5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΕΣΟΔΩΝ –ΕΞΟΔΩΝ.
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΟΔΑ ,ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ, ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥΣ.
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:53 | MENH

    Οι συντελεστές υπολογισμού του καθαρού κέρδους των μηχανικών είναι ποσοστό!!!
    Το καθαρό κέρδος έχει και και μία άλλη παράμετρο.Τις αμοιβές!!!
    Κι αυτές αυξάνονται με την προσαρμογή του συντελεστή λ, μιας άλλης παραμέτρου υπολογισμού των αμοιβών.
    Όπως επίσης αυξάνεται και η Τ.Ζ.,που την τελευταία διετία σχεδόν τριπλασιάτηκε(από 44 σε 115)!!! Με αποτέλεσμα οι αμοιβές ακόμη και να διπλασιαστούν!!!
    ΑΡΑ:
    Το ύψος των αμοιβών είναι επιτέλους(μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας)αξιοπρεπές και αρκετό για να αποδώσεισημαντικά ποσά ΦΠΑ!!!
    Οι συντελεστές είναι ποσοστό!!!
    ….Αν υπήρχαν και έργα…αν υπήρχαν και μελέτες…

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 18:54 | ΤΣΙΚΡΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

    Ειμαι νεα μηχανικος και ασχολουμαι με μελετες και επιβλεψεις ιδιωτικων εργων. Ο νεος τροπος φορολογησης που θελετε να προωθησετε δεν μπορει να εφαρμοστει αν δεν καταργηθουν παραλληλα οι ελαχιστες αμοιβες. Θα ειναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για μεγαλη μεριδα συναδελφων που ασχολουνται με μελετες και επιβλεψεις. Αν η εφορια μας κραταει το 35% και κανουμε εκπτωση αλλα 40% πως περιμενετε να επιβιωσουμε ? Μπορω να δικαιολογησω μια αυξηση του συντελεστη αλλα οχι καταργηση του. Ειναι δυνατον να εισπρατω 5 και να φορολογουμαι για 10 ?Δεν σας φαινεται παραλογο ? Με ολες τις επιβλεψεις των οικοδομων που εκκρεμουν και ολες τις υπολοιπες δουλειες που εχουν ηδη συμφωνηθει με τους πελετες και ακομα δεν εχουν υλοποιηθει τι θα γινει? θα τις πληρωσουμε απο την τσεπη μας ? Που ειναι κρατος δικαιου που μας ταξατε? Περιμενετε απο εμας να βγαλουμε το φιδι απο την τρυπα ? Ολοι ειμαστε προθυμοι να βοηθησουμε στην δυσκολη αυτη στιγμη που περναει η πατριδα μας , αλλα εσεις μας ζητατε να αφανιστουμε…Πιστευω πως ΟΛΟΙ πρεπει να φορολογουνται βασει του ποσου που εισπρατουν και οχι βασει του τι «φαινεται» πως εισπρατουν.
    Ο κοσμος πιστεψε σε σας και για αυτο σας ψηφισε. Εχει προσδοκιες…
    Μην γινετε σαν αυτους που κατηγορουσατε γιατι οι χαμενοι τελικα θα ειστε εσεις.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:32 | aktipis k.

    πιάστε τους κύριοι,

    να τελειώσουν τα ψέμματα,

    δεν είναι δυνατόν να δηλώνεις 1.000 ευρώ το μήνα έσοδα και στεγαστικό δάνειο 1.100 ευρώ.
    ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΊΣΚΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

    εγώ δηλώνω ως μισθωτός 25,000 το χρόνο και η αποταμιευσή μου είναι 8,000 το χρόνο.

    εσεις ελευθεροι επαγγελματίες που τα βρίσκετε; από τις ζημιές που δηλώνετε;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 15:25 | Zagor

    Προς «Μηχανικό»,
    απάντηση στο σχόλιο http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=14085

    Φίλτατε «Μηχανικέ», θα προσπαθήσω λίγο να σε βοηθήσω ώστε να καταλάβεις τις εύστοχες ερωτήσεις του συναδέλφου «Χρήστου».

    Ρωτήθηκες: ΓΙΝΟΝΤΑΙ Η ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ?
    Απάντησες: Γίνονται. Ε και; Τι σημασία έχει με το λογιστικό προσδιορισμό αυτό; Ζητάς φορολογική έκπτωση για την έκπτωση που κάνεις και δεν αναγνωρίζεται;!

    Σχόλιο: Σαφώς κι έχει τεράστια σημασία, γιατί την απόδειξη υποχρεωτικά την κόβεις στο ύψος της νόμιμης αμοιβής. Αν κάνεις μια έκπτωση 20% και το κέρδος σου υπολογιστεί λογιστικά, θα καταλήξεις να πληρώσεις φόρο για εισόδημα που δεν είχες! Αν λοιπόν σ’ αυτό απαντάς «Ε και;» σηκώνω τα χέρια ψηλά!

    Ρωτήθηκες:ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΙΩΝΕΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ?
    Απάντησες:Υπάρχουν. Ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Ε και;

    Σχόλιο: Ας εξασφαλιστούν πρώτα τα βασικά εργασιακά δικαιώματα των μηχανικών αυτών (οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απολυθούν, χωρίς να δικαιούνται αποζημίωσης και χωρίς να δικαιούνται ταμείο ανεργίας) και μετά ας συζητηθεί η αύξηση των φορολογικών τους βαρών.

    Ρωτήθηκες: ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΕΞΟΔΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΒΣ?
    Απάντησες: Ελπίζω μόνο να μην αναφέρεσαι σε κάθε μορφή λαδώματος και ως εκ τούτου να ζητάς φορολογική έκπτωση για τη δωροδοκία υπαλλήλων.

    Σχόλιο: Αυτό δηλαδή είναι το κύριο έξοδο που αναγνωρίζεις εσύ στον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό; Το ερώτημα του συναδέλφου είναι πώς μπορεί να υπολογιστεί το καθαρό εισόδημα με βάση τη λογική έσοδα -έξοδα, χωρίς να αναγνωρίζονται τα βασικά έξοδα. Εκτός αν θεωρείς ότι έξοδα όπως μετακίνησης (χιλιομετρικές αποζημιώσεις, βενζίνες, συντηρήσεις), διαμονής, διατροφής εκτός έδρας, παρακολούθησης σεμιναρίων κ.α. είναι αμελητέα

    Ρωτήθηκες: ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Η ΟΧΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΣΜΕΔΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?
    Απάντησες: Υποχρεούται, και μάλιστα αφαιρείται το ποσό από το ΚΑΘΑΡΟ του εισόδημα. Οπότε ποιο είναι το πρόβλημα;

    Σχόλιο: Το πρόβλημα είναι ότι ο μηχανικός ακόμη κι όταν μείνει άνεργος πρέπει να πληρώνει τις υψηλές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Από ποιο λοιπόν εισόδημα θα αφαιρέσει τις εισφορές του όταν είναι άνεργος;

    Ρωτήθηκες: ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΟΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ?
    Απάντησες: Εξαρτάται. Αναφέρεσαι μόνο σε αυτούς που εκδίδουν οικ. άδειες. Τις ανακαινίσεις, τα εργολαβικά τα συμβουλευτιλίκια κλπ τα αφήνεις απέξω. Αλλά ούτως ή αλλιώς… ε και;

    Σχόλιο: Δεν ισχύει αυτό που λες. Όχι μόνο στις άδειες, αλλά και στις διάφορες μελέτες, αλλά και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες των μηχανικών εκδίδονται κατά κανόνα αποδείξεις (οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλάκις σε προηγούμενα σχόλια)

    Για να μην αναφερθώ σε άλλα θέματα όπου υπάρχει δυσμενής φορολογική αντιμετώπιση των μηχανικών σε σχέση με άλλους ελ. επαγγελματίες, π.χ. γιατρούς ή δικηγόρους (υπαγωγή σε ΦΠΑ, υποχρεωτική προείσπραξη φόρων από την εφορία κ.ά.)

