Άρθρο 21: Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ Υπηρεσιακές μεταβολές

1). Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μετατίθενται, κατά προτεραιότητα στις δομές της ειδικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ61, ΠΕ71, ΠΕ11.01 που ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ομοίως, οι ΠΕ11.01 τοποθετούνται σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται στον παρόντα νόμο.
2). Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μετατίθενται, κατά προτεραιότητα στις δομές της ειδικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πληρούν τα τυπικά προσόντα και ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της γενικής και τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής και ειδικής τεχνικής-επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Ειδικά για τα ΕΕΕΕΚ ως κλάδος της δευτεροβάθμιας συνυπολογίζεται και ο κλάδος ΠΕ71 του παρόντος νόμου.
3). Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται κατά σειρά: οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμού κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ του παρόντος νόμου, ο οποίος διαγωνισμός διεξάγεται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το ν. 3848/2010 άρθρο2 και 3 όπως αυτό έχει αντικατασταθεί στην παρ 1 εδαφ. β,γ,δ με τη μοριοδότηση του παρόντος νόμου άρθρο 21 παρ 3.i, 3.ii και 3iii κατά σειρά επιτυχίας των εχόντων τα ειδικά τυπικά προσόντα των κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ ΠΕ61, ΠΕ71, ΠΕ11.01 και όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50», εκτός του κλάδου ΠΕ11.01.

4). Οι κλάδοι ΠΕ60.50, ΠΕ70.50 και οι κλάδοι της Δευτεροβάθμιας με την προέκταση « .50» μπορούν να μετατίθενται, αποσπώνται, διορίζονται με διαγωνισμό ΑΣΕΠ και να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές σε σχολικές μονάδες είτε της Γενικής είτε της Ειδικής Εκπαίδευσης.

5). α. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όταν δεν καλύπτονται τα κενά με διορισμό ή μετάθεση, αποσπώνται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ61, ΠΕ71 και ΠΕ11.01
β. Στις απομένουσες θέσεις αποσπώνται εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60.50 ΠΕ70.50, καθώς και εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) των ειδικοτήτων, που προβλέπονται στην παραπάνω εκπαιδευτική βαθμίδα, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50».

6) Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όταν δεν καλύπτονται τα κενά με διορισμό ή μετάθεση αποσπώνται εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50».
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11.01, αποσπώνται κατά προτεραιότητα, και έπονται οι έχοντες τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50».

7) Οι αποσπώμενοι εκπ/κοί πρέπει να κατέχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα ένταξης στον εισαγωγικό βαθμό των συνιστώμενων κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ του σχετικού άρθρου του παρόντος νόμου με διαφοροποίηση μόνο στην προϋπηρεσία.
Ειδικά για τις αποσπάσεις απαιτείται αποδεδειγμένη τριετής προϋπηρεσία στις δομές ΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ.

8) Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), μετατίθενται και αποσπώνται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 67% αναπηρία και άνω, σε μία μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), που έχουν απώλεια όρασης, ή ακοής και είναι τετραπληγικοί – παραπληγικοί τοποθετούνται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση και αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου, μόνο σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες τυφλών, κωφών και με κινητική αναπηρία σε ποσοστό 30% ανά κλάδο και ειδικότητα, κατά προτεραιότητα.

Όλες οι κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ60 Νηπιαγωγών και ΠΕ70 Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και των Τμημάτων Ένταξης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις των κλάδων ΠΕ61 Νηπιαγωγών ΕΑΕ και ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ, αντίστοιχα. Ομοίως μετατρέπονται οι οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) σε οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ. Οι υπηρετούντες με οργανική θέση ΠΕ60.50 και ή ΠΕ70.50 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής ή σε ΕΕΕΕΚ, εξακολουθούν και υπηρετούν σε αυτές. Μετά την αποχώρησή τους από τηνυπηρεσία, οι οργανικές τους θέσεις μετατρέπονται σε ΠΕ61 και ΠΕ71 αντίστοιχα.

Στις παραπάνω θέσεις τοποθετούνται με μετάθεση ή με απόσπαση ή με πρόσληψη ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, ή ως ωρομίσθιοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60.50 και ΠΕ70. 50 σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 και 22 του παρόντος νόμου.

Οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις όλων των εκπαιδευτικών της ΕΑΕ γίνονται από υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΑΕ και σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα στην γενική Εκπαίδευση.

Οι τοποθετημένοι οργανικά εκπαιδευτικοί ΕΑΕ στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ, μετατίθενται ή αποσπώνται εφόσον έχει συμπληρώσει τριετή προϋπηρεσία στην οργανική τους θέση.

Στις περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί ΕΑΕ κρίνονται υπεράριθμοι στις οργανικές τους θέσεις στις ΣΜΕΑΕ, με πράξη του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ), του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) αντίστοιχα, έπειτα από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και των σχολικών συμβούλων ΕΑΕ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αποφασίζει τη διάθεση των υπεράριθμων προσωρινά, σε άλλη ΣΜΕΑΕ, όπου διαπιστώνεται ανάγκη. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να αναθέτει στους υπεράριθμους συμπλήρωση του ωραρίου τους σε άλλη ΣΜΕΑΕ, σε ΚΕΔΔΥ, ή με στήριξη μαθητών σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, όταν με αιτιολογημένη εισήγηση κριθεί ότι οι περιπτώσεις των μαθητών του σχολείου στα οποία υπηρετούν δεν δικαιολογούν την πλήρη απασχόλησή τους.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:04 | ΡΑΝΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:02 | Βάνια

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 14:22 | Ελένη Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 13:53 | ΜΑΡΙΑ Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 12:59 | Γιώργος Κουμαρίδης

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 12:45 | Παρασκευάς Θυμάκης

    Κύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμα μέλη της επιτροπής σύνταξης του νομοσχεδίου,
    Αξιότιμοι βουλευτές,
    Συμφωνώ απόλυτα και στηρίζω τις θέσεις των Συλλόγων Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)!
    Με εκτίμηση,
    Παρασκευάς Θυμάκης (Νηπιαγωγός ΕΑΕ, ΠΕ 61)

  • 5 Μαΐου 2014, 12:39 | Μαρία Παπαγεωρίου

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 10:44 | Ανδριάνα Π.Ε.71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!

  • 5 Μαΐου 2014, 10:32 | Δόμνα Π.Ε. 71 (6 χρόνια αναπληρώτρια )

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 09:46 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕ 71 (9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ)

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 00:51 | Δημήτριος Παπαγεωργίου

    Η προτεραιότητα των ΠΕ 61 και ΠΕ 71 να διατηρείται μόνο στον αρχικό διορισμό αλλά όχι στις μεταθέσεις και αποσπάσεις . Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις να γίνονται με τα ό,τι ισχύει στη Γενική Αγωγή . Να μην ισχύει 3ετή υποχρεωτική παραμονή μετά τη μετάθεση αλλά 1 έτος όπως στη Γενική Αγωγή .

  • 4 Μαΐου 2014, 23:16 | Παρασκευάς Θυμάκης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμα μέλη της επιτροπής σύνταξης του νομοσχεδίου,
    Αξιότιμοι Βουλευτές,

    Σε ότι αφορά την παράγραφο 8 εδάφιο 2 του άρθρου 21, θεωρώ ότι η λέξη «μόνο» που χρησιμοποιείται προκαλεί μία σειρά παρερμηνειών. Ειδικότερα, η παρούσα μορφή του συγκεκριμένου χωρίου εγείρει την επαγγελματική και κοινωνική περιθωριοποίηση των εκπαιδευτικών ΕΑΕ (ΠΕ 61 και ΠΕ 71) με απώλεια όρασης, απώλεια ακοής και τετραπληγικούς-παραπληγικούς, επιτρέποντας τους εργασιακή πρόσβαση μόνο σε ΣΜΕΑΕ αντίστοιχες με την εκάστοτε αναπηρία τους. Ακόμα, το χωρίο αυτό αποκλείει την πρόσβαση των προαναφερθέντων κατηγοριών εκπαιδευτικών ΕΑΕ σε άλλες δομές ΕΑΕ, στις οποίες αναμφίβολα μπορούν να φανούν εξαιρετικά αποτελεσματικοί, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με την πλειονότητα των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με αναπηρία. Η εν λόγω διάταξη προωθεί απροκάλυπτα ρατσιστικές τάσεις και αντιλήψεις εξοστρακισμού των εκπαιδευτικών αυτών από ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης. Μία τέτοια διάταξη αποτελεί κραυγαλέα και αναχρονιστική πράξη ρατσιστικής επιβολής πάνω στους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ με αναπηρία, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όπως το άρθρο 5: «Ισότητα και μη Διάκριση» και το άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση», καθώς και με τις πολιτικές κοινωνικής και εκπαιδευτικής συμπερίληψης/ένταξης των ΑμεΑ που οφείλει να προωθεί το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Η ψήφιση μίας τέτοιας διάταξης θα επιφέρει επώδυνες αλλαγές στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με αναπηρία, καθώς θα τους ωθήσει στην απομάκρυνση τους από το περιβάλλον υποστήριξής τους. Επιπρόσθετα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η εφαρμογή μίας τέτοιας ρύθμισης θα οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ με αναπηρία στην ανεργία, με δεδομένο τις ελάχιστες, αν όχι, ανύπαρκτες θέσεις σε δομές ΕΑΕ, αντίστοιχες με την αναπηρία τους (ΚΕΑΤ και σχολεία Κωφών). Με βάση όλα τα παραπάνω ζητώ την ΆΜΕΣΗ ΑΦΑΊΡΕΣΗ της λέξης «ΜΟΝΟ» από τη συγκεκριμένη διάταξη, καθώς συμφωνώ με την οπτική του υπόλοιπου χωρίου περί προτεραιότητας των προκείμενων κατηγοριών εκπαιδευτικών ΕΑΕ σε ΣΜΕΑΕ αντίστοιχες με την αναπηρία τους.
    Με εκτίμηση,
    Παρασκευάς Θυμάκης (Νηπιαγωγός ΕΑΕ, ΠΕ 61)

  • 4 Μαΐου 2014, 21:37 | Ελένη ΠΕ71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!

