Άρθρο 2 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται:
1. «Ζώο»: κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
2. «Ευζωία»: η φυσική και η ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) είναι υγιές, άνετο, καλά διατρεφόμενο και ασφαλές, (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
3. «Ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην οικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και αναφέρεται στον κατάλογο του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (L 84). Αν άρθρα του παρόντος αφορούν σε συγκεκριμένα ζώα συντροφιάς, όπως σκύλους και γάτες, τότε αυτά αναφέρονται ρητώς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, καθώς και τα ζώα θεραπείας.
4. «Μικρό ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς, το βάρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά.
5. «Σκύλος βοήθειας»: ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρίες.
6. «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
7. «Ζώο θεραπείας»: κάθε ζώο συντροφιάς που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, πνευματικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά.
8. «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, του κατόχου ή του συνοδού του. Σε κάθε περίπτωση δεσποζόμενο ζώο θεωρείται κάθε σκύλος ή γάτα με ηλεκτρονική σήμανση, καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) με εξαίρεση όσα έχουν προσωρινό ιδιοκτήτη με την έννοια της παρ. 11. Μέχρι τη σήμανση και την καταχώρησή τους στο ΕΜΖΣ, οι άμεσοι απόγονοι δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας νοούνται αυτόματα δεσποζόμενα ζώα με ιδιοκτήτη τον ιδιοκτήτη του θηλυκού γεννήτορα.
9. «Αδέσποτο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς, ιδίως σκύλος και γάτα, το οποίο δεν θεωρείται δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς.
10. «Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς»: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου και στο ΕΜΖΣ. Κατ’ εξαίρεση, για ζώα θεραπείας, σκύλους φύλαξης, έρευνας και διάσωσης, καθώς και σκύλους που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου και αναφέρεται στο έγγραφο ταυτοποίησης και στο ΕΜΖΣ.
11. «Προσωρινός ιδιοκτήτης»: Το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που αναφέρεται στο οικείο πεδίο σήμανσης του ΕΜΖΣ για τα αδέσποτα ζώα. Σε περίπτωση νομικού προσώπου ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου. Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικων Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 και διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο ή το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
12. «Ανάδοχος»: το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς έως ότου αυτό υιοθετηθεί και μεριμνά για την ευζωία του, τη συντήρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στα σχετικά μητρώα της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι σκύλοι και γάτες που διαμένουν σε ανάδοχο καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου, ήτοι τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος για όσο χρονικό διάστημα φιλοξενεί το ζώο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του και ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη και ζημία προκάλεσε το ζώο σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).
13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δεν θεραπεύεται.
14. «Σοβαρό νόσημα»: κάθε μεταδοτική ή μη νόσος άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου ή ζώου, του ίδιου ή άλλου είδους, καθώς και κάθε νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση της υγείας του ζώου σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση κτηνιάτρου.
15. «Νόσος»: η εμφάνιση λοιμώξεων και προσβολών σε ζώα, με ή χωρίς κλινική ή παθολογική εκδήλωση, που προκαλούνται από έναν ή περισσότερους νοσογόνους παράγοντες.
16. «Νοσογόνος παράγοντας»: κάθε παθογόνο που μεταδίδεται σε ζώα ή ανθρώπους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ζώα.
17. «Πηγή κινδύνου»: κάθε νοσογόνος παράγοντας σε ζώο ή προϊόν, ή πάθηση σε ζώο, που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων.
18. «Κίνδυνος»: η πιθανότητα εκδήλωσης και το πιθανό μέγεθος των βιολογικών και οικονομικών συνεπειών μιας δυσμενούς επίδρασης στην υγεία των ζώων ή στη δημόσια υγεία.
19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.
20. «Εμπόριο ζώων συντροφιάς»: το σύνολο των συναλλαγών με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από τη μεταβολή της ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς.
21. «Εκτροφέας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει και διαθέτει ζώα συντροφιάς και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ.
22. «Έγγραφο ταυτοποίησης»: το διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 178).
23. «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)»: η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» που τηρείται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς περιλαμβάνονται τα κάτωθι Υπομητρώα:
(α) Υπομητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς.
(β) Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
(γ) Υπομητρώο Καταφυγίων όπου καταγράφονται όλα τα αδειοδοτημένα καταφύγια που διατηρούν οι δήμοι, οι διαδημοτικοί σύνδεσμοι δήμων και οι διαδημοτικές συνεργασίες, τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ιδιώτες φιλόζωοι.
(δ) Υπομητρώο Εκτροφέων όπου καταγράφονται οι εκτροφείς.
(ε) Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς όπου καταχωρούνται όλα τα αδέσποτα προς υιοθεσία ζώα με το όνομα, τη φωτογραφία, την περιγραφή, τα στοιχεία του υπεύθυνου προς υιοθεσία και λοιπά στοιχεία.
(στ) Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς όπου καταγράφονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που επιθυμούν εθελοντικά να συνεισφέρουν στις Τράπεζες Αίματος που λειτουργούν για τα ζώα, καθώς και τα ζώα συντροφιάς που διαθέτουν για εθελοντική αιμοδοσία.
24. «Μητρώο παραβατών»: το ηλεκτρονικό μητρώο που τηρείται στην Εισαγγελία Αθηνών, το οποίο ενημερώνεται με μέριμνα των κατά τόπο Εισαγγελέων και στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν τελεσίδικη ποινική καταδίκη για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάλειψη και την κακοποίηση ζώων συντροφιάς. Το μητρώο αυτό διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και η εγγραφή του παραβάτη σε αυτό εμποδίζει τη δυνατότητα καταχώρισής του ως ιδιοκτήτη ή αναδόχου ζώου ή υπεύθυνου ευζωίας ζώου για λογαριασμό νομικού προσώπου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
25. «Ηλεκτρονικό βιβλιάριο»: το σύνολο των στοιχείων που καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αφορούν την υγεία του ζώου συντροφιάς. Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο αντικαθιστά το βιβλιάριο υγείας του ζώου.
26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
28. «Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, η οποία (α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς και (β) είναι μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, είτε υπό την άμεση ευθύνη του είτε υπό την ευθύνη εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις περιπτώσεις που το ζώο συντροφιάς δεν βρίσκεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Στην τελευταία περίπτωση, τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν και την αντίστοιχη μετακίνηση του ιδιοκτήτη.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:07 | Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη

    α) Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.
    β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και όλοι οι όμιλοι φυλών δε βλέπουμε να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:40 | Αγλαια Απεργη

    Δεν θελουμε ασυλοποιηση ζωων λεμε οχι στην μονιμη παραμονη των ζωων στα καταφυγια. Αλλαξτε το. Να μενουν λιγο και να τα επανενατασουμε στα σημεια ππυ βρεθηκαν. Εχουν και πολυ μεγαλυτερες πιθανοτητες να υιοθετηθουν ετσι απο τον κοσμο που τα βλεπει. Στα καταφυγια ξεχνιουνται και πεθαινουν ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ δεν ειναι ζωη αυτη

  • 10 Μαΐου 2021, 10:20 | Εμμανουηλ Ντραγκυ

    Αλλαξτε την 19 παραγραφο. Δεν συμφωνούμε με μονιμο εγκλισμο των ζωων στα καταφυγια. Μολις περασουμ 20μερες να βγαινουν στα σημεια που βρεθηκαν. Επανεναταξη ΟΧΙ εγκλισμος γιατι ειναι θανατος

  • 10 Μαΐου 2021, 10:14 | Susan carigton

    Τροποποιηστε την παραγραφο 19 ΔΕΝ θελουμε να ζουν για παντα στα καταφυγια Εαν δεν βρεθει υιοθεσια α γθριζουν εκει που βρεθηκαν. Δεν θελουμε κλεισιμο σε κλουβια!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 10:02 | Εριεττα Πολιτη

    Οχι στην μονιμη παραμονη στα καταφυγια. Τα καταφυγια ειναι κολλαστηρια. Να μενουν λιγο και μετα να επιστρεφουν στα σημεια που βρεθηκαν

  • 10 Μαΐου 2021, 10:39 | Claire foz

    ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ. ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 10:11 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 2 παρ.19 ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ. ΑΣΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΣΣΟΥΜΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΡΟΥΝ ΣΠΙΤΙ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:58 | Ηλίας Μάνος

    Η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:07 | ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 10 Μαΐου 2021, 08:25 | ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Άρθρο 1.
    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές
    Άρθρο2.
    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός
    Αρθρο3.
    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση
    Αρθρο4.
    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.
    Αρθρο5.
    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .
    Αρθρο 6.
    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10
    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη
    Άρθρο 11.
    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.
    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33
    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.
    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω
    Άρθρο 36
    Μόνον επώνυμες καταγγελίες
    Άρθρο 37
    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.
    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή
    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.
    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 10 Μαΐου 2021, 00:00 | Πεσιλής Φώτιος

    α) Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από τους επαγγελματική εκτροφή.
    β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και όλοι οι όμιλοι φυλών δε βλέπουμε να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς.

