ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Άρθρο 30 Προαιρετική συμμετοχή υπαλλήλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων – Προσθήκη παρ. 2 και 3 στο άρθρο 17 π.δ. 422/1981

 

Στο άρθρο 17 του π.δ. 422/1981 (Α΄ 114), περί κωδικοποιήσεως των διατάξεων περί του Μετοχικού Ταμείου των Πολιτικών Υπαλλήλων, προστίθενται παρ. 2 και 3, ως εξής:

«2. Επιτρέπεται η συμμετοχή στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) υπαλλήλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που υπηρετούν με σχέση δημοσίου δικαίου.
3. Η προαιρετική συμμετοχή στο Μ.Τ.Π.Υ., από την έναρξή της, διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής συμμετοχής.».

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 16:09 | Ειρήνη Ξ.

    Δεν είναι δυνατόν στην παρούσα οικονομική συγκυρία κάποια/ος υπάλληλος να επιλέξει να μετάσχει στην ασφάλιση του Μετοχικού Ταμείου με δική του βούληση.
    Θεωρώ το άρθρο αυτό μία παγίδα για να πούμε ότι γίνονται προσπάθειες να διευρυνθεί η βάση για τις εισφορές.
    Υπάρχουν παραδείγματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δεν αποδέχτηκαν μόνιμο διορισμό και προτίμησαν να παραμείνουν αναπληρωτές με τη συγκεκριμένη επισφάλεια στην εργασία τους, παρά να επιβαρυνθούν οικονομικά με τις κρατήσεις της/ου νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου που περιλαμβάνουν και το δικαίωμα εγγραφής για το ΜΤΠΥ και την μηνιαία κράτηση.

  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    Αθήνας, Πειραιά, Καλλιθέας, Καβάλας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Κορίνθου, Καστοριάς
    20/10/2022
    Tο κείμενο που κατέθεσε το ΔΣ της ΠΟΠΣ επί του νομοσχεδίου «Εξορθολογισμός συνταξιουχικής νομοθεσίας και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», επί του Κεφ. 7 « Ρυθμίσεις Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων»,
    Δεν είναι προΐόν Απόφασης του ΔΣ, δεν συμφωνούν όλα τα μέλη του ΔΣ.
    Δεν εκπροσωπεί τους συνταξιούχους Δημοσίου των Συνδέσμων Αθήνας, Πειραιά, Καλλιθέας, Καβάλας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Καστοριάς, Βοιωτίας, Φωκίδας, Κορίνθου.
    Οι συνταξιούχοι απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, είναι ενάντια στα συμφέροντα τους.
    Το ΔΣ του Ταμείου πρέπει να αποτελείται μόνο από εργαζόμενους μετόχους και συνταξιούχους μερισματούχους.
    Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι συνταξιούχοι των ανωτέρω οργανώσεων από τις διαπιστώσεις ότι οι ρυθμίσεις του Κεφ. Ζ και ιδιαίτερα τα επίμαχα άρθρα 30-35 εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και όλων των αστικών δυνάμεων για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ασφάλισης με τη σύμφωνη γνώμη Διορισμένων ΔΣ. Το ίδιο γίνεται και με το Μετοχικό.
    Αρθρο 3ο Με την είσοδο νέων εργαζόμενων (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, άλλους οργανισμούς) έχουμε νέα πηγή διαθέσιμου Κεφαλαίου για την ΑΕ με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης,,,,,,,» για μπίζνες και τζόγο των χρημάτων μας.
    Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η επαναφορά του πρόσθετου πόρου του 3% επί των Δημοσίων Δαπανών.
    Αρθρα 31-34. Διαπιστώνεται ότι η σύσταση στελέχωση, αρμοδιότητες και συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο ΔΣ του Ταμείου, αποτελούν εγγύηση και διευκόλυνση προς την Κυβέρνηση για την προώθηση της αντιασφαλιστικής πολιτικής, για την ιδιοποίηση της περιουσίας και την διάλυση του ΜΤΠΥ.
    Το ΔΣ του Ταμείου και η σύστασή του, πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη των εργαζομένων στο Δημόσιο και των Συνταξιούχων. Μέλη του είναι ΜΟΝΟ μέτοχοι και μερισματούχοι. Κάθε είδους εγγυητές, εισηγητές, μεσάζοντες, εγκάθετοι και οι διορισμένοι, με όποιο τρόπο και αν ορίζονται από όπου και αν προέρχονται, από το Υπουργείο Εργασίας, Τράπεζα Ελλάδας, Ειδικούς και Τεχνοκράτες κλπ, δεν έχουν θέση στο Ταμείο μας και καμιά εξουσιοδότηση για την διαχείριση της περιουσίας μας τους παρέχουμε
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ, έχουμε πολύ αρνητική εμπειρία από το παρελθόν.
    Όταν ζητάμε την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου, δεν ισχυριζόμαστε ότι συμφωνούμε με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
    Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι νόμοι διαμορφώνονται κάθε φορά ανάλογα με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις από Αστικές Κυβερνήσεις για την Αστική Τάξη.
    Γνώμονας είναι η ανάπτυξη και οι αγορές και όχι οι λαΐκές ανάγκες.
    Χρειάζονται νέες Νομοθετικές Ρυθμίσεις και άλλος Κανονισμός Λειτουργίας του ΜΤΠΥ που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας στις σημερινές συνθήκες.
    Η διασφάλιση και η αύξηση των αποθεματικών και των μερισμάτων μας όπως και η διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, αφορά άμεσα εμάς τους ίδιους και χρέος μας είναι να θέσουμε τις ασφαλιστικές δικλίδες.
    Δεν θα βάλουμε τον λύκο να φυλά τα πρόβατα.
    Δεν θα μας παρασύρει η «Γκεμπελίστικη» προπαγάνδα περί ανικανότητας δήθεν να διαχειρίζονται τα του οίκου τους, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ούτε η άλλη εκδοχή περί «στρεβλώσεων» στον ανταγωνισμό, για να τρέχει η εκποίηση της περιουσίας όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
    Το μοντέλο είναι ένα: Πουλιέται ότι έχει «αξία εμπορεύματος» καταργούνται όλες οι κοινωνικές δομές και παροχές «ως βάρος». Ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, ο μοναδικός παραγωγός του πλούτου υπολογίζεται ως κόστος.
    ΟΛΑ στο βωμό του κέρδους.
    Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την ταύτιση απόψεων του Προεδρείου της ΠΟΠΣ με αυτή του Υπουργού Εργασίας, και της Κυβέρνησης, πάνω στα επίμαχα άρθρα (31-34),όπως και η απουσία κάθε αναφοράς του προεδρείου στο άρθρο 35 που είναι η «καρδιά» και ο στόχος του νομοσχεδίου. Να δοθεί η διαχείριση της περιουσίας του Μετοχικού και η ιδιοποίησή της σε ΑΕ.
    Σημειώνουμε ότι κανένας εκπρόσωπος των φορέων που συμμετείχαν στην Έκτακτη ΓΣ στις 18/10/22 του Συλλόγου Υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου δεν συμφώνησε με τα άρθρα αυτά.

