Άρθρο 2 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται:
1. «Ζώο»: κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
2. «Ευζωία»: η φυσική και η ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) είναι υγιές, άνετο, καλά διατρεφόμενο και ασφαλές, (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
3. «Ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην οικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και αναφέρεται στον κατάλογο του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (L 84). Αν άρθρα του παρόντος αφορούν σε συγκεκριμένα ζώα συντροφιάς, όπως σκύλους και γάτες, τότε αυτά αναφέρονται ρητώς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, καθώς και τα ζώα θεραπείας.
4. «Μικρό ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς, το βάρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά.
5. «Σκύλος βοήθειας»: ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρίες.
6. «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
7. «Ζώο θεραπείας»: κάθε ζώο συντροφιάς που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, πνευματικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά.
8. «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, του κατόχου ή του συνοδού του. Σε κάθε περίπτωση δεσποζόμενο ζώο θεωρείται κάθε σκύλος ή γάτα με ηλεκτρονική σήμανση, καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) με εξαίρεση όσα έχουν προσωρινό ιδιοκτήτη με την έννοια της παρ. 11. Μέχρι τη σήμανση και την καταχώρησή τους στο ΕΜΖΣ, οι άμεσοι απόγονοι δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας νοούνται αυτόματα δεσποζόμενα ζώα με ιδιοκτήτη τον ιδιοκτήτη του θηλυκού γεννήτορα.
9. «Αδέσποτο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς, ιδίως σκύλος και γάτα, το οποίο δεν θεωρείται δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς.
10. «Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς»: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου και στο ΕΜΖΣ. Κατ’ εξαίρεση, για ζώα θεραπείας, σκύλους φύλαξης, έρευνας και διάσωσης, καθώς και σκύλους που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου και αναφέρεται στο έγγραφο ταυτοποίησης και στο ΕΜΖΣ.
11. «Προσωρινός ιδιοκτήτης»: Το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που αναφέρεται στο οικείο πεδίο σήμανσης του ΕΜΖΣ για τα αδέσποτα ζώα. Σε περίπτωση νομικού προσώπου ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου. Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικων Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 και διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο ή το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
12. «Ανάδοχος»: το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς έως ότου αυτό υιοθετηθεί και μεριμνά για την ευζωία του, τη συντήρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στα σχετικά μητρώα της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι σκύλοι και γάτες που διαμένουν σε ανάδοχο καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου, ήτοι τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος για όσο χρονικό διάστημα φιλοξενεί το ζώο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του και ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη και ζημία προκάλεσε το ζώο σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).
13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δεν θεραπεύεται.
14. «Σοβαρό νόσημα»: κάθε μεταδοτική ή μη νόσος άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου ή ζώου, του ίδιου ή άλλου είδους, καθώς και κάθε νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση της υγείας του ζώου σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση κτηνιάτρου.
15. «Νόσος»: η εμφάνιση λοιμώξεων και προσβολών σε ζώα, με ή χωρίς κλινική ή παθολογική εκδήλωση, που προκαλούνται από έναν ή περισσότερους νοσογόνους παράγοντες.
16. «Νοσογόνος παράγοντας»: κάθε παθογόνο που μεταδίδεται σε ζώα ή ανθρώπους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ζώα.
17. «Πηγή κινδύνου»: κάθε νοσογόνος παράγοντας σε ζώο ή προϊόν, ή πάθηση σε ζώο, που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων.
18. «Κίνδυνος»: η πιθανότητα εκδήλωσης και το πιθανό μέγεθος των βιολογικών και οικονομικών συνεπειών μιας δυσμενούς επίδρασης στην υγεία των ζώων ή στη δημόσια υγεία.
19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.
20. «Εμπόριο ζώων συντροφιάς»: το σύνολο των συναλλαγών με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από τη μεταβολή της ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς.
21. «Εκτροφέας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει και διαθέτει ζώα συντροφιάς και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ.
22. «Έγγραφο ταυτοποίησης»: το διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 178).
23. «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)»: η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» που τηρείται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς περιλαμβάνονται τα κάτωθι Υπομητρώα:
(α) Υπομητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς.
(β) Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
(γ) Υπομητρώο Καταφυγίων όπου καταγράφονται όλα τα αδειοδοτημένα καταφύγια που διατηρούν οι δήμοι, οι διαδημοτικοί σύνδεσμοι δήμων και οι διαδημοτικές συνεργασίες, τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ιδιώτες φιλόζωοι.
(δ) Υπομητρώο Εκτροφέων όπου καταγράφονται οι εκτροφείς.
(ε) Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς όπου καταχωρούνται όλα τα αδέσποτα προς υιοθεσία ζώα με το όνομα, τη φωτογραφία, την περιγραφή, τα στοιχεία του υπεύθυνου προς υιοθεσία και λοιπά στοιχεία.
(στ) Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς όπου καταγράφονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που επιθυμούν εθελοντικά να συνεισφέρουν στις Τράπεζες Αίματος που λειτουργούν για τα ζώα, καθώς και τα ζώα συντροφιάς που διαθέτουν για εθελοντική αιμοδοσία.
24. «Μητρώο παραβατών»: το ηλεκτρονικό μητρώο που τηρείται στην Εισαγγελία Αθηνών, το οποίο ενημερώνεται με μέριμνα των κατά τόπο Εισαγγελέων και στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν τελεσίδικη ποινική καταδίκη για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάλειψη και την κακοποίηση ζώων συντροφιάς. Το μητρώο αυτό διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και η εγγραφή του παραβάτη σε αυτό εμποδίζει τη δυνατότητα καταχώρισής του ως ιδιοκτήτη ή αναδόχου ζώου ή υπεύθυνου ευζωίας ζώου για λογαριασμό νομικού προσώπου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
25. «Ηλεκτρονικό βιβλιάριο»: το σύνολο των στοιχείων που καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αφορούν την υγεία του ζώου συντροφιάς. Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο αντικαθιστά το βιβλιάριο υγείας του ζώου.
26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
28. «Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, η οποία (α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς και (β) είναι μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, είτε υπό την άμεση ευθύνη του είτε υπό την ευθύνη εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις περιπτώσεις που το ζώο συντροφιάς δεν βρίσκεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Στην τελευταία περίπτωση, τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν και την αντίστοιχη μετακίνηση του ιδιοκτήτη.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:03 | Dogo Canario

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:11 | ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»”
    Παρ. 11: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: «Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 ή φυσικό πρόσωπο».
    Παρ. 11-12: να διευκρινιστεί αν ο προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανάδοχος του ζώου συντροφιάς.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:00 | cape fear

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:54 | Αναστασια

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Φ.Π.Ο ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

  • 20 Μαΐου 2021, 18:04 | Isidoros Lampos

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:30 | Νικόλαος Σφήκας

    Η ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς του ζώου με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 2.2.ν είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των επαγγελματιών του χώρου.

    Ο ορισμός του ζώου συντροφιάς στο Άρθρο 2.8 δεν είναι πλήρης και δεν καλύπτει ζώα που δεν προορίζονται για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς, όπως σκύλοι φύλαξης, γάτες που χρησιμοποιούνται για έλεγχο παρασίτων κλπ.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:45 | Xrisa Terzi

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:10 | Sokos nikos

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:39 | evaggelia bellou

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:23 | Nikolaos

    Άρθρο 2
    Η ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς του ζώου με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 2.2.ν είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των επαγγελματιών του χώρου.