  • 9 Μαΐου 2021, 23:10 | Γιάννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων

  • 9 Μαΐου 2021, 23:47 | Κυδωνάκης Μιχαήλ

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 9 Μαΐου 2021, 22:29 | Θεόδωρος Ζήγρας

    Σχεδόν όλα τα ζώα είναι εν δυνάμει ζώα «συντροφιάς». Ένα πρόβατο, ένα γουρούνι, μία κότα μπορούν να κρατήσουν άριστη συντροφιά σε έναν άνθρωπο προσφέροντας σε αυτόν παρόμοια οφέλη με έναν σκύλο ή μια γάτα. Δεν θα πρέπει να ξεχωρίζουμε τα ζώα με ανθρωποκεντρικά κριτήρια ή με τις τάσεις της εποχής. Όλα τα ζώα πρέπει να προστατεύονται και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, ειδικά τα θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ευζωία, είτε πρόκειται για ζώα συντροφιάς είτε όχι. Είναι παράλογο να θεσπίζουμε νόμους για να προστατεύουμε κάποια ζώα, τα λεγόμενα «συντροφιάς» και άλλους νόμους για να μπορούμε να κακοποιούμε ελεύθερα κάποια άλλα ζώα, τα λεγόμενα «παραγωγικά». Ο περιορισμός της ελευθερίας και η θανάτωση ενός ζώου αποτελούν σίγουρα κακοποίηση, ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον σκοπό. Το νομοσχέδιο πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να προστατεύει όλα τα ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:18 | αγκανας γεωργιος

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός..

  • 9 Μαΐου 2021, 17:32 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 9 Μαΐου 2021, 16:26 | nikos apostolou

    Εαν ανοιγατε τεραστια καταπρασινα ζεστα και καθαρα καταφύγια που ο εκαστοτε δημος δεν θα προσλαμβανε με κομματικά κριτήρια ,δεν θα με ενοιαζε η παραγραφος 5 του ΑΡΘΡΟΥ 39 που μοιάζει να αναιρει τα πάντα περί στειρώσεων και να απαλάσσει ,αέναα ,κάποιους εν δυνάμει παραγωγείς αδέσποτων εις βάρος όσων το ζούν εθελοντικά ,άγρια και πραγματικά όλο αυτό το χάος ,εκεί έξω και όχι δια μέσω εικονικής πραγματικότητας .Απόλυτη λοιπον κατάργηση του πεδίου/παραγράφου 5 του ανωτέρω αρθρου 39,με τις αδικαιολόγητες εξαιρέσεις που εμπεριέχει .Στείρωση πριν την πρωτη γεννα .ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΝΌΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ γιατι οι γέννες δεν αναστέλλονται μέχρι να εφαρμόσετε τις υποχρεωτικές στειρώσεις.Ολοι οι πολίτες ειμαστε συνταγματικά ίσοι.Δεν μπορει κάποιοι να ΑΠΑΛΛΆΣΟΝΤΑΙ και έχουν 20 κουταβια η νεογέννητα γατάκια ετησίως «προς διάθεση» εις βάρος των θέσεων των προς υιοθέτηση υπαρχόντων αδέσποτων.Επι ματαίω περιμέναμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ,να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αποφασίσουν αυτο το μεγάλο βήμα που είναι οι υποχρεωτικές στειρώσεις σε δεσποζόμενα (και αδέσποτα φυσικά) Εμείς οι πραγματικά φιλόζωοι ΜΑΤΏΣΑΜΕ να μαζεύουμε εις βάρος μας ,λόγω των νομοθετικών κενών ή της ανεφάρμοστης νομοθεσίας και διότι οι αξιαγάπητοι παρανομούντες δήμοι στους οποίους διαμένουμε δεν τηρούν προγράμματα εμβολιασμών ,ουτε καν κλινικές .Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:54 | Αγκανας

    Οι θέσεις του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικου

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 9 Μαΐου 2021, 13:03 | Δημήτριος Κίσσονας

    Το Άρθρο 32 του Ν. 4238 (ΦΕΚ 38Α/2014), αναφέρει ότι ως σκύλοι βοηθείας νοούνται και οι τελούμενοι υπό εκπαίδευση, ενώ εδώ, στην παράγραφο 5 – αλλά και στην 7, για τα ζώα θεραπείας – αναφέρει μόνο «εκπαιδευμένοι». Αυτό, σε συνδυασμό με τα Άρθρα 10 και 25, σημαίνει ότι μέχρι πρότινος επιτρεπόταν η είσοδος σε όλους τους χώρους και σε όλα τα ΜΜΜ των σκύλων που τελούν υπό εκπαίδευση, αλλά από τώρα θα επιτρέπεται μόνο στους ΗΔΗ εκπαιδευμένους. Και πότε/πού/πώς θα εκπαιδευτεί ο σκύλος ως «βοηθείας», αν του απαγορεύεται να εισέρχεται στους χώρους που αφορά η εκπαίδευση; Ως εκπαιδευτής, δεν γνωρίζω σκύλο που να εκπαιδεύτηκε με τηλεκπαίδευση!