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 13:26 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΠΟΠΣ)

    19/10/2022

    Θέμα: Προτάσεις της ΠΟΠΣ στο νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, που εκπροσωπεί τις 300.000 πολιτικούς συνταξιούχους και μερισματούχους της Ελλάδας στο ΜΤΠΥ με απόφασή του στις 18/10/2022 αποστέλλει τις παρακάτω προτάσεις στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και λοιπές διατάξεις.

    Κεφ. Ζ «Ρυθμίσεις Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων»
    1. Άρθρο 30 «Περί ασφάλισης και νέων εργαζομένων προερχόμενων από Υπηρεσίες Δημοσίου δικαίου ή ΟΤΑ». Προτείνουμε: Ναι, στην ασφάλιση των νεοδιόριστων αυτών εργαζομένων και η ασφάλιση αυτή να γίνει υποχρεωτική.
    2. Άρθρα 31-33
    -Διοικητής του ΜΤΠΥ: Η θέση προκηρύσσεται. Στην προκήρυξη αναφέρονται τα προσόντα που πρέπει να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Μετά τη λήξη της προθεσμίας της προκήρυξης δίνονται τα ονόματα των υποψηφίων σε διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία επιλέγει τον νέο Διοικητή. Θητεία τριετής με δυνατότητα επανεκλογής για άλλη μία τριετία.
    – Αρμοδιότητες Δ/τη: Προΐσταται όλων των υπηρεσιών του Ταμείου. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., εισηγείται τα θέματα που πρόκειται να συζητήσει στις συνεδριάσεις του το Δ.Σ. Αναθέτει, εάν θέλει, σε κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ. ή κάποιον ειδικό να κάνει εισήγηση. Παίρνει αποφάσεις για προσωρινή μετακίνηση των εργαζομένων σε υπηρεσία του Ταμείου, που χρειάζεται να διεκπεραιωθούν θέματα. Επιβάλλει ποινή στους εργαζόμενους μέχρι την επίπληξη. Για μεγαλύτερο παράπτωμα και μεγαλύτερη ποινή, παραπέμπει τον παραβάτη υπάλληλο στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Όλες οι αποφάσεις χρειάζονται υποχρεωτικά επικύρωση από το Δ.Σ. του Ταμείου.
    – Γραφείο Διοικητή: Ο Διοικητής στα πλαίσια της λειτουργίας του και των υποχρεώσεών του μπορεί με απόφασή του να αποσπάσει έως 2 εργαζόμενους στο χώρο του Γραφείου του, οι οποίοι μπορούν να προέλθουν από τους εργαζόμενους στο Ταμείο, ή από άλλη δημόσια υπηρεσία. Για ειδικούς λόγους μπορεί ο ένας από τους δύο να είναι μετακλητός.
    3. Άρθρο 34 «Δ/κο Συμβούλιο»
    -Συγκρότηση: Μέχρι τώρα ήταν 7μελές. Προφανώς εάν υπάρχει ισχυρός λόγος να γίνει 9μελές, συμφωνούμε. Συμφωνούμε για τα έξι μέλη: 1.ΠΟΠΣ, 2.ΑΔΕΔΥ, 3.Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ταμείο, 4.Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας (Υπουργού), 5.Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, 6.Δ/της. Τα υπόλοιπα 3 μέλη να προέρχονται: 2 από τους εργαζομένους στις Δημόσιες Υπηρεσίες και 1 από τους Συνταξιούχους του Δημοσίου. Προτείνονται σε πενταπλάσιο αριθμό από την ΑΔΕΔΥ (10) και από την ΠΟΠΣ (5). Προφανώς περιγράφονται προηγουμένως τα προσόντα που πρέπει να έχει ο κάθε υποψήφιος. Από τον παραπάνω αριθμό των υποψηφίων μπορεί ο Υπουργός να κάνει την επιλογή των τριών.
    -Αρμοδιότητες Δ.Σ: Είναι το κορυφαίο και κυρίαρχο όργανο. Παίρνει αποφάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου. Απόφαση που δεν επικυρώνεται ή δεν αποφασίζεται από το Δ.Σ. είναι άκυρη.
    Είναι το κυρίαρχο όργανο για τη διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου – κινητής και ακίνητης. Καμία παρέμβαση στην ιδιοκτησία του Ταμείου δεν νομιμοποιείται, εάν προηγουμένως δεν έχει αποφασιστεί από το Δ.Σ. Δύναται να αναθέσει τη μερική ή ολική διαχείριση σε τμήμα της περιουσίας π.χ. αποθεματικά χρημάτων ή ακινήτων, αφού προηγουμένως διασφαλίσει την προστασία τους και την απόλυτη ιδιοκτησιακή σχέση του Ταμείου.
    4. Απόδοση του μπόνους των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα: Προτείνουμε αντί για το μπόνους των 250 ευρώ, να δοθεί ολόκληρος ο τιμάριθμος (όχι μόνο το 6% ή 7% αλλά το 12% ή το 15%). Εκτός αν θεσμοθετηθεί η 13η σύνταξη.
    5. Λοιπές διατάξεις: Οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να εργαστούν, εφόσον η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ, να μην έχουν καμία επίπτωση μείωσης της σύνταξής τους. Εάν η σύνταξη υπερβαίνει τα 800 ευρώ μηνιαίως, τότε το ποσό που λαμβάνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος από την εργασία (μόνο από αυτή) να φορολογείται με αυξημένο ποσοστό φορολόγησης (π.χ. 30%).
    -Πόρος 3%: Να επανέλθει ο ανωτέρω πόρος στο ΜΤΠΥ που προέρχεται από τις δαπάνες έργων κ.λπ. του Δημοσίου. Εξάλλου υφίσταται και σε άλλα Ταμεία.

