Άρθρο 2 Αντικείμενο

 

Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι:
α) η πρόβλεψη έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων και του επιδόματος τέκνων, και της διαδικασίας για τη λήψη της ενίσχυσης αυτής,
β) η ρύθμιση ζητημάτων σε σχέση με τις εισφορές και τις οφειλές ασφαλισμένων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
γ) η ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων,
δ) η επέκταση της ειδικής παροχής μητρότητας.
ε) η ρύθμιση οργανωτικών ζητημάτων του e-Ε.Φ.Κ.Α., του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλιστης (Τ.Ε.Κ.Α.), της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), και
στ) η ρύθμιση προνοιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 15:15 | Ιωάννης Γκούμας

    Κύριε Υπουργέ,

    Αν η Πολιτεία, δεν δει την πικρή αλήθεια της, ότι, η πηγή του κακού της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από το 2010 και μετά, είναι τα μνημόνια (τραπεζική – οικονομική κρίση), η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του κόστους ζωής, η απώλεια εργασίας και οι περικοπές μισθών, απόρροια της, κατά γενική ομολογία, κακής διαχείρισης της εξουσίας, από την Πολιτεία διαχρονικά και όχι κάποια ευθύνη του Πολίτη, το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα λυθεί ποτέ.

    Απόδειξη αποτελεί ότι, το Κ.Ε.Α.Ο., συστάθηκε το 2013, απόρροια της καταστροφής την οποία έφεραν τα μνημόνια, στους Πολίτες, από το 2010 και μετά. Παραθέτω τα αναφερόμενα σήμερα, στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, για την σύσταση και την αποστολή του Κ.Ε.Α.Ο..
    «Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) συστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 101 του ν.4172/2013. Το Κ.Ε.Α.Ο. λειτουργεί με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α.
    Αποστολή του Κ.Ε.Α.Ο. είναι ο εντοπισμός και η καταπολέμηση διαχρονικών παθογενειών του συστήματος είσπραξης και η λήψη μέτρων κατά της συστηματικής αποφυγής καταβολής εισφορών».

    Αλήθεια ποια είναι η «συστηματική αποφυγή καταβολής εισφορών», οι ονομαζόμενοι από την Πολιτεία και «Στρατηγικοί Κακοπληρωτές», στο όνομα των οποίων, η πολιτεία, νομοθετεί καταχρηστικούς και αντισυνταγματικούς νόμους, οι οποίοι όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, που δημιούργησαν τα μνημόνια αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να αρπάζουν τα σπίτια (πρώτη κατοικία) ανήμπορων και κατεστραμμένων πολιτών. Αυτός φυσικά, ήταν, εξ’ αρχής, ο στόχος των δανειστών αλλά και των μνημονίων.

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, στο παρόν υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά απλά αποτελούν ένα ακόμα δώρο στους δανειστές. Κατά τα άλλα τελείωσαν τα μνημόνια και βγήκαμε μάλιστα από την αυστηρή επιτήρηση. Από ότι πληροφορήθηκα, οι δανειστές είναι αυτοί, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την επαναφορά του Νόμου 4611/2019, οι ρυθμίσεις του οποίου αντιμετώπιζαν ουσιαστικά το πρόβλημα των οφειλών. Δεν ενδιαφέρει τους δανειστές να λυθεί το πρόβλημα των οφειλών, αλλά χρειάζονται το πρόβλημα των οφειλών, για να αρπάξουν όσα περισσότερα σπίτια (πρώτες κατοικίες) γίνεται, από ανήμπορους και κατεστραμμένους πολίτες, συνδράμοντας σε αυτό και η Πολιτεία, νομοθετώντας προς όφελός τους και όχι προς όφελος των ανήμπορων Πολιτών.

    Η Πολιτεία γνωρίζει, επ’ ακριβώς, ποιοι είναι οι κατονομαζόμενοι από την ίδια «Στρατηγικοί Κακοπληρωτές» και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, γιατί δεν τους καλεί έναν έναν και να λύσει το πρόβλημα μαζί τους, όπως γινόταν στο παρελθόν, πριν τα μνημόνια; Τώρα, αν οι οφειλέτες, ξαφνικά μετά το 2010 (μνημόνια), είναι εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια, τότε κάτι άλλο συμβαίνει, το οποίο, το γνωρίζει πολύ καλά η Πολιτεία (μνημόνια – τραπεζική – οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του κόστους ζωής, η απώλεια εργασίας, οι περικοπές μισθών κλπ), προσπαθώντας να απεμπολήσει τις δικές της ευθύνες, μετακυλίοντας την ζημιά, όπως πάντα γίνεται, στον απλό πολίτη και προστατεύοντας αυτούς, που όλοι γνωρίζουμε, ότι την δημιούργησαν.

    Δεν μπορεί αυτός, ο οποίος διαχρονικά δημιούργησε το πρόβλημα (Πολιτεία), να καλεί αυτόν (Πολίτη), ο οποίος υφίσταται τα δεινά του προβλήματος, να πληρώσει, με δυσβάστακτους όρους, ευρισκόμενος ήδη σήμερα σε δεινή οικονομική και όχι μόνο, κατάσταση, σε ένα αόρατο και εκ προοιμίου αβέβαιο και δυσμενές μέλλον.

    Επιτρέψτε μου την παροιμία, «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

    Δεν μπορεί, η Πολιτεία, να περικόπτει μισθούς, συντάξεις, να χάνουν οι πολίτες τις δουλειές τους, εξ’ αιτίας των μνημονίων, πανδημίας κλπ, το κόστος ζωής να εκτοξεύεται στα ύψη, μη δυνάμενοι, εν τοις πράγμασι, οι πολίτες, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εν προκειμένω ασφαλιστικές εισφορές και η Πολιτεία, υπόλογη για τα μνημόνια, να μην κατανοεί ότι, μόνο με δραστικά μέτρα και ριζικές αποφάσεις, με γνώμονα πάντα τον Άνθρωπο, θα λυθεί το πρόβλημα, το οποίο σέρνεται επί χρόνια.

    Όλα τα άλλα, όπως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, στο παρόν νομοσχέδιο, είναι ημίμετρα, τα οποία όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το αναγεννούν και το μεταθέτουν στο μέλλον, ακόμα πιο διογκωμένο.

    Επιτρέψτε μου και πάλι την παροιμία, «Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει».

    Πρότασή μου είναι:

    – Διαγραφή όλων των προσαυξήσεων (τόκοι, πρόστιμα κλπ.) όλων των οφειλών.

    – Διαγραφή οφειλών, από υπηρεσίες στις οποίες δεν γινόταν χρήση, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    – Ρύθμιση έως 240 ΆΤΟΚΕΣ δόσεις, με ελάχιστο 50 ευρώ, χωρίς αίτηση (γραφειοκρατία) και χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις (διακρίσεις – αντισυνταγματικές).

    – Απονομή σύνταξης, σε όσους έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με διαγραφή προσαυξήσεων, ρύθμιση σε 240 άτοκες δόσεις, με ελάχιστο 50 ευρώ, χωρίς όρια οφειλών. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω, το όριο των 20.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες! ‘Όπως δεν καταλαβαίνω, γιατί, ασφαλισμένος, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από σχεδόν δυόμισι χρόνια (2020), έχοντας καταβάλει ανελλιπώς μέχρι το 2010, εισφορές επί 27 χρόνια, να μην μπορεί να λάβει την σύνταξή του, ούτε και προσωρινή σύνταξη, όντας σήμερα άνεργος, επειδή, στις οφειλές τεσσάρων ετών, μετά το 2010, το ταμείο έχει υπολογίσει προσαυξήσεις 60%. Όταν τα χρήματα των εισφορών του ασφαλισμένου, των 27 ετών, δανείζονταν, μέσω γνωστής τράπεζας, σε ημετέρους επιχειρηματίες, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, ενίοτε και αγύριστα ή τα κατάπιε η καταβόθρα του χρηματιστηρίου ή κουρεύτηκαν από τα μνημόνια των δανειστών, με αποκλειστική πάντα ευθύνη της Πολιτείας.

    – Σε εξαιρετικές δε περιπτώσεις θα μπορούσε να γίνει και κούρεμα του κεφαλαίου των οφειλών.

    – Θα μπορούσε επίσης να γίνει επαναφορά του Νόμου 4611/2019, για τον οποίο ορισμένοι οφειλέτες (Έλληνες Μετανάστες στο εξωτερικό, Αγρότες κλπ.), δεν έλαβαν γνώση και εκ των πραγμάτων, δεν υπέβαλλαν τη σχετική αίτηση, για να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

    Πρωταρχική υποχρέωση του κάθε Ασφαλιστικού Ταμείου, είναι η ενημέρωση των Ασφαλισμένων του, για τα θέματα, τα οποία τους αφορούν και ειδικά όταν πρόκειται για μείζονος σημασίας, όπως είναι οι ευνοϊκοί όροι ρύθμισης (Νόμος 4611/2019), σε υπάρχουσες και εκκρεμείς οφειλές, δυστυχώς όμως δεν γίνεται, αν και αυτό επιβάλλει η χρηστή Διοίκηση.

    Για το Τμήμα Μηχανογράφησης του e-ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) αλλά και των λοιπών επιμέρους Ταμείων, ήταν απλά και μόνο, λίγες ώρες δουλειάς, για να δημιουργηθεί μία εφαρμογή (πρόγραμμα) στο μηχανογραφικό σύστημα και να ενημερωθούν όλοι οι Ασφαλισμένοι, αποστέλλοντας, με μόνο το πάτημα ενός κουμπιού, εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και συστημένες επιστολές, στους Ασφαλισμένους των Ταμείων, γνωστοποιώντας τους, τους ευνοϊκούς όρους ρύθμισης του Νόμου 4611/2019, σε υπάρχουσες εκκρεμείς οφειλές. Γεγονός το οποίο όμως, δεν έγινε, στα πλαίσια της Χρηστής Διοίκησης και του Κράτους Δικαίου. Η εφαρμογή αυτή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη συνεχή ενημέρωση των Ασφαλισμένων, για τα θέματα, τα οποία τους απασχολούν, προς όφελος των Ασφαλισμένων όπως και των επιμέρους Ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και του ΕΦΚΑ. Αυτό εξ’ άλλου κάνει, πληθώρα άλλων Οργανισμών όπως, η ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τράπεζες κλπ.

    Επειδή είθισται, η Διοίκηση, να αναφέρει ότι, «άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται», για να δικαιολογήσει την μη τήρηση, από την ίδια, των επιταγών του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εξ΄ αυτού απορρεουσών υποχρεώσεών της, όπως είναι η υποχρέωση της αλλά και του κάθε Ασφαλιστικού Ταμείου, για την ενημέρωση των Ασφαλισμένων του, θα ήθελα να αναφέρω ότι, δεν έχω βρει κάπου στο Σύνταγμα, να αναφέρεται ότι, η «άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται».

    Αναλογίζομαι πως, ένας Αγρότης ή ένας Έλληνας Μετανάστης στο εξωτερικό, ο οποίος, εργαζόμενος δεκαπέντε ώρες την ημέρα, για να επιβιώσει, φεύγει από το σπίτι του πριν ξημερώσει και επιστρέφει αφού έχει νυχτώσει, μην μπορώντας, από την κούραση, ούτε το πιάτο του να δει, για να φάει, πως θα γνωρίζει τους δεκάδες νόμους που εκδίδονται καθημερινά αλλά και να έχει γνώση όλων των νόμων από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που με βάση την πολυνομία, η οποία υπάρχει, χρειάζονται δέκα ζωές, μόνο για να τους διαβάσει και δεν γνωρίζω, αν έχει την νομική γνώση, για να τους κατανοήσει και να τους ερμηνεύσει.

    Σημειωτέον ότι, ο Νόμος 4611/2019, από όσο γνωρίζω, ήταν σε ισχύ, για μόνο πέντε μήνες. Δηλαδή, επιτρέψτε μου, «όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε». Θα μπορούσε ο νόμος να ισχύει και να εφαρμοστεί αυτόματα σε όλους, χωρίς την προϋπόθεση της αίτησης, η οποία εν τοις πράγμασι οδηγεί στην εξαίρεση – διάκριση – αντισυνταγματικότητα, ή την υποβολή αίτησης οποιαδήποτε στιγμή, για οφειλές οι οποίες υπήρχαν τις περιόδους που ορίζει ο Νόμος 4611/2019.

    Το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας ρητά ορίζει:

    Άρθρο 5Α
    2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.
    Άρθρο 4
    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    2. Oι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
    5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
    Άρθρο 25
    **1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.
    2. H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
    3. H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.

    Συνεπώς είναι αντισυνταγματικό, κάποιος που ενημερώθηκε, για τους ευνοϊκούς όρους ρύθμισης του Νόμου 4611/2019, να επωφελείται και κάποιος, που δεν μπόρεσε να ενημερωθεί, να εξαιρείται.

    Σημειωτέον ότι, οι νόμοι εναρμονίζονται με τις επιταγές του Συντάγματος και όχι το Σύνταγμα με τους νόμους.

    Οι απειλές των ποινικών δικαστηρίων, των κατασχέσεων των κατοικιών, οι έφοδοι στα σπίτια για κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων, ότι απέμεινε από τα ενεχυροδανειστήρια και οποιουδήποτε άλλου αναγκαστικού μέτρου, σε ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους, καταστράφηκαν οικονομικά, στερούμενοι, για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, άνευ υπαιτιότητός τους, τον οικογενειακό και επαγγελματικό τους προγραμματισμό, την οικογενειακή τους γαλήνη και την ποιότητα της ζωής τους, όχι μόνο δεν είναι δίκαιο και τίμιο, αλλά είναι απάνθρωπο, και δεν αρμόζει στην Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου.

    Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και του συνανθρώπους μας, οι οποίοι κάτω από την πίεση της οικονομικής τους καταστροφής, των δικαστηρίων και των κατασχέσεων, δεν άντεξαν και έκαναν το απονενοημένο διάβημα, θέτοντας τέλος στην ζωή τους ή βρέθηκαν με εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες κλπ.

    Πιστεύω ότι η Πολιτεία, δεν θέλει να συνεχίσει να βλέπει ανήμπορους ανθρώπους να πέφτουν στο κενό ή οικογένειες με Παιδιά, να πετάγονται στο δρόμο, για να τους κατασχέσει η Πολιτεία τα σπίτια τους.

    Αυτοί που αποφασίζουν τις ρυθμίσεις, οι οποίοι, εν τοις πράγμασι, δεν βιώνουν, προσωπικά, οι ίδιοι το πρόβλημα, και εύχομαι να μην το βιώσουν ποτέ, καλό είναι να αναλογιστούν, πως, ένας άνεργος, οικονομικά κατεστραμμένος, η μία Επιχείρηση που έκλεισε ή προσπαθεί να ορθοποδήσει, μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη, με υπέρογκες μάλιστα προσαυξήσεις, σε 24 ή 48 δόσεις.

    Τούτες τις δύσκολες μέρες και για εκείνες που έρχονται, ας κοιτάξει ο ένας τον άλλον στα μάτια και ας απλώσει το χέρι του, στην ανάγκη του άλλου.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την φιλοξενία του σχολίου μου και την κατανόησή σας.

    Με εκτίμηση,
    Ιωάννης Γκούμας

  • προτείνεται να προβλεφθεί η κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του Συντελεστή Εργατικής Δαπάνης (Σ.Ε.Δ) στα Δημόσια Έργα,

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 12:09 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

    Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
    «Συνδικαλιστική Παράταξη «Α.Ε.Σ. Σαρρής-Τζούλης »
    Έδρα: Κάσου 3, Κυψέλη τ.κ. 11363 Τηλέφωνα: 6972-444660 e-mail: ansarris@gmail.com

    Κεφάλαιο Α΄ – ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
    Επειδή στο αντικείμενο του παρόντος νόμου , ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση , περιλαμβάνεται και η ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων, θεωρούμε δίκαιο να συμπεριληφθούν αναγκαίες και απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν υποστεί εντελώς άδικα με το νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου) και του επανυπολογισμού των συντάξεων τους, σημαντική περικοπή των αποδοχών τους .
    Πιο συγκεκριμένα , καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαιοσύνης , ισονομίας και συνταγματικής λογικής για τους πιο πάνω συνταξιούχους , αφού εντελώς αυθαίρετα και ξαφνικά και με πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία (τελείως αναληθές και ψευδές) , κατηγοριοποίησε τους συνταξιούχους αυτούς που είχαν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, σε προ και μετά την ημερομηνία του νόμου (12/5/16). Το τραγικό, άδικο και παράλογο αποτέλεσμα που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτόν είναι ότι δύο συνταξιούχοι , (με ίδια χρόνια υπηρεσίας , βαθμούς, επιδόματα , παιδιά κ.λ.π.) έχοντας καταβάλει ακριβώς τις ίδιες εισφορές , δεν παίρνουν την ίδια σύνταξη .
    Με τον τρόπο αυτό, έχει ουσιαστικά μεταβληθεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς αφού η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση μπορεί να εκδοθεί σε χρόνο ακαθόριστο, λόγω αντικειμενικών υπηρεσιακών αδυναμιών. Π.χ. Αν έχουν υποβάλει αίτηση δυο ασφαλιστικά ισοδύναμοι συνταξιούχοι , δηλ. με ίδιες αποδοχές, ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και ίδιο ασφαλιστικό χρόνο , πριν την 13/5/16 και οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις έχουν βγει η μία στις 12/5 για τον ένα και η άλλη στις 14/5/16, για διάφορους λόγους (υπηρεσιακή γραφειοκρατία, φόρτος εργασίας, καθυστέρηση λόγω έλλειψης ασφαλιστικών στοιχείων ή ακόμη και του χρόνου υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα έχουν διαφορετική σύνταξη με σημαντικά μειωμένη τη σύνταξη του πρώτου, η οποία έχει υπολογισθεί με το προ του νόμου 4387/16 ισχύον καθεστώς.
    Ο εντελώς παράλογος υπολογισμός που νομοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου στηρίζεται στο άρθρο 33 παρ. 2 του 4387/16 , που προβλέπει το ανταποδοτικό μέρος των καταβαλλόμενων μέχρι την 13/5/16 συντάξεων να θεωρεί ως συντάξιμες αποδοχές τον συντάξιμο μισθό επί του οποίου υπολογίσθηκε η χορηγηθείσα σύνταξη, ενώ μετά την 13/5/16 υπολογίζει ως συντάξιμες αποδοχές , το σύνολο των πάσης φύσεως τακτικών και έκτακτων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου , καθ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου , επί των οποίων καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη (άρθρο 28) .
    Γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτό , ότι επειδή στους πριν την 13/5/16 συνταξιούχους , ως συντάξιμος μισθός δεν ελήφθη το σύνολο αλλά μέρος αυτού (50-75% , ανάλογα με το βαθμό και τη θέση του συνταξιούχου) , η σύνταξη δεν επανυπολογίσθηκε σωστά, για αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο να διορθωθεί η κατάφωρη αυτή αδικία και να αποκατασταθεί η ισονομία βάσει της συνταγματικής λογικής και προσταγής , ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.
    Συνηγορεί στην υποστήριξη αυτής της διόρθωσης και η σχετική αιτιολογική έκθεση του Ν. 4387/16 που αναφέρει εμφαντικά ότι πρέπει να κατισχύσουν οι κανόνες της Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων , τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης για τους « παλαιούς και τους νέους συνταξιούχους» , αναφέροντας σαφέστατα ότι η βάση υπολογισμού είναι οι αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ψευδές επιχείρημα περί ανυπαρξίας των στοιχείων είναι παντελώς έωλο και αποτελεί ατυχές εφεύρημα , αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σοβαρό λόγο ακυρότητας του στηριζόμενου σε νομική πλάνη νόμου.
    Καταλήγοντας , έχουμε την πεποίθηση ή ακόμη και την ελπίδα ότι ο αρμόδιος υπουργός εργασίας σε μια στιγμή μάλιστα που γίνεται από τη κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μία εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για κάποια αύξηση της σύνταξης τους, για να μπορέσουν να στηριχθούν και να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία των καιρών μας, θα τροποποιήσει τα σχετικά άρθρα των νόμων 4387/16 και 4670/20 και θα τα επαναδιατυπώσει με σαφήνεια, εξαλείφοντας την αδικία σε βάρος των παλαιών συνταξιούχων , καθιερώνοντας τον ίδιο τρόπο υπολογισμού με αυτόν που ισχύει σήμερα για τους νέους συνταξιούχους.
    Κεφάλαιο Β΄ – ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
    Είναι ήδη γεγενημένο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι ανήκοντες για 70 ολόκληρα χρόνια στον ΛΕΠΕΤΕ και λαμβάνοντας από τον λογαριασμό αυτόν την επικουρική τους σύνταξη , με την τροπολογία του άρθρου 24 του Νόμου 4618/19, εντάχθηκαν από 1.3.18 στο ΕΤΕΑΕΠ και σήμερα e-ΕΦΚΑ χάνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του επικουρικού τους βοηθήματος.
    Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών που υφίστανται σήμερα όλοι βέβαια οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της επικούρησης τους, μετά την υπαγωγή τους στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ε-ΕΦΚΑ , θέλοντας να αποφύγουν την από 1.1.25 παραπέρα μείωση της κατά 33%, επιζητούν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της καταβολής της και πέραν της ήδη νομοθετημένης ημερομηνίας περικοπής της που είναι η 1.1.25 .
    Ο Σπουδαιότερος λόγος που συνηγορεί υπέρ της συνέχισης της καταβολής ως έχει και απορρίπτει τις όποιες ενστάσεις , είναι ο σταδιακά μειούμενος αριθμός των συνταξιούχων λόγω θανάτου, που μοιραία μειώνει και το καταβαλλόμενο ποσό σε ανθρώπους που έχουν υποστεί δραματική μείωση των αποδοχών τους λόγω της αιφνίδιας περικοπής της επικούρησης τους αλλά και της μείωσης της σύνταξης τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 12:47 | ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

    Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
    Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
    τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: http://www.emdydas.gr

    Αθήνα, 13-10-2022
    Αρ. Πρωτ.: 8887
    Προς: Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη

    Κοιν.: Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

    Θέμα : Προτάσεις Τροπολογίας στο Υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που συντείνουν στην ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εντός του e ΕΦΚΑ

    Κύριε Υπουργέ
    Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
    Με την παρούσα επιστολή μας ζητούμε να συμπεριλάβετε τροπολογίες στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τις λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σε συνέχεια του πρόσφατου αιτήματος συνάντησης μας.
    Α. Σχετικά με το Αίτημα παράτασης του χρόνου υλοποίησης της διάθεσης των ποσών της κράτησης της περίπτωσης β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2326/1940 (Α’ 145) σύμφωνα με την Β/οικοθ.25141/2355/2019 ΚΥΑ (Β’ 2276). Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εν λόγω διάθεσης, προτείνεται να δοθεί παράταση του χρόνου υλοποίησης του έργου τουλάχιστον έως 31-12-2022 με την έκδοση νέας ΚΥΑ προκειμένου το ΤΕΕ να προβεί στην καταβολή των ποσών στους δικαιούχους μηχανικούς – ποσά τα οποία έχει ήδη λάβει από τον e-ΕΦΚΑ.
    Β. Οι προτεινόμενες τροπολογίες αφορούν σε ρυθμίσεις με τις οποίες επιβεβαιώνεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εντός του Ενιαίου Φορέα και αποκαθίσταται η άδικη και άνιση μεταχείριση εργαζομένων, ως προς την συνταξιοδοτική τους αντιμετώπιση, αναλόγως προς το φορέα ασφάλισης από τον οποίο προέρχονται ή το χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση.
    Ειδικότερα με την πρώτη προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η δυνατότητα και των υπαγόμενων στο πρ. ΕΤΑΑ παλαιών ασφαλισμένων Μηχανικών να δικαιωθούν μειωμένης συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Παρά την από 1-1-2022 και εντεύθεν ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων ως προς την πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως φορέα προέλευσης και ασφάλισης, παρά την ένταξη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και παρά τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συνταξιοδοτικών παροχών εντός του Ενιαίου φορέα, εντούτοις έως και σήμερα δεν προβλέπεται για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση του πρ. ΕΤΑΑ παλαιούς ασφαλισμένους Μηχανικούς δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη από το 62ο έτος της ηλικίας ακόμα και εάν έχει συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης 15 ετών.
    Με τη δεύτερη προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα και των Μηχανικών μητέρων ανικάνων τέκνων να δικαιωθούν σύνταξης στο 50ο έτος της ηλικίας τους εφόσον πιστοποιείται ποσοστό ανικανότητας ενός τέκνου σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Υπενθυμίζεται ότι αφενός αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται για τις ασφαλισμένες του πρ. Δημοσίου και του πρ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και άλλων φορέων κύριας ασφάλισης, αφετέρου δε η πρόβλεψη αυτή δεν επηρεάστηκε από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ν. 3863, 3865/2010, 4093/2012 και 4336/2015 και οι ασφαλισμένες των ταμείων αυτών δύνανται να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, και μετά την 1-1-2022 με τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
    Με την Τρίτη προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα των εργαζόμενων μητέρων Διπλωματούχων Μηχανικών με Μισθωτή Εργασία να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερα ηλικιακά όρια, έστω με μεταβατικές διατάξεις. Η ευαίσθητη αυτή κατηγορία εργαζομένων στα περισσότερα ενταχθέντα Ταμεία, είχε τη δυνατότητα. Μοναδικές εξαιρέσεις στον ανωτέρω κανόνα, ήταν οι γυναίκες μηχανικοί οι οποίες ήταν υποχρεωμένες λόγω ιδιότητας να είναι ασφαλισμένες στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Αντιθέτως οι εργαζόμενες με τις συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες παράλληλα ασφαλισμένες στο Δημόσιο ή σε Ειδικά Ταμεία, είχαν –και έχουν με μεταβατικές διατάξεις- τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων.
    Μετά και τη σύσταση του ΕΦΚΑ, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μιας μικρής ομάδας ασφαλισμένων γυναικών, οι οποίες εργάζονται με τους ίδιους ακριβώς όρους και συνθήκες με άλλες εργαζόμενες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις που αφορούν στις μητέρες ανηλίκων. Για λόγους λοιπόν ίσης μεταχείρισης, προτείνουμε να υπάρξει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση η οποία ακολουθεί.

    ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:

    Άρθρο …
    Θέσπιση ορίου ηλικίας για λήψη μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ- πρώην ΕΤΑΑ
    Οι μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ- πρ. ΕΤΑΑ δικαιούνται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη. Το ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής μειώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 3 του ν.4387/2016.

    Άρθρο ……
    Συνταξιοδότηση Μηχανικών γονέων ανικάνων τέκνων

    Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ – πρ. ΕΤΑΑ γονείς ανικάνων τέκνων, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% δικαιούνται πλήρη σύνταξη στο 50ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 18 έτη και 4 μήνες. Το δικαίωμα αυτό ασκείται μόνο από τον ένα γονέα. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου παιδιού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αν το παιδί είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που είχε την επιμέλεια όσο ήταν ανήλικο. Αν η ενηλικίωση επήλθε πριν τη λύση του γάμου, το δικαίωμα ασκείται από έναν από τους δύο γονείς.
    Σε περίπτωση που το ανάπηρο παιδί έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης.

    Άρθρο ……
    Συνταξιοδότηση Μηχανικών Γυναικών με μισθωτή εργασία

    «Οι διατάξεις του άρθρου 144 του νόμου 3655/2008 , όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10 του νόμου 3863/2010 , του άρθρου 61 του νόμου 3996/2011 και της Υποπαραγράφου Ε3 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015, εφαρμόζονται ανάλογα και στις ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ προερχόμενες από τους τομείς του πρώην ΕΤΑΑ , οι οποίες απασχολούνται με μισθωτή εργασία και εξαρτημένη σχέση στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.»

    Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε τη διαφωνία μας με τις ρυθμίσεις του για το ΜΤΠΥ του κεφαλαίου Ζ, στα άρθρα 30 έως και 35 και στο κεφάλαιο ΙΒ, στα άρθρα 58 έως 60 με επιχειρείται η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή του. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν και οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση τους:
    • Δεν υφίσταται καμία ανάγκη νομοθέτησης θέσης Διοικητή στο ΜΤΠΥ, πολλώ δε μάλλον ενός προσώπου που συγκεντρώνει πάνω του ΟΛΕΣ τις εξουσίες διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον/στην Υπουργό που τον όρισε.
    • Δεν συμφωνούμε με την αλλαγή στην υφιστάμενη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην επιχειρούμενη νέα 9μελή σύσταση του ΔΣ, τα 5 από τα 9 μέλη δεν έχουν σχέση μετόχου – μερισματούχου με το ΜΤΠΥ, τα 6 δε, ορίζονται απευθείας από την/ον Υπουργό, άρα έχουν την πλειοψηφία και στα χέρια τους περνούν οι τελικές αποφάσεις για την μοίρα της περιουσίας όλων μας.
    • Η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ, δηλαδή η περιουσία των μετόχων – μερισματούχων, είναι ΜΗ κρατική περιουσία από την ίδρυση του ΜΤΠΥ έως και σήμερα. Αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα. Παρέμβαση σε αυτήν συνιστά ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και καταλύει την έννοια της ιδιοκτησίας, όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα και στο Κληρονομικό Δίκαιο.

    Και ζητάμε την απόσυρση των εν λόγω άρθρων συντασσόμενοι με το αίτημα των εργαζομένων του ΜΤΠΥ.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 09:20 | Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας «Συνδικαλιστική Παράταξη «Α.Ε.Σ. Σαρρής-Τζούλης »

    Κεφάλαιο Α΄ – ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
    Επειδή στο αντικείμενο του παρόντος νόμου , ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση , περιλαμβάνεται και η ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων, θεωρούμε δίκαιο να συμπεριληφθούν αναγκαίες και απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν υποστεί εντελώς άδικα με το νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου) και του επανυπολογισμού των συντάξεων τους, σημαντική περικοπή των αποδοχών τους .

    Πιο συγκεκριμένα , καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαιοσύνης , ισονομίας και συνταγματικής λογικής για τους πιο πάνω συνταξιούχους , αφού εντελώς αυθαίρετα και ξαφνικά και με πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία (τελείως αναληθές και ψευδές) , κατηγοριοποίησε τους συνταξιούχους αυτούς που είχαν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, σε προ και μετά την ημερομηνία του νόμου (12/5/16). Το τραγικό, άδικο και παράλογο αποτέλεσμα που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτόν είναι ότι δύο συνταξιούχοι , (με ίδια χρόνια υπηρεσίας , βαθμούς, επιδόματα , παιδιά κ.λ.π.) έχοντας καταβάλει ακριβώς τις ίδιες εισφορές , δεν παίρνουν την ίδια σύνταξη .

    Με τον τρόπο αυτό, έχει ουσιαστικά μεταβληθεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς αφού η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση μπορεί να εκδοθεί σε χρόνο ακαθόριστο, λόγω αντικειμενικών υπηρεσιακών αδυναμιών. Π.χ. Αν έχουν υποβάλει αίτηση δυο ασφαλιστικά ισοδύναμοι συνταξιούχοι , δηλ. με ίδιες αποδοχές, ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και ίδιο ασφαλιστικό χρόνο , πριν την 13/5/16 και οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις έχουν βγει η μία στις 12/5 για τον ένα και η άλλη στις 14/5/16, για διάφορους λόγους (υπηρεσιακή γραφειοκρατία, φόρτος εργασίας, καθυστέρηση λόγω έλλειψης ασφαλιστικών στοιχείων ή ακόμη και του χρόνου υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα έχουν διαφορετική σύνταξη με σημαντικά μειωμένη τη σύνταξη του πρώτου, η οποία έχει υπολογισθεί με το προ του νόμου 4387/16 ισχύον καθεστώς.

    Ο εντελώς παράλογος υπολογισμός που νομοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου στηρίζεται στο άρθρο 33 παρ. 2 του 4387/16 , που προβλέπει το ανταποδοτικό μέρος των καταβαλλόμενων μέχρι την 13/5/16 συντάξεων να θεωρεί ως συντάξιμες αποδοχές τον συντάξιμο μισθό επί του οποίου υπολογίσθηκε η χορηγηθείσα σύνταξη, ενώ μετά την 13/5/16 υπολογίζει ως συντάξιμες αποδοχές , το σύνολο των πάσης φύσεως τακτικών και έκτακτων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου , καθ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου , επί των οποίων καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη (άρθρο 28) .
    Γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτό , ότι επειδή στους πριν την 13/5/16 συνταξιούχους , ως συντάξιμος μισθός δεν ελήφθη το σύνολο αλλά μέρος αυτού (50-75% , ανάλογα με το βαθμό και τη θέση του συνταξιούχου) , η σύνταξη δεν επανυπολογίσθηκε σωστά, για αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο να διορθωθεί η κατάφωρη αυτή αδικία και να αποκατασταθεί η ισονομία βάσει της συνταγματικής λογικής και προσταγής , ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.

    Συνηγορεί στην υποστήριξη αυτής της διόρθωσης και η σχετική αιτιολογική έκθεση του Ν. 4387/16 που αναφέρει εμφαντικά ότι πρέπει να κατισχύσουν οι κανόνες της Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων , τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης για τους « παλαιούς και τους νέους συνταξιούχους» , αναφέροντας σαφέστατα ότι η βάση υπολογισμού είναι οι αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ψευδές επιχείρημα περί ανυπαρξίας των στοιχείων είναι παντελώς έωλο και αποτελεί ατυχές εφεύρημα , αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σοβαρό λόγο ακυρότητας του στηριζόμενου σε νομική πλάνη νόμου.

    Καταλήγοντας , έχουμε την πεποίθηση ή ακόμη και την ελπίδα ότι ο αρμόδιος υπουργός εργασίας σε μια στιγμή μάλιστα που γίνεται από τη κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μία εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για κάποια αύξηση της σύνταξης τους, για να μπορέσουν να στηριχθούν και να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία των καιρών μας, θα τροποποιήσει τα σχετικά άρθρα των νόμων 4387/16 και 4670/20 και θα τα επαναδιατυπώσει με σαφήνεια, εξαλείφοντας την αδικία σε βάρος των παλαιών συνταξιούχων , καθιερώνοντας τον ίδιο τρόπο υπολογισμού με αυτόν που ισχύει σήμερα για τους νέους συνταξιούχους.

    Κεφάλαιο Β΄ – ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
    Είναι ήδη γεγενημένο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι ανήκοντες για 70 ολόκληρα χρόνια στον ΛΕΠΕΤΕ και λαμβάνοντας από τον λογαριασμό αυτόν την επικουρική τους σύνταξη , με την τροπολογία του άρθρου 24 του Νόμου 4618/19, εντάχθηκαν από 1.3.18 στο ΕΤΕΑΕΠ και σήμερα e-ΕΦΚΑ χάνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του επικουρικού τους βοηθήματος.

    Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών που υφίστανται σήμερα όλοι βέβαια οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της επικούρησης τους, μετά την υπαγωγή τους στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ε-εφκα , θέλοντας να αποφύγουν την από 1.1.25 παραπέρα μείωση της κατά 33%, επιζητούν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της καταβολής της και πέραν της ήδη νομοθετημένης ημερομηνίας περικοπής της που είναι η 1.1.25 .

    Λόγοι που συνηγορούν υπέρ της συνέχισης της καταβολής ως έχει είναι ο σταδιακά μειούμενος αριθμός των συνταξιούχων λόγω θανάτου που μειώνει και το ποσό.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 04:52 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΡΡΡΗΣ

    Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
    «Συνδικαλιστική Παράταξη «Α.Ε.Σ. Σαρρής-Τζούλης »
    Έδρα: Κάσου 3, Κυψέλη τ.κ. 11363 Τηλέφωνα: 6972-444660 e-mail: ansarris@gmail.com

    Κεφάλαιο Α΄ – ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
    Επειδή στο αντικείμενο του παρόντος νόμου , ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση , περιλαμβάνεται και η ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων, θεωρούμε δίκαιο να συμπεριληφθούν αναγκαίες και απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν υποστεί εντελώς άδικα με το νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου) και του επανυπολογισμού των συντάξεων τους, σημαντική περικοπή των αποδοχών τους .
    Πιο συγκεκριμένα , καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαιοσύνης , ισονομίας και συνταγματικής λογικής για τους πιο πάνω συνταξιούχους , αφού εντελώς αυθαίρετα και ξαφνικά και με πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία (τελείως αναληθές και ψευδές) , κατηγοριοποίησε τους συνταξιούχους αυτούς που είχαν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, σε προ και μετά την ημερομηνία του νόμου (12/5/16). Το τραγικό, άδικο και παράλογο αποτέλεσμα που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτόν είναι ότι δύο συνταξιούχοι , (με ίδια χρόνια υπηρεσίας , βαθμούς, επιδόματα , παιδιά κ.λ.π.) έχοντας καταβάλει ακριβώς τις ίδιες εισφορές , δεν παίρνουν την ίδια σύνταξη .
    Με τον τρόπο αυτό, έχει ουσιαστικά μεταβληθεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς αφού η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση μπορεί να εκδοθεί σε χρόνο ακαθόριστο, λόγω αντικειμενικών υπηρεσιακών αδυναμιών. Π.χ. Αν έχουν υποβάλει αίτηση δυο ασφαλιστικά ισοδύναμοι συνταξιούχοι , δηλ. με ίδιες αποδοχές, ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και ίδιο ασφαλιστικό χρόνο , πριν την 13/5/16 και οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις έχουν βγει η μία στις 12/5 για τον ένα και η άλλη στις 14/5/16, για διάφορους λόγους (υπηρεσιακή γραφειοκρατία, φόρτος εργασίας, καθυστέρηση λόγω έλλειψης ασφαλιστικών στοιχείων ή ακόμη και του χρόνου υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα έχουν διαφορετική σύνταξη με σημαντικά μειωμένη τη σύνταξη του πρώτου, η οποία έχει υπολογισθεί με το προ του νόμου 4387/16 ισχύον καθεστώς.
    Ο εντελώς παράλογος υπολογισμός που νομοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου στηρίζεται στο άρθρο 33 παρ. 2 του 4387/16 , που προβλέπει το ανταποδοτικό μέρος των καταβαλλόμενων μέχρι την 13/5/16 συντάξεων να θεωρεί ως συντάξιμες αποδοχές τον συντάξιμο μισθό επί του οποίου υπολογίσθηκε η χορηγηθείσα σύνταξη, ενώ μετά την 13/5/16 υπολογίζει ως συντάξιμες αποδοχές , το σύνολο των πάσης φύσεως τακτικών και έκτακτων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου , καθ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου , επί των οποίων καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη (άρθρο 28) .
    Γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτό , ότι επειδή στους πριν την 13/5/16 συνταξιούχους , ως συντάξιμος μισθός δεν ελήφθη το σύνολο αλλά μέρος αυτού (50-75% , ανάλογα με το βαθμό και τη θέση του συνταξιούχου) , η σύνταξη δεν επανυπολογίσθηκε σωστά, για αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο να διορθωθεί η κατάφωρη αυτή αδικία και να αποκατασταθεί η ισονομία βάσει της συνταγματικής λογικής και προσταγής , ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.
    Συνηγορεί στην υποστήριξη αυτής της διόρθωσης και η σχετική αιτιολογική έκθεση του Ν. 4387/16 που αναφέρει εμφαντικά ότι πρέπει να κατισχύσουν οι κανόνες της Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων , τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης για τους « παλαιούς και τους νέους συνταξιούχους» , αναφέροντας σαφέστατα ότι η βάση υπολογισμού είναι οι αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ψευδές επιχείρημα περί ανυπαρξίας των στοιχείων είναι παντελώς έωλο και αποτελεί ατυχές εφεύρημα , αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σοβαρό λόγο ακυρότητας του στηριζόμενου σε νομική πλάνη νόμου.
    Καταλήγοντας , έχουμε την πεποίθηση ή ακόμη και την ελπίδα ότι ο αρμόδιος υπουργός εργασίας σε μια στιγμή μάλιστα που γίνεται από τη κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μία εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για κάποια αύξηση της σύνταξης τους, για να μπορέσουν να στηριχθούν και να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία των καιρών μας, θα τροποποιήσει τα σχετικά άρθρα των νόμων 4387/16 και 4670/20 και θα τα επαναδιατυπώσει με σαφήνεια, εξαλείφοντας την αδικία σε βάρος των παλαιών συνταξιούχων , καθιερώνοντας τον ίδιο τρόπο υπολογισμού με αυτόν που ισχύει σήμερα για τους νέους συνταξιούχους.
    Κεφάλαιο Β΄ – ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
    Είναι ήδη γεγενημένο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι ανήκοντες για 70 ολόκληρα χρόνια στον ΛΕΠΕΤΕ και λαμβάνοντας από τον λογαριασμό αυτόν την επικουρική τους σύνταξη , με την τροπολογία του άρθρου 24 του Νόμου 4618/19, εντάχθηκαν από 1.3.18 στο ΕΤΕΑΕΠ και σήμερα e-ΕΦΚΑ χάνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του επικουρικού τους βοηθήματος.
    Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών που υφίστανται σήμερα όλοι βέβαια οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της επικούρησης τους, μετά την υπαγωγή τους στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ε-εφκα , θέλοντας να αποφύγουν την από 1.1.25 παραπέρα μείωση της κατά 33%, επιζητούν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της καταβολής της και πέραν της ήδη νομοθετημένης ημερομηνίας περικοπής της που είναι η 1.1.25 .
    Λόγοι που συνηγορούν υπέρ της συνέχισης της καταβολής ως έχει είναι ο σταδιακά μειούμενος αριθμός των συνταξιούχων λόγω θανάτου που μειώνει και το ποσό.
    ΈΝΑ

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 04:26 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΡΡΡΗΣ

    Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
    «Συνδικαλιστική Παράταξη «Α.Ε.Σ. Σαρρής-Τζούλης »
    Έδρα: Κάσου 3, Κυψέλη τ.κ. 11363 Τηλέφωνα: 6972-444660 e-mail: ansarris@gmail.com