  • 9 Μαΐου 2021, 12:38 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ KATΗΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 8. «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς»
    Να αφαιρεθεί το «και αναφέρεται στον κατάλογο του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (L 84).»
    Αν δεν αναφέρεται απλώς διατηρείται παρανόμως.
    Ο ευρωπαϊκος κανονισμός δεν ορίζει ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ αλλά ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ τα ζώα που αναγνωρίζει ως ζώα συντροφιάς. Κανονικά δεν χρειάζεται εδώ αυτό το παράρτημα, γιατι εδώ έχουμε ορισμό. Αν θέλετε να αναφέρετε ποια ζώα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχουμε ως ζώα συντροφιάς στα σπίτια μας θα πρέπει κανονικά να το πείτε σε άρθρο. Διαφορετικά δεν μπορεί να τιμωρηθεί η διατήρησή των άλλων (πχ μιας αρκούδας) ως ζώου συντροφιάς καθώς κατά το νομοθέτη απλά δεν είναι. Πάντως, ακόμα κι αν επιμείνετε να τα αναφέρετε στον ορισμό καλύτερα για τον απλό κόσμο να τα αναφέρετε ένα ένα καθώς ο τίτλος του κανονισμού στον οποίο μας παραπέμπετε είναι μεγαλύτερος από τα ζώα του παραρτήματος: «Σκύλοι, Γάτες, Νυφίτσες, Ασπόνδυλα (πλην μελισσών, μαλακίων που ανήκουν στο φύλο Mollusca και καρκινοειδών που ανήκουν στο υποφύλο Crustacea), Διακοσμητικά υδρόβια ζώα, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά (δείγματα ειδών πτηνών εκτός από όρνιθες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανούς, πέρδικες και στρουθιονίδες), τρωκτικά και κουνέλια (εκτός από εκείνα που προορίζονται για παραγωγή τροφίμων).»

  • Να αφαιρεθεί από τον ορισμό
    8. «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς»
    η φράση «ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο»

    Έχει μπει σωστά στον ορισμό ζώο συντροφιάς αλλά όχι εδώ.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:51 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 9 Μαΐου 2021, 10:06 | ΡΩΞΑΝΗ ΝΤΟΥΛΟΥ

    Ο εκτροφέας ασχολείται με την αναβάθμιση, εξέλιξη και την διατήρηση των χαρακτηριστικών της φυλής που εκτρέφε

  • 9 Μαΐου 2021, 10:46 | ΡΩΞΑΝΗ ΝΤΟΥΛΟΥ

    Ο εκτροφέας ασχολείται με την αναβάθμιση, εξέλιξη και την διατήρηση των χαρακτηριστικών της φυλής που εκτρέφει

  • 9 Μαΐου 2021, 09:48 | Αγκανας Γιώργος

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων που με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 9 Μαΐου 2021, 09:14 | Αγκανας Γιώργος

    Οι θέσεις του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικου παρακάτω.
    Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει και να μεταφέρει ελεύθερα στην δημόσια διαβούλευση όποια από τα παρακάτω σημεία τον εκφράζουν

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων που με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • Ο ορισμός για το ζώο συντροφιάς δεν μπορεί να απορρέει από ένα παράρτημα κανονισμού για μεταδοτικές νόσους. Καλύτερα ο νομοθέτης να πάρει τον ορισμό από έναν σύγχρονο νόμο άλλης χώρας.
    Αν πρέπει να μπουν τα επιμέρους ζώα, παρότι ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΕΝΟ για τα ζώα που διατηρεί μέσα στην οικία του ως ζώα συντροφιάς χωρίς να ανήκουν στο συγκεκριμένο παράρτημα (πχ μια τίγρη), τουλάχιστον ας αντικατασταθεί, κάπως πιο ανεκτά ως:

    3. «Ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην οικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και
    ανήκει στα είδη: Σκύλοι, Γάτες, Νυφίτσες, Ασπόνδυλα (πλην μελισσών, μαλακίων που ανήκουν στο φύλο Mollusca και καρκινοειδών που ανήκουν στο υποφύλο Crustacea), Διακοσμητικά υδρόβια ζώα, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά (δείγματα ειδών πτηνών εκτός από όρνιθες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανούς, πέρδικες και στρουθιονίδες), τρωκτικά και κουνέλια (εκτός από εκείνα που προορίζονται για παραγωγή τροφίμων). Αν άρθρα του παρόντος αφορούν σε συγκεκριμένα ζώα συντροφιάς, όπως σκύλους και γάτες, τότε αυτά αναφέρονται ρητώς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, καθώς και τα ζώα θεραπείας.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:05 | Βασίλειος Σοφ.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 9 Μαΐου 2021, 00:33 | ΡΩΞΑΝΗ ΝΤΟΥΛΟΥ

    Έχουμε δώσει την ζωή μας, την ψυχή μας, χρήματα που ποτέ δεν παίρνεις πίσω κι έχουμε στερηθεί πολλά από την ζωή μας, γιατί η ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ είναι τρόπος ζωής και μαγεία για εμάς τους εκτροφείς. Η αισχροκέρδεια αφορά τους εμπόρους. Ο μόχθος, οι αγωνίες η λάσπη, το χιόνι προκειμένου να καταφέρεις κάτι μικρό ή μεγάλο προς όφελος, σεβασμό, αναβαθμιση καιαγάπη της φυλής που εκτρέφεις. Μια ζωή γεμάτη ΘΥΣΙΕΣ στερήσεις για την ανάπτυξη της φυλής που αγαπάς.Εμείς τρώμε τα ψίχουλα των σκύλων μας και όχι οι σκύλοι μας τα δικά μας