    Ο Πρόεδρος Ηλίας Ηλιόπουλος

    Ο Γεν. Γραμματέας Ερμόλαος Λινάρδος

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 15:11 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Με τις τροποποιήσεις του ΠΔ. 422/81 που προτείνoνται, θίγονται πρωτίστως χιλιάδες μέτοχοι, περίπου 300.000 μερισματούχοι με τις οικογένειές τους αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν στο ΜΤΠΥ.
    Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει ένας στοιχειώδης διάλογος πριν ενταχθούν οι όποιες αποφάσεις σε νομοσχέδιο; Δεν θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί το ΜΤΠΥ για τις επικείμενες αλλαγές αντί να το μαθαίνει από τις εφημερίδες; Δεν θα έπρεπε να συμμετέχει σ’ αυτές; Πού είναι η διαφάνεια που τόσο ευαγγελίζεστε;
    κ. Υπουργέ, αν μη τι άλλο, προκύπτουν ερωτηματικά, από την επιχειρούμενη άλωση ενός φορέα που είναι Ειδικό Ταμείο του Κράτους και όχι ασφαλιστικό ταμείο. Ερωτηματικά που χρήζουν άμεσης απάντησης:
    • Ποιά η ανάγκη νομοθέτησης θέσης Διοικητή στο ΜΤΠΥ, που συγκεντρώνει πάνω του ΟΛΕΣ τις εξουσίες διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον/στην Υπουργό που τον όρισε;
    • Ποιά η ανάγκη σύστασης 9μελούς Δ.Σ., με τα 5 μέλη να ορίζονται απευθείας από τον/την εκάστοτε Υπουργό;
    • Γιατί απαξιώνετε το ρόλο του Δ.Σ., καθιστώντας το στην ουσία διακοσμητικό στοιχείο;
    • Ποια η σκοπιμότητα της διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ από ΑΕ; Μιας περιουσίας που είναι ΜΗ κρατική και που αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Το ΜΤΠΥ είναι απολύτως ικανό να διαχειρίζεται το ίδιο την περιουσία του με τη συμβολή των αρμοδίων τμημάτων που είναι στελεχωμένα με υπαλλήλους, που είναι ειδικοί επιστήμονες, απόφοιτοι Πολυτεχνείου, και με υπαλλήλους με σπουδές στην οικονομική επιστήμη, στα χρηματοοικονομικά και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν είναι ικανοί αυτοί οι υπάλληλοι; Δεν τους εμπιστεύεστε; Τι θα γίνει με τις οργανικές τους θέσεις;

    Αυτό το νομοσχέδιο «νομιμοποιεί» και «ξεπλένει» μια καθόλα αυταρχική διοίκηση, που δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν και πουθενά, καταλύοντας κάθε δημοκρατική αρχή.
    Η άμεση ΑΠΟΣΥΡΣΗ όλων των διατάξεων, που αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είναι μονόδρομος.

  • 14 Οκτωβρίου 2022, 12:09 | Σύλλογος Υπαλλήλων ΜΤΠΥ

    ΨΗΦΙΣΜΑ

    Στις 6 Οκτωβρίου 2022 αναρτήθηκε για Διαβούλευση, έως τις 20 Οκτώβρη, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις». Στο εν λόγω σχέδιο νόμου και ειδικά στο κεφάλαιο Ζ, στα άρθρα 30 έως και 35 και στο κεφάλαιο ΙΒ, στα άρθρα 58 έως 60 επιχειρείται η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή του.
    Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των υπαλλήλων του ΜΤΠΥ ομόφωνα αποφάσισε:
    • Καμία ανάγκη νομοθέτησης θέσης Διοικητή στο ΜΤΠΥ, πολλώ δε μάλλον ενός προσώπου που συγκεντρώνει πάνω του ΟΛΕΣ τις εξουσίες διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον/στην Υπουργό που τον όρισε.
    • Καμία αλλαγή στην υφιστάμενη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην επιχειρούμενη νέα 9μελή σύσταση του ΔΣ, τα 5 από τα 9 μέλη δεν έχουν σχέση μετόχου – μερισματούχου με το ΜΤΠΥ, τα 6 δε, ορίζονται απευθείας από την/ον Υπουργό, άρα έχουν την πλειοψηφία και στα χέρια τους περνούν οι τελικές αποφάσεις για την μοίρα της περιουσίας όλων μας.
    • Η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ, δηλαδή η περιουσία των μετόχων – μερισματούχων, είναι ΜΗ κρατική περιουσία από την ίδρυση του ΜΤΠΥ έως και σήμερα. Αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα. Παρέμβαση σε αυτήν συνιστά ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και καταλύει την έννοια της ιδιοκτησίας, όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα και στο Κληρονομικό Δίκαιο.
    Απαιτούμε την άμεση ΑΠΟΣΥΡΣΗ όλων των διατάξεων που αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
    Η Γενική Συνέλευση των Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ
    Το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ

  • 14 Οκτωβρίου 2022, 10:27 | Ε.Κ.

    Η προσέλκυση νέων μετόχων είναι θεμιτή ωστόσο η προαιρετική συμμετοχή δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.