Άρθρο 2 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται:
1. «Ζώο»: κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
2. «Ευζωία»: η φυσική και η ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) είναι υγιές, άνετο, καλά διατρεφόμενο και ασφαλές, (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
3. «Ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην οικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και αναφέρεται στον κατάλογο του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (L 84). Αν άρθρα του παρόντος αφορούν σε συγκεκριμένα ζώα συντροφιάς, όπως σκύλους και γάτες, τότε αυτά αναφέρονται ρητώς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας, καθώς και τα ζώα θεραπείας.
4. «Μικρό ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς, το βάρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά.
5. «Σκύλος βοήθειας»: ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρίες.
6. «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
7. «Ζώο θεραπείας»: κάθε ζώο συντροφιάς που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, πνευματικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά.
8. «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, του κατόχου ή του συνοδού του. Σε κάθε περίπτωση δεσποζόμενο ζώο θεωρείται κάθε σκύλος ή γάτα με ηλεκτρονική σήμανση, καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) με εξαίρεση όσα έχουν προσωρινό ιδιοκτήτη με την έννοια της παρ. 11. Μέχρι τη σήμανση και την καταχώρησή τους στο ΕΜΖΣ, οι άμεσοι απόγονοι δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας νοούνται αυτόματα δεσποζόμενα ζώα με ιδιοκτήτη τον ιδιοκτήτη του θηλυκού γεννήτορα.
9. «Αδέσποτο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς, ιδίως σκύλος και γάτα, το οποίο δεν θεωρείται δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς.
10. «Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς»: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου και στο ΕΜΖΣ. Κατ’ εξαίρεση, για ζώα θεραπείας, σκύλους φύλαξης, έρευνας και διάσωσης, καθώς και σκύλους που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου και αναφέρεται στο έγγραφο ταυτοποίησης και στο ΕΜΖΣ.
11. «Προσωρινός ιδιοκτήτης»: Το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που αναφέρεται στο οικείο πεδίο σήμανσης του ΕΜΖΣ για τα αδέσποτα ζώα. Σε περίπτωση νομικού προσώπου ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου. Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικων Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 και διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο ή το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
12. «Ανάδοχος»: το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς έως ότου αυτό υιοθετηθεί και μεριμνά για την ευζωία του, τη συντήρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στα σχετικά μητρώα της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι σκύλοι και γάτες που διαμένουν σε ανάδοχο καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου, ήτοι τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος για όσο χρονικό διάστημα φιλοξενεί το ζώο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του και ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη και ζημία προκάλεσε το ζώο σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).
13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δεν θεραπεύεται.
14. «Σοβαρό νόσημα»: κάθε μεταδοτική ή μη νόσος άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου ή ζώου, του ίδιου ή άλλου είδους, καθώς και κάθε νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση της υγείας του ζώου σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση κτηνιάτρου.
15. «Νόσος»: η εμφάνιση λοιμώξεων και προσβολών σε ζώα, με ή χωρίς κλινική ή παθολογική εκδήλωση, που προκαλούνται από έναν ή περισσότερους νοσογόνους παράγοντες.
16. «Νοσογόνος παράγοντας»: κάθε παθογόνο που μεταδίδεται σε ζώα ή ανθρώπους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ζώα.
17. «Πηγή κινδύνου»: κάθε νοσογόνος παράγοντας σε ζώο ή προϊόν, ή πάθηση σε ζώο, που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων.
18. «Κίνδυνος»: η πιθανότητα εκδήλωσης και το πιθανό μέγεθος των βιολογικών και οικονομικών συνεπειών μιας δυσμενούς επίδρασης στην υγεία των ζώων ή στη δημόσια υγεία.
19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.
20. «Εμπόριο ζώων συντροφιάς»: το σύνολο των συναλλαγών με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από τη μεταβολή της ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς.
21. «Εκτροφέας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει και διαθέτει ζώα συντροφιάς και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ.
22. «Έγγραφο ταυτοποίησης»: το διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 178).
23. «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)»: η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» που τηρείται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς περιλαμβάνονται τα κάτωθι Υπομητρώα:
(α) Υπομητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς.
(β) Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
(γ) Υπομητρώο Καταφυγίων όπου καταγράφονται όλα τα αδειοδοτημένα καταφύγια που διατηρούν οι δήμοι, οι διαδημοτικοί σύνδεσμοι δήμων και οι διαδημοτικές συνεργασίες, τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ιδιώτες φιλόζωοι.
(δ) Υπομητρώο Εκτροφέων όπου καταγράφονται οι εκτροφείς.
(ε) Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς όπου καταχωρούνται όλα τα αδέσποτα προς υιοθεσία ζώα με το όνομα, τη φωτογραφία, την περιγραφή, τα στοιχεία του υπεύθυνου προς υιοθεσία και λοιπά στοιχεία.
(στ) Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς όπου καταγράφονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που επιθυμούν εθελοντικά να συνεισφέρουν στις Τράπεζες Αίματος που λειτουργούν για τα ζώα, καθώς και τα ζώα συντροφιάς που διαθέτουν για εθελοντική αιμοδοσία.
24. «Μητρώο παραβατών»: το ηλεκτρονικό μητρώο που τηρείται στην Εισαγγελία Αθηνών, το οποίο ενημερώνεται με μέριμνα των κατά τόπο Εισαγγελέων και στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν τελεσίδικη ποινική καταδίκη για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάλειψη και την κακοποίηση ζώων συντροφιάς. Το μητρώο αυτό διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και η εγγραφή του παραβάτη σε αυτό εμποδίζει τη δυνατότητα καταχώρισής του ως ιδιοκτήτη ή αναδόχου ζώου ή υπεύθυνου ευζωίας ζώου για λογαριασμό νομικού προσώπου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
25. «Ηλεκτρονικό βιβλιάριο»: το σύνολο των στοιχείων που καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αφορούν την υγεία του ζώου συντροφιάς. Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο αντικαθιστά το βιβλιάριο υγείας του ζώου.
26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
28. «Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, η οποία (α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς και (β) είναι μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, είτε υπό την άμεση ευθύνη του είτε υπό την ευθύνη εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις περιπτώσεις που το ζώο συντροφιάς δεν βρίσκεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Στην τελευταία περίπτωση, τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν και την αντίστοιχη μετακίνηση του ιδιοκτήτη.

  • 14 Μαΐου 2021, 19:03 | Ματσαμακης

    Οι θέσεις το

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 14 Μαΐου 2021, 17:21 | ΛΑΓΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το τσίρκο με τη συμμετοχή ζώων έχει απαγορευτεί. Μην το επαναφέρετε.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:07 | ΜΠΡΕΧΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Παράγραφος 6. «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
    Παρατήρηση
    Παρόλο που ορίζεται ότι οι κυνηγετικοί σκύλοι είναι σκύλοι εργασίας η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται και στα ζώα συντροφιάς. Θα πρέπει να εξαιρεθούν οι σκύλοι εργασίας από αυτή την κατηγορία.

    Παράγραφος 12. «Ανάδοχος»: το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς έως ότου αυτό υιοθετηθεί και μεριμνά για την ευζωία του, τη συντήρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στα σχετικά μητρώα της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι σκύλοι και γάτες που διαμένουν σε ανάδοχο καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου, ήτοι τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος για όσο χρονικό διάστημα φιλοξενεί το ζώο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του και ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη και ζημία προκάλεσε το ζώο σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).
    Παρατήρηση
    Η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι αρμοδιότητα των Δήμων και αυτοί και μόνο θα πρέπει να είναι αρμόδιοι για τον ορισμό του αναδόχου

    Παράγραφος 13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δεν θεραπεύεται.
    Παρατήρηση
    Θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο το ζώο που έστω και μία φορά εκδηλώσει αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί. Τα επικίνδυνα ζώα θα πρέπει να παρακολουθούνται από τον κτηνίατρο και τον ζωοκόμμο του καταφυγίου του Δήμου και να χαρακτηρίζεται ανάλογα.

  • 14 Μαΐου 2021, 15:55 | Ελπίδα καλαιτζιδακη

    Οι θέσεις

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 14 Μαΐου 2021, 14:12 | Αντα Γιαννοπούλου

    Μας είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη επαναφοράς της συμμετοχής ζώων σε τσίρκο. Η κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκο επιτεύχθηκε το 2012 έπειτα από τεράστιους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων, και των απλών πολιτών, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Ελπίζουμε πως η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση έγινε εκ παραδρομής, και πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.
    ΕΠΙΣΗΣ, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και το άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών καθώς στην χώρα μας έχει θεσπιστεί με νόμο η προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών αναφέρει ότι απαγορεύεται ο καταδικασθής να εργαστεί σε τσίρκο, αφού δεν θα έχει ζώα;
    Το ίδιο ισχύει και για την έννοια του θιάσου.

  • Άρθρο 1 Σκοπός – Αντικείμενο
    Εκπροσωπούμε τον Όμιλο Φίλων Ιστριακών Ιχνηλατών Ελλάδος και αναρτούμε τις θέσεις μας θεωρώντας αδιανόητο να μη λαμβάνεται υπ’ όψη η μέχρι σήμερα τεράστια συμβολή της Καθαρόαιμης Κυνοφιλίας στους σκοπούς του παρόντος και ιδίως στην αποδεδειγμένα αποτελεσματική μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, όπως θα αναπτύξουμε παρακάτω.
    Σχολιάζουμε στο Αρθρο 3 τα εξής:

    Είναι αδιανόητο ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και κατ’ επέκταση οι αναγνωρισμένοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών, να μην προβλέπονται στις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές, τη στιγμή που ελέγχουν πλήρως και τηρούν μητρώα ΟΛΩΝ των καθαρόαιμων ζώων της χώρας και των ιδιοκτητών τους.
    Επίσης σημαντική θα είναι η συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η οποία χρηματοδοτείται από τους νόμιμους κυνηγούς και μέχρι σήμερα εκτελεί συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση και της ηλεκτρονικής σήμανσης.