  • 8 Μαΐου 2021, 15:17 | ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Στο άρθρο 2 παράγραφο 3, πρέπει να αφαιρεθεί η πρόταση, «Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, καθώς και τα ζώα θεραπείας» και να επικρατήσει ο υπάρχων χαρακτηρισμός, ως σκυλιών εργασίας με τις παραπάνω κατηγορίες συν τα κυνηγετικά σκυλιά, τα οποία σαν δεσποζόμενα ζώα θα εξαιρούνται της στείρωσης.

  • Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο Γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 8 Μαΐου 2021, 14:17 | Ανατολή Ιωσηφίδου

    Αναρωτιέμαι εάν ο Νόμος αυτός θα έχει συνέπειες και για όσους έχουν πτηνά συντροφιάς, π.χ. παπαγάλους. Θ ήταν πολύ εύλογο να τιμωρούνται όσοι τους βασανίζουν, τους κόβουν τα φτερά και ταΐζουν μωρά στο χέρι με κρέμες, ώστε να γίνουν ήμερα. Επίσης, οι συνθήκες διαβίωσης σε καταστήματα και σπίτια δεν είναι πάντα οι κατάλληλες, πρέπει να υπάρχει έλεγχος και παρακολούθηση! Μας χρειάζεται και μια ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΖΩΩΝ!

  • 8 Μαΐου 2021, 14:41 | Θόδωρος

    Ο ορισμός 4 είναι ασαφής και χρήζει διαγραφής ή επαναδιατύπωσης. Ουσιαστικά ο ορισμός 3 εμπεριέχει πλήρως αυτόν, τον 4. Αναπόφευκτα όμως στο όριο των δέκα κιλών, εκτός από κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, μικρά τρωκτικά, ερπετοειδή, ωδικά και μη πτηνά, υδάτινα σπονδυλωτά και ασπόνδυλα, εμπεριέχονται και μικρόσωμοι σκύλοι και γάτες – έτσι όπως είναι διατυπωμένο. Εάν εννοείτε ως μικρά ζώα τα προαναφερόμενα τρωκτικά κλπ, τότε παρακαλώ διαχωρίστε τις κατηγορίες, συμπεριλάβετε στο παρόν ‘άρθρο 2’ εμφανώς τα είδη μικρών ζώων συντροφιάς (εκτός σκύλου γάτας) και επαναδιατυπώστε ορθά.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ

    Στο 2β και 2β (iv)- να προστεθεί και ο όρος «στρες»
    (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, στρες, φόβο και αγωνία

    iv. Ελευθερία από στρες, φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.

    Το στρες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευζωία των ζώων. Δεν αρκεί να είναι ελεύθερο μόνο από φόβο ή πόνο.

    26 και 27 Τσίρκο/Θίασος – Η χρήση/συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες έχει απαγορευτεί. Στους ορισμούς να συμπεριληφθεί ότι απαγορεύεται ρητά η χρήση ζώων σε αυτά.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:59 | Στραντζαλης Ιωάννης

    Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ορισμένες ράτσες που είναι ιδιαίτερες και δυνητικά επικίνδυνες(π.χ πιτ μπουλ) να επιτρέπεται η κατοχή τους υπό αυστηρούς όρους.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:56 | ΜΑΡΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    γιατι προωθειτε μοντελα που απετυχαν να ελενξουν τον πληθυσμο των αδεσποτων στο εξωτερικο όπου τα εφαρμοσαν και τα μαζεψανε νυχτα. Σε πολλες περιπτωσεις ο αριθμος των αδεσποτων αυξηθηκε αντι να μειωθει οπου εφαρμοσαν το μετρο.Η ιδια η ASPCA η μεγαλυτερη φιλοζωικη οργανωση του κοσμου στην Αμερικη, που ειναι ισως η χωρα με το μεγαλυτερο προβλημα αδεσποτων στη δυτικη κοινωνια ,αλλα και άλλοι φορεις φιλοζωικοι και μη εχουν τοποθετηθει επισημα αντιθετα σε αυτο το μετρο ως τροπο περιορισμου του αριθμου των αδεσποτων ως αποτυχημενο.
    Αντιθετα συστηνουν διαπαιδαγωγηση της κοινωνιας και νομοθετηση προς την κατευθυνση του ελεγχου της αποφυγης περιπλανησης και διαβιωσης του ιδιοκτητου ζωου χωρις ελεγχο απο τον ιδιοκτητη του.
    Ουπς!!! η Ελλαδα ειναι τοσο μπροστα που εχει επιβαλει αυτη τη νομοθεσια απο το 2014!! Μαζι με το μετρο της υποχρεωτικης σημανσης και καταχωρησης των ιδιοκτητων ζωων . Μηπως τελικα έχουμε επαρκη νομοθεσια? Γιατι δεν το λετε? Γιατι δεν παλευετε προς την κατευθυνση της εφαρμογης της? Γιατι θελετε να διοχετευσετε νεα κονδυλια εκατομμυριων με voucher για στειρωσεις αντι να ζητησετε να επιβαλλεται απλα η ηδη υπαρχουσα νομοθεσια που ελεγχει τα παντα τοσο ομορφα και αποτελεσματικα?
    Αν με το ιδιο παθος που προπαγανδιζετε για τις υποχρεωτικες στειρωσεις των ιδιοκτητων ζωων απαιτουσατε απο την πολιτεια να εφαρμοσει τους υπαρχοντες νομους , μαλλον θα το ειχατε λυσει το προβλημα ηδη…..