    Ο ορισμός του ζώου συντροφιάς στο Άρθρο 2.8 δεν είναι πλήρης και δεν καλύπτει ζώα που δεν προορίζονται για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς, όπως σκύλοι φύλαξης, γάτες που χρησιμοποιούνται για έλεγχο παρασίτων κλπ.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:48 | mixalis tsilidis

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:58 | mixalis

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:55 | Στέλλα Βογιατζάκη

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens οσον αφορά τις απόψεις τους για τα εξής
    Παρ.11: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: «Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 ή φυσικό πρόσωπο».

  • 20 Μαΐου 2021, 18:07 | zoe

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:27 | sakis

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:45 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Η διαγραφή του ερασιτέχνη εκτροφέα είναι έμμεση κακοποίηση των ζώων διότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές από βασανιστήρια των Βαλκανίων με μόνο όφελος υπέρ των κουταβεμπόρων.
    Ζητούμε ποσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:18 | Ματίνα Τσίρου

    Για το 2.19 είναι απαράδεκτο ,ανοίγει τον εσαεί εγκλεισμό των ζώων και τις θανατώσεις,πρέπει να καταργηθεί αυτό το σημειο

  • 20 Μαΐου 2021, 17:01 | ΑΧΑΙΚΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΕΡΙΤΑΣ»

    ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Η Θέση μας ήταν πάντα σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ευζωίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων και υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισής τους. Αυτό ήταν ανέκαθεν αρμοδιότητα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έτσι έπρεπε να παραμείνει, τόσο για την πολύχρονη εμπειρία διαχείρισης του θέματος των ζώων συντροφιάς όσο και για την τεχνογνωσία. Έχουμε ήδη εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας και έχουμε συνταχθεί με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) ως προς τη μεταφορά μέρους ή όλης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε ένα αναρμόδιο υπουργείο , το υπουργείο Εσωτερικών. Εκτιμώ ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να αντιτάσσεται ή να διαφοροποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
    Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, δεν θα αναφερθώ στις θετικές διατάξεις για την προστασία των ζώων και ειδικά των αδέσποτων , με τις οποίες αλίμονο συμφωνούμε όλοι . Ωστόσο, είμαι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε μετατροπή του άρθρου 9 του Ν4039/12 , το οποίο διασφάλιζε την ευζωία των ζώων μέσω των δημόσιων φορέων, υπεύθυνα και συστηματικά, με την εποπτεία των υπηρεσιών τους. Η ανάθεση της διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και σωματεία και η παραμονή τους σε παράνομα ιδιωτικά καταφύγια, μόνο διαυγής και υπεύθυνη δεν είναι και παράλληλα ανοίγει παράθυρο στην παράνομη εκτροφή, διακίνηση και εμπορία των ζώων. Είναι απορίας άξια και αδιανόητη η διευκόλυνση της κερδοσκοπίας, μέσω της πρόφασης των – τιμολογημένων διαδικτυακών – υιοθεσιών των ζώων και εν συνεχεία της εξαφάνισης τους σε άλλες χώρες, οι οποίες ήδη έχουν προβλήματα με αδέσποτα ζώα και προβαίνουν σε ευθανασίες. Είναι αντιφατικό και οξύμωρο, τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να εναρμονίζει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή, να εκδίδει εφαρμοστικά μέτρα των νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την Υγεία των Ζώων (Καν. ΕΕ αριθ. 2016/429, 2019/2035) ώστε να ξεκαθαρίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με τις εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς (εγκαταστάσεις, πιστοποιητικά κλπ), η αρμοδιότητα μετακινείται ξεκάρφωτη σε διοικητικό υπουργείο όπου όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι να οργανωθεί και να λειτουργήσει (εάν λειτουργήσει) θα χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος της προστασίας των ζώων και υπέρ του μαύρου εμπορίου εν γένει των ζώων συντροφιάς και της εκμετάλλευσης των αδεσπότων σκύλων και γατών.
    ΠΡΟΕΔΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 17:47 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

    ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΕΚΤΡΟΦΕΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 17:45 | ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΣΑΜΑΝΟΣ ΦΙΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    Στο Μητρώο παραβατών να καταχωρούνται και όσοι έχουν τελεσίδικη ποινική καταδικαστική απόφαση για παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς. Το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα στην Ευρώπη και οι ευρωβουλευτές ζητούν την καλύτερη προστασία των ζώων και την τιμωρία των παραβατών. Πολλά ζώα συντροφιάς διακινούνται παράνομα σε ολόκληρη την ΕΕ, αποτελώντας πηγή εύκολου κέρδους με χαμηλό κίνδυνο για τα εγκληματικά δίκτυα. Σε ψήφισμα που ενέκρινε η επιτροπή περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας στις 21 Ιανουαρίου 2020 , οι ευρωβουλευτές ζητούν ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με αυστηρότερες κυρώσεις και την υποχρεωτική καταχώρηση των ζώων συντροφιάς, με στόχο να περιοριστεί το παράνομο εμπόριο των ζώων.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:10 | ΜΑΡΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορνιθολογίας (Π.Ο.Ο.)

  • 20 Μαΐου 2021, 17:59 | Alexandra Zek

    2§21: Στον ορισμό του εκτροφέα θα πρέπει να προστεθεί η υποχρέωση όχι μόνο εγγραφής του στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ αλλά και εγγραφής του σε επίσημο όμιλο Γάτας (πχ Ελληνικός Όμιλος Γάτας υπαγόμενος στη FIFe –Fédération Internationale Féline- ή Felina Greece της WCF- World Cat Federation) ως δικλείδα ασφαλείας, καθώς οι όμιλοι αυτοί είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για την έκδοση του pedigree (πιστοποιητικό καθαροαιμίας) και διαθέτουν όλα τα γενεαλογία των φυλών και των ζώων. Έτσι, θα εξασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η τήρηση των διεθνών προτύπων εκτροφής και θα αποφεύγεται ολοκληρωτικά η πρακτική του backyard breeding με puppy (kitten) mills. Συνεπώς, προτείνουμε ο εκτροφέας να πρέπει να προσκομίζει υπάρχουσα ήδη εγγραφή του σε διεθνή όμιλο για να εγγράφεται ακολούθως και στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:50 | ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΣΑΜΑΝΟΣ ΦΙΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    Αθήνα 18.05.2021

    Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής

    Δελτίο Τύπου

    Ο Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής ήταν το πρώτο συλλογικό όργανο που ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 εμπνεύστηκε και υλοποίησε τα προγράμματα ευζωίας αδέσποτων ζώων στην Αττική. Όταν η η Πολιτεία ήταν ανύπαρκτη, ο Σύνδεσμος ήταν εκείνος που πρότεινε τη συνεργασία Κτηνιάτρων και Αυτοδιοίκησης. Ήδη στο μακρινό 1994 ήταν εκείνος που υλοποίησε πρώτος αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο, σε συνεργασία με τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής και τον Δήμο Αθηναίων. Το ισχύον Νομικό Πλαίσιο (ο πρώτος Ν.3170/2003 και στη συνέχεια ο Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε μερικώς από τον Ν.4235/2014) στην ουσία περιγράφει αυτά που πρώτος υλοποίησε ο Σύνδεσμος πριν σχεδόν τριάντα χρόνια.
    Όταν μία κυβέρνηση έρχεται να παρουσιάσει ως «Νέο» κάτι που υπάρχει εδώ και τρεις δεκαετίες μας βάζει πάντα σε σκέψη και υποψία. Η τακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην συνομιλήσει με τους κατ ‘εξοχήν ειδικούς, τους Κτηνιάτρους και να αγνοήσει τις θέσεις των Συλλογικών τους Οργάνων (ΠΕΚΔΥ, ΓΕΩΤΕΕ, ΠΚΣ), των δύο Πανεπιστημιακών Κτηνιατρικών Σχολών της Χώραςκαι των Υπηρεσιακών Παραγόντων του ΥΠΑΑΤ, δηλαδή των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπαλλήλων του Κράτους, Κτηνιάτρων, έδειχνε εξ’ αρχής την πορεία της μεθόδευσης. Η ανάγνωση και μελέτη του ν/σ που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει τον ιστορικό και θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης η οποία διαπράττει μέγιστο ατόπημα.