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
    Ο όμιλός μας, είναι νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο και μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε).
    Τηρούμε μητρώο με όλα τα στοιχεία σκυλιών και ιδιοκτητών. ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα σκυλιά των Μελών μας είναι καθαρόαιμα εγγεγραμμένα στον Κ.Ο.Ε με Pedigree F.C.I. , ηλεκτρονικά σημασμένα με microchip και καταγεργαμμένα με τα στοιχεία ιδιοκτήτη στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.
    Γέννες πραγματοποιούνται από ερασιτέχνες εκτροφείς – μέλη μας, σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό Αναπαραγωγής Σκύλων του Κ.Ο.Ε. και μόνο από αξιολογημένα ζώα με υψηλή βαθμολόγηση σε επίσημες Εκθέσεις Μορφολογίας και σε Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων Ιχνηλατών. Τα δε κουτάβια υιοθετούνται άμεσα, από Μέλη του Συλλόγου, σε ηλικία περίπου 60 – 90 ημερών τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, εγγεγραμμένα με pedigree στο ΒΕΚ του Κ.Ο.Ε. – F.C.I. και σημασμένα ηλεκτρονικά με microchip.

    Αποδεδειγμένα λοιπόν, ΟΛΑ τα ζώα κατέχονται από άτομα κατά τεκμήριο υπεύθυνα και διαβιούν μαζί τους ως μέλη των οικογενειών τους. Ακόμα και το γεγονός μιας προσωρινής τους απώλειας είναι άμεσα ανιχνεύσιμο με ανιχνευτή microchip. Είναι αυτονόητο αλλά και στατιστικά και πρακτικά αποδείξιμο από τα στοιχεία των περισυλλεγμένων αδέσποτων, ότι δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει στο μέλλον, ΚΑΝΕΝΑΣ καθαρόαιμος σκύλος Μέλους μας ως αδέσποτο, ούτε και απόγονοι αυτών. Γνωρίζουμε δε ότι με όμοιο τρόπο λειτουργούν όλοι οι ανά την Ελλάδα επίσημοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών και ειδικότερα των Φυλών Εργασίας.
    Η εμμονή του νομοθέτη για τη στείρωση των καθαρόαιμων, ιδίως των σκύλων εργασίας, μόνο λόγους αντικυνηγετικού μένους μας επιτρέπει να σκεφτούμε.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγιούς, υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά σημασμένου σκύλου, είναι πράξη εξ’ ορισμού βαριάς κακοποίησης και έρχεται σε πλήρη αντίφαση και με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2.

    Η ανεξαίρετη γενικότητα των υποχρεωτικών στειρώσεων αποτελεί σίγουρο κίνδυνο αφανισμού των καθαρόαιμων φυλών και ιδιαίτερα των αυτοχθόνων Ελληνικών Φυλών λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι Φυλές δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες μέλη της F.C.I. ώστε να τις προστατεύσουν οι χώρες αυτές από τους δικούς τους ορθολογικούς νόμους περί ευζωίας και διαιώνισης των ειδών.
    Στην παράγραφο 5, η πρόβλεψη αντικατάστασης του microchip με συνοπτικές διαδικασίες, εγκυμονεί κινδύνους νομιμοποίησης κλεμμένων ζώων και πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Nα απαιτούνται τουλάχιστον ακτινογραφίες πριν και μετά την τοποθέτηση του νέου με ταυτόχρονη εμφάνιση και των δύο microchip.

    Στις παραγράφους 6 και 7 επιχειρείται κατάφορη και παντελώς αδικαιολόγητη στοχοποίηση του παρασοδιακού κυνηγιού, του κυνηγού και του κυνηγετικού σκύλου. Για ποιο λόγο επιπρόσθετα των προστίμων αφαιρείται η άδεια άσκησης κυνηγίου και γιατί ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης όπως όλοι οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ Έλληνες;

    Στην παράγραφο 8. « …καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.» Αιτούμαστε αφαίρεση του όρου «δεικτών» διότι αναφέρεται μόνο σε μια ομάδα σκύλων εργασίας.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    Τέλος για το ουσιώδες και πολύ σοβαρό θέμα των χιλιάδων αδέσποτων που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και που ντροπιάζουν διεθνώς τη χώρα μας, το μόνο που βλέπουμε ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο είναι η διαμάχη για το «πώς» και «ποιοι» θα μοιραστούν τον πακτωλό εκατομμυρίων που θα διατεθούν για την… καλύτερη ευζωία των αδέσποτων!!!

    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων με υπεύθυνη ιδιοκτησία, η οποία είναι ξεκάθαρα πράξη κακοποίησης, αντισυνταγματική, ιατρικά ανεπίτρεπτη. Κάθε Κράτος πρέπει να δείχνει σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    • ΝΑΙ στην εξαίρεση των στειρώσεων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    • ΟΧΙ στη στοχοποίηση του παραδοσιακού κυνηγιού, του κυνηγετικού σκύλου και του κυνηγού.

    Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς
    Όλες οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων καταγράφουν εξελικτική ιστορία χιλιάδων χρόνων, αποκλειστικά μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής Ερασιτεχνικής Εκτροφής. Ειδικότερα στους σκύλους Εργασίας (κυνηγετικούς, ποιμενικούς κλπ), όπου ισότιμα και παράλληλα με το Μορφολογικό πρότυπο, βαρύνουσα σημασία αποτελεί και το ακριβές Εργασιακό πρότυπο της κάθε Φυλής, το οποίο καλλιεργείται και αξιολογείται μόνο σε πραγματικές συνθήκες και στο φυσικό περιβάλλον εργασίας τους, από Ερασιτέχνες ιδιοκτήτες – εκτροφείς και ποτέ σε περιβάλλον σταβλισμένης εκτροφής από Επαγγελματίες κουταβέμπορους που χρησιμοποιούν τα ζώα αποκλειστικά ως γεννήτορες.
    Δεν υπάρχει πουθενά στο σχέδιο νόμου, καμία αναφορά για αυτούς τους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, καμία πρόβλεψη για τις διαδικασίες και όρους αδειοδότησής τους.
    Η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων Εργασίας, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται.
    Η άμεση θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και Ερασιτεχνική Εκτροφή όλων των καθαρόαιμων φυλών, είναι κάθε άλλο παρά επιβεβλημένη, τόσο για τη διάδωση της υπεύθυνης κυνοφιλίας όσο και για τη δραστική μείωση των αδέσποτων. Ειδικά για τη διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών.
    Διερωτόμαστε αν υπάρχει στοιχειώδες ενδιαφέρον από τον νομοθέτη για τη διάσωση των Ελληνικών Φυλών για τη διαιώνιση των χαρακτηριστικών και των χαρισμάτων όλων των καθαρόαιμων Φυλών, σεβασμός στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις προσπάθειες χιλιάδων χρόνων των προγόνων μας και όλων των λαών για τη σταθεροποίηση των χαρακτηριστικών όλων των καθαρόαιμων Φυλών.
    Φοβούμαστε επίσης ότι συνδυαστικά τα άρθρα 5 & 6, αν παραμείνουν ως νόμος, θα δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για παράνομες εκτροφές μη καταγεγραμμένων και φαινοτυπικά καθαρόαιμων ζώων συντροφιάς, με αποκλειστικό σκοπό το παράνομο κέρδος και αυτό θα λειτουργήσει ως μεγάλη πηγή ανατροφοδότησης των αδέσποτων.
    Επίσης, δεδομένου ότι η ανανέωση των γεννητόρων των Επαγγλεματικών Εκτροφείων προέρχεται από την Ερασιτεχνική Εκτροφή, η αναγκαστική πλέον «κλειστή αναπαραγωγή» τους, θα επιφέρει αιμομικτικά ζώα με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Όλα τα παραπάνω επισκιάζουν κάθε θετική εντύπωση από διατάξεις του νομοσχεδίου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποτραπεί η μετά βεβαιότητας επερχόμενη εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας.

    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 τα εξής:

    • ΝΑΙ στην άμεση θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτηση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα, σύμφωνα με την πρόταση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.).

    Σχολιάζουμε στο Άρθρο 10 τα εξής:
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους της απαγόρευση μετακίνησης ζώων συντροφιάς άνω των 10 κιλών. Ειδικά των ιδιοκτητών όπου η «νησιωτική» μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει με ιδιωτικά μέσα. Προτείνουμε την αφαίρεση του ορισμού: «μικρών ζώων συντροφιάς» με τον ορισμό: «ζώων συντροφιάς».

    Σχολιάζουμε στο Άρθρο 11 τα εξής:

    Η ανεξαίρετη γενικότητα των υποχρεωτικών στειρώσεων του άρθρου 5, είναι σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 11, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε Εκθέσεις και Αγώνες είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους. Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά και να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση..