    Οπότε, φίλτατε «μηχανικέ», αν εν προκειμένω αισθάνεσαι ντροπή για τον κλάδο μας, είναι ίσως γιατί δεν έχεις προσεγγίσει σωστά το θέμα. Όπως και να ‘χει, η δημοσίευση σχολίων που είναι προσβλητικά για το σύνολο των μηχανικών, ακόμη κι αν προέρχονται από κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται ως μηχανικός, δεν νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ιδίως σε μια εποχή όπου οι κατασκευές και η βιομηχανία – ως κατεξοχήν πεδία δραστηριότητας μηχανικών – συρρικνώνονται και που τα πράγματα για τους μηχανικούς συνεχώς δυσκολεύουν, ενδεχόμενη απόπειρα να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησής τους θα είναι καταστροφική για τον κλάδο και τελικά δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 15:25 | ΓΟΥΖΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ

    ΕΧΩ 3 ΕΝΟΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ.ΑΠΟ ΤΟ 1991 ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2002 ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ.ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΦΕΤΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΙΣ 11-7-09 ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΦΥΓΕ ΣΤΙΣ 28-8-09.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 40-50 ΜΕΡΕΣ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑ ΕΙΝΑΙ 925 ΚΑΙ 855 ΚΑΙ 1020 Ε ΣΥΝΟΛΟ 2795Ε.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΥΠΕΡ ΕΟΤ, ΥΠΕΡ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΥΠΕΡ ΕΦΟΡΙΑΣ, ΛΟΓΙΣΤΗ ΟΥΤΕ .ΕΛΕΧΓΟΥΣ Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΙΕΣ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 2800 Ε ΝΑ ΞΑΝΑΚΡΑΤΗΣΩ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ 50 ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΑ ΚΑΜΑΡΩΝΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ 70 ΧΡΟΝΩΝ. ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ.ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ.ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΕΓΓΟΝΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:44 | NAST

    ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ τους ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΩ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

    Καταρχήν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός

    Άκουσα στην τηλεόραση ότι θα καταργηθεί το αφορολόγητο των 10.500 και θα πρέπει να παρουσιάσουμε αποδείξεις 10.500 για να έχουμε αφορολόγητο.

    Καλές οι αποδείξεις δεν λέω αλλά δεν μπορεί να σε υποχρεώνει να χαλάς όλο το μισθό σου σε αποδείξεις.

    Ένας δίκαιος φορολογικός νόμος που να γίνεται με βάση έσοδα – έξοδα ναι !!!

    Αλλά να λαμβάνεται υπόψη και ένα ποσό ελάχιστο που να μην φορολογείται
    γιατί υπάρχουν και μηχανικοί που δεν βγάζουν
    πολλά λεφτά και είναι και κάτω
    από το ήδη ισχύον αφορολόγητο των 10.500

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | KOSTAS

    – ΓΙΝΟΝΤΑΙ Η ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ?

    Γίνονται. Ε και; Τι σημασία έχει με το λογιστικό προσδιορισμό αυτό; Ζητάς φορολογική έκπτωση για την έκπτωση που κάνεις και δεν αναγνωρίζεται;!
    ____________________________________________________________________
    Οχι, αλλά να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές. Οσα παίρνω, τόσο φόρο να πληρώνω.

    – ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΕΞΟΔΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΒΣ?

    Ελπίζω μόνο να μην αναφέρεσαι σε κάθε μορφή λαδώματος και ως εκ τούτου να ζητάς φορολογική έκπτωση για τη δωροδοκία υπαλλήλων.
    ____________________________________________________________________
    Οχι, αλλά το ότι έχω 10 ημέρες που τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία, ότι χτες Κυριακή δεν με άφησαν να ηρεμήσω, ότι πέρυσι έκανα 200km κάθε ημέρα για να επιβλέψω ένα έργο (ναι έχει εκτός έδρας ή μήπως να ζητήσω περισσότερα από τον πελάτη) και δεν μπορώ να δικαιολογήσω ούτε τις βενζίνες, ότι μελετάω κάτι που μπορεί να απαιτήσει άπειρες ώρες αλλά η πληρωμή εξαρτάται από άλλους παράγοντες (μ²), είναι μερικά έξοδα από όσα δεν μπορούν να μπουν στο βιβλίο εσόδων-εξόδων.

    – ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Η ΟΧΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΣΜΕΔΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?

    Υποχρεούται, και μάλιστα αφαιρείται το ποσό από το ΚΑΘΑΡΟ του εισόδημα. Οπότε ποιο είναι το πρόβλημα;
    ____________________________________________________________________
    Το πρόβλημα είναι πως για να αφαιρεθεί από το καθαρό, πρέπει να υπάρχει εισόδημα. Γιατί δηλαδή, αν για 6 μήνες δεν έχω δουλειά, να πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ ή αν δεν το πληρώσω στην ώρα του να το πληρώσω με τόκο? Αφού δεν δουλεύω. Γιατί να το πληρώνω ανά 6μηνο και να μην το πληρώνω αν μήνα?

    – ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΟΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ?

    Εξαρτάται. Αναφέρεσαι μόνο σε αυτούς που εκδίδουν οικ. άδειες. Τις ανακαινίσεις, τα εργολαβικά τα συμβουλευτιλίκια κλπ τα αφήνεις απέξω.
    ____________________________________________________________________
    Μα φυσικά σε αυτούς αναφερόμαστε. Οι άλλοι κλέβουν. Είτε έτσι, είτε αλλιώς κλέβουν. Οπότε γιατί να μας ενδιαφέρει. Ας βρει τρόπο να τους πιάσει. Οχι να πληρώσω εγώ γιατί δεν μπορεί να πιάσει τους άλλους.

    υ.γ. Εσύ έχεις πληρωθεί πολλές φορές για συμβουλές???

    Ενας συνάδελφος σου, που έχει γραφείο και κάθε μέρα (βρέξει χιονίσει) πρέπει να βρίσκει ένα 50ευρο για να το κρατάει ανοιχτό, αλλιώς μπαίνει μέσα. Και που δεν μπορεί να γίνει υπάλληλος, γιατί δεν υπάρχουν δουλειές να προσληφθεί. Και που το Ελληνικό κράτος δημιουργεί νέους συναδέλφους του κάθε ημέρα, λες και υπάρχει έλλειψη.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:14 | ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ Ε1 ΜΕ ΤΟ Ε9 .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:46 | Ν.

    Αυτό που γενικά φαίνεται να επικρατεί είναι η λανθασμένη γενίκευση ότι οι ελ. επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν ενώ οι μισθωτοί όχι. Γιατί θεωρητικά, οι μισθωτοί δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους….

    Και όμως
    – Γνωρίζω για πολλούς ελευθέρους επαγγελματίες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους. (πχ άτομα που εργάζονται σε μεσαίες/μεγάλες εταιρείες αναγκαστικά με δελτίο παροχής υπηρεσιών – για ευνόητους λόγους- ή πχ οι μηχανικοί λόγω συστήματος έκδοσης οικ. Αδειών )

    Και αντίθετα
    – Γνωρίζω για κάποιους δημόσιους λειτουργούς/καθηγητές οι οποίοι με 16 μόνο ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα έχουν άπειρες ώρες να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ( παράνομη εργασία) αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους κατά 200%
    – Γνωρίζω για κάποιους δημοσίους υπαλλήλους που εξασκούν κάποιου είδους ελεύθερο επάγγελμα (πάλι παράνομη εργασία) ακόμα και τις ώρες που βρίσκονται στο γραφείο τους χρησιμοποιώντας την υποδομή που προσφέρεται από τον εργοδότη τους (το μεγάλο Δημόσιο) αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους κατά 300%
    – Γνωρίζω για κάποιους πρώην δημόσιους υπαλλήλους που έχοντας εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις έχουν βγει στην σύνταξη στα 45-50-55 και εργάζονται κάπου (τι πρωτότυπο και αυτοί με παράνομη εργασία) αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους (σύνταξή) κατά 500%

    και μου γεννιέται η απορία:
    Πώς μπορεί κάποιος με μισθό/σύνταξη 1200 ευρώ να πληρώνει δάνειο μηνιαίως 800 ευρώ επειδή αγόρασε σπίτι 500.000 χιλιάδων ευρώ? Καταφέρνει και ζει με τα υπόλοιπα 400? Αν ναι, να προσφέρει τις γνώσεις του, θα ήταν πολύ χρήσιμες οι συμβουλές του για την δημοσία οικονομία…
    αν όχι … Που τα βρίσκει τα λεφτά? Αφού δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας? Αφού, σύμφωνα με το σύστημα, ένα μισθωτός δε έχει την δυνατότητα να φοροδιαφεύγει?

    Αυτό που θέλω εν ολίγοις να πω είναι πως το θέμα δεν είναι πως θα «πατήσουμε» τις ομάδες εκείνες που ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ θα μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν αλλά να «βρούμε» αυτούς που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φοροδιαφεύγουν.