  • 4 Μαΐου 2014, 19:15 | Σ.Α

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 4 Μαΐου 2014, 14:40 | Θεόδωρος

    Τα ΕΕΕΕΚ είναι μία δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Άρα είναι ορθό να τοποθετούνται στα ΕΕΕΕΚ εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κλάδος ΠΕ71 δεν είναι κλάδος δευτεροβάθμιας αλλά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρώ αυθαίρετη και άδικη την τοποθέτηση εκπαιδευτικών ΠΕ71 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα ΕΕΕΕΚ. Υπάρχουν ειδικότητες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως ΠΕ02 και ΠΕ03 που έχουν τις ίδιες αναθέσεις μαθημάτων με τους ΠΕ71 και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΕΕΕΚ.

  • Επίσημη θέση ΣΑΤΕΑ:

    Παρά τη ρητή αναφορά στο άρθρο 16 για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του παρόντος νόμου ότι:

    «Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ γίνεται από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σπουδές στην ΕΑΕ, οι οποίοι τοποθετούνται με τα ισχύοντα κριτήρια της γενικής εκπαίδευσης με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή αναπλήρωση» (η υπογράμμιση δική μας)

    το άρθρο 21 ανατρέπει αυτά τα ισχύοντα κριτήρια και καθιστά την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πάλι μια «κατάσταση εξαίρεσης» στο χώρο της εκπαίδευσης (αναφορικά με τη στελέχωση).

    Ως ΣΑΤΕΑ έχουμε ήδη σχολιάσει (στο άρθρο 20) ότι δε θα πρέπει να προηγούμαστε στις μεταθέσεις-αποσπάσεις των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών αποφοίτων των Διδασκαλείων.
    Η διατύπωση δε της παρ.1 πρέπει ν’ αλλάξει και στο σημείο όπου αναφέρεται «που ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» να γίνει «που ανήκουν οργανικά σε δομές της ειδικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

    Η «κατάστασης εξαίρεσης» στη στελέχωση της ΕΑΕ αναδεικνύεται πιο έντονα στο ζήτημα των μελλοντικών διορισμών και στον πίνακα αναπληρωτών (άρθρο 22 του παρόντος σχεδίου νόμου).

    Η μοριοδότηση/κατάταξη, που θα υπάρχει μετά το μελλοντικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61-ΠΕ71, δε θα είναι ίδια με αυτή που θα ισχύσει για όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς (ν.3848/2010, άρθρο 3).

    Συγκεκριμένα η παράγραφος 3 του παρόντος σχεδίου νόμου αναφέρει:

    «Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται κατά σειρά: οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμού κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ του παρόντος νόμου, ο οποίος διαγωνισμός διεξάγεται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το ν. 3848/2010 άρθρο 2 και 3 όπως αυτό έχει αντικατασταθεί στην παρ 1 εδαφ. β,γ,δ με τη μοριοδότηση του παρόντος νόμου άρθρο 21 παρ 3.i, 3.ii και 3iii κατά σειρά επιτυχίας των εχόντων τα ειδικά τυπικά προσόντα των κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ ΠΕ61, ΠΕ71, ΠΕ11.01 και όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50», εκτός του κλάδου ΠΕ11.01.»

    Πέρα από το λάθος της διατύπωσης (θα έπρεπε να γράφει «όπως αυτό έχει αντικατασταθεί στην παρ.1 εδαφ. β, γ, δ με τη μοριοδότηση του παρόντος νόμου άρθρο 22») το πραγματικό ζήτημα είναι η νέα μοριοδότηση του άρθρου 22: αυτή είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ σε σχέση με το ν.3848/2010 που (θα) ισχύει για όλους τους (άλλους) εκπαιδευτικούς.

    Για παράδειγμα:

    – Στο ν.3848/2010, άρ. 3, το διδακτορικό θα μοριοδοτείται με 3 μόρια για διορισμό/πρόσληψη αναπληρωτή. Στην ΕΑΕ το διδακτορικό θα μοριοδοτείται με 6 μόρια.

    – Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα στην ΕΑΕ (σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου) μοριοδοτείται 0,20 μόρια ανά μήνα, ενώ στο ν.3848/2010 υπάρχει κλιμάκωση και το μέγιστο προϋπηρεσίας που μοριοδοτείται είναι (κακώς) οι 60 μήνες (οι αναπληρωτές ΕΑΕ έχουν συμπληρώσει ακόμα και 100 μήνες).

    – Ενώ στο ν.3848/2010 δε μοριοδοτούνται τα σεμινάρια, τώρα στην Ειδική Αγωγή επιστρέφουν.

    – Στα κοινωνικά κριτήρια, η επ’ αόριστον αναπηρία του εκπαιδευτικού ΕΑΕ μοριοδοτείται με 3 μόρια στο παρόν σχέδιο νόμου, τη στιγμή που για έναν άλλο εκπαιδευτικό η αναπηρία μοριοδοτείται (σύμφωνα με το ν.3848/2010) με 7 μόρια.

    Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο παραδείγματα, για να καταλάβουμε ότι η ΕΑΕ αντιμετωπίζεται νομοθετικά –ως προς τη στελέχωση- με διαφορετικό τρόπο.

    Εδώ και χρόνια, η θέση των ΣΑΤΕΑ είναι μία: να ισχύει στη στελέχωση της ΕΑΕ ό,τι ισχύει και στους άλλους κλάδους εκπαιδευτικών. Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε το σκεπτικό του νομοθέτη, όταν θέτει διαφορετικά μόρια σε ίδια κριτήρια π.χ. στην προϋπηρεσία στην εκπαίδευση ή στην αναπηρία του εκπαιδευτικού ή στο διδακτορικό κτλ. Ακόμα και αν θεωρούμε άδικο το ν.3848/2010 ως προς την απαξίωση της προϋπηρεσίας μετά τους 60 μήνες (οι ΣΑΤΕΑ είχαν κάνει σφοδρή κριτική), δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ πρέπει να μοριοδοτούνται διαφορετικά από τους άλλους εκπαιδευτικούς στα ίδια κριτήρια. Στο δε ζήτημα του πίνακα αναπληρωτών είμαστε σαφείς: να συγκροτείται ο πίνακας με βάση το πτυχίο/κλάδο και την προϋπηρεσία (όπως ισχύει τώρα για όλους τους εκπαιδευτικούς) και μέχρι την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

    Η (μελλοντική) μοριοδότηση να αφορά τον κάθε κλάδο/πίνακα αναπληρωτών και να μην υπάρχει ένας πίνακας αναπληρωτών για «δύο» κλάδους: διότι αυτό το τελευταίο θεσμοθετείται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και, ακόμα χειρότερα, δημιουργείται -στο άρθρο 22- ένας πίνακας αναπληρωτών, όπου άλλα κριτήρια θα ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61-ΠΕ71 και άλλα κριτήρια για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70.50-ΠΕ60.50, φέρνοντας έτσι τους εκπαιδευτικούς σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

    Όλα τα παραπάνω λύνονται με την πρόταση των ΣΑΤΕΑ, η οποία είναι και η μόνη που πραγματικά εναρμονίζει το καθεστώς στελέχωσης της γενικής εκπαίδευσης με την ειδική εκπαίδευση.

    Είναι το τρίπτυχο:

    α) να υπάρχουν ξεχωριστοί πίνακες αναπληρωτών με βάση τον κλάδο/βασικό τίτλο σπουδών π.χ. πίνακας για τους ΠΕ71-ΠΕ61 και επικουρικός πίνακας προσλήψεων για τους ΠΕ70-ΠΕ60 με σπουδές (διδακτορικό ή μεταπτυχιακό) στην ΕΑΕ. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70 θα πρέπει να προσμετράται στον κλάδο τους,

    β) η κατάταξη στους πίνακες να γίνεται με βάση την προϋπηρεσία και την επιτυχία ή όχι (βαθμός) στον ΑΣΕΠ (ισχύον καθεστώς για όλους τους εκπαιδευτικούς),

    γ) μετά τη διεξαγωγή διαγωνισμών ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, η κατάταξη των εκπαιδευτικών να γίνεται με μοριοδότηση ανά κλάδο/πίνακα αναπληρωτών (μελλοντικό καθεστώς σύμφωνα με το ν.3848/2010 για όλους τους εκπαιδευτικούς).

