Άρθρο 12 Κατάργηση ειδικής εισφοράς ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού – Αντικατάσταση περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011

 

Η περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί της θέσπισης ειδικής εισφοράς των ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), υπέρ του τέως Τ.Π.Δ.Υ., των λοιπών ασφαλισμένων, υπέρ του τέως Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, και του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπέρ των εν λόγω ταμείων, αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Καθιερώνεται ειδική εισφορά του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού αυτού και αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.».

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 17:28 | Κωνσταντίνος

    Θεωρώ ότι η νέα κράτηση 1% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τη στιγμή που κάθε νοικοκυριό αγκομαχα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές οικογενειακές απαιτήσεις, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί. Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς. Η απομείωση των κρατήσεων μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Παρακαλώ για την επανεξέταση του πολύ σοβαρού αυτού θέματος.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 15:13 | ΔΑ

    Να παύσει η αντισυνταγματική εισφορά του 3% εκ του μερίσματος των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας ( ΜΤΑ ) υπέρ ΝΙΜΤΣ και να αποδοθεί στο ΜΤΑ για την οικονομική στήριξη του ταμείου και την ικανοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεων. Σήμερα οι μερισματούχοι του ΜΤΑ πληρώνουν τριπλάσια εισφορά στο άπατο βαρέλι του ΝΙΜΤΣ όταν κανείς πολίτης από το 70 % που επισκέπτεται το ΝΙΜΤΣ δεν πληρώνει εισφορά όπως δεν πληρώνουν εισφορά και οι χιλιάδες πολίτες δικαιούχοι των στρατιωτικών νοσοκομείων 401 ΓΣΝ ΝΝΑ 251ΓΝΑ 424ΓΣΝΕ, όπως βουλευτές με τις οικογένειές τους , διπλωμάτες, δικαστικοί , υπάλληλοι της ΕΥΠ , της Π.Υ κ.α Εδώ και τώρα παύση της εισφοράς στο ΝΙΜΤΣ και απόδοση αυτής στο ΜΤΑ .

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 15:00 | Γιάννης

    Παύση της αντισυνταγματικής εισφοράς στο ΝΙΜΙΤΣ και το 3% να μεταφερθεί στα αντίστοιχα μετοχικά ταμεία

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 14:20 | Αραμπατζής Πασχάλης

    Απαιτώ ως πολίτης μιας σύγχρονης ευνομούμενης φιλελεύθερης συνταγματικής πολιτείας την κατάργηση κρατήσεων 3% του μερίσματός μου απο το ΜΤΑ, διότι καταπατείται η αρχή της ελευθερίας μου και της ισότητας, για τους παρακάτω λόγους: α. Τυγχάνω τόσο εγώ όσο και τα μέλη της οικογενειάς μου τα οποία είναι δικαιούχοι των παροχών υγείας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) να είμαστε κάτοικοι επαρχίας και ως εκ τούτου λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν χρησιμοποιούμε τις παροχές υγείας του ΝΙΜΙΤΣ σε αντίθεση με συναδέλφους απόστρατους και τα μέλη τους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. β. Η αιτιολόγηση της ΕΑΑΑ (αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της) για την εν λόγω κράτηση υπέρ ΝΙΜΙΤΣ να τυγχάνω προνομιούχο σειρά προτεραιότητας έναντι του απλού φορολογούμενου Έλληνα πολίτη, με βρίσκει απόλυτα αντίθετο τόσο εμένα όσο και τα μέλη της οικογένειάς μου που τυγχάνουν το προνόμιο αυτό. γ. Η κράτηση αυτή δεν υφίσταται στο μέρισμα των ομοιόβαθμών μου αποστράτων του Π.Ν. Σε μια ευνομούμενη συνταγματική φιλελεύθερη πολιτεία πρέπει να υπάρχουν η ελευθερία και η ισότητα. Ελευθερία της επιλογής μου για μια επιπρόσθετη παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, απο τη στιγμή που στην κυρια σύνταξή μου υπάρχει η καθολική κράτηση του 6% (αναλογούν βάρος όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος). Ισότητα τόσο απέναντι στο πρόσωπό μου απο τους θεσμούς της πολιτείας όσο και η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ εμού και του απλού Έλληνα φορολογούμενου συμπολίτη μου, απο τους ίδιους θεσμούς. Μια ισότητα που πρέπει να την χαρακτηρίζουν οι αρχές της ακριβοδικίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε μια σύγχρονη ενομούμενη συνταγματική φιλελεύθερη πολιτεία η υγεία και η σταθερότητα της δημοκρατίας της εξαρτάται απο τη δικαιοσύνη των θεσμών της. Εξαρτάται όμως απο τη στάση και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 10:11 | ΗΛΙΑΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ

    Να παύσει η αντισυνταγματική εισφορά του 3% εκ του μερίσματος των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας ( ΜΤΑ ) υπέρ ΝΙΜΤΣ και να αποδοθεί στο ΜΤΑ για την οικονομική στήριξη του ταμείου και την ικανοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεων. Σήμερα οι μερισματούχοι του ΜΤΑ πληρώνουν τριπλάσια εισφορά στο άπατο βαρέλι του ΝΙΜΤΣ όταν κανείς πολίτης από το 70 % που επισκέπτεται το ΝΙΜΤΣ δεν πληρώνει εισφορά όπως δεν πληρώνουν εισφορά και οι χιλιάδες πολίτες δικαιούχοι των στρατιωτικών νοσοκομείων 401 ΓΣΝ ΝΝΑ 251ΓΝΑ 424ΓΣΝΕ, όπως βουλευτές με τις οικογένειές τους , διπλωμάτες, δικαστικοί , υπάλληλοι της ΕΥΠ , της Π.Υ κ.α Εδώ και τώρα παύση της εισφοράς στο ΝΙΜΤΣ και απόδοση αυτής στο ΜΤΑ

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 10:02 | κωστας

    Παύση της εισφοράς στο ΝΙΜΙΤΣ 3% και να μεταφερθεί Στα Μετοχικά ταμεία

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 08:52 | Παναγιώτης Δημητριάδης

    Να παύσει η αντισυνταγματική εισφορά του 3% εκ του μερίσματος των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας ( ΜΤΑ ) υπέρ ΝΙΜΤΣ και να αποδοθεί στο ΜΤΑ για την οικονομική στήριξη του ταμείου και την ικανοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεων. Σήμερα οι μερισματούχοι του ΜΤΑ πληρώνουν τριπλάσια εισφορά στο άπατο βαρέλι του ΝΙΜΤΣ όταν κανείς πολίτης από το 70 % που επισκέπτεται το ΝΙΜΤΣ δεν πληρώνει εισφορά όπως δεν πληρώνουν εισφορά και οι χιλιάδες πολίτες δικαιούχοι των στρατιωτικών νοσοκομείων 401 ΓΣΝ ΝΝΑ 251ΓΝΑ 424ΓΣΝΕ, όπως βουλευτές με τις οικογένειές τους , διπλωμάτες, δικαστικοί , υπάλληλοι της ΕΥΠ , της Π.Υ κ.α Εδώ και τώρα παύση της εισφοράς στο ΝΙΜΤΣ και απόδοση αυτής στο ΜΤΑ .

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 07:30 | Κοντούρης Δημητριος