  • Η υποχρεωτική στείρωση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργήσει ακόμα πιο φρικτες συνθήκες και περιστατικά εκμετάλλευσης. Παραλληλα θα μειώσει τη δεξαμενή γενετικού υλικού στην οποία επιβάλλεται να εχουν πρόσβαση οι νόμιμοι εκτροφείς, καθώς δεν είναι δυνατόν να έχουν χιλιάδες σκυλιά προς αναπαραγωγή. Οι εγγεγραμμένες φυλές, αλλά και Οι φυλές προς διάσωση ή αναγνώριση κινδυνεύουν με το νόμο που προωθείτε!

    Αδέσποτα δημιουργούν οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα σκυλια τους στην πρώτη δυσκολία.

    Υποχρεωτική εκπαίδευση στη βασική υπακοή όλων των σκύλων άνω των 15 κιλών βάση προτύπου φυλής FCI για τα καθαρόαιμα ΜΕ PEDIGREE, και για όλα τα ημίαιμα συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικά καθαρόαιμων αλλά χωρίς pedigree σκύλων.

    Εκπαιδεύοντας ο κόσμος Τα Σκυλιά του θα μάθει να διαχειρίζεται αυτό το ζώο, θα μάθει να το φροντίζει σωστά, θα μάθει να μην του ζευγαρώνει κατά λάθος επειδή έκανε κοπάνα, θα εξαλειφθούν τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί ανθρώπων και σκύλων, θα εξαλειφθούν οι εγκαταλείψεις και οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές σκύλων θα είμαστε ένας επιπλέον φορέας που θα μπορεί να διαπιστώσει και να διασφαλίσει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις ευζωίας ενός σκύλου από τον ιδιοκτήτη του.

    Τα σκυλιά δεν έχουν κακές προθέσεις και είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά δεν παύει να είναι ένα ζώο με συγκεκριμένα ένστικτα και δυνητικά επικίνδυνο όταν το ανθρωποποιουμε. Και επειδή η αγιοποίηση του σκύλου μόνο κακό του κάνει και θα καταλήξουμε να πηγαίνουν για ευθανασία οκτώ στα δέκα σκυλιά – χωρίς να φταίνε – θα πρέπει να διασφαλίσουμε την διατήρηση της υπεύθυνης κυνοφιλίας μέσα από την σωστη εκτροφή και την εκπαίδευση ανθρώπων και σκύλων.

    Παναγιώτης
    Τασόπουλος
    επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων
    μέλος ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ

  • 7 Μαΐου 2021, 22:10 | Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

    Διαβούλευση άρθρο 2 παράγραφος 19

    Θεωρούμε την επανένταξή των σκυλιών=εγκατάλειψη των αδέσποτων στους δρόμους, απάνθρωπη πράξη που προσβάλει τη χώρα μας.

    Προτείνουμε την αλλαγη της ως εξης:

    “Καταφύγιο αδέσποτων ζώων” Η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την διαμονή με ευζωία ολων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς , που δεν έχουν ιδιοκτήτη.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:10 | Κωνσταντίνος Κομνηνός

    Διαβούλευση άρθρο 2 παράγραφος 19

    Θεωρούμε την επανένταξή των σκυλιών=εγκατάλειψη των αδέσποτων στους δρόμους, απάνθρωπη πράξη που προσβάλει τη χώρα μας.

    Προτείνουμε την αλλαγη της ως εξης:

    “Καταφύγιο αδέσποτων ζώων” Η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την διαμονή με ευζωία ολων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς , που δεν έχουν ιδιοκτήτη.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:40 | Φιλανθρωπική-Φιλοζωική Ομάδα Δράσης

    Διαβούλευση άρθρο 2 παράγραφος 19

    Θεωρούμε την επανένταξή των σκυλιών=εγκατάλειψη των αδέσποτων στους δρόμους, απάνθρωπη πράξη που προσβάλει τη χώρα μας.
    Προτείνουμε την αλλαγή της ως εξής:
    “Καταφύγιο αδέσποτων ζώων” Η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την διαμονή με ευζωία όλων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς , που δεν έχουν ιδιοκτήτη.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:43 | Κωστας Α.