    Ό, τι ισχύει (ή θα ισχύσει) για όλους τους άλλους κλάδους εκπαιδευτικών να ισχύσει και για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Αυτή είναι η πραγματική εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες στο άρθρο 28, παρ.2α, ν.4186/2013.

    Συνεχίζοντας το σχολιασμό του παρόντος άρθρου 21 του σχεδίου νόμου, έχουμε να πούμε ακόμα τα εξής:

    α) δεν αποσαφηνίζεται τι είδους διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα δώσουν οι εκπαιδευτικοί με κωδικό ΠΕ70.50-ΠΕ60.50 (Γενικής ή Ειδικής Αγωγής). Μέρος των ΠΕ70.50-ΠΕ60.50 είναι ήδη διορισμένοι (απόφοιτοι Διδασκαλείων).

    β) Ενώ οι θέσεις της ΕΑΕ έχουν μετονομαστεί σε θέσεις ΠΕ61-ΠΕ71, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ60.50-ΠΕ70.50 έχουν δικαίωμα μετάθεσης-απόσπασης. Θεωρούμε ότι αυτό το δικαίωμα πρέπει να το έχουν μόνο οι απόφοιτοι των διδασκαλείων. Ήδη έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας με τη συγκρότηση των κλάδων ΠΕ60.50-ΠΕ70.50 στο σχολιασμό του άρθρου 20 και για μία ακόμη φορά αναφέρουμε ότι δεν θεωρούμε ισότιμη και αντίστοιχη με τη διετή δημόσια μετεκπαίδευση τη διδακτορική έρευνα και την πληθώρα των μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής, πόσο μάλλον σχολικής ψυχολογίας. Περαιτέρω ανάλυση της θέσης μας αυτής θα βρείτε στο σχολιασμό του άρθρου 27.

    γ) Οι τοποθετημένοι οργανικά εκπαιδευτικοί ΕΑΕ στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να μπορούν να πάρουν μετάθεση ή απόσπαση, συμπληρώνοντας τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας που απαιτείται και στη Γενική Εκπαίδευση.

    δ) Σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός ΕΑΕ κριθεί υπεράριθμος στην οργανική του θέση, δε θα πρέπει να τοποθετείται εκτός της περιοχής μετάθεσης στην οποία υπηρετεί.

    ε) Μετά από επικοινωνία με πολλούς συναδέλφους μας Κωφούς, τυφλούς και με κινητικές αναπηρίες διαφωνούμε με τη διάταξη που αναφέρει ότι οι συνάδελφοι «τοποθετούνται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση και αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου, μόνο σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες τυφλών, κωφών και με κινητική αναπηρία σε ποσοστό 30% ανά κλάδο και ειδικότητα, κατά προτεραιότητα». Πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν «δικαίωμα» και όχι «αποκλειστικό περιορισμό» να εργάζονται σε σχετικό με την αναπηρίας τους πλαίσιο. Όπως και οι ίδιοι αναφέρουν: «Το πού θα τοποθετηθεί κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα της εκάστοτε διεύθυνσης εκπαίδευσης. Η επιλογή για την τοποθέτηση του είναι ανάγκη να λαμβάνει υπ’ όψιν το είδος της αναπηρίας του καθενός καθώς και το πού θα μπορούσε να αποδώσει ο εκπαιδευτικός τα μέγιστα και όχι να γίνεται ελαφρά τη καρδία. Χρειαζόμαστε μια ποιοτική προσέγγιση της αναπηρίας».

  • 3 Μαΐου 2014, 19:12 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Θεωρώ απαράδεκτο να διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ και άτομα που φέρουν τον κωδικό .50. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για να μην υπάρξουν στο μέλλον αδικίες και «παραθυράκια» για κάποιους. Σε κανένα άλλο κλάδο άτομα με μεταπτυχιακό (που δεν είναι στο αντικείμενό τους) δεν μπορούν να δώσουν ΑΣΕΠ στον κλάδο που είναι το μεταπτυχιακό τους. Δηλαδή ένας φυσικός που έχει μεταπτυχιακό στην πληροφορική μπορεί να δώσει ΑΣΕΠ σαν πληροφορικός? Που συμβαίνει αυτό? Να αποκατασταθεί η αδικία και να διευκρινιστεί πιο καθαρά στο νομοσχέδιο ότι ΑΣΕΠ (αν και όταν γίνει) θα μπορούν να δίνουν μόνο οι έχοντες βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή!

  • 3 Μαΐου 2014, 16:54 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης επιλέξαμε και παρακολουθήσαμε σε ολόκληρο το Γ’ έτος (Ε κ Ζ εξάμηνα) το μάθημα κατεύθυνσης στην Ειδική Αγωγή (τρεις ήταν οι επιλεγόμενες κατευθύνσεις).Στο Ν.3699/2008 και Ν.3848/2010 για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε ΣΜΕΑΕ δεν προβλέπεται κάποια προτεραιό-
    τητα για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής οι οποίοι επέλεξαν να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση της Ειδικής Αγωγής στο πτυχίο τους.
    Η παρακολούθηση του μαθήματος της Ειδικής Αγωγής ως κατεύθυνση πτυχίου
    στο Γ’ έτος σπουδών(2 εξάμηνα) με επιπλέον ώρες μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον ως σεμινάριο ετήσιας επιμόρφωσης.
    Ίσως αυτή η παράλειψη διορθωθεί κάποια στιγμή και δικαιωθούν οι εκπαιδευτικοί Φ.Α. με κατεύθυνση πτυχίου στην Ειδική Αγωγή.

  • 3 Μαΐου 2014, 09:12 | Άρης

    Με το κατά προτεραιότητα που ορίζει ο νόμος οι υπηρετούντες 70.50 στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα μετάθεσης ή απόσπασης.Δηλαδή ο εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σπουδές στην ειδική αγωγή έχει τις προϋποθέσεις να υπηρετήσει στην ειδική αγωγή ισότιμα με έναν άλλο εκπαιδευτικό αλλά δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα στη μετάθεση σε σχέση με εκείνον.Νομίζω ότι ένα δικαστήριο θα αντιληφθεί εύκολα την παραπάνω αντίφαση εφόσον ένας ή πολλοί εκπαιδευτικοί ΠΕ 70.50 αποφασίσουν να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα.Ένας πίνακας όπου θα συμμετέχουν όλοι με αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά τη μετάθεση αναλογικά ή με ποσόστωση ίσως μας έβγαζε από το αδιέξοδο. Τέλος για να ακριβολογούμε στην κατηγορία ΠΕ 70.50 θα έπρεπε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να προστεθεί η λέξη αμετακίνητος.

  • 3 Μαΐου 2014, 00:24 | Θεόδωρος Καραμανλής

    Είναι αυτονόητο, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70.50-60.50 να έχουν δικαίωμα να δώσουν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή. Θα είναι ολέθριο λάθος η αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης. Θα είναι σαν να δηλώνει η πολιτεία πως αυτοί οι εκπαιδευτικοί είναι καλοί και άξιοι για χρόνια ολόκληρα ως αναπληρωτές ΕΑΕ, αλλά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους τους ΠΕ71, με τους οποίους δουλεύουν μαζί τόσα χρόνια. Στο τέλος το νομοσχέδιο θα μοιάζει να θεωρεί του απόφοιτους του ΠΑΝ.ΜΑΚ. αυθεντίες της εκπαίδευσης, ανώτερους από ΠΕ70,50 με Μαστερ 2 ετών και χρόνια υπηρεσίας στην ΕΑΕ.
    Η πρόταξη άνευ όρων των ΠΕ71 είναι επίσης αδικαιολόγητη. Δηλαδή οι ΠΕ 70.50 θα φτάσουν 35 χρονών με 10 χρόνια στην ΕΑΕ με μεταπτυχιακό και θα θεωρούνται μη καταρτισμένοι και θα μπαίνουν πίσω από 22 χρόνους απόφοιτους του ΠΑ.ΜΑΚ.
    Απόλυτη αδικία!

  • 2 Μαΐου 2014, 20:00 | Σταμάτης

    Ειναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που προσπαθείτε να κάνετε; Οι ΠΕ61 & ΠΕ71 τελικά είναι και μαθηματικοί και φιλόλογοι και δάσκαλοι και μουσικοί τίποτα άλλο?

    Πώς γίνεται να τους βάζετε στη δευτεροβάθμια? Στα ΕΕΕΕΚ? Η λογική της καθολικής παιδαγωγικής κατάρτισης ισχύει όχι μόνο από τη πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια αλλά και αντίθετα. Δηλαδή γιατί δεν βάζουμε μαθηματικούς και φιλολόγους στη πρωτοβάθμια?

