26) Οι διεθνείς τάσεις δείχνουν μια αυξανόμενη έμφαση σε φόρους που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους

Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν στην Ελλάδα σε σχέση με φόρους για το περιβάλλον;

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:00 | Γιούλη Μαρτίνη

    Θα ήθελα να επισημάνω τη διαφορά μεταξύ συμβατικών και καταλυτικών αυτοκινήτων. Τα λεγόμενα παλιά «ρυπογόνα» αυτοκίνητα είναι σαφώς πιο οικολογικά από τα καταλυτικά -παλαιά και νεότερα. Πρώτον γιατί η παραγωγή τους έγινε πριν 30, 40, 50 χρόνια πριν, οπότε η επιβάρυνση του περιβάλλοντος έχει πλέον αποσβεστεί, δεύτερον γιατί τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα είναι τίμια και όχι καρκινογόνα όπως τα σημερινά αυτοκίνητα. Πείτε μου γιατί εγώ που έχω έναν Σκαραβαίο του 56, που τον συντηρώ άψογα επί χρόνια πρέπει να τιμωρηθώ πληρώνοντας περισσότερα χρήματα για τέλη κυκλοφορίας – δεν έχω πληρώσει αρκετά επί 53 χρόνια? Και πόσοι γνωρίζουν ότι τα σημερινά αυτοκίνητα μόλις θερμανθούν λίγο από τον ήλιο εκλύουν βενζόλιο λόγω των πλαστικών? Οι καταλύτες επίσης εκλύουν βαριά μέταλλα πλατίνα ρόδιο παλλάδιο και όταν παλιώσουν ούτε που ξέρουμε που καταλήγουν- πιθανότερο στις χωματερές ή οπουδήποτε μολύνοντας το έδαφος και περνώντας τα βαριά μεταλλα στην διατροφική αλυσσλιδα. Κανονικά τα συμβατικά αυτοκίνητα δεν θα πρέπει να πληρώνουν καθόλου τέλη κυκλοφορίας και να ενισχυθεί η διατήρησή τους μήπως και μάθουν τα παιδιά μας τι σημαίνει αυτοκίνητο πέρα από τα συμφέροντα των εισαγωγέων αυτοκινήτων και του διαφημιζόμενου καταναλωτικού προτύπου…

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:59 | ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Θα ήταν πιστεύω χρήσιμο να δώσω και μία άλλη πτυχή στα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να προσαρμοστούν στις σύγχρονες επιταγές.
    Διαβάζοντας για το ολλανδικό μοντέλο βλέπω χρέωση 0,03 €/χλμ.
    Εγώ εργάζομαι στην Λάρισα στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και μένω στο Βόλο. Πρόσφατα εγκατέστησα Φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο πράξη που στην Ιταλία επιδοτείται, αλλά εδώ δεν προβλέπεται σε κανένα φορολογικό νομοσχέδιο.Γράφω κάθε χρόνο 30.000 χλμ λόγω της εργασίας μου κα με το προτεινόμενο σχέδιο θα πληρώσω 900-1000€. Ο φόρος δεν είναι δίκαιος, αφού το φυσικό αέριο δεν ρυπαίνει κατά κοινή ομολογία και μισθός μου είναι μέσος (1300€). Η μετακίνηση με τα άλλα μέσα (το έκανα για 7 έτη) στοιχίζει ΟΣΕ και το ΤΑΧΙ(διότι η εργασία μου είναι μακριά)14€, ενώ με το φυσικό αέριο 5,5 €. Επιπλέον τα ταξίδια μου στοίχισαν και μία εγχείρηση στον αυχένα με διπλή δισκεκτομή, κάτι που μου επιβάλλει να ταξιδεύω με το δικό μου μέσο για προληπτικούς λόγους υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι θα λήφθεί υπόψη στις φορολογικές διατάξεις για τα τέλη και εκείνοι που έχουν μετατρέψει το αυτοκίνητό τους με οικολογική συνείδηση και όχι μόνο όσοι αγοράζουν καινούργια υβριδικά, διότι και τα δύο είναι εξίσου οικολογικά.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 20:22 | Iάσονας Χατζηθεοδώρου

    Πρέπει να εξασφαλίζονται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις ώστε να μην παρεκκλίνουν οι ‘πράσινοι’ φόροι των στόχων τους και να μην υπάρχουν αδικίες:

    α) Αντικειμενικός σκόπος των ‘πράσινων φόρων’ είναι να ενσωματώνονται σε μια ολοκληρωμένη πολιτική μέτρων, κινήτρων και αντι-κινήτρων για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης και όχι να λειτουργεί σαν ένα τυφλό εισπρακτικό μέτρο για την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού. Το κατά πόσο θα μειωθούν άλλοι φόροι ώστε να μην πληγωθούν τα εισοδήματα, είναι θέμα δημοσιο-οικονομικής πολιτικής.
    β) Πρέπει να υπάρχει 1:1 άμεση ανταπόδωση των φόρων σε δαπάνες και πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον.
    γ) Οι ρυπαντές πρέπει να πληρώνουν, όμως παράλληλα πρέπει να προστατεύονται τα χαμηλά στρώματα από άδικες επιβαρύνσεις με έμμεσους φόρους.
    δ) Πρέπει να δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα ώστε οι ρυπαντές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ‘πράσινες’ εναλλακτικές.
    ε) Το κόστος της φορολογικής επιβάρυνσης να μην μετακυλά στον τελικό καταναλωτή, κι αν αυτό είναι αναπόφευκτο, αυτό να γίνεται με καθαρούς όρους και υπό την προϋπόθεση πως έχει ρεαλιστικές εναλλακτικές.

    Με βάση τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετές δέσμες μέτρων οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν.

    1. Eίναι απαραίτητο (αλλά και φοβερά δύσκολο) να δημιουργηθεί ένας συστηματικός τρόπος κατάταξης προϊόντων με βάση τη περιβαλλοντική επιβαρυνσή τους. Φυσικά για ορισμένες κατηγορίες (πχ ηλεκτρικές συσκευές σε σχέση με την ενεργειακή τους απόδοση) ήδη υπάρχει, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα ένας Φόρος Πρόσθετης Περιβαλλοντικής Επιβάρυνσης (σε λογικά πλαίσια φυσικά και χαμηλότερο του αντίστοιχου ΦΠΑ). Επανερχόμενος στις ηλεκτρικές συσκευές, προτείνεται το ακόλουθο:

    Class A: -2.0% (Έκπτωση αντίστοιχης της μείωσης του ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων που πριμοδοτούνται.)
    Class Β: 0.0%
    Class C: 1.5%
    Class D: 3%
    Class E: 5%
    Class F: 7%
    Class G: 9%

    Αντίστοιχες εφαρμογές μπορούν να γίνουν για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυτοκίνητα (κατά την περίοδο κτήσης ή ενοικίασης), οικοδομικά υλικά (ειδικότερα εκείνων τα οποία χρησιμοποιούνται για μονώσεις) κι άλλα. Ακόμη παραπέρα, σε συνδιασμό με τον καινούριο ΚΕΝΑΚ του Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δύναται οι δικαιοπραξίες επί των ακινήτων να επιβαρύνονται με έναν αντίστοιχο πρόσθετο ‘πράσινο’ φόρο με βάση την ενεργειακή κλάση του ακινήτου.

    Σημειωτέον, πως δεν θα πρέπει ο προτεινόμενος ΦΠΠΕ να ισοσκελίζεται λογιστικά, όπως γίνεται με τον ΦΠΑ, δηλαδή καμία επιστροφή, αλλά άπαξ καταβολή.

    2. Τα τέλη αυτοκινήτων μπορούν να διαιρεθούν σε δύο τμήματα, το τεκμήριο (ημερομηνία κτήσης και κυβισμός) κατά 1/3 και τη περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά 2/3. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα συνδέεται προφανώς άμεσα με την κάρτα καυσαερίων που εκδίδεται κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, χωρίς κάρτα καυσαερίων, δεν δύναται κάποιος να πάρει το ειδικό σήμα κυκλοφορίας, οπότε παράλληλα μπαίνει ένα τέλος στην κάκιστη εφαρμογή των μέτρων ΚΤΕΟ και κάρτας καυσαερίων (για την οποία το πρόστιμο είναι μόλις 30 Ευρώ….). Τα κατά αναλογία έσοδα από τα τέλη θα αποδίδονται για την επέκταση και την ενίσχυση του δικτύου μέσων μαζικής συγκοινωνίας, την απαλλοτροίωση παλιών κτιρίων και δημιουργία χώρων πρασίνου. Παράλληλα θα πρέπει να δίνονται φορο-ελαφρύνσεις για την απόσυρση των πλέον ρυπογόνων αυτοκινήτων και την κτήση αυτοκινήτων νέων τεχνολογιών με αποδεδειγμένα χαμηλούς ρύπους με αυστηρά κριτήρια.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 19:15 | Μ. ΤΑΣΟΣ

    Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΛΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ) ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΔΑΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΤΡΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.
    1. ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ (ΧΑΡΤΙ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΓΙΑΛΙΑ)
    2. ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
    3. ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ.
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ. ( ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ).
    ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΥΛΕΓΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΩΤΕΣ ΑΙΧΜΗΣ.
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

  • Σην Αγγλία τα αυτοκίνητα κατασκευής μέχρι και 73 απαλλάσονται απο τα τελη κυκλοφορίας.

    http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/OwningAVehicle/TaxationClasses/DG_4022042

    Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις, για την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα γίνουν στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

    Παράλληλα, δέχτηκε ότι δημιουργήθηκαν αδικίες με μεγάλες αυξήσεις για κάποιους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους, ακόμα και ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ένα αυτοκίνητο, μέτρο που, όπως είπε, εφαρμόζεται στην Ολλανδία.