    Όπως ένας γιατρός ο οποίος νοικιάζει ιατρείο στο κολωνάκι δε μπορεί να δηλώνει 12.000 ετήσιο εισόδημα (μόνο τόσο είναι το ενοίκιο) έτσι και ένας δημόσιος/ιδιωτικός υπάλληλος με εισόδημα 15.000 ευρώ δε μπορεί να αγοράζει σπίτι πραγματικής αξίας 500.000 ευρώ.
    (και τι σημασία έχει αν αυτό είναι δεύτερη η πρώτη κατοικία, η αξία είναι αυτή και με απλά μαθηματικά επιπέδου δημοτικού καταλαβαίνει κανείς ότι τα χρήματα αυτά χρειάζονται 42 χρόνια εργασίας για να μαζευτούν άρα κάπου αλλού έχουν βρεθεί)

    Αντί λοιπόν να θεσπίζονται όλο και πιο αυστηρά και περίπλοκα φορολογικά μέτρα πιο κρίσιμο θα ήταν να γίνεται έλεγχος για το αν τηρούνται τα μέτρα… ναι οι αποδείξεις για όλων των ειδών τα έξοδα είναι ένα μέτρο. Για να δουλέψει όμως αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο, (όσο πιο πολλές τόσο το καλύτερο), και ούτε περιορισμός στο είδος. Αλλά από μόνες τους οι αποδείξεις δεν αρκούν…

    Δεν είναι υποχρέωση του πολίτη να ελέγχει. Αντί οι ελεγκτές να κυνηγάνε μόνο τους εισοδηματίες των 30.000 -40.000 – 50.000 ευρώ, ας κρίνουν λογικά και με απλά μαθηματικά ποιος είναι πιο πιθανό να φοροδιαφεύγει. Ας αρχίσουν να χτυπάνε τις πόρτες και άλλων συμπολιτών μας όχι μόνο αυτών των ελ. επαγγελματιών που έχουν μια βιτρίνα (καταστήματα ή γραφεία ή ιατρεία) αλλά και των ελ. επαγγελματιών ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ που δεν έχουν βιτρίνα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:13 | NG

    8. Επίσης η φορολόγηση με τεκμαρτό τρόπο και χαμηλούς συντελεστές ειδικά στα δημόσια έργα δημιουργεί «κατάλληλες συνθήκες» για την ανάπτυξη διαφθοράς και συναλλαγής με δημόσιους λειτουργούς.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:37 | NG

    7. Η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης θα λειτουργήσει ως μέσον καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από πολλές ομάδες επαγγελματιών. Όταν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας φορολογείται τεκμαρτά τότε πολλές φορές δεν επιδιώκει τη συλλογή τιμολογίων και αποδείξεων δεδομένου ότι αυτές δεν επηρεάζουν το εισόδημα του αλλά μόνον τη χρεωπίστωση του ΦΠΑ. Έτσι πολλές φορές έρχεται σε συναλλαγή με αυτόν που του παρέχει υπηρεσία ή υλικά προς όφελος και των δύο.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:05 | Μηχανικός

    @Χρήστο-Πολιτικό Μηχανικό

    Χρήστο μου,

    Ενδιαφέροντα τα ερωτήματά σου και τα σχόλια σου αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να μας πεις.

    Και να εξηγήσω:

    1. Δεν βλέπω καμία χαιρεκακία. Είμαι μηχανικός – οιονεί υπάλληλος – και φορολογούμε νε 60% (72%) συντελεστή. Η επιστροφή μου του χρόνου – αν υπάρχει – θα είναι τραγικά μικρότερη από τη φετινή. Αν είμαι χαιρέκακος λοιπόν θα είμαι και μαζοχιστής.

    2. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σε διαδικασία να λύνουμε αμφιέριστες δοκούς για να υπογράφουμε ως Μηχανικοί σε ένα forum.

    3. Αναφορικά με τα ερωτήματα σου τώρα:

    – ΓΙΝΟΝΤΑΙ Η ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ?

    Γίνονται. Ε και; Τι σημασία έχει με το λογιστικό προσδιορισμό αυτό; Ζητάς φορολογική έκπτωση για την έκπτωση που κάνεις και δεν αναγνωρίζεται;!

    – ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΙΩΝΕΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ?

    Υπάρχουν. Ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Ε και;

    – ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΕΞΟΔΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΒΣ?

    Ελπίζω μόνο να μην αναφέρεσαι σε κάθε μορφή λαδώματος και ως εκ τούτου να ζητάς φορολογική έκπτωση για τη δωροδοκία υπαλλήλων.

    – ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Η ΟΧΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΣΜΕΔΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?

    Υποχρεούται, και μάλιστα αφαιρείται το ποσό από το ΚΑΘΑΡΟ του εισόδημα. Οπότε ποιο είναι το πρόβλημα;

    – ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΟΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ?

    Εξαρτάται. Αναφέρεσαι μόνο σε αυτούς που εκδίδουν οικ. άδειες. Τις ανακαινίσεις, τα εργολαβικά τα συμβουλευτιλίκια κλπ τα αφήνεις απέξω.

    Αλλά ούτως ή αλλιώς… ε και;

    Σου απάντησα κύριε με κάθε σεβασμό στις σπουδές σου και χωρίς να καταλαβαίνω γιατί πρέπει «να κλείσεις».

    «Μηχανικός»

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:27 | Λαζαρίδης Πέτρος

    1. Είναι ανόητο και άδικο οι αμοιβές διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών να συνδέονται με το κόστος (πχ συμβόλαια) και όχι με την απαιτούμενη εργασία.

    2. Οι διάφορες εκπτώσεις από το εισόδημα για «ενοικίαση» αυτοκινήτου κλπ από διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών πρέπει να καταργηθούν. πχ γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι κλπ που κυκλοφορούν με τζιπ Mercedes που εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα είναι τουλάχιστον προκλητικό. Για τα επαγγέλματα που το αυτοκίνητο πχ είναι εργαλείο να υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο κυβισμού και αξίας.

    3. Τα επαναλαμβανόμενα leasing για του ίδιου τύπου εξοπλισμό μόνο για φοροαποφυγή γίνονται. Να υπάρχει χρονικό όριο πριν από το οποίο δεν επιτρέπεται η ανανέωση του εξοπλισμού. Επίσης όριο στα ποσά που διατίθενται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:38 | Ariadni

    Εδώ και καιρό συζητιέται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Γιατί δεν το κάνετε ΤΩΡΑ; Επιτέλους τι φοβόσαστε; Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα το επικροτήσει.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 06:29 | delta

    Θα ηθελα να αναφερθω σε ενα θεμα που ελαχιστα το σκεπτονται οι πολιτες θεωρωντας το φυσιολογικο.
    οπως φυσιολογικο θεωρουν πια οτιδηποτε συμβαινει στην ελληνικη κοινωνια χωρις να ταραζονται και χωρις να αντιδρουν γνωριζοντας και την απαθεια τις κρατικης μηχανης.
    ΟΙ αμοιβες των συμβολαιογραφων.
    Σε ποιες χωρες του κοσμου οι αμοιβες αυτες εχουν συνδεθει με ποσοστο επι των αντικειμενικων αξιων (που ειναι ασκησεις εισπραξεις φορολογικων εσοδων
    απο το κρατος και δεν εξεταζω εαν ειναι σωστο η λαθος )και εισπραττουν τεραστια κονδυλια ,και καθε φορα που αυξανει η αντ/κη αξια εισπραττουν την αναλογη αμοιβη?
    Πως δημιουργηθηκε και αυτη η προνομιουχος ταξη?
    μηπως επειδη ειναι μονοπωλειακη?
    γιατι ενδεχομενως οταν τα οικοπεδα ειχαν 10000 δραχμεςνα επρεπε να παρουν 300 δραχμες ενα πλουσιο μεροκαματο για εκεινη την εποχη.
    σημερα ομως που ενα οικοπεδο εχει 100000 ευρω, η ενα σπιτι 200000 ευρω
    τι αμοιβη εισπραττουν?
    και επειδη εχετε σπουδασει οι περισσοτεροι στο εξωτερικο ,για ορισμενα πραγματα δειτε τουλαχιστον πως λειτουργουν και οι αλλες χωρες,
    και εφαρμοστε αυτα που εκει ειναι δεδομενα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:41 | ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι.ΘΩΜΑΣ

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ‘Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΟΔΑ ΜΕΙΟΝ ΕΞΟΔΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ.