    Όλοι οι συνάδελφοι των ΕΕΕΕΚ συμφωνούν ότι οι πρωτοβάθμια ανήκει στη πρωτοβάθμια και πουθενά αλλού.

  • 2 Μαΐου 2014, 15:34 | Έλσα

    30 Απριλίου 2014, 22:39 | ntina
    Συμφωνώ!!!! Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής είναι πανεπιστήμονες (δάσκαλοι, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτές ενηλίκων αλλά ο νόμος εκτιμώντας τους δεόντως τους δίνει το δικαίωμα να διδάξουν και στη β/θμια εκπαίδευση).
    Επιτέλους, κάποιος μιλάει με επιχειρήματα!

  • 2 Μαΐου 2014, 00:09 | Κωνσταντίνος

    Ως προς το ΛΑΘΟΣ παράδειγμα που ανέφερε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσας σχετικά με τη βαρύτητα του βασικού πτυχίου Ειδικής Αγωγής, θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:
    Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσας κατά την ομιλία του προς την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 30-4-2014, ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορεί να έχουμε κάποιον που έχει βασικό πτυχίο κάπου και να του λέμε ότι εσύ που έχεις βασικό πτυχίο δεν μπορείς να προτάσσεσαι, αλλά θα σε βάλουμε στην ίδια κατηγορία με τον μεταπτυχιακό ή τον διδακτορικό ή το οτιδήποτε. Δηλαδή, είναι σαν να έχουμε 1 φιλόλογο που έχει αποφοιτήσει από μία Φιλολογική Σχολή που δίνει διορισμό ως φιλόλογο σε 1 σχολείο και να έχουμε και 1 κοινωνιολόγο που έχει 1 μεταπτυχιακό στην φιλολογία και εμείς να λέμε, όχι, δεν θα πάρουμε πρώτα το φιλόλογο αλλά θα πάρουμε τον κοινωνιολόγο επειδή έχει μεταπτυχιακό στην φιλολογία». Κύριε Λολίτσα για το παραπάνω παράδειγμα έχετε απόλυτο δίκαιο γιατί πουθενά στην Ευρώπη δεν μπορεί Κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακό φιλολογίας να πάρει τη θέση του φιλόλογου.
    Για την Ειδική Αγωγή όμως το παράδειγμα που θεωρώ ότι θα έπρεπε να αναφέρετε είναι το εξής: «σε όλη την Ευρώπη ένας γιατρός Παιδίατρος πρέπει πρώτα να έχει βασικό πτυχίο ιατρικής και μετά να πάρει εξειδίκευση Παιδιάτρου. Πουθενά δεν υπάρχουν σχολές που να βγάζουν με βασικό πτυχίο παιδίατρους». Το ίδιο συμβαίνει και με την Ειδική Αγωγή. Σε όλη την Ευρώπη οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής (δάσκαλοι και καθηγητές) έχουν σαν βασικό πτυχίο, το πτυχίο του εκπαιδευτικού και μετά παίρνουν εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Η Ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της Γενικής, σύμφωνα με τις εξελίξεις (τουλάχιστον της τελευταίας εικοσαετίας) στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος.
    Η πρότασή μας λοιπόν για το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και ειδικά στα τρία άρθρα, άρθρο 20 Εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, άρθρο 21 Διορισμοί Εκπαιδευτικών ΕΑΕ και άρθρο 22 Αναπληρωτές ΕΑΕ θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής «οι Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής ΠΕ70,50 και ΠΕ 60,50 θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ισότιμα με τους εκπαιδευτικούς ΠΕ71 και ΠΕ61».

  • 1 Μαΐου 2014, 22:37 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΟΔΥ

    Στο 8 γράφετε:
    Όλες οι κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ60 Νηπιαγωγών και ΠΕ70 Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και των Τμημάτων Ένταξης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις των κλάδων ΠΕ61 Νηπιαγωγών ΕΑΕ και ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ, αντίστοιχα.
    ενώ πιο πάνω αναφέρετε:
    4). Οι κλάδοι ΠΕ60.50, ΠΕ70.50 και οι κλάδοι της Δευτεροβάθμιας με την προέκταση « .50» μπορούν να μετατίθενται, αποσπώνται, διορίζονται με διαγωνισμό ΑΣΕΠ και να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές σε σχολικές μονάδες είτε της Γενικής είτε της Ειδικής Εκπαίδευσης.

    Λύστε μας την απορία: ΠΩΣ ΕΝΑΣ Π.Ε.60.50 ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ Π.Ε. 61;;;

  • 1 Μαΐου 2014, 09:34 | Ιωάννα

    Στο επόμενο από αυτό το άρθρο δηλαδή στο άρθρο 22, δίνεται η δυνατότητα σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να προσληφθούν με μειωμένη προϋπηρεσία 10 μηνών στην ειδική αγωγή. Επομένως σ΄αυτό το άρθρο 21, θα πρέπει να γραφτεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μόνιμοι διορισμένοι με προϋπηρεσία 3 ετών στην ειδική αγωγή, μπορούν να αποσπώνται ή να τοποθετούνται προσωρινά και εκπαιδευτικοί με 10 μήνες στην ειδική αγωγή.

  • 1 Μαΐου 2014, 07:04 | Ιωάννα

    Οι ΠΕ61/71 θα προτάσσονται και για σχολικοί σύμβουλοι;
    Εαν όχι, γιατί όχι;

    Αυτό το «προτάσσονται» για τους ΠΕ61/71 του παρόντος νόμου πρέπει να το ξαναδείτε κ. Υπουργέ γιατί θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα που θα εκθέσουν το νομοθέτη…

    Μήπως φθάσουμε σε σημείο να έχουμε σχ. συμβούλους ειδ. αγωγής ΠΕ61/71 και οι σημερινοί ΠΕ60/70 κριθούν ανεπαρκείς;
    Και γιατί άραγε η πρόταξη να εξαιρεί τους σχολικούς συμβούλους;
    Πάρα πολλοί εκπ/κοί ειδ. αγωγής κατέχουν τίτλους αντίστοιχους με τους σχ. συμβούλους αλλά επιλέγουν την τάξη…

    Θα δημιουργηθεί Μέγα Πρόβλημα με την «πρόταξη» των ΠΕ61/71. Θα το δείτε στην πορεία. Να το θυμηθείτε.

  • 30 Απριλίου 2014, 22:12 | ntina

    ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟΣΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ…ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ «ΜΟΝΟ» ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ…ΟΧΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ*

    ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ (ΔΕ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ)ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΤΕΨΩ ΤΟΝ ΧΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ..
    ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΧΗ:

    «Ας δούμε λοιπόν την εξής αναφορά που έγινε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΧΗ :

    «Εκτός από την κατάρτιση των εκπαιδευτικών για την ενσωμάτωση, τα συστήματα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ πρέπει να παρέχουν ευκαιρίες για:

    – Την κατάρτιση ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ έτσι ώστε να διατηρούνται και να αναπτύσσονται εξειδικευμένες πηγές στήριξης όλων των εκπαιδευτικών στα συνεκπαιδευτικά πλαίσια «.

    *Τι σημαίνει εξειδίκευση;Εξειδίκευση είναι η μελέτη ενός συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου ΑΦΟΥ έχει προηγηθεί η λεπτομέρης μελέτη του χώρου στον οποίο υπάγεται το πεδίο.
    Η συγκεκριμένη αναφορά μιλαει για ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
    Να ορίσουμε και τι είναι εκπαιδευτικός;Νομίζω είναι περιττό.Το σημείο όμως που θα πρέπει να σταθούμε είναι το ότι το «κράτος εκπαιδεύει δασκάλους για ΟΛΑ τα παιδιά».
    Πώς το κάνει;Με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων και Νηπιαγωγών (χωρίς διαχωρισμό τυπικής ανάπτυξης και μη….ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…)
    Πώς αυτό αποτυπώνεται στην υπηρεσία μας;Με τον χαρακτηρισμό- κωδικό Π.Ε 70 και Π.Ε 60.και ΜΕΤΑ εξειδίκευση στην Ε.Α ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Α.

