Άρθρο 50

Άρθρο 50

Συνεργασία σε εποπτικές δραστηριότητες

(άρθρο 54 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία της αρμόδιας αρχής άλλου κράτους – μέλους σε εποπτική δραστηριότητα ή για επιτόπια εξακρίβωση ή σε έρευνα στην επικράτεια του τελευταίου, στο πλαίσιο των εξουσιών τους δυνάμει της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ. H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν λαμβάνει από αρμόδια αρχή άλλου κράτους – μέλους αίτημα για επιτόπια εξακρίβωση ή έρευνα:

(α) προβαίνει η ίδια στην έρευνα, ή

(β) επιτρέπει στην αιτούσα αρχή να πραγματοποιήσει η ίδια την εξακρίβωση ή έρευνα, ή

(γ) αναθέτει σε ορκωτό λογιστή ή εμπειρογνώμονα τη διενέργεια της εν λόγω εξακρίβωσης ή έρευνας.

 

2. Στην περίπτωση που αναφέρεται στην περίπτωση α) της παραγράφου 1, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους το οποίο έχει ζητήσει συνεργασία μπορεί να ζητήσει να συνδράμουν τα στελέχη του προσωπικού της το προσωπικό που διενεργεί την εξακρίβωση ή έρευνα. Ωστόσο, η εξακρίβωση ή έρευνα, τίθεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς .

Στην περίπτωση που αναφέρεται στην περίπτωση β) της παραγράφου 1, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να ζητήσει να συνδράμουν τα στελέχη του προσωπικού της το προσωπικό που διενεργεί την εξακρίβωση ή έρευνα.

3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αρνηθεί να ανταλλάξει πληροφορίες ή να ενεργήσει κατόπιν αιτήματος για συνεργασία σε μια έρευνα ή επιτόπια εξακρίβωση, μόνο εάν:

α) μια έρευνα, επιτόπια εξακρίβωση ή ανταλλαγή πληροφοριών ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Ελλάδας,

β) έχει ήδη κινηθεί δικαστική διαδικασία για τις ίδιες ενέργειες και κατά των ιδίων προσώπων ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων,

γ) έχει ήδη εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου αναφορικά με τα ίδια άτομα και τις ίδιες ενέργειες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την αιτούσα αρμόδια αρχή σχετικά με κάθε απόφαση που λαμβάνεται δυνάμει του πρώτου εδαφίου, αιτιολογώντας σχετικά.