ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η‘ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Άρθρο 36 Επέκταση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας – Τροποποίηση άρθρου 142 ν. 3655/2008

 

Στο άρθρο 142 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58) περί της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ως προς τη χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας β) προστίθεται δέκατο εδάφιο, γ) η μόνη παράγραφος αριθμείται σε παρ. 1, δ) προστίθεται παρ. 2, και το άρθρο 142 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 142
Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

1. Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004 – 2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα (9) μηνών.
Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως Χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον ΟΑΕΔ. Ο Χρόνος ασφάλισης, που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου θεωρείται Χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3227/2004 (ΦΕΚ 31 Α`) και η 30874/23.4.2004 (ΦΕΚ 1023 Β`) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με το παρόν, δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η εργαζόμενη, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου:
α) ως «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» νοείται η εργαζόμενη γυναίκα, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων και μετά από απόφαση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας παραλαμβάνει, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, παιδί από κοινωνική υπηρεσία της κατά περίπτωση Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή άλλου φορέα που έχει υπό την προστασία του το παιδί ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, και
β) ως «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» νοείται:
βα) η ημερομηνία φυσικής παράδοσης, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, του παιδιού στην «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» από την κατά περίπτωση Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή από όποιον άλλον φορέα έχει υπό την προστασία του το παιδί, όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, όπως αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνάπτει η «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» με τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού, ή
ββ) η ημερομηνία, κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει αλλοδαπή απόφαση υιοθεσίας από την εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο.».

2. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας της παρ. 1 προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με πλήρη ή μερική απασχόληση. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές και τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη της παρ. 1.». Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 17:47 | Ελισσάβετ

    Προτείνουμε να εισαχθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία «Οι έμμισθες δικηγόροι που υπάγονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολούμενων Τομέας Ασφάλισης Νομικών) και καταβάλλουν εισφορές, σύμφωνα με το άρθρο
    38 για την έμμισθη απασχόλησή τους, δικαιούνται άδεια και επίδομα ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων για μισθωτές ασφαλισμένες», ώστε να σταματήσει η έως τώρα άνιση μεταχείριση των γυναικών.

  • η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τα εξής:
    Κρίνουμε επιβεβλημένο τον διπλασιασμό της χρονικής διάρκειας της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας σε περίπτωση μητέρας με αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω αναπηρίας.
    Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει, ταυτόχρονα με τους γονείς που υιοθετούν, να καλύπτει ισότιμα και τις ανάγκες των γονέων που αναδέχονται τέκνο έως 8 ετών, και είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων (πλην των όσων περιλαμβάνονται στο ειδικό μητρώο επαγγελματιών αναδόχων), από τη στιγμή της τοποθέτησής του με οποιονδήποτε τρόπο στο οικογενειακό περιβάλλον, προβαίνοντας σε περαιτέρω νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 142 του ν.3655/2008 (με την προσθήκη της κατηγορίας αυτής).
    Τέλος, προτείνονται τροποποιήσεις και ως προς την σχέση εργασίας που διατυπώνεται («[….] που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου»), με την προσθήκη «ή οποιαδήποτε άλλη σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αμείβεται με εργόσημο», προς τον σκοπό της προστασίας της γονεϊκότητας και των εν γένει εργαζόμενων φυσικών, θετών ή αναδόχων μητέρων κ.α. που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις (και των πατέρων, εφόσον το δικαίωμα μεταβιβάζεται, με ανάλογη προσαρμογή της παραγράφου 2 του οικείου άρθρου) και παρέχουν εξαρτημένη εργασία με το εν θέματι ασφαλιστικό καθεστώς.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 13:48 | Αριάδνη

    Να τονίσω κι εγώ με τη σειρά μου την ανάγκη για λύση του θέματος της άδειας των εμμίσθων δικηγόρων/μηχανικών /γιατρών.

    Το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες παραμένει άλυτο.

    Το κράτος από τη μία μας αντιμετωπίζει ως εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία και από την άλλη δεν μας αναγνωρίζει βασικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας τα νομικά κενά που το ίδιο έχει δημιουργήσει ως δικαιολογίες.

    Αυτό πρέπει να σταματήσει και να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη, με τρόπο που να μην αφήνεται στον εργοδότη η δυνατότητα να επιλέξει εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα για την εννιάμηνη άδεια, διότι οι δικηγόροι δεν δικαιούμαστε ούτε του μειωμένου ωραρίου, καθότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων δεν εμπίπτουμε σε ωράριο…

    Εάν δεν μπορεί να βρεθεί φόρμουλα για την επέκταση στους έμμισθους, τουλάχιστον ας επεκταθεί για εκείνους η άδεια κυήσεως και λοχείας, ώστε να σταματήσει η άδικη μεταχείριση που υφιστάμεθα τόσα χρόνια!!!