    Μόνιμος ΣύνδεσμοςΜετά τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού στην ΔΕΘ που αφορούσαν την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης υπήρχε σε όλους μας η αισιοδοξία ότι επιτέλους μετά την έξοδο από την οικονομική εποπτεία θα επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα.
    Την συγκεκριμένη περίοδο όπου ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει φτάσει στο 11,2 % με καθημερινή αύξηση τόσο στις τιμές βασικών ειδών διατροφής όσο και σε αυτές των καυσίμων με ταυτόχρονη εκτόξευση του κόστους στέγασης, η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ήχησε ως μια ευχάριστη νότα.Μετά την ψήφιση του ν. 4972/2022 ΦΕΚ 181/Α/23-9-2022 διαπιστώσαμε ότι καταργήθηκε μόνο η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 . Διαβάζοντας το νομοσχέδιο με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εργασίας διαπιστώσαμε ότι εδώ στο άρθρο 12 δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης του άρθρου Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11, Αρ.38 (Παρ2β) Ν3986/11. Έτσι την αρχική μας αισιοδοξία την αντικατέστησε άμεσα η απογοήτευση. Παρακαλούμε όπως αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριστική κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11 η οποία καθιερώθηκε για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή ορίσθηκε σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων το 2011 καθώς τότε η ανεργία είχε εκτιναχθεί φτάνοντας ακόμη και στο27,5% ενώ σήμερα έχει μειωθεί σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και κινείται στο 12,2 %.
    Επιπλέον θα θέλαμε να αποδεχθούμε την παράταση παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2β) Ν.3986/11η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού και αποδίδεται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον μελλοντικά μέρος των χρημάτων θα επέστρεφε σε εμάς ενισχύοντας την τιμή του μεριδίου που αποδίδεται στους δικαιούχους.Δεν γίνεται όμως εν τέλη αυτό να γίνει αποδεκτό από εμάς και αιτούμαστε την κατάργηση αυτής της εισφοράς διότι διαβάζοντας άρθρα του επικείμενου νομοσχέδιου που πρόκειται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΘΑ(τα οποία αναρτήθηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες χωρίς μέχρι τώρα να διαψευστούν) διακρίναμε ότι τα μερίδια που πρόκειται να λαμβάνουμε ως δικαιούχοι της κατηγορίας β΄ της μισθολογικής κατάταξης όπως ορίσθηκαν με τον ν.4472/2017 είναι κατώτερα των προσδοκιών μας. Ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ (ΣΜΥ) και ενώ αποτελούμε μια μεγάλη μερίδα μερισματουχων που συνεισφέρει αρκετά στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού η ποσοστιαία πρόβλεψη αύξησης των λαμβανομένων μεριδίων λόγω μεταβολής των μισθολογικών κλιμακίων με την πάροδο των ετών διαβλέπουμε ότι δεν κρίνεται ικανοποιητική και δεν λαμβάνει κατά εμάς πλήρως την αρχή της αναλογικότητας και του δικαίου. Παρακαλώ για την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 23:12 | Αθανασιος

    Παύση της εισφοράς στο ΝΙΜΙΤΣ 3% και να μεταφερθεί Στα Μετοχικά ταμεία

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 23:09 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Το άρθρο όφειλε να λάβει υπόψη:
    α. Την οικονομική κατάσταση των στελεχών των ΕΔ.
    β. Την επί 12ετίας καταβολή έκτακτων εισφορών.
    γ. Τις σαφείς εξαγγελίες του Κ Πρωθυπουργού.
    δ. Τις δεκάδες των εκατομμυρίων που εισπράττονται από τα ΜΤ από τα εξοπλιστικά προγράμματα και μετατρέπονται σε αυξήσεις, Δώρα και υπερπλεονάσματα.

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 23:50 | Βασιλης

    Ζητουμε αμεση αποσυρση του αρθρου δεδομενου της καταφορης αδικιας που υφισταται το στρατιωτικο προσωπικο.Δεν υπαρχουν εργαζομενοι δυο ταχυτητων εναντι του νομου ειναι ολοι ισοι

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 22:45 | ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το παρόν άρθρο 12 πρέπει να καταργηθεί. Η καθιέρωση της ειδικής εισφοράς σε ποσοστό (1%) επί των τακτικών αποδοχών υπέρ ΜΤΣ, έρχεται να προστεθεί στα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα που διέπουν τους Στρατιωτικούς.
    Επίσης πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη και να εφαρμόσετε τις παρακάτω τεκμηριωμένες και εμπεριστατοτμένες προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) οι οποίες είναι προς όφελος και της Υπηρεσίας και των Στρατιωτικών:

    α. Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης 1% και τις Ανταποδοτικές κρατήσεις υπέρ Μετοχικών Ταμείων ύψους 4% και 2%.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1999-1-4-2

    β. Εξαγορά της Τριετίας Ν.3865/2010 με ποσοστό 6,67% αντί 20%.
    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1866-3865-2010

    γ. Ασφαλιστικό 1990-1992.
    https://www.pomens.gr/images/documents/pomens/2021/febrouarios/08_02_2021/08_02_2021_29_POMENS_ASFALISTIKO_SINTAXIODOTIKO.pdf

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 22:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ορισμένοι βάζουν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κος Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ (παρατίθεται ως έχει)
    «Καταργείται για πάντα και για όλους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος ανακουφίζονται σχεδόν 3 εκ φορολογούμενοι…>>.
    Τη διάταξη αυτή πρέπει να την έχει στείλει η ΓΔΟΣΥ η οποία μονίμως λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων μας, (βλέπε 4093/12 και ένταξη των ΜΤ στον φορέα γενικής κυβέρνησης ως ΦΚΑ).
    Κατόπιν όλων αυτών πρέπει να αποσυρθεί γιατί διαψεύδει τον κ. Πρωθυπουργό και έρχεται σε αντίθεση με τη Συνταγματική αρχή της ισότητας.
    Εν κατακλείδι, ορισμένοι συμπεριφέρονται σύμφωνα με το Οργουελικό » ορισμένοι είναι ποιο ίσοι από τους άλλους»
    Αν και η ανωτέρω διάταξη είναι επ’ ωφελεία των μερισματούχων, δεν θα γίνουμε εμείς, αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός «δώσε φτωχέ να μην σου μοιάσω».
    Με καθαρή λοιπόν νομική σκέψη πρέπει να αποσυρθεί και η επιστημονική επιτροπή πρέπει να την επισημάνει ότι αυτή βρίσκεται εκτός Συνταγματικής τάξης. Οί δε βουλευτές πρέπει να λάβουν σοβαρά το θέμα ηθικής που ανακύπτει από τη άδικη αυτή διάταξη.

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 22:54 | Παναγιώτης Δημητριάδης

    Να παύσει η αντισυνταγματική εισφορά του 3% εκ του μερίσματος των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας ( ΜΤΑ ) υπέρ ΝΙΜΤΣ και η εισφορά να αποδοθεί στο ΜΤΑ όπως έγινε και με το εν ενεργεία προσωπικό το 2011. Η ικανοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεων των ταμείων και ειδικά αυτές που θα ακολουθήσουν για το προσωπικό των ΕΔ που θα αποστρατευτεί μετά το 2030 απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια για στήριξη των ταμείων . Σήμερα οι μερισματούχοι του ΜΤΑ πληρώνουν τριπλάσια εισφορά στο άπατο βαρέλι του ΝΙΜΤΣ με το Γραφείο Νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΘΑ να κρύβεται και μην απαντά στο αίτημα 1032 μερισματούχων για παύση της εισφοράς ενώ το έτερο γραφείο κοινοβουλευτικού ελέγχου να επικαλείται ανύπαρκτους νόμους για συντήρηση του ΝΙΜΤΣ εκ του μερίσματος, όταν κανείς πολίτης από το 70 % που επισκέπτεται το ΝΙΜΤΣ δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ όπως δεν πληρώνουν και οι χιλιάδες δικαιούχοι των στρατιωτικών νοσοκομείων όπως βουλευτές , διπλωμάτες δικαστικοί , υπάλληλοι της ΕΥΠ κ.α Εδώ και τώρα παύση της εισφοράς στο ΝΙΜΤΣ και απόδοση αυτής στο ΜΤΑ

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 21:04 | Κωνσταντίνος Γκελερής

    Παύση της αντισυνταγματικής εισφοράς στο ΝΙΜΤΣ και το 3% να μεταφερθεί στα αντίστοιχα Μετοχικά ταμεία.