    Τονίζουμε ότι υποχρέωση της Πολιτείας και μόνος νομιμοποιητικός λόγος για την ρυθμιστική παρέμβαση της, στις διάφορες μορφές ζωής είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτή επιτυγχάνεται και με τη διασφάλιση της υγείας των ζώων, η οποία είναι απολύτως συναρτώμενη από την καλή μεταχείριση και την ευζωία αυτών, όπως αναγνωρίζεται και επιτάσσεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Από την ίδια νομοθεσία αναγνωρίζεται ότι τα ζώα συντροφιάς που έχουν κηδεμόνα παρουσιάζουν μικρό κίνδυνο για την υγεία, συνεπώς μπορούν να εξαιρούνται από κανόνες επιτήρησης.

    Τέλος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, την οποία έχει υπογράψει η Χώρα και έχει καταστεί νόμος του Κράτους, ρητά προβλέπεται ότι «σύλληψη, κράτηση και θανάτωση για τα αδέσποτα ζώα δεν πρέπει να γίνονται δεκτές παρά μόνο όταν αυτές είναι αναπόφευκτες στα πλαίσια των κυβερνητικών προγραμμάτων για τον έλεγχο των ασθενειών». Εξ όσων γνωρίζουμε, η Χώρα, εξαιτίας του υψηλότατου επιπέδου των επιστημόνων Κτηνιάτρων, δεν απειλείται άμεσα από κάποια ασθένεια, φορείς της οποίας είναι τα ζώα συντροφιάς, ώστε να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα σύλληψης, στείρωσης και κράτησης, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν και σε θανάτωση αυτών.

    Είναι επίσης σαφές από όλο το παραπάνω πλαίσιο, αλλά και από τις γενικές αρχές για το σεβασμό κάθε είδους ζωής που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία ενός σύγχρονου, πολιτισμένου κράτους δικαίου, ότι είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ τα οριζόντια ιατρικά μέτρα κατά της σωματικής ακεραιότητας ολόκληρων πληθυσμών έμβιων όντων, των ζώων συντροφιάς εν προκειμένω, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι κηδεμόνα.

    Ίσως θα ήταν σκόπιμο, πριν την προώθηση του νομοσχεδίου αυτού, να είχε επιδιωχθεί να λειτουργήσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να είχε γίνει πραγματική καταγραφή του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς χωρίς κηδεμόνα, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, αντί να αφήνεται να διαδίδονται ανυπόστατες φήμες και παραπληροφόρηση για τη δημιουργία εντυπώσεων, που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην αιτιολογική έκθεση (Προκαταρκτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης) που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ, έστω κατ’ εκτίμηση, το μέγεθος του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς που πρόκειται να υπαχθεί στο ρυθμιστικό πεδίο του!

    Ο Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής αντιτίθεται πλήρως στο ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την «ευζωία» των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
    Περιληπτικά αντιτίθεται:

    Στον διαμελισμό των Κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και στη διανομή των κομματιών τους ανάμεσα στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο ΥΠΑΑΤ και στο εντελώς άσχετο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι Κρατικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι οι θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με τους Επαγγελματίες Κτηνιάτρους είναι αυτοί που εξαφάνισαν τη Λύσσα και διαφυλάττουν τη Υγεία Ζώων και Ανθρώπων. Η διάσπαση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών παραβιάζει: α) τη ΛΟΓΙΚΗ, β) τις ΑΡΧΕΣ της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, γ) την άρτι εφαρμοζόμενη από 21.4.2021 νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους, η οποία θέτει ως ΑΠΑΡΑΒΑΤΟ ΟΡΟ την εκπροσώπηση κάθε Κράτους Μέλους από ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ αρμόδια αρχή για ΌΛΑ τα είδη των ζώων, δ) τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, όπου τονίζεται ο ρόλος των κτηνιατρικών δημόσιων υπηρεσιών και ο δυνητικός και επικουρικός ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και ε) τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ζώων και εκθέτει την Χώρα.
    Στην μετατροπή της Υιοθεσίας ενός Αδέσποτου Ζώου σε ανυπέρβλητο γραφειοκρατικό κυκεώνα και στην ιδέα και μόνο του «προσωρινού ιδιοκτήτη». Κάποιος ή είναι ιδιοκτήτης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ή δεν είναι. Η έννοια του προσωρινού ιδιοκτήτη θα δημιουργήσει στρατιές από πρώην αδέσποτα που θα παραμείνουν για πάντα στην ιδιοκτησία του Δήμου ως αδέσποτα, θα χρηματοδοτούνται από τους Δήμους, θα διαμένουν με τον «φιλόζωο» αλλά δε θα ανήκουν σε κανέναν δίνοντας πεδίο δόξης σε κάθε επιτήδειο να αδειάζει τα ταμεία των Δήμων που είναι ήδη ελλειμματικά μετά από 13 χρόνια συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και την οικονομική απαξίωση των κτηνιάτρων.
    γ. Στην υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ των ζώων συντροφιάς, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η στείρωση είναι ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και μάλιστα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Κάθε ιατρική πράξη γίνεται με τη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ του κηδεμόνα του ζώου, αφού εκείνος ενημερωθεί πλήρως για τα οφέλη και τις παρενέργειες της, σταθμίσει όλα τα παραπάνω και συμφωνήσει. Πόσο μάλλον μία χειρουργική πράξη που γίνεται υπό γενική αναισθησία (με όλους τους κινδύνους, που αυτή μπορεί να επιφέρει)και κατά την οποία αφαιρούνται όργανα (ωοθήκες, όρχεις), τα οποία δεν είναι μόνο όργανα αναπαραγωγής, αλλά λειτουργούν και ως αδένες οι οποίοι εκκρίνουν ορμόνες. Όποιος σκέφτηκε κάτι τέτοιο είναι ή απόγονος του Δρ. Μέγκελε ή θαυμαστής του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας του Χόνεκερ ή, το χειρότερο, κάνει ρουσφέτι σε εισαγωγείς που φέρνουν και πωλούν κουτάβια από τα άθλια puppy mills του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Όλοι οι κτηνίατροι γνωρίζουμε ότι τα ημίαιαμα ζώα είναι πιο ανθεκτικά από τα καθαρόαιμα και με λιγότερα προβλήματα υγείας και δεν υπάρχει λόγος να εξαλειφθούν για να πριμοδοτηθούν τα καθαρόαιμα.

    Επίσης σε ολόκληρο τον κόσμο την τεράστια πλειοψηφία των εκτροφέων ζώων αποτελούν ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ εκτροφείς και προστατεύονται πλήρως από το Νόμο. Στο εν λόγω σ/ν δεν υπάρχει καν η έννοια του ερασιτέχνη εκτροφέα.

    δ. Στη χρηματοδότηση με δανεικά και στη μεταφορά των πιστώσεων για την αντιμετώπιση της Λύσσας και της Λεϊσμανίωσης από το ΥΠΑΑΤ στο Υπ. Εσωτερικών. Το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ δεν είναι τίποτα παραπάνω από δανεικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ουχί πρωτογενής χρηματοδότηση των Δήμων. Η μεταφορά πιστώσεων για την αντιμετώπιση ΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ όπως η λύσσα και η λεϊσμανίωση αφήνει εκτεθειμένη τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και εκθέτει εκ νέου την Χώρα, η οποία παραβιάζει έτσι εκτός από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και την κοινή λογική.