    Ενα ξεκάθαρα φιλο-εμπορικό και αντι-κυνηγετικό νομοσχέδιο που περιορίζει τη δυνατότητα εξέλιξης των κυνηγόσκυλων και εμμέσως (και συγκαλυμμένα) αναγκάζει τους πάντες να αγοράζουν σκυλιά και γάτες από εμπορους, που τώρα με αυτό το νομοσχέδιο, δήθεν τους περιορίζει αλλα ανετα με μια ΚΥΑ θα αλωνίζουν στο μελλον.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:45 | 3 kai o koykos

    «Εμπόριο ζώων συντροφιάς»: το σύνολο των συναλλαγών με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από τη μεταβολή της ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς.
    Για τα ζώα συντροφιάς ο.κ!!
    Για τα αδέσποτα? ΤΙΠΟΤΑ…γιατί??
    Για τα παράνομα καταφύγια ΙΔΙΩΤΙΚΑ ή ΜΗ? ΤΙΠΟΤΑ…γιατί?
    οι ιστοσελίδες του εξωτερικού είναι γεμάτες με Ελληνικά αδέσποτα με τιμές για αυτά ΤΙΠΟΤΑ?
    καλό είναι να αποσυρθεί ή να διορθωθεί

  • 7 Μαΐου 2021, 15:23 | Γιάννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση. Θα μπορούσε ο κάθε Δήμος η πόλη όπως και κυνηγετικοί σύλλογοι να έχουν scanner και να ελέγχουν τους σκύλους που δεν έχουν τσιπάκι βιβλιάριο υγείας με αυτό τον τρόπο πιστεύω θα μειώνονταν αρκετά τα αδέσποτα και θα υπήρχαν και νέες θέσεις εργασίας. Όχι όμως στην υποχρεωτική στείρωση

  • 7 Μαΐου 2021, 15:04 | Γιώργος

    Να ευχαριστήσω αρχικά για το βήμα που μου δίνετε να πω την άποψη μου.

    Το αγαπημένο μου ζώο είναι οι μέλλισες και δεν τρώω κρέας περισσότερο από 3-4 φορές το μήνα.

    Θα ήθελα να διαφωνήσω με τον όρο «ζώα συντροφιάς». Πιο δόκιμος μου φαίνεται ο όρος «ζώα-ψυχαγωγίας/συνοδείας».

    Θεωρώ ότι είναι απογοητευτικό να βλέπεις πόλεις γεμάτες με γάτες και σκύλους, έρμαια των ορέξεων και των παθών κάποιων «φιλόζωων». Η λογική υπαγορεύει ότι όταν αγαπάς κάτι, δεν το φυλακίζεις. Ούτε του στερείς το φυσικό του περιβάλλον με πρόσχημα ότι το φροντίζεις.

    Είναι άξιον λόγου, το ότι η πλειοψηφία των «ζώων-τροφή» (κότες,…) στοιβάζονται σαν τα καπνά σε ανήλιαγες αποθήκες και διαβιούν κατά άθλιο τρόπο για να καταλήξουν στον πάγκο του χασάπη και στο πιάτο μας, ενώ οι γάτες και οι σκύλοι στεγάζονται εντός και πλησίον οικιών, ή σουλατσάρουν ελεύθερα εντός πόλης, απολαμβάνοντας ελεύθερη αναπαραγωγή, καλοπέραση και μακροζωία.

    Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι πόλεις θα έπρεπε να είναι απαλαγμένες από αδέσποτα (στοιχείο καθαριότητας και πολιτισμού) και οι συνθήκες απόκτησης και κατοχής θα πρέπει να είναι πολύ σαφείς και αυστηρές για τους ιδιοκτήτες. Δεν θα το έβλεπα υπερβολικό, να πληρώνουν και ένα είδος φόρου πολυτελείας στο Δήμο, για αυτό το χόμπυ τους. Εδώ πληρώνουμε φόρο για να αγοράσουμε ψωμί, ή όταν ανάβουμε ένα φως…

    Επιπλέον, είναι κοινό μυστικό ότι γάτες και σκύλοι είναι κατεξοχήν φορείς κορωνοιών (βλέπετε βιβλία κτηνιατρικής). Μα πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα pets κατοικοεδρεύουν όλη μέρα σε κάδους απορριμάτων και έπειτα τα παιδιά (αλλά και ενήλικες) τα αγκαλιάζουν και τα φιλάνε… Πώς να μην υπάρχει διασπορά ιών λοιπόν;

  • 7 Μαΐου 2021, 13:22 | Χρήστος

    13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»
    Θα πρέπει για τα είδη-ράτσες σκύλων που είναι αποδεδειγμένα ότι μπορούν να βλάψουν ακόμη και θανάσιμα έναν άνθρωπο, να προβλέπεται πρώτα ειδική εκπαίδευση του ενδιαφερομένου από πιστοποιημένο φορέα και μετά το δικαίωμα απόκτησης του σκύλου. Επίσης να προβλέπεται μεγάλο πρόστιμο όταν δεν γίνεται χρήση φίμωτρου και μετά την τριετία επαναξιολόγηση του ιδιοκτήτη του σκύλου.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:12 | Σταύρος

    «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί.