    Ήδη, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών Δ. Ρέππα και Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα φέρει τη συνολική πρόταση της για την αναμόρφωση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Εν αναμονη της ειδικής επιτροπης λοιπον και της συζήτησης στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, να σας υπενθυμίσουμε την ισχύ της Συνθήκης του Ααρχους… Ευχαριστώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:31 | GIORGOS

    Αξιότιμοι κύριοι,

    θα ήθελα να σας ενημερώσω για το καθεστώς που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας.

    θα σας παρακαλούσα να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα και να την λάβετε υπόψη σας, εάν θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά:

    http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/OwningAVehicle/HowToTaxYourVehicle/DG_10012524

    Όπως θα παρατηρήσετε τα τέλη που ισχύουν στο Η.Β. είναι πολύ χαμηλότερα από τα ισχύοντα στην Ελλάδα, πόσο μάλλον με αυτά που πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα.

    Για να μην αναφέρουμε ότι:

    1) Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αγγλία είναι κατά πολύ υψηλότερο
    2) Δεν υπάρχουν διόδια στο οδικό δίκτυο της χώρας
    3) Η ποιότητα του οδικού δικτύου είναι σαφώς ανώτερη

    Εάν παρατηρήσετε το 2010 θα διπλασιάσουν τα τέλη για το πρώτο έτος κυκλοφορίας των ρυπογόνων οχημάτων, για να δώσουν κίνητρο για την αγορά αυτοκινήτων με λιγότερους ρύπους, όχι να φορολογήσουν τα ήδη υπάρχοντα!!

    Ας επικρατήσει η λογική για μια φορά σε αυτή τη χώρα και ας μην κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις.

    Κατανοώ ότι χρειάζεται χρόνος για να στηθεί η βάση δεδομένων με τις εκπομπές ρύπων όλων των αυτοκινήτων (ιδιαίτερα των παλιότερων μοντέλων). Εάν όμως πραγματικά θέλετε να φορολογήσετε τα αυτοκίνητα με βάση την «φιλικότητα» τους προς το περιβάλλον, θα πρέπει να καταρτιστεί η σχετική βάση δεδομένων έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη τουλάχιστον για τα τέλη του 2011.

    Για τα παλιά αυτοκίνητα μπορείτε να δημιουργήσετε 2 κατηγορίες, μια πάνω και μια κατω των 1600 κ.εκ.

    Σε κάθε περίπτωση όμως τα τέλη που εφαρμόστηκαν το 2010 είναι εξωπραγματικά και πρέπει να μειωθούν άμεσα. Κάντε μια σύγκριση με αυτά που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    χαμηλά τέλη λοιπόν και ακριβότερη βενζινη έτσι ώστε να φορολογηθεί η κατανάλωση και η χρήση!!!

  • Η σημαντικώτερη μεταβολή που πρέπει να γίνει, είναι η ακύρωση των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας βασει παλαιότητας και η εξουδετέρωση των αρνητικών συνεπειών απο την λανθασμένη εφαρμογή τους.

    Λιγο πριν ληξει αυτή η διαβούλευση, δεν εχουν ακόμη αναφερθεί τα τελη κυκλοφορίας αλλων χωρών για τα παλιά, συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, ( πλην Κύπρου και Βελγίου οπου δεν είδαμε καμμία δυσμενή διάκριση) .

    Στην Ολλανδία, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται παραδοσιακά με τα κιλά του οχήματος και τον τύπο καυσίμου. Οταν το οχημα φτάσει σε ηλικία 25 ετών, απαλλάσεται απο τα τέλη κυκλοφορίας. Εαν και εφόσον ισχύσει μελλοντικά το σύστημα με το GPS, θα συνεχίσουν να απαλλάσονται απο τα τέλη – και απο το GPS – τα αυτοκίνητα κατασκευής μέχρι και 86.

    Σην Αγγλία τα αυτοκίνητα κατασκευής μέχρι και 73 απαλλάσονται απο τα τελη κυκλοφορίας.

    Στην Γαλλία εχουν καταργηθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Το δε ΚΤΕΟ παραμένει προαιρετικό και έχει την υποχρέωση να επισκευάζει τις βλάβες που βρίσκει στον έλεγχο – ετσι δεν είναι ?

    Στην Δανία, οταν το βράδι σβύνουν τα φώτα και το αεράκι της Βαλτικής δυναμώνει, η χώρα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ρεύμα απο ανεμογεννήτριες. Οταν φυσάει πολύ, στέλνει το ρεύμα της στην Νορβηγία που ξεκουράζει τα υδροηλεκτρικά της και απο την οποία δανείζεται οταν πέσει ο αέρας. Πρόκειται μια χώρα με βαθύτατη οικολογική συνείδηση γι αυτό δεν μας εντυπωσιάζει καθόλου οτι στην Δανία τα καινούργια αυτοκίνητα έχουν διπλάσιες τιμές απο την υπόλοιπη Ευρωπαική Κοινότητα. Αν θελουμε να την συγκρίνουμε με την Ελλάδα, ας το κανει η επιστήμη … http://www.ecomod.org/files/papers/647.pdf

    Στην αυτοκινητοπαραγωγό Ιταλία οταν το αυτοκίνητο φτάσει την εικοσαετία ή την τριακονταετία αναλόγως περιοχης, πληρώνει για τελη κυκλοφορίας 25,82 ευρώ. http://www.aci.it/index.php?id=1000

    Στην Ιρλανδία, που εχει εισάγει τέλη βασει εκπομπών CO2/km για τα
    καινούργια αυτοκίνητα απο τον Ιούλιο του 2008, απο εκεί πριν τα τέλη υπολογίζονται παραδοσιακά με τα κυβικά και οταν το αυτοκίνητο φτάσει την τριακονταετία πληρώνει 44 ευρώ και η μοτοσυκλέτα 22 ευρώ. http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_Tax_in_the_Republic_of_Ireland

    Πολλές χώρες δεν έχουν καθόλου τελη κυκλοφορίας ή έχουν τα ίδια τελη κυκλοφορίας για ΟΛΑ τα αυτοκίνητα. Δεν βρήκαμε ομως πουθενά απόδοση περιβαλλοντικής ευθύνης στην κατηγορία των παλαιών, συμβατικών αυτοκινήτων, ενω αντιθέτως πολλά είναι τα αρνητικά της κατηγορίας της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στον περιβαλλοντικό τομέα, ακόμη και για τα ελπιδοφόρα υβριδικά και ηλεκτρικά.

    Με τα φετινά «περιβαλλοντικά» τελη κυκλοφορίας, πραγματοποιήθηκε εστω και αποτυχημένα, μια χρόνια επιδίωξη του κλάδου των εισαγωγέων, η κυβερνητική παροχή αντικινήτρων για τα παλιά αυτοκίνητα. Χρειάστηκε ομως εικοσαετής πλύση εγκεφάλου, απόκρυψη ζωτικών στοιχείων και αλλαγή κυβέρνησης υπο δριμύτατες συνθήκες, για να ενοχοποιηθούν τελικα τα «παλιά ρυπογόνα οχήματα» της Ελλάδας – για μια ρύπανση που οπως συμφωνεί σημερα διεθνώς η επιστήμη, οφείλεται στην νεα ρυπογόνα βενζίνη και την νοθεία της, την νεα «αντιρρυπαντική» τεχνολογία οχημάτων με τους ρύπους νεας γενιάς ( εκ κατασκευής και εξ αμελείας ) και στην μεταφορά ρύπων απο το εξωτερικό, σημαντική μερίδα των οποίων οφείλεται στην διαδικασία κατασκευής και ανακύκλωσης αυτοκινήτων μικρής διάρκειας ζωής.

    Η αδυναμία απόκτησης καινούργιου αυτοκινήτου είναι φυσιολογική. (25.000 αυτοκίνητα είχαν κατασχεθεί στο πρώτο εννιάμηνο του χρόνου).
    Η αρνηση αντικατάστασης ενος πιστού, λειτουργικού, μακρόβιου, αεί
    ( απο το αειφόρος ) επισκευάσιμου και αναβαθμίσιμου προιόντος ζωτικής σημασίας, με ενα αλλο που δεν διαθέτει αυτες τις ιδιότητες – είναι βασική καταναλωτική και οικολογική συνείδηση. Ετσι φτάσαμε στην μαζική άρνηση καταβολής των τελών κυκλοφορίας της τέταρτης κατηγορίας ( τι δημοκρατική ιδεα αλήθεια να χωρίσεις τους Ελληνες πολίτες σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την … ρυπαρότητα του αυτοκινήτου τους ) με απαράδεκτη ζημιά στα άμεσα, αλλα και ετήσια έσοδα του Κράτους.

    Οταν οι απλές εντολές του Πρωθυπουργού ( δημόσια διαβούλευση – νομοσχέδιο ) παραβιάστηκαν με τα τέλη κυκλοφορίας, τι ελπίδα έχουμε να εφαρμοστούν οι πιο προχωρημένες ?

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:52 | Μάριος Μπαλής

    Να υιοθετηθεί υψηλή φορολόγηση της εκτός ορίων οικισμού δόμησης. Κατά κανόνα αποτελεί σπατάλη γεωργικής γης ή φύσης, τόσον ως προς την χωροθέτηση των κτιρίων όσον και ως προς την λειτουργία τους. Απατούν δικές τους υποδομές πρόσβασης, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης με υψηλότερο κόστος κατασκευής και παροχής υπηρεσιών από τις ΔΕΚΟ.
    Οι υπερβολικές κατοικίες μαζί με τα υπερβολικού κυβισμού ‘Jeep’ πέρα από την περιβαλλοντική τους επίπτωση επιβαρύνουν ‘μετακυλύουν’ την δαπάνη κάλυψης του περιβαλλοντικού τους κόστους σε όλο το κοινωνικό σύνολο (το πρόσθετο κόστος ανά μ3 υδροδότησης μίας κατοικίας εκτός σχεδίου, επιβαρύνει και τον εντός οικισμού κάτοικο).
    Ως προς τα οχήματα και σε όρους κλιματικής αλλαγής είναι πιο δίκαιο να φορολογείται η χρήση του οχήματος και δευτερευόντως το μέγεθος ή η παλαιότητά του. Επομένως είναι δικαιότερο να φορολογείται γενναία η κατανάλωση καυσίμων (αν κάποιος θέλει μια αντίκα 4000cc για να κυκλοφορεί μόνο 10 φορές τον χρόνο ας πληρώνει τον φόρο μέσα από την αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμων και όποιος υπερβάλει στην χρήση ΙΧ ας το πληρώνει μέσα από τα καύσιμα).