  • 1) Για περ. α΄παρ. 5 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.: λογιστικές καταστάσεις και να κόβουν αποδείξεις.
    2) Για περ. β΄παρ. 5 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.: λογιστικές καταστάσεις και να κόβουν αποδείξεις.
    3) Για περ. α΄και β΄παρ. 6 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.: λογιστικές καταστάσεις και να κόβουν αποδείξεις.
    4) Για περ. γ΄παρ. 6 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.: λογιστικές καταστάσεις και να κόβουν αποδείξεις.
    5) Για παρ. 7 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.: λογιστικές καταστάσεις και να κόβουν αποδείξεις.
    6) Για παρ. 8 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.: Να κόβουν αποδείξεις, αλλά να έχουν την δυνατότητα επιλογής, είτε λογιστικές καταστάσεις, είτε ειδικός τρόπος.
    7) Για παρ. 5-6 άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε.: Να παραμείνει ως έχει.
    8) Κώδικας Φ.Π.Α. (κυρ. ν.2859/2000) άρθρο 6 παράδοση ακινήτων: λογιστικές καταστάσεις και να κόβουν αποδείξεις.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:43 | TASOS

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
    ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΗ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΦΙΚΤΟ.
    ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΟΝΟΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:09 | Πετρος

    Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πρέπει να καταπολεμηθεί η πολυνομία οι διατάξεις, τα άρθρα και οι παράγραφοι που αφορούν προηγούμενα χρόνια, διαφορετικές συνθήκες εργασίας και πλήθος άλλων παραγόντων που δεν υφίστανται σήμερα.
    Ότι και να προταθεί πρέπει να είναι αντικειμενικό αδιάβλητο συγκεκριμένο και να μην υπάγεται στην συναλλαγή.
    Πρέπει να εφαρμοστούν σύγχρονα συστήματα στατικής μεθοδολογίας που θα δίνουν για κάθε κλάδο τον συντελεστή βαρύτητας σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση ,τα χρόνια, την διαβίωση, την ειδικότητα και άλλους παραμέτρους.
    Αλλά είναι δυνατόν να γίνει, όταν η μισή βουλή είναι μηχανικοί και δικηγόροι.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:01 | Γιώργος Κ

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο υφιστάμενος τρόπος φορολόγησης των Μηχανικών έχει ιστορία 15ετίας και πλέον, θα ήταν δίκαιο και ορθό να γίνει αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών (πχ συντελεστής 22 –> 28 κλπ). Με τον τρόπο αυτό δεν θα προκληθεί αναστάτωση στον κλάδο των Μηχανικών, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την κατανόηση του λογιστικού τρόπου.
    Ακολουθώντας την παραπάνω κατεύθυνση, δεν έχει ουσιαστικό νόημα η εφαρμογή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:30 | νικος

    Κινουμαι χρονια μεσα στην αγορα κ εχω να πω το εξης:Αφου οι μισθωτοι κατηγορουν εμας τους ελευθερους επαγγελματιες οτι βγαζουμε τα αντερα μας,ζουμε πλουσιοπαροχα,δεν πληρωνουμε φορους κ γενικα ζουμε εις βαρος τους ΖΩΗ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ Κ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ;;;;;
    Νομιζετε οτι θα το κανουν ποτε αυτο;;τοσο χαζοι ειναι να κυνηγανε καθε μερα το ψωμι των δικων τους κ των παιδιων τους κ να αφησουν την ασφαλεια του μισθου ειδικα οταν ειναι δημοσιοι υπαλληλοι;;;
    Τοτε τι συμβαινει κ τα βαζουν με τους ελευθερους επαγγελματιες;Απλα σε καθε κλαδο ΟΠΩΣ Κ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ υπαρχει η φυρα μεσα στο καθαρο σταρι.Μονο που στους ελευθερους επαγγελματιεςειναι 20% αντι για 10% που ειναι ο μεσος ορος.
    Για χαρη λοιπον αυτου του 20% το υπολοιπο 80% αντιμετωπιζομαστε σαν ΚΛΕΦΤΕΣ Κ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΣΑΝ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΥΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ;;ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ.
    Τι πρεπει να γινει;;αντι να πληρωσει το 80% των τιμιων ελευθερων επαγγελματιων την κλεψια του 20% να βρει τροπους το κρατος μεσω ποθεν εσχες,καταγραφη ακινητης περιουσιας,μετοχων,οφ σορ εταιρειων κτλ να πιασει στην τσιμπιδα της εφοριας αυτο το 20% που φοροδιαφευγει.ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 80% ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΩΝ.
    Και οποιος απο τους μισθωτους νομιζει οτι το ποσοστο των ελευθερων επαγγελματιων που φοροδιαφευγουν κ ζουν πλουσιοπαροχα δεν ειναι 20% αλλά 50,60 κ 70% τοτε δεν εχει παρα να κοπιασει κ να ενταχτει στο κλαδο των ελευθερων επαγγελματιων(εν σωρο επαγγελματα υπαρχουν που λετε οτι φοροδιαφευγουν:γιατροι,δικηγοροι,συμβολαιογραφοι,αγροτες,ταξιτζηδες,βενζιναδες,ελαιοχρωματιτσες,υδραυλικοι,ηλεκτρολογοι,κομμωτηρια κτλ κτλ) κ τοτε θα δει ποσα απιδια χωραει ο σακκος.ΔΙΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Κ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ.Κ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ…
    Κ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1 ΕΚ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΙ 800 ΧΙΛ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΑΥΤΟΥΣ Κ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΛΔ 800000 Χ 4 ατομα ανα οικογενεια(κατα μεσο ορο)= 3.200.000 πολιτες ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Κ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΟΣΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Κ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΔΙΚΩΝ…..

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:49 | Κώστας Καρλής

    Ο γενικός κανόνας είναι ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος. Οι εξαιρέσεις προσδιορίζονται περιοριστικά. Μπορούν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες: επιτηδευματίες που απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων (ταξί, ενοικιαζόμενα δωμάτια ορισμένων κατηγοριών, πλανόδιοι πωλητές κλπ) και επιτηδευματίες (μηχανικοί κλπ για μελέτες , επίβλεψη κλπ κατά το άρθρο 49 παρ 5-6 του Ν. 2238/1994) στις οποίες ο τεκμαρτός προσδιορισμός συνδέεται με αυξημένη προσωπική και πνευματική εργασία που δεν μπορεί να αποτυπωθεί λογιστικά. Για την τελευταία περίπτωση του άρθρου 49 θα πρέπει να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς γιατί διαφορετικά το σύνολο της αμοιβής θα φορολογείται εφόσον για τις συγκεκριμένες εργασίες τα πραγματοποιούμενα έξοδα είναι μικρά και στην πρόκειται για δραστηριότητες αυξημένης προσωπικής και πνευματικής εργασίας. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις όταν η αμοιβή καταβάλλεται από το Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ η αμοιβή καταβάλλεται σε έτος επόμενο του έτους που παρασχέθηκε η εργασία. Για τους πλανόδιους πωλητές είναι πρακτικά σχεδόν ανέφικτη η τήρηση βιβλίων και ο λογιστικός προσδιορισμός. Για τις λοιπές περιπτώσεις είναι δυνατό να καθιερωθεί λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος και οι κάποιες πρακτικές δυσκολίες δεν είναι εμπόδιο. Το ζήτημα της πρόβλεψης για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν συνδέεται απαραίτητα με τον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλης μορφής τεκμαρτό προσδιορισμό που αναιρεί την τυχόν καθιέρωση του λογιστικού προσδιορισμού. Αν πρόκειται να θεσπισθεί ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αναφορά σε λογιστικό προσδιορισμό, αλλά είναι προτιμότερο να αυξηθούν απλώς τα ποσά που προκύπτουν από το σημερινό καθεστώς.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:28 | Νικόλαος Νικολαΐδης

    Συμφωνώ απόλυτα με το λογιστικό προσδιορισμό.

    Θα ήθελα επίσης να επισημάνω και μια άλλη παράμετρο.
    Υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που είναι κυρίως μισθωτοί αλλά ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

    Είναι παράλογο να αγνοείται η κύρια ιδιότητα του μισθωτού και να θεωρείται αφορόλητο όριο το όριο των ελεύθερων επαγγελματιών (10.500 αντί για 12.000.
    Επίσης και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ξεχωριστά για το ελεύθερο επάγγελμα είναι άδικο σε αυτή την περίπτωση αφού στην πραγματικότητα το συνολικό τους εισόδημα περιλαμβάνει και την αμοιβή τους ως μισθωτοί.

    Π.χ.: Μισθωτός: 14000
    Ελεύθ.επάγγ: 14000 με τεκμαρτό 20000

    Ενώ λοιπόν το συνολικό εισόδημά του είναι 28000 (>20000) καλείται να φορολογηθεί για 34.000!

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:17 | Γιάννης – Κ

    Όλα τα επαγγέλματα θα πρέπει να φορολογούνται βάσει λογιστικού αποτελέσματος. Αυτό είναι δικαιότερο (αν βέβαια ξεκαθαρίσουμε και πως προσδιορίζεται αυτό ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες με το ποια έξοδα εκπίπτουν)

    ΟΜΩΣ
    επειδή ζούμε στην Ελλάδα

    θα πρέπει να υπάρχει παράλληλα και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας.