    Δηλαδή αν κομματιάσει ένα παιδί ο σκύλος, θα πρέπει κομματιάσει και δεύτερο παιδί για να χαρακτηριστεί «επικίνδυνο ζώο»; Η μήπως δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, ή θα πρέπει να μπούμε ολοι στην ψυχολογία του αδέσποτου και να το δικαιολογήσουμε εκ των υστέρων;

    Θα πρέπει σε δεσποζόμενους σκύλους με βάση το βάρος τους ή τα χαρακτηριστικά τους να είναι υποχρεωτική η χρήση φίμωτρου.

  • 7 Μαΐου 2021, 11:15 | Πουρναρα Ευφροσυνη

    Παρ.12 :Προτείνω να γίνει πιο σαφές το ΜΠΟΡΕΙ. (Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στα σχετικά μητρώα της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. ) Πολίτης ο οποίος βρίσκει ένα νεαρό ζώο που χρειάζεται φροντίδα είτε γενικά κάποιο ζώο που βρίσκεται σε δυσμενείς συνθήκες η είναι άρρωστο, τι ακριβώς θα κάνει; Θα πρέπει να επικοινωνήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία λειτουργεί φυσικά συγκεκριμένες ώρες και μέρες και στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν υπάρχει καν το ανάλογο τμήμα. Είτε θα πρέπει να επικοινωνήσει με το φιλοζωικό σωματείο της πόλης του που φυσικά αποτελείται από εθελοντές και δεν μπορούν να βοηθήσουν όλα τα περιστατικά. Οπότε το αναλαμβάνω εγώ , το πηγαίνω στον κτηνίατροί το θεραπεύω και το στειρώνω. Που αρχίζει το νόμιμο και που τελειώνει; Θα πρέπει να κυνηγάω και να παρακαλώ τους απρόθυμους υπαλλήλους και τους εξουθενωμένους εθελοντές. Είναι πρακτικά αδύνατο αυτό που προτείνετε.

  • 7 Μαΐου 2021, 09:05 | Μαλαματίνα Κ.

    Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για την ευζωία του ζώου ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η μόνιμη αλυσόδεση/διατήρηση σε κλουβιά/ διατήρηση σε μπαλκόνια ή ταράτσες (με επιφύλαξη αν αναφέρεται σε παρακάτω άρθρα).

    Πολλά από τα ΔΗΜΟΤΙΚΑ κυνοκομεία της χώρας ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ άδεια ως νόμιμα καταφύγια. Θα πρέπει να ελεγχθούν ένα προς ένα….

  • 7 Μαΐου 2021, 07:35 | Γ.Σταϊνχαουερ

    4 Ιουλ. 2020 εστειλα το παρακατω email στο minagric.gr και στον primeminister.gr. με αφορμη το θεμα «επικυνδυνο ζωο συντροφιας» :

    «Στις ΗΠΑ αλλά και στα περισσότερα Κράτη της ΕΕ, η κατοχή-αναπαραγωγή κλπ σκύλων ράτσας πιτ-μπουλ (προφανώς και άλλων φυλών σκύλων) απαγορεύεται. Μετά τα πρόσφατα κρούσματα στην Ελλάδα αλλά και την διαπίστωση ότι η κατοχή πιτ-μπουλ αυξάνεται τελευταία (πχ στην γειτονιά μου σε απόσταση 100μ υπάρχουν 3) παρακαλώ να εξετάσετε την ανάγκη επικαιροποίησης του νόμου 4039/12 και 4235/2014 ώστε να θέτει αν όχι απαγορεύσεις για την κατοχή συγκεκριμένων φυλών σκύλων την θέσπιση διατάξεων που θα αφορούν πχ την υποχρεωτική εκπαίδευση του σκύλου σε συμπεριφορά κλπ, την χρήση φίμωτρου (είναι σχήμα οξύμωρο ο σκύλος να έχει φίμωτρο στο χώρο επίδειξης αλλά όχι στο δρόμο με τους διαβάτες γύρω του) και άλλα που θα θεωρηθούν απαιτητά, ώστε τελικά αυτή η «επικίνδυνη συμπεριφορά» να συγκεκριμενοποιηθεί και οι ιδιοκτήτες «σκύλων ή ζώων με επικίνδυνη συμπεριφορά» να γνωρίζουν επακριβώς τις υποχρεώσεις τους.»

    Δεν πηρα καμμια απαντηση.

    Νομιζω οτι τωρα ειναι ευκαιρια να αφησουμε τους αφορισμους, τα γενικολογα και να συγκεκριμενοποιησουμε το θεμα » Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»