    Τέλος, οι υπερβολικές κατοικίες μαζί με τα υπερβολικού κυβισμού ‘Jeep’ είναι συχνά δείκτες εύκολου (ή ‘μαύρου’) πλουτισμού. Πρέπει ο «πακτωλός» που εισέρευσε και μετά διέρρευσε σαν την άμμο μέσα από τα ‘χέρια μας’ να μαζευτεί με κάποιο τρόπο.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:48 | Σπύρος Κουτσουβέλης

    Eμπιστοσύνη του πολίτη στο ΚΡΑΤΟΣ!!!
    Μιλάτε σοβαρά? όταν το κράτος παρανομεί,δρα αντισυνταγματικά (βλέπε έκτακτη εισφορά,τέλη κυκλοφορίας) και από την άλλη οι τράπεζες που παρανομούν (νόμιμη τοκογλυφία)μένουν στο απυρόβλητο,ενώ οι ρεμούλες με χρηματιστήριο, ομόλογα,υποκλοπές OFF SHORE κ.τ.λ παραγράφηκαν λες και δεν λεηλατήθηκε το χρήμα του εργαζόμενου λαού..Μιλάτε για εμπιστοσύνη στο ΚΡΑΤΟΣ? Δώστε πίσω τα λεφτά (και έντοκα) που εισπράξατε απο τις ατισυνταγματικές διατάξεις.
    (Υπάρχει δεδικασμένο για την αντισυνταγματικότητα της έκτατης εισφοράς και θα υπάρξει και για τα ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ και για γονική παροχή κ.τ.λ)
    Θα είναι μια πρώτη κίνηση για την αποκατάσταση της καταρακωμένης χρόνια τώρα εμπιστοσύνης του πολίτη στο ΚΡΑΤΟΣ.Μήπως όμως πολίτες θεωρείτε μόνο αυτούς που με κάθε κυβέρνηση βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται? που προφανώς και έχουν εμπιστοσύνη στο ΚΡΑΤΟΣ που τους στηρίζει και τους προστατεύει.
    Καταλάβετε επιτέλους ότι δεν πάει άλλο η κοροιδία του εργαζόμενου και μικρού επιχειρηματία που 15 χρόνια τώρα είναι σε παρατεταμένη λιτότητα και θυσίες για να βγούνε τάχα από το τούνελ και το τέλμα ενώ στο διάστημ αυτό κάποιοι θησαύρισαν εις βάρος μας και το κακό είναι ότι θησαύρισαν εν γνώση σας(του ΚΡΑΤΟΥΣ) και σε βάρος μας με την ανοχή σας,για να μην πω κάτι πιό βαρύ με την βοήθειά σας(και αναφέρομαι σε όλες τις κυβερνήσεις της 15ετίας).
    Ελπίζω ότι ο χώρος αυτός που επικοινωνούμε μαζί σας να μην είναι μόνο για την εκτόνωση μας και για το θεαθήναι αλλά η επικοινωνία μας να είναι ουσιαστική.
    θα δούμε(υπ’όψιν ότι γράφω για δεύτερη φορά) και δεν θέλω να καταντήσω «φωνή βοόντος εν τη ερήμω»

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 02:51 | ΣΑΒΒΑΣ

    Αν υπήρχε ένας φόρος στα καύσιμα περίπου 10 λεπτά/λιτρο και υπήρχαν τέλη κυκλοφορίας 10 λεπτά/κυβικό εκατοστό του κινητήρα, τότε αυτό θα ήταν πολύ πιο δίκαιο. Θα πλήρωναν περισσότερο αυτοί που κυκλοφορούν περισσότερο και θα πλήρωναν αναλογικά και τα ακριβότερα (μεγαλύτερου κυβισμού) αυτοκίνητα. Το κράτος δε θα έχανε έσοδα και κανένας δε θα ένοιωθε κορόιδο ή εξαπατημένος!!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:22 | Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα

    Σε καμία περίπτωση, οι φόροι δεν μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον. Ακόμα και στη βιομηχανία, οι φόροι επιβαρύνουν το προϊόν που παράγει, άρα τον καταναλωτή. Στην περίπτωση δε των αυτοκινήτων, τιμωρούν τους φτωχούς, μόνο επειδή είναι φτωχοί και όχι επειδή ρυπαίνουν. Ξέρετε κάτι? Βαρέθηκα να ακούω και να διαβάζω συνεχώς για φόρους από δω, φόρους από κει, βάζοντάς τους εύσχημες ταμπέλες. Ξέρουμε ότι η χώρα μας περνάει δημοσιονομική κρίση. Βγείτε ευθαρσώς και επιδικάστε ένα κατά κεφαλήν ποσό, για να ηρεμήσουμε και μεις και σεις. Αφού έτσι κι αλλιώς αυτό το ποσό θα το πληρώσουμε, ας τελειώνουμε γρήγορα. Και να σας πω και άλλη μια ωμή πραγματικότητα. Εγώ, και φαντάζομαι και κάποια εκατομμύρια πολιτών, θέλω να βάλω φωτοβολταϊκό στην ταράτσα μου, θέλω ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θέλω και ένα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας σπίτι, κατά προτίμηση καινούριο, αλλά δεν έχω λεφτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:14 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Θα μπορούσαν να επιβληθούν φόροι τέτοιου είδους σε επιχειρήσεις, Δήμους κτλ. με τη φιλοσοφία «ο ρυπαίνων πληρώνει» και τα ποσά αυτά να υπάρχουν σε ειδικό λογαριασμό και να διατίθενται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για περιβαλλοντικά προγράμματα, με ετήσιο υποχρεωτικό απολογισμό εσόδων και, αναλυτικά, δαπανών στο που διατέθηκαν (δημοσίευση στο διαδίκτυο), ώστε να μην αποτελέσουν τα έσοδα αυτά μια ακόμη μαύρη τρύπα.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:26 | MENH

    Η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων επιβάλλεται να είναι μέλημα και επιδίωξη όλων μας.
    Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να γίνει ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!!!
    Αυτήν την τάση που λεει με λίγα λόγια «ο ρυπαίνων πληρώνει» άν βρίσκατε τρόπο να την μετατρέψετε σε «ο μη ρυπαίνων ανταμείβετε»
    θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.
    Ο καθένας θα αποκτούσε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ευκολότερα, αν είχε και κάποιο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.
    Γιατί πολύ απλά θα είχε ΚΙΝΗΤΡΟ.
    Τα ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ή ΠΟΙΝΕΣ πάντα θα φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
    Άρνηση ,αντίδραση, υπεκφυγή,υποκλοπή,διαφυγή κ.ά.
    Δώστε λοιπόν πρώτα ΚΙΝΗΤΡΑ.
    Αντί να τιμωρείτε όποιον π.χ. για κακή του τύχη, δεν μπορεί να πάρει ένα καινούριο αυτοκίνητο, εξασφαλείστε τις μετακινήσεις του με ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΥΓΙΕΙΣ, ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ!!!
    ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ!!!
    ΜΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ το άνοιγμα των επαγγελμάτων!!!.
    Θα χρειαστεί εμείς να πάμε στην Ευρώπη για δουλειά και η Ευρώπη να έρθει στην πόλη μας!!!
    ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΛΗΟ, ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Ή ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ! ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!
    Υποστηρίζοντας διαδικασίες και επιβραβεύοντας ενέργειες(με επιδοτήσεις κλπ) που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της κατοικίας,του χώρου εργασίας, της ποιότητας ζωής μας, όπως είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΘΕΣΠΙΣΘΕΙ Ή ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:49 | MENH

    Οι επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων επιβάλλεται να είναι μέλημα και επιδίωξη όλων μας.
    Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να γίνει ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!!!
    Αυτήν την τάση που λεει με λίγα λόγια «ο ρυπαίνων πληρώνει» άν βρίσκατε τρόπο να την μετατρέψετε σε «ο μη ρυπαίνων ανταμείβετε»
    θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.
    Ο καθένας θα αποκτούσε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ευκολότερα, αν είχε και κάποιο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.
    Γιατί πολύ απλά θα είχε ΚΙΝΗΤΡΟ.
    Τα ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ή ΠΟΙΝΕΣ πάντα θα φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
    Άρνηση ,αντίδραση, υπεκφυγή,υποκλοπή,διαφυγή κ.ά.
    Δώστε λοιπόν πρώτα ΚΙΝΗΤΡΑ.
    Αντί να τιμωρείτε όποιον π.χ. για κακή του τύχη, δεν μπορεί να πάρει ένα καινούριο αυτοκίνητο, εξασφαλείστε τις μετακινήσεις του με ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΥΓΙΕΙΣ, ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ!!!
    ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ!!!
    ΜΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ το άνοιγμα των επαγγελμάτων!!!.
    Θα χρειαστεί εμείς να πάμε στην Ευρώπη για δουλειά και η Ευρώπη να έρθει στην πόλη μας!!!
    ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΛΗΟ, ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Ή ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ! ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!
    Υποστηρίζοντας διαδικασίες και επιβραβεύοντας ενέργειες(με επιδοτήσεις κλπ) που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της κατοικίας,του χώρου εργασίας, της ποιότητας ζωής μας, όπως είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΘΕΣΠΙΣΘΕΙ Ή ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:32 | Aleka

    Ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό και ταυτόχρονα κοινωνικό πρόβλημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Νομίζω ότι θα βοηθούσε πολύ να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης. ΈΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, θα ήταν σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες ιδιαίτερα των δήμων εκείνων που έχουν υψηλά δημοτικά τέλη.