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 10:29 | Βαλέρια

    Είναι καθήκον του Υπουργείου Εργασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή να λύσει το πρόβλημα της εξαίρεσης των εμμίσθων δικηγόρων/μηχανικών/γιατρών από την απόλαυση του δικαιώματος της άδειας μητρότητας.
    Δεν είναι μόνο θέμα ισότητας και ίσων δικαιωμάτων αλλά θέμα οικονομικής επιβίωσης.
    Σε μία χρονιά που ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη, οι τιμές όλων των προϊόντων και των ενοικίων έχουν αυξηθεί αλλά οι μισθοί έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα, μία έμμισθη δικηγόρος/μηχανικός/γιατρός που κατά μέσα όρο αμείβεται με 1.000 ευρώ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να διαθέσει το σύνολο του μισθού της ή τον μισό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το μισό ποσό μπορεί να το καλύψει ο πατέρας, σε οποιονδήποτε ιδιώτη ώστε να αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού της από την ηλικία των δύο μηνών!!!
    Εφόσον το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την εκτόξευση του πληθωρισμού και δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να βοηθήσει οικονομικά την εργαζόμενη νέα μητέρα, που με τη δουλειά της εισφέρει έσοδα στο κράτος και στηρίζει την οικονομία, τουλάχιστον ας της επιτρέψει να αναλάβει εκείνη τη φροντίδα του νέου πολίτη που έφερε στον κόσμο, καθώς οικονομικά δεν έχει άλλη επιλογή!
    Από την άλλη, το Υπουργείο τόσες δεκαετίες δεν έχει μπει καν στον κόπο να σκεφτεί το ψυχοκοινωνικό τραύμα του νεογνού που μόλις γεννιέται εγκαταλείπεται. Με αυτά τα δεδομένα, πως είναι δυνατόν μία γυναίκα να επιλέξει το δρόμο της μητρότητας, αφού η στάση του κράτους είναι όχι απλά μη βοηθητική αλλά και τιμωρητική.
    Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενες στην προσπάθειά τους να βρούνε κάποιον για να φροντίσει το παιδί τους με μία αμοιβή που να μπορούν να πληρώσουν, τις περισσότερες φορές απευθύνονται σε μη επαγγελματίες οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση απλά δεν είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται και στη χειρότερη περίπτωση έχουμε τα αποτελέσματα περιπτώσεων κακοποίησης, όπως την πρόσφατη περίπτωση του τετράχρονου αγοριού που κακοποιήθηκε από τον γιο της γυναίκας που φρόντιζε το αγοράκι με τη συνέργεια της τελευταίας!
    Το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη του για τέτοια θέματα και να ενεργεί έγκαιρα ώστε να προλαμβάνει καταστάσεις!

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 08:13 | Άννα Μαρία

    Καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε στη ρύθμιση και τις μανουλες που διανύουν ήδη το εξάμηνο μητρότητας άσχετα αν συνεχίζετε το εξάμηνο τους την 1/2/23..Είναι μανουλες και αυτές που δεν έχουν που να αφήσουν τα βρεφακια τόυς.Για ένα η δύο μήνες θα ήταν άδικο να μην το πάρουν και αυτες.Σας ευχαριστώ πολυ..

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 16:15 | ΚΜ

    Η δυνατοτητα εννιαμηνης αδειας προστασιας μητροτητας καλο θα ηταν να ισχυσει και για τις μητερες, που την 01.01.2023 όπου θα τεθει σε εφαρμογη ο νομος, θα διανυουν αυτή την αδεια. Αυτο ωστε να αντιμετωπιστουν με τον ιδιο τροπο μητερες που ειχαν την ιδια ημερομηνια τοκετου εντος του 2022, ανεξαρτητα με το αν επελεξαν να κανουν χρηση ισοχρονης αδειας ή μειωμενου ωραριου. Συγκεκριμενα αν δυο μητερες γεννησαν την ιδια μερα του Αυγουστου του 2022, και η μια μητερα θα κανει χρηση του μειωμενου ωραριου (από επιλογή ή επειδή δεν υπηρξε συμφωνια με τον εργοδοτη ώστε να κανει χρηση ισοχρονης αδειας) θα ξεκινησει να λαμβανει την αδεια προστασιας μητροτητας εντος του 2022 και την ολοκληρώσει το 2023. Αντιθετως η αλλη μητερα που επελεξε την ισοχρονη θα λαβει το σύνολο της αδειας προστασιας μητροτητας εντός του 2023. Δε θα ήταν σωστό και οι δύο γυναίκες, αφού είχαν την ίδια ημερομηνία τοκετού και θα γίνει χρήση της άδειας προστασίας μητρότητάς τους εντός του 2023, να δικαιούνται τους ίδιους μήνες αδείας? Ευχαριστώ