    Είναι το πιο αντιεπιστημονικό και ντροπιαστικό σημείο του σ/ν.

    ε. Στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Προσθέτει έναν περιττό τεράστιο όγκο γραφειοκρατικής δουλειάς στον ιδιώτη κτηνίατρο και παράλληλα παραβιάζει τα Προσωπικά Δεδομένα καθώς και το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ για την καταγραφή και καταχώρηση των microchipτων ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης (Λύσσα, Λεϊσμανίωση κλπ) καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Ποιο το νόημα να γνωρίζει ο καθένας το πότε πέρασε μία ωτίτιδα το οποιοδήποτε ζώο; Μήπως το επόμενο βήμα είναι να πωληθεί το εν λόγω αρχείο σε φαρμακευτικές ή ασφαλιστικές εταιρείες; Πόσα από τα κτηνιατρεία έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να ενημερώνουν νυχθημερόν ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Μήπως τελικά το 70% των κτηνιατρείων περισσεύουν για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κλείσουν;

    στ. Στη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε εταιρείες και ΜΚΟ. Είναι διάχυτη η προσπάθεια της μεταφοράς χρηματοδότησης και αρμοδιοτήτων σε ΜΚΟ και «φιλοζωικές – εργολαβικές εταιρείες» και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων φραξιών του φιλοζωικού κινήματος. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες φιλοζωικές ομοσπονδίες που είναι ενημερωμένες και ευαισθητοποιημένες έχουν αναδείξει το θέμα και αντιτίθεται έντονα σε αυτό.

    Η αρμοδιότητα ανήκει και πρέπει να παραμείνει στο Κράτος, δια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τον έλεγχο των Αδιαίρετων Κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και με τη συνεργασία των Επαγγελματιών Επιστημόνων Κτηνιάτρων. Έτσι συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

    Για τους ως άνω λόγους απαιτούμε:
    α. Ενιαία Κτηνιατρική Υπηρεσία, όπως είναι σήμερα

    β. Εφαρμογή της υπάρχουσας Νομοθεσίας και παρεμβάσεις όπου και εάν χρειάζεται μέσα από ΔΙΑΛΟΓΟ και υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει και σέβεται τον Πρωταρχικό Ρόλο του Κτηνιάτρου στο ζήτημα και τις εισηγήσεις των ειδικών, των πανεπιστημιακών και των υπηρεσιακών παραγόντων.

    γ. Γενναία πρωτογενή χρηματοδότηση των Δήμων ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε Δήμου και όχι δανεικά.

    δ. Πρόσληψη Κτηνιάτρων σε ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις σε κάθε Δήμο ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε Δήμου έτσι ώστε ο Υπεύθυνος του προγράμματος του κάθε Δήμου να είναι Κτηνίατρος, ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος και ειδικός επιστήμονας.

    ε. Ενίσχυση των δομών των Δήμων και όχι μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ΜΚΟ και «φιλοζωικές».

    Ο Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει προκηρύξει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για τις 20 Μαΐου και καλεί όλα τα μέλη του και όλους τους Έλληνες Κτηνιάτρους να συμμετάσχουν δυναμικά.

    Έκ μέρους του ΔΣ του ΣΚΜΖΑ

    Η Πρόεδρος του ΔΣ

    Ντίνα Μπελτέκου

    http://www.skmza.gr/index.php/nea/162-2021-05-19-07-19-20

  • 20 Μαΐου 2021, 17:45 | ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΣΑΜΑΝΟΣ ΦΙΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς είναι το φυσικό πρόσωπο που σημειώνεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου (ορισμός Καν. Ε.Ε. 2016/429). Κάτοχος ζώου συντροφιάς είναι το φυσικό πρόσωπο, που μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς, το οποίο διατηρεί ζώο συντροφιάς (ορισμός Καν. Ε.Ε. 2016/429).· Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους (ΕΜΖΣΙ): η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους» που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον ν. 4727/23-09-2020 (Α΄ 184). Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων: Στο μητρώο αυτό καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα Φιλοζωικά Σωματεία και Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Χώρας μας. Υπομητρώο Καταφυγίων και Ενδιαιτημάτων Ζώων Συντροφιάς: Στο μητρώο αυτό καταγράφονται όλα τα αδειοδοτημένα και νομίμως λειτουργούντα καταφύγια που διατηρούν οι Δήμοι, οι Διαδημοτικοί Σύνδεσμοι Δήμων και οι Διαδημοτικές Συνεργασίες και τα Φιλοζωικά Σωματεία και Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Υιοθεσία είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία ένα φυσικό πρόσωπο αναλαμβάνει την ευθύνη ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:07 | ΜΑΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:35 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:50 | ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:43 | σακησ γεωργοπουλος

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:06 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:53 | Γιωργος Σ.

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:09 | ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:32 | ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:57 | Ελεν

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:26 | Ελενη

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:21 | Ελενη

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:58 | Γιωργος Ανδριοπουλος

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:27 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:14 | 3 kai o koykos

    .Αν είναι δυνατόν…το Νομοσχέδιο είναι ακόμα στην διαβούλευση και οι επιτήδειοι παίρνουν παράνομα TRACES και κάνουν παράνομες υιοθεσίες , που να ψηφιστεί κι’όλας..
    ΟΧΙ στο Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τους εκμεταλλευτές των αδέσποτων..

  • 20 Μαΐου 2021, 17:00 | ΧΡΗΣΤΟΣ Μ.

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:16 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ Δ.

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:47 | ΣΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΟΥΕΛΕΝ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:16 | Γιωργος Ανδριοπουλος

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • 20 Μαΐου 2021, 17:21 | ΣΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΟΥΕΛΕΝ

    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
    Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992 Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους.Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία

  • ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Εταιρεία
    Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης και Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ επί του
    Σχεδίου νόμου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»
    του Υπουργείου Εσωτερικών
    Την Πέμπτη 6 Μαΐου, 2021 τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική
    πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των
    ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’» (βλ. http://www.opengov.gr/ypes/?p=7919). Οι
    υπογράφουσες οργανώσεις, αναγνωρίζοντας την αξία της εν λόγω πρωτοβουλίας και έχοντας
    μελετήσει την πρόταση σχεδίου νόμου, επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαβούλευση
    καταθέτοντας τα κάτωθι σχόλια:
    Επί του Άρθρου 2 – Ορισμοί
    Στο Άρθρο 2 αναφέρεται ότι: «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι
    (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος
    έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και
    τα σώματα ασφαλείας». Στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να προστεθεί και η κατηγορία
    «σκύλοι ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» που λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και
    πολλά χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο στόχος των σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων
    δολωμάτων είναι ο έλεγχος και ο έγκαιρος καθαρισμός της υπαίθρου από δηλητηριασμένα
    δολώματα ή/και ζώα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις.
    Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στα: 1) Βαβύλης, Δ., Kret, E., Saravia, V. &
    Ντεμίρη, Κ. 2016. Ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
    στη Θράκη και την Κεντρική Ελλάδα, Ετήσια αναφορά 2016 και συνοπτική αναφορά 2014-
    2016, pp. 74. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία & WWF Ελλάς, Αθήνα (Conservation action C1),
    Διαθέσιμο στο: https://lifeneophron.eu/back2/public/files/documents/a-technical-reportunder-action-c3-life-roject-the-return-of-the-neophron-5bb0e9add24ec.pdf, 2) Kret, E.,
    Βαβύλης, Δ. & Saravia, V. (2021) Ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων με ειδικά
    εκπαιδευμένους σκύλους στη Θράκη και την Κεντρική Ελλάδα και Ήπειρο, Ετήσια αναφορά
    2020, σελ. 43. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία & WWF Ελλάς, Αθήνα, Διαθέσιμο στο: https://lifeneophron.eu/back2/public/files/documents/antipoison-dog-unit-report-2020-
    greece-601d98759d3df.pdf.
    Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να διασαφηνιστεί στο Άρθρο 2 περί ορισμών αλλά και στο Άρθρο 3
    περί αρμόδιων αρχών, επειδή συχνά στο κείμενο χρησιμοποιείται η διάκριση δεσποζόμενα –
    αδέσποτα ως γενική διάκριση, ότι οι σκύλου εργασίας εντάσσονται στα πρώτα, και ότι
    οπουδήποτε αναφέρονται τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς να υπάρχει ειδική μνεία και για τα
    δεσποζόμενα σκυλιά εργασίας.
    Επί του Άρθρου 3 – Αρμόδιες Αρχές
    Θα ήταν σκόπιμο να διασαφηνιστεί, επειδή συχνά στο κείμενο χρησιμοποιείται η διάκριση
    δεσποζόμενα – αδέσποτα ως γενική διάκριση, ότι οι σκύλου εργασίας εντάσσονται στα πρώτα,
    και ότι οπουδήποτε αναφέρονται τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς να υπάρχει ειδική μνεία
    και για τα δεσποζόμενα σκυλιά εργασίας.
    Στο Άρθρο 3 παρ. 6 οφείλει να διευκρινιστεί ότι οι αρμόδιες αρχές που αναφέρονται για την
    τήρηση του Άρθρου 22 το πράττουν αυτό ανεξαρτήτως του είδους που πλήττεται
    (δεσποζόμενο ή αδέσποτο) ούτως ώστε πχ η Δασική Υπηρεσία να επεμβαίνει για ζητήματα
    δηλητηρίασης δεσποζόμενου ποιμενικού σκύλου σε δασική έκταση, παρότι δεν είναι
    κυνηγετικός σκύλος ή άγριο ζώο, και ανεξαρτήτως του που λαμβάνει χώρα το περιστατικό
    ώστε πχ η Ελληνική Αστυνομία να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις δηλητηρίασης σκύλων σε
    δασική έκταση. Διαφορετικά, δύναται να εισαχθεί μια γενική πρόβλεψη στο νόμο περί
    επέμβασης «εντός ή εκτός ορίων οικισμών».
    Επί του Άρθρου 5 – Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς και άρθρου 39
    – Εξουσιοδοτικές διατάξεις
    Αναγνωρίζεται καταρχήν ότι η διατήρηση της υποχρεωτικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς
    στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οι αρμόδιες αρχές
    κατά άρθρο 3 θα πρέπει να εφαρμόζουν εντατικούς ελέγχους για την τήρηση του μέτρου. Η
    εφαρμογή της υποχρεωτικής σήμανσης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων, και ιδίως σκύλων, και λειτουργεί προς το σκοπό της υπεύθυνης ιδιοκτησίας
    που θέτει το σχέδιο νόμου.
    Οι ποιμενικοί σκύλοι ή σκύλοι φύλαξης κοπαδιών & αγροτικών ζώων, οι οποίοι εντάσσονται
    στους σκύλους εργασίας κατά άρθρο 2 παρ. 6 (εφεξής «ΠΣ»), αποτελούν τους κατεξοχήν
    σκύλους εργασίας της ελληνικής υπαίθρου και συμβάλουν τα μέγιστα στον πρωτογενή τομέα
    και συγκεκριμένα στην άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας (κυρίως παραδοσιακή
    εκτατική, αλλά και σταβλισμένη κτηνοτροφία). Με τον όρο βέβαια ΠΣ δεν νοούνται μόνο οι
    σκύλοι που ανήκουν σε κάποια αναγνωρισμένη φυλή αλλά όλοι αυτοί οι σκύλοι που επιτελούν
    το καθήκον τους στην προστασία του κοπαδιού. Η εκτατική παραδοσιακή κτηνοτροφία
    συνιστά σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο ενώ είναι συνήθως σε αγαστή συνύπαρξη με την
    βιοποικιλότητα και μάλιστα πολλά είδη όπως τα πτωματοφάγα πτηνά (Γυπαετός,
    Ασπροπάρης, Όρνιο, Μαυρόγυπας) τα αρπακτικά πουλιά, πλήθος στρουθιόμορφα, τα
    θηλαστικά, τα ερπετά και άλλα είδη πανίδας που τρέφονται στα δασικά ανοίγματα και στα
    λιβάδια βασίζονται σε αυτήν για την επιβίωση τους. Οι ΠΣ αποτελούν τον πλέον ενδεδειγμένο
    αποτελεσματικό και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο για την προστασία του κτηνοτροφικού
    κεφαλαίου από τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, όπως ο λύκος και η αρκούδα αλλά και μικρότερα
    όπως το τσακάλι. . Η πρακτική αυτή συνάδει απόλυτα με την τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική
    για την ομαλή συνύπαρξη ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων (.
    https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/coexistence_platfo
    rm.htm) και εντάσσεται σε κοινοτικές, περιφερειακές και εθνικές πολιτικές (ΚΑΠ και ΠΑΑ).Η
    χρήση των ΠΣ για την προστασία των κοπαδιών χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και οι
    σημερινές φυλές έχουν εξελιχθεί μέσα από μακρόχρονες διαδικασίες τεχνητής και φυσικής
    επιλογής διάρκειας αιώνων, ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο έργο της φύλαξης
    αλλά και στις τοπικές ιδιαίτερες συνθήκες της Ελληνικής υπαίθρου και άσκησης της
    κτηνοτροφίας Οι ΠΣ αποτελούν τον απαραίτητο σύμμαχο και συνεργάτη του κτηνοτρόφου στο
    απαιτητικό πεδίο της δουλειάς στην ύπαιθρο. Είναι το απαραίτητο μέσο προστασίας για τον
    κτηνοτρόφο και το κεφάλαιο του και κατ’ επέκταση ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα
    άμβλυνσης της σύγκρουσης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά.
    Η σύγκρουση οφείλεται κυρίως στις ζημιές που προκαλούνται από τα μεγάλα σαρκοφάγα και αξίζει να αναφερθεί ότι είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την αποδοχή
    τους από τις τοπικές κοινότητες και την επιτυχία των προσπαθειών διατήρησής τους. Σύμφωνα
    με τα στοιχεία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) για την περίοδο
    2010-2016, η μέση ετήσια αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από άγρια ζώα στο
    ζωικό κεφάλαιο ήταν 1.053.861€, με την πλειονότητα των περιστατικών να οφείλονται σε
    επιθέσεις από λύκο. Για την περίοδο αυτή, οι ζημιές που καταγράφηκαν αφορούσαν κατά
    κύριο λόγο πρόβατα (43.1%), αίγες (22.1%) και βοοειδή (32.5%). Σε αυτά θα πρέπει να
    προστεθεί και η απώλεια σε γάλα, κρέας, κλπ, κάτι για το οποίο δεν αποζημιώνεται ο
    παραγωγός. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες
    και πολλοί παραγωγοί δεν αποζημιώνονται για τα απολεσθέντα ζώα τους (βλ. πχ Ζημιές σε
    δασωμένες – δύσβατες περιοχές. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν οι ιδιοκτήτες ανευρίσκουν τα
    ζώα τους, δεν υπάρχουν πλέον οι απαραίτητες ενδείξεις κατασπάραξης (τραύματα) αλλά
    βρίσκουν μόνο υπολείμματα από το ζώο (κόκκαλα, μαλλιά, κέρατα, οπλές), ειδικά στις νέες
    περιοχές επαναποίκησης από μεγάλα σαρκοφάγα (Στερεά Ελλάδα, Βοιωτία, Αττική κ.ά) στις
    οποίες και η χρήση ποιμενικών σκύλων κρίνεται απαραίτητη. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές τα
    κίνητρα για τη δήλωση απώλειας στον ΕΛΓΑ είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση
    της πραγματικής κατάστασης).
    Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι και η διατήρηση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών
    ζώων. Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την σημαντικότητα του θέματος και εφαρμόζει
    προγράμματα προστασίας και διατήρησης των φυλών αυτών. Ειδικά με το Προεδρικό
    Διάταγμα 434/1995 – ΦΕΚ 248/Α/30-11-1995 (Μέτρα για τη διατήρηση και προστασία των
    αυτόχθονων φυλών των αγροτικών ζώων) αλλά και με τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης
    «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» Δράση 10.1.09 στηρίζει
    έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα (βλ. http://www.minagric.gr/index.php/el/programmaagrotikis-anaptyksis-2014-2020-proskliseis-metron/8272-apof-apentaxis-drasi-10109,
    https://www.opekepe.gr/el/paa-gr/2014-2020/2624-metro-10-georgoperivallontika-kaiklimatika-metra-drasi-10-1-09-diatirisi-apeiloymenon-aftoxthonon-fylon-agrotikon-zoon.) Η
    Δημόσια δαπάνη στο παραπάνω πρόγραμμα «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών
    Αγροτικών Ζώων», του ΠΑΑ 2014-2020, έφτασε τα 34 εκατ. ευρώ.Στην Ελλάδα, οι παραδοσιακές φυλές ποιμενικών σκύλων που είναι αναγνωρισμένες από τον
    ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος) που είναι μέλος της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας
    (F.C.I.) είναι: α) ο Ελληνικός Ποιμενικός, β) ο Μολοσσός της Ηπείρου, γ) το Λευκό Ελληνικό
    Τσοπανόσκυλο και δ) το ελληνικό Κοκόνι. Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις
    καταγραφές ελληνικών ομίλων, περιβαλλοντικών οργανώσεων (πχ μέσα από προγράμματα
    όπως το LIFE Nature & Biodiversity), και φορέων διατήρησης ελληνικών φυλών (Δίκτυο
    Διατήρησης Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων – ΑΜΑΛΘΕΙΑ» μέλος του διεθνούς δικτύου SAVE
    FOUNDATION (SAFEGUARD AGRICULTURAL VARIETIES IN EUROPE, ΟΦΕΠ, ΟΦΜΗ, ΔΙΑΔΡΟΜΗ,
    ΟΦΛΕΤ Ομάδας Μελέτης Αλωπεκίδας κλπ) υπάρχουν και άλλες «φυλές-τύποι» σκύλων οι
    οποίες δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί αλλά εντοπίζονται σε μικρότερους αριθμούς και είναι
    λιγότερο διαδεδομένες όπως πχ. τα Μουστακάτα, τα Καραμάνικα, Αλωπεκίδα κ.α. Ο συνολικός
    αριθμός των φυλών-τύπων αυτόχθονων φυλών σκύλων ανέρχεται σε 22 (!) ενώ για την
    προστασία των ποιμνίων οι μισές περίπου (10) αφορούν σε » ποιμενικούς σκύλους «.
    Σύμφωνα με το άρθρο 6 με επικεφαλίδα «Μελέτες αυτοχθόνων πληθυσμών με ιδιαίτερο
    ενδιαφέρον» του Π.Δ. υπ’ αριθ. 434 (ΦΕΚ 248/30-11-1995) (https://www.e-nomothesia.gr/katagrotike-anaptukse/ktenotrophia/pd-434-1995.html) με τίτλο «Μέτρα για τη διατήρηση και
    προστασία των αυτόχθονων φυλών των αγροτικών ζώων», προβλέπεται η πραγματοποίηση
    μελετών σχετικά με αυτόχθονους πληθυσμούς αγροτικών ζώων, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο
    ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί και δεν έχουν καταταγεί σε μία από τις
    αναφερόμενες στο άρθρο 5 του εν λόγω Π.Δ. αναγνωρισμένες φυλές. Το παραπάνω αποτελεί
    μια σημαντική δράση και θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί για όλες τις κατηγορίες
    αγροτικών ζώων, προκειμένου επιτέλους να τελεσφορήσει η επίσημη πιστοποίηση τους ώστε
    να ενταχθούν επίσημα ως μέτρο πρόληψης στη νέα προγραμματική περίοδο των ΚΑΠ/ ΠΠΑ.
    Όσον αφορά τη στείρωση συγκεκριμένα των ποιμενικών σκύλων, προτείνεται αυτή να μην
    είναι υποχρεωτική για τους παρακάτω λόγους:
    • Οι ΠΣ πρέπει να μεγαλώνουν από το στάδιο του νεαρού κουταβιού μαζί με τα
    κτηνοτροφικά ζώα ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δεσμός μεταξύ τους και στην
    συνέχεια όταν ενηλικιωθούν να ακολουθούν το κοπάδι ως κομμάτι αυτού και να το προστατεύουν ανάλογα.
    • Οι αναγνωρισμένες ελληνικές φυλές ΠΣ και το πρότυπο αναγνώρισης τους που έχει
    καθοριστεί από τον ΚΟΕ (https://www.koe.gr/index.php/el/koe/istoria-koe), και από τη Διεθνή
    Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.) (http://www.fci.be/en/), ήτοι ο Ελληνικός Ποιμενικός, ο
    Μολοσσός Ηπείρου και Λευκός Ελληνικός Ποιμενικός, καθώς και το Κοκόνι, οι οποίες είναι
    προσαρμοσμένες στις συνθήκες της χώρας (κλιματικές αλλά και κτηνοτροφικές), μετρούν
    μικρούς πληθυσμούς και απειλούνται με εξαφάνιση. Η υποχρεωτική στείρωση των τριών
    αναγνωρισμένων φυλών ΠΣ αλλά και των δέκα (σύνολο 22 τύποι) όπου μέχρι σήμερα δεν
    έχουν ακόμα αναγνωριστεί, θα τις οδηγούσε ακόμα γρηγορότερα σε εξαφάνιση. H στείρωση
    ως επέμβαση στους σκύλους πιθανόν να έχει επίδραση στην συμπεριφορά τους (αλλαγές στο
    ορμονικό ισοζύγιο) που σχετίζεται με την αποτελεσματικότητά τους. Παρόλα αυτά, η
    σημαντικότερη αρνητική επίδραση της οριζόντιας στείρωσης που προτείνεται στο νομοσχέδιο
    αφορά την απώλεια της δυνατότητας αναπαραγωγής αποδεδειγμένα ικανών ζώων εργασίας
    αλλά και γενεαλογικών γραμμών που συνδέονται με την ικανότητα αυτή και δεν εκφράζονται
    απαραίτητα μέσω των φαινοτυπικών προτύπων μιας φυλής.
    • Ακόμη και σκύλοι οι οποίοι μορφολογικά δεν ταιριάζουν απόλυτα στα φαινοτυπικά
    πρότυπα των ελληνικών φυλών (π.χ αναλογίες μερών σώματος, μέγεθος, ύψος, χρώμα κ.α),
    έχουν επιλεχθεί από τους κτηνοτρόφους λόγω των συμπεριφορικών χαρακτηριστικών τους στη
    φύλαξη των κοπαδιών. Η υποχρεωτική στείρωση αυτών των σκύλων θα είχε ως αποτέλεσμα τη
    διακοπή της γενεαλογικής γραμμής που φέρει τη γενετική πληροφορία για αυτές τις
    συμπεριφορές. Πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες διατηρούν γενεαλογικές γραμμές ΠΣ επί
    πολλές δεκαετίες, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει αλλά και να ενισχυθεί
    καθώς ουσιαστικά συνιστά προσπάθεια για την αναβίωση των φυλών και την περαιτέρω
    εξέλιξή τους με βάση την αποτελεσματικότητα τους. Επιπλέον έχει αναφερθεί ότι δύναται να
    πραγματοποιηθούν μελέτες σύμφωνα με Π.Δ. υπ’ αριθ. 434 (ΦΕΚ 248/30-11-1995) για την
    υπαγωγή σε κατηγορία αυτόχθονης φυλής και να συνταχθεί το αντίστοιχο πρότυπο της φυλής
    από αναγνωρισμένους κριτές του ΚΟΕ και της FCI
    • Το έγκλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων που μαστίζει τη χώρα, πολλές φορές
    κοστίζει τη ζωή ταυτόχρονα σε πολλούς ΠΣ ενός κοπαδιού. Σε αυτήν την περίπτωση, και δεδομένου ότι το κοπάδι δεν μπορεί να μείνει αφύλαχτο ούτε για μια μέρα, οι κτηνοτρόφοι
    πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε νέους ΠΣ ώστε να προστατέψουν το κοπάδι τους. Τους
    ΠΣ αυτούς δύνανται να τους αποκτήσουν είτε από κάποια προηγούμενη γέννα είτε μέσω
    δικτύωσης με άλλους κτηνοτρόφους. Η δικτύωση αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα έργων
    LIFE Nature & Biodiversity που υλοποιήθηκαν στη χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία.
    Στην περίπτωση της υποχρεωτικής στείρωσης αυτό δεν θα ήταν εφικτό, και η επιβίωση των
    κοπαδιών θα τίθετο σε κίνδυνο. . Προγράμματα συμβουλευτικής που αφορούν την φροντίδα,
    διατροφή και περίθαλψη των σκύλων φύλαξης κοπαδιών αλλά και υποστήριξη στην κατ’
    επιλογή στείρωση σε περιπτώσεις ακατάλληλων σκύλων θα είχαν περισσότερη ωφέλεια από
    μια γενικευμένη, οριζόντια και υποχρεωτική στείρωση.
    • Η αγορά ΠΣ από επίσημο εκτροφέα, εκτός από οικονομικά ασύμφορη για τους
    κτηνοτρόφους, δεν θα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεσματική. Αρχικά λόγω της
    ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου και των απαιτήσεων για αυτοπρόσωπη
    παρουσία του σε καθημερινή βάση, είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποιο
    εκτροφείο σε κοντινή απόσταση. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός σκύλων που μπορεί να απαιτείται
    σε μεγάλα κοπάδια ή/και σε δυσπρόσιτες περιοχές για τη φύλαξη του κοπαδιού θα ανέβαζε το
    κόστος αγοράς από εκτροφείο σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά και με τις σημερινές συνθήκες
    κανένα εκτροφείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων δεδομένου ότι έχουν
    αποδεδειγμένα σοβαρές απώλειες ΠΣ από δηλητηριασμένα δολώματα. Τέλος, το πιο
    σημαντικό είναι ότι για να είναι αποτελεσματικός ένας ΠΣ δεν αρκεί μόνο η φαινολογία του
    αλλά πρέπει να έχει και τα αντίστοιχα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά αλλά και εκπαίδευση
    μέσα στο κοπάδι και στο φυσικό περιβάλλον, όπως προαναφέρθηκε.
    Επί του άρθρου 6 – Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς
    Σύμφωνα με το Άρθρο 6 παρ. 3 του νέου υπό διαβούλευση νόμου αναφέρεται ότι :»Κάθε άλλη
    περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη
    ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται
    παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22″.
    Το παραπάνω θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους αλλά και στη
    διατήρηση αυτόχθονων φυλών ενώ έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των πολιτών διότι
    σε πολλά κράτη της Ε.Ε επιτρέπεται η δωρεά σκύλων από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη με την
    τήρηση συγκεκριμένων κριτηρίων. Επιπλέον θα δημιουργήσει σοβαρά νομικά ζητήματα και θα
    ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είτε θα δρομολογηθούν
    μελλοντικά στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων διατήρησης απειλούμενων
    ειδών (π.χ. προγράμματα LIFE, προγράμματα ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για την ενίσχυση του μέτρου
    φύλαξης των κοπαδιών από ποιμενικούς σκύλους καθώς αυτά πέρα από την απλή χορηγία
    σκύλων περιλαμβάνουν κυρίως την δικτύωση των παραγωγών μεταξύ τους μέσω της
    ανταλλαγής ποιμενικών σκύλων, στο πλαίσιο διατήρησης και επέκτασης γενεαλογικών
    γραμμών με δοκιμασμένα χαρακτηριστικά ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων αλλά και
    συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ίδιων των παραγωγών.
    •Η Πολιτεία θα επωφεληθεί και το πνεύμα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου θα τηρηθεί εάν:
    • Ενισχυθεί η δικτύωση μεταξύ των κτηνοτρόφων. Η ανταλλαγή κουταβιών ΠΣ
    μεταξύ των κτηνοτρόφων με διαφανή και νόμιμο τρόπο θα βοηθήσει ώστε να
    εμπλουτιστεί το γενετικό απόθεμα των παραδοσιακών φυλών ΠΣ τη Ελλάδας,
    ώστε να βελτιωθεί τόσο ο φαινότυπος όσο και η συμπεριφορά.
    • Πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στους κτηνοτρόφους που να
    παρέχουν σύγχρονες γνώσεις για τη βέλτιστη επιλογή γεννητόρων, την ευζωία
    των ΠΣ, τη σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά των ΠΣ αλλά και γενικότερα για
    τις υποχρεώσεις και δικαιώματα του ιδιοκτήτη ΠΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η
    Ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της διατήρηση και
    ενίσχυσης του μέτρου της χρήσης ποιμενικών σκύλων και τη δικτύωση
    κτηνοτρόφων ως μέτρο αντιμετώπισης των ζημιών και της συνύπαρξης με τα
    σαρκοφάγα (λύκο, αρκούδα, τσακάλι κλπ) (βλ.
    https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/publications/eip-agri-focus-groupwildlife-and-agricultural-0). Η παραδοσιακή εκτατική κτηνοτροφία είναι ένα κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής
    κληρονομιάς που κινδυνεύει να εκλείψει. Βασικό στοιχείο της είναι οι ΠΣ και η παραδοσιακή
    τους εκτροφή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κτηνοτρόφου. Είναι ύψιστης σημασία να
    διατηρηθεί αυτό το κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