    Επίσης, σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση: Η αντικατάσταση του ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ με ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ από τα ΤΑΞΙ στην Αθήνα (αλήθεια με ποιά λογική απαγορεύεται η πετρελαιοκίνηση στα ΙΧ και επιτρέπεται για τα ταξι;) θα έδινε μια ανάσα στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Κίνητρο για την αλλαγή θα ήταν η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης με την ταυτόχρονη επιδότηση των σχετικών εργασιών μετατροπής του κινητήρα. Νομίζω οτι κάτι τέτοιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εννοείται φυσικά οτι πρέπει να δημιουργηθεί και ένα δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου στην Αθήνα.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:08 | Ιωάννης

    Τέλη Κυκλοφορίας 2010 – Πόσo πληρώσαμε
    Για αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2005
    786 – 1.357 κυβικά: 94 €
    1.358 – 1.928 κυβικά: 184 €
    1.929 – 2.357 κυβικά: 428 €
    2.358 κυβικά και άνω: 562 €
    Για αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 31/12/2004
    786 – 1.357 κυβικά: 137 €
    1.358 – 1.928 κυβικά: 252 €
    1.929 – 2.357 κυβικά: 521 €
    2.358 κυβικά και άνω: 680 €
    Για αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/1996 έως 31/12/1999
    786 – 1.357 κυβικά: 162 €
    1.358 – 1.928 κυβικά: 302 €
    1.929 – 2.357 κυβικά: 596 €
    2.358 κυβικά και άνω: 780 €
    Για αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πριν την 1/1/1996
    786 – 1.357 κυβικά: 187 €
    1.358 – 1.928 κυβικά: 352 €
    1.929 – 2.357 κυβικά: 671 €
    2.358 κυβικά και άνω: 880 €

    1.Άδικο σύστημα φορολόγησης ανάλογα με την χρονιά της πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα λογω του ότι μπορεί να υφίσταται όχημα π.χ. του 1987 το οποίο όμως ταξινομήθηκε στην Ελλάδα το 2009 και το εν λόγω όχημα πληρώνει το ίδιο με το ανάλογο καινούριο όχημα.
    2.Χρειάζεται αναλογικότερη αντιμετώπιση των κυβικών του οχήματος οπως επίσης εξισορόπηση με τα αντιστοιχα τέλη κυκλοφορίας των κρατών της Ε.Ε.

    Σας φέρνω ένα παράδειγμα δίκαιης και αναλογικής φορολόγισης
    Τέλη Κυκλοφορίας Κύπρου

    1 – 1.450 κυβικά : 10-67 €
    1.451 – 1.650 κυβικά : 87 – 97€
    1.651 – 2.050 κυβικά : 198 – 246€
    2.050 – 2.250 κυβικά : 297 – 326€
    2.251 – 2.650 κυβικά : 443 – 521€
    2651 και πάνω : 521€

    Για του λόγου το αληθές παραθέτω τον συδεσμο με τα τέλη κυκλοφορίας της Κύπρου:
    http://www.mcw.gov.cy/mcw/rtd/rtd.nsf/dmlauthorization_gr/dmlauthorization_gr?OpenDocument

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:05 | Αστέριος Κεχαγιάς

    Στην Ελλάδα όλα τα μέτρα παίρνονται με φοροεισπρακτικό προσανατολισμό, παρόλα αυτά αποτυγχάνουν, διότι λείπει η απλή λογική. Αν ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος, παράλληλα με την άυξηση των εσόδων του κράτους, πρέπει να αλλάξει ριζικά η αντίληψη σχετικά με τα καύσιμα.

    Αρχικά, για να παταχθεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή είναι (αρκετά) εύκολο να συνδεθούν με on-line σύστημα όλες οι αντλίες των πρατηρίων, ώστε κάθε διακίνηση καυσίμου να καταχωρείται αυτόματα σε μητρώο αντλιών. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται άμεσα τόσο το λαθρεμπόριο όσο και τα έσοδα των πρατηριούχων.

    Όσον αφορά και την προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους των αυτοκινήτων, ο μοναδικός δίκαιος τρόπος φορολόγησης είναι η κατάργηση όλων των φόρων που αφορούν τα αυτοκίνητα και των παραλόγων τελών κυκλοφορίας (τα οποία φορολογούν περισσότερο ένα αυτοκίνητο π.χ. 1600 κυβικών με τεχνολογία χαμηλών ρύπων από ένα Mazda RX8 1300 c.c. που καίει τα κέρατά του) και ενσωμάτωση όλων των φόρων στην τιμή της βενζίνης. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτιναχθεί, μεν, η τιμή της βενζίνης, αλλά ο κόσμος θα αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να προτιμήσει αυτοκίνητα με χαμηλότερη κατανάλωση, το αυτοκίνητο που θα έχει να το κυκλοφορεί όσο το δυνατόν λιγότερο και, παράλληλα, θα αυξηθεί και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Άλλωστε, τι πιο δίκαιο από το «όσο καις (ρυπαίνεις) τόσο πληρώνεις»; Βέβαια, αυτή η πρόταση σκοντάφτει στο ότι το κράτος θα χάσει τα άμεσα έσοδα που έχει π.χ. κάθε τέλος του έτους από τα τέλη κυκλοφορίας (πολύ σημαντικό να παίρνεις σε καθορισμένο χρονικό διάστημα χρήματα), κάτι, όμως, που δε θα χρειάζεται με την εφαρμογή του on-line συστήματος και την εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ από τα πρατήρια.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:14 | Α. Μάρκου

    Σύμφωνα με τα νέα τέλη κυκλοφορίας τα τζιπ μεγάλου κυβισμού (άνω των 1929 cc)ως Ι.Χ μεγάλης αξίας πλήρωσαν ειδικό φόρο 150 ευρώ και άνω.Τα επαγγελματικά και αγροτικά και μάλιστα διπλοκάμπινα που δεν γνωρίζουν τι είναι το χώμα(π.χ ΝΑVARA κ.λ.π)δεν είναι μεγάλης αξίας;
    Eυχαριστώ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:32 | Δημήτριος Περδικάκης

    Η ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων κάθε 8-10 χρόνια δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα ούτε στο περιβάλλον ,ούτε και στην εθνική οικονομία.Για να παραχθεί ένα καινούριο αυτοκίνητο όσο φιλικό κι αν είναι στο περιβάλλον απαιτεί πολές δεκάδες τόνων υλικών αλλά και τεράστια ποσά ενέργειας που για να παραχθούν όλα αυτά μολύνεται τρομερά το περιβάλλον.Το ίδιο συμβαίνει και κατά την ανακύκλωση ενός αποσυρθέντος αυτοκινήτου σε μικρότερο βέβαια βαθμό.Η εθνική οικονομία δεν ωφελείται ούτως ή άλλως καθότι όλα τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων παράγονται δυστυχώς εκτός Ελλάδος-Μήπως εδώ πρέπει η πολιτική ηγεσία να προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών ώστε να παράγουν κάποια εξαρτήματα ή και όλη την γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα;-.
    Αντίθετα η συντήρηση των αυτοκινήτων είναι ένας δυναμικός και αναπτυξιογόνος τομέας της εθνικής οικονομίας.
    Τώρα όσον αφορά τα μόνο κατ όνομα είναι μια ακόμη απάτη της κοινωνικής μηχανικής που επιβάλλουν οι προγραμματιστές του συστήματος ώστε να αγανακτήσει ο κόσμος και να δεχτεί την δήθεν λύση που δεν θα είναι άλλη από τον εφοδιασμό των αυτοκινήτων με πομποδέκτη που θα συνδέεται με τα δίκτυα GSM και θα χρεώνει την χρήση του οδικού δικτύου με το χιλιόμετρο αποστέλλοντας μηνιαίους λογαριασμούς και εξυπηρετώντας τα οράματα κάποιων για παρακολούθηση των πάντων.Υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που την αποκρύπτετε επιμελώς απο τα ΜΜΕ.(2004/52/ΕΚ)
    Έχουν ήδη τοποθετηθεί σχετικά πηνία στους εθνικούς δρόμους τα οποία έχουν ως στόχο την άμεση εφαρμογή αυτού του συστήματος.(Φαίνονται σαν τετράγωνα πλαίσια με μαύρο περίγραμμα).
    Το μόνο ρεαλιστικό που μπορεί να εφαρμοστεί και να είναι δίκαιο και δημοκρατικό για το περιβάλλον είναι να τοποθετηθεί ειδικό φίλτρο μετά τον καταλύτη που θα κατακρατεί και τα διαφυγόντα εκ του καταλύτη μικροσωματίδια αλλά και θα στερεοποιεί τα μονοξείδια και διοξείδια του άνθρακα και του αζώτου αφήνοντας ώς υπόλειμα μόνο τους υδρατμούς.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 08:39 | Σεραφειμ Τομαρας

    Η καθιερωση ενος τυπου πετρελαιου ητοι την καταργηση του πετρελειου θερμανσης η πολιτεια μπορει να παρεχει εκπτωση εως 25% επι της αξιας του πετρελαιου και μεχρι 400 ευρω ετησιως για καθε νοικοκυριο εως 100 και με βαση την επιφανεια της κατοικιας αναλογικα με την προσκομιση αποδειξης ηλεκτρικου ρευματος . Η οικονομικη τακτοποιηση μπορει να γινει με την φορολογικη δηλωση παραληλα με αλλες φορολογικες απαλαγες για περιβαλοντικους φορους .