    ***Με όλο τον σεβασμό να προσθέσω και κάτι άλλο που αφορά το επιχείρημα του πλήθους των μαθημάτων των μοναδικών ικανών ειδικών παιδαγωγών:Αναφέρονται στα πολλά μαθήματα και στην αποτελεσματικότητά τους.Επειδή όλοι έχουμε διαβάσει κι έχουμε κάνει εργασίες νομίζω ότι…τα πολλά μαθήματα δε σημαίνουν βαθιά γνώση γιατί αν κάποιο μάθημα το χωρίσεις σε θεματικές ενότητες μπορεί να γίνει πολλά μαθήματα.Κατά συνέπεια μπορεί να διδάσκεται ο φοιτητής το ίδιο μάθημα με τις θεματικές που προκύπτουν από αυτό με έναν κωδικό…που σημαίνει 1 μάθημα στον οδηγό σπουδών ή δύο με τον ίδιο τίτλο για πιο πολλά εξάμηνα…Κάποιος άλλος το ίδιο μάθημα να το διδάσκεται κομματιασμένο σε πολλά μαθήματα με διαφορετικούς τίτλους που αντιστοιχούν στις θεματικές του μαθηματος και συνέπεια κωδικούς.Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο…Όσο για το πρόγραμμα έχει «περάσει» πολλά και αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τις ενστάσεις για τη φιλοσοφία του Π.Σ.Προσωπικά (κι οι υπόλοιποι συνάδελφοι )έχω κάνει 48 μαθήματα ΠΤΔΕ και 24 Ε.Α.Ε στο διδασκαλείο.Σύνολο 72 μαθήματα.Με μια ουσιώδη διαφορά…Τα έκανα τα 24 έχοντας 8 χρόνια πείρα στη γενική τάξη…Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να προβληματίζει πριν από οποιοδήποτε ισχυρισμό -επίθεση τους μόνους ικανούς ειδικούς παιδαγωγούς…»
    ………………………………………………………..

    *Το Τμήμα ιδρύθηκε με το Π.Δ. 267/93 και με το Π.Δ. 391/95 θεσμοθετήθηκαν οι κατευθύνσεις του. Δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το Σεπτέμβριο του 1997.

    Οι σκοποί του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής είναι:
    1. Να προάγει τις επιστήμες
    (α) της Διά βίου Μάθησης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων,
    (β) της Αγωγής και της Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία ή/και με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες
    μέσα από την ακαδημαϊκή και τη εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, αξιοποιώντας (επαρκώς/ανάλογα) τις Νέες Τεχνολογίες και σεβόμενο τις αρχές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

    2. Να συμβάλλει στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην αξιολόγηση θεσμών & δομών εκπαιδευτικής πολιτικής.
    3. Να παρέχει στους πτυχιούχους του γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, απαραίτητες για την επιτυχή επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

    Αντικείμενο σπουδών:
    Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο πτυχίο, το οποίο προσδιορίζεται από τις κατευθύνσεις:
    α)Κατεύθυνση Συνεχούς Εκπαίδευσης

    β)Κατεύθυνση Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    Οι εισαγόμενοι φοιτητές επιλέγουν Κατεύθυνση στο τέλος του Β΄ Εξαμήνου Σπουδών.

    Η πρώτη κατεύθυνση στοχεύει στο να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών τέτοιων, ώστε να μπορούν να εργαστούν ως εξειδικευμένα στελέχη στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση. Η δεύτερη κατεύθυνση στοχεύει στην κατάρτιση εξειδικευμένων εκπαιδευτών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για τη λήψη του πτυχίου ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα.

    Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από δύο κύκλους σπουδών, διάρκειας ενός και τριών ετών αντιστοίχως. Ο πρώτος κύκλος σπουδών είναι κοινός για όλους τους φοιτητές. Στον κύκλο αυτό διδάσκονται μαθήματα που σχετίζονται και με τις δύο κατευθύνσεις και αναφέρονται σε γνωστικά αντικείμενα από την παιδαγωγική, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, τη φιλοσοφία, τη διδακτική ειδικών αντικειμένων, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες και τη στατιστική.

    Ο δεύτερος κύκλος σπουδών περιλαμβάνει τα μαθήματα κατεύθυνσης.

    Στην κατεύθυνση της «Συνεχούς Εκπαίδευσης» διδάσκονται μαθήματα που αναφέρονται στην αναγκαιότητα και την εξέλιξη του θεσμού στην Ελλάδα και τον κόσμο, στους θεματικούς άξονες και τους στόχους της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, στο ρόλο των διεθνών οργανισμών καθώς και στη δομή και οργάνωση των φορέων της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές εξειδικεύονται σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων, σχεδιασμού και αξιολόγησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης κ.ά.

    Οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» εκπαιδεύονται σε θέματα που αφορούν την διάγνωση, πρόγνωση, πρόληψη, εκπαίδευση και θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά/ άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες. Οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα που αναφέρονται στις κατηγορίες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες: ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, νοητική καθυστέρηση, προβλήματα λόγου και επικοινωνίας, προβλήματα όρασης και ακοής, αυτισμό/διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικές διαταραχές, αντιληπτικοκινητικές/ψυχοκινητικές διαταραχές), επαγγελματική ένταξη ΑμεΑ κ.ά.

    Στα δύο τελευταία εξάμηνα των σπουδών οι φοιτητές και των δύο κατευθύνσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, το οποίο λαμβάνει χώρα είτε σε χώρους παροχής εκπαίδευσης ενηλίκων είτε σε φορείς ειδικής αγωγής. Τέλος, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν, προαιρετικά, την εκπόνηση μιας πτυχιακής εργασίας, η οποία είναι μία εμπειρική έρευνα ή μια συνθετική μελέτη και αφορά σε ένα από τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

    Δυνατότητες για απασχόληση των πτυχιούχων του Τμήματος

    Α) Κατεύθυνση «Συνεχούς Εκπαίδευσης»

    1. Σύμφωνα με το Νόμο 3699/2008 (Φ.Ε.Κ. 199/2-10-2008) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»:
    Ο πτυχιούχος της κατεύθυνσης «Συνεχούς Εκπαίδευσης» έχει τα τυπικά προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό του συνιστώμενου κλάδου ΠΕ 72 (Εκπαιδευτικών Ενηλίκων). «Οι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ΠΕ 72 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση στα ΕΕΕΕΚ και απασχολούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ενηλίκων πολιτών με ή χωρίς αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που σχεδιάζονται και εκπονούνται από τη Γενική Γραμματεία Δια βίου Μάθησης ή από οποιονδήποτε άλλο επίσημο κρατικό φορέα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και εκπόνησης ανάλογων προγραμμάτων».

    και εκπαίδευση ενηλίκων και ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες.

    Β) Κατεύθυνση «Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες».

    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων της κατεύθυνσης έχουν κατοχυρωθεί από με το Νόμο 3699/2008 (Φ.Ε.Κ. 199/2-10-2008) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και τις σχετικές τροποποιήσεις του Νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118/24-5-2011), άρθρο 56 παρ 1 & 2:
    «Ο πτυχιούχος της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» έχει τα τυπικά προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό του συνιστώμενου κλάδου ΠΕ 71 (Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΕΑΕ). Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 71 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση σε δημοτικά σχολεία ΕΑΕ, σε τμήματα ένταξης των δημοτικών σχολείων, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και με απόσπαση καλύπτουν ανάγκες σε εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Επίσης όταν συμπληρώσουν τριετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε αυτά, μπορούν να τοποθετηθούν με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ».

    Ο πτυχιούχος της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» έχει την επιστημονική δυνατότητα να ασχολείται με την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως εξειδικευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή με βάση την εξέλιξη των τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Παράλληλα έχει κύρια επαγγελματική ενασχόληση ως ειδικός της διάγνωσης, αξιολόγησης, συμβουλευτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων

    – την αξιολόγηση των παιδιών/ ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες και
    – το σχεδιασμό, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών, κοινωνικών, επικοινωνιακών, κινητικών δεξιοτήτων.

    Γ) Επίσης, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ10 Κοινωνιολόγων της περ. ι΄ της παρ. 8 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α’).

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ

  • 30 Απριλίου 2014, 22:04 | Γιώργος Π.

    Με το «κατά προτεραιότητα» που θέτει ο νόμος οι ήδη υπηρετούντες ,50 στερούνται ουσιαστικά του δικαιώματος της μετάθεσης και απόσπασης. Συνάδελφοι που στήριξαν επί χρόνια το θεσμό της Ειδικής Αγωγής, βρίσκονται τώρα τελευταίοι.

  • 30 Απριλίου 2014, 16:44 | Ιωάννα

    Είμαι μόνιμος διορισμένος εκπαιδευτικός της γενικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχω 2 χρόνια προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή. Ενδιαφέρομαι να εργαστώ στην ειδική αγωγή δηλ σε ΕΕΕΕΚ κλπ. Σύμφωνα με τον νόμο υπό ψήφιση δεν είμαι .50 γιατί δεν έχω 3 έτη στην ειδική αγωγή. Οι αναπληρωτές της ειδικότητάς μου δεν έχουν μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, έχουν λιγότερη προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή από μένα, αλλά γι΄αυτούς υπάρχει έστω μνεία στο νόμο ότι μπορούν να προσληφθούν και με 1 έτος στην ειδική αγωγή. Κατοχυρώστε με αντίστοιχη μνεία στο νόμο κι εμάς που πληρωνόμαστε ήδη από το ελληνικό δημόσιο να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε και εφ΄όσον έχουμε περισσότερα προσόντα.

  • 30 Απριλίου 2014, 16:25 | Μ.