    Όχι για να φορολογείται κάποιος, αλλά επειδή αν εφαρμοστεί το μέτρο π.χ. του χρόνου όλοι θα δηλώσουν ζημίες.

    Επομένως για τέσσερα-πέντε χρόνια μέχρι να γίνουν ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ και ΣΥΛΛΗΨΗΣ της φοροδιαφυγής να υπάρχει και το τεκμαρτό εισόδημα και όποιος δηλώνει κάτω από αυτό να υπάγεται σε δείγμα για έλεγχο.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 16:25 | Γιώργος Γ

    Θέλω να επισημάνω το μεγάλο κίνδυνο των νέων μηχανικών που τους έχει επιβληθεί να δουλεύουν στις μελετητικές εταιρείες σαν ελεύθεροι επαγγελματίες (δηλ με μπλοκάκι). Έως τώρα στην αμοιβή τους υπολόγιζαν και την επιστροφή φόρου 20%, αν ισχύσουν τα νέα μέτρα σε ένα μεγάλο παραγωγικό – επιστημονικό κομμάτι της χώρας θα γίνει μείωση εισοδήματος 20-30%. Φοβάμαι ότι οδηγούμαστε στην απαξίωση του επαγγέλματος
    Προτείνω τη σταδιακή αύξηση των συντελεστών ώστε να μπορούν οι αμοιβές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

    Υ.Γ ΠΡΟΣΟΧΗ σε μια περίοδο που οι δουλείες λιγοστεύουν, είμαστε κοντά στο τέλος των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (2013) θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις ενέργειες που θα γίνουν σε ένα τόσο ευαίσθητο κλάδο των μηχανικών.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:39 | Kostas Oreopoulos

    Είμαι Πολιτικός μηχανικός.

    1) Σε κάθε άδεια που εκδίδουμε, οι αμοιβή μας κατατίθεται στην Εθνική τράπεζα και προκαταβάλουμε Φόρο.

    2) Όταν κάνουμε έκπτωση (δηλαδή σχεδόν πάντα), αυτή ΔΕΝ αναγνωρίζεται και πληρώνουμε φόρο έτσι κι αλλοιώς.

    3) Πως είναι δυνατόν να μου βάλετε ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Κάθε μου εργασία είναι καταγεγραμμένη στο σύστημα ηλεκτρονικά. Είναι γελοίο το μέτρο για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Μπορεί τη μια χρονιά να έχω αρκετά εισοδήματα και την άλλη ΤΙΠΟΤΑ.

    4) Και βέβαια συμφωνώ με τον λογιστικό προσδιορισμό.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:28 | Ν.Π.

    Ο τρόπος φορολόγησης των μηχανικών κινείται στην ίδια λογική της διαφάνειας στις σχέσεις κράτους – πολίτη με αυτήν του προσδιορισμού των τιμών ακινήτων με βάση την αντικειμενική αξία αυτών: Να υπάρχουν σταθεροί κανόνες του παιχνιδιού, να αποφεύγονται οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» με τους εφοριακούς και το κράτος να εισπράττει άμεσα τους αναλογούντες φόρους.
    Η κατάργηση του εν λόγω συστήματος με το επιχείρημα ότι οι συντελεστές είναι πολύ χαμηλοί δεν ευσταθεί, εφόσον, με βάση τα στοιχεία που υποβάλλουν οι μηχανικοί με το έντυπο Ε 3 μπορούν να ελεγχθούν και τα έσοδα – έξοδα και, αν προκύψει σημαντική απόκλιση πραγματικών κερδών από αυτά που προκύπτουν από τους εν λόγω συντελεστές, να αυξηθούν οι συντελεστές, όχι να καταργηθεί το σύστημα. Με την ίδια λογική, δεδομένου ότι οι πραγματικές τιμές αγοράς των ακινήτων σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες έχει σημαντική απόκλιση, αντί να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να καταργηθεί το σύστημα αυτό.
    Η κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος φορολόγησης είναι αντίθετη προς τον στόχο της διαφάνειας που επιδιώκει η Κυβέρνηση αφού θα επαναφέρει το προϋπάρχον καθεστώς άνομων συνδιαλλαγών μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών.
    Εν κατακλείδι, το υπάρχον σύστημα φορολόγησης των μηχανικών όχι μόνον δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να εξετασθεί η επέκταση αυτού και σε άλλους κλάδους που δεν μπορούν να αποκρύψουν έσοδα (αν υπάρχουν). Και αν οι υπάρχοντες συντελεστές φορολόγησης κριθούν χαμηλοί, ας μελετηθούν τα άφθονα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν και ας καθορισθούν άλλοι συντελεστές που θα κριθούν πιο δίκαιοι.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | ΣΦΥΚΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Α)ΜΙΣΘΩΤΟΙ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Β)ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.
    ΟΙ ΜΕΝ ΠΡΩΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ Η ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΣΤΩ ΚΙ’ΑΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 300.000 ΕΥΡΩ.
    ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΩΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ,ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑ ΔΙΑΓΟΥΝ ΒΙΟ ΠΑΠΛΟΥΤΩΝ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η Α’ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΔΙΟΤΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ.
    Η ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΦΟΡΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
    ΜΙΑ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Η ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΦΩΝ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:24 | Γιάννης Στεφανίδης

    Με αφορμή τις πληροφορίες ότι εξετάζονται ήδη εξαιρέσεις από το σύστημα λογιστικού υπολογισμού του εισοδήματος για διάφορες συντεχίες, όπως οι ιδιοκτήτες TAXI, θα ήθελα να επισημάνω τον κίνδυνο να διαψευστούν για μια ακόμη φορά οι προσδοκίες μισθωτών και συνταξιούχων για φορολογική ισοπολιτεία. Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει από τις διακηρυγμένες προθέσεις της, θα εισπράξει απογοήτευση και κυνισμό, η απόπειρα φορολογικής μεταρρύθμισης θα ακυρωθεί και το όργιο της παραοικονομίας θα συνεχιστεί. Τίποτα δεν πλήττει περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα από το τρέχον φορολογικό καθεστώς άνισης μεταχείρισης και διακρίσεων σε βάρος των ανίσχυρων πολλών.
    Σε κάθε περίπτωση, αν θέλει να διαπιστώνει τη φορολογητέα ύλη, το κράτος δεν έχει παρά να μιμηθεί τα supermarket: Να καθιερώσει ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ όπου θα μπορεί να καταγράφεται – και απ’ όπου θα μπορεί να επαληθεύεται – κάθε συναλλαγή του πολίτη. Έτσι, δε θα υπάρχει ανάγκη να προσκομίσουν οι πολίτες βουνά από αποδείξεις και μπακαλοτέφτερα, τα οποία κανείς δε θα μπορεί να ελέγξει.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:01 | Χρήστος Πολιτικός Μηχανικός

    ΠΟΛΛΟΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΔΗΘΕΝ» ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ FORUM (π.χ. http://www.opengov.gr/minfin/?p=100&cp=77#comment-13443).

    ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΕΡΑΙΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ:
    – ΓΙΝΟΝΤΑΙ Η ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ?
    – ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΙΩΝΕΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ?
    – ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΕΞΟΔΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΒΣ?
    – ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Η ΟΧΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΣΜΕΔΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?
    – ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΟΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ?

    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΧΑΙΡΕΚΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ..!

    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ..

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ….