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 21:50 | Κυριαζίδης Ηλίας

    Τέλη κυκλοφορίας
    ——————-
    Επιβλήθηκαν προφανώς για τη χρήση του οδικού δικτύου κυρίως.
    Με τα νέα δεδομένα , επιβάλονται και για περιβαλοντικούς λόγους.
    Όμως
    Πόσο δίκαιο είναι ένα αυτοκίνητο α κυβικών που κάνει ετησίως 5.000 χιλ.
    και άλλο επίσης α κυβικών που κάνει 50.000 χιλ. και να πληρώνουν τα ίδια
    τέλη, αφού το πρώτο χρησιμοποίησε το οδικό δίκτυο δέκα φορές λιγότερο
    και μόλυνε το περιβάλον επίσης δέκα φοπές λιγότερο.
    Η πρόταση μου όσο κι΄άν φένεται εκ πρώτης όψεως αστέια , είναι απλή και με κατάλληλες ρυθμίσεις των ειδικών, εφαρμόσιμη και κυρίως δίκαια.
    Τα τέλη κυκλοφορίας να επιβαρύνουν την τιμή του λίτρου καυσίμων.
    Έτσι όλοι θα πληρώνουν ανάλογα με τη συμμετοχή τους τόσο στη χρήση
    των δρόμων όσο και στη μόλυνση του περιβάλοντος

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 20:05 | Γιάννης Αϊδαρίνης

    Αυτοκίνητο CITROEN SAXO κατηγορίας MINI με 1360 κε του 1996 (3 περισσότερα απο το οριο !!!) πλήρωσε 302 € τελη κυκλοφορίας. Το συγκεκριμένο μικρό αυτοκίνητο δεν έχει αγοραία αξία μεγαλύτερη των 800 €. Ιδια τέλη κυκλοφορίας πληρώνει και ένα πολυτελές AUDI 1.8 Turbo QUATTRO του 1999 ιδίας τεχνολογικής κατηγορίας εκπομπών καυσαερίων αγοραίας αξίας τουλάχιστον 15.000 € ( Σχεση περίπου 1 προς 20 )
    Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του συστήματος προσεχώς διορθώστε αυτά τα εκ του πονηρού θεσπισθέντα όρια 1357 κε και 1928 κε με αντίστοιχα που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκη Νομοθεσία όπως 1400, 1800, 2000 κοκ.
    Μπορείται να λάβετε υπόψιν και το βάρος των αυτοκινήτων που έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση αρα και την ρύπανση.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:50 | Κωνσταντίνος

    Προσωπικα είμαι πολύ επιφυλακτικός Προηγούνται πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν πριν αρχίσουν να επιβάλονται φόροι στα φυσικά πρόσωπα (ρύποι βιομηχανίας,παραγωγη προιόντων καθαρών ,παυση κατασκευής μηχανημάτων ρυπογόνων,κλπ.)Η βελτίωση θα προέλθει από την εξέλιξη της τεχνολογίας και μόνο.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 04:27 | ΓΑΖΗ.ΦΡΥΝΗ

    ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ-ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΟΨΙΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ,
    ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ.
    ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ
    ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
    ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΠΑΝΤΟΥ Κ.Λ.Π
    ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΗΝ
    ΕΧΟΥΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΣΠΟΤ ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | Βασίλης

    Ένας περιβαλλοντικός φόρος θα ήταν δίκαιος, αν επιβαλλόταν επι της ποσότητας ρύπανσης που παράγει ο καθένας σαν φυσικό ή νομικό πρόσωπο και όχι σαν άμεσος φόρος κατ αποκοπήν επι φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων, ακινήτων κλπ, δηλαδή επί παντός επιστητού, όπως ανέγραψε ο τύπος πρόσφατα σαν επικρατέστερη υπόθεση (μέτρο που θα ήταν και εντελώς αντιαναπτυξιακό, εκτός απο άδικο, αφού θα γονάτιζε ακόμα παραπάνω την μέση οικογένεια). Θα μπορούσε, πχ, να φαντασθεί κανείς την επιβολή σαν φόρου ενός πολύ μικρού ποσοστού επι της ποσότητας καταναλωθέντος ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αυτή προκύπτει απο τα τιμολόγια της ΔΕΗ, έτσι ώστε να αποτελέσει και κίνητρο συγκράτησης της κατανάλωσης. Με την ίδια λογική, θα μπορούσε να επιβληθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό και επι των καυσίμων κίνησης, έτσι ώστε να αποτελέσει και κίνητρο μικρότερης χρήσης του αυτοκινήτου και στροφής προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και, κυρίως, την επιβολή εξαντλητικών προστίμων επι των ρυπογόνων βιομηχανιών και επι των πολυάριθμων τροχοφόρων που καθημερινά ρυπαίνουν το περιβάλλον με προκλητικά γρήγορη οδήγηση, προκαλώντας συγχρόνως και εντονότατη ηχορύπανση (και με τα οποία δυστυχώς σχεδόν κανείς δεν ασχολείται).

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 09:30 | Σεραφειμ Τομαρας

    Η καταργηση του πετρελειου θερμανσης και η κυκλοφορια μονο εντος τυπου πετρελαιου θα συμβαλει στην μειωση του λειτουργικου κοστους αλλα και στην απλοτητα του συστηματος για αποφυγη φορου με την χρηση πετρελαιου θερμανσης ως κινησης .Επι πλεον ΜΟΝΟ ΑΥΤΟς ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟς ΘΑ ΕΚΠΙΤΕΙ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΗς ΚΑΤΟΙΚΙΑς

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 07:05 | ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    τα τελη κυκλοφοριας θα πρεπει να ειναι συμφωνα με την πραγματικη ιπποσυναμη των αυτοκινητων οχι με τα κυβικα διοτι οπως γνωριζεται υπαρχουν αυτοκινητα π.χ. των 1400 κυβικων με 87HP και 1400 ε 110HP και τα δευτερα ριπαινουν περισσοτερο κατα τεκμηριο ο κατοχος του δευτερου εχει μεγαλυτερη οικονομικη δυνατοτητα αρα και μεγαλυτερη φοροδοτικη ικανοτητα

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 07:10 | ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    για την αποδοση του ΦΠΑ απο τον ληπτη θα πρεπει να καταργηθουν τα βιβλια εσοδων εξοδων απο ολες τις εμπορικες επιχειρησεις και μετατραπουν σε αγορων οσον αφορα την αγορα των εμπορευματων και την αποδοση του Φ.Π.Α. με τεκμαρτο τροπο (οπως συμβαινει με τις επιχειρησεις που τηρουν βιβλια αγορων ) το ΦΠΑ των εξοδων δηλ. δαπανων να εκπιπτει με ξεχωρηστες καταστασεις και οσον αφορα τα κερδη να προσδιοριζοντα με εσοδα εξοδα δηλαδη με ενα μεικτο τροπο . Στις επιχειρησεις παροχης Υπηρεσιων να συνεχισουν τα εσοδων εξοδων και οι αμοιβες να γινονται μονο με πλαστικο χρημα

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Προφανώς, όπως και με τα τέλη κυκλοφορίας. Τα οποία τα πληρώσαμε όλοι για να βελτιωθεί η περιβαλλονική απόδοση των αυτοκινήτων μας. Και, προφανώς, μετά που μας γδάρατε και μας κατακλέψατε, τα αυτοκίνητά μας, σταματήσαν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Αμέσως, έγιναν απολύτως περιβαλλοντικά. Βέβαια, από όσο μπορώ να καταλάβω, η επιλογή για την κλεψιά με τα περιβαλλοντικά τέλη, έγινε βάση της κατανάλωσης ρύπων των αυτοκινήτων και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητά τους. Οπότε, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν λόγο όλοι οι ιδιοκτήτες αυτκινήτων αναγκάζονται κάθε χρόνο να περνούν από έλεγχο καυσαερίων. Ωραία κλεψιά, φωστήρες των οικονομικών, βάσει της βελτίωσης τπου περιβάλλοντος.

    Επίσης, οι μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον έρχεται από τις βιομηχανίες και τα ρυπογόνα παλαιάς τεχνολογίας Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Άλλωστε, στην χώρα μας, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του περιβάλλοντος είναι η Δ.Ε.Η., την οποία χρυσοπληρώνουμε, χωρίς ουσιαστικά κανένα όφελος.

    Οπότε, κύριοι, καλά τα περιβαλλοντικά μέτρα, αλλά θα πρέπει πρώτα να αρχίσουν από τομείς που ελέγχει το αξιότιμο ελληνικό κράτος και μετά να περάσει στην ρύπανση του ιδιωτικού τομέα, με ορθολογικά κριτήρια, και όχι π.χ. με την παλαιότητα των αυτοκινήτων.

    Ευχαριστώ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:55 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΑΣ

    Παρόλο που πιστεύω ότι για τέτοιους σκοπούς λειτουργούν καλύτερα τα κίνητρα από τους φόρους, σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιοι φόροι θα πρέπει να καθορισθούν ως ποσοστό των φορων Φ&ΝΠ ή/και του ΕΤΑΚ.
    Με τιμή
    Βασίλης Τζεβελέκας

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:15 | Γουδέλης Σωκράτης

    Πριν μπεί φορος για το περιβάλλον θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα περικοπής ρύπων και χρήση καθαρότερης τεχνολογίας.
    Ο φόρος θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση γιατί η οικονομική κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων – ανταγωνιστηκότητα δεν είναι και η καλυτερη.
    Αρση ανασταλτικών εμπόδιων στη χρήση νέας τεχνολογίας,
    π.χ. αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου,παραγωγή ενέργειας (γιατί θα πρέπει να ανακατευτεί η πολεοδομία για να βαλω ενα ανεμομυλο στην ταράτσα), δάνεια,φορολογικά και αλλα κίνητρα σε επιχειρήσεις για αντικατάσταση ρυπένουσας τεχνολογίας.
    Μονο μετά την παροχή κινήτρων να μπει φόρος σε αδιαφορους ρυπαντές σαν τιμορία και πιέση για συμόρφωση με την προυπόθεση ο φόρος αυτός να μην μετακυλιθεί στους καταναλωτές ,γιατί τότε δεν τον πληρώνει η εταιρεία αλλα οι καταναλωτές (ΠΧ ΔΕΗ).
    Τα ποσά των φόρων να συγκεντρώνονται σε λογαριασμό για την παροχή κινητρων και οχι σαν ενα ακόμα εισπρακτικό φόρο….