    Τι πάει να πει «οι ΠΕ71 συνυπολογίζονται ως κλάδος της δευτεροβάθμιας ειδικά για τα εεεεκ?? Άλλη πατέντα αυτή? Πού ξανακούστηκε ένας εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας να θεωρείται δευτεροβάθμιας ανάλογα το σχολείο? Γιατί τότε κύριε υπουργέ όταν εξαντλούνταν οι πίνακες των δασκάλων ειδικής αγωγής παίρνατε για παράλληλη στήριξη από τον πίνακα γενικής? Γιατί δεν πρασλάβατε φιλολόγους ή μαθηματικούς ειδικής που ήταν άνεργοι? Εμείς γιατί δε γίναμε τότε ΚΑΙ πρωτοβάθμιοι για τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων αλλά προτιμήσατε άτομα χωρίς καμία εξειδίκευση? Τώρα γίναμε εμείς ανειδίκευτοι και οι ΠΑΜΑΚ και ΠΤΕΑ υπερπτυχιούχοι? Ή μήπως τους προτιμάτε επειδή θα σας έρθουν φθηνότερα αφού τα μεταπτυχιακά τους δε θα υπολογίζονται στη μισθολογική τους εξέλιξη? Μάλλον γι’ αυτό…

  • 30 Απριλίου 2014, 14:23 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!ΕΓΩ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΤΡΕΜΑ ΑΠ΄ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
    ΤΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! ΤΙ ΛΥΣΕΙΣ!ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ!ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (29/4/2014), ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΘ (30 / 4 / 2014) ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΧΩΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ;ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ!ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΟΣΟ «ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΙ» ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΜΩΣ, ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ. ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ!Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟΥ!Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ!ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΙΝ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΤΕ ΤΑ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΣΑΣ. ΚΙ ΑΝΤΕ, ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΛΕΤΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΕΤΣΙ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ; ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ;ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΑΠΟ ΕΣΑΣ…..

  • 30 Απριλίου 2014, 10:19 | Γιάννης Αθ.

    Προφανώς πρέπει να γίνει πίνακας ΠΕ71 χωρίς τους αποφοίτους Μακεδονίας που όντως είναι κατεύθυνση και τελικά διετείς σπουδές στην ΕΑΕ.
    Είναι ένα θέμα….

  • 29 Απριλίου 2014, 20:30 | Κωνσταντίνα

    Μια παρατήρηση για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και αφορούν το προσωπικό ειδικής αγωγής

    Η επιχειρούμενη ρύθμιση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής δημιουργεί απορίες και φαίνεται να περιλαμβάνει αντιπαιδαγω-γικά και αντιεπιστημονικά στοιχεία.
    Η υπόθεση αυτή τεκμηριώνεται ως εξής. Η απ’ ευθείας ειδίκευση στην ειδική αγωγή (Τμήμα Ει-δικής Αγωγής Βόλου), αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε καμιά χώρα δε υπάρχει το μοντέλο αυτό. Παντού, οι εκπαιδευτικοί απο-κτούν πρώτα τη γνώση που απαιτείται για τη γενική εκπαίδευση και ύστερα, με επιμορφωτικά ή μεταπτυχιακά προγράμματα, εξειδικεύονται στην ειδική αγωγή. Κι αυτό γιατί ο εκπαιδευτικός πρέπει να ξέρει το «κανονικό» και πάνω εκεί να εποικοδομήσει το «εξειδικευμένο». Μόνο έτσι θα μπορεί να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες και τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αν αυτό που γίνεται σήμερα στον τόπο μας ήταν σωστό, τότε γιατί ο γιατρός να μην γίνεται κατ’ ευθείαν χειρούργος ή καρδιολόγος … κ.λπ; Να είναι άραγε λάθος το πρόγραμμα σπουδών της ιατρικής σχολής;
    Αλλά αν αυτό είναι λανθασμένη εκπαιδευτική τακτική, το θέμα του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας έχει μια επιπλέον αδυναμία. Η ειδική αγωγή δεν είναι βασικές σπουδές. Η ειδική αγωγή είναι απλά κατεύθυνση. Και όμως οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της
    Μακεδονίας «βαφτίζονται» εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και προτάσσονται μάλιστα των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμη-μάτων με επιπλέον ειδίκευση, με δύο έτη συστηματικές σπου-δές στην ειδική αγωγή.

    1. Με βάση τη σημερινή κατάσταση, μια λογική και ταυτόχρονα επιστημονικά τεκμηριωμένη ταξινόμηση του προσωπικού της ειδικής αγωγής μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγο-ρίες:
    2α. Εκπαιδευτικοί με (i) πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος και 2/ετή μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή (ii) πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος και μεταπτυχιακό τίτλο (masters/διδακτορικό) ημεδα-πής ή αλλοδαπής στην ειδική αγωγή.
    Αν λάβουμε υπόψη και την προϋπηρεσία που έχουν οι εκπαι-δευτικοί της παραγράφου 2α (i) και (ii), η οποία αποτελεί πολύτιμη εμπειρία, τότε ενισχύεται η άποψη ότι αυτοί πρέπει να προηγούνται των άλλων.

    β. Εκπαιδευτικοί με πτυχίο Τμήματος Ειδικής Αγωγής Βόλου.

    γ. Εκπαιδευτικοί με πτυχίο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κατεύ-θυνση ειδικής αγωγής.

    Για την περίπτωση (γ) ίσως θα πρέπει να προβλεφτεί και κάποιο επι-πλέον μέτρο, π.χ. παρακολούθηση και άσκηση του υποψήφιου για διορισμό σε θέση ειδικής αγωγής, για ένα έτος σε δομή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

    Αυτή πρέπει να είναι και η κατάταξή του προσωπικού εαε, με ανά-λογη μοριοδότηση, σε ό,τι αφορά τις μεταβολές του –διορισμοί, μετα-θέσεις, προαγωγές … κ.λπ.

    Ελπίζω να δημοσιευτεί

  • 29 Απριλίου 2014, 09:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ. ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ 2 ΤΟ ΠΟΛΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΕ 1 Η 2 ΧΡΟΝΙΑ.

  • 29 Απριλίου 2014, 08:08 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Πάλι γίνεται διαχωρισμός των συναδέλφων σε ΠΕ 61-71 και ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 και αυτό είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου. Γιατί να προηγούνται κάποιοι στις μεταθέσεις και στις αποσπάσεις? Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις να γίνονται όπως και στη γενική αγωγή δηλαδή με μόρια.Δεν είναι δυνατόν ένας συνάδελφος να έχει 20-25-30 χρόνια υπηρεσίας και να τοποθετείται μετά από συνάδελφο που έχει 1 και 2 χρόνια υπηρεσίας!!! Το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς τοποθετήσεων ισχύει μέχρι σήμερα με τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων.Δεν υπάρχουν εκαπαιδευτικοί 2 ταχυτήτων είμαστε όλοι ίσοι!!!
    Επιτέλους πρέπει να γίνουν άμεσα διορισμοί των συναδέλφων ΠΕ 61 και ΠΕ 71 γιατί είναι απαράδεκτο να προσφέρουν τόσα χρόνια στην ειδική αγωγή και να μην μπορούν να διορισθούν ως μόνιμοι με αποτέλεσμα να ζουν συνέχεια με το άγχος και την αβεβαιότητα.
    Η ένσταση μου βρίσκεται στο «κατά προτεραιότητα» γιατί δεν είναι δίκαιο και διαχωρίζει σε κατηγορίες εκπαιδευτικούς που έχουν προσφέρει πολλά με ελάχιστα μέσα στην ειδική αγωγή!

  • 29 Απριλίου 2014, 01:15 | ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Όπως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μετατίθενται κατα προτεραιότητα οι πτυχιούχοι πάνω στο αντικείμενο της ειδικής αγωγής, έτσι και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχει η προτεραιότητα στις σπουδες και επειδή δεν υπάρχει σχολή που να δίνει πτυχίο φυσικού ειδικης αγωγής (τυχαίο το παράδειγμα), θα πρέπει να δωθεί προτεραιότητα στους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων στην ειδική αγωγη. Στους δε διορισμούς θεωρώ πως πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι σπουδές στην ειδική αγωγή ως προσόν διορισμού.

    Τέλος θεωρώ υποκριτικό το ότι «οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις όλων των εκπαιδευτικών της ΕΑΕ γίνονται με τα εκάστοτε ισχύοντα στην γενική Εκπαίδευση» ενώ η αμέσως επόμενη παράγραφος αναφέρει ότι όποιος πάρει μετάθεση για 3 χρόνια δεν έχει καν το δικαιωμα απόσπασεις.

    Γιατί κύριε υπουργέ οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής να πρέπει να υπηρετήσουν 3 χρόνια την οργανικη τους θέση ενώ όλοι οι άλλοι εκπαιδευτικοί μόλις 1? Γιατί δεν έχουν καν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση απόσπασης έστω σε άλλο σχολείο Ειδικής Αγωγής?