  • 20 Μαΐου 2021, 16:07 | ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΣΑΜΑΝΟΣ ΦΙΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    Οι ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του. Τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και φροντίζουν προσωρινά το ζώο ορίζονται ως κάτοχοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την ευζωία και την υγεία των ζώων με τους ιδιοκτήτες.
    Ενώ ως ιδιόκτητης ορίζεται φυσικό πρόσωπο , ως προσωρινός ιδιοκτήτης δύναται να είναι και νομικό πρόσωπο.
    Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992Αντίθετα υπάρχει η έννοια της υιοθεσίας η οποία αναφέρεται στην παραχώρηση ενός ζώου σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεσμεύεται να το κρατήσει κατά το δυνατόν για όλη του τη ζωή ασκώντας «υπεύθυνη ιδιοκτησία» που είναι η βασική αρχή των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
     Με την αναδοχή αποδεχόμαστε το καθεστώς «επαγγελματιών φιλόζωων» που φιλοξενούν ζώα χωρίς να τα υιοθετούν, ώστε να μην αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους για τα ζώα αυτά
     Με το καθεστώς του αναδόχου νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια όταν σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, έχουν καθοριστεί ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018).
     Νομιμοποιείται επίσης η μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες καθώς και η εμπορία τους. Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του όταν σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας προβλέπεται η ευθανασία; για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ν2017/1992, που έχει υπερνομοθετική ισχύ «αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός ορίων του σπιτικού του ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.
    Η μη σήμανση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, δεν το καθιστά αυτόματα αδέσποτο. Σε κανένα ορισμό και σε καμία χώρα το ζώο χωρίς σήμανση και καταγραφή δεν θεωρείται αδέσποτο
    Ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που το ζώο δεν έχει σήμανση θεωρείται μη συμμορφούμενος και του επιβάλλονται κυρώσεις.Η συγκεκριμένη αστοχία συναντάται και στο άρθρο 7 παράγραφος 5 εδάφιο (β) και (βα) «..Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα…»Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποίει και εξυπηρετεί επιδιώξεις ορισμένων φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, οι οποίοι περισυλλέγουν παράνομα αδέσποτα ζώα είτε αφαιρούν ζώα δεσποζόμενα τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δια αυτού του τρόπου μεταβιβάζεται παρανόμως η κυριότητα των ζώων.
    Η διάταξη αυτή έχει άμεση σχέση και με την διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 13 σύμφωνα με την οποία τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν «να σημαίνουν, να καταγράφουν, στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων.»
    Ο συνδυασμός των διατάξεων αυτών ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση
    της κατοχής παράνομα αποκτηθέντων ζώων, παρουσίαση δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και αντίστροφα και αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία.
    Ορισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων «…το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον. …». Η παραπάνω φράση «ενδεχόμενη επανένταξή» αυτή σε συνδυασμό με την διατύπωση της παραγράφου 5 του άρθρου 23 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν» προάγει την ασυλοποίηση και τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι.
    Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν 2017/1992), ως οι ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι τη
    αποθεραπεία τους, και τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (Γνωμοδότηση ΝΣΚ με αριθμό 200/2018) και αποτελούν χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:34 | ΠΑΥΛΟΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 11: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: «Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 ή φυσικό πρόσωπο».
    Παρ. 11-12: να διευκρινιστεί αν ο προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανάδοχος του ζώου συντροφιάς.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:49 | Θεοδώρα Αν.