    Σχολιάζουμε στο Άρθρο 16 τα εξής:

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

    Σχολιάζουμε στο ΑΡΘΡΟ 33 τα εξής:

    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

    Σχολιάζουμε στο Άρθρο 39, παράγραφος 4 τα εξής:

    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών … επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Αιτούμαστε αφαίρεση του όρου «δεικτών» διότι αναφέρεται μόνο σε μια ομάδα σκυλιών. Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο, χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δε συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:18 | Σωτηρια

    «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»
    Η παραμονή σ’ αυτά ενός υγιούς ζώου συντροφιάς είναι προσωρινή (πρέπει να τονισθεί). Μετά τον έλεγχο για λεϊσμανίαση, την στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, το ζώο επανεντάσσεται στον χώρο του φυσικού του περιβάλλοντος.
    ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
    2) Άρθρο 5 παρ (5ζ)
    «Τον έλεγχο σε τακτική βάση καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς , προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται ανάλογα με την νομοθεσία.»
    Η μέχρι τώρα πρακτική του ελέγχου των καταφυγίων από τις Περιφερειακές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν ήταν ικανοποιητική και εν μέρει αυτές έφεραν σοβαρή ευθύνη για τα κυνοκομεία της ντροπής που υφίστανται σήμερα.
    Πρόταση: Να αναληφθεί το 5γ ή να συμπληρωθεί σαν υποχρέωση της 5μελους Επιτροπής του Δήμου και την υποβολή ανά εξάμηνο «έκθεσης» προς το Δημοτικό Συμβούλιο στην οποία θα αναφέρουν τυχόν παρατηρήσεις που εντοπίζουν από τους υπευθύνους του καταφυγίου και να προτείνουν τις όποιες διορθώσεις απαιτούνται που αφορούν στην ευζωία και ασφάλεια των φιλοξενούμενων ζώων σ’αυτό.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:12 | Ε’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Παράγραφος 6. «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
    Παρατήρηση
    Παρόλο που ορίζεται ότι οι κυνηγετικοί σκύλοι είναι σκύλοι εργασίας η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται και στα ζώα συντροφιάς. Θα πρέπει να εξαιρεθούν οι σκύλοι εργασίας από αυτή την κατηγορία.

    Παράγραφος 12. «Ανάδοχος»: το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς έως ότου αυτό υιοθετηθεί και μεριμνά για την ευζωία του, τη συντήρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στα σχετικά μητρώα της παρ. 23, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι σκύλοι και γάτες που διαμένουν σε ανάδοχο καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου, ήτοι τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος για όσο χρονικό διάστημα φιλοξενεί το ζώο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του και ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη και ζημία προκάλεσε το ζώο σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).
    Παρατήρηση
    Η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι αρμοδιότητα των Δήμων και αυτοί και μόνο θα πρέπει να είναι αρμόδιοι για τον ορισμό του αναδόχου

    Παράγραφος 13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δεν θεραπεύεται.
    Παρατήρηση
    Θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο το ζώο που έστω και μία φορά εκδηλώσει αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί. Τα επικίνδυνα ζώα θα πρέπει να παρακολουθούνται από τον κτηνίατρο και τον ζωοκόμο του καταφυγίου του Δήμου και να χαρακτηρίζεται ανάλογα.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:18 | Σωτηρια

    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.»

    Ένσταση ΠΦΠΟ
    Είναι το μοναδικό σημείο, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ο όρος «προσωρινή διαμονή» για τα ζώα στα δημοτικά κυνοκομεία. Σε όλο το υπόλοιπο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί ο όρος “προσωρινή” και θέλουν να πιστεύουμε ότι δεν παραλείφθηκε σκόπιμα καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία ο μόνιμος εγκλεισμός – επιθυμία πολλών εκπροσώπων δήμων – απαγορεύεται.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Η προσωρινή διαμονή ενός υγιούς ζώου στο καταφύγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20 -30 ημέρες διότι μετά ασυλοποιείται και παρουσιάζονται προβλήματα στη συμπεριφορά επανένταξή του, στην υιοθεσία του ή την επανένταξή του στο μέρος που ζούσε. Αν το αδέσποτο σε αυτές τις 20-30 ημέρες δεν υιοθετηθεί επαναφέρεται στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε πριν την περισυλλογή του.
    ❖ Ζητάμε προσθήκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα, στα οποία παραδόξως η λέξη αφαιρείται δημιουργώντας προβλήματα, ασάφειες, έριδες κλπ που όλα θα αποβαίνουν εις βάρος των ζώων. Ο εγκλεισμός από την άλλη θα δημιουργήσει πρόβλημα χώρου με αποτέλεσμα άλλα ζώα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στείρωσης, να μένουν σε αναμονή στους δρόμους αυξάνοντας τον πληθυσμό των αδέσποτων.
    ❖ Ο εγκλεισμός των ζώων είναι πράξη μη ηθική, μη πολιτισμένη, αντιευρωπαϊκή, απαράδεκτη, αναποτελεσματική, εν ολίγοις εγκληματική.
    26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
    27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.

    Ένσταση ΠΦΠΟ
    Ο ορισμός της κάθε έννοιας δεν γίνεται για λόγους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ο ορισμός της λέξης τσίρκο δεν αφορά τον παρόντα νόμο ο οποίος απλά θα απαγορεύσει την χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο. Το τι είναι τσίρκο, θίασος και άλλες τέτοιες έννοιες πρέπει να εκλείψουν από έναν νόμο που αφορά τα ζώα. Είναι έννοιες που έχουν ήδη καθοριστεί από άλλα υπουργεία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ Μας είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη επαναφοράς της συμμετοχής ζώων σε τσίρκο. Η κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκο επιτεύχθηκε το 2012 έπειτα από τεράστιους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων, και των απλών πολιτών, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Ελπίζουμε πως η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση έγινε εκ παραδρομής, και πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.
    ❖ ΕΠΙΣΗΣ, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και το άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών καθώς στην χώρα μας έχει θεσπιστεί με νόμο η προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών αναφέρει ότι απαγορεύεται ο καταδικασθής να εργαστεί σε τσίρκο, αφού δεν θα έχει ζώα;
    ❖ Το ίδιο ισχύει και για την έννοια του θιάσου.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:09 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
    Άρθρο 2 παρ 19
    «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»
    Η παραμονή σ’ αυτά ενός υγιούς ζώου συντροφιάς είναι προσωρινή (πρέπει να τονισθεί). Μετά τον έλεγχο για λεϊσμανίαση, την στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, το ζώο επανεντάσσεται στον χώρο του φυσικού του περιβάλλοντος.

  • Στα πλαίσια της Δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»
    Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης που εκπροσωπεί 1.000 περίπου μέλη, καταθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας συνολικά για το νομοσχέδιο:
    1. (Άρθρο 2, παρ.3,6,8) ΟΧΙ στον χαρακτηρισμό των σκύλων εργασίας ως ζώα συντροφιάς.

  • 14 Μαΐου 2021, 09:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ

    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.»

    Είναι το μοναδικό σημείο, όπου υπάρχει ο όρος «προσωρινή διαμονή» για τα ζώα στα δημοτικά κυνοκομεία. Σε όλο το υπόλοιπο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί ο όρος “προσωρινή”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν παραλείφθηκε σκόπιμα καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία ο μόνιμος εγκλεισμός – επιθυμία πολλών εκπροσώπων δήμων – απαγορεύεται.

    Η προσωρινή διαμονή ενός υγιούς ζώου στο καταφύγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20 -30 ημέρες διότι μετά ασυλοποιείται και παρουσιάζονται προβλήματα στη συμπεριφορά επανένταξή του, στην υιοθεσία του ή την επανένταξή του στο μέρος που ζούσε. Αν το αδέσποτο σε αυτές τις 20-30 ημέρες δεν υιοθετηθεί επαναφέρεται στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε πριν την περισυλλογή του.
    Ζητάμε προσθήκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα, στα οποία παραδόξως η λέξη αφαιρείται δημιουργώντας προβλήματα, ασάφειες, έριδες κλπ. που όλα θα αποβαίνουν εις βάρος των ζώων. Ο εγκλεισμός από την άλλη θα δημιουργήσει πρόβλημα χώρου με αποτέλεσμα άλλα ζώα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στείρωσης, να μένουν σε αναμονή στους δρόμους αυξάνοντας τον πληθυσμό των αδέσποτων.
    Ο εγκλεισμός των ζώων είναι πράξη μη ηθική, μη πολιτισμένη, αντιευρωπαϊκή, απαράδεκτη, αναποτελεσματική, εν ολίγοις εγκληματική.

    26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.

    27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.

    Οι ορισμοί των 26 και 27 δεν γίνεται για λόγους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ο ορισμός της λέξης τσίρκο δεν αφορά τον παρόντα νόμο ο οποίος απλά θα απαγορεύσει την χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο. Το τι είναι τσίρκο, θίασος και άλλες τέτοιες έννοιες πρέπει να εκλείψουν από έναν νόμο που αφορά τα ζώα. Είναι έννοιες που έχουν ήδη καθοριστεί από άλλα υπουργεία.

    Η κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκο επιτεύχθηκε το 2012 έπειτα από τεράστιους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων, και των απλών πολιτών, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Ελπίζουμε πως η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση έγινε εκ παραδρομής, και πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.

    ΕΠΙΣΗΣ, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και το άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών καθώς στην χώρα μας έχει θεσπιστεί με νόμο η προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών αναφέρει ότι απαγορεύεται ο καταδικασθής να εργαστεί σε τσίρκο, αφού δεν θα έχει ζώα;
    Το ίδιο ισχύει και για την έννοια του θιάσου.

  • 14 Μαΐου 2021, 09:48 | Τάκης Π.