    Τελικά τι θέλουμε? Οι μεταθέσεις να γίνονται με τα εκάστοτε ισχύοντα στην γενική εκπαίδευση ή να υπάρχει ξεχωριστός κανόνας για την Ειδική Αγωγη?

  • 28 Απριλίου 2014, 11:29 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕ70.50 ΚΑΙ 60.50 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΕ70 ΚΑΙ ΠΕ60.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ(ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ-ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ) ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΠΕ70.50 ΚΑΙ 60.50.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ) ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΕΓΚΛΟΒΙΣΜΟ ΕΚΕΙ.

  • 27 Απριλίου 2014, 23:06 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

    Σεβαστείτε τους έχοντες υπηρεσία στο χώρο!!
    Επιτέλους, ας μη γέρνει η ζυγαριά από πουθενά! Όλοι έχουμε σπουδάσει κι έχουμε δοκιμαστεί στις δομές Ε.Α.Ε.
    Ας παραμείνει ένας κοινός τρόπος μοριοδότησης των πτυχίων και των επιπλέον προσόντων για όλους, είτε αφορά μετάθεση, είτε για απόσπαση!
    Δεν γίνεται π.χ. Π.Ε.60 με διετή μετεκπαίδευση στην Ειδ.Αγωγή και υπηρεσία χρόνων στο χώρο της Ειδ. Εκπαίδευσης, όταν θελήσει να διεκδικήσει το δικαίωμα της μετάθεσης ή απόσπασης, διότι όλα είναι ρευστά στις μέρες μας, να έπεται από συνάδελφο Π.Ε. 61 με μόνο προσόν το πτυχίο, ασχέτου προϋπηρεσίας.
    Απορώ! Αυτό το σκεφτήκατε διότι νιώσατε ξαφνικά τύψεις που είχατε ιδρύσει σχολές και ξεχάσατε να δώσετε την ευκαιρία του διορισμού μέσω ΑΣΕΠ; Ή μήπως έχετε συγγενείς στο χώρο!!!;;;
    Ας γίνουν τα πράγματα απλά. Το ίδιο καθεστώς για όλους! Μόρια πτυχίου, ίδια για Π.Ε. 60/70 και Π.Ε. 61/71 και μετά επιπλέον ανάλογα με τα προσόντα και την προϋπηρεσία. Πόσο πιο απλά και δίκαια πια;;;

    Ευχαριστώ.
    Αθανασία Ε.

  • 27 Απριλίου 2014, 23:00 | ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    3). Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται κατά σειρά: οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμού κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ του παρόντος νόμου, ο οποίος διαγωνισμός διεξάγεται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το ν. 3848/2010 άρθρο2 και 3 όπως αυτό έχει αντικατασταθεί στην παρ 1 εδαφ. β,γ,δ με τη μοριοδότηση του παρόντος νόμου άρθρο 21 παρ 3.i, 3.ii και 3iii κατά σειρά επιτυχίας των εχόντων τα ειδικά τυπικά προσόντα των κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ ΠΕ61, ΠΕ71, ΠΕ11.01 και όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50», εκτός του κλάδου ΠΕ11.01.
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ 60% ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕ18.38.50 ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΕΕΕΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 27 Απριλίου 2014, 19:28 | Ελένη ΑΡ

    Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μας δίνεται, μέσω της διαβούλευσης. Επιπρόσθετα θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα θέματα που προκύπτουν όπως αυτά ορίζονται από τα άρθρα 21 (παράγραφος 3 και 4) και 22 (παράγραφος 3), αν δεν κάνω λάθος σε κάποια ερμηνεία:
    Πρωτοβάθμια:
    Διορισμοί σε δομές ΕΑΕ:
    Αρθ.21 παρ.3: ΠΕ 61/71: Με ΑΣΕΠ ΕΑΕ + μοριοδότηση «τροποποιημένου» 3848 (Άρθρο 22 παρ.3)
    Αρθ.21 παρ.4: ΠΕ 60/70 -50: Με ΑΣΕΠ γενικής???? + μοριοδότηση 3848/2010????
    Αναπληρωτές σε δομές ΕΑΕ:
    Αρθ.22 παρ.3: ΠΕ 61/71: Κατατάσσονται βάση προϋπηρεσίας και χρόνου κτήσης πτυχίου.
    Αρθ.22 παρ.3: ΠΕ 60/70 -50: Έπονται των 61/71 κατάταξη βάση μοριοδότησης «τροποποιημένου» 3848

    Δευτεροβάθμια:
    Διορισμοί σε δομές ΕΑΕ :
    Αρθ.21 παρ.3: Με ΑΣΕΠ ΕΑΕ + μοριοδότηση «τροποποιημένου» 3848 (Άρθρο 22)
    Αρθ.21 παρ.4: Με ΑΣΕΠ γενικής εκπαίδευσης + μοριοδότηση 3848/2010 ????
    Αναπληρωτές σε δομές ΕΑΕ:
    Αρθ.22 παρ.3: Κατάταξη βάση μοριοδότησης «τροποποιημένου» 3848 (Άρθρο 22)

    Το πρώτο συμπέρασμα που καταλήγει κανείς είναι ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο πολύπλοκο σύστημα με πολλούς πίνακες, πολλές ανισότητες και τη δημιουργία εκπαιδευτικών διαφορετικών ταχυτήτων.
    Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα μόρια του ΑΣΕΠ είτε γενικής είτε ειδικής δεν θα λαμβάνονται υπόψη στην πρόσληψη αναπληρωτών (π.χ. μπορεί να επιλεγεί ένας αποτυχών ΑΣΕΠ λόγω του Αρθ.22 παρ.3 και να απορριφθεί ένα επιτυχών!!!). Έτσι, κάποιος που διορίζεται με τον ΑΣΕΠ της γενικής και διαθέτει τα τυπικά προσόντα ΕΑΕ μπορεί να τοποθετηθεί, να αποσπαστεί και να μετατεθεί σε σχολική μονάδα ειδικής αγωγής, αλλά για έναν επιτυχών ΑΣΕΠ γενικής, αυτό δεν παίζει πουθενά ρόλο για την πρόσληψη του ως αναπληρωτής ΕΑΕ!! Δηλαδή ουσιαστικά είναι ικανή συνθήκη για διορισμό αλλά όχι για αναπλήρωση. Από την αθρόα συμμετοχή στη διαβούλευση των άρθρων που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό, φαίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας τόσο για εργασία, όσο και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!! Ο ΑΣΕΠ αποτελεί το πλέον αξιοκρατικό κριτήριο και πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί υπόψη τόσο για διορισμούς, όσο και για αναπληρώσεις. Εξάλλου η μη προσμέτρηση του έρχεται σε αντίθεση τόσο με το άρθρο 5 του 3848/2010 (οι πίνακες κατάταξης πηγή άντλησης αναπληρωτών) όσο και με το άρθρο 28 του 4186/2013: «Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, …………….. ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή.»

    Μία πρόταση θα ήταν η δημιουργία ενός πίνακα για κάθε ΠΕ στη γενική εκπαίδευση (βάση 3848/2010) και ενός πίνακα για κάθε ΠΕ στην ΕΑΕ ((βάση 3848/2010, όσων διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για την ένταξη σε αυτόν σύμφωνα με το άρθρο 20), με προσμέτρηση του ΑΣΕΠ του κάθε ΠΕ!!!!!!! Ένας ΑΣΕΠ για κάθε ΠΕ!!!!!!!!!!!!! Ο ΑΣΕΠ εξάλλου κρίνει την επάρκεια σε γνωστικό και παιδαγωγική επάρκεια, τα οποία κρίνονται απαραίτητα, είτε ένας εκπαιδευτικός διδάσκει στη γενική εκπαίδευση, είτε στην ΕΑΕ. Από τον κάθε πίνακα θα μπορούσαν να γίνονται τόσο οι διορισμοί όσο και η επιλογή αναπληρωτών. Ούτως ή άλλως οι πίνακες κατάταξης σύμφωνα με τον 3848 δεν ορίζουν συγκεκριμένο αριθμό διορισμών, αλλά ορίζουν σαφώς την κατάταξη των εκπαιδευτικών. Με την παραπάνω πρόταση κατά τη γνώμη μου, οι διαφορετικοί πίνακες ΠΕ61/71 και ΠΕ60/70-50 και η πρόσληψη με ποσόστωση ανά περιφέρεια, αμβλύνουν την αντιπαράθεση στην πρωτοβάθμια, η οποία έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη διαβούλευση, και δεν θα επηρέαζε τις υπηρεσιακές μεταβολές. Το τελευταίο αποτελεί απλά μία πρόταση και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μεροληπτήσω υπέρ κανενός.

    Σε κάθε περίπτωση όμως και με κάθε σεβασμό προς το νομοθέτη, οι παράγραφοι 3,4 του άρθρου 21 σε συνδυασμό με την παράγραφο 3 του άρθρου 22, χρήζουν επανεξέτασης και περισσότερων διευκρινήσεων.