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 01:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΡΙΣ

    ειμαι Ελληνας φορολογούμενος με το παραπάνω και το εννοώ
    δεν δέχομαι λοιπόν πως ορισμένες συντεχνίες να τις ονομάσω αντιδρούν στον ποιό δίκαιο τρόπο φορολόγησής των και εξηγούμαι
    -ιδιοκτήτες ταξι
    για χαζούς μας περνάνε όταν αποφασίζουν να κάνουν μια επένδυση για αγορά αδείας 300-400 χιλιάδων ευρώ και μετά κλαψουρίζουν ότι δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους και θα αναγκαστούν να έχουν λογιστή και βιβλίο εσόδων-εξόδων, δηλαδή τι να πουν κάτι μικρομάγαζα που έχουν και λογιστές και βιβλία τηρούν????? μήπως εδώ έχουμε πρέπει να δούμε πως τόσα χρόνια κάνανε σπίτια-εξοχικά και περνάνε μια χαρά όταν άλλοι κλάδοι υποφέρουν??????
    -αγρότες
    εδώ η υπόθεση θέλει σε βάθος έρευνα. 4χ4 πολυτελείας το ίδιο και τα τρακτέρ και όταν τελειώσουμε τα »αγροτικά» και μαζευτούμε στους καφενέδες τότε έτσι για πλάκα θυμόμαστε τους αποκλεισμούς τωνς εθνικών οδών. Πως κάνανε περιουσίες από τα λίγα που κερδίζανε και ποιός άλλος κλάδος παίρνει αποζημιώσεις ότι έρχεται η στραβή μας δουλεύουν. Βγάλανε
    αγροτικές συντάξεις χωρίς να έχουν πληρώσει εισφορές ντροπή!!!!!
    -γιατροί και δικηγόροι
    εδώ δεν θα πω τι γίνεται είναι γνωστό βιλάρες και αμαξάρες αλλά ίσως είναι και από τους κλάδους που γράφουν πιό εύκολα τα παιδιά τους στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς λόγω μικρού εισοδήματος ντροπή και εδώ…
    -εργολάβοι παντός είδους (σήμερα τους λέμε κατασκευαστές)
    ας είναι καλά ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ να του ανάβουν ένα κεράκι που εφεύρε την ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ και όλοι οι απαντοχόντες γιδοβοσκοί έγιναν εργολάβοι και μετέπιτα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ και αυτοί όλοι στη γίρα γιατί δεν έχουν και επιτελούν θεάρεστο έργο για το καλό του τόπου πρώτοι στους πληστιριασμούς……..όπου γάμος και χαρά και η μαγδάλο πρώτη
    και άλλοι που κάνουν κριτική στους μισθωτούς και στον κοσμάκη εκ του ασφαλούς με καταθέσεις έξω χωρίς τα καθημερινά προβλήματα
    εδώ και τώρα όπως έλεγε ο Ανδρίκος να δουμε το πόθεν έσχες και να μπουν κριτήρια διαβίωσης να δούμε πώς ζουν και που τα βρήκαν για να ζουν ετσι ξεδιαντροπα λύσεις υπάρχουν διαθεση να βριτε αυτα τα λίγα

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:07 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 17:35 | KOSTAS PATSOYRAKIS

    ΣΥΜΦΩΝΩ.ΟΛΑ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ. Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΦΑΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΥΓΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ κλπ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΛΟΘΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ. (ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ).
    ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΕΡΔΟΥΣ (30-35%) ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ; ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΣΠΙΡΙΝΗ Η ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΩΝ 3000 ΕΥΡΩ, ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1000 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΥΡΩ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΦΙ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ
    ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ Η ΑΝ ΑΥΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ (ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10%). ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΚΡΟΙΣΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΧΥΛΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ «ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ» ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΕΝΟΜΕΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ; ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ). ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΟΜΙΕΣ (ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ κλπ), ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ 400 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑ 4000-5000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΠΡΟΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΕΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ Ω! ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ. ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΑΜΗΝ. ΝΥΝ Ο ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ. Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ !!!!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 17:12 | Κωνσταντίνος

    Επιτέλους φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τα λογιστικά τους στοιχεία .Παράλληλα πρόβλεψη πάρα πολύ ,μα πάρα πολύ υψηλών προστίμων για τους αποκρύπτοντες έσοδα,ταμειακές μηχανές παντού με καθιέρωση ενιαίου ,τύπόυ παραστατικών(τιμολογίων) ανά κατηγορία.Εφαρμογή ελέγχου σε όλους ανά 2ετία-3ετία ήπιό αραιά διαστήματα,αππά ,να γνωρίζειο προς έλεγχο όταν ελεγχθεί, ότι θα υποστεί τις βαρύτατες κυρώσεις.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:30 | Βασίλης Κ. Γούναρης

    Χθες το απόγευμα (8.1.2009) σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ της περιφέρειας καυχήθηκε ότι μάλλον έχουν έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο κι ότι δεν θα ενταχθούν στο σύστημα του λογιστικού υπολογισμού του εισοδήματος. Είπε ότι ενδεχομένως θα αυξηθεί το τεκμαρτό τους εισόδημα και ότι θα δώσουν ένα ποσό εφάπαξ. Ο παρουσιαστής έξαλλος τον ρώτησε γιατί δεν δέχονται να είναι λογιστικός ο έλεγχος, αν είναι ειλικρινείς για τα μικρά τους έσοδα. Ο πρόεδρος απάντησε ότι σημασία έχει ότι το κράτος θα πάρει κάτι παραπάνω από αυτούς. Τα βραδινά δελτία επιβεβαίωσαν τα αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί και τις επαφές αλλά δεν ανέφεραν την επικείμενη συμφωνία.
    Αν η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις υποχωρήσεις και τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες είναι επόμενο ότι (α) Δεν πρόκειται να πείσει για τις δίκαιες προθέσεις της (β) Δεν πρόκειται να βελτιώσει τη φορολογική συνείδηση στους πολίτες (γ) Η αύξηση των εσόδων της θα είναι προσωρινή και η μαύρη οικονομία θα συνεχιστεί.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΑ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ.
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 23:52 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ολα τα επαγγέλματα να φορολογούνται βάσει λογιστικού αποτελέσματος. Οχι στην επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων. Ο έλεγχος να πραγματοποιήται από τους Ορκωτούς Ελεγκτές και τα πορίσματά τους να κοινοποιούνται στην Δικαιοσύνη.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:34 | Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος

    -Δώστε κίνητρα στους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις από τις κατηγορίες επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν (ξέρετε εσείς ποιες είναι). Αυτό να γίνει για μια 2ετία τουλάχιστον ώστε να δημιουργηθεί μια «βάση δεδομένων» με τα αληθινά εισοδήματα του κάθε επαγγελματία για να μην μπορεί ο κάθε πονηρός να δηλώνει εισόδημα κατά το δοκούν.
    -Στο πέρας της περιόδου αυτής μειώστε τα κίνητρα (για να μην υπάρχει υστέρηση εσόδων) και αυξήστε τους ελέγχους.
    -Επαναφέρατε το ΣΔΟΕ στην μορφή που είχε προ ΝΔ, κάντε το αποτελεσματικό.
    -Βάλτε ταμειακές μηχανές παντού, εγώ ο συνταξιούχος δεν είμαι κορόιδο να πληρώνω κανονικά φόρους. Όποιοι δεν συμμορφωθούν ας αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας τους. Ας αλλάξουν επάγγελμα ή χώρα.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:06 | Μηχανικός

    Νωρίτερα σήμερα προσπάθησα να διαβάσω την επιχειρηματολογία του ΤΕΕ για το θέμα του εξολογιστικού προσδιορισμού εισοδήματος και τώρα το σχόλιο του συναδέλφου και ειλικρινά ντρέπομαι!

    Ντρέπομαι να δηλώνω πλέον μηχανικός. Ντρέπομαι να θεωρείται το 28% του εισοδήματος μου αφορολόγητο με το έτσι θέλω και να αρνούμαστε να το αλλάξουμε.

    Καταλαβαίνεται ότι ο πιο χαμηλός συντελεστής μας είναι 22%; 22% έσοδα – 78% έξοδα «μετά από επίπονες μελέτες» όπως έγραψε το ενημερωτικό του ΤΕΕ.

    Δηλαδή με 70.000 Παροχή Υπηρεσιών ακόμα και με την προσαύξηση λόγω αναντιστοιχίας πραγματικών με τεκμαρτών εξόδων έχεις €18.000 εισόδημα, μείων το ΤΣΜΕΔΕ, δάνειο, αποδείξεις αγαθών, πληρώνεις δεν πληρώνεις € 500 φόρο (δηλαδή το 0,7% του εισοδήματός σου) και δεν ντρεπόμαστε να αντιδράσουμε!

    Καταλαβαίνεται ότι ο πιο υψηλός συντελεστής είναι 60% και με την προσαύξηση 72% για υπηρεσίες σε οργανωμένο γραφείο; Δηλαδή χρησιμοποιείται -εξηγεί ο νομοθέτης- ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ)!!!!

    Δηλαδή η ρύθμιση αυτή αναγνωρίζει 28% έξοδα όταν… δεν έχεις έξοδα!

    Ειλικρινά σιωπήστε. Κρατήστε το δώρο αυτών των 30 ετών του νομοθέτη και εργασθείτε από φέτος με τα νέα δεδομένα.

    Χρόνια τώρα συζητείται το θέμα σε πηγαδάκια και συναντήσεις και πάντα με ένα κρυφό γελάκι, πάντα με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι δεν φοροδιαφεύγουμε… ο νόμος το επιβάλει.

    Ντρέπομαι λοιπόν αλλά ντρέπομαι που δεν αντέδρασα νωρήτερα. Το βόλεμα βλέπεται δεν το απαρνιέται κανείς εύκολα.