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 16:33 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Σταδίου 48, 105 64 Αθήνα
    info@syllogos-sve.gr / https://www.syllogos-sve.gr
    Αρ. Πρωτ.: 139
    Αθήνα, 19/10/2022

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας θεωρεί γενικά πως η ρύθμιση του συγκεκριμένου άρθρου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως θα πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 36 του Ν. 4808/2021, προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο ότι και οι συμβασιούχοι του δημοσίου δικαιούνται να λάβουν την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας εννέα (9) μηνών που θεσπίζεται με την προτεινόμενη ρύθμιση.

    Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να προστεθεί ενδέκατο εδάφιο στην παράγραφο 1 ως εξής: Η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας χορηγείται στο προσωπικό των περ. β) και γ) του άρθρου 33 του Ν. 4808/2021 υπό τις ίδιες προϋποθέσεις του παρόντος και καταβάλλεται από τον φορέα στον οποίο ανήκει οργανικά η υπάλληλος ή από τον φορέα στον οποίο υπηρετεί και επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία της, με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΣΑΛΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΧΕΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 15:48 | Ηλίας Βερναινιωτης

    Παρακαλώ για θέματα ισονομίας και ίσης μεταχείρισης, να γίνει σχετική πρόβλεψη για τις μητέρες που ήταν στη σχετική άδεια φροντίδας νεογνού κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης του μέτρου από την κυβέρνησης, για τους 9 μήνες άδειας.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 14:07 | Κ.Μ.

    Η δυνατοτητα εννιαμηνης αδειας προστασιας μητροτητας καλο θα ηταν να ισχυσει και για τις μητερες που την 01.01.2023 όπου θα τεθει σε εφαρμογη ο νομος θα τη διανυουν ηδη. Αυτο ωστε να αντιμετωπιστουν με τον ιδιο τροπο μητερες που ειχαν την ιδια ημερομηνια τοκετου εντος του 2022, ανεξαρτητα με το αν επελεξαν να κανουν χρηση ισοχρονης αδειας ή μειωμενου ωραριου. Συγκεκριμενα αν δυο μητερες γεννησαν την ιδια μερα του Αυγουστου του 2022, και η μια μητερα επελεξε να κανει χρηση του μειωμενου ωραριου ή δεν υπηρξε συμφωνια με τον εργοδοτη ώστε να κανει χρηση ισοχρονης αδειας, θα ενταχθει στην αδεια προστασιας μητροτητας εντος του 2022 και θα συνεχιστει και το 2023. Αντιθετως η αλλη μητερα που επελεξε την ισοχρονη θα λαβει το συνολο της αδειας προστασιας μητροτητας εντός του 2023. Δε θα ηταν καλο να εχουν και οι δυο δικαιωμα σε εννιαμηνη αδεια καθως και οι 2 εχουν ιδια ημερομηνια τοκετου και θα διανυουν την αδεια προστασιας μητροτητας εντος του 2023?
    Επισης θα ηταν καλο να εξετασετε αν θα μπορουσε αυτη η αδεια να δινεται και σε μητερες που βρισκονται στο ελευθερο επαγγελμα.

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 11:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πρέπει το μέτρο να επεκταθεί και στις μητέρες που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας χωρίς δικής τους ευθύνη, λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε εργαζομένους που προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες. Επειδή όμως βρίσκονται σε αναστολή δεν δύναται να συμπληρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται. Η αναστολή εργασίας δεν είναι δική τους επιλογή. Είναι δίκαιο να συμπλεριληφθούν και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις στη ρύθμιση.

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 10:24 | Ερμιόνη

    Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετέχουν στη διαβούλευση και αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο για την επίλυση σημαντικών εργασιακών προβλημάτων.

    Όλα τα σχόλια που έχουν υποβληθεί κινούνται σε σωστές κατευθύνσεις και είναι δίκαιο να ικανοποιηθούν.

    Επέκταση του δικαιώματος και στις γυναίκες που διανύουν τώρα το εξάμηνο, επέκταση στους έμμισθους δικηγόρους/μηχανικούς/γιατρούς, επέκταση στους αυτοαπασχολούμενους, επέκταση σε εργαζόμενους που δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης λόγω αναστολής εξαιτίας του covid.

    Εργασιακά δικαιώματα για όλους!