  • 26 Απριλίου 2014, 23:42 | ΣΤΕΛΛΑ

    Συμφωνώ με τη Θεοκλητίδη Άννα, δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για τους ΠΕ 71-61 με δεύτερα πτυχία π.χ. Φιλολογικών ή Ψυχολογίας. Έχουν σπουδάσει 8 χρόνια. θα πρέπει να μοριοδοτηθεί και το δεύτερο πτυχίο και φυσικά το μεταπτυχιακό τόσο στην Ειδική αγωγή όσο και σε συναφείς κλάδους.

  • 26 Απριλίου 2014, 20:38 | Χριστίνα

    Ίση μοριοδότηση για όλους, οι υπηρεσιακές μεταβολές που προτείνετε δημιουργούν εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και υποβαθμίζουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά και διδασκαλεία.Άλλωστε η δημιουργία νέων τμημάτων ΠΕ71, ΠΕ61 ή η κατάργηση των διδασκαλείων αφορά την δική σας εκπ/κή πολιτική και σήμερα ακυρώνεται όχι μόνο την πολιτική σας αυτή, αλλά τόσους εκπαιδευτικούς ως δεύτερης κατηγορίας,ενώ κάνετε επιμορφώσεις και σεμινάρια για να δημιουργήσετε και άλλους ΠΕ 70.50.Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε την ΕΑΕ να κάνετε διορισμούς και όχι σεμινάρια ΕΣΠΑ.

  • 26 Απριλίου 2014, 16:12 | Απόστολος Παπαδόπουλος

    Η πρόταξη των ΠΕ11.01 στις μεταθέσεις (των ΠΕ11.50) δημιουργεί μια άνιση και δυσμενή (εις βάρος των ΠΕ11.50) μεταχείριση, η οποία – εύκολα ή δύσκολα – θα καταπέσει δικαστικά.

    Ένα απλό παράδειγμα: Ο εκπαιδευτικός Α ΠΕ11.01 με 4 έτη σπουδών στα ΤΕΦΑΑ (από τα οποία το 1 αφορά στην ειδική φυσική αγωγή) χωρίς εμπειρία, προηγείται του εκπαιδευτικού Β ΠΕ11.50 με 4 έτη σπουδών στα ΤΕΦΑΑ και 2 έτη μεταπτυχιακό και 3 έτη διδακτορικό στην ειδική φυσική αγωγή (σύνολο 9 έτη)και εμπειρία 7 ετών.

  • 26 Απριλίου 2014, 14:26 | Ελένη

    Το μεταπτυχιακό που κάνουν οι δάσκαλοι γενικής αγωγής, μπορεί να βοηθήσει μόνο στο να μπορέσουν οι ίδιοι να συνεργαστούν με τους δασκάλους ειδικής αγωγής στα πλαίσια της παράλληλης στήριξης, λειτουργία Τμημάτων Ένταξης κ. ά, ΔΕΝ τους καθιστά ικανούς να αναλάβουν την ευθύνη του ειδικού παιδαγωγού!
    Γι’ αυτό θα έπρεπε να θεσπιστεί υποχρεωτικό το μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής στους δασκάλους γενικής αγωγής και στους νέους και στους παλιούς (χωρίς χρηματικό αντίτιμο φυσικά ή με τουλάχιστον 60% έκπτωση δεδομένων των οικονομικών συνθηκών) έτσι ώστε να υπάρχει μία αξιοπρεπής συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών.
    Η πλειοψηφία των δασκάλων, υστερεί σημαντικά από άποψη γνώσεων στον τομέα αυτόν.

  • 26 Απριλίου 2014, 13:24 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2001. ΔΕ ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΣΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΕ Τ.Ε. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η΄ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ. ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (ΠΑΖΛ, ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΤΛ) ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΩΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΦΥΛΑΞΗ!ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΚΑΤΟΧΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΑΜΕ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΑΝΤΑΖΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! «ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΕΛΙΚΑ;», ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΦΕΡΑΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΚΑΙ ΘΕΤΩ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Α Λ Λ Α Ξ Ε ;;;; ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΙ ΑΚΟΥΓΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΑ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΟ 2Ο ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥ ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ (ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ)! ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ «ΜΑ, ΚΑΛΑ, ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ;ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ;ΑΚΟΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ, ΑΚΟΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ;ΕΜΕΙΣ ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ;»

    ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΠΛΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑμΑ, ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΕΣΗ;
    ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ, ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΤΙΤΛΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΤΙΤΛΟΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟ. Ο 4ΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ MASTER OF ARTS, ΠΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΩΣ ΤΙΤΛΟΣ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΩΣΤΕ;). ΚΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ!ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗΣ Η ΜΟΡΦΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ;ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΕΤΡΑΕΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣΤΕΡ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΕΞΙΣΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!
    ΣΤΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ, ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ BRAILLΕ.ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗ 12ΕΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΠΡΟΣΟΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Β Α Σ Ι Κ Ο Π Τ Υ Χ Ι Ο ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Η΄ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ «ΝΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ, Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ A PRIORI ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑ!
    ΕΔΩ ΚΑΙ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΛΥΠΗ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ. ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΚΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΓΡΙΑ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΡΙΣΤΕΙ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΝΕΝΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΑΛΛΟΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.
    ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΟΙ ΠΕ61 / ΠΕ71 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ.

  • 26 Απριλίου 2014, 10:14 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κανουμε και μαθήματα και πρακτική καιστη γενική αγωγή! Παρόλαυτα μπορούμε να δουλέψουμε μόνο στην Ειδική Αγωγή! Δηλαδή ένας δάσκαλος γενικής αγωγής είναι ικανός ,κάνοντας ένα μεταπτυχιακό ενός έτους εξ΄αποστάσεως με πληρωμή, να διδαχθεί όλες τις αναπηρίες, να μάθει όλες τις μεθόδους διδασκαλίας π.χ για τη Νοητική Υστέρηση και τον Αυτισμό (δε θα επεκταθώ και στις υπόλοιπες) και να διδάξει στους μαθητές μας;;;;; Ενώ εμείς που γνωρίζουμε πως να χειριστούμε ένα παιδί με αυτισμό, πως να διαμορφώνουμε το πλαίσιο εκπαίδευσης και πως να κατασκευάζουμε και να προσαρμόζουμε το εκπαιδευτικό υλικό ….είμαστε ανίκανοι να διεκδικήσουμε θέσεις στη Γενική Αγωγή;;;; Γιατί λοιπόν οι 60,50 και 70,50 να το έχουν ακόμα δίπορτο;;;; Ο καθένας στον τομέα του! Εξάλλου το μεταπτυχιακό γίνεται για μεγαλύτερη εξειδίκευση και εξέλιξη στον ίδιο τομέα! Αν εγώ, ΠΕ71, κάνω μεταπτυχιακό στη ψυχολογία, μπορώ να αποκαλούμαι ψυολόγος και να διεκδικήσω θέση ΚΑΙ στον πίνακα των ψυχολόγων?
    Ευχαριστώ!

  • 25 Απριλίου 2014, 18:00 | Εύη

    Τι γίνεται με τους κάτοχους μεταπτυχιακών στη β/θμια εκπ/ση; Εφόσον δεν υπάρχουν σχολές όπως στην α/θμια με αποφοίτους ειδικούς παιδαγωγούς, δεν θα πρέπε τουλάχιστον να μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά στις υπηρεσιακές μεταβολές;; Στις μεταθέσεις και αποσπάσεις μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι-μπορεί κάποιος να συμμετάσχει έχοντας 1 από κάποια κριτήρια και μετά συγκρινόμαστε με τα μόρια μεταθέσεων. Είναι δυνατόν;; Για παράδειγμα οργανική σε σμεαε πάιρνει εκπ/κος με 150 μόρια δυσμενών συνθηκών και 3 χρόνια προυπηρεσία στην ειδική και όχι κάποιος με διδακτορικό, πολυετή εμπειρία στην εα αλλά 50 μόρια δυσμενών συνθηκών. Ακυρώσατε τις σπουδές μας σε ένα βράδυ!

  • 25 Απριλίου 2014, 13:38 | Θεοδώρα

    25 Απριλίου 2014, 10:33 | Μόνα
    Η επιχειρηματόλογία σας ως προς τις υπηρεσιακές μεταβολές στο Δημόσιο (πτυχία, συμφέρον μαθητών)είναι το λιγότερο ΑΤΟΠΗ!!!!
    Απόσυρση τώρα των παράλογων και φωτογραφικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Ίση μοριοδότηση για όλους!

  • 25 Απριλίου 2014, 13:27 | ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ

    ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΜΕ ΠΕΙΡΑ 20 ΕΤΩΝ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΝΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Τ.Ε ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • 25 Απριλίου 2014, 10:15 | Μόνα

    Απόλυτα δίκαιο να προτάσσονται εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής ΠΕ61/71 οποιοι 4 χρόνια σπόυδασαν σε πανεπιστήμια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ με δύο χρόνια πρακτικής σε σχολεία. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ;;;ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ;; Οι μαθητές μας αξίζουν πάνω απ’ όλα ….