    Σύμφωνα με τον ορισμό του δεσποζόμενου (8), όποιος δεν προχωρήσει σε σήμανση του κατοικιδίου του, είναι στο απυρόβλητο, αφού το ζώο θεωρείται αδέσποτο!
    Όσο διαβάζουμε αυτόν τον νόμο, τόσο πιο επιτακτικά απαιτούμε την απόσυρση του.

  • 14 Μαΐου 2021, 08:01 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Μας είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη επαναφοράς της συμμετοχής ζώων σε τσίρκο. Η κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκο επιτεύχθηκε το 2012 έπειτα από τεράστιους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων, και των απλών πολιτών, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Ελπίζουμε πως η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση έγινε εκ παραδρομής, και πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.
    ΕΠΙΣΗΣ, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και το άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών καθώς στην χώρα μας έχει θεσπιστεί με νόμο η προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών αναφέρει ότι απαγορεύεται ο καταδικασθής να εργαστεί σε τσίρκο, αφού δεν θα έχει ζώα;
    Το ίδιο ισχύει και για την έννοια του θιάσου.

  • 14 Μαΐου 2021, 08:30 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Eναι το μοναδικό σημείο, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ο όρος «προσωρινή διαμονή» για τα ζώα στα δημοτικά κυνοκομεία. Σε όλο το υπόλοιπο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί ο όρος “προσωρινή” και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν παραλείφθηκε σκόπιμα καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία ο μόνιμος εγκλεισμός – επιθυμία πολλών εκπροσώπων δήμων – απαγορεύεται.

  • 13 Μαΐου 2021, 23:48 | Αικατερίνη Χούλη

    προσθήκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα, στα οποία παραδόξως η λέξη αφαιρείται δημιουργώντας προβλήματα, ασάφειες, έριδες κλπ που όλα θα αποβαίνουν εις βάρος των ζώων. Ο εγκλεισμός από την άλλη θα δημιουργήσει πρόβλημα χώρου με αποτέλεσμα άλλα ζώα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στείρωσης, να μένουν σε αναμονή στους δρόμους αυξάνοντας τον πληθυσμό των αδέσποτων.
    Ο εγκλεισμός των ζώων είναι πράξη μη ηθική, μη πολιτισμένη, αντιευρωπαϊκή, απαράδεκτη, αναποτελεσματική, εν ολίγοις εγκληματική.
    Απαράδεκτη και η αδιανόητη ακόμα και η σκέψη επαναφοράς της συμμετοχής ζώων σε τσίρκο. Η κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκο επιτεύχθηκε το 2012 έπειτα από τεράστιους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων, και των απλών πολιτών, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Ελπίζω πως η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση έγινε εκ παραδρομής, και πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.
    ΕΠΙΣΗΣ, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και το άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών καθώς στην χώρα μας έχει θεσπιστεί με νόμο η προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών αναφέρει ότι απαγορεύεται ο καταδικασθής να εργαστεί σε τσίρκο, αφού δεν θα έχει ζώα;
    Το ίδιο ισχύει και για την έννοια του θιάσου.

  • 13 Μαΐου 2021, 21:05 | κυριακος Φραγγεας

    Στην παρα 21 να προστεθεί και ο όρος «ερασιτέχνης εκτροφέας» είναι εκείνος ό οποίος φροντίζει για την διασφάλιση της μικρής ερασιτεχνικής εκτροφής, με αγαπη για την φυλή που εκτρέφει και με σκοπό την καλιέργεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτής. Ειδικά στην πατρίδα μας η οποία δεν διαθέτει επαγγελματίες εκτροφείς θα είναι χρήσιμος ο ερασιτέχνης, για εκτροφή αυτόχθονων φυλών, όπως αυτές του Μολοσσού της Ηπείρου η οποία διαθέτει όχι πανω απο 50 άτομα και κινδυνεύει με αξαφάνιση. Επίσης φυλές όπως ο κρητικός λαγωνικός το κοκκόνι αλλά και ο Ελληνικός ιχνηλάτης χρείαζονται την βοήθεια της πολιτείας τόσο στην ερασιτεχνική εκτροφή όσο και για την εξαίρεση τους στην στείρωση.

  • 13 Μαΐου 2021, 19:49 | Λία Παπαζαφειρίου

    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Η προσωρινή διαμονή ενός υγιούς ζώου στο καταφύγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20 μέρες διότι μετά ασυλοποιείται και παρουσιάζονται προβλήματα στην συμπεριφορά του, στην υιοθεσία του ή την επανένταξη του στο μέρος που ζούσε.
    Αν το αδέσποτο σε αυτές τις 20 ήμερες δεν υιοθετηθεί, επαναφέρεται στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε, πριν την περισυλλογή του .
    Επίσης προσθήκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λέξη αφαιρείται δημιουργώντας προβλήματα, ασάφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαίνουν εις βάρος των ζώων.
    Ο εγκλεισμός των ζώων είναι πράξη μη ηθική, μη πολιτισμένη, αντιευρωπαϊκή, απαράδεκτη, αναποτελεσματική, εν ολίγοις εγκληματική.

    26. «Τσίρκο»: είναι η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, σκηνή ή τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Μας είναι αδιανόητη η ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ της συμμετοχής ζώων στο τσίρκο, όταν καταβλήθηκαν τεράστιοι αγώνες για να καταφέρουμε το 2012 να καταργηθούν τα ζώα στα τσίρκο και τώρα το επαναφέρετε;
    Ελπίζουμε ότι είναι εκ παραδρομής και δεν υπάρχει σκοπιμότητα.
    ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ.
    Οι ορισμοί της κάθε έννοιας δεν γίνονται για λόγους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
    Εδώ τα τσίρκο με ήμερα ή άγρια ζώα, έχουν καταργηθεί , δεν χρειάζεται η επίμαχη φράση. ΑΠΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗΝ τελείως .
    Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε, αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 (Μητρώο Παραβατών) αναφέρεται ότι απαγορεύεται ο καταδικασθείς να εργαστεί σε τσίρκο ,αφού δεν θα έχει ζώα;
    Το ίδιο και για την έννοια του θιάσου.

  • 19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.
    Να υπάρξει διευκρίνιση με προσθήκη :
     Η προσωρινή διαμονή ενός υγιούς ζώου στο καταφύγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20 μέρες διότι μετά συνηθίζει και παρουσιάζονται προβλήματα στην συμπεριφορά του, στην υιοθεσία του ή την επανένταξη του στο μέρος που ζούσε .
    Αν το αδέσποτο σε αυτές τις 20 ημέρες δεν υιοθετηθεί να επαναφέρεται στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε πριν την περισυλλογή του.

     Εξαιρετικά σημαντικό:
    Η προσθήκη της λέξης προσωρινή να μπει σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λέξη αφαιρείται δημιουργώντας προβλήματα , ασάφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαίνουν εις βάρος των ζώων .
    Ο εγκλεισμός των ζώων είναι πράξη μη ηθική, μη πολιτισμένη, αντιευρωπαική, απαράδεκτη ,αναποτελεσματική ,εν ολίγοις  εγκληματική.
    26. «Τσίρκο» είναι η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, σκηνή ή τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων. 
    Μας είναι αδιανόητη η ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ της συμμετοχής ζώων στο τσίρκο όταν καταβλήθηκαν τεράστιοι αγώνες για να καταφέρουμε το 2012 να καταργηθούν τα ζώα στα τσίρκο και τώρα το επαναφέρετε;
    Ελπίζουμε ότι είναι εκ παραδρομής και δεν υπάρχει σκοπιμότητα, ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ.
    Οι ορισμοί της κάθε έννοιας δεν γίνονται για λόγους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα .Εδώ τα τσίρκο με ημέρα ή άγρια ζώα έχουν καταργηθεί ,δεν χρειάζεται η επίμαχη φράση.
    Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε , αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών  αναφέρεται ότι απαγορεύεται ο καταδικασθείς να εργαστεί σε τσίρκο ,αφού δεν θα έχει ζώα;
    Το ίδιο και για την έννοια του θιάσου.

    Λεοντιάδου Σοφία
    Πρόεδρος φιλοζωικού πολιτιστικού σωματείου «Φροντίζω» Απ.Μ.Π 9216/1012

  • 13 Μαΐου 2021, 17:13 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

  • 13 Μαΐου 2021, 13:03 | Μαρία Ζησιματου

    Ορθή και λογική η εισαγωγική παράγραφος αλλά ως προς την συνέχεια και την ανάπτυξη των «αρχών» δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος της τόσης ανάλυσης και διαφοροποίησης από τα προβλεπόμενα στον ίδιο ορισμό του ν. 4039/2012, ανάλυση μάλιστα που σε πολλά σημεία είναι τόσο αόριστη που κινδυνεύει να παρερμηνευθεί εσκεμμένα από «επιτήδειους».
    Ειδικότερα α) υπό ii. η λέξη «άσκοπη» ως αορίστως τιθέμενος επιθετικός προσδιορισμός στις λέξεις «ταλαιπωρία και καταπόνηση», οδηγεί σε απόλυτη ανασφάλεια της έννοιας, με ασαφές πεδίο εφαρμογής και πιθανότητα πρόκλησης από ασήμαντες και αστείες μέχρι σοβαρότατες παρερμηνείες. Λ.χ. πότε κρίνεται άσκοπη καταπόνηση η εκπαίδευση ενός σκύλου εργασίας, που κριτήριο των αγώνων εργασίας είναι και η αντοχή του ζώου ή άραγε πότε μπορεί να θεωρηθεί άσκοπη ταλαιπωρία η ποδηλατική βόλτα του ιδιοκτήτη με την συντροφιά του σκύλου του στα μάτια μιας κακόπιστης και εκδικητικής (δήθεν φιλόζωης) γειτόνισσας, που τυχαίνει να είναι και τσακωμένη με τον γείτονά της…. Ένα νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται να αφήνει κενά παρερμηνειών. Κατά την άποψή μας η λέξη «άσκοπη» μπορεί να αντικατασταθεί από τις λέξεις «πέραν των ανεκτών ορίων ανάλογα με τον προορισμό, την ηλικία, το μέγεθος και την φυλή του ζώου» ή κάτι άλλο σχετικό.
    β) υπό v. ποία είναι άραγε (σύμφωνα με την βούληση και πρόβλεψη του νομοθέτη) η «φυσιολογική συμπεριφορά» ενός ζώου, ώστε να του παρέχεται ελευθερία να την εκφράσει και ποιος θα κρίνει αυτή την τόσο αόριστη έννοια ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη.
    Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν διακρίνουμε την αναγκαιότητα της τροποποίησης της καθόλα ορισμένης και συγκεκριμενοποιημένης ανάπτυξης του όρου «ευζωία» όπως είχε περιληφθεί στο άρθρο 1 περ.β΄ του ν. 4039/2012 και προτείνουμε να παραμείνει ως έχει.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:31 | Γεώργιος Ζ.