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | Αργυρώ

    ΠΛΉΡΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ εφαρμογή του »Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ», ξεκινώντας από τόν ΔΕΗ, Ασωπό, Σαλαμίνα(λυματολάσπη), Λιόσια (ΧΥΤΑ)

    Καταργηση των ΧΥΤΑ και επιστημονική ανακύκλωση αποριμμάτων/αποβλήτων όπως γίνεται στην Γερμανία.

    ΠΛΗΡΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ των δαπανών για ηλιακούς,πάνελ κ.λ.π. ωστε να δρασουν ως κινητρα περιβαλλοντικά.

    ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ επέκτασης Μετρό σέ Αθήνα-Θεσσαλονίκη και δ ι π λ α σ ι α σ μ ό των δρομολογίων Αστικών Συγκοινωνιών -χωρίς αύξηση εισιτητηρίων- για να περιοριστεί ουσιαστικά η χρήση ΙΧ . Η Ολυμπιακή εμπειρία πρέπει να επιστρέψει και να μείνει!

    Επικοινωνιακά το θέμα ΠΡΑΣΣΙΝΩΝ ΦΟΡΩΝ όπως έχει τεθεί στα αυτοκίνητα ,είναι λανθασμένη πολιτική.Ο πολίτης χρειάζεται κίνητρα κι όχι φόρους για να αποδείξει τον σεβασμό του στο περιβάλλον.Ο όρος Πράσσινος φόρος είναι ήδη καταγεγραμμένος ως Πασοκοφόρος κι όχι ως περιβαλλοντικός.
    Επειδή δθιάβασα κι εδώ τα σχόλια τών προηγηθέντων διαβουλευομένων συμφωνώ με την κλιμακωτή φορολόγηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος ανάλογα με τίς προδιαγραφές του κάθε μοντέλου κι όχι την ηλικία του.
    Να λειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ και οι καθ΄οδόν έλεγχοι εκπομπής ρύπων κι εδώ ή μή συμόρφωση να συνοδεύεται με τσουχτερά πρόστιμα. ΠΡΟΣΤΙΜΑ ναι.Συλλήβδην φόροι όχι.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:38 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ.

    Τα λέγόμενα «φτιαγμένα» αυτοκίνητα που μπορεί να είναι 1200 ή 1400κ.εκ. αλλά για να έχουν αυξημένες επιδόσεις εκπέμπουν πολύ μεγαλύτερο όγκο καυσαερίων απο αυτόν που αντιστοιχεί στα κυβικά τους(ίσως και να αντιστοιχούν με ένα κακοσυντηρημένο Ι.Χ. 2000κ.εκ.) γιατί να μην πληρώνουν το αντίστοιχο αντίτιμο; (Αυξημένα τέλη και ίσως κάποιο πρόστιμο;)

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ.

    Κύριε υπουργέ της οικονομίας
    Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιβάλει τα νέα δήθεν «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας τόσο βιαστικά που ήταν φανερό ότι την ενδιέφερε μόνο το οικονομικό σκέλος και όχι το περιβάλλον.Μαζί με αυτά επέβαλε και τον ειδικό φόρο για αυτοκίνητα άνω των 1929κ.εκ. Μόνο που λόγω της βιασύνης τους ο διαχωρισμός με βάση τα κυβικά ήταν πολύ άδικος.Και το λέω αυτό γιατί δεν μπορεί να πληρώνει κάποιος 150€ για ένα αυτοκίνητο 1980κ.εκ. με εμπορική αξία 24.000€ την στιγμή που υπάρχουν αυτοκίνητα κάτω των 1929κ.εκ. με εμπορική αξία που ξεκινά από τα 30.000€ και μπορεί να φτάσει έως και τις 40.000€ και να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Επίσης αν κάποιο αυτοκίνητο πράγματι μολύνει πληρώνοντας τα νέα «πράσινα» τέλη θα σταματήσει να μολύνει; Μήπως καλιεργείται για ακόμη μιά φορά στην κοινωνία η εντύπωση ότι αυτός που πληρώνει έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει;
    Ως πότε ο απλός λαός θα πληρώνει με τέτοιους έμμεσους τρόπους λεφτά τα οποία έχουν κακοδιαχειριστεί οι διάφοροι διορισμένοι και κατά κύριο λόγο ανίκανοι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι ποτέ δεν έχουν λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη. Γιατί τα τελευταία 20 χρόνια χάνονται χρήματα στον δημόσιο τομέα και ποτέ κανένας δεν είναι υπεύθυνος. Το αντίθετο μάλιστα αμοίβονται με πολύ μεγάλες αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον Ελληνικό Λαό.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:54 | Αγησίλαος Παπαχρήστου

    Η επιβολή των τελών κυκλοφορίας ανεξάρτητα από τον χρόνο κυκλοφορίας , αποτελεί άδικο μέτρο .
    Όταν αγοράσω τον Νοέμβριο το αυτοκίνητο είναι παράλογο και άδικο να χρεώνομαι τα τέλη κυκλοφορίας για τους δέκα προηγούμενους μήνες του χρόνου .
    Το ίδιο άδικο και παράλογο είναι και όταν πάρω τις πινακίδες του αυτοκινήτου τον Νοέμβριο και υποχρεωθώ να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας , όλους τους προηγούμενους μήνες που δεν κυκλοφορούσε .

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 16:10 | Χάλακα Νίκη

    Κύριοι αν θέλετε η θέλουμε να σώσουμε το περιβάλον υπάρχουν τρόποι πολύ καλύτεροι.Προτείνω Την βελτίωση και καλύτερη μελέτη των συγκοινωνιών για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Την καθιέρωση τοπικών τακτικών λεωφορείων στούς Δήμους για δωρεάν μεταφορά των Δημοτών(Σε μερικούς Δήμους ήδη εφαρμόζετε)Την μείωση του κομίστρου των συγκοινωνιών και διάρκεια μιας ημέρας.Και επι τέλους την παράδοση των επεκτάσεων του metro.Απο ότι ξέρω τουλάχιστον η επέκταση Αγ.Δημήτριος-Ελληνικό θα ήταν έτοιμη τέλος 2009.
    Βέβαια οχι πως έτσι θα σώσουμε το περιβάλλον ας μη γελιώμαστε υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να λυθούν και μην προσβάλετε την νοημοσύνη μας με τα μέτρα αυτά.Η μόλυνση απο τις πυρινικές δοκιμές ,τις βιομηχανίες, τα πυρινικά απόβλητα,η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα απο τα λύμματα κλπ δεν μας αγγίζουν!!!!!
    Το μέτρο αυτό είναι καθαρά φοροεισπρακτικό και παράνομο,γέννημα της προηγούμενης Κυβέρνησης,το οποίο βολεύει και την επόμενη.Αν λοιπόν είσαστε κυβέρνηση του λαού όπως αυτοαποκαλείστε πάρτε μέτρα υπέρ αυτού.Δώστε κίνητρα για αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων με καινούριας τεχνολογίας(π.χ.υβριδικά όχι lotus)αφου εξ άλλου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης εφαρμόζετε αυτό το μέτρο, αν και με αυτούς τους μισθούς βέβαια ποιός θα αγοράσει υβριδικό αφού στους μισθούς δεν είμαστε Ευρωπαίοι.Πολλά θα μπορούσα να γράψω όμως κλείνω με αυτό<> ΕΕ!!δεν την καταλαβαίνω.ΑΠΑΓΟΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!!!!!!!!!!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:36 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Κύριοι

    Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω επιβολής φορολογικών κινήτρων για την αποφυγή ρύπανσης ή την προαγωγή του καθαρού περιβάλλοντος είναι λογική εφόσον έχουν σταθμιστεί για την χώρα οι ανάγκες και οι προτεραιότητες για τον τομέα της ενέργειας. Θα πρέπει να πριμοδοτείται η συλλογή και ανακύκλωση των πάντων όσων μπορούν να ανακυκλωθούν Σήμερα στην Ελλάδα η συλλογή και η ανακύκλωση είναι ακόμη στα σπάργανα. Οι δημοτικές αρχές δεν έχουν καν αρχίσει να αντιμετωπίζουν το πρόβληαμ σοβαρα. Η έννοια της ρύπανσης θα πρέπει να γίνει κατανοητή και διαφανής στους πολίτες. επιχειρήσεις με στόχο το καθαρό περιβάλλον όπως και επιχειρήσεις οι οποίες βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις του με προσανατολισμό το περιβάλλον θα πρέπει να πριμοδοτούνται και αυτό μπορεί να γίνει με φορολογικές ελαφρύνσεις. προσοχή στην επιβολή φόρόυ σε ρυπογόνες επιχειρήσεις. Θα προεπει πρώτα να τεκμηριωθεί το οικονομικό ισοζύγιο γιατί το κόστος αλλάγής της συγκεκριμένης παραγωγής μπορεί να είναι καταδικαστικό για την επιχείρηση. Το ίδιο μπορεί να ισχεύει και για επιχειρήσεις του Δημοσίαου.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:20 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    Τι γίνεται με τα αυτοκίνητα που εισάγονται μεταχειρισμένα;

    Οι παλιές άδειες κυκλοφορίας έχουν δυο πεδία για ημερομηνία: Το πρώτο στην 6η γραμμή γράφει ΗΜ.1ΗΣ ΑΔΕΙΑΣ και βέβαια εννοείται ότι εκεί έπρεπε να καταχωρείται η ημερομηνία έκδοσης της 1ης ξένης άδειας κυκλοφορίας. Το δέυτερο στην προτελευταία γραμμή γράφει ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ και σε αυτό καταχωρείται η ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμένης άδειας.

    Οι νέες τρίπτυχες Ευρωπαϊκές άδειες κυκλοφορίας έχουν τρία πεδία για ημερομηνία: Στο πεδίο Β καταχωρείται η ημερομηνία έκδοσης της 1ης ξένης άδειας, στο πεδίο 4 καταχωρείται η ημερομηνία έκδοσης της 1ης Ελληνικής άδειας και στο πεδίο Ι στο κάτω μέρος του μεσαίου τμήματος καταχωρείται η ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμένης άδειας.