    Κεφάλαιο Α΄ – ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
    Επειδή στο αντικείμενο του παρόντος νόμου , ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση , περιλαμβάνεται και η ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων, θεωρούμε δίκαιο να συμπεριληφθούν αναγκαίες και απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν υποστεί εντελώς άδικα με το νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου) και του επανυπολογισμού των συντάξεων τους, σημαντική περικοπή των αποδοχών τους .
    Πιο συγκεκριμένα , καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαιοσύνης , ισονομίας και συνταγματικής λογικής για τους πιο πάνω συνταξιούχους , αφού εντελώς αυθαίρετα και ξαφνικά και με πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία (τελείως αναληθές και ψευδές) , κατηγοριοποίησε τους συνταξιούχους αυτούς που είχαν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, σε προ και μετά την ημερομηνία του νόμου (12/5/16). Το τραγικό, άδικο και παράλογο αποτέλεσμα που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτόν είναι ότι δύο συνταξιούχοι , (με ίδια χρόνια υπηρεσίας , βαθμούς, επιδόματα , παιδιά κ.λ.π.) έχοντας καταβάλει ακριβώς τις ίδιες εισφορές , δεν παίρνουν την ίδια σύνταξη .
    Με τον τρόπο αυτό, έχει ουσιαστικά μεταβληθεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς αφού η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση μπορεί να εκδοθεί σε χρόνο ακαθόριστο, λόγω αντικειμενικών υπηρεσιακών αδυναμιών. Π.χ. Αν έχουν υποβάλει αίτηση δυο ασφαλιστικά ισοδύναμοι συνταξιούχοι , δηλ. με ίδιες αποδοχές, ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και ίδιο ασφαλιστικό χρόνο , πριν την 13/5/16 και οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις έχουν βγει η μία στις 12/5 για τον ένα και η άλλη στις 14/5/16, για διάφορους λόγους (υπηρεσιακή γραφειοκρατία, φόρτος εργασίας, καθυστέρηση λόγω έλλειψης ασφαλιστικών στοιχείων ή ακόμη και του χρόνου υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα έχουν διαφορετική σύνταξη με σημαντικά μειωμένη τη σύνταξη του πρώτου, η οποία έχει υπολογισθεί με το προ του νόμου 4387/16 ισχύον καθεστώς.
    Ο εντελώς παράλογος υπολογισμός που νομοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου στηρίζεται στο άρθρο 33 παρ. 2 του 4387/16 , που προβλέπει το ανταποδοτικό μέρος των καταβαλλόμενων μέχρι την 13/5/16 συντάξεων να θεωρεί ως συντάξιμες αποδοχές τον συντάξιμο μισθό επί του οποίου υπολογίσθηκε η χορηγηθείσα σύνταξη, ενώ μετά την 13/5/16 υπολογίζει ως συντάξιμες αποδοχές , το σύνολο των πάσης φύσεως τακτικών και έκτακτων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου , καθ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου , επί των οποίων καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη (άρθρο 28) .
    Γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτό , ότι επειδή στους πριν την 13/5/16 συνταξιούχους , ως συντάξιμος μισθός δεν ελήφθη το σύνολο αλλά μέρος αυτού (50-75% , ανάλογα με το βαθμό και τη θέση του συνταξιούχου) , η σύνταξη δεν επανυπολογίσθηκε σωστά, για αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο να διορθωθεί η κατάφωρη αυτή αδικία και να αποκατασταθεί η ισονομία βάσει της συνταγματικής λογικής και προσταγής , ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.
    Συνηγορεί στην υποστήριξη αυτής της διόρθωσης και η σχετική αιτιολογική έκθεση του Ν. 4387/16 που αναφέρει εμφαντικά ότι πρέπει να κατισχύσουν οι κανόνες της Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων , τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης για τους « παλαιούς και τους νέους συνταξιούχους» , αναφέροντας σαφέστατα ότι η βάση υπολογισμού είναι οι αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ψευδές επιχείρημα περί ανυπαρξίας των στοιχείων είναι παντελώς έωλο και αποτελεί ατυχές εφεύρημα , αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σοβαρό λόγο ακυρότητας του στηριζόμενου σε νομική πλάνη νόμου.
    Καταλήγοντας , έχουμε την πεποίθηση ή ακόμη και την ελπίδα ότι ο αρμόδιος υπουργός εργασίας σε μια στιγμή μάλιστα που γίνεται από τη κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μία εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για κάποια αύξηση της σύνταξης τους, για να μπορέσουν να στηριχθούν και να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία των καιρών μας, θα τροποποιήσει τα σχετικά άρθρα των νόμων 4387/16 και 4670/20 και θα τα επαναδιατυπώσει με σαφήνεια, εξαλείφοντας την αδικία σε βάρος των παλαιών συνταξιούχων , καθιερώνοντας τον ίδιο τρόπο υπολογισμού με αυτόν που ισχύει σήμερα για τους νέους συνταξιούχους.
    Κεφάλαιο Β΄ – ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
    Είναι ήδη γεγενημένο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι ανήκοντες για 70 ολόκληρα χρόνια στον ΛΕΠΕΤΕ και λαμβάνοντας από τον λογαριασμό αυτόν την επικουρική τους σύνταξη , με την τροπολογία του άρθρου 24 του Νόμου 4618/19, εντάχθηκαν από 1.3.18 στο ΕΤΕΑΕΠ και σήμερα e-ΕΦΚΑ χάνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του επικουρικού τους βοηθήματος.
    Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών που υφίστανται σήμερα όλοι βέβαια οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της επικούρησης τους, μετά την υπαγωγή τους στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ε-εφκα , θέλοντας να αποφύγουν την από 1.1.25 παραπέρα μείωση της κατά 33%, επιζητούν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της καταβολής της και πέραν της ήδη νομοθετημένης ημερομηνίας περικοπής της που είναι η 1.1.25 .
    Λόγοι που συνηγορούν υπέρ της συνέχισης της καταβολής ως έχει είναι ο σταδιακά μειούμενος αριθμός των συνταξιούχων λόγω θανάτου που μειώνει και το ποσό.

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 21:19 | Κώστας Στενημαχίτης

    Σε συνέχεια και αναφορικά με την 1η ενότητα: «ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 13/5/2016 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ», του σημειώματος που κατατέθηκε και καταχωρήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022 στα σχόλια του «άρθρου 2 Αντικείμενο», του υπό διαβούλευση-συζήτηση ν/σχ. και προς ενίσχυση του σχετικού σχολίου (στις 18/10/22) από τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΤΕ, παρατίθεται συμπληρωματικά το παρακάτω κείμενο, που κυρίως εστιάζει στην ανάδειξη και τεκμηρίωση της, πιθανόν χωρίς ιστορικό προηγούμενο, αιτιολογικής πλάνης και νομοθετικής αστοχίας που προκάλεσε την κατάφωρα δυσμενή και άδικη διαφοροποίηση/διάκριση, στον τρόπο υπολογισμού της Ανταποδοτικής σύνταξης μεταξύ των συντ/χων πριν και μετά την 13η/5/2016.

    Συνοπτική παρουσίαση-τεκμηρίωση
    Της αντισυνταγματικής και κυρίως, αιτιολογικά αβάσιμης και πεπλανημένης βλαπτικής διαφοροποίησης στον υπολογισμό του τμήματος της Ανταποδοτικής σύνταξης των ήδη προ της 13/05/2016 «παλαιών συνταξιούχων», παρά τον πολλαπλώς διακηρυσσόμενο περί του αντιθέτου σκοπό και βούληση του νομοθέτη.

    1. Με το ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου) επιδιώχθηκε, σύμφωνα με τον τίτλο του νομοθετήματος, το «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας και η Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος».
    – Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις του ν.4387/16, κυρίως, με το ν.4670/2020 (Βρούτση) ουδεμία μεταβολή επέφεραν στο επίδικο θέμα.

    2. Στην Αιτιολογική ‘Εκθεση του ν.4387/2016, αποτυπώνονται ρητά, σε πολλαπλά σημεία της, ο σκοπός και η βούληση του νομοθέτη για «ισονομία, ενιαίους κανόνες και τρόπο υπολογισμού της σύνταξης βάσει αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων».

    3. Παρά τις αιτιολογικές του νόμου διακηρύξεις και σε πλήρη και απόλυτη αντίθεση με τη ρητή βούληση και σκοπό του, σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του τμήματος της Ανταποδοτικής σύνταξης (θεμελιώδης και επίδικη παράμετρός του οποίου είναι η βάση υπολογισμού της), οι 2 παράμετροι του είναι:
    α. οι, ανάλογα με τα συντάξιμα χρόνια, συντελεστές αναπλήρωσης και
    β. η βάση υπολογισμού των συντελεστών αυτών [συγκεκριμένα, ο μέσος μηνιαίος όρος (μ.μ.ο)], από το 2002, των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, σύμφωνα με την ως άνω ρητά διατυπούμενη νομοθετική βούληση και σκοπό:
    – για μεν τους συνταξιοδοτούμενους μετά την 13/5/2016 «νέοι συνταξιούχοι», με το άρθρο 29 του ν.4387/2016 νομοθετείται αυτή η βάση υπολογισμού [δηλ. ο μ.μ.ο των κάθε είδους αποδοχών, από το 2002, επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές].
    – ενώ για τους ήδη συνταξιούχους(«παλaιοί»), μολονότι ήταν ασφαλιστικά και εργασιακά ισοδύναμοι και κατέβαλαν εισφορές επί του συνόλου των κάθε είδους αποδοχών τους (τακτικών και εκτάκτων), όπως ακριβώς και οι «νέοι συνταξιούχοι», με το άρθρο 33 του ν.4387/2016 νομοθετείται, παρά τις ως άνω αιτιολογικές διακηρύξεις και σε απόλυτη αντίθεση με τη βούληση και σκοπό του νομοθέτη, ανισότιμα και βλαπτικά για το ύψος της σύνταξής τους, ως βάση υπολογισμού της ένα υποσύνολο των αποδοχών (όπως έχει ήδη περιγραφεί στο προηγούμενο σημείωμα) επί των οποίων κατέβαλαν εισφορές.

    4. Ωστόσο το πρωτοφανές, που δεν φαίνεται να έχει ιστορικό προηγούμενο στην νομοθετική πρακτική της χώρας, και γεννά μείζονα ζητήματα πολιτικής, ηθικής και νομικής-συνταγματικής τάξης είναι ότι, ενώ θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο νομοθέτης, έστω και παραβιάζοντας τις πολλαπλές και ρητές αιτιολογικές του στοχεύσεις αλλά και στοιχειώδεις Συνταγματικές Αρχές της Ισότητας, της Αναλογικότητας και της Ανταποδοτικότητας στο συνταξιοδοτικό, έκανε μια άδικη μεν αλλά ηθελημένη επιλογή νομοθέτησης της 13ης/5/2016, ως ημερομηνία θέσπισης συνταξιούχων «2 ανισότιμων ταχυτήτων», αιτιολογεί τον βλαπτικό για τους παλαιούς συνταξιούχους διαχωρισμό όχι σε συνειδητή και ηθελημένη επιλογή του αλλά, σύμφωνα με τους αιτιολογικούς ισχυρισμούς του, εξαιτίας της «…αντικειμενικής αδυναμίας, που οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων ως προς τις αποδοχές ή τα εισοδήματα των ασφαλισμένων…» (Αιτιολογική στο άρθρο 33 του ν.4387/2016), κάτι που είναι παντελώς ανακριβές [τα στοιχεία των αποδοχών, τουλάχιστον για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχουν μηχανογραφημένα και είναι διαθέσιμα και από άλλες πηγές μέσω των ακόλουθων κρατικών links: -efka.gov.gr/asphalismenoi/misthotoi/atomikos-logariasmos-asphalises (με κωδικούς taxis και ΑΜΚΑ) ή/και -www.atlas.gov.gr – Ασφαλιστικό Βιογραφικό-Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός
    Ασφάλισης (με ίδιους κωδικούς όπως παραπάνω), όπως και από την προσκομιζόμενη συνταξιοδοτική απόφαση απονομής σύνταξης σε συνταξιούχο μετά την 13.5.2016], κάτι που, καλοπίστως, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε εκπορευόμενη από υπηρεσιακές πηγές της Διοίκησης παραπληροφόρηση, με συνέπεια την παρεπόμενη πλάνη του νομοθέτη.

    – Προς επίρρωση των ισχυρισμών μας ότι: α) δεν ευσταθεί η τυχαιότητα του χρόνου έναρξης του νόμου (13/5/2016) και του εξ αυτού παραγόμενου αποτελέσματος των διαφορετικών υπολογισμών και β) της επιλεκτικής δικαιολογίας ως προς την έλλειψη μισθολογικών δεδομένων, με συνέπεια την δυσμενή διάκριση μεταξύ των πριν και μετά του ν. 4387/2016, είναι και το γεγονός του Γενικού Εγγράφου του ΕΦΚΑ Αριθμ. Πρωτ. Σ93/1/169196/2-2-2018 σύμφωνα με το οποίο, αν, μεταξύ της ημερομηνίας που υπεβλήθη αίτηση συνταξιοδότησης και της ημερομηνίας έκδοσης της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, εκδοθεί ευμενέστερος νόμος για τον ενδιαφερόμενο, εφαρμόζεται ο ευμενέστερος νόμος.

    Δηλαδή εξαρτά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του αιτούντος σύνταξης όχι από τον χρόνο αφυπηρέτησης/συνταξιοδότησής του αλλά από εκείνο που
    ίσχυε κατά τις εντελώς απρόβλεπτες και τυχαίες ημερομηνίες έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που μπορεί, προκειμένου και για απολύτως ασφαλιστικά ισοδύναμους συνταξιούχους οι οποίοι αφυπηρέτησαν/συνταξιοδοτήθηκαν την ίδια ημερομηνία, να είναι (οι ημερομηνίες έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων) διαφορετικές εξαιτίας ακόμη και των ρυθμών επεξεργασίας και έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης και τα τυχόν προσωπικά κωλύματα του κάθε αρμόδιου υπαλλήλου του e-EΦΚΑ.

    Συνεπώς, εάν κάποιος θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης/αφυπηρέτησης και υπέβαλε σχετική αίτηση πριν την 12.5.2016 αλλά η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται μετά την ημερομηνία αυτή, εφαρμόζεται το ευμενέστερο καθεστώς της βάσης υπολογισμού της σύνταξης βάσει συνολικών μικτών αποδοχών του (τακτικών και εκτάκτων) από το έτος 2002 και εφεξής γεγονός που αυτονοήτως συνεπάγεται την ύπαρξη των σχετικών στοιχείων όχι μόνο για τους αιτούντες σύνταξη μετά την 12.5.2016 αλλά και για όσους την αιτήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή («παλαιοί») συνταξιούχοι.

    Παραθέτουμε μάλιστα, προς απόδειξη του παραδόξου έως και του παραλόγου του πράγματος, το εξής παράδειγμα: εάν δύο ασφαλιστικά ισοδύναμοι συνταξιούχοι, με ίδιες εισφοροδοτούσες αποδοχές και με ίδιο ασφαλιστικό χρόνο, αφυπηρέτησαν/συνταξιοδοτήθηκαν και αιτήθηκαν σύνταξη στις 11/4/2015 και η συνταξιοδοτική απόφαση του ενός εξεδόθη στις 10/5/2016 και του άλλου στις 15/5/2016, λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη (σημαντικά μικρότερη για τον 1ο), διότι ο 1ος υπήχθη στο προ του ν.4387/2016 καθεστώς ενώ ο 2ος στο μετά!!!
    Γίνεται αντιληπτό -εκ του παραδείγματος- ότι η κατάσταση αυτή προσομοιάζει με τυχαιότητα παιγνίου σε καζίνο!!

    – Επιγραμματικά, βάσει των προεκτεθέντων, οι προ 13/5/2016 συνταξιούχοι που ως εργαζόμενοι κατέβαλαν εισφορές επί των κάθε είδους αποδοχών τους, το σύνολο των οποίων (αποδοχών) είναι μεγαλύτερο του αποκαλούμενου «συντάξιμου μισθού», είναι «θύματα μιας καταφανούς και ενδεχομένως, πρωτοφανούς νομοθετικής αστοχίας-πλάνης».

    Σύντομο αιτιολογικό και σχέδιο προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης για την αποκατάσταση των βλαπτικών αποτελεσμάτων της νομοθετικής αστοχίας-πλάνης.

    Α] Αιτιολογικό
    Με το άρθρο 33 του Ν.4387/2016, παρά τις διακηρύξεις, τη ρητή βούληση και σκοπό του νομοθέτη, στη σχετική αιτιολογική έκθεση, περί ίδιων-ομοίων Κανόνων Ισότητας, Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας των συντάξεων και, κατεξοχήν, ίδιο τρόπο υπολογισμού της Ανταποδοτικής σύνταξης «παλαιών και νέων συνταξιούχων» με βάση υπολογισμού της τις αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, με ανακριβές και πεπλανημένο αιτιολογικό σε ό,τι αφορά τους ήδη προ της 13.5.2016 συνταξιούχους περί «δήθεν» ανυπαρξίας σχετικών στοιχείων, νομοθετήθηκε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους να λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού μέρος (υποσύνολο) των αποδοχών τους, μολονότι υπήρξαν εργασιακά και ασφαλιστικά ισοδύναμοι των μετά την 13.5.2016 συναδέλφων τους και κατέβαλαν και αυτοί (τις ίδιες) εισφορές επί του συνόλου των αποδοχών τους.
    Για την άρση και αποκατάσταση της κατάφωρα αντισυνταγματικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αυτής ανισοτιμίας βάσει μάλιστα ανακριβούς,
    πεπλανημένου και ανυπόστατου, ως προς την επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων, αιτιολογικού και όχι ηθελημένης επιλογής, δηλ. ανισοτιμίας ενάντια στη ίδια τη βούληση του νομοθέτη, προτείνεται η ακόλουθη προσθήκη στo άρθρο 33 παρ. 2 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει και μετά την ψήφιση του ν.4670/2020, ώστε να τεθεί/συμπληρωθεί σε συνέχεια της σήμερα καταληκτικής φράσης του α’ εδαφίου της «…η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη»:

    Β] Σχέδιο διάταξης (για την κατάρτιση της οποίας ελήφθησαν τα σημερινά Δημοσιονομικά δεδομένα)
    «ή ο μέσος όρος των πάσης φύσεως αποδοχών από το έτος 2002 για τις οποίες έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, αν οι αποδοχές αυτές είναι μεγαλύτερες του συνταξίμου μισθού, κατά ανάλογη εφαρμογή των παραγράφων 2α και 7 του άρθρου 28 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
    ’Οπου συντρέχει εφαρμογή μεγαλύτερων, κατά τα άνω, αποδοχών, οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ως προς το Ανταποδοτικό τους μέρος, αναπροσαρμόζονται εφεξής ανάλογα, ενώ τα προκύπτοντα επιπλέον ποσά της Ανταποδοτικής σύνταξης αναδρομικώς από 13.5.2016, καταβάλλονται σε 5 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι λειτουργικές λεπτομέρειες υλοποίησης της παρούσας διάταξης»

    Ευχαριστούμε και ευελπιστούμε στην αποκατάσταση μιας υπαρκτής αδικίας εις βάρος των συνταξιούχων της ΕΤΕ και όχι μόνο.
    Αθήνα 19/10/2022
    (κατ΄αλφαβητική σειρά)
    Καυκαλάς Μανόλης-Στενημαχίτης Κων/νος
    Συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Βουλευτές μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 18:18 | Μανόλης Καυκαλάς

    ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ
    Σε συνέχεια και αναφορικά με την 1η ενότητα: «ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 13/5/2016 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ», του σημειώματος που κατατέθηκε και καταχωρήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022 στα σχόλια του «άρθρου 2 Αντικείμενο», του υπό διαβούλευση-συζήτηση ν/σχ. και προς ενίσχυση του σχετικού σχολίου (στις 18/10/22) από τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΤΕ, παρατίθεται συμπληρωματικά το παρακάτω κείμενο, που κυρίως εστιάζει στην ανάδειξη και τεκμηρίωση, πιθανόν χωρίς ιστορικό προηγούμενο, αιτιολογικής πλάνης και νομοθετικής αστοχίας που προκάλεσε την κατάφωρα δυσμενή και άδικη διαφοροποίηση/διάκριση, στον τρόπο υπολογισμού της Ανταποδοτικής σύνταξης μεταξύ των συντ/χων πριν και μετά την 13η/5/2016.

    Συνοπτική παρουσίαση-τεκμηρίωση
    Της αντισυνταγματικής και κυρίως, αιτιολογικά αβάσιμης και πεπλανημένης βλαπτικής διαφοροποίησης στον υπολογισμό του τμήματος της Ανταποδοτικής σύνταξης των ήδη προ της 13/05/2016 «παλαιών συνταξιούχων», παρά τον πολλαπλώς διακηρυσσόμενο περί του αντιθέτου σκοπό και βούληση του νομοθέτη.

    1. Με το ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου) επιδιώχθηκε, σύμφωνα με τον τίτλο του νομοθετήματος, το «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας και η Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος».
    – Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις του ν.4387/16, κυρίως, με το ν.4670/2020 (Βρούτση) ουδεμία μεταβολή επέφεραν στο επίδικο θέμα.

    2. Στην Αιτιολογική ‘Εκθεση του ν.4387/2016, αποτυπώνονται ρητά, σε πολλαπλά σημεία της, ο σκοπός και η βούληση του νομοθέτη για «ισονομία, ενιαίους κανόνες και τρόπο υπολογισμού της σύνταξης βάσει αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων».

    3. Παρά τις αιτιολογικές του νόμου διακηρύξεις και σε πλήρη και απόλυτη αντίθεση με τη ρητή βούληση και σκοπό του, σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του τμήματος της Ανταποδοτικής σύνταξης (θεμελιώδης και επίδικη παράμετρός του οποίου είναι η βάση υπολογισμού της), οι 2 παράμετροι του είναι:
    α. οι, ανάλογα με τα συντάξιμα χρόνια, συντελεστές αναπλήρωσης και
    β. η βάση υπολογισμού των συντελεστών αυτών [συγκεκριμένα, ο μέσος μηνιαίος όρος (μ.μ.ο)], από το 2002, των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, σύμφωνα με την ως άνω ρητά διατυπούμενη νομοθετική βούληση και σκοπό:
    – για μεν τους συνταξιοδοτούμενους μετά την 13/5/2016 «νέοι συνταξιούχοι», με το άρθρο 29 του ν.4387/2016 νομοθετείται αυτή η βάση υπολογισμού [δηλ. ο μ.μ.ο των κάθε είδους αποδοχών, από το 2002, επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές].
    – ενώ για τους ήδη συνταξιούχους(«παλaιοί»), μολονότι ήταν ασφαλιστικά και εργασιακά ισοδύναμοι και κατέβαλαν εισφορές επί του συνόλου των κάθε είδους αποδοχών τους (τακτικών και εκτάκτων), όπως ακριβώς και οι «νέοι συνταξιούχοι», με το άρθρο 33 του ν.4387/2016 νομοθετείται, παρά τις ως άνω αιτιολογικές διακηρύξεις και σε απόλυτη αντίθεση με τη βούληση και σκοπό του νομοθέτη, ανισότιμα και βλαπτικά για το ύψος της σύνταξής τους, ως βάση υπολογισμού της ένα υποσύνολο των αποδοχών (όπως έχει ήδη περιγραφεί στο προηγούμενο σημείωμα) επί των οποίων κατέβαλαν εισφορές.