    Ορθή και λογική η εισαγωγική παράγραφος αλλά ως προς την συνέχεια και την ανάπτυξη των «αρχών» δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος της τόσης ανάλυσης και διαφοροποίησης από τα προβλεπόμενα στον ίδιο ορισμό του ν. 4039/2012, ανάλυση μάλιστα που σε πολλά σημεία είναι τόσο αόριστη που κινδυνεύει να παρερμηνευθεί εσκεμμένα από «επιτήδειους».
    Ειδικότερα α) υπό ii. η λέξη «άσκοπη» ως αορίστως τιθέμενος επιθετικός προσδιορισμός στις λέξεις «ταλαιπωρία και καταπόνηση», οδηγεί σε απόλυτη ανασφάλεια της έννοιας, με ασαφές πεδίο εφαρμογής και πιθανότητα πρόκλησης από ασήμαντες και αστείες μέχρι σοβαρότατες παρερμηνείες. Λ.χ. πότε κρίνεται άσκοπη καταπόνηση η εκπαίδευση ενός σκύλου εργασίας, που κριτήριο των αγώνων εργασίας είναι και η αντοχή του ζώου ή άραγε πότε μπορεί να θεωρηθεί άσκοπη ταλαιπωρία η ποδηλατική βόλτα του ιδιοκτήτη με την συντροφιά του σκύλου του στα μάτια μιας κακόπιστης και εκδικητικής (δήθεν φιλόζωης) γειτόνισσας, που τυχαίνει να είναι και τσακωμένη με τον γείτονά της…. Ένα νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται να αφήνει κενά παρερμηνειών. Κατά την άποψή μας η λέξη «άσκοπη» μπορεί να αντικατασταθεί από τις λέξεις «πέραν των ανεκτών ορίων ανάλογα με τον προορισμό, την ηλικία, το μέγεθος και την φυλή του ζώου» ή κάτι άλλο σχετικό.
    β) υπό v. ποία είναι άραγε (σύμφωνα με την βούληση και πρόβλεψη του νομοθέτη) η «φυσιολογική συμπεριφορά» ενός ζώου, ώστε να του παρέχεται ελευθερία να την εκφράσει και ποιος θα κρίνει αυτή την τόσο αόριστη έννοια ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη.
    Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν διακρίνουμε την αναγκαιότητα της τροποποίησης της καθόλα ορισμένης και συγκεκριμενοποιημένης ανάπτυξης του όρου «ευζωία» όπως είχε περιληφθεί στο άρθρο 1 περ.β΄ του ν. 4039/2012 και προτείνουμε να παραμείνει ως έχει.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:06 | Κατερίνα Παπακωνσταντίνου

    Ορθή και λογική η εισαγωγική παράγραφος αλλά ως προς την συνέχεια και την ανάπτυξη των «αρχών» δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος της τόσης ανάλυσης και διαφοροποίησης από τα προβλεπόμενα στον ίδιο ορισμό του ν. 4039/2012, ανάλυση μάλιστα που σε πολλά σημεία είναι τόσο αόριστη που κινδυνεύει να παρερμηνευθεί εσκεμμένα από «επιτήδειους».
    Ειδικότερα α) υπό ii. η λέξη «άσκοπη» ως αορίστως τιθέμενος επιθετικός προσδιορισμός στις λέξεις «ταλαιπωρία και καταπόνηση», οδηγεί σε απόλυτη ανασφάλεια της έννοιας, με ασαφές πεδίο εφαρμογής και πιθανότητα πρόκλησης από ασήμαντες και αστείες μέχρι σοβαρότατες παρερμηνείες. Λ.χ. πότε κρίνεται άσκοπη καταπόνηση η εκπαίδευση ενός σκύλου εργασίας, που κριτήριο των αγώνων εργασίας είναι και η αντοχή του ζώου ή άραγε πότε μπορεί να θεωρηθεί άσκοπη ταλαιπωρία η ποδηλατική βόλτα του ιδιοκτήτη με την συντροφιά του σκύλου του στα μάτια μιας κακόπιστης και εκδικητικής (δήθεν φιλόζωης) γειτόνισσας, που τυχαίνει να είναι και τσακωμένη με τον γείτονά της…. Ένα νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται να αφήνει κενά παρερμηνειών. Κατά την άποψή μας η λέξη «άσκοπη» μπορεί να αντικατασταθεί από τις λέξεις «πέραν των ανεκτών ορίων ανάλογα με τον προορισμό, την ηλικία, το μέγεθος και την φυλή του ζώου» ή κάτι άλλο σχετικό.
    β) υπό v. ποία είναι άραγε (σύμφωνα με την βούληση και πρόβλεψη του νομοθέτη) η «φυσιολογική συμπεριφορά» ενός ζώου, ώστε να του παρέχεται ελευθερία να την εκφράσει και ποιος θα κρίνει αυτή την τόσο αόριστη έννοια ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη.
    Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν διακρίνουμε την αναγκαιότητα της τροποποίησης της καθόλα ορισμένης και συγκεκριμενοποιημένης ανάπτυξης του όρου «ευζωία» όπως είχε περιληφθεί στο άρθρο 1 περ.β΄ του ν. 4039/2012 και προτείνουμε να παραμείνει ως έχει.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:51 | Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου

    Ορθή και λογική η εισαγωγική παράγραφος αλλά ως προς την συνέχεια και την ανάπτυξη των «αρχών» δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος της τόσης ανάλυσης και διαφοροποίησης από τα προβλεπόμενα στον ίδιο ορισμό του ν. 4039/2012, ανάλυση μάλιστα που σε πολλά σημεία είναι τόσο αόριστη που κινδυνεύει να παρερμηνευθεί εσκεμμένα από «επιτήδειους».
    Ειδικότερα α) υπό ii. η λέξη «άσκοπη» ως αορίστως τιθέμενος επιθετικός προσδιορισμός στις λέξεις «ταλαιπωρία και καταπόνηση», οδηγεί σε απόλυτη ανασφάλεια της έννοιας, με ασαφές πεδίο εφαρμογής και πιθανότητα πρόκλησης από ασήμαντες και αστείες μέχρι σοβαρότατες παρερμηνείες. Λ.χ. πότε κρίνεται άσκοπη καταπόνηση η εκπαίδευση ενός σκύλου εργασίας, που κριτήριο των αγώνων εργασίας είναι και η αντοχή του ζώου ή άραγε πότε μπορεί να θεωρηθεί άσκοπη ταλαιπωρία η ποδηλατική βόλτα του ιδιοκτήτη με την συντροφιά του σκύλου του στα μάτια μιας κακόπιστης και εκδικητικής (δήθεν φιλόζωης) γειτόνισσας, που τυχαίνει να είναι και τσακωμένη με τον γείτονά της…. Ένα νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται να αφήνει κενά παρερμηνειών. Κατά την άποψή μας η λέξη «άσκοπη» μπορεί να αντικατασταθεί από τις λέξεις «πέραν των ανεκτών ορίων ανάλογα με τον προορισμό, την ηλικία, το μέγεθος και την φυλή του ζώου» ή κάτι άλλο σχετικό.
    β) υπό v. ποία είναι άραγε (σύμφωνα με την βούληση και πρόβλεψη του νομοθέτη) η «φυσιολογική συμπεριφορά» ενός ζώου, ώστε να του παρέχεται ελευθερία να την εκφράσει και ποιος θα κρίνει αυτή την τόσο αόριστη έννοια ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη.
    Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν διακρίνουμε την αναγκαιότητα της τροποποίησης της καθόλα ορισμένης και συγκεκριμενοποιημένης ανάπτυξης του όρου «ευζωία» όπως είχε περιληφθεί στο άρθρο 1 περ.β΄ του ν. 4039/2012 και προτείνουμε να παραμείνει ως έχει.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:56 | Παπαδάκης Κωνσταντίνος

    8. «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο συντροφιάς που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, του κατόχου ή του συνοδού του. Σε κάθε περίπτωση δεσποζόμενο ζώο θεωρείται κάθε σκύλος ή γάτα με ηλεκτρονική σήμανση, καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) με εξαίρεση όσα έχουν προσωρινό ιδιοκτήτη με την έννοια της παρ. 11. Μέχρι τη σήμανση και την καταχώρησή τους στο ΕΜΖΣ, οι άμεσοι απόγονοι δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας νοούνται αυτόματα δεσποζόμενα ζώα με ιδιοκτήτη τον ιδιοκτήτη του θηλυκού γεννήτορα.