    Αλλά όχι και να αντιδράσουμε… μας βλέπουνε…

    Μπαίνουμε στην ίδια κατηγορία με τους πωλητές λαϊκής αγοράς που απειλούν να αυξήσουν τις τιμές για να αντεπεξέλθουν στο εξωφρενικό κόστος από τις μελανοταινίες και στους οδηγούς ταξί που βλέπουν τρομερές τεχνικές δυσκολίες στις ταμιακές μηχανές στα οχήματά τους.

    Κύριοι, όλοι, αντί να αντιδράτε κοιτάξτε να συνεργαστείτε και αν υπάρχουν χλωρά να τα υποδείξετε σοβαρά και με επιχειρήματα για να μην καούν με τα ξερά.

    ΑΛΛΑ ΤΑ ΞΕΡΑ ΝΑ ΚΑΟΥΝ. Πυρ ομαδόν κυριοι του Υπουργείου.

    Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι μόνο με μία εκτεταμένη –πολλαπλάσια της σημερινής- χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μπορείτε να βγάλετε άκρη.

    Όλα τα ΑΠΥ, Τιμολόγια, Πίνακες συμβάσεων, ηλεκτρονικά και σε μορφή που να επιτρέπει πλήρη διαχείριση.

    Αυτόματη διασταύρωση όλων των τιμολογίων με τα ΑΦΜ του αγοραστή και ποιοτικά κριτήρια για τη διασταύρωση στοιχείων.

    Ακόμα και απαγόρευση πώλησης σειράς υλικών (οικοδομικών, χρωμάτων κλπ) με απόδειξη λιανικής.

    Σύνδεση του ΑΦΜ με το ΚΑΔ και παραχώρηση περιορισμένων δυνατοτήτων έκδοσης τιμολογίων.

    Έλεγχος δραστηριότητας με εκτενή στοιχεία μητρώου προς όλους τους φορολογούμενους. Ποιος είσαι, που εργάζεσαι, πόσες ώρες, με τι μορφή κοκ.

    Έτσι για να πάψουν οι διπλοθεσιτες με τα ΑΠΥ των γυναικών τους, οι φοιτητές (υιοι) – ελαιοχρωματιστές, οι άποροι τεχνίτες που αγοράζουν 500 μέτρα ηλεκτρολογικού καλωδίου τη φορά.

    Αλλά ακόμα και οι ιατροί που δηλώνουν ότι δέχονται 5-9 κάθε βράδυ άρα 20 ώρες την εβδομάδα, δεν έχουν ραντεβού για τις επόμενες 10 ημέρες αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία διασταύρωση με τα ΑΠΥ τους.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | Βάσω και Δήμητρα

    Σχετικά με την φορολόγηση ενοικιαζομένων δςματίων προτείνω:
    Φορολόγηση σε σχέση με την δυναμικότητα του καταλύματος, αλλά και την κατηγορία. Αναλυτικά

    1. Μείωση του ορίου δωματίων η διαμερισμάτων, από 7 σε 5 για την δυνατότητα απαλλαγής τήρησης βιβλίων. Δηλαδή καταλύματα με 6 δωμάτια
    να υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων υπό όρους* (*3).
    2. ΜΙΑ αδεια λειτουργίας ανά κατάλυμα.
    3. Απαλλαγή τήρησης βιβλίων για επιχειρήσεις κατηγορίας δύο η τριών «κλειδιών» (άδεια ΕΟΤ).

    Οι πολύ μικρής δυναμικότητας και κατηγορίας επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Προσπαθήστε να τις φορολογήσετε με ευνοικότερους όρους.
    Εις αναμονήν…

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 16:44 | Κώστας

    Δωστε δειγμα, πως ΟΛΟΙ θα πρέπει να συμβάλλουμε για να βγουμε από το σημερινό τέλμα.
    Αρχιστε απο τη Βουλή των Ελλήνων,που ειναι η εστια του κακού! Εκεί μεσα έχουν γινει όλα τα αίσχη των νόμων που δημιουργησαν διακρισεις σε μκισθούς, συντάξεις, επιδοματα και σε διαφορετικη φορολογικη μεταχειριση των Ελλήνων πολιτών.
    Δώστε το παράδειγμα μειώνοντας βουλευτικούς μισθους και επιδόματα, καταργείστε τις βουλευτικες συντάξεις καθώς και τους εξτρα μισθους των υπαλληλων της Βουλής, γιατί με καμια δικαιολογια δεν μπορούν όλα αυτά τα απαράδεκτα, να γίνουν κατανοητά από το λαό.
    Όσο αργειτε για ριζοσπαστικά και δίκαια μέτρα, τόσο χειρότερο για την οικονομια και την πολιτική ζωή της χωρας.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:14 | Κώστας Σπανός

    ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΛΙΒΕΡΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗς ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΚΑΤΆ 30% ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΝΑ ΚΟΨΩΕΤΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΔΕΚΑΤΟΠΕΜΠΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟΕΚΤΟ ΜΙΣΘΟ. ΑΙΣΧΟΣ, ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ!!! ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ. Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΙΧΑΘΗΚΕ!
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ!

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:25 | Βασιλειάδης Κων.

    Συγχαρητήρια για το παράδειγμα του «καφενείου»
    Έστω ότι ένας αρχιτέκτονας παίρνει την μελέτη μίας κατασκευής.
    Το κόστος των υλικών του είναι η γραφική του ύλη (ενοίκιο δεν έχει γιατί εργάζεται στο σπίτι του).Οι ώρες που καταναλώνει για την εργασία αυτή είναι πάρα πάρα πολλές. Γιατί λοιπόν θα φορολογιθεί με λογιστικό τρόπο ?? Το ίδιο και ο φοροτεχνικός, ο γιατρός κλπ.
    Τα επαγγέλματα αυτά είναι εντάσεως εργασίας.
    Ας σκεφτούμε λίγο.
    ευχαριστώ για τη υπομονή σας και καλή, δημιουργική και υγιή χρονιά και να κάνουμε όλοι τη προσπάθεια για να ξελασπώσουμε

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΡΙΣΙΑΔΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τον λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα.
    Το μέτρο αυτό βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο των φυσικών προσώπων.

    Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλές επιχειρήσεις καθημερινά αιμοραγούν και δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση των λογιστικών αποτελεσμάτων τους με αυτά που προκύπτουν με εξωλογιστικό τρόπο.
    Εαν μια επιχείρηση με βιβλία Β’ Κατηγορίας είναι τυπική στις αποδείξεις της, μεταφέρει ορθώς τα δεδομένα της στα βιβλία της και είναι τυπική στις δηλώσεις της, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να φορολογείται ΜΟΝΟ με λογιστικό τρόπο και να μπορεί να συμψηφίσει τυχόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ (η λέξη ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ σηκώνει πολύ συζήτηση…) ζημιές με κέρδη επόμενων χρήσεων.
    Επιπροσθέτως, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να αναγνωρίζει δαπάνες που μπορεί να αναγνωρίσει μια ΑΕ ή ΕΠΕ με βιβλία Γ’ Κατηγορίας.

    Πρέπει και επιβάλεται να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι με ΟΛΟΥΣ!!!

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:26 | Βασιλική Βούργα

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. ΘΕΩΡΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΜΙΑ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΠΙΕΣΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ- ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ…
    ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟ»ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:48 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ -ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ «ΕΙΔΙΚΕΣ» ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ( ΕΔΡΑ, ΜΕΓΕΘΟΣ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, κλπ)

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ -ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ «ΕΙΔΙΚΕΣ» ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:37 | Αντώνιος Σαλακίδης