    4. Ωστόσο το πρωτοφανές, που δεν φαίνεται να έχει ιστορικό προηγούμενο στην νομοθετική πρακτική της χώρας, και γεννά μείζονα ζητήματα πολιτικής, ηθικής και νομικής-συνταγματικής τάξης είναι ότι, ενώ θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο νομοθέτης, έστω και παραβιάζοντας τις πολλαπλές και ρητές αιτιολογικές του στοχεύσεις αλλά και στοιχειώδεις Συνταγματικές Αρχές της Ισότητας, της Αναλογικότητας και της Ανταποδοτικότητας στο συνταξιοδοτικό, έκανε μια άδικη μεν αλλά ηθελημένη επιλογή νομοθέτησης της 13ης/5/2016, ως ημερομηνία θέσπισης συνταξιούχων «2 ανισότιμων ταχυτήτων», αιτιολογεί τον βλαπτικό για τους παλαιούς συνταξιούχους διαχωρισμό όχι σε συνειδητή και ηθελημένη επιλογή του αλλά, σύμφωνα με τους αιτιολογικούς ισχυρισμούς του, εξαιτίας της «…αντικειμενικής αδυναμίας, που οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων ως προς τις αποδοχές ή τα εισοδήματα των ασφαλισμένων…» (Αιτιολογική στο άρθρο 33 του ν.4387/2016), κάτι που είναι παντελώς ανακριβές [τα στοιχεία των αποδοχών, τουλάχιστον για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχουν μηχανογραφημένα και είναι διαθέσιμα και από άλλες πηγές μέσω των ακόλουθων κρατικών links: -efka.gov.gr/asphalismenoi/misthotoi/atomikos-logariasmos-asphalises (με κωδικούς taxis και ΑΜΚΑ) ή/και -www.atlas.gov.gr – Ασφαλιστικό Βιογραφικό-Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης (με ίδιους κωδικούς όπως παραπάνω), όπως και από την προσκομιζόμενη συνταξιοδοτική απόφαση απονομής σύνταξης σε συνταξιούχο μετά την 13.5.2016], κάτι που, καλοπίστως, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε εκπορευόμενη από υπηρεσιακές πηγές της Διοίκησης παραπληροφόρηση, με συνέπεια την παρεπόμενη πλάνη του νομοθέτη.

    – Προς επίρρωση των ισχυρισμών μας ότι: α) δεν ευσταθεί η τυχαιότητα του χρόνου έναρξης του νόμου (13/5/2016) και του εξ αυτού παραγόμενου αποτελέσματος των διαφορετικών υπολογισμών και β) της επιλεκτικής δικαιολογίας ως προς την έλλειψη μισθολογικών δεδομένων, με συνέπεια την δυσμενή διάκριση μεταξύ των πριν και μετά του ν. 4387/2016, είναι και το γεγονός του Γενικού Εγγράφου του ΕΦΚΑ Αριθμ. Πρωτ. Σ93/1/169196/2-2-2018 σύμφωνα με το οποίο, αν, μεταξύ της ημερομηνίας που υπεβλήθη αίτηση συνταξιοδότησης και της ημερομηνίας έκδοσης της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, εκδοθεί ευμενέστερος νόμος για τον ενδιαφερόμενο, εφαρμόζεται ο ευμενέστερος νόμος.
    Δηλαδή εξαρτά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του αιτούντος σύνταξης όχι από τον χρόνο αφυπηρέτησης/συνταξιοδότησής του αλλά από εκείνο που
    ίσχυε κατά τις εντελώς απρόβλεπτες και τυχαίες ημερομηνίες έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που μπορεί, προκειμένου και για απολύτως ασφαλιστικά ισοδύναμους συνταξιούχους οι οποίοι αφυπηρέτησαν/συνταξιοδοτήθηκαν την ίδια ημερομηνία, να είναι (οι ημερομηνίες έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων) διαφορετικές εξαιτίας ακόμη και των ρυθμών επεξεργασίας και έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης και τα τυχόν προσωπικά κωλύματα του κάθε αρμόδιου υπαλλήλου του e-EΦΚΑ.
    Συνεπώς, εάν κάποιος θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης/αφυπηρέτησης και υπέβαλε σχετική αίτηση πριν την 12.5.2016 αλλά η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται μετά την ημερομηνία αυτή, εφαρμόζεται το ευμενέστερο καθεστώς της βάσης υπολογισμού της σύνταξης βάσει συνολικών μικτών αποδοχών του (τακτικών και εκτάκτων) από το έτος 2002 και εφεξής γεγονός που αυτονοήτως συνεπάγεται την ύπαρξη των σχετικών στοιχείων όχι μόνο για τους αιτούντες σύνταξη μετά την 12.5.2016 αλλά και για όσους την αιτήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή («παλαιοί») συνταξιούχοι.
    Παραθέτουμε μάλιστα, προς απόδειξη του παραδόξου έως και του παραλόγου του πράγματος, το εξής παράδειγμα: εάν δύο ασφαλιστικά ισοδύναμοι συνταξιούχοι, με ίδιες εισφοροδοτούσες αποδοχές και με ίδιο ασφαλιστικό χρόνο, αφυπηρέτησαν/συνταξιοδοτήθηκαν και αιτήθηκαν σύνταξη στις 11/4/2015 και η συνταξιοδοτική απόφαση του ενός εξεδόθη στις 10/5/2016 και του άλλου στις 15/5/2016, λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη (σημαντικά μικρότερη για τον 1ο), διότι ο 1ος υπήχθη στο προ του ν.4387/2016 καθεστώς ενώ ο 2ος στο μετά!!!
    Γίνεται αντιληπτό -εκ του παραδείγματος- ότι η κατάσταση αυτή προσομοιάζει με τυχαιότητα παιγνίου σε καζίνο!!

    – Επιγραμματικά, βάσει των προεκτεθέντων, οι προ 13/5/2016 συνταξιούχοι που ως εργαζόμενοι κατέβαλαν εισφορές επί των κάθε είδους αποδοχών τους, το σύνολο των οποίων (αποδοχών) είναι μεγαλύτερο του αποκαλούμενου «συντάξιμου μισθού», είναι «θύματα μιας καταφανούς και ενδεχομένως, πρωτοφανούς νομοθετικής αστοχίας-πλάνης».

    Σύντομο αιτιολογικό και σχέδιο προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης για την αποκατάσταση των βλαπτικών αποτελεσμάτων της νομοθετικής αστοχίας-πλάνης.

    Α] Αιτιολογικό
    Με το άρθρο 33 του Ν.4387/2016, παρά τις διακηρύξεις, τη ρητή βούληση και σκοπό του νομοθέτη, στη σχετική αιτιολογική έκθεση, περί ίδιων-ομοίων Κανόνων Ισότητας, Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας των συντάξεων και, κατεξοχήν, ίδιο τρόπο υπολογισμού της Ανταποδοτικής σύνταξης «παλαιών και νέων συνταξιούχων» με βάση υπολογισμού της τις αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, με ανακριβές και πεπλανημένο αιτιολογικό σε ό,τι αφορά τους ήδη προ της 13.5.2016 συνταξιούχους περί «δήθεν» ανυπαρξίας σχετικών στοιχείων, νομοθετήθηκε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους να λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού μέρος (υποσύνολο) των αποδοχών τους, μολονότι υπήρξαν εργασιακά και ασφαλιστικά ισοδύναμοι των μετά την 13.5.2016 συναδέλφων τους και κατέβαλαν και αυτοί (τις ίδιες) εισφορές επί του συνόλου των αποδοχών τους.
    Για την άρση και αποκατάσταση της κατάφωρα αντισυνταγματικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αυτής ανισοτιμίας βάσει μάλιστα ανακριβούς,
    πεπλανημένου και ανυπόστατου, ως προς την επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων, αιτιολογικού και όχι ηθελημένης επιλογής, δηλ. ανισοτιμίας ενάντια στη ίδια τη βούληση του νομοθέτη, προτείνεται η ακόλουθη προσθήκη στo άρθρο 33 παρ. 2 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει και μετά την ψήφιση του ν.4670/2020, ώστε να τεθεί/συμπληρωθεί σε συνέχεια της σήμερα καταληκτικής φράσης του α’ εδαφίου της «…η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη»:

    Β] Σχέδιο διάταξης (για την κατάρτιση της οποίας ελήφθησαν τα σημερινά Δημοσιονομικά δεδομένα)
    «ή ο μέσος όρος των πάσης φύσεως αποδοχών από το έτος 2002 για τις οποίες έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, αν οι αποδοχές αυτές είναι μεγαλύτερες του συνταξίμου μισθού, κατά ανάλογη εφαρμογή των παραγράφων 2α και 7 του άρθρου 28 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
    ’Οπου συντρέχει εφαρμογή μεγαλύτερων, κατά τα άνω, αποδοχών, οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ως προς το Ανταποδοτικό τους μέρος, αναπροσαρμόζονται εφεξής ανάλογα, ενώ τα προκύπτοντα επιπλέον ποσά της Ανταποδοτικής σύνταξης αναδρομικώς από 13.5.2016, καταβάλλονται σε 5 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι λειτουργικές λεπτομέρειες υλοποίησης της παρούσας διάταξης»

    Ευχαριστούμε και ευελπιστούμε στην αποκατάσταση μιας υπαρκτής αδικίας εις βάρος των συνταξιούχων της ΕΤΕ και όχι μόνο.
    Αθήνα 19/10/2022
    (κατ΄αλφαβητική σειρά)
    Καυκαλάς Μανόλης-Στενημαχίτης Κων/νος
    Συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Βουλευτές μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 12:49 | Αργειτάκου Αναστασία

    Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης των συνταξιούχων συμβολαιογραφων πριν το Ν. 4387/2016, υπολογίστηκε εσφαλμένα χωρίς να λαμβάνονται υποψιν οι εισφορές τους. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με την ανταποδοτικότητα και ακόμη και αυτή η ονομασία του είναι παραπλανητική.
    Το νομοσχέδιο αυτό που προκειται να ψηφιστεί, είναι η ευκαιρία για να διορθωθεί το λάθος αυτό ώστε να ληφθούν υπόψιν οι εισφορές μας και να γίνει νέος και ορθός επανυπολογισμός της κύριας σύνταξής μας. Επομένως. συμφωνώ και εγώ με τα σχόλια των συναδέλφων μου, κου Σαρρή και κας Σωσσίδου, γιατί το αίτημα αυτό είναι δίκαιο, τουλάχιστον για την κύρια σύνταξη, καθόσον οι συντάξιμες αποδοχές πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πράγματι κατέβαλε ο κάθε συνταξιούχος, ΔΕΝ πρέπει να εξαρτώνται απο το τυχαίο γεγονός της χρονικής στιγμής της συνταξιοδοτήσεως και δεν υπάρχει ηθικά ορθός λόγος οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 να τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016
    Επιπλεον θα ήθελα να διευκρινίσω ότι οι συμβολαιογραφοι πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο Νομικών 9% επι των αμοιβών τους και άρα το εισόδημά τους θα έπρεπε να υπολογίζεται με το εξης παραδειγμα που αφορά συμβολαιογραφο που έδινε το ελαχιστο ποσό εισφοράς, δηλαδη 146,82 ευρω κάθε μηνα:
    9 ευρω εισφορά = 100 ευρω εισόδημα
    146,82 εισόδημα X?
    X = 1631,34 ευρώ Αρα εαν εφαρμοστεί ο συντελεστής αναπλήρωσης για 40 συνταξιμα έτη (50,1%) , μας δίνει 820 ευρω και προσθέτοντας την εθνική σύνταξη 384 ευρω, προκύπτει σύνταξη 1200 ευρω, δηλαδή όση περιπου ήταν πριν τον επανυπολογισμό που ήδη έγινε.
    Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι για τους συμβολαιογραφους δεν χρειαζεται να υπάρχει προσωπική διαφορά και να αποκλείονται από τις αυξήσεις, καθοσον ακόμα και γι αυτούς που απέδιδαν το ελάχιστο απαιτούμενο απο το Ταμείο Νομικών ποσό, προκύπτει σύνταξη ίδια με αυτή που έπαιρναν.
    Μετά τιμής

  • 19 Οκτωβρίου 2022, 11:27 | ΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ

    Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο λέγεται εκσυγχρονισμός ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων για την ομοιόμορφη μεταχείριση των όμοιων περιπτώσεων: ενίσχυση της αρχής της ισότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων,οπως αναφερεται στην αιτιολογικη εκθεση, είναι μία ευκαιρία να διορθωθεί μία παράλογη αδικία .
    Σε κέντρο υγείας στο Ακτινολογικό Εργαστήριο εργάζονται Επικουρικοί υπάλληλοι με ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Υπάλληλοι Πρώην ιατρείων ΔΕΚΟ με ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Παλαιοί υπάλληλοι διορισμένοι πριν το 2011 με ένσημα ΑΠΛΑ
    Εγώ η ίδια στον ίδιο χώρο όσο ήμουν με συμβάσεις είχα ένσημα Β.Α. και από την επόμενη μέρα της μονιμοποίησης στην ιδια εργασια τα ένσημα ήταν απλά.
    ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ, ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ.(ΙΔΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ)
    Επισης και στον ιδιωτικό τομέα (διαγνωστικα κεντρα,κλινικες κ.λ.π.) τα ένσημα ήταν πάντα Βαρέα Ανθυγιεινά και οσοι συνάδελφοι διορίστηκαν στο Δημόσιο μετά το 2011 έχουν Β.Α.
    Αλλωστε η εργασία στα ακτινολογικά εργαστήρια είναι αποδεδειγμένα ανθυγιεινή (επίδομα ανθυγιεινής εργασίας)
    Σας παρακαλω διορθωστε αυτη την παραλογη αδικια δινοντας και στους διορισμένους πριν το 2011 την ευκαιρία να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους εντάσσοντας τους και αυτούς τα βαρέα ανθυγιεινά η Δώστε την ευκαιρία εξαγοράς με ένα συμβολικό ποσό όπως προτείνετε στο άρθρο 19 για τους ένστολους (με διπλασιασμό χρόνου εργασίας μέχρι και 5 χρόνια).

    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
    Επικουρικοι υπαλληλοι : ενσημα Β.Α.
    Πρωην ιατρειων ΔΕΚΟ : ενσημα Β.Α
    Ιδιωτικοι υπαλληλοι : ενσημα Β.Α
    Μονιμοι του Δημοσιου μετα το 2011 : ενσημα Β.Α
    Ενστολοι προτεινομενο : 2πλασιασμος χρονου εργασιας
    μεχρι 5 χρονια
    Μονιμοι υπαλληλοι προ 2011: ΤΙΠΟΤΑ(ενσημα απλα)

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 21:17 | Παναγιώτης Γεωργιάδης

    ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΑΤΟΜΙΚΑ ,
    ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΠΟΥ =14.000 = ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΟΥΣ
    ===========================================================
    Παροχών Επικούρησης από τον e-ΕΦΚΑ – πρώην ΕΤΕΑΕΠ
    βάσει του Άρθρου 24 του Ν. 4618/2019
    και του Άρθρου 63 του Ν. 4680/2020
    ===========================================================
    πλέον Μη Καταργημένων και Μη Επιδεχόμενων “Καταργήσεως” ή Μειώσεων
    βάσει των Αποφάσεων Ολ. ΣτΕ 431 / 2022 και Ολ. Ποιν. ΑΠ 3 / 2016
    και Μη Συμψηφιστέων με την Ανωτέρω “Προνοιακής” Φύσεως
    Παροχή του ΕΤΕΑΕΠ προς καθένα Δικαιούχο ,
    βάσει της Αποφάσεως ΑΠ-Α2 Πολ. 74 / 2014
    και της Γνωμοδοτήσεως ΝΣΚ 27 / 2020 και της εκεί Νομολογίας
    και Μη Διαπραγματεύσιμων , χωρίς Ειδική Νομότυπη Εξουσιοδότησή
    εκ μέρους καθενός Δικαιούχου Ατομικά
    ούτε ως προς το Ύψος και τη Συχνότητά τους
    ούτε ως προς την Τοκοφορία τους
    λόγω των ήδη Επίδικων και Εκκρεμουσών στα Πολιτικά Δικαστήρια
    Αστικών – Εργατικών Απαιτήσεών καθενός Δικαιούχου Ατομικά
    κατά της ΕΤΕ ( ΑΠ 494 / 2016 & 754 / 2014 )
    και λόγω των ήδη από το έτος 2018 Διερευνώμενων Ποινικών και Λοιπών
    Ευθυνών της ΕΤΕ και των εκάστοτε Προστηθέντων και Συνεργών της
    βάσει των οποίων Θεμελιώνεται Αδικοπρακτική Ευθύνη της ΕΤΕ
    για εκ Προθέσεως Πρόκληση Ζημιών και Κινδύνων
    =Περιουσιακές Ζημίες και Ηθική Βλάβη και Ψυχική Οδύνη =
    και για Βλάβες ή Κινδύνους Ζωής , Υγείας και Σώματος
    έναντι καθενός Δικαιούχου Επικούρησης Ατομικά
    και έναντι των τυχόν Δικαιοδόχων καθενός Δικαιούχου Επικούρησης
    και έναντι Καθενός τυχόν Τρίτου , μή Ενεχόμενου ,
    ως Καταβαλόντος υπέρ καθενός Δικαιούχου Επικούρησης Ατομικά
    κατά τα Άρθρα 317 – 319 και 417 – 419 ΑΚ
    για την Αποτροπή Κινδύνου των Συμφερόντων του
    με Δικαίωμα Αναγωγής του κατά της ΕΤΕ
    αφού δεν θα ήταν Νόμιμη τυχόν Καταβολή του πρώην ΕΤΕΑΕΠ υπέρ της ΕΤΕ
    χωρίς να έχουν ήδη κινηθεί Νομίμως για εν Λειτουργία Τράπεζα
    Διαδικασίες κήρυξής της σε Κατάσταση Αφερεγγυότητας
    και χωρίς τη ρητή Συναίνεση και προς Ζημίαν των Συμφερόντων
    καθενός Δικαιούχου Επικούρησης
    ————————————————————————–
    Παροχών Ισόβιας Μετεργασιακής Επικουρήσεως
    από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ
    ως Εργοδότη τους για όλο τον εκάστοτε Αναγνωρισμένο υπέρ καθενός τους
    Χρόνο Ασφάλισής του μέσω του ΛΕΠΕΤΕ
    και ως Διαχειριστή και Θεματοφύλακα από το 1949 έως και σήμερα
    των Κατατιθέμενων υπέρ καθενός Ασφαλισμένου Ατομικά
    Εργατικών και Εργοδοτικών Εισφορών ( ΑΕΔ 3 ,4 & 5 / 2007 )
    με Αυξημένα Ποσοστό Συνολικών Εισφορών = 12,5%
    επί -14- Ακαθάριστων Μηνιαίων Μισθών ανά έτος
    και επί όλων των τυχόν Εκτάκτων Παροχών
    όπως Υπερωρίες , Bonus κλπ
    και επί Ετήσιου Επιδόματος Ισολογισμού έως και το έτος 2013
    πλέον Πρόσθετων Εφάπαξ Εισφορών Σημαντικού Ύψους
    Εργατικών και Εργοδοτικών
    λόγω Γάμου , Γέννησης Παιδιών κλπ
    υπέρ καθενός Ατομικά (ΑΕΔ 3 ,4 & 5 / 2007)
    και Αναλογίας υπέρ καθενός Ασφαλισμένου (ΑΕΔ 3 ,4 & 5 / 2007)
    επί Οφειλόμενων Πρόσθετων Εργοδοτικών Εισφορών της ΕΤΕ
    και όχι “Κοινωνικών Πόρων” από Προμήθειες Ασφαλίστρων
    και από Εκποίηση Εξοπλισμου της ΕΤΕ κλπ
    με Υποχρέωση Τήρησης και Θεματοφυλακής
    και Επωφελούς υπέρ των Ασφαλισμένων Διαχείρισης (ΑΕΔ 3,4 & 5 / 2007)
    του Προβλεφθέντος να Αναπληρώνεται Ετησίως
    από όλους τους Προβλεφθέντες Πόρους του
    και προ πάσης Διανομής Επικουρήσεων
    έως του Εκάστοτε Επαρκούς Ύψους του
    για την Εκπλήρωση του Σκοπού του
    Αποθεματικού του ΛΕΠΕΤΕ εις χείρας της ΕΤΕ
    Ρητά Μη Διανεμητέου προς Όφελος της ΕΤΕ στους Ασφαλισμένους
    ούτε μέσω των Συμφωνημένου Ετήσιου Ύψους και Διάρκειας
    Παροχών Ισόβιας Επικούρησης
    ούτε μέσω τυχόν Προσαυξήσεων του Ύψους ή της Διάρκειάς τους
    και Ρητά Μη Αναλώσιμου προς Όφελος της ΕΤΕ ή τυχόν Τρίτων
    για άλλους Σκοπούς πέραν των Νομίμως Κανονισμένων
    Επικουρήσεων προς Δικαιούχους
    αφού δεν επιτρέπονταν ποτέ από τον Κανονισμό ΛΕΠΕΤΕ
    οποιουδήποτε είδους άλλες Δαπάνες
    ούτε καν από τα τυχόν Απομένοντα πέραν του Αποθεματικού
    Διαθέσιμα προς Καταβολή Επικουρήσεων
    προς Εξασφάλιση της Κεφαλαιακής Επάρκειας
    και της Ικανότητας της ΕΤΕ
    ή και κάθε τυχόν Μελλοντικού Νομίμου Διαδόχου-Δικαιαδόχου της
    Ιδιωτικού ή Δημόσιου Φορέα
    να παρέχει τις Συμφωνημένες -Υπεσχημένες
    και ήδη Αναγνωρισμένες από την ίδια
    με τις εκάστοτε Εκδοθείσες από την ίδια
    μέσω του Ειδικώς Εντεταλμένου Προστηθέντος της
    Διευθυντή της Αρμόδιας Υπηρεσίας της
    ΕΤΕ / ΑΟΠΕΤΕ
    Αποφάσεις Αναγνώρισης Χρόνου Ασφάλισης
    και Απονομής Επικούρησης μέσω ΛΕΠΕΤΕ
    ήδη Οφειλόμενες και Μελλοντικές
    Παροχές της προς καθένα Ασφαλισμένο της
    ή προς καθένα από τα Επιζώντα
    Προστατευόμενα μέλη καθενός τους
    ως ήδη Προπληρωμένες και ήδη Δεδουλευμένες
    από καθένα Ασφαλισμένο Ατομικά
    Ισόβιες Παροχές Μετεργασιακής Επικούρησης
    προς καθένα Δικαιούχο τους Ατομικά
    με το Νομίμως Προβλεπόμενο
    από τον Κανονισμό ΛΕΠΕΤΕ
    Ύψος Μηνιαίων και Ετήσιων Παροχών
    πλέον Οικογενειακών Επιδομάτων κλπ
    και Συχνότητα =14= Μηνιαίες Παροχές ανά Έτος
    μαζί με Ετήσια Δώρα και Επιδόματα
    πλέον Αυξήσεων των Παροχών Επικούρησης
    σύμφωνα με το εκάστοτε Μισθολόγιο
    των εν ενεργεία Υπαλλήλων της ΕΤΕ
    μέσω του Αμετάκλητα Κριθέντος ως Στερούμενου Νομικής Προσωπικότητας
    και Δικαιοπρακτικής Ικανότητας
    υπό την Υπεύθυνη Τήρηση , Διαχείριση και Θεματοφυλακή από το έτος 1949
    της Εθνικής Τράπεζας και των εκάστοτε Προστηθέντων της
    Συμφωνημένου ως Έντοκου Καταθετικού Λογαριασμού
    Επικουρήσεως Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας = ΛΕΠΕΤΕ
    ==========================================================================
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ή ΦΟΡΕΑ Ή ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΑΡΧΗ
    ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    = ΑΡΘΡΟ -1- ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ -α- ΚΑΙ -β- =
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    = ΑΡΘΡΟ -2- ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ -γ-
    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
    ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ
    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
    ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ
    ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
    ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ
    ΣΕ ΒΕΒΑΙΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΕ ,
    ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ :
    ==========================================================================
    “Αναπροσαρμόζεται Αναδρομικά από 01/03/2018 ,
    το Ύψος της Καταβαλλόμενης Μηνιαίας Επικουρικής Παροχής
    του Άρθρου 24 του Ν. 4618/2019
    και του Άρθρου 63 του Ν. 4680/2020
    ως Εκδήλωση της Οφειλόμενης κατά το Σύνταγμα Κρατικής Πρόνοιας ,
    Ασχέτως Χρόνου Ασφαλίσεως και Ύψους Εργατικών και Εργοδοτικών Εισφορών
    και Ασχέτως οποιωνδήποτε Εισοδηματικών και Περιουσιακών Κριτηρίων ,
    υπέρ καθενός Δικαιούχου Επικουρήσεως από την ΕΤΕ μέσω ΛΕΠΕΤΕ
    Συνταξιούχου ΕΤΕ ή Επιζώντος του Ατομικά ,
    και χωρίς κανένα Συμψηφισμό ή Συνυπολογισμό
    προς Όφελος της ΕΤΕ ως Εργοδότη των Δικαιούχων
    ή ως Δανείστριά τους
    είτε των ανωτέρω Προνοιακών Παροχών του Δημοσίου Φορέα
    είτε των επιβληθεισών με το Άρθρο 24 του Ν. 4618/2019
    και με το Άρθρο 63 του Ν. 4680/2020
    σε βάρος της ΕΤΕ Εισφορών υπέρ του πρώην ΕΤΕΑΕΠ
    ως ήδη ρητά μη προσμετρώμενων
    υπέρ των Δικαιούχων
    ως δήθεν Όφελος που προέκυψε υπέρ των Δικαιούχων
    από τη Διακοπή καταβολής Επικουρήσεων
    από την ΕΤΕ μέσω του ΛΕΠΕΤΕ
    στο Νόμιμο Ελάχιστο Ύψος που προκύπτει
    κατά την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ( Άρθρο 8 των Οδηγιών 80 / 987 και 2008 / 94
    και Άρθρο 3 της Οδηγίας 2001 / 23 )
    και Νομολογία
    ( Απόφαση του ΔEE της 09-09-2020
    Συνεκδικαζόμενες Υποθέσεις C‑674 / 18 και C‑675 / 18
    Σκέψεις 79 έως 86 ,
    καθώς και εκεί Μνημονευόμενη Προηγούμενη Νομολογία
    μεταξύ των οποίων ειδικά η Απόφαση ΔΕΕ της 25-01-2007
    στην Υπόθεση C- 278/05
    Σκέψη 57 :
    “Εντούτοις, όπως έχει διατυπωθεί
    η βούληση του κοινοτικού νομοθέτη,
    επιβάλλεται η διαπίστωση ότι οι διατάξεις εσωτερικού δικαίου
    που μπορούν να καταλήξουν, σε ορισμένες περιπτώσεις,
    σε περιορισμένη διασφάλιση των παροχών
    κατά το 20 ή 49 % των δικαιωμάτων
    που μπορεί να διεκδικήσει ένας μισθωτός,
    ήτοι λιγότερο από το ήμισυ των δικαιωμάτων αυτών,
    δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ανταποκρίνονται
    στον ορισμό του όρου «προστασία»
    που χρησιμοποιείται στο άρθρο 8 της οδηγίας.” )
    για τις περιπτώσεις Αφερεγγυότητας Εργοδότη
    ή Μεταβίβασης της Επιχείρησης
    οι οποίες βεβαίως δεν συντρέχουν Νομίμως για την ΕΤΕ
    με Αναδρομική από 01-03-2018 ( αφού η ανωτέρω Πάγια Νομολογία του ΔΕΕ
    ισχύει ήδη από τουλάχιστον 25-01-2007 )
    Προσαύξησή των Παροχών του πρώην ΕΤΕΑΕΠ προς καθένα Δικαιούχο
    σε Ύψος που να καλύπτει το Ελάχιστο Υποχρεωτικό Όριο
    Προστασίας του Άρθρου 8
    των Οδηγιών 80 / 987
    και 2008 / 94
    δηλαδή τουλάχιστον το Ισόποσο του 50%
    των Οφειλομένων από την ΕΤΕ ως Εργοδότη
    Ετήσιων Αποδοχών καθενός Δικαιούχου
    από την ΕΤΕ μέσω του ΛΕΠΕΤΕ
    δηλαδή σε τουλάχιστον =50% Χ 14 / 12 =
    = 58,333% του ήδη Απονεμηθέντος σε καθένα
    με Απόφαση της ΕΤΕ / ΑΟΠΕΤΕ
    Ποσού Μηνιαίας Επικούρησης
    ή του Προβλεπόμενου για καθένα
    βάσει του Κανονισμού ΛΕΠΕΤΕ
    Ποσού Μηνιαίας Επικούρησης
    πλέον τυχόν Επιστρεπτέων Κρατήσεων ή Εισφορών
    υπέρ ΑΚΑΓΕ ή άλλων
    επειδή δεν υπόκεινται σε τέτοιες Κρατήσεις – Εισφορές
    ( εκτός από Κρατήσεις για Φόρο Εισοδήματος
    και Εισφορές για Περίθαλψη )
    ούτε οι Μετεργασιακές Παροχές μέσω του ΛΕΠΕΤΕ ,
    ούτε οι Προνοιακής Φύσεως Παροχές του πρώην ΕΤΕΑΕΠ
    και Ταυτόχρονα Καταργούνται Αναδρομικά από την Ψήφισή τους
    οι ήδη Νομοθετημένες βάσει Διάταξεων του Άρθρου 63 του Ν. 4680/2020
    – Άδικη Μείωση των Παροχών του πρώην ΕΤΕΑΕΠ από 01-01-2025
    σε ακόμη Μικρότερο Ύψος
    βάσει των Διατάξεων περί Υπολογισμού του Ύψους
    των Παροχών του πρώην ΕΤΕΑΕΠ
    και περί Περικοπής της Προσωπικής Διαφοράς
    – και Άδικος Αποκλεισμός των Συνταξιούχων ΕΤΕ
    ως Δικαιούχων Παροχών του πρώην ΕΤΕΑΕΠ
    από κάθε Μελλοντική Αύξηση των Παροχών αυτών
    – και Άδικη Απαλλαγή της ΕΤΕ ως Εργοδότη και ως Τράπεζας
    από κάθε άλλη ( πέραν των Οριζόμενων στο ίδιο Άρθρο
    ως μη Προσμετρώμενων
    υπέρ των Δικαιούχων Επικούρησης
    Πρόσθετων Εισφορών της
    προς το πρώην ΕΤΕΑΕΠ )
    Υποχρέωσή της έναντι παντός Τρίτου
    δηλαδή και έναντι των Δικαιούχων Επικούρησης
    μέσω του ΛΕΠΕΤΕ
    ακόμη και ως Θυμάτων Ποινικώς Κολάσιμης
    Αδικοπραξίας της ΕΤΕ
    βάσει της Ακροτελεύτιας Διάταξης του ιδίου Άρθρου
    η οποία Επιδιώκει Συγκεκαλυμμένη
    και Αντίθετη στο Σύνταγμα
    Αμνήστευση Ποινικώς Κολάσιμων
    μη Πολιτικών Αδικημάτων.»
    =========================================================================
    χωρίς βεβαίως να Επιτρέπεται Νομίμως ,
    ούτε να Διατηρηθεί
    με τυχόν Παράλειψη Κατάθεσης προς Ψήφιση
    της Προτεινόμενης Νέας Διάταξης
    ούτε να Επιχειρηθεί
    με τυχόν Προσθήκες ή Παραλείψεις στο Τελικό Κείμενο
    της Προτεινόμενης προς Ψήφιση Νέας Διάταξης
    κανενός είδους Νομιμοποίηση , ή Ανοχή , ή Υπόθαλψη ,
    των Υπευθύνων για τη Σχεδίαση , Οργάνωση , Εκτέλεση και Συγκάλυψη
    Ποινικώς Κολάσιμων Πράξεων ή Παραλείψεων , ή Συμπεριφορών ,
    σε βάρος των Δικαιούχων Παροχών Επικούρησης Συνταξιούχων ΕΤΕ
    και του πρώην ΕΤΕΑΕΠ και του Δημοσίου
    όπως Ενδεικτικά ,
    του τυχόν Συμψηφισμού ή Συνυπολογισμού υπέρ της ΕΤΕ ,
    – είτε των Πρόσθετων Εισφορών της ΕΤΕ προς το πρώην ΕΤΕΑΕΠ ,
    ως δήθεν Καταβολών της ΕΤΕ προς το πρώην ΕΤΕΑΕΠ ως Τρίτο ,
    δήθεν έναντι των Οφειλομένων από την ίδια την ΕΤΕ
    Παροχών Επικούρησης μέσω του ΛΕΠΕΤΕ
    ή και δήθεν έναντι των Οφειλομένων από την ίδια την ΕΤΕ
    σχετικών Αποζημιώσεων
    – είτε των Προνοιακής Φύσεως Παροχών του πρώην ΕΤΕΑΕΠ
    προς τους Δικαιούχους τους
    ως δήθεν Καταβολών του πρώην ΕΤΕΑΕΠ ως Τρίτου ,
    δήθεν εκ Μέρους ή για Λογαριασμό της ΕΤΕ ,
    ή και προς δήθεν Όφελος των Δικαιούχων Παροχών ,
    Αποσιωπόντας Σκοπίμως την Υπέρτερη Ζημία τους
    από την τυχόν Αναγνωρισή τους ως υπέρ της ΕΤΕ ,
    ή ως δήθεν Όφελος των Δικαιούχων των Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ
    που προέκυψε από την Αδίκως Προκληθείσα
    από την ΕΤΕ Ζημία τους ,
    = με τις Μετεργασιακές Παροχές Επικούρησης
    και τις σχετικές Αποζημιώσεις
    που οφείλει στο Ακέραιο η ΕΤΕ ως Εργοδότης μέσω του ΛΕΠΕΤΕ ,
    εφόσον ή ΕΤΕ
    ούτε έχει κριθεί Νομίμως Αφερέγγυα έως και σήμερα ,
    ( Οδηγίες 80 / 987 και 2008 / 94 )
    ούτε έχει Μεταβιβασθεί έως και σήμερα , ( Οδηγία 2001 / 23 )
    ούτε έχει Επιδιωχθεί Νομίμως έως και σήμερα
    Ταυτόχρονη πλήρης Υποκατάσταση του πρώην ΕΤΕΑΕΠ ,
    ( βάσει τουλάχιστον των Προβλέψεων του Νόμου 4387 / 2016
    και των Συνολικών ,
    για όλη τη Διάρκεια Ασφάλισης καθενός ,
    Αναλογικών και Έκτακτων ,
    Εργατικών και Εργοδοτικών ,
    Τιμαριθμικά Αναπροσαρμοζομένων ανά έτος
    Εισφορών τους ως μέρος της Αμοιβής Εργασίας τους
    κατα τις Αποφάσεις ΑΕΔ 3 , 4, και 5 / 2007 )
    σε όλα τα Δικαιώματα και σε όλες τις Υποχρεώσεις της ΕΤΕ
    έναντι των Ασφαλισμένων μέσω του ΛΕΠΕΤΕ Εργαζομένων της
    ως Δικαιούχων Ισόβιας Μετεργασιακής Επικούρησης
    από την Νομίμως Λειτουργούσα
    από το 1949 έως σήμερα ως Τράπεζα ,
    Φερέγγυα και Αξιόχρεη ΕΤΕ
    μέσω του ΛΕΠΕΤΕ
    μεταξύ των οποίων και τα Δικαιώματα και Υποχρεώσεις
    για Τήρηση και Αναπλήρωση Επαρκούς Αποθεματικού
    υπέρ των Δικαιούχων Επικούρησης
    αφού αυτό θα συνιστούσε
    Απαγορευμένη από το Δίκαιο περί Ανταγωνισμού
    και επομένως Επιστρεπτέα Κρατική Ενίσχυση υπέρ της ΕΤΕ ,
    και Ποινικώς Κολάσιμη Απιστία εκ μέρους καθενός Υπευθύνου ,
    Διαπραχθείσα σε βάρος του πρώην ΕΤΕΑΕΠ και του Δημοσίου ,
    ( αφού δεν έχει Επιδιωχθεί ακόμη ως μη Προβλεφθείσα Ρητώς
    η Νομίμως Οφειλόμενη κατά Καθήκον καθενός Υπευθύνου
    Άσκηση στο Ακέραιο και Εμπρόθεσμα
    όλων των εξ Αναγωγής Δικαιωμάτων κατά τον ΑΚ
    του πρώην ΕΤΕΑΕΠ και του Δημοσίου κατά της ΕΤΕ
    για τυχόν Καταβολές τους προς Όφελός της )
    και Απαγορευμένη από το Σύνταγμα
    Αμνήστευση ( έστω και Σιωπηρή ή Συγκεκαλυμμένη ή Προκαταβολική )
    ήδη Καταγγελθέντων και ήδη Διερευνόμενων από την Δικαιοσύνη ,
    Ποινικώς Κολάσιμων μη Πολιτικών Αδικημάτων
    Διαπραχθέντων σε βάρος τόσον των Δικαιούχων Παροχών Επικούρησης ,
    όσον και του πρώην ΕΤΕΑΕΠ και του Δημοσίου .
    ==========================================================================
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ
    ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
    ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
    – ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
    – και ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
    ==========================================================================
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
    ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

    Παναγιώτης Δ. Γεωργιάδης
    Συνταξιούχος ΕΤΕ

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 20:00 | Μανόλης Καυκαλάς

    Σε συνέχεια και αναφορικά με την 1η ενότητα: «ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 13/5/2016 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ», του σημειώματος που κατατέθηκε και καταχωρήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022 στα σχόλια του «άρθρου 2 Αντικείμενο», του υπό διαβούλευση-συζήτηση ν/σχ., παρατίθεται συμπληρωματικά το παρακάτω:  

    Συνοπτική παρουσίαση και τεκμηρίωση
    Της αντισυνταγματικής και κυρίως, αιτιολογικά αβάσιμης και πεπλανημένης βλαπτικής διαφοροποίησης στον υπολογισμό του τμήματος της Ανταποδοτικής σύνταξης των ήδη προ της 13/05/2016 «παλαιών συνταξιούχων», παρά τον πολλαπλώς διακηρυσσόμενο περί του αντιθέτου σκοπό και βούληση του νομοθέτη.
    1. Με το ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου) επιδιώχθηκε, σύμφωνα με τον τίτλο του νομοθετήματος, το «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας και η Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος».
    – Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις του ν.4387/16, κυρίως, με το ν.4670/2020 (Βρούτση) ουδεμία μεταβολή επέφεραν στο επίδικο θέμα.
    2. Στην Αιτιολογική ‘Εκθεση του ν.4387/2016, αποτυπώνονται ρητά, σε πολλαπλά σημεία της, ο σκοπός και βούληση του νομοθέτη για «ισονομία, ενιαίους κανόνες και τρόπο υπολογισμού της σύνταξης βάσει αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων».
    3. Παρά τις αιτιολογικές του νόμου διακηρύξεις και σε πλήρη και απόλυτη αντίθεση με τη ρητή βούληση και σκοπό του, σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του τμήματος της Ανταποδοτικής σύνταξης (θεμελιώδης και επίδικη παράμετρός του οποίου είναι η βάση υπολογισμού της), οι 2 παράμετροι του είναι:
    α. οι, ανάλογα με τα συντάξιμα χρόνια, συντελεστές αναπλήρωσης και
    β. η βάση υπολογισμού των συντελεστών αυτών [συγκεκριμένα, ο μέσος μηνιαίος όρος (μ.μ.ο)], από το 2002, των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, σύμφωνα με την ως άνω ρητά διατυπούμενη νομοθετική βούληση και σκοπό:
    – για μεν τους συνταξιοδοτούμενους μετά την 13/5/2016 «νέοι συνταξιούχοι», με το άρθρο 29 του ν.4387/2016 νομοθετείται αυτή η βάση υπολογισμού [δηλ. ο μ.μ.ο των κάθε είδους αποδοχών, από το 2002, επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές].
    – ενώ για τους ήδη συνταξιούχους(«παλaιοί»), μολονότι ήταν ασφαλιστικά και εργασιακά ισοδύναμοι και κατέβαλαν εισφορές επί του συνόλου των κάθε είδους αποδοχών τους (τακτικών & εκτάκτων), όπως ακριβώς και οι «νέοι συνταξιούχοι», με το άρθρο 33 του ν.4387/2016 νομοθετείται, παρά τις ως άνω αιτιολογικές διακηρύξεις και σε απόλυτη αντίθεση με τη βούληση και σκοπό του νομοθέτη, ανισότιμα και βλαπτικά για το ύψος της σύνταξής τους, ως βάση υπολογισμού της ένα υποσύνολο των αποδοχών (όπως έχω ήδη περιγράψει) επί των οποίων κατέβαλαν εισφορές.
    4. Ωστόσο το πρωτοφανές, που δεν φαίνεται να έχει ιστορικό προηγούμενο στην νομοθετική πρακτική της χώρας, και γεννά μείζονα ζητήματα πολιτικής, ηθικής και νομικής-συνταγματικής τάξης είναι ότι, ενώ θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο νομοθέτης, έστω και παραβιάζοντας τις πολλαπλές και ρητές αιτιολογικές του στοχεύσεις αλλά και στοιχειώδεις Συνταγματικές Αρχές της Ισότητας, της Αναλογικότητας και της Ανταποδοτικότητας στο συνταξιοδοτικό, έκανε μια άδικη μεν αλλά ηθελημένη επιλογή νομοθέτησης της 13ης/5/2016, ως ημερομηνία θέσπισης συνταξιούχων «2 ανισότιμων ταχυτήτων», αιτιολογεί τον βλαπτικό για τους παλαιούς συνταξιούχους διαχωρισμό όχι σε συνειδητή και ηθελημένη επιλογή του αλλά, σύμφωνα με τους αιτιολογικούς ισχυρισμούς του, εξαιτίας της «…αντικειμενικής αδυναμίας, που οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων ως προς τις αποδοχές ή τα εισοδήματα των ασφαλισμένων…» (Αιτιολογική στο άρθρο 33 του ν.4387/2016), κάτι που είναι παντελώς ανακριβές [τα στοιχεία των αποδοχών, τουλάχιστον για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχουν μηχανογραφημένα και είναι διαθέσιμα και από άλλες πηγές μέσω των ακόλουθων κρατικών links: -efka.gov.gr/asphalismenoi/misthotoi/atomikos-logariasmos-asphalises (με κωδικούς taxis και ΑΜΚΑ) ή/και -www.atlas.gov.gr – Ασφαλιστικό Βιογραφικό-Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης (με ίδιους κωδικούς όπως παραπάνω), όπως και από την προσκομιζόμενη συνταξιοδοτική απόφαση απονομής σύνταξης σε συνταξιούχο μετά την 13.5.2016], κάτι που, καλοπίστως, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε εκπορευόμενη από υπηρεσιακές πηγές της Διοίκησης παραπληροφόρηση, με συνέπεια την παρεπόμενη πλάνη του νομοθέτη.
    – Προς επίρρωση των ισχυρισμών μας ότι: α) δεν ευσταθεί η τυχαιότητα του χρόνου έναρξης του νόμου (13/5/2016) και του εξ αυτού, παραγόμενου αποτελέσματος των διαφορετικών υπολογισμών και β) της επιλεκτικής δικαιολογίας ως προς την έλλειψη μισθολογικών δεδομένων, με συνέπεια την δυσμενή διάκριση μεταξύ των πριν και μετά του ν. 4387/2016, είναι και το γεγονός του Γενικού Εγγράφου του ΕΦΚΑ Αριθμ. Πρωτ. Σ93/1/169196/2-2-2018 σύμφωνα με το οποίο, αν, μεταξύ της ημερομηνίας που υπεβλήθη αίτηση συνταξιοδότησης και της ημερομηνίας έκδοσης της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, εκδοθεί ευμενέστερος νόμος για τον ενδιαφερόμενο, εφαρμόζεται ο ευμενέστερος νόμος.
    Δηλαδή εξαρτά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του αιτούντος σύνταξης όχι από τον χρόνο αφυπηρέτησης/συνταξιοδότησής του αλλά από εκείνο που
    ίσχυε κατά τις εντελώς απρόβλεπτες και τυχαίες ημερομηνίες έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που μπορεί, προκειμένου και για απολύτως ασφαλιστικά ισοδύναμους συνταξιούχους οι οποίοι αφυπηρέτησαν/συνταξιοδοτήθηκαν την ίδια ημερομηνία, να είναι (οι ημερομηνίες έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων) διαφορετικές εξαιτίας ακόμη και των ρυθμών επεξεργασίας και έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης και τα τυχόν προσωπικά κωλύματα του κάθε αρμόδιου υπαλλήλου του e-EΦΚΑ.
    Συνεπώς, εάν κάποιος θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης/αφυπηρέτησε και υπέβαλε σχετική αίτηση πριν την 12.5.2016 αλλά η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται μετά την ημερομηνία αυτή, εφαρμόζεται το ευμενέστερο καθεστώς της βάσης υπολογισμού της σύνταξης βάσει συνολικών μικτών αποδοχών του (τακτικών & εκτάκτων) από το έτος 2002 και εφεξής γεγονός που αυτονοήτως συνεπάγεται την ύπαρξη των σχετικών στοιχείων όχι μόνο για τους αιτούντες σύνταξη μετά την 12.5.2016 αλλά και για όσους την αιτήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή («παλαιοί») συνταξιούχοι. 
    Παραθέτουμε μάλιστα, προς απόδειξη του παραδόξου έως και του παραλόγου του πράγματος, το εξής παράδειγμα: εάν δύο ασφαλιστικά ισοδύναμοι συνταξιούχοι, με ίδιες εισφοροδοτούσες αποδοχές και με ίδιο ασφαλιστικό χρόνο, αφυπηρέτησαν/συνταξιοδοτήθηκαν και αιτήθηκαν σύνταξη στις 11/4/2015 και η συνταξιοδοτική απόφαση του ενός εξεδόθη στις 10/5/2016 και του άλλου στις 15/5/2016, λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη (σημαντικά μικρότερη για τον 1ο), διότι ο 1ος υπήχθη στο προ του ν.4387/2016 καθεστώς ενώ ο 2ος στο μετά!!! – Επιγραμματικά, βάσει των προεκτεθέντων, οι προ 13/5/2016 συνταξιούχοι που ως εργαζόμενοι κατέβαλαν εισφορές επί των κάθε είδους αποδοχών τους, το σύνολο των οποίων (αποδοχών) είναι μεγαλύτερο του αποκαλούμενου «συντάξιμου μισθού», είναι «θύματα μιας καταφανούς και ενδεχομένως, πρωτοφανούς νομοθετικής αστοχίας-πλάνης».  