    Κύριοι, με βάση το Παράρτημα Ι, Τμήμα Β, του ΕΕ 2016/429 τον οποίο επικαλείτε το παρόν νομοσχέδιο, Δεσποζόμενα ζώα είναι και τα πτηνά συντροφιάς. Η σήμανση των πτηνών συντροφιάς γίνεται με μεταλλικό ποδοδακτύλιο, κλειστού τύπου χωρίς συρραφή που δεν αφαιρείται, όπως ρητά αναφέρει ο 865/2006, άρθρο 66. Παρακαλείστε να προστεθεί στον ορισμό το κάτωθι κείμενο

    «Σε κάθε περίπτωση δεσποζόμενο ζώο θεωρείται κάθε πτηνό συντροφιάς με μεταλλικό ποδοδακτύλιο, κλειστού τύπου χωρίς συρραφή που δεν αφαιρείται, καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ). Μέχρι τη σήμανση και την καταχώρησή τους στο ΕΜΖΣ, οι άμεσοι απόγονοι δεσποζόμενου πτηνού συντροφιάς νοούνται αυτόματα δεσποζόμενα ζώα με ιδιοκτήτη τον ιδιοκτήτη του θηλυκού γεννήτορα.»

    21. «Εκτροφέας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει και διαθέτει ζώα συντροφιάς και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ.

    Πρέπει να γίνει κατανοητό οτι η διάθεση ζώων συντροφιάς και ειδικά πτην΄΄ων συντροφιάς, δε σημαίνει απαραίτητα πώληση ή οικονομική συναλλαγή. Πολλοί εκτροφείς πτηνών συντροφιάς χαρίζουν, δωρίζουν, μεταβιβάζουν τους απογόνους των πτηνών τους, κυρίως λόγω κόστους συντήρησης. Θα πρέπει λοιπόν να προστεθεί και η ρητή έννοια «Ερασιτέχνης εκτροφέας πτηνών συντροφιάς» τουλάχιστον ως εξής: 21. «Ερασιτέχνης εκτροφέας πτηνών συντροφιάς, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει και διαθέτει πτηνά συντροφιάς χωρίς οικονομική συναλλαγή και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκτροφέων του ΕΜΖΣ, Υπομητρώο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Πτηνών Συντροφιάς.»

    23. «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)»: η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» που τηρείται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς περιλαμβάνονται τα κάτωθι Υπομητρώα:

    Παρακαλείστε να προβλεφθεί και το Υπομητρώο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Πτηνών Συντροφιάς

    28. «Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, η οποία (α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς και (β) είναι μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, είτε υπό την άμεση ευθύνη του είτε υπό την ευθύνη εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις περιπτώσεις που το ζώο συντροφιάς δεν βρίσκεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Στην τελευταία περίπτωση, τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν και την αντίστοιχη μετακίνηση του ιδιοκτήτη.

    Ειδικά για τα πτηνά συντροφιάς που συμμετέχουν σε εκθέσεις, θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη, να μην υπάρχει ο περιορισμός 5 πτηνών που προβλέπει η μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση, αλλά να μπορούν να συμμετέχουν όσα πουλιά δηλώνονται επίσημα στις εκθέσεις και αποδεικνύονται απο τα επίσημα έγγραφα δήλωσής τους στην έκθεση. Τα πτηνά αυτά συμμετέχουν στην έκθεση και επιστρέφουν πίσω στους ιδιοκτήτες του, χωρίς να υπάρχει πώλησή ή αλλαγή ιδιοκτησίας τους, που να δικαιολογεί εμπορικού τύπου μετακίνηση.

  • 13 Μαΐου 2021, 12:02 | Κυνοφιλικός Όμιλος Γερμανικού Ποιμενικού Ελλάδος” εν συντομία (Κ.Ο.Γ.Π.Ε.)

    Ορθή και λογική η εισαγωγική παράγραφος αλλά ως προς την συνέχεια και την ανάπτυξη των «αρχών» δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος της τόσης ανάλυσης και διαφοροποίησης από τα προβλεπόμενα στον ίδιο ορισμό του ν. 4039/2012, ανάλυση μάλιστα που σε πολλά σημεία είναι τόσο αόριστη που κινδυνεύει να παρερμηνευθεί εσκεμμένα από «επιτήδειους».
    Ειδικότερα α) υπό ii. η λέξη «άσκοπη» ως αορίστως τιθέμενος επιθετικός προσδιορισμός στις λέξεις «ταλαιπωρία και καταπόνηση», οδηγεί σε απόλυτη ανασφάλεια της έννοιας, με ασαφές πεδίο εφαρμογής και πιθανότητα πρόκλησης από ασήμαντες και αστείες μέχρι σοβαρότατες παρερμηνείες. Λ.χ. πότε κρίνεται άσκοπη καταπόνηση η εκπαίδευση ενός σκύλου εργασίας, που κριτήριο των αγώνων εργασίας είναι και η αντοχή του ζώου ή άραγε πότε μπορεί να θεωρηθεί άσκοπη ταλαιπωρία η ποδηλατική βόλτα του ιδιοκτήτη με την συντροφιά του σκύλου του στα μάτια μιας κακόπιστης και εκδικητικής (δήθεν φιλόζωης) γειτόνισσας, που τυχαίνει να είναι και τσακωμένη με τον γείτονά της…. Ένα νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται να αφήνει κενά παρερμηνειών. Κατά την άποψή μας η λέξη «άσκοπη» μπορεί να αντικατασταθεί από τις λέξεις «πέραν των ανεκτών ορίων ανάλογα με τον προορισμό, την ηλικία, το μέγεθος και την φυλή του ζώου» ή κάτι άλλο σχετικό.
    β) υπό v. ποία είναι άραγε (σύμφωνα με την βούληση και πρόβλεψη του νομοθέτη) η «φυσιολογική συμπεριφορά» ενός ζώου, ώστε να του παρέχεται ελευθερία να την εκφράσει και ποιος θα κρίνει αυτή την τόσο αόριστη έννοια ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη.
    Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν διακρίνουμε την αναγκαιότητα της τροποποίησης της καθόλα ορισμένης και συγκεκριμενοποιημένης ανάπτυξης του όρου «ευζωία» όπως είχε περιληφθεί στο άρθρο 1 περ.β΄ του ν. 4039/2012 και προτείνουμε να παραμείνει ως έχει.

  • 13 Μαΐου 2021, 09:40 | Βασίλης

    ‘Maria Houstoulaki’ via Σύλλογοι Π.Φ.Π.Ο.

    11 Μαΐ 2021, 3:59 μ.μ. (πριν από 2 ημέρες)

    προς ‘Maria
    Για να σας γινει πιο ευκολο εβαλα το λινκ καθε αρθρου που μπαινετε μεσα κ αφου εχετε κανει αντιγραφη το αρθρο το επικολλατε.βαζετε στοιχεια σας κ την πραξη που ζητα απο κατω για να υποβληθει κ να προλαβετε το χρονο
    Ετσι ειναι ετοιμο κ ευκολο
    75 σωματεια ειμαστε αρα τουλαχιστον 500 αναρτησεις απο ολους μας πρεπει να γινουν σε καθε αρθρο..

    μχ

    ——————-

    Εδώ: αντιγραφη επικόλληση http://www.opengov.gr/ypes/?p=7917&cpage=2#comment-39930

    Αρθρο 2

    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .

    Επισης προσθηκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λεξη αφαιρειται δημιουργώντας προβληματα , ασαφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαινουν εις βαρος των ζώων .

  • 12 Μαΐου 2021, 22:21 | Αλέξανδρος

    Άρθρο 2.παρ. 3. «Ζώο συντροφιάς»: κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην οικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. «..Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας καθώς και τα ζώα θεραπείας»
    Γίνεται άμεσα προφανής η αντίφαση μεταξύ του ορισμού του ζώου συντροφιάς και του αυθαίρετου χαρακτηρισμού ως ζώου συντροφιάς των σκύλων βοήθειας, σκύλων εργασίας, και των ζώων θεραπείας.
    Η Ελληνική είναι εξαιρετικά πλούσια και ακριβής γλώσσα. Συντροφιά, εργασία, βοήθεια και θεραπεία είναι διαφορετικές έννοιες. Δεν είναι τυχαία η παραπάνω διάκριση στους σκύλους, η οποία με τη συγκεκριμένη παράγραφο επιχειρείται αυθαίρετα να καταργηθεί χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.
    Τα ζώα εργασίας δεν είναι ζώα συντροφιάς οπότε ζητώ να μην χαρακτηριστούν αυθαίρετα ως τέτοια.
    Άρθρο 2. παρ.13. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δεν θεραπεύεται.»
    Πόσα παιδιά δηλαδή πρέπει να δαγκώσει ή να τρομοκρατήσει ένα επικίνδυνο ζώο συντροφιάς για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο;

  • 12 Μαΐου 2021, 21:57 | ΕΦΗ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ

    Από τη στιγμή που τα Τσίρκο με ζώα έχουν απαγορευτεί από το 2012 ,δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει ο ορισμός του τσίρκο σε ένα νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα,οποιαδήποτε αναφορά στο τσίρκο πρέπει να αφαιρεθεί γιατί θα δημιουργηθούν ασάφειες.
    Τα καταφύγια είναι χώροι ΠΡΟΣΩΡΙΝΉΣ παραμονής των ζώων,εως ότου ολοκληρωθούν οι κτηνιατρικές πράξεις για τα υγιή ζώα ή ολοκληρωθεί η αποθεραπεία τους και μετά -εαν δεν υιοθετηθούν μετά από σοβαρή προσπάθεια υπεύθυνης υιοθεσίας-πρέπει να επανενταχθούν στο σημείο περισυλλογής ώστε να μην ασυλοποιηθούν και «ξεχαστούν»,ούτε να γίνει υπερσυσσώρευση των ζώων όπως συμβαίνει σήμερα και βλέπουμε τις άθλιες εικόνες στα δημοτικά κυνοκομεία.Σε όλο το νομοσχέδιο γίνεται μόνο μια αναφορά στην προσωρινή παραμονή και θα δημιουργηθούν επίσης προβλήματα,πρέπει να προστεθεί σε όλα τα σχετικά άρθρα.
    Η παραμονή των ζώων πρέπει να είναι 15-20 μέρες

  • 12 Μαΐου 2021, 21:05 | Χρησταντωνης

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 12 Μαΐου 2021, 20:36 | Βαγγέλης

    Γενικά είναι άδικο.Τα άρθρα 5,6 άκρος άδικα έως εγκληματικα το δε 33 είναι μόνο για χατίρι και βολεμα κάποιον άνθρωπον που από ότι βλέπουμε στης δηλώσεις που κάνουν έχουν μαύρα μεσάνυχτα σε αυτά τα θέματα.