    Με αφορμή τα όσα προτείνονται για τη φορολόγηση των Μηχανικών μελών ΤΣΜΕΔΕ θα ήθελα να προτείνω στο Υπουργείο να εξετάσει τις εξής παραμέτρους – ερωτήσεις:
    1.Φοροδιαφυγή. Πιστεύετε ότι οι μηχανικοί φοροδιαφεύγουν και αν ναι πως;
    2.Σχέση Μηχανικών – Αγοράς. Οι μηχανικοί προσφέρουν υπηρεσίες σε πολίτες ή σε εταιρείες, ιδρύματα, Κράτος; (Απάντηση και στο 1 για να μας πείτε πως μπορούν και φοροδιαφεύγουν οι μηχανικοί). Οι μηχανικοί δουλεύουν κατά το πλείστον για εταιρείες, Ιδρύματα, Ερευνητικά προγράμματα, ελάχιστοι έχουν δικές τους ή είναι μέτοχοι σε αυτές.
    3.Εργασιακή σχέση. Μπορείτε να μας πείτε πια πιστεύετε είναι η εργασιακή σχέση των μηχανικών με την αγορά; (14 μισθοί ;μήπως συμβάσεις με ρήτρες ή απλά αποδείξεις κατά εντολή και με καθυστέρηση καταβολής ΦΠΑ (τοκισμός από μεριά εργοδοτών), παρακράτηση 20% φόρου (τοκισμός από μεριά Κράτους))
    4.Εργατικά δικαιώματα. Εδώ θα πρέπει μάλλον να μας απαντήσετε για τα δικαιώματα στην άδεια, απεργία, ιατροφαρμακευτική, ασφαλιστική κάλυψη και πάνω από όλα στα χρόνια προϋπηρεσίας που συνυπολογίζονται στην αποζημίωση των εργοδοτών ή του ταμείου ανεργίας. (Κατά κύριο λόγο μιλάμε για μισθωτούς που δεν είναι μισθωτοί αλλά με μπλοκάκι, χωρίς δικαιώματα. Δηλ. είτε στρατό πάνε είτε είναι άνεργοι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας)
    5.Έξοδα. Πέρα από το κινητό ή άλλα μικροέξοδα τι άλλο μας δικαιολογείται;
    6.Σχέση αμοιβών μηχανικών με επιδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. (στα ευρωπαϊκά η Ελλάδα πρέπει να βάλει ένα ποσοστό συγχρηματοδότησης. Και προφανώς αυτό δεν μπορεί να το πάρει πίσω μέσω της φορολογίας…. (πχ ένα παράδειγμα ενός έργου 100Μeuros όπου η Ελλάδα βάζει τα 30Μ αλλά λόγω του 40% της φορολογίας + 19% ΦΠΑ τελικά βάζει 12Μ). Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μηχανικών ασχολούνται με έργα που είναι επιδοτούμενα από την Ε.Ε.
    Τα χρήματα που παίρνουν οι μηχανικοί δεν προέρχονται από χρήματα του Τακτικού Προϋπολογισμού ως επί των πλείστων.
    7.Συντελεστές. Πιστεύω ότι οι συντελεστές φορολόγησης είναι λάθος και ότι θα έπρεπε να έχουν αλλάξει εδώ και καιρό.

    Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να καταλήξω , οι σημερινοί μηχανικοί, ενεργό κομμάτι της ατμομηχανής της οικονομίας, δεν υπήρξαμε ποτέ προνομιούχοι εργαζόμενοι όπως θέλουν πολλοί να μας παρουσιάσουν και ούτε εκ των πραγμάτων φοροδιαφεύγουμε.
    Το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο προσπαθεί να ισοπεδώσει και να εξομοιώσει κλάδους φορολογικά με μόνο σκοπό να βγάλει μια ακόμα χρονιά παρουσιάζοντας ως ελίτ μια παραγωγική ομάδα.

    Η πρόταση μου είναι ότι το “‘Έσοδα – Έξοδα” με τον ανώτερο συντελεστή φορολόγησης 100% στο σύνολο των εισοδημάτων θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα μακροχρόνια και ως λύση θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι συντελεστές φορολόγησης με αύξηση αυτών κοντά στο 60% ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στους φόρους και επιτέλους να αναγνωριστούν ως Έξοδα αρκετά από τα κόστη λειτουργίας των μηχανικών.

    Με εκτίμηση.
    Αντώνιος Σαλακίδης
    Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:04 | Νίκος

    Συμφωνώ με την άποψη του συναδέλφου Μηχανικού Γιάννη Φραγκούλη που παραθέτω και στη συνέχεια (copy-paste):

    ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Μερικές σημαντικές και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ/ΑΛΗΘΕΙΣ παρατηρήσεις, που κατά τη γνώμη μου συντείνουν στη διατήρηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού για τους διπλωματούχους μηχανικούς (μέλη ΤΕΕ), ενδεχομένως με αυξημένους συντελεστές (π.χ. 60%) για την αύξηση
    των εσόδων του κράτους σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης:

    Ι) Οι διπλωματούχοι μηχανικοί έχουν βασικές διαφορές από τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, και συγκεκριμένα: (α) Δεν αποκρύπτουν έσοδα καθώς οι πελάτες τους είναι εταιρίες σε συντριπτικό ποσοστό και συνεπώς εκδίδουν τιμολόγια, αποδείξεις (β) Αποδίδουν άμεσα και συνεπώς ΦΠΑ Συνολικά οι μηχανικοί τιμολογούν, και συνεισφέρουν σημαντικά στα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ. Το Υπουργείο μπορεί να ελέγξει σχετικά τα (α), (β) μέσω των στατιστικών στοιχείων που διαθέτει. Η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού θα βάλει τους μηχανικούς στη λογική διαπραγμάτευσης των (α) & (β) παραπάνω, με σημαντικό κίνδυνο μείωσης των εσόδων του κράτους. Παράλληλα θα καταστήσει το σύστημα πιο πολύπλοκο και τους ελέγχους πολύ δυσκολότερους.

    ΙΙ) Πολλοί μηχανικοί εργάζονται ως υπάλληλοι σε τεχνικά γραφεία ή άλλες εταιρίες, εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Για τους μηχανικούς αυτούς (χιλιάδες σε τάξη μεγέθους), η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού θα σημάνει μια βίαιη μείωση του εισοδήματός τους έως και 30% (ανάλογα με την ειδικότητα του μηχανικού). Μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται με υπαλληλικό καθεστώς, αλλά χωρίς τα προνόμια των μισθωτών (π.χ.επιδόματα, δικαίωμα αποζημίωσης) και φυσικά χωρίς καμιά μονιμότητα (την οποία απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι).

    ΙΙΙ) Συνδεόμενο με το σημείο ΙΙ παραπάνω, η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού θα δημιουργήσει κολοσιαίο πρόβλημα στις εταιρίες που τους απασχολούν (μικρές, μεσσαίες και μεγαλύτερες) μηχανικούς, μια και θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωπες με : (α) Ανάγκη αύξησης μισθολογικού κόστους ή/και ασφαλιστικών εισφορών ή (β) Ανάγκη μείωση προσωπικού, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις εταιρίες αλλά και πιθανότατα στους απασχολούμενους μηχανικούς.

    IV) Όπως έχει σημειωθεί και από άλλους μηχανικούς στη διαβούλευση, αλλά και το ΤΕΕ, οι αμοιβές και τα έξοδα των μηχανικών δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε λογιστικά έτη. Κατά συνέπεια, δεν είναι πρακτικά εφικτός και δίκαιος ο λογιστικός προσδιορισμός σε επίπεδο έτους.

    V) Με βάση την παρούσα νομοθεσία δεν δικαιολογούνται σημαντικά έξοδα για τους μηχανικούς (π.χ. μετακινήσεις) που είναι ζωτικής σημασίας για τη διενέργεια των μελετών. VI) Συνδεόμενο με τα ΙΙ και ΙΙΙ παραπάνω, θα παρατηρηθεί αύξηση του κόστους εκτέλεσης μελετηκών έργων στο δημόσιο π.χ. εκτέλεση διαγωνισμών, επιδοτούμενων έργων κλπ. λόγω σχετικής αύξησης του μισθολογικού κόστους. Και μερικές προσωπικές παρατηρήσεις/απόψεις:

    VI) Για όσους γνωρίζουν την αγορά οι διπλωματούχοι μηχανικοί αποτελούν ένα από τα πιο παραγωγικά τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας, και είναι ειλικρινά κρίμα να ωθηθεί σε οικονομικό και ηθικό μαρασμό.

    VII) Δεν θεωρώ χρήσιμο να παρεμβαίνουν στη διαβούλευση (και αυτό το τμήμα της) συμπολίτες μας χωρίς καμιά γνώση του αντικειμένου της σημερινής φορολόγησης των μηχανικών, αλλά και της αγοράς των τεχνικών εταιριών.

    VIII) Ως μια γενικότερη παρατήρηση για τη διαβούλευση, θεωρώ απαράδεκτο να συγκρίνουμε ένα ελεύθερο επαγγελματία που έχει να αντιμετωπίσει συνεχή / εντατική εργασία (π.χ. πόσο κοστολογείται ένας πονοκέφαλος μετά 15ωρη εργασία Κυριακής) και αβεβαιότητα, με μισθωτούς που απολαμβάνουν σταθερότητα και ιδιαίτερα αυτούς του δημοσίου τομέα που απολαμβάνουν ένα ανεκτίμητο αγαθό, τη ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Αλήθεια πόσες χιλιάδες ευρώ αξίζει η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ? Δείτε σχετικά το προσδόκιμο ζωής των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ… Πόσο κοστολογείται αυτό?