    Σύντομο αιτιολογικό και σχέδιο προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης για την αποκατάσταση των βλαπτικών αποτελεσμάτων της νομοθετικής αστοχίας-πλάνης.
    Α] Αιτιολογικό
    Με το άρθρο 33 του Ν.4387/2016, παρά τις διακηρύξεις, τη ρητή βούληση και σκοπό του νομοθέτη, στη σχετική αιτιολογική έκθεση, περί ίδιων-όμοιων Κανόνων Ισότητας, Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας των συντάξεων και, κατεξοχήν, ίδιο τρόπο υπολογισμού της Ανταποδοτικής σύνταξης «παλαιών και νέων συνταξιούχων» με βάση υπολογισμού της τις αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, με ανακριβές και πεπλανημένο αιτιολογικό σε ό,τι αφορά τους ήδη προ της 13.5.2016 συνταξιούχους περί «δήθεν» ανυπαρξίας σχετικών στοιχείων, νομοθετήθηκε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους να λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού μέρος (υποσύνολο) των αποδοχών τους, μολονότι υπήρξαν εργασιακά και ασφαλιστικά ισοδύναμοι των μετά την 13.5.2016 συναδέλφων τους και κατέβαλαν και αυτοί (τις ίδιες) εισφορές επί του συνόλου των αποδοχών τους.
    Για την άρση και αποκατάσταση της κατάφωρα αντισυνταγματικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αυτής ανισοτιμίας βάσει μάλιστα ανακριβούς,
    πεπλανημένου και ανυπόστατου, ως προς την επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων, αιτιολογικού και όχι ηθελημένης επιλογής, δηλ. ανισοτιμίας ενάντια στη ίδια τη βούληση του νομοθέτη, προτείνεται η ακόλουθη προσθήκη στo άρθρο 33 παρ. 2 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει και μετά την ψήφιση του ν.4670/2020, ώστε να τεθεί/συμπληρωθεί σε συνέχεια της σήμερα καταληκτικής φράσης του α’ εδαφίου της «…η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη»:
    Β] Σχέδιο διάταξης
    «ή ο μέσος όρος των πάσης φύσεως αποδοχών από το έτος 2002 για τις οποίες έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, αν οι αποδοχές αυτές είναι μεγαλύτερες του συνταξίμου μισθού, κατά ανάλογη εφαρμογή των παραγράφων 2α και 7 του άρθρου 28 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
    ’Οπου συντρέχει εφαρμογή μεγαλύτερων, κατά τα άνω, αποδοχών, οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ως προς το Ανταποδοτικό τους μέρος, αναπροσαρμόζονται εφεξής ανάλογα, ενώ τα προκύπτοντα επιπλέον ποσά της Ανταποδοτικής σύνταξης αναδρομικώς από 13.5.2016, καταβάλλονται σε 5 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι λειτουργικές λεπτομέρειες υλοποίησης της παρούσας διάταξης»Ευχαριστούμε κι ευελπιστούμε στην αποκατάσταση μιας υπαρκτής αδικίας εις βάρος των συνταξιούχων της ΕΤΕ και όχι μόνο.
    Αθήνα 18/10/2022
    (κατ΄αλφαβητική σειρά)
    Καυκαλάς Μανόλης-Στενημαχίτης Κων/νος
    Συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Βουλευτές μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 18:02 | ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΟΥ

    “Επειδή η καθιέρωση της ανταποδοτικότητας ανταμείβει όσους κατέβαλαν μεγάλες εισφορές και δίνει κίνητρο στους σημερινούς εργαζόμενους να επιλέγουν μεγάλες ασφαλιστικές κλάσεις και να είναι συνεπείς, ώστε να έχουν στο μέλλον αξιοπρεπείς συντάξεις, Επειδή, κατά το περί δικαίου αίσθημα, οι συντάξιμες αποδοχές πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πράγματι κατέβαλε ο κάθε συνταξιούχος, Επειδή οι συντάξιμες αποδοχές ΔΕΝ πρέπει να εξαρτώνται από το τυχαίο γεγονός της χρονικής στιγμής της συνταξιοδοτήσεως, Επειδή, η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016 υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος αυτών, καθοριζομένου με βάση τις εισφορές που πραγματικά κατέβαλαν, ΕΠΕΙΔΗ η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 υπολογίζεται επί ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ, Επειδή δεν υπάρχει ηθικά ορθός λόγος να λαμβάνεται υπόψιν πλασματικό ποσό για μία μόνο κατηγορία ασφαλισμένων, ενώ οι πραγματικές εισφορές τους είναι γνωστές στα Ταμεία, Επειδή οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016 και σε σχέση με ασφαλισμένους άλλων κλάδων που συνταξιοδοτήθηκαν είτε πριν είτε μετά τον Νόμο αυτό, Επειδή οι διατάξεις του Άρθρου 25 του Ν. 4670 /2020 (άρθρο 14 του Ν. 4387/2016) για την Αναπροσαρμογή συντάξεων αποβλέπουν στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων, σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής Διοίκησης, θα πρέπει να νομοθετηθεί μεταβατική ρύθμιση με την οποία οι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13-5-2016, υπό την προϋπόθεση να υποβάλλουν προαιρετικά αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, εντός τετραμήνου από την δημοσίευση, να λαμβάνουν κύρια σύνταξη αποτελουμένη από:

    α) εθνική σύνταξη, β) ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές τους όπως υπολογίζεται για τους συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (πρώην ΕΤΑΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13-5-2016, δηλαδή με βάση την μέση μηνιαία εισφορά τους δια 0,20 επί τα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης του Πίνακα 2 της παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 4387/2016 – Ν. 4670 /2020 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και γ) Συμμετοχή στους κοινωνικούς πόρους, δηλαδή στο ποσό της σύνταξης τους να προσαυξάνεται από τους υφιστάμενους κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων ταμείων με αναγωγή κατά κεφαλήν.”
    Μετά τιμής

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 16:04 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Συμφωνώ με τα σχόλια του κου Σαρρή και της κας Σωσσίδου, γιατί το αίτημα αυτό είναι δίκαιο, τουλάχιστον για την κύρια σύνταξη, καθόσον οι συντάξιμες αποδοχές πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πράγματι κατέβαλε ο κάθε συνταξιούχος, ΔΕΝ πρέπει να εξαρτώνται απο το τυχαίο γεγονός της χρονικής στιγμής της συνταξιοδοτήσεως και δεν υπάρχει ηθικά ορθός λόγος οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 να τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016

    Μετά τιμής
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
    Συνταξιούχος συμβολαιογράφος Πειραιά

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 16:47 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Καλησπέρα σας
    Συμφωνώ με τα ανωτέρω σχόλια του κου Σαρρή και της κας Σωσσίδου, γιατί το αίτημα αυτό είναι δίκαιο, τουλάχιστον για την κύρια σύνταξη, καθόσον οι συντάξιμες αποδοχές πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πράγματι κατέβαλε ο κάθε συνταξιούχος, ΔΕΝ πρέπει να εξαρτώνται απο το τυχαίο γεγονός της χρονικής στιγμής της συνταξιοδοτήσεως και δεν υπάρχει ηθικά ορθός λόγος οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 να τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016

    Μετά τιμής
    Παρασκευή Ι. Παναγιώτου
    Συνταξιούχος συμβολαιογράφος Πειραιά

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 14:15 | Χρηστος

    Ποιοί ακριβώς θα δικαιούνται της αύξησης της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ σύνταξής τους, παραμένουμε στην εργασία μας και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε
    Την αύξηση στην ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ σύνταξη θα την πάρουν ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ μόνο όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2022, θα την πάρουν ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ και όλοι όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης το 2023.
    Η αύξηση στην ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ σύνταξη για όλους όσους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης το 2023, θα έχει την μορφή της αναπροσαρμογής κατα 1,07 του ΔΤΚ στις συντάξιμες αποδοχές που υπολογίζουν τον μέσο όρο αυτών. Μας οδηγείτε στους δικηγόρους – εργατολόγους, δίνουμε 80 ευρώ για τις ασάφειες σας.

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 13:33 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (Προ Μαϊου 2016)

    Ο μη ορθός επανυπολογισμός των ‘’παλαιών’’ συντάξεων [προ του Μαΐου 2016] εδράζεται στο κατωτέρω άρθρο:

    Άρθρο 29 ν. 4670/2020
    Τροποποίηση του άρθρου 33 του ν. 4387/2016
    Στο άρθρο 33 του ν. 4387/2016 προστίθεται νέα παράγραφος 3, η παράγραφος 3 αναριθμείται σε 4 και το άρθρο 33 διαμορφώνεται ως εξής:
    «Άρθρο 33
    Αναπροσαρμογή συντάξεων-προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων
    η δε επίμαχη διάταξη [παρ. 2] έχει ως εξής:
    2. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, συντάξεων, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη. ……..’’.
    Το σχέδιο ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ της επίμαχης διάταξης είναι το κάτωθι:
    Τροποποίηση του άρθρου 29 του ν. 4670/2020
    Στο άρθρο 33 του ν. 4387/2016 η παράγραφος 2 επαναδιατυπώνεται και διαμορφώνεται ως εξής:
    2. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, συντάξεων, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, τροποποιούμενος και υπολογιζόμενος με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές υπολογίζονται και για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος. βάσει του άρθρου 28 του ν. 4387/2016, καθώς και του άρθρου 28 του ν. 4670/2020 ως ισχύουν.’’……..’’
    Παραθέτουμε επίσης και σχέδιο ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
    Σε όσες περιπτώσεις ασφαλιστικών οργανισμών υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία, ως προς τις αποδοχές ή τα εισοδήματα των ασφαλισμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων συντάξεων έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4387/2016, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη και ο οποίος αντικαθίσταται από τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών.
    Επισημαίνουμε ότι στην Αιτιολογική Έκθεση του άρθρου 33 του ν. 4387/2016, εκ της οποίας προκύπτει πως η γενίκευση ‘’περί έλλειψης στοιχείων των ασφαλιστικών οργανισμών’’ είναι ένα σημαντικότατο λάθος, διότι το π. Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού ΕΤΕ [π. ΤΣΠΕΤΕ] έχει άπαντα τα στοιχεία των ασφαλισμένων σε αυτό μέχρι στην ένταξη του στο ΙΚΑ [Αύγουστος 2008].
    Τούτο είναι γνωστό διότι, για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά τον Μάιο 2016 το π. ΤΣΠΕΤΕ παρέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τον υπολογισμό του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, από Ιανουάριο 2002 όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016 και βεβαίως αυτά υπάρχουν και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν π.χ. τα αμέσως προηγούμενα έτη 2015, 2014, 2013, 2012 κ.ο.κ.

  • 18 Οκτωβρίου 2022, 13:32 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

    Το σχέδιο τροπολογίας αφορά στη νομοθετημένη περικοπή της προσωπικής διαφοράς [από 1.1.2025] της Επικουρικής Σύνταξής μας την οποία εισπράττουν μόνον όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31.12.2018 και αναγράφονται στον τίτλο του άρθρου 63 ν. 4680/2020 [15.500 άτομα] ο αριθμός των οποίων βαίνει μειούμενος για βιολογικούς λόγους, όπως μειούμενο είναι και το καταβαλλόμενο ποσό, το οποίο τον μήνα Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ [μέσος όρος 122 ευρώ].

    Άρθρο 63 ν. 4680/2020
    Ένταξη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ-ΠΠΕΘΝΑΚ στον e-ΕΦΚΑ και υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.
    Το άρθρο 24 του ν. 4618/2019 (Α΄89) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «Άρθρο 24

    Η επίμαχη διάταξη, την τροπολογία της οποίας ζητούμε, είναι η παράγραφος 5 του ανωτέρω άρθρου και έχει ως εξής:
    …..5. Εάν το καταβλητέο κατά τις 31.12.2019 ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό αυτών, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά, μέχρι τις 31.12.2024 και από 1.1.2025 και εφεξής οι συντάξεις καταβάλλονται στο ποσό που διαμορφώνεται βάσει της παραγράφου 2 του παρόντος.

    Το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογίας, συνοδευόμενο με σχέδιο αιτιολογικής έκθεσης έχει ως εξής:

    Σχέδιο τροπολογίας [παράγραφος 5]:
    ‘’……5. Εάν το καταβλητέο κατά τις 31.12.2019 ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό αυτών, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά….. ‘’

    Σχέδιο αιτιολογικής έκθεσης:
    Λόγω των δυσμενών συνθηκών που βιώνουν οι συνταξιούχοι και ειδικότερα οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μετά την υπαγωγή τους, όσον αφορά την επικούρηση τους στο σύστημα της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, κρίνεται απαραίτητο να διασφαλιστεί το εισόδημά τους και να μην υποστεί περαιτέρω μείωση, όσον αφορά τη σημερινή επικουρική σύνταξη και να διατηρηθεί η προσωπική διαφορά που εισπράττουν.
    Ο e-ΕΦΚΑ που ήδη καλύπτει τη σχετική δαπάνη μέχρι 31.12.2024 να εξακολουθήσει και μετά την 1.1.2025 να την καταβάλλει, δεδομένου ότι αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, ο οποίος κάθε έτος μειώνεται, μειουμένου αντιστοίχως και του ποσού της δαπάνης.

    Εκτός του ανωτέρω θέματος, υφίσταται και αυτό της
    ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑΣ και ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ των ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ:
    Επισημαίνουμε ότι οι, μετά την 1.1.2019, συνταξιοδοτηθέντες λαμβάνουν επικουρική σύνταξη μειωμένη σε σχέση με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν προ του Μαΐου 2016, αλλά και με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν από 12.5.2016 – 31.12.2018 καίτοι έχουν τα ίδια οικονομικά και ασφαλιστικά δεδομένα [ίδιος ασφαλιστικός χρόνος και ισόποσες απολαβές]. Το πρόσθετο στοιχείο είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις το ποσοστό των κρατήσεων, επί των συνολικών αποδοχών μας, ήταν 12,50% στον Λογαριασμό Επικούρησης της ΕΤΕ [ΛΕΠΕΤΕ] έναντι του 6% που έχουν καταβάλει όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι στη δημόσια επικουρική ασφάλιση.
    Λόγω αυτής της διαφορετικότητας, ο νομοθέτης οφείλει να νομοθετήσει αναλόγως [τροποποίηση της περίπτωσης β παρ. 2 του εν λόγω άρθρου] και να αποκαταστήσει την υπάρχουσα ανισονομία, την ανταποδοτικότητα των αυξημένων εισφορών μας, καθώς και την ορθή βάση υπολογισμού των συντάξεων, συμφώνως με τις ισχύουσες διατάξεις [ν. 4387/2019, ν. 4670/2020].

  • 17 Οκτωβρίου 2022, 19:08 | Δημήτρης

    Θα πρέπει να βοηθήσετε τους αγρότες να πάρουν σύνταξη στα 62 αυξάνοντας το όριο οφειλής από 6000 στις 20000. Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια για όσους ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ από 1/1/88, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν την πρόσθετη ασφάλεια, αν γίνει και εξαγορά 5 πλασματικών ετών το ποσό βγαίνει 16.380€ ( 10.920€ είναι γα τα 10 χρόνια που δίνεται το δικαίωμα στους αγρότες να εξαγοράσουν εως το 1997, και 5.460 € για μια τριτεκνη οικογένεια και οι άνδρες έχουν και τους μήνες του στρατού. Το όριο 6.000 € αντιστοιχεί σε 48 δόσεις για τις εισφορές τις πρώτης κατηγορίας με τα σημερινά δεδομένα, για μελλοντικά χρέη ίσως να σκέπτεστε πως σκόπιμα δεν θα πληρώνουν τις εισφορές αλλά πιστεύω πως αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι για μια αγροτική οικογένεια να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις , άλλωστε το ποσό θα παρακρατείτε από την σύνταξη σε 60 δόσεις. Ένα ανδρόγυνο αγροτών πρέπει να καταβάλει 3.000€ τον χρόνο εισφορές.

  • 17 Οκτωβρίου 2022, 11:31 | ΜΑΡΙΑ

    Κύριε Υπουργέ στο νομοσχέδιο δεν έχει συμπεριληφθεί κάποιο μέτρο που να διευκολύνει τη συνταξιοδότηση των αγροτών ΕΦΚΑ-ΟΓΑ , οι οποίοι έχουν οφειλές στον ασφαλιστικό τους φορέα. Παρακαλείσθε να προβλέψετε για την αύξηση του ορίου οφειλών των αγροτών , τουλάχιστον στο διπλάσιο (από 6.000 σε 12.000), ώστε να τους βοηθήσετε να συνταξιοδοτηθούν και να εισπράξει και το κράτος χρήματα. Μην τους αγνοείτε.

  • 16 Οκτωβρίου 2022, 20:41 | Γεώργιος Ηλιόπουλος

    Οπως γνωρίζετε στους Δημόσιους Υπαλλήλους (ΔΥ) με Ασφάλεια Δημοσίου (ΓΛΚ), οι κρατήσεις για σύνταξη ήταν 6,67 % του Ασφαλισμένου και η Εισφορά ΕΡΓΟΔΟΤΗ( δηλαδή του Δημοσίου) ήταν ΜΗΔΕΝ (0).

    Με την προΪσχύουσα Νομοθεσία η σύνταξη των ΔΥ δεν είχε διαφορά από την σύνταξη των ΔΥ που είχαν Ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με κρατήσεις 6,67% και 25,33% αντίστοιχα
    ΜΕ 35 χρόνια ασφάλισης και τελευταίο μισθό εξόδου 2.000€ η σύνταξη ήταν περίπου 2.000 χ 80% = 1600€

    Μετά την εφαρμογή του νόμου Ν. 4387 /12-05-2016, και του Άρθρου 30 Προσαύξηση σύνταξης όσων κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές» οι συντάξεις υπολογίζονται:

    Παραδείγματα
    Η σύνταξη των ΔΥ με Ασφ Δημοσίου(ΓΛΚ) με Μ.Ο Συντάξιμών αποδοχών 1800 € για 35ετη Υπολογίζεται σε 384+1.800χ50%= 1.068 €

    Η σύνταξη ΔΥ με Ασφάλεια ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με Μ.Ο Συντάξιμών αποδοχών 1800 € για 35 ετη και με εισφορές εργοδότη 25,33 % υπολογίζεται σε 384+ 1.800Χ38% +1.800Χ35Χ(25,33 -13,33)Χ0,075% = 1.635 €

    Η Σύνταξη των ΔΥ είναι μειωμένη πάνω από 500 € συγκριτικά με Υπαλλήλους με Ασφάλεια ΙΚΑ -ΕΤΑΜ

    Η Αδικία για τους ΔΥ με ασφάλεια Δημοσίου είναι προφανής.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι με την Προϊσχύουσα Νομοθεσία δεν υπήρχε αυτή η διαφορά στις συντάξεις μεταξύ των ασφαλισμένων, είναι προφανές ότι η εφαρμογή του Νόμου οδηγεί σε ανατροπή των αρχών της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΔΙΚΟΝΤΑΣ τους ΔΥ με Ασφ Δημοσίου

    Προκειμένου να εξαλειφθεί η αντισυνταγματική αυτή ανισονομία και κατάφορη αδικία , θα πρέπει να γίνει σχετική ρύθμιση ώστε να αποδοθεί η προσαύξηση στις συντάξεις των ΔΥ με Ασφάλεια δημοσίου- ΓΛΚ , συνυπολογίζοντας την εισφορά ΕΡΓΟΔΟΤΗ 25,33% , όσο και των ΔΥ με Ασφάλεια ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.