    Μαντέψτε τι γίνεται μέχρι σήμερα στις άδειες κυκλοφορίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Όλα τα πεδία (τα 2 στις παλιές και τα 3 στις νέες) γράφουν την ίδια ημερομηνία η οποία είναι η ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμένης άδειας.

    Για αυτό ευθύνονται οι υπάλληλοι των υπηρεσιών των νομαρχιών που εκδίδουν τις άδειες κυκλοφορίας. Πρόκειται για αμέλεια ή μήπως είναι αποτέλεσμα συναλλαγής με τους έμπορους μεταχειρισμένων;

    Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απαράδεκτο. Ο καθένας μπορεί να εισάγει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο του 1995 με ρύπους EURO1 και να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για EURO5.

    Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι εύκολο να εντοπισθούν. Στο πεδίο 6 των νέων αδειών αντί για κάποιο κωδικό μοντέλου έχουν 000 και στην αντίστοιχη θέση των παλιών αδειών, κάτω από τον κωδικό εργοστασίου έχουν πάλι 000.

    Πρέπει να ανοιχθούν όλοι οι φάκελοι των αυτοκινήτων με 000 στις άδειές τους και να βρεθεί η πραγματική ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας τους από το αντίγραφο της ξένης άδειας που φυλάγεται μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά.

    Αλλιώς η κοινωνική αδικία για όσους έχουν σχετικά παλιά αυτοκίνητα με πολλά κυβικά είναι διπλή. Όχι μόνο γιατί πληρώνουν υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας τη στιγμή που η πολιτική των κυβικών εκατοστών ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΚΩΠΗΜΕΝΗ στην συνείδηση όλων, αφού το μέγεθος του κινητήρα δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ούτε πολυτέλειας του αυτοκινήτου ούτε αυξημένης κατανάλωσης και συνεπώς ρύπανσης, αλλά και διότι υπάρχουν κάποιοι με ίδια αυτοκίνητα που τα έχουν αγοράσει μεταχειρισμένα από το εξωτερικό και πληρώνουν πολύ λιγότερα τέλη χάρη στο κόλπο με τις ημερομηνίες των αδειών.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:32 | Λιόλιος Χρίστος

    Τα επιβατηγά αυτοκίνητα και μόνο ευθύνονται για το 12% των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που είναι το πιο διαδεδομένο αέριο του θερμοκηπίου. Επίσης είναι υπεύθυνα και για ρύπους όπως CO, PM, SO2, NOx, VOx,τα όρια των οποίων είναι προσδιορίσιμα ανάλογα με τα EURO standards (EURO4, EURO3, κλπ) στα οποία εμπίπτει κάθε αυτοκίνητο.
    Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί η Κυβέρνηση δεν συνδέει τη φορολογία επιβατηγών αυτοκινήτων με αντικειμενικά κριτήρια και αντί αυτού βάζει αυθαίρετες ημερομηνίες. πχ αγνοώ τί συγκεκριμένο συνέβη το 2005 και χρησιμοποιείται σαν ημερομηνία σταθμός. Αν αφορά τα αυτοκίνητα EURO4 γιατί να μην αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτά και αντί αυτού χρησιμοποιεί τό έτος που αυτά έγινα υποχρεωτικά εφαρμόσιμα?

    Αντί αυτών προτείνω τα εξής: Η φορολογία των επιβατηγών αυτοκινήτων να στηρίζεται ολικά ή μερικά στις εκπομπές (CO2). Για αυτοκίνητα κατασκευής μετά το 2001 οι εκπομπές αυτές αναγράφονται στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας (certificat de conformité). Οι αρμόδιες αρχές τεχνικού ελέγχου πρέπει να έχουν τα στοιχεία αυτά για αυτ/τα παραγωγής 1997 και νεώγτερα. Σήμερα στο δικτυακό τόπο κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας αναφέρονται οι εκπομπές αυτές ανά μοντέλο και είδος καυσίμου. Για παλιότερα αυτοκίνητα να λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση καυσίμων ή να γίνονται επιτόπια τέστ. Η Πορτογαλία για παράδειγμα έχει ήδη σε εφαρμογή τέτοια μέθοδο για απροσδιόριστων εκπομπών αυτοκίνητα.
    Οι εκπομπές να λαμβάνονται υπόψη για όλα τα αυτοκίνητα ανεξάρτητα από τεχνολογία, και είδος καυσίμου (πχ. υβριδικά, diesel, LPG, LNC, biofuel).
    16 από τα 27 Κράτη Μέλη ήδη εφαρμόζουν τέτοιο σύστημα φορολογίας και υπάρχει αρκετή εμπειρία, άρα είναι εύκολα εφαρμόσιμη.
    Μεταβατικές διατάξεις θα μπορούσαν να αποφασιστούν για να επιτρέψουν για κοινωνικούς λόγους τη σταδιακή απόσυρση αυτοκινήτων που υπερβαίνουν τη μέση ηλικία του στόλου σε εθνικό επίπεδο.
    Στην Ευρώπη έχει αποφασιστεί η υποχρεωτική παραγωγή αυτοκινήτων που θα έχουν μέση εκπομπή 120 gr CO2 2012 (2015 το αργότερο),
    Η φορολόγιση με βάση το gr CO2 ανά χιλιόμετρο θα εκλογικεύσει τις επιθυμίες των αγοραστών για πιο περιβαλλοντολογικά αυτοκίνητα.
    Η αναπόφευκτη αύξηση στους ειδικούς φόρους των καυσίμων θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για αυτοκίνητα με μικρότερη κατανάλωση, που στην πραγματικότητα είναι αυτά που εκπέμπουν λιγώτερο CO2.
    Ατεκμηρίωτες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του νυν Προέδρου της Βουλής, συντελούν στο να έχουμε σήμερα στην Ελλάδα 11% αυτοκινήτων 4Χ4 ποσοστό μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη που οφείλεται κυρίως στην αλλοπρόσαλλη φορολόγηση.
    Τολμήστε να βάλετε τάξη στηριζόμενοι σε αντικειμενικά κριτήρια. Οι συνειδητοί πολίτες, όσοι πράγματι νοιάζονται για το περιβάλλον, αλλά και όσοι προσβλέπουν σε φορολογική δικαιοσύνη θα σας στηρίξουν.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:50 | GIORGOS

    ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ.
    ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ 2-3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ (ΜΗΚΟΣ) ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΡΟΜΩΝ (ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΕΥΡΩ).

    ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΙΤΡΟΥ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΦΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ME ΜΙΚΡΗ – ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
    ΚΑΚΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
    ΑΡΙΘΜΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
    ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!!

    ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ 5000ΧΛΜ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΙΔΙ0 ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ 100000ΧΛΜ!!!

    ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ.

    ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΑ, ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:55 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΜΠΕΝΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ. ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ 5000Κm ME ENA ΠOY KANEI 20000km. ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΗΝΙΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟΚΗΝΙΤΟ. ΕΠΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΗΝΙΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ (ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ).
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΒΡΕΣΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ. ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:30 | ΑΛΚΗΣ Μ.

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, ΑΦΙΣΕΣ, ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ,ΡΙΨΗ ΜΠΑΖΩΝ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ, ΔΙΥΛΗΣΤΗΡΙΑ, ΘΑΛΛΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΛΠ)
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΥΚΛΑ ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΕΦΕΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΣΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΚΑΠΟΙΟ ΟΧΗΜΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΛΙΓΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ,ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ Κ.Ο.Κ.
    ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:38 | Pedro Andrade

    Ελπίζω και η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτήν την τάση. Όμως, θα πρέπει, όπως γίνεται στης άλλες χώρες, να χρησιμοποιεί κριτήρια που έχουν νόημα. Παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας: αντί να φορολογούν με βάση τις εκπομπές CO2, το κάνανε με βάση τα κυβικά και την ηλικία του αυτοκινήτου. Εγώ, που πριν 2 χρόνια έψαξα προσεκτικά και αποφάσισα να πληρώσω λίγο πάρα πάνω για να αγοράσω ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλων αυτοκίνητο, τώρα πληρώνω 578 ευρώ σε τέλη για ένα αυτοκίνητο 1995cc με εκπομπές 140γρ/χλμ, ενώ άλλα (και υπάρχουν πολλά) με 1400cc και εκπομπές άνω των 150γρ/χλμ και ακόμα των 160γρ/χλμ πληρώνουν 184 ευρώ, και ακόμα και κάποια αυτοκίνητα με 1300cc και εκπομπές 141γρ/χλμ πληρώνουν 94 ευρώ, δηλαδή 484 ευρώ λιγότερο για τις ίδιες εκπομπές!

    Ελπίζω αυτό να αλλάξει και να δοθούν κίνητρα για να επιλέξουμε τα αυτοκίνητά μας με βάσει τις εκπομπές και όχι τα κυβικά.

    Το ίδιο ισχύει και για αλλά κίνητρα, π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργεια, κατασκευαστικούς μεθόδους, χρήση ΜΜΜ, και άλλα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:17 | Nίκος Δαμ.

    Οι «φόροι για το περιβάλλον» αποτελούν απλές προφάσεις και προσχήματα για την επιβολή νέων φόρων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:25 | ΠΚΠ

    Γιατί δεν προχωράτε τα μέτρα για την «εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια» (διπλοί υαλοπίνακες κλπ.);;;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:20 | stauros

    κ πρωθυπουργε

    οι διεθνεις τασεις δειχνουν και αλλους περιβαλλοντικους στοχους.οπως την καθαρη πυρηνικη ενεργεια.