  • 12 Μαΐου 2021, 18:49 | Ρουμπίνη Ψ.

    Φυσικά και πρέπει να εξαιρεθούν τα καθαρόαιμα με πεντιγκρί ζώα!!!!!
    Είναι η κληρονομιά αιώνων!!!!! Δεν αποτελούν τα αδέσποτα. Ολα έχουν καταχωρημένο τσιπ όπως και υποχρεωτικά και οι απόγονοί τους. Είναι απολυτα ανιχνεύσιμα γιατί είναι καταχωρημένα στον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος. Αυτό το ποιηματάκι πλέον απο τους «φιλοζωους» που έχουν βάλει στο στόχαστρο την καθαρόαιμη ερασιτεχνική εκτροφή με ξεπερνάει… Για να σας ενημερώσουμε οτι μικρό μέρος απο τα καθαρόαιμα ζώα είναι κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα με τα οποία φαγωθήκατε πια…. Τα περισσότερα είναι ζώα συντροφιάς που ζουν μέσα στα σπίτια σαν ισότιμα μέλη της οικογένειας.
    Ερασιτέχνης εκτροφέας δεν είναι αυτός που ζευγαρώνει ότι μοιάζει με κάποια ράτσα, αλλά αυτός που κάνει επιλεκτική εκτροφή για τη βελτίωση της φυλής που αγαπά και τα ζώα του έχουν πεντιγκρί!!!!! Και φυσικά έχει τη δουλειά του και δεν βιοπορίζεται απο την εκτροφή.
    Ο μοναδικός φορέας καθαρόαιμων σκύλων είναι ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος και αυτός πρέπει να είναι το βασικό μέλος της επιτροπής για τις άδειες και οχι άνθρωποι φανατικοί που έχουν μένος έναντι των καθαρόαιμων ζώων και θεωρούν οτι οι κάτοχοι καθαρόαιμων ζώων είναι εγωκεντρικά άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.
    Ας στειρωθούν πρώτα τα αδέσποτα!!!!
    Yπάρχει βίντεο ντοκουμέντο να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα αδέσποτα σε καταφύγιο την ώρα συνέντευξης προέδρου της φιλοζωικής που κατηγορεί τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες για την υπαρξη των αδέσποτων.

  • 12 Μαΐου 2021, 17:22 | Ειρήνη Φραγκιαδάκη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων. Όχι σε τσίρκο και λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες με ζώα

  • 12 Μαΐου 2021, 16:19 | Μαρία Ξυλούρη

    ΑΡΘΡΟ 2

    παραγ 19: Πρέπει να γίνει σαφές ότι ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει μόνιμος εγκλεισμός των ζώων, ας γίνεται έως 20 ημέρες το πολύ μέχρι αποπερατώσεως των απαραίτητων εξετάσεων, περίθαλψης, στείρωσης κλπ .
    Ο μόνιμος εγκλεισμός δεν συνάδει με την ευζωία ενός ζώου.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:36 | Δημήτριος Παναγόπουλος

    Διαφωνώ κάθετα με το νόμο αυτό τα σκυλιά είναι μέλη της οικογένειάς μας και δεν θέλουμε να τα κριτήρια σουμε και να τους στερήσουμε την αναπαραγωγική τους ικανότητα ιδιαίτερα τα καθαρόαιμα ζώα δεν πρέπει να στειρώνονται γιατί έχουν υποχρέωση την αναπαραγωγή τους για τη διαιώνιση τους και την εξέλιξή τους

  • 12 Μαΐου 2021, 14:44 | ΤΣΙΜΕΝΑΚΗΣ Ι.

    Οι θέσεις του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικου

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 12 Μαΐου 2021, 14:21 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Οι θέσεις του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικου

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 12 Μαΐου 2021, 14:55 | ΙΤΣΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Οι θέσεις του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικου

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 12 Μαΐου 2021, 13:27 | Βαγγέλης

    Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο σε πολλά σημεία του όπως στείρωση σε δεσποζομενα ζώα (ναι στα αδέσποτα).θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο σε όσους δεν έχουν και για ποιον λόγο να νομιμοποιήσει τα παράνομα σωματεία να καταγράψουν τα νόμιμα και να υπάρχει διαφάνεια στο τι κάνουν και πόσα ζώα έχουν.οπως και η διαδικασία της υιοθεσίας στο εξωτερικό και εσωτερικό να γίνεται με αυστηρά κριτήρια από το κράτος.Να υπάρχει και ποινή σε όσους τα κακοποιούν τέλος να προσθέσω ότι είναι κατά των κυνηγών γιατί προβλέπει και ξεχωριστές ποινές για αυτούς και πολλή στωχοποιειμενες σε πολλά σημεία.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:08 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    Μας είναι αδιανόητη η ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ της συμμετοχής ζώων στο τσίρκο όταν καταβληθήκαντεράστιοι αγώνες για να καταφέρουμε το 2012 να καταργηθούν τα ζώα στατσίρκο και τώρα το επαναφέρετε;

    Ελπίζουμε ότι είναι εκ παραδρομής και δεν υπάρχει σκοπιμότητα,ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ.

    Οι ορισμοί της κάθε έννοιας δεν γινεται για λογους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπωνουν την πραγματικοτητα .Εδω τα τσιρκο με ημερα ή αγρια ζωα εχουν καταργηθει ,δεν χρειαζεται η επιμαχη φραση , ΑΠΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗΝ τελειως .

    Δυσκολευομαστε να καταλαβουμε , αφου εδώ δεν υπαρχουν τσιρκο με ζωα, γιατι στο αρθρο 28 Μητρωο Παραβατών αναφερεται ότι απαγορευεται ο καταδικασθεις να εργαστει σε τσιρκο ,αφου δεν θα εχει ζωα;

    Το ιδιο και για την έννοια του θιάσου

  • 12 Μαΐου 2021, 12:31 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .

  • 12 Μαΐου 2021, 12:45 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΟΣΙΟΥΛΗΣ

    Εν κατακλείδι: Το νομοσχέδιο είναι αντιφατικό και αυτοαναιρούμενο, πολύ πρόχειρο και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι συντάχθηκε. Ειδικά για την κυνοφιλία μην το συζητήσουμε καθόλου. Της βάζει ταφόπλακα.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:33 | Κοκοσιούλης Χρίστος

    Ευζωία:Ορισμός για πολλά γέλια!Ξεκινάει με το ένα ζώο να είναι υγιές.Με τη στείρωση τελειώνουν όλα.Διότι απλά το ζώο δε θα είναι υγιές οπότε δε θα έχει ευζωία!Ορισμός μικρό ζώο ένα ζώο που είναι κάτω από 10 κιλά.Με τη στείρωση εξαφανίζεται η κατηγορία.ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10 ΚΙΛΑ.Ορισμός σκύλος εργασίας ένα ζώο το οποίο επιτελεί ορισμένη εργασία.Με τη στείρωση η κατηγορία εξαφανίζεται!ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΣΚΥΛΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ,ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ!