    Όσον αφορά τις γάτες,στον ορισμό του εκτροφέα θα πρέπει να προστεθεί η υποχρέωση όχι μόνο εγγραφής του στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ αλλά και εγγραφής του σε επίσημο όμιλο Γάτας (πχ Ελληνικός Όμιλος Γάτας υπαγόμενος στη FIFe –Fédération Internationale Féline – ή Felina Greece της WCF- World Cat Federation ) ως δικλείδα ασφαλείας, καθώς οι όμιλοι αυτοί είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για την έκδοση του pedigree (πιστοποιητικό γενεαλογικού χάρτη ) και διαθέτουν όλα τα γενεαλόγια των φυλών και των ζώων,και επιβάλλουν στα μέλη τους κανονισμούς που αντικατοπτρίζουν το πνεύμα του νομοσχεδίου,σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις είναι ακόμη πιο αυστηροί. Έτσι, θα εξασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η τήρηση των διεθνών προτύπων εκτροφής και θα αποφεύγεται ολοκληρωτικά η πρακτική του backyard breeding με puppy (kitten) mills. Συνεπώς, προτείνουμε ο εκτροφέας να πρέπει να προσκομίζει υπάρχουσα ήδη εγγραφή του σε διεθνή όμιλο για να εγγράφεται ακολούθως και στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ.