    Γεώργιος Ηλιόπουλος
    Νέος Συνταξιούχος 2022, ΔΥ με Ασφάλεια Δημοσίου (ΓΛΚ)
    ΠΕ με 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας , 15 χρόνια Δ/ΝΤΗΣ, 62 χρονών, ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ
    Σύνταξη 840€ !!!!!

  • 16 Οκτωβρίου 2022, 20:21 | Γεώργιος Ηλιόπουλος

    Οπως γνωρίζετε στους Δημόσιους Υπαλλήλους (ΔΥ) με Ασφάλεια Δημοσίου (ΓΛΚ), οι κρατήσεις για σύνταξη ήταν 6,67 % του Ασφαλισμένου και η Εισφορά ΕΡΓΟΔΟΤΗ( δηλαδή του Δημοσίου) ήταν ΜΗΔΕΝ (0).
    Με την προΪσχύουσα Νομοθεσία η σύνταξη των ΔΥ δεν είχε διαφορά από την σύνταξη των ΔΥ που είχαν Ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με κρατήσεις 6,67% και 25,33% αντίστοιχα
    ΜΕ 35 χρόνια ασφάλισης και τελευταίο μισθό εξόδου 2.000€ η σύνταξη ήταν περίπου 2.000 χ 80% = 1600€
    Μετά την εφαρμογή του νόμου Ν. 4387 /12-05-2016, και του Άρθρου 30 Προσαύξηση σύνταξης όσων κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές» οι συντάξεις υπολογίζονται:
    Παραδείγματα

    Η σύνταξη των ΔΥ με Ασφ Δημοσίου(ΓΛΚ) με Μ.Ο Συντάξιμών αποδοχών 1800 € για 35ετη Υπολογίζεται σε 384+1.800χ38%= 1.068 €

    Η σύνταξη ΔΥ με Ασφάλεια ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με Μ.Ο Συντάξιμών αποδοχών 1800 € για 35 ετη και με εισφορές εργοδότη 25,33 % υπολογίζεται σε 384+ 1.800Χ38% + (1.800Χ35Χ(25,33 -13,33)Χ0,075%) = 1.635 €

    Η Σύνταξη των ΔΥ είναι μειωμένη πάνω από 500 € συγκριτικά με Υπαλλήλους με Ασφάλεια ΙΚΑ -ΕΤΑΜ

    Η Αδικία για τους ΔΥ με ασφάλεια Δημοσίου είναι προφανής.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι με την Προϊσχύουσα Νομοθεσία δεν υπήρχε αυτή η διαφορά στις συντάξεις μεταξύ των ασφαλισμένων, είναι προφανές ότι η εφαρμογή του Νόμου οδηγεί σε ανατροπή των αρχών της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΔΙΚΟΝΤΑΣ τους ΔΥ με Ασφ Δημοσίου.

    Προκειμένου να εξαλειφθεί η αντισυνταγματική αυτή ανισονομία και κατάφορη αδικία , θα πρέπει να γίνει σχετική ρύθμιση ώστε να αποδοθεί η προσαύξηση στις συντάξεις των ΔΥ με Ασφάλεια Δημοσίου- ΓΛΚ , συνυπολογίζοντας την εισφορά ΕΡΓΟΔΟΤΗ 25,33% , όσο και των ΔΥ με Ασφάλεια ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.

    Γεώργιος Ηλιόπουλος
    Νέος Συνταξιούχος 2022, ΔΥ με Ασφάλεια Δημοσίου (ΓΛΚ)
    ΠΕ με 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας , 15 χρόνια Δ/ΝΤΗΣ, 62 χρονών, ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ
    Σύνταξη 840€ !!!!!!!!!

  • 14 Οκτωβρίου 2022, 21:59 | Ευαγγελία Χρόνη

    κύριε Υπουργέ, υπάρχει τεράστια ανάγκη να διορθώσετε μία μεγάλη αδικία- αβλεψία! Με το αρθρ. 12 του ν 4387/2016 συνταξιοδοτούνται τα αμφοτερόπλευρα ορφανά τέκνα, με το 50% της σύνταξης του γονέα ακόμη κι αν είναι ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 80%. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο γονέας ελάμβανε σύνταξη από το ΓλΚ, διότι δεν έχει ακόμη ενοποιημένες διατάξεις, εισερχόμενο στον ΕΦΚΑ. Όλοι οι υπόλοιποι ΑΜΕΑ, δικαιούνται το 100% της σύνταξης., συνταξιοδοτούμενοι (ορθώς ) με ειδικότερους νόμους (3232/2004 και 4075/2012 )που έχουν σαφή πρόβλεψη για ΑΜΕΑ . (συναφείς και πλείστες όσες εγκύκλιοι σας) Την ίδια στιγμή που χάνουν και το επίδομα του ΟΠΕΚΑ, . Επίσης οι ίδιοι δεν δικαιούνται επίδομα συμπαράστασης ετέρου προσώπου που δίνει ο ΕΦΚΑ για όλα τα υπόλοιπα ταμεία. Πρέπει οπωσδήποτε να αρθεί αυτή η αδικία! Πως μπορεί ένας ενήλικας ΑΜΕΑ με βαριά νοητική στέρηση, χάνοντας και τους δυο τους γονείς του και έχοντας ανάγκη συνεχούς επίβλεψης, να ζήσει με 400-500 ευρώ? Με τον διαχωρισμό στην εφαρμογή των νόμων , καταπατάται κάθε αίσθημα δικαίου και ισότητας των πραγματικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος που εκπροσωπεί τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων τους, με κύρια αποστολή της τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

    Πέραν των σχολίων που υποβάλλονται από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας ακολούθως, σε επιμέρους άρθρα της προωθούμενης ρύθμισης, είμαστε αναγκασμένοι/ες να σας μεταφέρουμε τον εύλογο προβληματισμό και ανησυχία μας και να διαμαρτυρηθούμε έντονα για τη διαπίστωση ότι σε ένα ακόμη νομοσχέδιο του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσπερνώνται μείζονα και πολυαναμενόμενα ζητήματα για τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις και τις παραδοσιακά θετικές, αλλά δίχως αντίκρισμα, διαβεβαιώσεις, δεν φαίνεται να αποτελούν ούτε αυτή τη φορά προτεραιότητα του νομοθέτη.

    Ειδικότερα αναφερόμαστε στα γεγονότα ότι:
    (α) Πλην αποσπασματικών συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων στο κείμενο του σχεδίου νόμου, δεν διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ουδεμία αναφορά στο περιβόητο πλέγμα των νέων ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων και αξιοποιώντας και το Πόρισμα της Επιτροπής του Φεβρουαρίου του 2017 που είχε συσταθεί προς τη διαμόρφωση των εν θέματι κανόνων, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 του Νόμου 4387/2016, ενέργεια που ‘καρκινοβατεί’ ουσιαστικά.

    Θεωρούμε ευχερώς αντιληπτό πως από τη στιγμή που εδώ και έξι περίπου χρόνια (!) διάγουμε ακόμα τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη θεσμοθέτηση του νέου καθεστώτος για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, με τις όποιες θετικές διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη δρομολόγησή του, δια των ενίοτε αρμοδίων Υπουργών, να καταστρατηγούνται κατ’ εξακολούθηση, εντείνεται δίκαια η αγωνία, η αγανάκτηση και η σύγχυση των ενδιαφερόμενων / δικαιούχων – ατόμων με αναπηρία ή/και μελών των οικογενειών τους – ως προς τη δυνατότητα άσκησης του κοινωνικού / συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

    (β) Εξακολουθεί να διαφαίνεται ότι βρίσκεται εκτός της άμεσης βούλησης του νομοθέτη η θεσμοθέτηση του προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρία, παρά τη δεδομένη απουσία επαρκούς θεσμικού πλαισίου για το ζητούμενο στη χώρα και τη συνεπαγόμενη αναγκαιότητα αποκατάστασης της έλλειψης αυτής, που έχει υπαγορεύσει τη δέσμευση της πολιτείας για συναφή επιδίωξη, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Στόχος 10: «Παιδιά με αναπηρία και στήριξη της οικογένειας», επιμέρους στόχος 2: «Θεσμοθετούμε πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία 0-6 ετών»).

    Υπενθυμίζοντας πως το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης πρόκειται για μια εν πολλοίς προσδοκώμενη ρύθμιση, από εκατοντάδες οικογένειες ανά την χώρα που έχουν μέλος με αναπηρία ή βρίσκεται σε επικινδυνότητα για αναπτυξιακή διαταραχή, επαναδιατυπώνουμε με έμφαση την ανησυχία μας για την πιθανότητα συνέχισης μιας παράδοσης εξαγγελιών, εγγράφων κατευθυντήριων γραμμών και αντίστοιχων ρυθμίσεων που προβλέπονται να εκδοθούν στο μέλλον, χωρίς χρονικό όριο, και ζητάμε ταυτόχρονα την επίσπευση κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για την επίτευξη της θεσμοθέτησης και εφαρμογής του Προγράμματος, χωρίς άλλη χρονοτριβή.

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 12:36 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ άρθρου 63 του Ν 4680/20 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ ΛΕΠΕΤΕ.
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κατάργηση της υποπαραγράφου α της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του Ν 4618/19 και υπολογισμός της επικουρικής όλων των συνταξιούχων της ΕΤΕ με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται και στους άλλους συνταξιούχους λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν 4387/16. Δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 96 του ν. 4387/2016 αλλά και εφαρμογή της αναπλήρωσης που προβλέπεται από το άρθρο 30 παρ 1. Του Ν 4387/16.
    ΕΠΕΙΔΗ
    Α) Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 31/12/2018 και ΜΕΤΑ την 1/1/2019 ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΕΙΔΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.
    Β) ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ( άρθρο 96 Ν 4387/16 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν 4670/20) ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
    Γ) ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ
    Δ)ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΛΕΠΕΤΕ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ … ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
    …. Δημιουργείται ανισονομία μεταξύ συνταξιούχων και παραβιάζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών.

    Με το άρθρο 63 του ν. 4680/2020, οι ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΛΕΠΕΤΕ (Μετεργασιακή Καθορισμένη Παροχή που καταβαλλόταν από την Εθνική Τράπεζα) υπαχθήκαμε στο ΕΤΕΑΕΠ. Σημειωτέον ότι ο κύριος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3 % . Δηλαδή το κράτος, το οποίο με αυτόν τον τρόπο ευνόησε τα συμφέροντά του σε βάρος των πρώην εργαζομένων της ΕΤΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 63 του Ν 4680 δεν υπήχθη στο ΕΤΕΑΕΠ ο ΛΕΠΕΤΕ αλλά οι δικαιούχοι του. Μόνο που αυτή η ένταξη έγινε με δυσμενείς όρους για εμάς και όχι με το ισχύον για όλους νομικό πλαίσιο (Ν 4387/16 – Ν 4670/20). Η ένταξη έγινε με τον μειωμένο συντάξιμο του ΛΕΠΕΤΕ και με την βασική αναπλήρωση του ΕΤΕΑΕΠ 0,45% αντί της προβλεπόμενης 0,9375% από το άρθρο 30 παρ 1 του Ν 4387/16.
    1. Με την παράγραφο 2α του Ν 4618/19 ο νομοθέτης μας χώρισε άδικα και αυθαίρετα σε 2 κατηγορίες και αφ ετέρου δεν έλαβε υπόψη τις εισφορές μας. Συγκεκριμένα ενώ υποτίθεται ότι δεν υπήχθη ο ΛΕΠΕΤΕ και ενώ υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο ένταξης ( Ν 4387/16 και Ν 4670/20 ), ως συντάξιμος μισθός στους μέχρι 31/12/2018 συνταξιούχους λήφθηκε ο μειωμένος συντάξιμος του ΛΕΠΕΤΕ ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις καταβαλλόμενες από εμάς ασφαλιστέες εισφορές . Είναι ένας μειωμένος συντάξιμος που λήφθηκε υπόψη αυθαίρετα. Υπάρχει μάλιστα το παράδοξο στο ίδιο κράτος και στον ίδιο φορέα (e ΕΦΚΑ) όσοι τουλάχιστον αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 να έχουν 2 εντελώς διαφορετικούς συντάξιμους για τις ίδιες αποδοχές . Άλλον στην κύρια σύνταξη (συντάξιμος ΕΦΚΑ) και άλλον στην επικουρική (συντάξιμος ΛΕΠΕΤΕ) παρά το ότι πληρώναμε εισφορές επί του ιδίου συνόλου αποδοχών. Όσοι αποχώρησαν μετά την 1/1/2019 έχουν υπαχθεί με τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν 4387 δηλαδή έχουν τον ίδιο συντάξιμο και στην κύρια σύνταξη και στην επικουρική . Αυτό αποτελεί ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑ μεταξύ δύο ομοειδών περιπτώσεων συνταξιούχων. Σε αυτή την κατηγορία συναδέλφων (όπως και στους πριν την 31/12/2018) δεν λήφθηκε βέβαια υπόψη όπως θα αναφέρω παρακάτω η προβλεπόμενη από το άρθρο 30 παρ 1 του ν 4387/16 πρόσθετη αναπλήρωση.

    2. Δεν λήφθηκε υπόψη το άρθρο 96 και το άρθρο 30 παρ 1 του ν.4387/16 που προβλέπει προσαύξηση αναπλήρωσης κατά ποσοστό 0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα εισφοράς γεγονός που προσαυξάνει την αναπλήρωσή μας σε 0,9375% (0,45% βασικό ποσοστό αναπλήρωσης ΣΥΝ 0,4875% πρόσθετη αναπλήρωση ) δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που κατεβλήθησαν από εμάς ήταν 12,5% και υπερέβαιναν κατά 6,5 μονάδες το 6% του ΙΚΑ .

    3. Με το άρθρο 63 του Ν 4680 /20 μειώθηκε η αναπλήρωση που προέβλεπε το άρθρου 24 του Ν 4618/19 από 0,675% (0,45 Χ 9/6 ) σε 0,45%. Προς το παρόν εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά αλλά από 1/1/2025 προβλέπεται κατάργηση της. Αυτό σε συνδυασμό με τον μειωμένο συντάξιμο μισθό που λήφθηκε αυθαίρετα από την βάση δεδομένων του ΛΕΠΕΤΕ και όχι από την βάση δεδομένων του ΕΦΚΑ σημαίνει επιπρόσθετη περικοπή κατά 33% της καταβαλλόμενης σήμερα Επικουρικής, γεγονός που δημιουργεί μία διαφορά 45% στην επικουρική σύνταξη μεταξύ ενός συνταξιούχου ΕΤΕ με τα ίδια χαρακτηριστικά που συνταξιοδοτήθηκε 31/12/2018 και ενός που συνταξιοδοτήθηκε μία ημέρα αργότερα δηλαδή από 1/1/2019.

    Γι αυτούς τους λόγους παρακαλώ να επανεξεταστεί το θέμα της επικουρικής ΛΕΠΕΤΕ , να τροποποιηθεί το άρθρο 63 του Ν 4680/20 και να ληφθεί υπόψη ο ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των συνταξιούχων και όσα προβλέπονται με τον Νόμο 43787/16 όπως τροποποιήθηκε με τον 4670/20 και στον συντάξιμο και στην αναπλήρωση, έτσι ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών και ισονομία μεταξύ των συνταξιούχων.

    Με εκτίμηση

    ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
    Συνταξιούχος ΕΘνικής Τράπεζας

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 08:47 | Αναστασία Φούλια Αργειτάκου

    Εφόσον ο Ν. 4670 /2020 (άρθρο 14 του Ν. 4387/2016) ορίζει την Αναπροσαρμογή συντάξεων με εφαρμογή ενιαίων κανόνων, θα πρέπει να νομοθετηθεί μεταβατική ρύθμιση με την οποία οι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13-5-2016, υπό την προϋπόθεση να υποβάλουν προαιρετικά αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, εντός τετραμήνου από την δημοσίευση, να λαμβάνουν κύρια σύνταξη αποτελουμένη από:
    α) Εθνική σύνταξη, β) Ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές τους όπως υπολογίζεται για τους συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (πρώην ΕΤΑΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13-5-2016, δηλαδή ανταποδοτικό μέρος ίσο με την μέση μηνιαία εισφορά τους δια 0,20 επί τα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης του Πίνακα 2 της παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 4387/2016 – Ν. 4670 / 2020 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και γ) προσαύξηση από τους κοινωνικούς πόρους με αναγωγή κατά κεφαλήν.
    Μετά τιμής
    Αναστασία Φούλια Αργειτάκου
    τεως συμβολαιογράφος

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 22:13 | Σοφία Πουλά

    Συμφωνώ με τα σχόλια του κου Σαρρή και της κας Σωσσίδου και επισημαίνω ότι προς τον σκοπό του εξορθολογισμού της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, θα πρέπει να νομοθετηθεί μεταβατική ρύθμιση με την οποία οι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13-5-2016, υπό την προϋπόθεση να υποβάλλουν προαιρετικά αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, εντός τετραμήνου από την δημοσίευση, να λαμβάνουν κύρια σύνταξη όπως και οι συνάδελφοί τους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13-5-2016 και μετά, δηλαδή:
    α) Εθνική σύνταξη, β) Ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές τους όπως υπολογίζεται για τους συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (πρώην ΕΤΑΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13-5-2016 και γ) Προασαύξηση από τους κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων ταμείων με αναγωγή κατά κεφαλήν.
    Μετά τιμής
    Σοφία Πουλά
    συνταξιούχος συμβολαιογράφος

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 22:38 | Μαρία Γιαννοπούλου

    Στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, θα πρέπει να νομοθετηθεί μεταβατική ρύθμιση με την οποία οι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13-5-2016, υπό την προϋπόθεση να υποβάλλουν προαιρετικά αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, εντός τετραμήνου από την δημοσίευση, να λαμβάνουν κύρια σύνταξη υπολογιζόμενη με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται η σύνταξη των συναδέλφων τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13-5-2016
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
    Μαρία Γιαννοπούλου – Μπάκα, τέως Συμβολαιογράφος
    συνταξιοδοτηθείσα πριν τον Ν. 4387 / 2016

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 20:39 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

    Επ’ ευκαιρία του Νομοσχδίου θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας, μια αντισυνταγματική ανισονομία και κατάφορη αδικία που έχει προκύψει από τον Νόμο Κατρούγκαλου ( Ν. 4387/2016) και αφορά μεταξύ άλλων και μια μερίδα συνταξιούχων της ΕΤΕ.
    Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά το μήνα Μάιο του έτους 2016 ως βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξής τους (η εθνική σύνταξη είναι σταθερό ποσό) λαμβάνεται ο μέσος μηνιαίος μισθός, όπως αυτός προκύπτει από το ΣΥΝΟΛΟ των μικτών αποδοχών τους (επί των οποίων καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές) από το μήνα Ιανουάριο του έτους 2002 έως και το μήνα αποχώρησής τους από την τράπεζα.
    Σε όσους συνταξιοδοτηθήκαμε προ του μηνός Μαΐου του έτους 2016, ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός ή οι συντάξιμες αποδοχές (όπως αναγράφονται στην απόφαση σύνταξης), για τον οποίο, όμως, έχει ληφθεί υπ’ όψιν ΜΕΡΟΣ μόνο των μικτών αποδοχών μας (στην καλύτερη περίπτωση το 60 – 65 % αυτών) και βεβαίως χωρίς να συνυπολογίζει τα δώρα και τα επιδόματα αδείας.
    Καθίσταται αντιληπτό εκ των ανωτέρω ότι οι υπολογιστικές διαφορές είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να προκύπτουν και μεγάλες διαφορές στα ποσοστά της ανταποδοτικής σύνταξης, τα οποία εισπράττουμε . Ενδεικτικά σε μία μέση σύνταξη με 35 έτη εργασίας η διαφορά ανέρχεται σε 500 -600 € μηνιαίως και σε υψηλόβαθμους ξεπερνά και τα 1.000 €.
    Έχουμε δε το τραγελαφικό φαινόμενο κλητήρες και χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν λίγες ημέρες μετά την 12 Μαΐου 2016 να λαμβάνουν σημαντικά υψηλότερη σύνταξη (με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και με το ίδιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) από του διευθυντές τους, που είχαν την ατυχία να συνταξιοδοτηθούν πριν την 12 Μαΐου 2016.
    Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να διορθωθούν κάπως οι αδικίες τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερο με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ Σ93/1/169196 2-2-2018, δίνεται η δυνατότητα σε όσους η απόφαση συνταξιοδότησης εκδόθηκε μετά την ψήφιση του νόμου !!! (ασχέτως αν η αίτηση συνταξιοδότησης είχε υποβληθεί πριν την εφαρμογή του νόμου) να ζητήσουν να υπαχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση του νόμου, ενώ όσων οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί πριν την ψήφιση του νόμου να τιμωρούνται . Υπήρξε σωρεία διαβεβαιώσεων από τους τότε πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου ότι η ανισονομία θα διορθωνόταν στην φάση του επανυπολογισμού αλλά δυστυχώς, ο επανυπολογισμός στους αδικημένους έγινε και πάλι με τον παλαιό «συντάξιμο μισθό» με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ανισονομία (ενδεχομένως έγινε αντιληπτό ότι με το νέο νόμο οδηγούμασταν σε ασύμμετρα υψηλές συντάξεις για τους νέους συνταξιοδοτούμενους και εγινε προσπάθεια περιορισμού, αφήνοντας απέξω τους παλαιούς συνταξιούχους).
    Ζητάμε λοιπόν την δραστική παρέμβασή σας προκειμένου να εξαλειφθεί η αντισυνταγματική αυτή ανισονομία και κατάφορη αδικία, ώστε να γλυτώσουμε από τα έξοδα και ψυχική ταλαιπωρία που θα υποστούμε λόγω της ανάγκης να προσφύγουμε δικαστικά αιτούμενοι την συνταγματική ισονομία που δικαιούμεθα.