    τι θα λεγατε να ησασταν εσεις ο πρωθυπουργος ,που θα εγκαινειασει ενα εργοστασιο παραγωγης πυρηνικης ηλεκτρικης ενεργειας στην ελλαδα;ποσο βρωμικο λιγνιτη και ποσο εκατομμυρια ευρω θα γλυτωναμε απο την εισαγωγη πετρελαιου;ποσο φθηνοτερο το ρευμα; πυρηνικους επιστημονες ελληνες εχουμε εντος και εκτος. ο καναδας,ρωσια ,αμερικη προθυμες.ολη ηευρωπη,βαλκανια εχουν πυηνικα εργοστασια..

    αλλη λυση..πιο γρηγορη (εως οτου υλοποιηθει η παραπανω)\

    χρηματοδοτηση ενος αντιδραστηρος του νεου πυρηνικου εργοστασιου της βουλγαριας για την παραγωγη και διαθεση ηλεκτρικου ρευματος στη δεη μας. τα ωφελη αυτονοητα

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:37 | Aris Καλογιάννης

    Το ότι η νέα εξουσία αναγνώρισε ως λάθος την αύξηση των τελών στα παλαιά αυτοκίνητα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Οχι μόνον γιατί τα ληστρικά τέλη θα καταβληθούν, αλλά για κάτι σοβαρότερο. Η νέα εξουσία δεν έλαβε το μήνυμα των θιγομένων. Ισως διότι αυτοί δεν έκλεισαν δρόμους, δεν επεχείρησαν καταλήψεις υπουργείων, ούτε τον «εντοιχισμό» των αρμοδίων στα γραφεία τους. Απλώς δήλωσαν αδυναμία να συντηρούν το Ι.Χ. τους. Οταν έχεις επί 10ετίες ένα αυτοκίνητο, που σου στοιχίζει σε ανταλλακτικά πολλαπλάσια από ένα καινούργιο, σημαίνει πρωτίστως ότι το έχεις ανάγκη. Οτι στερείσαι της δυνατότητας να αγοράσεις καινούργιο. Οτι, τέλος, δεν είσαι οπαδός του αλόγιστου και δανειοκίνητρου καταναλωτισμού. Αυτή, λοιπόν, η κατηγορία των συμπολιτών μας διαμηνύει με την αντίδρασή της στην κυβέρνηση το εξής ιλαροτραγικό: Οτι με τα πρώτα μέτρα της, τα οποία υποτίθεται πως αποβλέπουν στο να αποτραπεί η πτώχευση του κράτους, αναδεικνύεται αλλά και μεγεθύνεται η απειλή πτώχευσης των πολιτών.

    Την ώρα που η νέα εξουσία παραδεχόταν «το σφάλμα της», η νέα εξουσία γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να αυξήσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, τους φόρους σε ποτά και τσιγάρα, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κ.ά. Ταυτόχρονα, στο πάγωμα μισθών και συντάξεων, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και άλλες ΔΕΚΟ, όπως και οι ασφαλιστικές εταιρίες, «απαντούσαν» με αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού. Τέλος, στην ίδια συγκυρία, αλλά και για πολλοστή φορά στη διάρκεια της τελευταίας 30ετίας, η ειδική κρατική υπηρεσία μας διαβεβαίωνε ότι: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα απόκρυψης εισοδημάτων, δήλωσαν το 65,35% των εισοδημάτων και κατέβαλαν το 47,94% των φόρων(!)

    Πρόκειται για τα πανταχόθεν ονομαζόμενα «υποζύγια», τα οποία, όμως, φαίνεται πως άρχισαν την ειρηνική τους επανάσταση. Με τις καταθέσεις πινακίδων και αδειών, καθώς και με τις δικαστικές προσφυγές για την ακύρωση των αυξήσεων, πιθανότατα το κράτος θα χάσει περισσότερα απ’ ό,τι σκόπευε να εισπράξει. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων και των ασφαλίστρων προφανώς θα επιτείνει την απόσυρση, αλλά και θα περιορίσει την κίνηση των Ι.Χ. H αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα θα περιορίσει, αντίστοιχα, και την κατανάλωσή τους, με ανάλογη επίπτωση στα προσδοκώμενα κρατικά έσοδα. Στην ίδια, τέλος, υποκατανάλωση αναμένεται να οδηγήσουν και οι αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

    Με άλλους λόγους μια σημαντικότατη μερίδα των «υποζυγίων» άρχισε την ειρηνική της επανάσταση, άρχισε να αντιδρά σωστότερα και αποτελεσματικότερα στην απειλή πτωχεύσεώς της και χρεοκοπίας του οικογενειακού της προϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτοπροστασίας που λαμβάνει είναι ασφαλώς επώδυνα. Υποβιβάζουν δραστικά το -έως σήμερα- βιοτικό της επίπεδο. Ομως, είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένη ότι το κράτος όχι μόνον είναι ανίκανο να την προστατεύσει, αλλά και εξακολουθεί να την χρησιμοποιεί (και να την συμπαρασύρει), ως σωσίβιο για την αποτροπή της δικής του πτώχευσης. Ετσι, στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαριλάου Τρικούπη, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται ώριμοι να αντιτάξουν στους σημερινούς μας πολιτικούς ταγούς το «δυστυχώς επτωχεύσατε». Οχι μόνον οικονομικά, αλλά κυρίως πολιτικά.
    Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομική κρίση τιης χώρας θα λυθεί ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
    ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ γιατί σε όλα τα μήκη και πλάτη τις επικρατείας Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ χωρίς τη συμμετοχη κανενός από ΤΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:29 | Παναγιωτης Υ.

    Επιπροσθετως θα ηθελα να σημειωσω κυριοι και κυριες της κυβερνησης πως, το να παραδεχεστε οτι «κανατε λαθος στην περιπτωση των τελων κυκλοφοριας και θα επανεξετασετε το θεμα» δεν αποτελει ελαφρυντικο αλλα γι αλλη μια φορα υποτιμηση της νοημοσυνης μας.

    Δεν αναλαβατε την διακυβερνηση της χωρας ουτε για ν αποκτησετε προϋπηρεσια αλλα ουτε και για να κανετε την πρακτικη και την ειδικοτητα σας στην πλατη μας, δικαιολογωντας τα οποια «λαθακια» που τυχον παρουσιαστηκαν και τα οποια κοστισαν στα ελληνικα νοικοκυρια απο 150 εως 650 ευρω επιπλεον. Ποιος «εργοδοτης» θα ειχε συγχωρησει σε νεοπροσληφθεντα (οπως εσεις) «υπαλληλο» τετοια ζημια;

    Υποτιθεται πως γνωριζατε τα προβληματα της κοινωνιας και ηρθατε να δωσετε λυσεις εκει που οι προηγουμενοι αδυνατουσαν. ΕΠΡΕΠΕ να ησασταν ετοιμοι, ρεαλιστες, ειλικρινεις! Δεν ειναι δυνατον, να εχουν προταθει τοσες μα τοσες, ουσιαστικες λυσεις, απο απλους πολιτες και οι «Δοκτορες» της εξουσιας να θεωρησαν (αν βεβαια τις ειχαν ηδη εξετασει ή εστω σκεφτει πιο πριν) πως οι δικες τους, εκεινες που τελικα εφαρμοστηκαν, ηταν οι ενδεδειγμενες και πιο δικαιες για την περισταση.

    Σταματηστε πλεον να πειραματιζεστε στην πλατη των ταλαιπωρων πολιτων ή τουλαχιστον πειτε τους για μια φορα την αληθεια και μην προφασιζεστε κοινοτικες οδηγιες και πρασινα κουραφεξαλα.

    Θα επρεπε να ντρεπεστε και να ειχατε επιστρεψει πισω τα επιπλεον χρηματα που σας καταβληθηκαν απ τη στιγμη που «παραδεχθηκατε το λαθος σας», εκτος… κι αν μας κοροϊδευετε γι ακομη μια φορα!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:39 | ΛΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΘΕΟΡΩ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΙΕΘΕΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΡΙΠΑΙΝΕΙ ΟΣΟ ΕΝΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ 1800 ΚΥΒΙΚΩΝ
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΔΙΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΛΕΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΛΑΓΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ
    ΤΕΛΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.Ο ΡΙΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:20 | ΓΑΝΝΗΣ ΛΙΟΤΑΣ

    Η μεγαλη μειωση του αριθμου των τροχαιων θυματων των ημερων αυτων οφειλεται κατα κυριο λογο στη ποιοτητα των αυτοκινητων που κινουνται πλεον στους δρομους μας. Αυτοκινητα ασφαλη με δυνατες μηχανες και οχι ψοφια σαραβαλακια που δεν μποροτν να μεταφερουν ουτε το αποβαρο τους. Αυτο ειναι αποτελεσμα της πολιτικης των προηγουμενων χρονων (προηγουμενη δεκαετια). Ο απερισκεπτος πολεμος που ξεκινησε ο αλλοπρο-σαλλος Σουφλιας κατα των καλων αυτοκινητων ειναι εγκληματικος και θα μας οδηγησει παλι στα αψυχα αυτοκινητα τη μιζερια και τα πρωτεια στα δυστυχηματα. Ενα χιλιαρι δεν χρειαζεται Εγνατια Οδο δεν χρειαζεται Εθ νικη με διοδια και ταχεια κυκλοφορια. Ενα χιλιαρι δεν εχει αναγκη απο Ιωνια Οδο. Καιρος να σταματισει ο πολεμος εναντιον του αυτοκινη του, ο Ελληνας δικαιουται να οδηγησει τελος παντων κι αυτος ενα καλο και μεγαλο αυτοκινητο. Δεν πρεπει να ειμαστε οι αφορισμενοι και οι πλεον αδικημενοι ανθρωποι λογω της στενοκεφαλιας ανθρωπων οπως ο στε- νομυαλος πρωην υπουργος.
    ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ.Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ.ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ .
    ΜΕΓΑΛΟΦΥΕΣ ΤΟ ΑΠΛΟ. ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΒΑΛΤΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ. ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΜΟΙΦΘΕΙΡΕ ΓΙ ΑΥΤΟ.