  • Θεωρούμε απαράδεκτη την παράγραφος 26 του Άρθρου 2 που επαναφέρει το τσίρκο με ζώα. Η απαγόρευση του τσίρκου με ζώα ήταν πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Ενδεχομένως είναι λάθος καθώς το Άρθρο 14 – παράγραφος 1 απαγορεύει την συμμετοχή ζώων σε θεάματα και παραστάσεις;

  • Παρατηρούμε μια εμμονή σε όλο το νομοσχέδιο με τα καταφύγια. Προφανώς και σε μια σύγχρονη χώρα θα πρέπει να υπάρχουν σύγχρονα καταφύγια για την προσωρινή διαμονή των περισυλλεγόμενων αδεσπότων, μέχρι την επανατοποθέτησή τους ή την υιοθεσία τους. Δεν είναι όμως ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι ξαφνικά θα γεμίσει η Ελλάδα, κάθε δήμος, μεγάλος ή μικρός με τέτοιες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στα πρότυπα καταφυγίων του εξωτερικού. Τα κόστη και μόνο συντήρησης ενός καταφυγίου ώστε να μην γίνει κέντρο βασανισμού των ζώων είναι τεράστια. Ο 4039/2012 δέκα χρόνια προβλέπει προγράμματα στειρώσεων από κάθε Δήμο. Οι Δήμοι που έχουν ανταποκριθεί είναι ελάχιστοι μέχρι σήμερα ακόμα και σε αυτό το βασικότατο σημείο για τη διαχείριση των αδεσπότων. Τώρα ξαφνικά καλούνται να δημιουργήσουν ΚΑΙ καταφύγιο;
    Το ζήτημα που παρατηρούμε στο νόμο δεν είναι τόσο η πρόθεση δημιουργίας των καταφυγίων αυτών όσο η αναφορά ότι ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ προϋπόθεση για κάθε Δήμο ή σωματείο ώστε να διαχειριστεί αδέσποτα ζώα για την υιοθεσία τους.
    Άρθρο 2 – Παράγραφος 11: Προσωρινός ιδιοκτήτης»: Το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που αναφέρεται στο οικείο πεδίο σήμανσης του ΕΜΖΣ για τα αδέσποτα ζώα. Σε περίπτωση νομικού προσώπου ορίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου. Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικων Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 και διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο ή το φυσικό πρόσωπο που
    διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

    Στο σημείο αυτό αποκλείονται από τη δυνατότητα να γίνουν προσωρινοί ιδιοκτήτες φιλοζωικά σωματεία που ΔΕΝ έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο παρόλο που στη συνέχεια, η παράγραφος 12, ορίζει τον ρόλο του Αναδόχου, ο οποίο ορίζεται από τον “προσωρινό ιδιοκτήτη”. Αν ο “προσωρινός ιδιοκτήτης” ορίζει Ανάδοχο, ο οποίος φιλοξενεί το ζώο, γιατί υποχρεούται να διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο;
    Δεκάδες σωματεία που ασχολούνται συστηματικά και ενεργά με την φροντίδα και την προστασία των αδεσπότων δεν διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια καθότι δουλεύουν απευθείας με “Αναδόχους” κατά τον ορισμό της παραγράφου 12. το ίδιο ισχύει και για τους δήμους κατά το ίδιο άρθρο.

    Αυτό τι σημαίνει;
    Ότι μέχρι την δημιουργία ενός καταφυγίου σε ένα Δήμο δεν μπορεί να δώσει αδέσποτα για υιοθεσία;
    Ότι ένα καθόλα νόμιμο σωματείο που δεν διαθέτει καταφύγιο δεν μπορεί να αναλάβει για υιοθεσία ζωάκια στα σπίτια εθελοντών του όπως γίνεται μέχρι σήμερα;
    Ο άτυπος θεσμός της φιλοξενίας αδεσπότων έχει σώσει χιλιάδες ζωές και η υποχρέωση των σωματείων να έχουν “Αδειοδοτημένο καταφύγιο” θα καταργήσει ουσιαστικά το θεσμό αυτό, ειδικά για τις γάτες.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:30 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΟΣΙΟΥΛΗΣ

    Άρθρο 2: Ορισμοί, παράγραφος 2: «Ευζωία», Υποπαράγραφος v. «Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.»
    Από ότι καταλαβαίνω μάλλον η σεξουαλική συμπεριφορά και η τεκνοποίηση δεν θεωρούνται φυσιολογικές συμπεριφορές.
    Αν θεωρούνται τότε πως επιτυγχάνεται η ελευθερία έκφρασής τους όταν τα ζώα στειρώνονται;
    Να περιμένουμε σε επόμενο στάδιο ότι η ανθρώπινη ευζωία δεν θα περιλαμβάνει σεξ και τεκνοποίηση;

  • 12 Μαΐου 2021, 08:46 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

    Η συμμετοχή των ζώων σε τσίρκο ή οποιοδήποτε θίασο έχει καταργηθεί από το 2012 ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ η επαναφορά του, πάμε πάλι πίσω, να ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ

  • 12 Μαΐου 2021, 08:33 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

    19.«Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .Επισης προσθηκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λεξη αφαιρειται δημιουργώντας προβληματα , ασαφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαινουν εις βαρος των ζώων .Ο εγκλεισμος των ζωων είναι πραξη μη ηθική , μη πολιτισμενη , αντιευρωπαική, απαραδεκτη ,αναποτελεσματική ,εν ολιγοις εγκληματική

  • 12 Μαΐου 2021, 03:04 | Γιάννης

    Για το άρθρο 5 του νομοσχεδίου :
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι κακοποίηση πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς.
    • Όχι στη στείρωση διότι η αφαίρεση υγειών οργάνων είναι ακρωτηριασμός.
    • Όχι στη στείρωση διότι το κατοικίδιο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται και μάλιστα προληπτικά, με τον πιο βάναυσο τρόπο.
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι πράξη αντίθετη με την 5η ελευθερία των ζώων.
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος της Ελλάδος (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία).
    • Όχι στη στείρωση διότι ακυρώνονται, απεμπολούνται, προσβάλλονται και θίγονται τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5, που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.,
    • Όχι στη στείρωση διότι προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο.
    • Όχι στη στείρωση των ζώων, διότι σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία βλάπτει την υγεία, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    • Όχι στη στείρωση διότι στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που περιλαμβάνει τις ελληνικές αυτόχθονες φυλές ζώων και σκύλων οι οποίες αποτελούν τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου μας και της Ευρώπης και είναι προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
    • Όχι στη στείρωση διότι η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη.
    • Όχι στη στείρωση διότι επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν ζώα και πιο συγκεκριμένα σκύλοι , η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    • Όχι στη στείρωση διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση ε τις επιταγές των άρθρων 5, 17, 24 και 4 του Συντάγματος της Ελλάδος.

    Για το άρθρο 6 :
    1. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο.
    2. Προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο), προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών.
    3. Προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών : « όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους».
    4. Η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες κουταβοβιομήχανους, είναι, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη.
    5. Επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν ζώα και πιο συγκεκριμένα σκύλοι , η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    6. Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα 4, 5, 9, 17, 24 του Συντάγματος της Ελλάδος.
    Αγαπητοί φίλοι, για το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου γνώμη μου είναι ότι η ύπαρξη Μητρώου για όλους τους κηδεμόνες κατοικίδιων είναι κάτι το σωστό.
    Με δεδομένα ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν και εκτρέφουν σκύλους με αίματα από τον προπάππο τους και τα οποία έχουν κατά κάποιο τρόπο σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά, υπάρχουν συμπατριώτες μας που μοχθούν να ανασυστήσουν ελληνικές φυλές σκύλων όπως και συμπατριώτες μας που έχουν καθαρόαιμους σκύλους με pedigree προτείνω, για όλους αυτούς, να υπάρχει Μητρώο Ερασιτεχνών Εκτροφέων. Για τους Επαγγελματίες Εκτροφείς να υπάρχει ξεχωριστό Μητρώο. Ξεκάθαρες καταστάσεις. Όσοι από τους φίλους με καθαρόαιμους σκύλους το επιθυμούν μπορούν, όπως γίνεται και σήμερα, να έχουν κατοχυρωμένη ονομασία εκτροφείου από την FCI.

    Όταν λοιπόν ισχύσουν τα πιο πάνω, όλοι οι σκύλοι θα είναι καταγραμμένοι και θα φέρουν σήμανση με τσιπ ή με τατουάζ και η εγκατάλειψη σκύλου θα στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη, δεν θα υπάρχουν αδέσποτα.

    Για το άρθρο 9 :
    Είναι απαράδεκτο νομιμοποιεί το εμπόριο των αδέσποτων, από ιδιώτες και ΜΚΟ.
    Σήμερα , δεν υπάρχει κοινή πλατφόρμα, μεταξύ των κρατών, ιχνηλάτησης των ζώων επιπρόσθετα, η χρονική περίοδος φιλοξενίας των ζώων συντροφιάς, σε καταφύγια του εξωτερικού, είναι περιορισμένη και μετά γίνεται ευθανασία.
    Η διαχείριση των αδέσποτων από ΜΚΟ και ιδιώτες σημαίνει πως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μετατρέπονται σε εμπόρευμα και θα μεταφέρονται στο εξωτερικό έναντι αντιτίμου…, Στο διαδίκτυο υπάρχουν και σήμερα σχετικές αγγελίες, με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου θα γίνονται οι εμπορικές αυτές συναλλαγές – πράξεις καθόλα νόμιμα όμως θα είναι άγνωστη η τύχη του ζώου όπως και των χρημάτων από την εμπορική αυτή συναλλαγή.

    Όχι στην εμπορευματοποίηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς , όπως αυτή προωθείται με το άρθρο 9.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:42 | ΑΝΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

    19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Η προσωρινή διαμονή ενος υγιους ζώου στο καταφυγιο δεν μπορει να ξεπερνα τις 20 μερες διοτι μετα ασυλοποιειται και παρουσιαζονται προβληματα στην συμπεριφορά του , στην υιοθεσία του ή την επανενταξη του στο μερος που ζουσε .Αν το αδεσποτο σε αυτες τις 20 ημερες δεν υιοθετηθεί επαναφερεται στο περιβάλλον στο οποιο ζουσε πριν την περισυλλογή του .

    Επισης προσθηκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα , στα οποία παραδόξως η λεξη αφαιρειται δημιουργώντας προβληματα , ασαφειες , έριδες κλπ που όλα θα αποβαινουν εις βαρος των ζώων .

    Ο εγκλεισμος των ζωων είναι πραξη μη ηθική , μη πολιτισμενη , αντιευρωπαική, απαραδεκτη ,αναποτελεσματική ,εν ολιγοις εγκληματική