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 16:29 | Μανόλης Καυκαλάς

    ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ν/ΣΧ.
    – Δράττομαι της ευκαιρίας, επ΄αφορμή της «δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας», να κοινοποιήσω 3 από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους χιλιάδες συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και καλώ την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (κ.κ. Χατζηδάκη & Τσακλόγλου) να «αφουγκραστεί» το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί [στο όνομα των Αρχών της Ισότητας και της Ίσης μεταχείρισης] για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας που υφιστάμεθα.
    Τα επίδικα ζητήματα έχουν ως εξής:
    ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 13/5/2016 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
    – Παρά την πρόθεση του νομοθέτη (όπως αναφέρεται στην αντίστοιχη Αιτιολογική Έκθεση), να θεσπίσει όμοιους και ενιαίους κανόνες για «παλαιούς» και «νέους» συντ/χους, στο πλαίσιο μιάς νέας Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ωστόσο, το αποτέλεσμα της εφαρμογής και διατήρησης των σχετικών διατάξεων, κατ΄αρχάς του ν. 4387/2016 και εν συνεχεία του ν. 4670/2020, προκαλεί και συντηρεί την διακριτική και άνιση μεταχείριση του τρόπου υπολογισμού των Κύριων συντάξεων μεταξύ «παλαιών» και «νέων» συντ/χων, με κριτήριο -απούσης πειστικής αιτιολογίας- το τυχαίο γεγονός της χρονικής στιγμής της δημοσίευσης του αρχικού νόμου στις 12/5/2016.
    – Η διαφοροποίηση υφίσταται στην βάση υπολογισμού του Ανταποδοτικού τμήματος των Κύριων συντάξεων, καθώς για τους μέχρι της 12ης/5/2016 συντ/χους ελήφθη ως βάση υπολογισμού ο συντάξιμος μισθός [βασικός μισθός/κλιμάκιο, επίδομα πολυετίας, επίδομα βαθμού, επίδομα πτυχίου] από τον οποίο προέκυψε το ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, ενώ για τους από της 13ης/5/2016 και εφεξής συντ/χους ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών της συνολικής διάρκειας του ασφαλιστικού τους βίου [συνολικές τακτικές και έκτακτες αμοιβές, επί των οποίων παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές Εργοδότη και Ασφαλισμένου], γεγονός που συνιστά αυταπόδεικτη ευνοϊκότερη ρύθμιση, αφού (και) στους «παλαιούς» παρακρατούντο οι ίδιες εισφορές εφ΄όλων των αποδοχών τους (τακτικών και εκτάκτων).

    ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ & ΚΑΚΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
    – Δεν εφαρμόζονται πιστά και απαρέγκλιτα οι προβλέψεις των διατάξεων του ν. 4387/2016 άρθρα 28 και 30 και του ν. 4445/2016 άρθρο 25 [στο πλαίσιο της καθιέρωσης της Ανταποδοτικότητας για τις υπερβάλλουσες καταβληθείσες εισφορές], στον υπολογισμό του Ανταποδοτικού τμήματος της Κύριας σύνταξης η συμπερίληψη του πρόσθετου ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης (0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα 1% επιπλέον εισφοράς), λόγω των αυξημένων ποσοστών των εισφορών μας (εν σχέσει με τα εκάστοτε ποσοστά του ΙΚΑ) από την ημερομηνία της προσλήψεώς μας στην ΕΤΕ και όχι από την 1/1/1993, όπως αναιτιολόγητα εφαρμόζεται στην περίπτωσή μας.

    ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΟΙ «2ας ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ»
    – Βάσει του άρθρου 24 του ν. 4618/2019 και της εν συνεχεία τροπολογίας του άρθρου 63 του ν. 4680/2020, οι δικαιούχοι Επικουρικής Παροχής καταβλητέα από την ΕΤΕ, εκόντες άκοντες υπήχθησαν στο Δημόσιο Σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης (τ.ΕΤΕΑΕΠ) οπότε και απ΄όπου λαμβάνουν υβρίδιο «Επικουρικής σύνταξης». Ο νομοθέτης, παραδόξως και αναιτιολόγητα, προέβλεψε την εφαρμογή διατάξεων κατά παρέκκλιση και εξαίρεση του προισχύοντος νόμου (ν. 4387/16 και 4670/20) για τον υπολογισμό των Επικουρικών συντάξεων, με συνέπεια όχι μόνο την διακριτική μεταχείριση και διαφοροποίησή μας από τους συνταξιούχους άλλων κλάδων αλλά και μεταξύ ημών των ιδίων.
    – Συγκεκριμένα οι βλαπτικές συνέπειες προκύπτουν από: α) την εξαίρεση εφαρμογής του ν.4387/16 άρθρο 30 παρ. 1 για την προσαύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 0,93750% και όχι με το βασικό ποσοστό 0,45% που μας υπολογίζεται, εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές που κατεβλήθησαν υπερέβαιναν το 6% β) τον διαχωρισμό των Επικουρούμενων πριν τις 31.12.2018 και μετά την 1/1/2019, με την διαφορετική βάση υπολογισμού εξαγωγής της Επικουρικής σύνταξης γ) τον αποκλεισμό προσδοκίας αυξήσεων και δ) την περικοπή από 1/1/2025 της «Προσωπικής διαφοράς», διαφορά μεταξύ του 1ου υπολογισμού του άρθρου 24 του ν. 4618/2019 και του 2ου υπολογισμού του άρθρου 63 του ν. 4680/2020, γεγονός που σημαίνει την επιπρόσθετη περικοπή κατά 33% της καταβαλλόμενης σήμερα «Επικουρικής σύνταξης» .

    – Παρακαλώ, την ομάδα παρακολούθησης και αξιολόγησης των σχολίων στην δημόσια διαβούλευση, να κάνει αποδεκτό το σημείωμα στα σχόλια του «άρθρου 2 Αντικείμενο» του υπό συζήτηση ν/σχ., διότι είναι αδήριτη ανάγκη να λάβουν γνώση οι επικεφαλής του Υπουργείου, των αρνητικών συνεπειών που υφίστανται οι χιλιάδες συνταξιούχοι της ΕΤΕ [με την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσής τους και την αυξανόμενη δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους από την μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος], από σειρά νομοθετημάτων που χρήζουν της αδιαμφισβήτητης θεραπείας σφάλματος και της άρσης μιας υπαρκτής αδικίας, με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής Διοίκησης (με την απαραίτητη συνδρομή & συνεργασία των θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης των συντ/χων), αποκαθιστώντας έτσι και την Συνταγματική τάξη που έχει τρωθεί από αυτά τα νομοθετήματα, αλλά και το περί Δικαίου αίσθημα, σε αυτή την πολυπληθή κοινωνική ομάδα.
    Αθήνα 12 Οκτωβρίου 2022
    Μανόλης Καυκαλάς
    συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
    Κοινοποίηση
    Βουλευτές μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 06:29 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΚΑΣ

    Γεια σας.Σχετικα με την ενιαιοποιηση των ασφαλιστικων φορεων που ενταχθηκαν στον [e-ΕΦΚΑ] και βασει του αρθρου 11 του νομου 4387\2016 γιατι δεν συμπεριλαμβανονται αυτα που ειχατε πει οταν εκδοθηκε η ανακοινωση απο το γραφειο τυπου του ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ συγκεκριμενα ο Υφυπουργος Εργασιας Κυριος Παναγιωτης Τσακλογλου λεγοντας για ενιαια μεταχειριση ομοιων περιπτωσεων που ενισχυουν την ασφαλεια δικαιου και την εμπιστοσυνη των πολιτων στο συστημα κοινωνικησ ασφαλισης.Τελικα τι θα γινει [ειδικα για τις συνταξεις αναπηριας], για τις αδικιες και τις ανισοτητες,και το κρατος δικαιου ωστε να αισθανονται οι πολιτες την κοινωνικη δικαιοσυνη.Ειδικα οι ανισοτητες στους συνταξιουχους αναπηριας που δημιουργουνται απο την διαφοροποιηση των κανονων των πρωην ασφαλιστικων φορεων εχουν αποτελεσμα την δημιουργια συνταξιουχων αναπηρων δυο ταχυτητων.Παραδειγμα η εγκυκλιος του ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ Φ/80000/ΟΙΚ.60258/1471/23-12-2016 η οποια αναφερει τον τροπο επανυπολογισμου και αναπροσαρμογης των ηδη καταβαλλομενων κατα την 12-05-2016 σνταξεων, με ειδικη μεριμνα για τις αναπηρικες συνταξεις απο εργατικο ατυχημα η» απο επαγγελματικη ασθενεια προβλεπει κατωτατο οριο ισο με το διπλασιο της εθνικης συνταξης.Αυτο οπως οριζε η ως ανω εγκυκλιος ηδη εφαρμοστηκε με τον επανυπολογισμο των παλαιων συνταξεων απο το 2019 στους αναπηρους συνταξιουχους του πρων ΙΚΑ.Αντιθετως οι αναπηροι συνταξιουχοι του πρωην ΟΑΕΕ με [απολυτως ομοια χαρακτηριστικα αναπηριας την Επαγγελματικη ασθενεια] εξαιρεθηκαν και δεν αναπροσαρμοστηκε η αναπηρικη τους συνταξη με το μοναδικο κριτηριο τον πρωην ασφαλιστικο φορεα ΟΑΕΕ επειδη δεν ειχε τον ορο επαγγελματικη ασθενεια.Επιπλεον οι συνταξιουχοι αναπηριας του πρωην ΟΑΕΕ ενω εχουν αναπηρια απο επαγγελματικη ασθενεια πιστοποιημενη απο τα ΚΕΠΑ αντιμετωπιστηκαναν παρανομως ως αναπηροι απο κοινη νοσο και υπεστησαν ΔΙΑΚΡΙΣΗ.Δεν εγινε καμια εφαρμογη του αρθρου 4 παρ.1 του συνταγματος που καθιερωνει την αρχη τησ ισοτητας, και την ομοια μεταχειριση προσωπων που τελουν υπο ομοιες συνθηκες και αποκλιει την ανιση μεταχειριση.Επιπλεον δεν εγινε καμια εφαρμογη της συμβασης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ για τα δικαιωματα των ατομων με αναπηρια που κυρωσε η Ελλαδα με τον νομο 4074\2012 οπου δεν επιτρεπεται οποιαδηποτε ΔΙΑΚΡΙΣΗ στα ατομα με αναπηρια,και επιβαλει την ΙΣΟΤΗΤΑ, ποσο μαλον μεταξυ αναπηρων με απολυτως ομοια χαρακτηριστικα αναπηριας.Παρακαλουμε ενοψει του νεου νομοσχεδιου για την αποκατασταση των ανισοτητων και αδικιων που προκυπτουν απο την διαφοροποιηση των κανονων των πρωην ασφαλιστικων φορεων, οπως επιληφθειται και αποκαταστησετε τους εν λογω αναπηρους συνταξιουχους απο Επαγγελματικη ασθενεια του πρων ΟΑΕΕ για τη αδικια και ανισοτητα που εχουν υποστει ωστε να λαβουν και αυτοι τα οσα οριζει η εγκυκλιος του ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Φ/80000/οικ.60258/1471/23-12-2016 για τις περιπτωσεις αναπηρων συνταξιουχων με Επαγγελματικη ασθενεια.

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 18:16 | Ευάγγελος Βαντσίδης

    Μετέχοντας στην Δημόσια Διαβούλευση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με το εκπονούμενο νομοσχέδιο που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στις εισφορές ασφαλισμένων προς τον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e – ΕΦΚΑ) άρθρο 2 και θέλοντας να επισημάνω μία κατάφορη αδικία που γίνεται εις βάρος μίας μικρής μερίδας συνταξιούχων συμβολαιογράφων, στην οποία συγκαταλέγομαι, σημειώνω τα εξής: Όπως με επίταση δημοσιεύθηκε στον τύπο και αναδείχθηκε από τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η έκδοση των συντάξεων και η αναπροσαρμογή τους βασίζεται πλέον σε ενιαίους κανόνες. Σε αυτό άλλωστε αποβλέπουν και οι διατάξεις των εκδοθέντων σχετικών νομοθετημάτων (Ν. 4387/2016 άρθρο 14, Ν.4670/2020) με τα οποία καθιερώνεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και εισπράξεων, δηλαδή ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε ο κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την αντίστοιχη σύνταξη, ανεξάρτητα από τον χρόνο της συνταξιοδότησής του. Αυτοί όμως οι ενιαίοι και δίκαιοι κανόνες, δεν νομοθετήθηκαν για όλους τους συμβολαιογράφους. Δηλαδή ενώ η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016 υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα και τις εισφορές που κατέβαλαν στο Ταμείο Νομικών, η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την ισχύ του Νόμου 4387/2016 υπολογίζεται με βάση πάγιο και ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ, διαφορετικό του εισοδήματός τους, παρόλο, ότι στο άνω Ταμείο, από τις μηνιαίες καταστάσεις που υπέβαλαν είναι γνωστά τόσο τα εισοδήματά τους, όσο και οι καταβληθείσες εισφορές τους. Επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο , με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδοτήσεως, οι συμβολαιογράφοι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες και προφανώς αυτό είναι άδικο, αλλά και αντισυνταγματικό, ζητούμε με μεταβατική νομοθετική διάταξη, όσοι συμβολαιογράφοι συνταξιοδοτήθηκαν προ του Νόμου 4387/2016, ήτοι προ τις 13-05-2016, που είναι ολιγάριθμοι, να εξομοιωθούν στην σύνταξη με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την άνω ημερομηνία.
    Μετά Τιμής
    Ευάγγελος Δ. Βαντσίδης ΤΗΛ. 2310 429603 και 6937758279

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 16:55 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

    Θα πρέπει να νομοθετηθεί μεταβατική ρύθμιση με την οποία οι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13-5-2016, υπό την προϋπόθεση να υποβάλλουν προαιρετικά αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, εντός τετραμήνου από την δημοσίευση, να λαμβάνουν κύρια σύνταξη όπως και οι συνάδελφοί τους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13-5-2016 και μετά, αποτελουμένη από: α) Εθνική σύνταξη, β) Ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές τους όπως υπολογίζεται για τους συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (πρώην ΕΤΑΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13-5-2016, δηλαδή ανταποδοτικό μέρος ίσο μετην μέση μηνιαία εισφορά τους δια 0,20 επί τα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης του Πίνακα 2 της παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 4387/2016 – Ν. 4670 / 2020 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και γ) Συμμετοχή στους κοινωνικούς πόρους, δηλαδή στο ποσό της σύνταξης τους να προσαυξάνεται από τους υφιστάμενους κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων ταμείων με αναγωγή κατά κεφαλήν. Το αίτημά μας είναι δίκαιο για τους παρακάτω λόγους:
    Α) Η καθιέρωση της ανταποδοτικότητας ανταμείβει όσους κατέβαλαν μεγάλες εισφορές και δίνει κίνητρο στους σημερινούς εργαζόμενους να επιλέγουν μεγάλες ασφαλιστικές κλάσεις και να είναι συνεπείς, ώστε να έχουν στο μέλλον αξιοπρεπείς συντάξεις,
    Β) Κατά το περί δικαίου αίσθημα, οι συντάξιμες αποδοχές πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πράγματι κατέβαλε ο κάθε συνταξιούχος,
    Γ) Οι συντάξιμες αποδοχές ΔΕΝ πρέπει να εξαρτώνται απο το τυχαίο γεγονός της χρονικής στιγμής της συνταξιοδοτήσεως,
    Δ) Η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016 υπολογίζεται επι του πραγματικού εισοδήματος αυτών, καθοριζομένου με βάση τις εισφορές που πραγματικά κατέβαλαν, ενώ αντίθετα η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 υπολογίζεται επι ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ,
    Ε) Δεν υπάρχει ηθικά ορθός λόγος να λαμβανεται υπόψιν πλασματικό ποσό για μία μόνο κατηγορία ασφαλισμένων,
    ΣΤ) Οι διατάξεις του Άρθρου 25 του Ν. 4670 /2020 (άρθρο 14 του Ν. 4387/2016) για την Αναπροσαρμογή συντάξεων αποβλέπουν στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων, ενώ αντίθετα οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016 και σε σχέση με ασφαλισμένους άλλων κλάδων που συνταξιοδοτήθηκαν είτε πριν είτε μετά τον Νόμο αυτό και
    Ζ) Οι κανόνες της χρηστής Διοίκησης επιβάλλουν το σεβασμό της αρχής της ίσης μεταχείρισης ..
    Μετά τιμής
    1) Ευαγγελος Σαρρής τέως Προεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης
    2) Ιωάννα Σωσσίδου
    3) Ευαγγελος Βαντσίδης
    4) Αβραμίδου Αννα
    5) Στέφανος – Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος
    6) Αικατερίνη Ευθυμιάδου
    7) Ελένη Μουτσέλου
    8) Αρτεμις Αντωνιάδου – Καστρινού
    9) Ελένη Κετικίδου
    10) Γεωργιος Τσώνος
    11) Μαρία Γιαννοπούλου – Μπάκα
    12)Πολυτίμη Θαλή Πολυχρονάκου – Αλεξανδρίδη
    13)Σταύρος Μποζιονέλος
    14) Πασχαλία Μάσιου – Χουλιάρα
    15)Ευθυμιος Παπαγεωργίου οι οποίοι όλοι είμαστετέως Συμβολαιογράφοι,
    συνταξιοδοτηθέντες πριν τον Ν. 4387 / 2016″

  • 9 Οκτωβρίου 2022, 16:49 | ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΣΣΙΔΟΥ

    Επειδή η καθιέρωση της ανταποδοτικότητας ανταμείβει όσους κατέβαλαν μεγάλες εισφορές και δίνει κίνητρο στους σημερινούς εργαζόμενους να επιλέγουν μεγάλες ασφαλιστικές κλάσεις και να είναι συνεπείς, ώστε να έχουν στο μέλλον αξιοπρεπείς συντάξεις, Επειδή, κατά το περί δικαίου αίσθημα, οι συντάξιμες αποδοχές πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πράγματι κατέβαλε ο κάθε συνταξιούχος, Επειδή οι συντάξιμες αποδοχές ΔΕΝ πρέπει να εξαρτώνται απο το τυχαίο γεγονός της χρονικής στιγμής της συνταξιοδοτήσεως, Επειδή, η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016 υπολογίζεται επι του πραγματικού εισοδήματος αυτών, καθοριζομένου με βάση τις εισφορές που πραγματικά κατέβαλαν, ΕΠΕΙΔΗ η σύνταξη των συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 υπολογίζεται επι ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ, Επειδή δεν υπάρχει ηθικά ορθός λόγος να λαμβανεται υπόψιν πλασματικό ποσό για μία μόνο κατηγορία ασφαλισμένων, ενώ οι πραγματικές εισφορές τους είναι γνωστές στα Ταμεία, Επειδή οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο 4387/2016 τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο 4387/2016 και σε σχέση με ασφαλισμένους άλλων κλάδων που συνταξιοδοτήθηκαν είτε πριν είτε μετά τον Νόμο αυτό, Επειδή οι διατάξεις του Άρθρου 25 του Ν. 4670 /2020 (άρθρο 14 του Ν. 4387/2016) για την Αναπροσαρμογή συντάξεων αποβλέπουν στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων, σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής Διοίκησης, θα πρέπει να νομοθετηθεί μεταβατική ρύθμιση με την οποία οι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13-5-2016, υπό την προϋπόθεση να υποβάλλουν προαιρετικά αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, εντός τετραμήνου από την δημοσίευση, να λαμβάνουν κύρια σύνταξη αποτελουμένη από:
    α) εθνική σύνταξη, β) ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές τους όπως υπολογίζεται για τους συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (πρώην ΕΤΑΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13-5-2016, δηλαδή με βάση την μέση μηνιαία εισφορά τους δια 0,20 επί τα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης του Πίνακα 2 της παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 4387/2016 – Ν. 4670 /2020 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και γ) Συμμετοχή στους κοινωνικούς πόρους, δηλαδή στο ποσό της σύνταξης τους να προσαυξάνεται από τους υφιστάμενους κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων ταμείων με αναγωγή κατά κεφαλήν.”

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 02:17 | Ιωάννης Λελης

    Καλησπέρα σας. Η ενοποίηση των ταμείων σχετικά με τα ποσοστά αναπηρίας γιατί δεν συμπεριλαμβάνετε στο νομοσχέδιο όπως είχατε δημοσιοποιήσει;
    Και συγκεκριμένα ότι για τους Παλαιούς ασφαλισμένους ΟΑΕΕ το ποσοστό για το δικαίωμα σε σύνταξη αναπηρίας θα μειωθεί σε 50% από το 67% που ισχύει σήμερα. Πως γίνεται για την ίδια αναπηρία να απαιτείται άλλο ποσοστό στο ΙΚΑ , άλλο στον ΟΑΕΕ κοκ.