νομικών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αρμοδιότητα έχει και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων για θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης, καθώς και ο Διευθυντής της Τοπικής Διεύθυνσης για θέματα ασφάλισης και εσόδων.

4. Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων μπορούν να μεταβιβάσουν με πράξη τους την αρμοδιότητα άσκησης της προσφυγής της παρ. 1 σε Προϊσταμένους των Διευθύνσεων της Γενικής τους Διεύθυνσης.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 20:01 | Κώστας Δημητρίου

    Για λόγους ισότητας των διαδίκων πρέπει επιτέλους να καταργηθεί αυτή η απαράδεκτη δικονομική δυνατότητα την άσκηση έφεσης να την κάνει μη δικηγόρος, δηλαδή κάποιος υπάλληλος (έστω & ανώτερου ή ανώτατου βαθμού στην ιεραρχία του οργανισμού).
    Από τη στιγμή που στον e-ΕΦΚΑ απασχολείται ένας σημαντικός αριθμός δικηγόρων με οποιαδήποτε μορφή σύμβασης, είτε με έμμισθη εντολή είτε καθ’ υπόθεση (και παράλληλα έχει και την συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του κράτους) και μάλιστα σε κάθε αποκεντρωμένη υπηρεσία, υποκατάστημα, τοπική διεύθυνση κλπ του e-ΕΦΚΑ, πρέπει υποχρεωτικά η προσφυγή να ασκείται (κατατίθεται) από δικηγόρο , που συνεργάζεται με τον e-ΕΦΚΑ.
    Είναι απαράδεκτο στο κράτος δικαίου να μην ακολουθείται-τηρείται και για τους δύο διαδίκους το ίδιο! και στην συγκεκριμένη περίπτωση να μην απασχολείται για την εργασία αυτή δικηγόρος από πλευράς e-ΕΦΚΑ.