    ΕΟΓ: https://www.eog.gr/ , FIFe: http://fifeweb.org/index.php
    Felina: https://www.felinagreece.gr/ , WCF: http://www.wcf-online.de/WCF-EN/
    https://www.eog.gr/pedigree

  • 20 Μαΐου 2021, 16:00 | Φωτεινή Θέου

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.»

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Είναι το μοναδικό σημείο, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ο όρος «προσωρινή διαμονή» για τα ζώα στα δημοτικά κυνοκομεία. Σε όλο το υπόλοιπο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί ο όρος “προσωρινή” και θέλουν να πιστεύουμε ότι δεν παραλείφθηκε σκόπιμα καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία ο μόνιμος εγκλεισμός – επιθυμία πολλών εκπροσώπων δήμων – απαγορεύεται.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Η προσωρινή διαμονή ενός υγιούς ζώου στο καταφύγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20 -30 ημέρες διότι μετά ασυλοποιείται και παρουσιάζονται προβλήματα στη συμπεριφορά επανένταξή του, στην υιοθεσία του ή την επανένταξή του στο μέρος που ζούσε. Αν το αδέσποτο σε αυτές τις 20-30 ημέρες δεν υιοθετηθεί επαναφέρεται στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε πριν την περισυλλογή του.
    ❖ Ζητάμε προσθήκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα, στα οποία παραδόξως η λέξη αφαιρείται δημιουργώντας προβλήματα, ασάφειες, έριδες κλπ που όλα θα αποβαίνουν εις βάρος των ζώων. Ο εγκλεισμός από την άλλη θα δημιουργήσει πρόβλημα χώρου με αποτέλεσμα άλλα ζώα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στείρωσης, να μένουν σε αναμονή στους δρόμους αυξάνοντας τον πληθυσμό των αδέσποτων.
    ❖ Ο εγκλεισμός των ζώων είναι πράξη μη ηθική, μη πολιτισμένη, αντιευρωπαϊκή, απαράδεκτη, αναποτελεσματική, εν ολίγοις εγκληματική.
    26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
    27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Ο ορισμός της κάθε έννοιας δεν γίνεται για λόγους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ο ορισμός της λέξης τσίρκο δεν αφορά τον παρόντα νόμο ο οποίος απλά θα απαγορεύσει την χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο. Το τι είναι τσίρκο, θίασος και άλλες τέτοιες έννοιες πρέπει να εκλείψουν από έναν νόμο που αφορά τα ζώα. Είναι έννοιες που έχουν ήδη καθοριστεί από άλλα υπουργεία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Μας είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη επαναφοράς της συμμετοχής ζώων σε τσίρκο. Η κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκο επιτεύχθηκε το 2012 έπειτα από τεράστιους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων, και των απλών πολιτών, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Ελπίζουμε πως η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση έγινε εκ παραδρομής, και πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.
    ❖ ΕΠΙΣΗΣ, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και το άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών καθώς στην χώρα μας έχει θεσπιστεί με νόμο η προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών αναφέρει ότι απαγορεύεται ο καταδικασθής να εργαστεί σε τσίρκο, αφού δεν θα έχει ζώα;
    ❖ Το ίδιο ισχύει και για την έννοια του θιάσου.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:42 | ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 20 Μαΐου 2021, 16:54 | ΜΑΡΙΑ ΛΥΚΟΥΔΗ

    στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens
    Παρ. 11: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: «Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 ή φυσικό πρόσωπο».
    Παρ. 11-12: να διευκρινιστεί αν ο προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανάδοχος του ζώου συντροφιάς.